Principper for fremtidig styring af universiteterne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Principper for fremtidig styring af universiteterne"

Transkript

1 Principper for fremtidig styring af universiteterne Den nuværende universitetslov blev vedtaget i 2002 med den intention at give universiteterne større frihedsgrader og faglig selvbestemmelse, ved samtidig at professionalisere ledelsen og indføre bestyrelser. Siden reformens vedtagelse er de gode intentioner dog til stadighed blevet udfordret af en usvækket politisk og ministeriel lyst til detailregulering og dobbeltstyring. Dette uanset regeringens politiske farve. Seneste eksempel er den udskældte fremdriftsreform. Den 8. november 2016 Sag.nr. S Dok.nr. D bba/yk Den internationale universitetsevaluering i 2009 konkluderede, at den rette balance i ansvarsfordelingen mellem universitet og minister endnu ikke var fundet. Panelet kritiserede særligt den uhensigtsmæssige og kontraproduktive mistillid fra politisk side til universiteternes evne og vilje til at indfri overordnede nationale mål for sektoren. Panelet pegede på, at overregulering og uhensigtsmæssig finansiel styring hæmmer det enkelte universitets mulighed for at skabe sin egen særlige profil i en national og international konkurrencesituation. Her i 2016 synes den rette balance i ansvarsfordelingen mellem universiteterne og Uddannelsesministeriet fortsat ikke at være fundet. Skismaet med over- og dobbeltstyring bliver gentaget og problematiseret i den af ministeriet bestilte rapport fra konsulentfirmaet Nextpuzzle (september 2016). Akademikerne vil med baggrund i en række formulerede principper for styringen af universiteterne vurdere kommende forslag til en styringsreform for universiteterne: 1. Akademisk frihed er afgørende for universiteternes omdømme, og for at universiteterne kan leve op til samfundets berettigede krav om at levere forskning og forskningsbaserede uddannelser på højeste internationale niveau. Den akademiske frihed sikres bedst ved armslængdeprincippet for statens styring af universiteterne. 2. Detailregulering og styringsmæssige overlap skal undgås i et fremtidigt styringsparadigme for universiteterne. Det er kontraproduktivt med forskellige styringsinstrumenter til at nå samme mål, ligesom centralistisk detailregulering skaber en compliance kultur på institutionerne, der hæmmer, at der decentralt træffes beslutninger på et fagligt, strategisk grundlag.

2 3. One size does not fit all. De otte universiteter er forskellige på en lang række parametre; størrelse, bredde, mono-/flerfakultær, national/international orientering, forskningshøjde mv. En fremtidig styringslogik skal understøtte en institutionsnær og differentieret målstyring af universiteternes virksomhed og behov for strategisk ledelse. Side 2 af 6 4. Institutionshensyn må ikke overskygge samfundshensyn fx i beslutninger om at lukke eller oprette uddannelser. En forpligtende national koordinering mellem universiteterne på særlige områder kan bidrage til, at overordnede samfundshensyn bliver løftet, hvor det vurderes hensigtsmæssigt. 5. Et enkelt og forudsigeligt bevillingssystem er afgørende for, at universiteterne har størst mulig budgetsikkerhed og stabile rammer til at understøtte og sikre uddannelsernes kvalitet. Balancen mellem basisbevillinger og eksterne forskningsbevillinger skal sikres, så universiteterne får reel mulighed for at opbygge og prioritere forskningsområder. 6. Kvaliteten af universiteternes kerneopgaver, uddannelse og forskning afhænger af muligheden for langsigtet planlægning samt stabile økonomiske og lovgivningsmæssige rammer. Brede universitetsforlig skal sikre en nødvendig stabilitet og forudsigelighed i universiteternes rammer og vilkår. Principperne for et fremtidigt styringsparadigme afspejler, at Akademikerne anerkender statens behov for at sikre, at samfundets investeringer i universiteternes uddannelse og forskning forvaltes på forsvarlig vis af institutionerne. Men principperne afspejler samtidig en vurdering af, at balancen er tippet mellem statens legitime styringsbehov af offentlige midlers anvendelse på den ene side, og universiteternes frihedsgrader og behov for beslutningskraft på den anden side. Med udgangspunkt i de seks formulerede principper for en fremtidig styring af universiteterne, foreslår Akademikerne en ny model for sammensætning af bestyrelser, der skal sikre, at bestyrelserne har såvel en institutions- som samfundslegitimitet samt en ny model for udviklingskontrakter således, at kontrakterne bliver et reelt dialog- og forhandlingsorienteret styringsinstrument. Endvidere foreslår Akademikerne som noget nyt, at der etableres et forum for national koordinering mellem universiteterne og ministeriet på særlige uddannelsesrelaterede forhold. 1. Bestyrelsernes sammensætning og kompetenceprofil Den intenderede balance i ansvarsfordelingen mellem det enkelte universitet og minister, fremgår af bemærkningerne til Universitetsloven.

3 Her står at læse, at bestyrelsens overordnede opgave er at varetage universitetets interesser som uddannelses- og forskningsinstitution og fastlægge retningslinjer for dets organisation, langsigtede virksomhed og udvikling. Side 3 af 6 Ministeren har tilsvarende ifølge lovens bemærkninger ansvar for at formulere rammerne for universiteternes indsats, fastlægge samfundets krav til universitetsaktiviteten og størrelsen af statstilskuddene hertil, at sikre at den driftsøkonomiske virkelighed, som universitetsledelsernes står overfor, ansporer dem til at træffe samfundsøkonomiske fornuftige beslutninger. Bestemmelses formulering, for så vidt angår bestyrelsens overordnede opgave og ansvar, genfindes i universiteternes vedtægter. Derfor er der heller ingen tvivl om, at bestyrelsen først og fremmest har sit fokus på institutionens interesser og tarv og kun sekundært har blik for eventuelle samfundshensyn ved en given prioritering eller beslutning. Varetagelse af samfundets krav og interesser er således alene placeret hos ministeren. Netop ansvarsfordelingen mellem minister og bestyrelse udgør en væsentlig begrundelse for regeringens styringseftersyn af universiteterne. Regeringen har endnu ikke officielt fremlagt et forslag til ny udpegningsmodel for de eksterne bestyrelsesmedlemmer, men forlydender vil vide, at der arbejdes med en model, der skal give minister og departementschef mere direkte indflydelse på afsøgning, indstilling og udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer og bestyrelsesformand. Det er ikke første gang, at bestyrelsernes sammensætning sættes til diskussion. I 2011, i forbindelse med universitetslovsændringerne, blev muligheden for ren selvsupplering strammet op med henblik på at mindske risikoen for indspiste universitetsbestyrelser. Det betyder konkret, at indstillings- og udpegningsorgan ikke længere alene kan besættes med personer fra bestyrelsens midte. Universiteterne har herefter udformet forskellige modeller for udpegningsprocessen, men som hver især gør dem i stand til at håndtere lovens krav om større åbenhed i udpegningsprocessen. Eksempelvis opfordrer nogle universiteter til forslag til eksterne medlemmer på universitetets hjemmeside, hvorefter bestyrelsen beslutter en prioriteret liste. Universitetets repræsentantskab udpeger de eksterne bestyrelsesmedlemmer efter indstilling fra bestyrelsen. Andre universiteter har valgt at have et udpegningsorgan, der til dels sammensættes af personer uden for bestyrelsens midte. Spørgsmålet der nu rejses med regeringens styringseftersyn er, hvorvidt den måde, hvorpå bestyrelserne sammensættes og udpeges, er hensigtsmæssig i forhold til at sikre bestyrelserne fornøden legitimitet fra såvel institution som samfund.

4 Det er her afgørende at slå fast, at statens styringsbehov hverken kan eller skal løses ved at indsætte politisk udpegede personer i universiteternes bestyrelser. En sådan ændring af praksis vil være et brud med armslængdeprincippet til skade for universiteternes autonomi og omdømme. Side 4 af 6 Det er således helt evident, at eksterne medlemmer af bestyrelserne afsøges og indstilles i en proces, der besluttes og gennemføres af universitetet således, at der for det første sikres en bredest mulig og mest åben afsøgningsproces med udgangspunkt i universitetets særlige profil, og for det andet for at der ikke kan stilles spørgsmål ved motivet for en bestyrelsesformands eller eksternt bestyrelsesmedlems kandidatur. Akademikerne foreslår derfor, at det tydeligt indskrives i universitetsloven, at bestyrelserne ud over at varetage sit institutionsansvar også skal gives et særligt samfundsansvar, der skal afspejles i bestyrelsens arbejde og institutionens samarbejde med landets øvrige universiteter. Endvidere foreslår Akademikerne, at det skrives ind i universitetsloven, at universiteterne forpligtes til at etablere en udpegningsprocedure for afsøgning, indstilling og udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer, der er tilrettelagt på en sådan måde, at der ikke kan opstå berettiget tvivl om, hvorvidt de eksterne kandidater og formand er fundet i en tilstrækkelig åben og kvalificeret proces. Proceduren for udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer skal være tilgængelig for offentligheden med henblik på at sikre legitimitet i udpegningen. I dag kan ministeren beslutte at afsætte en bestyrelse, såfremt alvorlige forhold tilsiger dette. Denne bestemmelse skal opretholdes, da den netop giver ministeren mulighed for at trække i håndbremsen, såfremt en bestyrelse ikke lever op til sit ansvar over for institution og samfund. 2. Nationalt koordineringsforum for universitetsuddannelser Bestyrelserne skal som tidligere beskrevet ifølge universitetsloven varetage universitetets interesser og tarv, hvilket da også er et meningsfuldt governance princip. Men som sagt har den ensidige institutionsorientering i forhold til bestyrelsernes ansvar også haft sine udfordringer. Særligt i de forhold, hvor institutionsinteresser tydeligvis har vist sig vanskelig foreneligt med hensynet til bredere samfundsinteresser, og med det en manglende samarbejdsvilje mellem institutionerne i afsøgningen af hensigtsmæssige løsningsmodeller. Eksempelvis viste den turbulente proces omkring udformning af en ny dimensioneringsmodel for universitetsuddannelserne, at universiteterne ikke formåede at finde frem til en dimensioneringsmodel i fælleskab, selv om truslen om ministeriel indgriben var eksplicit. Konkret betød det, at universiteterne mistede indflydelse på udformningen af dimensioneringsmodellen og i stedet fik præsenteret en one size fits all -model fra ministeriet.

5 Ligeledes har der hen over tid kunne iagttages, hvorledes universiteterne ud fra institutionshensyn har besluttet at nedlægge uddannelser, der er blevet for små i volumen og derfor ikke længere er rentable. En sådan beslutning kan være fornuftig og økonomisk forsvarlig ud fra et institutionshensyn, men det er ikke nødvendigvis en god beslutning ud fra et samfundshensyn, hvis der eksisterer et samfundsbehov for den givne uddannelse. Eksempelvis er der i de senere år blevet nedlagt sproguddannelserne på landets universiteter uden tydelig skelen til, hvorvidt andre universiteter løfter samfundets uddannelsesbehov inden for det givne område. Side 5 af 6 I Akademikernes optik ligger det reelle problem således i forhold til at få universiteterne til at påtage sig så meget ansvar som muligt, også i vanskelige sager der kræver samarbejde mellem institutionerne. Akademikerne foreslår derfor, at universiteterne forpligtes til i fælleskab at løfte bredere samfundshensyn, ikke mindst i forhold til institutionernes uddannelsesopgave. En mulig model kunne være at etablere et nationalt koordineringsforum mellem universiteterne i samarbejde med ministeriet på udvalgte områder. Blandt andet for beslutninger vedrørende særlige uddannelsesudbud, herunder eksempelvis småfagsproblematikken, hvor der med fordel kan tales for en større forpligtende koordinering institutionerne imellem. Men også andre forhold kan efter Akademikernes vurdering være formålstjenelig at placere i et nationalt koordineringsforum. Samlet foreslår Akademikerne, at følgende forhold i relation til uddannelsesområdet placeres i et nationalt koordineringsforum: Nedlæggelse af uddannelser Løft af særlige politisk udpegede uddannelsesforpligtelser, eksempelvis som del af en national sprogstrategi Dimensionering af universitetsuddannelserne Landsdækkende efter- og videreuddannelsesudbud Landsdækkende dimittendundersøgelser. Universiteterne skal have førsteret til at finde fælles fodslag. Hvis sektoren ikke kan finde frem til en forpligtende enighed, kan ministeriet intervenere. 3. Institutionsnære udviklingskontrakter Formålet med de nuværende udviklingskontrakter er at fremme institutionens strategiske udvikling samt skabe synlighed om institutionens arbejde med at opfylde samfundsmæssige udfordringer, som det formuleres på Uddannelsesministeriets hjemmeside. De to formål med udviklingskontrakterne er operationaliseret ned til et antal selvvalgte mål formuleret af institutionen og et antal pligtige mål fastsat af ministeren.

6 Trods formålsbeskrivelsens fokus på at fremme institutionens strategiske udvikling, er kritikken ikke desto mindre, at dette formål ikke understøttes af de nuværende udviklingskontrakter, hvilket samtidig betyder, at universiteterne reelt ikke tager ejerskab til målene. Side 6 af 6 Akademikerne foreslår derfor en nytænkning af udviklingskontrakerne, således at udviklingskontrakternes funktion i et samlet styringskompleks bliver at bidrage til en mere ligeværdig og forhandlingsorienteret dialog mellem ministerium og universitet. Ud fra en forhandlingsorienteret styringslogik, betyder dette, at ministeriet og det enkelte universitet i gensidig forhandling fastlægger et antal styringsmål, der er meningsfulde i forhold til universitets egen strategi. Herefter er det universitetets ansvar, hvorledes styringsmålene nås. Udviklingskontrakterne gøres dermed institutionsnære. Konkret medfører det, at de nuværende pligtige mål, der er ensidigt fastlagt af ministeriet og som i sagens natur er sektorrettede, afskaffes. Endvidere skal parterne, stat og institution, respektere kontraktperioden, hvilket indebærer, at der ikke kan tilføjes eller fjernes styringsmål i kontraktperioden. Til gengæld skal der i kontraktperioden gennemføres systematisk opfølgning på målene i dialog mellem ministerium og universitet. For at understøtte universiteternes behov for langsigtet planlægning, bør det endvidere overvejes at forlænge kontraktperioden fra nuværende tre år til fem år.

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) Uddannelses- og Forskningsministeriet Kontoret for Jura og Internationale forhold Børsgade 4 1215 København K. hoeringssvar@ufm.dk Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Læs mere

Akademikernes kommentarer til Epinions undersøgelse. Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse

Akademikernes kommentarer til Epinions undersøgelse. Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse Opfølgning på ændringerne i universitetsloven i 2011 om medbestemmelse og medinddragelse Den 27. maj 2014 Sag.nr. S-2013-856 Dok.nr. D-2014-10561 bba/ka Universitetsevalueringen i 2009 rettede en berettiget

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven Universitets- og Bygningsstyrelsen Bredgade 43 1260 København K Den 15. december 2010 BBA/ka Att.: Helga Øregaard Dam ubst@ubst.dk Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Læs mere

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) Til Uddannelses- og Forskningsministeriet Fremsendt pr. mail til: hoeringssvar@ufm.dk Emne: Høring bedre rammer Ref. WMQ/ wmq@djoef.dk 24.03.2017 Sagsnr: 2017-2144 Høringssvar fra Djøf på forslag til lov

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt Forskningsudvalget 2016-17 L 203 Bilag 1 Offentligt Notat Kommenteret høringsnotat om udkast til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) 1. Indledning har i perioden fra den 24.

Læs mere

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved Københavns Universitet har med stor interesse læst Forslag til Lov om ændring af universitetsloven.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi L 143 Bilag 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 L 143 Bilag 1 Offentligt Notat Modtager(e): Udvalget for Videnskab og Teknologi Kopi: Liste over indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 93, d. 30. januar 2018 Pkt. 4. Bilag 1 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 176, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Høring over ny lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og ændring af en række uddannelseslove

Høring over ny lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og ændring af en række uddannelseslove Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Bredgade 43 1260 København K ui@ui.dk Høring over ny lov om akkreditering af videregående

Læs mere

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Den 4. juni 2013 AFTALETEKST Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Det Konservative

Læs mere

Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter

Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter AC - Sekretariatet Den 24. september 2010 KS Baggrundsnotat Et nyt paradigme for universiteternes udviklingskontrakter Det eksisterende koncept Universiteternes aktuelle udviklingskontrakter gælder for

Læs mere

Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl.

Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl. Styrelsen for Forskning og Innovation Bredgade 40 1260 København K Fremsendt pr. mail til hoering@fi.dk Akademikernes høringssvar vedr. forslag til lov om Danmarks Innovationsfond m.fl. Den 19. november

Læs mere

Bilag 10. IT Universitetets forhold til anbefalinger for god universitetsledelse i Danmark. oktober IT Universitetet Bemærkninger / mangler

Bilag 10. IT Universitetets forhold til anbefalinger for god universitetsledelse i Danmark. oktober IT Universitetet Bemærkninger / mangler IT Universitetets forhold til anbefalinger for god universitetsledelse i Danmark oktober 2009 Anbefaling (De samlede resumerede anbefalinger ses på s. 8) IT Universitetet Bemærkninger / mangler 3.1 Universitetsbestyrelsens

Læs mere

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag

Kalundborg Kommunes. Ledelses- og styringsgrundlag Kalundborg Kommunes Ledelses- og styringsgrundlag Velkommen til Kalundborg Kommunes nye ledelsesog styringsgrundlag Det beskriver, hvordan vi skaber fælles retning og samarbejde for bedre resultater. Vi

Læs mere

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 21. marts 2006 En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Regeringen har med globaliseringsstrategien foreslået en ny model for forskningsfinansiering,

Læs mere

AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske?

AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske? AC - Sekretariatet Den 28. januar 2010 BBA Erik Jyllings åbningstale AC konference: Efter universitetsevalueringen 2009 hvad skal der ske? Velkommen til AC s konference om universitetsevalueringen. Og

Læs mere

JØP Valg Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE

JØP Valg Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE JØP Valg 2017 Information om bestyrelsesarbejdet i JØP PENSION FOR AKADEMIKERE Bestyrelsesarbejde i JØP Som medlem af JØP kan du stille op til JØP s bestyrelse. I denne folder kan du få indblik i, hvad

Læs mere

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014

Strategisk styring med resultater i fokus. September 2014 1 Strategisk styring med resultater i fokus September 2014 INDHOLD FORORD 3 RAMME FOR MÅL- OG RESULTATPLANEN 4 MÅL- OG RESULTATPLANEN 6 1. STRATEGISK MÅLBILLEDE 7 2. MÅL 8 3. OPFØLGNING 10 DEN GODE MÅL-

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse

Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse Bestyrelsesmøde nr. 81, den 8. dec. 2015 Pkt. 11. Bilag 2 Forretningsorden for Københavns Universitets bestyrelse I medfør af 16, stk. 2 i vedtægt for Københavns Universitet fastsættes herved følgende

Læs mere

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne:

Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: Acadre 07 27813 Svendborg Kommunes Ejerstrategi 2010 for alle selskaberne: o Svendborg Forsyning A/S o Svendborg Forsyningsservice A/S o Svendborg Vand A/S o Svendborg Spildevand A/S o Svendborg Affald

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. Januar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. Januar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger Januar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Udkast til Forslag. Lov om ændring af universitetsloven

Udkast til Forslag. Lov om ændring af universitetsloven Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 64 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) I universitetsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for Københavns Universitet

Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for Københavns Universitet Fra: Dorthe Vejen Hansen Til: Cc: Ulf Riber Hedetoft; Signe Hove Jacobsen Emne: Høring af forslag til ændring af Vedtægt for : HUM Dato: 17. november 2017 09:54:16 Kære Jon Det Humanistiske Fakultet har

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven Bestyrelsesmøde nr.92, d. 11. dec. 2017 Pkt. 5, bilag 5 Lovforslag nr. L 203 Folketinget 2016-17 Fremsat den 26. april 2017 af uddannelses- og forskningsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

Et nyt kvalitetssikringssystem for nye og eksisterende uddannelser skal tilgodese tre meget forskellige hensyn:

Et nyt kvalitetssikringssystem for nye og eksisterende uddannelser skal tilgodese tre meget forskellige hensyn: AC - Sekretariatet Den 12. august 2010 BBA Forslag til nyt kvalitetssikringssystem Akkrediteringssystemet blev indført med virkning fra 2007. I sin korte levetid har det danske akkrediteringssystem allerede

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013

Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013 Dansk Socialrådgiverforening Lederarrangement november 2013 Det forvaltningspolitiske udspil Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab, ved Syddansk

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet

Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Nuværende viden om partnerskaber mellem det offentlige, det private og civilsamfundet Parathed og vilje Et bæredygtigt partnerskab kræver, at partnerskabsorganisationerne er parate og villige til at indgå

Læs mere

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer Direktøren Til bestyrelsesformænd og rektorer for universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, maritime uddannelsesinstitutioner og kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner Kære bestyrelsesformænd

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på universitetsområdet

Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på universitetsområdet Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling UBST Bredgade 43 1260 København K Den 19. januar 2010 BBA/KS/ka Sagsnr.: 200900645 ubst@ubst.dk Høring over evalueringsrapport for 2009-evalueringen på

Læs mere

Proces for udpegning af to nye eksterne medlemmer af KU s bestyrelse med indtræden pr. 16. september 2017 Sagsbehandler Rektorsekretariatet

Proces for udpegning af to nye eksterne medlemmer af KU s bestyrelse med indtræden pr. 16. september 2017 Sagsbehandler Rektorsekretariatet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 13. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 24. NOVEMBER 2016 Vedr. Proces for udpegning af

Læs mere

Beslutning om udpegning til Metropols bestyrelse samt uddannelsesudvalg

Beslutning om udpegning til Metropols bestyrelse samt uddannelsesudvalg :\Ledelsessekretariatet\Bestyrelsen\Bestyrelsesmøder 2013\20131025\Bestyrelsesmøde\Bilag 10.1 Beslutning om udpegningsproces til bestyrelse og uddannelsesudvalg.docx Bilag 10.1 Dato 30. september 2013

Læs mere

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum

Notat. Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen. Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Notat Til: Kultur- of Fritidsudvalget og Byrådet Kopi til: Fra: Peter Nielsen Forslag til justering af byrådets beslutning vedrørende Museum Vestfyn Byrådet vedtog på mødet den 20. marts 2013, at Museum

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

Pkt. 9. Strategiopfølgning: proces vedr. Målplan og Udviklingskontrakt

Pkt. 9. Strategiopfølgning: proces vedr. Målplan og Udviklingskontrakt K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 62. 19. april 2012 Pkt. 9. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 12. APRIL 2012 Vedr.: Pkt. 9. Strategiopfølgning:

Læs mere

konkurrenceudsættelse på dagsordenen

konkurrenceudsættelse på dagsordenen konkurrenceudsættelse på dagsordenen marts 2007 Bilag 1 Dette bilag indeholder en nærmere beskrivelse af tragtmodellen, der er omtalt i pjecens kapitel 4. Tragtmodellen kan understøtte kommunen i at gennemføre

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Frøslev-Mollerup Sparekasse. Gældende fra regnskabsåret 2014

Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Frøslev-Mollerup Sparekasse. Gældende fra regnskabsåret 2014 Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks Frøslev-Mollerup Sparekasse Gældende fra regnskabsåret 2014 1 Indledning: Det fremgår nedenfor, hvorledes Frøslev-Mollerup Sparekasse forholder sig til

Læs mere

Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør

Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 298 Offentligt T A L E 1. februar 2017 Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør J.nr.

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2 Dagsorden Mødedato: Tirsdag den 4. april 2017 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale: D 010 Deltagere: Mødesekretær: Bestyrelsen Nanna

Læs mere

Redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem

Redegørelse om større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem Redegørelse om større sammenhæng i det videregående Oplæg ved Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte Større sammenhæng i det videregående Regeringen fremlagde i april 2012 en redegørelse

Læs mere

I medfør af 10, stk. 6 i Lov nr. 403 af 28. maj 2003 om universiteter (universitetsloven) fastsættes:

I medfør af 10, stk. 6 i Lov nr. 403 af 28. maj 2003 om universiteter (universitetsloven) fastsættes: CB-møde nr. 17, bilag 3b 29-05-2007/PHH VEDTÆGT FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET I medfør af 10, stk. 6 i Lov nr. 403 af 28. maj 2003 om universiteter (universitetsloven) fastsættes: KAPITEL 1. 1. Københavns

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18 UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Københavns Universitet Att. Rektor Henrik C. Wegener Nørregade 10 Postboks 2177 DK-1017 København K Sendt

Læs mere

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 Aarhus Universitet Aarhus Universitet i fortsat udvikling med vækst på helt centrale områder Rekordoptag i 2009 Større forskningsbevillinger Betydelig

Læs mere

PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD

PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD PÆDAGOGISK TILSYN I DAGTILBUD Odense kommune har pligt til at føre tilsyn med dagpasningstilbudene i kommunen. Odense Kommune har valgt en tilsynsmodel, der indebærer ét årligt tilsynsdialogmøde med institutioner

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne:

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: C. Høringstema: Samfundets styring 7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: Der er stor konkurrence om at definere de samfundsinteresser, som universiteterne skal varetage,

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

Maj Notat til Statsrevisorerne om beretning om selvejende uddannelsesinstitutioner

Maj Notat til Statsrevisorerne om beretning om selvejende uddannelsesinstitutioner Statsrevisorerne 2002-03 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat af 6. maj 2011 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om selvejende uddannelsesinstitutioner Maj 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne December 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sikring

Læs mere

Politik for aktivt ejerskab af Velliv

Politik for aktivt ejerskab af Velliv Politik for aktivt ejerskab af er hovedejer i pensionsselskabet. Foreningen er demokratisk ledet, og alle medlemmer i foreningen er kunder i. Vi ønsker at være en aktiv ejer, der arbejder for at sikre

Læs mere

Kodeks for god selskabsledelse i Guldborgsund Forsyning.

Kodeks for god selskabsledelse i Guldborgsund Forsyning. Forklaring på / anbefalingen: 2. Introduktion 2.3 Redegørelse for god selskabsledelse 2.3.1. Det anbefales, at alle forsyningsselskaber hvert år redegør for god selskabsledelse og offentliggør redegørelsen,

Læs mere

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering

Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt til governance@ftnet.dk Evaluering af gældende regler og praksis på fit & proper-området er nødvendigt, før der laves ny regulering Høringssvar Resumé

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi Juridisk Institut Strategi 2015-2020 Strategien i en nøddeskal Denne strategi er resultatet af en længere proces med inddragelse af instituttets medarbejdere. Strategien suppleres af en række bagvedliggende

Læs mere

Landstingets udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Svar på spørgsmål på samrådsmødet den 18. oktober 2007

Landstingets udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Svar på spørgsmål på samrådsmødet den 18. oktober 2007 NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Ilaqutariinnermut, Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoq Landsstyremedlem for Familie, Uddannelse, Kultur og Kirke

Læs mere

Stærke uddannelses- og praktikforløb

Stærke uddannelses- og praktikforløb Stærke uddannelses- og praktikforløb Arbejdsmarkedets parter arbejder tæt sammen med professionshøjskolerne om at skabe stærke uddannelses- og praktikforløb, der kan sikre de studerende optimalt fagligt

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget FIV Alm.del Bilag 124 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget FIV Alm.del Bilag 124 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 124 Offentligt KØBENHAVNS UNIVERSITET 19. FEBRUAR 2015 Sagsnotat: Bygningsselveje hvorfor? REKTORSEKRETARIATET Baggrund og historik Københavns

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2014 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 27. august 2013 Sag.nr. 2013-356 Dok.nr. ks/bba/db Finansloven for 2013 gav ro på økonomien på universiteterne,

Læs mere

Sammenfatning af udvalgets konklusioner

Sammenfatning af udvalgets konklusioner KAPITEL 2 Sammenfatning af udvalgets konklusioner Kapitel 2. Sammenfatning af udvalgets konklusioner Danmark er et folkestyre og en retsstat. De politiske beslutninger på nationalt, regionalt og kommunalt

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Dragsholm Sparekasse. Gældende for regnskabsåret 2017

Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks. Dragsholm Sparekasse. Gældende for regnskabsåret 2017 Redegørelse vedrørende Finansrådets ledelseskodeks Dragsholm Sparekasse Gældende for regnskabsåret 2017 1 Indledning Det fremgår nedenfor, hvorledes Dragsholm Sparekasse forholder sig til Finansrådets

Læs mere

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a:

Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: 1. MISSION Den overordnede nationale mission for BAR FOKA s mission fremgår af Arbejdsmiljølovens 14 a: Det enkelte branchearbejdsmiljøråd skal inden for rådets område bistå branchens virksomheder med

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Målsætning Ad 1, stk. 1: DIIS sætter pris på intentionerne om at præcisere

Læs mere

Inspirationspapir til udformningen af universiteternes vedtægter

Inspirationspapir til udformningen af universiteternes vedtægter Inspirationspapir til udformningen af universiteternes vedtægter Hensigten med dette inspirationspapir til udformning af universitetsvedtægten, er at understøtte de videnskabelige medarbejders indflydelse

Læs mere

Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014

Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014 Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014 Velkommen Stort velkommen som medlemmer af UCSJ s uddannelsesudvalg for perioden 2014 2018. I dag er ekstraordinært møde grundet kompakt

Læs mere

Roskilde Festival-gruppen. Organisationen. Ansvar og kompetencer

Roskilde Festival-gruppen. Organisationen. Ansvar og kompetencer Roskilde Festival-gruppen Organisationen Ansvar og kompetencer 1. Indledning 1.1 Roskilde Festival-gruppen er i sit udspring og i sin virkelighed én fælles og samlet organisation. Opsplitning i 3 juridiske

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 UNIVERSITE Et travlt forårssemester 3 store tværgående aktiviteter har præget debatten Universitetsevalueringen Forligspartierne bag Universitetsloven - fusionerne

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Baggrund Danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser stilles i disse år over for

Læs mere

Første gang, bestyrelsen skal forholde sig til Anbefalingerne, er i forbindelse med aflæggelse af årsrapporten

Første gang, bestyrelsen skal forholde sig til Anbefalingerne, er i forbindelse med aflæggelse af årsrapporten 17. januar 2015 A N B E F A L I N G E R F O R G O D F O N D S L E D E L S E Indledning Den 22. december 2014 udsendte Komitéen for god Fondsledelse ( Komitéen ) 16 anbefalinger for god fondsledelse ( Anbefalingerne

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE EJERSTRATEGI FOR KOMMUNALT EJEDE SELSKABER OG HAVNE I FREDERIKSHAVN KOMMUNE Dato: 9. april 2014 INDLEDNING Dette notat omhandler Frederikshavn Kommunes ejerstrategi for sine kommunalt ejede aktieselskaber

Læs mere

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner.

God selskabsledelse. Anbefalingerne i Rapport om god og effektiv selskabsledelse for arbejdsmarkedspensioner. God selskabsledelse Industriens Pensions har arbejdet systematisk med anbefalingerne og har redegjort herfor i årsrapporterne. Vi har neden for i skematisk form oplyst, om vi følger anbefalingen, om vi

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

VEDTÆGTER FOR BIOTECH RESEARCH & INNOVATION CENTRE (BRIC) NAVN 1. Forskningscentrets navn er "Biotech Research & Innovation Centre", forkortet BRIC.

VEDTÆGTER FOR BIOTECH RESEARCH & INNOVATION CENTRE (BRIC) NAVN 1. Forskningscentrets navn er Biotech Research & Innovation Centre, forkortet BRIC. Bestyrelsesmøde nr. 63, 7. juni 2012 Pkt. 13. Bilag 1. VEDTÆGTER FOR BIOTECH RESEARCH & INNOVATION CENTRE (BRIC) NAVN 1 Forskningscentrets navn er "Biotech Research & Innovation Centre", forkortet BRIC.

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 87 b (ekstraordinært møde) 13. marts 2017 kl Mødet blev genoptaget den 14. marts kl

Bestyrelsesmøde nr. 87 b (ekstraordinært møde) 13. marts 2017 kl Mødet blev genoptaget den 14. marts kl K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Københavns Universitets bestyrelse M Ø D E R E F E R A T Å B E N T 4. APRIL 2017 Forum Møde afholdt Sted Referent Bestyrelsesmøde nr. 87 b (ekstraordinært møde)

Læs mere

Høringssvar vedr. Normer for ansættelse af videnskabeligt personale

Høringssvar vedr. Normer for ansættelse af videnskabeligt personale Til universitetsledelsen AU Høringssvar vedr. Normer for ansættelse af videnskabeligt personale Akademisk Råd Arts Hermed høringssvar fra Akademisk Råd Arts vedrørende udkast til generelle rekrutteringsnormer

Læs mere

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU)

Forretningsorden. Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Bilag 7 Forretningsorden Bestyrelsen IT-Universitetet i København (ITU) Nærværende forretningsorden tager udgangspunkt i ITUs interimvedtægter af 30. juni 2003 samt lov nummer 403 af 28. maj 2003 om universiteter

Læs mere

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering.

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. 12-0237 - ERSC - 29.10.2012 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. Lovforslaget om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Bestyrelsesvalg 2019 Information om bestyrelsesarbejdet i JØP

Bestyrelsesvalg 2019 Information om bestyrelsesarbejdet i JØP Bestyrelsesvalg 2019 Information om bestyrelsesarbejdet i JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk Bestyrelsesarbejde i JØP Som medlem af JØP kan du stille op til JØP s bestyrelse. Du kan her

Læs mere

Kortlægning af de lovgivningsmæssige rammer på de videregående uddannelsesinstitutioner

Kortlægning af de lovgivningsmæssige rammer på de videregående uddannelsesinstitutioner {rsrapport Kortlægning af de lovgivningsmæssige rammer på de videregående uddannelsesinstitutioner Universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier samt kunstneriske og maritime uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

1. Departementets kompetencestrategi

1. Departementets kompetencestrategi Den 3. april 2006 1. Departementets kompetencestrategi Kompetenceudviklingen i Beskæftigelsesministeriet skal være både strategisk og systematisk. Strategisk ved at have sammenhæng med ministeriets udfordringer,

Læs mere

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt Regeringen KL Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt samarbejde Nyt kapitel 25.09.2015 Regeringen og KL er enige om, at udviklingen af velfærdsområderne er et fælles ansvar for stat og kommuner, og

Læs mere

Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads København K. Att.: og

Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads København K. Att.: og Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads 2 1448 København K Att.: lige@um.dk og emmhol@um.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Hanne Vibeke Sørensen Specialkonsulent i VIA UC Cand.scient soc. & socialrådgiver

Hanne Vibeke Sørensen Specialkonsulent i VIA UC Cand.scient soc. & socialrådgiver Hanne Vibeke Sørensen Specialkonsulent i VIA UC Cand.scient soc. & socialrådgiver Formand for kontaktudvalget for diplomuddannelser Formand for fællesudvalget for de pædagogiske diplomuddannelser Akkrediteringsansøgninger,

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 20. MAJ 2015 Vedr.: Midtvejsstatus vedrørende institutionsakkreditering på Københavns

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v.

Forslag. Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner og lov om almene boliger m.v. Til lovforslag nr. L 143 Folketinget 2010-11 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om teknologioverførsel m.v. ved offentlige forskningsinstitutioner

Læs mere

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013

Dagtilbudspo liti dkendt i Nyb org B yråd 19.03. 2013 Dagtilbudspolitik Godkendt i Nyborg Byråd 19.03.2013 Dagtilbudspolitik i Nyborg Kommune Fra pasningsgaranti til kvalitetsgaranti! Dagtilbudspolitikken for 2013 2017 er den første politik for børns udvikling

Læs mere