Uddannelse, og sport. Uddannelse og. erhvervsuddannelse, nøglen til din fremtid EU INDBLIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelse, og sport. Uddannelse og. erhvervsuddannelse, nøglen til din fremtid EU INDBLIK"

Transkript

1 EU INDBLIK Uddannelse, Uddannelse og erhvervsuddannelse nøglen til din fremtid erhvervsuddannelse, ungdom og sport Investeringer i uddannelse er afgørende for at styrke unges personlige udvikling og arbejdsmuligheder.

2 INDHOLD Hvorfor er der brug for handling i Europa? 3 Sådan gør EU 6 INDBLIK I EU-POLITIK Denne publikation indgår i en serie, der forklarer, hvad EU laver på forskellige politikområder, hvorfor EU er med, og hvad resultaterne er. Hvad EU laver 10 Udsigter 16 Læs mere 16 Her finder du alle publikationerne: Sådan fungerer EU Europa i 12 lektioner Europa 2020: Europas vækststrategi EU s grundlæggere Bankvæsen og finans Bekæmpelse af svig Beskatning Beskæftigelse og sociale anliggender Budget Den digitale dagsorden Den Økonomiske og Monetære Union og euroen Energi Erhvervspolitik Folkesundhed Forbrugere Forskning og innovation Fødevaresikkerhed Grænser og sikkerhed Handel Humanitær bistand og civilbeskyttelse Indre marked Internationalt samarbejde og udvikling Klima Konkurrence Kultur og audiovisuelle medier Landbrug Maritime anliggender og fiskeri Migration og asyl Miljø Regionalpolitik Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og ligestilling Told Transport Uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og sport Udenrigs- og sikkerhedspolitik Udvidelse Indblik i EU-politik: Uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og sport Europa-Kommissionen Generaldirektoratet for Kommunikation Oplysning til borgerne 1049 Bruxelles BELGIEN Manuskript ajourført i november 2014 Forsidefoto og foto på side 2: Glowimages/Getty Images 16 s ,7 cm ISBN doi: /53589 Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor Den Europæiske Union, 2014 Eftertryk tilladt. Anvendelse eller gengivelse af individuelle fotos er betinget af, at der indhentes forudgående tilladelse direkte hos indehaverne af ophavsretten.

3 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 3 Hvorfor er der brug for handling i Europa? Uddannelse og erhvervsuddannelse for din fremtid for vores fremtid For dig: Investering i uddannelse og erhvervsuddannelse er nøglen til din fremtid, især hvis du er ung. Hvis du lærer et andet eller tredje sprog, bliver det lettere for dig at lære indbyggerne i andre lande og deres forskellige levemåder at kende. Det kan også åbne døren til at studere, blive uddannet eller arbejde som frivillig i udlandet, så dine muligheder for et tilfredsstillende og godt betalt arbejde forbedres. Undersøgelser viser, at veluddannede personer har en dobbelt så stor chance for at få et arbejde og en næsten tre gange så stor chance for at tjene en indkomst over gennemsnittet end personer, som ikke er veluddannede. For dit land: I en verden, hvor lande er mere og mere afhængige af hinanden, vil nationale økonomier kun opnå deres fulde potentiale, hvis de understøttes af stærke uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer. Et land, der intelligent investerer i uddannelse og erhvervsuddannelse, vil blomstre inden for erhverv, videnskab og kunst. At give alle adgang til uddannelse Fotolia/MF hjælper desuden med at sikre social retfærdighed og sammenhold. Vidste du? 20 % af europæerne har dårlige grundlæggende skrive- og regnefærdigheder, hvilket gør det svært for dem at få adgang til arbejdsmarkedet og deltage i samfundet. For Europa: Vores succes i et konkurrencepræget, globalt marked afhænger af en veluddannet arbejdskraft, der producerer fremragende og nyskabende produkter og tjenester. Men uddannelse er ikke kun godt for økonomien: En demokratisk kultur i Europa kan kun trives, hvis vi alle kender vores civile rettigheder og ansvar. Aktivt borgerskab skal læres i hjemmet, i skolen og i andre sammenhænge. Erasmus+ Fordi uddannelse spiller en nøglerolle for vores velfærd fremover, har EU udviklet et ambitiøst program: Erasmus+. Programmet har til formål at styrke folks personlige udvikling og arbejdsmuligheder. Det støtter alle uddannelses- og erhvervsuddannelsessektorer samt uformelle uddannelser, frivilligt arbejde og fritidsidræt. Det erstatter tidligere programmer og har fået mere smidige og effektive anvendelsesregler og procedurer. Siden 1987 har mere end 3 millioner studerende på videregående uddannelser draget nytte af Erasmusstipendier. Erasmus+ øger EU støtten markant. Det sigter mod at hjælpe yderligere 4 millioner unge, studerende og voksne mellem 2014 og 2020 med at få erfaring og kvalifikationer ved at studere, uddanne sig, deltage i ungdomsudvekslinger og frivilligt arbejde i udlandet. Det giver også betydeligt større muligheder for samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og ungdomsorganisationer samt mellem uddannelsesverdenen og arbejdsmarkedet. Uddannelse var kernen bag blomstringen af antikkens græske samfund.

4 4 E U I N D B L I K Bekymrende tal kvalifikationskløften Den globale, økonomiske krise har afsløret strukturelle svagheder med alvorlige konsekvenser for flere millioner mennesker. Arbejdsløsheden blandt unge er på mere end 20 % for hele EU og over 50 % i nogle medlemslande. Krisen er dog ikke den eneste årsag til arbejdsløshed. Ringe uddannelse og mangel på kvalifikationer bidrager også til arbejdsløshed. Vidste du? Det ødelægger ikke kun livet for de pågældende mennesker, når de ikke kan læse og skrive, men har også enorme omkostninger for samfundet. Analfabetisme (i udviklede lande alene) koster mere end 500 milliarder euro hvert år. Omkring 20 % af alle unge i EU får ikke de minimale færdigheder inden for læsning, matematik og naturvidenskab. Seks millioner forlader skolesystemet efter kun at have gennemført folkeskolen eller mindre. Man kan forestille sig, hvilke konsekvenser disse tal har: En nyere undersøgelse afslørede, at kun en ud af to voksne med lave kvalifikationer er i arbejde, hvorimod beskæftigelsen for voksne med høje kvalifikationer er væsentligt højere. Betyder det, at den bedste måde at få et arbejde på er ved at opnå kvalifikationer? Det er i hvert fald den sikreste. Mange arbejdsgivere leder desperat efter dygtige medarbejdere. En ud af tre arbejdsgivere har problemer med at finde folk med de rigtige kvalifikationer. Dette er især gældende i de mest innovative sektorer på markedet, hvor der er tusindvis af ledige stillinger inden for ingeniørarbejde, videnskab og teknologi. Forskellen mellem de kvalifikationer, som arbejdsgivere efterspørger, og dem, som jobsøgerne tilbyder, kaldes for kvalifikationskløften. Det er et af de mest akutte problemer, som de europæiske lande står over for. Det er nødvendigt at bygge bro over kløften. Og den mest solide bro er uddannelse og erhvervsuddannelse. Pensionister bidrager til brobygning Det europæiske projekt HEAR ME (højtuddannede pensionister som mentorer for unge, der forlader skolen tidligt) tog fat i pensionister eller folk tæt på pensionsalderen, der ønskede at arbejde med unge. De frivillige deltog i flere kurser om mentormetoder. Pensionisterne fungerede derefter som mentorer for unge, der havde forladt skolen tidligt og havde særlige behov. De fik hjælp og vejledning til at nå deres uddannelses- og arbejdsmæssige mål. Producenter har svært ved at finde dygtige medarbejdere. Fotolia/Ingo Bartussek

5 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 5 Fotolia/Westend61 Nærhedsprincippet i praksis: Hvad du lærer hjemme, behøver du ikke lære i skolen. Sammen om udfordringerne Uddannelse berører millioner af mennesker og organisationer: fra elever, studerende og forældre til lærere, universiteter, virksomheder og ungdomsorganisationer og hele vejen op til regeringer og EU. Hvordan kan de dele deres respektive ansvarsområder på en intelligent måde? Her kan nærhedsprincippet være til hjælp. Det betyder, at beslutninger altid skal tages så tæt som muligt på de mennesker, de berører. Ansvar inden for uddannelse hvad synes du? Hvem har den vigtigste rolle i uddannelses- og erhvervsuddannelsesprocessen? Regeringer, skoler, lærere eller forældre? Hvad med din rolle? I hvilket omfang kan du beslutte, hvor, hvornår og hvad du vil lære? Det er derfor ifølge EU traktaterne at hvert EU land selv er ansvarligt for at udvikle sine egne politikker for uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdom. De nationale regeringer beslutter, hvad undervisningen skal indeholde, og hvordan uddannelsen skal organiseres. Medlemslandene kan således selv beslutte, om uddannelsesspørgsmål skal behandles på regionalt eller lokalt niveau. Mange beslutninger uddelegeres også til universiteter, skoler og uddannelsesinstitutioner. Nogle af dem gennemføres af ungdomsorganisationer. For at viden kan blomstre, skal den dog have lov til at vokse og udvide sig, bl.a. på tværs af grænserne. Her kommer den europæiske dimension på uddannelses- og ungdomsområdet ind i billedet. Medlemslandene kan forbedre deres politik ved at lære af hinandens erfaringer, og studerende, lærlinge, volontører, undervisere, ungdomsarbejdere, skoler, universiteter og ungdomsorganisationer kan samarbejde på tværs af grænserne. Ved at arbejde sammen på europæisk plan kan man give alle de bedste forudsætninger for at lære og sikre højt værdsatte kvalifikationer. Samarbejdsprogrammer inden for uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdom har derfor været på den europæiske dagsorden i mange år: Erasmusprogrammet blev vedtaget i 1987 og Europas første ungdomsprogram (Ungdom for Europa) i Det var dog først efter Maastrichttraktaten (1993), at EU s grundlæggende traktater begyndte at omfatte uddannelses- og ungdomsspørgsmål. Vidste du? Med Lissabontraktaten (2009) fik EU også kompetence inden for idrætsområdet. Det er vigtigt at have en europæisk tilgang, når det drejer sig om at fremme de sociale og økonomiske fordele ved at deltage i sport og fysisk aktivitet og bekæmpe problemer på området, som f.eks. aftalt spil, vold i forbindelse med sportsarrangementer eller doping. Udveksling af oplysninger inden for EU hjælper medlemslande med at udvikle effektive politikker til at klare sådanne udfordringer.

6 6 E U I N D B L I K Sådan gør EU EU bestræber sig på at åbne sind og døre til muligheder gennem sin støtte til uddannelses- og ungdomspolitik. Åbn dit sind: Vi lærer noget hele tiden»livet handler om at lære. Når du ikke gør dét, dør du«(tom Clancy). Shutterstock/Alexander Raths Vi lærer noget hele tiden: Når du snakker med en, du ikke kender, giver det dig mulighed for at lære om hans eller hendes holdninger, smag osv. Det er næsten umuligt ikke at lære. Prøv at undgå at lære noget nyt i en time. Tror du, du kan det? Det er umuligt. Selv under dine forberedelser til dette eksperiment vil du være nødt til at reflektere over, hvilke aktiviteter du er nødt til at undgå. Du vil derefter ud fra dine egne erfaringer få et større indblik i, hvad det at lære noget handler om, og personlige erfaringer er læring, når det er bedst. Ikke alt læres i klasselokalet. At lære betyder ikke bare at kunne huske fakta. At lære er at leve. Derfor støtter EU en bred og omfattende læringsstrategi, der består af en hel række forskellige indlæringsmetoder og læringsmiljøer, såsom ikkeformel, uformel og livslang læring. Ikkeformel læring betyder læring uden for det formelle skole- eller undervisningsmiljø og med tilrettelagte aktiviteter, der involverer en form for læringsstøtte, såsom: Fotolia/paffy Lær om solidaritet, lær om at leve. struktureret e læring uddannelse på arbejdsstedet frivilligt arbejde eller ungdomsudvekslinger programmer til udvikling af læse- og skrivefærdigheder eller erhvervskompetencer til dem, der dropper ud af skolen. Uformel læring er læring, som ikke er organiseret eller struktureret i forhold til mål, tid eller instruktioner. Begrebet dækker færdigheder opnået (nogle gange tilfældigt) ud fra livs- og erhvervserfaringer. F.eks.: færdigheder inden for projektstyring eller IT, som man har lært på arbejdet sproglige og tværkulturelle færdigheder, som man har lært ved et udlandsophold sociale færdigheder, som man har lært ved frivilligt arbejde, kulturelle aktiviteter, idræt og aktiviteter i hjemmet (pasning af et barn f.eks.). At lære er at leve.

7 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 7 Livslang læring betyder, at du lærer noget nyt igennem hele livet, især efter du har taget en formel uddannelse. Husk: Det er aldrig for sent at lære! Livslang læring for mennesker med et intellektuelt handicap For mennesker med intellektuelle handicap handler livslang læring ikke bare om at lære nye færdigheder. Det handler også om at være en del af samfundet, være i stand til at repræsentere sig selv og få mere kontrol over dagligdagen. Mange uddannelseskurser og -forløb er dog ikke egnede til mennesker med intellektuelle handicap. Ofte er uddannelsesmaterialet svært at læse, og underviseren kan være vanskelig at forstå. Det er grunden til, at organisationer fra mange EU lande er gået sammen og har oprettet Pathwaysprojektet. Deltagerne har udviklet uddannelsesforløb, pjecer og onlineværktøjer, der forklarer, hvordan information kan gøres mere tilgængeligt. Dette projekt vil gøre det nemmere for mennesker med intellektuelle handicap at deltage i livslang læring. Åbn døren: samarbejde med verden Europa er ikke et lukket selskab især ikke når det handler om uddannelse og ungdomsspørgsmål. EU støtter samarbejde i hele verden og ønsker at udvikle og modernisere videregående uddannelsesinstitutioner i partnerlandene. Partnerinstitutioner kan vælges i EU nabolande, det vestlige Balkan, Rusland samt regioner i Asien, Latinamerika og Afrika. EU støtter samarbejdsprojekter mellem ungdomsorganisationer i hele verden. Disse projekter sigter mod at forbedre kvaliteten og anerkendelsen af ungdomsarbejde, frivilligt arbejde, ungdomsudvekslinger og andre former for uformel læring i forskellige regioner i verden. Jean Monnet programmet fremmer undervisning, forskning og refleksion om europæisk integration på verdensplan. Mellem 1990 og 2011 hjalp Jean Monnet programmet med at oprette omkring projekter inden for studier om europæisk integration, herunder 165 Jean Monnet europæiske topcentre, omkring 880 universitetsprofessorater og næsten faste kurser og europæiske moduler. Programmet er nu til stede i 72 lande på verdensplan. Større viden om EU i hele verden»jean Monnet aktionen er meget vigtig. Økonomiprogrammet fungerer nu som et værktøj til at udvikle læsemateriale om EU, opfordre europæiske akademikere og fagfolk til at komme med deres bidrag og fremme forskellige aktiviteter, som øger koreanernes viden om EU.«Professor Woosik Moon, Jean Monnet professor for EU økonomi ved det nationale universitet i Seoul, Sydkorea EU spiller en støttende rolle Medlemslandene er ansvarlige for indholdet og organisationen af deres uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer. EU respekterer mangfoldigheden af nationale regler og prioriteter og har ikke kompetence til at harmonisere EU landenes love og forskrifter inden for dette område (artikel 165 og 166 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde). EU kan derfor ikke fastlægge regler om uddannelses-, erhvervsuddannelses- og ungdomspolitikker. Betyder det, at EU bare står og ser på? Slet ikke! EU har en unik rolle i den europæiske læringsproces som koordinator, katalysator og rådgiver. EU opfordrer til samarbejde mellem medlemslandene og supplerer deres tiltag. Hvad betyder det i praksis?

8 8 E U I N D B L I K Det betyder f.eks., at EU: hjælper studerende, ph.d.-kandidater, praktikanter, lærere, undervisere og forelæsere med at studere, undervise eller opnå erhvervserfaring i udlandet samt støtter unge, der vil deltage i udvekslingsaftaler eller frivilligt arbejde i udlandet opfordrer medlemslandene til at reformere og modernisere uddannelsessystemerne og udvikle ungdomspolitikker, så de er bedre udstyrede til at håndtere nutidens og fremtidens udfordringer muliggør integration på arbejdsmarkedet, f.eks. gennem erhvervsuddannelse fremmer samarbejde mellem regeringer, universiteter, gymnasier, skoler, erhvervsuddannelsessteder, virksomheder, arbejdsmarkedets parter, ungdomsorganisationer og interesseorganisationer. Hvorfor samarbejde på EU niveau? Samarbejde på EU niveau hjælper europæiske lande med at forbedre deres uddannelsessystemer. Det gør det muligt for lande at samarbejde og lære af hinanden ved at dele de bedste politiske praksisser. Samarbejde på EU niveau: mobilitetsresultattavlen Med deltagelse fra medlemslandene har EU udviklet mobilitetsresultattavlen. Resultattavlen identificerer fem hovedfaktorer, der påvirker unges motivation og evne til at studere eller gå i lære i udlandet. Det ser ud til (i januar 2014), at støtten varierer meget mellem medlemslandene. Belgien, Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland giver den mest omfattende information og vejledning om mobilitetsmuligheder. Cypern, Luxembourg og den tysktalende del af Belgien lægger stor vægt på sproglæring i skoler. Dette er ofte en vigtig faktor for beslutningen om at studere, gå i lære eller arbejde i udlandet. Den flamske del af Belgien, Italien, Tyskland og Østrig adskiller sig ved at have veludviklede finansielle støtteprogrammer for studerende fra dårligt stillede miljøer, som ønsker at studere eller komme i praktik i udlandet. Samarbejde på EU niveau: Det europæiske semester Europa 2020 er EU s strategi for økonomisk vækst og jobskabelse. Hjørnestenen er det europæiske semester, der blev oprettet i 2011 som en årlig cyklus med koordinering af økonomiske politikker og økonomipolitiske dialoger med europæiske institutioner, EU regeringer og nationale parlamenter. Som en del af dette fastsætter EU landespecifikke henstillinger om, hvordan de skal sikre konkurrenceevnen og jobskabelsen. Da uddannelse og erhvervsuddannelse får stigende betydning for beskæftigelse og økonomi, vil henstillingerne til hvert land i et betydeligt og stigende omfang også omhandle uddannelsesmæssige spørgsmål. EU har ambitiøse mål Læring handler om fremskridt. Det samme gælder for uddannelses- og erhvervsuddannelsespolitikker. For at måle deres fremskridt har EU og medlemslandene fastsat følgende mål, der skal nås inden 2020: Andelen af 15-årige med utilstrækkelige færdigheder, hvad angår læsning, matematik og naturvidenskab, skal være under 15 %. Frafaldet på skoler skal reduceres til under 10 %.

9 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 9 Mindst 40 % af unge voksne skal gennemføre en videregående uddannelse. Mindst 20 % af færdiguddannede fra videregående uddannelser skal have haft en periode, hvor de studerede i udlandet. Fotolia/Oleksiy Mark Hvor er vi i dag? Er vi på vej mod at nå de ambitiøse mål, der er sat for 2020? I henhold til PISA undersøgelsen fra 2012 er det et blandet billede. Uanset resultatet i visse fag eller for visse lande er der stadig meget at tage fat på. Så længe millioner af unge i EU kæmper med læsning, skrivning og matematik, kan vi ikke læne os tilbage og slappe af. Estland (her ses hovedstaden Tallinn) sikrer lige læringsmuligheder. PISA 2012-undersøgelsen PISA (program for international undersøgelse af skoleelevers resultater) er en verdensomspændende undersøgelse foretaget af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Inden for rammerne af PISA vurderes det, om 15-årige elever har tilegnet sig vigtig viden og færdigheder inden for matematik, læsning og naturvidenskab. Den første undersøgelse blev udført i 2000, og undersøgelsen er siden blevet gentaget hvert tredje år. Alle 34 OECD medlemslande og 31 partnerlande og -økonomier deltog i PISA Her er nogle af resultaterne. EU bliver bedre til læsning og naturvidenskab! EU er på vej til at nå målsætningen for 2020 om, at antallet af elever med utilstrækkelige færdigheder skal være under 15 %. Læsning: 23,1 % i ,8 % i Vi halter bagefter i matematik! Den gennemsnitlige andel af elever med utilstrækkelige matematikevner er stort set forblevet den samme i PISA 2012 (22,1 %) sammenlignet med PISA 2009 (22,3 %). Nogle lande adskiller sig! Fire EU lande (Estland, Finland, Nederlandene og Polen) har de bedste resultater, hvor andelen af elever med utilstrækkelige matematikfærdigheder er mindre end EU målsætningen på 15 %. Estland er den bedste elev i klassen med hensyn til andelen af elever med ringe matematikfærdigheder: kun 10,5 % (sammenlignet med 22,1 % samlet for hele EU). Andre halter langt bagefter! I nogle af EU landene ligger mellem en tredjedel og halvdelen af de 15-årige på det laveste PISA niveau. Naturvidenskab: 20,3 % i ,6 % i 2012.

10 10 E U I N D B L I K Hvad EU laver EU investerer 14,7 milliarder euro i Erasmus+, der er EU s program for uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og idræt for Erasmus+ skal hjælpe unge med at udvikle sig og få job. Uddannelse og ungdomsvirksomhed får støtte, så unge kan få de færdigheder, der kræves på arbejdsmarkedet og i samfundet. Hvis du er interesseret i EU støtte til uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og idræt, kan du finde de væsentligste oplysninger her. Mere detaljerede oplysninger findes i programvejledningen til ansøgere. Du finder programvejledningen og mange andre oplysninger på hjemmesiden for Erasmus+ ( ec.europa.eu/programmes/erasmus plus). Erasmus+ har tre nøgleaktioner Nøgleaktion 1 læringsmobilitet: støtte til at studere, arbejde, deltage i ungdomsaktiviteter, undervise, blive erhvervsuddannet eller udvikle faglige og personlige færdigheder og kompetencer i udlandet. Nøgleaktion 2 samarbejde og partnerskab: muligheder for samarbejdspartnerskaber mellem uddannelses-, erhvervsuddannelsesog ungdomsorganisationer samt mellem uddannelsesverdenen og arbejdsverdenen. Nøgleaktion 3 politisk reform: støtter den refleksion, dialog og dokumentation, der er nødvendig for at kunne reformere uddannelses og ungdomspolitikken. Nøgleaktion 1: Den enkeltes læringsmobilitet Dette afsnit beskriver mulighederne under Erasmus+ for alle studerende og ansatte inden for uddannelses-, erhvervsuddannelses- og ungdomsorganisationer. Er du studerende på en videregående uddannelse med lyst til at studere i udlandet?... i gang med en erhvervsuddannelse eller et erhvervsforløb og vil udvide dine færdigheder?... en ung person, der vil få nytte af et udvekslingsophold eller frivilligt arbejde i udlandet?... en lærer, medarbejder eller ungdomsarbejder, der vil undervise i udlandet? Så kan dette afsnit indeholde oplysninger om nye muligheder for dig. Sprog til folk på farten Jo bedre dine sprogkundskaber er, jo mere vil du få ud af din tid i udlandet. At blive bedre til sprog er en vigtig del af de fleste udvekslingsinitiativer. Hvis du er universitetsstuderende, frivillig eller ansat, som er væk i mindst to måneder, eller erhvervselev, der opholder sig i udlandet i mindst en måned, giver Erasmus+ dig chancen for at styrke din viden om det sprog, du vil bruge til dine studier, dit job eller frivillige arbejde. Når din mobilitetsansøgning er blevet godkendt, vil du blive bedt om at få undersøgt dine sprogkundskaber og få tilbudt et sprogkursus, enten før du tager afsted eller under dit udlandsophold. Kontakt din institution eller organisation for at lære mere om denne nye mulighed, som Erasmus+ tilbyder. Træn dine sprogfærdigheder, og gør klar til at flytte!

11 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 11 STUDERENDE PÅ VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Studieperioder: Studerende kan tilbringe 3 til 12 måneder på et studieophold ved et universitet eller en højere læreanstalt i et andet land. Praktikophold: De kan også tage et praktikophold ved en arbejdsplads i udlandet, som varer mellem 2 og 12 måneder. Nyligt færdiguddannede fra videregående uddannelser kan også tage på et praktikophold, inden for et år efter de blev færdiguddannet. Men der skal planlægges forud! Du skal udvælges af dit universitet eller højere læreanstalt under dit sidste studieår. Erasmus+ støtter også, at europæiske studerende læser andre steder i verden, samt at studerende fra andre steder i verden læser i Europa. LÅN TIL STUDERENDE PÅ KANDIDATUDDANNELSEN Erasmus+ støtter nye billige lån til at hjælpe kandidatstuderende til at studere i andre europæiske lande. Studerende kan ansøge om et fordelagtigt lån til en komplet kandidatgrad i udlandet og kan låne op til euro for et etårs forløb eller op til euro for et toårs forløb. FÆLLES KANDIDATGRADER Erasmus+ tilbyder kandidatstuderende i hele verden muligheden for et legat til at deltage i fælles, internationale studieprogrammer på højt niveau arrangeret af universitetspartnerskaber. De fælles kandidatprogrammer fører til en kandidatgrad fra alle eller af nogle af de deltagende institutioner. Du kan få flere oplysninger fra det internationale kontor på din videregående uddannelsesinstitution.»ved at studere på et andet universitet har jeg fået et meget større overblik over mit studie. Men det bedste ved oplevelsen var at møde en masse mennesker, som jeg garanteret kommer til at arbejde sammen med i fremtiden.«robert (England), der fortæller om at studere industrielt design i 10 måneder ved universitetet for teknologi i Delft i Holland. MOBILITET INDEN FOR ERHVERVSUDDANNELSER Mobilitet i udlandet kan hjælpe unge med deres erhvervsuddannelse, så de får de færdigheder, der kræves til nutidens konkurrenceprægede arbejdsmarked. Elever ved erhvervsskoler og lærlinge kan fuldføre et elev- eller lærlingeforløb i udlandet, som finder sted i en virksomhed, på en arbejdsplads (f.eks. en NGO eller en offentlig organisation) eller en erhvervsskole, med en periode med arbejdsbaseret læring i en virksomhed. Elevforløb kan vare fra to uger til et år. Fotolia/Ekaterina Pokrovsky Udvid din horisont; læs i udlandet.

12 12 E U I N D B L I K Fotolia/illustrez-vous Få erhvervserfaring i et land, der er kendt for sin ekspertise. Nyligt færdiguddannede (tidligere lærlinge) kan også deltage i en mobilitetsaktivitet. De skal gennemføre deres elevforløb i udlandet inden for et år efter endt uddannelse.»min mobilitetsoplevelse har klart hjulpet min karriere. Uden den ville jeg ikke have haft modet til at deltage i konkurrencen om årets unge kok og ville slet ikke have vundet. Det er noget, jeg stærkt vil anbefale til alle. Min rejse til Frankrig var og er stadig et af mine bedste minder.«deborah (England), der fortæller om sit praktikforløb i Lyon i Frankrig. Den europæiske volontørtjeneste tilbyder unge en ideel mulighed for at udvikle deres personlige og faglige evner ved at bidrage til det daglige arbejde i 12 måneder hos organisationer inden for bl.a. socialpleje, miljø, uformelle uddannelsesprogrammer, IKT, kultur og meget andet. Det giver dem også en mulighed for at styrke deres selvtillid, føle sig mere engagerede som borgere og opleve en anden måde at leve på. En frivillig arbejdsaktivitet kan vare op til et år, og deltagerne kan støtte alle former for foretagende enten inden eller uden for EU. Udvekslingsprogrammer tilbydes til unge mellem 13 og 30 år. Den europæiske volontørtjeneste tilbydes til unge mellem 17 og 30 år.»på bare et år i den europæiske volontørtjeneste har jeg lært mere, end jeg nogensinde har gjort før. Jeg vil helt klart anbefale volontørtjenesten til alle, som har et åbent sind og vil have noget erfaring.«clara (Tyskland), der fortæller om at deltage i et projekt ved Jozef Swinnens medborgerhus, som støtter indvandrere, der lige er ankommet til Bruxelles i Belgien. Hvis du er interesseret i at ansøge, skal du kontakte dit lands nationale agentur. Hvis du er interesseret i at ansøge, skal du kontakte din erhvervsuddannelsesinstitution. UNGES MOBILITET: UNGDOMSUDVEKSLINGER OG DELTAGELSE I DEN EUROPÆISKE VOLONTØRTJENESTE Ungdomsudvekslinger hjælper unge med at opnå færdigheder som projektstyring og samarbejde. Sådanne muligheder uden for skolemiljøet gør det muligt for grupper af unge at gennemgå et struktureret program med aktiviteter (såsom en blanding af kurser, øvelser, debatter og rollespil) i et andet land inden eller uden for EU i op til 21 dage. MOBILITET FOR PERSONALE OG UNGDOMSARBEJDERE Hvis du er lærer eller ansat i en virksomhed, kan du undervise ved en institution i udlandet, få nye faglige perspektiver, udbrede dit netværk og hjælpe med at modernisere og internationalisere Europas uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer. Lærere, personale, som ikke underviser, eller ungdomsarbejdere kan også gennemgå erhvervsuddannelsesforløb i udlandet, herunder strukturerede kurser, erhvervsrettet sprogundervisning, kursusarrangementer og skyggepraktik, så de kan udvikle ny viden og nye idéer, de kan føre ud i livet, når de kommer hjem. Disse aktiviteter kan vare mellem 2 dage og 2 måneder. Hvis du er interesseret i at ansøge, skal du kontakte den uddannelsesinstitution eller ungdomsorganisation, du arbejder for. Virksomhedsmedarbejdere skal inviteres af den videregående uddannelsesinstitution, hvor de vil undervise.

13 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 13 Universität Bonn/Volker Lannert STRATEGISKE PARTNERSKABER INDEN FOR OG PÅ TVÆRS AF OMRÅDER INDEN FOR UDDANNELSE, ERHVERVSUDDANNELSE OG UNGDOM OG MED ERHVERVSLIVET De strategiske partnerskaber skal udvikle, overføre og gennemføre innovativ praksis inden for uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdom gennem samarbejde mellem forskellige former for organisationer på tværs af landegrænser. Den internationale strategi for universitetet i Bonn omfatter udveksling af unge forskere, studerende og administrativt personale. For at opnå disse mål støtter Erasmus+ organisationer fra forskellige lande, der er aktive inden for uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdom. Formerne for aktiviteter, der støttes, omfatter:»min oplevelse bestod af skyggepraktik ved foreningen for døve i Cypern for at lære om deres aktiviteter og erfaringer [...]. Den oplevelse gav mig en bedre forståelse for den cypriotiske døvekultur, udviklede mine tegnsprogskompetencer endnu mere og gjorde, at jeg bedre forstår læringsprocessen, der skal anvendes, når døve elever skal undervises.«christophe (Frankrig), tegnsprogsinstruktør, der beskriver sin skyggepraktik i Cypern. Nøgleaktion 2: støtte til samarbejde og partnerskab Er I en organisation eller institution inden for uddannelse, erhvervsuddannelse eller ungdom, som ønsker at forny og modernisere jeres metoder ved at arbejde på tværs af grænser med kollegaer i jeres egen eller andre sektorer eller med erhvervslivet? Er I en virksomhed, forskningsorganisation, regional myndighed, forening, samfundsøkonomisk partner eller NGO, som ønsker at styrke samarbejde, udveksle viden og indføre innovative praksisser ved at samarbejde med organisationer eller institutioner inden for uddannelse, erhvervsuddannelse eller ungdom? Så er der forskellige former for partnerskabsprojekter i Erasmus+, som kan være relevante for jer. udvikling af fælles studieprogrammer, nyt pensum, innovative undervisningsmetoder (f.eks. bedre udnyttelse af IKT), nyt undervisningsmateriale, nye metoder og praksisser (f.eks. for sprog) netværksdannelse og peerlæring, der gør det muligt for studerende og personale at studere eksempler fra virkeligheden sammen med virksomheder for at udvikle en iværksættertankegang og kreativ tilgang godkendelse af kompetencer, der er opnået gennem ikkeformel og uformel læring på nationalt niveau, ved henvisning til EU rammer og anvendelse af EU-dokumentationsinstrumenter. Sådan ansøger du: Uddannelsesinstitutioner, ungdomsorganisationer eller repræsentanter for andre interesserede organisationer skal kontakte det nationale kontor i deres land. Fotolia/Syda Productions E-læring giver mulighed for fleksibel og selvstyret læring.

14 14 E U I N D B L I K Fotolia/Sergey Nivens Klar til at tage springet? Lær iværksætterfærdigheder på universitetsniveau. VIDENALLIANCER: SAMARBEJDE MELLEM VIDEREGÅENDE UDDANNELSESINSTITUTIONER OG VIRKSOMHEDER Erasmus+ finansierer strukturerede partnerskaber mellem videregående uddannelsesinstitutioner og virksomheder for at hjælpe med at bygge bro mellem de to verdener for videregående uddannelse og arbejde. Videnalliancer hjælper også med at udstyre studerende og personale med flere iværksætterfærdigheder og gør videregående uddannelsesinstitutioner og virksomheder mere iværksætterprægede. Videnalliancer kan støtte aktiviteter rettet mod: udvikling og gennemførelse af nye lærings- og undervisningsmetoder (såsom flerfagligt pensum og elevcentreret undervisning og læring baseret på rigtige problemer) etablering af strukturer til læring af tværgående færdigheder, og hvordan de kan anvendes på tværs af videregående uddannelsesprogrammer; disse bør udvikles i samarbejde med virksomheder, således at arbejdssikkerhed, kreativitet og nye erhvervsveje styrkes Indførelse af iværksætterundervisning og en iværksættertilgang inden for undervisning og læring på alle fagområder, så studerende, forskere, personale og undervisere får den viden og motivation og de færdigheder, de skal bruge til at gå i gang med iværksætteraktiviteter. Videnalliancer skal omfatte mindst seks organisationer fra mindst tre forskellige programlande (med mindst to virksomheder og to akademiske partnere). ALLIANCER VEDRØRENDE SEKTORSPECIFIKKE KVALIFIKATIONER: SAMARBEJDE MELLEM UDBYDERE AF ERHVERVSUDDANNELSER OG ERHVERVSLIVET Virksomheder tænker ikke i nationale, men i tværnationale forsyningskæder. Sektorkvalifikationsalliancer tilpasser læseplanerne til denne virkelighed og forbereder de unge i erhvervsuddannelse til et europæisk arbejdsmarked. Alliancerne skal forsyne de unge med de færdigheder, der kræves i deres specifikke fag, ved at: imødegå manglen på færdigheder ved at geare de grundlæggende og videregående uddannelsessystemer til sektorspecifikke arbejdsmarkedsbehov arbejde på at udforme og gennemføre tværnationale programmer for erhvervsuddannelse og undervisningsmetoder udvikle arbejdsbaseret læring (i skoler eller virksomheder) og lærlingeuddannelser for at lette overgangen fra uddannelse til arbejde. Sektorspecifikke alliancer skal mindst omfatte ni forskellige organisationer fra mindst tre programlande, herunder to medlemslande.

15 U d d a n n e l s e, e r h v e r v s u d d a n n e l s e, u n g d o m o g s p o r t 15 KAPACITETSOPBYGNING INDEN FOR VIDEREGÅENDE UDDANNELSER: SAMARBEJDE MED VIDEREGÅENDE UDDANNELSESINSTITUTIONER I PARTNERLANDE Erasmus+ støtter samarbejdsprojekter med videregående uddannelsesinstitutioner i hele verden og har til formål at udvikle og modernisere videregående uddannelsesinstitutioner i partnerlande. Partnerinstitutioner kan vælges i EU nabolande, det vestlige Balkan, Rusland samt regioner i Asien, Latinamerika, Afrika og lande i det Caribiske Hav og Stillehavet. Fremtidige projekter kan være: fælles projekter om at udvikle nyt pensum og uddannelser, lærings- og undervisningsmetoder, medarbejderudvikling, kvalitetssikring, nye ledelsesog styringsstrukturer og -processer projekter om udvikling af strukturelle reformer på nationalt niveau med støtte fra myndigheder i partnerlande (f.eks. modernisering af politikker, ledelse og styring af videregående uddannelsessystemer). KAPACITETSOPBYGNING FOR UNGE: SAMARBEJDE MED UNGDOMSORGANISATIONER I PARTNERLANDE Erasmus+ støtter samarbejdsprojekter mellem ungdomsorganisationer rundt om i verden. Disse projekter sigter mod at forbedre kvaliteten og anerkendelsen af ungdomsarbejde, uformel læring og frivilligt arbejde i forskellige regioner i verden, især i udviklingslandene. Eksempler på aktiviteter omfatter: samarbejde, netværksdannelse og peerlæring blandt ungdomsorganisationer fælles indsats for at skabe opmærksomhed og anerkendelse om frivilligt arbejde og uformel læring i partnerlande udvikling og gennemførelse af gode praksisser og værktøjer til den faglige udvikling af ungdomsarbejdere og undervisere ungdomsudvekslinger, frivilligt arbejde i udlandet og mobilitet for unge arbejdstagere. ONLINEVÆRKTØJER TIL SKOLELÆRERE OG VOKSENUDDANNELSE etwinning støtter og forstærker samarbejdet mellem skoler ved at tilbyde hjælp, brugbare værktøjer og et sted at arbejde online. etwinning kan bruges til at støtte mobilitetsprojekter og strategiske partnerskaber eller til at samarbejde på nettet. Derudover bidrager etwinning til den professionelle udvikling af undervisere og personale ved at tilbyde online undervisningsmaterialer og netværksmuligheder i hele Europa. Alle skoler og børnehaveklasser i programlandene er velkomne til at bruge etwinning ved at registrere sig på etwinning portalen: EPALE (elektronisk platform for voksenuddannelse i Europa) er et onlineforum, hvor politiske beslutningstagere, undervisere, interessenter og alle, der arbejder med voksenuddannelse, kan udveksle information og idéer eller præsentere og udbrede metoder for god praksis i voksenundervisningen. Formålet er at skabe fællesskaber blandt voksenuddannelsespersonale i hele EU. Platformen vil være klar inden slutningen af Nøgleaktion 3: Støtte til politisk reform Erasmus+ støtter aktiviteter med henblik på at nå målene for Europa 2020-strategien, strategirammen for uddannelsesområdet 2020 og andre sektorspecifikke strategier som f.eks. Bolognaprocessen inden for videregående uddannelse. Disse aktiviteter omfatter dokumentation, undersøgelser og analyser om særlige emner eller lande, samarbejdsprojekter mellem offentlige myndigheder eller store organisationer og konsultationer med regeringer og borgerorganisationer. De støtter også møder mellem unge og beslutningstagere i form af strukturerede ungdomsdialoger. Aktiviteterne er beregnet til at forbedre kvaliteten og effektiviteten af uddannelsessystemer og ungdomspolitikker, fremme den politiske reformindsats, oplysningskampagner, gensidig læring og tværnationalt samarbejde, udvikle viden og opfordre til unges aktive deltagelse i et demokratisk samfund.

16 16 E U I N D B L I K Udsigter NA DA-C Mellem 2014 og 2020 vil omkring 4 millioner mennesker og institutioner få direkte gavn af Erasmus+. Nøgletal: Erasmus+ ( ) Samlet budget Overordnede mobilitetsmuligheder Videregående uddannelse Elever på erhvervsuddannelser Personalemobilitet Ordninger for frivilligt arbejde og udvekslingsophold Garantiordning for kandidatgradslån Fælles kandidatgrader Strategiske partnerskaber Videnalliancer 14,7 mia. euro Der vil blive tildelt yderligere midler til finansiering af tiltag med tredjelande (partnerlande). Mere end 4 millioner mennesker Omkring 2 millioner studerende Omkring elever og lærlinge Omkring forelæsere, undervisere, lærere, uddannelsespersonale og ungdomsarbejdere Mere end unge Omkring studerende Mere end studerende Omkring strategiske partnerskaber, som forbinder skoler, erhvervsuddannelsesinstitutioner, institutioner til videregående uddannelser og voksenuddannelser, ungdomsorganisationer og virksomheder Mere end 150 videnalliancer oprettet af videregående uddannelsesinstitutioner og virksomheder Sektorspecifikke alliancer Mere end 150 sektorspecifikke alliancer oprettet af erhvervsuddannelsesudbydere og virksomheder Læs mere Generel information om uddannelse og erhvervsuddannelse på europæisk plan: Generel information om ungdomspolitik på europæisk plan: Erasmus+: plus/index_da.htm Forvaltningsorgan: Nationale kontorer: Lærerværelset: corner/index_da.htm Lærerværelset tilbyder undervisningsmateriale om Den Europæiske Union på 23 forskellige sprog. Det indeholder mange forskellige materialetyper (websteder, pjecer, onlinespil, videoer osv.) primært udformet til elever på grundskoler og gymnasieskoler. Lærere kan finde en masse inspiration her til undervisning af elever om EU s historie, hvordan EU fungerer, hvad det gør, eller til grundige debatter om EU politikker. Alle undervisningsmaterialer er gratis. Den europæiske ungdomsportal: Den Europæiske Ungdomsportal tilbyder oplysninger og muligheder for unge i hele Europa. Spørgsmål vedrørende Den Europæiske Union? Europe Direct kan hjælpe: ISBN doi: /53589

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 64 Offentligt Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Grønbog om øget mobilitet

Læs mere

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentets beslutning af 19. april 2018 om gennemførelsen af Bolognaprocessen

Læs mere

Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt

Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

Muligheder med Erasmus+ og PIU

Muligheder med Erasmus+ og PIU Muligheder med Erasmus+ og PIU Hvad har vi på menukortet? - Mobilitetsprogrammer: Mobilitet med Erasmus+ Mobilitet med PIU Praktik i Udlandet Mobilitet med DK-USA - Strategiske partnerskaber under Erasmus+

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0079/193. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0079/193. Ændringsforslag 6.3.2019 A8-0079/193 193 Betragtning 10 (10) Disse aktiviteter bør være til gavn for lokalsamfund og samtidig fremme enkeltpersoners personlige, uddannelsesmæssige, sociale, medborgerlige og faglige udvikling,

Læs mere

Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger

Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger Jean Monnet-tilskud til sammenslutninger Jean Monnet giver tilskud til sammenslutninger, der udtrykkeligt har til formål at bidrage til undersøgelsen af den europæiske integrationsproces. Sådanne sammenslutninger

Læs mere

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures et netværk til hjælp for arbejdstagere,

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 10.2.2011 2010/2307(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om Unge på vej - en ramme for forbedring af undervisnings- og uddannelsessystemerne i Europa (2010/2307(INI))

Læs mere

STUDÉR. Unge på vej: Europa støtter unge

STUDÉR. Unge på vej: Europa støtter unge BEVÆG DIG LÆR STUDÉR DINE RETTIGHEDER TAG DEL ARBEJD UDDAN DIG BLIV FRIVILLIG IVÆRKSÆT Unge på vej: Europa støtter unge i EUROPA Hverken Europa-Kommissionen eller en person, der handler på Kommissionens

Læs mere

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Videregående Uddannelse

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Styrelsen for Videregående Uddannelse Om Erasmus+ - muligheder og udfordringer i en national kontekst Jean Monnet Tempus Youth in Action Erasmus Mundus Programmet for Livslang Læring Comenius Leonardo Erasmus Grundtvig Tværgående Program Erasmus+

Læs mere

ERASMUS+ for de kreative og kulturelle sektorer

ERASMUS+ for de kreative og kulturelle sektorer ERASMUS+ for de kreative og kulturelle sektorer December 2015 et med denne rapport er at danne overblik over, hvilke af Erasmus+-programmerne for 2016-17 der er særligt relevante for kulturinstitutioner

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 2016/0176(COD) 13.1.2017 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender til Udvalget om Borgernes

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

9632/17 ipj 1 DGE 1C

9632/17 ipj 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) 9632/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 24. maj 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne JEUN 77 EDUC 264 SOC 433

Læs mere

Ministeriet for Forskning, Innovation Erasmus + og Videregående Uddannelser Lars Kolind Jensen Kontoret for Uddannelsesprogrammer

Ministeriet for Forskning, Innovation Erasmus + og Videregående Uddannelser Lars Kolind Jensen Kontoret for Uddannelsesprogrammer Erasmus+ 2014-2020 Nyheder Formentlig 14 milliarder euro Enklere, simplere og mindre bureaukratisk Mulighed for samarbejde mellem uddannelser, virksomheder og uformelle aktører International mobilitet

Læs mere

Hjælp til at søge medarbejdere i Europa

Hjælp til at søge medarbejdere i Europa Hjælp til at søge medarbejdere i Europa Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures: hjælp til at søge medarbejdere i Europa Søger du at opbygge

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet 10. februar 2014 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 24. februar 2014 Uddannelse Punkt 1: Effektiv

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 29.11.2012 2012/0000(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om uddannelses- og erhvervsrelateret mobilitet for kvinder i EU 2012/0000 (INI))

Læs mere

I. SU med til udlandet Der er mulighed for at få SU med til udlandet, både til en hel uddannelse, og til et studieophold.

I. SU med til udlandet Der er mulighed for at få SU med til udlandet, både til en hel uddannelse, og til et studieophold. DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om tilskudsmuligheder for danske elever,

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 7. maj 2002 PE 312.519/1-32 ÆNDRINGSFORSLAG 1-32 Udkast til betænkning (PE 312.519) Kathleen Van Brempt Realiseringen

Læs mere

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. oktober 2012 (09.11) (OR. en) 15647/12 JEUN 88 SOC 873 EDUC 319 CULT 138 RELEX 986 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 13. maj 2002 PE 312.516/1-33 ÆNDRINGSFORSLAG 1-33 Udkast til betænkning (PE 312.516) Cristina Gutiérrez Cortines Universiteterne

Læs mere

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD))

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Regionaludviklingsudvalget Betænkning Ruža Tomašić A8-0227/2018 Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning (COM(2017)0825

Læs mere

INKLUDERENDE UNDERVISNING I LÆRERUDDANNELSER PRIORITETSOMRÅDER

INKLUDERENDE UNDERVISNING I LÆRERUDDANNELSER PRIORITETSOMRÅDER INKLUDERENDE UNDERVISNING I LÆRERUDDANNELSER PRIORITETSOMRÅDER Indledning Det Europæiske Agentur for Udvikling af Undervisning af Personer med Særlige Behov gennemførte fra 2009-2011 et projekt om inkluderende

Læs mere

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien 09-1411 - ersc - 21.04.2010 Kontakt: - ersc@ftf.dk@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Viden og uddannelse i EU 2020 strategien Uddannelse, videnudvikling og innovation spiller en afgørende rolle i Kommissionens

Læs mere

Mål for 2020 EU lige nu Danmark. 11,1 pct. 7,7 pct. 37,9 pct. 44,1 pct. 93,9 pct. 98,3 pct. Læsning: 17,8 pct. Matematik: 22,1 pct.

Mål for 2020 EU lige nu Danmark. 11,1 pct. 7,7 pct. 37,9 pct. 44,1 pct. 93,9 pct. 98,3 pct. Læsning: 17,8 pct. Matematik: 22,1 pct. 24/11 2015 TKW & ELH Education and Training Monitor 2015 I EU s Education and Training Monitor 2015 (ET monitor 2015) redegøres der for, at Danmark klarer sig godt på uddannelsesområdet og fremhæver Danmarks

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 23.3.2015 2014/2235(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om skabelse af et konkurrencedygtigt EU-arbejdsmarked for det 21. århundrede:

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

BILAG. til. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af programmet Et Kreativt Europa (2021-2027)

Læs mere

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI

15375/16 ht/aan/bh 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. december 2016 (OR. en) 15375/16 NOTE fra: til: POLGEN 163 INST 521 CODEC 1849 PE 119 De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.:

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Budgetkontroludvalget 2016/2242(INI) 6.6.2017 UDKAST TIL BETÆNKNING om kontrol af udgifterne til EU's ungdomsgaranti og overvågning af ordningernes omkostningseffektivitet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udenrigsudvalget UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udenrigsudvalget UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««Udenrigsudvalget 2009 FORELØBIG 2004/0151(COD) 19.5.2005 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udenrigsudvalget til Kultur- og Uddannelsesudvalget om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

14206/17 bh 1 DGE 1C

14206/17 bh 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14206/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne EDUC 406 JEUN 141 EMPL 540 SOC 708 Tidl.

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold

Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Make it work! En Quick-guide til integration af virtuel mobilitet i internationale praktikophold Hvad? Internationale praktikophold får større og større betydning i forbindelse med internationaliseringen

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Præsentation af det danske formandskab på uddannelsesog ungdomsområdet i Europa-Parlamentets kulturudvalg (CULT) Præsentation

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport FORELØBIG 2001/0281(COD) 21. februar 2002 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

Små Samarbejdende Partnerskaber

Små Samarbejdende Partnerskaber Små Samarbejdende Partnerskaber Hvad er formålet med små Samarbejdende Partnerskaber? Små samarbejdende partnerskaber sætter organisationer i stand til at udvikle og styrke netværk, øge deres kapacitet

Læs mere

Procedure for indrejsende studerende

Procedure for indrejsende studerende INFORMATION OM ERASMUS TRAINEESHIP TIL VIDENSKABELIGT PERSONALE Procedure for indrejsende studerende INTRODUKTION Med et Erasmus Traineeship får den studerende mulighed for at komme i praktik hos en afdeling

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole 2012-2016. Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Strategi Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 2 Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads til fællesskaber, fornyelse og

Læs mere

Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser

Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser Erhvervsuddannelser i et internationalt perspektiv Forsker/praktikernetværket for Erhvervsuddannelser Roland Østerlund Jørgen Ole Larsen 19. September Introduktion kontekst ET 2020 VET i krisetider Innovation

Læs mere

Bruxelles, den 13. maj 2011 - Flash Eurobarometerundersøgelse

Bruxelles, den 13. maj 2011 - Flash Eurobarometerundersøgelse MEMO/11/292 Bruxelles, den 13. maj 2011 Bruxelles, den 13. maj 2011 - Flash Eurobarometerundersøgelse om "Unge på vej" 53 % af de unge europæere er villige til at flytte for at få arbejde Mere end halvdelen

Læs mere

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER Indledning Det Europæiske Agentur for Udvikling af Undervisning af Personer med Særlige Behov gennemførte i 2003-2004 et projekt om tidlig indsats over

Læs mere

8397/15 mbn/top/ef 1 DG E - 1C

8397/15 mbn/top/ef 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. april 2015 (OR. en) 8397/15 NOTE fra: til: EDUC 113 SOC 268 CULT 23 JEUN 33 AUDIO 10 TELECOM 98 DIGIT 28 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)

Læs mere

Velkommen til statskundskab

Velkommen til statskundskab københavns universitet institut for statskundskab Velkommen til statskundskab 1 Velkommen til statskundskab 3 Bliv uddannet problemløser På Statskundskab i København bliver du uddannet til problemløser.

Læs mere

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025).

STATUS MÅL. Flere skal fuldføre Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse (fuldførelsen skal stige til mindst 60 procent i 2020 og 67 procent i 2025). STRATEGI 2020 STATUS Strategi 2016 2020 udformes i en tid præget af mange forandringer på skolen og uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelsesreformen (EUD-reformen) fra 2015 er under indfasning, den fremtidige

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Strategi for HF & VUC Klar,

Strategi for HF & VUC Klar, Strategi for HF & VUC Klar, 2019 2022 Vision HF & VUC Klar er førstevalget for alle, der ønsker en voksenuddannelse. Med kombinationen af kompetencegivende uddannelse og blik for den enkeltes udvikling

Læs mere

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr Smart Energy Campaign cosmo flash_flickr Hvad er SMERGY En europæisk EU-støttet energikampagne for 18-29 årige Danmark: Cirka 0,7 millioner personer - 12 % af befolkningen. I studiebyerne Århus og København

Læs mere

REJS UD MED JOBBET. Staff Mobility

REJS UD MED JOBBET. Staff Mobility REJS UD MED JOBBET Staff Mobility Udveksling for lærere og administrative medarbejdere Denne brochure henvender sig til dig som overvejer at tilbringe et par dage på en af vores europæiske partnerskoler.

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 15.7.2014 B8-0051/2014 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om ungdomsbeskæftigelse (2014/2713(RSP))

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 2 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. november 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0367 (NLE) 14996/16 FORSLAG fra: modtaget: 28. november 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: COASI 218

Læs mere

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi. PIAAC i Norden Seminar Tórshavn 29 september 2015 Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.dk 16-10-2015 1 Oversigt 1. PIAAC 2. Norden og andre lande

Læs mere

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER RÅDET

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER RÅDET 24.12.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 484/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER RÅDET RÅDETS HENSTILLING af 19. december 2016 om opkvalificeringsforløb:

Læs mere

15312/16 hm 1 DG D 1B

15312/16 hm 1 DG D 1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. december 2016 (OR. en) 15312/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. december 2016 til: delegationerne MIGR 214 EDUC 419

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Indsatser Principper Pejlemærker Vision Strategi Fremtidens folkeskole 2012- Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.1.2011 SEK(2011) 68 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE Ledsagedokument til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET,

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.4.2016 COM(2016) 184 final 2013/0081 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

04 Personaleudvikling

04 Personaleudvikling Indførelsen af referencerammer for kvalitetssikring på erhvervsuddannelserne, har de seneste år været et prioriteret område. Udbydere af erhvervsuddannelser, som befinder sig i de tidlige faser i forbindelse

Læs mere

LIFE SKILLS Læring og Innovation gennem fremmedsprog og entreprenørskab. LIFE SKILLS- Projektet er godkendt af det franske nationalkontor

LIFE SKILLS Læring og Innovation gennem fremmedsprog og entreprenørskab. LIFE SKILLS- Projektet er godkendt af det franske nationalkontor Issue 1 September 2014 Dette projekt er finansieret med støtte fra Europakommissionen. Denne udgivelse afspejler kun forfatterens synspunkter, og Kommissionen kan ikke blive holdt ansvarlig for brug af

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES

TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES TILGÆNGELIG INFORMATION I EN LIVSLANG LÆRINGSPROCES Alle elever og studerende har en fundamental ret til at få adgang til information, uanset om de har handicaps, særlige behov mv. eller ej. Informations-

Læs mere

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden januar 2010 Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden Resume Globaliseringen af de videregående uddannelser, stipendier til udlandsophold og en faglig tilskyndelse til at erhverve internationale

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. maj 2004 (19.05) (OR. en) 9286/04 LIMITE EDUC 109 SOC 234 ORIENTERENDE NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8448/04 EDUC

Læs mere

Internationalisering af universitetsuddannelserne

Internationalisering af universitetsuddannelserne Internationalisering af universitetsuddannelserne ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Behov for tekniske og digitale kompetencer Avanceret teknologi og digitale løsninger bliver i stigende grad en del af vores samfund og afgørende for erhvervslivets

Læs mere

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag:

ET KREATIVT EUROPA ( ) Et kulturdelprogram. Indkaldelse af forslag: ET KREATIVT EUROPA (2014-2020) Et kulturdelprogram Indkaldelse af forslag: Indkaldelse af forslag EACEA 34/2018: Støtte til europæiske samarbejdsprojekter 2019 FORBEHOLD: Denne indkaldelse af forslag er

Læs mere

Internationale muligheder for hele skolen & for den enkelte lærer

Internationale muligheder for hele skolen & for den enkelte lærer Internationale muligheder for hele skolen & for den enkelte lærer Ina Winther Groth, iwg@iu.dk Den internationale dimension i undervisningen, 10. november 2011 - Aalborg Styrelsen for Universiteter og

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 2015/0009(COD) 6.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse til Budgetudvalget

Læs mere

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne De videregående uddannelsesinstitutioner skal have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden

Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden Europa-Kommissionens tjeneste for videnskab og viden Det Fælles Forskningscenter Joint Research Centre (JRC) e. r p. / r 65 % 80 % 60 % 20 % 73 % DA TSUNAMIS ALERT SYSTEM MUNICIPAL SERVICE + 27.5 1020.0

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den forklarende note fra Den Franske Republiks regering om ovennævnte initiativ.

Hermed følger til delegationerne den forklarende note fra Den Franske Republiks regering om ovennævnte initiativ. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. december 2000 (19.12) (OR. fr) 13289/00 ADD 1 LIMITE JAI 135 ADDENDUM TIL FØLGESKRIVELSE fra: Frankrigs faste repræsentant, Pierre VIMONT modtaget den:

Læs mere

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012

INTERNATIONAL POLITIK. for Kolding Kommune 2012 INTERNATIONAL POLITIK for Kolding Kommune 2012 1. Forord Vi lever i globaliseringens tidsalder. Verden er åben og tilgængelig som aldrig før; folk i alle aldre rejser til og kommunikerer ubesværet med

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om Erasmus+

ARBEJDSDOKUMENT. DA Forenet i mangfoldighed DA om Erasmus+ EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 16.10.2013 ARBEJDSDOKUMENT om Erasmus+ det nye flerårige program for almen uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og idræt Kultur- og Uddannelsesudvalget

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget og Udenrigsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 1. december 2010 Grønbog om fremtidens udviklingspolitik

Læs mere

Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse

Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse O1-ANNEX 1 Simplifying the Evidencing Process for Learning Outcomes Anvendelsen af læringsudbytter indenfor transnational mobilitet Annex 1 SEPLO SWOT Analyse SEPLO WWW.SEPLOPROJECT.EU Simplifying the

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020

NOTAT. Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 NOTAT Fra genopretning til udvikling Esnords strategi 2015 2020 (version 4 2.1.2015) Dette er Esnords nye vision, mission og værdier, godkendt af bestyrelsen den 3. december 2014. Kapitlet vil indgå i

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en) 8545/16 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne LIMITE DEVGEN 69 ACP 56 RELEX 340 SOC 216 WTO 109 COMER

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015.

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske

Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske Overblik Muligheder Tilskuddet Det praktiske Erasmus+ 2014-2020 Europe 2020: strategi for vækst, jobs, social retfærdighed og inklusion Europæisk 2020-strategi for uddannelse (ET2020) I alt over syv år:

Læs mere