Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 1 af 6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 1 af 6"

Transkript

1 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 1 af 6 Rekvisition Hvad er typisk baggrunden for, at der rekvireres en skelforretning? o regulær skelstridighed (hævd/ikke hævd) o et projekt rekvirenten er imod (eksempelvis når kommunen udstykker grunde) eller o en gedigen nabokonflikt som udmønter sig i en skelforretning. Hvordan afgør du, om der er behov for en skelforretning hhv. en skelafsætning? o I hvilke tilfælde starter du en skelforretning hhv. skelafsætning? o Foretrækker du en skelafsætning frem for en skelforretning, hvis det er muligt? VSF anfører, at skellet skal være omstridt eller uvis for parterne, hvilket kan diskuteres er det eksempelvis rimeligt, at en nabo kan blive pålagt omkostninger, hvis der reelt kun har været uvished om skellet? Hvordan oplever du dette forhold i praksis er det problematisk? Forsøger du at klarlægge, om der ligger en konflikt bag skelstridigheden, eller forholder du dig alene til skelspørgsmålet? Kan du ved rekvirentens første henvendelse klarlægge, om problemet omhandler skellet, eller om det bunder i en anden konflikt, hvor skellet blot er et påskud for at kunne tryne naboen? Habilitet I hvor høj grad er du opmærksom på habilitetskravet i forbindelse med rekvisition af skelforretning? Hvornår overtræder man habilitetsgrænsen? Betragter du dig selv som inhabil, hvis du tidligere har fastlagt det omstridte skel? Betragter du eksempelvis dig selv som værende inhabil, såfremt du bliver bedt om at fastlægge et skel ved en skelforretning, som landinspektører i et af jer opkøbte firma tidligere har fastlagt? Betragter du dig selv som inhabil, hvis en af parterne er en af firmaets storkunder? Spørger du, om rekvirenten selv har søgt at løse skelstridigheden med naboen? Man kan forstille sig, at nogle situationer kan løses over telefonen, fordi der er tale om misforståelser fra rekvirentens side eksempelvis om reglerne vedr. hævd, men da landinspektøren ifølge Ramhøj skal være påpasselig med at udtale sig om skellets rette beliggenhed, kan det vel være vanskeligt at komme en sådan problemstilling i forkøbet, selvom det ville være betydeligt billigere for parterne. Ramhøj anfører, at konflikten først bør diskuteres på åstedsmødet. Ved at gribe fat i problemstillingen på et tidligere tidspunkt er det dog formentlig muligt at foregribe konflikten og undgå en optrapning, som kan vanskeliggøre den efterfølgende skelforretning. Er det i praksis problematisk at håndtere balancegangen mellem at skulle agere neutralt og samtidig forsøge at klarlægge problemstillingen? Hvad gør du for at undgå beskyldninger om inhabilitet? o Indhenter du eksempelvis skriftlig erklæring fra parterne om, at de ikke anser dig for at være inhabil? Og i hvilke situationer indhenter du en sådan erklæring? (konsekvent altid eller kun i tilspidsede situationer)

2 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 2 af 6 Forberedelse til åstedsmødet og i givet fald, hvornår indhentes en sådan erklæring fra parterne? (før/på åstedsmødet) Ramhøj anbefaler, at der sendes en orienteringsskrivelse til parterne om, at der er rekvireret en skelforretning, ligesom skrivelsen også kan indeholde oplysninger om landinspektørens forberedelser, mulighed for omkostningsfordeling, refusion mm. benytter du en sådan orienteringsskrivelse, eller ringer du til naboen/-erne for at orientere om forholdene, før du sender indkaldelse ud? Gør du noget særligt ud af forberedelsen, når det er til en skelforretning? o Hvilke oplysninger/kortmateriale indhentes som minimum, og hvor meget tid bruges på dette? I hvilke tilfælde foretages der indledende undersøgelser i marken (rekognoscering og opmåling)? o Orienterer du parterne inden, du foretager forberedende opmåling og undersøgelser og i givet fald hvordan? Afpasses tidspunktet for åstedsmødets afholdelse med parterne eller fastsætter du blot et tidspunkt? Hvor meget kontakt har du med parterne inden åstedsmødet, og hvordan foregår den? o Personlig, telefonisk, skriftlig, mail eller andet Hvordan undersøger du, om parterne har oplysninger eller kan henvise til personer, der kan bidrage med oplysninger vedr. skellets beliggenhed. Sker det i indkaldelsen, eller anvender du orienteringsskrivelse? Hvilke oplysninger indeholder indkaldelsen? o Findes der en standard i firmaet? Hvornår og hvordan oplyses om retshjælpsordningen og mulighederne for refusion Åstedsmødet Af BSF 2, stk. 1 fremgår det, at skelforretningen skal indledes på en af de berørte ejendomme. Giver det problemer i og med der ikke er tale om neutral grund? Hvordan strukturerer du et åstedsmøde? o Kan du ridse hovedpunkterne op for åstedsmødet, som du gennemfører det? o Følges planen for åstedsmødet stringent, flyder punkterne sammen og/eller er der mere tale om en samtale? o Kommenterer du parternes oplysninger undervejs, eller venter du til alle oplysninger er kommet frem? o Får parterne mulighed for at kommentere hinandens oplysninger? Ramhøj har lavet et forholdsvist detaljeret forslag til, hvordan åstedsmødet kan gennemføres, men der findes ikke i hverken BSF eller VSF retningslinier for, hvordan mødet skal struktureres. Strukturerer du åstedsmødet på baggrund af dine erfaringer, traditioner i firmaet, Ramhøj eller andet? Tager man på åstedsmødet højde for parternes relationer og i givet fald hvordan? o Har du forskellige fremgangsmåder for åstedsmødet alt efter, hvor optrappet situationen mellem parterne er? o Stiller det anderledes krav til struktur for åstedsmødet, hvis konflikten er meget optrappet?

3 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 3 af 6 Hvem tager referat og hvordan? Hvordan synliggøres parternes påstande konkret på mødet? I forbindelse med at landinspektøren præsenterer sine undersøgelser om skelmærker, måloplysninger, luftfotos mv., er der så noget, man skal være opmærksom på? Hvad er udbyttet typisk af åstedsmødet? o Kan parterne bidrage med noget i forhold til fastlæggelsen af skellet, eller bliver skellet som regel fastlagt i overensstemmelse med det resultat, man nåede frem til under det forberedende arbejde? Sker det, at åstedsmødet afbrydes for senere at blive genoptaget? o I givet fald skyldes det, at det forberedende arbejde kunne have været bedre, eller o Skyldes det, at parterne først på åstedsmødet kommer frem med oplysninger, som kræver en nærmere undersøgelse? Kan det være en fordel at hæve åstedsmødet for at give parterne en tænkepause, eller volder det for meget besvær/udgifter? Hvor ofte deltager hegnsynsmænd? o Hvilken rolle har de, og kan de tilføre ny viden? Hvad er din holdning til hegnssynsmændenes deltagelse i åstedsmødet? Hvor ofte har parterne bisiddere i form af landinspektører eller advokater med sig? o Blander de sig meget i dit arbejde, eller respekterer de dine vurderinger og beslutninger? o Er der forskel på de forskellige bisidderes indflydelse har landinspektører eksempelvis større indflydelse end advokater? o Hvor meget forsøger de at påvirke din afgørelse? o Hvor meget påvirker de din afgørelse? o Hvor meget forstand har de på skelspørgsmålet? o Hvad mener du en bisidders rolle er? Skal de blot sikre, at deres klient forstår reglerne, eller skal de advokere for deres klient? o Hvad er din holdning til landinspektører som bisiddere? Adskiller landinspektører sig som bisiddere set i forhold til eksempelvis advokater? Og i givet fald på hvilken måde? Bliver du ofte beskyldt for at være inhabil, eller bliver det først et problem, hvis en af parterne opdager, at din beslutning går imod deres vilje? Formelt kan landinspektøren tage stilling til hævdsfrigørelse (TL 26, stk. 1), men sker det i praksis o Har du været ude for den situation og hvad gjorde du? Tager du stilling til aftaleretlige spørgsmål, eller henviser du sådanne spørgsmål til domstolene? Afslutning af skelforretning (forligsforhandling) Det fremgår af BSF 3, stk. 1, at landinspektøren skal søge at opnå enighed mellem parterne om skellets beliggenhed. Hvordan forstår du denne formulering, og hvordan anvender du den i praksis? o Angiver du din afgørelse om skellets beliggenhed med landmålerstokke eller jernskelrør, inden du søger at opnå enighed mellem parterne?

4 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 4 af 6 o Har devisen: Parterne må ikke tabe ansigt relevans i forbindelse med din fremgangsmåde ved skelforretninger, og kan det ikke være problematisk at overholde, når man som landinspektør samtidig skal være tro mod skellet? Søger du eksempelvis at opnå et kompromis evt. om en anden beliggenhed af skellet end du anser for den rette, for derefter at hæve skelforretningen, eller afsætter du først skellet og søger efterfølgende at opnå tilslutning til dette skel? Hvis man kan ane, at der er mulighed for, at parterne kan nå til enighed om en beliggenhed af skellet, som ikke repræsenterer den rette ejendomsgrænse, afbryder du så skelforretningen og gennemfører det som en arealoverførsel, eller søger du at færdiggøre sagen som en skelforretningssag? (Incitamentet kunne være, at landinspektøren risikerer, at parterne ombestemmer sig og alligevel ikke kan nå til enighed. Derimod står han til ansvar for den grænse han fastlægger, og det vil være svært at argumentere for en grænse, som hverken er den registrerede eller den hævdvundne grænse.) Hvor ofte er du ude for, at parterne opnår enighed om en anden grænse og skelforretningen ophæves? Hvor ofte indgår der andre spørgsmål som eksempelvis vejretsspørgsmål i en skelforretning? Benytter du præfabrikerede dokumenter, så sagen om muligt kan afsluttes på åstedsmødet? o Er det afgørende, at underskrifterne afgives under mødet? Sker det at parterne i samråd med deres bisidder får redegørelsen efter mødet, hvor de agter at underskrive? Hvis der opnås forlig, underskrives godkendelsen af skellet da på åstedsmødet? Hvis der ikke underskrives, hvad er årsagen, og hvornår indhentes underskrift så? Omkostningsfordeling Hvornår afklares det, om fordelingen af omkostningerne skal ske ved hegnsynet? Kan der siges noget generelt gældende om fordelingen af omkostningerne afhængigt af, om der er opnået forlig eller ej? Udarbejder du ofte forslag til omkostningsfordeling, eller vil du hellere overlade det til hegnsynet? Når omkostningsspørgsmålet ikke bliver afklaret mellem parterne, selvom der opnås enighed om skellets beliggenhed, finder parterne så selv en løsning efterfølgende, betaler rekvirenten eller indbringes spørgsmålet for hegnsynet? Kan spørgsmålet om omkostningsfordelingen være til hinder for, at der opnås enighed om skellets beliggenhed? o Er der situationer, hvor splid om omkostningsfordelingen fører til, at der ikke længere kan opnås tilslutning til en beliggenhed af skellet, som der ellers var opnået enighed om? Hvordan påvirker omkostningsfordelingen spørgsmålet om skellets beliggenhed? o Indgår omkostningsfordelingen i nogen tilfælde som en forudsætning for et forlig? Hvor meget og hvornår informerer du parterne om de store omkostninger, der ofte er forbundet med at gennemføre en skelforretning? Hvad siger parterne til den store regning, der ofte følger med efter en skelforretning? o Regningen kan synes stor, især hvor striden alene har drejet sig om få centimeter/kvadratmeter påvirker det dit arbejde?

5 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 5 af 6 Afmærkning og indmåling Udføres afmærkning/indmåling mere omhyggeligt ved en skelforretning set i forhold til alm. matrikulære forandringer? o Laver du eksempelvis måleblad i situationer, hvor det ikke er et krav? o Hvornår foretages afmærkning/indmåling? (i forbindelse med åstedsmødet mens parterne er til stede eller efterfølgende uden opsyn?) o Hvordan afmærkes skellet og afhænger dette af, om der er opnået forlig eller ej? Konflikthåndtering Hvilke forudsætninger har du for at gennemføre skelforretninger, og hvilken litteratur støtter du dig til i tvivlstilfælde? o Har du taget kurser omkring skelforretning eller konflikthåndtering? o Er det udelukkende erfaring og i givet fald hvilken? (Der kan skelnes mellem faglig/matrikulær erfaring og livserfaring hvordan har disse typer erfaringer indflydelse på dit arbejde med skelforretninger?) Hvor meget fylder konfliktelementet typisk i skelforretninger overskygger det til tider spørgsmålet om skellets beliggenhed? Hvordan håndteres situationer, hvor problemet reelt ikke omhandler skellets beliggenhed, men derimod bunder i uenighed mellem parterne, som skyldes andre forhold? o Hvor meget skærer man eksempelvis igennem for at komme ind til sagens kerne, og hvor meget giver man parterne mulighed for at få afløb for deres frustrationer? o Sørger du for taletid til hver part for at undgå åbne skænderier? Og i givet fald, i hvilken rækkefølge får parterne så lov at tale? o Går du ind som konfliktmægler, hvis det er åbenlyst, at skelstridigheden bunder i andre forhold eller forholder du dig neutral og forsøger at fokusere på skelspørgsmålet? Har du nogensinde følt dig utryg i forbindelse med en skelforretning? Kunne du forestille dig et kursus i konflikthåndtering som en integreret del af studiet, måske på kandidatdelen land management? Kvalificering til at gennemføre skelforretninger Er det korrekt, at det kræver en vis portion praktisk erfaring at gennemføre en skelforretning eller er arbejdsfordelingen blot traditionsbundet? Er der forhold som hindrer, at landinspektører går i gang med skelforretninger? o Såfremt der er, skyldes det så? manglende retningslinier for afviklingen af åstedsmødet? at elementet med at skulle optræde som dommer afskrækker? at man helst vil undgå konflikten, som ofte er en del af en skelforretning? Reglernes udformning og anvendelighed Ved en gennemgang af BSF synes der umiddelbart at være overladt landinspektøren et stort frirum for, hvordan skelforretninger gribes an. Er du enig i denne betragtning?

6 Bilag C Interviewspørgsmål til udvalgte landinspektører Side 6 af 6 o Er det i givet fald positivt eller negativt med et sådant frirum? Opstår der i praksis uhensigtsmæssige situationer pga. kravene i BSF/manglende regler? Er der regler, som du vil foreslå ændret/tilføjet for at gøre skelforretningsinstrumentet mere fleksibelt eller handlekraftigt? o Mener du, at der burde være krav om en særlig autorisation i forhold til at afholde skelforretning? o Burde der være mere klare regler for, hvornår der skal igangsættes en skelforretning, og hvornår der ikke skal? Autoritet Hvilken betydning har det, at landinspektøren udstråler autoritet? Betragter parterne landinspektøren som en autoritet? Har graden af autoritet overfor landinspektøren ændret sig inden for den tid, du har gennemført skelforretninger? Hvad har ifølge din mening betydning for graden af landinspektørens autoritet?

Skelforretning BSF Afsnit VSF Side Ramhøj Rekvisition 1 En skelforretning kan rekvireres af

Skelforretning BSF Afsnit VSF Side Ramhøj Rekvisition 1 En skelforretning kan rekvireres af Skelforretning BSF Afsnit VSF Side Ramhøj Rekvisition 1 En skelforretning kan rekvireres af enhver der har en retlig retlig interesse i 187 Skelforretning eller skelafsætning? at få den rette ejendomsgrænse

Læs mere

Vejledning om skelforretninger

Vejledning om skelforretninger Vejledning om skelforretninger Vejledning om skelforretninger 1. Anvendelsesområde. Reglerne om afholdelse af skelforretning til konstatering af den rette beliggenhed af en ejendomsgrænse findes i kapitel

Læs mere

Om manglende inddragelse af grundejere forud for afsætning af skel

Om manglende inddragelse af grundejere forud for afsætning af skel Om manglende inddragelse af grundejere forud for afsætning af skel Landinspektør L havde i 2012 i forbindelse opførelsen af et byggeri på matr.nr. 24 afsat det matrikulære skel mellem matr.nr. 24 og matr.

Læs mere

----- I Landinspektørnævnets sag nr. 284: A klager over landinspektør L afsagde nævnet den 28. marts 2006 følgende KENDELSE:

----- I Landinspektørnævnets sag nr. 284: A klager over landinspektør L afsagde nævnet den 28. marts 2006 følgende KENDELSE: Om manglende orientering af grundejer efter afmærkning af skel efter matriklens oplysninger om skellets beliggenhed, og om at Landinspektørnævnet ikke har beføjelse til at fastslå om en af flere målinger

Læs mere

Om manglende inddragelse af grundejere forud for afmærkning af skel selv om den ene grundejer var tilstede ved opmålingen

Om manglende inddragelse af grundejere forud for afmærkning af skel selv om den ene grundejer var tilstede ved opmålingen Om manglende inddragelse af grundejere forud for afmærkning af skel selv om den ene grundejer var tilstede ved opmålingen Ved en skelafsætning konstaterede landinspektør L, at der ikke var en fast og entydig

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr : A og B klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 15. oktober 2008 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr : A og B klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 15. oktober 2008 følgende KENDELSE: Om manglende inddragelse af grundejere forud for afmærkning af skel og om anvendelse af interne mål fra landinspektørens eget arkiv Landinspektør L blev af to naboer bestilt til at afsætte skellet mellem

Læs mere

Hegn og et godt naboskab

Hegn og et godt naboskab Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Hegnet er en del af naboskabet en fælles sag. Naboerne må som regel selv bestemme, hvordan hegnet mellem deres ejendomme

Læs mere

Om manglende inddragelse af ejere af naboejendomme forud for afmærkning af et 3-skelspunkt

Om manglende inddragelse af ejere af naboejendomme forud for afmærkning af et 3-skelspunkt Om manglende inddragelse af ejere af naboejendomme forud for afmærkning af et 3-skelspunkt I forbindelse med en skelafsætning afmærkede landinspektør L et 3- skelspunkt uden forudgående at give de berørte

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag /2015 afsagde Landinspektørnævnet den 4. juli 2015 følgende: KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag /2015 afsagde Landinspektørnævnet den 4. juli 2015 følgende: KENDELSE: Om en landinspektørs adfærd i forbindelse med en skelafmærkning Landinspektør L afmærkede et skel uden forinden at have ladet klagerne udtale sig om skellets beliggenhed, selv om klagerne i 2011 havde

Læs mere

Landinspektør L gennemførte for klagerne en skelforretning og få dage efter dens afholdelse modtog klagerne og deres modpart erklæringen om skelforretningen, hvorimod klagerne først 14 dage senere modtog

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr : A klager over landinspektør L afsagde nævnet den 21. oktober 2010 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr : A klager over landinspektør L afsagde nævnet den 21. oktober 2010 følgende KENDELSE: Om forsøg på gennemførelse af ejendomsberigtigelse uden at have gjort sig bekendt med matriklens oplysninger om ejendomsgrænsens beliggenhed Landinspektør L var bestilt til at afsætte en ejendomsgrænse

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 259: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 3. marts 2004 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 259: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 3. marts 2004 følgende KENDELSE: Landinspektørnævnet fandt, at landinspektør L ikke havde fulgt anvisningerne i 4, stk. 3, i bekendtgørelse om matrikulære arbejder, da han ikke underrettede en naboejer om fastlæggelsen af et skel, der

Læs mere

Om en landinspektørs orientering i forbindelse med afsætning af skel mod et jordstykke der er noteret som byens gade

Om en landinspektørs orientering i forbindelse med afsætning af skel mod et jordstykke der er noteret som byens gade Om en landinspektørs orientering i forbindelse med afsætning af skel mod et jordstykke der er noteret som byens gade A, der ejer matr.nr. 76c, klagede over den skelafsætning, som landinspektør L havde

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr : A og B klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 3. april 2009 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr : A og B klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 3. april 2009 følgende KENDELSE: Om flytning af skelmærke uden at inddrage den ene grundejer, selv om parterne havde indgået forlig om skellet ved skelforretning Landinspektørnævnet fandt ikke, at landinspektøren har begået fejl i forbindelse

Læs mere

Om en landinspektørs handlemåde i forbindelse med en skelforretning

Om en landinspektørs handlemåde i forbindelse med en skelforretning Om en landinspektørs handlemåde i forbindelse med en skelforretning Landinspektør L havde afholdt en skelforretning, som blev afsluttet med erklæring/forlig. Klager, som var en af parterne i skelforretningen,

Læs mere

Om en landinspektørs forslag til skelafsætning som klager ikke ville godkende

Om en landinspektørs forslag til skelafsætning som klager ikke ville godkende Om en landinspektørs forslag til skelafsætning som klager ikke ville godkende Det er i klagen anført, at landinspektørfirmaet var fremkommet med et forslag til skelafsætning mellem klagers ejendom og naboejendommen,

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 274a: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. april 2005 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 274a: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. april 2005 følgende KENDELSE: Landinspektørnævnet fandt, at landinspektør L ikke havde fulgt reglerne i 4 i bekendtgørelse om matrikulære arbejder ved at afsætte et skel, der ikke fremtrådte synligt på stedet, efter matriklens oplysninger

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 269: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 4. marts 2005 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 269: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 4. marts 2005 følgende KENDELSE: Landinspektør L var indklaget for Landinspektørnævnet for at have initieret afholdelsen af en skelforretning og misbrugt skelforretningsinstituttet for at dække over, at Landinspektørfirmaet, som L er

Læs mere

Hegn... og et godt naboskab Hegn... og et godt naboskab Hegn... og et godt naboskab Hegn og et godt naboskab Bygninger Anke Hegnssyn

Hegn... og et godt naboskab Hegn... og et godt naboskab Hegn... og et godt naboskab Hegn og et godt naboskab Bygninger Anke Hegnssyn Hegn og et godt naboskab Naboskab Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Hegnet er en del af naboskabet en fælles sag. Naboerne må som hovedregel selv bestemme,

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 264: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 16. december 2004 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 264: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 16. december 2004 følgende KENDELSE: I forbindelse med en udstykningssag afsatte landinspektør L skellet mod bl.a. klageren A s ejendom i overensstemmelse med målinger foretaget i 1977 og 2002 samt ud fra det faktum, at skellet udgjorde en

Læs mere

Landinspektør L blev frifundet.

Landinspektør L blev frifundet. Om inddragelse af grundejere forud for afmærkning af skel og tilsidesættelse af måleblad, der var registreret i matriklen, men alene udfærdiget til arealberegning Ved en skelafsætning kunne landinspektør

Læs mere

Landinspektør L blev herefter frifundet.

Landinspektør L blev herefter frifundet. Om inddragelse af grundejere forud for afsætning af skel Forsyningsselskab X havde i forbindelse med fjernelse af en mast gravet en skelpæl op i skellet mellem klagers ejendom og naboejendommen. Landinspektør

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr : A klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 15. oktober 2008 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr : A klager over landinspektør L, afsagde nævnet den 15. oktober 2008 følgende KENDELSE: Om manglende inddragelse af naboejere forud for afmærkning af skel og om fjernelse af skelmærker, der var afsat uden at forskifterne herfor var fulgt Landinspektør L var af klageren bestilt til at afsætte

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 271: A på vegne af sin svigermor B mod landinspektør L afsagde nævnet den 4. marts 2005 følgende

I Landinspektørnævnets sag nr. 271: A på vegne af sin svigermor B mod landinspektør L afsagde nævnet den 4. marts 2005 følgende Landinspektør L var rekvireret til at fastlægge beliggenheden af et eksisterende sommerhus i forhold til ejendommens skel som projekteringsgrundlag for en ombygning af sommerhuset. Landinspektørnævnet

Læs mere

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Domstolsstyrelsen den 10. december 2014 Sagsnr. 2014-4308-0001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Hvad er småsagsprocessen?...3 3. Beskikkelse som sagkyndig...3

Læs mere

Hvor ligger vejskellet?

Hvor ligger vejskellet? Hvor ligger vejskellet? v/landinspektør Villy K. Fink, Landinspekørfirmaet LE34 A/S, vkf@le34.dk Når vejskellet ved en offentlig vej skal fastlægges er det vigtigt, om vejen er udskilt i matriklen. Ved

Læs mere

Om manglende inddragelse af grundejere før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejerne

Om manglende inddragelse af grundejere før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejerne Om manglende inddragelse af grundejere før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejerne I forbindelse med opmålingen til en arealoverførsel konstaterede landinspektør

Læs mere

Landinspektør L blev frifundet.

Landinspektør L blev frifundet. Om inddragelse af grundejere forud for afsætning af skel Ved en skelafsætning konstaterede landinspektør L, at ejendomsgrænsen på stedet passede med oplysningerne i matriklen om skellets beliggenhed, bortset

Læs mere

SKELFORRETNING. - Analyse & diskussion. Udarbejdet af gruppe L7LM_ball2011_01 ved. Aalborg Universitet København

SKELFORRETNING. - Analyse & diskussion. Udarbejdet af gruppe L7LM_ball2011_01 ved. Aalborg Universitet København SKELFORRETNING - Analyse & diskussion Udarbejdet af gruppe L7LM_ball2011_01 ved Aalborg Universitet København Januar 2012 Illustrationen på forsiden er udarbejdet med inspiration fra Microsoft Clipart

Læs mere

Landinspektørnævnet tildelte på den baggrund landinspektør L en irettesættelse

Landinspektørnævnet tildelte på den baggrund landinspektør L en irettesættelse Om en landinspektørs manglende inddragelse af grundejere i forbindelse med en redegørelse for skel samt placering og bredde af græssti Advokat A klagede over en redegørelse som Landinspektørfirmaet R havde

Læs mere

Om vildledende oplysning om bygnings afstand til skel ved fremsendelse af situationsplan til kommune og om manglende orientering af naboejer.

Om vildledende oplysning om bygnings afstand til skel ved fremsendelse af situationsplan til kommune og om manglende orientering af naboejer. Om vildledende oplysning om bygnings afstand til skel ved fremsendelse af situationsplan til kommune og om manglende orientering af naboejer. Ved en skelafsætning konstaterede landinspektør M, at ejendomsgrænsen

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 279: Kort- og Matrikelstyrelsen, København, mod landinspektør L afsagde nævnet den 27. juni 2005 følgende

I Landinspektørnævnets sag nr. 279: Kort- og Matrikelstyrelsen, København, mod landinspektør L afsagde nævnet den 27. juni 2005 følgende Om undladelse af at besvare henvendelser fra Kort- og Matrikelstyrelsen og en grundejer samt om iagttagelse af reglerne for at inddrage grundejerne før afsætning af skel. Kort- og Matrikelstyrelsen indklagede

Læs mere

Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejer.

Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejer. Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel, og om ikke åbent at lægge løsningsmuligheder frem for grundejer. I forbindelse med en skelmåling konstaterede landinspektør L, at et vandløb,

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 242: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 17. september 2003 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 242: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 17. september 2003 følgende KENDELSE: Landinspektørnævnet fandt sig kompetent til at behandle spørgsmålet om, hvorvidt landinspektør L ved afsætningen af et skel handlede i overensstemmelse med god landinspektørskik, og afviste hermed L s

Læs mere

Landinspektør L blev tildelt en irettesættelse

Landinspektør L blev tildelt en irettesættelse Om en landinspektørs utilstrækkelige grundlag for afgivelse af erklæring om vejret I en matrikulær sag om arealoverførsel og udvidelse af en privat fællesvej på kortet havde landinspektør L afgivet erklæring

Læs mere

Skeltvister forebyggelse og løsning

Skeltvister forebyggelse og løsning Skeltvister forebyggelse og løsning Tanja L. Skovsgaard - landinspektør, tansk@land.aau.dk ErhvervsPhD stipendiat : Kort & Matrikelstyrelsen/Aalborg Universitet Torben Juulsager - landinspektør, tgj@geopartner.dk

Læs mere

Om en landinspektørs udstykning af en ejerlejlighedsejendom

Om en landinspektørs udstykning af en ejerlejlighedsejendom Om en landinspektørs udstykning af en ejerlejlighedsejendom Landinspektørnævnet konstaterede indledningsvis, at afklaring af adkomst- og/eller panteforhold i forbindelse med nedlæggelse af et ejerlejlighedsfællesskab

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 262: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. september 2004 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 262: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. september 2004 følgende KENDELSE: Landinspektør L var rekvireret til at gennemføre en skelforretning. Åstedsmødet blev afsluttet med, at landinspektøren oplyste til parterne, at han ville orientere sig yderligere om skelforholdene og enten

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 272: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 22. december 2004 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 272: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 22. december 2004 følgende KENDELSE: Landinspektør L blev rekvireret til at afsætte skellet mod klagerens ejendom og ved rekvisitionen blev det oplyst, at klageren havde fældet træer på rekvirentens ejendom. Ved skelfastlæggelsen tog landinspektør

Læs mere

Om en landinspektørs manglende orientering og manglende besvarelse i forbindelse med berigtigelse af skelforhold

Om en landinspektørs manglende orientering og manglende besvarelse i forbindelse med berigtigelse af skelforhold Om en landinspektørs manglende orientering og manglende besvarelse i forbindelse med berigtigelse af skelforhold Landinspektør L var rekvireret af ejeren af matr.nr. 14v, til at berigtige skelforholdene

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr /2017: A,, klager over landinspektør L,, afsagde Landinspektørnævnet

I Landinspektørnævnets sag nr /2017: A,, klager over landinspektør L,, afsagde Landinspektørnævnet Om en landinspektørs rådgivning til at foretage en arealoverførsel i forbindelse med nybyggeri samt orientering af nabo Typehusfirmaet F kontaktede landinspektør L i efteråret 2016 på vegne af klagerne

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 221: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. januar 2001 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 221: A og B mod landinspektør L afsagde nævnet den 15. januar 2001 følgende KENDELSE: Et målehold under landinspektør L s ansvar foretog opmåling af et skel vedrørende klagernes ejendom. På baggrund af en måling fra 1967 genfandt de skelmærker i alle skelpunkterne undtagen skelpunktet ved

Læs mere

******* I Landinspektørnævnets sag nr. 201: Advokat A på vegne af B, C og D mod landinspektør L afsagde nævnet den 3. maj 1999 følgende KENDELSE:

******* I Landinspektørnævnets sag nr. 201: Advokat A på vegne af B, C og D mod landinspektør L afsagde nævnet den 3. maj 1999 følgende KENDELSE: I forbindelse med en ejendomshandel indestod landinspektør L blandt andet for at få lovliggjort et ældre udhus ved udarbejdelse af deklaration om byggeretsligt skel samt at få lovligheden af adgangsvejen

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

******* I Landinspektørnævnets sag nr. 204: Advokat A på vegne af B og C mod landinspektør L afsagde nævnet den 18. juni 1999 følgende KENDELSE:

******* I Landinspektørnævnets sag nr. 204: Advokat A på vegne af B og C mod landinspektør L afsagde nævnet den 18. juni 1999 følgende KENDELSE: Landinspektør L blev bedt om at tillægge matr.nr. 5f et areal på 110 m 2 af matr.nr. 5i, som faktisk blev anvendt af matr.nr. 5f. Han fandt i sit arkiv en måling fra 1954, som var blevet foretaget med

Læs mere

Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Hegnet er en del af naboskabet - en fælles sag.

Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Hegnet er en del af naboskabet - en fælles sag. Hegn... og et godt naboskab Et godt naboskab er et fint udgangspunkt for at ordne praktiske ting i venskabelighed. Hegnet er en del af naboskabet - en fælles sag. Naboerne må som regel selv bestemme, hvordan

Læs mere

Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014, om istandsættelse af den private fællesvej N vej 96-98.

Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014, om istandsættelse af den private fællesvej N vej 96-98. Dato 11. september 2014 Dokument 14/10156 Side Klage over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014 om istandsættelse Du har på vegne af dine klienter S og L, klaget over Kommunens afgørelse af 19. juni 2014,

Læs mere

Hegn og Hegnsyn Praktisk information

Hegn og Hegnsyn Praktisk information Hegn og Hegnsyn Praktisk information 1/6 Hvad er et Hegnsyn? Når du og din nabo er uenige om hegnsforhold mellem jeres grunde kan hegnsynet hjælpe. Hegnsynet er et uafhængigt tvistnævn, der tager stilling

Læs mere

Skelforretninger i praksis

Skelforretninger i praksis Skelforretninger i praksis - Redegørelse, diskussion og vurdering af de erfarne landinspektørers praksis Landinspektøruddannelsen Aalborg Universitet Afgangsprojekt Ann-Marie Frydendal Sørensen & Flemming

Læs mere

(Advokat Marianne Pedersen) (Advokat Lars Bastholm)

(Advokat Marianne Pedersen) (Advokat Lars Bastholm) Advokatfirma Kgs. Nytorv 15, 3. sal 1050 København K Danmark CVR nr. 25 11 09 00 12. juli 2018 J.nr. 15495 LBA SVARSKRIFT Retten i Lyngby Jan Leth Christensen BS-24410/2018-LYN Fredheim 10 2950 Vedbæk

Læs mere

Om to landinspektørers handlemåde i en matrikulær sag, hvor en landinspektør overdrager en sag til en anden landinspektør

Om to landinspektørers handlemåde i en matrikulær sag, hvor en landinspektør overdrager en sag til en anden landinspektør Om to landinspektørers handlemåde i en matrikulær sag, hvor en landinspektør overdrager en sag til en anden landinspektør Der blev bl.a. klaget over, at landinspektør M i forbindelse med afsætning af skellet

Læs mere

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Dato: 13. december 2018 Sagsnr.: 2018-0035-0076 Dok.: 938680 UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K

Læs mere

Hegnsbestemmelser. Aarhus Kommune har udpeget t Hegnsyn,

Hegnsbestemmelser. Aarhus Kommune har udpeget t Hegnsyn, Gode tips om problemer med høje træer i skel Gode tips til afklaring af uenighed om høje træer langs skel Hvad gør man når naboens træer udgør et hegn, tager udsigten og kaster skygger ind over ens ejendom?

Læs mere

Hegn og Hegnsyn Praktisk information

Hegn og Hegnsyn Praktisk information Hegn og Hegnsyn Praktisk information 1/6 Hvad er et Hegnsyn? Hegnsynet er et uafhængigt tvistnævn, der tager stilling til hegnstvister mellem private grundejere. Hegnsynet består af 3 medlemmer som er

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 224: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 12. juni 2001 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 224: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 12. juni 2001 følgende KENDELSE: A overvejede frasalg af en byggegrund og rekvirerede landinspektør L til at måle sine to matr.nre. op. Ejendommenes samlede areal var efter landinspektørens opmåling ca. 40 m 2 mindre end det registrerede

Læs mere

I Landinspektørnævnets sag nr. 265: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 2. februar 2005 følgende KENDELSE:

I Landinspektørnævnets sag nr. 265: A mod landinspektør L afsagde nævnet den 2. februar 2005 følgende KENDELSE: Landinspektør L var af A rekvireret til at gennemføre en sag om udstykning og arealoverførsel. A klagede over, at L havde været 13 ½ måned om at ekspedere sagen. Nævnet fandt, at det ikke kunne bebrejdes

Læs mere

I brevet af 13. februar 2002 står der bl.a.:

I brevet af 13. februar 2002 står der bl.a.: Landinspektørnævnet fandt ikke grundlag for at tilsidesætte landinspektør L s bedømmelse af, at der ikke forelå en uoverensstemmelse mellem hans afsætning af skellet efter matriklens oplysninger og forholdene

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Geodatastyrelsen. Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1

Geodatastyrelsen. Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1 Geodatastyrelsen Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1 1. Generelle regler Denne vejledning knytter sig til reglerne i 20, stk. 1, 1. pkt., i udstykningsloven (lovbekendtgørelse nr. 494 af

Læs mere

Om landinspektørs fremsættelse af beskyldning mod advokat og om landinspektørs ordvalg og udvist adfærd overfor grundejere.

Om landinspektørs fremsættelse af beskyldning mod advokat og om landinspektørs ordvalg og udvist adfærd overfor grundejere. Om landinspektørs fremsættelse af beskyldning mod advokat og om landinspektørs ordvalg og udvist adfærd overfor grundejere. I forbindelse med opmåling til en udstykning konstaterede Landinspektørkontoret

Læs mere

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f...

file://c:\adlib Express\Work\20160121T060127.843\20160121T060129.014\8fd5ee35-7bb4-4f... Page 1 of 91 of 9 From: syddjurs Sent: 19-01-2016 11:03:56 To: Team Byggeri Subject: VS: Angående akt indsigt Denne mail er videresendt fra hovedpostkassen syddjurs@syddjurs.dk - BEMÆRK - er din afdeling

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Afsnit Lidt om akkordaftalens forhandling. a. Forhandlingsteknik. b. Forhandlingsreferat afsnit 8

Afsnit Lidt om akkordaftalens forhandling. a. Forhandlingsteknik. b. Forhandlingsreferat afsnit 8 Afsnit 8 1. Lidt om akkordaftalens forhandling a. Forhandlingsteknik b. Forhandlingsreferat Forhandlingsteknik Indledningsvis tror jeg ikke på, at der findes nogen nem metode til at få sin vilje sat igennem

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 248 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. november 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og trainee CC for Disciplinærnævnet

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Om forhaling af arealoverførselssag

Om forhaling af arealoverførselssag Om forhaling af arealoverførselssag Landinspektørnævnet fandt det kritisabelt, at der gik over 2½ måned fra landinspektøren modtog kommunens godkendelse indtil sagen blev sendt til registrering i matriklen,

Læs mere

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed

Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed Regler for mediation ved Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed er udarbejdet med henblik på anvendelse af parter i aftale

Læs mere

om at klage sådan skal du gøre

om at klage sådan skal du gøre om at klage sådan skal du gøre 02 om Om at klage Heldigvis lever de fleste beboere i fsb fredeligt side om side. Heldigvis tager de fleste hensyn til naboen på den anden side af væggen. Og heldigvis kan

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Vejledning om hegn og hegnssyn.

Vejledning om hegn og hegnssyn. Hegnsynet for Egedal Kommune Hegnsynssekretariatet Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Tlf.: 72 59 72 66 e-post: hegnssyn@egekom.dk Revideret den. 15. marts 2013 Vejledning om hegn og hegnssyn. Her kan du læse

Læs mere

Konflikter med kunder

Konflikter med kunder Konflikter med kunder BAR Transport og Engros Årskonference 2015 Torsdag d. 22. oktober 2015 Eva Thoft, eth@teamarbejdsliv.dk HVAD ER EN KONFLIKT? En uenighed, hvor en eller flere bliver følelsesmæssigt

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Dirigentens otte typiske udfordringer på foreningens generalforsamling Udskrevet: 2019 Indhold Dirigentens otte typiske udfordringer på foreningens generalforsamling.................. 3 2 Guide Dirigentens

Læs mere

Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel

Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel Om manglende inddragelse af grundejer før afsætning af skel I forbindelse med en udstykningssag fastlagde landinspektør L skellene mod klagerens ejendom således, at en hæk var placeret ca. 35 cm inde på

Læs mere

Skeltvister forebyggelse og løsning

Skeltvister forebyggelse og løsning Tanja L. Skovsgaard og Torben Juulsager Tanja L. Skovsgaard and Torben Juulsager: Boundary disputes prevention and resolutions KART OG PLAN, Vol. 72, pp. 216 220, P.O.B. 5003, NO-1432 Ås, ISSN 0047-3278

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden.

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Ergoterapeutforeningen Tjenstlig samtale En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Hvad er formålet med en tjenstlig samtale? Formålet

Læs mere

VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND. Anvisning af skønsmænd

VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND. Anvisning af skønsmænd PATENTAGENTFORENINGEN VEJLEDNING FOR SKØNSMÆND Anvisning af skønsmænd 1. Inden Patentagentforeningens skønsmandsudvalg bringer et foreningsmedlem i forslag som skønsmand i en retssag om industriel retsbeskyttelse,

Læs mere

KENDELSE: Som bilag til brevet var vedlagt en redegørelse for sagsforløbet fra Jordfordelingskontoret ved fuldmægtig A. I redegørelsen står der bl.a.

KENDELSE: Som bilag til brevet var vedlagt en redegørelse for sagsforløbet fra Jordfordelingskontoret ved fuldmægtig A. I redegørelsen står der bl.a. Landinspektørnævnet fandt, at landinspektør L s ekspeditionstid i forbindelse med den matrikulære berigtigelse af en jordfordelingssag havde været uantagelig lang, ligesom det måtte anses for særdeles

Læs mere

København, den 14. maj 2008 J.nr

København, den 14. maj 2008 J.nr København, den 14. maj 2008 J.nr. 02-0408-07-0690 K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A, på vegne af klager, klaget over indklagede og indklagede modklaget over advokat A. Sagens tema:

Læs mere

Aalborg Universitet. Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja. Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning

Aalborg Universitet. Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja. Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning Aalborg Universitet Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning Publication date: 2014 Document Version Forlagets endelige version

Læs mere

Aalborg Universitet. Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja. Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning

Aalborg Universitet. Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja. Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning Aalborg Universitet Procesvalg, rekvisition og forberedelse Skovsgaard, Tanja Published in: Tidsskrift for Kortlægning og Arealforvaltning Publication date: 2014 Document Version Forlagets endelige version

Læs mere

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse

Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015 Indholdsfortegnelse Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2015... 1 Samlet status... 2 Modul 8: Verdenspolitik... 3 Modul 10:

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

- Det er den enkelte grundejer der har pligt til at vedligeholde vej og sti

- Det er den enkelte grundejer der har pligt til at vedligeholde vej og sti Bestyrelsen beretning 24-03-2018 Regnskab Som oplyst på sidste generalforsamling var det lykkes Erik at inddrive 7100 kr. i manglende kontingent indbetalinger fra 2010 til 2016. Igen i år er der ingen

Læs mere

DECEMBER 2009 RET & SKEL. Regionsmøde 2009. Information for hegnsyn. Foreningen af Hegnsyn i Danmark

DECEMBER 2009 RET & SKEL. Regionsmøde 2009. Information for hegnsyn. Foreningen af Hegnsyn i Danmark 120 DECEMBER 2009 Regionsmøde 2009 RET & SKEL Information for hegnsyn Foreningen af Hegnsyn i Danmark RET & SKEL, Information for Hegnsyn Udgives af Foreningen af Hegnsyn i Danmark og udkommer 4 gange

Læs mere

Landinspektør L blev frifundet.

Landinspektør L blev frifundet. Om underretning af grundejere i forbindelse med skelafsætning og om hvordan underretning skal ske Klager A havde overtaget sin mors ejendom og blev i forbindelse med rydning af et skræntareal opmærksom

Læs mere

Konflikter kan klares: -om at løse hverdagskonflikter. (af Ingegred Edman Ståhl)

Konflikter kan klares: -om at løse hverdagskonflikter. (af Ingegred Edman Ståhl) Konflikter kan klares: -om at løse hverdagskonflikter. (af Ingegred Edman Ståhl) Indledning: Konflikthåndteringsmodellen fjerner ikke konflikter, men den giver børnene en model for, hvordan man selv konstruktivt

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

Elevernes rettigheder skal sikres!

Elevernes rettigheder skal sikres! Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Bilag 379 Offentligt 2009 Elevernes rettigheder skal sikres! En undersøgelse foretaget af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning viser, at bekendtgørelserne på en

Læs mere