RAPPORT : TØMNING OG FYLDNING AF CONTAINERE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RAPPORT : TØMNING OG FYLDNING AF CONTAINERE"

Transkript

1 RAPPORT : TØMNING OG FYLDNING AF CONTAINERE

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Baggrund...3 Formål med projektet...4 Målgruppe...5 Samlet vurdering...5 Forslag til videre tiltag Vurderingsgrundlag Undersøgelsen BILAG Virksomhedernes krav til tekniske løsninger... Bilag 1 Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros s krav til nyudvikling. Bilag 2 Løsningsmodel... Bilag 3 Løsningsmodel... Bilag 4 Kravspecifikationer til slip-sheet... Bilag 5

3 BAR transport og engros side 3/19 INDLEDNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har undersøgt de arbejdsmiljømæssige problemer i forbindelse med tømning og fyldning af containere. Undersøgelsen har været koncentreret omkring manuel håndtering af gods. Projektet blev påbegyndt i december 1999 og afsluttet i juli I efteråret 1999 udarbejdede Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros et katalog over tekniske hjælpemidler. Projektet tager udgangspunkt i dette katalog samt i Vejledning om fyldning og tømning af containere udgivet af BSR 4 i BAGGRUND Indenfor lager- og transportbranchen foretages tømning og fyldning af containere under fo r- skellige former. Det drejer sig især om stykgods, som har en irregulær form og anvendelse af forskellige emballagetyper. Problemerne vedrører særligt containere, som er lastet i tredje verdens lande f.eks. Fjernøsten, Afrika og Sydamerika, hvor der er et andet arbejdsmønster og andre traditioner i forbindelse med lastning af containere. Problemerne opstår dog også ved fyldning af containere i europæiske lande, hvor arbejdsmiljøet ikke er så udviklet som i Danmark. Tømning af stykgodscontainere medfører ofte en meget stor andel af manuel håndtering af forskellige godstyper og kolli af forskellig vægt, hvilket resulterer i fysiske uhensigtsmæssige ergonomiske arbejdsgange og ensformigt arbejde. Idet det ofte er de samme medarbejdere, som dagligt tømmer containere, er det betydelige fysiske belastninger, medarbejderne udsættes for.

4 BAR transport og engros side 4/19 FORMÅL MED PROJEKTET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vil med dette projekt sætte fokus på manuel håndtering ved containertømning og fyldning. Formålet er endvidere, at: Beskrive problematikker vedr. manuel håndtering af gods ved tømning og fyldning af containere. Vurdere behovet for tekniske hjælpemidler samt udformning af hjælpemidler. Beskrive muligheder for udvikling af nye tekniske hjælpemidler, som kan reducere belastningerne ved manuel håndtering på containerområdet. Nedsætte risikoen for arbejdsbetingede skader ved arbejdet med containertømning og - fyldning. Udarbejde materiale til brug for virksomheder, der arbejder med containertømning og - fyldning. Udarbejde forslag til videre tiltag, så virksomheder og leverandører kan arbejde med videreudvikling af tekniske hjælpemidler. Rapporten skal betragtes som et supplement til Katalog over tekniske hjælpemidler og Vejledning om fyldning og tømning af containere.

5 BAR transport og engros side 5/19 MÅLGRUPPE Projektets målgruppe er: Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Tilknyttede virksomheder under Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros og deres sikkerhedsorganisationer. Andre virksomheder, som beskæftiger sig med containertømning og -fyldning. Andre virksomheder som beskæftiger sig med manuel håndtering. Producenter og leverandører af tekniske hjælpemidler med interesse for området. BST og andre arbejdsmiljøaktører med interesse for området. SAMLET VURDERING Manuel håndtering af stykgods i forbindelse med containertømning og - fyldning medfører ergonomiske problemer i store dele af branchen. Problemets omfang varierer fra virksomhed til virksomhed, samt hvor i distributionskæden virksomheden befinder sig. Speditionsvirksomheder, der konkurrerer på eksempelvis prisen for selve distributionen, har svært ved at påvirke leverandører og modtagere til at levere godset på paller. Dagligvarehandlen, der konkurrerer på prisen, har i nogle tilfælde muligheden for at påvirke leverandørerne til at levere godset på paller. På nuværende tidspunkt findes der ikke optimale løsninger/tekniske hjælpemidler til brug ved tømning af containere. De eksisterende tekniske hjælpemidler kan fjerne nogle af de fysiske belastninger medarbejderne udsættes for. Det forudsætter, at en række forhold er opfyldt så som relevant emballage, rimelige pladsforhold, instruktion i arbejdsstillinger, arbejdets tilrettelæggelse etc. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurderer, at det er muligt at udvikle tekniske løsninger, som mindsker de manuelle håndteringer i forbindelse med containertømning og - fyldning af stykgods. Det er ikke muligt at lave en standardløsning for hele branchen, idet både de fysiske forhold og ydre forhold så som temperatur, træk m.m. spiller en afgørende rolle.

6 BAR transport og engros side 6/19 I de tilfælde hvor de ergonomiske belastninger ved manuel håndtering ikke kan løses af teknisk vej, skal det overvejes, hvordan arbejdet kan tilrettelægges på en mere hensigtsmæssig måde, hvor f.eks. jobrotation kan indgå. Det kan være hensigtsmæssigt at inddrage Bedriftssundhedstjenesten i vurderingen af det arbejde, der udføres på virksomheden. Det er vigtigt, at medarbejderne instrueres i, hvordan arbejdet udføres på en hensigtsmæssige måde så unødige belastninger undgås herunder instruktion i arbejdsstillinger. Det er Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurdering, at branchens virksomheder også i årene fremover vil opleve problemerne med manuel håndtering i forbindelse med tømning og fyldning af containere. Med baggrund i Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros erfaringsgrundlag med tekniske hjælpemidler vurderes det, at der i fremtiden er behov for intensiv forskning og udvikling for at ændre den nuværende situation. Udvikling af teknisk hjælpemiddel Med udgangspunkt i undersøgelsen har Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros opstillet en række krav til nyudvikling af tekniske hjælpemidler (se bilag 1 og 2). Vurderingen er foretaget på baggrund af både arbejdsmiljømæssige og driftstekniske hensyn. Kravene til et teknisk hjælpemiddel er: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Kartongods udgør den absolut største tonnage og mængde ved tømning og fyldning af containere. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Ved håndtering forstås træk eller løft af godset.

7 BAR transport og engros side 7/19 Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det er nødvendigt pga. pladshensyn og for at sortere efter varenumre. Medarbejderen skal have mulighed for at se godset ved brug af hjælpemidlet pga. forskelle i håndteringen af godset. Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. For at sikre en god udnyttelsesgrad af hjælpemidlet skal det være muligt at transportere det til flere porte i den samme hal.

8 BAR transport og engros side 8/19 Kravspecifikationer til teleskoptransportør kombineret med griberedskab Teleskoptransportør Indretning Arbejdsgang Mobilitet En nem og høj grad af mobilitet sikrer en god udnyttelsesgrad af transportøren. Sikkerhedskrav Beskrivelse Teleskoptransportøren placeres uden for containeren. Den skydes ind i containeren ved hjælp af et betjeningspanel, som styres af medarbejderen/medarbejderne inde i containeren. Teleskoptransportøren kan drejes/- føres til begge sider og er højdeindstillelig. Transportøren skal udformes/dimensioneres i forhold til - max. rækkeevne ind i containeren - stykvægt på godset på op til 70 kg - optage mindst mulig plads i containeren. Én eller flere medarbejdere læsser godset på transportøren ved hjælp af et selvstændigt drevet griberedskab, hvorefter godset transporteres ud af båndet til palletering. Ved palletering af godset skal der være et griberedskab til at løfte godset fra transportbåndet til pallen. Transportøren udstyres med motor, så den kan flyttes til flere porte i den samme hal. Transportøren flyttes på monterede luftfyldte gummihjul eller på nedgravede køreskinner. Teleskoptransportøren skal opfylde Arbejdstilsynets krav til hejse- og løfteredskaber. Der skal foreligge en fyldestgørende brugsanvisning på dansk. Supplerende bemærkninger Teleskoptransportøren skal følge medarbejderen ind i containeren, så medarbejderen undgår bæring af godset. Det giver optimal placering i forhold til godset. Samme fremgangsmåde gør sig gæ l- dende ved fyldning af containere. Ved kartongods kan det f.eks. være en sugekop, som kan ansuge godset fra oven. Griberedskabet kan evt. være påmonteret teleskoptransportøren eller være en fast installation. Som beskrevet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler.

9 BAR transport og engros side 9/19 Griberedskab Indretning Arbejdsgang Bæreevne Griberedskabet skal udformes/dimensioneres i forhold til - håndtering af gods med en stykvægt på op til 70 kg - håndtering af gods i en højde af op til 2,50 meter - optage mindst mulig plads i containeren. Sikkerhedskrav Beskrivelse Griberedskabet kan være monteret på teleskoptransportøren, men der kan også være tale om et selvstændigt udstyr. Trykluftsforsynet sugekop. Alternative griberedskaber i form af f.eks. klemgafler eller andet skal nemt kunne påmonteres. Sugekoppen udstyres med en el-wire, som aktiveres ved en trykknap. Sugekoppen anbringes så den kan trække/løfte godset over på teleskoptransportøren. Godset kan ansuges både fra siden og fra toppen. Griberedskabet skal opfylde Arbejdstilsynets krav til hejse- og løfteredskaber. Der skal fo-religge en fyldestgørende brugsanvisning på dansk. Supplerende bemærkninger Det vil være nemmest hvis griberedskabet er påmonteret transportøren, men der er ikke tale om et ufravigeligt krav. Trykluft fylder og støjer mindre end et traditionelt vacuumsug. Sugekoppen er bedst egnet til kartongods. Betjeningsvenligt. Det er muligt at bruge sugekoppen til det øverste lag ved at ansuge fra siden. Som beskrevet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler.

10 BAR transport og engros side 10/19 FORSLAG TIL VIDERE TILTAG Det er vigtigt, at manuel håndtering i forbindelse med containertømning og -fyldning løbende vurderes m.h.p. at nedsætte de fysiske belastninger. Branchens virksomheder og arbejdsmiljøaktører har en vigtig rolle i dette arbejde. Virksomheder og leverandører opfordres til at henvende sig til Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros, hvis de kender til relevante tekniske løsninger på området. De tekniske hjælpemidler vil blive vurderet og eventuelt beskrevet i Katalog for tekniske hjælpemidler af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Det er vigtigt, at virksomhederne stiller yderligere krav til producenter og leverandører, så gods så vidt muligt leveres på paller eller slip-sheets. Denne form for godsdistribution er at foretrække frem for løst pakket gods (se bilag 5). Det er vigtigt, at der sker en videreudvikling af det eksisterende udstyr, for at mindske belastningerne ved manuel håndtering ved containertømning og - fyldning. Dette skal ske i et samspil mellem virksomhederne, leverandører af tekniske hjælpemidler samt arbejdsmiljøaktører med interesse for. I videreudvikling af det eksisterende udstyr, kan der gøres brug af de opnåede resultater fra BAR transport og engros undersøgelse. Virksomhederne kan hente yderligere information i Vejledning om fyldning og tømning af containere udgivet af BSR 4 i 1994, samt i Katalog over tekniske hjælpemidler udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros.

11 BAR transport og engros side 11/19 VURDERINGSGRUNDLAG Undersøgelsen er bl.a. udarbejdet på grundlag af Katalog over tekniske hjælpemidler og Vejledning om fyldning og tømning af containere. Derudover har Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros valgt at inddrage tre repræsentative virksomhedstyper, som alle beskæftiger sig med containertømning - og fyldning. Det drejer sig om speditionsvirksomheder, lagerhoteller og dagligvarehandel. Virksomhederne indgår på forskellig vis i distributionen af varer og beskæftiger sig alle med containertømning og -fyldning. Speditionsvirksomheder Fungerer som mellemled mellem leverandør/producent og modtager. Virksomhederne tømmer bl.a. containere, ompalleterer gods og distribuerer godset videre til modtageren. Lagerhoteller Modtager containere fra leverandører/producenter. Virksomhederne tømmer containere og opbevarer gods, som modtagerne ikke selv har kapacitet til at opbevare. Dagligvarehandel Står ikke for transport men udelukkende modtagelse af gods. Virksomhederne tømmer selv containerne, ompalleterer varerne og opmagasinerer dem på centrale lagre. Virksomhederne har alle ergonomiske problemer med manuel håndtering af varer. Virksomhederne har forskellige muligheder for at løse problemerne med containertømning og fyldning. Dette beskrives nærmere under næste afsnit.

12 BAR transport og engros side 12/19 UNDERSØGELSEN Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har analyseret problematikker med manuel håndtering ved containertømning og -fyldning. Derudover er der indsamlet relevant data, så krav og muligheder til nyudvikling af tekniske løsninger synliggøres. Undersøgelsen er opdelt i tre dele: 1. Undersøgelse af virksomhedernes behov Udvælgelse af virksomheder Opstilling af krav til tekniske løsninger Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros s vurdering og prioritering af krav 2. Kravspecifikationer til et teknisk hjælpemiddel Inddragelse af leverandører Udarbejdelse af skitse Diskussion af skitse med virksomheder Vurdering af teknisk løsning med virksomheder 3. Resultat af undersøgelsen Sammenfatning af erfaringer og vurderinger Fuldautomatisk containertømmer 1. del: Undersøgelse af virksomhedernes behov Undersøgelsen er baseret på tre virksomhedstyper; speditionsvirksomheder, lagerhoteller og dagligvarekæder. Ved undersøgelse af de tre virksomhedstyper er der stillet følgende spørgsmål i forbindelse med containertømning og -fyldning: Hvilke produkter/produkttyper modtages oftest? Hvilken størrelse containere modtages godset i? Hvordan er containerne pakket? Hvor ofte er godset emballeret?

13 BAR transport og engros side 13/19 Hvilke emballagetyper bruges (pap, plastic, trådnet etc.)? Hvilke problemstillinger opleves oftest i arbejdet med fyldning/tømning af containere? Hvilke funktioner/krav skal et eventuelt teknisk hjælpemiddel kunne opfylde? Forslag til hvordan et eventuelt teknisk hjælpemiddel kan se ud? Case 1: Speditionsvirksomheder Her modtages: 25 kilos løst stablede sække. Sækkene er lavet af plast eller papir. Der modtages/tømmes ca. 2 containere pr. uge indeholdende sække. Kartongods på ml kilo. Godset er stablet forskelligt fra gang til gang. Der modtages/tømmes ca. 10 containere/trailere pr. uge indeholdende kartongods. Diverse løst læsset gods op til 70 kilo. Der modtages/tømmes ca. 2 containere pr. uge indeholdende diverse gods. Køkkenruller og toiletpapir. Der modtages/tømmes 1 jernbanevogn pr. uge indeholdende køkkenruller/toiletpapir. Generelt: Godset modtages på tre forskellige terminaler. Ofte er der flere varenumre i den enkelte container, hvorfor godset skal fordeles og paletteres uden for containeren. Der modtages både 20 fods og 40 fods containere samt trailere. Alle containere tømmes i lagerniveau. Hvor der ikke kan benyttes gaffeltruck, tømmes containeren manuelt. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros krav til et teknisk hjælpemiddel: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Det skal kunne tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Det skal kunne håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal være mobilt inden for et afgrænset område.

14 BAR transport og engros side 14/19 Case 2: Lagerhoteller Her modtages: Vin, spiritus, vandflasker etc. Tæpper Krukker Stofruller Andet stykgods Generelt: Varerne er oftest emballeret (dog ikke krukker). 75% af godset er kartongods og resten er blandet. Stofruller er pakket i hessian. Containerne er placeret uden for lagerhotellet og tømmes på jorden. Der er ofte flere forskellige varenumre i samme container, hvorfor godset palleteres uden for containeren. Der tømmes både 20 fods og 40 fods containere. Hvis der ikke kan benyttes gaffeltruck, tømmes containeren manuelt. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros krav til et teknisk hjælpemiddel: Primære krav: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. Sekundære krav: Det skal kunne kobles på en gaffeltruck. Det skal være hurtigt og nemt at på-/afmontere. Det skal have små dimensioner (det må ikke fylde for meget i containeren). Det er muligt at blive styret af én mand, f.eks. ved hjælp af joystick.

15 BAR transport og engros side 15/19 Case 3: Dagligvarehandel Her modtages: Tekstiler Andre nonfood produkter Generelt: Virksomheden modtager i gennemsnit 150 containere om måneden. Hovedparten er 40 fods containere. Containerne tømmes på et gårdareal, hvor hver container står på et stativ. Hvor der ikke kan benyttes gaffeltruck eller gaffeltruck med klemgafler, foregår tømningen manuelt. Hvis der er flere varenumre i samme sending, bruges et transportbånd, som transporterer godset ud til videre fordeling på paller. Hovedparten af godset er emballeret. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros krav til et teknisk hjælpemiddel: Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Medarbejderen skal have mulighed for at se godset ved brug af hjælpemidlet pga. forskelle i håndteringen af godset. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Udgangspunkt for udvikling af et teknisk hjælpemiddel Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurderer, at de tre virksomhedstyper har en række sammenfaldende krav til et teknisk hjælpemiddel. Der er samtidig særlige typemæssige og individuelle behov der skal opfyldes for at sikre optimal brug af hjælpemidlet (se bilag 1). Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurderer, at udviklingen af et teknisk hjæ l- pemiddel ikke kan opfylde samtlige specifikke krav inden for de tre virksomhedstyper. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har derfor prioriteret en række krav, som er fæ l- lestræk for de tre virksomhedstyper (se bilag 2). Det giver mulighed for at udvikle et teknisk hjælpemiddel, som vil have en bred målgruppe inden for tømning og fyldning af containere.

16 BAR transport og engros side 16/19 Kravene til udvikling af et teknisk hjælpemiddel til tømning og fyldning af containere tager højde for arbejdsmiljømæssige og driftstekniske hensyn. Kravene til et teknisk hjælpemiddel er: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Kartongods udgør den absolut største tonnage og mængde ved tømning og fyldning af containere. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Ved håndtering forstås træk eller løft af godset. Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det er nødvendigt pga. pladshensyn og for at sortere efter varenumre. Medarbejderen skal have mulighed for at se godset ved brug af hjælpemidlet pga. forskelle i håndteringen af godset. Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. For at sikre en god udnyttelsesgrad af hjælpemidlet skal det være muligt at transportere det til flere porte i den samme hal.

17 BAR transport og engros side 17/19 Del 2: Kravspecifikationer til et teknisk hjælpemiddel Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurderer, at den bedst mulige tekniske lø s- ning er en teleskoptransportør kombineret med sugeaggregat eller en anden form for griberedskab til godset. Kravspecifikationerne til det tekniske hjælpemiddel er angivet på side 8 og 9. På baggrund af kravspecifikationerne har Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kontaktet to producenter/leverandører, som i samarbejde med Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har opstillet en skitse over en teknisk løsning. Skitserne findes på bilag 3 og 4. Kravspecifikationerne er forelagt de tre casevirksomheder, som har følgende kommentarer til den tekniske løsning: Speditionsvirksomhed Virksomheden har de nødvendige fysiske og ydre forhold, så som gode pladsforhold på lageret og ramper (dockshelters), som er en forudsætning for, at hjælpemidlet fungerer optimalt. Virksomheden var interesseret i at indgå i et samarbejde og afprøve hjælpemidlet. Lagerhotel Virksomheden vurderer, at løsningen er for uoverskuelig, idet de optimale ydre krav så som ramper og lagerplads ikke er tilstede. Ligeledes vurderer virksomheden, at de økonomiske konsekvenser var for store for en relativt lille virksomhed. Dagligvarehandlen Virksomheden vurderer, at de først og fremmest skal påvirke leverandører, så de fremover modtager mere palleteret gods. Ved palleteret gods undgås manuel håndtering af godset, hvilket er at foretrække.

18 BAR transport og engros side 18/19 Del 3: Resultat af undersøgelsen Manuel håndtering af stykgods i containere foregår på forskellige måder. Det afhænger bl.a. af virksomhedstype og hvor i distributionskæden, virksomheden befinder sig, ydre forhold, kultur etc. For mange af branchens virksomheder, udgør manuel håndtering et stort problem og belaster de ansattes fysiske helbred. De samlede løftemængder overstiger ofte Arbejdstilsynets krav for manuel håndtering og vurdering af løft. Det er vanskeligt at udarbejde en standardløsning, som passer til alle virksomheder, der har containertømning og -fyldning. Dette skyldes primært, at både de fysiske forhold (ramper, pladsforhold etc.) og ydre forhold (temperatur og træk) skal være i orden, men også at de økonomiske konsekvenser kan være betragtelige. I forbindelse med projektets gennemførelse har en speditionsvirksomhed vist interesse for at indgå i en videre undersøgelse. Virksomheden har de nødvendige fysiske rammer så som ramper med dock shells og gode pladsforhold. Der arbejdes derfor videre med at udvikle et teknisk hjælpemiddel, som passer til denne virksomheden. Fuldautomatisk containertømmer I forbindelse med projektet har Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros haft kontakt The Maersk Mc-Kinney Moller Institute for Production Technology, der bl.a. arbejder bl.a. med udvikling af intelligente robotter. Instituttet er af den opfattelse, at udvikling af industrirobotter vil have en stor betydning for nedsættelse af de fysiske belastninger i arbejdsmiljøet. På nuværende tidspunkt er det muligt at udvikle robotter til større automatiserede produktioner, som bl.a.sprøjtelakering i bilindustrien. Denne form for masseproduktion giver mulighed for en ensartet programmering af robotterne, hvilket gør det rentabelt for virksomhederne at investere i. The Maersk Mc-Kinney Moller Institute for Production Technology vurderer, at det vil være muligt at udvikle intelligente robotter til brug ved en række af de arbejdsfunktioner, som i dag udføres manuelt. Det vil således være muligt at udvikle robotter til håndtering af forskelligar-

19 BAR transport og engros side 19/19 tet gods på f.eks. varelagre. Den intelligent robot vil f.eks. være istand til at aflæse godsets form og hvordan det er pakket. Robotter vil hermed være istand til at tømme en container uanset hvordan containeren er pakket. På instituttet har man allerede nu udviklet en prototype på en intelligent robot, men det vil kræve betydelig økonomisk støtte at videreudvikle den intelligente robot til eksempelvis tømning af container. Disse udgifter vil næppe kunne finansieres af en enkelt virksomhed. The Maersk Mc-Kinney Moller Institute for Production Technology tilkendegiver, at problemet med manuel håndtering medfører problemer for en række brancher. Det burde derfor være muligt at skabes bred politisk interesse for støtte til udviklingen af intelligente robotter. Instituttet tilkendegiver, at det med de nødvendige midler og ved involvering af relevante virksomheder vil være muligt at udvikle en prototype inden for ca. 5 år..

20 BILAG 1: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/2 Specifikke krav til et teknisk hjælpemiddel inden for de tre virksomhedstyper Lagerhotel Primære krav: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. Sekundære krav: Det skal kunne kobles på en gaffeltruck. Det skal være hurtigt og nemt at på-/afmontere. Det skal have små dimensioner (det må ikke fylde for meget i containeren). Det er muligt at blive styret af én mand, f.eks. ved hjælp af joystick.

21 BILAG 1: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 2/2 Speditionsvirksomhed Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Det skal kunne tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Det skal kunne håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. Dagligvarehandel Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Medarbejderen skal have mulighed for at se godset ved brug af hjælpemidlet pga. forskelle i håndteringen af godset. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter).

22 BILAG 2: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/1 Prioriterede krav til udvikling af et teknisk hjælpemiddel Kravene til et teknisk hjælpemiddel er: Det skal indrettes, så det primært kan håndtere kartongods. Kartongods udgør den absolut største tonnage og mængde ved tømning og fyldning af containere. Det skal have mulighed for at håndtere det/de øverste lag i containeren (højder op til 2,50 meter). Det skal håndtere gods med en vægt på op til 70 kilo. Ved håndtering forstås træk eller løft af godset. Det skal have mulighed for at tømme containeren for gods til fordeling uden for containeren. Det er nødvendigt pga. pladshensyn og for at sortere efter varenumre. Medarbejderen skal have mulighed for at se godset ved brug af hjælpemidlet pga. forskelle i håndteringen af godset. Det skal være mobilt inden for et afgrænset område. For at sikre en god udnyttelsesgrad af hjælpemidlet skal det være muligt at transportere det til flere porte i den samme hal.

23 BILAG 3: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/1

24 BILAG 4: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/1

25 BILAG 5: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/1 KRAVSPECIFIKATIONER SLIP-SHEET, CONTAINERTØMNING Slip-sheets anvendes til at placere gods direkte på containergulvet. Slip-sheets er fremstillet i forskelligt materiale f.eks. kraftigt pap/papir eller plast med et mål på f.eks. 120 cm x 120 cm. Slip-sheets har samme funktion som paller, dvs. godset kan håndteres med gaffeltruck, hvo r- ved den manuelle håndtering undgås. Samtidig kan containere tømmes og fyldes hurtigt og effektivt. Slip-sheetene kan genbruges. For at kunne bruge slip-sheet teknikken skal følgende krav være opfyldt: Gaffeltrucken skal monteres med specialudstyr til håndtering af slip-sheet. Udstyret består af en plade, hvor slip-sheeten trækkes over på ved hjælp af et forskydeligt klemmeaggregat. Ved tømning af en container går klemmeaggregatet ind og tager fat om slip-sheeten, hvorved godset kan trækkes over pladen. Ved tømning af containere placeres godset derefter på en palle, der passer til godset. Erfaringsmæssigt bruges ofte paller med et mål på 100 x 120, da godset på grund af containerens mål ikke passer til en euro-palle med et mål på 80 x 120. Ved fyldning af containeren skubbes godset af på en slip-sheet placeret på containerbunden. Det skal være muligt at kunne køre ind i containeren med gaffeltruck. Dette kræver at containeren placeres ved en rampe eller dockshell. Det er Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vurdering, at en øget brug af slipsheet vil nedsætte belastningerne fra især manuel tømning af containere væsentligt. For at øge brugen er det nødvendigt at påvirke bl.a. leverandører og indkøbere til at stille krav om levering på slip-sheet. En eventuel merudgift vil efter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros s vurdering hurtigt tjenes ind ved en mere effektiv containertømnning. Det samme vil gøre sig gældende hvis godset leveres på éngangspaller. Det er Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros samlede vurdering, at løsningen på problemerne med manuel tømning/- fyldning vil kræve en kombination af forskellige løsninger, som brug af egnede tekniske hjælpemidler og levering på slip-sheet og paller. Der vil stadig være en hvis godsmængde, der skal håndteres manuelt. Her vil en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdet f.eks. gennem jobrotation, kunne medvirke til at nedsætte belastningen for den enkelte medarbejder.

26 BILAG 5: Tømning og fyldning af containere BAR transport og engros/3624 side 1/1

27

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt

Supplerende viden: Arbejdets tilrettelæggelse. Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt Arbejdet skal planlægges og tilrettelægges, så det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdsgiveren har ansvaret for at skabe rammerne herfor. Det kan være ved planlægning og

Læs mere

Rapport - Anbefalinger inden for pakkedistribution - BAU transport og engros

Rapport - Anbefalinger inden for pakkedistribution - BAU transport og engros Rapport - Anbefalinger inden for pakkedistribution - BAU transport og engros Udarbejdet af: Jan Rasmussen, CRECEA A/S November 2018 Indholdsfortegnelse side Indledning... 3 Anbefaling... 4 Udfordringer...

Læs mere

LASTNING OG LOSNING AF FLY

LASTNING OG LOSNING AF FLY VEJLEDNING OM LASTNING OG LOSNING AF FLY Branchesikkerhedsrådet for transport- og engroshandel (BSR4) FORORD Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchesikkerhedsrådet for transport og engroshandel

Læs mere

Lavmands Hydraulic Lifting System

Lavmands Hydraulic Lifting System Kærup Parkvej 13 4100 Ringsted >Project Proposal for Dennis Busses >17.02.2010 Lavmands Hydraulic Lifting System Patent Pending Per Lavmand 1 kort er en af Danmarks førende virksomheder indenfor emissionsteknologi,

Læs mere

Arbejdets tilrettelæggelse

Arbejdets tilrettelæggelse Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at arbejdet bliver planlagt og tilrettelagt, så personalet kan udføre det sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det kan arbejdsgiveren gøre ved

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN

LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN 1 Generelt: Opmuringsarbejde kan indebære mange tunge løft og belastende arbejdsstillinger, som på sigt kan udgøre en helbredsmæssig risiko. Denne leverandørbrugsanvisning

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Bedemænd Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet

Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj Holger Delfs - Arbejdstilsynet Oplæg om ulykkesfarerne ved Vejgodstransport Transporterhvervets Uddannelser 8. maj 2018 Holger Delfs - Arbejdstilsynet Derfor fokus på Godstransport Årligt antal anmeldte arbejdsulykker i forhold til

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen

Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Religiøse institutioner og begravelsesvæsen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Indhold InDhold Indledning 3 Transport og montage 4 Brug af tekniske hjælpemidler... 4 Manuel håndtering af standardplader... 6 Pladetyper og vægt... 7 Ansvar

Læs mere

Tunge løft på lager BAR transport og engros

Tunge løft på lager BAR transport og engros Tunge løft på lager BAR transport og engros INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. INDLEDNING... 1 1.1 Projektidé... 1 1.2 Baggrund... 1 1.3 Vision og mål... 2 1.4 Målgruppe... 2 2. PROJEKTFORLØB... 3 3. METODER...

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV

INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV BONUS SpaceInvader ApS Refshalevej 147, 1432 København K www.spaceinvader.com kontakt@spaceinvader.com 7070 7228 Instruktionsmanual til SpaceInvader pallestativ

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Stilladsarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

PanPac Engineering a/s

PanPac Engineering a/s PanPac Engineering a/s Robotpalletering Sækkefyldning Folievikling Robot palletering Hurtig og pålidelig palletering Få en hurtig, flot og pålidelig palletering PanPac er den bedste på markedet til at

Læs mere

SpaceInvader brugermanual. Scan QR code eller gå ind på for at se instruktionsvideo

SpaceInvader brugermanual. Scan QR code eller gå ind på   for at se instruktionsvideo SpaceInvader brugermanual Scan QR code eller gå ind på www.spaceinvader.com/video/ for at se instruktionsvideo 1 Produktbeskrivelse Teknisk hjælpemiddel bestående af to ens stativer der sætvis muliggør

Læs mere

GODE RUTINER AFLASTER KROPPEN

GODE RUTINER AFLASTER KROPPEN FOREBYGGELSESPAKKE GODE RUTINER AFLASTER KROPPEN Nærings- og nydelsesmiddelindustrien DREJEBOG Sådan gennemfører I forebyggelsespakken Indholdsfortegnelse Kort beskrivelse af pakken 3 Sådan gør man 5 Fase

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af bageri. produkter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af bageri produkter Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af bageriprodukter Indhold Indledning... 1 Formål... 1 Sæt arbejdsmiljø

Læs mere

KOMPAKT transportbure

KOMPAKT transportbure KOMPAKT transportbure den logiske løsning KOMPAKT transportbure er en modulopbygget transportløsning med et stort tilbehørs program. Alle elementer er standard og kan udskiftes eller tilføjes i takt med

Læs mere

Er transportbranchen klar til 38 % stigning?

Er transportbranchen klar til 38 % stigning? Er transportbranchen klar til 38 % stigning? Fremtidens transport bliver global og der bliver rigeligt af den. Alt tyder på at behovet for transport vil stige voldsomt frem til 2010 og videre ud i fremtiden

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV

INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV INSTRUKTIONSMANUAL SPACEINVADER PALLESTATIV BONUS SpaceInvader ApS Refshalevej 147, 1432 København K www.spaceinvader.com kontakt@spaceinvader.com 7070 7228 Instruktionsmanual til SpaceInvader pallestativ

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan

Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Gør det færdigt! God ergonomi kræver en plan Udgiver: Grafisk BAR 2 Redaktion: Hanne Mølgaard, Alectia, Tine Vorting, MAX Kommunikation, Grafisk BAR Fotos: Sonja Iskov og Grafisk BAR Layout: Michael Svendsen,

Læs mere

Støtte til udvikling af tekniske hjælpemidler

Støtte til udvikling af tekniske hjælpemidler Støtte til udvikling af tekniske hjælpemidler Støttede projekter i 2014 Branche: Bygge og Anlæg Projekttitel: System til håndtering af vinduer og teglbjælker Ansøgere: Casadana A/S, Hoffmann A/S, Jakon

Læs mere

GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN

GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN FOREBYGGELSESPAKKE GODE ARBEJDSRUTINER I TEKSTIL- OG PAPIRBRANCHEN DREJEBOG Sådan gennemfører I forebyggelsespakken Indholdsfortegnelse Kort om forebyggelsespakken 3 Tidsplan og aktiviteter 4 Sådan gør

Læs mere

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold

Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Tekniske hjælpemidler og pladsforhold Som projekterende skal du sikre, at det under byggeriet er muligt at bruge egnede tekniske hjælpemidler ved transport og håndtering af materialer som gipsplader, døre,

Læs mere

LØFTEVOGNE - MULIGHEDER & EFFEKTIVITET

LØFTEVOGNE - MULIGHEDER & EFFEKTIVITET LØFTEVOGNE - MULIGHEDER & EFFEKTIVITET VI EFFEKTIVISERER ARBEJDSPROCESSER MED INTELLIGENTE LØFTE- OG TRANSPORTLØSNINGER 0M HOVMAND ( KUNDER ) Vores udstyr, mobile batteridrevne løfteenheder - vi kalder

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ

ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ ERGONOMISK ARBEJDSMILJØ TUNGE LØFT Løfter medarbejderne tunge emner eller byrder manuelt? Løfter eller holder medarbejderne tungt værktøj eller redskaber under arbejdet, f støvsuger, skraldespande, gulvspande

Læs mere

Arbejdspladsvurdering

Arbejdspladsvurdering Arbejdspladsvurdering Alle virksomheder skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. En såkaldt APV. Det fremgår af arbejdsmiljøloven. Den skriftlige APV skal revideres senest hvert 3. år. APV skal

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1)

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1) BEK nr 1390 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Camping Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED

TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Tjekliste til TRYKKERIER OG UDGIVERVIRKSOMHED Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og

Læs mere

:PVS DBSHP PVS DPNNJUNFOU

:PVS DBSHP PVS DPNNJUNFOU Transport udover alle grænser Den stærkt stigende internationale samhandel skærper kravene til godssikring. Kravene til virksomhederne øges. Det handler om at undgå dyre transportskader, vel at mærke på

Læs mere

MAKING HARD WORK EASY

MAKING HARD WORK EASY MAKING HARD WORK EASY Det skal være nemt for dig at passe på dine medarbejdere. Som leverandør af ergonomiske produkter er vi eksperter i optimal indretning af arbejdspladser. På denne måde hjælper vi

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager Branchevejledning grenreol lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om grenreollager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

Tippefarlige rullestativer til AV-udstyr

Tippefarlige rullestativer til AV-udstyr Tippefarlige rullestativer til AV-udstyr kopiering tilladt med kildeangivelse Network Introduktion Fjernsyn og lignende AV udstyr opstillet på høje rullestativer er et kendt møblement i undervisningssektoren.

Læs mere

Procedurerne for høring på stedet og skriftlig høring beskrives i det følgende.

Procedurerne for høring på stedet og skriftlig høring beskrives i det følgende. Høring Kvalitetsprocedure G-203 Anvendelsesområde: Generelt for tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, MV Ikrafttræden: 16. marts 2016 Arbejdstilsynet skal til enhver tid kunne dokumentere, at der er foretaget høring,

Læs mere

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1

Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bekendtgørelse om manuel håndtering af byrder på offshoreanlæg m.vi. forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 Bek. nr. 395 af 15. maj 2008 med senere ændringer ikke autoriseret sammenskrivning.

Læs mere

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud

Manuel håndtering af bordplader og et rådgivningspåbud KEN nr 9432 af 29/03/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 16. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: 7000161-12 og 7000277-12 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Manuel håndtering af

Læs mere

APV spørgeskema skabelon

APV spørgeskema skabelon Ulykker I orden / Ja Problem / Nej Bemærkninger/løsningsforslag Er der ryddeligt og orden i lokalet, så der ikke er risiko for fald og andre ulykker? Er gulvbelægning uden huller og ujævnheder samt generelt

Læs mere

ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION. Arbejdspladser og produkter

ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION. Arbejdspladser og produkter ERGONOMISK DESIGN OG INNOVATION Arbejdspladser og produkter AM2008 Lotte Finsen, Cand. Scient., Ph.d.. & arbejdsmiljøkonsulent lofi@alectia.com Jakob U. Christiansen, Cand. Scient.; Udviklingschef juc@alectia.com

Læs mere

Rengøring og vedligeholdelse

Rengøring og vedligeholdelse Rengøring og vedligeholdelse Vejledning om rengøring og vedligeholdelse på faste arbejdssteder. Samt projekterendes ansvar i forhold til rengøring og vedligeholdelse af bygninger. At-vejledning A.1.4 December

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Nr. 35 Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Transport af passagerer - taxi

Transport af passagerer - taxi Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af passagerer - taxi Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Undersøgelse af den daglige løftemængde

Undersøgelse af den daglige løftemængde KEN nr 10115 af 06/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmiljøklagenævnet, j.nr. 5900005-09 Senere ændringer til

Læs mere

Faldsikring - At-vejledning D Arbejdstilsynet

Faldsikring - At-vejledning D Arbejdstilsynet Faldsikring Vejledning handler om, hvornår man skal bruge faldsikringsudstyr, hvordan det skal bruges og de krav, der stilles til mærkning mv. At-vejledning D.5.5-2 Juli 2007 - Opdateret oktober 2014 Erstatter

Læs mere

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

KØKKENER. Tjekliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Tjekliste til KØKKENER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV en er virksomhedens

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Stilladsarbejde Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Dansk Miljørengøring

Dansk Miljørengøring Dansk Miljørengøring I over 30 år har vi leveret miljø- og kvalitetsbevidst rengøring til alle typer erhvervsvirksomheder, indenfor både den offentlige og private sektor. Alt hvad vi foretager os, både

Læs mere

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital

Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dyrlægepraksis, dyreklinik og -hospital Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER

VÆGTGRÆNSER. Løft. Optimale forhold VÆGTGRÆNSER VÆGTGRÆNSER Løft Generelt kan man sige, at belastningen på kroppen ved løft stiger jo tungere byrden er, og jo større rækkeafstanden mellem rygsøjlen og grebspunkt på varen er. Tunge løft med lange rækkeafstande,

Læs mere

Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter?

Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter? APV for chauffører og bude Arbejdssted: Udfyldt af: Dato: Ja Nej Kommentarer og ideer til forbedringer Løft og håndtering Er der opmærksomhed på, hvad, hvordan og hvor meget chauffør og bud løfter? Vurder

Læs mere

TUNGE LØFT TUNGE LØFT. i lager- og transportvirksomheder. i lager- og transportvirksomheder

TUNGE LØFT TUNGE LØFT. i lager- og transportvirksomheder. i lager- og transportvirksomheder TUNGE LØFT i lager- og transportvirksomheder TUNGE LØFT i lager- og transportvirksomheder Vejledning om Tunge løft er udgivet med støtte fra Arbejdsmiljøfondet. Layout: Søren Sørensen s Tegnestue Tryk:

Læs mere

Vurdering af tunge løft

Vurdering af tunge løft Vurdering af tunge løft 1. Emne og baggrund Formålet med denne instruks er at understøtte Arbejdstilsynets muligheder for ensartede vurderinger og reaktioner overfor tunge løft. Baggrunden for instruksen

Læs mere

LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN

LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN LEVERANDØRBRUGSANVISNING FOR HÅNDTERING AF MURSTEN 1 Generelt: Opmuringsarbejde kan indebære mange tunge løft og belastende arbejdsstillinger, som på sigt kan udgøre en helbredsmæssig risiko. Denne leverandørbrugsanvisning

Læs mere

arbejdspladsvurdering

arbejdspladsvurdering GODE RÅD OM... arbejdspladsvurdering SIDE 1 indhold 3 APV er et lovkrav for alle arbejdsgivere med ansatte 3 Årligt møde om arbejdsmiljøarbejdet 3 Hvad er arbejdsmiljø? 4 Hvad skal man undersøge? 4 APV

Læs mere

Transport af gods - post - kurer

Transport af gods - post - kurer Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - post - kurer Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

91097 Vejledning om alenearbejde

91097 Vejledning om alenearbejde BAR Transport og engros / 3813 side 2/10 91097 Vejledning om alenearbejde INDLEDNING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ønsker at sætte fokus på alenearbejde i transportbranchen, da alenearbejde

Læs mere

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken

Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen. Du kan vente dig i butikken Gravides arbejdsmiljø i detailhandlen Du kan vente dig i butikken 1 Tillykke med din graviditet! Når du er gravid, sker der utrolig mange ting i din krop. Derfor dukker der naturligvis en masse spørgsmål

Læs mere

At-VEJLEDNING. Faldsikring

At-VEJLEDNING. Faldsikring At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.5 Faldsikring Juli 2007 - Erstatter At-meddelelse nr. 4.09.2 af oktober 1985 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Tunge løft: Få styr på de tunge løft DREJEBOG

Tunge løft: Få styr på de tunge løft DREJEBOG Tunge løft: Få styr på de tunge løft DREJEBOG Formålet er at vise, hvad små bygge- og anlægsvirksomheder med under 10 ansatte kan gøre for at undgå de mange tunge løft, som fører til, at kroppen bliver

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Dentallaboratorier Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse

Forflytningspolitik. For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter. Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Forflytningspolitik For ansatte på omsorgscentre og hjemmeplejedistrikter Frederikssund kommune Sundhed og forebyggelse Indhold Indledning...2 Mål...2 Struktur og organisering...3 Ansvarsfordeling...3

Læs mere

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer

D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer At-VEJLEDNING D.2.10 Oktober 2003 Tømning, vedligeholdelse og reparation af spånsiloer 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko

4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko 4. Oplærings- og instruktionsforpligtelser ved arbejde, der indebærer en særlig risiko Arbejdsgiveren har en særlig oplærings- og instruktionsforpligtelse ved arbejde, der indebærer en risiko af alvorlig

Læs mere

Arbejdspladsens indretning og inventar

Arbejdspladsens indretning og inventar 1.4 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Arbejdspladsens indretning og inventar Overordnet om indretning og inventar 1 1 Er arbejdspladsen

Læs mere

Transport af gods - generelt

Transport af gods - generelt Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Transport af gods - generelt Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Daginstitutioner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø

APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø 0% 0% 100% 1 af 27. APV-skema - Fysisk arbejdsmiljø Din besvarelse af dette spørgeskema skal anvendes til at kortlægge det fysiske arbejdsmiljø på din arbejdsplads. Svarene i den fysiske APV er ikke anonyme.

Læs mere

LØFT sikkerheden MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG

LØFT sikkerheden MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG LØFT sikkerheden 1 MEJERIINDUSTRIENS ARBEJDSMILJØUDVALG Løft sikkerheden Udgivet af: Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg November 2014 Tekst: Worklife A/S Layout: Nexus Kommunikation A/S 2 Forord Mejeriindustriens

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

At den enkelte medarbejder undgår nedslidning. Både lederen og den enkelte medarbejder har ansvar for, at arbejdet bliver udført korrekt.

At den enkelte medarbejder undgår nedslidning. Både lederen og den enkelte medarbejder har ansvar for, at arbejdet bliver udført korrekt. Forflytning Med denne folder vil vi gerne introducere dig til forflytningsområdet, så du er klædt på til at arbejde med forflytninger ude ved borgerne. Middelfart Kommune har udarbejdet retningslinjer

Læs mere

7. Distribution af træpiller

7. Distribution af træpiller 7. Distribution af træpiller I dette kapitel beskrives forskellige leveringsformer med vurdering af fordele og ulemper, samt en kort beskrivelse af distributionsforholdene i Danmark. 7.1 Leveringsformer

Læs mere

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde

Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Jord-, beton-, kloak- og brolæggerarbejde Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber

Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber Belastningsprøve af hejse- og løfteredskaber At-anvisning nr. 2.3.0.3 Marts 1998 Indledning Denne anvisning knytter sig til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1101 af 14. december 1992 om hejseredskaber

Læs mere

Mejerisektoren - Mælk

Mejerisektoren - Mælk Working Class Food Metal Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - Mælk Effektiv og fleksibel: - Pakning - Bila Milk Packer - Palletering Pakning Effektivt Ensartet Fjerner EGA Pakning af mælk

Læs mere

Arbejde i højden fra reb

Arbejde i højden fra reb Arbejde i højden fra reb De vigtigste regler om, hvornår arbejdsgiveren må lade arbejde i højden udføre fra reb (rope access) samt om, hvordan arbejde fra reb skal tilrettelægges og udføres sikkerheds-

Læs mere

Informationsbrev. Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler

Informationsbrev. Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler Kære arbejdsgiver m. fl Arbejdstilsynet i Grønland ønsker at gøre Jer bekendt med, at der den 1. juni 2015 er trådt en Bekendtgørelse om anvendelse af tekniske hjælpemidler i Grønland i kraft. Tryk på

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Malervirksomhed Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering

STILLADSARBEJDE. Checkliste til. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering Checkliste til STILLADSARBEJDE Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og APV

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Praktiserende læger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Undervisning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Adresser. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk

Adresser. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk Adresser Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Børsen, 1217 København K. www.bartransport.dk Branchearbejdsmiljørådets Arbejdstagersekretariat, SiD Kampmannsgade 4, 1790 København V. Branchearbejdsmiljørådets

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet,

Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, 1 Indeklima: Oplever du problemer med indeklimaet (temperatur, træk, luftkvalitet, fugt og skimmelsvamp, belysning og dagslys, statisk elektricitet, tobaksrøg) Støj: Oplever du problemer med støj (støjniveau,

Læs mere

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS

HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS HAR I STYR PÅ MILJØET? ARBEJDS PASSER I PÅ RYGGEN? HAR I DET GODT OG TRIVES I? I 2015 øger Arbejdstilsynet tilsynsindsatsen over for de dansker bagerbutikker, det gælder derfor om at tjekke op på, om I

Læs mere

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013

DEFU STEPP DEn FUldautomatiske STErilcentral og Procedure Pakning 11:00 11:30 d.7 februar 2013 11:00 11:30 d.7 februar 2013 v/ Kim S. Rasmussen Introduktion af: Delprojekt 4 og 3 K1 DEFU STEEP Konference Februar 2013 Præsentation af Delprojekt 4 Påsætning og aftagning af instrumentcontainer Delprojekt

Læs mere

Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor. Arbejdspladsvurdering for Lager

Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor. Arbejdspladsvurdering for Lager Kortlægningsskema Tillæg til APV kontor Arbejdspladsvurdering for Lager Hvordan bruges APV skemaerne En APV skal omfatte alle aktiviteter i virksomheden. Derfor skal et autoværksted som minimum benytte

Læs mere

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Indledning Dette materiale til

Læs mere

Forflytningsteknikkens grundprincipper

Forflytningsteknikkens grundprincipper Forflytningsteknikkens grundprincipper Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer

Læs mere

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M.

RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Checkliste til RESTAURANT, CAFE, BODEGA M.M. Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte,

Læs mere

Velkommen til vores verden en smartere måde at pakke på

Velkommen til vores verden en smartere måde at pakke på Velkommen til vores verden en smartere måde at pakke på Hvem er STOK Emballage? STOK Emballage blev etableret i 1978. STOK Emballage er en familieejet virksomhed og er placeret i Langeskov på Fyn, lige

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler Tekniske Afrettere hjælpemidler Indledning Anvendelse af tekniske hjælpemidler, herunder afrettere skal ske i henhold til Arbejdstilsynets bestemmelser, samt fabrikantens anvisninger. Kravene til indretning

Læs mere