Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier"

Transkript

1 Økonomiske og teknologiske udfordringer for brintteknologier Del 1 Denne første del af notatet beskriver teknologiske udfordringer for udviklingen af brintteknologier. Notatet bygger på viden indhentet i forbindelse med projektets arbejdspakke 1 - opstilling af et teknologikatalog. Derudover inddrages viden fra projektparternes tidligere arbejde med de eksisterende strategier og roadmaps på området. Brintteknologierne kategoriseres inden for følgende områder i dette notat: elektrolyse og brintproduktion brændselscellebaseret konvertering til el lagring og infrastruktur øvrige forbrugs- og anvendelsesområder. Der er en vis fællesmængde af teknologiske udfordringer inden for hvert af disse områder, og gennemgangen af teknologiske flaskehalse baserer sig derfor på denne opdeling. Elektrolyse og brintproduktion Elektrolyse er en elektrokemisk proces, der ved hjælp af elektroder spalter vand til ilt og brint. I Danmark arbejdes med udviklingen af tre forskellige elektrolyseteknologier, der forventes at være de dominerende i det kommende energisystem. De tre elektrolyseteknologier er: alkalisk elektrolyse, PEM-elektrolyse (Proton Exchange Membrane) og SOEC-elektrolyse (Solid Oxide Electrolysis). Teknologiernes kommercielle stade er meget forskelligt og dette afspejler sig også i de teknologiske udfordringer. Alkalisk elektrolyse er en fuld kommerciel teknologi og den dominerende teknologi i dag til industriel brintproduktion. Større PEM-elektrolyseanlæg befinder sig i demonstrationsfasen, mens der foregår en indledende kommerciel anvendelse af de mindre anlæg. SOEC er fortsat under udvikling, men har lovende udsigter. Alkalisk elektrolyse Udviklingsindsatsen inden for alkalisk analyse fokuserer på at forbedre den eksisterende teknologi, der primært har været udviklet med henblik på industriel anvendelse, hvor effektivitetsgraden ikke har været afgørende for anlægget. De fleste nuværende anlægstyper er skræddersyede industrianlæg med stor produktion. Til brug for det kommende energisystem vil der i højere grad være behov for mindre anlæg, og udviklingsindsatsen i Danmark er derfor rettet mod masseproduktion af billige modulbaserede standardanlæg med høj energieffektivitet. Disse kan eksempelvis bruges i brinttankstationer. Dertil er der behov for et højere udgangstryk af gasserne og behov for at tilpasse teknologien så den er bedre egnet til dynamisk drift.

2 I de seneste fem år har private danske virksomheder, universiteter og myndigheder i fællesskab udviklet et modulært elektrolyseanlæg på 250 kw indbygget i en standardcontainer. Systemkapaciteten kan øges ved at tilføje nye moduler. Udover at muliggøre masseproduktion er det hensigten, at den modulbaserede tilgang skal reducere teknologiens installationsomkostninger. De vigtigste teknologiske udviklingsområder er ny elektrodeteknologi, herunder nye materialer for at opnå højere systemtemperatur. Der er i 2015 etableret 2,36 MW alkalisk elektrolyse i otte forskellige demonstrationsprojekter i EU. Et afgørende næste trin er at tilpasse og opskalere produktionsprocesserne til masseproduktion for at kunne høste de økonomiske gevinster forbundet dermed. Væsentligste teknologiske fokusområder for alkalisk elektrolyse Udvikle masseproduktion baseret på moduler Tilpasse teknologien til dynamisk drift Nye materialer for at opnå højere systemtemperatur PEM-elektrolyse PEM-elektrolyseanlæg er på nuværende tidspunkt den centrale elektrolyseteknologi i energilagringsdemonstrationsprojekter med VE. Der er etableret flere anlæg i både kw og MW klassen, og der er i dag tale om en driftsstabil teknologi. Brint produceret gennem PEM-elektrolyse er meget ren, hvilket kan spare omkostninger til rensning af gassen senere hen ved brug i følsomme applikationer. Den primære teknologiske udfordring ligger i at reducere materialeomkostningerne til produktion af elektrodekatalysatoren og dens stakke (bipolare plader). I anodekatalysatoren anvendes i dag iridium, som er et sjældent metal, der kan blive dyrere i fremtiden med øget global anvendelse. Udviklingsindsatsen er fokuseret på at identificere og udvikle nye materialer til de bipolare plader og strømopsamlere, samt til at erstatte katalysatoren med andre billigere og/eller mere effektive katalysatorer. Det nuværende elektrolysator har et godt levetidspotentiale, og der vil i takt med udvikling og implementering af nye materialer blive behov for levetidsstudier. Væsentligste teknologiske fokusområder for PEM elektrolyse Reducere materialeomkostninger SOEC SOEC-teknologien er som nævnt fortsat under udvikling. Teknologiens rolle på længere sigt findes særligt inden for større centrale anlæg, for eksempel til energibalancering og regulering af elsystemet. Der er fortsat behov for at forbedre levetid, robusthed og pålidelighed for celler og stakke. Udfordringen med begrænset levetid er særligt gældende ved drift ved høje strømtætheder. Omvendt giver høj strømtæthed højere brintproduktion, hvilket er vigtigt for den samlede økonomi for anlægget.

3 Man har tidligere brugt platin til elektroderne, men i dag anvendes primært nikkel og teknologien har derfor ikke de samme udfordringer med høje materialeomkostninger, som ses for andre af elektrolyseteknologierne. Det vurderes, blandt andet på bagrund af dette, at SOEC teknologien potentielt kan produceres med forholdsvist lave omkostninger. Produktionsprocessen er dog endnu ikke afprøvet i stor skala. Testresultater peger på, at drift ved høje temperatur øger ydeevnen betydeligt. Den væsentligste teknologiske udfordring på nuværende tidspunkt er at udrede hvorfor SOEC brændselscellerne nedslides ved høje strømtætheder og identificere tiltag til at undgå nedslidningen. Væsentligste teknologiske fokusområder for SOEC Forbedre levetid, robusthed og pålidelighed En generel teknologisk udfordring for alle tre typer af elektrolyseanlæg er at sikre en omkostningseffektiv vandbehandling og tørring af brint ved højt tryk. Brændselscellebaseret konvertering til el Ved en elektrokemisk proces omdanner brændselsceller et brændsel til elektricitet og varme. Følgende tre brændselscelleteknologier er under udvikling i Danmark: højtemperatur PEM (HT-PEM), lavtemperatur PEM (LT-PEM) og SOFC brændselsceller. LT-PEM er en tilgængelig teknologi, der har været demonstreret i en række forskellige anvendelser, eksempelvis brændselscellebiler, arbejdskøretøjer, gaffeltrucks, nødstrømsanlæg, hjælpegeneratorer og mikrokraftvarmeanlæg. SOFC teknologien er ligesom SOEC teknologien fortsat under udvikling, men enkelte demonstrationsanlæg kører rundt om i Europa. HT-PEM er ikke behandlet i indeværende notat, da der ikke foreligger data til teknologikataloget herfor. Årsagen hertil er, at der ikke er nogen industripart inkluderet i projektet der arbejder med HT-PEM. LT-PEM De teknologiske udfordringer for LT-PEM brændselscellen er at reducere produktionsomkostningerne og samtidigt forlænge levetid, holdbarhed og pålidelighed. Ligesom for PEM-elektrolyse ligger der en særlig udfordring i at reducere materialeomkostningerne til produktion af elektrodekatalysatoren (platin) og stakke (bipolare plader). Væsentligste teknologiske fokusområder for LT-PEM Reducere produktions- og materialeomkostninger Forbedre levetid, holdbarhed og pålidelighed

4 SOFC Udviklingen er især fokuseret på at reducere omkostningerne i enhederne, øge levetiden og øge pålideligheden. Senere kan der komme øget fokus på at udvikle anlæg, der kan drives fleksibelt i et smart grid system samt på produktion af anlæg, hvor overskudsvarmen fra elproduktionen kan udnyttes i fjernvarmesystemet. Væsentligste teknologiske fokusområder for SOFC Reducere produktionsomkostninger Forbedre levetid, holdbarhed og pålidelighed Opnå erfaring med storskala kørsler Lagring og infrastruktur Lagring af energi på gasform eller som flydende brændstoffer er nødvendigt også i fremtidens grønne energisystem. Brint og CO 2 kan konverteres til metan enten via en kemisk proces, ved hjælp af katalysatorer, eller biologisk ved hjælp af mikroorganismer. Gennem metanen er det muligt at udnytte den eksisterende gasinfrastruktur i form af kaverner, transmissionsnet og distributionsnet til indirekte lagring og transport af brint. En anden mulighed er at lagre brint i dedikerede brintlagre, der er placeret centralt i store kaverneanlæg eller decentralt i mindre overfladeanlæg. Tilsvarende kan brint transporteres i en dedikeret brintrørinfrastruktur eller injiceres i naturgassystemet. De teknologiske udfordringer i disse løsninger er beskrevet kort nedenfor. Brintlagring Der er fire nøgleteknologier i spil til lagring af brint: - Tryksatte tanke - Lagring som flydende brint (kryogenisk lagring) - Lagring i kemiske bindinger fx metalhydrider - Underjordisk lagring i kaverner Generelt gælder, at anlæg til lagring af brint skal udformes anderledes end til lagring af metan, fordi brint er mere eksplosiv og mere aggressiv over for stålkonstruktioner. Lagring i tryksatte tanke er en moden og udbredt teknologi. Disse tanke har dog forholdsvist høje materialeomkostninger, mens produktionsomkostningerne er mere beskedne. Desuden er de tunge, hvilke kan være en udfordring for mobile anvendelser. En anden mulighed er nedkøling af brint til flydende form, hvilket dog involverer et betydeligt energiforbrug. Dertil er der udviklingspotentiale for håndteringen af udledning af brint ved langtidslagring, såkaldt boil-off.

5 Lagring af brint i kemiske bindinger, såsom metalhydrider, er stadig under udvikling. Her er brinten kemisk bundet, og behøver derfor ikke at blive sat under højt tryk i tanken. Disse lagringsteknologier er dog fortsat kun tilgængelig i lille skala, og bruges udelukkende i sektorer, hvor højt tryk er et problem. Teknologien har desuden nogle udfordringer i form af reversibilitet, stabilitets- og materialeomkostninger. Ved lagring af større mængder gas er lagring i kaverner, for eksempel udtømte salthorste en oplagt mulighed. Internationale undersøgelser peger således på, at lagring i netop salthorste er både mere sikkert og har bedre økonomi end lagring i eksempelvis udtjente olie- og gasfelter eller grundvandsmagasiner. Der findes allerede i dag flere brintkavernelagre i bl.a. USA og Storbritannien. I Danmark har vi to aktive underjordiske kaverner kontrolleret af Energinet.dk Gaslager A/S. Væsentligste teknologiske fokusområder for lagringsteknologier Ingen væsentlige teknologiske udfordringer Potentiale for udvikling af teknologi til lagring i kemiske bindinger. Transport af brint i dedikeret brintnet Transport af brint i dedikerede brintrør af stål er en kendt teknologi. Allerede i dag findes der over 2400 km rørkapacitet til transport af brint i USA og 1600 km i Europa 1. PE-rør anvendes normalt ikke til transport af brint i dag, men undersøgelser peger på, at det er en teknisk mulighed. Det er demonstreret i Dansk Mikrokraftvarme-projektet i Vestenskov på Lolland. Der kan forventes en vis lækage af brint i PE-rør. Der er tale om en meget begrænset mængde, dog ca. 13 gange højere end ved transport af naturgas i naturgasnettet målt som energi. Kravene til kontrol af lækager fra rør og komponenter kan forventes at være højere i en startfase. Levetiden for både stålrør og PE-rør vurderes at være ca. 50 år, hvilket er sammenligneligt med tilsvarende infrastruktur til transport af naturgas. Transport af brint i naturgasnettet Der er visse udfordringer forbundet med transport af brint i naturgasnettet. Disse er både relateret til selve transporten og den efterfølgende anvendelse af gassen i forskellige applikationer. Undersøgelser viser således, at tilsætning af brint øger risikoen for revnedannelse i rørene. Tilsætning af oxygen til brinten har vist sig at nedsætte risikoen. Til gengæld kan oxygentilsætningen øge problemer med korrosion, hvis rørsystemet ikke er helt tørt. Alle samlinger udgør en udfordring ved en konvertering til brint, særligt omkring pakningerne. Relateret til anvendelsessiden er der en grænseværdi for brintindhold på 2 % volumen grundet en bekymring for korrosion af ståltanke i naturgaskøretøjer. Gasturbiner med lavemissionsbrændere kan desuden reagere følsomt på brint. Flere gasturbinefabrikanter har derfor fastlagt en maksgrænse for brintandelen på 5 % volumen, i nogle tilfælde endda ned til 1% vol. Endelig er brint et godt substrat for sulfatreducerende og svovlreducerende bakterier. Derfor er der risiko for, at bakterievækst i underjordiske gaslagre fører til dannelse af H 2 S. 1 Technology Roadmap Hydrogen and Fuel Cells (IEA, 2015).

6 Væsentligste teknologiske fokusområder for brinttransport Transport i dedikerede brintrør vil kræve øget kontrol i en startfase Grænseværdier for brintindhold inden for flere anvendelsesområder begrænser mulighederne for brinttilsætning i naturgasnettet Udvikling af ståltanke i naturgaskøretøjer til at kunne tåle en højere andel af brint. Del 2 Denne anden del af notatet beskriver økonomiske udfordringer for udviklingen af brintteknologier. Notatet bygger på viden indhentet i forbindelse med projektets arbejdspakke 2 og 3 modelopstilling, scenarieopstilling og Balmorelmodelkørsler. Derudover inddrages viden fra projektparternes tidligere arbejde med scenarieopstillinger og økonomimodelkørsler. Brintteknologierne kategoriseres inden for følgende områder i dette notat: Transport persontransport, busser og lastbiler Energikonverteringsteknologier o Elektrolyse o Konverteringsteknologier, hvor brint indgår i fremstillingsprocessen af den pågældende energibærer Individuel opvarmning. Transport Som del af projektet med at analysere brintteknologier potentiale, har Dansk Energi foretaget en komparativ analyse af kørselsøkonomien for personbiler baseret på forskellige drivlinjer og brændstoffer. Fokus i dette afsnit er på en vurdering af potentialet for brændselscellebiler og dermed anvendelsen af brint direkte i transportsektoren. Brint indgår ligeledes i processer knyttet til produktionen af en række grønne brændsler. Konkurrenceevnen for køretøjer på grønne brændsler berøres således også. Metode: For at vurdere det bedste samfundsøkonomiske alternativ mellem de konkurrerende transportformer, er kørselsøkonomien pr. kørte kilometer beregnet. Kørselsøkonomien er udtrykt ved en samfundsøkonomisk nutidsværdi. Skatter og afgifter indgår ikke i beregningerne, da det kan være uhensigtsmæssigt at favorisere visse transportteknologier i forhold til det nuværende afgiftssystem. Udgangspunkt i metoden er baseret på Energistyrelsens Alternative Drivmiddelrapport, men er udvidet med bedre datagrundlag fra projektets dataark, selvstændig dataindsamling og beregninger. Resultater: Analyseresultater indikerer at brintbilen i persontransporten mod 2035 og 2050 bliver mere og mere konkurrencedygtig. Fra 2020 til 2035 forventes en stor reduktion i brintbilens salgspris. En stor del af reduktion kan tilskrives faldende omkostninger i bilens brændselscellesystem, som reduceres med knap 80 % i perioden.

7 Figur 1 Illustration af udviklingen i kørselsomkostninger for forskellige drivlinjer i persontransporten. Det fremgår at brintbilen, gasbilen (fossil gas) og el-hybridbilen ligger og konkurrerer med de konventionelle biler i I 2050 er brint, el, el-hybrid og gasbilen (fossil) på niveau. Figuren viser samfundsøkonomiske omkostninger og er baseret på højprisscenariet WEO Hvis der ses bort fra elbilen med lille batteri og kort rækkevidde, så viser analyseresultaterne at brintbilen i 2035 kommer på niveau med konkurrerende drivlinjer. Følsomhedsberegningerne viser, at brintbilen klarer sig bedst i scenarier med højere brændsels- og CO 2 -priser. Årsagen til dette er ovevejende at biler med forbrændingsmotorer har en relativt dårlig energieffektivitet og dermed et højere brændselsforbrug. Brintbilens energiforbrug er mindre og dermed er den, ligesom elbilen, mere konkurrencedygtig ved højere energipriser. I 2050 viser resultaterne, at brintbilen er blandt de billigste alternativer indenfor persontransporten. Når kørselsbehovet øges, dvs. kørte km pr. år, bliver kørselsøkonomien relativt bedre for brintbilen, da køretøjet afskrives over flere km. Dette gør sig ligeledes gældende for elbilen, som også har relativt høje investeringsomkostninger ift. brændstoføkonomien. Tung transport: Resultaterne indikerer at brint på den lidt længere bane også kunne få en rolle i den tunge transport indenfor segmentet af distributionslastbiler. Præliminære resultater indikerer at brændselscellelastbilerne bliver billigere end konventionelle lastbiler med forbrændingsmotorer på flydende grønne brændstoffer og gasser. Følsomhedsberegninger viser brændselscellelastbilerne kun er marginalt billigere ved lave brændselspriser. Det skal dog påpeges, at der på nuværende tidspunkt kun er ganske få udviklere af brændselscellelastbiler på verdensplan.

8 Figur 2 Det ses af figuren at gaslastbilen på SNG (metaniseret biogas) ikke kan konkurrere med brændselscellelastbilen i Figuren viser samfundsøkonomiske omkostninger og er baseret på højprisscenariet WEO-2015 Andre beregninger viser at elbussen er et billigere alternativ end brintbussen, mens brintbussen er det næst billigste alternativ. Begge løsninger ligger tæt på hinanden i 2035 og man kan derfor ikke afskrive at brintbussen også får en rolle. Figur 3 Det ses af figuren at biodieselbussen er billigst i 2035 og at gasbussen ikke kan konkurrere på bionaturgas i nogen af scenarierne. Brintbusser dyrere, men ved hurtigere reduktion i pris og D&V, kan brintbussen blive blandt de billigste løsninger. Figuren viser samfundsøkonomiske omkostninger og er baseret på højprisscenariet WEO-2015

9 Flaskehalse for brint til transport: Reduktion i investeringsomkostning og D&V: Det er afgørende for brintbilens konkurrenceevne, at specielt prisen på køretøjets brændselscellesystem reduceres som det forventes af bilproducenter. Skulle dette ikke blive indfriet, får brintbilen vanskeligt ved at konkurrere mod alternativerne. Den helt store achilles-hæl i brændselscellesystemet, er det dyre platin i bilens katalysatorer. Den påkrævede mængde platin til katalysatorerne reduceres løbende, men skal reduceres markant eller eventuelt substitueres med et billigere materiale, for at brintbilen kan nå det forventede omkostningsniveau. Prisen på brint: Præliminære beregninger viser, at brintbiler både i høje og lave prisscenarier kan konkurrere med alternativerne (undtaget elbil med kort rækkevidde) i 2035 hvis brintprisen ligger på kr./gj. For at kunne levere brintpriser på dette niveau, forudsætter det dog et gennembrud af SOEC-teknologien, da alkalisk elektrolyse, på nuværende tidspunkt, ikke forventes at opnå tilsvarende virkningsgrader og dermed tilsvarende produktionspriser. Hvad skal der til for at gøre brintbilen absolut billigst i 2035: Brintbilen ville blive billigste transportløsning, hvis brændselscellesystemet bliver billigere end forventet eller hvis batteripriserne eller biomassepriser bliver højere end forventet. Brintbilen udkonkurrerer også de andre drivlinjer, hvis brintprisen falder under 130 kr/gj. Dette vil nok overvejende skulle ske som følge af lavere elpriser. Konverteringsteknologier I forbindelse med udarbejdelse af notatet om energibærere i arbejdspakke 3, er der foretaget flere beregninger og en analyse af produktionsomkostningerne for de i projektets medtagne konverteringsteknologier. Metode: Energikonverteringsteknologiernes økonomi er blevet undersøgt ved et komparativt studie, hvor produktionspriserne blandt andet er blevet sammenlignet med benchmarkingpriser for konkurrerende brændsler. I analysen er der foretaget følsomhedsberegninger ved forskellige spænd af inputpriser. Der foretages kun samfundsøkonomiske beregninger. Elektrolyse Resultater: Resultaterne knyttet til elektrolyse indikerer, at alkalisk elektrolyse baseret på virksomheden NEL s teknologi (atmosfærisk tryk), er den billigste form for elektrolyse nu og de næste år frem. Selvom SOEC endnu ikke er kommerciel, er der relativt høje forventninger til, at man kan forbedre virkningsgraden og reducere omkostninger for elektrolyseteknologien. Når disse forventninger ligges til grund for beregningerne i projektet, bliver SOEC signifikant billigere end de andre teknologier i 2035 og

10 2015* fremadrettet. SOEC er dog en forholdsvis umoden teknologi, og det er ikke muligt at vide med sikkerhed, med hvilken hast teknologien udvikler sig. Hvis forventningerne bliver indfriet, vil SOEC kunne levere brint til priser, der kan sikre brintbilens konkurrencedygtighed fra Analysen viser at, i et scenarie med lave energipriser vil SOEC have behov for længere driftstid og dermed have en ringere indtjening end i scenarier med højere brændsels- og elpriser. En udvidet analyse baseret på præliminære varighedskurver af elpriser fra Balmorelsimuleringer viser, at andre elektrolyseteknologier end SOEC ikke kan, eller kun vanskeligt kan, levere brint til en konkurrencedygtigpris. I future-scenariet baseret på en projektion af nuværende markedspriser til 2035, kan alkalisk NEL-elektrolyse akkurat levere brint til en pris på omkring 150 kr/gj, ved ca driftstimer. DKK/GJ Brintpriser v/ Elektrolyse WEO-scenariet, 2015 priser Eff. % SOEC AEC NEL Atmospheric pressure AEC Hydrogenics AEC GreenHydrogen.dk PEM Investering D&V Elektricitet Varme Samlet pris Virkningsgrad Figur 4 Illustration af omkostninger og brintproduktionspriser ved forskellige elektrolyseløsninger i højprisscenariet, WEO SOEC-løsningen forventes at blive billigst i Flaskehalse: Hvad skal brintprisen benchmarkes mod: En central flaskehals for udviklingen og udbredelsen af elektrolyse i storskala er hvordan, de teknologier der skal aftage brinten, udvikler sig. Ikke bare deres teknologiske udvikling, men også udviklingen af de rammevilkår som de brintaftagende teknologier spiller op imod vigtigt. I det ovenstående blev transportsektorens flaskehalse berørt. Hvis der skal efterspørges brint i transportsektoren, er det vigtigt at brændselscellesystemer opnår de forventede forbedringer ellers vil andre køretøjsteknologier udkonkurrere brintbilen, hvis de andre teknologier vel at bemærke opnår deres forventede forbedringer.

11 Ligeledes er det centralt for energikonverteringsteknologier der benytter brint, f.eks. metaniseringsteknologier, at de opnår konkurrencedygtige produktionspriser for grønne brændsler i forhold til benchmarkingpriser som for eksempel benzin inklusiv eksternalitetsomkostninger Reduktion i investeringsomkostning, drift og vedligehold af elektrolyseanlæg: Det er centralt, at faktorer som investeringsomkostningen samt drift og vedligehold reduceres for elektrolyseanlæggene. Hvis elektrolyseteknologierne ikke opnå de reduktioner der forventes, får brint vanskeligt ved at spille en større rolle i transportsektoren set ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv. Privatøkonomisk spiller andre faktorer ind, og her er brint et solidt alternativ. Naturligvis kan dette reduceringsbehov skærpes/lempes alt afhængigt af om, eksempelvis, batteripriser eller hybridteknologi i transportsektoren udvikler sig mere eller mindre gunstigt i forhold til projektets basisantagelserne. For de alkaliske elektrolyseteknologier er drift og vedligehold generelt høje, og investeringsomkostningen forventes ikke at blive væsentlig billigere i fremtiden. Hvis det kunne lade sig gøre at producere og drive disse anlæg billigere i fremtiden, vil disse anlæg mere sandsynligt få en rolle. En halvering af anlægspris, drift og vedligehold vil gøre alkalisk elektrolyse konkurrencedygtig med SOEC. PEM-elektrolyseanlæg er generelt dyrere i investeringsomkostninger, mens drift og vedligehold er billigere. Her bør der derfor fokuseres at bringe investeringsomkostningerne ned. Virkningsgraden, prisen på el og varmegrundlag: Den vigtigste parameter for brintprisen er ubetinget elprisen, og derfor bliver det også centralt hvor effektivt energien konverteres fra el til brint. Elektrolyseanlæggene kan eventuelt optimeres, så de kører i perioder med de laveste elpriser. En analyse af præliminære resultater fra Balmorel viste, at der dels var relativt få timer med lave elpriser i modelsimuleringerne og dels at anlæggene skulle have relativt mange driftstimer for at dække deres omkostninger. Derfor kan reguleringsmekanismer i markedet, som andet fleksibelt forbrug der stabiliserer elpriserne og løfter lavpristimerne, identificeres som en flaskehals. Når elektrolyseanlæggene køres fleksibelt virker de i sig selv stabiliserende på elprisen, men for at elektrolyseanlæggene skal agere fleksibelt i elmarkedet og samtidigt have god økonomi, skal de have lavere kapitalomkostninger. Alternativt kunne man se muligheden for at elektrolyseanlæg kører konstant, og tilbyder at indstille brintproduktionen ved meget høje elpriser. En anden ting der kan være med til at reducere omkostningerne ved elektrolyseanlæg, er muligheden for at sælge restvarme fra processen. For at udnytte dette skal der sikres et varmegrundlag, der kan aftage varmen fra elektrolyseprocessen. Konverteringsteknologier hvor brint indgår Metanisering af biogas og termisk forgasning For at brint skal have en mulighed for at spille en rolle i metanisering af biogas, kræver det først og fremmest, at biogas bliver produceret til en konkurrencedygtig pris.

12 Analyseresultater viser, at konkurrencesituationen i et lavpris-scenarie, hvor biogas eller SNG benchmarkes mod, eksempelvis, naturgas inklusiv eksternalitetsomkostninger, kan blive skærpet for grønne gasser, hvis ikke der er billig biomasse til rådighed. Omvendt er konkurrencesituationen bedre for grønne gasser i scenarier med høje fossile priser. Det skal dog bemærkes, at hvis biomasseprisen følger med op i disse scenarier, vanskeliggøres konkurrencesituationen for de grønne gasser. Der er dog yderligere en udfordring knyttet til høje fossile priser, for de presser elpriserne op, således at brint til metanisering bliver dyrere. Beregninger indikerer at den billigste måde at fremstille SNG i 2035 er ved metanisering af biogas, efterfulgt af traditionel biogasopgradering og termisk forgasning. Resultatet afhænger naturligvis af hvilke forudsætninger man ligger til grund for henholdsvis elektrolyse og brintpris. I indeværende projekts analyseramme er antaget, at SOEC opnår de økonomiske og teknologiske gennembrud som producenter forudser. I højprisscenariet med høje elpriser ligger metanisering af biogas og opgradering af biogas, stort set på samme omkostningsniveau. Biogasopgradering er meget lidt elintensiv og er således mest følsom over for biomassepriser, mens metanisering af biogas er mest følsom over for elprisen. SNG 2 ser ikke ud til at kunne opnå en tilstrækkelig konkurrencedygtig pris for at kunne konkurrere i transportmarkedet i samfundsøkonomiske beregninger. Følsomhedsscenarier understøtter disse indikationer. I den tunge transport for lastbilssegmentet åbnes en mulighed for anvendelse af grøn gas, såfremt brændselscellesystemer ikke opnår de forudsete teknologiske gennembrud. Frem mod 2035 ser potentialet for grønne gasser i transportsektoren lovende ud. Efter 2035 tegnes et billede af, at den grønne gas skal bruges udenfor transportsektoren. DKK/GJ 200 SNG produktionsomkostning 2015 priser Metanisering af biogas Biogas opgrad. Skrubber Investering kr/gj D&V kr/gj Brint kr/gj Elektricitet kr/gj Biogas Varme kr/gj Eksternaliter kr/gj Samlet pris kr/gj Naturgas Figur 5 SNG produktionsomkostninger sammenlignet med prisen for fossil naturgas inkl. emissionseksternaliteter. 2 Der skal muligvis inkluderes flere positive eksternaliteter (f.eks afgasningfordel) i beregningen.

13 Biometanolproduktion Forudsætningsdata viser at fremstilling af biometanol ved termisk forgasning ved hjælp af SOEC, er markant billigere end når biometanol fremstilles på traditionel vis ved forgasning af biomasse. Resultaterne viser, at metanol kan fremstilles til en pris, der kan konkurrere i transportsektoren i Biometanol er mest konkurrencedygtig ved høje fossile priser og/eller lave elpris. Individuel opvarmning Dansk Energi har som del af det overordnede brintkommercialiseringsprojekt analyseret potentialet for brintteknologier i individuelle opvarmningsløsninger mod Metode: Centralt i analysen var vurderingen af det fremadrettede potentiale for mikro-kraftvarme (KV) baseret på to forskellige brændselscelleteknologier, SOFC og PEM. Overordnet er der foretaget en komparativ analyse af de årlige varmeomkostninger inkl. investering samt drift og vedligehold af anlæg i hele deres levetid. Konkret er der udregnet balancevarmepriser udtrykt i nutidspriser for en række nøgleår. I beregninger er der lavet følsomheder med forskellige sæt brændsels- og elpriser. Der er desuden foretaget både en samfundsøkonomisk og en privatøkonomisk analyse af potentialet for brændselscelle mikro-kv i eksisterende boligmasse, såvel som nyere bygninger underlagt de eksisterende energirammer. Ligeledes er økonomien i mikro-kv blevet undersøgt ift. hvorvidt en del af peak-forbruget blev varetaget ved henholdsvis en gaskedel eller elpatron-løsning. Analyseresultater: Af de to undersøgte brændselscelleteknologier, SOFC og PEM mikro-kv, vurderes SOFC mikro-kv til at have det bedste potentiale på lang sigt. Resultaterne tegner dog et billede af, af mikro-kv generelt ikke bliver konkurrencedygtigt i Danmark inden De danske energisystemsforhold gør forretningsplanen svær at gøre rentabel. Dette gælder både i et samfundsøkonomisk og privatøkonomisk perspektiv. Mikro-KV vil dog højst sandsynligt blive rentabelt i andre lande med et andet energimiks og energiinfrastruktur. PEM mikro-kv forventes i følge projektet teknologidata, at opleve en reduktion på over 80 % i investerings og drifts- og vedligeholdsomkostninger. Analyseresultaterne viser, at PEM mikro-kv, selv med de nuværende progressive antagelser om teknologiske udvikling og gunstige antagelser om fremtidigt varmeforbrug og elpriser, ikke blev konkurrencedygtige med billigere teknologier som eksempelvis varmepumpen. SOFC mikro-kv forventes ligeledes at opleve en væsentlig reduktion i investeringsomkostninger samt drift og vedligehold på godt 60% mod Fra 2035 bidrager forventningen om længere anlægslevetid til at reducerede de årlige investeringsafskrivninger. De samfundsøkonomiske analyseresultater viser, at det økonomiske forbedringspotentiale gør SOFC mikro-kv billigere end både træpillefyr og oliefyr i Privatøkonomisk er SOFC (og PEM) mikro-kv dog stadig de dyreste løsninger i 2035.

14 Figur 6 Figuren illustrerer omkostningsspændet mellem den billigste opvarmningsløsning (varmepumpe) og en række mikrokraftvarmeløsninger i nøgleårene 2020 og I 2050 skal omkostninger for mikro-kraftvarme reduceres med yderligere 50 % for at blive billigst. Flaskehalse: PEM Reduktion i investeringsomkostning, drift og vedligehold: Det er ikke tilstrækkeligt at den forventede omkostningsudvikling bliver indfriet der skal opnås yderligere omkostningsreduktion for at konkurrere med billigere teknologier. Prisen på el: Selv med antagelsen om at brint produceres ved lave elpriser (eller endda gratis), så kan PEM ikke konkurrere med varmepumpeløsninger. Varmegrundlaget: Grundet høje investeringsomkostninger bliver varmegrundlaget centralt for løsningens konkurrencedygtighed. SOFC Reduktion i investeringsomkostning, drift og vedligehold: Det er ikke tilstrækkeligt at den forventede omkostningsudvikling bliver indfriet der skal opnås yderligere omkostningsreduktion for at konkurrere med billigere teknologier. Prisen på gas: Lavere gaspris er ikke i sig selv nok til at SOFC kan opnå konkurrencedygtighed.

15 Varmegrundlaget: Grundet høje investeringsomkostninger bliver varmegrundlaget centralt for løsningens konkurrencedygtighed. Anlægget kan blive konkurrencedygtigt, med nuværende antagelser, hvis: 25 % højere driftstimer, halvering af gaspris, tredobling af elpris. Figur 7 Figuren illustrerer fordelingen af omkostningsreduktionerne for mikro-kraftvarme fra i dag mod Mikro-kraftvarme generelt: Der er forventninger til at mikro-kv kan indfri store reduktioner i investeringsomkostninger samt drift og vedligehold. Ligeledes forventes levetiden af brændselscellen at forbedres markant og effektiviteten forventes bedret over tid. Alligevel er varmeløsninger baseret på mikro-kv presset på økonomien i forhold til andre opvarmningsløsninger. Energimæssigt kan mikro-kv nogenlunde konkurrere med andre løsninger, men de store investeringsomkostninger stiller store krav til varmegrundlaget. Den nuværende energiramme for nye boliger stiller krav om lavt varmeforbrug. Et lavt varmeforbrug betyder, at der er mindre at smøre investeringsomkostninger ud over. Mikro-KV er derfor dårligt stillet i forhold til energikravene for nye boliger. Elvarme, som har relativt små investeringsomkostninger, bliver således en af de billigste varmeløsninger i nyere lavenergi bygninger. Hvis mikro-kv baseret på brændselscelleteknologi skal opnå et gennembrud, skal investeringsomkostninger, samt drift og vedligehold endnu længere ned end de nuværende forventninger. Ligeledes skal levetiden på anlæggene (brændselscellerne) op og virkningsgraden forbedres yderligere. Privatøkonomisk kunne potentialet for mikro-kv bedres med teknologistøtte og afgiftsfritagelser på VE-gas. Større private forbrugere med meget højt varme- og elforbrug vil have en bedre business-case end en gennemsnitlig forbrugere. Et større varmegrundlag vil dække en større del af den relativt store kapitalomkostning, mens sammenfald mellem en stor andel af egen el-produktion og -forbrug vil reducere betalingen af afgifter knyttet til system-, net-, PSO-, og elafgifter.

16 Afslutningsvist skal det nævnes, at et fremtidens energisystem, hvor størstedelen af elproduktion kommer fra sol og vind, vil have et reduceret behov for grundlastkapacitet i elsystemet. Der vil kun være behov for, at termiske kraftværker kører, når det ikke blæser eller solen ikke skinner. Ud fra denne betragtning vil mikro-kv kun få relativt driftstimer med rentable elproduktion, hvilket vil udfordrer deres økonomi yderligere. Med andre ord, vil der i fremtidens energisystem være behov for teknologier, som kan forbruge og ikke producere el.

Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling

Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling Anbefalinger til forcering af teknologisk udvikling Indledning og overordnet analyse Gennem projektet er der udarbejdet analyser af de teknologiske og økonomiske flaskehalse for brintteknologiers udbredelse

Læs mere

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem

Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Elopgraderet biogas i fremtidens energisystem Biogas2020 KulturCenter Limfjord Skive. 8 november 2017 Hans Henrik Lindboe og Karsten Hedegaard, Ea Energianalyse 1 Formål At undersøge perspektiverne for

Læs mere

Power-to-gas i dansk energiforsyning

Power-to-gas i dansk energiforsyning Power-to-gas i dansk energiforsyning Årets gaskonference 2014, 14. november 2014 Søren Dupont Kristensen Direktør, Systemudvikling og Elmarked sdk@energinet.dk 1 Agenda 1. Energinet.dks strategi og den

Læs mere

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company:

Dansk Sammenfatning Nov. 2010. A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis. McKinsey & Company: Dansk Sammenfatning Nov. 2010 A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis McKinsey & Company: A portfolio of power-trains for Europe: a fact-based analysis Rapport baggrund En faktabaseret

Læs mere

Behov for el og varme? res-fc market

Behov for el og varme? res-fc market Behov for el og varme? res-fc market Projektet EU-projektet, RES-FC market, ønsker at bidrage til markedsintroduktionen af brændselscellesystemer til husstande. I dag er der kun få af disse systemer i

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Introduktion til Brint-og brændselscellebranchens nye strategi

Introduktion til Brint-og brændselscellebranchens nye strategi Introduktion til Brint-og brændselscellebranchens nye strategi Partnerskabet for brint og brændselsceller Axelborg, 23. april 2013 Partnerskabets medlemmer Hvem er vi? Hvor henne? Brændselscelle materialer

Læs mere

Fremtidens brændstof - kan laves af træ

Fremtidens brændstof - kan laves af træ DTU KT/BGG om Fremtidens brændstof - kan laves af træ Jesper Ahrenfeldt, gruppeleder & seniorforsker jeah@kt.dtu.dk, 2132 5344 1 Får vi brug for bio-brændstof? Det Internationale agentur for vedvarende

Læs mere

Brint og brændselsceller i fremtidens energisystem

Brint og brændselsceller i fremtidens energisystem Brint og brændselsceller i fremtidens energisystem + PARTNERSKABET FOR BRINT OG BRÆNDSELSCELLER Brint og brændselsceller bidrager til at løse Danmarks store udfordringer Brint og brændselsceller i fremtidens

Læs mere

Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S

Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S Gastekniske dage, maj 2012 Metansamfundet - Opgradering af biogas med brint et udviklingsprojekt støttet af Region Midtjylland Carsten Rudmose HMN Naturgas I/S Deltagere i projektet HIRC - Hydrogen Innovation

Læs mere

Analyser af biomasse i energisystemet

Analyser af biomasse i energisystemet Analyser af biomasse i energisystemet BIOMASSE I FREMTIDENS ENERGISYSTEM Anders Bavnhøj Hansen Chefkonsulent E-mail: abh@energinet.dk 1 Hovedbudskaber Energiressourcer Kul, olie, naturgas, Vind,sol, Biomasse

Læs mere

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012

Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Bæredygtige biobrændstoffer Nationalmuseet den 12. september 2012 Naturgas Fyn 5,9% 25,7% Omsætning 2011: DKK 1,8 mia. 7,9% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Resultat før skat 2011: DKK 82 mio. Ansatte: 85 Naturgas

Læs mere

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse

Fremtidens energi. Og batteriers mulige rolle i omstillingen. Rasmus Munch Sørensen Energianalyse Fremtidens energi Og batteriers mulige rolle i omstillingen Rasmus Munch Sørensen Energianalyse 16-09-2015 18 Energinet.dk? Hvorfor grøn omstilling? 16-09-2015 3 Sygdom World Bank Symptom Kur Kunderne

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Perspektiver for VE-gas i energisystemet

Perspektiver for VE-gas i energisystemet Perspektiver for VE-gas i energisystemet Temadag om VE-gasser og gasnettet Anders Bavnhøj Hansen, (E-mail: abh@energinet.dk) Chefkonsulent, Strategisk Planlægning Energinet.dk 5. okt. 2011 5.10.2011 1

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere

Demonstrationsprojekter, der sammentænker el, gas og varme

Demonstrationsprojekter, der sammentænker el, gas og varme Balancering af energisystemer Demonstrationsprojekter, der sammentænker el, gas og varme Gastekniske dage 15. maj 2012 Steen Vestervang, Energinet.dk stv@energinet.dk Oversigt Energinet.dk og demoprojekter

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint House of Energy: Overskydende el-produktion Lars Udby / 14. april 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro Den grønne omstilling kræver integration

Læs mere

2. September 2010. Bilag 1. Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet. Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11

2. September 2010. Bilag 1. Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet. Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11 Bilag 1 Energi 2050 udviklingsspor for energisystemet 2. September 2010 Dok. 42329/10, Sag 10/3378 1/11 Bilag 1: forudsætning, metode og afgrænsninger... 3 1.1 Forudsætninger og metode... 3 1.1.1 Energitjenester...

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Fremtidens energi er Smart Energy

Fremtidens energi er Smart Energy Fremtidens energi er Smart Energy Partnerskabet for brint og brændselsceller 3. april 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk I januar 2014 dækkede vindkraften 63,3

Læs mere

Fremtiden for el-og gassystemet

Fremtiden for el-og gassystemet Fremtiden for el-og gassystemet Decentral kraftvarme -ERFA 20. maj 2014 Kim Behnke, Chef for forskning og miljø, Energinet.dk kbe@energinet.dk Energinet.dk Vi forbinder energi og mennesker 2 Energinet.dk

Læs mere

Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015. Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.

Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015. Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea. Hvordan kan afgiftssystemet bedre understøtte energipolitikken? 5 februar 2015 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Energipriser er en international konkurrenceparameter Kr/GJ Energi og

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen Energianalyserne Finn Bertelsen Energistyrelsen Politisk konsensus om 2050 2035: El og varme baseres på VE EU mål om 80-95% reduktion af GG fra 1990 til 2050 kræver massive CO 2- reduktioner. Især i energisektoren

Læs mere

Dantherm Power Kraft- og varmeløsninger med brændselsceller

Dantherm Power Kraft- og varmeløsninger med brændselsceller Dantherm Power Kraft- og varmeløsninger med brændselsceller Dantherm Power Siden 2003 har Dantherm Power haft fokus på udvikling og produktion af praktiske løsninger, der gør brug af brændselsceller og

Læs mere

Gaskonference 2014 Brint og brændselsceller. Partnerskabet for brint og brændselsceller 14. november 2014

Gaskonference 2014 Brint og brændselsceller. Partnerskabet for brint og brændselsceller 14. november 2014 Gaskonference 2014 Brint og brændselsceller Partnerskabet for brint og brændselsceller 14. november 2014 Partnerskabet for brint og brændselsceller - indsatsområder Integration af aktiviteter Offentliggørelse

Læs mere

Baggrundsnotat: "Hvad er grøn gas"

Baggrundsnotat: Hvad er grøn gas Baggrundsnotat: "Hvad er grøn gas" Grøn gas er en samlebetegnelse for en række fornybare gasser, der kan fremstilles fra forskellige vedvarende energikilder og i forskellige processer. Biogas, strøm til

Læs mere

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18 29. oktober 2015 Smart Energy Dok. 14/21506-18 Fra Smart Grid til Smart Energy I 2010 lavede Dansk Energi og Energinet.dk en analyse af den samfundsøkonomiske værdi af Smart Grid. Præmissen for analysen

Læs mere

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse

Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Nye Energiteknologier: Danmarks fremtidige energisystem uden fossile brændstoffer Brændselsceller og elektrolyse Prof. (mso) Dr. rer. nat., Sektionsleder Anvendt Elektrokemi Program Modul Program 1 Introduktion

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark

Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark Nationalt: Strategisk energiplanlægning i Danmark KICKSTART AF GRØN OMSTILLING I DANSKE KOMMUNER 29-30 oktober 2015 Anders Kofoed-Wiuff Partner, Ea Energianalyse Spørgsmål Hvordan ser Danmarks energisystem

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

H2 Logic brint til transport i Danmark

H2 Logic brint til transport i Danmark H2 Logic brint til transport i Danmark Gas Tekniske Dage Maj 4, 2016 Side 1 Om H2 Logic en del af NEL Ejerskab: Produkter: Erfaring: Referencer: Fordelen: Foretrukken: H2 Logic A/S er en del af NEL ASA

Læs mere

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER Kate Wieck-Hansen OVERSIGT Politiske udfordringer Afgifter og tilskud Anlægstyper med biomasse Tekniske udfordringer Miljøkrav VE teknologier Samaarbejde

Læs mere

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014

Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen. Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 Modellering af energisystemet i fjernvarmeanalysen Jesper Werling, Ea Energianalyse Fjernvarmens Hus, Kolding 25. Juni 2014 MODEL, SCENARIER OG FORUDSÆTNINGER 2 Model af el- og fjernvarmesystemet Balmorel

Læs mere

Biogassens rolle i det integrerede energisystem

Biogassens rolle i det integrerede energisystem 9.september 2018 - Aalborg kongres og kulturcenter Energidag Biogassens rolle i det integrerede energisystem Frank Rosager Disposition Potentiale og mål for biogas i energiforsyningen Methaniserings (CO2)

Læs mere

FutureGas. - Gassens rolle i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Afdeling for Systemanalyse

FutureGas. - Gassens rolle i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Afdeling for Systemanalyse FutureGas - Gassens rolle i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Afdeling for Systemanalyse Gassens rolle i det fremtidige energisystem Finansieret af Innovationsfonden 33 mio. DKK i alt,

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport

Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport Biogas og andre biobrændstoffer til tung transport Foreningen for danske biogasanlæg Økonomiseminar Hotel Legoland, Billund 5 december 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Projektet Støttet

Læs mere

Udkast, revideret 28/3-2014

Udkast, revideret 28/3-2014 28-03-2014 Udkast, revideret 28/3-2014 Scenarier til køreplan for udfasning af fossile brændstoffer metode og beskrivelse Som en del af køreplanen udvikles scenarier for udfasning af fossile brændsler

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Gassystemets gevinst for samfundet i Indhold. 1. Indledning. 12. november 2015 BDO/DGR. 1. Indledning Resumé af resultater...

Gassystemets gevinst for samfundet i Indhold. 1. Indledning. 12. november 2015 BDO/DGR. 1. Indledning Resumé af resultater... Gassystemets gevinst for samfundet i 2035 12. november 2015 BDO/DGR Indhold 1. Indledning... 1 2. Resumé af resultater... 2 3. Beregningssituationer... 3 3.1 Uden gassystemets muligheder... 4 4. Analyseresultater...

Læs mere

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker Forsyningssikkerheden og de decentrale værker - og store varmepumpers rolle 17/4-2013. Charlotte Søndergren, Dansk Energi Dansk Energi er en kommerciel og professionel organisation for danske energiselskaber.

Læs mere

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang Fremtidens boligopvarmning Afdelingsleder John Tang Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % af boliger På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder

Læs mere

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder

Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Fremtidens elsystem - scenarier, problemstillinger og fokusområder Net Temadag 2009 24. november 2009 Dorthe Vinther, udviklingsdirektør Energinet.dk 1 Indhold Udfordringen for det danske elsystem Fremtidsscenarier

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

GASSENS OG KRAFTVARMENS ROLLE FRA 2020 OG FREM

GASSENS OG KRAFTVARMENS ROLLE FRA 2020 OG FREM GASSENS OG KRAFTVARMENS ROLLE FRA 2020 OG FREM 23. maj 2017 Hanne Storm Edlefsen, afdelingsleder i Elsystemansvar VILKÅR: ÆNDRING I PRODUKTION OG MARKED FORBRUGET AF NATURGAS VIGER (IKKE KUN DEN DANSKE

Læs mere

HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem. Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling. Dokument 17/ Biogas Økonomiseminar

HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem. Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling. Dokument 17/ Biogas Økonomiseminar HVOR ER BIOGASSEN? i fremtidens energisystem Niels Træholt Franck, Gassystemudvikling Dokument 17/08124-28 Biogas Økonomiseminar 11.12.2017 1 DANMARK ÅR 2050 EU målsætning 80-95% CO 2 - reduktion Regeringens

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk

Fremtidens Integrerede Energisystem. Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Fremtidens Integrerede Energisystem Loui Algren loa@energinet.dk Energianalyse Energinet.dk Dagsorden Kort om Energinet.dk Scenarie for et samfundsøkonomisk effektivt energisystem baseret på vedvarende

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser?

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Naturgasnettet nu og i fremtiden Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Jan K. Jensen, DGC (jkj@dgc.dk) IDA Energi HMN Naturgas, 9. december 2015 Dansk Gasteknisk Center DGC er en

Læs mere

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund Klar til nye udfordringer Fossilfrit DK Udfordringen Fakta om naturgas Grøn gas Gassens

Læs mere

Fokus for energianalyser 2016

Fokus for energianalyser 2016 4. januar 2016 Fokus for energianalyser 2016 Energianalyser er grundlag for Energinet.dk s planlægning Et grundigt analysearbejde er en nødvendig forudsætning for en vellykket planlægning og drift og i

Læs mere

Rapport fra Biogas Taskforce. Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen

Rapport fra Biogas Taskforce. Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen Rapport fra Biogas Taskforce Skive 12. juni 2014 Bodil Harder, projektleder, Energistyrelsen Energiaftalen af 22. marts 2012: Biogas Taskforce skal undersøge og understøtte konkrete biogasprojekter med

Læs mere

Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet

Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet Analyseforudsætninger og scenarier for udvikling af energisystemet Konference om energieffektivitet i industrien Teknologisk Institut 2017-04-04 Anders Bavnhøj Hansen, ABH@Energinet.dk Forskning og udvikling

Læs mere

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats

Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats 12. oktober 2017 Analyse nr. 28 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Side 1 ANALYSE NR. 28 (RESUMÉ) 12. OKTOBER 2017 Lad energisektoren løfte Danmarks klimaindsats Bidrag til opfyldelse af klimamål

Læs mere

Analyse af samspil til energisystemet

Analyse af samspil til energisystemet Analyse af samspil til energisystemet Konference for demoprojekter om varmepumper Dansk Fjernvarme, Kolding, 21. januar 2016 Anders Kofoed-Wiuff, Ea Energianalyse 2 Vestdanmark 2015 Energiforbrug til opvarmning

Læs mere

BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER. Af chefkonsulent John Tang

BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER. Af chefkonsulent John Tang BUD PÅ FREMTIDENS AFGIFTSSTRUKTUR PÅVIRKNING AF VALG AF ENERGIKILDER Af chefkonsulent John Tang FJERNVARMENS FREMTID Konkurrenceevne varmepris: FJERNVARMENS FREMTID Konkurrenceevne varmepris: 5 værker

Læs mere

Gassens rolle på kort og lang sigt. Torben Brabo, Gasdivisionsdirektør, Energinet.dk

Gassens rolle på kort og lang sigt. Torben Brabo, Gasdivisionsdirektør, Energinet.dk Gassens rolle på kort og lang sigt Torben Brabo, Gasdivisionsdirektør, Energinet.dk Gassystemets rolle fra 2012 til 2050 Energiaftale 2012 Klimalov 2013 Lov om transport 2013 Gasinfrastrukturens rolle

Læs mere

Vurdering af rammebetingelsers indflydelse på implementeringen af brintteknologier i et samlet energisystem

Vurdering af rammebetingelsers indflydelse på implementeringen af brintteknologier i et samlet energisystem Vurdering af rammebetingelsers indflydelse på implementeringen af brintteknologier i et samlet energisystem Brintteknologier spiller en nøglerolle i fremtidens energisystem. Det er grundantagelsen i hele

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem - Omstilling af den danske energiforsyning til 100 pct. VE i 2050 Strategisk energiplanlægning, Region Midtjylland Torsdag den 6. juni 2013 Carsten Vittrup, Systemplanlægning 1

Læs mere

Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl

Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl 10. september 2013 1 Status - gasnettet Teknisk/økonomisk velfungerende system stor transportkapacitet stor lagerkapacitet

Læs mere

Fremtidens smarte energisystemer

Fremtidens smarte energisystemer Fremtidens smarte energisystemer Præsentation på GreenLab Skive 27. august 2013 Kim Behnke, Sektionschef, F&U, Energinet.dk kbe@energinet.dk Energinet.dk s vigtigste opgave kl. 20.50 år 20 50 27 august

Læs mere

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. september 2016 SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN Det korte svar er

Læs mere

Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef

Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Hovedpointer r har en vigtig rolle i fremtidens energisystem Afgiftsfritagelsen gør biomasse mere attraktiv

Læs mere

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle Jesper Koch, Dansk Energi MERE VEDVARENDE ENERGI ENERGIEFFEKTIVITET EL BLIVER CENTRAL ENERGIBÆRER 2011 Der findes vel realistisk set ikke en

Læs mere

Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion. Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk

Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion. Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk Muligheder og udfordringer ved overskydende elproduktion Seniorkonsulent Steen Vestervang, Energinet.dk 1 Oversigt Lidt om Energinet.dk Udfordringerne i fremtidens energisystem Mulige løsninger 2 Om Energinet.dk

Læs mere

Fra vindmøllestrøm til

Fra vindmøllestrøm til Fra vindmøllestrøm til The HyBalance project has received funding from the Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking under grant agreement No 671384. The Joint Undertaking receives support from the European

Læs mere

Fra vindmøllestrøm til

Fra vindmøllestrøm til Fra vindmøllestrøm til The HyBalance project has received funding from the Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking under grant agreement No 671384. The Joint Undertaking receives support from the European

Læs mere

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald

Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 82 Offentligt Notat 10. december 2010 J.nr. 2010-500-0002 Afgifts- og tilskudsregler i Danmark, Sverige og Tyskland ved afbrænding af affald I dette notat beskrives

Læs mere

DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK

DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK DERFOR HAR GRØN GAS EN FREMTID I DANMARK De store penselsstrøg Torben Brabo, SVP 1 ENERGINET FOKUSERER I takt med at vi har flere opgaver Strategi og Kommunikation KONCERN HR Koncernjura Koncernøkonomi

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen

Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem. Direktør Kim Mortensen Fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem Direktør Kim Mortensen Varme der efterspørges Energi til opvarmning i Danmark (Mangler varme fra konvertering af organisk materiale til VE-gas eller biodiesel)

Læs mere

Integration af el i varmesystemet. Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef

Integration af el i varmesystemet. Målsætninger og realiteter. 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Integration af el i varmesystemet Målsætninger og realiteter 4/9-2014 Peter Meibom, Analysechef Hovedpointer r har en vigtig rolle i fremtidens energisystem Afgiftsfritagelsen gør biomasse mere attraktiv

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

Brint i fremtidens energisystem

Brint i fremtidens energisystem 20.June 2016 EUDP-projekt: Kommercialisering af brintteknologier Brint i fremtidens energisystem Side 1 EUDP-PROJEKT: KOMMERCIALISERING AF BRINTTEKNOLOGIER 20.JUNE 2016 Brint i fremtidens energisystem

Læs mere

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen

Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Hvilke brændstoffer skal drive morgendagens transportsystem? Ved Henrik Andersen, Energistyrelsen Pct. Transportsektorens andele af CO 2 - udledning og energiforbrug 35 30 25 20 15 10 5-1980 1990 2000

Læs mere

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm

Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Fremtidens elnet i Europa - samspillet mellem elsystemer og muligheden for afsætning af vindmøllestrøm Dorthe Vinther, Udviklingsdirektør, Energinet.dk Temadag: Ejerskab af vindmøller i udlandet 15. november

Læs mere

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brintproduktion, Elektrolyseanlæg Praktisk anvendelse af brint Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brint 1 uge 0,1 kg 3,5 kwh 2,5 time 12 km ¾ af universets

Læs mere

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler

Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler Baggrundsnotat: Middelsporet og elsporet i AP2016 og målsætningen om uafhængighed af fossile brændsler 24. november 2016 Energikommissionen har i forbindelse med præsentationen af forløbene i AP2016 stillet

Læs mere

Future Gas projektet. Gas som en integreret del af det fremtidige Energisystem

Future Gas projektet. Gas som en integreret del af det fremtidige Energisystem Future Gas projektet Gas som en integreret del af det fremtidige Energisystem Biogas2020 Skandinaviens biogas konference - biogassen i en grøn omstilling af Lise Skovsgaard, lskn@dtu.dk Phd. student, FutureGas

Læs mere

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Partnerskabet for brint og brændselsceller - indsatsområder Integration

Læs mere

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017

EL OG GAS TIL TRANSPORT. Analyse af fremtidens drivmidler September 2017 EL OG GAS TIL TRANSPORT Analyse af fremtidens drivmidler September 217 2 BAGGRUND INDHOLDSFORTEGNELSE Forbrug af el og gas til transport er vigtig viden for Energinet 3 Stort potentiale for anvendelse

Læs mere

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi

Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Elsektorens rolle i samarbejde med varmesektor -- fra fossile brændsler til vedvarende energi - tænk globalt, handl lokalt Jesper Koch, Dansk Energi Mange åbne ender Bedre integration mellem el-, gas-

Læs mere

Energieffektivisering for fremtiden. Konference arrangeret af DTU i samarbejde med DI Energibranchen og Dansk Energi

Energieffektivisering for fremtiden. Konference arrangeret af DTU i samarbejde med DI Energibranchen og Dansk Energi Energieffektivisering for fremtiden Konference arrangeret af DTU i samarbejde med DI Energibranchen og Dansk Energi 26-11-2012 DTU International Energy Report 2012 Energy efficiency improvements A key

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck,

FREMTIDEN. Energieffektivitet i industrien. Niels Træholt Franck, FREMTIDEN Energieffektivitet i industrien Niels Træholt Franck, ntf@energinet.dk Temadag om energieffiktivitet 6-4-217 1 HVORFOR SKAL VI GÆTTE PÅ FREMTIDEN? Energinet har ansvaret for, at der er el i stikkontakten

Læs mere

Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem

Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem Gassens mulige rolle i fremtidens energisystem Affaldets rolle i fremtidens energisystem 15. maj 2014 Vestforbrænding Anders Bavnhøj Hansen Chefkonsulent, Msc Udvikling, Forskning og miljø abh@energinet.dk

Læs mere

Seminar om termisk forgasning i Danmark

Seminar om termisk forgasning i Danmark Muligheder med anvendelse af gassen til Bio-SNG Seminar om termisk forgasning i Danmark FORCE Technology 17 november 2015 Niels Bjarne K. Rasmussen Dansk Gasteknisk Center nbr@dgc.dk Indhold Muligheder

Læs mere

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder.

I tilknytning til hvert af temaerne er der i samarbejde med regionens kommuner gennemført tilsvarende temamøder. Dette notat indgår som ét af flere notater, der er udarbejdet af Region Midtjylland i forbindelse med forberedelse af arbejdet med strategisk energiplanlægning. Arbejdet hen imod den strategiske energiplanlægning

Læs mere