Står du i vejen for dig selv?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Står du i vejen for dig selv?"

Transkript

1 Står du i vejen for dig selv? Jeg sidder med en HR chef i en større dansk virksomhed. Vi drøfter lederudvikling og denne HR chef udtrykker bekymring over, at en direktør har ønsket at udpege en super dygtig forsker som afdelingsleder. HR chefen fortæller, at denne forsker er ambitiøs og vellidt på det faglige plan. Desværre er der en hel del sociale kompetencer, som ikke er nær så tydelige. HR chefen udtrykker bekymring for medarbejdernes trivsel og naturligvis resultatskabelsen. I dette eksempel ovenfor står overbevisningen om, at personlighed og kompetencer kan ændres overfor en anden overbevisning om, at det næppe er muligt. Carol Dweck, der er professor i psykologi og forsker på Stanford University, USA har i mere end 20 år forsket i hvordan mennesker bedst muligt forløser deres potentiale. Hendes forskning peger på, at måden man tænker om sig selv og sine evner på, har afgørende betydning for, hvor godt man klarer sig uddannelsesmæssigt, til sport og på arbejdet. Ligesom den måde man mødes af andre på de forventninger andre har til dig, har afgørende betydning for, hvordan man tænker om sig selv og sine evner. Dweck har udviklet et koncept Låst og lærende Mindset hvor hun beskriver to yderpunkter, som en person kan have i forskellige situationer. Personen kan i én situation måske være meget låst i sit tankemønster og i en anden situation være meget lærende. Mindset er altså ikke noget, der er permanent eller en del af personens identitet. Det kan beskrives som tanker eller overbevisninger, der bevidst eller ubevidst, præger denne persons adfærd i situationen. Mindset skal betragtes som et kontinium, man kan bevæge sig på. Tanker om Låst Mindset Lærende Mindset Intelligens Arv og miljø kan jeg ikke gøre så meget ved Hjernen er en muskel, der kan trænes stærkere Udfordringer Nye udfordringer undgår jeg, hvis der er risiko for at fejle Nye udfordringer kan betyde, at jeg laver fejl, men det er også vejen til Indsats Man er rigtig dygtig, hvis det kommer let til en udvikling Træning, udholdenhed og omhu er naturligt og afgørende for at blive bedre

2 Modstand Feedback Andres succes Nu er grænsen nået, for hvad jeg kan. Jeg giver op og skyder skylden på omgivelserne Jeg tænker på at få ros, rigdom og rigtige resultater. Jeg går langt for at undgå kritik En trussel mod mit selvbillede og position Kilde: Egen tilvirkning ud fra inspiration fra Carol Dweck og Kortnum m.fl. Frustration er en naturlig del af læringsprocessen. Jeg knokler på og beder gerne om hjælp Feedback er ikke min identitet. Det er bare information, som jeg kan bruge til at blive bedre. Inspiration til at ville og kunne mere Dweck fortæller, at hun tidligt i sin forskning arbejdede med nogle børn, hvor det slog hende, at der allerede i en meget ung alder var stor forskel på børnenes gå på mod, når de blev stillet en svær opgave. Nogle gav op hurtigt, mens andre knoklede på, selvom opgaven var svær og drillede. Dweck ønskede at finde ud af, om man kunne lære at have gå på mod og om det havde betydning for barnets senere succes i livet. Hendes forskning viste, at dette var tilfældet. Hun fandt også ud af, at børn med gå på mod, kunne miste dette mindset. Dit mindset kan ændres og ændrer sig Siden har Dweck lavet undersøgelser på studerende og ledere. Samme mønster gør sig gældende. Hun peger endda også på, at grupper og organisationer kan have en kultur, der udpræget har disse mindset/overbevisninger. I en afdeling med låst mindset er man fx ikke tilbøjelig til at bede om hjælp hos hinanden, idet det ville afsløre at der er noget jeg ikke kan. I en afdeling med mere udpræget lærende mindset kultur, er det naturligt at hjælpe og videndele. Forskningen fra Dweck peger på, at dit mindset kan ændres, men at det naturligvis kræver bevidst træning. Nyere hjerneforskning har påvist, at hjernen er plastisk. Det betyder, at den kan danne nye spor imellem hjernens synapser. Såfremt disse spor/koblinger bliver gentaget ofte nok, vil de gamle spor bliver svagere. Dwecks forskning anerkender, at der findes IQ målinger og medfødt talent, men har påvist at hverken IQ eller talent vil kunne forudsige en persons fremtidige faglige resultater. En person, der tager styringen over eget liv ved at udvikle et lærende mindset vil kunne skabe bedre resultater end en person med et låst mindset.

3 Performancekulturen med låst eller lærende mindset? I en performance kultur, som ses i både virksomheder, offentlige organisationer og i skoler, fremfører Dweck, at et låst mindset hos personer kan virke modsat, end den ønskede effekt, som performance kulturen lægger op til. I en traditionel performance kultur, hvor der er en udpræget låst mindset kultur, kan der opstå adfærd, hvor personer søger at undgå kritik, bortforklare manglende resultater og sætte sig uambitiøse mål. I disse kulturer ser man præstationsmålinger, rigide karakterer og nulfejlskultur. I en performance kultur, der derimod er bygget ovenpå en lærende/udviklende mindset kultur kan man ligefrem opleve trivsel og udvikling gå hånd i hånd med ambitiøse mål og resultater. I disse kulturer ser man resultat og effekt fokus, karakterer koblet med specifik feedback og en læringskultur. Gør noget andet men hvad? Som leder, forælder, lærer som medarbejder, barn eller elev. Alle kan ændre måden at agere på. I mange situationer vil små ændringer kunne give stor effekt: Fodrer det låste mindset Fodrer det lærende mindset Når du giver ros Du er så klog. Du er dygtig Du gjorde dig umage. Du fandt kreative løsninger. Du holdt ud. Når du finder fejl Det er for dårligt Det er ikke godt nok. Du skal nok lære det. Du har ikke lært det endnu. Jeg tror på, at du kan lære det. Når du holder møder Gå efter det rigtige svar Gå efter flere mulige svar Når opstiller mål Fokus alene på præstation Fokus på både resultat og læring Vær opmærksom på dit eget mindset hver dag i hver enkelt situation, hvor du står overfor en opgave. Giv plads til at andre forsøger. Hjælp hinanden. Bed om hjælp. Giv dig selv lov til at være nysgerrig og være på en lærende rejse. Pas på de unge fra Viborg I Viborg er de kommet langt! Ikke kun på håndbold banen. På Viborg Gymnasium og Viborg Kommunes Ungdomsskoles 10. klasser arbejder man med Carol Dweck s mindset teori. I FC Midtjylland arbejder de med talentudvikling baseret på Mindset principperne! Viborg Gymnasium har siden 2012 arbejdet med mindsetbaseret undervisning inspireret af Carol Dweck. De arbejder med vedholdenhed, nysgerrighed, det risikofri læringsmiljø og feedback. Inspireret af dette arbejde har Børge Hansen, Roald Killerich og Rasmus Grøndahl Poulsen taget fat på 10. klasserne i Viborg Kommune. Hvordan kan vi arbejde med udfordringer, modstand, egen indsats og feedback? og hvordan vil det påvirke motivationen og resultaterne hos 10. klasserne? Børge, Roald og Rasmus ønskede at skabe et risikofrit læringsmiljø, hvor det er ok at fejle. Allerede i 10. klasse har mange af eleverne opbygget en identitet, et image og en selvforståelse, der kan være en stor barriere for, at være tilstede i undervisningen. Hellere se cool ud end at se ud som en nørd.

4 Hvis der i klassen er en kultur, hvor det er pinligt at fejle. Eller det er vejen til latterliggørelse, at forsøge at lære. Så er hele fundamentet for at udvikle sig som menneske bygget på et uheldigt grundlag. I 10. klasse arbejder de derfor med at lære at jonglere med tre bolde. Det kan jeg ikke, Det er umuligt skal afløses af Det må jeg prøve, Hvis jeg træner, må det det kunne lade sig gøre. Rasmus lovede sågar eleverne, at han inden jul havde lært at spille 3 akkorder på en guitar. Eleverne får en helt almindelig kina bog med tilhørende farvede tusser. I denne bog der bliver på skolen skal eleverne løbende skrive om deres eget mindset. Eleverne har ekstra life skills timer i starten af året og har løbende 2 life skills lektioner hver uge hele året. Eleverne i 10. klasse arbejder med karaktertræk som: Optimisme Vedholdenhed Ejerskab Integritet Eleverne skal løbende arbejde med egen motivation. Hvorfor vælger jeg at gå i 10. klasse? Hvorfor vil jeg uddanne mig? Ejerskabet til opgaver, lektier, eget liv og kammerater. Der arbejdes med integritet. Eleverne skal lære at forholde sig til konsekvensen af egne valg. Vælger jeg at lave lektier eller hænge ud foran Netflix?. Roald fortæller, at de unge ofte er særdeles fornuftige på to mands hånd, men at de nemt lader sig friste eller presse af gruppen. De unge skal lære, at forholde sig til sammenhængen mellem deres mål og deres valg. Integritet er sammenhængen i handlinger, værdier, metoder, foranstaltninger, principper, forventninger og resultat. Som et holistisk begreb bedømmer integritet kvaliteten af et system eller værdisæt i form af evnen til at nå sine egne mål.

5 10. klasserne får dermed stillet store spørgsmål som: Hvad vil du med dit liv?, Træffer du gode valg for dig selv?, Skriv om dine drømme i din Kina bog, Formulér mål og delmål for dit liv. Når jeg spørger Børge, Roald og Rasmus om effekten af alle disse mange mindset aktiviteter. Svarer de, at de kan mærke en forskel hos de unge. De tør række hånden op. Deres indstilling har ændret sig. De prøver. De giver ikke så let op. De gør sig umage. De tør fejle. Men den sjoveste måling kom vel fra en matematik lærer, der udtaler: Det er blevet betydeligt sværere at rette matematik opgaverne i 10. klasse. Roald fortæller, at netop disse unge plejer at springe opgaver over i matematik. Hvis en opgave var svær, så hellere springe over end at prøve. Men dette er vendt. Nu gør de forsøget. Og ser om de måske kan knække nøden. Så nu er matematiklæreren nødsaget til at gå i dybden for at vurdere om eleverne har forstået, uanset hvor utraditionelt, de eventuelt er gået til opgaven. Børge Rasmus Roald Læg mærke til Microsoft Ikke kun på den jyske hede, men også andre steder har Mindset tankerne taget fat. I 2015 påbegyndte Microsoft en ny rejse. Satya Nadella tiltrådte i 2014 som CEO og tog fat på performance kulturen hos Microsoft. Traditionel performance fokus blev ændret til Fokus på individuelle resultater, bidrag til andres succes og resultater som bygger på andres arbejde. Fokus på samarbejdsevner og at udvikle ovenpå andres ideer. Tanken er, at alle lederne i Microsoft forbedrer deres feedback kompetencer og at hele Microsoft kulturen skal præges i retning af et Growth Mindset.

6 Da Nadella tiltrådte sendte han denne til hele Microsoft: It said: "I am 46. I've been married for 22 years and we have 3 kids. And like anyone else, a lot of what I do and how I think has been shaped by my family and my overall life experiences. Many who know me say I am also defined by my curiosity and thirst for learning. I buy more books than I can finish. I sign up for more online courses than I can complete. I fundamentally believe that if you are not learning new things, you stop doing great and useful things. So family, curiosity and hunger for knowledge all define me." Nadella arbejder målrettet på at ændre kulturen i Microsoft. Han peger på, at kulturen specifikt skal være funderet på et lærende mindset: Perhaps the most important driver of success is culture. We fundamentally believe that we need a culture founded in a Growth Mindet. Læs mere Dweck, C. S. (2006). Mindset. The new psychology of success. Ballantine Books. HBR (2014). How companies can profil form a growth mindset (November issue). Kortnum; A., Nielsen, J.A., & Videsen, P. (2016). Mindstbaseret undervisning: Fra Præstationskultur til læringskultur. Dansk Psykologisk Forlag. Busines Insider UK (2015) - The rise of Satya Nadella, the game-changing CEO of Microsoft (artikel på internettet). Busines Insider UK (2016) - Satya Nadella says this book gave him the 'intuition' he needed to revamp Microsoft. How we learn the gap 10 best ideas Mindset Carol Dweck Book Summary Amazing facts about your brain

Mindsetbaseret Undervisning. Ord 18: Oplæg v. Jeppe Agger Nielsen, Professor, (mso) Aalborg Universitet

Mindsetbaseret Undervisning. Ord 18: Oplæg v. Jeppe Agger Nielsen, Professor, (mso) Aalborg Universitet Mindsetbaseret Undervisning Ord 18: Oplæg v. Jeppe Agger Nielsen, Professor, (mso) Aalborg Universitet Mindset de mange betydninger Innovativt mindset, globalt mindset åbent mindset, kundeorienteret mindset,

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

SÅDAN LÆRER HJERNEN SÅDAN LÆRER DU

SÅDAN LÆRER HJERNEN SÅDAN LÆRER DU SÅDAN LÆRER HJERNEN SÅDAN LÆRER DU Sådan klarer man sig bedst! Lektion 1 VEJLEDNINGSSYSTEMET Tiden før gymnasiet: U.U. Vejledningscenter Herning Tiden i gymnasiet: Gymnasiets vejledere Tiden efter gymnasiet:

Læs mere

Introduktion til mindset - OG HVORDAN STUDERENDE KAN BRUGE DET TIL AT OPNÅ BEDRE LÆRINGSSTRATEGIER OG TRIVSEL

Introduktion til mindset - OG HVORDAN STUDERENDE KAN BRUGE DET TIL AT OPNÅ BEDRE LÆRINGSSTRATEGIER OG TRIVSEL Introduktion til mindset - OG HVORDAN STUDERENDE KAN BRUGE DET TIL AT OPNÅ BEDRE LÆRINGSSTRATEGIER OG TRIVSEL Konsekvenser af vores præstationskultur Når samfundet og vores skole- og uddannelsessystemer

Læs mere

Karakterræs smadrer fagligheden Jeg skammer mig over, at jeg solgte ud af min mulighed for at blive klogere.

Karakterræs smadrer fagligheden Jeg skammer mig over, at jeg solgte ud af min mulighed for at blive klogere. Karakterræs smadrer fagligheden Jeg skammer mig over, at jeg solgte ud af min mulighed for at blive klogere. Karakterjagten avler nemlig et dybt betændt læringsmiljø, hvor det ikke længere handler om at

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere

At lære for at lære. Den karakterfri klasse - mindset og formativ evaluering som fælles arbejdsredskaber. Heidi Andersen, Odder Gymnasium

At lære for at lære. Den karakterfri klasse - mindset og formativ evaluering som fælles arbejdsredskaber. Heidi Andersen, Odder Gymnasium At lære for at lære Den karakterfri klasse - mindset og formativ evaluering som fælles arbejdsredskaber Heidi Andersen, Odder Gymnasium Oplæggets fokuspunkter 1. Formålet med karakterfrihed på Odder Gymnasium?

Læs mere

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Midtvejsevaluering. Online spørgeskema kontaktgruppesamtaler (dagbog, fremmøde o.a.) Spørgeskema = 355 besvarelse (66%) Ikke anonymiseret

Midtvejsevaluering. Online spørgeskema kontaktgruppesamtaler (dagbog, fremmøde o.a.) Spørgeskema = 355 besvarelse (66%) Ikke anonymiseret Midtvejsevaluering Online spørgeskema kontaktgruppesamtaler (dagbog, fremmøde o.a.) Spørgeskema = 355 besvarelse (66%) Ikke anonymiseret Er du glad for for at være elev på Ranum Efterskole College? 1 1

Læs mere

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse

Mindfulness. En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Mindfulness En gummigeneration eller hvad? At styrke trivsel, arbejde og ledelse Energiregnskabet Mindfulness i forsikringsvirksomhed Resultater 100 % har fået anvendelige redskaber til håndtering af

Læs mere

Mindfulness. At styrke trivsel, arbejde og ledelse

Mindfulness. At styrke trivsel, arbejde og ledelse Mindfulness At styrke trivsel, arbejde og ledelse Energiregnskabet Mindfulness i forsikringsvirksomhed 100 % har fået anvendelige redskaber til håndtering af stress 93 % oplever en positiv forandring

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file.

1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file. Lee Harvey Oswald 1 Lee Harvey Oswald s profile Read Oswald s profile. Answer the questions. 1 What is the connection between Lee Harvey Oswald and Russia? Write down three facts from his file. 2 Oswald

Læs mere

MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET

MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET 1 MESTRING OG RELATIONERS BETYDNING FRANS ØRSTED ANDERSEN, LEKTOR, PH.D DPU, AARHUS UNIVERSITET Mestring og relationer af Frans Ørsted Andersen FRANS ØRSTED ANDERSEN Ph.d / lektor Aut. psykolog Ph.d-uddannelse

Læs mere

Performance samtaler

Performance samtaler Performance samtaler Der skaber bundlinje Hvor tit taler du med din medarbejder? Hvilke samtaler skaber værdi for din bundlinje? Hvad skal der til for at performance samtaler virker Din bundlinje Lad os

Læs mere

@JamesNottinghm 1. The Learning Challenge/Læringsudfordringen Nykøbing Falster. Hvad er udfordring? Læringsmålsmodellen

@JamesNottinghm  1. The Learning Challenge/Læringsudfordringen Nykøbing Falster. Hvad er udfordring? Læringsmålsmodellen The Learning Challenge/Læringsudfordringen Nykøbing Falster www.jamesnottingham.co.uk facebook.com/challenginglearning @TheLearningPit Hvad er udfordring? Læringsmålsmodellen For svært Potentiel kunnen

Læs mere

Challenging Learning. James Nottingham. Professor John 1. James Nottingham

Challenging Learning. James Nottingham. Professor John  1. James Nottingham Challenging Learning James Nottingham www.challenginglearning.com facebook.com/challenginglearning Professor John Hattie Director, Melbourne Education Research Institute Chair, Board of the Australian

Læs mere

Mindsetbaseret Undervisning -vil du se god ud eller vil du blive bedre? Peter Arnborg Videsen

Mindsetbaseret Undervisning -vil du se god ud eller vil du blive bedre? Peter Arnborg Videsen Mindsetbaseret Undervisning -vil du se god ud eller vil du blive bedre? Peter Arnborg Videsen Hvad er mindset projektet? Det er ikke de mest talen

Læs mere

SPROG, LÆRING OG TRIVSEL

SPROG, LÆRING OG TRIVSEL SPROG, LÆRING OG TRIVSEL Indlæg af Forældrebestyrelsen inspireret af foredrag med: Lektor og sprogforsker Pia Thomsen og Erhvervspsykolog Lars Dalby Gundersen Forældremøde 25. april 2017 FORMÅL - At skabe

Læs mere

FEEDBACK GENTÆNKT - MESTRER DU KUNSTEN AT GIVE OG MODTAGE FEEDBACK? Anders Trillingsgaard IDA Ledelse der styrker 7. Dec 2017

FEEDBACK GENTÆNKT - MESTRER DU KUNSTEN AT GIVE OG MODTAGE FEEDBACK? Anders Trillingsgaard IDA Ledelse der styrker 7. Dec 2017 FEEDBACK GENTÆNKT - MESTRER DU KUNSTEN AT GIVE OG MODTAGE FEEDBACK? Anders Trillingsgaard IDA Ledelse der styrker 7. Dec 2017 Before you tell me how to do it better, before you lay out your big plans for

Læs mere

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et)

Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Forældreskema Barnets navn: Børnehave: Kommune: Barnets modersmål (kan være mere end et) Barnets alder: år og måneder Barnet begyndte at lære dansk da det var år Søg at besvare disse spørgsmål så godt

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

Matematik vejlederdag 23. januar cand.pæd. Birgitte Arnvig

Matematik vejlederdag 23. januar cand.pæd. Birgitte Arnvig Matematik vejlederdag 23. januar 2017 cand.pæd. Birgitte Arnvig Agenda At være forælder til et talentfuldt - eller rettere sagt et højt begavet barn Typiske udfordringer Hvorfor Atheneskolen? Hvad kan

Læs mere

Psykologisk tryghed Kvartalsmøde for AMiR den 23. august 2018 Oplæg ved Michael Tolstrup

Psykologisk tryghed Kvartalsmøde for AMiR den 23. august 2018 Oplæg ved Michael Tolstrup led by you Michael Tolstrup mt@ledbyyou.com 5218 5260 Psykologisk tryghed Kvartalsmøde for AMiR den 23. august 2018 Test Hvor mange af jer møder op på arbejde for at fremstå: Inkompetente? Negative? Irriterende?

Læs mere

INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING AARHUS UNIVERSITET

INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING AARHUS UNIVERSITET INTEL INTRODUCTION TO TEACHING AND LEARNING 8 BÆRENDE PRINCIPPER 1-4: BÆREDYGTIGT OG FLEKSIBELT Billigt Nemt at administrere Skalérbart Fleksibelt 5: RELEVANT Indhold organiseret i themes 6: EKSEMPLARISK

Læs mere

Præstation vs. Resultat

Præstation vs. Resultat Drømmen We want to be competitive at the highest international level, and by that achieve the opportunity to play against the best players in the world. Præstation vs. Resultat Inflection Point 10x change

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015

Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Faglig ledelse Opsamling på vidensrejse til Ontario, Canada D.11. april - 18. april 2015 Baggrund for projekt: Faglig Ledelse og vidensrejsen til Ontario, Canada I forbindelse med implementering af Folkeskolereformen

Læs mere

Find dit fulde potentiale

Find dit fulde potentiale Find dit fulde potentiale - Bliv den bedste version af dig selv og ikke bare 5 kg tyndere. Vi er gået i gang med et nyt år 2008. Og meget kan ske i de næste mange måneder. Måske bliver det bare endnu et

Læs mere

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole Retningslinjer Eliteidrætsklasserne Østre Skole Indledning Som et ungt talent optaget i eliteidrætsklassen på Østre Skole i Thisted Kommune, indgår du ikke blot i et skoleforløb, der understøtter og optimerer

Læs mere

Anders R. Jensen & Balder Striim

Anders R. Jensen & Balder Striim Anders R. Jensen & Balder Striim NPS NPS score er defineret på en 0 til 10 skala. Kunderne sorteres i tre forskellige grupper baseret på deres vurdering: Meget usandsynligt Meget sandsynligt 0-6 7-8 9-10

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

KLAR TIL NYE MULIGHEDER

KLAR TIL NYE MULIGHEDER KLAR TIL NYE MULIGHEDER Dagens program Klar til nye muligheder 24. november 2014 Råhavegaard Maribovej 9, 4960 Holeby. 8:30 09:00 Kaffe og registrering på Råhavegaard 09:00 11:00 Rundvisning på byggepladserne

Læs mere

Store præstationer. High Performance Talent. Mikael Trolle. Bryd den mentale model !!! Akademiet!!! for!! Talen:ulde!!! Unge! 23$24.!januar!2013!

Store præstationer. High Performance Talent. Mikael Trolle. Bryd den mentale model !!! Akademiet!!! for!! Talen:ulde!!! Unge! 23$24.!januar!2013! High Performance Talent Akademiet for Talen:ulde Unge 23$24.januar2013 MikaelTrolle Mikael Trolle Cand. Scient. i Idræt & Biologi High Performance Director, Top Volley Danmark Chefkonsulent & parter i

Læs mere

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Samtale, træning af faste udtryk, spørgsmål og svar. Endvidere en lejlighed til at træne tallene. - Spørgsmålskort - Lærerark til hjælp ved oplæsning og

Læs mere

Kunstig intelligens. Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute. Siri-kommissionen, 17. august Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p.

Kunstig intelligens. Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute. Siri-kommissionen, 17. august Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p. Kunstig intelligens Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute Siri-kommissionen, 17. august 2016 Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p. 1/10 Lidt om mig selv Thomas Bolander Lektor i logik og kunstig

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen.

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen. At lytte aktivt Tid: 1½ time Deltagere: 4-24 personer Forudsætninger: Overblik over processen, mødeledelsesfærdigheder Praktisk: telefon med stopur, plakat med lytteniveauer, kopi af skema Denne øvelse

Læs mere

INSPIRÉR DIN NETVÆRKSGRUPPE

INSPIRÉR DIN NETVÆRKSGRUPPE Temaer INSPIRÉR DIN NETVÆRKSGRUPPE merværdi til dine medlemmer Værs go her er de nyeste temaer I Intenz sætter vi stor pris på det samarbejde vi gennem flere år har haft med netværksledere og netværksdirektører

Læs mere

Kontaktforældremøde status på skolereformen synlig læring hvad er det? To r s d a g d e n 2 0. N o v e m b e r 2 0 1 4

Kontaktforældremøde status på skolereformen synlig læring hvad er det? To r s d a g d e n 2 0. N o v e m b e r 2 0 1 4 Kontaktforældremøde status på skolereformen synlig læring hvad er det? To r s d a g d e n 2 0. N o v e m b e r 2 0 1 4 Vejen ind i reformen En rejse, vi indledte i efteråret 2013 Vores WHY hvad er vores

Læs mere

Frans Ørsted Andersen, lektor, ph.d DPU /Aarhus Universitet INKLUSION VIA INTENSIV LÆRING OG TURBOFORLØB?

Frans Ørsted Andersen, lektor, ph.d DPU /Aarhus Universitet INKLUSION VIA INTENSIV LÆRING OG TURBOFORLØB? Frans Ørsted Andersen, lektor, ph.d DPU /Aarhus Universitet INKLUSION VIA INTENSIV LÆRING OG TURBOFORLØB? FRANS ØRSTED ANDERSEN Lektor, PhD på DPU, Aarhus Universitet Indhold Introduktion til turbo som

Læs mere

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Brug af logbog i undervisning Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Motivation og projektidé Modsætning mellem undervisningsideal (deltagende og reflekterende studerende

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Managing stakeholders on major projects - Learnings from Odense Letbane Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Light Rail Day, Bergen 15 November 2016 Slide om Odense Nedenstående

Læs mere

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING

GROW2 COACHUDDANNELSE GROW2 CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING COACHUDDANNELSE CERTIFICERET COACHUDDANNELSE DIN DIREKTE VEJ TIL EN ICF CERTIFICERING En STYRKEBASERET coachuddannelse der udvikler dit indre LEDERSKAB & DIG som PROFESSIONEL COACH ICF AKKREDITERET Jeg

Læs mere

Læring og gode læringsmiljøer. Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University

Læring og gode læringsmiljøer. Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University Læring og gode læringsmiljøer Hans Henrik Knoop Aarhus Universitet North-West University knoop@edu.au.dk Fri leg bør tages alvorligt Fri leg er den vigtigste aktivitet, hvad angår udvikling og vedligeholdelse

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Syllabus. On-Line kursus. POSitivitiES. Learning. Applied Positive Psychology for European Schools

Syllabus. On-Line kursus. POSitivitiES. Learning. Applied Positive Psychology for European Schools PositivitiES Applied Positive Psychology for European Schools POSitivitiES Positive European Schools On-Line kursus Learning This project has been funded with support from the European Commission.This

Læs mere

"Mellemledere skaber ingen værdi. Det er management by pis og papir"

Mellemledere skaber ingen værdi. Det er management by pis og papir "Mellemledere skaber ingen værdi. Det er management by pis og papir" Sidder her og drikker min morgenkaffe og bliver helt opløftet. I Børsen læser jeg en artikel om virksomheden Biir, hvor topchefen Jonas

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Strategi for læring på Egtved skole

Strategi for læring på Egtved skole 1 Strategi for læring på Egtved skole Hvem er vi på Egtved skole På Egtved skole ønsker vi til stadighed at udvikle os for at give elevene de bedste forudsætninger for at nå sit læringspotentiale. Derfor

Læs mere

Hvad!er!et!talent?! High Performance Talent. Mikael Trolle !!! Akademiet!!! for!! Talen8ulde!!! Unge! 2.!juli!2014! Mikael!Trolle!

Hvad!er!et!talent?! High Performance Talent. Mikael Trolle !!! Akademiet!!! for!! Talen8ulde!!! Unge! 2.!juli!2014! Mikael!Trolle! High Performance Talent Akademiet for Talen8ulde Unge 2.juli2014 MikaelTrolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball Forbund Partner og chefkonsulent i High

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Titangade. 16. september 2014

Titangade. 16. september 2014 Titangade 16. september 2014 Dagens program 9.00 9.15 Velkomst 9.15 10.00 10.00 10.15 Pause 10.15 12.00 12.00 12.45 Frokost 12.45 14.00 14.00 14.15 Pause 14.00 15.00 Hvem er vi? Forventnings afstemning

Læs mere

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen Unge Piger Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008 Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen SC. 1 INT. PIGEVÆRELSE DAG Pigeværelse med seng. Tøj er smidt ud over det hele. Scene skifter mellem

Læs mere

Er det spild af penge at sende dine medarbejdere på kursus?

Er det spild af penge at sende dine medarbejdere på kursus? Ja i værste fald! Er det spild af penge at sende dine medarbejdere på kursus? Hvis kursisten blot tager afsted for at få en god frokost. Hvis kursisten ikke helt har gjort sig tanker om, hvad der skal

Læs mere

Synlig læring i 4 kommuner

Synlig læring i 4 kommuner Synlig læring i 4 kommuner Alle elever skal lære (at lære) mere i Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal af skolecheferne Hans Andresen, Michael Mariendal, Erik Pedersen & Martin Tinning FIRE

Læs mere

Essential Skills for New Managers

Essential Skills for New Managers Essential Skills for New Managers Poynter Institute 7.-12. december 2014 1 Overskrifterne for kurset var: How to establish your credibility as a leader, even if you are new in your role. How to provide

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 Aarhus i vækst - Internationalisering Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 1 Program for temadrøftelsen Temaet Internationalisering har afsæt i drøftelserne i Internationaliseringsudvalget samt endvidere

Læs mere

Vejledning til brugen af bybrandet

Vejledning til brugen af bybrandet Vejledning til brugen af bybrandet Indhold Hvorfor bruge bybrandet? s. 3-4 Inspiration/ big idea s. 5-10 Syv former for bybranding s. 11-18 Brug af logoet s. 19-21 Find desuden flere cases, designelementer

Læs mere

Styrketræning med professor. Sk lesmart. Navn. Trine Baggesen Klitgaard - -

Styrketræning med professor. Sk lesmart. Navn. Trine Baggesen Klitgaard - - Styrketræning med professor Sk lesmart Navn Trine Baggesen Klitgaard - prof@skolesmart.com - www.skolesmart.com Tag temperaturen på dig selv. Hvor glad er du? Hvor skolesmart er du? Farv ud for hvert spørgsmål,

Læs mere

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse

Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse Talentudvikling på DTUs MBAuddannelse (MMT) Torben Andersen direktør, cand.merc. og ph.d. Torben Andersen Team Copenhagen efterår 2007 1 Indhold Talent management en af tidens buzz words Den større eksterne

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Engelsk Dansk Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Dear Sir, Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Dansk Engelsk Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet

Arbejdsfællesskaber. Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Arbejdsfællesskaber Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Aalborg Universitet Praksisfællesskaber i organisationer Communities of practice are everywhere. We all belong to communities of practice. At home,

Læs mere

Performance via Engagement. Partner Lone Storgaard Duerlund lsd@4improve.dk

Performance via Engagement. Partner Lone Storgaard Duerlund lsd@4improve.dk Performance via Engagement Partner Lone Storgaard Duerlund lsd@4improve.dk Et blik på performancekultur og engagement 1: Temperaturen på den danske performancekultur 2: Elementer i engagement 3: Hvordan

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Mindfulness gennem mental træning

Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mere fokus, mindre stress og endnu bedre resultater Giv din hjerne ro til at arbejde I en verden, hvor næsten alt drejer sig om ydeevne

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Matematikken i kunstig intelligens: Socialt intelligente robotter

Matematikken i kunstig intelligens: Socialt intelligente robotter Matematikken i kunstig intelligens: Socialt intelligente robotter Thomas Bolander, DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet 2. juni 2018 Thomas Bolander, Matematikken i AI, DTU Compute, 26. april 2018

Læs mere

Vi begynder på et helt nyt engelsksystem, som hedder A Piece of Cake. Af praktiske grunde arbejder begge klasser ud fra samme bog.

Vi begynder på et helt nyt engelsksystem, som hedder A Piece of Cake. Af praktiske grunde arbejder begge klasser ud fra samme bog. Vi begynder på et helt nyt engelsksystem, som hedder A Piece of Cake. Af praktiske grunde arbejder begge klasser ud fra samme bog. A Piece of Cake 1 til 7. klasse: Starting Over: about British and American

Læs mere

COACH NETWORK MEETING

COACH NETWORK MEETING COACH NETWORK MEETING 4 diskussions-områder Præstations-angst Træning vs konkurrence Udfordringer i sæsonen Individuelle- og gruppesamtaler Præstations-angst my swimmer is a great trainer, constantly shows

Læs mere

Coaching. Et redskab der styrker engagement og ejerskab. Den menneskelige faktor og implementering

Coaching. Et redskab der styrker engagement og ejerskab. Den menneskelige faktor og implementering Coaching Et redskab der styrker engagement og ejerskab Den menneskelige faktor og implementering Trine Mottlau Divisionschef Privathospitalet Hamlet Breakthrough Qeep Coach, Qeep Danmark AS Chefjordemoder

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

High Performance Talent

High Performance Talent High Performance Talent Akademiet for Talen9ulde Unge 20$21.Januar2015 MikaelTrolle Mikael Trolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør og herrelandstræner, Dansk Volleyball Forbund Partner og

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Fagplan. Bliv Biology aktiv i Btimerne Bliv aktiv i timerne

Fagplan. Bliv Biology aktiv i Btimerne Bliv aktiv i timerne Fagplan Bliv Biology aktiv i Btimerne Bliv aktiv i timerne Bliv aktiv i timerne Bliv aktiv i timerne Video Oversigt Bliv aktiv i timerne...4 3 videoer i Bliv aktiv i timerne Bliv aktiv i timerne Sidst

Læs mere

Motion på arbejdspladsen

Motion på arbejdspladsen Motion på arbejdspladsen - fra påtvungen aktivitet til en motiverende rettighed? Ulrik Wagner Associate professor Management of People Department of Marketing and Management University of Southern Denmark

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Mentaltræning øget balance, nærvær og resultater

Mentaltræning øget balance, nærvær og resultater Mentaltræning øget balance, nærvær og resultater Opnå mindre stress og bedre resultater med mentaltræning Styr dine tanker, så de ikke styrer dig Vi befinder os i en verden, hvor næsten alt drejer sig

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION

USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION USERTEC USER PRACTICES, TECHNOLOGIES AND RESIDENTIAL ENERGY CONSUMPTION P E R H E I S E L BERG I N S T I T U T F OR BYGGERI OG A N L Æ G BEREGNEDE OG FAKTISKE FORBRUG I BOLIGER Fra SBi rapport 2016:09

Læs mere

Hvad skal vi leve af i fremtiden?

Hvad skal vi leve af i fremtiden? Konkurrenceevnedebat: Hvad skal vi leve af i fremtiden? Mandag den 3. november 2014 www.regionmidtjylland.dk 1 Agenda Globalisering og dens udfordringer Væsentlige spørgsmål Eksempler 2 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Dorte Ågård

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Dorte Ågård Pædagogisk kursus for instruktorer 2012 1. gang Dorte Ågård Hvem er vi? Dit navn? Hvor kommer du fra? Har du undervist før? Nogen der skal i gymnasiepraktik eller på Det rullende Universitet? Sæt jer fag-

Læs mere

Samarbejdsbaseret problemløsning

Samarbejdsbaseret problemløsning Samarbejdsbaseret problemløsning Hvem Ross W. Greene Ph.d., tidl. tilknyttet afdelingen for psykiatri på Harvard Medical School Grundlægger af Lives in The Balance; institut for Collaborate and Proactive

Læs mere

Cultural Family Network

Cultural Family Network Fremsynede danske virksomheder investerer i strategisk fastholdelse Har din virksomhed en fastholdelsesstrategi og et fastholdelsesbudget? Cultural Family Network Det koster en halv million kroner at ansætte

Læs mere

Dette spil kombinerer to fantastiske ting - vores styrker og vores historier.

Dette spil kombinerer to fantastiske ting - vores styrker og vores historier. STYRKESPILLET Dette spil kombinerer to fantastiske ting - vores styrker og vores historier. Spillet har til formål at skabe mere bevidsthed om de historier vi fortæller os selv. Det handler om at fortælle

Læs mere

LGBT person or some of the other letters? We want you!

LGBT person or some of the other letters? We want you! 9. BILAG 1 NR. 1 OPSLAG LGBT person eller nogle af de andre bogstaver? Vi søger dig! Er du homo-, biseksuel, transperson eller en eller flere af de andre bogstaver? Har du lyst til at dele dine erfaringer

Læs mere

Talent versus potentiale Ledelsesmodellen D&D High Performance Leadership Talentperspektivet High Performance begrebet High Performance filosofi

Talent versus potentiale Ledelsesmodellen D&D High Performance Leadership Talentperspektivet High Performance begrebet High Performance filosofi Mikael Trolle Cand. scient. i Idræt & Biologi Sportsdirektør & herrelandstræner, Volleyball Danmark Partner & chefkonsulent i High Performance Institute Per Annum: 2014-20??: Head Coach herrelandsholdet

Læs mere

Reventlow Lille Skole

Reventlow Lille Skole 1 Reventlow Lille Skole - så kan du lære det! Engelsk 3.-4. Der vil mundtlig primært blive arbejdet ud fra clio portalen skriftligt arejder vi enten med pirana eller lets do it. Måned Uge nr. Forløb Antal

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer Me and my pet My dogs SVTV2, 2011, 5 min. Tekstet på engelsk Me and my pet er en svenskproduceret undervisningsserie til engelsk for børn i 4. klasse, som foregår på engelsk, i engelsktalende lande og

Læs mere

Intro to: Symposium on Syntactic Islands in Scandinavian and English

Intro to: Symposium on Syntactic Islands in Scandinavian and English Intro to: Symposium on Syntactic Islands in Scandinavian and English Ken Ramshøj Christensen Dept. of English, AU Symposium on Syntactic Islands in Scandinavian and English Aarhus University, June 11-12,

Læs mere

MOTIVATION VS MÆTHED, MAGELIGHED OG MIDDELMÅDIGHED

MOTIVATION VS MÆTHED, MAGELIGHED OG MIDDELMÅDIGHED MOTIVATION VS MÆTHED, MAGELIGHED OG MIDDELMÅDIGHED Benyt inden d. 15.september 2019 VIL DU VIDERE MED DIT ARBEJDE MED MOTIVATION? Jeg er glad for, at du hørte mit foredrag hos MBK d. 16. august og vil

Læs mere

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne INSTRUKTØR UDDANNELSE i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne GENERELT Hvem bør deltage? Denne uddannelse henvender sig til dig, der ønsker at styrke dine personlige og professionelle

Læs mere

Moralske dilemmaer: Kynisme og koffeinfri kritik i det moderne arbejdsliv. v. Erik Mygind du Plessis Ph.d. og ekstern lektor på CBS

Moralske dilemmaer: Kynisme og koffeinfri kritik i det moderne arbejdsliv. v. Erik Mygind du Plessis Ph.d. og ekstern lektor på CBS Moralske dilemmaer: Kynisme og koffeinfri kritik i det moderne arbejdsliv v. Erik Mygind du Plessis Ph.d. og ekstern lektor på CBS Program Magtens immunforsvar Kynisme og koffeinfri kritik (i forlængelse

Læs mere