Redaktionelle retningslinjer for opgaveskrivning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redaktionelle retningslinjer for opgaveskrivning"

Transkript

1 2014 Redaktionelle retningslinjer for opgaveskrivning i Horsens VIA UC i Horsens Chr. M. Østergaards vej 4, 8700 Horsens

2 Indhold 1. Indledning Opgavens opbygning Forside / titelblad Ophavsret samt Tro og love-erklæring Resumé Indholdsfortegnelse Opgaveteksten Opgavens format Referenceliste Bilagsfortegnelse Opgavens opsætning Opgavens omfang Referencer og henvisninger Hvornår skal jeg henvise til en kilde? Hvor meget skal med i referencen? entes Eksempler på kildehenvisninger og referencer Bøger Kapitler og artikler Hjemmesider på internettet Tv-udsendelser, lyd og film: Afhandlinger: Love og bekendtgørelser: Billeder og tegninger i opgaven: Upubliceret materiale Sidetal, flere henvisninger og manglende data Samme forfatter har flere udgivelser Flere kildehenvisninger til samme argument Referencelisten Citater & plagiat Citater Korte citater: Længere citater: Sidst redigeret:

3 6.1.3 Citater og modeller hentet fra sekundær kilde: Plagiat Aflevering af opgave Referenceliste Bilagsfortegnelse Sidst redigeret:

4 1. Indledning Opgaveskrivning er en stor del af det at være studerende ved i Horsens (SIHS). Underviserne skal vejlede og vurdere i forhold til disse opgaver. Derfor er det fornuftigt, at alle parter følger de samme redaktionelle retningslinjer, således arbejdet omkring opgaveskrivnings- og vejledningsprocessen bliver gennemsigtigt at gå til. Der findes mange gode variationer af opgaveopsætning, og der er som udgangspunkt ikke nogen, der er bedre end andre, men ved SIHS tilstræber vi, at ensrette formen ikke indholdet således det er nemmere løbende at bygge på studerendes færdigheder gennem modulerne. Disse redaktionelle retningslinjer skal derfor ikke ses som et dokument, der skal være til besvær for skrivningsarbejdet, men som et værktøj, der hele tiden bevirker, at vi ved, hvad vi kan forvente af andre og os selv. Vi ønsker alle god fornøjelse med arbejdet. Sidst redigeret:

5 2. Opgavens opbygning Når du skriver en opgave, skal du huske at tage udgangspunkt i opgavens kriterier. Ved SIHS er der variation mellem modulernes opgavekrav, da du skal tilegne dig en bred vifte af færdigheder, hvilket afkræver kriterietilpasning af de enkelte opgaver. Forside / titelblad/tro og love erklæring Resumé (hvis opgaven kræver det)(kan i stedet anbringes efter opgavetekst) Indholdsfortegnelse Opgavetekst Referenceliste Bilagsfortegnelse Bilag 2.1 Forside / titelblad Opgavens forside skal fungere som opgavens titelblad. Dvs. at man ved at kigge på forsiden alene kan aflæse: Titel o Opgavens titel på engelsk (Skal kun udfyldes for BA-Opgaven) Undertitel Studerendes navn(e) Studienummer Modul / hold / fag Vejleder: navn og stillingsbetegnelse Antal tegn i opgaven (inkl. mellemrum) Læs mere om en opgaves omfang til sidst i dette afsnit. Institutionsinfo: VIA University College i Horsens Chr. M. Østergaardsvej 4, 8700 Horsens Afleveringsdato. Eksempel på korrekt forside kan ses i bilag 1. Det er vigtigt, at forsiden indeholder alle nævnte oplysninger, da eksaminator / censor kan nægte at vurdere opgaven ved mangler. Forsidens layout er derudover frit Ophavsret samt Tro og love-erklæring Alle studerende skal med underskrift bekræfte, at deres opgave er udfærdiget uden uretmæssig hjælp. Der foreligger krav herom i bekendtgørelsen vedrørende prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser (jf. BEK. nr af 16/12/ , stk. 6) se Tro og love-erklæring, bilag 1. Tro- og love-erklæringen skal placeres lige efter forsiden og inden resume. Bilag 1. Tro og love-erklæringen findes også som enkeltside på uddannelsens hjemmeside under fanen uddannelsesdokumenter til brug i opgaver. 2.2 Resumé Hvis opgavekriterierne kræver det (eks. bachelorprojektet) skal der indgå et fyldestgørende resumé. Resuméet tæller ikke med i det samlede antal tegn, når opgavens endelige omfang regnes sammen. Resuméet er sammen med indholdsfortegnelsen læserens indgang til opgaven, og det skal give et overblik over opgaven. Resuméet må gerne være forsynet med fx. opgavens titel. Krav til resumé: Skal fylde mellem en halv og en hel A4-side Sidst redigeret:

6 Skal kunne læses uafhængigt af den øvrige opgavetekst Skal i store træk meddele: o Emne og problemstilling o Problemformulering o Formål o Vigtige teorier / teoretikere o Metode o Indhold o Resultater konklusioner o Perspektivering Resuméet placeres i opgaven før indholdsfortegnelsen og uden sidenummerering. 2.3 Indholdsfortegnelse Opgaven skal have en indholdsfortegnelse: Afsnitshenvisning Underafsnitshenvisning. Der arbejder med nummererede afsnit, jfr. Eksemplet som du kan se i disse redaktionelle retningslinjer. Det sker ofte, at der løbende rettes i opgaven og afsnittene skifter plads; vær derfor opmærksom på at opdatere indholdsfortegnelsen. 2.4 Opgaveteksten Opgaveteksten afspejler det arbejde, du udfører og den bearbejdning du foretager i forhold til eksempelvis en problemformulering eller et casestudie. Det er her, du viser teoripræsentation og analyser/diskussioner. Det er her du argumenterer for og dokumenterer, hvordan du når frem til dine konklusioner. Selve opgaveteksten kan dække over mange områder, såsom indledning problemformulering, metodeafsnit teoriafsnit analyse konklusion perspektivering Det er de konkrete opgavekriterier, som afgør det konkrete indhold Opgavens format Opgaven afleveres i computerskrevet A4 format. Der må kun printes på den ene side af papiret. Der skrives med sort skrift. Følgende gælder for en A4 side. Tegn er hvert anslag på tastaturet også mellemrum. En normalside rummer ca tegn inklusiv mellemrum. Linjeafstand skal være 1,5 Margin 3 cm i venstre og højre side Top 3 cm Bund 2 cm Opgaven skrives med Times New Roman 12 pkt. eller tilsvarende Sidenummerering starter på første tekstside og slutter med bilagsfortegnelse og bilag. Se evt. vejledning på VIA-ITs hjemmeside Sidst redigeret:

7 2.5 Referenceliste Referencelisten er meget væsentlig, for det er her man kan se opgavens teoretiske fundament. En eksaminator/censor kan nægte at vurdere opgaven, hvis listen mangler eller er mangelfuld. Referencelisten skal tilgodese alle dine henvisninger. Har du ikke fyldestgørende referencer kan du beskyldes for at plagiere. Listen indeholder: bøger artikler hjemmesider evt. anden kildemateriale. Vi anbefaler du bruger et referenceværktøj som eksempelvis RefWorks/Zotero. Kilder angives med: forfatter, år, titel, forlag, sted, evt. udgave. 2.6 Bilagsfortegnelse Er en fortegnelse over bilag, som skal placeres til slut i opgaven og navngives og nummereres. Se mere under afsnit om bilag. Sidst redigeret:

8 3. Opgavens opsætning Opgaven udskrives på A4 Du skal vælge et layout som er letlæselig Forkortelser bør undgås Vær konsekvent! Skrives der med indrykninger, linjeafstand mellem afsnit størrelsen på overskrift/underoverskrift/afsnitspunkt eller andre visuelle virkemidler, skal det gøres på samme måde igennem hele dokumentet Husk, at når I er flere om samme opgave, skrives der fra starten med samme opsætning, da der ellers kan opstå forskelligheder i det endelige dokument, når der til sidst skal klippes og klistres. Det forbedrer helhedsindtrykket Husk ligeledes, at de objekter (billeder, skabeloner, tabeller, diagrammer mm.) der kopieres/indsættes i teksten, skal være af tilpas kvalitet, så de ikke fremstår utydelige/ulæselige. Husk kilde på alle materialer Det skal i teksten tydeligt fremgå, når det handler om citater. Sidst redigeret:

9 4. Opgavens omfang Det er vigtigt, at være bevidst om opgavens omfang, da en overskridelse kan betyde, at dele af din tekst slet ikke læses af eksaminator og censor. Overskrides opgavekriterierne kan det i værste fald medføre, at eksaminator og censor nægter at vurdere opgaven. En opgaves omfang beregnes i antal tegn med mellemrum. Fodnoter, illustrationer, billeder tæller med, hvis de indeholder tekst Forside, resumé, indholdsfortegnelse, litteraturliste, bilagsfortegnelse og bilag tæller ikke med i den endelige optælling af tegn. Sidst redigeret:

10 5. Referencer og henvisninger 5.1 Hvornår skal jeg henvise til en kilde? Kildehenvisninger er en del af det at skrive en akademisk opgave. I alle opgaver inddrager man og bygger videre på eksisterende viden. Når man gør det, giver man kilderne respekt ved at lave en korrekt kildehenvisning og reference. Samtidig giver det læseren af opgaven mulighed for at finde frem til kilderne. I en opgave henviser man til sine kilder, når man: 1. refererer, hvad en kilde siger 2. henter inspiration eller idéer fra en kilde 3. citerer direkte fra en kilde Generelt skal man henvise til alt det materiale i opgaven, man ikke selv er ophavsmand til. For at andre skal kunne finde dine kilder er det meget vigtigt, at kildehenvisningerne og referencerne er fyldestgørende. Det vil sige, at der skal være så meget information om kilden, at man kan finde frem til kilden og få så præcis information, at man ikke er i tvivl om, hvilken kilde der henvises til. Der findes flere standarder for, hvordan man kan henvise til kilder. Bruger du et referencehåndteringsprogram som Refworks eller Zotero, kan du vælge den referencestil du skal bruge. På sygeplejerskeuddannelsen anbefaler vi APA 6th (American Psychological Association). Det system kalder man et forfatter-årstal-system, fordi du i teksten laver en parentes med forfatterens efternavn og årstal som henviser til din litteraturliste med alle oplysningerne. 5.2 Hvor meget skal med i referencen? En kildehenvisning står inde i opgaveteksten og henviser til den fulde reference på din litteraturliste. Når du i skrivearbejdet baserer dine observationer eller diskussioner på andres arbejde, skal du markere det ved at sætte ophavspersonenes navn i parentes samt gøre opmærksom på udgivelsesåret og evt. sidetal. Når du bruger navnet i selve teksten, vil man kun sætte årstallet i parentes. - Fx To fløje prægede fagets udvikling sidst i 60 erne (Kirkevold, 2010, s.23) - Fx Ifølge Kirkevold (2010; s.23) var udviklingen i faget sidst i 60 erne præget af to fløje. Nedenfor kan du se eksempler på, hvordan dine kildehenvisninger og referencer skal se ud afhængig af om det er en bog, internetside, artikel eller andet du henviser til. 5.3 Eksempler på kildehenvisninger og referencer Bøger Bog med én forfatter: Er henvisningen til en bog, er det fordelagtigt at gøre opmærksom på, hvor i bogen du specifikt henviser til ved brug af sidetal (Kirkevold, 2010, s.53), hvis det er flere sider, angiver du det ved at udvide sidetallet (Kirkevold, 2010, s ) eller (Kirkevold, 2010, s. 32 & 57), hvis det er adskilte sider, der er interessante for henvisningen. - I kildehenvisningen: (Kirkevold, 2010) - På referenceliste: Kirkevold, M. (2010). Sygeplejeteorier : Analyse og evaluering (3rd ed.). Kbh.: Munksgaard Sidst redigeret:

11 Bog med to forfattere: Er din henvisning til en bog med to forfattere skal de begge med i parentesen. - I kildehenvisningen: (Rienecker & Stray Jørgensen, 2012) - På referencelisten: Rienecker, L., & Stray Jørgensen, P. (2012). Den gode opgave: Håndbog i opgaveskrivning på videregående uddannelser (4. udgave ). Frederiksberg: Samfundslitteratur. Bog med tre forfattere: Er din henvisning til en bog med tre forfattere skriver du alle forfattere i parentesen første gang (Fink, Hoffmann, & Vestergaard, 2012). Næste gang du henviser til bogen skriver du kun første forfatter og derefter den latinske betegnelse et al for andre eller den danske for m.fl. (Fink et al., 2012). Bruger du et referenceværktøj, sker det automatisk. - I kildehenvisningen: (Fink, Hoffmann & Vestergaard, 2012) / (Fink et al., 2012) - På referencelisten: Fink, E., Hoffmann, E., & Vestergaard, K. (2012). At studere sygepleje: Find din vej gennem sygeplejeuddannelsen. Kbh.: Gad. Bog med flere end tre forfattere: Er din henvisning til en bog med fire eller flere forfattere skriver man typisk den første forfatter og derefter den latinske betegnelse for og andre et al eller den danske betegnelse m.fl. - I kildehenvisningen: (Amtsrådsforeningen m.fl., 2003) - På referencelisten: Amtsrådsforeningen m.fl. (2003). Patientens møde med sundhedsvæsenet: De mellemmenneskelige relationer: Anbefalinger for kommunikation, medinddragelse og kontinuitet. Kbh.: Amtsrådsforeningen. Husk du kan vælge at bruge enten latinske eller danske forkortelser, men vær konsekvent gennem hele opgaven. E-bøger: Henviser du til en e-bog gælder samme regler som øvrige bøger med tilføjelse af link til bogen. - I kildehenvisningen: (Lyngaa & Jørgensen, 2012) - På referencelisten: Lyngaa, J., & Jørgensen, B. B. (Eds.). (2012). Sygeplejeleksikon (1st ed.). Kbh: Munksgaard (e-bog, epub format) hentet fra Kapitler og artikler Antologi: En antologi er en bog med en samling af faglige tekster, hvor hvert kapitel i bogen har forskellige forfattere. Når du henviser til en antologi, skal du henvise til kapitlet og kapitlets forfatter og samtidig skrive, hvilken bog kapitlet kommer fra. - I kildehenvisningen: (Hansen & Schmidt, 2011) - På referencelisten: Hansen, B., & Schmidt, R. (2011). Mobilitet og immobilitet. In L. K. Suhr, & B. Winther (Eds.), Basisbog i sygepleje - krop og velvære (2. udgave ed., pp ). Kbh.: Munksgaard Danmark. Sidst redigeret:

12 Hvis du bruger et kapitel fra en bog, der ikke har forskellige forfattere for hvert kapitel, skal du i din referenceliste angive referencen på hele bogen og ikke selve kapitlet. Det er kun, når det er en antologi (se ovenfor), at du laver en kapitelreference. Artikler i tidsskrifter: Når du henviser til en artikel i et tidsskrift er det stadig forfatteren, der er i centrum. I din kildehenvisning står forfatteren og i selve referencen på litteraturlisten står hvilket tidsskrift artiklen indgår i. - I kildehenvisningen: (Bengtson & Sommer, 2010) - På referencelisten: Bengtson, J. W., & Sommer, C. (2010). Når patienten giver røde kinder ; fra sippet sekretær til sej sygeplejerske ; plads til at dumme sig. Sygeplejersken, 110(20), Hjemmesider på internettet Når du henviser til hjemmesider gælder samme regel som ved alle andre materialer, at det skal være entydig og præcis information, så læseren kan finde frem til det materiale du henviser til. Du kan tænke at hjemmesiden er ok, men som læser af referencen skal man kunne vurdere, hvad det er du henviser til. Derfor er reglerne om en fyldestgørende reference vigtig og det er ikke nok med et link med webadressen. Hjemmesider er dynamiske og ændrer sig ofte, derfor er det også vigtigt, at du i din henvisning skriver, hvornår du har besøgt siden. Det er vigtigt, at du har et ophav i din kildehenvisning. Det kan være en organisation fx Sundhedsstyrelsen eller en forfatter til materialet. På mange hjemmesider kan det være svært at finde ud af, hvem der har skrevet teksten i sådanne tilfælde vælges organisationen bag hjemmesiden fx Region Midt. Husk altid, når du bruger tekster fra internettet, at vurdere teksterne kritisk i forhold til troværdighed og egnethed. Læs mere om kildekritik fx i Den gode opgave (Rienecker & Stray Jørgensen, 2012). Bruger du en organisations hjemmeside, som fx Sundhedsstyrelsen, skal du sætte organisationens navn i parentes i din kildehenvisning. - I kildehenvisningen: (Sundhedsstyrelsen, 2013) - På referencelisten: Sundhedsstyrelsen. (2013). Sårbehandling i eget hjem. Retrieved 26/02/2013, from og kvalitet/medicinsk Teknologivurdering MTV/MTV-publikationer - alfabetisk/saarbehandling i eget hjem.aspx Bruger du en hjemmeside, hvor der er en tydelig forfatter til teksten, skal du henvise ligesom med andre publikationer. - I kildehenvisningen: (Dragheim, 2013) - På referencelisten: Dragheim, J. (2013). Telemedicin. Retrieved 01/03, 2014, from Tidsskriftartikler på nettet: Efterhånden ligger mange tidsskrifter på nettet og det kan være svært at skelne mellem en tekst på Dansk Sygepleje Råds hjemmeside eller en artikel i Sygeplejersken. De ligger alle på samme site og ligner hinanden. Men artikler har ofte været gennem en redaktion og blevet bedømt, hvor tekster på nettet kan have mere karakter af information/nyhed. Det fremgår ofte i toppen af dokumentet på siden om det er en artikel og den information skal med i din reference Sidst redigeret:

13 - I kildehenvisningen: (Barbesgaard et al., 2013) - På referencelisten: Barbesgaard et al. (2013). Læring og fastholdelse gennem fokus på egen sundhed. Sygeplejersken, 113(1), Eksemplet her er hentet fra dsr.dk og viser en artikel i Sygeplejersken, men det samme gælder for andre tidsskrifter du finder på nettet Tv-udsendelser, lyd og film: Hvis du henviser til tv-udsendelser, film eller længerevarende lyd- eller filmklip kan du lette søgningen for censor og vejleder, hvis du i din kildehenvisning indsætter tidsrummet for den relevante del. Ligesom du ville indsætte sidetallet for en bog. - I kildehenvisningen: (Styrelsen for Social Service, 2005) - På referencelisten: Styrelsen for Social Service. (2005). Omsorg og magt i forhold til borgere med demens - produktion og tilrettelæggelse jydsk pædagog-seminarium - 1 dvd-video (15 min.) + 1 introduktionshæfte. Odense: Styrelsen for Social Service. Når du henviser til film fra Youtube / podcast og lign., så husk igen at få alle data med, så din læser kan se, hvad du henviser til. Se evt. også afsnit om internetkilder. - I kildehenvisningen: (Gigtforeningen, 2011) - På referencelisten: Gigtforeningen. (2011). Så er der tid til en pauseboogie! [video fil]. Retrieved 01/21, 2014, from Afhandlinger: Afhandlinger behandler man ligesom det andet materiale, hvad enten det er trykt eller findes online. Den eneste forskel er, at du skal angive at der er tale om en ph.d. afhandling et kandidatspeciale, bachelorprojekt eller lignende. - I kildehenvisningen: (Kolbæk, 2013) - På referencelisten: Kolbæk, R. (2013). Holdninger til brugen af it i teoretisk uddannelse og klinisk sygepleje hos nystartede sygeplejestuderende: Ph.d.-afhandling. Kbh.: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet. Sidst redigeret:

14 5.3.6 Love og bekendtgørelser: Når du henviser til en lov skal du huske at tage lovens nummer og dato med i din reference. Oplysningerne kan du finde i Retsinformation. - I kildehenvisningen: (Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, 2010, Kap 9 14) - På referencelisten: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. (2010). Sundhedsloven - bekendtgørelse af sundhedsloven - LBK nr 913 af 13/07/2010. Retrieved from Billeder og tegninger i opgaven: Billeder, tegninger og andet materiale du bruger i din opgave skal også med på litteraturlisten. Sætter du et billede på forsiden, så husk at få en reference på og husk at billedet skal give mening for din opgave og ikke blot være til pynt. - I kildehenvisningen: (Goldsmith, u.å.) - På referencelisten: Goldsmith, C. (u.å.). Influenza virus particle: Photo credit cynthia goldsmith Centers for Disease Control and Prevention Upubliceret materiale Upublicerede materialer skal du altid anvende kritisk. Men nogle gange får du fx brug for at henvise til artikler, der endnu ikke er blevet trykt. - I kildehenvisning: (Nielsen, 2011) - På referencelisten: Nielsen, F (2011) Rømers tandhjul. I kommende bog om Rømer, redigeret af Karin Tybjerg og Jacob Danneskiold-Samsøe, Aarhus Power-points og lign. er også upubliceret materiale. Du bør dog undgå at henvise til power-points fra forelæsninger og foredrag. Find i stedet de originale kilder og henvis til dem. 5.4 Sidetal, flere henvisninger og manglende data Sidetal Angiv i din kildehenvisning, hvor i bogen du specifikt henviser til med sidetal (Graubæk, 2010, s.25), hvis det er flere sider, angiver du det ved at udvide sidetallet (Graubæk, 2010, s.25-27) eller (Graubæk, 2010, s.25 & 48), hvis det er adskilte sider, der er interessante for henvisningen Samme forfatter har flere udgivelser Hvis samme forfatter har udgivet flere publikationer samme år og du bruger to eller flere af disse i opgaven, skal du med årstallet opdele dem i a, b, c osv. Det er publikationernes titel, der afgør den alfabetiske rækkefølge. - I kildehenvisningen: (Beedholm, 2006a; Beedholm, 2006b) - På referencelisten: Beedholm, K. (2006a). Evidenstænkning og videnskabelig imperialisme. Akademiske Sygeplejersker, 2006(jan.) Retrieved from filer/fasid_2006_01_jan.pdf Sidst redigeret:

15 Beedholm, K. (2006b). Den nødvendige omskrivning : Om kari martinsens tænkning og dens transformation. Klinisk Sygepleje, 20(4), Flere kildehenvisninger til samme argument Hvis din kildehenvisning retter sig mod flere publikationer, der understøtter din påstand, skal du inddrage dem i samme parentes (Fink et al., 2012; Rienecker & Stray Jørgensen, 2012) Samme kildehenvisning flere gange efter hinanden Nogle gange henviser man til den samme kilde flere gange i træk. I de tilfælde kan du i stedet for at henvise til forfatteren igen skrive (ibid). Ibid er en forkortelse for ibidem, et latinsk ord, som betyder det samme sted. Når du skriver (ibid) betyder det, at det er den forudgående kildehenvisning der refereres til Hvad gør jeg, når data mangler? Når du henviser til internettekster vil du ofte opleve, at du mangler data til din reference. Mange tekster har ikke en forfatter eller mangler dato for hvornår det er skrevet. Når du ikke kan se, hvem der har skrevet teksten skal du henvise til ophavet, altså ejeren af hjemmesiden fx Statens Serums Institut. Når dataene mangler kan man skrive, at de mangler med: Danske forkortelser: - u.forf. uden forfatter - u.å. uden årstal - u.s. uden stedangivelse Latinske forkortelser: - s.a. sine anno (uden år) - s.l. sine loco (uden stedangivelse) Obs! hvis der mangler for mange data, så vurdér om du evt. kan finde de samme oplysninger i en anden kilde og husk at være kildekritisk, når du bruger information fra nettet. Sidst redigeret:

16 I tabellen nedenfor kan du se, hvilke data du skal medtage for de enkelte materialer Materialetyper på litteraturlisten Bøger Artikler Internetsider Tv-udsendelser Film Lovstof Billeder Brochure/pjece Forfatter(e) Titel Udgave Udgivelsessted Forlag År Sidetal Forfatter(e) Artiklens titel Publikationens titel (tidsskrift/avis) Årgang Nummer År Sidetal Forfatter /Ophav Titel År Webadresse/url Dato for hvornår du har besøgt siden Udsendelsens navn Vært/ producent Tv-kanal Dato Varighed Evt. webadresse Titel Ophav (instruktør) Producent/udgiver Udgivelsessted År Ophav Titel Lov nummer År Evt. webadresse Kunstner/ophav Titel År Hvor du har hentet det fra: bog eller internet. fx url og hvornår du har besøgt siden Titel Ophav Materialetype Udgivelsessted År Evt. webadresse Bøger kan have en eller flere forfattere. Er der mere end tre, så kan du skrive betegnelsen m.fl. eller den latinske et al. Se afsnit Det kan være svært at se om du henviser til en tekst på nettet eller en artikel, der ligger på nettet. Det er vigtigt at skelne fordi tidsskriftsartikler har været gennem et redaktionelt arbejde Mange tekster på nettet har ikke en forfatter, skriv derfor ejeren af siden på som forfatter. Se også afsnit Ved tv-udsendelser og lydfiler er det en hjælp for din vejleder og censor at du angiver hvor i filmen du henviser til antal minutter inde i filmen. Ved film er det en hjælp for din vejleder og censor at du angiver hvor i filmen du henviser til. Alle love og bekendtgørelser har et nummer og en dato for vedtagelse. Du kan se det på Husk altid at sætte kilde på dine billeder. Brug kun billeder, hvis det giver mening i din opgave og ikke fx flotte, men ligegyldige fotos. Ofte mangler der oplysninger på brochurer, skriv derfor, at det er en brochure, så din læser kan se det. Sidst redigeret:

17 5.5 - Referencelisten Referencelisten skal stå bagerst i din opgave, efter din konklusion og perspektivering, men før dine bilag. Referencelisten skal indeholde alt det materiale du henviser til i din opgave. Referencelisten skaber overblik over den anvendte litteratur. Det er på referencelisten selve referencen skal beskrives, så man som læser kan finde frem til den litteratur, du bygger opgaven på. Referencelisten er med APA 6th opbygget alfabetisk. Det er derfor henvisningen i teksten, der fortæller, hvor på referencelisten man kan finde flere oplysninger om den enkelte kilde. Amtsrådsforeningen m.fl. (2003). Patientens møde med sundhedsvæsenet: De mellemmenneskelige relationer: Anbefalinger for kommunikation, medinddragelse og kontinuitet. Kbh.: Amtsrådsforeningen. Barbesgaard et al. (2013). Læring og fastholdelse gennem fokus på egen sundhed. Sygeplejersken, 113(1), Beedholm, K. (2006a). Evidenstænkning og videnskabelig imperialisme. Akademiske Sygeplejersker, 2006(jan.) Retrieved from Beedholm, K. (2006b). Den nødvendige omskrivning: Om Kari Martinsens tænkning og dens transformation. Klinisk Sygepleje, 20(4), Bengtson, J. W., & Sommer, C. (2010). Når patienten giver røde kinder ; fra sippet sekretær til sej sygeplejerske ; plads til at dumme sig. Sygeplejersken, 110(20), Dragheim, J. (2013). Telemedicin. Retrieved 01/03, 2014, from Fink, E., Hoffmann, E., & Vestergaard, K. (2012). At studere sygepleje : Find din vej gennem sygeplejeuddannelsen. Kbh.: Gad. Gigtforeningen. (2011). Så er der tid til en pauseboogie! [video fil]. Retrieved 01/21, 2014, from Goldsmith, C. (u.å.). Influenza virus particle: Photo credit cynthia goldsmith Centers for Disease Control and Prevention. Graubæk, A. (2010). Patientologi: At være patient (1. udgave). [Kbh.]: Gad. Hansen, B., & Schmidt, R. (2011). Mobilitet og immobilitet. In L. K. Suhr, & B. Winther (Eds.), Basisbog i sygepleje - krop og velvære (2.udgave, pp ). Kbh.: Munksgaard Danmark. Hjortsø, M. (. ). (2012). Sygeplejebogen. bind 1. sygeplejerske, patient, relation (4.udgave). Kbh.: Gad. Kirkevold, M. (2010). Sygeplejeteorier : Analyse og evaluering (3rd ed.). Kbh.: Munksgaard Kolbæk, R. (2013). Holdninger til brugen af it i teoretisk uddannelse og klinisk sygepleje hos nystartede sygeplejestuderende: Ph.d.-afhandling. Kbh.: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet. Lyngaa, J., & Jørgensen, B. B. (Eds.). (2012). Sygeplejeleksikon (1st ed.). Kbh: Munksgaard (e-bog, epub format) hentet fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. (2010). Sundhedsloven - bekendtgørelse af sundhedsloven - LBK nr 913 af 13/07/2010. Retrieved from Nielsen, F (2011) Rømers tandhjul. I kommende bog om Rømer, redigeret af Karin Tybjerg og Jacob Danneskiold- Samsøe, Aarhus Rienecker, L., & Stray Jørgensen, P. (2012). Den gode opgave: Håndbog i opgaveskrivning på videregående uddannelser (4. udgave ). Frederiksberg: Samfundslitteratur. Sidst redigeret:

18 Styrelsen for Social Service. (2005). Omsorg og magt i forhold til borgere med demens - produktion og tilrettelæggelse jydsk pædagog-seminarium - 1 dvd-video (15 min.) + 1 introduktionshæfte. Odense: Styrelsen for Social Service. Sundhedsstyrelsen. (2013). Sårbehandling i eget hjem. Retrieved 02/26, 2013, from Sidst redigeret:

19 6. Citater & plagiat 6.1 Citater I din opgave kan du vælge at bruge den direkte ordlyd fra din kilde. Når du gør det kaldes det at citere en kilde og du sætter derfor teksten direkte ind i din opgave med anførselstegn omkring citatet. Eksempel: At skrive en opgave er en proces, hvor du vil opleve, at der arbejdes ud fra devicen lidt frem og lidt tilbage, ligesom mange oplever en proces, der rummer en vis portion kaos. (Fink et al., 2012, s. 180) Når du citerer direkte fra en kilde skal du under citatet som ovenfor henvise til den tekst, hvor du har hentet citatet. Husk at du altid skal citere nøjagtigt, hvad der står, du skal ikke rette stavefejl eller lignende. Hvis du udelader noget midt i citatet skal du angive det ved at skrive [ ] der hvor du har udeladt noget. Opsæt dine citater således i teksten: Korte citater: Hvis citatet er en enkelt linje, sætter du teksten i kursiv og anførselstegn direkte ind i teksten Længere citater: Lav indryk i begge margener og sæt citatet i anførselstegn. Det kan være en hjælp for læseren at teksttypen på citatet er anderledes end din normale tekst fx mere tæt, kursiv eller andet. Vær konsistent. Husk at være konsekvent og tydelig i måden at indrykke på i forhold til marginer, når du citerer. Vær ligeledes konsekvent i brug af citationstegn og ved længere citater. Begræns dine citater til relevant indhold og beskær evt. med [.]. Husk også, at du altid skal inddrage citatet i din tekst Citater og modeller hentet fra sekundær kilde: Det er altid bedst og bør klart anbefales, at du henter citater og modeller fra originalkilden. Men nogle gange kan det være svært at skaffe kilden og så må man ty til den kilde, hvori man har fundet citatet eller modellen. Hvis du henter et citat eller en model fra en sekundærkilde ind i din opgave, skal du skrive, hvor du har det fra. Henter du fx et citat af Løgstrup i Sygeplejebogen 1, skal du efter citatet skrive: Løgstrup, 2006 (Hentet fra: Hjortsø, 2012, s. 193) 6.2. Plagiat Plagiat betyder, at du bruger en andens ide, tekst eller materiale uden at referere til det. På den måde kommer det til at fremstå, som om det er dig, der er ophav til idéen eller materialet. Dels giver du ikke din kilde den nødvendige respekt og dels snyder du, fordi det jo ikke er dig selv, der har fundet på det. Når du bruger andres materiale uden kildehenvisning, er det snyd, og det kalder man at plagiere, altså kopiere i den negative betydning. Ofte kan plagiering få betydelige konsekvenser alt efter omfanget. Sidst redigeret:

20 En måde at undgå at få mistanke om plagiat er at lave korrekte henvisninger til dine kilder og angive, hvor man har fået sine idéer fra samt at huske at sætte sine citater i citationstegn. Det kan være svært ikke at komme tæt på ordlyden i de kilder man bruger, et par råd du kan se på er: - læs kilden og læg den langt væk, skriv så din tekst med dine egne ord. - skriv i starten af afsnittet, at du vil bruge kilden og forklar, hvad du vil bruge den til. Ved at følge enten det ene eller det andet af disse råd undgår du at komme til at skrive for tekstnært eller fremstå som om det er din egen idé. Du kan læse mere og se eksempler om plagiat på Læs mere om kilderhenvisninger og referencelister: - American Psychological Association. (2014). APA style. Retrieved 01/27, 2014, from - Rienecker, L., & Stray Jørgensen, P. (2012). Den gode opgave: Håndbog i opgaveskrivning på videregå-ende uddannelser (4. udgave ed.). Frederiksberg: Samfundslitteratur. - Stray Jørgensen, P. (2001). Formalia i opgaver på videregående uddannelser : Serviceafsnit, litteratur-henvisninger, layout og typografi (2nd ed.). Frederiksberg: Samfundslitteratur. Sidst redigeret:

21 7. Aflevering af opgave For bacehelorprojekter gælder særlige regler for aflevering gennem PURE. Der ligger vejledning for digital aflevering på studienettet: Sidst redigeret:

22 8. Referenceliste Barthes, R., The pleasure of the text. I A. Easthope & K. McGowan red A critical and cultural theory reader. 2nd ed. Toronto: University of Toronto Press, s Fasting, A Indvandrerpatienten skal mødes fordomsfrit og professionelt, Sygeplejersken, nr. 3, s København K: Dansk Sygeplejeråd Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed. LBK nr af 17/12/2008. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sygehusvalg. København S Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sygehusvalg [Online]. København S Tilgængelig fra: cer/frit%20sygehusvalg%20pr%201%20januar% ashx [Lokaliseret ] Riber, J Forstået og forstyrret. København K: Hans Reitzels Forlag, Vagle, W, Sandvik, M & Svennevik, J Tekst og kontekst. Bergen: J. W. Cappelens Forlag Undervisningsministeriet, Lov om erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser. LBK nr. 467 af 08/05/2013. Undervisningsministeriet, Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser. LBK nr af 16/12/2013 Sidst redigeret:

23 9. Bilagsfortegnelse Hvis du i din opgave vil vedlægge bilag, skal de indgå til allersidst efter referencelisterne. Bilag tæller ikke med i opgavens omfang, når det kommer til udregningen af antal tegn, og kan som sådan ikke bruges til at opfylde eventuelle kriterier herigennem. Ydermere skal bilagene ikke figurere i opgavens indholdsfortegnelse, udover selve siden Bilagsfortegnelse hvor det strukturerede overblik over bilagene skal fremgå. Forskellige bilag navngives numerisk: Bilag 1, 2, 3 osv. Hvis du har mange bilag, eller få omfattende, kan det være fordelagtigt at give siderne sidetal, så man nemt kan navigere via bilagsfortegnelsen. Giv eventuelt romerske sidetal, så de synligt adskiller sig fra opgavens øvrige sidetal: (i, ii, iii, iv, v osv). Husk bilag er et tilbud til læseren af opgaven og kan ikke forudsættes læst af censor og eksaminator. Eksempel på bilagsfortegnelse baseret på dette dokument. Dette indgår i dokumentet efter referencelisten. Eksempel på Bilagsfortegnelse - Bilag 1 Tro og love-erklæring - Bilag 2 Eksempel på forside/titelblad Sidst redigeret:

24 Bilag 1 Tro og Love-erklæring ved skriftlig opgave Titel: Titel på engelsk: (ba-eksamen) Prøvens art (ekstern/intern): Modul: Måned /år: Anslag/ tegn: Vejleder: Studerendes navn(e): Hold: Jeg (alle gruppemedlemmer) bekræfter hermed, at opgaven/projektet er udfærdiget uden uretmæssig hjælp (jf. BEK nr 1519 af 16/12/ stk. 6) Underskrift: Ophavsret: Denne opgave er udarbejdet af en studerende/en gruppe studerende ved VIA University College, Horsens. Opgaven er udtryk for den/de studerendes egne synspunkter, der ikke nødvendigvis deles af skolen. Kopiering eller anden gengivelse af opgaven, eller dele af den, er kun tilladt med forfatterens /-ernes tilladelse. (Siden udfyldes og afleveres sammen med det antal opgaver, der skal afleveres i papirudgave jf. opgavekriterier.) Sidst redigeret:

25 Bilag 2: eksempel på forside/titelblad Opgaveløser(e): Klasse/gruppenummer/modul: Opgavetype/fag: Antal tegn: Vejleder(e): Afleveringsdato: Opgavens titel - opgavens undertitel VIA University College i Horsens Chr. M. Østergaardsvej 4,8700 Horsens Sidst redigeret:

Retningslinjer for opgaveskrivning

Retningslinjer for opgaveskrivning Retningslinjer for opgaveskrivning - gældende for studerende ved Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens April 2011 VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Chr. M. Østergaardsvej 4, 8700 Horsens

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne UCN act2learn Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Retningslinjer for opgaveskrivning

Retningslinjer for opgaveskrivning Retningslinjer for opgaveskrivning - gældende for studerende ved September 2013 VIA University College Jens Otto Krags Plads 3 8900 Randers C Indhold 1.0 Indledning... 1 2.0 Opgavens opbygning... 2 2.1

Læs mere

Retningslinjer for opgaveskrivning

Retningslinjer for opgaveskrivning VIA University College Dato: 11. februar 2015 Journalnr.: U0272-7-01-1-13 Retningslinjer for opgaveskrivning Gældende for studerende ved Sygeplejerskeuddannelsen i Randers Indhold 1.0 INDLEDNING... 1 2.0

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014 Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Projektets indholdsfortegnelse...3 2. Referencer...3 2.1. Henvisningen refererer til mere end

Læs mere

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING Januar 2007 Journalnr. 7-16-28-00-06/7330 Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Formål...3 Layout...3 Sideopsætning...3

Læs mere

Retningslinjer for opgaver

Retningslinjer for opgaver VIA University College Dato: 16. november 2018 Retningslinjer for opgaver Gældende for studerende ved VIA Sygeplejerskeuddannelsen Indhold 1.0 INDLEDNING... 1 2.0 SKRIFTLIGE OPGAVERS OPBYGNING... 2 2.1

Læs mere

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018 Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018 Redaktionelle krav til projektopgaver. Jordemoderuddannelsen i Esbjerg. Revideret marts 1 Indholdsfortegnelse 1. Projektets

Læs mere

SRO 2017 SRO 2G

SRO 2017 SRO 2G SRO 2G 2017 1 Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) Studieretningsopgaven i 2.g er en individuel skriftlig opgave i to af de fag, der udgør studieretningen. Til udarbejdelse af opgaven er der afsat 15 elevtimer.

Læs mere

Retningslinjer for opgaveskrivning Oktober 2018

Retningslinjer for opgaveskrivning Oktober 2018 Retningslinjer for opgaveskrivning Oktober 2018 INDHOLD Generelle krav... 2 Formelle krav til opgaven... 2 Opgavens forside... 2 Forbeholdserklæring... 2 Opgavens sidelayout... 3 Kildehenvisninger... 3

Læs mere

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Dette skrift indeholder de gældende regler for udformning af skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform. Reglerne i skriftet er gældende for

Læs mere

Retningslinjer for opgaveskrivning

Retningslinjer for opgaveskrivning ORIENTERING Retningslinjer for opgaveskrivning Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland Juni 2014 De følgende retningslinjer gælder for alle skriftlige opgaver, der udarbejdes af studerende på Sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Redaktionelle retningslinier - for afsluttende skriftlige opgave ved Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje

Redaktionelle retningslinier - for afsluttende skriftlige opgave ved Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje O p g a v e k r i t e r i e r......... Redaktionelle retningslinier - for afsluttende skriftlige opgave ved Specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Revideret og godkendt af Landsudvalget

Læs mere

Retningslinjer for opgaveskrivning

Retningslinjer for opgaveskrivning Sygeplejerskeuddannelsen November 2015 Professionshøjskolen UCC Retningslinjer for opgaveskrivning Sygeplejerskeuddannelsen i Nordsjælland Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 2 2. Opgavens tekniske

Læs mere

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Studienævn for Erhvervsøkonomi i Slagelse Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Dette skrift indeholder de gældende regler for udformning af skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform.

Læs mere

Referencehåndtering og APA: Få styr på det grundlæggende

Referencehåndtering og APA: Få styr på det grundlæggende Referencehåndtering og APA: Få styr på det grundlæggende Hvad er en referencestandard? Et sæt regler, der beskriver, hvilke oplysninger der skal med om hver enkelt kilde i opgaven, og i hvilken rækkefølge

Læs mere

STUDIERETNINGSOPGAVEN - SRO I 2G 2019 FF5: Forårssemester i 2g FF7: Formativ evaluering af opgaven: maj og juni

STUDIERETNINGSOPGAVEN - SRO I 2G 2019 FF5: Forårssemester i 2g FF7: Formativ evaluering af opgaven: maj og juni STUDIERETNINGSOPGAVEN - SRO I 2G 2019 FF5: Forårssemester i 2g FF7: Formativ evaluering af opgaven: maj og juni AZ/PG/dec/2018 1 FF5/FF7: Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) 2019 Opgavens formål: Formålet

Læs mere

Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske uddannelser

Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske uddannelser Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske uddannelser Dette skrift indeholder de gældende retningslinjer til skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform. Retningslinjerne

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2013-2014 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

Redaktionelle krav til skriftlige opgaver ved diplomuddannelserne, UCN act2learn

Redaktionelle krav til skriftlige opgaver ved diplomuddannelserne, UCN act2learn Redaktionelle krav til skriftlige opgaver ved diplomuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 2.1 Overskrifter... 3 2.2 Figurer og tabeller... 4 3. Serviceafsnit...

Læs mere

STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING. VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers

STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING. VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers August 2010 Normalside Omfang Skrifttype Opsætning Indholdsfortegnelse Opbygning En normalside er defineret som 2400

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det.

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Copy Paste At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Ifølge Nudansk Ordbog så betyder plagiat en efterligning, især af en

Læs mere

Generelle retningslinjer til skriftlige opgavebesvarelser

Generelle retningslinjer til skriftlige opgavebesvarelser Generelle retningslinjer til skriftlige opgavebesvarelser Dette skrift indeholder de gældende regler for udformning af skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform. Reglerne i skriftet er

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2015-2016 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne Dansk/historieopgaven i 1g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven 2.

Læs mere

Kildehenvisninger. - Information og guide til korrekte kildehenvisninger

Kildehenvisninger. - Information og guide til korrekte kildehenvisninger Kildehenvisninger - Information og guide til korrekte kildehenvisninger Af: Emil Madsen Slotshaven Gymnasium d.12/12 2016 Indhold Hvorfor overhovedet kildehenvise?:... 1 Hvad er en kildehenvisning så?:...

Læs mere

Redaktionelle retningslinjer. for. opgaveskrivning

Redaktionelle retningslinjer. for. opgaveskrivning Redaktionelle retningslinjer for opgaveskrivning University College Lillebælt Den sundhedsfaglige Efter- og videreuddannelse, Vejle Revideret Januar 2009/ Peder Ohrt Indholdsfortegnelse Indledning... 4

Læs mere

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd.

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd. Studienævn for International Virksomhedskommunikation Sådan undgår du at blive taget for eksamenssnyd! Hver eneste eksamenstermin bliver nogle IVK-studerende indberettet til universitetets rektor for at

Læs mere

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser

Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Studienævn for Erhvervsøkonomi i Slagelse Generelle krav til skriftlige opgavebesvarelser Dette skrift indeholder de gældende regler for udformning af skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform.

Læs mere

Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen

Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen Fremsendelse af artikel Artikler skrevet på baggrund af bachelorprojekter, der er afleveret og bestået på det annoncerede tidspunkt, kan deltage i konkurrencen

Læs mere

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt.

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt. Praktiske råd vedrørende udformningen af DHO Hvordan laver jeg fodnoter? Skal indholdsfortegnelsen stå før indledningen? Når du skal i gang med at skrive din DHO, vil du sikkert opleve, at du har en masse

Læs mere

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris Fremsendelse af artikel Artikler skrevet på baggrund af bachelorprojekter, der er afleveret og bestået i det annoncerede tidsrum, kan deltage i konkurrencen om De Studerendes Pris. Det er kun muligt at

Læs mere

Større Skriftlig Opgave SSO

Større Skriftlig Opgave SSO Større Skriftlig Opgave SSO Opgavebesvarelsen har et omfang på 10-15 sider a 2400 enheder (ink. Mellemrum). Forside, indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, figurer, tabeller og lign materiale medregnes

Læs mere

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout

Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Forslag til opgavestruktur, typografi og layout Af Maj Wedderkopp, december 2009 Opgavestrukturen er opgavens skelet, der allerede i indholdsfortegnelsen giver et overblik over opgaveelementerne. Sammen

Læs mere

Formkrav og redaktionelle retningslinjer

Formkrav og redaktionelle retningslinjer Formkrav og redaktionelle retningslinjer for skriftlige opgaver ved Sundhedsuddannelserne UCC 2/11/16/lc 1 Generelle krav Opgaver kan udarbejdes på dansk, svensk og norsk. Ønske om aflevering på andre

Læs mere

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET STUDIERETNINGSPROJEKTET Layout Skriv med 1½ linjeafstand, lav en passende margin (standardopsætning eller max 3 cm), og brug en god skrifttype, f.eks. Times New Roman, skriftstørrelse 12. Omfang Opgaven

Læs mere

Dansk- og historieopgaven i 1g

Dansk- og historieopgaven i 1g Vejledning til opgaven i dansk og historie på Virum Gymnasium 2018 Du skal foråret 2018 skrive en opgave i dansk og historie. Rammerne for opgaven beskrives i det følgende: FORMÅL: Opgaven skrives i dansk

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Formkrav og generelle retningslinjer for opgaveskrivning ved sygeplejerskeuddannelsen

Formkrav og generelle retningslinjer for opgaveskrivning ved sygeplejerskeuddannelsen Formkrav og generelle retningslinjer for opgaveskrivning ved sygeplejerskeuddannelsen Københavns Professionshøjskole UC Diakonissestiftelsen Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole Sept. 2019 Side 1 af 14

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje- og Sundhedsvidenskab Sygeplejestudiet. Redaktionelle retningslinier. for opgaveskrivning

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje- og Sundhedsvidenskab Sygeplejestudiet. Redaktionelle retningslinier. for opgaveskrivning Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje- og Sundhedsvidenskab Sygeplejestudiet Redaktionelle retningslinier for opgaveskrivning Revideret februar 2010 INDHOLD 1 INDLEDNING... 3 2 OPGAVENS

Læs mere

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed - eventuelt en uddybende undertitel (Undertitel) Arial 14, mellemrum før: 6 pkt, mellemrum efter: 3 pkt (bemærk at undertitler er venstrejusteret)

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR AFGANGSPROJEKTET. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra januar 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR AFGANGSPROJEKTET. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra januar 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR AFGANGSPROJEKTET Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra januar 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk/kommunom 12-01-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på Afgangsprojektet...

Læs mere

Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017

Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017 Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017 Kulturstudier modtager bidrag året rundt, dog kun færdige artikler. Bidraget må ikke være publiceret tidligere eller på samme tid være indsendt til et andet

Læs mere

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på:

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Referencer Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Normalt anføres kildeangivelse, hver eneste gang man trækker

Læs mere

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Version 2.1 (april 2016) Redaktionen vil være taknemmelig for, om tidsskriftets artikelforfattere gør sig bekendt med og følger

Læs mere

Vejledning til Word på PC

Vejledning til Word på PC Nyborg Gymnasium Marts 2016/CN Vejledning til Word på PC Indholdsfortegnelse Sådan laver du en indholdsfortegnelse... 2 Sidenummerering, når udvalgte sider ikke skal nummereres... 3 Henvisninger, citater

Læs mere

Referencehåndtering i Word

Referencehåndtering i Word Dato: 31. august 2016 Ref.: Randi Juul Nørskov og Lene Nørskov Lange, VIA Bibliotekerne Referencehåndtering i Word Når du skriver opgave i Word, kan du lave henvisninger og tilføje referencer undervejs

Læs mere

Opgavekriterier Bilag 4

Opgavekriterier Bilag 4 Eksempel på forside Bilag 1 Opgavekriterier Bilag 4 - for afsluttende skriftlig opgave ved Specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje O p g a v e k r i t e r i e r Udarbejdet af censorformandskabet

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Du skal nu skrive dit studieretningsprojekt. Formålet med din SRP er formidling af faglig viden til dine vejledere og en censor. Derfor er det vigtigt, at du

Læs mere

Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE

Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE AT BELYSE EN FAGLIG PROBLEMSTILLING Opgaven: 1. trin i en tretrinsraket med indbygget progression Efterår 2012: En opgave i en faglig

Læs mere

Skabelon til praktikopgave

Skabelon til praktikopgave Skabelon til praktikopgave De enkelte opgaveafsnit Kompetenceområderne for praktik er Didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Eksempel fra opgave(r) Metakommunikation er markeret med GRØNT Sideantal

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. Semester. Modul 14. Hold ss2010va + ss2010vea. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. Semester Modul 14 Hold ss2010va + ss2010vea Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDFORTEGNELSE MODUL

Læs mere

UNDGÅ EKSAMENSSNYD. - hjælp til selvhjælp

UNDGÅ EKSAMENSSNYD. - hjælp til selvhjælp UNDGÅ EKSAMENSSNYD - hjælp til selvhjælp UNDGÅ EKSAMENSSNYD SDU forudsætter, at du kan arbejde selvstændigt og at eksamen altid afspejler dit arbejde. Når du står med dit eksamensbevis i hånden, skal man

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Vejledning til Word på MAC

Vejledning til Word på MAC Nyborg Gymnasium Oktober 2015/CN Vejledning til Word på MAC Indholdsfortegnelse Sådan laver du en indholdsfortegnelse 1 Sidenummerering, når udvalgte sider ikke skal nummereres 2 Henvisninger, citater

Læs mere

Rapport Retningslinjer

Rapport Retningslinjer UCSF FORSKERKURSUS For Sundhedsfaglige Professionsbachelorer Rapport Retningslinjer 2018-2019 Indhold 1. Indledning... 2 2.0 Aflevering... 3 3.0 Struktur... 3 3.1 TITEL OG FORSIDE...3 3.2 RESUMÉ...4 3.3

Læs mere

GOD AKADEMISK PRAKSIS. - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd

GOD AKADEMISK PRAKSIS. - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd GOD AKADEMISK PRAKSIS - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd UNDGÅ EKSAMENSSNYD SDU forudsætter, at du kan arbejde selvstændigt og at eksamen altid afspejler dit arbejde. Når du står med dit

Læs mere

Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN

Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN AT BELYSE EN FAGLIG PROBLEMSTILLING Opgaven: 2. trin i en tretrinsraket med indbygget progression Efterår 2011: En opgave i en faglig problemstilling

Læs mere

Din guide til at skrive akademiske opgaver & Formalia og retningslinjer

Din guide til at skrive akademiske opgaver & Formalia og retningslinjer Din guide til at skrive akademiske opgaver & Formalia og retningslinjer UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Business Event, Oplevelse og Turisme Finans og Økonomi Salg, Marketing og Forretningsudvikling

Læs mere

Vejledende retningslinjer for anvendelse af noter, citater og bilag samt udarbejdelse af litteraturfortegnelse i forbindelse med opgaveskrivning

Vejledende retningslinjer for anvendelse af noter, citater og bilag samt udarbejdelse af litteraturfortegnelse i forbindelse med opgaveskrivning APA standard Vejledende retningslinjer for anvendelse af noter, citater og bilag samt udarbejdelse af litteraturfortegnelse i forbindelse med opgaveskrivning Stine Juul Larsen og Nadja Lysen 2017 Socialrådgiver

Læs mere

Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for intern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 4, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

Prøvebestemmelser for ekstern prøve på modul 13 Bachelorprojekt

Prøvebestemmelser for ekstern prøve på modul 13 Bachelorprojekt Prøvebestemmelser for ekstern prøve på modul 13 Bachelorprojekt Prøvens formål Prøveforudsætninger Prøven dokumenterer i hvilken grad den studerende opfylder læringsmålene for modul 13 i forhold til viden,

Læs mere

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14

Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 Nationale Rammer og kriterier for bachelorprojekt Radiografuddannelserne i Danmark Modul 14 15. marts 2012 Radiografuddannelsen University College Lillebælt University College ordjylland Professionshøjskolen

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger.

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger. Akademiuddannelser Vejledning i kildehenvisninger. INDHOLD INDLEDNING... 3 KILDEHENVISNINGER... 3 SAMME KILDE LIGE EFTER HINANDEN:... 4 HENVISES DER TIL FLERE SIDER SKAL DER SKRIVES:... 4 CITATER... 4

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske og økonomiske uddannelser

Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske og økonomiske uddannelser Formalia for skriftlige opgavebesvarelser på erhvervsøkonomiske og økonomiske uddannelser Dette skrift indeholder de gældende retningslinjer til skriftlige opgavebesvarelser, der afleveres i rapportform.

Læs mere

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt

Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve. Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Rammer og kriterier for ekstern teoretisk prøve Radiografuddannelsen modul 7, overgangsordning University College Lillebælt Gældende efteråret 2016 Formål Formål med prøven er at bedømme i hvilken grad

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2013 Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden mens man

Læs mere

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Til mundtlig eksamen i KS skal kursisterne udarbejde et eksamensprojekt i form af en synopsis. En synopsis er et skriftligt oplæg, der bruges i forbindelse med

Læs mere

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold SSO-OPSKRIFTEN I SSO-opskriften kan du læse om de forskellige ingredienser, som du skal bruge for at lave din større skriftlige opgave i forbindelse med din HF. Alle dele er lige vigtige for at lave den

Læs mere

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Udnyt Words indbyggede funktioner i din opgave (2007 og 2010)... 1 Typografier (HUSK AT BRUGE DEM KONSEKVENT GENNEM

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Du skal nu skrive dit studieretningsprojekt. Formålet med din SRP er formidling af faglig viden til dine vejledere og en censor. Derfor er det vigtigt, at du

Læs mere

Guide til tværfagligt eksamensprojekt

Guide til tværfagligt eksamensprojekt Guide til tværfagligt eksamensprojekt --------- Skriv en god synopsis --------- Den gode synopsis viser, at du kan: Fremstille et emne klart og præcist Skabe sammenhæng og struktur Vælge de vigtigste oplysninger

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Modulbeskrivelse for Modul 14

Modulbeskrivelse for Modul 14 Institut for Sygepleje Modulbeskrivelse for Modul 14 Bachelorprojekt jf. Studieordningen for uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelsen er godkendt den 13. januar 2011 Revideret

Læs mere

Harvard referencestandard

Harvard referencestandard Udarbejdet af bibliotekar på UC SYD Roald Frøsig, 17. januar 2017. Harvard referencestandard Man skal referere, hver gang man anvender en kilde i sin tekst, det gælder både når man citerer en tekst direkte,

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSE14 Efteråret 2017 Revideret 1/8 2017 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Retningslinjer for skriftlige opgaver

Retningslinjer for skriftlige opgaver Retningslinjer for skriftlige opgaver - redaktionelle retningslinjer og brug af APA referencesystem VIA University College sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro Rev. januar 2012 Indhold Indledning... 1

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på de obligatoriske

Læs mere

Word 2007 Vejledning til rapportskrivning

Word 2007 Vejledning til rapportskrivning Indholdsfortegnelse Generelt om Word 2007... 2 Opsætning af dokument... 2 Afsnit... 2 Sidelayout... 3 Skrifttype... 3 Indsæt sidetal... 4 Indsæt indholdsfortegnelse... 5 Overskrift til indholdsfortegnelse

Læs mere

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Køreplan for SSO forår 2019 Uge Dato Begivenhed Sted Ansvarlige 5 Mandag 28/1 Valg af fag og område Lectio Elever senest kl. 11:45 5 Onsdag 30/1

Læs mere

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Vejledning, STX 1 NAVN: KLASSE: Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Dansk- og/eller historieopgaven s.1 3. Studieretningsprojektet

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Vejledning, HF 1 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel

Læs mere

Kommunom- uddannelsen

Kommunom- uddannelsen Kommunom- uddannelsen PÅ AKADEMINIVEAU EKSAMENSBESTEMMELSER Afgangsprojektet på Kommunomuddannelsen GÆLDENDE FRA August 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på Afgangsprojektet... 3 1.1 Eksamensform...

Læs mere

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold SSO-OPSKRIFTEN I SSO-opskriften kan du læse om de forskellige ingredienser, som du skal bruge for at lave din større skriftlige opgave i forbindelse med din HF, og hvad kravene til ingredienserne er. Alle

Læs mere

Vejledning til Word på MAC

Vejledning til Word på MAC Nyborg Gymnasium Marts 2016/CN Vejledning til Word på MAC Indholdsfortegnelse Sådan laver du en indholdsfortegnelse 1 Sidenummerering, når udvalgte sider ikke skal nummereres 2 Henvisninger, citater og

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

Litteraturhenvisninger og litteraturlister

Litteraturhenvisninger og litteraturlister Litteraturhenvisninger og litteraturlister - Harvard-formatet Kilder Litteraturhenvisninger og litteraturlister hænger uhjælpeligt sammen med kilder. Derfor er det vigtigt med en klar definition af en

Læs mere

GOD AKADEMISK PRAKSIS. - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd

GOD AKADEMISK PRAKSIS. - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd GOD AKADEMISK PRAKSIS - Sådan håndterer du kilder og undgår eksamenssnyd UNDGÅ EKSAMENSSNYD SDU forudsætter, at du kan arbejde selvstændigt og at eksamen altid afspejler dit arbejde. Når du står med dit

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere