Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet"

Transkript

1 Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Mai-Britt Beith Jensen Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Orientering om magtanvendelse 2 2 Frigivelse af Anlægsrammer på SÆH-området for Etablering af flugtveje 7 4 Udmøntning af værdighedspuljen Analyse af sygeplejen Forslag om forankring af indsats for borgere med komplekse 14 funktionsbegrænsninger i Hjørring Sundhedscenter 7 Forslag til etablering af nyt botilbud på Bispehusets 4. sal 17 8 Proces- og tidsplan for udmøntning af budgetbeslutning om 'Styrket 20 Borgerkontakt' 9 Handicappolitik - Samlet slutstatus på Handleplan 2015 og 2016 og forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og Tilbagemelding fra TUBA vedrørende ventelister Indførelse af kommunikationsplatform på botilbud Indmeldelse i erhvervsklyngen BioMed Community mhp. 32 velfærdsteknologisk samarbejde 13 Orientering for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 35

2 Side K Orientering om magtanvendelse Resumé SÆH-udvalget besluttede på møde den 11. oktober 2016 at sætte magtanvendelse på som et tema på udvalgsmødet. Sagsfremstilling Socialtilsyn Nord deltager i punktet og orienterer om magtanvendelse. Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget tager orienteringen til efterretning. Beslutning SÆH-udvalget tog orienteringen til efterretning. Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

3 Side Ø Frigivelse af Anlægsrammer på SÆH-området for 2017 Resumé Det foreslås, at Byrådet frigiver rådighedsbeløb afsat på investeringsoversigten for 2017 på Sundheds-, Ældre- og Handicapområdet. Sagsfremstilling På Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalgets investeringsoversigt for 2017 er der afsat en række rådighedsbeløb i form af rammebeløb. Det drejer sig om rammebeløb vedr. vedligeholdelses af servicearealer på Ældrecentrene og vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet. Derudover er der rådighedsbeløb til reinvestering i køkkenudstyr, udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden samt pulje til videreførelse af omlægningsprojekter på det specialiserede socialområde. For en nærmere beskrivelse af vedligeholdelsesrammen vedr. servicearealer på Ældrecentrene og sammenhængen med beboernes finansiering af vedligeholdelse over huslejen henvises til bilag 1. Rammebeløbene på investeringsoversigten 2017: Vedligeholdelsesramme Ældre - 3,900 mio. kr. servicearealer Rammen afsættes til løbende vedligeholdelse af ejendomme og anlæg på Ældrecentrenes servicearealer. Beløbet tager udgangspunkt i Teknik- og Miljøområdets vurdering af bygningstilstanden på centrene. Vedligeholdelsesramme Sundhed/Handicap 2,700 mio. kr. Rammen afsættes til løbende vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet. Beløbet tager udgangspunkt i Teknik- og miljøområdets vurdering af nødvendige investeringer. Reinvestering i køkkenudstyr 1,700 mio. kr.

4 For at opretholde en tidsvarende og rationel drift på køkkenområdet skal produktionsfaciliteterne vedligeholdes. Køkkenområdet er takstfinansieret og afskrivning af reinvesteringer indgår i takstberegningen. Udskiftning af udstyr i Tandplejen Af hensyn til en tidssvarende og rationel drift på tandplejen er der brug for en løbende vedligeholdelse/udskiftning af særligt tandplejeudstyr. Udskiftning af udstyr på Træningsenheden Der er løbende behov for at udskifte/opgradere nedslidte træningsredskaber på træningsområdet. En udbygning af "maskinparken" vil derudover gøre det muligt at udnytte nogle medarbejderressourcer mere rationelt pga. mulighed for større hold. Omlægninger på det specialiserede socialområde Pulje til videreførelse af omlægningsprojekter på det specialiserede socialområde. I 2017 skal puljen anvendes til etableringen af nye botilbud på Buen og Kristiansandsvej. Samlet 0,370 mio. kr. 0,380 mio. kr. 1,500 mio. kr. 10,550 mio. kr. Side 4. Det foreslås, at Byrådet frigiver det samlede rammebeløb på 10,55 mio. kr. således, at det overdrages til Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget at prioritere midlerne på projektniveau. Dette vil sikre bedre muligheder for at løse akutte problemer og efterkomme påbud med korte tidsfrister. Det foreslås ligeledes, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget bemyndiger Forvaltningen til at godkende reinvesteringer i køkkenudstyr samt udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden, da investeringerne på disse områder er en løbende proces over hele året. Lovgrundlag Lov om kommunernes styrelse.

5 Økonomi De økonomiske konsekvenser er beskrevet i sagsfremstillingen. Side 5. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag: 1. Vedligeholdelse af Ældrecentrene 2. SÆH Investeringsoversigt 2017 Direktionen indstiller, at Sundheds-, Ældre og Handicapudvalget overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefaler, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 3,900 mio. kr. til vedligeholdelse af Ældreområdets servicearealer, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 2,700 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,700 mio. kr. til reinvestering i køkkenudstyr, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,370 mio. kr. til udskiftning af udstyr i tandplejen, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 0,380 mio. kr. til udskiftning af udstyr i træningsenheden, at der meddeles en anlægsudgiftsbevilling på 1,500 mio. kr. til omlægninger på det specialiserede socialområde, at anlægsudgiftsbevillingen til vedligeholdelse af Ældreområdets servicearealer finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 3,900 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Ældreområdet afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 2,700 mio. kr. til vedligeholdelse af ejendomme på Sundheds- og Handicapområdet afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til reinvestering i køkkenudstyr finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 1,700 mio. kr. til reinvestering i køkkenudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017,

6 at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i tandplejen finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,370 mio. kr. til reinvesteringer i tandplejen afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i træningsenheden finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,380 mio. kr. til reinvesteringer i træningsudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til udskiftning af udstyr i træningsenheden finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 0,380 mio. kr. til reinvesteringer i træningsudstyr afsat på investeringsoversigten for 2017, at anlægsudgiftsbevillingen til omlægninger på det specialiserede socialområde finansieres ved frigivelse af rådighedsbeløb på 1,500 mio. kr. til omlægninger på det specialiserede socialområde afsat på investeringsoversigten for 2017, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget indenfor ovennævnte rammebeløb bemyndiges til at prioritere midlerne på projektniveau, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget bemyndiger forvaltningen til at godkende reinvesteringer i køkkenudstyr samt udskiftning af udstyr i tandplejen og på træningsenheden. Side 6. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

7 Side Ø Etablering af flugtveje Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges forslag til etablering af flugtveje på henholdsvis botilbuddet Poulstruplund og værestedet i Hirtshals. Sagsfremstilling Efter besøg fra Arbejdstilsynet har fået påbud på henholdsvis Poulstruplund og værestedet i Hirtshals omkring manglende flugtveje for personalet i forbindelse med vold eller trusler om vold fra borgere. POULSTRUPLUND På Poulstruplund er der tale om en manglende flugtvej i fælleskøkkenet. Der er i samarbejde med Team Kommunale Bygninger fra Teknik- og Miljøområdet udarbejdet et forslag til en etablering af en flugtvej til en anslået anlægsudgift på kr. VÆRESTEDET I HIRTSHALS På værestedet i Hirtshals lyder påbuddet på en manglende flugtvej fra 1.salen. Team Kommunale Bygninger har udarbejdet et overslag på kr. til at få etableret flugtvejen. Lovgrundlag Økonomi Den samlede udgift for etableringen af flugtveje på Poulstruplund og værestedet i Hirtshals er på kr. Finansieringen af dette sker delvis ved at anvende mindreforbrug på kr. fra andre vedligeholdelsesprojekter på sundheds- og handicapområdet og delvis ved at anvende restmidler på kr. fra vedligeholdelsespulje til det nye Sundhedscenter.

8 På udvalgsmødet d. 14. juni 2016 prioriterede Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget kr. til en vedligeholdelsespulje til det nye Sundhedscenter af Vedligeholdelsesrammen for sundheds- og handicapområdet. Puljen skulle anvendes til almindelige vedligeholdelsesbehov, der kun var med som option i det oprindelige udbud. Efter udbuddet viser det sig, at der er udgifter for kr. til istandsættelse i forbindelse med etablering af nyt sundhedscenter (maling, udskiftning af tæpper m.m.). Side 8. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkender etableringen af flugtveje på Poulstruplund og værestedet i Hirtshals. Beslutning Forvaltningen gjorde opmærksom på, at der ikke som anført i sagsfremstillingen er et påud fra Arbejdstilsynet om at etablere flugtveje på henholdvis Botilbuddet Poulstruplund og Værestedet i Hirtshals. Det er forvaltningens indstilling at er etableres flugtveje på Poulstruplund og Værestedet i Hirtshals. SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

9 Side Ø Udmøntning af værdighedspuljen 2017 Resumé SÆH-udvalget forelægges forslag til redegørelse for udmøntning af værdighedspuljen 2017 til godkendelse. Sagsfremstilling For at modtage værdighedspuljen i 2017 skal senest 15. november 2016 indsende en redegørelse for, hvordan værdighedspuljemidlerne for 2017 udmøntes. Redegørelsen skal indsendes til Sundheds- og Ældreministeriet. SÆH-udvalget forelægges hermed forvaltningens forslag til udmøntningen af værdighedspuljen s andel af værdighedspuljen udgør i alt 13,464 mio. kr. Værdighedspuljen anvendes som besluttet i forbindelse med budgetforliget for Budget til at opretholde serviceniveauet i kommunens ældrepleje. Forvaltningens udmøntningsforslag er udarbejdet under hensyntagen til såvel de definerede overskrifter fra ministeriet (1. livskvalitet 2.selvbestemmelse 3.kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen 4.mad og ernæring 5.en værdig død) samt kommunes Værdighedspolitik. Langt størstedelen af puljen, 11,9 mio. kr., er afsat til lønudgifter. De resterende 1,56 mio. kr. er afsat til kompetenceudvikling. Redegørelsen samt overblik over fordelingen af værdighedspuljen på de fem definerede overskrifter findes i bilag 1 og 2. Redegørelsen sendes til orientering i Ældrerådet. Lovgrundlag Lov om en værdig ældrepleje Økonomi

10 Side 10. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag: 1. redegørelse for anvendelsen af midler til en mere værdig ældrepleje i endelig oversigt over udmøntningen af værdighedspuljen - fordeling på overskrifter Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at SÆH-udvalget drøfter og godkender forvaltningen forslag til Redegørelse for anvendelsen af midler til en mere værdig ældrepleje 2017 at SÆH-udvalget bemyndiger forvaltningen til at fremsende redegørelse for anvendelse af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 til Sundheds- og ældreministeriet på baggrund af udvalgets beslutning om udmøntning af midlerne Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

11 Side A Analyse af sygeplejen 2016 Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges analyse af Hjørring Kommunes sygeplejefaglige ydelser samt forslag til revidering af mål for anvendelsen af sygeplejeklinikker. Sagsfremstilling ANALYSE AF DE SYGEPLEJEFAGLIGE YDELSER På baggrund af en stigning i antallet af leverede sygeplejefaglige ydelser, der tager udgangspunkt i Sundhedslovens (SUL) 119, 138 og 139, har forvaltningen udarbejdet en analyse af udviklingen (Bilag 1). Da de sundhedsfaglige ydelser ikke registreres på ældrecentrene dækker analysen udelukkende syge- og hjemmeplejen. Derudover er der en række af sygeplejerskernes opgaver, som ikke registreres i det elektroniske omsorgssystem, og som derfor heller ikke er en del af analysen. Det drejer sig bl.a. om korrespondance med praktiserende læger, gennemgang af ændringer i FMK (Fælles Medicinkort) og koordination og vejledning i forbindelse med et rehabiliteringsforløb. Analysen viser, at sygeplejerskerne har fået en række nye og mere komplekse opgaver bl.a. som følge af flere ældre og kronikere samt Sundhedsaftalerne og udviklingen på sundhedsområdet generelt. Ændringen i de sundhedsfaglige opgaver skyldes primært: Borgerne har færre og kortere indlæggelsesforløb, hvilket fører til opgaveglidning mellem region og kommune. Flere borgere, der tidligere har fået hjælp/støtte i eget hjem, får nu et rehabiliteringstilbud, hvilket kræver øget koordinering mellem faggrupper. En stadig større del af kommunens borgere bliver i eget hjem til de dør, hvilket medfører mere komplekse og til dels ustabile palliative (lindrende) forløb. Borgere på ældrecentre har så komplekse problemstillinger, at de har behov for hjælp/støtte døgnet rundt.

12 Dette kan ses i antallet af leverede timer til SUL-ydelser, der er steget fra knap i juni 2015 til godt i juni Side 12. Som følge af det øgede pres har man i overensstemmelse med kommunens strategi arbejdet med delegering af sundhedsfaglige opgaver fra syge- til hjemmeplejen. Opgavefordelingen tager udgangspunkt i LEON-princippet, hvor opgaver søges løst på det lavest mulige, men fagligt forsvarlige, omkostnings- og specialiseringsniveau. Fra juni 2015 til maj 2016 har hjemmeplejen leveret 60 % af de sundhedsfaglige indsatser og sygeplejen de resterende 40 %. Det er primært medicinopgaver, der nu i højere grad udføres af social- og sundhedsassistenter. Samlet set viser analysen, at trods en udbredt uddelegering til hjemmeplejen er antallet af borgere tilknyttet sygeplejen og antallet af leverede timer kun svagt faldende. Dertil kommer bl.a. opgaver i forbindelse med Fremtidens Hjemmehjælp, som ikke registreres og derfor ikke fremgår af analysen. SYGEPLEJEKLINIKKER Analysen forholder sig ligeledes til anvendelsen af de 10 sygeplejeklinikker, der blev sat i drift i Der er sat et politisk mål om, at 25 % af de borgere, der modtage sygeplejeydelser, skal benytte sig af klinikkerne. Igennem det seneste års tid har tallet imidlertid ligget omkring 17 %, og forvaltningen vurderer, at 20 % vil være et realistisk mål. Forvaltningen anbefaler derfor, at målet revideres. Der vil fremadrettet blive udarbejdet en årlig analyse af sygeplejen i Hjørring Kommune. Lovgrundlag Sundhedsloven 119, 138 og 139. Økonomi Sygeplejens budget for 2016 er 32,5 mio. kr. Dertil kommer udgifterne til de uddelegerede SUL-ydelser, der i 2015 var på 15,7 mio. kr. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Medarbejdersiden har gennem SektorMED haft mulighed for at kommentere analysen. De giver udtryk for, at det er en fin rapport. De understreger samtidig behovet for et fortsat fokus på korrekt og ensartet indberetning i systemerne, så

13 rapporter som denne kan give et retvisende billede af arbejdet. SektorMED støtter, at der fremadrettet udarbejdes en årlig rapport. Side 13. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag: 1. Analyse af sygeplejen 2016 Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget tager analysen til efterretning. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget sender analysen til orientering i Ældrerådet. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget reviderer målet for antal borgere, der benytter sig af sygeplejeklinikkerne. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen, herunder at målet for antal borgere, der benytter sig af sygeplejeklinikkerne reducere fra 25 % til 20 % Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

14 Side P Forslag om forankring af indsats for borgere med komplekse funktionsbegrænsninger i Hjørring Sundhedscenter Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges forslag om, at en ny indsats for borgere med komplekse funktionsbegrænsninger forankres i Hjørring Sundhedscenter. Sagsfremstilling I henhold til s investeringsstrategi for at få flere i job og uddannelse arbejders der på at få flere borgere på eller tættere på arbejdsmarkedet. I den forbindelse er der identificeret et behov for en indsats målrettet borgere, hvis fortsatte arbejdsmarkedstilknytning er helt eller delvis truet af væsentlig funktionsnedsættelse på baggrund af fysisk/psykisk/socialt sammensatte problemstillinger uden fyldestgørende objektive forklaringer (se bilag 1). Formålet med indsatsen er således at udvikle borgernes funktionsevne og gøre dem i stand til at få eller bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Indsatsen varer i gennemsnit 6 måneder og gennemføres som holdforløb med personer ad gangen. Hvert enkelt forløb vil være individuelt tilrettet og tage udgangspunkt i borgerens beskæftigelsesmål. Af konkrete indholdselementer i indsatsen kan f.eks. nævnes følgende: Psykologfaglige Fysioterapeutfaglige Sundhedskonsulentfaglige Socialfaglige Ergoterapeutfaglige Da der er tale om en tværgående indsats, som kræver sundhedsfaglig specialviden og -kompetencer, anbefaler forvaltningen, at opgaven forankres i Hjørring Sundhedscenter. Der skal foretages en ekstern evaluering efter to år med henblik på afklaring af, om indsatsen skal fortsætte, herunder om den organisatoriske forankring skal fastholdes. Den fysisk placering af indsatsen skal afklares, da det vurderes, at der ikke er plads til et helt team i det nye sundhedscenter.

15 Lovgrundlag Indsatsen gives efter Lov om aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) 32, stk. 1, nr. 2 om vejledning og opkvalificering. Indsatsen retter sig mod: Aktivitetsparate borgere mellem 18 og 67 år (LAB 2.3 og 2.13.) Sygemeldte borgere (LAB 2.5 og 2.14) Side 15. Økonomi Der skal ansættes en teamleder samt 5,5 medarbejdere til at varetage indsatsen til borgere med komplekse funktionsbegrænsninger. Den årlige lønudgift ved fuld implemenring er skønnet til kr., og de årlige driftsudgifter er skønnet til kr. Endelig beregning sker, når den detaljerede projektbeskrivelse foreligger og den fysiske placering er afklaret. Udgiften finansieres af Hjørring Kommunes investeringsstrategi for at få flere i job og uddannelse. I 2016 forventes der en etableringsomkostning på ca. 0,1 mio. kr. I 2017 forventes en 90 % implementering svarende til mio. kr. I 2018 forventes fuld implementering svarende til mio. kr. Det bevillingsmæssige bringes i orden i forbindelse med økonomirapporterne. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Projektbeskrivelse vedr. indsats for borgere med komplekse funktionsbegrænsninger Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkender, at indsatsen til borgere med komplekse funktionsbegrænsninger forankres i Hjørring Sundhedscenter i en 2-årig projektperiode.

16 Side 16. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen med den bemærkning, at SÆH-udvalget ønsker at få forelagt forslag til den fysiske placering til godkendelse. Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

17 Side A Forslag til etablering af nyt botilbud på Bispehusets 4. sal Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges forslag til etablering af nyt botilbud efter Servicelovens 107 på Bispehusets 4. sal. Sagsfremstilling Byrådet besluttede den 18. december 2014 at gennemføre en sammenlægning af de mindre botilbud uden døgndækning ved etablering af et botilbud i Bispehuset. I den forbindelse blev der orienteret om, at etablering af botilbud på bygningens 4. sal måtte udsættes, da en gruppe beboere ønskede at vende tilbage efter genhusning i forbindelse med renovering af bygningen. Forvaltningen foreslår nu at etablere et botilbud uden døgndækning for voksne med i alt 8 pladser. De 8 pladser vil udgøre et tilbud for yngre, lettere udviklingshæmmede borgere mellem 18 og 40 år. Placeringen i umiddelbar nærhed af døgntilbuddet muliggør et fleksibelt samarbejde samt mulighed for akut hjælp i nattetimerne, hvor der ikke vil være personale på det nye botilbud. Desuden giver det beboerne mulighed for at danne sociale relationer med beboerne på de øvrige etager. De 5 af pladserne vil være klar til ibrugtagning pr. 1. februar De sidste 3 pladser vil løbende blive taget i brug, i takt med at de resterende lejligheder fraflyttes. Disse beboes i dag af 2 ældre borgere, der ønskede at flytte tilbage til Bispehuset efter endt genhusning dertil anvendes een lejlighed til kommunal sygeplejeklinik. Sygeplejeklinikken forventes at blive flyttet til Sundhedscentret eller til en eventuel fælles lokalitet for hjemme- og sygeplejen i Hjørring by. Forvaltningen forventer, at 3 borgere vil flytte fra et eksternt tilbud til det nye på 4. sal. 2 af disse borgere vil først flytte ind pr. 1. august 2017 efter endt skoleforløb. Dertil kommer 2 borgere, der pt. bor hos forældrene, og som har brug for et tilbud her og nu. Der vil være et årligt rationale på kr. ved et fuldt ud etableret botilbud, da tilbuddet vil være billigere pr. beboer end taksten i sammenlignelige, eksterne tilbud, der pt. benyttes. På grund af den forskudte ibrugtagning vil dette rationale

18 være reduceret for Forvaltningen vil løbende følge op på, om det forventede rationale opnås. Side 18. Socialtilsyn Øst skal godkende det nye botilbud, og for at sikre en hurtig proces har forvaltningen fremsendt ansøgning herom (bilag 1). Lovgrundlag Servicelovens 107. Økonomi Samlet årligt budget ved 8 boliger: kr. Budgettet skal fratrækkes beboernes egenbetaling, der svarer til kr. i måneden pr. beboer. I 2017, hvor det forventes, at der er 5 beboere, svarer det til kr. Pris pr. døgn pr. plads i 2017: kr. (ved fuld belægning dvs. 8 beboere er pris pr. plads pr. døgn 965 kr.) Pris pr. døgn i sammenligneligt, eksternt tilbud: kr. Årligt rationale: kr. (ved et fuldt etableret botilbud, dvs. fra 2018) Rationalet kan medvirke til at skabe budgetbalance på området fra Den nuværende månedlige husleje er i gennemsnit kr. (inkl. forbrug) pr. lejlighed. Dermed nedbringes tomlejeudgiften årligt med kr. pr. lejlighed, der udlejes i botilbuddet. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Etableringen af botilbuddet vil betyde ansættelse af personale svarende til 2,86 årsværk. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Bilag 1. Ansøgningsskema til Socialtilsyn Øst

19 Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkender etablering af botilbud efter Servicelovens 107 på Bispehusets 4. sal. at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget orienterer Handicaprådet om deres beslutning. Side 19. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

20 Side A Proces- og tidsplan for udmøntning af budgetbeslutning om 'Styrket Borgerkontakt' Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges forslag til proces- og tidsplan for udmøntning af budgetprojektet 'Styrket Borgerkontakt' (tidl. 'Investeringsstrategi for Myndighed Handicap'). Sagsfremstilling Projektet tager afsæt i det vedtagne budget for , hvor 'Styrket Borgerkontakt' er en vigtig brik i SÆH-områdets budgetstrategi for UDMØNTNING I det vedtagne budget for er indarbejdet en normeringsudvidelse på i alt 8 medarbejdere til Styrket borgerkontakt', heraf 7 sagsbehandlere i Myndighedsfunktionen og 1 medarbejder i SÆH-områdets økonomifunktion. 2 sagsbehandlere er allerede ansat og finansieret - midlertidigt for 2016, 3 ansættes i januar 2017 og yderligere 2 ansættes i februar Opnormeringen har overordnet til formål at nedbringe antallet af sager pr. sagsbehandler. Forvaltningen forventer, at dette vil føre til: At sagsbehandlerne får bedre kendskab til den enkelte sag samt til tilbud og indsatser på handicapområdet. Tættere opfølgning på borgerens udvikling, så borgeren får det rette tilbud på det rette tidspunkt. Bedre arbejdsmiljø for sagsbehandlerne Det økonomiske rationale findes ved, at der kan ske en hurtigere tilpasning af tilbud i takt med borgerens udvikling, så indsatsen kan justeres eller stoppes helt. Der er samtidig en forventning om, at opnormeringen vil give bedre mulighed for forhandling af takster, hvilket ligeledes vil give et rationale. Opnormeringen i forvaltningens økonomifunktion vil blandt andet blive anvendt til en styrkelse af styring og opfølgning på det specialiserede socialområde.

21 STYRINGS- OG OPFØLGNINGSMODEL. Formålet med modellen er at få en løbende opfølgning på effekten af de øgede ressourcer til området og om der opnås det forventede rationale. Side 21. Der tages udgangspunkt i en baseline bestående af de nuværende borgere i interne og eksterne botilbud pr. december 2016, hvilket svarer til ca. 400 borgere med en årlig udgift på 279,5 mio. kr. Den økonomiske udvikling for disse ca. 400 borgere følges løbende til og med 2018, hvor den fulde effekt af budgetprojektet forventes realiseret. Nye borgere og afgang i forhold til de ca. 400 borgere er udeholdt fra opfølgningen. SÆH-udvalget vil løbende blive orienteret om udviklingen. For en uddybning af styrings- og opfølgningsmodellen henvises til bilag 1. Lovgrundlag Økonomi Bruttorationale i mio. kr. Nødvendig investering i mio. kr ,350 7,800 7,800 7,800-4,150-4,000-4,000-4,000 Nettorationale i mio. kr. 1,200 3,800 3,800 3,800 Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser I budgetprojektet er indeholdt en normeringsudvidelse på i alt 8 medarbejdere heraf 7 medarbejdere i Myndighedsfunktionen og 1 medarbejder i forvaltningens økonomifunktion. Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser

22 Side 22. Bilag: 1. Styrings- og opfølgningsmodel Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget godkender proces- og tidsplan for udmøntning af budgetbeslutning om Styrket Borgerkontakt. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

23 Side P Handicappolitik - Samlet slutstatus på Handleplan 2015 og 2016 og forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og 2018 Resumé Hjørring Byråd vedtog i 2012 en Handicappolitik, der følges op af 2-årige handleplaner. Forvaltningen har udarbejdet samlet slutstatus på Handleplan 2015 og 2016 samt forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og 2018, der søges godkendt. Det foreslås, at SÆH-udvalget anmoder fagudvalgene om at udarbejde forslag til Handleplan 2017 og Sagsfremstilling s Handicappolitik (bilag 1), der blev vedtaget i februar 2012, har til formål at sikre, at borgere med handicap har mulighed for at deltage i samfundslivet. Politikken har ikke i sig selv forslag om konkrete initiativer og handlinger, men er et værktøj for kommunens indsats på handicapområdet. Handicappolitikken suppleres af 2-årige handleplaner. I 2015 og 2016 har der været fokus på "Inklusion". Dette fokusområde er videreført fra handleplanen for 2013 og 2014, da der fortsat har været basis for at arbejde med inklusion og de inkluderende aktiviteter, der er igangsat. I handleplanerne for 2015 og 2016 er der et særligt fokus på de teknologiske og digitale muligheder, der er med til at understøtte inklusion. Fagudvalgene er i september 2016 blevet forelagt slutstatus på Handleplan 2015 og Et kort sammendrag af en samlet slutstatus præsenteres i nedenstående afsnit (for et mere udførligt sammendrag se bilag 2). 1. SAMLET SLUTSTATUS FOR 2015 og 2016 For at kunne leve op til målene omkring inklusion i Handleplan 2015 og 2016 er der på kommunens forskellige fagområder blevet arbejdet med en lang række indsatser. Der har fortsat været fokus på at give borgerne størst mulig indflydelse på eget liv og egen hverdag. Ligeledes har der været fokus på hjælp til selvhjælp og på at inkludere borgerne i det omkringliggende samfund. Der har fx været fokus på at sikre, at der, ved udarbejdelse af plangrundlag for den fysiske planlægning i kommunen, tages hensyn til tilgængelighed for borgere med handicap, så borgere med handicap kan udnytte de fysisk planlagte arealer på lige fod med andre borgere. Ligeledes har handicapforbedringer i Hallen Park

24 Vendia og Vandhuset betydet, at Hjørring Hallerne kan tilbyde stort set alle grupper af borgere med handicap mulighed for at benytte alle aktiviteter i Park Vendiaområdet. Borgerne i botilbud har fået støtte til at deltage i arrangementer og idrætstilbud i nærmiljøet, og der er blevet støttet op om borgerens sociale relationer og netværk både i og uden for borgerens hjem. Der har desuden været fokus på indsatsen i forhold til beskæftigelse af borgere med fysisk og psykisk handicap, herunder formidling af flere fleksjob til borgere med handicap. Herforuden har der blandt andet været arbejdet med brobygning vedr. handicappede børn og øgning af kvaliteten af sagsarbejdet gennem uddannelse af sagsbehandlere i handicapudredning på det specialicerede område. Side 24. Som ovenfor nævnt har der i 2015 og 2016 været et særligt fokus på teknologiske og digitale muligheder, der er med til at understøtte inklusion. Blandt andet har der været fokus på at optimere kommunens hjemmesider angående information om mobilitet og tilgængelighed i offentlige bygninger samt tilgængelighed på hjemmesiden for personer med nedsat synsevne eller nedsat læseevne. Bookingsystemet til de kommunale idrætsfaciliteter er desuden sat op på den måde, at der en formiddag om ugen gives fortrinsret til bookinger for foreningsaktiviteter, primært for borgere uden for arbejdsmarkedet. Derudover har der været fokus på, at borgerne har fået adgang og kendskab til forskellige teknologier og digitale løsninger, som kan gøre borgerne mere selvhjulpne i hverdagen, øge muligheden for at skabe og opretholde kontakt til det omkringliggende samfund samt understøtte borgernes mulighed for at få struktur i hverdagen. Mange borgere har fx anskaffet sig teknologi i form af eksempelvis ipad, mobiltelefon eller PC med henblik på kommunikation med familie og venner, til sociale platforme (fx Facebook) samt til at betjene sig af Netbank m.m. Der er desuden blevet arbejdet med, at borgerne kan anvende apps, der kan hjælpe med at mestre hverdagen og sociale relationer. Der har i perioden desuden været fokus på at udbrede kendskab til og brug af en digital udredningsmetode decentralt hos kommunale medarbejdere (ICS-metoden der er en forkortelse for Integrated Children s System). 2. FORSLAG TIL FOKUSOMRÅDE FOR 2017 og 2018 Inklusion har de sidste fire år været hovedtemaet for handleplanerne for s Handicappolitik. I har der været arbejdet med inklusion generelt, og i har der været fokus på digitale og velfærdsteknologiske løsninger, der kan understøtte inklusion. Forvaltningen er af den opfattelse, at inklusion som hovedtema fortsat bør kendetegne de indsatsområder, der skal være gældende for den kommende 2- årige periode. Det foreslås, at der i sættes særligt fokus på

25 kommunikation i øjenhøjde. Dette med henblik på at styrke den ligeværdige og inkluderende dialog mellem borger og kommune. Fokus på kommunikation i øjenhøjde vil styrke retssikkerheden for borgere med handicap og vil understøtte, at borgerne får endnu større mulighed for at tage ansvar for eget liv baseret på en forståelig og dermed ligeværdig dialog med kommunen. Fokusområdet skal desuden medvirke til, at borgere med handicap nemt kan få relevante oplysninger, der understøtter, at borgerne kan deltage i samfundslivet og i s mange tilbud. Det kan eksempelvis være deltagelse i borgermøder og fritids- og kulturtilbud. Kommunikation i øjenhøjde som indsatsområde lægger generelt op til, at der skal være fokus på indsatser, der styrker kommunens kommunikation til borgere - og i særlig grad til borgere med handicap. Side 25. Med udgangspunkt i ovenstående fokusområde foreslår forvaltningen, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget (SÆH-udvalget) anmoder fagudvalgene om at udarbejde forslag til handleplaner for 2017 og 2018 med henblik på efterfølgende samlet fremsendelse til Byrådet. 3. HØRING I HANDICAPRÅD Sagen har været til høring på møde i Handicaprådet den 27. oktober Høringssvar udleveres på SÆH-udvalgsmødet den. 4. TIDSPLAN DATO AKTIVITET 27. oktober 2016 Høring i Handicaprådet - samlet slutstatus for Handleplan 2015 og 2016 og forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og 2018 SÆH-udvalget forelægges samlet slutstatus for Handleplan 2015 og 2016 og forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og 2018 til godkendelse Februar 2017 Fagudvalgene udarbejder forslag til Handleplan 2017 og 2018 Marts/april 2017 Høring i Handicaprådet - den samlede handleplan for 2017 og /2. kvartal 2017 Den samlede handleplan for 2017 og 2018 forelægges SÆH-udvalget til godkendelse 2. kvartal 2017 Den samlede handleplan for 2017 og 2018 forelægges

26 Økonomiudvalget til godkendelse 2. kvartal 2017 Den samlede handleplan for 2017 og 2018 forelægges Byrådet til godkendelse Side 26. Lovgrundlag Økonomi Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Handleplanens fokusområde "Inklusion" understøtter, at mennesker med handicap i videst muligt omfang bliver selvhjulpne, kan udøve selvbestemmelse samt indgå i sociale relationer og netværk på lige fod med andre mennesker. Bilag: 1. s Handicappolitik 2. Samlet slutstatus på Handleplan 2015 og 2016 Direktionen indstiller, at SÆH-udvalget godkender den samlede slutstatus på Handleplan 2015 og 2016 at SÆH-udvalget godkender forslag til fokusområde for Handleplan 2017 og 2018 at SÆH-udvalget anmoder fagudvalgene om at udarbejde forslag til Handleplan 2017 og 2018 med henblik på efterfølgende samlet fremsendelse til Byrådet at Byrådet den 30. november 2016 orienteres om den samlede slutstatus for 2015 og 2016 samt orienteres om fokusområde for Handleplan 2017 og 2018 Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

27 P Side Tilbagemelding fra TUBA vedrørende ventelister Resumé Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget forelægges tilbagemelding fra TUBA vedrørende ventetider. Sagsfremstilling SÆH-udvalget blev på mødet den 6. september præsenteret for en status på ventetiderne for at starte i et forløb hos TUBA Hjørring. På baggrund af dette ønskede udvalget en tilbagemelding fra TUBA på, hvad der ud fra et fagligt perspektiv er en acceptabel ventetid, samt hvad der skal til for at opnå dette. TUBA har givet følgende svar: HVAD ER UD FRA ET FAGLIGT PERSPEKTIV EN ACCEPTABEL VENTETID? Som en NGO organisation med stor søgning og begrænsede ressourcer har vi i visse dele af TUBA oplevet ventetider, der ikke var acceptable. Dette er heldigvis ikke tilfældet i samme grad i Hjørring. Unge, der søger rådgivning og terapi hos TUBA, bliver så vidt muligt tilbudt forsamtale indenfor 14 dage, hvor det afklares i samarbejde med den unge, hvilket forløb de vil profitere bedst af. Unge mellem år tilbydes et forløb inden for 3 mdr., hvilket er acceptabelt. Unge på 18 år og opefter skulle optimalt set tilbydes et forløb 3-6 måneder efter henvendelse. For at kompensere for, at dette ikke altid kan lade sig gøre, tilbyder vi de mest belastede unge op til 3 akutsamtaler i nærmeste tid efter forsamtalen. De sidste 3-4 måneder for TUBA Hjørring viser også, at behandlingen har rettet sig mod udsatte unge med et højt belastningsniveau. Dette har i stigende grad medført yderligere professionelle tiltag fra de ansatte psykoterapeuters side i form af bl.a. skriftlig underretning/udtalelser, inddragelse af tværprofessionelt samarbejde som læge og psykiatrisk skadestue. Alle tiltag som vurderes nødvendige med det formål at fremme den unges trivsel og funktionsniveau bedst muligt. HVAD SKAL DER TIL FOR AT OPNÅ DETTE? En opnåelse af en acceptabel ventetid vil kræve flere ressourcer. Når vi fra TUBAs side ikke har spurgt om dette, er det fordi vi ved, at kommunernes

28 økonomi er presset. Vi er taknemlige for, at prioriterer hjælp til den målgruppe, vi arbejder med, og som har stort udbytte hjælpen. Side 28. SÆH-udvalget forelægges en ny status på TUBA Hjørrings ventetider på udvalgsmødet i december. Lovgrundlag Servicelovens 10. Økonomi s bidrag til TUBA er for 2016 på kr. fordelt mellem områderne for børn, skole og undervisning, sundheds, ældre og handicap samt arbejdsmarked. SÆH's andel udgør 30 % svarende til kr. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget drøfter tilbagemeldingen fra TUBA. Beslutning SÆH-udvalget tog tilbagemeldingen fra TUBA til efterretning. Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

29 Side P Indførelse af kommunikationsplatform på botilbud Resumé Forslag om at indføre en elektronisk kommunikationsplatform med det formål at optimere personalets arbejdsgange og forbedre kommunikationen mellem borger, personale og pårørende. Erfaringerne skal danne grundlag for en vurdering af en eventuel udbredelse til andre bo- og dagtilbud og/eller plejecentre. Projektforslaget fremlægges til SÆH-udvalgets godkendelse. Sagsfremstilling Forvaltningen foreslår, at der indføres en ny digital kommunikationsplatform på botilbuddet Poulstruplund. Formålet med den digitale løsning er at optimere personalets arbejdsgange og forbedre kommunikationen og samarbejdet mellem borger, personale og pårørende. Den nye elektroniske kommunikationsplatform skal bl.a. erstatte nuværende opslagstavler, ringbind og papirer. Kommunikationsplatformen samler tre funktioner i ét værktøj: Opgavestyring for medarbejderne med planlægning og overblik over medarbejdernes opgaver. Støttesystem for borgerne, hvor de via en app kan få adgang til fx kalenderfunktioner, fotoalbum, skype mm. Pårørende kan også få adgang til app en og dermed følge med i borgers hverdag og aktiviteter i botilbuddet. Fælles kommunikation med infoskærm, som kan vise fx fællesaktiviteter, madplan, nyheder og medarbejdere på arbejde. Skærmen er interaktiv, så borgere fx kan tilmelde sig aktiviteter direkte fra skærmen. Løsningen fungerer således som både en digital opslagstavle og et individuelt værktøj for personale, borgere og pårørende. Erfaringerne fra Poulstruplund skal danne grundlag for en vurdering af, om en sådan kommunikationsplatform med fordel kan udbredes til andre bo- og dagtilbud og/eller plejecentre. Det skal bemærkes, at forvaltningen skal i udbud mhp. indkøb af et elektronisk omsorgs- og journalsystem (EOJ-system), og det

30 skal derfor afklares i projektet, hvordan det nye EOJ-system og den nye kommunikationsplatform spiller sammen og supplerer hinanden. Side 30. Projektet evalueres efter et år med fokus på kommunikationsplatformens betydning for borgernes livskvalitet, medarbejdernes arbejdsmiljø og effektivisering af arbejdsgange, jævnfør de opsatte mål i forvaltningens strategi for digitalisering og velfærdsteknologi. SÆHudvalget vil i den forbindelse få forelagt resultaterne med anbefaling til eventuel udbredelse og herunder indkøbs- og udbudsstrategi. Høring Projektforslaget har været sendt til høring i OmrådeMED SÆH den 26/10 og Handicaprådet den 27/10. OmrådeMED har afgivet følgende høringssvar: "OmrådeMED har drøftet punktet og synes, at det er et godt og relevant projekt at få afprøvet, og ser frem til at få forelagt evalueringsresultater". Høringssvar fra Handicaprådet eftersendes. Lovgrundlag Økonomi Udgiften i år 1 til licenser, hardware (skærme og smartphones), undervisning og systemopsætning beløber sig til ca. 0,2 mio. kr. og afholdes inden for de afsatte midler til digitalisering og velfærdsteknologi. Den årlige driftsudgift (softwarelicenser) i år 2 og fremefter afholdes inden for botilbuddets driftsramme. Det forventes, at systemet vil medføre en mere effektiv arbejdstilrettelæggelse. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Kommunikationsplatformen skal understøtte et godt arbejdsmiljø ved at forbedre informationen og kommunikationen på botilbuddet samt personalets muligheder for en optimal opgaveplanlægning.

31 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Kommunikationsplatformen understøtter borgernes trivsel ved, at borgerne fx kan få hjælp til struktur og støtte i hverdagen, se aftaler og aktiviteter, skype med pårørende, lave fotoalbum og meget mere. App en understøtter således borgernes mulighed for egenmestring, og at borgerne kan være aktive deltagere i eget liv. Side 31. Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at projektet godkendes Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

32 Side Ø Indmeldelse i erhvervsklyngen BioMed Community mhp. velfærdsteknologisk samarbejde Resumé Forslag om at blive partner i erhvervsklyngen BioMed Community med det formål videndele og indgå i fælles projekter med virksomheder og uddannelsesinstitutioner om udvikling, afprøvning og evaluering af velfærdsteknologier og digitale løsninger. Sagsfremstilling Forvaltningen foreslår, at bliver partner i BioMed Community, som er en erhvervsklynge inden for sundheds- og velfærdsteknologi i Nordjylland. BioMed Community arbejder med innovation og forretningsudvikling og har som mål at skabe nye virksomheder, forretningsmuligheder og jobs. Som medlem af BioMed Community er der mulighed for at indgå i netværk og videndele med virksomheder og uddannelsesinstitutioner om produktudvikling og afprøvning af velfærdsteknologi og digitale løsninger. BioMed Community henvender sig til alle sundhedsteknologiske virksomheder i Nordjylland og supplerer de lokale erhvervsnetværk. BioMed Community bliver en del af den nye platform for udvikling af fremtidens sundheds- og velfærdsteknologier. Platformen etableres i 2017 og samler de eksisterende aktiviteter på området, som blandt andet tæller BioMed Community, EIR, One-Stop-Shop. Platformen skal sikre koordinering og synergi mellem alle relevante initiativer i Nordjylland. Læs mere om BioMed Community og den nye platform for sundheds- og velfærdsteknologi i bilaget. s partnerskab i BioMed Community skal ses i forlængelse af SÆHforvaltningens nylig godkendte strategi for digitalisering og velfærdsteknologi, som bl.a. har som mål om at indgå Offentlig-Privat- Innovationssamarbejder og dermed understøtte erhvervsudvikling og videndeling om udvikling og afprøvning af nye teknologiske løsninger. Ved indmeldelse i BioMed Community har mulighed for at få tilskud til at indgå i et fælles projekt med Aalborg Kommune og virksomheden Melvin ApS om afprøvning, evaluering og videreudvikling af robotten Melvin, som kan støtte borgeren i at tage bukser af og på i forbindelse med toiletbesøg.

33 BioMed Community finansierer timer til projektledelse i forbindelse med evalueringen. Side 33../. Formålet med projektet er at undersøge, hvorvidt borgere, som får hjælp til at tage bukserne af og på ved toiletbesøg, kan blive helt eller delvist selvhjulpne ved at anvende hjælpemidlet. Hjælpemidlet Melvin kan dermed medvirke til at reducere kommunens tid og udgifter til toiletbesøg. For borgerne vil det betyde en øget livskvalitet i form af øget værdighed, frihed og selvstændighed ved toiletbesøg. Hjælpemidlet Melvin henvender sig til borgere, som har funktionsnedsættelser i overkroppen eller har problemer med balancen, når bukser og underbukser skal trækkes ned og op i forbindelse med et toiletbesøg. En video med Melvin kan ses her: Melvin afprøves hos borgere i Aalborg Kommune, og på baggrund af disse erfaringer skal det vurderes, om Melvin skal afprøves hos borgere i Hjørring Kommune. Såfremt erfaringerne med afprøvningen i Aalborg Kommune danner grundlag for indkøb og afprøvning af Melvin i Hjørring kommune, får udvalget forelagt et beslutningsoplæg herom. Lovgrundlag Økonomi For partnerskab af BioMed Community skal betale et engangsvederlag på 5000 kr., som afholdes inden for de afsatte midler til digitalisering og velfærdsteknologi. Som partner i netværket kan Hjørring Kommune indgå i det beskrevne projekt med afprøvning af hjælpemidlet Melvin og dermed modtage tilskud svarende til 60 timers frikøb til projektledelse ifm. evalueringen. Personalemæssige (herunder arbejdsmiljømæssige) konsekvenser Hjælpemidlet Melvin skal medvirke til et bedre fysisk arbejdsmiljø for kommunens medarbejdere ved at reducere uhensigtsmæssige arbejdsstillinger i forbindelse med støtte under toiletbesøg.

34 Miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser Hjælpemidlet Melvin understøtter borgernes trivsel og sundhed ved, at borgerne kan blive selvhjulpne i forbindelse med toiletbesøg. Side 34. Bilag: 1. Beskrivelse af BioMed Community Direktøren for Sundhed, Ældre og Handicap indstiller, at bliver partner i BioMed Community. Beslutning SÆH-udvalget godkendte indstillingen Mai-Britt Beith Jensen deltog ikke i mødet.

35 Side G Orientering for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Udvalgsformanden Forslag om at flytte udvalgsmødet den 6. december 2016 til den 13. december 2016 Mødet kombineres med frokost med Ældrerådet på Centralkøkkenet. Udvalgsmødet starter kl og der reserveres indtil kl SÆH-udvalget udtrykte stor tilfredshed med temadagen om demens Udvalgsmedlemmerne Direktøren Redegørelse for proces omkring prisindhentning på levering af substitutionspræparater Projektopslag - ensomme ældre SÆH-udvalget besluttede at ansøge om at blive part i udviklingsprojektet Ældrechefen orienterede om status for budgetprojekterne på Fynsgadecentret og Tårshallen

36 Side 36. Underskrifter Lilli Damsgård Christensen Mai-Britt Beith Jensen Erik Vadsager Louise Bilde Hvelplund Peter Duetoft Birthe Andersen Per Folden Hyldig

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 12:50 Mødested: Rådhuset, Lokale 319 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 319 Fraværende: Peter Duetoft

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:35 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende: Erik Vadsager

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt.

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: 27.36.00-K09-2-17 1. Årsrapport - tilsyn med hjemmeplejen

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 10:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 10:00 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: Køkkenområdet, M. P. Koefoeds

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:00 Mødet afsluttet: kl. 13:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 319 Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 11:00 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: Nordsøen Ocenarium - doggerbanke

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: 13. januar 2015 Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Lars Jørn Lind Jakobsen Bemærkninger Følgende sager

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: 27.00.00-P00-2-16

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2016 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Sønderborg Kommune Tilskud: 16.308.000 kr. i 2016 Link til værdighedspolitik: http://sonderborgkommune.dk/vaerdighedspolitik

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Lundgården, Stadionvej, 9760 Vrå Fraværende:

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:00 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 11:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Nordsøen Ocenarium - doggerbanke Fraværende:

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:50 Mødested:

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 11:15 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Vesthimmerlands Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.064.000 kr.

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 15:30 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende: Mai-Britt

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN 19. december 2014 Side 1. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommunes Handicappolitik, der blev vedtaget i februar 2012, har til formål at sikre, at borgere

Læs mere

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg.

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg. Referat fra mødet i Udvalget for Sundhed og Omsorg den 10. oktober 2011 kl. 15:15 i Mødelokale 3, Hadsund Rådhus Mødet sluttede kl. 17.00 Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 86 Økonomirapport 2011 87 Opfølgning

Læs mere

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget 2018-2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 17:25 Mødested: Rådhuset, mødelokale

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed

Referat fra ekstraordinært møde i. Udvalget for Social og Sundhed Referat fra ekstraordinært møde i Udvalget for Social og Sundhed Mødedato: Mandag den 10. februar 2014 Mødetidspunkt: 14:00-16:00 Mødested: Jobs 3 Deltagere: Fraværende: Referent: Thyge Nielsen, Ingvard

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 24 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Lemvig Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.728.000 kr. Tilskud

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 17:00 Mødet afsluttet: kl. 18:45 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:15 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sønderborg Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 16.932.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:45 Mødested: R-122 Fraværende: Carsten Møller Nielsen Følgende sager behandles: Pkt. Tekst

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 23 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af

Læs mere

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter

Etablering af dagtilbud Havkærparken og Bøgeskovgård Aktivitetscenter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 25. februar 2016 Havkærparken og Bøgeskovgård 1. Resume Ombygningen af dagtilbuddet Havkærparken i Tilst samt ombygningen

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:30 Mødested: Rådhuset, Lokale 428 Fraværende:

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af somatiske-,

Læs mere

Mennesker, som kan klare sig selv, vil klare sig selv

Mennesker, som kan klare sig selv, vil klare sig selv BEMÆRK: Budgetbemærkningerne baserer sig på ØKU første rammeudmelding fra marts 2016.. Konsekvenser af P/L-korrektion, lov- og cirkulæreprogram, andre reguleringer samt eventuelle reduktioner som resultat

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:15 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. 11:35 Mødested: R-329 - Høringsmøde Budget Fraværende: Bodil Kjær Bemærkninger

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringsted Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringsted Kommune Tilskud: 5.460.000,- Link til værdighedspolitik: https://ringsted.dk/kommunen/politikker-planer/politikker#780

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 14:15 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Louise

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 10/2018 Dannet den: Tirsdag den 23-10-2018 Mødedato: Mandag den 22-10-2018 Mødetidspunkt: 16:30-18:00 Mødested: Gråt, Amtstue Alle Medlemmer Benny Christensen

Læs mere

Åben referat Ældrerådet

Åben referat Ældrerådet Åben referat Ældrerådet Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. 11:30 Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2014-2017 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. 16:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring

Læs mere

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 12:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 6 Høring

Læs mere

Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.328.000 Link til værdighedspolitik: http://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-og-strategier/værdighedspolitikken-

Læs mere

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Referat - Åben tillægsdagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. 20:00 Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende:

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Emne Indhold og mål Anbefalinger Økonomisk handleplan for voksenhandicapområdet

Emne Indhold og mål Anbefalinger Økonomisk handleplan for voksenhandicapområdet Overleveringsnotat Sundhedsudvalget har den 26. september 2017 besluttet, at udarbejde et overleveringsnotat til orientering for og drøftelse i det kommende sundhedsudvalg. Oveleveringsnotatet beskriver

Læs mere

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben referat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-329 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Mariagerfjord Kommune Tilskud: 8.328.000 Link: http://www.mariagerfjord.dk/politik/planer-politikkerog-strategier

Læs mere

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør

Introduktion til Social- og Sundhedsområdet. v. Michael Bjørn, Vicedirektør Introduktion til Social- og Sundhedsområdet v. Michael Bjørn, Vicedirektør Social og Sundhed Den 8. januar 2018 Overordnede rammer for Socialog Sundhedsområdet Ministerier Sundheds- og Ældreministeriet

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 21 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 201 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr.

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr. Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.400.000 kr. Link til værdighedspolitik: https://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-ogstrategier/værdighedspolitikken-28-06-2016.pdf

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg 2017 Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Indhold Fra folketing til frontmedarbejder Kvalitetsstandarder Værdighedspolitik Værdighedsmillionerne Lokal KV17-indsats

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Referat - Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 17:30 Mødested: Mødelokale 469, 4. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015

Velfærdsteknologi Handleplan Februar 2015 I Fællesoffentlig strategi for digital velfærd 2013-2020 indgår et fælleskommunalt program, som rummer nedenstående fire projekter; hjælp til løft, vasketoilet, spiserobot og bedre brug af hjælpemidler.

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af somatiske-,

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Fredericia Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Roskilde Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 15.396.000 kr. Tilskud

Læs mere

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIK. Handleplan 2015 og 2016

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIK. Handleplan 2015 og 2016 Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIK 7. april 2015 Side 1. Handleplan 2015 og 2016 Hjørring Kommunes Handicappolitik, der blev vedtaget i februar 2012, har til formål at sikre, at borgere med handicap har

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Masterplan for En god og tryg ældrepleje Sagsnr. i ESDH: 18/15117 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv I det politiske arbejdsprogram

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 12. januar 2011 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-10:30 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Marianne Jensen (A) Karl Emil Nielsen

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune

Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune Forord Kvalitetsstandarder for botilbud omhandler Hjørring Kommunes tilbud til borgere over 18 år, der på grund af betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsreferat Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Ansøgning

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 Side 1. SÆH-sekretariatet Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:40 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen

Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen Vision og strategi for DIGITALISERING & VELFÆRDSTEKNOLOGI for SÆH-forvaltningen 2016-2020 VISION PERSPEKTIVER OVERORDNEDE MÅL ORGANISERING ROLLER OG ANSVAR INDSATSER BAGGRUND I Hjørring Kommune vil vi

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Nøgletal til SÆH-udvalget 2. kvartal 2017

Nøgletal til SÆH-udvalget 2. kvartal 2017 Nøgletal til SÆH-udvalget 2. kvartal 2017 Indhold Serviceniveau... 2 Ventetid myndighed Ældre... 3 Ventetid genoptræningsplaner... 5 Budgetstrategi... 6 Styrket borgerkontakt... 7 Tomgang Ældrecentre...

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Side 1 af 8 Pleje og Omsorg Ifølge denne økonomivurdering forventer vi et samlet et merforbrug på 2,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning

Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Åben dagsorden Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 2018-2021 Arbejdsmarkedsforvaltningen - Økonomi og Planlægning Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ungesekretariatet,

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende

Referat. Ældrerådet. Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke. Medlemmer. Fraværende Referat Ældrerådet Ældrerådet Tirsdag den 20. marts 2018 Kl. 13:30 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Rita Stokholm Vinding Freddy Ovesen Ib Baastrup Elsa Bannebjerg Tove Jytte Schnell Anna

Læs mere