SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries"

Transkript

1 Om hårfarve Information om hårfarver København den 9. november 2010 En stor del af den danske befolkning farver hår, og det er en kendsgerning, at hårfarve har været anvendt i mange år til at ændre udseende, forandre, forynge og forskønne. For nogle er hårfarve en absolutnødvendighed, i andre tilfælde blot en forandring og mode, der gør hårfarven spændende og en del af den personlige pleje. Hårfarven kan påvirke opfattelsen af personlighed, og der er mange fordomme; rødt hår karakteriserer en temperamentsfuld person, brunt hår en lidt kedelig, og blondt hår en ikke så intelligent person, mens gråt hår i henhold til fordommene afspejler erfaring. Hårfarve inddeles i tre niveauer, der indikerer varigheden af hårfarven. Niveau 3 / gruppe III: En varig eller permanent hårfarve. Et to komponent produkt, der skal blandes inden brug. Farvningen sker inde i det enkelte hårstrå. Dækker grå hår op til 100 %. Niveau 2 / gruppe II: Semi permanent hårfarve. Holder ca. 24 hårvaske. Giver den naturlige hårfarve et løft. Også et to komponent produkt, der skal blandes, men den oxiderende effekt er mindre end for en permanent farve. Dækker grå hår op til 50%. Niveau 1 / gruppe I: En hårfarve, der vaskes ud efter 8 12 hårvaske. Farvestoffet lægger sig uden på det enkelte hårstrå. Kaldes også en direkte farvning eller farveskylning. Kan dække de første grå hår Reflekser er striber i håret, der ikke dækker grå hår, men giver et spil i håret. Refleksprodukter er ikke oxiderende, men små molekyler, der trænger ind i håret indtil udkanten af det midterste lag. Lovgivning Hårfarver er et kosmetisk produkt, og reguleres derfor i Danmark af den såkaldte kosmetikbekendtgørelse. Hårfarvestoffer reguleres i den forbindelse af bekendtgørelsens bilag 3, hvor stoffernes højest tilladte koncentration er fastsat, og hvor obligatoriske advarsler og anvisninger er beskrevet. Find listen her. Kosmetikbekendtgørelsen er den danske implementering af det europæiske kosmetikdirektiv. Bekendtgørelsen foreskriver blandt meget andet, at kosmetiske produkter, der markedsføres i EU, ikke må være til skade for menneskets sundhed, når produkterne anvendes under normale betingelser eller under betingelser, som med rimelighed kan forudses. Lovgivningen stiller derfor også store krav til sikkerhedsvurderingen, ligesom mærkning og anvendelse af indholdsstoffer kun må ske inden for Kosmetikbekendtgørelsens rammer. Det er Miljøstyrelsen, der er den kompetente myndighed på området i Danmark.

2 Hårfarveprodukter er nogle af de bedst undersøgte kosmetikprodukter på markedet, og de vurderes løbende. På EU niveau har Kommissionen er der vedtaget en såkaldt hårfarvestrategi. Strategien betyder blandt andet, at kosmetikindustrien løbende indsender sikkerhedsdata om hårfarvestoffer til EU Kommissionen, således at EU s Videnskabelige Komité (SCCS) kan vurdere stofferne. SCCS vurdering af stofferne skal resultere i en positivliste over relevante, tilladte hårfarvestoffer. Industrien støtter strategien, og bidrager til Kommissionens arbejde, så forbrugerne fortsat trygt kan anvende hårfarver. Sikkerhedsvurdering Kosmetikbekendtgørelsen foreskriver, at kosmetiske produkter skal være sikre at anvende: " 10 Kosmetiske produkter, der markedsføres i Fællesskabet, må ikke kunne være til skade for menneskets sundhed, når de anvendes under normale betingelser eller under betingelser, som med rimelighed kan forudses..." For at vurdere sikkerheden af et kosmetisk produkt, tager producenten bl.a. højde for produktets målgruppe, anvendelsesområde og eksponering. Ud fra oplysninger om de enkelte ingredienser samt oplysninger om målgruppe, anvendelsesområde og eksponering beregnes den såkaldte sikkerhedsmargin. Sikkerhedsmarginen betyder, at der fastsættes en koncentration af ingredienser, som er sikker at anvende i produktet. Hvorvidt et kosmetisk produkt er miljø eller sundhedsskadeligt, kan derfor ikke vurderes alene ud fra produktets indholdsdeklaration. Det vil sige, at der ikke på grundlag af indholdsdeklarationerne kan drages konklusioner om f.eks. substituering af stoffer. Når medierne alligevel fra tid til anden henviser til diverse undersøgelser, herunder negativlister mv., så er det vigtigt at være opmærksom på, at der i disse undersøgelser sjældent vil være taget højde for de enkelte indholdsstoffers koncentration, og dermed den mængde, som forbrugeren i sidste ende udsættes for. Dette er imidlertid en afgørende forudsætning for at vurdere sikkerheden af et kosmetisk produkt. Du kan læse mere om sikkerhedsvurdering i SPTs brochure "Din kosmetik skal være sikker". Mærkning Der er vedtaget nye advarselsmærkninger for hårfarver. Mærkningen, der gælder for produkter, der bringes i cirkulation på markedet efter 1. november 2011, indebærer forskellige obligatoriske advarsler, men nedenstående er et eksempel:

3 Den nye mærkning understreger, at børn ikke skal have farvet håret, og teksten på produkterne vil derfor være Dette produkt er ikke beregnet til brug på personer under 16 år. Industrien har allerede igennem flere år skrevet på produkterne, at de ikke er beregnede til børn. Således har den nye advarselstekst og advarselstrekant sin oprindelse i Danmark, idet en arbejdsgruppe under Miljøstyrelsen i 2004 bl.a. resulterede i, at industrien frivilligt valgte at tydeliggøre mærkningen på produkterne. De nye krav til mærkning er ikke udtryk for, at hårfarverne er blevet mere allergifremkaldende, men derimod at man fra lovgivers side er enig med industrien i, at børn ikke skal have deres hår farvet. Indholdsstoffer Af de mange tilladte hårfarvestoffer, er det kun et fåtal, der anvendes i praksis. Indholdsstofferne er stort set de samme i hjemmefarveprodukterne som i de professionelle hårfarveprodukter. Anvendelse af visse hårfarvestoffer udløser en obligatorisk advarselstekst om, at de kan fremkalde en allergisk reaktion. Stoffet para phenylenediamine (PPD) er et meget omtalt farvestof, der anvendes i hårfarve. PPD og PPD lignende farvestoffer anvendes næsten altid i permanent hårfarve, og kan også anvendes i hårfarver, der vaskes ud. PPD er reguleret i kosmetiklovgivningens bilag 3, hvor den højest tilladte koncentration, med industriens støtte, netop er blevet sat ned fra 6 % til 2 %. Alternativer PTD eller toluen 2,5 diamine kan anvendes som alternativ til PPD i den permanente hårfarveteknologi. Status er imidlertid, at der ikke findes reelle alternativer til PPD og PTD, hvis det man ønsker er en permanent hårfarve, der holder og dækker grå hår.

4 Derimod findes der i dag en række hårfarver uden ammoniak, der virker på linje med de tidligere produkter. Produkter uden ammoniak betyder et forbedret arbejdsmiljø i frisørsalonerne, hvor der udføres mange hårfarvninger dagligt. Allergirisiko Det er meget individuelt, hvad vi hver især reagerer på. Man kan f.eks. være allergisk overfor ingredienser i fødevarer, men også overfor lægemidler eller kosmetik. Hårfarver indeholder farvestoffer, som i sjældne tilfælde kan give allergi. Stofferne PPD og PTD tolereres af størstedelen af de personer, som farver hår, mens nogle få oplever allergisk dermatitis ved mødet med specielt disse to stoffer. Der findes desværre ingen store, robuste epidemiologiske undersøgelser af hårfarveallergi. Når forekomsten af allergi skal kortlægges, baserer producenterne sig derfor på de lovpligtige registreringer af uønskede hændelser. Hændelserne bliver medicinsk validerede af en læge for at fastslå en eventuel sammenhæng mellem brug af produktet og den rapporterede reaktion. På den måde registrerer industrien ganske få allergiske reaktioner efter anvendelse af hårfarveprodukter, og de opgøres til 1 5 pr. million solgte enheder af hårfarveprodukter. Der er igennem de seneste 40 år foretaget over 80 undersøgelser, som forsøger at give et indblik i hyppigheden af allergi på grund af ingredienser anvendt i hårfarve. En gennemgang af disse undersøgelser viser, at hyppigheden af PPD positive personer fundet ved patchtest af eksempatienter er 1 6% i Europa, og at der i øvrigt ikke er nogen tendens til stigning. Tilsvarende undersøgelser af hyppigheden af PPD positive i den brede befolkning i Europa, ligger på 0 1,5 %, men uden at der er påvist en sammenhæng med brug af hårfarve eller andre produkter 1. Litteraturstudier viser også, at hyppigheden af allergiske reaktioner over for hårfarve ikke er højere end for andre kosmetiske produkter, men de tilfælde som ses ved hårfarvning, kan dog være alvorlige. Analyse at disse alvorlige tilfælde viser, at det er en særlig stor risikofaktor at have haft en sort hennatatovering 2. Hennatatoveringer og hårfarver Mens PPD er en lovlig ingrediens i hårfarver, er det ulovligt at anvende i sorte hennatatoveringer. I sorte hennatatoveringer anvendes PPD imidlertid ofte for at få tatoveringen til at være mørk og holde længere (5 6 uger) på huden. Denne udsættelse for store koncentrationer PPD kan betyde en sensibilisering, som er en aktivering af kroppens immunsystem, hvor kroppen, næste gang den udsættes for stoffet, vil reagere allergisk. Det kan således være ved brugen af en hårfarve, at man oplever en allergisk reaktion for første gang, men uden at vide, at det faktisk er den ulovlige hennatatovering, der årsag til problemet. Man skal derfor være ekstra opmærksom, hvis man har haft en midlertidig hennatatovering og gerne vil farve hår. En obligatorisk advarsel i de nye mærkningsregler 1 (Schaffer et al, 2001). 2 (Krasteva et al, 2010)

5 gør da også opmærksom på dette. Det er derfor vigtigt, at advarsler læses, og at producenternes brugsanvisning altid følges. Hudallergitest Frisører kan med nogle få forholdsregler være med til at minimere risikoen for en allergisk reaktion ved at stille tre enkle spørgsmål til kunden, der ønsker at få farvet håret: Har du tidligere reageret på et farveprodukt? Er din hovedbund sensibel, irriteret eller skadet? Har du tidligere fået lavet en midlertidig sort hennatatovering? Hvis kunden svarer ja til et af disse spørgsmål, frarådes det at farve kundens hår. Kunden bør søge læge for at få afklaret, om han/hun vil kunne tåle hårfarve. Forbrugeren og frisøren bør altid læse advarselsteksten og følge brugsanvisningen. Det er også vigtigt at huske at bruge handsker ved farvebehandlingen. Flere producenter anbefaler i deres brugsanvisning, at der gennemføres en hudallergitest inden hårfarvningen. Hudallergitesten kan indikere, hvorvidt man vil reagere på hårfarven, når den påføres Testen har været kritiseret for ikke at være en garanti for, at man ikke efterfølgende oplever en allergisk reaktion. Hensigten med testen er imidlertid ikke at give garantier, men er derimod den på nuværende tidspunkt bedste måde at håndtere risikoen på. Det er også påstået, at testen kan sensibilisere brugerne, men der foreligger ikke videnskabelig dokumentation for denne påstand. Tværtimod har man i årevis testet patienter med 1 % PPD i lappetest uden, at det har givet anledning til sensibilisering 3. Arbejdsmiljø i salonerne I salonerne arbejdes hver dag med hårfarveprodukter. Det er vigtigt, at frisører altid følger brugsanvisningen, læser advarslerne, anvender handsker og udsugning, hvor det er påkrævet. Frisørmestre, der har frisører ansat, skal lave arbejdspladsbrugsanvisninger, der er lettilgængelige i salonen. SPT har udarbejdet en branchevejledning, der kan være et udgangspunkt i den sammenhæng. Se også BAR vejledningen her. 3 (Thyssen et al 2007)

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 161 Offentligt Ministeren J.nr. Den 3. december 2008 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K, L og M stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune

grøn salon Grønne Erhverv en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon - et netværk i Københavns Kommune grøn salon en guide til Frisører i en certificeret Grøn Salon foto frisørforbundet layout tmf grafisk design Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune Grøn Salon Grøn Salon er en frivillig ordning

Læs mere

AFFINAGE INFINITI GOTHIC SERIES

AFFINAGE INFINITI GOTHIC SERIES AFFINAGE INFINITI GOTHIC SERIES Teknisk vejledning www.salonsupport.dk - 36 16 16 09 Affinage Infiniti Gothic Collection - Side 1/5 BRUGSANVISNING Infiniti gothic serie indeholder 1 sort og 4 grå permanente

Læs mere

Titel. Målgruppe. Baggrund

Titel. Målgruppe. Baggrund Ref. Ares(2015)3176182-29/07/2015 Titel Offentlig høring om methylisothiazolinon (MI) inden for rammerne af Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske produkter Målgruppe

Læs mere

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget, Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 558, KOM (2011) 0377 Bilag 1 Offentligt Kemikalier J.nr. 001-05574 Ref. Jukof/beand Dep/kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

AFFINAGE INTENSIVES. Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende

AFFINAGE INTENSIVES. Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende AFFINAGE INTENSIVES Teknisk vejledning www.salonsupport.dk - 36 16 16 09 Affinage intensive - Side 1/5 BRUGSANVISNING Infiniti Intensives serie er koncentreret farve pigmenter. 7 rene pigmenter, som kan

Læs mere

AFFINAGE. INFINITI Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende

AFFINAGE. INFINITI Teknisk vejledning Opdateret 7. marts 2013 Tidligere udgaver er ikke længere gældende AFFINAGE INFINITI Teknisk vejledning www.salonsupport.dk - 36 16 16 09 Affinage Infiniti - Side 1/7 BRUGSANVISNING Infiniti regular serie, ultra lavt ammoniak indhold. Mere end 90% naturbaserede ingredienser,

Læs mere

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning

- Copyright Bureau Veritas. Kosmetik lovgivning Kosmetik lovgivning Kosmetiske produkter Definition i henhold til EU s kosmetikforordning Ethvert stof eller enhver blanding, der er bestemt til at komme i kontakt med dele af det menneskelige legemes

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer. Billede. Billede. Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer.

Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer. Billede. Billede. Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. 14-08-2006 Arbejdspladsbrugsanvisninger Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer Skemaer 14-08-2006 Billede Billede Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer Tillæg til Branchevejledning om arbejde med frisørprodukter

Læs mere

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 31 2003 Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Anette Ejersted og Annette Orloff, Miljøstyrelsen 2 Indhold INDHOLD 3 1 FORORD 4 2

Læs mere

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER ANDEN VERSION CHLEOPATRA 2017 Chleopatra Oils GUIDE TIL NATURLIG KOSMETIK ~ 2 ~

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. Udvalget om Industripolitik, Eksterne Økonomiske Forbindelser, Forskning og Energi FORELØBIG 2002/0216(COD)

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. Udvalget om Industripolitik, Eksterne Økonomiske Forbindelser, Forskning og Energi FORELØBIG 2002/0216(COD) EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Industripolitik, Eksterne Økonomiske Forbindelser, Forskning og Energi 27. januar 2003 FORELØBIG 2002/0216(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Industripolitik,

Læs mere

Eksem, måneansigt. åndedrætsbesvær

Eksem, måneansigt. åndedrætsbesvær 16 TÆNK // September 2012 // Hårfarve Funktionstest Eksem, måneansigt og åndedrætsbesvær Du risikerer at få voldsom allergi af at farve hår. Selv med hårfarver, der markedsføres som grønne, kan du risikere

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0377 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0377 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0377 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2011 KOM(2011) 377 endelig 2011/0164 (NLE) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 76/768/EØF om

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

Risiko over for allergi i frisørfaget?

Risiko over for allergi i frisørfaget? Risiko over for allergi i frisørfaget? ph.d. er Tel. 39 77 73 03 E-mail:hesos@geh.regionh.dk Forskning, overvågning, information og forebyggelse af allergi over for kemiske stoffer. Miljø- og Sundhedsstyrelsen.

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS)

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Alkylphenoler & alkylphenolethoxylater: Der skal laves nogle udtræk i Produktregisteret,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. juli 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. juli 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. juli 2017 (OR. en) 11415/17 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 18. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D051688/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Arbejdet med alternative testmetoder

Arbejdet med alternative testmetoder OM SPT OG COLIPA Brancheforeningen SPT er en bredt sammensat interesseorganisation for producenter og leverandører af kosmetiske produkter og vaske- og rengøringsmidler. Foreningen består af næsten 100

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. marts 2017 (OR. en) 7647/17 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 22. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: D049972/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

AFFINAGE INFINITI HIGH LIFT

AFFINAGE INFINITI HIGH LIFT AFFINAGE INFINITI HIGH LIFT Teknisk vejledning www.salonsupport.dk - 36 16 16 09 Affinage Infiniti High Lift - Side 1/6 BRUGSANVISNING Infiniti High lift serie, farver med ekstra oplysning. Mere end 90%

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 2001/95/EF og forordningen om gensidig

Læs mere

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument.

Se hvordan du kan starte omstillingen til Grøn Salon sidst i dette dokument. Grøn Salon skal vise frisørfaget, at moderne og kreativ frisørkunst og rentabel salondrift ikke kræver sundhedsfarlige eller miljøskadelige kemikalier. De certificerede Grønne Saloner sætter høje krav

Læs mere

SafeHair. Kære frisør,

SafeHair. Kære frisør, Kære frisør, vedlagte spørgeskema blev udviklet, for at kunne fastslå og langfristet forbedre forholdsreglerne til sundhedsbeskyttelsen for frisører på arbejdspladser over hele Europa især ang. hudbeskyttelse.

Læs mere

Læs etiketten! Information om professionel brug af vaske- og rengøringsmidler

Læs etiketten! Information om professionel brug af vaske- og rengøringsmidler SPT, Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/ kemiske artikler Læs etiketten! Information om professionel brug af vaske- og rengøringsmidler I forbindelse med implementeringen af den nye lovgivning

Læs mere

ET MOLEKYLE SOM FORANDRER ALT. Made with love in California

ET MOLEKYLE SOM FORANDRER ALT. Made with love in California ET MOLEKYLE SOM FORANDRER ALT Made with love in California Hvad er det? INDHOLD 2 Hair Breakage Solved - hvad er OLAPLEX egentlig? 3 Hvad er... Olaplex no.1 Bond Multiplier Olaplex no.2 Bond Perfector

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Polyfilla Plastisk Træ - Eg/Natur 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sikkerhedsdatablad. Polyfilla Plastisk Træ - Eg/Natur 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 19-02-2010 / HSV Borup Kemi I/S Bækgårdsvej 67 Anvendelse: Fugemasse.

Læs mere

INGREDIENSER NATURLIGE PA R A B E N P P D U D E N

INGREDIENSER NATURLIGE PA R A B E N P P D U D E N & UDEN A M MONIAK P e r m a n e n t fa r v e c r e m e u d e n a m m o n i a k NATURLIGE INGREDIENSER PA R A B E N P P D U D E N be BLACK be RED be BROWN be BLOND At være GREEN : Det er en ansvarlig og

Læs mere

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries Branchevejledning om kosmetikprodukter for frisører Indledning Frisører skal udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger for frisørkosmetiske produkttyper anvendt i salonen. Brancheforeningen SPT's Markedsudvalg

Læs mere

Ketoconazole Shampoo "Actavis" 2 %

Ketoconazole Shampoo Actavis 2 % Indlægsseddel: Information til brugeren Ketoconazole Shampoo "Actavis" 2 % shampoo 20 mg/g ketoconazol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af:

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af: GRØN SALON DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE Salonens navn: Dato for kontrol: Kontrolleret af: LAYOUT TMF GRAFISK DESIGN Grønne Erhverv - et netværk i Københavns Kommune

Læs mere

Bilag I. Videnskabelige konklusioner og begrundelser for ændring af betingelserne for markedsføringstilladelsen/-tilladelserne

Bilag I. Videnskabelige konklusioner og begrundelser for ændring af betingelserne for markedsføringstilladelsen/-tilladelserne Bilag I Videnskabelige konklusioner og begrundelser for ændring af betingelserne for markedsføringstilladelsen/-tilladelserne Videnskabelige konklusioner Under hensyntagen til PRAC's vurderingsrapport

Læs mere

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt J.nr.: /LAP/KGJ

Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt J.nr.: /LAP/KGJ Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 355 Offentligt 06.07.2006 J.nr.: 2006-20-221-02013/LAP/KGJ NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Om forslag til Kommissionens direktiv om ændring af bilag IIIa i Europa-Parlamentets

Læs mere

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL

Eksembehandling. Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL HVIS OLIVER HAR GLEMT SIN EKSEM, SÅ HAR VI GJORT EN FORSKEL Eksembehandling Atopisk eksem, kontakteksem og kronisk håndeksem Ansigt og krop Pleje der gør en forskel i din hverdag HVAD ER EKSEM? EKSEM ER

Læs mere

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark Astma-Allergi Danmark 6. oktober 2017, version 1.0 Baggrund for krav til mærkning af hygiejne og tissue produkter med Den Blå Krans Dette dokument redegør for baggrunden til de krav der stilles til produktkategorierne

Læs mere

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport t Udsagn om kosmetik Tabelrapport Miljøstyrelsen Juni 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget for Andragender 20.9.2013 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1577/2012 af J.C., britisk statsborger, om tandblegning udført af ikkedentale kosmetiske virksomheder

Læs mere

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006 Stop unødvendige dyreforsøg 2 April 2006 Tekst: Tom Bengtsen og Helene Kemp DYRENES BESKYTTELSE MENER 340 forsø Astronomisk mange dyr bliver brugt til Sæt penge af til alternative test Arne Stevns, 10

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) NOTAT UDKAST Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 12. marts 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) 1. Resume Stoffet 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1-dimethylethyl)-

Læs mere

Hudsygdomme og kosmetik

Hudsygdomme og kosmetik Hudlægen informerer om Hudsygdomme og kosmetik Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/kosmetik/kosmetik.htm (1 of 7)03-01-2006 17:49:21 HUDSYGDOMME OG KOSMETIK Hudbivirkninger

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 31.maj 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) 1. Resume Stoffet 2,5-di-tert-butylhydroquinon (på Listen over

Læs mere

TALEPUNKT. Spørgsmål J Ministeren bedes redegøre for forløbet i sagen om allergiske reaktioner på grund af hydrolyserede hvedeproteiner?

TALEPUNKT. Spørgsmål J Ministeren bedes redegøre for forløbet i sagen om allergiske reaktioner på grund af hydrolyserede hvedeproteiner? Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 66 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, 6. kontor/hbo/mlfn 3.1/GMKJ/CDNO Den 15.

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

»Styr på kemikalierne. Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen

»Styr på kemikalierne. Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen »Styr på kemikalierne Epoxy-konference 2015 Dorte Jørgensen »Hvem er jeg? Dorte H. Jørgensen 1994: Kemiingeniør 2002: Master i Miljøledelse 2003-: ALECTIA, tidligere Jobliv Danmark A/S 2002-2003: Hvidovre

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER

GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER 10 GENVEJE TIL EN SUND OG VELPLEJET BABY UDEN UNØDIG KEMI FOR FREMTIDENS SKYLD INGEN PARFUME INGEN PARABENER INGEN FARVESTOFFER DEN VIGTIGSTE INGREDIENS I BABYPLEJE ER KÆRLIGHED OG SUND FORNUFT Verdens

Læs mere

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier.

DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM. FRI FOR parfumer, parabener, siliconeolier, farvestoffer og mineralolier. DET BEHØVER IKKE VÆRE ET KOMPROMIS, BLOT FOR AT VÆRE SKÅNSOM En kompromisløs hårpleje- og stylingserie uden noget ekstra. Udviklet, uden allergifremkaldende ingredienser, i samarbejde med det finske astma

Læs mere

Allergi på arbejdet. SikkertNyt.dk nr. 01/2013

Allergi på arbejdet. SikkertNyt.dk nr. 01/2013 SikkertNyt.dk nr. 01/2013 Allergi på arbejdet Mange kemiske stoffer i arbejdsmiljøet kan fremkalde allergi. Allergi kan vise sig som astma eller eksem. Hvert år får 10.000 danskere konstateret allergi

Læs mere

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning

Informationskampagne vedr. kontrol af VA-godkendelser og VAmærkning Informationskampagne vedr. kontrol af og VAmærkning Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i september og oktober 2011 Vi kontrollerer, om vandhaner, vandbehandlingsfiltre og andet udstyr til

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN AF BESTEMMELSERNE OM DYREFORSØG I FORORDNING (EF) 1223/2009 OM KOSMETIK

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN AF BESTEMMELSERNE OM DYREFORSØG I FORORDNING (EF) 1223/2009 OM KOSMETIK EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.3.2013 SWD(2013) 67 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN AF BESTEMMELSERNE OM DYREFORSØG I FORORDNING (EF) 1223/2009

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL. at øge fodervirksomhederne fokus på, at markedsføre foder i overensstemmelse med foderlovgivningens

BAGGRUND OG FORMÅL. at øge fodervirksomhederne fokus på, at markedsføre foder i overensstemmelse med foderlovgivningens KAMPAGNER OG PROJEKTER - SLUTRAPPORT Generel mærkning Foder J. nr.: 2014-22-60-00036 BAGGRUND OG FORMÅL EU s regler om markedsføring 1 af foder er fastlagt med henblik på at sikre forbrugerne reelle oplysninger

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Revideret den: 02062003 / JR Erstatter den: 28052002 Anvendelse: Rensning og rengøring af overflader

Læs mere

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen Sommer, solskin og solsikker Pas på hinanden i solen Pas på de små solstråler Siesta. Solhat. Solcreme. Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men

Læs mere

Every woman s heart will beat faster for

Every woman s heart will beat faster for Every woman s heart will beat faster for with GARNIER Hair colour enters a new era GARNIER OLIA ÆNDRER REGLERNE HJEMMEHÅRFARVNING VIL ALDRIG BLIVE DET SAMME IGEN. Udviklingen af Garnier Olia begyndte med

Læs mere

Tandimplantater for livet

Tandimplantater for livet Tandimplantater for livet 2 TANDIMPLANTATER FOR LIVET Som naturlige tænder Tandimplantater er en sikker, pålidelig og veldokumenteret løsning til permanent erstatning af én eller flere manglende tænder.

Læs mere

Kemi i din hverdag - EN BOG OM DEN KEMI DU MØDER SOM FRISØR. Dorte Falengreen

Kemi i din hverdag - EN BOG OM DEN KEMI DU MØDER SOM FRISØR. Dorte Falengreen - EN BOG OM DEN KEMI DU MØDER SOM FRISØR Dorte Falengreen INDHOLD Forord 04 Indledning 06 Dagbogen 08 Dag 1 10 Handsker 10 Dag 2 19 Shampoo, conditioner og hårkur 19 Indholdsstoffer og deres formål 20

Læs mere

4. Afblegning af hår må kun foretages i striber eller så det ikke kommer i kontakt med hovedbunden

4. Afblegning af hår må kun foretages i striber eller så det ikke kommer i kontakt med hovedbunden GRØN SALON Drift med miljøhensyn En skal opfylde 6 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Salonkravene vedrører kemi i salonen. Herefter skal salonen lave løbende miljøledelse. Det betyder at der hvert

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV 1473 - cartg (310ml - 330g)

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-Direktiv 2001/58/EF RTV 1473 - cartg (310ml - 330g) 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG AF VIRKSOMHEDEN Handelsnavn : Anvendelse : Silikone Elastomer Firma : Momentive Performance Materials GmbH Chempark Leverkusen Gebaeude V7 DE - 51368 Leverkusen

Læs mere

TEKNISK MANUAL TEKNISK MANUAL ICON - TEKNISK SUPPORT. ICON Hairspa Energivej 3 1 4180 Sorø Tlf. 57 66 03 00

TEKNISK MANUAL TEKNISK MANUAL ICON - TEKNISK SUPPORT. ICON Hairspa Energivej 3 1 4180 Sorø Tlf. 57 66 03 00 TEKNISK MANUAL ICON Hairspa Energivej 3 1 4180 Sorø Tlf. 57 66 03 00 INDHOLD Introduktion... 3 Filosofi... 4 Fordele ved botaniske ingredienser... 5 Farve pigmenter / Farve uden Ammoniak PPD og Ren Resorcinol...

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0050 Bilag 1 Offentligt MILJØstyrelsen 9. Marts 2011 Pesticider & genteknologi JL/japed(dep) GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådsdirektiv

Læs mere

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014

Kemirådgivning. Kemi up-date. 25. Februar 2014 Kemi up-date 25. Februar 2014 Mette Herget Herget.dk Kemirådgivning Kemikalieregulering REACH Tilgrænsende speciallovgivning med berøring til kemi bl. a. Nanomaterialer Hormonforstyrrende stoffer Biocider

Læs mere

BEAUTIFUL HAIR. I dag anvender mere end 6000 topfrisører verden over produkterne i deres saloner, samt sælger dem videre til deres kunder.

BEAUTIFUL HAIR. I dag anvender mere end 6000 topfrisører verden over produkterne i deres saloner, samt sælger dem videre til deres kunder. 03 BEAUTIFUL HAIR and making the most of it Vil man gerne have et sundt og velplejet hår, er det nødvendigt at forstå hårets behov. Disse behov kender Hans Conzen Kosmetik GmbH. Resultatet er et førsteklasses

Læs mere

Bilag I VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER OG BEGRUNDELSER FOR ÆNDRING AF BETINGELSERNE FOR MARKEDSFØRINGSTILLADELSEN

Bilag I VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER OG BEGRUNDELSER FOR ÆNDRING AF BETINGELSERNE FOR MARKEDSFØRINGSTILLADELSEN Bilag I VIDENSKABELIGE KONKLUSIONER OG BEGRUNDELSER FOR ÆNDRING AF BETINGELSERNE FOR MARKEDSFØRINGSTILLADELSEN Videnskabelige konklusioner Under hensyntagen til PRAC s vurderingsrapport om PSUR erne for

Læs mere

ZENZ PEACH NO. 80 - golden blond henna

ZENZ PEACH NO. 80 - golden blond henna ZENZ PEACH NO. 80 - golden blond henna PEACH NO. 80 - golden blond henna INCI: Cassia Obovata leaf powder, Matricaria Recutita flower powder, Rheum Officinale root powder, Lawsonia Inermis leaf powder.

Læs mere

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører.

Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører. Instruks for tilsyn hos frisører Ressortenhed: VG Oprettet: Februar 2007 Senest revideret: April 2012 Emne og baggrund Frisører er emnet for denne instruks. Den skal ses som et supplement til arbejdsmiljøvejviser

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige. Grøn Salon krav

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn Kriterier i Danmark og Sverige. Grøn Salon krav Målet med Grøn Salon er at fremhæve de saloner, som gør en systematisk indsats for at forbedre frisørernes arbejdsmiljø ved at nedbringe kemikaliebelastningen og dens miljøpåvirkning. I en Grøn Salon kan

Læs mere

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE. Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune GRØN SALON DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER OG TJEKLISTE I DANMARK OG SVERIGE Salonens navn: Natürlig/ Sundevedsgade 5, København Dato for kontrol: 13. marts 2014 - alle krav vurderet overholdt Kontrolleret

Læs mere

Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver?

Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver? Kender du Danmarks største arbejdsmiljørådgiver? Hvem er vi? Danmarks største arbejdsmiljørådgiver Autoriseret Landsdækkende Afdelinger i: Virum Odense Århus Kolding Ca. 750 medarbejdere i ALECTIA Herunder

Læs mere

SIKKERHEDSDATA 2. INFORMATION OM SAMMENSÆTNING / KLASSIFICCERING AF INDHOLD. Indhold CAS-nr Einecs-no. Konc. Classification

SIKKERHEDSDATA 2. INFORMATION OM SAMMENSÆTNING / KLASSIFICCERING AF INDHOLD. Indhold CAS-nr Einecs-no. Konc. Classification SIKKERHEDSDATA 1. PRODUKTETS NAVN OG LEVERANDØR Produktnavn: IG 1601, IG 1604 Produktkode: Isoleringsmateriale, til anvendelse i kabelsamlinger og endeafslutninger Leverandør:,, Box 531, S-441 15 ALINGSÅS,

Læs mere

Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Region Syddanmark

Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Region Syddanmark Nyt Retox Arbejdsmiljøkonsulent Maj-Britt Markvart Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Region Syddanmark 1 Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Regional funktion, som rådgiver sygehuse og institutioner

Læs mere

SERUM8 Skincare System

SERUM8 Skincare System 4 SERUM8 Skincare System SERUM8 Skincare System er et komplet hudplejesystem, udviklet af den danske læge Niels Bukh. Ved brug af dette system kan du efter professionelle principper pleje din hud i en

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tværvej 6

Sikkerhedsdatablad. Tværvej 6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 17-09-2009 / LFH WoodCare Denmark A/S Tværvej 6 Anvendelse: Overfladebehandling

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01109/Dep. sagsnr. 12932 Den 8. december 2011 FVM 974 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Resultater af kampagne om mærkning, anprisning og deklaration af foder

Resultater af kampagne om mærkning, anprisning og deklaration af foder KAMPAGNE - SLUTRAPPORT Resultater af kampagne om mærkning, anprisning og deklaration af foder BAGGRUND OG FORMÅL Fødevarestyrelsen kontrollerer løbende markedsføring, herunder bl.a. mærkning og anprisning

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-2301-00738/Dep. sagsnr.: 9614 Den 31. marts 2011 FVM 886 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om

Læs mere

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn

GRØN SALON. Grøn Salon Drift med miljøhensyn En Grøn Salon skal opfylde 8 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Disse krav vedrører især kemi og miljø. Når de obligatoriske krav er opfyldt kan salonen blive certificeret som Grøn Salon. Det betyder

Læs mere

Helbredsmæssige aspekter af glasfiber

Helbredsmæssige aspekter af glasfiber Helbredsmæssige aspekter af glasfiber I den danske kompositbranche anvendes kontinuerlige e-glasfibre, i daglig tale "glasfiber", til armering af plast (f.eks. polyester, vinylester, epoxy m.m.). Generelt

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Vedr. Høringssvar På vegne af brancheforeningens medlemmer, British American Tobacco Denmark A/S, Imperial Tobacco Denmark ApS og JTI Denmark A/S, takker for

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

LÆGEFORENINGEN. Sikker behandling med medicinsk udstyr. Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr

LÆGEFORENINGEN. Sikker behandling med medicinsk udstyr. Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr LÆGEFORENINGEN Sikker behandling med medicinsk udstyr Patienter og læger har krav på sikkert og effektivt medicinsk udstyr Udkast til politikpapir kort version. Lægemøde 2015 Plastre, hofteproteser, høreapparater,

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING. Frisørprodukter. om arbejdet med frisørprodukter

BRANCHEVEJLEDNING. Frisørprodukter. om arbejdet med frisørprodukter BRANCHEVEJLEDNING Frisørprodukter om arbejdet med frisørprodukter Branchevejledning Ergonomi og Frisører Layout: fru nielsens tegnestue REVIDERET UDGAVE OKTOBER 2018 ISBN-NR: 978-87-970051-8-7 SIDE 2 O

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 254 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-24-01831/Dep. sagsnr. 8959 Den 11. februar 2011

Læs mere

Bilag II. Videnskabelige konklusioner

Bilag II. Videnskabelige konklusioner Bilag II Videnskabelige konklusioner 8 Videnskabelige konklusioner Solu-Medro 40 mg pulver og solvens til injektionsvæske, opløsning, (herefter benævnt "Solu- Medrol") indeholder methylprednisolon og,

Læs mere

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune

GRØN SALON. Grønne Erhverv DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE. Salonens navn: Kontrolleret af: - et netværk i Københavns Kommune GRØN SALON DRIFT MED MILJØHENSYN KRITERIER I DANMARK OG SVERIGE Salonens navn: Salon Jagon Dato for kontrol: 3. maj 20211 Kontrolleret af: Johan Galster og Lotte Kjærgaard LAYOUT TMF GRAFISK DESIGN Grønne

Læs mere

Godkendelse af medicinsk udstyr

Godkendelse af medicinsk udstyr Godkendelse af medicinsk udstyr 2 Hvad er medicinsk udstyr? Medicoprodukter eller medicinsk udstyr er populært sagt alt det udstyr, der omgiver os hos lægen, på hospitalet eller som hjælpemidler i hjemmeplejen.

Læs mere

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015

. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 NOTAT. Kemikalier J.nr. Ref. sidye Den 17. april 2015 Strategi for risikohåndtering af visse parfumestoffer 1. Resume Parfumer anvendes i en lang række forskellige produkter og har for mange mennesker

Læs mere

Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019

Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019 Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del - Bilag 301 Offentligt Forbrugerpanelet om forbrugernes ønsker til en kommende regering efter folketingsvalget 2019 Forbrugerpanelet har i januar/februar

Læs mere

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012.

Forslagene forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 15. oktober 2012. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13 FLF alm. del Bilag 7 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 8. oktober 2012 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011L0072 DA 13.10.2011 000.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2011/72/EU af 14. september 2011

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsens Kemi og Fødevarekvalitet/Fødevareenheden/EU-enheden 2011-20-262-00058/Dep. sagsnr. 13751 Den 16. april 2012 FVM 024 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere