PTO P Onl O in nl e in n e y n h y e h d e e d r e

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PTO P Onl O in nl e in n e y n h y e h d e e d r e"

Transkript

1 PTO Online nyheder

2 JANUAR 2011 Indkaldeintervaller Der har jævnligt været diskussion om indkaldeintervaller. Både ved voksenbehandling, men især indenfor børne- og ungdomstandplejen. I takt med stadigt strammere kommunale budgetter, der tvinger bl.a. den kommunale tandpleje til at spare, forsøges der i stigende grad med overordnede kommunale retningslinier for, hvor ofte privat praksis må indkalde børn og unge til eftersyn. 12, 15 og 18 måneder er set uafhængig af pt. risikoprofil, alder og tandsundhedsmæssige status. Kommunerne henholder sig til, at der af bekendtgørelse om tandpleje fremgår, at kommunalbestyrelsen kan fastlægge generelle retningslinier for hyppigheden af indkaldelser af børn og unge til tandpleje. Efter PTO s opfattelse skal hyppigheden af undersøgelser ikke baseres på et rigidt system, men skal være baseret på det kendskab tandlæger har til den pågældende patient, en individuel faglig vurdering og tandsygdommes udvikling generelt og specifikt. Et forhold vor også geografi og traditioner spiller ind. Derfor har PTO s bestyrelse kontaktet Sundhedsstyrelsen for at få klarlagt reglerne på området. På voksentandplejeområdet venter vi på Sundhedsstyrelsens vejledning og nationale retningslinier for indkaldeintervaller og PA-behandling, der forventes i løbet af året. Allerede nu er det i tandlægeoverenskomstens fastlagt, at indkaldeintervallet for patienter med meget god tandsundhed kan/skal udstrækkes. Det kan man godt bakke op om. Men hvad er en meget god tandsundhed? Ekstraordinær generalforsamling PTO har afholdt ekstraordinær generalforsamling. Som dirigent blev valgt tandlæge Peder Kold, der konstaterede generalforsamlingens lovlige indkaldelse og - varsling. Eneste punkt på dagsordenen var godkendelse af regnskabet for Regnskabet blev godkendt, hvorefter generalforsamlingen blev afsluttet i god ro og orden.

3 AUGUST 2010 Program for PTO s årsmøde Lørdag den 30. oktober 2010 fra kl på Hotel Papirgaarden/Radisson, Silkeborg) Tandlægen aktiv behandler eller passiv kustode? 1. Velkomst v/formanden 2. Når tandlægen har ondt v/ Søren Braskov, Psykiatrifondens Erhvervsrådgivning. Krævende og angste patienter, vanskelige behandlinger, risiko for klagesager og omtale på forsiden af dagens aviser. Alle kender vist situationen, der let bliver til en belastning for tandlægen (og hans/hendes omgivelser), der på sigt kan medføre alvorlige konsekvenser for liv og helbred. Hør Søren Braskov, Psykiatrifondens Erhvrevsrådgivning, fortælle om risiko, konsekvenser og de værktøjer, der kan bruges i en sådan situation. 2. Kan jeg få hjælp v/ direktør Mette Heegaard, Tandlægernes Tryghedsordningerne. Selvom man føler sig som Palle-alene-i-verden, hvis man har det skidt og står overfor ikke at kunne arbejde, kan der være hjælp at hente. Tryghedsordningerne vil beskrive de muligheder, der er for at få hjælp gennem Tryghedsordningerne før og efter man bliver sygemeldt og de muligheder, der er for hos dem at forsikre sig mod en økonomisk vanskelig situation. 3. Tandlæger på forsiden v/tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert. Tandlæger fylder stadig oftere bladenes forsider. Og det er stort set de samme historier, der trækkes frem med næsten forudsigelige mellemrum. Hvorfor er tandlæger interessante for journalister? Det vil Bent Falbert, mangeårig chefredaktør på Ekstra Bladet give sit bud på ved at gennemgå 3 konkrete sager om tandlæger, han satte på forsiden. FORTSÆTTES

4 AUGUST Pause. 5. Prognoserapporten og dens konsekvenser for tandlæger v/specialtandlæge Henning Lehmann Bastian. Hvad bringer fremtiden for tandlæger og patienterne, hvad skal tandlægen lave, skal der uddelegering, opgaveglidning, samarbejde med tandplejere m.m. Bliver tandlægen en kustode på egen (eller andres) klinik? 6. Køb og salg af tandlægepraksis nu og situationen frem mod 2020 v/cand.oecon. Kurt Birk. Hvordan står det til med køb og salg af praksis, når antallet af tandlæger falder? Hvor skal køberne komme fra? Udenlandske tandlæger eller investorer? Hvad kan klinikejeren selv gøre for at forberede et evt. salg? Og får det indflydelse på købesummen? Det vil Kurt Birk, mangeårig aktør på det dentale køb-salg marked, give sit bud på. 7. Afslutning.

5 AUGUST 2010 Klagefrister og erstatning ved tandbehandling Faglige klager (i forbindelse med undersøgelse og behandling): Klage skal indgives senest 2 år efter pt. var eller burde have været bekendt med problemet og senest 5 år efter klageforholdet fandt sted. Klagen behandles af regionstandlægenævnet. Afgørelse kan ankes til Landstandlægenævnet inden 6 uger. Klage over pris eller ydelser: Klage skal indgives senest 6 uger efter pt. er blevet bekendt med forholdet. Klagen behandles af regionens samarbejdsudvalg. Afgørelse kan ankes til Landssamarbejdsudvalget inden 6 uger. I begge tilfælde indgives klagen til kommunen, regionen eller TF s kredsformand. Erstatning for behandlingsskader: Skaden for behandling foretaget efter den skal være anmeldt, af patienten eller tandlægen, til Tandlægeforeningens Patientforsikring senest 3 år efter, at pt. har fået kendskab til den. Der må dog højst være gået 10 år efter skaden er forvoldt. For skader sket før er der længere forældelsesfrister. Erstatning kan gives selvom skaden ikke skyldes fejl fra tandlægens side. Betingelser for dækning: der skal være sket en skade i lovens forstand skaden skal med overvejende sandsynlighed skyldes behandlingen eller mangel på behandling hvis skaden kunne have været undgået ved en anden behandling, der i den givne situation havde været den bedst mulige hvis skaden skyldes fejl eller svigt i teknisk apparatur og redskaber hvis skaden ud fra en efterfølgende betragtning kunne have været undgået ved hjælp af en anden til rådighed stående og lige så effektiv behandlingsteknik eller metode hvis skaden er meget sjælden og alvorlig i forhold til den sygdom, der behandles for og dermed går ud over, hvad man som pt. med rimelighed må tåle. Skaden overstiger kr ,-. FORTSÆTTES

6 AUGUST 2010 Hvad erstattes: krav efter erstatningsansvarsloven fx - godtgørelse for svie og smerte - godtgørelse for varigt mén - erstatning for tabt arbejdsfortjeneste - helbredelsesudgifter (fx udgifter til tandlæge for udbedring af skaden) - andet tab (fx medicin, transport) Hvad erstattes ikke (ej udtømmende): udgifter til selve behandlingen pt. kom for at få lavet omlavningsudgifter, hvis behandlingen mislykkes følger af den sygdom eller ulykke pt. er blevet behandlet for eller hvis den ikke førte til den forventede resultat. Erstatning ved ulykke: Hvis pt. kommer til skade ved en ulykke på klinikken - fx falder på et glat gulv kan der ydes erstatning hvis der er begået fejl fra klinikkens side (tandlægen skal have pådraget sig et erstatningsansvar). Men der er ikke tale om en behandlingsskade og sagen skal behandles efter erhvervsansvarsforsikringens betingelser.

7 JUNI 2010 PTO s årsmøde og generalforsamling 2010 PTO afholder årsmøde og generalforsamling lørdag den 30. oktober på Hotel Radisson/Papirfabrikken i Silkeborg. Årsmødet fra kl og generalforsamlingen fra kl. 14 afbrudt af pauser. Bl.a. frokost fra kl Overskriften for årsmødet er i år Tandlægen behandler eller kustode? I den forbindelse vil bl.a. specialtandlæge Henning Lehmann Bastian, tidligere administrerende overtandlæge på Odense Universitetshospital, ridse den såkaldte prognoserapports konklusioner op. Det er ikke altid lige opmuntrende læsning. Og man kan med føje spørge sig selv, om rapportens forfattere, Sundhedsstyrelsen (læs Sundhedsministeriet) i fremtiden opfatter tandlægen som behandler eller kustode, der kun hives frem fra gemmerne, når særligt komplicerede behandlinger kræves? Alt det andet synes tandplejere og klinikassistenter at skulle klare - ifølge Sundhedsstyrelsen i hvert fald. Tidligere chefredaktør på EkstraBladet, Bent Falbert deltager også i årsmødet med et indlæg, hvor han giver sit bud på, hvorfor tandlæger er så interessante for pressen, at de jævnligt sættes på forsiden? Og han gennemgår tre konkrete sager fra de seneste par år med omtale af tandlæger, hvor han har trykket på knappen til trykpressen og begrunder, hvorfor han gjorde som han gjorde. Det øvrige program er endnu ikke helt på plads, men reserver allerede nu den 30. oktober. Eftermiddagens generalforsamling sker ud fra en dagsorden ifølge lovene.

8 JUNI 2010 Journaler Vigtigheden af en korrekt ført journal kan næsten ikke overvurderes. Hvis man gennemgår et bredt udsnit af klage-sager og Sundhedsstyrelsens såkaldte gabestok, er kritik af journalføringen i mange tilfælde et gennemgående tema. Ikke nødvendigvis fordi der er positive fejl, men fordi adækvate optegnelser mangler. Ikke mindst ved PA-behandlinger. Sundhedsstyrelsen har ved flere lejligheder præciseret vigtigheden af en korrekt ført journal. Og det hjælper normalt ikke, at patientinfor-mation og vejledning måske er givet mundtligt, hvis den ikke er nedskrevet i journalen. Reglerne for overdragelse af journaler ved salg af klinik/kartotek er også blevet strammet. Hvis praksis overdrages til en anden tandlæge til fortsat drift kan journalerne overdrages til den nye tandlæge. Men da journalen i dag tilhører patienterne, skal han/hun give sin tilladelse, såfremt det er muligt. Typisk sker det under det første besøg på klinikken efter overdragelsen. Husk at notere det i journalen. Hvis praksis lukkes og kartoteket sælges ud af huset skal der indhentes samtykke fra hver enkelt patient til at overdrage journalerne. En tandlæge må kun overdrage sine journaler til en anden tandlæge.

9 MAJ 2010 Forlænget frist for tilmelding til kongres i Brasilien Det er stadig muligt at tilmelde sig en af tre PTO-kursusrejser til FDI-kongressen i Brasilien september 2010, da det på opfordring er lykkes at få forlænget fristen for tilmelding, således at den udløber den 1. april. Kongressen afholdes i Salvador på den brasilianske østkyst et par timers flyvning fra Rio de Janeiro. Byen, der ligger på halvøen Bahia lige ud mod Atlanterhavet, er kendt som Brazil s capitol of hapiness p.g.a. den afslappede atmosfærde og strandliv. Opdaget af portogiserne i år 1500, men også med afrikanske og indiske rødder. Der udbydes 3 forskellige ture: Tur 1: FDI-kongres, Salvador og Rio de Janeiro september. Pris kr. Tur 2: FDI-kongres, Salvador, Rio de Janeiro, Iguassu og Buenos Aires i Argentina september. Pris kr. Tur 3: FDI-kongres, Salvador, La Paz i Bolivia og Cuzco i Peru september. Pris kr. Alle priser v/dobb.v. Kongresgebyr betales separat direkte til FDI via organisationens hjemmeside eller betales on side. Forhåndsregistrering er først muligt via hjemmesiden efter ca. 1. marts. Deltagelse tæller med i den obligatoriske efteruddannelse. Se flere detaljer om de tre ture på grupperejser, hvortil tilmelding også sker. Deltagelse i kongressen, transport til og fra samt ophold og forplejning så længe kongressen varer har hidtil været fuldt fradragsberettiget efter reglerne for efteruddannelse for tandlæger og andre ansatte på klinikken på samme måde som fx deltagelse i Årskursus/Scandefa. Der er ingen grund til at tro andet, end at det også gælder i 2010.

10 MAJ 2010 Hjælp i klagesager - gabestokken Det af PTO etablerede beredskab ved klagesager er kommet fint fra start med en del henvendelser. Nogle om allerede eksisterende klagesager. Andre for at få en orientering om, hvorledes de står, juridisk som fagligt, i forbindelse med en konkret behandling. Blandt de mere alvorlige er også en enkelt eller to, hvor der er risiko for, at Sundhedsstyrelsen iværksætter et skærpet tilsyn og offentliggørelse af såvel klage som tandlæge på den såkaldte gabestok. Af de knapt 40 sundhedspersoner på gabestokken er ca. 1/3 tandlæger. Nogle for mere alvorlige forseelser end andre. Antallet af tandlæger i gabestokken undrer dog lidt, når en overlæge fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed vurderer, at ca patienter på danske hospitaler dør p.g.a. utilsigtede hændelser (fejl begået af fx læger og sygeplejersker). I det lys skulle man ikke tro, at der blev plads til en tandlæge i gabestokken, der ikke har udfyldt sin journal helt optimalt eller glemt at give et prisoverslag. Det paradoks har PTO netop sat fokus på i en henvendelse til Sundhedsministeren.

11 MAJ 2010 Finansierng af klinkker PTO har i slutningen af sidste måned kontaktet Finansrådet, fordi vi mener, at landets pengeinstitutter er mere tøvende end der er sagligt belæg for, når tandlægeklinikker skal finansieres. Det medfører, at klinikhandler enten ikke bliver til noget. Eller at finansieringen tilvejebringes ved udstedelse af sælgerpantebreve og i andre tilfælde ved hjælp fra udenlandske pengeinstitutter og finansieringsvirksomheder. Det lægger dels en dæmper på handlen med klinikker og besværliggør generationsskifter. Dels gør den handlerne dyrere, fordi der typisk er højere finansieringsomkostninger og renter ved anden finansiering, end de efterhånden almindelige banklån. PTO har i henvendelsen gjort Finansrådet opmærksom på, at der efter vor opfattelse ikke er sagligt belæg for danske pengeinstitutters defensive holdning til finansieringsproblematikken, da økonomien indenfor standen er rigelig god til at forstrække med de nødvendige lån og kreditter. En økonomi der antagelig bliver mere solid i årene fremover, hvor prognoser viser, at der frem mod år 2020 kan blive op imod 50% flere patienter pr. tandlæge i forhold til nu, hvorved fundamentet for privat praksis styrkes endnu mere og risikoen for investorer ved salg formindskes tilsvarende. En tendens, der ikke så meget sker p.g.a. befolkningstilvækst, men mere som følge af, at der uddannes færre tandlæger til afløsning af meget store uddannelsesårgange, der i de kommende år står foran pensionering.

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Patientforsikring NR. 29 Når skaden er sket Sådan fungerer Tandlægeforeningens Patientforsikring Når skaden er sket Hvad er dækket? En skade sket før den 1. januar 2004 er kun dækket, hvis den er sket i forbindelse med

Læs mere

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Tandskadeerstatning

NR. 29. Når skaden er sket. Sådan fungerer Tandlægeforeningens. Tandskadeerstatning NR. 29 Når skaden er sket Sådan fungerer Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning Når skaden er sket Erstatning for behandlingsskader Tandlægeforeningen har en tandskadeerstatning, der dækker skader sket

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader www.patientforsikringen.dk 1 Patienter, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er omfattet af lov om klage- og

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlingsog lægemiddel skader www.patientforsikringen.dk 1 Alle, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundhedsvæsen, er omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang

Læs mere

N R. 2 8. Hvis noget går galt. klager over tandbehandling

N R. 2 8. Hvis noget går galt. klager over tandbehandling N R. 2 8 Hvis noget går galt klager over tandbehandling Hvis noget går galt klager over tandbehandling De privatpraktiserende tandlæger har cirka otte millioner patientkontakter årligt. Langt de fleste

Læs mere

N r. 2 8. Hvis noget går galt. klager over tandbehandling

N r. 2 8. Hvis noget går galt. klager over tandbehandling N r. 2 8 Hvis noget går galt klager over tandbehandling Hvis noget går galt klager over tandbehandling De privatpraktiserende tandlæger har cirka otte millioner patientkontakter årligt. Langt de fleste

Læs mere

HAR DU FÅET EN BEHANDLINGS- SKADE ELLER EN SKADE EFTER MEDICIN? SÅ HAR DU MÅSKE RET TIL ERSTATNING

HAR DU FÅET EN BEHANDLINGS- SKADE ELLER EN SKADE EFTER MEDICIN? SÅ HAR DU MÅSKE RET TIL ERSTATNING HAR DU FÅET EN BEHANDLINGS- SKADE ELLER EN SKADE EFTER MEDICIN? SÅ HAR DU MÅSKE RET TIL ERSTATNING ANMELD SKADEN ELEKTRONISK. FØLG DEN FREM TIL VI AFGØR, OM DU HAR KRAV PÅ ERSTATNING. 2 ERSTATNING FOR

Læs mere

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader

Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Din ret til erstatning for behandlings- og lægemiddel skader Når du bliver behandlet på et offentligt sygehus, et privat sygehus, hos egen læge eller anden autoriseret sundhedsperson, er du omfattet af

Læs mere

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning 1 Erstatning for din skade Patientforsikringen sælger ikke forsikringer, men giver erstatning, hvis en patient får

Læs mere

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade?

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 300 Offentligt (03) Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning 1 Patientforsikringen sælger ikke

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning 1 Patientforsikringen sælger ikke forsikringer, men giver erstatning, hvis en patient får en skade. Derfor hedder vi

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Pti Patientforsikringslovtf iki Tandskadeforsikring

Pti Patientforsikringslovtf iki Tandskadeforsikring Pti Patientforsikringslovtf iki Patientforsikringsloven o Ikrafttræden 1. juli 1992 o Praksisforsikringen i kraft 1. januar 1990 o 1. januar 1995 dækning i overensstemmelse med patientforsikringsloven

Læs mere

Når du har været udsat for en fejl

Når du har været udsat for en fejl Læringssæt 7 PowerPoint præsentation 3 Når du har været udsat for en fejl November 2006 Når du har været udsat for en fejl PowerPoint præsentationen findes i elektronisk form på den medfølgende cd-rom.

Læs mere

Klageformular. Region Hovedstaden Center for Sundhed Sundhedsjura 3400 Hillerød Kongens Vænge 2 Att: Visitationsudvalget

Klageformular. Region Hovedstaden Center for Sundhed Sundhedsjura 3400 Hillerød Kongens Vænge 2 Att: Visitationsudvalget Region Hovedstaden Center for Sundhed Sundhedsjura 3400 Hillerød Kongens Vænge 2 Att: Visitationsudvalget Tlf.: 3866 5000 E-Mail:regionh@regionh.dk Klageformular Klager over privatpraktiserende tandlæger

Læs mere

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning

Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning Har du fået en behandlings- eller lægemiddelskade? Så har du måske ret til erstatning 1 2 Erstatning for din skade Har du fået en behandlings- eller lægemiddel ska de, kan du anmelde den til Patienterstatnin

Læs mere

Patientsikkerhed & patientforsikring

Patientsikkerhed & patientforsikring Patientsikkerhed & patientforsikring Christian Bjerre Høyer Læge, ph.d. Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet Patientsikkerhed & forsikring Patientsikkerhed Patientombuddet Patientforsikringen Forebyggelse

Læs mere

Forslag. Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile. Til lovforslag nr. L 185 Folketinget

Forslag. Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile. Til lovforslag nr. L 185 Folketinget Til lovforslag nr. L 185 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2017 Forslag til Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Kapitel 1 Lovens

Læs mere

Patientforsikringsordningen

Patientforsikringsordningen Patientforsikringen Kræftens Bekæmpelse Patientforsikringsordningen Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en offentligt finansieret erstatningsordning, der dækker skader, som sker

Læs mere

Klage over service Sundhedsfaglig klage Erstatning Utilsigtede hændelser. Patientkontoret i Region Nordjylland kan hjælpe dig.

Klage over service Sundhedsfaglig klage Erstatning Utilsigtede hændelser. Patientkontoret i Region Nordjylland kan hjælpe dig. Få hjælp til at... Klage over behandling, forløb eller service på hospital eller hos praktiserende sundhedspersoner, søge erstatning eller rapportere utilsigtede hændelser. Klage over service Sundhedsfaglig

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk amkh@sum.dk Høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet takker for muligheden for at

Læs mere

PATIENTERSTATNINGENS HISTORIE

PATIENTERSTATNINGENS HISTORIE HVEM ER VI? PATIENTERSTATNINGENS HISTORIE Før Patienterstatningen blev en realitet i 1992, skulle patienter gå til domstolene, hvis de ville søge erstatning for en skade. Dengang var patienterne kun berettiget

Læs mere

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og

Alle patienter er dækket af en erstatningsordning, når de bliver behandlet og Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patienterstatningen Kræftens Bekæmpelse Patientskader Patientskader Information til kræftpatienter Information til kræftpatienter Alle patienter er dækket af en

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 235 Folketinget Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. maj til

Forslag. Til lovforslag nr. L 235 Folketinget Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. maj til Til lovforslag nr. L 235 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. maj 2018 Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet,

Læs mere

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af.

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Kære ATO-medlem Forhandlingerne mellem Tandlægeforeningens klinikejere og Danske Regioner

Læs mere

Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse

Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse J.nr. 5099 Vurdering af tidspunktet for alternative behandleres pligt til sletning af journaler, herunder i forhold til regler om erstatning og forældelse 1. Indledning Dette notat indeholder en vurdering

Læs mere

Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet m.v. UDDRAG. Kapitel 1

Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet m.v. UDDRAG. Kapitel 1 Lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet m.v. UDDRAG 1 I lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, jf. lovbekendtgørelse nr. 24 af 21. januar 2009,

Læs mere

Samarbejdsaftale med praktiserende tandlæger i den del af Silkeborg Kommune, der udgjorde Kjellerup kommune.

Samarbejdsaftale med praktiserende tandlæger i den del af Silkeborg Kommune, der udgjorde Kjellerup kommune. Samarbejdsaftale med praktiserende tandlæger i den del af Silkeborg Kommune, der udgjorde Kjellerup kommune. Denne aftale indgås alene med tandlæger, der opfylder nærhedsprincippet, som besluttet af sammenlægningsudvalget

Læs mere

Vejen kommunale tandpleje

Vejen kommunale tandpleje Vejen kommunale tandpleje Drifts- og Afdelingschef Marianne Hald Andersen Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003

Rigsadvokaten Informerer Nr. 1/2003 Til samtlige statsadvokater, samtlige politimestre og Politidirektøren i København. DATO 03.01.2003 JOURNAL NR. 25/2003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER FREDERIKSHOLMS KANAL 16 Rigsadvokaten Informerer

Læs mere

PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI?

PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI? PATIENTERSTATNINGEN HVEM ER VI? PATIENTERSTATNINGENS HISTORIE Før Patienterstatningen blev en realitet i 1992, skulle patienter gå til domstolene, hvis de ville søge erstatning for en skade. Dengang var

Læs mere

Pkt.nr. 17. Ændring af lov om tandpleje m.v., frit valg Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget

Pkt.nr. 17. Ændring af lov om tandpleje m.v., frit valg Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget Pkt.nr. 17 Ændring af lov om tandpleje m.v., frit valg. 420625 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at Socialudvalget tager orienteringen om ændring af lov om tandpleje

Læs mere

Rigshospitalet Århus Universitetshospital Odense Universitetshospital. Vejledning om erstatningsordning for nyre-, knoglemarvs- og leverdonorer

Rigshospitalet Århus Universitetshospital Odense Universitetshospital. Vejledning om erstatningsordning for nyre-, knoglemarvs- og leverdonorer Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Rigshospitalet Århus Universitetshospital Odense Universitetshospital Dato: 21. november 2013 Enhed: SPOK Sagsbeh.:

Læs mere

Information om tandbehandlingen

Information om tandbehandlingen N r. 2 7 Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Du bestemmer selv Som patient hos tandlægen vælger du selv, om du vil modtage den

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Tandlægeforeningen Amaliegade 17

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky.

Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky. Kursus 1 Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky. Vi har alle hørt om, hvor pæne restaureringer vi kan lave med helkeramik. Vi har også alle hørt om, hvor besværligt det er med præparation, aftrykstagning,

Læs mere

NOTAT UDKAST. I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, som senest ændret ved [ ], foretages følgende ændringer:

NOTAT UDKAST. I sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 28. februar 2018, som senest ændret ved [ ], foretages følgende ændringer: Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1801824 Dok. nr.: 574367 Dato: 23-03-2018 UDKAST Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage-

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser Maj 2012 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilsyn med private leverandører af mammografiundersøgelser

Læs mere

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING Anne Mette Dons Speciallæge I samfundsmedicin Patientsikkerhed, sundhedsvæsnet og regler PATIENTENS RET OG LÆGENS PLIGT Hvordan er patientens ret til selvbestemmelse

Læs mere

PATIENTERSTATNING SKADET EFTER BEHANDLING ELLER MEDICIN? TIL BORGERE OG PÅRØRENDE I GULDBORGSUND HANDICAP

PATIENTERSTATNING SKADET EFTER BEHANDLING ELLER MEDICIN? TIL BORGERE OG PÅRØRENDE I GULDBORGSUND HANDICAP PATIENTERSTATNING SKADET EFTER BEHANDLING ELLER MEDICIN? TIL BORGERE OG PÅRØRENDE I GULDBORGSUND HANDICAP 1 Hvis du har fået en skade i forbindelse med din behandling, kan du søge om erstatning hos Patienterstatningen.

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Virksomhedsplan. Ringsted Kommunale Tandpleje. For perioden 2019

Virksomhedsplan. Ringsted Kommunale Tandpleje. For perioden 2019 Virksomhedsplan Ringsted Kommunale Tandpleje For perioden 2019 Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune 1. Beskrivelse af virksomheden hvem er vi? Ringsted Kommunale Tandpleje er en institution, der tilbyder

Læs mere

Psykiatrien. Skadet efter behandling eller medicin? Til patienter og pårørende i psykiatrien

Psykiatrien. Skadet efter behandling eller medicin? Til patienter og pårørende i psykiatrien Psykiatrien Skadet efter behandling eller medicin? Til patienter og pårørende i psykiatrien Hvis du har fået en skade i forbindelse med din behandling, kan du søge om erstatning hos Patienterstatningen.

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig?

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig? Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved somatisk

Læs mere

Grundejerforeningen i Lodshaven

Grundejerforeningen i Lodshaven Dato 8. april 2007 Side 1 af 6 Referat fra generalforsamling 28. marts 2007 Mødested KAD i Karrebæksminde Referent: Per Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Overtagelse af fællesarealer

Læs mere

Klager over Psykiatrien

Klager over Psykiatrien September 2014 Klager over Psykiatrien Information om klagebehandling i Psykiatrien i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Vejledning om klagemuligheder Forslag, kritik og klager er en værdifuld hjælp

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

klagevejledning for stofmisbrugere i behandling - fælles for den sundhedsfaglige og den sociale behandling

klagevejledning for stofmisbrugere i behandling - fælles for den sundhedsfaglige og den sociale behandling klagevejledning for stofmisbrugere i behandling - fælles for den sundhedsfaglige og den sociale behandling udgivet af: indenrigs- og sundhedsministeriet slotsholmsgade 10-12 1216 københavn k. telefon:

Læs mere

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017.

Sagsfremstilling [Klager] klagede den 13. september 2017 til Pressenævnet over Familie Journals artikel fra februar 2017. Kendelse afsagt den 7. december 2017 Sag nr. 2017-80-0056 [Klager] mod Familie Journal Advokat Hans Peter Grønborg har på vegne af [Klager] på ny anmodet om genoptagelse af Pressenævnets afgørelse af 29.

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Regionale tal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Regionale tal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

hvis du kommer til skade på jobbet

hvis du kommer til skade på jobbet hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler, der skal tages

Læs mere

Informationsmøde for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter

Informationsmøde for sygemeldte. Rettigheder, muligheder og pligter for sygemeldte Rettigheder, muligheder og pligter Retten til sygedagpenge: Hvorfor blander kommunen sig i borgernes sygdom. Kommunen har pligt til i henhold til Lov om sygedagpenge, at: yde økonomisk kompensation

Læs mere

MARTIN ERICHSEN. Patienterstatningen. Introduktion

MARTIN ERICHSEN. Patienterstatningen. Introduktion MARTIN ERICHSEN Patienterstatningen Introduktion PATIENTERSTATNINGEN Behandler sager om patientskader, herunder lægemiddelskader, opstået i det offentlige eller private sundhedssystem Lovgrundlag: > Lov

Læs mere

Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet

Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 46 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Den 20. oktober 2005. Udkast til: Bekendtgørelse om offentliggørelse af afgørelser i klage- og tilsynssager på sundhedsområdet

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal

Anmeldelser, afgørelser og erstatning Behandlingsskader Landstal Anmeldelser, afgørelser og erstatning 01-01-2014-31-12-2018 Behandlingsskader Landstal Denne automatiserede rapport er dannet på grundlag af registrerede data 08-07-2019. Vi reviderer løbende vores data

Læs mere

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab

Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Læringssæt 8 Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab Materialesamling Indhold 1. Forslag til standardbrev til afdelingsledelser for den afdeling/afsnit, hvor der skal gås patientsikkerhedsrunde 2.

Læs mere

Samsø Kommune. Kvalitetsstandard Tandpleje for Børn og Unge

Samsø Kommune. Kvalitetsstandard Tandpleje for Børn og Unge Samsø Kvalitetsstandard Tandpleje for Børn og Unge Marts 2017 Samsø tilbyder tandpleje for børn og unge under 18 år. Alle 0-17-årige, der bor i Samsø er automatisk tilmeldt tandplejeordningen. 16-17 årige,

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Denne artikel er fjerde og sidste del af en juridisk

Denne artikel er fjerde og sidste del af en juridisk VIDENSKAB & KLINIK Oversigtsartikel ABSTRACT Klage- og erstatningssystemet Formålet med denne artikel er at beskrive klagesystemet både i forhold til tandbehandling omfattet af Tandlægeoverenskomsten,

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

I det vedlagte bilag er der en uddybning af de oplysninger, vi skal give dig. Den kan findes på Tandplejens hjemmeside.

I det vedlagte bilag er der en uddybning af de oplysninger, vi skal give dig. Den kan findes på Tandplejens hjemmeside. Tandplejen -Børn og Unge Kommunes oplysningspligt ifm kommunes indsamling og behandling af personoplysninger (de registreredes rettigheder) I forbindelse med dit barns tilknytning til Gentofte Kommunes

Læs mere

Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby Kommune og i Frederiksborg Amt i 2006

Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby Kommune og i Frederiksborg Amt i 2006 Embedslægeinstitutionens tilsyn med plejehjem i Skibby og i Frederiksborg i 2006 Embedslægeinstitutionerne har siden 2002 udført sundhedsfaglige plejehjemstilsyn. I 2006 var det 5. gang Embedslægeinstitutionerne

Læs mere

Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015.

Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015. Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015. År 2015 den 27. maj blev der på i Tandlægernes Hus, Amaliegade 17, 1256, København afholdt det 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015 i Praktiserende Tandlægers

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn].

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn]. 1 København, den 28. juli 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Jørgen Steve Storegade 20 9560 Hadsund Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning for en difference i

Læs mere

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN Denne pjece fortæller om baggrunden for og forløbet i sagen om en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der blev ændret. Sagen handler om Tandlægeforeningens klage til Ombudsmanden over

Læs mere

Hvordan beregner vi din erstatning?

Hvordan beregner vi din erstatning? Hvordan beregner vi din erstatning? www.patientforsikringen.dk Erstatningsansvarsloven Erstatninger for skader, der sker i forbindelse med be handling og undersøgelse, eller som skyldes brugen af lægemidler

Læs mere

Generalforsamling i KDF 2016

Generalforsamling i KDF 2016 Generalforsamling i KDF 2016 Tid: Søndag den 20. marts 2016 kl. 10.00 Sted: Marienlystcentret Windelsvej 138 5000 Odense C Program: i Fra kl. 09.45 Kl. 10.00 Kl. 12.00 Kl. 12.45 Kl. 14.00 Ankomst kaffe,

Læs mere

tillidsrepræsentanternes muligheder for at gennemdrøfte forskellige spørgsmål med medlemmerne.

tillidsrepræsentanternes muligheder for at gennemdrøfte forskellige spørgsmål med medlemmerne. Retningslinier for klubber for sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd. Vejledning vedrørende oprettelse af klubber for sygeplejersker i Dansk Sygeplejeråd. (Revideret juni 2007) 1.1 Lovgrundlaget for klubber

Læs mere

Derfor skal I elske Patienterstatningen!

Derfor skal I elske Patienterstatningen! Derfor skal I elske Patienterstatningen! DIREKTØR KAREN-INGER BAST OUH TALKS, 7. FEBRUAR 2018 DERFOR SKAL I ELSKE PATIENTERSTATNINGEN Baggrunden for denne titel at provokere lidt, men - lavet før 9.000

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde?

Tema 1: Hvad skal sundhedsvæsenet tilbyde? Indledende afstemninger: Hvem er vi i salen? A. Hvad er dit køn 1. Kvinde 2. Mand 3. Kan / vil ikke svare B. Hvad er din alder 1. 6. Kan / vil ikke svare Tema 1:

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden BESLUTNINGER Samarbejdsudvalget vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden SAMARBEJDSUDVALGET vedrørende tandlæger i Region Hovedstaden * Der afholdes formøde for politikere kl. 16.00-17.00 i mødelokale

Læs mere

Forebyggelse & patientklager

Forebyggelse & patientklager Forebyggelse & patientklager Christian Bjerre Høyer Læge, ph.d. Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet Læringsmål Forebyggelse Definere og foretage rapportering af en utilsigtet hændelse Patientklager

Læs mere

Vedtægter for Dansk Affald A/S. 3 ejerkommuner. Vedtægter. for. Dansk Affald A/S

Vedtægter for Dansk Affald A/S. 3 ejerkommuner. Vedtægter. for. Dansk Affald A/S 3 ejerkommuner Vedtægter for Dansk Affald A/S 1 Indhold 1. Navn, hjemsted og formål... 3 2. Kapital og aktier... 3 2.1 Aktiekapital... 3 2.2 Aktierne... 3 2.3 Rettigheder... 3 2.4 Overdragelse... 3 2.5

Læs mere

Aftale vedrørende udførelse af lovpligtigt kommunalt tandplejetilbud hos privatpraktiserende tandlæger.

Aftale vedrørende udførelse af lovpligtigt kommunalt tandplejetilbud hos privatpraktiserende tandlæger. Aftale vedrørende udførelse af lovpligtigt kommunalt tandplejetilbud hos privatpraktiserende tandlæger. Aftalen omhandler de områder af Norddjurs Kommune, der tidligere udgjorde Rougsø og den østlige del

Læs mere

Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold:

Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold: Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold: Overenskomsten med Regionerne Overenskomst vedr. BUT og omsorgstandplejen Erhvervsbegrænsende klausuler Interessevaretagelse for

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerhed

Styrelsen for Patientsikkerhed Styrelsen for Patientsikkerhed Oplæg for Faggruppen for Social- og sundhedsassistenter, Bornholm Den 23. november 2017 Hvem er vi? Christina Scavenius Borg Specialkonsulent, cand.jur. Visitation og Sagkyndige,

Læs mere

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 1. Information om medlemsweekend år 2010 Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 Så nærmer sig tiden som mange af os har glædet os til et helt år hvor vi skal mødes igen

Læs mere

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget.

Efter 59, stk. 2, indtræder forældelse af erstatningskrav dog senest 10 år efter den dag, hvor skaden er forårsaget. Forældelsesregler (2016) Lovgivningen om erstatning for behandlingsskader indeholder tidsfrister for, hvornår patienter kan anmelde erstatningskrav. Hvis erstatningskrav anmeldes til Patienterstatningen,

Læs mere

Vejledning arbejdsgang ved behandling af klagesager i afd. O

Vejledning arbejdsgang ved behandling af klagesager i afd. O Afdeling: Ortopædkirurgisk Afdeling O Udarbejdet af: Nina Egesborg og Inge Marie Holland Instruksnavn: Vejledning - arbejdsgang ved behandling af Dato: 10. juli 2008 patientklager Sektor: UAG Revideret

Læs mere

Lørdag den 7. marts 2009. Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag. Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg

Lørdag den 7. marts 2009. Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag. Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg Lørdag den 7. marts 2009 Tema: Opfølgning på Symposium 2008 Har du styr på ådin klagesag Moderator: Søren Bach-Petersen, Esbjerg Programmet for formiddagen: 9.00-9.40 Klagesagsbehandling på regions og

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Ændring til skade for klager (2014) Denne artikel forklarer, hvorfor en patient kan risikere at få en afgørelse fra Patientskadeankenævnet, hvor en tidligere tilkendt

Læs mere

Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet Kapitel 1 Patientkontorernes opgaver Lovbekendtgørelse 2009-01-21 nr. 24 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet 1. De af regionsrådene oprettede patientkontorer skal bistå patienter med

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK Nyt Praksis nr. 023 2017 Ny aftale om fodterapi Ny aftale om fodterapi Regionernes

Læs mere

Erstatning i patientskadesager

Erstatning i patientskadesager Erstatning i patientskadesager v. Camilla Hammer Kontorchef Ankenævnet for Patienterstatningen D. 26. august 2015 Lidt om systemerne 3 Kvalitetsregulering i sundhedsvæsenet 1988: Patientklagesystemet Formål:

Læs mere

Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 16. MARTS 1999 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN

Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 16. MARTS 1999 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN ANDELSBOLIGFORENINGEN AMAGERBRO Smyrnavej 34 2300 København S Kontortid: Tirsdag kl. 18.30-19.30 Referat af ORDINÆR GENERALFORSAMLING Tirsdag 16. MARTS 1999 KL. 19.00 I SUNDBYØSTERHALLEN med følgende dagsorden:

Læs mere

Rammebeskrivelse for Almen praksis. Risikobaseret tilsyn 2017

Rammebeskrivelse for Almen praksis. Risikobaseret tilsyn 2017 Version 1. juni 2017 Formål og baggrund for udvælgelse Forberedelse Rammebeskrivelse for Almen praksis Risikobaseret tilsyn 2017 Tema: Medicinhåndtering og prøvesvar i patientforløb Konkret håndtering:

Læs mere