Afdelingen skal sikre optimal udnyttelse af de tildelte ressourcer. Styringsværktøjet til overvågning af forbrug skal udbygges og vedligeholdes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afdelingen skal sikre optimal udnyttelse af de tildelte ressourcer. Styringsværktøjet til overvågning af forbrug skal udbygges og vedligeholdes."

Transkript

1 &9(+)8316à(),%2(-'%3+7=/-%86- &IWOVMZIPWIEJSQVÅHIXWEQXQÅPKVYTTI Området dækker aktiviteter samt udgifter/indtægter i forbindelse med: ydelser til voksne handicappede efter SL 77, 79 og 8 - herunder personlig hjælperordning til svært fysisk handicappede. støttecentre, bofællesskaber (under fællesbetegnelsen bosteder), familiepleje og socialpædagogiske opholdssteder til handicap-og psykiatriområdet SL 73 og 91. støtte og råd til selvboende/ikke indlagte borgere SL 68 og 73. ophold på døgninstitutioner SL 92 og 93, beskyttede værksteder og andre beskæftigelses-,aktivitets- og omsorgstilbud SL 87, 88. handicapklubber (fælles betegnelse for handicap-og psykiatri) SL 65. væresteder SL 73, 87 og 88. distriktspsykiatri. ledsagerordning SL 78. støtte-og kontaktpersoner til sindslidende SL 80. 1HWWRXGJLIWHUÃIRUGHOWÃSnÃKRYHGRPUnGHU Fælles,0% Psykiatri 30,0% Handicap 66,0% Indenfor psykiatriområdet udgør målgruppen borgere med længerevarende psykiatriske lidelser, og komplekse sociale problemer. områdets målgruppe er begrænset til de borgere, der er visiteret til de funktioner, der er indeholdt i området. Udenfor målgruppen falder børne-og gerontopsykiatrien. Indenfor handicapområdet består målgruppen af over 18-årige borgere med vidtgående fysiske og/eller psykiske handicaps (psykisk udviklingshæmmede, svært bevægelseshæmmede, talelidende, blinde og svagtseende, døve, tunghøre og døvblinde). Målgruppen omfatter borgere der er visiteret til handicaprådgivning. *SVQÅPSTKEZIVSKVIWYPXEXOVEZ Det er Handicap-og Psykiatriafdelingens overordnede opgave at støtte borgere med fysiske og/eller psykiske handicaps eller psykiske lidelser til en tilværelse, der i mindst mulig udstrækning begrænses af deres handicap, indenfor økonomiske og etiske rammer. Afdelingen skal sikre optimal udnyttelse af de tildelte ressourcer. Styringsværktøjet til overvågning af forbrug skal udbygges og vedligeholdes. Siden er godt 90% af budgettet for Handicap-og Psykiatriafdelingen omfattet af normbudgetteringsmodellen, som betyder regulering af driftsrammen (+/-) på baggrund af udviklingen i mængder (pladser/tilbud) og takster. Der er samtidig etableret månedlig rapportering med udvalgte nøgletal for økonomi og aktivitet -herunder ventelister- på linie med den rapportering, der sker fra plejedistrikterne i Ældre-og Handicapforvaltningen.

2 1 Virksomhedsplanen for Handicap-og Psykiatriafdelingen skal styrkes. Virksomhedsplanen skal være grundlaget for en drifts-og udviklingskontrakt mellem ledelse og den enkelte enhed. Arbejdet med virksomhedsplanen er fortsat under udvikling. Blandt andet elementer af brugerindflydelse og målbarhed skal i højere grad indgå i virksomhedsplanen. Det overordnede mål søges opnået gennem en prioriteret indsats indenfor følgende delområder: Handicap-og Psykiatriafdelingen relationer til brugere og pårørende. Psykiatriområdet Handicapområdet

3 %,ERHMGETSKW]OMEXVMEJHIPMRKIRWVIPEXMSRIVXMPFVYKIVISK TÅV VIRHI *SVQÅP Tilrettelæggelses-og udviklingsopgaver i Handicap-og Psykiatriafdelingen skal ske i samarbejde med brugerne. I 1998 blev nedsat et nyt Handicapråd med en ændret funktion i forhold til tidligere Handicapråd. Handicaprådet skal støtte kommunens indsats og politik vedrørende handicapområdet. I forventes et udspil til en overordnet handicappolitik for Odense Kommune fra Handicapområdet. (IPQÅP 1 I alle Handicap-og Psykiatriafdelingens tilbud skal der tilrettelægges procedurer, der sikrer brugerne reel og relevant indflydelse på egne tilbud og ligestilledes tilbud. 6IWYPXEXOVEZ 1 Inddrage brugerne og pårørende i tilrettelægningen af tilbud og service. Afdelingen skal holde regelmæssige møder med de store interesseorganisationer. Kontakten til brugerorganisationerne skal styrkes. I alle enheder i Handicap-og Psykiatriafdelingen foretages en vurdering af, hvordan man inddrager brugerne bedst. Afdelingen holder møde med LEV og SIND og andre interesseorganisationer. Der udvikles særlige indflydelsesformer tilpasset afdelingens brugere, der typisk ikke er i stand til, at indgå i de traditionelle indflydelsesformer som brugerråd, brugerbestyrelser osv.

4 70,0% $QGHOÃDIÃEXGJHWRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃWLOÃSV\NLDWUL Psykiatri 30,0% &W]OMEXVMSQVÅHIX Det overordnet mål er at sikre, at personer med sindslidelse får et relevant tilbud. Tilbuddene koncentrerer sig om hovedområder indenfor bolig, aktivitets-og fritidstilbud, ditriktspsykiatrisk behandlingstilbud og øvrige socialpsykiatriske indsatser. &7X XXIGIRXVIJEQMPMITPINISKWSGMEPT HEKSKMWOISTLSPHWWXIHIV WEQXWIPZINIRHIMRWXMXYXMSRIV *SVQÅP $QGHOÃDIÃSV\NLDWULRPUnGHWÃVRPÃDQYHQGHV WLOÃVW WWHFHQWUHÃIDPLOLHSOHMHÃVHOYHMÃLQVWÃPP Støttecentre m.m. Et støttecenter er et botilbud hvor der ydes omsorg og respekt for individ og gruppe, samt hjælp til at skabe en meningsfyldt tilværelse efter egne normer og ønsker. Støttecentret skal være et trygt og rummeligt miljø, hvor den enkelte bruger kan få hjælp til at bevare/fastholde samt udvikle egne ressourcer. Støttecentret skal rumme mulighed for udvikling af den enkelte bruger, således at denne bliver i stand til, i så høj grad som muligt at tage ansvar for egen tilværelse. Støttecentret skal være bindeled til det omgivende samfund. Familiepleje og socialpædagogiske opholdssteder anvendes kun i begrænset omfang, ofte som individuelle løsninger. Der udarbejdes individuelle handleplaner for de personer, der har ophold i familiepleje eller socialpædagogisk opholdssted. (IPQÅP Antallet af støttecenterpladser skal svare til behovene. Tomme boliger skal undgås. 6IWYPXEXOVEZ 1 Udvikle brugerindflydelsen. Fremme integration af den enkelte bruger i lokalsamfundet. Konkretisering af brugernes fremtidige indflydelse og kompetence i brugerråd. Brugerråd nedsættes med valgt repræsentation fra hvert støttecenter. Etablering af samarbejde mellem det enkelte støttecenter, værested, varmemestre, boligrådgivere og distriktspsykiatrien. Udarbejdelse af information og undervisning for væresteder, hjemmehjælpere, varmemestre, boligrådgivere osv. i det enkelte støttecenters miljø. 2 3 Udarbejdelse af individuelle mål for den enkelte bruger. Ventetid for indflytning bør max. være på 3 mdr. Der bør max. stå 10 personer på venteliste. Udarbejde skriftlige mål med den enkelte bruger udfra dennes aktuelle behov. Målene justeres og evalueres efter behov. Pladsantallet tilpasses fortløbende. I ventetiden skal der etableres tilfredsstillende alternativ løsning. Behovet vurderes løbende blandt andet i forhold til ventelister. Når en støttecenterplads fraflyttes bør den Samlet oversigt over venteliste udarbejdes max. stå ledig en måned. månedsvis.

5 5 Der etableres bostøtteordning til støtte i egen bolig. I løbet af år vil der blive tilbud om bo- støtteordning til sindslidende, der bor i egen bolig. Der ansættes et team af tværfaglige medardere til at varetage ordningen. 6 styrkelse af visitationsprocessen I eftersommeren år ansættes en central visitator m.h.p., at Odense Kommune får større indflydelse på behovsvurdering og tilbuddet til den enkelte sindslidende. %OXMZMXIXWRMZIEYWIVZMGIRMZIEY $QWDOSODGVHU Støttecentre overslag Familiepleje/ soc.pæd.oph.... bostøtte I alt Der er kun få over 67-årige. overslag Selvejende institutioner Bemærkninger: Odense Kommune har driftsoverenskomst med 3 selvejende psykiatriske plejehjem. Lindehuset og Dania beliggende i Odense, og Louisenlund beliggende i Kerteminde. I efteråret etableres et planlagt støttecenter med natdækning med 16 pladser. Der er aktuelt (maj ) 5 personer på venteliste til støttecenter. I gennemsnit visiteres 3 borgere til ventelisten om måneden. I år udvides pladstallet på to støttecentre. Støttecentret Krathuset ved Vollsmose udvides med 3 pladser i forbindelse med renovering af stedet. Og støttecentret Sønderport beliggende i Højby udbygges med nye pladser. Der er de kommende år behov for yderligere 2 støttecentre med ca. 15 pladser. Det ene støttecenter er allerede planlagt etableret i år En gruppe personer med sindslidelse kan klare sig med et bostøttetilbud i egen bolig. I eftersommeren år startes bostøtteordningen med et team af medarbejdere. Forbruget af familiepleje og socialpædagogiske opholdssteder er vanskeligt at forudsige, idet der tages udgangspunkt i enkeltsager.

6 &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering. Fyns Amt yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige. &( KRXMPFYH $QGHOÃDIÃSV\NLDWULRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃWLOÃG JQWLOEXG *SVQÅP Sikre et tilstrækkeligt og varieret tilbud af botilbud til den gruppe af borgere, hvis behov bedst opfyldes på et botilbud med døgndækning, enten i kommunalt eller amtsligt regi. Døgntilbud (IPQÅP Udbuddet indenfor botilbud bør være fleksiblet og tilpasset den enkelte brugers behov. Brugere skal hurtigst muligt have et relevant botilbud, når behovet opstår. Sikre en stadig styring og overvågning af forbruget på de amtslige pladser. 6IWYPXEXOVEZ 1 Ventelisten bør være på et minimum. Behovet vurderes løbende blandt andet i forhold til venteliste. I ventetiden skal der etableres tilfredsstillende alternativ løsning. %OXMZMXIXWRMZIEYWIVZMGIRMZIEY $QWDOSODGVHUXQGHU)\QV$PW u o I alt overslag %HWDOLQJWLOIUDNRPPXQHU Til kommuner... Fra kommuner overslag

7 &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering. Fyns Amt yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige. &(EKXMPFYH&IWO JXMKIPWIWEOXMZMXIXWSKJVMXMHWXMPFYH $QGHOÃDIÃSV\NLDWULRPUnGHWÃVRPÃDQYHQGHV WLOÃEHVN IWLJHOVHDNWLYLWVÃRJÃIULWLGVWLOEXG *SVQÅP Sikre at personer med sindslidelse får et tilfredsstillende aktivitets-og beskæftigelsestilbud. Beskæft./aktivit.tilsbud (IPQÅP Antallet af beskæftigelsespladser skal svare til behovet, både hvad angår antal og indhold. Udbuddet bør være bredt og varieret. Brugere skal hurtigst muligt have et relevant beskæftigelsestilbud når behovet opstår. Sikre en stadig styring og overvågning af forbruget på de amtslige pladser. 6IWYPXEXOVEZ 1 Der skal være valgfrihed mellem mindst 2 forskellige relevante tilbud. Ventelisten bør være på et minimum. Ventetid bør max. være 1 måned. Overveje yderligere etablering af beskæftigelsestilbud i kommunalt regi. Desuden fortsætte det tætte samarbejde med Fyns Amt. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOSODGVHUXQGHU)\QV$PW u o I alt overslag $QWDOSODGVHUSnVHOYHMHQGHLQVWLWXWLRQHUXQGHU2GHQVH RPPXQH I alt Dania og Lindehuset Odense Kommune har driftsoverenskomst med Dania og Lindehuset. 13 overslag

8 &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering. Fyns Amt yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige. &(MWXVMOXWTW]OMEXVMIR $QGHOÃDIÃSV\NLDWULRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃWLOÃGLVWULNWVSV\NLDWUL Distriktspsykiatri *SVQÅP Distriktspsykiatrien tilbyder psykiatrisk behandling og social støtte til ikke indlagte sindslidende borgere, bosiddende i Odense Kommune. Distriktspsykiatrien skal i samarbejde med psykiatrisk afdeling på OUH sikre kontinuitet under indlæggelser og ved udskrivelser. Dette kræver et tværsektuelt samarbejde mellem sygehussektoren, socialsektoren og den resterende primære sundhedstjeneste. Indsatsen skal så vidt muligt tage udgangspunkt i brugerens lokalmiljø - og i tæt samarbejde med brugerens netværk. Personalet i ditriktspsykiatrien varetager desuden forskellige konsulent-, undervisnings-og supervisionsopgaver. (IPQÅP Arbejdet tilrettelægges således, at den sindslidende tilbydes: en regelmæssig kontakt støtte og vejledning i at planlægge hverdagens aktiviteter vejledning vedrørende boligforhold medicinsk behandling psykoterapi 6IWYPXEXOVEZ Klienterne medinddrages i egen behandlingsplaner Alle sager skal mindst revurderes 1-2 gange årligt. Der tilstræbes at undgå venteliste til distriktspsykiatrisk behandling. I samarbejde med klienterne iværksættes evaluering og effektundersøgelser ved hjælp af CAN-systemet (camberwell assessment of need) Når sagerne revurderes, tages blandt andet stilling til hvilke sager/behandlingsforløb der skal afsluttes/fortsættes. Sikre tilstrækkelig kapacitet. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOSHUVRQHr 2002 overslag 2003 Under behandling 362 ca

9 &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Udenfor normbudgetteret område. Distriktspsykiatrien er etableret i et fællesskab mellem Fyns Amt og Odense Kommune efter en særlig finansieringsaftale. & ZVMKIWSGMEPTW]OMEXVMWOIMRHWEXWIV *SVQÅP $QGHOÃDIÃSV\NLDWULRPUnGHWÃVRPÃDQYHQGHV WLOÃ YULJHÃVRFLDOSV\NLDWLVNHÃLQGVDWVHU 7X XXISKOSRXEOXTIVWSRSVHRMRK Øvr. socialpsyk. indsatser Støtte-og kontaktpersonernes formål er at skabe kontakt til svært isolerede personer med sindslidelser, for på længere sigt at gøre den pågældende i stand til at klare sig bedst muligt, herunder at udnytte allerede etablerede behandlings-og sociale tilbud til sindslidende. Målgruppen er de mest udsatte og isolerede grupper af sindslidende, som ikke er i stand til at gøre brug af de allerede eksisterende tilbud. Længden samt hyppigheden af kontakten med de enkelte brugere er meget varierende. 7-2(Z VIWXIHIX7XSTTIWXIHIX Stoppestedet er et værested for personer med sindslidelser. Med virkning fra år er Stoppestedet en selvejende institution, der rummer cafe- og spisested, SIND-klub, og SIND-nettets kontaktpersonordning. Ligeledes den åbne SIND-telefonrådgivning. Stoppestedet drives i et samarbejde mellem SIND og Odense Kommune. (IPQÅP 6W WWHRJNRQWDNWSHUVRQRUGQLQJHQ Søge at opnå kontakt med alle potentielle brugere, der er omfattet af målgruppen. Gøre den enkelte bruger i stand til at klare sig selv bedst muligt, samt rustes til så vidt muligt, at anvende de eksisterende tilbud. Tage udgangspunkt i den enkeltes livsstil frem for diagnose. Udbrede kendskabet til støtte- og kontaktpersonordningen. 6WRSSHVWHGHW Udvikling af brugerindflydelsen bl.a. ved at brugere er repræsenteret i bestyrelsen. At brugere oplever at være en del af et socialt fællesskab. En præcisering af de frivillige og de ansattes opgaver, og karakteren af samarbejdet.

10 6IWYPXEXOVEZ Støtte- og kontaktpersonordning: Det oplysende arbejde skal resultere i flere henvisninger fra lokalområderne. Ventetid for nye brugeres opstart under ordningen, bør max. udgøre 2 uger. 80% af brugerne skal tilhøre den primære målgruppe. Der skal udvikles og beskrives arbejdsmetoder, hvor brugerne i højere grad er involveret og har indflydelse. Stoppestedet/værested Der overvejes andre styringsmetoder, hvor brugerne i højere grad er involveret og har indflydelse. Der arbejdes løbende på at udbrede kendskabet til ordningen. Dette gøres ved, at der fokuseres på udvalgte områder i kommunen. Når en bruger er motiveret for at overgå til andre tilbud overlades støtte-/kontaktpersonernes kontakt gradvis til det nye tilbud. Særligt tilrettelagt undervisningsforløb sikrer metodeudvikling indenfor arbejdsfeltet. Stoppestedet overgik pr til at være en selvejende institution, med brugere, SIND og Odense Kommune i bestyrelsen. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOEUXJHUH 2002 overslag 2003 Stoppestedet - pr.dag ca tilknyttet, ialt ca Støtte-og kontaktpers. ca &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Udenfor normbudgetteret område. Bevilling søges i forhold til antal brugere og ønsket aktivitets-/serviceniveau. Fyns Amt yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige.

11 ',ERHMGETSQVÅHIX Det overordnede formål er at sikre, at handicappede får et relevant individuelt tilbud, hvad angår bolig, beskæftigelse og fritid med mulighed for den nødvendige støtte. Herunder forhindre at den handicappede får et socialt handicap. Der skal i videst muligt omfang, og under hensyntagen til økonomiske ressourcer, kompenseres for handicap efter en konkret vurdering. Opfyldelsen af disse formål berører mange instanser, og afdelingens opgave er blandt andet at sikre, at der sker en koordinering mellem de forskellige instanser. Handicap 66,0% $QGHOÃDIÃEXGJHWRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃSnÃKDQGLFDSRPUnGHW 3,0% '&SWXIHIVWX XXIGIRXVISKFSJ PPIWWOEFIV JEQMPMITPINIWSGMEPT HEKSKMWOISTLSPHWWXIHIVSK WSGMEPT HEKSKMWOFMWXERHIJXIVi *SVQÅP Bostederne er et kommunalt boligtilbud, med mulighed for at tilrettelægge støtte i forhold til den enkelte beboers handicap, som modvirker sociale følger af handicappet. Kommunalt ansatte hjemmevejledere med pædagogisk uddannelse, tilrettelægger det daglige støttearbejde, så der ydes omsorg og respekt for den enkelte og gruppen, samt hjælp til at udnytte alle muligheder for at få et godt liv udfra egne forudsætninger, normer og ønsker. $QGHOÃDIÃKDQGLFDSRPUnGHWÃVRPÃDQYHQGHV WLOÃERVWHGHUVRFS GELVWDQGIDPLOLHSOHMHÃPP Bosteder, soc.pæd.ophold m.m De voksne handicappede, som bebor de kommunale botilbud, er myndige, men har et specifikt handicap i forhold til at kunne klare de krav der stilles af det omgivende samfund. Kommunen vil systematisk inddrage beboerne i en vurdering af støttetilbuddene. Familiepleje anvendes dels til aflastningsophold, og dels som et mere permanent ophold. Et socialpædagogisk opholdssted består af mindre pædagogiske enheder, hvor brugerne bor. Ofte er der endvidere beskæftigelse på selve stedet. (IPQÅP Bostederne skal indrettes så der tages hensyn til den enkelte beboers handicap. Dette skal sikres gennem fleksibilitet i indretning og støtte. Bostedet forandres og udvikles, i takt med den udvikling der sker hos den enkelte handicappede/gruppen. Forskelligheden mellem bostederne skal udvikles indenfor rammerne - med udgangspunkt i beboernes behov. Botilbuddet skal tilbydes hurtigt. Der ønskes en høj grad af kvalitet i det pædagogiske støttearbejde. Det er vigtigt, at der er et udbredt kendskab til området af hensyn til kommende brugergrupper. Det skal sikres, at bostedstilbuddet indenfor økonomiske og etiske rammer, tager hensyn til den pågældendes egne ønsker og aktivitetsniveau. Utidssvarende eller fysisk uhensigtsmæssigt indrettede bosteder skal omlægges eller erstattes. Tomme boliger bør undgås.

12 Borgere som hensigtsmæssigt er bosat i egen bolig udenfor bosteder/støttecentre, skal have tilbud om støtte fra hjemmevejlederteamet. Beboerne skal have mulighed for at være med til at påvirke indretningen af bostederne, og derfor skal deres holdninger og meninger til tilbuddene være kendt af kommunen. 6IWYPXEXOVEZ Antallet af bosteder og indretningen skal svare til behovene. Der skal være plads til etablering af specialiserede tilbud. Ventetid for indflytning bør max. udgøre 6 måneder for kategorien akutte. Når en bostedsplads fraflyttes bør den max. stå ledig 2 mdr. Gennem målsætningsarbejde, tilvejebringes en profil af bostedsområdet som viser nuanceringen af tilbuddene. Behovet vurderes til stadighed. I ventetiden skal der etableres tilfredsstillende alternativ løsning. Samlet oversigt over venteliste udarbejdes månedsvis. Sikre hurtig ekspedition af sager omkring indflytning. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOSODGVHU 2002 overslag 2003 Bosteder...u Bosteder...o.67 Ialt Familiepleje/ soc.pæd.oph. (u.67) Socialpæd. bistand maj er etableret et bosted for 8 yngre fysisk handicappede på Rytterkasernen. I løbet af år er planlagt et nyt bosted til ældre udviklingshæmmede. &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering. Fyns Amt yder 50% refusion for under 67-årige.

13 '( KRXMPFYH *SVQÅP Afdelingen skal i samarbejde med Fyns Amt sikre, at der er et passende og varieret tilbud af botilbud med døgndækning til den gruppe af brugere, hvis behov opfyldes bedst på et bosted med døgndækning, enten i kommunalt eller amtsligt regi. Et ophold på bosted med personale hele døgnet er almindeligvis af permanent karakter, men aflastnings-eller afklaringsophold typisk er af kortere varighed. $QGHOÃDIÃKDQGLFDSRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃWLOÃG JQWLOEXG Døgntilbud (IPQÅP Arbejde på et forbedret samarbejde med amtet, herunder sikre større kommunal medindflydelse på serviceniveau og takster i amtets botilbud. Udbuddet af botilbud bør være fleksibelt og tilpasset den enkelte brugers behov. Behovet for antal og udformning af pladser samt drift, drøftes og vurderes løbende med Fyns Amt. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOSODGVHUXQGHU)\QV$PW u o I alt overslag %HWDOLQJWLOIUDNRPPXQHU Til kommuner... Fra kommuner overslag &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering Fyns Amt yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige.

14 $QGHOÃDIÃKDQGLFDSRPUnGHWÃVRPÃ DQYHQGHVÃWLOÃGDJWLOEXG Dagtilbud '(EKXMPFYH&IWO JXMKIPWIWEOXMZMXIXWSKJVMXMHWXMPFYH *SVQÅP Sikre personer med betydelig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne et relevant beskæftigelses/aktivitetstilbud. Forvaltningen vil medvirke til at øge fleksibiliteten indenfor beskæftigelsesområdet, herunder arbejde på yderligere anvendelse af deltidspladser såvel til ældre, som til den nuværende brugergruppe. Afdelingen arbejder endvidere på at oprette alternative tilbud - gerne i samarbejde med private eller selvejende institutioner. 1LHOV%RKU3DUNHQV2PVRUJVFHQWHU er et tilbud til ældre udviklingshæmmede, der har behov for at trappe ned rent arbejdsmæssigt. +DQGLFDSFHQWUHW7DUXSJO3U VWHJnUG, er et aktivitetstilbud til personer i alderen år, som er tilkendt førtidspension på grund af fysisk handicap eller psykisk lidelse, og som har behov for et aktivitetstilbud. tet for Tarup gl. Præstegård er blevet delt i et budget til den ordinære drift, der baserer sig på, at Odense Kommune belægger ca. 37 pladser på stedet, og i et budget benævnt Forsøgsprojektet, der omhandler forsøg med dagtilbud, der relaterer sig til senhjerneskadede klienter. Odense Kommune startede i 1998/99 op med en udredning af dette område.,nuhwdeohuhvhwv UOLJWG JQG NNHWERWLOEXGRJUHKDELOLWHULQJVFHQWHUIRUJUXS SHQDIVHQKMHUQHVNDGHGH +MHPPHYHMOHGHUWHDPHW tilbyder støtte til de psykisk udviklingshæmmede brugere, der er selvboende. Støtte til at klare hverdagen, bistå i opbygning af sociale kontakter og netværk. Hjemmevejlederbistand til selvboende er en billig og ofte forebyggende løsning. Fritidstilbud - )ULWLGVRUGQLQJHQ129$ - er et tilbud til yngre udviklingshæmmede, der har behov for pasning efter skoletid. XQVWSURMHNWHW3URVSHFW$UW er et tilbud med plads til 8 udviklingshæmmede. Projektets formål er at give brugerne mulighed for at udtrykke sig ved hjælp af kunsten. &DIp ODUH er en caf/et værested for udviklingshæmmede samt basis for udviklingshæmmede servicemedarbejdere i beskyttet beskæftigelse Afdelingen overvejer indenfor de næste år at oprette et NXOWXUKXV, der skal danne ramme om afdelingens forskellige aktivitets-og fritidstilbud. (IPQÅP Det er vigtigt at brugerne har valgmuligheder. Udbuddet bør være bredt og varieret. 6IWYPXEXOVEZ 1 Brugerne skal have valgfrihed mellem mindst 2 forskellige relevante tilbud. Overveje yderligere etablering af beskæftigelsestilbud i kommunalt regi samt fortsætte det tætte samarbejde med Fyns Amt.

15 2 Handicapcentret Tarup gl. Præstegård: Ressourcetildeling - og styringen herafskal i højere grad basere sig på objektive mål. Der skal opstilles præcise mål for centrets arbejde. Afdelingen vurderer, om der skal ændres på betalingsformen i forbindelse med pladsbetalingen. 3 Caf Klare Personalet vil lave opsøgende arbejde blandt andet på værkstederne. Kulturhus Der arbejdes fortsat med oprettelse af et Kulturhus. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY %RXEPTPEHWIV Amtslige u.67 beskæftig. *......o.67 I alt... Beskæftig. Odense Kommune (Caf Klare)... Brugere af hjemmevejl. teamet... Niels Bohr parkens omsorgsc.... Fritidstilbud Kunstprojekt * omregnet til fuldtidspladser Fyns Amt har med virkning fra i år ændret praksis for afregning for døgntilbud og dagtilbud på flere bosteder for handicappede. Hvor dagtilbudet tidligere var inkluderet i døgntilbudet sker der nu separat afregning heraf. Det betyder, at der statistisk vil være flere pladser under dagtilbud. &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering. Amtet yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige. Udenfor normbudgettering. Amtet yder 50% refusion på udgifter for under 67-årige overslag Tarup gl. Præstegård... ca

16 $QGHOÃDIÃKDQGLFDSRPUnGHWÃVRP DQYHQGHVÃWLOÃSHUVRQOLJÃKM OS Personlig hjælp 'IVWSRPMKLN PT *SVQÅP Gruppen af svært fysisk handicappede, der opfylder betingelserne, skal have mulighed for at have personlig hjælpeordning (SL 77). Nye ordninger skal etableres, og eksisterende ordninger vurderes i samarbejde mellem bruger og forvaltningen, dette både i forhold til udvidelse og reduktion af timetallet. I det omfang en bruger ikke længere opfylder kriterierne for at oppebære ordningen, må denne ophøre, og andre tilbud etableres. Ledsageordningen, i henhold til SL 78, startede op i begyndelsen af. Ledsagelse ydes til personer under 67 år, som på grund af betydelig og varig nedsat funktionsevne ikke kan færdes alene udenfor hjemmet. Ledsagelsen ydes uanset boform. Brugerne skal visiteres til ordningen. (IPQÅP Fastholde målgruppen i overensstemmelse med kriterierne. 6IWYPXEXOVEZ Personlig hjælpeordning Den enkelte ordning revurderes minimum en gang om året. Der skal etableres billigere alternative ordninger. Forbedring af sagsbehandlingen Forbedring af service og information om ordningen. Ledsageordning Fortsat opbygning af organisationen. Når de personlige hjælpeordninger revurderes, justeres timetallet. Afprøve mulighederne. Arbejde med kvalitetsbeskrivelser, herunder opstilling af niveau for god sagsbehandling. Brugerhåndbog og servicedeklarationer skal uddybes og revideres løbende. Etablere brugerråd eller anden form for brugerinddragelse. %OXMZMXIXWSKWIVZMGIRMZIEY $QWDOEUXJHUH brugere ( 77) overslag Ledsageordningen &YHKIXXIVMRKWQIXSHI Normbudgettering.

17 &IZMPPMRKWSTP]WRMRKIVSKXEOWXIV kr. - -priser %XGJHW 2002 overslag 2003 Driftsvirksomhed Udgifter... Indtægter... - heraf refusion.. I alt drift... Udgifter... Indtægter... I alt anlæg Anlægsvirksomhed TIGMJMOEXMSREJHVMJXIR kr. - -priser 2002 overslag 2003 Områder indenfor normbudgettering Døgntilbud, andre. Døgntilbud, egne Dagtilbud, andre. Dagtilbud, egne Handicaphjælpere Ledsageordning Efterregulering af amtets takster Områder udenfor normbudgettering Distriktspsykiatri. Tarup Gl. Præstegård... Tilskud til handicapklubber. Administration... Øvrigt... Driftsudgifter i alt

18 &YHKIX RHVMRKIV kr. - -priser Normbudgettering overslag Efterregulering af amtets takster... Sygedagpengerefusion... Projekt Vista Balboa... Driftsudgifter i alt

19 &YHKIXYHZMOPMRKXMP I forhold til korrigeret budget er budgetoverslagsår forøget med kr. Ændringen er fremkommet som vist i nedenstående tabel: Driftsvirksomhed kr Korrigeret budget... Efterregulering af amtets takster - netto... Overførsel af mindreforbrug til... model... Ny lovgivning ifm- budget Udvidelse af 3 psykiatriske støttecentre... Nyt støttecenter ældre udviklingshæmmede... Sygedagpengerefusion

20 7TIGMJMOEXMSREJERP K kr. - -priser 2002 overslag 2003 Æblegrenen - støttecenter -... Senhjerneskadede - boligdel... Sehjerneskadede - centerdel... Ikke bev. anlægsudg støttecenter - boligdel... Ikke bev. anlægsudg støttecenter - centerdel... Ikke bev. anlægsudg støttecenter ældre udviklingshæmmede boligdel... Ikke bev. anlægsudg støttecenter ældre udviklingshæmmede centerdel... Ikke bev. anlægsudg flytning af Louisenlund - boligdel... Ikke bev. anlægsudg flytning af Louisenlund - centerdel... Anlægsudgifter i alt Bevilling til boligdelen vedr. flytning af plejehjemmet Louisenlund fra Kerteminde til Odense er medtaget som et nettobeløb idet salg af ejendom er indeholdt i beløbet. 0 RWYQ kr. - -priser 2002 overslag 2003 Lønsum

BUDGETOMRÅDE 3.3 - HANDICAP OG PSYKIATRI. 1. Beskrivelse af området samt målgruppe

BUDGETOMRÅDE 3.3 - HANDICAP OG PSYKIATRI. 1. Beskrivelse af området samt målgruppe BUDGETOMRÅDE 3.3 - HANDICAP OG PSYKIATRI 1. Beskrivelse af området samt målgruppe 3.3 Handicap og psykiatri 1HWWRXGJLIWHUÃIRUGHOWÃSnÃKRYHGRPUnGHU Fælles Området dækker aktiviteter samt udgifter/indtægter

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Formålet med indsatsen

Formålet med indsatsen Kvalitetsstandard Overskrift Modtagere Botilbud i almene boliger til borgere med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Handicap, psykiatri og socialt udsatte Lov om almene boliger

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Der er kun to hvor ydelsen skal stoppe når borgerne fylder 65 år, og det er 100 merudgifter, og 103 beskyttet beskæftigelse.

Der er kun to hvor ydelsen skal stoppe når borgerne fylder 65 år, og det er 100 merudgifter, og 103 beskyttet beskæftigelse. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen Handicapydelser efter borgeren fylder 65 år NOTAT Dato: 02.10.2007 Af: Birgitte Hebo Schmidt Bilag a Dette notat beskriver

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen

Ældre- og Handicapforvaltningen [16] Ældre- og Handicapforvaltningen I KORTE TRÆK Ældre- og Handicapforvaltningen beskæftiger sig med hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler, ældreboliger, plejeboliger, personlige tillæg, befordringsgodtgørelse,

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Staben for Børne- og Velfærdsforvaltningen Bilag 3: beskrivelse af nuværende tilbud Kommunalbestyrelsen har besluttet at samle tilbuddene til de

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Området omfatter social service samt råd og vejledning til målgruppen voksne

Læs mere

Handicap, psykiatri og socialt udsatte Serviceloven 108

Handicap, psykiatri og socialt udsatte Serviceloven 108 Kvalitetsstandard Overskrift Modtagere Længerevarende botilbud Handicap, psykiatri og socialt udsatte Serviceloven 108 Længerevarende botilbud efter Servicelovens 108 er for borgere, der på grund af betydelig

Læs mere

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Borgere med en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Borgere med en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer Kvalitetsstandard Overskrift Bostøtte/hjemmevejledning Handicap, psykiatri og socialt udsatte Servicelovens 85 Lovgrundlag Servicelovens 85 Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Modtagere Formål Borgere

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud

Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandard - For midlertidigt botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 107 Lovgrundlag Hvem kan modtage ydelsen (målgruppe)? Hillerød Kommune tilbyder

Læs mere

Skema A UDSATTE. Socialministeriet Tilskudssekretariatet Holmens Kanal 22, Postboks 1059 1008 København K

Skema A UDSATTE. Socialministeriet Tilskudssekretariatet Holmens Kanal 22, Postboks 1059 1008 København K Socialministeriet Tilskudssekretariatet Holmens Kanal 22, Postboks 1059 1008 København K Skema A UDSATTE Ansøgning om økonomisk støtte til initiativer for socialt udsatte grupper Ansøgningsfrist 15. november

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

SOCIALUDVALG. Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr. 01.07.14. Oprindeligt budget 2014.

SOCIALUDVALG. Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr. 01.07.14. Oprindeligt budget 2014. SOCIALUDVALG Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Regnskab 2013 Oprindeligt 2014 Korrigeret 2014* pr. 01.07.14 Budget 2015 Visitations- og Hjælpemiddelsenheden U 34.038 32.256 0 0 I -2.385-2.184

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 1. Kvalitetsstandard

Læs mere

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson

Støtte- og kontaktpersonordningen. Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson Støtte- og kontaktpersonordningen Kvalitetsstandard for støtte- og kontaktperson INTRODUKTION Kommunalbestyrelsen har valgt at udarbejde kvalitetsstandard for støtte- og kontaktpersonordnin- gen. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Kvalitetsstandard. Overskrift. Alm ene boliger til borgere m ed betydelig og varig neds at fysisk eller psykisk funktionsevne.

Kvalitetsstandard. Overskrift. Alm ene boliger til borgere m ed betydelig og varig neds at fysisk eller psykisk funktionsevne. Kvalitetsstandard Overskrift Alm ene boliger til borgere m ed betydelig og varig neds at fysisk eller psykisk funktionsevne Handic ap Lov om almene boliger 105 og Servicelovens 85 Modtagere Botilbud i

Læs mere

Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune

Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune Kvalitetsstandarder Botilbud Hjørring Kommune Forord Kvalitetsstandarder for botilbud omhandler Hjørring Kommunes tilbud til borgere over 18 år, der på grund af betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2017

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2017 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Mål 8-1. Specialiserede tilbud til voksne og ældre

Mål 8-1. Specialiserede tilbud til voksne og ældre Politikområdet omfatter tilbud efter en række love indenfor det sociale område. Borgerne modtager botilbud og forebyggende foranstaltninger, samt rådgivning og vejledning på områderne: Mål Kompenserende

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 Guldborgsund kommune September 2011 Indledning Budgetopfølgningen pr. 31/8-2011 omhandler væsentlige udviklingstendenser

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune Kontaktperson Christian Hjorth Tlf. nr. 36377549 Mail.: rk@rk.dk (att. Christian Hjorth) Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse

Læs mere

0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Ét svar i hver linje

0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Ét svar i hver linje 0% 1% 100% 1 af 68. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service): Kommunenavn: Kontaktpersonens navn og direkte telefonnr (til evt. afklarende

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for StøtteKontaktPerson ordning efter Servicelovens 99 Servicelovens 99 paragraffens ordlyd Kommunen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen. jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støtte-kontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 5 Revideret: Januar

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen.

Der kan vedlægges dokumenter fra de eventuelle strategi- / planlægningsovervejelser, der har været i kommunen. Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra:rudersdal kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rudersdal kommune Kontaktperson Tlf. nr. Mail.: Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse af

Læs mere

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Indhold 1. Indledning 2. Sammenfatning 3. Definition af målgruppe 4. Målgruppens behov 5. Assens Kommunes tilbud 6. Målgruppens

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 12 Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver

Læs mere

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde Beskrivelse af brugere Beskrivelse af opgaver Hovedparten af opgaverne på det specialiserede voksen socialområde varetages i Ikast-Brande

Læs mere

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning

ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for ABL 4+52, 5 og 105 samt SEL 85 Længerevarende botilbud uden døgndækning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Lovgrundlag Målgruppe Levering af ydelsen

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012 Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal der hvert kvartal - henholdsvis ultimo marts, ultimo

Læs mere

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015

Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Servicedeklaration for Bo og Naboskab Sydlolland 2015 Praktiske oplysninger K.H. Kofoedsvej 16, 4970 Rødby Tlf. 24 82 68 82 Forstander: Kjeld Saul Hjemmeside: bnsydlolland.blogspot.com E-mail: bnsydlolland@regionsjaelland.dk

Læs mere

Udvikling i antal cpr. på dag- og døgntilbud

Udvikling i antal cpr. på dag- og døgntilbud SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Analyse - Politikområde 8, det specialiserede voksenområde Social-, Sundheds- og fritidsudvalget Dato: 12.02.2018 Sagsbeh.: Volkan Kösger Sagsnr.:

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud

Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandard - For længerevarende botilbud Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 30. april 2014 Servicelovens 108 og lignende boformer (Støtte i boformer efter Almenboliglovens 115) Lovgrundlag

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Vejledende serviceniveau for ophold i midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

Læs mere

Bemærkninger til budget 2019 Politikområde Handicappede - 09

Bemærkninger til budget 2019 Politikområde Handicappede - 09 Bemærkninger til budget 2019 Politikområde Handicappede - 09 Politikområdet dækker over tilbud til borger med fysiske og psykisk handicaps, socialt udsatte og stofmisbrugere. Området dækker over borgere

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54 Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov er der i afsat 245,8 mio.

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Januar 2012 1 Socialpædagogisk bostøtte i eget hjem Lovgrundlag Hvilke behov skal

Læs mere

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Herning VHP Dokument VHP Sagsgange Dokumentansvarlig Hans Grarup Titel Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Socialpædagogisk

Læs mere

KVALITETSSTANDARD STØTTE- OG KONTAKTPERSON ORDNING LOV OM SOCIAL SERVICE 99

KVALITETSSTANDARD STØTTE- OG KONTAKTPERSON ORDNING LOV OM SOCIAL SERVICE 99 KVALITETSSTANDARD STØTTE- OG KONTAKTPERSON ORDNING LOV OM SOCIAL SERVICE 99 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 10 21. maj 2014 Notat til opfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed Budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Voksen-/Handicapområdet Social og voksen / handicap I det følgende fremlægges opfølgning

Læs mere

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre.

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre. Faktabeskrivelse På handicap- og psykiatriområdet varetages kommunens opgaver i forhold til voksne med betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det vil siger

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 6 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 21. maj 2015 Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges budgetopfølgning pr.

Læs mere

Kvalitetsstandard 107 og 108

Kvalitetsstandard 107 og 108 Baggrund og formål Social- og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har de seneste år arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor Handicap- og Psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Regnskab Regnskab 2016

Regnskab Regnskab 2016 Bemærkninger til regnskab Politikområde Handicappede Politikområdet dækker over tilbud til borger med fysiske og psykisk handicaps, socialt udsatte og stofmisbrugere. Området dækker over borgere i aldersgruppen

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Mikael Kunst Dato: Januar 2017 Sagsid.: Sundhed og Omsorg Version nr.: 6 Grøn skrift =

Læs mere

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet FREDERIKSHAVN KOMMUNE Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet Kvalitetsstandard for botilbud til voksne i henhold til Servicelovens 107 og 108 samt Almenboliglovens

Læs mere

Handicap- og psykiatri

Handicap- og psykiatri Handicap- og psykiatri Generel beskrivelse Afdelingen er fysisk placeret på Søndersø Rådhus, og varetager følgende opgaver indenfor servicelovens bestemmelser. Sagsbehandling og bevilling vedrørende: Socialpædagogisk

Læs mere

Social Service/Serviceudgifter 0

Social Service/Serviceudgifter 0 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2019 Udvalg: Social- og sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Social- og sundhedsudvalget 0 Finansieret til/fra andre udvalg 0 Social Service/ Den centrale refusionsordning

Læs mere

Institutionsprofil for Længen

Institutionsprofil for Længen Institutionsprofil for Længen September 2005 Indholdsfortegnelse 0. Indledning...2 1. Beskrivelse af Boenheden Længen...4 2. Kapacitet og belægning...6 3. Personale og økonomi...6 4. Venteliste...7 0.

Læs mere

Lov om Social Service 99

Lov om Social Service 99 / Lov om Social Service 99 Støtte- kontaktperson Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens opbygning 4. Visitationspraksis 5. Ydelsesbeskrivelser for støtte-

Læs mere

Kvalitetsstandard. Overskrift. Længerevarende botilbud. Handic ap. Servic elovens 108

Kvalitetsstandard. Overskrift. Længerevarende botilbud. Handic ap. Servic elovens 108 Kvalitetsstandard Overskrift Længerevarende botilbud Handic ap Servic elovens 108 Modtagere Længerevarende botilbud efter Servicelovens 108 er for borgere, der på grund af betydelig og varig nedsat fysisk

Læs mere

Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset. Rødbo. Taxhuset

Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset. Rødbo. Taxhuset Institutionsprofil for Rødbo / Taxhuset Rødbo Taxhuset September 2005 Indholdsfortegnelse 0. Indledning...2 1. Beskrivelse af Rødbo / Taxhuset...4 2. Kapacitet og belægning...7 3. Personale og økonomi...8

Læs mere

Retningslinjer for brugerindflydelse

Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet retningslinjer for brugerindflydelse inden for. Retningslinjerne er udformet

Læs mere

Regnskab Regnskab 2017

Regnskab Regnskab 2017 Politikområdet dækker over tilbud til borgere med psykiske handicaps og sindslidelser. Da forskellige målgrupper har brug for forskellige tilbud, grupperer indsatsområderne sig forskellig. Gruppen til

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Handicap og Psykiatri

Handicap og Psykiatri Udkast: Budgetbemærkninger 2015-2018 Handicap og Psykiatri Der er en stor tilgang af borgere til socialafdelingen, hvilket stiller store krav til tilbuddene og udnyttelsen af den økonomiske ramme. Det

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 5 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 19. august 2015 Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges budgetopfølgning pr.

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99

Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen. psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Kvalitetsstandard for støttekontaktpersonsordningen (SKP) på psykiatriområdet jf. Servicelovens 99 Udarbejdet af: Dato: Sagsid.: Fælles November13 Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard for

Læs mere

Økonomitilpasning, socialudvalgets område. Endelig udgave, HHJ/- Helårseffekt. Nr. Forslag Konsekvens. Bemærkninger. Kalundborg komm.

Økonomitilpasning, socialudvalgets område. Endelig udgave, HHJ/- Helårseffekt. Nr. Forslag Konsekvens. Bemærkninger. Kalundborg komm. Økonomitilpasning, socialudvalgets område Endelig udgave, 30.8.2010 HHJ/- Nr. Forslag Konsekvens Del I, Direktionens forslag Helårseffekt Andre Kalundborg komm.* Bemærkninger 43 Socialpsykiatri og Misbrug:

Læs mere

Lov om Social Service 85 /87

Lov om Social Service 85 /87 / Lov om Social Service 85 /87 Botilbud Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens formål og opbygning 4. Visitationspraksis og funktionsevnevurdering

Læs mere

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard

Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard Guldborgsund Kommunes Kvalitetsstandard For Lov om social service 97 Ledsagerordning Vedtaget af Byrådet d. 22. marts 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Forudsætninger... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Personkreds...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Serviceloven 107. Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden.

Kvalitetsstandard. Socialpsykiatri Serviceloven 107. Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Kvalitetsstandard Overskrift Midlertidige botilbud Socialpsykiatri Serviceloven 107 Lovgrundlag Serviceloven 107. Se lovteksten nederst i kvalitetsstandarden. Modtagere Midlertidigt botilbud Borgere med

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Længerevarende botilbud efter almenboligloven 105 med støtte efter serviceloven. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at

Læs mere

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne Mar 18 2011 12:27:42 - Helle Wittrup-Jensen 42 artikler. tilbud leverandør organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud tilbud, der en enkelt gang, eller regelmæssigt i en periode, leverer en eller

Læs mere

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området.

I Næstved Kommune ydes aflastning efter servicelovens 107. Der henvises til særskilt servicedeklaration på området. Lov om social service 107, midlertidigt botilbud Serviceloven 107: Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 8 Notat til opfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 21. maj 2015 Budgetopfølgning pr. 30. april 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges opfølgning pr. 30. april 2015

Læs mere

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indledning. Socialministeriets krav om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud egnet til ophold er hjemlet i 139 i lov

Læs mere

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE Budget- og regnskabssystem 4.5.7 - side 1 Dato: 1. december 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004 FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE 5.50 Botilbud til længerevarende ophold for udviklingshæmmede,

Læs mere

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune

Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet. Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2011/0002923 Dato: 14. december 2011 Sag: Overordnede principper for indsatser på voksen-handicapområdet Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Udviklingskonsulent Overordnede principper for

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret

Læs mere

Institutioner for voksne side 1

Institutioner for voksne side 1 Institutioner for voksne side 1 Indhold 3.17 Specialpædagogisk bistand til voksne... 2 3.46 Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov... 3 5.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning... 4 5.32

Læs mere

Kvalitetsstandard for ledsagerordninger. Til Politisk behandling den 22. april 2015

Kvalitetsstandard for ledsagerordninger. Til Politisk behandling den 22. april 2015 17 Kvalitetsstandard for ledsagerordninger Til Politisk behandling den 22. april 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Borgerens egne kompetencer og evner skal støttes. Derfor inddrager vi pårørende, netværk og civilsamfund i indsatsen.

Borgerens egne kompetencer og evner skal støttes. Derfor inddrager vi pårørende, netværk og civilsamfund i indsatsen. 10.2 Socialområdet Opgaver og målsætninger: I forbindelse med den politiske konstituering for valgperioden 2014-17 blev det besluttet, at psykiatri- og udsatte området skulle flyttes fra Udvalget for Social

Læs mere

Serviceinformation. Indsats til borgere med skizofreni. jf. Lov om social service 119

Serviceinformation. Indsats til borgere med skizofreni. jf. Lov om social service 119 Serviceinformation Indsats til borgere med skizofreni jf. Lov om social service 119 Hvad er Indsats til borgere med skizofreni? Er du diagnosticeret med skizofreni, kan du få hjælp af Lolland Kommune.

Læs mere

Årsrapport for tilsyn 2011 psykiatri-og misbrugsområdet

Årsrapport for tilsyn 2011 psykiatri-og misbrugsområdet 1 Oplysninger om tilbuddet: Årsrapport for tilsyn 2011 psykiatri-og misbrugsområdet Tilbuddets navn: Marielund Tilbudstype: 108 dag-og døgntilbud, til voksne mennesker med en psykiatrisk lidelse. Der er

Læs mere

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428. 05.32 Udgifter: 1.428.000 kr. Tilbud til ældre og handicappede Indtægter: 0 kr. 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.000 0 05.32.33 Forebyggende indsats

Læs mere

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd.

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd. Lovgrundlag: Serviceloven 85 FAKTUELLE OPLYSNINGER Kontaktoplysninger Støttecenter Hovedstaden Jernbanevej 10-12 2600 Glostrup Tlf. 44391310 Fax: 44391311 Mail: hst@cfd.dk Virksomhedsleder Hanne Steen

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Analyse Politikområde 8. Det specialiserede voksenområde

Analyse Politikområde 8. Det specialiserede voksenområde Analyse Politikområde 8 Det specialiserede voksenområde. oktober 08 Indhold. Udviklingen i antallet af borgere på dag- og døgntilbud. Dagtilbud udvikling fordelt på udgiftsintervaller. Døgntilbud og 85

Læs mere

Udvikling i antal cpr. på dag- og døgntilbud

Udvikling i antal cpr. på dag- og døgntilbud SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Analyse - Politikområde 8, det specialiserede voksenområde Social-, Sundheds- og fritidsudvalget Dato: 30. september 2017 Sagsbeh.: Volkan Kösger

Læs mere

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser Københavns Kommunes pårørendepolitik Området for borgere med sindslidelser HØRINGSUDGAVE AF 12. MARTS 2008 2 Indhold 1. Indledning 3 Indflydelse 3 Politikkens rammer 4 2. Det socialpsykiatriske perspektiv

Læs mere

Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning

Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning Anbefaling: Det anbefales at alle botilbud i socialpsykiatrien uden døgndækning samles under 1 ledelse, idet der vil

Læs mere

Retur til index. Handicappolitik

Retur til index. Handicappolitik 1 1 Handicappolitik 2 Index Forord... 3 Samarbejde med Ishøj Kommune... 4 målsætninger... 4 Samarbejde... 4 God service... 4 Tilgængelighed... 4 Børn... 4 Uddannelse... 5 Adgang til arbejde... 5 Fridtid,

Læs mere

KVALITETSSTANDARD BESKYTTET BESKÆFTIGELSE LOV OM SOCIAL SERVICE 103

KVALITETSSTANDARD BESKYTTET BESKÆFTIGELSE LOV OM SOCIAL SERVICE 103 KVALITETSSTANDARD BESKYTTET BESKÆFTIGELSE LOV OM SOCIAL SERVICE 103 GULDBORGSUND KOMMUNE GODKENDT AF BYRÅDET 22.03.2012 1 Indhold 1. Forudsætninger... 3 1.1 Kvalitetsstandardens formål og opbygning...

Læs mere

Uddybende forklaringer til Socialforvaltningens oktoberprognose

Uddybende forklaringer til Socialforvaltningens oktoberprognose KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Stabscenter SOF NOTAT Til SUD Uddybende forklaringer til Socialforvaltningens oktoberprognose Ifm. oktoberprognosen (punkt 2 på dagsordenen den 2. november 2016)

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere