Afgrænsning af bevillingsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgrænsning af bevillingsområdet"

Transkript

1 Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde Øvrige miljøforanstaltninger Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto og konto og vedrører: Klimatiltag, Grønt Råd mv. Miljøledelse af hele den kommunale organisation. Miljøbeskyttelsesloven tilladelser, tilsyn med nedgravede kemikalietanke - beskyttelse af vandindvinding - tilladelser til udledning af spildevand til søer - tilsyn og miljøgodkendelse. Jordforureningsloven - 8 tilladelser, jordstyring, beskyttelse af jord og grundvand mm. Lov om erhvervsmæssige dyrehold tilsyn og kontrol Kontrol, analyser, godkendelser og vejledning af virksomheder og private ejendomme vedrørende spildevand, affald, luft og støj m.m. Afværgeforanstaltninger i forbindelse med forureningsuheld, kemikalieaffaldsdepoter og registrering af forurening på ejendomme. Bekæmpelse af rotter og vilde katte. Bevillingsområdet er skattefinansieret, men visse virksomhedsgodkendelser og -tilsyn er delvis brugerfinansieret. Indtægterne herved indgår under Økonomiudvalgets område. Mål for bevillingsområdet Overordnede mål Overholdelse af Miljøbeskyttelsesloven, Jordforureningsloven, Lov om erhvervsmæssige dyrehold og gennemførelse af Miljøtilsynsplan, Vandhandleplan, Klimatilpasningsplan og handlingsplan for bekæmpelse af rotter. Kommunen skal have de fornødne ressourcer til at sikre den faglige kvalitet i opgaveløsningen, herunder overholdelse af lovgivningen og kommunens beslutninger, effektivitet, god forvaltningsskik, samt brugertilfredshed. Kommunen skal til enhver tid have de fornødne ressourcer til at sætte ind med de nødvendige oprydnings- og afværgeforanstaltninger, når eller hvis en større forurening truer. Kommunen skal have de fornødne ressourcer til i samarbejde med virksomhederne, at føre det nødvendige tilsyn og kontrol med, at miljølovgivningens krav overholdes, og at vilkårene i de meddelte miljøgodkendelser overholdes. Kommunen skal have de fornødne ressourcer til tværkommunale miljøsamarbejder, med det sigte at løfte og profilere miljøindsatsen. Kommunen skal have de fornødne ressourcer til, at sikre systematisk kvalitetsudvikling og effektivitet i administrationen af natur- og miljøområdet.

2 Samfundets energiforbrug skal reduceres. Energibesparelser hos virksomheder, kommuner og private skal intensiveres. Bæredygtighedsbegrebet skal indgå i alle handlinger. Kommunen skal således feje for egen dør, f.eks. ved udarbejdelse af grønne regnskaber, udføre miljøledelse i alle kommunale enheder, energibesparelser, grønne indkøb og ved i det hele taget at inddrage miljøforhold i alle handlinger. Kommunen skal desuden motivere borgere og virksomheder i Kommunen til at gøre en aktiv indsats for miljøet, f.eks. ved informationskampagner og støtte til frivillige borgerinitiativer mv. til gavn for miljøet. På området for skadedyrsbekæmpelse skal Kommunens opgave alene omhandle rottebekæmpelse og indfangning af vilde katte, mens bekæmpelse af andre skadedyr overlades til lodsejernes eget initiativ og bekostning. Delmål på kortere sigt Gennem hverdagsinnovation skaber forvaltningen kvalitet i ydelser og effektivitet (flow) i arbejdsprocesserne. Der gennemføres intern audit/evaluering af Center for Miljø og Tekniks systemer og arbejdsprocesser for at sikre, at det fungerer så enkelt og effektivt som muligt. Arbejdet med at informere og vejlede virksomhederne om miljøstyring og lignende fortsættes. Deltagelse i klimasamarbejde Gate 21. Den aktive og forebyggende miljøindsats vil fortsætte, f.eks. ved nedgravede olietanke, olieudskillere og lignende potentielle forureningskilder, der er beliggende indenfor beskyttelseszonerne til kildepladser. Ved disse skal der foretages et skærpet tilsyns- og kontrolarbejde. Der udføres miljøtilsyn på et højt fagligt niveau. Tilsynsplan for implementeres i det daglige tilsynsarbejde. Udgivelse af Miljøavis hvert kvartal. Miljøledelse af Ballerup Kommunes institutioner og afdelinger. Deltage aktivt i Green Cities samarbejdet. Deltage i udviklingen af projekter, hvor fokus er adfærdsændringen til fordel for klimavenlig adfærd. Videreudvikling af Green Cities årsrapport. Videreudvikling af de grønne regnskaber, således at de er aktuelle og nærværende. Implementering af klimaplanen. Klimanetværk for virksomheder skal fortsat bidrage til CO 2 -reduktion og øge virksomhedernes fokus på fremtidens klimaindsatser. Carbon 20 - Offentligt Privat Partnerskab til klimaløsninger: Ballerup Kommune har fået tildelt 1 mio. kr. af EU over 3 år til et klimaprojekt rettet mod virksomheder. Målet er at de deltagende virksomheder reducerer deres CO 2 - udledning

3 med 20 %. Ballerup Kommune skal selv bidrage med et tilsvarende beløb til projektet. Kommunen kan bidrage med timer i stedet for kontanter. Formel M - Kommunen er projektejer på vegne af en række kommuner, universiteter og andre interessenter på Mobility Management-projektet Formel M, som tidligere har opnået støtte fra Center for Grøn Transport og Region Hovedstaden. Der er i 2013 søgt om penge til en videreførelse af projektet i Ultimo 2013 vil det blive afgjort om Formel M 2.0 opnår fornyet støtte fra Trafikstyrelsens Center for Grøn Transport og Region Hovedstaden. Klimaaktiviteter rettet mod borgerne. Klimaaktiviteter rettet mod boligselskaberne. Vedligeholdelse og udvikling af sites på Ballerup.dk, herunder CO 2 -guide og klimaportalen. Energiplanlægning i Ballerup Kommune, således at Ballerup Kommune på sigt kan blive CO 2 -neutrale. Realisering af støjreducerende handlinger i medfør af støjhandlingsplanen. Realisering af affaldsplanen. Drift af Grønt Råd indenfor miljøområdet. Deltagelse i Interreg-projektet Energi Øresund, om bæredygtig energiforsyning. Deltagelse i Interreg-projektet Urban Transition om bæredygtig byudvikling. Rammer for bevillingsområdet For budgetåret 2014 fastsættes den samlede nettobevilling til kr. Bevillingen omfatter udgifter på kr. og indtægter på kr. Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Teknik- og Miljøudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. Anvendelsen i øvrigt tilrettelægges, så de konkrete beslutninger i videst muligt omfang delegeres til ledelse og medarbejdere i Center for Miljø og Teknik. I budgettet for 2005 bortfaldt det hidtil afsatte rådighedsbeløb til undersøgelser og afværgeforanstaltninger i forbindelse med akut forureningsbekæmpelse og lignende. I tilfælde af opståede eller konstaterede forureninger vil det således være nødvendigt med yderligere bevillinger. Der er tegnet en forsikring, der skal beskytte kommunen mod udgifter til oprydning efter akutte forureningsuheld, hvor skadevolderen enten ikke kan findes eller ikke evner at betale. Skadedyrsbekæmpelsen foretages af entreprenører i henhold til indgåede aftaler.

4 Status og udvikling på bevillingsområdet For 2013 forventes det samlede resultat på bevillingsområdet at udgøre: Udgifter Indtægter Nettoresultat kr kr kr. Personalebudgettet på området i 2013 omfatter 5,0 helårsstillinger på miljøområdet i Center for Miljø og Teknik. Med det vedtagne budget forventes følgende udvikling på bevillingsområdet: Tekst (1.000 kr.) Udgifter i alt Heraf * løn * øvrig drift Indtægter i alt Nettoresultat Personale, helårsstillinger 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 Stigningen i udgifterne fra 2012 til 2013 skyldes primært udskydelse af leverancer mv. fra 2012 til Faldet i udgifterne fra 2013 til 2014 skyldes ligeledes ovennævnte etårige merudgifter i 2013 i forbindelse med udskydelse af leverancer fra 2012 til Indtægterne vedrører den vedtagne gebyrfinansiering af rottebekæmpelsen fra og med Handlingsplan for budgetåret Teknik- og Miljøudvalget forventer, at der i budgetåret vil blive gennemført følgende tiltag inden for bevillingsområdet: Spildevandskontrol- og recipientkontrolarbejdet videreføres som led i opfyldelsen af regionplanens målsætninger for vandløbene. Ny Vandplan, Spildevandsplan og vandforsyningsplan forventes opstartet. Virksomhedstilsyn udføres aktivt og opsøgende, så der opnås en generel forbedring af det ydre miljø. Der er igangsat samarbejde med en række andre kommuner. Det forebyggende miljøarbejde prioriteres til sikring af jord og grundvand. Drift af miljøledelse i hele den kommunale organisation. Genbrugsstationen skal styrke genanvendelsen på flere og nye områder. Udarbejdelse og ajourføring af nye regulativer inden for affaldsområdet videreføres. Udgivelse af Miljøavis hvert kvartal.

5 Aktiv deltagelse i Green Cities. Deltage i udviklingen af projekter, hvor fokus er adfærdsændringer til fordel for en klimavenlig adfærd. Videreudvikling af Green Cities årsrapport. Implementering af klimaplanen. Deltagelse i klimasamarbejde Gate 21. Klimanetværk for virksomheder. Klimaaktiviteter for virksomheder. Carbon 20 - Offentligt Privat Partnerskab til klimaløsninger EU projekt. Formel M Gennemføre demonstrationsprojekter i relation til Mobility Management. Det handler om dels om at udvide det eksisterende virksomhedsnetværk i erhvervsområdet Lautrupgård, hvor Kommunen i tæt samarbejde med virksomhederne fremmer bæredygtig transport, dels om at få udarbejdet en mobilitetsplan for Kommunen, som går på tværs af cykelhandleplan, busstrategi, erhvervspolitik, trafiksikkerhedsplan og klimaplan for derved at sikre at sammenhæng med henblik på fremme bæredygtig transport og mobilitet. Endelig vil der blive arbejdet videre med mobilitetsvurdering af planer og Kommunens egen indsats gennem projektet Innovativ mobilitet. Klimaaktiviteter for borgere. Klimaaktiviteter for boligselskaber. Vedligeholdelse af sites på Ballerup.dk, herunder CO 2 -guide og klimaportalen. Energikortlægning af kommunen. Revision af støjhandlingsplanen på grundlag af den gennemførte støjkortlægning i Realisering af støjreducerende handlinger i medfør af den reviderede støjhandlingsplan. Drift af Grønt Råd indenfor miljøområdet. Deltagelse i Interreg-projektet Energi Øresund, om bæredygtig energiforsyning. Deltagelse i Interreg-projektet Urban Transition om bæredygtig byudvikling. Indføre intern audit/evaluering af Center for Miljø og Tekniks systemer og arbejdsprocesser for at sikre, at det fungerer så enkelt og effektivt som muligt. Udvikle effektive brugerflader og implementere forbedringssystem. Opfyldelse af målsætninger i medfør af kommunes handlingsplan for bekæmpelse af rotter.

6 Støjhandlingsplanen tiltrådt af Kommunalbestyrelsen på møde 26. juni Ballerup Kommune har i budgetforhandlingerne afsat 2 mio. årligt over de kommende 4 år på anlægsbudgettet til forbedring af trafiksikkerheden og gennemførelse af støjhandlingsplanen. Administrationen vil i perioden indstille trafiksikkerhedsprojekter til politisk godkendelse.

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

Udvalgets sammenfatning og vurdering

Udvalgets sammenfatning og vurdering REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.28. Øvrige miljøforanstaltninger mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering Opgaverne i årets løb, herunder de behandlede miljøsager, er

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser budget 2014 Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser budget 2014 Teknik- og Miljøudvalget Sagsnr.: 2013-1270 Dok.nr.:2013-173015 Mål- og rammebeskrivelser budget 2014 Teknik- og Miljøudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 10.12 MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.12 Fritidsområder mv. Udvalg Teknik-

Læs mere

Mål og rammebeskrivelser budget 2015 Teknik- og Miljøudvalget

Mål og rammebeskrivelser budget 2015 Teknik- og Miljøudvalget Sagsnr.: 00.30.10-P19-5-14 Mål og rammebeskrivelser budget 2015 Teknik- og Miljøudvalget BEVILLINGSOMRÅDE 10.12 Bevillingsområde 10.12 Fritidsområder mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget 1. Beskrivelse

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser Budget 2012 Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser Budget 2012 Teknik- og Miljøudvalget Sagsnr.: 2011-3789 Dok.nr.: 2011-212977 Mål- og rammebeskrivelser Budget 2012 Teknik- og Miljøudvalget MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.12 Fritidsområder mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

Allerød Kommune. Miljøtilsynsplan Sag. nr. 16/ Dok. nr. 22

Allerød Kommune. Miljøtilsynsplan Sag. nr. 16/ Dok. nr. 22 Allerød Kommune Miljøtilsynsplan 2018-2021 Sag. nr. 16/15604 Dok. nr. 22 Miljøtilsynsplan 2018 2021 Generelt Som tilsynsmyndighed skal Allerød Kommune hvert 4. år udarbejde og offentliggøre en Miljøtilsynsplan.

Læs mere

Plan- og Miljøudvalget

Plan- og Miljøudvalget NOTAT 18. maj 2011 Plan- og Miljøudvalget Plan- og Miljøudvalget har ansvaret for al myndighedsbehandling indenfor plan- og byggeområdet. Dette omfatter bl.a. udarbejdelse af kommuneplan, lokalplaner og

Læs mere

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.12

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.12 TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSRAMME 10.12 Bevillingsramme 10.12 Fritidsområder mv. Ansvarligt udvalg Teknik- og Miljøudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen vedrører drift af grønne områder

Læs mere

indeholder flere berøringsflader og løses i samspil med andre af kommunens enheder,

indeholder flere berøringsflader og løses i samspil med andre af kommunens enheder, Job- og personprofil Afdelingsleder, Natur og Miljø Gentofte Kommune, den 3. februar 2016 Jobbet Opgaverne i Natur og Miljø kan grupperes i to typer: Myndighedsopgaver med afsæt i lovgivning, og strategi-

Læs mere

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8 NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige dyrehold overholder

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2014-2017 pr. politikområde : 15 Natur, vand og miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2014-priser 2014 2015 2016 2017 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 7.749

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Endvidere mandskab og materiel i driftsfunktionen på kommunens materielgård.

Endvidere mandskab og materiel i driftsfunktionen på kommunens materielgård. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.22 Trafik og infrastruktur Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter hele hovedkonto 02 og vedrører drift og

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN GENTOFTE KOMMUNE

FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN GENTOFTE KOMMUNE NATUR OG MILJØ FORSLAG TIL PLAN FOR MILJØTILSYN 2017-2020 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra

Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra Kompetenceplan for Miljøområdet Gældende fra 01.01.2016 Indhold Generelt... 3 Miljøbeskyttelsesloven... 4 Tinglysningsloven... 8 Lov om forurenet jord... 9 Lov om betalingsregler for spildevand... 10 Vandløbsloven...

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.957

Læs mere

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links

Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Energi og miljø CO2 og Miljøplan Borgere Mål Handlinger grøntidécenter CO2-reduktion fra etageboliger Dialog ved byggetilladelser Trafik Links Erhverv Mål Handlinger KlimaKlar Virksomheder Dialog ved miljøtilsyn

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Dagsorden åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

Der er modtaget svar fra to borgere og fra Lokal Agenda 21 Gladsaxe.

Der er modtaget svar fra to borgere og fra Lokal Agenda 21 Gladsaxe. Notat: Miljøudvalget 31.10.2013 Pkt. 81, bilag 1 Katja Mesterton 01-10-2013 Høringssvar til CO 2 og Miljøplanen Bilag til Miljøudvalgets dagsorden CO 2 - og Miljøplanen har været i høring i perioden 7.

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden

Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Miljø- og Planudvalget årsplanlægning 2018 og et blik ind i resten af valgperioden Politikområde 4: KLIMA OG ENERGI Forsyning (myndighed/planlægning) Renovation herunder bortskaffelse af olie og kemikalieaffald

Læs mere

Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017

Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017 Tilsynsplan for miljøtilsyn 2013-2017 Indholdsfortegnelse UDKAST: Ballerup Kommunes Tilsynsplan 2013-2017... 3 1. INDLEDNING... 3 INTRODUKTION TIL TILSYNSPLANEN... 3 BALLERUP KOMMUNES MILJØ- OG UDVIKLINGSMÅLSÆTNINGER...

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2016

Miljøtilsynsplan 2013-2016 Miljøtilsynsplan 2013-2016 1 Indledning Fredensborg Kommune fører et aktivt og opsøgende miljøtilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljøbeskyttelsesloven, husdyrgodkendelsesloven, jordforureningsloven

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2016-2019 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2016-priser 2016 2017 2018 2019 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.503

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU 21.5.2010/ Green Cities status 2. kvartal 2010 Green Cities mål nr. 1 Vandforbrug i husholdninger Vi vil inden 2012 reducere vores vandforbrug i husholdninger til maksimalt 100 liter pr. døgn pr. indbygger

Læs mere

MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016

MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016 MILJØTILSYNSPLAN 2013-2016 Indhold 1. Indledning... 3 2. Nye regler for miljøtilsyn... 5 3. Mål og indsatsområder... 7 3.1 Generelle mål... 7 3.2 Mål for tilsynsindsatsen 2013-2016... 8 3.3 Særlige indsatsområder...

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindelig uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 9.146 3.995

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø 1 Centerets formål Formål og primære opgaver Centerets formål er at udføre myndighedsbehandling, planlægning og vedligeholdelse på teknik- og miljøområdet. Centeret varetager en alsidig vifte af opgaver

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

1. Plan- og Miljøudvalgets budgetdokument

1. Plan- og Miljøudvalgets budgetdokument NOTA ØDC Økonomistyring 4-11-2014 1. Plan- og Miljøudvalgets budgetdokument 2015 2018 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Miljøforanstaltninger På miljøområdet har udvalget ansvaret for klimaplan, klimatilpasningsplan,

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan

Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Forslag Plan 2011 for gennemførelse af Agenda 21 handlingsplan Agenda 21 handlingsplan 2009 for Furesø Kommune omfatter 34 initiativer inden for områderne klima, ressourcer, invasive arter og natur samt

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

Udkast til Miljøtilsynsplan

Udkast til Miljøtilsynsplan Udkast til Miljøtilsynsplan 2018-2022 Indledning Lyngby-Taarbæk Kommune har i mange år ført miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug i kommunen. Tilsynet udføres for at begrænse og forebygge virksomhedernes

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Gentofte Kommune Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Referat åben Mødedato 25. februar 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Formidlingscentret, Genbrugsstationen, Ørnegårdsvej Protokollen blev læst

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget:

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget: Budget 2008-2011 Plan- og miljøudvalgets budget: Indeholder Bevilling nr. 440 Miljøforanstaltninger 441 Driftssikring af boligbyggeri 440 Miljøforanstaltninger Bevillingens indhold 1.000 kr. B2008 BO2009

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 I maj 2013 er en ny tilsynsbekendtgørelse trådt i kraft med krav om, at alle kommuner skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder herunder landbrug. Tilsynsplanen

Læs mere

Miljøtilsynsplan

Miljøtilsynsplan Miljøtilsynsplan 2017-2020 1 Indledning Fredensborg Kommune fører et aktivt og opsøgende miljøtilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljøbeskyttelsesloven, husdyrgodkendelsesloven, jordforureningsloven

Læs mere

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen Teknik & Miljø Direktør Hans Jørn Laursen Overordnet organisering Direktør Hans Jørn Laursen Sekretariat og Facility Management Benedicte Wriedt Rådhuskantine og -rengøring Ellen Rosenvinge Ejendomme og

Læs mere

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 10.12

TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 10.12 TEKNIK- OG MILJØUDVALGET BEVILLINGSOMRÅDE 10.12 Bevillingsområde 10.12 Fritidsområder mv. 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområdet vedrører drift af grønne områder dels inden for Teknik- og Miljø Udvalgets

Læs mere

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen

Kravspecifikation. Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden Kontraktbilag 1 Kravspecifikation Mobilitetsplaner for kommuner i hovedstadsregionen Region Hovedstaden udbud af mobilitetsplaner i hovedstadsregionen kravspecifikation version 1 - juli

Læs mere

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference Den nationale ramme for bæredygtig udvikling Green Cities efterårskonference Claus Torp Vicedirktør,Miljøstyrelsen Tænk globalt handl lokalt Bæredygtig udvikling handler fortsat om at tænke globalt og

Læs mere

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i:

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i: 04-02-2015 Side 1 TM - Fokus 2014-2015 og årsplan for 2015 Sagsnr.: 15/972 Resumé: I denne sagsfremstilling forelægges udvalget en oversigt over de vigtigste mål og indsatser, som udvalget - og administrationen

Læs mere

Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup

Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup Ballerup Kommunes Klimaplan Gennemgang af klimaplanen Kommentarer Forslag til tiltag Klimaplan for reduktion af CO2-udledning i Ballerup Indhold Visionen Klimafakta om Ballerup Kommune El- og varmeforsyning

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Referat Torsdag den 18.04.13 kl. 16:30 i mødelokale 1 Medlemmer: Hans Barlach (C) Gert Poul Christensen (O) Lars Kilhof (V) Ikke til stede: Brian Hemmingsen (A), Battal

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr.

Budgetopfølgning pr. 31. maj 2018 Teknik- & Miljøudvalget. Center for Plan & Miljø. Drift. Afvigelse mellem seneste skøn. Område/1.000 kr. Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret

Læs mere

Klima- og energipolitik

Klima- og energipolitik Klima- og energipolitik Godkendt i Byrådet den 26. september 2011 1 Forord Klima- og Energi i nyt perspektiv Politik og Strategi 2020 blev udarbejdet af Plan- og Klimaudvalget og godkendt den 1. juni 2011

Læs mere

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner:

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner: Kommunen er forsyningsmyndighed vedr. vand, varme, kloak og affald. Det er imidlertid private vandværker, SEAS-NVE, Solrød Fjernvarmeselskab og Hovedstadens Naturgasselskab der leverer vand, elektricitet,

Læs mere

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014

Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Gate 21 Poul Erik Lauridsen Direktør 29. april, 2014 Borgmesterforum 2014 Gate 21 porten til grøn omstilling og vækst Gate 21 er en non-profit partnerorganisation, som gennemfører tværkommunale projekter

Læs mere

Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet

Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE TEKNIK & MILJØ Skovløkken 4 3770 Allinge Analyserapport nr. 2 Kvalitetsstyringssystemet for natur- og miljøområdet Ledelsens evaluering 2009-2011. Telefon: 56 92 00 00 E-mail:

Læs mere

Virksomheder og landbrug

Virksomheder og landbrug Teknik og Miljø Virksomheder og landbrug Miljøtilsynsrapport 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Miljøtilsyn 3 Tilsynsfrekvensen for virksomhedstilsyn 3 Tilsynsfrekvensen på landbrug 4 Godkendelser 5 Spildevandstilladelser

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 For Slagelse Kommune Indledning Slagelse Kommune fører tilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljølove og regler. Denne plan er en beskrivelse af de områder, som Slagelse

Læs mere

Virksomhed. -udledning grundet forbrug af fossilt brændstof. - Nabogener i form af støj, støv, lugt, m.v.

Virksomhed. -udledning grundet forbrug af fossilt brændstof. - Nabogener i form af støj, støv, lugt, m.v. Indholdsfortegnelse 1. Tilsynsplanens indhold.... 3 2. Geografisk afgrænsning.... 3 3. Generel vurdering af væsentlige miljøproblemer i Odsherred Kommune.... 3 4. Liste med IED-virksomheder og IED-husdyrbrug

Læs mere

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16.

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16. Notat Status for klimaarbejdet Udarbejdet af: Susanne Jervelund Dato: 27. april 2010 Sagsid.: Sag: 00.16.00-A00-1-10 Version nr.: 1 Afdelingen for Miljø Status for klimaarbejdet i kommunen I Faaborg- Midtfyn

Læs mere

Tilsynsplan Rudersdal Kommune

Tilsynsplan Rudersdal Kommune Tilsynsplan 2013 Rudersdal Kommune Indhold Indhold... 2 1. Indledning... 3 2. Nye regler for miljøtilsyn... 5 3. Rudersdal Kommunes tilsynsplan... 7 2.1 Generelle mål... 7 2.2 Mål for tilsynsindsatsen

Læs mere

Bæredygtig udvikling/ Green Cities status 3. kvartal 2009

Bæredygtig udvikling/ Green Cities status 3. kvartal 2009 24.8.2009/ Bæredygtig udvikling/ status 3. kvartal 2009 generelt: Medlemmer: Malmö har meldt sig ud (de vil prioritere kræfterne på svenske samarbejder). Greve er blevet observatør, og der er dialog med

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

5. Godkendelsespligtige landbrug

5. Godkendelsespligtige landbrug 5. Godkendelsespligtige landbrug Indledning Godkendelsespligtige landbrug har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljøet. Landbrugene

Læs mere

MILJØTILSYN - KORT OG GODT

MILJØTILSYN - KORT OG GODT MILJØTILSYN - KORT OG GODT FOR EJERE AF HUSDYRBRUG OG VIRKSOMHEDER I SORØ KOMMUNE HVORFOR MILJØTILSYN? Sorø Kommune skal føre aktive og opsøgende miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug i kommunen. Der

Læs mere

Klimaudfordringen globalt og nationalt

Klimaudfordringen globalt og nationalt Klimaudfordringen globalt og nationalt Titel. Gate 21 Jarl Strategisk Krausing Forum 27. maj 2016 CONCITO Christian Ibsen, direktør Danmarks grønne tænketank www.concito.dk CONCITO Danmarks grønne tænketank

Læs mere

FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER

FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER HANDLINGSPLAN FOR FOREBYGGELSE OG BEKÆMPELSE AF ROTTER I REBILD KOMMUNE 3. januar 2013 Side 1 Indholdsfortegnelse: Emne Side Indholdsfortegnelse 02 Lovgrundlag 03 Overordnede mål for rottebekæmpelse og

Læs mere

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013

Ishøj Kommune. Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013 Ishøj Kommune Tilsynsberetning for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2012 Plan-, Bygge- og Miljøcenter Marts 2013 Indledning Plan-, Bygge- og Miljøcenter i Ishøj Kommune varetager Ishøj og Vallensbæk Kommuners

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Grøn omstilling af naturgasområderne

Grøn omstilling af naturgasområderne Grøn omstilling af naturgasområderne Ballerup Kommune som Cas e Direktør Søren Krøigaard www.baller up.dk Et bæredygtigt Ballerup KURVEKNÆKKERAFTALE PARTNERSKABSAFTALE El- forbruget i kommunens bygninger

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø 1. s primære opgaver Primære aktiviteter Skov og vandløb: Vedligeholdelse af vandløb, klimatilpasning og vedligehold ved Buresø : Forurening af jord og grundvand, miljøportal, kvalitetssikringssystem og

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

NOTAT. Klik her for at angive tekst. 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område

NOTAT. Klik her for at angive tekst. 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område NOTAT Klik her for at angive tekst. Sekretariatet 12. oktober 2015 2014-18051-7 4. Økonomiske budgetredegørelse for 2015 på Teknik- og miljøudvalgets område Bemærkninger til Teknik- og Miljøudvalget Teknik-

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 Jammerbugt Kommune Hvad er en miljøtilsynsplan I 2013 træder en ny tilsynsbekendtgørelse på miljøområdet i kraft. Kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder

Læs mere

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget

Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 30-10-2018 17:00 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 19:25 Tilstede: Karen Riis Kjølbye, Kristine

Læs mere

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu!

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! KKR, Hillerød 19. juni 2019 Christian Ibsen, direktør Højere ambitioner er nødvendige Byerne: 70% af udledningerne i dag 70%

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Bornholms Regionskommune, Natur og Miljø. Juli 2015 2 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Natur & Miljø, Skovløkken 4, Tejn, 3770 Allinge. Tel.: 56

Læs mere

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket Bilag 2. Forslag til Klimaplan 2030 Implementering af handlinger Flere af handlingsplanens indsatsområder er allerede igangsat. Det gælder bl.a. den løbende indsats for el- og varmebesparelser i kommunale

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø VANDFORSYNING Foreløbig indvindingstilladelse Endelig el. fornyet indvindingstilladelse Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste.

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Ishøj Kommune Budget 2015 Side 49 Bevillingsbeskrivelse - Klima- og Miljøudvalget

Ishøj Kommune Budget 2015 Side 49 Bevillingsbeskrivelse - Klima- og Miljøudvalget Ishøj Kommune Side 49 B30 Klima- og Miljøudvalget: Udvalget varetager den umiddelbare forvaltning af opgaverne efter Miljøbeskyttelsesloven, Naturbeskyttelsesloven, Vandforsyningsloven, Vandløbsloven,

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen

Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen Fremtidens trafikanter er mobilister en introduktion til Mobility Management. Lise Drewes Nielsen ldn@ruc.dk Mobility Management er en ny form for transportplanlægning Der fremmer mobilitet på en miljømæssig

Læs mere

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø

Forventelige sagsbehandlingstider - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Forventelige er - når sagen er fuldt oplyst Natur og Miljø Nedenstående er, forudsætter at sagerne er fuldt oplyste. VANDFORSYNING MAJ 20 (IR=ikke relevant/ukendt) Ca. antal sager der venter 20 Sager der

Læs mere