Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser"

Transkript

1 Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser Nyheder Livet i Havet. En rejse fra strandbred til havets dyb En guide til Saltvandsakvariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet Charlotte Bie Tøstesen 96 s. ill. farver ISBN: (2014) Pris: 50 kr. I Saltvandsakvariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet kan du gå på opdagelse i de danske havområder. Undervejs får du et indblik i det fantastiske dyreliv, der gemmer sig under havets overflade. Du ser hvordan, dyrene er tilpasset lige netop det havmiljø, de befinder sig i. Akvariets nye guide præsenterer hele 84 forskellige dyrearter fra de danske farvande, fra taskekrabbe og almindelig søstjerne til pighvar, rødhaj og stillehavsøsters. Rigt illustreret med fantastiske fotos og sjove tegninger, der viser dyrenes fascinerende egenskaber, så både børn og voksne bliver lidt klogere på havet omkring os og det liv, der udfolder sig derude. Guiden fås i en dansk, tysk og engelsk udgave. Fiskeri og fangst Med Neptuns Trefork hvordan man spidder fisk Tekst af Günther Spreth og Søren Byskov 48 s. ill. farver. ISBN: (2012) Pris: 48 kr. Temahæfte på dansk, engelsk og tysk om en af de ældste og mest udbredte former for jagt: fiskestangning. Mennesket har gennem årtusinder stanget efter fisk for at skaffe føden. I Danmark kender vi bedst ålejernet, men her sættes fokus på mangfoldigheden og opfindsomheden i stangefiskeriet. De traditionelle ålejern har et nært slægtskab med stangeredskaber fra så forskellige steder som Grønland, Thailand, Australien, Afrika, Nordamerika og Polynesien. Med Neptuns Trefork var titlen på museets største særudstilling i 2012, og temahæftet viser de vigtigste elementer fra udstillingen, herunder hvordan fortidens jægere og fiskere har ladet sig inspirere af dyreverdenen, når de har konstrueret redskaber til fiskestangning.

2 Fiskeriet der forsvandt Eksempler på et dansk fiskerierhverv i opbrud Søren Byskov (red) 192 s. ill. farver. ISBN (2010) Pris: 148 kr. Bogen er resultatet af seks kulturhistoriske museers undersøgelser af fiskerierhvervet i forskellige dele af Danmark. Museerne er medlemmer af Fiskeripuljen, som siden 1983 har været navnet på de danske museers samarbejdskreds om fiskeri og fiskerihistorie. I ni artikler giver bogen eksempler på et dansk fiskerierhverv præget af faldende fiskebestande, kvoter, ophørsstøtte og omsættelige fiskerettigheder men også af nye teknologier og modernisering af den tilbageværende fiskerflåde. På grundlag af undersøgelser i syv lokaliteter Bornholm, Gilleleje, Bønnerupstrand, Limfjorden, Skagen, Hvide Sande og Esbjerg beskriver forfatterne, hvordan en stor del af erhvervsfiskeriet er forsvundet siden 1980 erne, men også hvordan fiskeriets tilbageværende udøvere har tilpasset sig den begrænsede adgang til at fiske. Materialet til bogen er primært indsamlet i 2005 og 2007, og mange fiskere og folk med tilknytning til fiskeriet har bidraget med interviews og oplysninger. Bogen er velforsynet med aktuelle fotos fra de forskellige fiskerihavne, og den giver et indtryk af det forskelligartede danske fiskeri, som ofte lever en turbulent tilværelse, hvor man må tilpasse sig svingninger i såvel fiskebestande som i den omfattende politiske regulering af fiskernes aktiviteter. Fiskeriet der forsvandt er et bidrag til historien om et dansk fiskerierhverv, som i det meste af 1900-tallet vejede tungt i rigtig mange danske havne og lokalsamfund, men som efter årtusindskiftet efterhånden er reduceret til en brøkdel af dets tidligere størrelse. På Tobisfiskeri Mette Guldberg 32 s. ill. ISBN (1999) Pris: 48 kr. I den tidlige sommer 1998 satte fotografen Jens Chr. Top sig for at skildre industrifiskeriet fra Esbjerg. Han tog på togt med trawleren E100 Betty Børsmose og tog undervejs omkring 1800 fotografier og seks timers video om tobisfiskeriet i Nordsøen. Teknologisk udvikling i dansk fiskeri Morten Karnøe Søndergaard 205 s. ill. ISBN (2004) Der er mange eksempler på artikler og bøger, der beskriver dansk havfiskeri efter 2. verdenskrig. Imidlertid er der en helt central historie om fiskeriet i denne periode, som aldrig er blevet fortalt - om udviklingen og udbredelsen af den teknologi og de redskaber, som var grundlaget for hele fiskeriets fantastiske udvikling frem til i dag. Kilderne til historien spænder fra interviews til arkiver og tidsskrifter.

3 An environmental history of North Sea ling and cod fisheries René Taudal Poulsen 307 s. ill. engelsksproget ISBN (2007) ISSN Dokumentation af de historiske ændringer i økosystemet og vurdering af deres indflydelse på udviklingen i fiskerierne. Proteiner fra havet - Fiskemelsindustrien i Esbjerg Poul Holm, Søren Byskov og Søren Toft Hansen 179 s. ill. indb. ISBN (1998) Pris: 198 kr. Esbjerg Fiskeindustri gav i januar 1997 Fiskeri- og Søfartsmuseet til opgave at beskrive fiskemelsindustrien i Esbjerg set i forhold til samfundets generelle udvikling og se virksomhedens historie i et stort spil mellem fiskere, samfund og stat. Grundlæggernes idé om at være herre i eget hus har været den røde tråd i virksomhedernes historie. 3 British Trawlers and Iceland Jón Th. Thór 269 s. ill. engelsksproget ISBN (1995) Pris: 250 kr. Fra en tradition for frit fiskeri har fiskerierhvervet over hele kloden forandret sig til at være et af de mest regulerede erhverv. Denne doktordisputats kaster nyt lys over udviklingen. Fiskere og farvande - tværsnit af moderne dansk fiskeri Poul Holm (red. for Fiskeripuljen) 553 s. ill. ISBN (1994) Pris: 200 kr. I 1980erne og 1990erne var fiskeriet ofte i avisernes overskrifter med problemer omkring kvoter, kontrol, ulovligheder og ophørsstøtte. Men hvordan var fiskernes liv egentlig i samtiden? Museumsfolk fra hele Danmark forsøger at give et svar i denne bog. Pennalhuset - fartøj og fiskeri på Limfjorden Eske Wohlfahrt 96 s. ill. indb. ISBN (1988) Pris: 88 kr. I midten af 1920erne fik Limfjordssjægten konkurrence af en ny type fiskerbåde, lokalt kaldet pennalhuse. Historien om dem, Limfjordsfiskeriet mellem de to verdenskrige og fiskernes hyppige besøg i Skive Arrest står at læse i denne beretning om fiskere, fartøjer og fiskeri på Limfjorden. Forfatteren fortæller veloplagt om de mange krumspring, der var nødvendige, hvis man skulle forsørge sin familie af fiskeriet.

4 Harpuner i Arktis. Hvalfangst ved Svalbard i 1600-årene Palle Uhd Jepsen 144 s. ill. indb. ISBN (1994) Pris: 248 kr. Bogen beskriver Svalbards opdagelse og tidlige udforskning og beretter om fangst af grønlandshvaler over en periode på godt 100 år. Historien er spækket med dramatik og hårdføre mænds vovemod. Mange satte livet til i jagten på hvalerne og under primitive forhold på skibe og landstationer, kun få fik økonomisk udbytte af indsatsen. Bogen har over 70 illustrationer, heraf mange gamle kobberstik og kort, som ikke tidligere har været offentliggjort. Fiskerne og byen. Bagenkop, et fiskerleje gennem 100 år Eske Wohlfahrt 72 s. ill. indb. ISBN (1984) Pris: 48 kr. På Langelands sydspids ligger fiskerlejet Bagenkop. I denne bog fortælles om fiskeriets udvikling og livet i byen fra omkring århundredeskiftet og frem til slutningen af 1970erne. Bagenkoppernes stærke sammenhold beskrives, og små anekdoter fra deres hverdag viderebringes til læseren. De sagde vi lugtede som om vi var smurt ind i torsk vi sagde, at det var bedre end at lugte af komøg

5 Søfart, skibe, havne og offshore North Sea Passenger Lines Morten Hahn-Pedersen (red.) 88 s. ill. indb. engelsksproget ISBN (2009) Pris: 148 kr. I århundreder har har skibe bragt passagerer og fragt fra ét sted til et andet og dermed forbundet lande og mennesker omkring Nordsøen. Imidlertid var det først med introduktionen af dampmaskinen i 1820erne at fartøjer blev befriet for vindens usikkerhed og stabile sejlruter med faste afgangs- og ankomsttider opstod. Oprindeligt var sejlruterne baseret på transport af varer fremfor passagerer, men gennem forbedret økonomi og især voksende turisme, ændredes fartøjernes indretning fra primært at være fragtskibe med mulighed for at medtage passagerer, til at være flydende hoteller med gode kahytter, restauranter, barer, natklubber og toldfrie butikker ombord. I slutningen af det 20. århundrede medførte den øgede konkurrence fra lavpris flyruter samt EUs ophævelse af det toldfrie salg, at passagerruterne kom under stort pres og for en hel dels vedkommende måtte lukke. De tilbageblevne har introduceret nye principper baseret på Ro-Pax princippet, og endnu engang blev fragt betragtet som vigtigere end passagertrafik. Bogen fortæller historien om Nordsøens passagerskibe over en periode på mere end 150 år. Hvert kapitel har et nationalt eller endda regionalt perspektiv, men de er alle forbundet og viser hvordan Nordsøen forbinder, snarere end adskiller de mennesker der lever omkring den. Horisonten N / E - Grådyb Morten Hahn-Pedersen (red.) 43 s. ill. ISBN (2008) Pris: 398 kr. Den 24. april 2008 markerede dels 140-årsdagen for vedtagelsen af loven om anlægget af Esbjerg Havn, dels 40- årsdagen for åbningen af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Det dobbelte jubilæum var anledning til udgivelsen af denne bog, der handler om det dybe løb, Grådyb, som fra Nordsøen skyder ind til Esbjerg Havn. Grådyb er Esbjerg Havns livsnerve og udgør samtidig den fantastiske udsigt fra Fiskeri- og Søfartsmuseet. Ideen til bogen er opstået i samarbejde mellem fotograf Bent Sørensen og museumsdirektør Morten Hahn-Pedersen, der tidligere har arbejdet sammen om publikationer og udstillinger. I sin essens er bogen et udtryk for fotograf Bent Sørensens poetiske hyldest til Grådyb, horisonten og Esbjergs maritime puls, manifesteret gennem de mange aktiviteter på N / E, der er koordinaterne for den hovedåre, som Grådyb udgør mellem Nordsøen og Esbjerg Havn. Bogens billeder er optaget i årene fra 2002 til 2008, hvor Bent Sørensen målrettet har bestræbt sig på at indfange Grådybs maritime mangfoldighed og samtidig dyrke sin fascination af horisonten som grundtema for motiverne. Resultatet er blevet en række fornemme optagelser, der kommer til deres fulde ret i bogens store tværformat.

6 Det ostindiske eventyr. Ove Geddes rejse til Ceylon og Indien Torben Abd-el Dayem 339 s. ill. ISBN ISSN (2006) Pris: 148 kr. Bogen følger Ove Gjeddes rejse til Ceylon og Indien på baggrund af afrapportering til Christian IV. Vi hører om udrustningen og problemerne på den lange rejse som resulterede i oprettelsen af handelsstationen Tranquebar. Et liv til søs. H.P. Thomsens erindringer Niels Frederiksen 313 s. ill. ISBN (2006) Pris: 148 Fanøkaptajnen skrev gennem hele sit liv ( ) dagbogsnotater, som nu er hovedstammen i denne bog, der også indeholder illustrationer, maritim ordliste, beretninger om H.P. Thomsens familie samt oversigter over hans liv og færden. Sømandshjemmet Gl. Havn Mette Guldberg 35 s. ill. ISBN (2004) Pris: 48 kr. Sømandshjemmet Gl. Havn er bygget i 1903 og fungerede som sådan frem til 1974, hvor det måtte ophøre med sin virksomhed. Efter at det i nogle år havde stået tomt og dermed forfaldt mere og mere, blev det i 1981 istandsat til kontorer for off-shorebranchen. ESVAGT A/S flyttede ind i midten af 1990erne og bad senere Fiskeri- og Søfartsmuseet om at beskrive bygningens lange historie.

7 Afledt effekt af aktiviteter på Esbjerg Havn Morten Karnøe Søndergaard & Morten Hahn-Pedersen 134 s. ill. ISBN (2005) Pris: 125 kr. Esbjerg Havn er én af Danmarks største og mest bredspektrede havne med en aktivitetsflade, som dækker bredt. Gennem de sidste par årtier har havnens maritime sektorer udviklet sig vidt forskelligt. Fastholdelse af den samfundsøkonomiske generator, som aktiviteterne på Esbjerg Havn udgør, vil kræve positivt samspil, dynamik, nytænkning og modconcentration and Dependency. The Role of Maritime Activities in North Sea Communities David M. Starkey & Morten Hahn-Pedersen (red.) ISBN (2002) 305 s. engelsksproget Financing the Maritime Sector Proceedings from the Fifth North Sea History Conference Leo M. Akveld, Frits R. Loomeijer & Morten Hahn-Pedersen (red.) 365 s. ill. engelsksproget ISBN (2002) Pirater og kristne slaver En sømands møde med den islamiske kultur i 1700-tallet Mette Guldberg & Martin Rheinheimer (red.) 44 s. ill. ISBN (2003) Pris: 48 kr. Sømanden Hark Olufs blev født i 1708 på øen Amrum. Som 15-årig blev han taget til fange af kapere og solgt som slave i Algeriet. Her blev han i 11 år og nåede at blive både skatmester og hærfører samt at rejse til den hellige by Mekka. Efter frigivelsen i 1735 vendte han tilbage til Amrum og skrev en bog om sine oplevelser. Martin Spangsberg. A Danish Explorer in Russian Service Tatjana Fjodorova, Birgit Leick Lampe, Sigurd Rambusch & Tage Sørensen 303 s. ill. indb. engelsksproget ISBN (2002) Pris: 175 kr. Martin Spangsberg kortlagde i slutningen af 1730erne øgruppen Kurillerne i Stillehavet og fandt den nordøstlige vej til Japan. Spangsberg var næstkommanderende under Vitus Bering i den russiske flåde.

8 Havets kulturarv Morten Hahn-Pedersen (red.) 201 s. ill. engelsksproget ISBN (2007) ISSN Indlæg fra Nordens Maritime Museers 17. arbejdsmøde, med vægt på international etik i forbindelse med fortidsminder i havet samt marinarkæologi i Norden og situationen vedr. den flydende kulturarv. Glimt fra de dage der gik Christian L. Sørensen 264 s. ill. ISBN (1997) ISSN Pris: 198 kr. Troense-skipperen fortæller om dagligdagen ombord i små sejlskibe og om farer og forlis på de store oceaner. North Sea Ports and Harbours Poul Holm & John Edwards (red.) 264 s. ill. engelsksproget ISBN (1992) Vestjyske kirkeskibe Henning Thalund 88 s. ill. indb. ISBN (1995) Pris: 248 kr. Med udgangspunkt i en omfattende registrering af kirkeskibene i Ribe Stift, der strækker sig fra Nissum i nord til grænsen i syd, sætter bogen fokus på de vestjyske kirkeskibe. Henning Thalund fortæller levende om kirkeskibenes historie, om årsagerne til deres ophængning, og om skibstyper, skibsnavne og skik og brug i relation til dem. St. George og Defence Palle Uhd Jepsen 120 s. ill. indb. (2. reviderede udgave) ISBN (1985) 2. rev. oplag (1993) Pris: 125 kr. Den 24. december 1811 strandede de to engelske krigsskibe HMS ST. GEORGE og HMS DEFENCE på kysten ud for Nissum Fjord. Dramaet udviklede sig til den største maritime katastrofe nogensinde på den jyske vestkyst, da over 1400 mennesker omkom. På basis af omfattende arkivalske studier bringes her en levende og letlæst

9 beretning om de to linieskibes historie fra søsætning til forlis. Skørbug, beskøjter og skibskirurger Træk af søfartsmedicinens historie Nick Nyland 96 s. ill. indb. ISBN (1994) Pris: 175 kr. På sin vej gennem søfartsmedicinens udvikling fra sejlskibstiden til i dag, når forfatteren kompasset rundt med eksempler fra orlogsflåde, handelsflåde, udvandrerskibe og fiskefartøjer. Her stifter læseren bekendtskab med de ofte særdeles barske vilkår, som søens folk har måttet underkaste sig i forbindelse med forplejning ombord, sygdomme, ulykker og skader. Og den behandling, de fik når skaden var sket. I storm og stille den sikre havn Bidrag til sømandskonens historie Morten Hahn-Pedersen (red.) 160 s. ill. indb. ISBN (1992) Pris: 298 kr. Med denne publikation gives den første introduktion til sømandskonens historie. En række yngre forskere og museumsfolk fra Sømandskone-projektet præsenterer de hidtidige resultater, bl.a. på baggrund af indsamlede interviews, billeder, breve, dagbøger og gennemgang af udvalgte folketællinger. PRINSEN og PRINSESSEN To storsejlere fra Fanø Morten Hahn-Pedersen og Holger Munchaus Petersen 48 s. ill. ISBN (1989) Pris: 25 kr. I slutningen af forrige århundrede byggedes de sidste store sejlskibe i jern og stål, og her er den spændende beretning om to af disse storsejlere. PRINS VALDEMAR endte sine dage i Miami, Florida og PRINSESSE MARIE forsvandt ved Tasmanien. Bogen redegør for byggeregnskab og bemanding. Danish North Sea Lightships Morten Hahn-Pedersen 64 s. ill. engelsksproget ISBN (1991) Pris: 48 kr. Temahæftet er en engelsk udgave af Fyrskibe ved Danmarks port mod vest, som er en nøjere behandling af de danske fyrskibes historie. På baggrund af det danske fyrvæsens generelle udvikling fortælles om introduktionen af fyrskibene i 1820erne og om den særlige rolle, som disse skibe fik i farvandsafmærkningen ud for Esbjerg. Bogen kaster lys over fyrskibenes besætninger og livet ombord. Specielt berettes om Motorfyrskib Nr. 1, der i dag ligger som museumsskib i Esbjerg Havn.

10 Vadehav Kultur og Natur Vadehavet på tværs Nanna Winbladh og Dorte Vind 43 s. ill. indb. ISBN (2009) (2. oplag, 2012) Pris: 148 kr. Under temaerne Tidevand og landskab, Det store ta selvbord og Menneskets liv ved Vadehavet kommer denne bog rundt i Vadehavsområdet og giver en forståelse af det særlige landskab og de særlige levevilkår for planter, dyr og mennesker. Vadehavet på tværs er et resultat af det stærke samarbejde mellem formidlere, biologier, kulturhistorikere og skolefolk fra netværket Vadehavets Formidlerforum, som blev dannet da Vadehavet blev udpeget til en mulig kommende nationalpark. Netværket har til formål at levere en samlet, kvalificeret formidling af det interessante område og dets særprægede natur og kultur. Et af flagskibene i samarbejdet er undervisningsprojektet Mit Vadehav, som på hjemmesiden tilbyder en lang række spændende tilbud til undervisningsbrug. Bogen er skrevet af Nanna Winbladh, biolog og koordinerende kultur- og naturvejleder, og Dorte Vind, pædagogisk udviklingskonsulent. Bogen tager afsæt i Fiskeri- og Søfartsmuseets særudstilling af samme navn, der vises til medio oktober Bogen er først og fremmest beregnet til at indgå i undervisningen for folkeskolens klasser, men kan også læses af interesserede børnefamilier, der gerne vil blive lidt klogere på det område, de bor i eller besøger. Sønderho. En skipperby i Vadehavet Niels Frederiksen 186 s. ill. farver ISBN: (2. udg., 2013) Pris: 249 kr. Bogen om Sønderho udkom første gang i 1989, men var i flere år udsolgt. Forfatteren har til denne 2. udgave foretaget en del rettelser, billedmaterialet er forbedret, og der er tilføjet et personog skibsindeks. Sønderho var en højt specialiseret by i 17- og 1800-tallet, og vi får et unikt indblik i skipperbyens hverdagsliv, udvikling og forandringer frem til afslutningen på perioden som aktiv søfartsby i årene omkring 1900.

11 Sælernes Univers Lasse Fast Jensen 230 s. ill. farver. ISBN: (2011) Pris: 225 kr. Sælerne har for millioner af år siden undergået en eventyrlig forvandling fra livet på landjorden til et liv, der er knyttet til verdenen under havets overflade. Med forvandlingen fulgte et væld af fascinerende tilpasninger, der alle har bidraget til, at sælerne den dag i dag er at finde i de fleste af verdens have. Udviklingen og de biologiske tilpasninger beskrives i bogens første del, mens anden del giver sig i kast med de to danske sælarter, den spættede sæl og gråsælen. Bogen rundes af med en præsentation af hver enkelt af verdens 36 sælarter. Bogen er illustreret med et væld af fantastiske farvefotos af sæler fra hele verden, heraf mange i halvanden- og helsides format. Netop de mange fotos fortæller deres egen historie om sælerne og gør det muligt for alle at få fornøjelse af bogen. Samtidigt giver teksten en dybtgående indsigt i sælernes mange facetter i en grad, der før hen udelukkende har været tilgængelig på engelsk og tysk. Fra viking til borebisse Morten Hahn-Pedersen 200 s. ill. indb. ISBN (2001) Pris: 175 kr. Dette er fortællingen om hvordan befolkningen ved den nordlige del af Vade-havet gennem godt 50 generationer har udnyttet beliggenheden ved havet til at skabe sig et eksistensgrundlag. Fra Ribes søhandel i vikingetid og middelalder via Rømøs hvalfangere og Fanøs storsejlere - et historisk krydstogt frem til nutidens Esbjerg Havn. Her udgjorde industrifiskeri, containertrafik og Nordsøens offshoreaktiviteter de vigtigste områder ved årtusindskiftet. Fanø in der Ära der Segelschiffe Morten Hahn Pedersen 48 s. ill. tysksproget ISBN (1990) Pris: 48 kr. Temahæftet er en tysk udgave af Fanø i sejlskibstiden, som er udsolgt fra forlaget. I slutningen af forrige århundrede rådede Fanø over en sejlskibsflåde, hvis størrelse og sammensætning ikke har set sin lige i den danske provins. Fanø-søfartens udvikling beskrives frem til sammenbruddet i begyndelsen af det 20. århundrede. Endvidere gives et billede af det specialiserede samfund, som opstod omkring skibene. De mange farveillustrationer og de overskuelige tabeller skaber tilsammen det fornødne overblik.

12 Everten - et fladbundet skib med sidesværd Thyge Jensen 25 s. ill. ISBN (1995) Pris: 20 kr. Everten er en skibstype, der indtil begyndelsen af det 20. århundrede var almindelig i vadehavsområdet. Her redegøres for evertens oprindelse og grundkonstruktion, om de forskellige benyttede rigtyper og om sejlads og sejlegenskaber. Der fortælles også om ændringer i tidens løb og der gennemgås to forskellige anvendelser dels til fiskeri på åbent hav, dels til fragtsejlads i beskyttet farvand. Bogen afsluttes med en omtale af evertens anvendelse i lægtertrafik. Både og bådfolk i marsken Andreas Møller 148 s. ill. indb. ISBN (1973/1996) Pris: 120 kr. Den længe udsolgte og meget efterspurgte bog om Tøndermarskens fiskere og bådfolk i tiden før afvandingen omkring Andreas Møllers skildring er en kærlig og indsigtsfuld fremstilling af en egn, som levede i en særlig pagt med naturen og oversvømmelserne. Bogen indeholder mange fotos og illustrationer. Sperm Whale Strandings in the North Sea The event - the action - the aftermath Svend Tougaard & Carl Chr. Kinze (red.) 50 s. ill. engelsksproget ISBN (1999) Pris: 100 kr. I marts 1996 og december 1997 strandede i alt 29 kaskelothvaler på Rømø. Begivenhederne gav anledning til en international konference om hval-strandinger på Rømø maj Mandø i 1700-tallet Hedvig Beck 215 s. ill. ISBN , ISSN (1999) Bogen beskriver de forskellige forhold, som førte til at koffardifarten i slutningen af 1700-tallet var blevet Mandøs hovednæringsvej. Denne udvikling satte sit særlige præg på mandøboernes livsvilkår.

13 Kyst, kystkultur og regionalhistorie Fyrmesteren. Beretning om et liv på kanten af havet Bodil Selmer 255 s. ill. farver, indb. ISBN (2010) Pris: 229 kr. Den dynamiske fyrmester Heering på Hanstholm Fyr er den centrale skikkelse i denne antropologiske beskrivelse af livet ved havet i sidste halvdel af 1800-tallet. Fyrmesteren var en ivrig fortaler for udvikling af kystsamfundene, men hvordan håndterede han selv den moderne tids krav? Hvordan finder den store historie genklang hos den enkelte? Vi følger den unge sømand som menig på fregatten Jylland i krigsåret 1864 og gennem årene som kaptajn i Vestindiensfarten på onklen Peter F. Heerings fartøjer. Vi er med, når han og hans unge kone rykker ind på det nyopførte Bovbjerg Fyr, og når familien efter nogle år rejser videre til Hanstholm længst nordvest i landet. Her knejser det store fyretablissement, dengang verdens mest avancerede, over et fattigt fiskerleje. Undervejs får vi indblik i fiskernes og søfolkenes vilkår, arbejdet ved fyret, dramatiske strandinger, bevægende redningsaktioner og konflikter over de indbringende bjergninger. Vi ser, hvordan det barske liv på Hanstholm tærer på ægteskab og familieliv. De fattige Strandmænd Hanne Mathiesen 40 s. ill. ISBN (1996) Pris: 40 kr. 11 Bønder, herremænd, fiskere og præster i Thy indgik i et interessefællesskab omkring handel med landsbrugsvarer på Norge. Denne handel forløb gennem flere hundrede år. Dansk kystkultur under forandring. Kystlandskab, kulturhistorie og naturforvaltning i det 20. århundrede Søren Byskov 360 s. ill. ISBN , ISSN (2007) Pris: 148 kr. I det 20. århundrede skete der store forandringer i danskernes brug af de åbne kyster. Fra omkring 1960erne blev kysterne hjemsted for turisme og friluftsliv. Politisk blev der efterhånden fokuseret på at samfundet måtte forpligte sig til at bevare de rekreative, naturmæssige og kulturelle værdier ved kysterne. Bogen er en redigeret ph.d. afhandling, som bygger på undersøgelser af tre forskellige danske kystlokaliteters udvikling i det 20. århundrede.

14 Smakkejollen og friluftslivet Ib Ivar Dahl 263 s. ill. indb. ISBN (2005) Pris: 248 kr. Med baggrund i kystalmuens traditioner beskrives detaljerne omkring sejlads med smakke og friluftslivet - i sammenhæng med transport, havjagt og fiskeri. Bogen kan læses og bruges som håndbog af såvel den nybagte jolleejer som af den mere erfarne smakkesejler. Forfatterens forbilleder er Jens Kusk Jensens Håndbog i Praktisk Sømandsskab og Herman Melvilles Moby Dick, idet fagstoffet tilføres sit åndelige arvegods i form af kulturhistorie, fortælling, skrøne og myte. Bogen er rigt illustreret med fotos samt originale illustrationer udført af Niels Knudsen og forfatteren. Hvor havet ender Billeder fra den jyske vestkyst Martin Rheinheimer 128 s. ill. indb. ISBN (2003) Pris: 148 kr. Havet og det maritime liv er emnet for Martin Rheinheimers arbejde ved Syddansk Universitet i Esbjerg. Her har han siden 1999 suppleret den videnskabelige tilgang til dette tema med fotografiske ekskursioner langs den jyske vestkyst. Til denne bog er der udvalgt godt hundrede fotos, som byder beskueren på en anderledes rejse langs kysten. De farverige og sansemættede fotos inspirerer den enkelte til at se med andre øjne på den strenge natur - hvor havet ender. Bridging Troubled Waters Conflict and Co-operation in the North Sea Region since 1550 David J. Starkey & Morten Hahn-Pedersen (red.) 351 s. ill. engelsksproget ISBN (2005) A North Sea Region West Jutland and the World II. Proceedings of the Lemvig Conference, April 1995 Ellen Damgaard, Mette Guldberg & Poul Holm (red.) 234 s. ill. engelsksproget ISBN (1998)

15 Kystfolk Kontakter og sammenhænge over Kattegat og Skagerrak ca Poul Holm 348 s. ill. indb. ISBN (1991) Pris: 298 kr. Denne bog sætter nye grænser for den maritimhistoriske forskning i Norden og følger kystboernes liv omkring Kattegat og Skagerrak fra slutningen af middelalderen til begyndelsen af vort århundrede. Hvordan kystens folk ernærede sig af og ved havet. Hvordan man mødtes og tog ved lære af hinanden og førte krig og om hvad folk tænkte og mente om deres liv ved havet. Værket er rigt illustreret, har fyldige kildehenvisninger samt stednavneregister. West Jutland and the World Report from a symposium in Ribe, April 1992 Poul Holm, Mette Guldberg & Per Kristian Madsen (red.) 234 s. ill. engelsksproget ISBN (1993) Årbøger Sjæk len Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandsakvariet i Esbjerg ca. 150 s. ill. indb. Pris for ikke-medlemmer: 198 kr. Indhold i Sjæk len 2013 Max Pedersen og Frans Thuijs: Fra Vadehavet til skafottet i Amsterdam Mette Guldberg: Fartøjer i det nordlige Vadehav Ole Mortensøn: Skibsfarten til Færøerne under Den kgl. færøske handel Holger Munchaus Petersen: Petroleumsfart under sejl Benny Boysen: Et købmandsrederi i Lemvig Søren Byskov: Hvalfangst ved Antarktis John Frederiksen: Øen Jordsand der var engang Lasse Fast Jensen, Søren Brandt Poulsen og Jon Chr. Svendsen: Fish and chips undersøgelser af snæblens (Coregonus oxyrinchus) tilpasninger Morten Hahn-Pedersen: Marsk-båd på kunstgalleri i London

16 Asbjørn Holm: Skipperen, Skuden, Splejsen og Skroget et digitalt læringsspil om fiskeriets historie Richard Bøllund: Museet under overfladen et indblik i arbejdet med den kulturhistoriske samling Årsberetning 2013 Fiskeri- og Søfartsmuseets faddere Forfatterliste Northern Seas Yearbook Association for the History of the Northern Seas Poul Holm, Merja-Liisa Hinkanen & Jon Th. Thór ca. 150 s. engelsksproget ISBN (1994) ISBN (1995) ISBN (1996) ISBN (1997) Udsolgte titler Olien i fokus Morten Hahn-Pedersen & Bent Sørensen Fanø i sejlskibstiden Morten Hahn-Pedersen Fyrskibe ved Danmarks port mod vest Morten Hahn-Pedersen Danske havne Ole Mortensøn Katastrofen i Ishavet Søren Mulvad (red.) Orkanen 3. december 1999 Mogens Cuber (red.) Drivvod i Danmark 1 Alan Hjorth Rasmussen

Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser

Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser Nyheder Horisontlinjer Fugle og Vadehav Marco Brodde 116 s., ill., farver, indb. ISBN 978-87-90982-76-8 (2015) Pris: 248 kr. Kunst, fugle og natur smelter sammen i

Læs mere

Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser

Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser Fiskeri- og Søfartsmuseets udgivelser Nyhed Havneliv Esbjerg Havn i billeder 1868-2018 Richard Bøllund 264 sider, ill. ISBN: 978-87-90982-84-3 (2018) Pris: 249 kr. Havneliv er en skildring af liv, aktiviteter

Læs mere

Nexø Museum. magasin@nexoemuseum.dk. Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. priser er excl. forsendelse.

Nexø Museum. magasin@nexoemuseum.dk. Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. priser er excl. forsendelse. Nexø Museum Havnen 3 Pilebrovej 1B 3730 Nexø 56492557 56492556 CVR- nr 29898790 Bank:69619609415 MUSEUM S Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. magasin@nexoemuseum.dk

Læs mere

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord.

INTRO. Alexander Nevskij-udstilling Se udstillingen om det russiske orlogsskib, der forliste ud for Harboøre i 1868 med 724 mand ombord. INTRO I århundreder var den jyske vestkyst frygtet af søfolk: Havet var barsk i stormvejr, uberegnelige strømforhold kunne let føre et skib på katastrofekurs, og brændingen kunne slå et skib til vrag på

Læs mere

Meget mere end Aarhus Fortæller 65

Meget mere end Aarhus Fortæller 65 Meget mere end Aarhus Fortæller Anneken Appel Laursen Museum Aarhus er overskriften, når vi taler om Den Gamle Bys virke som lokalmuseum for Aarhus. Etableringen af den permanente udstilling Aarhus Fortæller

Læs mere

Nyborg før & nu årgang 2018

Nyborg før & nu årgang 2018 Nyborg før & nu 2017 20. årgang 2018 Nyborg før & nu 2017 Årsskrift for Østfyns Museer, Nyborg Nyborg Museumsforening Nyborg Lokalhistoriske Arkiv i samarbejde med Nyborg Bibliotek. 20. årgang 2018 Oplag:

Læs mere

HAVET SOM RESSOURCE KONFERENCE I ESBJERG 24.- 25. MAJ 2013 PROGRAM

HAVET SOM RESSOURCE KONFERENCE I ESBJERG 24.- 25. MAJ 2013 PROGRAM HAVET SOM RESSOURCE KONFERENCE I ESBJERG 24.- 25. MAJ 2013 PROGRAM HAVET SOM RESSOURCE Konferencen HAVET SOM RESSOURCE har som formål at sætte fiskeriet i perspektiv som historisk ressourceudnyttelse overfor

Læs mere

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER www.mitvadehav.dk HVAD KAN DU MED MITVADEHAV? START MED DET SAMME DU BEHØVER IKKE LOGIN Med Mitvadehav.dk

Læs mere

Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland

Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland Mette Guldberg, ph.d. Center for Maritime og Regionale Studier Fiskeri- og Søfartsmuseet/Syddansk Universitet Vadehavsforskning 2015 Syddansk

Læs mere

Din egn. Din egn skal give børnene: Din egn i de forskellige alderstrin er opdelt sådan:

Din egn. Din egn skal give børnene: Din egn i de forskellige alderstrin er opdelt sådan: Din egn Formålet med Din egn er, at alle børn i kommunale dagtilbud og skoler gennem deres opvækst lærer naturen og nogle af Esbjerg Kommunes historiske og kulturelle tilbud at kende. Det er med til at

Læs mere

Vestfyns Lærerkreds Kreds 84 Søndergade 1 A, 5620 Glamsbjerg tlf

Vestfyns Lærerkreds Kreds 84 Søndergade 1 A, 5620 Glamsbjerg tlf Til pensionerede medlemmer med ledsager Indbydelse til årets sommerudflugt 2018 Tirsdag den 15. maj Vi kører i stor bus. Vi skal besøge Tirpitz - det nye fantastiske museum ved Blåvand (med oplæg fra guide

Læs mere

CV for Mette Guldberg. Born 1959 in Copenhagen. Education

CV for Mette Guldberg. Born 1959 in Copenhagen. Education CV for Mette Guldberg Born 1959 in Copenhagen Education 2012 Diploma of Leisure Management, University College Sjælland 1998 PhD, History, University of Aarhus 1989 mag. art., European Ethnology, University

Læs mere

Nu foreligger bogen om fornyelsen af den danske småskibsflåde efter 2. Verdenskrig, om»havets husmænd«og deres barske tilværelse, hvor hverdagens

Nu foreligger bogen om fornyelsen af den danske småskibsflåde efter 2. Verdenskrig, om»havets husmænd«og deres barske tilværelse, hvor hverdagens Caroline og de andre REDIGERET AF HOLGER MUNCHAUS PETERSEN, HANNE POULSEN m.fl. UDGIVET AF HANDELS- OG SØFARTSMUSEET PA KRONBORG SØHISTORISKE SKRIFTER XVIII Nu foreligger bogen om fornyelsen af den danske

Læs mere

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 1 Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 2015 Nyt Perspektiv og forfatterne Alle rettigheder forbeholdes Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering

Læs mere

MARITIM-VIDEN FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK

MARITIM-VIDEN FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK Ringkøbing Skjern Smedegade 2 B FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK Sæsonprogram 2012/2013 Klik ind på www.maritim-viden.dk eller www.facebook.com/groups/maritimviden Ringkøbing Skjern

Læs mere

Nyborg før & nu årgang 2017

Nyborg før & nu årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 19. årgang 2017 Nyborg før & nu 2016 Årsskrift for Østfyns Museer, Nyborg Nyborg Museumsforening Nyborg Lokalhistoriske Arkiv i samarbejde med Nyborg Bibliotek. 19. årgang 2017 Oplag:

Læs mere

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn

Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn Den lille forening i det nordlige Øresund med det mærkelige navn FtSF - Foreningen til Sprydstagens Forevigelse Af Mette Brask og Kaj Madsen Langs Danmarks lange kyst har fiskeri været en vigtig næringsvej

Læs mere

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder.

I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Barcelona Charteret I 1964 blev VENEDIG CHARTERET skabt som en erklæring, der indeholdt principperne for bevarelse og restaurering af historiske mindesmærker og områder. Erklæringen begynder således:»som

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Redigeret af Jørgen Burchardt og Kirsten Rykind-Eriksen Udgivet af Organisationen Danske

Læs mere

Energi på lager. CASE Catalysis for Sustainable Energy. Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer. Elisabeth Wulffeld Anne Hansen

Energi på lager. CASE Catalysis for Sustainable Energy. Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer. Elisabeth Wulffeld Anne Hansen Energi på lager Følg forskernes jagt på ren energi og fremtidens brændstoffer Elisabeth Wulffeld Anne Hansen CASE Catalysis for Sustainable Energy 1 Energi på lager DTU 1. udgave, 1. oplag, 2011 Oplag:

Læs mere

Nexø Museum. magasin@nexoemuseum.dk. Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. priser er excl. forsendelse.

Nexø Museum. magasin@nexoemuseum.dk. Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. priser er excl. forsendelse. Nexø Museum Havnen 3 Pilebrovej 1B 3730 Nexø 56492557 56492556 CVR- nr 29898790 Bank:69619609415 MUSEUM S Følgende bøger og hæfter kan købes på Museet bestilles på mail eller telefon. magasin@nexoemuseum.dk

Læs mere

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g KØN I HISTORIEN Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g Køn i historien Køn i historien Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir & Jens A. Krasilnikoff

Læs mere

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015

Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets fordeling af projektstøtte 2015 Sydslesvigudvalget Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5590 Fax 3392 5567 E-mail sydslesvigudvalget@uvm.dk www.sydslesvigudvalget.dk CVR nr. 20-45-30-44 Pressemeddelelse: Sydslesvigudvalgets

Læs mere

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden.

HARK OLUF. Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. HARK OLUF Lidt baggrundsviden om Danmark, om verden og om søfolk på Amrum for 300 år siden. 1 Danmark for 300 år siden Det Danmark, som fandtes for 300 år siden, er meget forskelligt fra det land, vi kender

Læs mere

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Baggrund og idé Sommeren 2015 viser den tyske kunstner, Till Verclas, et udendørs installationsværk, Den Anden Havn, i Bouet på Læsø. Værket består af syv

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann viden giver sejlglæde // Kapsejlads - opgavefordeling, kommunikation, boathandling //Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO Forsidefoto:

Læs mere

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København

Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Den Arktiske Ring - Housewarming hos isbjørnene i Zoo København Byens Netværk 19.02.13 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Den 5. februar 2013 åbnede København Zoos nye og helt unikke anlæg til isbjørne,

Læs mere

Oversigt over Landsforsøgene 2014

Oversigt over Landsforsøgene 2014 Oversigt over Landsforsøgene 2014 vfl.dk Oversigt over Landsforsøgene 2014 Forsøg og undersøgelser i Dansk Landbrugsrådgivning Samlet og udarbejdet af LANDBRUG & FØDEVARER, PLANTEPRODUKTION ved chefkonsulent

Læs mere

Hvidbog om dansk forskningsformidling. Viden giver velstand

Hvidbog om dansk forskningsformidling. Viden giver velstand Hvidbog om dansk forskningsformidling Viden giver velstand Hvidbog om dansk forskningsformidling Viden giver velstand af Jørgen Burchardt Dansk forskningsformidling Copyright - forfatteren 2007/2014. Forlaget

Læs mere

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen

Skibet Fredensborg. En storyline om trekantshandelen Skibet Fredensborg En storyline om trekantshandelen Der fremstilles et en planche forestillende et tværsnit af et skib i målestoksforhold 1:10 og et kort over Atlanten med Europa, Afrika og Amerika. Året

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

HAV- OG FISKERIBIOLOGI

HAV- OG FISKERIBIOLOGI HAV- OG FISKERIBIOLOGI Siz Madsen KOLOFON HAV- OG FISKERIBIOLOGI 1. udgave 2008 ISBN 87-90749-08-1 UDGIVER Fiskericirklen COPYRIGHT Fiskericirklen FORFATTER Biolog Siz Madsen Født 1967. Har arbejdet med

Læs mere

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs

Egnens mange seværdigheder tiltrækker op til 100 lystsejlere i døgnet om sommeren. De ligger ved den gamle havnekaj og i Sønderborgs Sønderborg Sønderborg Lodseri blev antagelig grundlagt i 1836. For i dette år fastsatte lodsvæsenet et Speciel Reglement og Taxt for Sønderborg-, Kegnæs- og Birk Lodseri. Reglementet fyldte 25 sider og

Læs mere

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt

Læs mere

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv

Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv Fremtidens Øresund har plads til natur, friluftsliv og erhverv - miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens tale til konferencen Fremtidens Øresund 3. februar 2016 (Det talte ord gælder) Indledning 1.

Læs mere

Helge Gamrath Forord Henrik Gjøde Nielsen og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen

Helge Gamrath Forord Henrik Gjøde Nielsen og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen Indhold Helge Gamrath Forord... 9 og Peter Ussing Nordjylland under Englandskrigen 1807-1814... 11 ENGLANDSKRIGEN OG DANMARK Nordjylland under Englandskrigene... 15 Jens Ole Christensen Fanget mellem slemt

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar

Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar Paketten - mellem Holbæk og Refshaleøen En anderledes dimension til fortællingen om råvarer, mad og mennesker - kystliv, skibe og søfart Januar 2019 1 Idéen, ruten og målsætningen I sommeren 2019 er det

Læs mere

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere:

Fiskerilære. 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3. Udgiver: Fiskericirklen. Copyright: Fiskericirklen. Forfattere: Fiskerilære 2. udgave 2007 ISBN 87-90749-10-3 Udgiver: Fiskericirklen Copyright: Fiskericirklen Forfattere: Fiskeriteknolog og faglærer Jens Peter Andersen. Født 1955. Fiskeskipper i 17 år. Uddannet som

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

159 kr. Vejl. pris 249 kr. Afbestilles senest d. 23. sep.

159 kr. Vejl. pris 249 kr. Afbestilles senest d. 23. sep. Medlemsblad Nr. 2 September 2009 Klubpris 159 kr. Vejl. pris 249 kr. Afbestilles senest d. 23. sep. Kvartalets bog Lys langs kysten Fremsendes primo okt. NYE tilbud Galathea Færger og passagerskibe Gast

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere.

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere. 1 Borgmester Pia Allerslevs oplæg ved Nordisk Museumskonference i Malmø onsdag den 1. april 2009 Emnet er: Museernes rolle i samfundet Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund,

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Bevar de gamle skibe i Danmark

Bevar de gamle skibe i Danmark Bevar de gamle skibe i Danmark Idéen til TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN opstod i pinsen 1971 i Roskilde, hvor 27 ældre træskibe lå i havnen i anledning af Vikingeskibshallens udstilling Under sejl på ny. Her

Læs mere

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projekt Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projektbeskrivelse maj 2006 Springflod en kulturfestival i Vadehavsregionen Kortfattet beskrivelse af projektet Målet er at skabe en kulturfestival,

Læs mere

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv

Thyborøn Kanal. Thyborøn Kanal. Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk. - født i 1862 men stadig fuld af liv En ubekvem Aalborg sandhed Geografidag om 2013 lukning af Thyborøn Kanal Thyborøn Kanal - født i 1862 men stadig fuld af liv Torben Larsen Aalborg Universitet - www.aau.dk 1 Geografisk Tidsskrift, Bind

Læs mere

Krudtslam, slædespor og krigens gru på kirkeloftet

Krudtslam, slædespor og krigens gru på kirkeloftet Krudtslam, slædespor og krigens gru på kirkeloftet Oplev tre nedslag i nordsjællandsk og dansk historie fra første række. Få eksklusive rundvisninger, mød engagerede fortællere og hør fascinerende beretninger

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser

Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser OPLEV SYDSLESVIG Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser Fortællinger Undervisningssites Det dansk-tyske grænseland har nok aldrig været mere relevant i en undervisningssammenhæng end

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

Historien om. Ketting kirkes skib: Norske Løve

Historien om. Ketting kirkes skib: Norske Løve Historien om Ketting kirkes skib: Norske Løve 2 Det gamle skib var meget misserabel efter omkring 220 års tjeneste i Ketting Kirke + 25 år på kirkeloftet. Foto: Jens Markussen Foto: Jens Markussen Foto:

Læs mere

Havets planter. redaktion: peter Bondo Christensen. peter Bondo Christensen signe Høgslund. signe Høgslund

Havets planter. redaktion: peter Bondo Christensen. peter Bondo Christensen signe Høgslund. signe Høgslund Havets planter på oplevelse på oplevelse i i en ukendt i ukendt verden verden redaktion: redaktion: peter Bondo Christensen peter Bondo Christensen signe Høgslund signe Høgslund DETTE MATERIALE ER OPHAVSRETSLIGT

Læs mere

Carsten Melchiors Den Danske Maritime Fond Amaliegade København K

Carsten Melchiors Den Danske Maritime Fond Amaliegade København K Carsten Melchiors Den Danske Maritime Fond Amaliegade 33 1256 København K 27.11.2017 Endelig afrapportering til Den Danske Maritime Fond Vedrørende projektansøgning 2016-055; Ansøgning fra Det Udenrigspolitiske

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Forord. Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form

Forord. Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form Forord Et spændende stykke kirkehistorie nu i opdateret form Vækkelserne i 1800-tallet er et af de mest fascinerende kapitler i den danske kirkes historie. Kirkerne var blevet alt for tomme, og oplysningstidens

Læs mere

Sønderho Havn Støtteforening. Generalforsamling

Sønderho Havn Støtteforening. Generalforsamling Sønderho Havn Støtteforening Generalforsamling 29.6.2013 1 Dagsorden Dagsorden til den ordinære generalforsamling skal indeholde følgende punkter: 1) Valg af dirigent. 2) Formandens beretning. 3) Regnskabet

Læs mere

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Tropekolonier Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Kapitel 1 side 2 528.480

Kapitel 1 side 2 528.480 Kapitel 1 side 2 9.035 641.751 528.480 567.350 666.295 653.709 Fiskeri i tal De fleste fiskere ved, hvordan deres eget fiskeri ser ud, og hvordan det har udviklet sig i de seneste år. Modsat har de færreste

Læs mere

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s.

Thomas Ry anbefaler: BogCafé, Vejen 22-01-15. Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Thomas Ry anbefaler: Clemens J. Setz: Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid. Noveller. 2014. 281 s. Sælsomme og meget anderledes noveller, som forfatteren i 2011 modtog Leipzig-bogmessens pris for, en

Læs mere

Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening. fejrer 2. april års jubilæum

Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening. fejrer 2. april års jubilæum Udbyneder-Kastbjerg Lokalhistorisk Forening fejrer 2. april 2017 25 års jubilæum Start på Havndal skole i 1992 Arkivets start Efter at Udbyneder-Kastbjerg sogne 1. april 1970 var blevet en del af den større

Læs mere

Nye sociale teknologier i folkeskolen

Nye sociale teknologier i folkeskolen Nye sociale teknologier i folkeskolen kampen om dannelsen Lejf Moos (red.), Karen B. Braad, Klaus Kasper Kofod, Per Fibæk Laursen, Lars Holm, John Krejsler, Niels Kryger, Birte Ravn, Hanne Knudsen, Kirsten

Læs mere

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen

FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen FOREDRAG OM INDIEN AF Cand. theol Tine Elisabeth Larsen Praktisk info: Foredragene er alle ledsaget af billeder og rekvisitter. Pris efter aftale. Kontakt: Tine Elisabeth Larsen Røntoftevej 48A, 2870 Dyssegård.

Læs mere

Klima, kold krig og iskerner

Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner Klima, kold krig og iskerner a f M a i k e n L o l c k A a r h u s U n i v e r s i t e t s f o r l a g Klima, kold krig og iskerner Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901 Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel: Version 200901 Forfatter: Mellemtrin, 3.-6. klasse Kold krig og kiksekage Lav en udstilling om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen Lav en udstilling på skolen,

Læs mere

Når man reserverer forløbet får man tilgang til et undervisningssæt med fem forskellige temaer at arbejde med.

Når man reserverer forløbet får man tilgang til et undervisningssæt med fem forskellige temaer at arbejde med. Målgruppe: 0. - 2. klasse Navn: Skip Ohøj Fagområder: Dansk, historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Skip Ohøj er et 120 min. undervisningsforløb for 0. 2. klasse. Forløbet er et forløb på egen hånd

Læs mere

Herreklub torsdagsmatch 6. juni 2013, frit valg af teested

Herreklub torsdagsmatch 6. juni 2013, frit valg af teested Herreklub torsdagsmatch 6. juni 2013, frit valg af teested Tee 1 Rasmus Jønson 6 9 41 hvid 2 Kim Nielsen 9,3 13 38 hvid 3 Dan Christensen 12,2 14 37 gul 4 Lars Peter Mølvang 4,9 6 36 gul 5 Kurt Pedersen

Læs mere

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn

SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening   Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn SØNDERHO HAVN - en undergruppe under Sønderho Borgerforening www.soenderhohavn.com Projektforslag til genetablering af Sønderho Havn December 2007 Robert Peel Kåvervej 13, 6720 Sønderho, Fanø 75164198

Læs mere

Æ bådslæw ved Hjerting strand

Æ bådslæw ved Hjerting strand Etablering af Æ bådslæw ved Hjerting strand Hjerting Strandvej 23, 6710 Esbjerg v. 1 Projekttitel: Æ bådslæw ved Hjerting strand. Oplysninger om ansøger Hjerting KaneLaug Bådsmandsvænget 32 6710 Esbjerg

Læs mere

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet Nordby Havn på Fanø Fanø en sejlskibs ø Fanø har en unik sejlskibshistorie. Derfor sagde Fanø Kommune selvfølgelig også ja til at lade Nordby Havn blive TS Frihavn. Vi håber kan blive startskuddet mange

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Ribe Sejlklub. Kammerslusen; et stykke maritimt kulturhistorie. - det maritime Ribe. ved

Ribe Sejlklub. Kammerslusen; et stykke maritimt kulturhistorie. - det maritime Ribe. ved ved Ribe Sejlklub - det maritime Ribe Kammerslusen; et stykke maritimt kulturhistorie Indledning Området indenfor Ribe Kammersluse har sit eget helt unikke miljø med små hytter på den nordlige kanalvold

Læs mere

KLubmesterskab huls spillere

KLubmesterskab huls spillere 18 1 2290 Preben Madsen 85 8 10 6 3 7 11 12 10 15 3 18 34 27 36 32 29 33 37 38 36 41 29 2 1108 Gertrud Bang 81 9 4 10 10 10 7 10 6 13 2 35 25 26 30 36 36 36 33 36 32 28 39 28 3 2292 Vita Madsen 77 1 3

Læs mere

KLubmesterskab huls spillere

KLubmesterskab huls spillere 18 1 2290 Preben Madsen 91 8 10 6 7 11 12 10 15 7 5 18 34 27 36 32 29 33 37 38 36 41 29 33 31 21 28 28 31 2 1108 Gertrud Bang 90 9 10 10 10 7 10 13 8 6 7 35 25 26 30 36 36 36 33 36 32 28 39 28 34 32 33

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter

Danmarks Oldtid Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 382 Offentligt Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BM stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Spørgsmål BM Vil ministeren

Læs mere

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Syddansk Universitet 13. april 2016 Mette Slyngborg 1. KoP: (Kulturhistorie og planlægning) Kommuner og museer m. fl. 2. Kulturhistorien

Læs mere

Skoletjenesten. Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse. Generelt om skoletjenesten

Skoletjenesten. Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse. Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt i

Læs mere

Inspiration til gode bøger under juletræet

Inspiration til gode bøger under juletræet Inspiration til gode bøger under juletræet Ca. 1½-2 år I den alder skal bøgerne være solide, farverige og ikke for store, børnene skal selv kunne tumle dem. David McKee: Elmers farver, Elmers dag, Elmers

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen?

Klassesamtale om begreberne slægt og familie. Hvad betyder de for eleverne i dag og hvad betød de i middelalderen? ABSALON OG HANS TID PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Udvalgte aktiviteter som foreslået under I gang med forløbet Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter. 2. lektion Magtens mænd

Læs mere

Fiskeridirektoratet. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fiskeridirektoratet Fiskeridirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet Hovedformål Som en del af Fødevareministeriet er Fiskeridirektoratets hovedformål at være med til at sikre: friske,

Læs mere

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Udarbejdet af GEMBA Seafood Consulting til Danske Havne 26. April 2007 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. BAGGRUND...

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

AMTSUDSTILLINGEN 1898

AMTSUDSTILLINGEN 1898 KAJ BUCH JENSEN AMTSUDSTILLINGEN 1898 1 ALMUEBØGER 2 Bogreception Fredag den 9. oktober 2015 kl. 14.00-16.00 på Kalundborg Museum Adelgade 23, 4400 Kalundborg AMTSUDSTILLINGEN 1898 Kaj Buch Jensen, f.

Læs mere

Poul Rask Nielsen. Professionssamarbejdet. mellem. lærere og pædagoger. Viden og værktøj

Poul Rask Nielsen. Professionssamarbejdet. mellem. lærere og pædagoger. Viden og værktøj Poul Rask Nielsen Professionssamarbejdet mellem lærere og pædagoger Viden og værktøj 1 Poul Rask Nielsen Professionssamarbejdet mellem lærere og pædagoger Viden og værktøj 1. udgave, 1. oplag, 2010 2010

Læs mere

Hvad er kystliv. Kystliv en vision

Hvad er kystliv. Kystliv en vision Præmissen Vi er omgivet af vand. Ingen steder er vi i Danmark mere end 50 km. fra havet. Geodatastyrelsens nyeste tal viser en kystlinjelængde på 8750 km. Vores land har udviklet sig i tæt samspil med

Læs mere

Foreningen NORDEN Herning-afdelingen

Foreningen NORDEN Herning-afdelingen Foreningen NORDEN Herning-afdelingen Program 2009/2010 Udsmykning i Nordvesthallen ved årets venskabsbystævne Kangasala Siglufjord Holmestrand Eidi Arsuk Husby Vänersborg Ålandsøerne Til lokalafdelingens

Læs mere

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum

Emne: Grænser og broer Migration. Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Emne: Grænser og broer Migration Del 2: At opleve migration alle historier har et menneske i centrum Alt for ofte skjules migranternes virkelige historier bag kort, grafer og data. Vi hører sjældent migranternes

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere