Ve t e r a n e r b y d e r v i v e l k o m m e n

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ve t e r a n e r b y d e r v i v e l k o m m e n"

Transkript

1 Ve t e r a n e r b y d e r v i velkommen Marts 2015

2 Eft e r m i s s i o n e n Vores mål KFUM Soldaterhjem har siden 1889 fungeret som et reservehjem for forsvarets personale herhjemme og i udlandet. Hjemvendte soldater opsøger KFUMs soldaterhjem for at få hjælp, fællesskab og midlertidigt ophold. Flere soldater ønsker hjælp og tid til, at bearbejde de mén udsendelsen har givet dem. Andre hjemvendte soldater bruger KFUMs Soldaterhjem fordi det er blevet en tradition eller fordi, de oplever gode rammer for et godt fællesskab. Vi giver plads til alle veteraner på KFUMs Soldaterhjem uanset om man er i en sårbar periode eller om man aldrig har haft det bedre. Hjem fra mission KFUMs Soldaterhjem er en velkendt oase for udsendte soldater. Siden 1990 har flere end danske soldater i verdens brændpunkter brugt KFUMs soldaterhjem som et pusterum og en oase midt i krigens ørken. Vi har Fra KFUMs Soldatermissions vision: Vi skal være der, hvor soldaten er både herhjemme og ude i verden. Vi skal skabe trygge rammer. Vi skal være der for de mange og for de få i tale, ord og praktisk arbejde. ( ) Vi skal ikke være behandlende, men alene støttende og hjælpende. Vi skal være villige til i kortere perioder at tage hånd om tidligere udsendte, der har behov for husly, støtte og hjælp, inden de pågældende kan komme videre med deres tilværelse. oplevet, at soldater bruger KFUMs medarbejdere og hinanden til at bearbejde deres oplevelser. Specielt fysiske og psykiske skadede soldater har søgt heling og støtte hos KFUM - både på soldaterhjemmene i brændpunkterne og efter hjemkomsten. Udsendte soldater benyttede flittigt KFUMs Soldaterhjem i Afghanistan fra som uofficielt mødested. Vokset ud af praksis I takt med at danske soldater er vendt hjem fra skarpe missioner er der opstået et nyt behov. KFUMs Soldaterhjem er ét af de steder, hvor soldater har oplevet en fortrolighed med både kammerater og soldaterhjemmets medarbejdere. Ved efterreaktioner i kølvandet på en udsendelse har flere efterspurgt muligheden for at bo i trygge rammer i en periode. Dette ønske er så vidt muligt imødekommet. KFUMs Soldaterhjem i Fredericia har i høj grad været med til at udvikle denne praksis, der danner baggrund for etableringen af KFUMs SoldaterRekreation fra 2012.

3 S o l d a t e r R e k r e a ti o n Her har vi boliger til veteraner KFUMs Soldaterhjem i Holstebro Antal boliger: 4 et-værelses lejligheder Indviet: September 2012 (nybygget) Lederpar: Natalie og Troels Moesgaard Rekreationsboligerne ligger i en separat bygning lige ved KFUMs Soldaterhjem. Her er mulighed for selv at lave mad eller være på fuld kost via Soldaterhjemmet. KFUMs Soldaterhjem i Fredericia Antal boliger: 3 værelser Taget i brug: Sommeren 2014 (renoveret) Leder: Ester Kofoed Rekreationsværelserne er i samme bygning som soldaterhjemmet, hvor fuld kost er en del af pakken. KFUMs Soldaterhjem i Hvorup (Aalborg Kaserner) Antal boliger: 8 et-værelses lejligheder Indviet: Marts 2013 (nybygget) Lederpar: Solveig og Leif Hove Nielsen Rekreationsboligerne ligger i en separat bygning lige ved KFUMs Soldaterhjem. Her er mulighed for selv at lave mad eller være på fuld kost via Soldaterhjemmet. KFUMs Soldaterhjem i Høvelte (Nordsjælland) Antal boliger: 9 et-værelses lejligheder Indviet: April 2014 (nybygget) Lederpar: Inga og Bjarne Kjær Andersen Rekreationsboligerne er bygget sammen med KFUMs Soldaterhjem. Her er mulighed for selv at lave mad eller være på fuld kost via Soldaterhjemmet. KFUMs Soldaterhjem i Varde Antal boliger: 7 et-værelses lejligheder Forventes færdig i løbet af 2015 Lederpar: Pia og Ivan Ælmholdt Rekreationsboligerne er bygget sammen med KFUMs Soldaterhjem. Her er mulighed for selv at lave mad eller være på fuld kost via Soldaterhjemmet.

4 E r f a r i n g e r med KFUMs SoldaterRekreation Behovet er der Siden første officielle åbning at KFUMs SoldaterRekreation i 2012, har vi oplevet at mange veteraner har brug for et botilbud. Det viste sig, at flere slet ikke havde haft et sted at bo og havde opholdt sig på forsorgshjem eller væresteder, flere udtrykte hvor svært det var at bo alene eller være sammen med deres familie. Fællesskab er et vigtigt element i tilbuddet, men samtidig har soldaterne mulighed for at være sig selv Hjemvendte soldater kan have udviklet PTSD eller symptomer derpå, og kan have svært ved bl.a. at huske aftaler. Soldaterhjemmenes medarbejdere hjælper dem med at få overblik og overholde de aftaler, som de har i forbindelse med f.eks. et behandlingsforløb. KFUM tilbyder soldaterne aktiviteter, udflugter og socialt fællesskab. Fælleskabet er et vigtigt element i tilbuddet, men samtidig har soldaterne mulighed for at være sig selv i egne omgivelser, evt. sammen med familien. Hverken patient eller klient KFUM arbejdet ud fra et kristent værdigrundlag, hvor vi møder hver enkelt soldat som et unikt menneske. Vi tager os af soldaterne som hele mennesker med ånd, sjæl og legeme. Vores medarbejdere tilbyder varme, praktiske hænder, hjerterum og lyttende ører. Soldaten kan tilbydes enesamtale og rådgivning, med henblik på hjælp til selvhjælp. Hvis soldaten har et betydeligt behov for behandling, henviser vi soldaten til forsvarets tilbud om behandling og/eller det almindelige behandlingssystem. Vi arbejder tæt sammen med Forsvarets Veterancenter, der oftest er en indgang til den relevante hjælp. KFUMs Soldaterhjem er åben for alle soldater og veteraner - uanset køn, status, religiøs eller etnisk baggrund. Vores medarbejdere tilbyder varme, praktiske hænder, hjerterum og lyttende ører En større opgave end forventet Erfaringerne efter de første to-tre år med KFUMs SoldaterRekreation er, at beboerne har brug for mere Samtale på KFUMs Soldaterhjem i Holstebro. hjælp end det blev forventet i Erfaringen viser også, at der ikke er andre, der tilbyder sammen koordinering, som der finder sted på SoldaterRekreation. Tilbuddet tilpasses løbende målgruppen og deres behov.

5 D e t g ø r v i Eksempler på hjælp til veteraner Brudte familierelationer Mange af beboerne på SoldaterRekreation har én eller flere eks-kærester/koner. For nogle af beboerne er eks erne kommet i forbindelse med veteranens psykiske problemer efter hjemkomsten fra internationale missioner. En stor del af beboerne er også selv opvokset i brudte familierelationer, hvilket kan påvirke den tillid og til andre mennesker, som vi gerne vil genskabe ved et ophold på KFUMs Soldaterhjem. Samvær med eventuelle børn Hvis veteranen har børn er det ofte en problemstilling at få børnene hentet og bragt hver anden weekend. Det hjælper vi med, fordi vi gerne vil være med til at skabe et godt samvær mellem børn og veteranen. Nogle gange er der brug for bistand til at få aftale om samvær i stand og andre gange kan der være praktiske eller logistiske udfordringer. At få en diagnose Det er svært at erkende, hvis man ikke længere er i psykisk topform, og for veteraner opleves det som en stor kontrast til deres tid som udsendt soldat, hvor de var i fuld vigør. Når efterreaktionerne dukker op afvises det ofte eller bagatelliseres. Ofte er det omgivelserne, der først bemærker ændringer. Det tager tid selv at nå til den erkendelse, at der er noget galt, og der er brug for hjælp. I sådan et forløb kan midlertidig bopæl på KFUMs Soldaterhjem være en stor hjælp. Når veteranen når frem til en diagnose, er der ofte et behandlingsforløb, som kræver mere regelmæssighed. Men usikkerheden før diagnose kan være en svær tid, hvor det er godt med trygge omgivelser. Økonomisk rådgivning De fleste beboere på KFUMs SoldaterRekreation har økonomiske problemer. Under udsendelse med Forsvaret har indtjeningen været høj, hvilket har vænnet soldaten til et højt forbrug. En efterfølgende nedgang i indtægt er svært for de fleste. En psykisk nedgangsperiode er økonomisk set et dyrt bekendtskab, og derfor har næsten alle beboere rod i egen økonomi. I samarbejde med Nykredit tilbyder vi uvildig økonomisk rådgivning for den enkelte beboer. Der er gode erfaringer med dette samarbejde. Selvmordsforsøg og psykiatrisk behandling Et par gange har Soldaterhjemsledere oplevet veteraner, der vil forsøge eller har forsøgt selvmord. Det er et råb om hjælp og et udtryk for afmagt, som vi tager alvorligt og hjælper videre til relevant behandling. Selvmedicinering, alkohol eller stofmisbrug opleves jævnligt. En forudsætning for at bo på KFUMs SoldaterRekreation er, at den enkelte er villig til at arbejde for at komme tilbage til en mere normal tilværelse uden misbrug. Fællesspisning, udflugter og arrangementer På KFUMs Soldaterhjem tilrettelægger vi gerne fællesspisning, udflugter eller andre arrangementer for beboere, pårørende og/eller andre veteraner. Vi tager udgangspunkt i evner, ønsker og dagsformen.

6 Ve t e r a n e r e r KFUMs Soldaterhjem i Skive Soldaterhjemslederne Birthe og Per Anderson oplever, at Kasernens faste personel bruger KFUMs Soldaterhjem i stigende grad, men denne del af arbejdet er ifølge lederparret ikke anderledes end for år siden. Der kommer mange veteraner på KFUMs Soldaterhjem i Skive, men lederparret skelner ikke mellem veteraner og øvrige fastansatte. For dem er veteranerne en del af kasernens faste personel. Ingeniører, der har været tjenstgørende i mere end to år, har en udsendelse med i bagagen. I øjeblikket er ingeniører fra Skive Kaserne udsendt til fem forskellige steder udenfor Danmark, og en udsendelse er simpelthen en del af jobbet. Tager sig af dem, der kommer på Soldaterhjemmet Ifølge Per Anderson kan de mærke forskel på soldaterne før og efter udsendelse. Det kan vi, fordi det ikke er den samme soldater, der kommer hjem, som bliver sendt ud, forklarer soldaterhjemslederen. Med den bemærkning mener Per, at den enkelte soldat ændrer sig i forbindelse med en udsendelse, og soldaten ændrer sig under udsendelsen. Der er med rette meget fokus på de soldater, der har fysiske og psykiske efterreaktioner som et resultat af en udsendelse. På KFUMs Soldaterhjem i Skive opleves et par stykker med særlige behov. Men størstedelen er velfungerende og bruger soldaterhjemmet, som soldater har brugt KFUMs Soldaterhjem i mange år. Birthe og Per Anderson har tidligere været leder af KFUMs Soldaterhjem i bl.a. Slagelse, og kan se mange paralleller En stor del af de fastansatte soldater på Skive Kaserne har en udsendelse i bagagen. Her er soldater samlet på KFUMs Soldaterhjem om et spil. faktisk svært ved at sige, hvad vi gør til dengang for år siden. Jeg har for veteraner, vedgår Per. Vi snakker med dem, når de har behov for det. Men jeg oplever en god effekt af ikke at sygeliggøre nogen, der ikke er syge. Når man spørger ind til dette, plejer Per at fortælle, at der ikke kommer syge soldater på KFUMs Soldaterhjem i Skive. Men nogle veteraner er udfordret på en række punkter. Det kan være ham, der fortæller samme historie 10 gange. Birthe og Per er opmærksomme på, at de værnepligtige ikke skræmmes af historierne, men lægger gerne ører til. Aktiviteter med veteraner Det har en god effekt at lave aktiviteter sammen med veteraner. Per Anderson cykler og reparerer cykler sammen med flere veteraner. Det er ligesom at sparke dæk, mener solda-

7 e n n a t u r l i g d e l terhjemslederen. At gøre noget sammen giver en fortrolighed. Så har man et projekt, man skal have kørt igennem sammen. Per har sammen med en veteran tilmeldt sig hærvejsløbet til sommer. 160 km. på cykel betyder, at de også skal træne sammen i løbet af foråret. Der er også et par veteraner, som lederparret SMS'er med. Det kan være på skæve tider af døgnet, men langt de fleste er gode til at respektere åbningstiderne på KFUMs Soldaterhjem. Nogle kommer ind på soldaterhjemmet hver uge, mens de møder andre på ture med kantinevognen. Langt størstedelen af veteranerne bor i byen, og bruger derfor KFUMs Soldaterhjem på en anden måde, end hvis de boede på Kasernen. Soldaterhjemmet bruges af veteranerne til at hænge ud eller sidde og snakke. Vi oplever ofte, at de spørger efter Birthe eller jeg. Vores medarbejdere er rigtig gode til at snakke med soldater, men veteraner og andet fast personel vil gerne snakke med nogen, der har lidt mere livserfaring, oplever Per. Efter fire år som soldaterhjemsledere i Skive oplever lederparret, at kasernens faste personel bruger KFUMs Soldaterhjem i stigende grad. En dag kom en Oversergent ind af døren og sagde direkte: Jeg vil gerne bede om en kop kaffe og en snak. Ofte er det soldaterhjemmets serviceydelse, men langtfra alle efterspørgsler er så direkte. En typisk aften på KFUMs Soldaterhjem i Skive. Opgaven med veteraner Arbejdet med veteraner på KFUMs Soldaterhjem i Skive tiltrækker sig formodentlig ikke så meget opmærksomhed, fordi det foregår på en stille måde. Ifølge lederparret handler et om at have godt øje for kasernens faste folk. Samtidig forsøger de at være synlige ved at være med til åbent hus eller tage sig god tid når de er på skydebanen med kantinevognen. Samtidig bemærker de, hvis der er en veteran, de ikke har set på soldaterhjemmet i et stykke tid. Når de kommer igen, spørges der selvfølgelig til, hvordan det går. Det er ikke nødvendigvis fordi der er noget galt, at de ikke kommer på KFUMs Soldaterhjem, det kan lige såvel være et godt tegn. Når vi ikke ser dem i et stykke tid, er det ofte fordi, at de har det godt, slutter Per Anderson. Birthe og Per Anderson foran KFUMs Soldaterhjem i Skive.

8 En base, hvor jeg Interview med veteran Tanja Sunekær Tanja Sunekær er én af de veteraner, der er kommet meget på KFUMs Soldaterhjem i Fredericia gennem de seneste 15 år. Jeg føler, at jeg giver noget tilbage til soldaterhjemmet efter selv at have brugt hjemmet, fortæller Kosovo veteranen. På KFUMs Soldaterhjem i Fredericia kan man ofte se en yngre kvinde i malertøj. Det er Tanja Sunekær, der i de seneste par år har hjulpet flittigt med forskelligt forefaldende arbejde på KFUMs Soldaterhjem i Fredericia. Tanja er smilende og har et imødekommende væsen, men bærer også en historie med sig. Særligt som veteran har hun brugt soldaterhjemmet til at komme videre i tilværelsen og acceptere, at hun må lære at leve med efterreaktioner fra et seks måneders ophold i Kosovo for over 10 år siden. Fra Holstebro til Fredericia Hun har hænderne godt skruet på. Og hun har altid været fysisk aktiv. Tanja Sunekær er midt i 30 erne, og hendes accent afslører, at hun er født og opvokset på Fyn. Jeg valgte Forsvaret fordi jeg gerne ville være mekaniker, begynder historien. Under værnepligten lærte Tanja sig selv bedre at kende både fysisk og psykisk. Samtidig stødte hun på sin egen stædighed, der er en positiv egenskab som én af de få kvinder i en mandelig verden. Under værnepligten fik Tanja en kæreste, og hun flyttede efterfølgende med ham til Fredericia, hvorefter hun fik en læreplads. 1. januar 2000 begyndte Tanja i lære som civil mekaniker. Det var ikke verdens bedste læreplads, lyder erindringen. Jeg følte mig ikke klar til svendeprøven, men bestod den alligevel i I noget af læretiden boede jeg på Ryes Kaserne, hvor jeg fik mange historier om at være udstationeret. Derfor søgte Tanja en udsendelse Under uddannelsen lærte vi at træne med gevær og gå over ild. Det var meget forskellig fra at være værnepligtig gennem telegrafregimentet. Det lykkedes ikke, men hun fik mulighed for at få kontrakt med Danmarks Internationale Brigade. Dengang var der mangel på folk, og Tanja startede derfor en missionsorienteret uddannelse ved Gardehusarregimentet. Under uddannelsen lærte vi at træne med gevær og gå over ild. Det var meget forskellig fra at være værnepligtig, synes jeg. Jeg blev omskolet til let maskingevær, men jeg tænkte det hele som om, det kun var en øvelse, husker Tanja. Udsendelsen I februar 2004 var Tanja på sit livs første flyvetur. Turen gik til Kosovo og forventedes at vare i seks måneder. Jeg sad ved siden af Malene og kan huske, at det gav et sug i maven. Malene var én af de få andre kvinder, der var udsendt på samme hold som Tanja. De var dog ikke i samme deling, og de to piger kom derfor ikke til at arbejde sammen under de fremmede himmelstrøg. Men det var godt at have en ligesindet i den mandsdominerede militære verden. Tanja fortæller: Jeg fik den første overraskelse på busturen fra Pristina til lejren. Alt var forladt, og der lå skrald Veteranen Tanja hjælper i dag flittigt til på KFUMs Soldaterhjem i Fredericia.

9 kan være mig selv overalt. Gamle maskiner, der ikke fungerede og så videre. Hvor har vi det godt derhjemme, tænke jeg. Det var koldt at komme til Kosovo i februar måned. 17 graders frost og revnede fingre efter få dage. Men trods kulden gik de første måneder stille og roligt. Man skulle lige finde rytmen og vænne sig til, at der altid var nogen omkring én. Op- og nedture Jeg kan huske en episode, hvor jeg sidder på Soldaterhjemmet og spiller. Delta 253 til TOC en lød det over store mund (lejrens højttaleranlæg, red.). Det var mig. Min kæreste var i Irak, og jeg frygtede at der kunne være sket noget med ham. Jeg løb over til TOC en, hvor jeg fik at vide, at CB var gået bort. CB boede på kasernen og kom rigtig meget på KFUMs Soldaterhjem i Fredericia. Han var blevet lidt af en papfar for mig. Jeg følte mig magtesløs, husker Tanja, der gerne ville hjem til bisættelsen. Før udsendelsen havde hun brugt soldaterhjemmet en del og fået gode og værdifulde venskaber der. Tanja havde ikke ret til en hjemrejse i denne situation, men fordi der ikke var spidsbelastning i lejren, fik hun lov til at rejse hjem en tirsdag. Onsdag var der bisættelse og afsted igen med fly til Kosovo om torsdagen. På med vanten igen og ingen tid til sorgproces i den forbindelse. Tanja holdt ud og brugte flere gange messen som et sted, hvor hun i nogle timer forsøgte at glemme, hvordan hun egentlig havde det Tanja trivedes ikke under udsendelsen. Der gik rygter, som var ødelæggende. Hendes mor og søster var oppe at toppes. Det kunne Tanja ikke gøre noget ved, mens hun var udsendt. Og så havde Tanja en oversergent, der hundsede med hende. At Tanja er kvinde, er ikke uvæsentligt. Som udsendt kvindelig soldat vil man gerne være én af drengene, men Tanja havde det ind imellem dårligt, og det kunne ses. Tanja blev beordret til at tale med en psykolog, men her gav hun ikke udtryk for, hvordan hun i virkeligheden havde det. Tanja kan ikke huske, at nogen af de andre fra holdet kom hjem undervejs. Også Tanja holdt ud og brugte flere gange messen som et sted, hvor hun i nogle timer forsøgte at glemme, hvordan hun egentlig havde det. Soldaterhjemmet blev også brugt en hel del. Jeg kan huske, at der var to ældre mennesker, der ledte soldaterhjemmet. Det var et sted, hvor jeg fik talt med kammeraterne, erindrer fynboen. Når der ikke er nogen handling, er der i stedet for plads til tanker Et andet billede har printet sig fast i hukommelsen: En aften efter en ubehagelig oplevelse på en vagt på Tanguerville broen kan jeg huske, at jeg havde det skidt. Der var forhøjet beredskab og skud ind over Mitrovica. Vi skulle gå med hjelm og fragmentationsvest og fik at vide, at vi skulle sige til, hvis vi var utrygge. Jeg overvejede. Skal-skal ikke? Der var en trykket stemning, og vi fik besked om, at vi skulle sove på værkstedet. Jeg meldte fra til vagtopgaven. Tanjas deling fungerede som lidt af en alt mulig gruppe, der både reparerede og havde vagtopgaver. Én af vagtposterne var på en strategisk bro, hvor der altid var en kvinde med på holdet for at visitere de kvindelige forbipasserende. Det brød Tanja sig ikke om, men udførte alligevel opgaven. Over store mund blev vi kaldt ud til skyttehullerne. Jeg tænkte ikke, men handlede som indstuderet. Der lå skarpladte våben, og vi lå og kiggede ud over marken. Jeg tænkte på, om jeg kunne få mig selv til at trykke på aftrækkeren Der skete intet. Hvis der skete noget, havde jeg nok handlet pr. refleks. Men når der ikke er nogen handling, er der i stedet for plads til tanker, forklarer Tanja. Tankerne er ikke nødvendigvis bedre end handling. De sidste dage talte Tanja ned til hun skulle hjem, hvilket ikke er usædvanligt Sidste del af udsendelsen havde været lang, og da kammera-

10 En base (fortsat) terne for sidste gang kørte ud af lejren, gik det op for Tanja, at nu gik turen rigtigt hjem. Hun var rørt af situationen. Hjemme igen Hjemme var kæresten, men alligevel var der ikke kun idyl. Jeg kan huske, at jeg blev meget ensom efter, at der hele tiden havde været andre mennesker omkring mig i seks måneder. Ret hurtigt opdagede jeg, at jeg blev skræmt, når jeg hørte høje lyde. Instinkterne havde kørt på max, og det var svært at slappe af. Nytår gav mig associationer til højt beredskab, husker mekanikeren. Efter udsendelsen havde hun et par vikarjobs, hvor hun knoklede mange timer om ugen. I slutningen af 2005 fik Tanja et fast arbejde som reservedelsekspedient ved Volvo Entreprenørmaskiner i Taulov. Efter et årstid var der en længsel efter nye eventyrer, og en folder om at blive flymekaniker havde fanget Tanjas opmærksomhed. Samtidig med længslen efter nye eventyrer var der ugler i mosen. Tanja havde haft et enkelt sammenbrud og var blevet visiteret til en psykolog på Svanemøllens Kaserne. Men der var meget lang ventetid på at få en psykologsamtale, og det blev opgivet. Tingene var dog ikke, som de skulle være. Jeg havde happy face på, når jeg var på arbejde, men jeg var Jeg lå i druk i en måned. Det var et tegn på, at der var noget galt smadret når jeg kom hjem. Det meldte jeg til min chef ved Volvo, som havde respekt for, at jeg meldte ærligt ud. Jeg kunne ikke være mig selv, erkender Tanja. Sidst i februar 2007 stoppede Tanja ved Volvo for at begynde på Flyvestation Skrydstrup. Samme dag som hun stoppede ved Volvo mødtes Tanja med en god veninde, der også havde været udsendt. De så en håndboldkamp og fik en øl. En blev til flere, og den næste måneds tid husker Tanja ikke så mange ting. Jeg lå i druk i en måned. Det var et tegn på, at der var noget galt. Ester sendte bud efter mig I en periode havde Tanja boet ovenpå KFUMs Soldaterhjem i Fredericia. Her blev der knyttet bånd, og Tanja havde hjulpet til, som man nu engang gør i et hjem. Men Tanja var flyttet til Skanseparken, der ligger tæt på soldaterhjemmet, og hun besøgte fortsat soldaterhjemmet flittigt. I den periode i 2007, hvor Tanja havde det dårligst, ringede hun efter mad på Soldaterhjemmet. Soldaterhjemsleder Ester Kofoed kørte ud med maden for at være i kontakt med Tanja. Der kunne gå flere uger, hvor Tanja levede i sin seng. Hun sov højst to timer om natten, og turde ikke lukke øjnene af fare for at få mareridt. Tanja fortæller: Jeg var konstant på vagt og blev let ked af det. Tilliden forsvandt. Jeg talte med en overlæge i Skrydstrup, der forstod, at jeg havde brug for hjælp. Datoen 21. juni 2007 kan jeg godt huske. Jeg havde gjort mig tanker om selvmord og samme dag kom en vagtlæge hjem til mig med Det har været - og er stadig - en kamp at leve med efterreaktionerne fra et seks måneders ophold i Kosovo. Løbeture er en god hjælp.

11 Soldaterhjemsleder Ester Kofoed har brede skuldre, mener Tanja Sunekær. noget beroligende.. Langsomt fik Tanja det bedre. Soldaterhjemmet blev en del af hverdagen, da jeg blev syg. Jeg brugte hjemmet til at sidde og hygge. Og hvis ikke jeg selv kom herhen, sendte Ester bud efter mig. Om jeg ikke kunne komme og hjælpe lidt - bare et par timer? Ester er og bliver et fantastisk menneske. Hun har brede skuldre, er dybt seriøs og hjælpsom, konstaterer Tanja. Samtidig blev psykologsamtaler regelmæssige. Tanja havde en psykolog i Kolding, der ikke rigtigt fungerede for hende. Det delte Tanja med Ester, hvorefter der blev tildelt en anden psykolog. Denne gang i Odense. En løbetur frigør Første gang jeg ringede til Majbritt, kom endorfiner, der jeg til at smile af hendes stemme. Hun gav virker som naturent egen humørmedicin. mig fysiske opgaver, som jeg fik med på en lap papir for at huske dem. Det havde en god effekt, siger Tanja om hendes psykolog. Det Soldaterhjemsleder Ester Kofoed kørte ud med maden for at være i kontakt med Tanja. blev et vendepunkt for Tanja. Halvmarathon og læreplads At komme tilbage har været en lang kamp. I begyndelsen af 2008 begyndte Tanja at løbe, og hun trænede sammen med en veninde. At løbe er at bruge kroppen, og det har samtidig en god effekt på psyken. Man bliver fysisk træt, og en løbetur frigør endorfiner, der virker som naturens egen humørmedicin. I maj 2008 gennemførte jeg for første gang en halvmarathon, fortæller Tanja stolt. Det gav en ny selvtillid. I april 2008 var veteranen begyndt i praktik som maler, og i løbet af et par måneder var hun igen på fuld tid. Fysisk var Tanja i gang samtidig med sideløbende psykologsamtaler. Der var stadig nætter uden søvn, men mester var forstående. I hvert fald indtil Tanja begyndte i lære, hvor der kom en anden tone på overfor hendes ustabile dage. Skoleforløbene gik rigtig godt, men praktikken var mildt sagt ikke noget at råbe hurra for. En dag havde jeg ondt i lysken. Lægen sagde, at jeg skulle tage den med ro, og det havde mester ikke forståelse for. Det blev til længere tids sygemelding, hvor jeg intet hørte fra virksomheden. Efter kontakt til min fagforening blev jeg fritstillet af praktikaftale. Tanja stod nu med en halvfærdig uddannelse som maler i december 2010, hvor hun fortsat havde smerter i lysken. Det fortsatte i en længere periode indtil en fysioterapeut i september 2011 fandt forklaringen. Det var Tanjas angst og stress, der havde sat sig i musklen. Et forløb med genoptræning ventede. Løbeturer kom i gang igen, og Tanja blev raskmeldt i maj 2012.

12 Det kristne hjem Jeg er glad for, at KFUMs Soldaterhjem er et kristent hjem. Jeg oplever det ved, at Ester læser i en bog om morgenen, men det er ikke noget, man får trukket ned over hovedet. Jeg kan mærke den kristne atmosfære på soldaterhjemmet, og så kan vi godt lave fis med hinanden alligevel. At hjemmet er alkoholfrit påvirker atmosfæren på en god måde. Man kan mærke det på den måde, folk taler på. At hjemmet er kristent bliver vist uden at det tager overhånd Tanja Sunekær, veteran. I Horsens fandt Tanja et nyt praktiksted med henblik på at færdiggøre maleruddannelsen. Men det var et hårdt psykisk arbejdsmiljø, og Tanja fik verbale tæsk. For Tanja var det naturligt at tale med Ester på Soldaterhjemmet om problemet, og det endte med, at hun holdt ud til næste skoleperiode. Den virkede som et frirum fra det hårde psykiske arbejdsmiljø i Horsens. Jeg blev fritstillet fra praktikaftalen i samarbejde med min fagforening, fortæller Tanja. Efter skoleperioden kørte rumlen igen. I januar 2013 blev Tanja sygemeldt, og efter denne sygemelding deltog hun i et forløb ved Center for Traume og Tortur i Vejle. Det var et godt forløb, husker Tanja. Jeg fik større forståelse for, hvad PTSD er, og jeg delte mine oplevelser med andre. Missionen lykkedes Maleruddannelsen var endnu ikke afsluttet efter to forskellige lærepladser. Hjælpen kom fra en uventet kant: KFUMs Soldaterhjem i Fredericia. Ester har hjulpet mig hele vejen igennem. Jeg har brugt hendes skuldre og brugt hende som bisidder. Men hun manglede en til at gå til hånde på soldaterhjemmet. Det var et passende tempo for mig, og jeg kom i aktivering i 3-4 måneder, hvor jeg lavede håndværksmæssigt arbejde i forbindelse med, at salen skulle renoveres. Det var et stort malerarbejde, hvor jeg foreslog at kontakte Malergården i Fredericia. De har et godt rygte, lyder der fra Tanja. Malergården så hvad Tanja kunne, og de ville gerne hjælpe hende færdig med uddannelsen. Der var gode kolleger, og Tanja kunne være sig selv uden at sætte en facade op. Det var et godt match med denne praktikplads. Men det afsluttende skoleforløb manglede, og det blev et forløb, hvor mange følelser var i spil. Spændingshovedpine er afledt af PTSD, og kroppen drillede før svendeprøven. Efter et angstanfald råbte Tanja til sig selv: Jeg kan godt. Og det kunne hun. I december 2014 var der et flot gennemsnit på 10 for tredje fagklasse og svendeprøven blev bestået med et 7-tal. Det var en lettelse at få svendebrevet i hus efter 5 års uddannelse. I dag er Tanja stadig sygemeldt. Hun har lært sig selv bedre at kende, og hun ved, at hun kan få lyst til en aggressiv adfærd. Hun ved også, at der ikke skal meget forstyrrelse til, før hendes planer vælter. Det er Tanja ved at lære at leve med. Det er Tanja nødt til at leve med for at komme videre med tilværelsen. Jeg fik en større forståelse af, hvad PTSD er, og jeg delte mine oplevelser med andre Interviewet af Bjarke Friis/KFUMs Soldatermission. Tanja sammen med hendes tidligere kolleger fra Malergården i Fredericia, der har hjulpet hende til afslutningen af hendes uddannelse.

13 KFUMs Soldatermission Formål Formålet for KFUMs Soldatermission er at forkynde det kristne budskab og være til praktisk tjeneste for forsvarets personel og hvor muligt også blandt pårørende. Arbejdet finder sted på den evangelisk-lutherske folkekirkes grundlag. Ved forsvarets personel forstås tjenstgørende og hjemkomne samt tidligere soldater. Formålet efterleves på KFUMs Soldaterhjem, hvor tjenestegørende og veteraner oplever hjemlige rammer og møder et levende fællesskab på et kristent værdigrundlag. KFUMs Soldatermission har drevet soldaterhjem for soldater siden 1889 Organisationen har en ulønnet bestyrelse på 11 personer med sognepræst Jesper Hornstrup som formand og Per Møller Henriksen som Generalsekretær. På Landskontoret i Fredericia arbejder Økonomichef Steen K. Sørensen med bl.a. regnskab, bygningsdrift og fundraising. Mere end Soldatervenner støtter KFUMs Soldatermission. Soldatervennerne er organiseret i ca. 75 lokale støttekredse. Der er ca. 100 ansatte - svarende til ca. 75 fuldtidsstillinger. En del af dem er unge volontører, der giver et år til KFUMs Soldatermission. 14 Genbrugsbutikker er tilknyttet KFUMs Soldatermission. Årsbudgettet er på ca. 24 mio. kr. HKH Kronprinsesse Mary er protektor for KFUMs Soldatermission i Danmark. Forsvarschef Peter Bertran, der talte ved indvielsen af KFUMs SoldaterRekreation i Høvelte i april KFUM har en central funktion for soldaternes trivsel og velfærd. Det gælder ude som hjemme, og det er overalt meget værdsat i Forsvaret. Se hele talen her

14 Fa k t a Mission På KFUMs Soldaterhjem møder soldater og veteraner en åben og inkluderende kristendom samt et levende og livgivende fællesskab. Nysgerrige og engagerede soldaterhjemsledere og medarbejdere viser en smittende tro i både handling og ord. På KFUMs Soldaterhjem er det kristne evangelium og det levede liv i gensidig vekselvirkning. Soldater på KFUMs Soldaterhjem i Slagelse. Gennem mange år har det været en tradition at byde nye værnepligtige velkommen. Her er værnepligtige samlet til velkomstfest på KFUMs Soldaterhjem i Haderslev. Værdigrundlag På KFUMs Soldaterhjem byder vi alle velkommen uanset køn, alder, militær rang, etnisk oprindelse eller religiøs overbevisning. Vi arbejder blandt forsvarets tjenestegørende personel ved forkyndelse af det kristne budskab og praktisk tjeneste i eller uden for Danmark. KFUMs Soldatermission arbejder på folkekirkens grundlag.

15 Presseklip Fra indvielsen af KFUMs SoldaterRekreation i Høvelte April 2014

16

SOLDATERMISSION. i Va r d e

SOLDATERMISSION. i Va r d e KFUMs SOLDATERMISSION S o l d a t e r R e k r e a t i o n i Va r d e V a r d e Varde Kaserne er beliggende i byens sydlige del, og med KFUMs Soldaterhjem lige over for hovedvagten. August 2014 F o r m

Læs mere

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning

HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning HVORFOR FORSØGER DE HJEMVENDTE SOLDATER AT BEGÅ SELVMORD? Ph.D. Lilian Zøllner, Center for Selvmordsforskning Registerundersøgelse N= 25.645 (1990 2009) Interviewundersøgelse (N=30) Uddybende interviewundersøgelse

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken

NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken NI LANDSORGANISATIONER MED FÆLLES RØDDER... en aktiv del af folkekirken KFUM OG KFUK I DANMARK KFUM og KFUK består af lokale foreninger, hvor frivillige står for klubtilbud til børn, unge og familier,

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

KFUMs Soldatermission

KFUMs Soldatermission Hygge på terrassen på KFUMs Orlogshjem i Frederikahavn. KFUMs Soldatermission Treldevej 97, 7000 Fredericia Tlf. 33 12 40 42 info@kfums-soldatermission.dk 1) www.kfums-soldatermission.dk 2) www.facebook.com/kfums.soldatermission

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran. Introduktion til arbejdet med veteraner

Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran. Introduktion til arbejdet med veteraner Når du møder den hjemløse eller svært kontaktbare veteran Introduktion til arbejdet med veteraner Introduktion til arbejdet med veteraner Danmark har de sidste 20 år haft mere en 31.000 soldater udsendt

Læs mere

Det skulle have været en helt almindelig dag

Det skulle have været en helt almindelig dag Det skulle have været en helt almindelig dag En højresvingsulykke gjorde Anne Marie Lodahl 75 procent hjerneskadet. I dag er hun formand for Hjerneskadeforeningen Thisted/Mors og kæmper for så meget åbenhed

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5

Normale efterreaktioner... 4 De fysiske... 4 - og de psykiske... 5 Indhold Forord... 2 At komme hjem... 3 Du er ikke helt den samme, når du kommer hjem... 3 Hjemkomsten kræver tilvænning... 3 Reaktioner kræver tid og plads... 4 Mange bække små... 4 Normale efterreaktioner...

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk

NYE MULIGHEDER. blåkorshumlebæk.dk NYE MULIGHEDER blåkorshumlebæk.dk Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Har du drukket alkohol i kortere eller længere tid kan din krop være medtaget, dit humør er måske trist og dit netværk

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En bombe i familien Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En ung, der laver et selvmordsforsøg, kan kalkulere med Det skal se ud, som om jeg dør, men jeg vil ikke dø. Men de tanker

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

en bog om angst, depression, stress og traumer

en bog om angst, depression, stress og traumer en bog om angst, depression, stress og traumer af Karen Glistrup Med forord af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary Der, hvor Karen Glistrups fine lille værk især har sin styrke, er ved at åbne for

Læs mere

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 2/16/2016 3:08:56 PM INDHOLD INDLEDNING HVAD ER EN VETERAN OPLEVELSER UNDER

Læs mere

Har du ondt i hovedet

Har du ondt i hovedet Har du ondt i hovedet -og brug for en at tale med? Jan. 2013 Gratis og anonym hjælp til alle, der er eller har været udsendt af den danske stat i fredsbevarende eller fredsskabende missioner. - Og til

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS!

HVERDAGENS KAMPE FOR FANDEN, JENS! FOR FANDEN, JENS! 31 En personlig beretning af Jens Rønn om faglige ambitioner og angsten for at blive syg igen. Af Jens Rønn Jeg hører sjældent musik. Ja, det er ikke mange gange i mit liv, jeg har hørt

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Christen er soldat og veteran

Christen er soldat og veteran anerkendelse og støtte regeringens veteranpolitik Christen er soldat og veteran Christen er 30 år og professionel soldat og officer. Han har været udsendt to gange til Afghanistan. Som delingsfører har

Læs mere

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard Bog et af serien: Wow Hvad sker der her Side 1/6 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 : Godhed kommer efter...3 Kapitel 2 : Rigtig kærlighed er svær at finde...4 Kapitel

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Bilag 2. Der holder en gammel Volvo på parkeringspladesen forn Mjølnerparken og det overrasker mig idet det er en maget gammel veteranmodel.

Bilag 2. Der holder en gammel Volvo på parkeringspladesen forn Mjølnerparken og det overrasker mig idet det er en maget gammel veteranmodel. Bilag 2 Fase 1, Mjølnerparken D 24/9 2014, KL 13:30-14:00. Observationer og feltnoter skrevet ned af Ralf Jensen. Der holder en gammel Volvo på parkeringspladesen forn Mjølnerparken og det overrasker mig

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

På fredag den 24. februar fylder viceborgmester i Ikast-Brande kommune og tidligere borgmester i Brande kommune, Preben Christensen, 70 år.

På fredag den 24. februar fylder viceborgmester i Ikast-Brande kommune og tidligere borgmester i Brande kommune, Preben Christensen, 70 år. På fredag den 24. februar fylder viceborgmester i Ikast-Brande kommune og tidligere borgmester i Brande kommune, Preben Christensen, 70 år. Af Villy Guldbrand Jensen Mange borgere har i tidens løb ringet

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Behandlingshjemmet Solbjerg Sdr. Fasanvej 16 2000 Frederiksberg Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt D. 19.912 kl. 13.30. Vi kontaktede institutionen

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 66 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 51% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

ANGST VIDEN OG GODE RÅD

ANGST VIDEN OG GODE RÅD ANGST VIDEN OG GODE RÅD HVAD ER ANGST? Hvad er angst? Angst er en helt naturlig reaktion på noget, der føles farligt. De fleste af os kender til at føle ængstelse eller frygt, hvis vi fx skal til eksamen,

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER

HVORDAN DU TAKLER TRAUMER GODE TANKER GODE FØLELSER Det kan være meget skræmmende at komme ud for et traume, og derfor er det ikke så underligt, at de fleste børn og unge er ude af sig selv i et par dage derefter. Du bemærker måske

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Rapport fra. Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011

Rapport fra. Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011 Job, Social og Sundhed Ældre og Sundhed Rapport fra Uanmeldt tilsyn på Plejecentret Sophienborg 22. november 2011 Tilsynsførende: Afdelingschef Inge Ketelsen Specialkonsulent Christian Blaase Johansen

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet

Evaluering af projekt Mor i bevægelse. Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet Evaluering af projekt Mor i bevægelse Hanne Kristine Hegaard Jordemoder, ph.d Forskningsenheden for Mor og Barns Sundhed, Rigshospitalet 1 Evaluering Interventionsgruppe (n=65) Matchet kontrolgruppe (n=89)

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan?

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan? Bilag E Transskribering af interview med Poul I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? Poul: Jeg tror jeg har været her i ét år nu. I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver

Læs mere