På ski med Uhrskov. Gode råd og indspark til din næste skiferie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På ski med Uhrskov. Gode råd og indspark til din næste skiferie"

Transkript

1 På ski med Uhrskov Gode råd og indspark til din næste skiferie

2 På Ski med Uhrskov Intro til denne e- bog Børn og skiferie få en super skiferie med ungerne! Hvornår kan børnene komme med på skiferie? Et par råd, når du har børnene med på ski Valg af destination hvor skal vi hen du? Hvilket land og hvilken destination? Bus, tog eller bil? Hotel, hytte eller lejlighed? Udstyr på skiferien værd at vide om skiudstyr Køb dit udstyr i denne rækkefølge Ski, skistøvler og skihandsker Klædt godt på til skiferie Husk hjelmen! Offpist sådan kommer du derud Styr på dit offpist- udstyr Hold dig fra bagvægt! Guide til Uhrskov.dk Skidestinationer og skivejr Videosektionen Artikler og forum Bureausektionen Mere inspiration til skiferien: Bøj Hjernen, og tag en tur i Æbletræet med Thomas Bøj hjernen den ultimative skiløbs- DVD til begyndere, eksperter og skihadere Æbletræet, Kærligheden, og Det Glade Skiløb DVD om børn og skiløb

3 Intro til denne e- bog Synes du også, at det er uendeligt svært at vente til næste skiferie? Måske kan denne e- bog hjælpe dig med at tage toppen af utålmodigheden og sætte fokus på forventningens glæde. Thomas Uhrskov kommer her med gode råd til skiferien. Kan du ikke beslutte dig for, hvor turen skal gå hen, eller vil du gerne genopfriske din viden om skiudstyr? Skal du på skiferie med børnene, eller vil du gerne have et par indspark til, hvordan du kommer i gang med off- piste? Få Thomas guldkorn og bliv skiklar her!

4 Børn og skiferie få en super skiferie med ungerne! Hvis du skal have børnene med på skiferie, er der næsten altid et væld af spørgsmål, der melder sig. Thomas har svaret på rigtigt mange spørgsmål om børn og ski igennem årene, og her får du hans svar på nogle af de spørgsmål, der optager de fleste forældre, når børnene skal med på ski. Hvornår kan børnene komme med på skiferie? Skrevet af Thomas Uhrskov. Så enkelt lyder det altoverskyggende og evigt tilbagevendende spørgsmål, når talen falder på børn og skiferie. Hvornår kan man tage børnene med på deres første skiferie? Skal de være 3, 7 eller 10 år? Skal de kunne cykle? Kan de tåle den tynde luft? Skal de stå på ski eller køre i kælk? Hvornår kan de selv køre i lift? Hvornår, hvornår, hvornår? Forældre, der stiller hvornår- spørgsmålet, har allerede været igennem alverdens bekymrede overvejelser og bliver derfor ofte en smule forbavsede, når mit svar ikke indeholder en bestemt aldersgrænse, men blot består af to ord: Om vinteren!

5 Lad mig alligevel udbygge mit svar en anelse. Der findes ingen naturlov, der fastslår, at det rigtige tidspunkt at tage sit barn med på skiferie er, når ungen er så og så gammel. Nogen begynder som 10- årige, andre når de knap er fyldt tre år, og min egen datter var med på skiferie første gang, da hun bare var to måneder gammel (Hun havde dog ikke ski på). Det handler nemlig slet ikke om barnets grænser, men om forældrenes. Både mentalt og fysisk minder småbørn en smule om den modellervoks, de gerne fedter ind i familiens ryatæppe: De går ikke i stykker, og de former sig let og smertefrit til omgivelserne. Min påstand er, at hvis blot de voksne formår at skabe trygge rammer og en masse leg, så vil ungerne elske at komme med på skiferie allerede i år uanset deres alder! Når du er klar, er dine børn også klar til sjov på ski! Min efterhånden mangeårige erfaring med skiløb og skiskole har givet mig den opfattelse, at et barn sagtens kan begynde sin ski- karriere, når han eller hun er omkring tre år. På det tidspunkt er barnet tungt, stærkt og koordineret nok til at bakse rundt med skiene. Og vigtigst af alt: Gammel nok til at synes, at det er hylende morsomt! Jeg kender flere børn, der begyndte allerede som to- årige, hvilket heller ikke er noget problem, omend en så tidlig debut stiller noget større krav til forældrene (i den alder er det for tidligt med skiskole).

6 Det kan lyde barskt at udsætte to- tre årige børn for noget så fremmedartet som skiløb, men det er det faktisk ikke. Man skal nemlig huske på, at i en alder af to år har barnet allerede lært og tilegnet sig halvdelen af al den viden, man tilegner sig i løbet af et helt liv. Småbørn er i allerhøjeste grad uimponerede over nye udfordringer faktisk elsker de det. I al fald så længe forældrene sørger for, at udfordringerne aldrig bliver større end barnet kan magte dem. Et par råd, når du har børnene med på ski I begyndelsen er det rart for barnet, at der er en forældre i hver ende af liften. Det betyder ikke, at forældrene skal stå fast parkeret dér. Den ene forældre kører først op, så vedkommende kan hjælpe barnet af liften (i begyndelsen vil børn og andre begyndere nemlig have tendens til at stå for tidligt af). Den anden forældre (hvis I er to) venter til barnet er sendt afsted, og kører så op bagefter. Hvis det er muligt, så hold lidt afstand efter barnet, så er der nemlig tid til at kravle ud af liftsporet, hvis han eller hun skulle falde. I begyndelsen har dit barn brug for hjælp ved liften, men de lærer hurtigt. Lej ordentligt udstyr til børnene, især ordentlige alpine støvler. De plastikski du kan købe i supermarkedet dur ikke. Lad være med at forsøge at forklare det, som du har lært på din skiskole til dit barn. Børns teknik er (og skal være) anderledes end de voksnes. Blandt andet bliver de nødt til at køre i bagvægt, for (via vægtstangsprincippet) at lægge nok vægt på skiene. Luk munden.

7 Tag af sted sidst på sæsonen, hvor der er størst chance for at undgå snefald og meget lave temperaturer det betyder til gengæld, at I skal have masser af skiftetøj med. Sidst på sæsonen er sneen meget våd.

8 Valg af destination hvor skal vi hen du? Skrevet af Thomas Uhrskov Hos de af vennerne, der har været på ski mange gange, er telefonen så småt begyndt at ringe. Hør du, du ved en masse om at stå på ski. Kan du ikke hjælpe os, hvor skal vi tage hen? Hvilket udstyr er bedst? Hvad. Rækken af spørgsmål synes uendelig. Men hvad værre er, så kan man ikke svare entydigt på et eneste af dem. Når det handler om skiløb, findes der nemlig ingen absolutte sandheder. Hverken det bedste sted, de bedste skistøvler, den bedste transportform eller den bedste ski- jakke findes. Lad os begynde fra en ende af Hvilket land og hvilken destination? Det handler om behov. Om flade begynderbakker, om skræmmende og jublende dejlige pukkelpister, om hyggelige restauranter, om off- pist muligheder, om sikkerhed, om skiskole, om svedige diskoteker, om hjemlig hygge i små ferielejligheder alt sammen til priser, som ens buget- konto kan holde til. Det kan ikke komme bag på nogen, at en 47- årig begynder ikke har samme behov som en rutineret 23- årig, men det gælder om at gøre sig behovene klart, INDEN man begynder på ski- katalogerne. For når først farvebillederne overmander én, kan man let falde for forhold, som man slet ikke har

9 behov for. En ting er nemlig sikkert. Der findes INGEN skisportssteder, som er ideelle til alle slags løbere. Og når de eksklusive og hotte områder hævder, at de har terræn til ethvert temperament, så passer det ikke altid. Nuvel, man kan altid finde flade begynder- bakker, men der er ikke meget sjov ved det, hvis de alle sammen ligger nede i bunden af dalen, hvor der er skygge det meste af dagen. Sagt firkantet: Hvis I er begyndere (og tager alene af sted), så er det ikke nødvendigt at tage til de store (og dyre) områder. Det svarer til at betale for en helaftensfilm og så gå efter reklamerne. Efterhånden er Italien, Østrig, Schweiz og Frankrig på nogenlunde samme niveau, når det handler om ski- lifter og udlejning af udstyr. Selvfølgelig er der forskelle, men de er primært kulturelle. Det italienske natteliv er uden tvivl bedst, der er mest hygge og øl i Østrig, og flest pelse og high- tech i Schweiz og alle ved, at man spiser bedst i Frankrig (om end Italien er meget tæt på). Men det er og bliver ubrugelige fordomme omend der lidt om snakken. Det man primært kan fæstne sig ved er, at jo højere beliggende et skisportssted er, jo mere effektivt er lift- og løjpe- systemet og jo mindre charme har selve byen. En anden hovedregel er, at jo højere beliggende område, jo stejlere løjper (der findes dog en del undtagelser. Blandt dem Livigno i Italien, som både ligger højt og fladt.) Med til højde- billedet hører også, at jo højere, jo større sikkerhed for sne (og kulde). En anden hovedregel er at jo større lift- kapacitet (den kan man læse om i de fleste kataloger), jo mere udstyr findes der i udlejning- butikkerne.

10 Bus, tog eller bil? Alle transportformerne har sine fordele. Kører man selv, er man i sagens natur frit stillet, og kan gøre hvad man vil bortset fra at sove undervejs. I bus bliver man stort set kørt fra dør til dør, men er man ikke dværg, kan man ofte komme til at føle sig som en rusten lommekniv, inden man når frem. Bortset fra at togene kun sjældent kører helt op i skibyen (St. Anton i Østrig hører til undtagelserne), indebære tog- transport mange fordele. Der er aldrig kø, og togene kommer stort set altid frem uanset vejret. Og så sover man godt. Hotel, hytte eller lejlighed? Det er naturligvis et spørgsmål om temperament og økonomi. Men man bør huske, at supermarkeds- maden i højt beliggende alpebyer ofte er halvdyr. Desuden er det faktisk ganske anstrengende at skulle ud at købe ind, når man har kæmpet rundt med skiene hele dagen. Omvendt er det rart at få lov at sidde og flade ud i en lejlighed kun iført lange underbukser og mindet om en skøn dag på ski. Selv om det er dejligt at få maden serveret på restaurant hver aften, så kan man ind imellem godt længes efter en stille aften på sofaen. Og får du en hytte ud til pisten, ja så er fordele jo åbenlyse.

11 Udstyr på skiferien værd at vide om skiudstyr Hvilket udstyr skal du have med, når du skal på ski? Skal det koste en mindre bondegård, eller kan du godt vente med at købe nogle ting? Hvilke? Og hvor skal man absolut ikke gå på kompromis? Skiudstyrsjunglen bliver kun sværere at navigere, jo mere smart skiudstyr, der bliver udviklet. Men der er råd at hente lige her. Køb dit udstyr i denne rækkefølge Skrevet af Thomas Uhrskov At pakke til en skiferie kan være en temmelig tung affære bogstaveligt talt. Her er par råd, der gør det hele lidt lettere. Det, du skal pakke, kommer nemlig an på din erfaring og stil. Ting du bør have med på en hvilken som helst skiferie også selv om det er din første: Termoundertøj. Det skal være af kunststof eller specielt forarbejdet uld. Ideen med termoundertøj er, at det transporterer sveden væk fra kroppen og holder dig tør.

12 Et par gode vandafvisende handsker eller luffer. Handsker er mest praktisk, men luffer er varmere. Den absolut varmeste kombination er et par strikkede handsker inde i et par luffer men det er til gengæld lidt besværligt. Et par solbriller og et par skibriller. Skibrillerne skal sidde godt på dit ansigt. Her kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra penge. Dobbeltglas er at foretrække. Hvis du har gode skibriller mister du ikke lysten til at stå på ski, selv om det er koldt, eller det sner. Solcreme i bjergene er både sol og vind hård ved huden. Gode skisokker (gerne frotté ikke ragsokker). Skihjelm de er mod forventning enormt dejlige at have på. Ting du med fordel kan købe, når du har stået på ski i et par år og ved, at du vil på skiferie de næste mange år: Skistøvler du skal prøve mange forskellige mærker, inden du beslutter dig. Det er svært og tager tid. De fleste erfarne skiløbere har et eller to støvle- fejlkøb bag sig. Søg råd, og giv dig god tid. Skibukser og - jakke. Smag og behag er forskellig. Men det er dumt ikke at købe et sæt med Gore Tex eller lignende vandafvisende membran. Hvis du går efter modefarverne, vil du hurtig blive passé. Lad dig ikke forblænde af smarte ekspeditionsagtige detaljer. Du skal på skiferie, ikke bestige Mt. Everest. Jo flere lommer jo bedre, og husk, der skal være lynlåse i dem alle. Der skal være fleece i kraven (så lynlåsen er dækket), og ærmerne skal kunne strammes til (og åbnes op i varmt vejr). Hvis du ikke allerede har en, så køb en god fleece!

13 Ting du først skal investere i, når du har stået så meget på ski, at du kender dine skimæssige grænser og ved, hvad du kan lide og ikke lide: Ski - Der findes tusind forskellige slags. Køb først ski, når du er rimelig rutineret, ellers vokser du bare fra dem. Og den der med, at de her ski holder 10 år, kan du godt glemme. Om 10 år har udviklingen gjort dine ski håbløs gammeldags. Skal du købe carvingski? Ja, du skal! Alene af den grund, at man faktisk ikke kan få andet. Lyv ikke om dit niveau overfor ekspedienten. Er du generelt en blærerøv eller meget selvudslettende, så få en ven, der kender dit skiløb med i butikken. Hvis ekspedienten skal rådgive dig godt, skal han/hun have reel besked. Bindinger køb dem, der følger med skiene. Og hvis der er flere mulige, så vælg dem ekspedienten fortæller dig passer til din vægt og løbestil. Bindinger fungerer ikke optimalt. hvis de er strammet helt til (fordi du har købt en juniorbinding, selv om du vejer 110 kilo), eller hvis de er løsnet helt (fordi du er begynder, men gerne ville ses med et par konkurrencebindinger). Stave - Prøv forskellige, og oplev, hvor vigtigt det er, at de er lette nede ved spidsen. Har du mange penge, så køb et par af kulfiber. Dem skal du dog huske at tage med dig, når du går ind på bjergrestauranten og spiser frokost ellers forsvinder de. En lille rygsæk den skal sidde godt på ryggen. Den reklamerygsæk, du fik nede i banken, duer ikke, den bliver du bare træt af at løbe rundt med. Og husk, hvis du har rygsæk på, så vil hele

14 familien og alle dine venner gerne lige ha denne her hue og de her briller med i den. Den bliver tung men det er sødt af dig. Neopren knæbind. Hvis du har stået på ski i mange år, er det måske begyndt at værke lidt i knæene. Er du nået dertil, så kan du med fordel investere i et par knæbind af neopren. De holder knæene varme, støtter og beskytter en lille smule mod slag, men ikke mod vrid. Primært er de meget behagelige at have på. Ski, skistøvler og skihandsker Ski Der findes mange forskellige typer ski. I den ene ende er der legetøjet, der ikke er mere end centimeter lange. I den anden ende findes storslalom-, all mountain- og styrtløbs- ski, som ikke er helt så taljerede. For alle ski gælder det, at de er blevet en del kortere end traditionelle ski. I dag snakker man ikke så meget om skienes længde, men i stedet om skienes svingradius. Hvis du søger efter gennemgang af de forskellige skityper i min video- biograf, kan du se lidt mere om emnet. Skistøvler Skistøvler er den vigtigste del af skiudstyret. Dine støvler har to opgaver. Dels skal de være behagelige at have på, dels skal de overføre din krops bevægelser til skiene. Jo stivere støvlerne er, jo mere præcist overfører de dine bevægelser til skiene: En fordel for gode løbere en ulempe for nybegyndere. Du kan få en introduktion til skistøvlernes ABC i min video- biograf. Skihandsker Også når det kommer til skihandsker, kan du let købe dig fattig. De behøver dog ikke bruge mange penge på handsker, men du skal vide, at kolde fingre er den sikre måde at miste lysten til at løbe på ski. Der er mange gode mærker men jeg er stor fan af handsker fra Hestra.

15 Klædt godt på til skiferie Det er ikke sjovt at stå på ski, hvis man sveder eller fryser. Derfor er den rigtige påklædning faktisk ret betydningsfuld. Vil du have det bedst muligt, så bør du klæde dig på i tre lag (klik på billedet herunder for at se en kort video, der forklarer alt). Inderste lag skal være et sved- transporterende lag bestående af kunststof eller uld. Svedeundertøjet sørger for at transportere svenden væk fra kroppen, så huden holdes tør. Det næste (mellemste) lag skal holde kroppen varm. Det er dette lag, du varierer tykkelsen af alt efter temperaturen udenfor: Fleece- trøje, lange underbukser, sweatshirts m. m. Og til sidst det yderste lag (kaldet skallen), hvis opgave blot er at holde vand og vind ude. Et lille tip: Hvis du er ude i stærk frost og kraftigt blæsevejr, kan du med fordel bruge en såkaldt neopren- maske. Det er en slags tørklæde syet efter ansigtets form og lavet i neopren (det materiale våddragter er fremstillet af). Masken beskytter ansigtshuden, og det er stort set umuligt at fryse til gengæld er den grim som arvesynden. Du kommer til at ligne en ishockeymålmand, men det er det værd. Jeg fortæller mere om krav, du bør stille til skitøjet (nærmere bestemt til skijakke og bukser) her.

16 Husk hjelmen! Der er faktisk en voksende erkendelse af, at en skihjelm er en del af den basale skiudrustning også for voksne. Blandt snowboardere og offpist- skiløbere er det ikke længere tøsedrengene, som bruger hjelm. Tværtimod er holdningen ofte den, at man ikke vil følges med løbere, som ikke bruger hjelm. Og i takt med at flere og flere af de vilde drenge flækker deres hjelme, mens de har dem på, stiger erkendelsen af, at det er temmelig ok at køre med hjelm. Tillad mig derfor at komme med en opfordring om at bruge skihjelm, hvis: du er begynder, og dermed ekstra udsat for kollisionsfare bagfra. du er snowboarder, og dermed udsat for ganske kontante styrt. du elsker at køre uden for pisterne, hvor snedækkede klippestykker kan udgøre en skjult fare. du er freestyler og holder af at lave halsbrækkende spring. du er en fartglad pistefræser. du blot kunne tænke dig at minimere risikoen for at komme alvorligt til skade. Du har børn og ikke vil være dobbelmoralsk, når du kræver at de skal køre med hjelm. Og jeg gentager gerne mig selv på det her område. Så hvis du ikke er overbevist om, at hjelmen er en god investering, synes jeg du skulle tage et kig her.

17 Offpist sådan kommer du derud Når du først er bidt af skiløb, kan det være, du får lyst til at komme væk fra pisternes faste ruter og ud, hvor der er eventyr at finde. Men ægte off- piste kræver lidt mere udstyr og forberedelse end en dag tilbragt inden for de præparere pisters markeringer, og hvad skal du egentligt have med dig for, at du kan anse dig selv som klar? Det får du et bud på her. Styr på dit offpist- udstyr Skrevet af Thomas Uhrskov. Skiløb i off- pisten er fantastisk, men da det ikke er helt uden risiko, bør du investere i smule sikkerhedsudstyr.

18 Inden du læser gennemgangen af de forskelle elementer, som sikkerhedsudstyret består af, er det vigtigt, at du forstår to ting: 1. Du er ikke sikret, bare fordi du har købt sikkerhedsudstyr det giver ingen garanti for at undgå ulykker. 2. Du skal købe både bipper, sone og spade kun i sammenhæng kan du gøre en forskel. Off- pist skiløb er vidunderligt, så kort kan det siges. Her får du dog lidt flere ord, nemlig dem, der til for at beskrive det nødvendige sikkerhedsudstyr. Mobiltelefon Fortæl altid nogen, at I tager af sted, hvor I tager hen, og hvornår I regner med at komme tilbage. Find også ud af, hvilket nummer du skal ringe til, hvis uheldet er ude. Sonde Teleskopstav af aluminium, kevlar eller carbon med tilspidset ende, der bruges til at søge efter lavineofre. Sonden skal helst være over 3 meter lang. Du kan også bruge sonden til at måle snedybden med. Spade Når selv mindre sneskred stopper, sætter sneen sig som beton og låser ofret fast i den position, han/hun indtog lige inden lavinen stoppede. Som offer har man sjældent mulighed for at røre sig, og historier om folk, der har gravet sig fri, hører til absolutte sjældenheder. Du kan ikke grave et offer ud med hænderne eller med en ski. Du skal bruge en spade. Der findes mange forskellige spader. Hvis det er en plasticspade, skal du sikre dig at plastikket er hårdt nok. Firmaerne Ortovox, Life- link og Black Diamond laver rigtig gode plastikspader. Aluminiumspaderne er mere brudsikre, men kan have en lidt forstyrrende effekt på bipperen. Dette kan du kompensere for ved at sætte spaden lidt væk, mens du søger.

19 Førstehjælpskit Som en hovedregel er det en god ide at have lidt førstehjælpsudstyr med, når man står på ski. Skal man på tur i off- pisten, er det et must. Der ikke tale om, at man skal have et helt hospital i rygsækken, men derimod om nogle få vigtige ting. På listen er sportstape til at støtte ømme/forstuvede led, en pose til sne, så et led eller en muskel kan køles ned, kompresforbinding til snitsår eller større åbne sår, plaster til småskræmmer og et aluminiumtæppe til at isolere og signalere en evt. hårdt tilskadekommet med. Derudover er det, som nævnt, godt at have mobilen med i lommen. Powder ribbon Et én meter langt, farvet og bredt stykke nylonbændel, der gør det muligt at finde sine ski, hvis bindingen udløser under dybsneskørsel. Metoden er den simple, at den ene ende af båndet sættes fast på skiens binding, mens resten af båndet stoppes op under skibukserne. Hvis man så falder, og bindingen udløser, vil den løse ende af båndet næsten altid stikke op af sneen et eller andet sted og på den måde vise vejen frem til, hvor skien har gemt sig. Stikker båndet ikke op af sneen, vil det alligevel være lettere at finde skien. Ved at padle gennem sneen med en skistav vil man hurtigt fange båndet, som så fører dig frem til din ski. Pas dog på, at du ikke knækker skistaven ved at padle for hårdt. Mange mennesker, der ikke har dyrket dybsnesskiløb, har svært ved at tro, at man kan miste en ski i den dybe sne. Det kan man! Er sneen let, kan en ski godt glide af sted seks- syv meter efter at løberen har mistet kontakten med den. Jeg har været med til at lede efter ski i flere timer ad gangen. Tre gange har vi måtte opgive og blot vente på, at foråret bringer en rusten ski for dagen. Lavinebipper En lavinebipper er et lille sende/modtageapparat, der udsender et signal på den internationale lavinefrekvens 457 khz. Inden man påbegynder offpiste- turen, sætter man bipperen til at sende ved at dreje knappen over på send. Rives en person med i en lavine, sætter de øvrige skiløbere

20 deres bipper på modtag og kan så via et lydsignal og/eller display finde frem til ofret. Men, men, men det er ikke nok at have en bipper, man skal også vide, hvordan man bruger den. Det er nemlig ikke helt så let, som man umiddelbart skulle tro. Det kan ikke siges tydeligt nok! TRÆN! Den vigtigste faktor, der i mange tilfælde udgør forskellen mellem liv og død, er hvor rutineret man er til at bruge en lavinebipper. Desværre ligger mange af de nye markedsføringskampagner for digitale bippere op til, at lavinebipperen kan finde ofret for dig. Det kan den ikke. Digitale bippere kræver lige så meget træning som analoge bippere. Inden for små afstande er det lidt nemmere at bruge de digitale bippere, men analogbippere har en længere rækkevidde. Brug dine øjne! Med de nye digitale modtagere sker det tit, at folk kun går og kigger på det digitale display i stedet for at bruge øjnene til også at søge i sneen. I mange tilfælde især ved mindre laviner - stikker der nemlig noget op af sneen fx en handske, en stav eller en skispids. HUSK. Det er ikke nok bare at købe bipperen. Det er fint nok at finde det sted i sneen, hvor skiløberen ligger begravet, men uden sonde og en spade er det næsten umuligt at grave ofret fri. Analog- bipperen (1 antenne) har eksisteret længe, men inden for de sidste 5 år er de nye digitale- bippere (2 antenner) kommet til. Der har været stor debat om, hvad der fungerer bedst, og der fordele og ulemper ved begge systemer. Analogbippere: Fordele: Rækkevidde 80 m. Ulemper: Lang rækkevidde kan øge søgetiden for folk, der ikke er vant til at bruge dem. Svære at anvende for nybegyndere.

21 Digitalbippere: Fordele: Lettere at bruge for ikke rutinerede. Kortere søgetider på små afstande. Ulemper: Rækkevidde kun 35 m. Producenter: Analog: Ortovox F1 M1 (display/digital), Pieps Opti4, Survival on snow Digital: Arva 9000, Backcountry Access Tracker. Fats En del amerikanere foretrækker at løbe på ekstra brede ski (de kaldes fats), når de dyrker heliskiing. Det er naturligvis meget lettere, fordi skiene bærer mere oppe, og man ikke synker så langt ned i sneen. Men det svare nogenlunde til at dyrke dykning iført korkbælte. En del af charmen ved powder- skiløb er jo netop at mærke, at man er langt nede i sneen.

22 Hold dig fra bagvægt! Der findes mange myter inden for skisport. En af dem er, at man skal løbe med bagvægt i dybsne. Det er noget forvrøvlet sludder. Men der er en god forklaring på, hvordan myten er opstået: Når man betragter en skiløber løbe ned af en stejl bjergside i dybsne, og man sammenligner skiløberens krop med sneens overflade, ser det ud som om, han løber med bagvægt. Men i forhold til sine ski (der jo ikke er parallelle med sneen) er han faktisk i jævnvægt. Altså du skal løbe med vægten jævnt fordelt ud over dine ski, når du dyrker off- pist skiløb!

23 Guide til Uhrskov.dk Brug Uhrskov.dk, inden du skal på skiferie! Sitet er spækket med informationer om skidestinationer og skivejr, og du finder masser af gode videoklip, hvor Thomas giver indspark til skiferien. Her får du en kort guide til sitet. God fornøjelse! Skidestinationer og skivejr Skidestinationer Her finder du mere end 300 beskrivelser af skidestinationer fordelt på mere end 20 lande. Lige meget hvor du gerne vil hen, finder du med al sandsynlighed en beskrivelse af din destination på uhrskov.dk. Tjek også videosektionen, hvor du finder mange videoportrætter fra forskellige destinationer. Skivejr Her finder du statistik og friske snemeldinger fra skiområderne. Det er altid rart at tjekke, hvordan snestatistikken ser ud for de destinationer, du overvejer at besøge. Statistikken viser hvor meget

24 sne der normalt er i de enkelte uger. Statistikken er unik, og et vigtigt værktøj, når du skal vælge destination og tidspunkt. Desuden kan du tjekke det aktuelle vejr lige inden, du tager af sted. Videosektionen Her finder du masser af videoklip, hvor Thomas deler viden, gode råd og erfaringer, samt et væld af portrætter fra forskellige skidestinationer. Du kan se videoer, der giver tip til skiferien med børnene, præsenterer en række øvelser, der gør dig bedre på ski, kommer omkring skiudstyr, afterskiing, transport, boform og meget mere. Artikler og forum Artikeldatabase Hvis du gerne vil læse artikler om ski og skiferien, er artikeldatabasen dit slaraffenland. Her finder du masser af artikler om alt fra skistavs- fatwaer til pistens personligheder. Det hele er skrevet med masser af godt humør, så du kommer ikke til at kede dig, selvom du går efter at lære mere om ski. Forum Har du et spørgsmål til Thomas? Eller kunne du godt tænke dig, at høre hvad andre familier eller skientusiaster synes om et skiområde, et brand inden for skiudstyr eller noget helt tredje? Brug forummet til at stille dine spørgsmål, og udvid dit netværk af skiglade bekendtskaber, der deler alt om skituren. Bureausektionen Her finder du en lang række danske rejsebureauer, der udbyder skirejser til destinationer verden over. Du kan læse lidt om hvert enkelt bureau, se hvor de rejser hen og klikke dig videre ind på deres hjemmeside, hvis du gerne vil læse mere. Vi glæder os til at se dig på uhrskov.dk!

25 Mere inspiration til skiferien: Bøj Hjernen, og tag en tur i Æbletræet med Thomas Savner du de gode tider, hvor du kunne se Thomas programmer løbe over skærmen vinteren lang? Fortvivl ikke! Til vinter kommer der fem splinternye programmer på DK4, og hvis det er lidt for længe at vente, har Thomas samlet nogle af de bedste råd på dvd erne Bøj hjernen og Æbletræet. Bøj hjernen den ultimative skiløbs- DVD til begyndere, eksperter og skihadere Her får du timevis af inspiration og råd til skituren, hvad enten du er nybegynder, der aldrig troede, du skulle få den vanvittige ide at smække et par ski under fødderne eller garvet skiløber, der gerne vil have tips til et endnu bedre skiløb, forebyggelse af skader og fif til fede destinationer, du kan besøge. Det hele er formidlet med masser af humor og konkrete eksempler, der gør det mere brugbart end enhver teoribog, du kan støve op på det lokale bibliotek. Destinationer masser af portrætter på fede steder, du kan tage hen. Nye skiløbere overbevis vrangvillige og tvivlende skiløbere om at tage på deres livs ferie. Træning sådan kommer du i form til skiferien. Øvelser teknik og fif, der gør dig til en bedre og gladere skiløber. Skader om skader og hvordan du undgår dem.

26 Æbletræet, Kærligheden, og Det Glade Skiløb DVD om børn og skiløb Med mere end solgte DVD er må Æbletræet, Kærligheden og Det Glade Skiløb siges at være en klassiker. DVD en handler om alt der har med børn og skiløb at gøre. DVD en henvender sig både til børnene og forældrene. Og af dømme efter de tilbagemelder Thomas Uhrskov har fået, så kan vi godt komme med denne opfordring: Har du børn, så køb den! Du kan selvfølgelig købe dvd erne på uhrskov.dk!

27

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien

Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Skitur med Klubben Søborg på Hovfjället i vinterferien Velkommen på skitur: Skitur med klubben er efterhånden en tradition, der ikke er til at komme uden om. I år er det femte gang vi har arrangeret tur

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Ungdomsskolens skitur til Lofsdalen - Sverige fra Lørdag den 11. Februar til Lørdag den 18. Februar 2012

Ungdomsskolens skitur til Lofsdalen - Sverige fra Lørdag den 11. Februar til Lørdag den 18. Februar 2012 Faxe kommunale ungdomsskole Ungdomsskolens skitur til Lofsdalen - Sverige fra Lørdag den 11. Februar til Lørdag den 18. Februar 2012 Her følger en række nyttige informationer omkring Ungdomsskolens skitur

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse.

Tilfredshedsundersøgelse. Tilfredshedsundersøgelse. Vi har i år valgt at lave undersøgelsen med vægt på en anderledes uge nemlig vores årlige skitur til Skt. Johann i Østrig. Du kan i det nedenstående se, hvad eleverne blev spurgt

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e Wildschönau, Østrig B e r n s t o r f f s m i n d e E f t e r s k o l e HVOR SKAL VI BO? VI SKAL BO PÅ TO HOTELLER I WILDSCHÖNAU I ØSTRIG Pension Sonnelfels Familie Weissbacher A- 6311 Wildschönau Mühltal

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

SKI SKISTAVE SKISTØVLER

SKI SKISTAVE SKISTØVLER GENERELT For at vi alle skal få det optimale ud af skituren har vi lavet en lille guide, som forhåbentlig giver svar på eventuelle spørgsmål, der kan opstå omkring turen, ski, snowboard, udstyr og beklædning.

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN

GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN GODE RÅD TIL PÅKLÆDNING I SKOVEN Vi har gennem vores arbejde fået en del erfaring med, hvilken påklædning der kan stå distancen i en skovbørnehave og holde vand og kulde ude om vinteren. Vi giver her nogle

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

DAVID ANDERSON. Atelier

DAVID ANDERSON. Atelier SKI S K O L E SKISKOLE DAVID ANDERSON Atelier First published in 2007 by New Holland Publishers Ltd Copyright 2007 New Holland Publishers (UK) Ltd Copyright 2007 in text: David Anderson Copyright 2007

Læs mere

En fælles skitur for hele skolen lyder det vildt?

En fælles skitur for hele skolen lyder det vildt? En fælles skitur for hele skolen lyder det vildt? Hvis du tænker Ja, det er vildt på den gode måde!, kan du godt springe Historie på side 2 over og gå ned til Facts på side 4. Hvis du tænker Ja, det lyder

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

et eller andet. Klara bliver lidt nervøs. Tænk hvis der er sket noget med Preben. Lugten. Hmmm det er en lugt af uld. vådt uld!

et eller andet. Klara bliver lidt nervøs. Tænk hvis der er sket noget med Preben. Lugten. Hmmm det er en lugt af uld. vådt uld! 4. December Preben det er tid til at pakke dine ting. Kom ud af din hytte og lad os komme afsted siger Klara begejstret. Julehyggen venter på os derude og ham glæder jeg mig til at møde. Klara er frisk

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V!

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V! UDE LIV + LÆRING = SJ O V! Sukker, salt og sne øvelse Denne øvelse er en kemisk proces med hjælp af naturen og køkkenets hjælp. Materialer: 3 dåser eller 3 spande. Sukker og salt. Børnene henter sne og

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Rejseplan fredag d. 15. feb. kl.13.00 med mødetid kl.12.30 onsdag den 20. feb. efter aftensmaden torsdag d. 21. feb. kl. ca. 15.00.

Rejseplan fredag d. 15. feb. kl.13.00 med mødetid kl.12.30 onsdag den 20. feb. efter aftensmaden torsdag d. 21. feb. kl. ca. 15.00. Turen går til.. Rejseplan Afgang fra Ungdomsskolen, Nordens Alle 1, Brønderslev fredag d. 15. feb. kl.13.00 med mødetid kl.12.30 med 2 busser. Inden afgang tjekkes pas + sygesikringsbevis. Krydser grænsen

Læs mere

Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler

Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler I 5 overskuelige trin bliver du anvist en metode til at finde de støvler, som er rigtige for dig. Hvorfor skal du vælge vandrestøvler? Når folk tager på vandretur for

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

GOD PÅKLÆDNING I EN SKOV BØRNEHAVE

GOD PÅKLÆDNING I EN SKOV BØRNEHAVE GOD PÅKLÆDNING I EN SKOV BØRNEHAVE Vi har her forsøgt at give vores anbefalinger til god påklædning i en skov børnehave. Vi er stort set ude hele dagen også når vejret er mindre godt, så påklædningen betyder

Læs mere

Pakkeliste til sommerrejse i Island

Pakkeliste til sommerrejse i Island Pakkeliste til sommerrejse i Island Rigtig beklædning er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af en rejse, der foregår meget udendørs og i verdens smukkeste natur. Dette er vores forslag til

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012

Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Nyhedsbrev fra SFO februar 2012 Kære forældre Som skrevet ud til jer tidligere har vi fået et par nye ansigter i SFO. Shannon er vores nye studerende, som er her ½ år. Kristian er medhjælper og er her

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Bad Gastein. Haus Schubert, Mozart Platz 2

Bad Gastein. Haus Schubert, Mozart Platz 2 Bad Gastein. Haus Schubert, Mozart Platz 2 Ferielejlighederne ligger i den smukke østrigske bjergby Bad Gastein i 1000 m. højde. Bad Gastein ligger ca. 2 timers kørsel fra München og kun 1 time fra Mozarts

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Praktiske oplysninger Zillertal 2013

Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Indhold 1. Turens plan (s. 2-3) 2. Regler (s. 4) 3. HUSK (s. 4) 4. Pakkeliste (20 kg./ kg.) (s. 4 - ). Pension Franzenhof (s.6) http://www.franzenhof-radfeld.at/ og

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Kandersteg. Mølleå Division

Kandersteg. Mølleå Division Kandersteg Mølleå Division 1. 12. juli 2006 Her er så de sidste informationer inden vi drager af sted mod Kandersteg i Schweiz. AFGANG: Vi mødes d. 1. juli på Stengård St. kl. 11.45. Det tager ca. 20 timer

Læs mere

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur

Udlandsrejse. Hardsyssel Efterskole. med. Rom. Playitas. Ardéche. Skitur Udlandsrejse med Hardsyssel Efterskole Rom Playitas Ardéche Sko leå ret 2 0 1 9 / 2 0 2 0 Skitur At rejse er at leve Den største del af tiden på Hardsyssel Efterskole foregår på skolen, hvor der er almindelig

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Klædt på til Network Marketing

Klædt på til Network Marketing Klædt på til Network Marketing Overvejer du at starte i Network Marketing eller er du netop blevet en del af denne spændende branche? Her finder du et par værktøjer til rygsækken - baseret på mine erfaringer

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

EGE-ROSENGAARD-SKITOURS, ÅLEKÆRET 14, 3450 ALLERØD

EGE-ROSENGAARD-SKITOURS, ÅLEKÆRET 14, 3450 ALLERØD Kære Stamgæster, gæster og ikke mindst nye gæster! Efter stort pres fra vores gæster kan vi nu tilbyde, hvad mange mener er det ultimative: Ischgl - kombinationen af eventyrligt skiløb og verdensklasse

Læs mere

...?! Make Love and Money!

...?! Make Love and Money! ...?! En sjov rejse, der startede med en bagerjomfru og endte med brok, tips, kærlighed og historien om en dyne... ...? Utrolig hvad lidt lækkert morgenbrød!? kan føre til... Hallo,hvad sker der..? En

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand

Åbent Vand Inspirationsdag DGI Svømning. Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand DGI Svømning Åbent Vand Inspirationsdag 2018 Styrk dig selv som svømmer og træner i åbent vand Lørdag d. 18. august kl. 10-16 ved Marselisborg Lystbådehavn 2 Vær med, når DGI åbner dørene til den første

Læs mere

Praktiske oplysninger Obertraun 2012

Praktiske oplysninger Obertraun 2012 Praktiske oplysninger Obertraun 2012 Indhold 1. Turens plan (s. 2-3) 2. Regler (s. 4) 3. HUSK (s. 4) 4. Pakkeliste (20 kg./5 kg.) (s. 4-5) 5. BFZ Obertraun (s. 6) 6. http://www.dachstein.at/ og http://www.tiscover.com/at/guide/196040at,de,

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Danmarks billigste kør-selv skirejser

Danmarks billigste kør-selv skirejser vinter 2009/2010 Danmarks billigste kør-selv skirejser Vi tilbyder følgende destinationer: Berchtesgaden, Tauplitz, Schladming, Wagrain, Gerlos og Dachstein West hygge, glæde og masser af sne! Åbent alle

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Ungdomsskolens Skitur 2014

Ungdomsskolens Skitur 2014 Ungdomsskolens Skitur 2014 Turen går til.. Rejseplan Afgang fra Ungdomsskolen, Nordens Alle 1, Brønderslev fredag d. 14. feb. kl.13.00 med mødetid kl.12.30 med 2 busser. Inden afgang tjekkes pas + sygesikringsbevis

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

Kandersteg. Sandved/Tornemark

Kandersteg. Sandved/Tornemark Kandersteg Sandved/Tornemark 4. - 13. juli 2007 Her er så de sidste informationer inden vi drager af sted mod Kandersteg i Schweiz. AFGANG: Vi mødes onsdag d 4. juli kl. 18.45 på Ringsted banegård og ankommer

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Rygning er under ingen omstændigheder tilladt indenfor.

Rygning er under ingen omstændigheder tilladt indenfor. 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Skitur... 2 Specielt til forældre... 3 Pakkeliste... 4 Følgende kan ofte med fordel medbringes... 4 Påklædning på fjeldet.... 5 Valuta omregning:... 5 Rute

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen?

Mit barn er. Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Mit barn er Hvad går du til? Er du glad for at gå på Musikskolen? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde dig ud? Har du oplevet noget der har gjort at du har overvejet at melde

Læs mere

Skiferie til Østrig for hele familien?

Skiferie til Østrig for hele familien? Skiferie til Østrig for hele familien? - så er det med Skiklub BFI I skal af sted! Kære alle forældre, elever og andre med tilknytning til Bornholms Frie Idrætsskole. Skiklub BFI har igen den fornøjelse,

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET MIN MENING OM LÆR FOR LIVET Jeg havde haft delte meninger om lær for livet, både positive og Negative. Men til sidst fik mine forældre overtalt mig til at tage på LFL så det gjorde jeg. Da jeg ankom havde

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Genfind din figur. Din ultimative guide til at få din krop tilbage. E-guide 2 Uge 13-20 efter fødslen. En e-publikation af Thora Bjørn-Kristensen

Genfind din figur. Din ultimative guide til at få din krop tilbage. E-guide 2 Uge 13-20 efter fødslen. En e-publikation af Thora Bjørn-Kristensen Genfind din figur Din ultimative guide til at få din krop tilbage E-guide 2 Uge 13-20 efter fødslen En e-publikation af Thora Bjørn-Kristensen Sæt tændstikken til lunten Velkommen til Superfit Mor s E-guide

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere