Bilag 5 Fjedrende afsætsredskaber status for udvikling og anvendelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 5 Fjedrende afsætsredskaber status for udvikling og anvendelse"

Transkript

1 N O T A T Trampolin j.nr /1/PAA Bilag 5 Fjedrende afsætsredskaber status for udvikling og anvendelse Center for Forebyggelse Islands Brygge København S Tlf Fax E-post info@sst.dk I redskabsgymnastik er redskaberne en afgørende del af det læringsmiljø, der kan etableres. Det er derfor fundet relevant at inddrage en gennemgang af redskaberne og deres anvendelsesmuligheder, sikkerhedsmæssige egenskaber og brugstilstand. Dir. tlf E-post cff@sst.dk Der indledes med en kort gennemgang af redskaberne i det nuværende trampolincirkulære. Der gives et kort rids over hovedparten af de fjedrende (afsæts)-redskaber, der findes og forhandles i dag, samt en vurdering af redskabsparken i idrætsundervisningen generelt. Endvidere vurderes potentielle risici ved anvendelse af de pågældende redskaber. Der kan ikke sættes et skarpt skel mellem meget og lidt fjedrende redskaber. Endvidere fjedrer og støddæmper alle redskaber i større eller mindre grad i dag, og for nogle redskabers vedkommende kan disse egenskaber tillige justeres. I dag tilpasses redskaberne fra træning af sansestimulering og grundmotorik og helt frem til træning af teknisk vanskelige momenter på internationalt niveau. Forskellige redskabstyper er udviklet til indlæring af øvelser på forskellige niveauer i forhold til læring og træning af færdige opvisnings- og konkurrenceøvelser. Det vil derfor være budskabet, at der skal fokuseres specielt på de afsætsredskaber, hvor der kan opbygges en stor bevægelsesmængde, uden særlige koordinationsmæssige og tekniske forudsætninger, inden de teknisk vanskelige momenter udføres.

2 Redskabsstandarder i forhold til trampolincirkulæret I dag findes der i de fleste gymnastiksale/haller en minitrampolin, der lever op til de standarder der er angivet i trampolincirkulæret. Mange steder er landingsmåtternes brugstilstand derimod ikke god: Der findes mange måtter uden skridsikker bund og uden stabiliserende skumindlæg. Derudover findes der det klassiske sæt redskaber med plint, bukke, heste samt rullemåtter, og af fjedrende afsætsredskaber er der mange steder stadigvæk det klassiske svenske springbræt. Endelig findes der de faste redskaber som fx ribber, bomme og tove. På den anden side findes mange moderne skum- og afsætsredskaber på de danske lærerseminarier og på universiteternes idrætsinstitutter samt på mange skoler, hvor der enten er en gymnastikforening, der træner, eller hvor idrætslærergruppen har valgt at prioritere redskabsgymnastik. Endelig findes der rundt på mange idræts- samt ungdoms- og efterskoler en særdeles udbygget redskabspark med alle typer af almindelige såvel som fjedrende afsætsredskaber. Side 2 Trampolintyper I dag findes der på det danske marked en række minitrampolin- og trampetkonstruktioner, der i mere eller mindre grad kan være vanskelige at kende forskel på. Springolinen er en metalramme og en trampolindug spændt ud med elastikker eller mindre fjedre. Den kan placeres på skumredskaber eller traditionelle plintkasser. Ved disse forskellige opbygninger, kan den variere i fjederegenskaber. Konstruktionen af springolinen, hvor der ikke er monteret faste fødder bevirker, at det er begrænset, hvor stort tyngdepunktsløft der kan opnås. Der findes forskellige konstruktioner af børneminitrampoliner. Fælles for de fleste børnetrampoliner er, at forkanten er relativ lav, hvorfor trampolindugens vandring er reduceret, grundet den reducerede højde på trampolinrammen. I den anden ende af skalaen findes konkurrenceminitrampolinen. Den er meget skråtstillet og relativ høj. Hele konstruktionen, også med hensyn til dug og fjedre, er optimeret med henblik på at mest mulig bevægelsesmængde/energi fra tilløbet bevares i forhold til at opnå både maksimalt tyngdepunktsløft og maksimal rotationsbevægelsesmængde (spin/rotationsmoment/rotationsimpuls) efter/i afsættet. Så at sige alle konkurrence- og opvisningsminitrampoliner i Danmark, er i dag monteret med dug og fjedre, der sikrer maksimal energibevarelse. Det gør det til et højrisiko-redskab for uerfarne udøvere, når der anvendes tilløb.

3 For ikke-specialister kan det være meget vanskeligt at kende forskel på de forskellige minitrampolin-/trampettyper, da det ofte er den samme grundramme, der anvendes. For afsæt i minitrampoliner er et væsentligt biomekanisk forhold, at under forudsætning af energibevarelse under afsættet, så vil en fordobling af tilløbshastigheden medføre en firedobling af tyngdepunktsløftet. Derfor kan tilløb før afsæt i minitrampolin for relativt uerfarne udøvere, være forbundet med stor risiko. Stortrampolinen blev opfundet af George Nissen i Under 2. verdenskrig anvendtes trampolinen til at træne og opøve luftsans, fornemmelse for legemets position/placering i rummet, hos jagerpiloter. I den moderne stortrampolin kan der opbygges bevægelsesmængde i de indledende hop, der giver mulighed for at kunne udføre 4-dobbelt forlæns salto. Det kræver ikke særlige tekniske forudsætninger for at opbygge et meget stort tyngdepunktsløft og dermed meget stor bevægelsesmængde (momentum) til efterfølgende vanskelige spring i stortrampolinen. Derfor bør dette redskab anvendes med ekstra stort hensyn til de risikomomenter, der er i forbindelse med hop og rotationer i luften. Selv uerfarne udøvere vil kunne opbygge et stort tyngdepunktsløft i kombination med relativ stort rotationsmoment. Internationalt er der gennem årene sket skader i stortrampolinen, og i Danmark er der kendskab til enkelte skader. Udbredelsen af stortrampolinen i forhold til minitrampolinen har indtil for ganske få år siden været relativ begrænset i Danmark. Men med den byggerate der er af gymnastikcentre i Danmark pt., hvor det efterhånden er blevet almindeligt at montere dem med nedgravede stortrampoliner, vil det være forventeligt at se en stigning i det absolutte antal skader i stortrampolinen. Endvidere er modtagersituationen gjort næsten umulig at varetage på forsvarlig vis, idet disse stortrampoliner er monteret ud til springgrave, hvor det er vanskelig at agere som mobil modtager, lige så vel som det er vanskelig at modtage i selve stortrampolinen. Side 3 Skumredskaber Med introduktionen af skumredskaber på markedet for omtrent 30 år siden, startede en tendens til at udvikle redskaber, der i højere grad var tilpasset brugernes behov og dermed introduceredes også en pædagogisk tænkning omkring, hvordan en mere hensigtsmæssig og tilpasset øvelsesindlæring kunne foregå med anvendelse af blandt andet bløde og fjedrende redskaber. Skumredskaber besidder en høj grad af stødabsorbering, men i dag findes også en del skumredskaber med betydelige fjedrende egenskaber.

4 Redskaber til behændighedsøvelser og måttespring/tumbling Selv de gamle rullemåtter har såvel fjedrende som stødabsorberende egenskaber. Dem findes der rigtig mange af på de danske skoler. Foldemåtter fås i dag i mange varianter og tykkelser og med forskellige varianter af fjeder og støddæmpning. Foldemåtter er nemmere at håndtere for eleverne, hvilket også er blevet et væsentligt forhold, når nye redskaber udvikles. Endvidere er fleksible redskaber, der kan anvendes i flere sammenhænge blevet et afgørende parameter i udviklingen og anvendelsen af moderne gymnastikredskaber. De fleste måtter, der sælges og anvendes i dag er 15 cm tykke og er opbygget med forskellige typer af fjedrende/stødabsorberende egenskaber, således indeholder de nyeste måtter et fjedrende 5 cm tyk luftlag. Side 4 Air-Track For efterhånden 15 år siden kom de første Air-Tracks til Danmark. Indførelsen af Air-Tracks var endnu et skridt på vejen i forhold til tilpasning af redskaber til den pædagogiske tænkning omkring spring og øvelsesindlæring. På mange Air-Tracks kan trykket reguleres, hvilket også er tilfældet for andre luftredskaber, og dermed sikres stor fleksibilitet i forhold til brugergruppen. Indførelsen af Air-Tracken har medført en mindre revolution af redskabs- og springgymnastikken i Danmark. Det er et redskab, der er med til at give succesoplevelser med redskabsgymnastik. At springe højt på Air-Tracks kræver god fysisk form og god teknisk/motorisk kapacitet, for at få det optimale ud af redskabet. Endvidere er bevarelsen af energien moderat i Air-Tracken. Der er ikke rapporteret om alvorlige skader på Air-Tracks. Tumblingbane Tumblingbanen eller Rod Floor en, som den også kaldes, er kommet fra USA. Det er en springbane opbygget af glasfiberstænger monteret i en jernramme og med 2 rullemåtter lagt hen over. I dag forsøger producenter at efterligne afsætsegenskaberne på disse baner ved at lægge en luftpude under andre typer måtter. Denne konstruktion bliver bl.a. brugt i PE Mega+ systemet som senest var med verdensholdet på turné. Mega+ systemet findes også i forskellige varianter af tykkelser og størrelser samt med og uden overlægsmåtte. Fælles for disse måttetyper er, at der kræves stor muskelstyrke og teknisk kunnen for at springe på dem.

5 Springbrædder På mange skoler har man stadigvæk det traditionelle svenske springbræt. I følge redskabskatalogerne forhandles det ikke længere. I dag er det fjederog Reuther-lignende springbrædder der udbydes, og efterhånden findes der også Reuther-lignende springbrædder på de fleste skoler. Tidligere var højden på springbrædder begrænset af FIG s standard på 22 cm, men i dag ses der springbrædder på helt op til cm i højde. KG springbrættet er udviklet med udgangspunkt i en Rod Floor sektion, der er skråtstillet ved hjælp af en minitrampolinlignende ramme. Den har en højde svarende til cm. Det kræver god fysisk styrke og nogen teknisk/motorisk kapacitet at få det optimale ud af de forskellige springbrætsystemer. Endvidere er bevarelsen af bevægelsesmængden/energien fra tilløbet moderat på disse afsætsredskaber. Der er ikke rapporteret om alvorlige skader ved anvendelse af disse springbrædder. Side 5 Anbefalinger vurderet ud fra redskabssituationen På baggrund af: - redskabernes egenskaber - udbygning af gymnastikfaciliteter i Danmark - de gymnastiske øvelser, der arbejdes med på danske skoler - de sikkerhedsmæssige forhold ved udførelse af forskellige øvelser under de nuværende redskabsmæssige forhold - anbefales en niveaudeling af underviserkompetencerne og der med også en niveaudeling af retningslinjerne for de øvelser det kan anbefales af udføre. Lars Elbæk Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, efteråret 2006.

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Dorado - designet til effektivitet!

Dorado - designet til effektivitet! Dorado - designet til effektivitet! Dorado - Jump in the air! Dorado trampolinen fra PE-Redskaber er opkaldt efter en tropisk mahi-mahi fisk. Dorado fisken er en meget bemærkelsesværdig og smuk fiskeart.

Læs mere

Indstilling til Undervisningsministeriet vedr. brug af springredskaber i folkeskolen m.m.

Indstilling til Undervisningsministeriet vedr. brug af springredskaber i folkeskolen m.m. N O T A T Trampolin j.nr. 7-305-9/1/PAA Indstilling til Undervisningsministeriet vedr. brug af springredskaber i folkeskolen m.m. Baggrund udsendte i 1981 en meddelelse om nødvendigheden af at forbyde

Læs mere

Dorado - designet til effektivitet!

Dorado - designet til effektivitet! Dorado - designet til effektivitet! Dorado Trampolinen, som sender dig op i nye højder! Den nye Dorado fra PE-Redskaber er ikke blot designet med vægten lagt på optimal udnyttelse af fjedre, den er også

Læs mere

Firmaprofil. Springbaner. Landingsmåtter. Trampoliner. Skumredskaber. Traditionelle redskaber. Håndredskaber. Legeredskaber.

Firmaprofil. Springbaner. Landingsmåtter. Trampoliner. Skumredskaber. Traditionelle redskaber. Håndredskaber. Legeredskaber. Firmaprofil Springbaner Landingsmåtter Trampoliner Skumredskaber Traditionelle redskaber Håndredskaber Legeredskaber Rytmegulv Parkour systemer Halprojekter PE-Redskaber PE-Redskaber udvikler og producerer

Læs mere

Skriftligt materiale fra GF springgymnastik

Skriftligt materiale fra GF springgymnastik Skriftligt materiale fra GF springgymnastik Faglige mål: Eleverne skal kunne redegøre for centrale begreber og metodikker inden for springgymnastik. beherske centrale færdigheder inden for springgymnastik

Læs mere

Redskaber Valby IF. Redskabspakke i Prøvehallen 2018, Valby IF

Redskaber Valby IF. Redskabspakke i Prøvehallen 2018, Valby IF Redskaber Valby IF Redskabspakke i Prøvehallen 2018, Valby IF Oversigt over redskabspakke i Prøvehallen, Valby IF Vi har i dette opslag samlet et overblik over alle de springredskaber der er til rådighed

Læs mere

Anvendelse af trampoliner på Gudenaadalens efterskole

Anvendelse af trampoliner på Gudenaadalens efterskole Anvendelse af trampoliner på Gudenaadalens efterskole 1 Skolens ansvar Brug af trampolin er en aktivitet, der er forbundet med skærpet tilsyn og der- med også skærpet ansvar. Det er ledelsens ansvar, at

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

Spotkurser DGI Midtjylland Gymnastik & Fitness

Spotkurser DGI Midtjylland Gymnastik & Fitness Spotkurser DGI Midtjylland Gymnastik & Fitness Har din forening brug for lidt ny inspiration? Har I købt nye redskaber og mangler inspiration til brugen af dem? DGI Midtjylland Gymnastik & Fitness tilbyder

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

Stigeøvelser anno 2008 HEST

Stigeøvelser anno 2008 HEST Stigeøvelser anno 2008 HEST STIGE 1: Øvelse 2: Tilløb indspring over måtte ophop på springbræt landing på springbræt. Arme ved ører, hulning i kropsposition, let knæbøjning i afsæt og landing. Bemærk korrekt

Læs mere

DGI SMARTsport. Prøven i idræt 9. klassetrin. Redskabsaktiviteter - redskabsgymnastik - Mapop.

DGI SMARTsport. Prøven i idræt 9. klassetrin. Redskabsaktiviteter - redskabsgymnastik - Mapop. DGI SMARTsport Prøven i idræt 9. klassetrin Redskabsaktiviteter - redskabsgymnastik - Mapop www.dgi.dk/smartsport 2 Redskabsgymnastik Type af læringsaktivitet Introduktion & Evaluering Idræt - Kompetenceområde

Læs mere

Euro Gym Prisliste 2009/10

Euro Gym Prisliste 2009/10 Euro Gym Prisliste 2009/10 Trampetter 001040 Springolin 130x200 cm med rammepude....4.960,- 6.200,- Alle MD trampetterne er opbygget i kraftig jernramme og med nylonbøsninger i fjedrehullerne for mindre

Læs mere

GYMNASTIK 2015 / 2016

GYMNASTIK 2015 / 2016 GYMNASTIK MOTORIK & FITNESS 2015 / 2016 A-SPORT Direktør Anders Thomsen Kære kunde A-Sport har et stort varesortiment og spænder vidt - lige fra fra bredde til elite, fra skoleidræt til klubidræt, fra

Læs mere

4 forskellige produkter! Team-Track serien består af 4 forskellige produkter, som kan indgå i spændende springopstillinger.

4 forskellige produkter! Team-Track serien består af 4 forskellige produkter, som kan indgå i spændende springopstillinger. Team-Track Serien Det er sjovt! Det skal være sjovt og spændende! Baggrunden for Team-Track Serien er et behov for redskaber, som gør det sjovt og spændende at gå til gymnastik. Multifunktionalitet, lydløs,

Læs mere

REDSKABSREGLEMENT FOR TUMBLING

REDSKABSREGLEMENT FOR TUMBLING REDSKABSREGLEMENT FOR TUMBLING 2017-2021 Version: 1/08/2017 Dette reglement beskriver de redskaber, der skal anvendes til tumblingkonkurrencer afviklet i Danmark. Større ændringer i reglementet kan foretages

Læs mere

Moduler på DGFs ungekonvent 2011

Moduler på DGFs ungekonvent 2011 Moduler på DGFs ungekonvent 2011 Fælles opvarmning lørdag Lasse Sønnichsen og Mathias Ried Larsen Den gode opvisning Parkour 1 Lasse Sønnichsen og Mathias Ried Larsen Tema i opvisningen Parkour 2 Lasse

Læs mere

Parkour I Parkour I Lasse Sønnichsen og Mathias Ried-Larsen

Parkour I Parkour I Lasse Sønnichsen og Mathias Ried-Larsen Parkour I Parkour i gymnastiksalen 1. I dette modul vil der være fokus på følgende: Teori om hvad parkour er, hvorfor det er godt at bruge når man træner spring og gymnastik, hvilke pædagogiske overvejelser

Læs mere

Velkommen til Gymnastikkens Hus!

Velkommen til Gymnastikkens Hus! Velkommen til Gymnastikkens Hus! Gymnastikkens Hus er Fredensborg Kommunes kommende gymnastik- og motorikhal. Her er der mulighed for at lege, lære og dyrke motion og socialt samvær uanset alder og niveau.

Læs mere

Instruktørmappe for ØSVN-IF gymnastik

Instruktørmappe for ØSVN-IF gymnastik INFO: læs dette Dokumentet har bogmærker og links. - klik i indholdsfortegnelsen for at springe frem til ønsket afsnit - klik på logoet i toppen for at returner til indholdsfortegnelsen VIGTIGE DATOER

Læs mere

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum Primært fokus: nakke, knæ og ankler Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum 1 Hvad er idrætsskader? Alle skader der opstår i forbindelse med idræt I gymnastik typisk fibersprængning, forstuvning af ankel

Læs mere

Beskriv de faciliteter jeres forening mangler og ønsker:

Beskriv de faciliteter jeres forening mangler og ønsker: Forening: nasl-i Beskriv de faciliteter jeres forening mangler og ønsker: 1. Mere og bedre plads til vores redskaber! Den billige løsning kunne være en container uden foran hallen eller et system, hvor

Læs mere

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2013

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2013 Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2013 Revideret februar 2014 Trin 1-6 Generelt Trin 1-6: Bogen er opbygget med forslag til træning af kondition og smidighed i starten af bogen.

Læs mere

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse:

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse: 2018-2019 Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen Forord til idræt i 2. Klasse: Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen

Læs mere

Motorikken 2. Klasse

Motorikken 2. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

SpringCup 2015 Reglement 2. udgave, 29/11-2015

SpringCup 2015 Reglement 2. udgave, 29/11-2015 Indledning Hermed reglement for SpringCup 2015. Der er få ændringer i reglementet ift. sidste år. Disse ændringer er markeret med rødt. Nye tiltag i 2015: Dommer: Dommerne afgiver kun udførselskarakter

Læs mere

Michael Bjørn ha erfaringer med innovation gennem udvikling af gymnastikredskaberne Skumfiduser, der er et sæt skumbyggeklodser, der kan sammensættes

Michael Bjørn ha erfaringer med innovation gennem udvikling af gymnastikredskaberne Skumfiduser, der er et sæt skumbyggeklodser, der kan sammensættes 1 Michael Bjørn ha erfaringer med innovation gennem udvikling af gymnastikredskaberne Skumfiduser, der er et sæt skumbyggeklodser, der kan sammensættes lidt over 100 forskellige opstillinger til træning

Læs mere

Pinsestævne på Bornholm Tilmeldingsskema

Pinsestævne på Bornholm Tilmeldingsskema Pinsestævne på Bornholm Tilmeldingsskema Da stævnet indeholder mange elementer er der også mange oplysninger, der skal gives i forbindelse med tilmeldingen. Udfyld skemaet så grundigt som muligt det vil

Læs mere

Redskabsgymnastik i skolerne

Redskabsgymnastik i skolerne Redskabsgymnastik i skolerne Hvad Formål Musik, øvelser m.m. 1. Introduktion 2. Tilvending - Kommandol eg: Konkurrence med at finde ting. 3. Gang med øvelser på airtrack Hvem er jeg? Mine tanker og erfaringer!

Læs mere

Redskabsregulativ for TeamGym Vedtaget på TeamGyms aktivitetsmøde 25. oktober 2015.

Redskabsregulativ for TeamGym Vedtaget på TeamGyms aktivitetsmøde 25. oktober 2015. Redskabsregulativ for TeamGym 2015-2016 Vedtaget på TeamGyms aktivitetsmøde 25. oktober 2015. 1 Rytmeserie 1.1 Gulvflade Rytmegulvet er 14 x 18 m Arealet skal dækkes af måtter i tykkelsen 30-35 mm (+/-

Læs mere

- Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis)

- Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis) 2018-2019 IDRÆT 3. KLASSE Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til idræt i 3. klasse I idrætsundervisningen arbejder vi med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idrætsaktiviteter. Eleverne skal

Læs mere

AirTrack+ Springbane

AirTrack+ Springbane AirTrack+ Springbane AirTrack + - en multifunktionel springbane Med en AirTrack+ får du en multifunktionel springbane, som kan anvendes af alle, fra børn til voksne og fra begynder til elite gymnaster.

Læs mere

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6 Motorikbane 1: Pomfritgrav Beskrivelse af aktiviteten Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller

Læs mere

Begynder Bedømmelsesreglement for

Begynder Bedømmelsesreglement for Begynder Bedømmelsesreglement for Vedtaget og udgivet august 2014, mindre korrektur januar 2015 Af Udvalget for TeamGym Alle dele af reglementet kan findes på GymDanmark s hjemmeside Copyright GymDanmark,

Læs mere

VELKOMMEN TIL HI CAMPUS 2014

VELKOMMEN TIL HI CAMPUS 2014 VELKOMMEN TIL HI CAMPUS 2014 HI CAMPUS 2014 INDHOLD 1. Vejledning i gulvtyper 2. Kreativ indretning af haller hvad er muligt? 3. Hvad kan Virklund Sport bidrage med? VIRKLUND SPORT HISTORIEN OM OS - 1956

Læs mere

HCA GYMNASTIK KONGRES

HCA GYMNASTIK KONGRES HCA GYMNASTIK KONGRES 9.45 FOREDRAG OG DEBAT Debat: Hvordan for vi flere drenge til gymnastik? Et evig tilbagevendende emne. Hør forskellige erfarende instruktører og foreningsledere om deres tilgang til

Læs mere

CUBE PARKOUR SYSTEM. Motivation til læring og fri bevægelse

CUBE PARKOUR SYSTEM. Motivation til læring og fri bevægelse CUBE PARKOUR SYSTEM Motivation til læring og fri bevægelse Forord Børn og unge i Danmark bevæger sig ikke nok. I øjeblikket er omkring 20% af alle børn og unge overvægtige, 8% er svært overvægtige - og

Læs mere

Elite. Allround Standard

Elite. Allround Standard Elite Allround Standard Mustang byder på gennemførte løsninger fra Mustang hestetrailer er konstrueret til komfortabel og sikker transport under alle forhold. Der ligger mange beregninger og forsøg med

Læs mere

Det er tilladt både at bruge både den gamle og nye musik som er udgivet af det amerikanske gymnastikforbund.

Det er tilladt både at bruge både den gamle og nye musik som er udgivet af det amerikanske gymnastikforbund. Generelt Trin 1-6: Bogen er opbygget med forslag til træning af kondition og smidighed i starten af bogen. Derefter er bogen opdelt i hvert trin med udførligt beskrevet øvelser. Til sidst i bogen er der

Læs mere

POWER TUMBLING REGLEMENT

POWER TUMBLING REGLEMENT Danmarks Gymnastik Forbund POWER TUMBLING REGLEMENT 2013 2017 Følgende reglement er en dansk oversættelse af det FIG udskrevne reglement. Der er tilføjet små tilpasninger til danske forhold. Yderligere

Læs mere

Velkommen. Tilmelding til de enkelte hold foregår i sale og haller.

Velkommen. Tilmelding til de enkelte hold foregår i sale og haller. Gymnastikprogram 2006 30/07/06 10:02 Side 2 Velkommen Odense Gymnastikhal har nu været i brug siden sæsonstart 2005. Vi har afprøvet hallens mange funktioner, rettet lidt og kan kun udtrykke vores store

Læs mere

Børne- og ungdomshold 2015/16

Børne- og ungdomshold 2015/16 Børne- og ungdomshold 2015/16 Holdnr. 15-1000 Jump4Fun (2006-1998) Du kan starte hele året - løbende tilmelding. Vi træner to gange om ugen - onsdag og søndag. Pia Riis Kofoed-Hansen Gennem leg og bevægelse

Læs mere

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER DEL 4 TILPASNINGER TIL TILPASNINGER TIL 71 Dette afsnit giver eksempler på overordnede, generelle tilpasninger til seks kompetenceområder: Løb, spring og kast, Kropsbasis, Boldbasis, Dans og udtryk, Redskabsaktiviteter

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

3. Leg på redskabsbaner

3. Leg på redskabsbaner 3. Leg på redskabsbaner Af Martin Elmbæk Knudsen Seminarieadjunkt i idræt ved CVU Sønderjylland, Haderslev. Uddannet cand.scient Idræt og Sundhed fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 2.- 3.klasse Boldbasis og Boldteknik Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER OG FRIVILLIGE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

SpringCup 2012 Stævneinfo og Reglement 3. udgave, 26.11.2012

SpringCup 2012 Stævneinfo og Reglement 3. udgave, 26.11.2012 Indledning Alle vigtige informationer til brug ved SpringCup 2012 er forsøgt samlet i dette dokument. Tidsplanen og karakterlister skal hentes i separate dokumenter, men øvrige informationer findes her.

Læs mere

Motorikken Børnehaveklasse

Motorikken Børnehaveklasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser

Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser Det Danske Trinsystem for Kvindelig Idrætsgymnastik Januar 2018 Trin 1-6 Beskrivelse af øvelser 1.1 Indledning Generelt trin 1-6 Materialet er opdelt i kapitler, hvor kapitel 2 beskriver de generelle fradrag.

Læs mere

FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET

FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET FYSISK PRØVE FOR ANSØGERE TIL POLITIET Det understreges at udførelsen af alle øvelser til den fysiske prøve er på ansøgerens eget ansvar. Programmet gennemføres inden for ca. 2 timer, hvor alle ansøgerens

Læs mere

Træningsøvelser til længdespring Indhold

Træningsøvelser til længdespring Indhold Træningsøvelser til længdespring Indhold Generelt om spring... 1 Lektion 1 afsættet... 3 Lektion 2 - tilløb... 4 Lektion 3 svævefasen... 6 Træningsøvelser og lege... 7 Konkurrencen... 9 Generelt om spring

Læs mere

Bedre håndbold uden skader!

Bedre håndbold uden skader! Bedre håndbold uden skader! Indledning Oversat og gengivet fra norsk efter tilladelse fra E-post: ostrc@nih.no Hjemmeside: www.klokeavskade.no Træningsprogrammet er lavet for at forbedre præstationen og

Læs mere

Motorikken 5.-6. Klasse

Motorikken 5.-6. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

REGLER FOR EGNETHEDSTEST

REGLER FOR EGNETHEDSTEST REGLER FOR EGNETHEDSTEST 1 Formål Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin. Resultaterne indgår endvidere i indeksberegningen

Læs mere

Punkt 3 - Værdien af lokalerne i Haludvalgets fordelingsområde

Punkt 3 - Værdien af lokalerne i Haludvalgets fordelingsområde Punkt 3 - Værdien af lokalerne i Haludvalgets fordelingsområde Bilaget er udarbejdet på baggrund af følgende: Input fra mødet i Haludvalget november 2013 De opstregninger og indretninger der pt. er i lokalerne

Læs mere

Motorikken Niveau 1. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund

Motorikken Niveau 1. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Træningsmateriale Længdespring

Træningsmateriale Længdespring Træningsmateriale Længdespring Længdespring Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 Lektion 1 afsættet... 5 Lektion 2 - tilløb... 6 Lektion 3 svævefasen... 8 Træningsøvelser og lege... 9 Konkurrencen...

Læs mere

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 42015-16 Lærer: Søren Jørgensen Forord til faget i klassen I faget vil eleverne arbejde idrætsformer, som er anderledes end det de deltager i inden for idrætsklubberne. Det grundlæggende i hele idrætsundervisningen

Læs mere

Bliv springsikker træner. Springsikkeruddannelsen. Få styr på springene - tag en uddannelse som træner med: Teori - Teknik - Fejlretning - Modtagning

Bliv springsikker træner. Springsikkeruddannelsen. Få styr på springene - tag en uddannelse som træner med: Teori - Teknik - Fejlretning - Modtagning Springsikkeruddannelsen Bliv springsikker træner Få styr på springene - tag en uddannelse som træner med: Teori - Teknik - Fejlretning - Modtagning www.springsikker.dk - i samarbejde med DGF 2 Springsikkeruddannelser

Læs mere

Springsikker Efterskole. Formanalyse

Springsikker Efterskole. Formanalyse Springsikker Efterskole Formanalyse Skema til brug i kvalitetsafklaring Hvilken Springsikker form er jeres efterskole i?? Hvordan tænkes skemaet anvendt? Hver parameter indeholder et antal punkter, som

Læs mere

Træningsøvelser til hækkeløb Indhold

Træningsøvelser til hækkeløb Indhold Træningsøvelser til hækkeløb Indhold Generelt om hækkeløb... 1 Lektion 1 første bens arbejde... 3 Lektion 2 andet bens arbejde... 5 Lektion 3 hækrytmen... 6 Lektion 4 hækkeløb... 7 Træningsøvelser og lege...

Læs mere

Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse

Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet Danskerne lever ikke så lang tid, som de

Læs mere

Redskabsregulativ for TeamGym 2013-2014

Redskabsregulativ for TeamGym 2013-2014 Redskabsregulativ for TeamGym 2013-2014 Vedtaget på TeamGyms aktivitetsmøde 27. oktober 2013 1 Rytmeserie 1.1 Gulvflade Rytmegulvet er 14 x 20 m. Arealet skal dækkes af måtter i tykkelsen 30-35 mm (+/-

Læs mere

SPRINGSIKKER TRAMPETBASIS

SPRINGSIKKER TRAMPETBASIS SPRINGSIKKER TRAMPETBASIS GymDanmark Anders Jacobsen Formand DGI Gymnastik Hanne Lene Haugaard Formand for DGI Gymnastik Udgivet af GymDanmark og DGI Gymnastik Juni 2011, red. 2016 Varenr. 55610 Job: 22576

Læs mere

LET OP!!! Lage resolutie!

LET OP!!! Lage resolutie! Auping Superbox 2980.pdf - pag.1 LET OP!!! Lage resolutie! Komfort og design i ét Når Auping introducerer en seng, så er det aldrig nogen almindelig seng. Og denne her er virkelig speciel. Superbox er

Læs mere

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik.

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik. 0 Anlægning af land baserede - Dambrug Kar og rør installationer. Henvendelse BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280 Mail tanke@bsteknik.com Web. www.bsteknik.com Stålkar med PE Inder liner. Størrelse tilpasset

Læs mere

Anvendelse af trampolin på efterskole

Anvendelse af trampolin på efterskole Anvendelse af trampolin på efterskole Vejledning om minimumsforskrifter for at sikre at anvendelse af trampolin i efterskolen foregår så betryggende som muligt. Målgruppen for denne vejledning er skolens

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

Teknisk progression. Længdespring

Teknisk progression. Længdespring Teknisk progression Længdespring Den tekniske progression på dette niveau, beskæftiger sig med de grundlæggende øvelser til indlæringen af længdespring. Her kan det, i forhold til en praktisk og måske

Læs mere

Træningsmateriale - Hækkeløb

Træningsmateriale - Hækkeløb Træningsmateriale - Hækkeløb Indhold Forord... 2 Generelt om hækkeløb... 3 Lektion 1 første bens arbejde... 5 Lektion 2 andet bens arbejde... 7 Lektion 3 hækrytmen... 8 Lektion 4 hækkeløb... 9 Træningsøvelser

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Gruppe II. Idrætsmærkets formprøve - gymnastikprøve. Mænd

Gruppe II. Idrætsmærkets formprøve - gymnastikprøve. Mænd Gruppe II Idrætsmærkets formprøve - gymnastikprøve Mænd I. Gang, løb og fritstående øvelser Holdet udfører disse øvelser samlet. Gang og løb i en række og i fritstående øvelser en dagsøvelse efter instruktørens

Læs mere

RogDayTime. Information om A-holdet-Hold for børn og unge med autisme spektrum forstyrrelser (ASF)

RogDayTime. Information om A-holdet-Hold for børn og unge med autisme spektrum forstyrrelser (ASF) RogDayTime Information om A-holdet-Hold for børn og unge med autisme spektrum forstyrrelser (ASF) Indhold. Velkommen til A-holdet. Dette hold er for dig der kunne tænke dig at have det sjovt og få bevæget

Læs mere

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet Kreativitet løfter elevernes faglighed Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som kreative processer.

Læs mere

Hjermindbyvej 18 8850 Bjerringbro tlf 86683495 info@aktivude.dk www.aktivude.dk

Hjermindbyvej 18 8850 Bjerringbro tlf 86683495 info@aktivude.dk www.aktivude.dk Hjermindbyvej 18 8850 Bjerringbro tlf 86683495 info@aktivude.dk www.aktivude.dk Naturfitness Naturfitnesredskaber er i grundfilosofi og konstruktion enkle redskaber uden bevægelige dele. I udviklingen

Læs mere

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå

Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå Hvorfor virker koblingen ikke på min FS1? Spørgsmålet er stillet et utal af gange og der findes mange svar herpå. Jeg vil i denne guide gennemgå samtlige de komponenter der enten er en del af koblingen

Læs mere

Fra Idrætslegeplads til Tuse Idræts- og kultur center

Fra Idrætslegeplads til Tuse Idræts- og kultur center Udbygningsplan for Idrætsfaciliteterne i Tuse-området. Fra Idrætslegeplads til Tuse Idræts- og kultur center Planens fokus: Denne plan ønsker primært at sætte fokus på at etablere nogle motions- og bevægelsesspor

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2019 Institution Svendborg Erhvervsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Idræt C MKM HH3IDRC1

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2019 Institution Vid Gymnasier/HHX Rønde Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Idræt C Frederik Dalbach hhxridr3e18 + hhxridr3f18

Læs mere

SPORTSJUMPER. Trampolin - Nedgravet. Brugermanual. PRO-LINE TEPL238i

SPORTSJUMPER. Trampolin - Nedgravet. Brugermanual. PRO-LINE TEPL238i SPORTSJUMPER Trampolin - Nedgravet PRO-LINE TEPL238i Brugermanual 2 Indhold Brugermanual ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledn. -----------------------------------------------------

Læs mere

Hårslev Gymnastikforening

Hårslev Gymnastikforening Hårslev Gymnastikforening Byder velkommen til en ny sæson 2017 / 2018 Sæsonprogram Hårslev Gymnastikforening. Nye og gamle ledere byder velkommen til en ny sæson. Mød op første gang, eller ring til en

Læs mere

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer

Fagplan 3. Klasse. 1. Kapitel Moderne dans kompetencer Fagplan 3. Klasse 1. Kapitel Moderne dans kompetencer 1.1 Læringsmål 1.1.1 - at være bevidst om sin holdning, efter placerings principper: ankler, knæ, hofter og skuldre i en linje, lodret fra gulvet,

Læs mere

Årsplan for idræt i 0. klasse

Årsplan for idræt i 0. klasse Årsplan for idræt i 0. klasse Hensigtsmæssig påklædning og bad hører med til idræt og er dermed en naturlig og integreret del af skolens idrætsundervisning Uge Emne, indhold og Materialer Mål Evaluering

Læs mere

Motorikken 1. Klasse

Motorikken 1. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

PE-Redskaber A/S. Firmaprofil. Kompetence. Udvikling. Funktionalitet. Kvalitet. Glæde. Dynamik. Design. Fleksibilitet. Rådgivning

PE-Redskaber A/S. Firmaprofil. Kompetence. Udvikling. Funktionalitet. Kvalitet. Glæde. Dynamik. Design. Fleksibilitet. Rådgivning PE-Redskaber A/S Firmaprofil Kompetence Udvikling Funktionalitet Dynamik Glæde Kvalitet Design Fleksibilitet Rådgivning Om PE-Redskaber PE-Redskaber udvikler, producerer og sælger gymnastikredskaber samt

Læs mere

Årsplan idræt 5-8 klasse på Herborg Friskole

Årsplan idræt 5-8 klasse på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceområ der/mål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af løb Øvrige oplysninger 32 1.skoledag tirsdag Introuge 33-35 Natur- og udeliv - O-løb Eleven kan

Læs mere

Faktaboks. En fjeders egenskaber, altså om den er stærk eller svag, definerer man med en størrelse, der kaldes Fjederkonstanten, k.

Faktaboks. En fjeders egenskaber, altså om den er stærk eller svag, definerer man med en størrelse, der kaldes Fjederkonstanten, k. Fjedervægten Baggrund En fjedervægt er en simpel vægt, der består af 3 dele; en fjeder, en skala og en vægtholder. Vægten kan enten være en tryk- eller en trækvægt. Trykfjeder Faktaboks En trykfjeder er

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Redskabsaktiviteter

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Redskabsaktiviteter Idrætsundervisning Redskabsaktiviteter Læringsmål Redskabsaktivitet Begrebsboks Eleven kan justere og udvikle aktiviteter. Eleven kan optimere aktiviteter til egen og gruppens bedste. Eleven opnår forståelse

Læs mere

Gymnastikhåndbogen en trænerguide

Gymnastikhåndbogen en trænerguide Gymnastikhåndbogen en trænerguide Kom godt igang Du er startet som gymnastiktræner, og vi i gymnastikudvalget vil gerne byde dig velkommen. Du vil ikke stå alene, og er der brug for hjælp, står din kontaktperson

Læs mere

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk!

SPYDKAST. Skole OL er tilbage, og det er NU du skal tilmelde din 4., 5., 6. eller 7. klasse på skoleol.tv2.dk! REGLER Kast med bold, hyler eller spyd. Når du skal kaste, skal du have tilløbsbanen for dig selv - og der må ikke stå andre end dommerne i og på siden af det kasteområde, hvor redskabet skal lande. Du

Læs mere

TDX SP2 Ultra Low Maxx

TDX SP2 Ultra Low Maxx Invacare TDX SP2 En revolutionerende og unik el-kørestol. TDX SP2 er en kombination af en centerhjulsdrevet el-kørestole med den bedste stabilitet, sikkerhed og komfort, og nyt sædesystem. Ultra Low Maxx

Læs mere

Instruktioner til spor

Instruktioner til spor Instruktioner til spor Indhold Introduktion... 2 Generelle sikkerheds regler... 2 Leverede enheder... 3 Ting du selv skal huske... 3 Anbefalet værktøj... 3 Landskabs forberedelser... 4 Samling af sporsektioner...

Læs mere

Hårslev Gymnastikforening

Hårslev Gymnastikforening Hårslev Gymnastikforening Byder velkommen til en ny sæson 2014 / 2015 Sæsonprogram Hårslev Gymnastikforening. Nye og gamle ledere byder velkommen til en ny sæson. Mød op første gang, eller ring til en

Læs mere

Spørgsmål og svar fra webinaret om prøven i idræt 2017.

Spørgsmål og svar fra webinaret om prøven i idræt 2017. Spørgsmål og svar fra webinaret om prøven i idræt 2017. Vi har her samlet spørgsmål og svar fra webinaret 2017. Vi har valgt at samle dem i grupper og besvare dem med et samlet svar. De røde spørgsmål

Læs mere

MaxiRoll 2008. den fleksible tromle

MaxiRoll 2008. den fleksible tromle MaxiRoll 2008 den fleksible tromle Med MaxiRoll 2008 sender DALBO en ny generation tromler på markedet. MaxiRoll 2008 er en særdeles kraftig tromle, der via de mangeartede udstyrsmuligheder kan bruges

Læs mere