gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme"

Transkript

1 gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme

2 Gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Denne pjece er et værktøj til dig, som ejer en lille eller mellemstor udlejningsejendom, og som står overfor at skulle vedligeholde eller renovere ejendommen. Gode råd rummer GI s bud på nogle af de vigtige overvejelser, du skal gøre dig, inden du kontakter rådgivere og håndværkere. Gode Råd er også et bud på nogle af de beslutninger, du skal træffe, inden du sætter arbejdet i gang. Det er altid vigtigt at begynde med slutningen, dvs. det resultat, du gerne vil opnå.

3 Gode råd 2 [byggeskik] Huse er kulturarv Pas på husets sjæl Et gammelt hus skal behandles med respekt. Brug gerne samme materialer som de oprindelige, eksempelvis ved udskiftning af taget. Udskift tegl med teglsten i samme størrelse som de oprindelige. Vær også opmærksom på overfl adernes patina. Ved facadeafrensning kan tidens tand forsvinde. Undgå at ændre på ejendommens detaljer. Nye nedløbsrør med forkerte bøjninger kan f.eks. have en afgørende betydning for, hvordan facaden opleves.

4 De gode gamle vinduer Det kan ofte være bedre at renovere de gamle vinduer end at udskifte til nye. Som regel har nye vinduer ikke samme trækvalitet som de originale, derudover er ældre ruder uens i tykkelsen i modsætning til nye og uens tykkelse giver et særligt spil i glasset som er en del af vinduets karakter. Tilføj med respekt Nogle gange er der behov for nyt. Og så er det er vigtigt, at du sikrer dig, at tilføjelsen eller ombygningen er udført med respekt for ejendommens arkitektur. Få faglig bistand Hvis der skal tilføres nye elementer, eksempelvis kviste, karnapper og trappetårne, bør du få en arkitekt til at projektere arbejderne. Det sikrer sammenhæng imellem nyt og gammelt og er den bedste garanti for arkitektonisk kvalitet. GI s teknikere kan være behjælpelige, hvis ejendommens originalitet og arkitektur skal vurderes. Her er kun nævnt nogle få overvejelser om ældre ejendomme og god byggeskik. Er du i tvivl, så spørg altid en rådgiver.

5 Gode råd 4 [planlægning] Kom problemerne i forkøbet Lav en vedligeholdelsesplan Uanset om du planlægger at udføre vedligeholdelse eller forbedring af din ejendom, bør du have en langsigtet plan for den løbende vedligeholdelse. En vedligeholdelsesplan er et lønsomt og tidsbesparende værktøj, der kan medvirke til, at din ejendom bliver ved med at være i god stand. I den forbindelse kan du med fordel anvende professionelle rådgivere.

6 Kombiner relevante arbejder Du bør overveje, om der er besparelser ved at kombinere fl ere forskellige byggearbejder. Det kan f.eks. være, at fugerne i murværket trænger til at blive repareret, når stilladset alligevel er rejst for at male vinduer. Vælg det rigtige tidspunkt Vejret kan påvirke processen. Overvej derfor, om de planlagte arbejder bliver sat i gang på et hensigtsmæssigt tidspunkt af året. Sørg også for at have en realistisk tidsplan for arbejdet. Lav skriftlige aftaler Hvis du har valgt ikke at tilknytte en ansvarlig rådgiver, bør du indgå skriftlige aftaler med håndværkerne om at overholde tidsplaner, koordinere arbejderne og fastholde den fornødne kommunikation. Det er en god idé at anvende BYG s standardkontrakter som kan downloades fra Få hjælp fra GI s teknikere GI s teknikere kan tilbyde vejledning i forbindelse med forberedelsen og planlægningen af et projekt.

7 Gode råd 6 [løsninger] Billigt kan blive dyrt

8 Overvej alle løsninger En opgave har ofte fl ere løsninger. Overvej, om det pågældende arbejde kan løses på andre måder. Træk på andres erfaringer, når de forskellige muligheder vurderes. GI s teknikere har en god, alsidig erfaring, som det kan være nyttigt at bruge i planlægningsfasen. Det kan være bedre at renovere end at udskifte. Og er den pågældende konstruktion særlig udsat, kræver det måske en ganske særlig løsning. Vælg løsninger med lang levetid En bygning er et komplekst og sammensat hele, hvor forskellige bygningsdele har varierende levetider. Det er vigtigt at sammenholde pris med konstruktionens levetid, og der bør være sammenhæng mellem forskellige konstruktioners indbyrdes levetid. Det kan være, at den billigste løsning her og nu er den dyreste i længden. Et undertag bør f.eks. have lige så lang levetid som den færdige tagbeklædning, da det er dyrt at udskifte undertaget efter 20 år, når tagstenene har en levetid på 60 år.

9 Gode råd 8 [udførelse] De vigtige aftaler Få økonomien på plads Finansieringen af arbejderne skal være på plads, inden håndværkerne går i gang. Det samme gælder faste aftaler om den løbende betaling. Det er altid fornuftigt at vurdere, om dine betalinger svarer til det udførte arbejde. GI-lån skal søges før arbejderne sættes i gang. Du kan søge om et GI-lån, når du kender projektet, og allerede inden der er indgået aftale med håndværkere og rådgivere. Lånet bliver udbetalt, når arbejdet er udført.

10 Lav skriftlige aftaler Indhent priser fra fl ere håndværkere, når det endelige projekt er fastlagt, tidsplanen udarbejdet, og starttidspunktet er besluttet. Sørg også for at udarbejde en detaljeret beskrivelse som grundlag for håndværkernes tilbud og en skriftlig kontrakt med håndværkerne og eventuelle rådgivere. Det mindsker risikoen for ubehagelige ekstraregninger og uheldige resultater. Forebyg uenigheder Gennemgå altid materialet sammen med håndværkerne, når der er afgivet pris. Få misforståelser ryddet af vejen og undersøg, om alle arbejder er med i tilbuddet. Præciser at eventuelle ekstraarbejder altid skal godkendes inden de udføres, og sørg for, at der altid er skriftlige aftaler om ekstraarbejderne. Få relevant rådgivning Du kan med fordel ansætte en rådgiver til at udarbejde tilbudsmateriale og til at sikre kvaliteten under udførelsen.

11 Gode råd 10 [GI tilbyder] Billige lån og gratis vejledning Udnyt mulighederne i GI GI yder lån til vedligeholdelses- og forbedringsarbejder til ejere af ejendomme med konto i GI. Er ejen dommen særligt bevaringsværdig tilbyder GI 30-årige lån til 2 % i rente med 5 års afdragsfrihed. På øvrige lån er renten 4 % (pr. juli 2007). GI tilbyder at give byggeteknisk vejledning og inspiration i den indledende fase. Når du har søgt om lån, tilbyder GI en tilstandsvurdering med fokus på særlige vedligeholdelsesmangler.

12 Sådan vurderes bevaringsværdien Bevaringsværdien vurderes i forhold til ejendommens arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdi, samt originalitet og tilstand. For hver vurdering tildeles en karakter på en skala, der går fra 1 til 9, hvor 1 betegner den højeste karakter. Hvis ejendommens samlede vurdering ligger på værdien 3 eller bedre, tilbyder GI de billigste lån. Pas på din ejendom Kommunen kan normalt oplyse, hvilken bevaringsværdi ejendommen har. I de tilfælde, hvor myndighederne ikke har vurderet bevaringsværdien, foretager GI vurderingen ved ansøgning om lån. Det kan være risikabelt at svække bevaringsværdien, når man udfører arbejder på bygningerne. Ejendommen kan i værste fald få en lavere handelsværdi, og det kan have betydning for, om GI kan tilbyde det billigste lån.

13 Gode råd 12 [mere viden] Gode links Brug internettet Gode råd er en vejviser. Får du behov for mere konkret viden, er internettet til stor gavn. Her kan du fi nde et utal af hjemmesider, hvor brancheforeninger, producenter, rådgivere og andre bringer og opdaterer nyttig information. Via en søgemaskine kan du indkredse svarene på dine spørgsmål og få hjælp til at træffe vigtige beslutninger. Oversigten overfor viser nogle eksempler på nyttige hjemmesideadresser og publikationer.

14 GI Bedre Boliger GI er en fond som løser lovopgaver med det formål at sikre bedre boliger. Vi administrerer penge til vedligeholdelse af private udlejningsboliger, yder billige lån og støtter innovative udviklingsprojekter. Læs mere på GI Ny Kongensgade København K Telefon Telefax GI Bispegården, Fredensgade Århus C Telefon Telefax

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Alm Brand Bank Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Overvejer du at bygge ny bolig eller bygge om eller til, kan du i folderen her læse om nogle af de ting, du skal være opmærksom på i forbindelse

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

Fra lejebolig til andelsbolig. - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening

Fra lejebolig til andelsbolig. - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening Fra lejebolig til andelsbolig - gode råd ved stiftelse af en andelsboligforening Hvad er en privat andelsboligforening? En privat andelsboligforening er en forening, som har til formål at eje og drive

Læs mere

OMBYGNING OG RENOVERING AF BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER

OMBYGNING OG RENOVERING AF BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER OMBYGNING OG RENOVERING AF BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nysted Rådhus - Ca. 1922 Rådhuset blev i 1920 forlænget mod nord og fik opsat balkon efter projekt af arkitekt Holck. Det ombyggede rådhus blev indviet

Læs mere

Når bygningen er fredet

Når bygningen er fredet Når bygningen er fredet Kulturarvsstyrelsen gør i dette hæfte rede for nogle af de forhold man skal være særligt opmærksom på som ejer eller bruger af en fredet bygning. Hvad omfatter en bygningsfredning

Læs mere

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri har udgivet denne guide for at sikre en god kommunikation mellem dig og de byggevirksomheder og håndværkere, du vælger at arbejde sammen med.

Læs mere

Når du har planer om en ny bolig

Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig At blive boligejer er en stor begivenhed i livet og derfor sjældent noget, man beslutter fra den ene dag til den anden. For hvad er der

Læs mere

Brug for nyt tag? - vi sikrer dig markedets bedste løsning. compara www.compara.dk. tag-eksperten

Brug for nyt tag? - vi sikrer dig markedets bedste løsning. compara www.compara.dk. tag-eksperten Brug for nyt tag? - vi sikrer dig markedets bedste løsning tag-eksperten compara www.compara.dk Kom sikkert i hus, når taget skal skiftes Det er en stor beslutning at få skiftet tag. Der er mange ting

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering

At-VEJLEDNING. Arbejdspladsvurdering. At-vejledning D.1.1. Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-VEJLEDNING Arbejdspladsvurdering Vejledning om at gennemføre og revidere arbejdspladsvurdering At-vejledning D.1.1 Juli 2009 2. udgave 2010 Erstatter januar 2005 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Indret dig som du vil

Indret dig som du vil Indret dig som du vil Din bolig dit valg når du vil lave nyt i din bolig Lån til dit nye køkken eller bad Hos os får du flere muligheder Få godtgørelse hvis du investerer Står du for at skulle flytte ind

Læs mere

Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Telefon: 8234 7328 E-mail: jeas@bane.dk. Gør noget ved togstøjen få tilskud til lydisolering

Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Telefon: 8234 7328 E-mail: jeas@bane.dk. Gør noget ved togstøjen få tilskud til lydisolering Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Telefon: 8234 7328 E-mail: jeas@bane.dk Gør noget ved togstøjen få tilskud til lydisolering 1 2 Gør noget ved togstøjen Banedanmark arbejder på at gøre jernbanen

Læs mere

Støjisolering af boliger mod trafikstøj. Projektvejledning for administration af Vejdirektoratets tilskudsordning

Støjisolering af boliger mod trafikstøj. Projektvejledning for administration af Vejdirektoratets tilskudsordning Støjisolering af boliger mod trafikstøj Projektvejledning for administration af Vejdirektoratets tilskudsordning 2004 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 9018 1022 København K Telefon: 33 41 33

Læs mere

byggeskadefonden projekt granskning ekstern vejledning for bygherrer marts 2015

byggeskadefonden projekt granskning ekstern vejledning for bygherrer marts 2015 ekstern projekt granskning vejledning for bygherrer marts 2015 byggeskadefonden 19 Byggeskadefonden anbefaler, at bygherrer i støttet boligbyggeri supplerer den interne projektgranskning med en ekstern

Læs mere

UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG

UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG UDSKIFTNING AF OLIE- ELLER NATURGASFYR SÅDAN KOMMER DU I GANG FORORD Energisystemet i Danmark skal omstilles, så det i stigende grad bliver baseret på vedvarende energi, og det er regeringens målsætning,

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

NYHEDSBLAD FRA GI. Nr. 1 2012 TEKNIKERSERVICE. Erfarne folk hjælper dig i gang med dit projekt. Gratis!

NYHEDSBLAD FRA GI. Nr. 1 2012 TEKNIKERSERVICE. Erfarne folk hjælper dig i gang med dit projekt. Gratis! NYHEDSBLAD FRA GI Nr. 1 2012 TEKNIKERSERVICE Erfarne folk hjælper dig i gang med dit projekt Gratis! Af kommunikationskonsulent Bo Bjerre Hansen Foto: Peter Jakobsen, GI Få pejling på dit problem Teknikerservice

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om ejerbolig Om ejerbolig 11. udgave Redaktionen afsluttet august 2012 I serien er også udkommet: - Om at planlægge sin økonomi - Om tryghed og pension - Om at investere - Om forsikring ISBN 978-87-90401-xx-x

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering

Lean Construction-DK s. Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Lean Construction-DK s Guide til bedre projekter med Trimmet Projektering Introduktion Hvor Lean Construction i udførelsen fokuserer meget på at minimere spild og skabe et godt flow i arbejdet, er indsatsen

Læs mere

Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning

Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning Mulighederne for dialog ved udbud Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN:

Læs mere

Anbefalinger. god udbudskultur udbud med omtanke

Anbefalinger. god udbudskultur udbud med omtanke Anbefalinger god udbudskultur udbud med omtanke 2012 Titel: Anbefalinger til god udbudskultur udbud med omtanke Grafisk produktion: Rosendahls Schultz Grafisk On-line ISBN 978-87-7029-509-3 Udbudsrådet

Læs mere

BANG BEENFELDT A/S. Bygningsrenovering. Rådgivende ingeniørfirma

BANG BEENFELDT A/S. Bygningsrenovering. Rådgivende ingeniørfirma BANG BEENFELDT A/S Rådgivende ingeniørfirma Bygningsrenovering En af Bang og Beenfeldt A/S spidskompetencer er renoveringssager. Vi løser typisk opgaver for andels- og ejerforeninger - alt fra de helt

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ

BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ BRANCHEVEJLEDNING TIL KONTORARBEJDSPLADSER OPSKRIFTER PÅ ARBEJDSGLÆDE GOD TRIVSEL - EN FÆLLES OPGAVE FOR ET GODT ARBEJDSMILJØ _ 00 GOD TRIVSEL FORORD FORORD Med baggrund i den danske arbejdsmiljølovgivning,

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten

Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat. omkring lokalløndannelse i. Kommuner, Regioner og Staten Vejledning og Retningslinjer for tillidsrepræsentanter og sekretariat omkring lokalløndannelse i Kommuner, Regioner og Staten 1/ Retningslinjer til Tillidsrepræsentant og konsulenter i sekretariat: 2/

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2 At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5

Læs mere

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk

Staunings Plads 1-3 1790 København V. Tlf.: 46 97 26 26 www.foa.dk Arbejdspladsvurdering (APV) er et vigtigt redskab når det handler om at forebygge dårligt arbejdsmiljø og der eksisterer rigtig mange pjecer om emnet. Med denne pjece vil vi gerne sætte fokus på hvorfor

Læs mere

FOKUS PÅ BYGNINGSRENOVERING

FOKUS PÅ BYGNINGSRENOVERING Fokus på bygningsrenovering FOKUS PÅ BYGNINGSRENOVERING Syv initiativer fra byggebranchen 3 Fokus på bygningsrenovering Syv initiativer fra byggebranchen Tænketank om Bygningsrenovering Tænketank om Bygningsrenovering

Læs mere

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling August 2014 Byggeri og energieffektivitet Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner: Telte, tribuner, scener mm. Side 1 1 Indhold DEL 1 JURIDISKE

Læs mere