NCK/NVL. practice. hermed 1. Mekanik, .dk. Tlf.: Slagelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NCK/NVL. practice. hermed 1. Mekanik, .dk. Tlf.: +45. 4200 Slagelse"

Transkript

1 Maria Marquard NCK/NVL Tuborgvej 00 København NV marq@dpu.dk Slagelsee d.okt. 00 Emne: Konkurrence: fra Best practice til t Innovativ practice Selandia Center for erhvervsrettet uddannelse, fremsender Casebeskrivelse til ovenstående konkurrence. hermed Casen relaterer sig til Kategori. Vi ser frem til at høre fra jer Med venlig hilsen Michael Ørum Henriksen uddannelseschef Mekanik, transport og logistik Direkte telefon: + 8 Mobil: mail: mshe@selandia-ceu..dk Selandia Center for Erhvervsrettet Uddannelse Bredahlsgade 00 Slagelse Tlf.: Postadresse: Bredahlsgade 00 Slagelse Tlf Fax

2 Casebeskrivelsee Nye læringsformer på AMU Aktører Selandia - Center for Erhvervsrettet Uddannelse er ett af Danmarks største uddannelsescentre med merkantilt og teknisk udbud.. Vi har adresserr i Slagelse og udbyder mere end 00 uddannelser fra ErhvervsgE gymnasiett og Erhvervsskolen over ErhvervsAkademiet til Erhvervsk kursuscentret. Centret har ca. 0 ansatte, der arbejder for at uddanne.00 årselever, hvilket svarer til, at over.000 elever, studerende og o kursister får en uddannelse eller tager et kursus påå Selandiaa hvert år. Vi er en selvejende institution, der er godkendt af Undervisningsministeriet. Slagelse Kommune, lokale faglige organisationer og faglige f udvalg er repræsenteret i Centrets bestyrelse e for at sikre, at Centrets uddannelser lever op til samfundets aktuelle krav og behov. Vedlagtee Case tager afsætt i AMU kurset Gaffeltruck Ceretifikat B. Kurset er udarbejdet i regii af TUR (Transporterhvervets uddannelsesråd) og kursisterne på kurset er primært ufaglæret indenfor TransportT t og lagerområdet, samt faglærte fra f.eks. byggepladser og Industri, hvor der også kræves kvalifikationer omkring Gaffeltruck Aktivitet Nuværende nye tilrettelæggelse og gennemførelse For: AMU Kurset: Gaffeltruck Ceretifikat B Antal kursister: Antal Undervisere: Første dag starterr vi med kursister og lærere i vores v teorilokale. Kursisterne får en fælles introduktion/information om kurset, samt vi kontroller kørekort og lægeattester (lovpligtig g efter AT s regler) ).

3 Hver kursist får udleveret en teoribog, en opgavesamling og et skema for hele ugens undervisning, så kursisterne til enhver tidd kan se hvor vedkommende skal være, og hvornår rne ligger. Derefter bliver hver kursist spurgt om erfaring og baggrund påå gaffeltruckområdet, for at vi seneree kan differentiere undervisningen. Derefter går alle i hallen med gaffeltrucks og kursisterne informeres om sikkerhed, alarmering, brandslukningsudstyr m.m. Ligeledes informeres der om nøgler og køreskemaer (Bilag,, 8), samt om anvendelsa sen af fingertouch skærmen til visning af de praktiskee øvelser( Video). Se S video for to truck, ved at klikke her, og efterfølgende klik på gul kasse øvelse truckk og grøn kasse øvelse truck. Lærerne demonstrerer overfor alle kursister hvordan alle gaffeltruck fungerer, og de får også demonstreret den første af arbejdsøvelser, som hver enkelt kursist skal igennem under Øvelse dee følgendee dage (Bilag). Efter middagsn sker der en delingenn af holdet. (Bilag, og ) således at kursisterne nu undervises i hold, som cirkulerer rundt mellen følgende læringsarenaer:. (med underviser. (med underviser). Gruppearbejde (selvstændigtt arbejde i grupper) Et eksempel kunne være: Blåt hold er i praktikhallen (sammen med den ene lærer) Rødt hold er nu i pc lokalet (selvstændigt gruppearbejde) Grønt hold er nu i teorilokalet (sammen med den anden a lærer) Ved hjælp af de udleverede skemaer ved alle kursisterne helt skal gå hen efter rne. præcis, hvor de På. dagen samles alle kursister i gaffeltruckhallen og o får demonstreret de arbejdsøvelser, som hver enkelt af de truck skal køre underr øvelse (Bilag ). Derefter fortsætter undervisningen med inddelingen i de grupper som roterer rundt mellem de undervisningsarenaer.

4 Gennemførte ændringerr af undervisningen i med henblik på at skabe innovative lærerprocesser. Små læringsgrupper I forhold til den gamle undervisningsform, hvor kursisterne var delt i hold ( X 9 kursister) som henholdsvis var i teori og praktik en halv dag ad gangen, hele ugen igennem, er dett nu ændret til, at kursisterne er deltt i hold (X kursister). Hvert hold skifter undervisningsarena gange om dagen (det samme gør lærerne). Resultat: Kursisterne arbejder med forskellige læringsformerr i løbet af en dag, det giver afveksling og øger deres motivation for læring. Ligeledes sættes der fokus på gruppens evne til indbyrdes læring og samarbejde i de tidsrum hvor de err uden lærer vedd gruppearbejde i IT lokalet. Her arbejder de med den teori, de senere gennemgår r med en lærer, og på den måde fremmes deres indbyrdes evne til att lære sammen.. Individuellee r for læringsgrupperne Det er vigtigt for kursisterne at kunne øve sig så langg tid som muligt på gaffeltruckene. Tidligere stod gaffeltruckenee ubenyttede hen under alle rne. Nu er gaffeltruckene i brug hele dagen uden u r, dettee på baggrund af forskudte r imellem grupperne. Resultat: Kursisterne får den optimale tid til at gennemgå øvelserne på gaffeltruck og udstyret udnyttes optimalt.. Brug af IT i teoriundervisningen Følgendee IT multimedieprogrammer er købt og benyttet i undervisningen: Gaffeltruckfører, Lastsikring, ergonomi og brandbekæmpelse. Desuden anvender vi, med fordel, en storskærmprojektor i klasselokalet bl.a. til introduktion af multimedieprogrammerne. Desuden har lærerteamet selv udviklet en række nyee It baserede opgaver, som kursisterne arbejder med i deres grupper og på den måde forbereder sig til selve teoriundervisningen, som gennemføres med en lærer.

5 Desuden har vi udarbejdett materiale i PowerPoint til t fremvisning på storskærm. Resultat: Kursisterne er langt mere motiveret til at arbejde a med det teoretiske stof, når det præsenteres interaktivt via multimedie eprogrammer. Den enkelte kursist kan arbejde i eget tempo, vælge de læringssekvenser han/hun finder sværest og få det gentaget og øvet lige så mange gange det ønskes. Kursisterne opnår en stor sikkerhed i deres egen forståelse aff deres læringsforløb. De kan selv teste hvor langt de er og dermed d føler de sig sikre på om de har forstået tingene og dee kan problemer gennemgåg å et emnee igen uden at føle sig dumme på klassen. Desuden er det en stor fordel, at kursisternee har arbejdet en del med IT, da selve teoriprøverne afholdes via en PC. Dette giver en stor sikkerhed hos den enkelte kursist, som ellers godt kann være præget af stor s nervøsitet omkring eksamen og prøver.. Videofilm af alle arbejdsøvelserne på Truckk Alle de praktiske arbejdsøvelser, som kursisterne skal øve og efterfølgende demonstrere at de behersker som en række kompetence, har lærergruppen selv optaget på video. Videoerne gør det muligt at kursisternee både ser og lytter til hvad det er de skal kunne. Disse videoer ligger tilgængelig på PC èr i den hal, hvor kursisterne øver medd deres Trucks. Udover video er der lavet PowerPoint præsentationer med billeder af alle faserne i øvelsen. Ved hjælp af en finger touch skærm, samt en stor fremvisningsskærm, kan kursisterne, alt efter behov, klikke på skærmen og fåå vist og gennemgået den arbejdsopgave som den truck, de skal køre på, skal udføre. u Dette er en stor fordel, da der let kan gå et par dage fra at lærerne har demonstreret øvelsen, til at de selvv skal køre på den enkelte truck. Ud over de grund arbejdsøvelser (som alle kursister skal igennem) har lærergruppen udviklet og filmet f en række øvelser, som er på et mere kompliceret niveau. Disse øvelser henvender sig til de hurtigee og måske mere øvede kursister. Resultat: Igen oplever den enkelte kursist, at det ikke er noget problem at man ikke har forstået eller husket lærerens introduktion. Det giver stor motivation, at kursisten selv kan fåå gentaget den øvelse han skal i gang med.

6 Videofilmene løser også det problem, at nogle kursister lærer bedre ved at se og lytte samtidig og vel og mærke i eget tempo. Enn anden fordel ved dette visuelle medie, er at evt. læsesvagee deltagere ikke skal stå ogg bøvle med en for dem ulæseligt manual / datablad på den maskine de skal arbejde med. De skal blot klikke på en knap, og så får de får demonstreret deres øvelse. Overordnede pædagogiske fordele og succeskriterier ved undervisning baseret på nye læringsformer og Pædagogisk anvendelse af IT. Mange af kursisterne er voksne, som generelt ikke har de mest positive erfaringer omkring uddannelse. En stor fordel ved denne her tilrettelæggelsee er, at kursisternee arbejder mere selvstændigt og påtager sig et større ansvar for egenn læring i samspil med gruppen. De mindre læringsgrupperr medvirker til at skabe et tæt t og sammenhørende læringsmiljø for kursisterne. Det medvirker til, at de lidt meree generte kursisterr nu kommer meree frem, ogg tør stille spørgsmål. For lærernes vedkommende er det ikke det samme vi v står og fortællerr kursus efter kursus, nu er det kursisterne der giver input til,, hvad vi skal tale om, og dermed er lærerrollen blevet mere farverig og baseret på en lærende dialog mellem elev og lærer og eleverne indbyrdes. Brug af Innovative IT elementer i undervisningen fremmer i høj grad den enkeltes læringslyst og læringsudbytte. Lærerrollen skifter s ligeledes fra at være enetaler, til at være konsulent og rådgiver. Dette betyder især, at læreren kan være mere i dialog og understøttende over for dee svage kursister, mens de stærke kursister kan gøre brug af a de ekstra øvelser som ligge på PCèn og derved arbejde forholdsvis selvstændigt. Samtidig skabes rum til refleksion med eleverne i stedet s forr den traditionelle formidling af viden fra lærer til elever. Vi oplever således at der sker et skift fra fyld på pædagogik til en meree dialog og refleksionsbaseret læring. Dette passer med Selandias grundlæggende pædagogiske holdning,, at læring sker i dialog og gensidigg meningssætten for den enkelte kursist k ogg med respekt for den enkeltes læringsstil. På sigt Lærergruppen har så stor positiv erfaring med tilfredse kursister, at denne undervisningsform skal udbredes på andre AMU kurser hvor det er muligt.

7 Vores succeskriterier vil fremadrettet være, at de enkelte kursister skal opleve at de dagen igennem, kurset igennem, udfordres på deres eget læringsniveau og at det er tydeligt for dem, hvilkee kompetencer dett forventes at de skal nå på kurset. Men at de får mulighed for at tilegne sig disse kompetencer inden for rammerne af deres egen læringsform. Det bliver hermed tydeliggjort, at de enkelte kursister kan have behov for forskellige lærerprocesser, og at disse skal lærergruppen stille til rådighedd for dem. Det er derfor planlagt, at kursistern ne fremover skal have h adgang til bla. Videosekvensernee fra deres hjem / arbejdsplads. Dett betyder at de på kurset kan forberede sig derhjemme, og efter kurset fortsat har adgang til at få set de øvelser og den viden som de lærte på kurset. Dette skulle gerne understøtte en mere langtidseffekt af de nye tilegnede kompetencer. Bilag

8 Bilag Truck nr. Betonplader køres fra bloklager bloklager - retur til 00 l. Gods fra tønder læsses på lad - retur (fra kort siden) reol C og C sektion placeres på gulv i reol F - retur paller fra reol A0 og A0 sektion køres til gulv i container - returr paller fra reol B0 sektion og stables i højden i bloklager - retur paller fra reol C0 sektion og læsses på lad - retur paller fra reol E læsses på lad - retur

9 Bilag Truck nr. 9 gitterbure læsse på lad - returr (stables i højden fra langsiden) Rør fra paller og grenreol køres gennem port til grenreol - retur fra reol E køres til reol F hylde - retur (sæt ikke gods på ikke gulvet) Tyngdepunktkasser fra reol B0 sektion og læsses på lad 9 paller fra reol C0 køres i container (der må kun bruges pallepladser i containeren) paller fra C0 sektion og køres via rampe til lad - returr via rampe Gitterbure fra bloklager stables i bloklager - retur

10 Bilag Mandag :00-:00 :00-:00 :-:0 Rødt Hold fra :00-: Tirsdag 8:00-9: 0:00-:00 :0-:0 :-:0 Onsdag 8:00-9: 0:00-:0 :00-: :00-:0 fra 9:-0:00 fra :00-:0 fra :0-: fra 9:-0:00 fra :0-:00 fra :-:00 Tidspunkter til løsning af skriftlige gruppe opgaver i pc- 8 Stabilitet lokalet Køre og stableteknik Torsdag 8:00-9:0 9:-:00 :0-: :00-:0 fra 9:0-9: fra :00-:0 fra :-:00 Vedligeh holdelse Fredag 8:00-9: 0:00-:00 :0-:0 :-:0 fra 9:-0:00 fra :00-:0 fra :0-: Sikkerhed Diverse Mandag 8:00-9: 0:00-:0 :00-: :00-:0 fra 9:-0:00 fra :0-:00 fra :-:00 Godsbehandling Tirsdag prøv ve 8:00-9: prøve 0:00-0: 0 00:00 Navn Jens Peter Rolf Lasse Andreas Johnni Heinee

11 Bilag Mandag :00-:00 :00-:00 :00-:0 Tirsdag 8:00-9: 0:00-:0 :00-: :00-:0 Blåt Hold fra :-:00 fra 9:-0:00 fra :0-:00 fra :-:00 Tidspunkter til løsning af skriftlige gruppe opgaver i pc- lokalet Køre og stableteknik Onsdag 8:00-9:0 9:-:00 :0-: :00-:0 fra 9:0-9: fra :00-:0 fra :-:00 8 Stabilitet Diverse Torsdag 8:00-9:0 9:-:00 :0-:0 :-:0 Fredag 8:00-9: 0:00-:0 :00-: :00-:0 Mandag 8:00-9:0 9:-:00 :0-: :00-:0 fra 9:0-9: fra :00-:0 Vedligeholdelse fra :0-: fra 9:-0:00 fra :0-:00 fra :-:00 Sikkerhed Godsbehandling fra 9:0-9: fra :00-:0 fra :-:00 Tirsdag prøvee 8:00-8: prøve 9:0-0: 0 00:00 Navn Per Kaspar Niels Lenee Jacob Murat 0 Finnn

12 Bilag Grønt Hold Mandag :00-:00 :00-:00 :-:0 fra :00-: Tirsdag 8:00-9:0 9:-: :00 :0-: :00-:0 Onsdag 8:00-9: 0:00-:00 :0-:0 :-:0 fra 9:0-9: fra :00-:0 fra :-:00 fra 9:-0: :00 fra :00-:0 fra :0-: Tidspunkter til løsning af skriftlige gruppe opgaver i pc- lokalet Køre og stableteknik Torsdag 8:00-9:0 9: - :0 :00-: :00-:0 fra 9:0-9: fra :0-:00 fra :-:00 8 Stabilitet Vedligeholdelse Fredag 8:00-9:0 9:-: :00 :0-: :00-:0 fra 9:0-9: fra :00-:0 fra :-:00 Sikkerhed Diverse Mandag 8:00-9: 0:00-:00 :0-: :00-:0 fra 9:-0: :00 fra :00-:0 fra :-:00 Godsbehandling Tirsdag prøvee 9:00-9: prøve 0:0-:0 0 00:00 Navn Jørgen Christian Thorstein Torben Karsten Michael Jan

13 Bilag Rødt hold : Jens Peter Rolf Lasse Andreas Johnni Heine :00- : :00 8:00-9: Køreskema : - :0 :000 - : Rødt Hold Jens Peter Rolf Lasse Andreas Johnni Heine ca. 0:0 - :00 Køreskema 8:00-9: :- :0 :000 - :

14 Bilag Blåt hold Per Kaspar Niels Lene Jacob Murat Finn :00- :0 Køreskema :00-: 9:-:00 8:00-9:0 Blåt Hold Per Kaspar Niels Lene Jacob Murat Finn :-:0 Køreskema :00-: 9:-:00

15 Bilag 8 Grønt hold Jørgen Christian Thorstein Torben Karsten Michael Jan :00- :00 9:-:00 Køreskema 8: 00-9: :- :0 Grønt Hold Jørgen Christian Thorstein Torben Karsten Michael Jan :00-: Køreskema 9:-:00 8:00-9:

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter

Lokal undervisningsplan og bedømmelsesplan. Del 4 og 5C: Lokal undervisningsplan. Beskrivelse af konkrete fag/forløb/læringsaktiviteter 49-55, 20, 22, 24, 14, stk. 1 1 og 5, stk 3, pkt. 3 Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og logistik Uddannelse

Læs mere

MANUAL TIL RESPONSE RADAR. Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne

MANUAL TIL RESPONSE RADAR. Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne MANUAL TIL RESPONSE RADAR Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne Dette evalueringsværktøj er udviklet i et samarbejde mellem ASPEKT R&D A/S og Selandia CEU i 2014 2015. Manualen er

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Dag/lektion Lærer Emne Opgaver og diverse

Dag/lektion Lærer Emne Opgaver og diverse Kultur- og sprogtemadagene i hhx 1y og 1x uge 48 2016 Vi arbejder med bogen Analyse af kultur og sprog som hovedbog. Vi har gennemgået kapitel 1-4 (kap. 5 er gennemgået i Dansk på ny), dette danner forudsætninger

Læs mere

- Gennemgang af mål for kurset og kursusprogram. Frokost og gåtur. - Introduktion til modulopgave. -Arbejde med modulopgave om logbog

- Gennemgang af mål for kurset og kursusprogram. Frokost og gåtur. - Introduktion til modulopgave. -Arbejde med modulopgave om logbog Program 15-2 for Praktikvejlederuddannelsen for Social- og sundhedsassistenter - Trin 1. Modul 1, modul 2 og modul 3. Alle dage fra 8.30 til 15.55 Modul 1 Mandag d. 21/9 Underviser Helene Hillersdal -

Læs mere

Vi ser frem til at møde dig til Trin 3: Praktikvejledning for elever med særlige læringsmæssige og kulturelle udfordringer som består af 8 kursusdage.

Vi ser frem til at møde dig til Trin 3: Praktikvejledning for elever med særlige læringsmæssige og kulturelle udfordringer som består af 8 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til Trin 3: Praktikvejledning for elever med særlige læringsmæssige og kulturelle udfordringer som består af 8 kursusdage. På de næste sider ser du programmet

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Pæd. leder Peter kilden Grøn E-mail:

Læs mere

Digital læring i AMU

Digital læring i AMU Digital læring i AMU En undersøgelse af barrierer og holdninger Steen Grønbæk 1 stgr@mercantec.dk Kort om TUP-projekt Digital læring i AMU Formålet med projektet er at udvikle, afprøve og dokumentere læringsforløb,

Læs mere

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Oplæg på FOU konference i Odense den 6. 7. december 2010 Carla Tønder Jessing og Ulla Nistrup, VIA University College FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Baggrund for projektet Fleksibel, individualiseret,

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter.

Lærergruppen prioriterende yderligere 5 spørgsmål som eleverne har svaret på. Spørgsmålene hører under de 2 ovenstående fokuspunkter. Produktions og udvikling, strøm, styring og it Handlingsplan for elevtrivselsundersøgelsen 2010. Denne handlingsplan vil følge op på områderapporten fra Ennova, fremstillet på baggrund af ETU tilfredshedsundersøgelsen

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Brænd igennem, og gør indtryk på dine tilhørere Kom igennem med dit budskab At få folk med sig og skabe opbakning er en

Læs mere

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue.

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Helsted børnehave blev oprettet i 1972. Helsted børnehave / vuggestue en selvejende daginstitution. Der er indgået driftsoverenskomst med

Læs mere

Vejledning til forberedende undervisningsforløb til ugeskemaopgaven

Vejledning til forberedende undervisningsforløb til ugeskemaopgaven Vejledning til forberedende undervisningsforløb til ugeskemaopgaven Indledning Denne vejledning indeholder nogle konkrete idéer til, hvordan der kan arbejdes med ugeskemamaterialet i undervisningen, så

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen

Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen Innovativ undervisning inden for vejgodstransport AMU-dialogmøde den 10. juni 2015 Lizzie Mærsk Nielsen Innovation og innovativ undervisning hvad forstår vi ved det? Hvad er din forståelse af begrebet

Læs mere

Lærings- & trivselsbarometer

Lærings- & trivselsbarometer Lærings- & trivselsbarometer - hvordan du styrker din formidling og undervisning ved hjælp af elevernes feedback En vejledning til underviseren. Indhold Materialer Barometret Som man spørger, får man svar

Læs mere

BILAG 4 TABELRAPPORT INDHOLD

BILAG 4 TABELRAPPORT INDHOLD BILAG 4 TABELRAPPORT INDHOLD 1. TEMA 1 2 1.1 Tiltag 1: Undervisningsforløb med virksomhedstilknytning 2 1.2 Tiltag 2: Working on your skills 7 2. TEMA 2 22 2.1 Tiltag 1: Plakat og signaturret 22 2.2 Tiltag

Læs mere

Favrskov læring for alle

Favrskov læring for alle Favrskov læring for alle 2013- Kontekst og baggrund: Byrådet vedtog i forbindelse med B-2013, at der afsættes 1 mio. i 20 og 2 mio. i 20, 20 og 2016 til at sikre øget inklusion i folkeskolen, ved at have

Læs mere

Praktikvejlederuddannelsen Modul 1

Praktikvejlederuddannelsen Modul 1 Praktikvejlederuddannelsen august 2017 Praktikvejlederuddannelsen Modul 1 Dato Dage Tema for dagen Underviser Mandag d. 4/9 Dag 1 Velkommen Kendskab til SOSU uddannelserne og uddannelsestænkning Tirsdag

Læs mere

Differentieret undervisning

Differentieret undervisning Differentieret undervisning Lav en workshop, hvor du/i lærer os andre noget om differentieret undervisning Workshoppen skal vare 45 minutter Giv workshoppen et navn Lise skal have navnet senest fredag

Læs mere

Resultater for Semester 04 (3kde16) - F18 1

Resultater for Semester 04 (3kde16) - F18 1 Resultater for Semester 04 (3kde16) - F18 1 Læringsudbytte 1 Kære studerende Du har netop afsluttet den teoretiske del af semester 4. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes

Læs mere

KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE

KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE KONSEKVENSPÆDAGOGISK EFTERUDDANNELSE PÆDAGOGIK MED HANDLING UDDANNELSE MED VILJE ARBEJDE MED FREMTID Jeg har fået redskaber til at støtte indsatte i at ændre vaner. Det at anerkende individet som ligeværdigt

Læs mere

Side 1 Evaluering af teoretisk undervisning

Side 1 Evaluering af teoretisk undervisning Side 1 Evaluering af teoretisk undervisning 1. I hvilken grad er du blevet introduceret til undervisningsforløbets læringsudbytter/mål (f.eks. via It s learning, introduktion ved underviser, studieplaner

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne

Læs dansk på bibliotekerne Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale om biblioteket ved introduktion til kursister fra sprogskolen af Vibeke Nielsen og Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Intro 5 råd til et

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Kom igennem med dit budskab Hvad enten du sælger, fremlægger ideer, beskriver visioner, præsenterer projekter eller noget helt femte, har du brug for modtagernes

Læs mere

Erhvervsrettet. 10. klasse

Erhvervsrettet. 10. klasse Erhvervsrettet 10. klasse Bliv klar Du har mange muligheder, når du skal vælge din vej mod den rigtige uddannelse. På EUD10 får du en smagsprøve på virkeligheden, og du bliver klogere på dine uddannelsesmuligheder.

Læs mere

Case: Ledelsesmøde på. Kornager Skole

Case: Ledelsesmøde på. Kornager Skole Case: Ledelsesmøde på Kornager Skole Jørgen Søndergaard, Forskningsleder, SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Herluf Trolles Gade 11, 1052 København K, E-mail: js@sfi.dk September 2016 Casen

Læs mere

BOOSTER-forløb. Lærervejledning. Skoleglæde.nu

BOOSTER-forløb. Lærervejledning. Skoleglæde.nu BOOSTER-forløb Lærervejledning Skoleglæde.nu BOOSTER-forløb Lærervejledning & præsentation Velkommen til BOOSTER Basic -forløbet Jeres elever skal snart i gang med BOOSTER Basic -forløbet, der kickstartes

Læs mere

Forældre Undervisning

Forældre Undervisning Forældre Undervisning På en skole nær dig Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Efterår 2010 Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Hvorfor Forældreundervisning? Oplever du også at det

Læs mere

Studieaktivitetsmodellen

Studieaktivitetsmodellen Temadag om revision af sygeplejerskeuddannelsen 2016 For kliniske vejledere OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus den 25. oktober i Odense og den 3. november i Svendborg Studieaktivitetsmodellen

Læs mere

Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014

Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014 Organisation og ledelse Kursusevaluering efteråret 2014 55,8 % har besvaret skemaet om dette tilvalg. Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet

Læs mere

TOM NYMANN. Kursets Undervisere. PRINCE2 Projektledelse. PRINCE2 Foundation & Practitioner

TOM NYMANN. Kursets Undervisere. PRINCE2 Projektledelse. PRINCE2 Foundation & Practitioner Tom er en af vores undervisere. Han er akkrediteret PRINCE2 underviser og har særlig stor erfaring med både teoretisk og anvendt projektledelse. Han er pædagogisk orienteret, og lægger vægt på at formidle

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

KVIKGUIDE 1. HALVÅR 2018

KVIKGUIDE 1. HALVÅR 2018 KVIKGUIDE 1. HALVÅR 2018 TRANSPORT- OG LAGERKURSER EUC Syd Lundsbjerg Industrivej 0 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Mere info på www.eucsyd.dk S YD Lastbils- og godschauffør (Krav ved kørekorts-kurser;

Læs mere

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014 Definition af pædagogiske begreber I tekster om reformen af erhvervsuddannelserne anvendes en række pædagogiske begreber. Undervisningsministeriet beskriver i dette notat, hvordan ministeriet forstår og

Læs mere

SAVING LIFE INSTRUKTØRSEMINAR SAVING LIFE - OPSAMLING FRA WORKSHOP

SAVING LIFE INSTRUKTØRSEMINAR SAVING LIFE - OPSAMLING FRA WORKSHOP SAVING LIFE INSTRUKTØRSEMINAR SAVING LIFE - OPSAMLING FRA WORKSHOP HVORDAN ER CIVILBEFOLKNINGENS HOLDNING TIL FØRSTEHJÆLP I DANMARK? Er der en villighed til at hjælpe og hvordan ses det? De unge tør godt

Læs mere

Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring

Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL-OG SUNDHEDSOMRÅDET EPOS Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring 42665 - Samspil og relationer i pædagogisk

Læs mere

Levendegørelse af. Pædagogisk grundlag for Selandia. i form af Den Gode Erhvervsskole

Levendegørelse af. Pædagogisk grundlag for Selandia. i form af Den Gode Erhvervsskole Levendegørelse af Pædagogisk grundlag for Selandia i form af Den Gode Erhvervsskole FKHA 02122014 FORKLARING - Dette materiale er udarbejdet af uddannelseslederne d. 1.12.2014 og er tænkt som et bidrag

Læs mere

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted.

ØVELSE GØR MESTER. men man må jo starte et sted. ØVELSE GØR MESTER men man må jo starte et sted. at man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og

Læs mere

Resultater for Socialt iværksætteri (3kde13) - F16 1

Resultater for Socialt iværksætteri (3kde13) - F16 1 Resultater for Socialt iværksætteri (3kde13) - F16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet modul 11. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering

Læs mere

Projekt Grænseløs læring statusrapport jan. 2016

Projekt Grænseløs læring statusrapport jan. 2016 Projekt Grænseløs læring statusrapport jan. 2016 Indholdsfortegnelse Projekt Grænseløs læring statusrapport jan. 2016... 1 Indledning... 2 Afprøvning i uge 50 2015... 2 Evaluering af den tekniske løsning...

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Resultater for Semester 05 (syde15) - E17 1

Resultater for Semester 05 (syde15) - E17 1 Resultater for Semester 05 (syde15) - E17 1 Læringsudbytte 1 Du har netop afsluttet semester 5. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen i det

Læs mere

Resultater for Semester (syde17) - E17 1

Resultater for Semester (syde17) - E17 1 Resultater for Semester 01 2017 (syde17) - E17 1 Læringsudbytte 1 Kære studerende Du har netop afsluttet semester 1. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering

Læs mere

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu!

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! UU Vestsjælland og ungdomsuddannelserne i Kommune inviterer til Forældrekursus om uddannelsesvalget Til alle forældre

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser. EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd.

Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser. EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd. Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser 15.01.2016 EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd.dk Erhvervsuddannelsescenter Syd Tilmelding Tilmeld dig elektronisk

Læs mere

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Carla Tønder Jessing og Ulla Nistrup Oplæg på Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området: Praksisbaseret viden og vidensbaseret praksis Den 6.-7. december

Læs mere

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Social- og sundhedsuddannelsen. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med

Læs mere

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 1 UCL, Læreruddannelsen. Evaluering af undervisning. Orientering til studerende. Marts 2011 Orientering om evaluering af undervisning består af: 1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 2. Mål for

Læs mere

SIP 4. Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne.

SIP 4. Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne. SIP 4 Praksisorienteret undervisning kobling mellem teori og praksis Skoleudvikling i praksis på for erhvervsuddannelserne. Side 1 Vekseluddannelse Erhvervsuddannelser er vekseluddannelser, hvori indgår

Læs mere

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre Kodeks for god pædagogik HANSENBERG Lad os gøre en god skole bedre På HANSENBERG lægger vi vægt på, at al undervisning skal være meningsfuld og udbytterig kort sagt give lærelyst og erhvervskompetence.

Læs mere

Karrierelæring AARHUS TECH Tradium Randers Spocial- og Sundhedsskole Den jyske Håndværkerskole UGE 40

Karrierelæring AARHUS TECH Tradium Randers Spocial- og Sundhedsskole Den jyske Håndværkerskole UGE 40 Karrierelæring 2018 AARHUS TECH Tradium Randers Spocial- og Sundhedsskole Den jyske Håndværkerskole UGE 40 Karrierelæring 2018 7. årgang på Østervangskolen og 8. årgang på Haldum-Hinnerup Skolen UGE 40

Læs mere

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen Gøre/Røre Kort Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Brobjergskolen 8000 Århus C. Tidspunkt Sted Kontaktperson / kursusleder. Brobjergskolen 8000 Århus C. Tidspunkt Sted Kontaktperson / kursusleder

Brobjergskolen 8000 Århus C. Tidspunkt Sted Kontaktperson / kursusleder. Brobjergskolen 8000 Århus C. Tidspunkt Sted Kontaktperson / kursusleder Kurser foråret 2010 Ungdomskultur i foreningen Torsdag den 4. marts 2010 kl. 19-22 Henrik Koch, ÅUF tlf. 8613 8911 e-mail: henrik@aau.dk Kommunikation udfordringer i Århus Tirsdag den 16. marts 2010 Henrik

Læs mere

Resultater for Modul 10 (syde14) - E16 1

Resultater for Modul 10 (syde14) - E16 1 Resultater for Modul 10 (syde14) - E16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet modul 10. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen

Læs mere

Resultater for Modul 03 (syde15) - F16 1

Resultater for Modul 03 (syde15) - F16 1 Resultater for Modul 3 (syde15) - F16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet modul 3. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen

Læs mere

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ...

Pædagogisk assistentuddannelse - PAU. Retningslinjer for. praktikuddannelsen ... ... Retningslinjer for praktikuddannelsen Pædagogisk assistentuddannelse - PAU Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

Side 2 / AMU-kurser for praktikvejledere i SOSU-uddannelsen

Side 2 / AMU-kurser for praktikvejledere i SOSU-uddannelsen AMU-kurser for praktikvejledere i SOSU-uddannelsen Lene Halberstadt og Jette Lohse Studieunit Indre by/østerbro, Sundhedsforvaltningen, Københavns Kommune www.kk.dk Side 2 / AMU-kurser for praktikvejledere

Læs mere

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden www.praktikvejledning.dk

Læs mere

Resultater for Semester 01 (syde16) - E16 1

Resultater for Semester 01 (syde16) - E16 1 Resultater for Semester 01 (syde16) - E16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet semester 1. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen

Læs mere

Resultater for Modul 07 (3kde14) - F16 1

Resultater for Modul 07 (3kde14) - F16 1 Resultater for Modul 7 (3kde14) - F16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet modul 7. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen

Læs mere

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år

Kurser for forældre samt professionelle der arbejder med børn med høretab i alderen 0-6 år Center for Døvblindhed og Høretab er et landsog landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Resultater for Modul 03 (3kde15) - F16 1

Resultater for Modul 03 (3kde15) - F16 1 Resultater for Modul 3 (3kde15) - F16 1 Læringsudbytte Kære studerende Du har netop afsluttet modul 3. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af uddannelsen

Læs mere

Praktik-politik for pædagogstuderende i CenterCampo

Praktik-politik for pædagogstuderende i CenterCampo Praktik-politik for pædagogstuderende i CenterCampo Dato: 27/11 2013 Ref. Lars Haase Indhold Indledning... 1 Fordeling af de studerende i CenterCampo... 2 Forbesøget... 2 Roller og ansvar... 3 Vejledning...

Læs mere

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema.

Mellemtrinnet (4.-6. årg.) har fri kl. 14.30 fire dage om ugen og kl. 15 en dag om ugen. Dagen til kl. 15 kan ses på elevernes skema. Nyhedsbrev juni 2014 Folkeskolereformen 7 Sct. Jørgens Skole Helligkorsvej 42A 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 44 00 E-mail: sctjorgensskole@roskilde.dk www.sctjorgensskole.roskilde.dk 27. juni 2014 Kære forældre

Læs mere

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Studieunit Juni 2019 Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Indhold Introduktion 3 Hvad er skærmbesøg? 3 Hvorfor skærmbesøg i SUF? 3 Hvorfor er skærmbesøg

Læs mere

Organisation/ledelse Kursusevaluering foråret 2014

Organisation/ledelse Kursusevaluering foråret 2014 Organisation/ledelse Kursusevaluering foråret 2014 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilke kurser på 6. semester Retorik og mundtlig formidling Hold A: Kender du læringsmålene for kurset?

Læs mere

Resultater for Kirkeforskning (3kde15kir) - F18 1

Resultater for Kirkeforskning (3kde15kir) - F18 1 Resultater for Kirkeforskning (3kde15kir) - F18 1 Læringsudbytte 1 Kære studerende Du har netop afsluttet modul 11, valgfaget kirkeforskning. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Hvordan vurderer du kursets relevans for dig?

Hvordan vurderer du kursets relevans for dig? Hvordan vurderer du kursets relevans for dig? Vi arbejder med evaluering, i en eller anden form, hver eneste dag. Så der er relevant at blive bevidst om tanker og modeller bag evalueringer, samt at blive

Læs mere

Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07

Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07 Gør vi det rigtige med praksisnær undervisning? Vibe Aarkrog Danmars Pædagogiske Universitetsskole 22.8.07 Formål og indhold Formålet er, at I finder inspiration til at diskutere og især videreudvikle

Læs mere

Innovationsforløb i et partnerskabssamarbejde mellem Københavns Befæstning og Valhøj Skole

Innovationsforløb i et partnerskabssamarbejde mellem Københavns Befæstning og Valhøj Skole Innovationsforløb i et partnerskabssamarbejde mellem Københavns Befæstning og Valhøj Skole Oplæg til temadag Udskoling og undervisning i eksterne læringsmiljøer Malene Skov Norup Undervisnings-og udviklingsansvarlig

Læs mere

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning

Pædagogisk ledelse. Team. Kvalitet. Undervisning Pædagogisk ledelse Målsætning 1 Team Målsætning 2 Kvalitet Elev Undervisning Differentiering Målsætning 3 Undervisningsmiljø Målsætning 4 De 4 målsætninger: I aftalen om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Brænd igennem med din forskningskommunikation

Brænd igennem med din forskningskommunikation CENTER FOR KLINISK FORSKNING Brænd igennem med din forskningskommunikation - Et teoretisk og praktisk læringsforløb for ph.d.-studerende og andre forskningsaktive. Formål Kurset skal give ph.d.-studerende

Læs mere

Velkommen til informationsmøde

Velkommen til informationsmøde Velkommen til informationsmøde Informationsmøde for kommende elever - 7. juni 2016 Årgang 2016-2019 Handelsgymnasiet Roskilde Handelsskole 2 Aftenens program Velkomst ved rektor Jan Mandrup Jacobsen Præsentation

Læs mere

Jammerbugt Ungdomsskole LÆRINGSCAMP 2019

Jammerbugt Ungdomsskole LÆRINGSCAMP 2019 Jammerbugt Ungdomsskole LÆRINGSCAMP 2019 LÆRINGSCAMP 2019 Jammerbugt Ungdomsskole LæringsCampen er et intensivt læringsforløb med Jammerbugt Ungdomsskole. Campen afvikles lokalt i Jammerbugt i et samarbejde

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

1. Eleverne udtaler: Ofte har en stor del af klassen ikke forberedt sig til undervisningen.

1. Eleverne udtaler: Ofte har en stor del af klassen ikke forberedt sig til undervisningen. 1. Eleverne udtaler: Ofte har en stor del af klassen ikke forberedt sig til undervisningen. Hvordan tackler du som lærer den situation? a. Sender eleverne ud af klassen for at læse. b. Danner arbejdsgrupper

Læs mere

Beskrivelse af kursus og VIP-arrangement

Beskrivelse af kursus og VIP-arrangement Beskrivelse af kursus og VIP-arrangement Undervisningen på Klikstart-kurserne Generelt Pædagogikken, der bliver brugt ved Klikstart-kurserne er udviklet og gennemtestet i forbindelse med det første Klikstart-forløb,

Læs mere

KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS. Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra.»åben Dialog«

KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS. Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra.»åben Dialog« KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS Dialogiske processer med elev, barn, forælder, borger i centrum med inspiration fra»åben Dialog« KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS KURSUS I DIALOGISK PRAKSIS Dialogiske processer med

Læs mere

Praktik. i Den pædagogiske assistentuddannelse. Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015

Praktik. i Den pædagogiske assistentuddannelse. Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 Praktik i Den pædagogiske assistentuddannelse Gældende for hold påbegyndt efter 1. august 2015 April 2016 Samarbejde mellem skole og praktiksted Skolen og praktikstedet samarbejder med henblik på at skabe

Læs mere

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach

STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach STUDIEORDNING for intern pædagogisk uddannelse: License to teach 1. Indledning Nedenstående studieordning er udarbejdet af Pædagogisk Center, EA-Kolding, og fungerer således som intern kompetenceudvikling

Læs mere

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM Strategi 2017-2020 STØVRING GYMNASIUM Strategiseminar 14.oktober 100 personer deltog. Fokus på kerneydelsen undervisningen. Masser af gode forslag ikke alt kan/skal realiseres (i denne omgang). Stammere

Læs mere

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre

Kodeks for god pædagogik HANSENBERG. Lad os gøre en god skole bedre Kodeks for god pædagogik HANSENBERG Lad os gøre en god skole bedre Eleverne oplever lærere, som arbejder tæt sammen og involverer eleverne 2 På HANSENBERG lægger vi vægt på, at al undervisning skal være

Læs mere

Undervisning i tegn til tale på Center for Døvblindhed og Høretab

Undervisning i tegn til tale på Center for Døvblindhed og Høretab Center for Døvblindhed og Høretab er et lands- og landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

SYDDANSK ERHVERVSSKOLE PÆDAGOGISK-DIDAKTISK GRUNDLAG

SYDDANSK ERHVERVSSKOLE PÆDAGOGISK-DIDAKTISK GRUNDLAG SYDDANSK ERHVERVSSKOLE PÆDAGOGISK-DIDAKTISK GRUNDLAG Pædagogisk-didaktisk grundlag øget anvendelse af IKT og medier eleven i centrum social ansvarlighed et attraktivt læringsmiljø styrket differentiering

Læs mere

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box SAND BOX 3 SAND BOX stecherinsti.com/sand-box Vil du gerne omsætte viden til værdi, og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så deltag i mit 10 ugers

Læs mere

Resultater for Semester 03 (sydf17) - F18 1

Resultater for Semester 03 (sydf17) - F18 1 Resultater for Semester 03 (sydf17) - F18 1 Læringsudbytte 1 Kære studerende Du har netop afsluttet semester 3. På UC Diakonissestiftelsen lægger vi stor vægt på at inddrage de studerendes vurdering af

Læs mere

AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere

AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere FoU-konference 12. december 2013 Workshop: Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Knud Dal, AMU Nordjylland Vi uddanner

Læs mere

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Nu med særligt fokus på akkreditering Baggrund for kurset Af flere grunde vokser behovet for ledelse og reorganisering i almen praksis. Antallet af og

Læs mere

LæringsCamp 2018 Jammerbugt Ungdomsskole

LæringsCamp 2018 Jammerbugt Ungdomsskole LæringsCamp 2018 Jammerbugt Ungdomsskole LæringsCamp 2018 Jammerbugt Ungdomsskole LæringsCampen er et intensivt læringsforløb med Jammerbugt Ungdomsskole. Campen afvikles lokalt i Jammerbugt i et samarbejde

Læs mere