Diplomarrangement den 5. november 2008

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diplomarrangement den 5. november 2008"

Transkript

1 Side 1 Nummer 36 september 2008 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Miljønetværkenes klimaprojekt 7 Bestyrelsen har ordet 2 Landbrugsfolder 8 Siden sidst 3 Klimakompasset 8 REACH - ny pjece 9 Regionsansøgning 4 Kemikaliestyring - ny manual 10 Vækstgruppeforløb 5 Medlemmer 11 Arbejdsglæde 6 Information 12 Diplomarrangement den 5. november 2008 Det næste Diplomarrangement bliver holdt den 5. november 2008, på kroen i Rødekro. Af de 7 virksomheder der skal have diplom dette efterår er 4 af dem sygehuse i Regionen. Det er første gang at alle de Sønderjyske sygehuse skal overrækkes diplomer, og vi er meget stolte af i GNS, at have dem alle 4 med på en gang (Sønderborg har modtaget før). BASF, Müller Gas Equipment A/S og Sønderborg Kraftvarmeværk har også aflever redegørelse, og alle virksomhederne har prøvet at aflevere før. de store temaer der kører i øjeblikke i forbindelse med at Danmark er vært ved Klimatopmødet Gæstetalerne dette efterår vil lægge vægt på energi og klima i deres oplæg. Dette gøres da det er et af

2 Side 2 Grønt Netværk Sønderjylland har sammen med de 3 andre miljønetværk fået godkendt deres Regionsansøgning. Dette betyder, at Grønt Netværk Sønderjylland har fået stillet nogle midler til rådighed, der gør det muligt at fremme samarbejdet mellem medlemsvirksomheder og tilsynsmyndighederne. Det betyder også at GNS har mulighed for at uddannet og informere deres medlemmer om nye tiltag, vigtige emner relateret til miljø og andre arrangementer der kunne komme medlemmerne til glæde. Der bliver også mulighed for at promovere GNS mere bredt, så der bliver mere fokus på GNS medlemmer og deres gode arbejde, deres indsats for miljøforbedringer samt muligheden for at hverve nye medlemmer. I forbindelse med at Danmark er vært ved Klimatopmødet i 2009, er der sat stor fokus på netop klima og energi. I denne forbindelse har GNS i fællesskab med de tre andre miljønetværk ansøgt om et klimaprojekt, men dette afventer stadig en underskrift. Der er dog store forhåbninger for at det vil gå igennem, hvilket igen betyder at medlemmerne får tilbudt flere arrangementer, kurser m.m. Lydia Nansen, GNS har været til Den 3. Nordiske Bæredygtighedskonference i Odense fra den september Konferencen er lavet for at man kan blive inspireret af det nyeste nye inden for praktisk bæredygtighed. Norden største konference om bæredygtighed, One Small Step, stiller skarpt på mylderet af grønne indsatser i Norden med det formål at skabe et samlet idékatalog om bæredygtighed i praksis. Kataloget overrækkes til klimaministeren inden FN s Klimatopmøde Grundet de ekstra midler GNS har fået, er der mulighed for at lave en masse ekstra ting for medlemmerne. GNS er lige udkommet med en ny folder kaldet Miljø/Klima. Den fortæller om GNS generelt, redegørelserne, Kemiguiden, REACH og meget andet. I samme forbindelse vil GNS lave en folder kun for landbruget. Denne skal indeholde landmænds syn på at lave redegørelser, på både godt og ondt. Virksomheder der aftager fra landmænd, vil også få mulighed for at give deres besyv med, og det samme vil kommunerne & landbrugsorganisationerne. Vi håber meget på at de landmænd der er medlem af GNS vil stille op til et interview og give deres uforbeholdte mening tilkende. Der er også mulighed for at bruge de ekstra midler på møder, kurser, informationsdage, gå-hjem-møder m.m. Det eneste GNS har brug for er behovstilkendegivelser til emner, som vores medlemmerne synes er vigtige og interessante. Modtager sekretariatet ønsker til arrangementer eller tiltag så vil sekretariatet stå for udførslen og alt det praktiske. Næste forår har GNS 10 års jubilæum. Dette skal selvfølgelig fejres som noget helt særligt. Der er allerede nu lagt op til det helt store arrangement.

3 Side 3 Siden sidst Regionsprojektet er endelig kommet godt i gang. Det betyder at GNS har fået mulighed for at lave en masse arrangementer for både potentielle og værende medlemmer og de sagsbehandlere, som skal ud på tilsyn fra kommunerne. Hvis I som medlemmer har behov for møder, der kan inspirere Jer, oplyse Jer eller på anden måde være behjælpelig, så vil sekretariatet meget gerne stå for arrangementet. Det kan være alt lige fra ERFA-udveksling medlemmer imellem, til kurser i KemiGuiden, mødeaftener hvor der bliver fortalt om de nyeste lovtiltag og meget andet. Så længe vi får nogle input til emnerne, så skal vi nok finde lokaler, undervisere/ oplægsholdere, og tage en lille bid brød med. Det samme er gældende for sagsbehandlerne i medlemskommuner. Så længe vi får nogle ideer til emner, som kunne være interessante eller behjælpelige for sagsbehandlerne i deres arbejde med miljøredegørelser, så skal vi nok sætte gang i tingene også lokalt. Et af de tiltag der allerede har været var et sagsbehandler kursus den 23. september 2008, der skulle give en introduktion i arbejdet med miljøredegørelserne, KemiGuiden og meget andet. Desuden afholdt vi et aftenarrangement, også den 23. september 2008, i samarbejde med blandt andet Landbo Syd og HedeDanmark kaldet Natur- og herlighedsværdi i praksis. Aften arrangementet foregik hos landmand Thorkild Fink og i SI-centret. GNS har også i forbindelse med regionsprojektet fået lavet en ny folder Miljø/ Klima. Denne folder er lavet til sagsbehandlere og medlemmer (både kommende og gamle medlemmer). Folderne er blevet omdelt til medlemskommunerne, så sagsbehandlerne kan tage den med ud til potentielle medlemmer. Folderen kan efterspørges ved henvendelse til sekretariatet. Et af de næste projekter GNS skal i gang med er en landbrugsfolder. Den vil få samme format som Miljø/Klima folderen, men vil i stedet være rettet mod landbruget. Det bliver blandt andet landmænd og virksomheder forbundet til landbruget, der vil få mulighed for at give deres besyv med.

4 Side side 4 Regionsansøgning I forhold til regionsansøgningen, har GNS sat nogle mål der gerne skulle nås. Der er især 4 overordnede emner: Markedsføring, hvervning og profilering af nye medlemmer Forankring hos de respektive miljømyndigheder (kommuner og miljøcentre) Forankring hos virksomhederne gennem miljøledelse, miljøredegørelser og diplomeringer Videndeling og kompetenceudvikling Der vil især blive lagt vægt på at lave informationsmateriale og kampagner, for at markedsføre GNS og dens medlemmer, samt samarbejde med erhvervskontorerne, for derigennem at skaffe nye medlemmer. Vi håber på at have 180 medlemmer til december 2011, det vil sige en 2.5 gang forøgelse af det nuværende medlemstal. Derudover vil vi profilere virksomheder der allerede har et godkendt diplom. For at virksomhederne, både gamle medlemmer og nye, skal få så meget ud af at lave miljøredegørelser som muligt, vil der blive lavet vækstgrupper, mentorordninger og individuel sparring til virksomhederne. Der vil også blive lavet en vurdering af miljøredegørelserne, hvor man se på manualernes udvikling i forhold til behovet virksomhederne har i dag. For at lave videndeling og kompetenceudvikling, vil der blive afholdt temamøder, seminarer og konferencer om aktuelle miljøproblemstillinger (ny viden, ny lovgivning, nye teknologier og nye værktøjer). GNS vil også forsøge at lave Matchmaking, mellem studerende fra SDU og virksomhederne. Der vil blive lavet KemiGuide kurser og ERFAgrupper (IT-baseret redskab til kemikaliestyring), der kan hjælpe det enkelte medlem med at få styr på alle detaljerne i miljøredegørelsen på en mere overskuelig måde. For at forankre GNS hos de respektive miljømyndigheder (kommuner og miljøcentre), vil der blive sat stor vægt på orientering og samarbejde. Der vil blandt andet blive lavet kurser og møder for at uddanne sagsbehandlerne, så de kan rådgive og inspirere virksomhederne. Der kan nævnes, at der den 23. september bliver afholdt både et sagsbehandler kursus og et aftenarrangement for medlemmer (se mere information under Siden Sidst, side 3).

5 Side side 5 Vækstgruppeforløb Grønt Netværk Sønderjylland tilbyder små og mellemstore virksomheder i Sønderjylland en mulighed for at deltage i et vækstgruppeforløb om arbejdsmiljø. Formålet er at hjælpe virksomhederne til at forbedre deres arbejdsmiljøindsats, så systemer og arbejdsmetoder lever op til et certificeringsniveau. Der er 9 vigtige spørgsmål, der vil blive behandlet i vækstgruppeforløbet: 1. Hvad er arbejdsmiljøcertificering og hvorfor skal virksomhederne certificeres. 2. Hvordan arbejder virksomhedens ledelse og sikkerhedsorganisation med arbejdsmiljø. 3. Hvad er virksomhedens arbejdsmiljøansvar. 4. Hvad er sikkerhedsorganisationens opgaver. 5. Hvordan dokumenterer virksomheden sin arbejdsmiljøindsats. 6. Hvordan lever virksomheden op til kravet om at forbedre arbejdsmiljøindsatsen. 7. Hvordan arbejder virksomheden med den forebyggende arbejdsmiljøindsats. 8. Arbejdsmiljøredegørelsen hvad skal den indeholde. 9. Kvalitet og arbejdsmiljø i et fremtidsperspektiv. Grønt Netværk Sønderjylland gennemfører 7 vækstgruppeforløb: 1. Mandag den 3. november 2008 kl Tema Certificering Hvad er en arbejdsmiljøcertificering og principperne i arbejdet Hvad opnår virksomheden med en certificering Overblik og certificeringssystemet 2. Mandag den 1. december 2008 kl Tema Ledelsessystemet Virksomhedens ledelsesansvar Sikkerhedsorganisationens opgaver og møder Dokumentation af systemet 3. Mandag den 12. januar 2008 kl Tema Arbejdsmiljøopgaver Sikkerhedsorganisationens opgaver og kompetencer Sikkerhedsgruppens opgaver, ansvars og kompetencer Dokumentation af arbejdsmiljøindsatsen 4. Mandag den 9. februar 2008 kl Tema Arbejdsmiljøopgaver Arbejdspladsvurdering / APV og sygefravær (Fortsættes på side 6)

6 Side side 6 Vækstgruppeforløb (Fortsat fra side 5) Anmeldelse af arbejdsskader og tæt på hændelser Arbejdsmiljøgennemgang Dokumentation af arbejdsmiljøindsatsen 5. Mandag den 9. marts 2008 kl Tema Udvikling af arbejdsmiljøindsatsen Arbejdsmiljøpolitik, målsætninger, mål og handlingsplaner Den forebyggende arbejdsmiljøindsats hvordan Risikostyring 6. Mandag den 6. april 2008 kl Tema Arbejdsmiljøredegørelsen Indhold og opbygning Status og perspektivering 7. Mandag den 4. maj 2008 kl Tema Fremtiden Kvalitetsstyring Integreret miljøledelse Fremtidens miljøredegørelse Deltagerne vil igennem forløbet få mulighed for at arbejde med opgaver, relateret til egen virksomhed. Efter vækstgruppeforløbet har de deltagende virksomheder et grundigt kendskab til arbejdsmiljø, ligesom hver virksomhed vil have udviklet grundstrukturen i ledelsesarbejdet i egen virksomhed. Arbejdsglæde Arbejdsglæde er ikke raketvidenskab. Alle kan få det og næsten alle virksomheder kan blive glade arbejdspladser og det kommer af to ting: 1. Resultater - At gøre et godt stykke arbejde som man kan være stolt af 2. Relationer - At have det godt med de mennesker man arbejder sammen med Arbejdstilsynet holder et arrangement om arbejdsglæde d. 23 oktober 2008 fra kl , på Folkhjem i Åbenrå. Arbejdstilsynet vil fortælle om ATP, mens jobcenteret vil fortælle om hvad der sker når en medarbejder sygemeldes. Der vil også være et foredraget om arbejdsglæde ved Jon Kjær Nielsen. Foredraget er levende, sjovt og tankevækkende. Deltagerne bidrager med deres egne erfaringer og får konkrete redskaber, som de kan bruge til at skabe mere arbejdsglæde. Det hele slutter med en konkret opskrift på, hvordan man skaber en glad arbejdsdag.

7 side Side 7 7 Miljønetværkenes klimaprojekt De fire miljønetværk i Region Syddanmark, herunder GNS, har i samarbejde med Aalborg Universitet (AAU) og Syddansk Universitet (SDU), ansøgt Vækstforum om projektmidler til Miljønetværkenes klimaprojekt for effektiv og intelligent energiudnyttelse. En af målsætningerne for projektet er at alle miljønetværkenes medlemsvirksomheder i deres miljøredegørelse medtager mål for reduktion af energiforbrug og klimapåvirkning. En anden er at udvikle et enkelt værktøj til klimatjek for virksomheder, beroende på energieffektivisering og valg af de mest klimavenlige energikilder. Den tredje målsætning er at gøre konceptet med miljøredegørelser og dialogbaseret miljøarbejder mere tilgængeligt for andre interesserede, samt gøre arbejdsmetoden synlig for omverden ifm. klimakonferencen i AAU skal bidrage med en videnskabelig undersøgelse af hvorfor og hvordan det dialogbaserede miljøsamarbejde mellem virksomheder og miljømyndigheder virker i praksis. Syddansk Universitet skal være med til på et videnskabeligt grundlag, at vurdere hvilke energimæssige tiltag der har en stor klimamæssig effekt, altså de såkaldte klimatjek. En af de ting som GNS skal stå for er at aftale med forsyningsselskabernes energirådgivere om tilbud til hjælp til at foretage energieffektiviseringer. Derudover skal sagsbehandlere og MPK er klædes på til at kunne rådgive og motivere virksomhederne til at inddrage energi og klimamål i miljøarbejdet. Dette kan blandt andet gøres vha. kurser, seminarer og gå hjem møder om muligheder for at effektivisere energiforbruget og klimabelastningen. De enkelte aktiviteter, miljønetværkene og universiteterne imellem, skal koordineres med ministeriets forslag om landsdækkende aktiviteter ifm. klimakonference. Det vil især blive Green Network der står for koordineringen af projektet. Evalueringen af dette projekt vil bestå i opgørelse af afholdte arrangementer og antal virksomheder, der har gennemgået energi/klimatjek. Projektet skal gerne internt i GNS være med til, at knytte samarbejdet mellem sagsbehandler og sekretariat tættere sammen. De arrangementer der skal afholdes for både sagsbehandlere og virksomhederne, vil vi meget gerne have gode ideer til. Har du et ønske om at vide noget mere om et emner indenfor klima, kan GNS stå for arrangementet. Det kan være et gå hjem møde, hvor man hører en energirådgiver give gode råd til besparelser, eller høre noget om de nyeste teknikker inden for vedvarende energi.

8 Side side 8 Landbrugsfolder Vi har planer om at lave en folder henvendt til landbruget. Vi kommer ud og interviewer landmænd der gerne vil giver deres mening tilkende omkring GNS og det at aflevere en miljøredegørelse. Hermed menes både positive og negative ting. De får hver 2 sider i folderen, som de selv kan disponere over. Man kan enten vælge at bruge begge sider til at skrive på, eller kun skrive på den ene, mens man har et billede af gården på den anden. Landmændene kan selv skrive hvad de mener, eller vi kan nedskrive det vi taler om under interviewet, hvis de ikke selv synes de har tid til det. De får selvfølgelig tilsendt det nedskrevne for godkendelse, inden det udkommer. Landbrugsrelaterede virksomheder, såsom Danish Crown, Naturmælk m.m. vil få 1 side de kan disponere over. Her kan de fortælle om deres indtryk af at lave en miljøredegørelse. Landbrugsorganisationerne vil også få plads i folderen. Hver organisation vil få 1 side, som de selv kan indrette efter eget ønske. Dog skal der være fokus på landbruget og miljø. GNS selv vil fortælle generelt om landbrugsredegørelsen, og hvad GNS kan gøre for det enkelte medlem, både under skrivningen af den først miljøredegørelse og den videre opfølgning. Hvis der er nogen landmænd interesserede i at udtale sig om miljøredegørelsen og GNS, er I mere end velkomne til at ringe eller skrive til os. Dette kan gøres på telefon eller Klimakompasset Økonomi og Erhvervsministeriet og DI gik torsdag den 25. september 2008 i luften med online-guiden klimakompasset, som hjælper virksomhederne med at reducere deres CO 2 -udledning. På klimakompasset kan danske virksomheder beregne deres udledning af drivhusgasser. At kende sit CO 2 -aftryk er først skridt på vejen mod en klimastrategi for virksomheden. På klimakompasset kan virksomheder få inspiration og hjælp til at udarbejde en strategi for CO 2 -reduktion. Klimakompasset indgår som et initiativ i regeringens handlingsplan for virksomhedernes samfundsansvar og er udarbejdet i dialog med regeringens Erhvervsklimapanel. Klimakompasset indeholder to hovedelementer. En CO 2 -beregner og en guide til udvikling af klimastrategi med mål for reduktion af virksomhedens CO 2 -udledning.

9 Side 9 Præ-registrering REACH Ny pjece Den 1. juni 2007 trådte EU s store kemikalielovgivning, REACH, i kraft. REACH pålægger virksomhederne et langt større ansvar for brugen og markedsføringen af kemikalier end tidligere. Formålet med denne pjece er at give virksomhederne et indblik i, hvad der skal præ-registreres, hvordan og ikke mindst, hvem der bærer ansvaret for at registreringen finder sted. Det er meget vigtigt, at de virksomheder, der har et registreringsansvar, præ-registrerer, da man kun kan fortsætte med at fremstille, importere eller anvende et kemisk stof, hvis det er præ-registreret og senere bliver registreret til den fastsatte tid. Grundpillen i REACH er en registrering af de kemiske stoffer i et EU-agentur. Man regner med, at op til stoffer skal igennem denne registrering. Det er en meget stor proces, og der er derfor sat 11 år af til at gennemføre processen. Registreringen indledes med en præregistrering, der løber fra den 1. juni 2008 til december Denne pjece er udgivet med støtte fra Miljøstyrelsens virksomhedsordning, og kan fås gratis hos GNS.

10 Side 10 Kemikaliestyring Ny manual Alle stoffer er giftige; der er ingen, som ikke er en gift. Det er dosis, der afgør om et stof er gift eller hjælpemiddel (Citat: Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim Paracelsus, ). Denne manual bygger videre på denne erkendelse. Tidligere blev risikovurderingen især anvendt i forbindelse med situationer, hvor folk var kommet til skade. Nu er der en stigende række af direktiver fra EU, der stiller krav om at gennemføre risikovurderinger af virksomhedens kemikalier, før ulykkerne sker og for at kortlægge, om der er risiko for kroniske skader ved håndtering af kemikalierne. Til dette skal der bruges et værktøj, der kan gøre især virksomhedernes arbejde med kemikaliestyring lettere. KEMIguiden er blevet udviklet som et sådan værktøj. Det bliver til stadighed forbedret for at højne brugervenligheden, og der er gratis adgang til den lukkede del af KEMIguiden for GNS s medlemmer. Manualen giver læserne inspiration til at gå i gang med kemikaliestyring i KEMIguiden. KEMIguiden kan hjælpe til at giver et overblik over en virksomheds kemikalier, så man kan tilgodese både arbejdsmiljø og ydre miljø. Det giver et grundlag for at opbygge et kemikaliestyringssystem, så man kan arbejde systematisk med at substituere kemikalier og kun indkøbe kemikalier, der er nøje overvejet. KEMIguiden kan også være et redskab man kan bruge til at lave arbejdspladsvurderinger (APV er) med. Fra kemikaliestyringen kan virksomheden videregive overblikket over, hvilke faremærkede stoffer eller produkter der anvendes på virksomheden - og således svare på de mest arbejdskrævende spørgsmål om kemi og sikkerhed i Arbejdstilsynets tjeklister. Manualen kan fås gratis ved henvendelse til GNS sekretariatet på telefon eller mail

11 Side side Medlemmer af GRØNT NETVÆRK SØNDERJYLLAND pr. 1. september 2008 A-medlemmer: Abena A/S Affaldsselskab Vest AGRAMKOW Fluid Systems A/S Alcumatic A/S Arkil A/S Avnbølgård (landbrug) BASF Construction Chemicals Denmark A/S BHJ A/S Protein Foods Brdr. Hartmann A/S CLIP Renserierne ApS Danfoss A/S Nordborg Danfoss Drives A/S Danish Crown, Blans Danish Crown, Skærbæk Danish Crown, Vojens Dansk Affald A/S DONG Energy, Enstedværket DONG Energy, Haderslev Kraftvarmeværk ECCO Sko A/S Gerrebæk (landbrug) Herslevgaard (landbrug) H.N.H. Andersen Maskinfabrik A/S Hostrupgård (landbrug) Hydro Aluminium Structures Hydro Aluminium Tønder A/S Højbjerg Maskinfabrik A/S I/S Alssund Affald Kaas Autolakering ApS Langmose Landbrug Lesjöfors A/S L. H. Engel Møbelfabrik I/S Lilli s Havneservice ApS LM Glasfiber A/S Lærkegården (landbrug) Meldgaard MILJØ A/S Müller Gas Equipment A/S Naturmælk Amba Rangstrupvej 5 (landbrug) Rens Dambrug ApS Rose Poultry Rømø Havn Sauer-Danfoss A/S Sydvest Energi Teknik A/S Sønderborg Fornikling A/S Sønderborg Kraftvarmeværk Sygehus Sønderjylland Sønderjysk Undervognscenter Tornager (landbrug) Tornbjerggård (landbrug) Uniscrap A/S Wollesgaard (landbrug) Østergård (landbrug) Aabenraa Fjernvarme Aabenraa Havn B-medlemmer: Aabenraa Kommune Sønderborg Kommune Tønder Kommune C-medlemmer: AM-Gruppen A/S ARBEJDSMILJØEksperten Arbejdstilsynet BVQI Denmark A/S Esbensen Rådgivende Ingeniører Hærens Sergentskole, Sønderborg ITD International Transport Danmark JobLiv Danmark A/S Klaas-Puul Danmark A/S LandboSyd LHN Landwirtschaftlicher Hauptverein für Nordschleswig OJ Electronics 3F Aabenraa

12 Side 12 Sekretariat Plantagevej 4, Bov 6330 Padborg Tlf.: Mail: Lydia Nansen Mikael Nielsen Christina Ryge Petersen Produktion Grønt Netværk Sønderjylland Ide-bank Ideer til nye aktiviteter, projekter og informationsmaterialer m.m. modtages gerne via eller telefon. Det kan være et ønske om at afdække et informationsbehov hos medlemmerne eller ideer til medlemshvervning. Alle ønsker og ideer modtages gerne af sekretariatet. Hjælp os til at blive bedre! Intern konkurrence Der udleveres 2 flasker vin med GNS logo til et medlem, der er med til at hverve et nyt medlem. Bestyrelsen i Grønt Netværk Sønderjylland Formand Bjarne Westerberg, Kvalitets og miljødirektør, Danfoss A/S Næstformand Thorkild Fink, Gdr., Østergård Poul Lehn Rasmussen, BASF Construction Chemicals Denmark A/S Bo Jonø, Sygehus Sønderjylland Jørn Rørbæk, Direktør, I/S Alssund Affald Charlotte Engelbrecht, Sønderborg Kommune Erwin Andresen, Aabenraa Kommune Hans L. Hansen, Tønder Kommune Bent Madsen, Direktør, AM-Gruppen A/S Fastlagte aktiviteter i GRØNT NETVÆRK SØNDERJYLLAND Uge 43 EU s miljøuge, tema Arbejdsglæde 5. november 2008 Diplomarrangement December 2008 Nyhedsbrev Næste nyhedsbrev Næste nyhedsbrev forventes at udkomme i december Deadline for indlæg er den. 1. November Alle medlemmer er velkomne til at kontakte sekretariatet med forslag til indlæg, gode idéer eller gode erfaringer, der ønskes videregivet.

Diplomarrangement den 5. november 2008

Diplomarrangement den 5. november 2008 Side 1 Nummer 37 December 2008 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Vækstgruppeforløb 5 Bestyrelsen har ordet 2 Landbrugsfolder 7 Invitation til Klimarigtigt byggerikonference 8 Energiprojekt

Læs mere

Diplommodtagere efteråret 2009

Diplommodtagere efteråret 2009 Side 1 Nummer 39 December 2009 Indholdsfortegnelse side side Diplommodtagere efterår 2009 1 Kommende aktiviteter 4 Bestyrelsen har ordet 2 Medlemmer 6 Ny medarbejder 3 Information 7 Diplommodtagere efteråret

Læs mere

Indholdsfortegnelse side side

Indholdsfortegnelse side side Side 1 Nummer 38 Oktober 2009 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Diplomarrangement efterår 2009 6 Bestyrelsen har ordet 2 Ideer til Mini Klima konference i Januar 7 EU har vedtaget en ny

Læs mere

Diplomarrangement den 24. april 2008

Diplomarrangement den 24. april 2008 side 1 Nummer 35 maj 2008 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Landbruget, Dyrskue 5 Fremtidige Projekter 5 Bestyrelsen har ordet 2 REACH 6 Generalforsamling 3 Medlemmer 9 Nye vedtægter 3

Læs mere

Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår!

Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår! Side 1 Nummer 43 December 2010 Indholdsfortegnelse side side Glædelig jul 1 Diplomarrangement 2011 5 Bestyrelsen har ordet 2 Ny Kommunikationsmedarbejder 6 Kommende ERFA møder 3 Medlemmer 7 Klimabevidst.dk

Læs mere

Klimaprojektet er afsluttet med et brag af en Klima Konference

Klimaprojektet er afsluttet med et brag af en Klima Konference Side 1 Nummer 42 Oktober 2010 Indholdsfortegnelse side side Det fælles klimaprojekt 1 Nye ERFA grupper indenfor Energi 5 Bestyrelsen har ordet 2 Energi og Klimakonference 6 Temamøde om at mindske stressbelastninger

Læs mere

Diplomarrangement ECCO Centeret i Tønder

Diplomarrangement ECCO Centeret i Tønder Side 1 Nummer 40 April 2010 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Kommende erfamøder 4 Bestyrelsen har ordet 2 Kommende arrangement for virksomheder 5 Nye Medlemmer 2 Afholdte arrangementer

Læs mere

Diplomarrangement ECCO Centeret i Tønder

Diplomarrangement ECCO Centeret i Tønder Side 1 Nummer 41 Juni 2010 Indholdsfortegnelse side side Diplomarrangement 1 Kommende arrangement 5 Bestyrelsen har ordet 2 Lidt af hvert 6 Skab tid til refleksion 3 Medlemmer 8 Kommende ERFA-møder 4 Information

Læs mere

Nyhedsbrev. December 2011

Nyhedsbrev. December 2011 Nyhedsbrev December 2011 Side 2 Indholdsfortegnelse Forord 2 Afholdt arrangementer 6 Diplommodtagere Efterår 2011 3 Afholdt arrangementer 7 Afholdt arrangement 3 Afholdt arrangementer 8 Afholdt ERFA møder

Læs mere

Nyhedsbrev. Maj 2011

Nyhedsbrev. Maj 2011 Nyhedsbrev Maj 2011 Side 2 Indholdsfortegnelse Forord 2 Arrangementer 7 GNS bliver til GroNet 3 Arrangementer 8 Generalforsamling 3 ERFA møder 8 Folkene bag vurderingsgruppen 5 Oplysninger 9 Jordrens Syd

Læs mere

Er du klædt på til et bedre miljø?

Er du klædt på til et bedre miljø? Er du klædt på til et bedre miljø? MiljøForum Fyn - ellers er det om at komme ud af fjerene! 2 MiljøForum Fyn Miljø og klima står højt på den globale dagsorden, fordi det er blevet tydeligt, at måden,

Læs mere

gronet Nyhedsbrev Forord LinkedIn Maj 2012 Indhold

gronet Nyhedsbrev Forord LinkedIn Maj 2012 Indhold gronet Nyhedsbrev Maj 2012 Forord Så er det blevet tid til årets 2. nyhedsbrev. Der er sket meget siden sidst og det er vores ønske med dette nyhedsbrev at give Jer et bredt indblik i gronets aktiviteter

Læs mere

Medlemstallet er stadig stigende, og kun sort uheld betød, at vi ikke rundede 150 medlemmer i 2011 det skete først i januar 2012.

Medlemstallet er stadig stigende, og kun sort uheld betød, at vi ikke rundede 150 medlemmer i 2011 det skete først i januar 2012. Antal diplomer Årsberetning 211 211 er et år, hvor netværket oplevede øget aktivitet og stor medlemsfremgang, og det er derfor en fornøjelse, at jeg som formand aflægger min første årsberetning. Bestyrelsen

Læs mere

HVAD ER GREEN NETWORK?

HVAD ER GREEN NETWORK? 1 GREEN NETWORK 2 1 HVAD ER GREEN NETWORK? Et samarbejde mellem offentlige myndigheder og private virksomheder Samarbejdet handler om bæredygtighed Samarbejdet er frivilligt og gensidigt forpligtende Kodeordet

Læs mere

Find tre emner, som er vigtige for et godt arbejdsmiljø i jeres virksomhed. Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen

Find tre emner, som er vigtige for et godt arbejdsmiljø i jeres virksomhed. Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen Arbejdsmiljøværdier mål evaluering Find tre emner, som er vigtige for et godt i jeres virksomhed Snak med mindst tre kolleger om deres syn på sagen Notér ideerne ned til den, der skal formulere politikken

Læs mere

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Udviklingsgruppen for intelligent energi omkostningseffektivisering under Innovationsnetværket VE Net inviterer til workshop.

Læs mere

Indhold. Forord. Kære medlem af gronet. Nye medlemmer s. 2

Indhold. Forord. Kære medlem af gronet. Nye medlemmer s. 2 Forord Kære medlem af gronet Jeg har som nyvalgt formand for gronets bestyrelse fået fornøjelsen af at få forordet denne gang. Mit navn er Jens Gaarde Gad og jeg er personalechef for Danfoss Danmark med

Læs mere

Opstart på Carbon20 projektet i Ballerup Kommune

Opstart på Carbon20 projektet i Ballerup Kommune Opstart på Carbon20 projektet i Ballerup Kommune Carbon20 projektet har til formål at udbygge samarbejdet mellem kommuner og virksomheder med henblik på, at flere virksomheder vil reducere deres udledning

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

2015/efterår Dansk erhvervs Kurser i HR og ledelse

2015/efterår Dansk erhvervs Kurser i HR og ledelse fremtiden starter her... 2015/efterår Dansk erhvervs Kurser i HR og ledelse FÅ NY OG OPDATERET VIDEN OM ALT FRA HR OG LEDELSE TIL HÅNDTERING AF STRESS, CSR OG MEGET MERE. Kurserne henvender sig til både

Læs mere

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Indledning I Kommuneplan 2009 har Byrådet besluttet, at der skal handles på klimaområdet. Handling kan primært ske ved CO 2 reduktion og tilpasning

Læs mere

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER INTRODUKTION TIL REACH REACH er navnet på EU s kemikalielovgivningspakke, der trådte i kraft i 2007. Alle kemikalier (fx maling

Læs mere

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år Oplæg til MED-Hovedudvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse 2012 Status på arbejdsmiljøet det seneste år Tendenser fra tal Tallene for 2011 er medtaget for at vise udviklingen. Tallene for begge perioder

Læs mere

Valgte Prioriteter. 1. Information fra Vækstforum. 2. Valg af indsatsområde og kategori. 3. Stamoplysninger om ansøger. Projekt start dato:

Valgte Prioriteter. 1. Information fra Vækstforum. 2. Valg af indsatsområde og kategori. 3. Stamoplysninger om ansøger. Projekt start dato: Valgte Prioriteter Projekt start dato: 1-4-2008 Projekt slut dato: 31-12-2009 Bevilling A: Syddanmark: Regionalfonden: Prioritet 1 - Innovation og viden Vedhæftede filer bilag_miljønetværkernes_klimaprojekt_12a.pdf

Læs mere

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Styr på kemikalierne ved hjælp af KEMIguiden. Gratis hjælp til kemikaliestyring

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Styr på kemikalierne ved hjælp af KEMIguiden. Gratis hjælp til kemikaliestyring Se dette nyhedsbrev i en browser Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Marts 2013 Velkommen til NBE's nyhedsmail. Her kan du læse om de aktiviteter, der sker i øjeblikket i NBE

Læs mere

Indstillingen tiltrådt

Indstillingen tiltrådt Indstillingen tiltrådt Emne Til Kopi til Arbejdsmiljøredegørelse - Arbejdsmiljødrøftelse og ledelsens evaluering samt delmål for HMU Aarhus Kommune Den 11. november 2011 Indledning En gang årlig skal ledelsen

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007

BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007 BYRÅDET ARBEJDSMILJØPOLITIK - GÆLDENDE FRA 1. JANUAR 2007 1 I Odsherred Kommune arbejder vi ud fra visionen: Lys, liv og landskab. I arbejdsmiljøpolitiske vendinger har vi valgt at omsætte visionen til

Læs mere

Hvordan forebygger vi ulykkerne?

Hvordan forebygger vi ulykkerne? EJENDOMSSERVICE OG FORSYNING Hvordan håndterer vi kemikalier på arbejdspladsen? Hvordan forebygger vi ulykkerne? Hvordan laver vi APV? Hvordan bliver vi bedre til at håndtere konflikter? Find løsninger

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

Indbydelse. til projekt SYDDANSK IDRÆTSLEDER AKADEMI - DIF UDDANNELSESCENTER SYD

Indbydelse. til projekt SYDDANSK IDRÆTSLEDER AKADEMI - DIF UDDANNELSESCENTER SYD Indbydelse til projekt SYDDANSK IDRÆTSLEDER AKADEMI - DIF UDDANNELSESCENTER SYD April 2011 Kære kommune Danmarks Idræts-Forbund har den glæde at indbyde kommunerne i Syddanmark til at medvirke i projektet

Læs mere

Hvordan kommer vi videre og får alle med?

Hvordan kommer vi videre og får alle med? Hvordan kommer vi videre og får alle med? 1. Gennemfør handlingsplanerne 2. Sikre at miljøarbejdet fortsætter 3. Information og dialog 4. Nye input til den næste handlingsplan Gennemførelse af handlingsplanen

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Arbejdsmiljø i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR Miljø Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR MEA 2015 I 2010 blev AffaldVarme Aarhus ledelsessystem for miljø, energi og arbejdsmiljø (MEA) certificeret. I 2013 blev AffaldVarme Aarhus re-certificeret.

Læs mere

Årsdag Mandag 7. November. Sted:

Årsdag Mandag 7. November. Sted: Årsdag 2016 Mandag 7. November Sted: Program Kl. 16.00 Velkomst ved Direktør Leif Friis Jørgensen, Naturmælk, formand UdviklingsRåd Sønderjylland (URS) Rejsen fra Klitmøller til Cold Hawaii Ved formand

Læs mere

Har I overblik over energiforbruget

Har I overblik over energiforbruget Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for energiledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Har I

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen 2010 Arbejdsmiljøuddannelsen Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse Grundlæggende uddannelse for arbejdsmiljø-/sikkerhedsorganisationens medlemmer. Opbygget på baggrund af bekendtgørelsen om sikkerhedsgruppens

Læs mere

Fire aktuelle temaer. Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune

Fire aktuelle temaer. Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune Fire aktuelle temaer Videregående uddannelser v/ Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune Finansieringsreform 2007 v/ Borgmester Thomas Andresen, Aabenraa Kommune Netværkspause/frokost Statslige arbejdspladser

Læs mere

Carbon 20 Partnerskabsaftale

Carbon 20 Partnerskabsaftale Carbon 20 Partnerskabsaftale Carbon 20 Partnerskabsaftale Denne aftale præciserer rammerne for et forpligtende, men ikke juridisk bindende samarbejde mellem virksomheden og Carbon 20-projektet. Carbon20-projektet

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET 5 + 5 + 5½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØPOLITIK 3 BEDRE RESULTATER MED ET ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT 4 TRE GODE RÅD 5 SAT-ORGANISATIONEN 5 5 OPGAVER I DET ENKELTE CENTER

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010 Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet træder i kraft pr. 1. oktober 2010 F O A f a g o g a r b e j d e 1 Arbejdsmiljøarbejdet skal styrkes De nye regler er blevet til efter, at arbejdsmarkedets parter

Læs mere

MiljøForum Fyn - erhvervets miljø- og CSR-netværk

MiljøForum Fyn - erhvervets miljø- og CSR-netværk MiljøForum Fyn - erhvervets miljø- og CSR-netværk Velkommen i MiljøForum Fyn... MiljøForum Fyn er erhvervets miljø- og CSR-netværk. Vores mission er at styrke fynske virksomheders konkurrenceevne gennem

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

Thomas Kastrup-Larsen Rådmand Sundhed og Bæredygtig Udvikling

Thomas Kastrup-Larsen Rådmand Sundhed og Bæredygtig Udvikling Thomas Kastrup-Larsen Rådmand 1 2 3 4 5 6 Målsætning: Aalborg Kommune fri af fossile brændsler senest i 2050. Bernd Müller, AAU-2011 7 Energibesparelser Mål: 40 50 % reduktion af energiforbruget frem mod

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Klinisk Patologi Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Grønt regnskab 2009 Sammenfatning af Energi- og Miljøredegørelsen 2009

Grønt regnskab 2009 Sammenfatning af Energi- og Miljøredegørelsen 2009 Region Syddanmark Grønt regnskab 2009 Sammenfatning af Energi- og Miljøredegørelsen 2009 regionsyddanmark.dk Forord Region Syddanmark udgiver hvert år en energi- og miljøredegørelse indtil videre har

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som indkøber i det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Pædagogisk vejledning til workshopledere Introduktion Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse er materiale til et workshopforløb, der er videreudviklet

Læs mere

Undervisning i danske naturparker

Undervisning i danske naturparker Undervisning i danske naturparker Tirsdag den 19. maj 2015 Nyborg Strand Ved projektleder i Friluftsrådet: Jannik Tovgaard-Olsen Program for inspirationsdagen 10.00-10.15 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

Agenda 21 Fokus miljø og klima

Agenda 21 Fokus miljø og klima Agenda 21 Fokus miljø og klima Teknik- og Miljøforvaltningen 2008 Indhold Prioritering af indsatsen...4 Projektidé - praktisk miljøledelse...5 Opstart af projektet...8 Organisering og forankring af projektet...9

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi

Arbejdsmiljøstrategi Arbejdsmiljøstrategi 2008-2012 Vedtaget af hoved-med den 7. april 2008 Godkendt i Viborg Byråd den 25. juni 2008 2 Sådan blev arbejdsmiljøstrategien lavet! Processen vedrørende udarbejdelse af arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Værdien af arbejdsmiljøcertificering

Værdien af arbejdsmiljøcertificering Værdien af arbejdsmiljøcertificering Workshop på AM2010 tirsdag d. 9/11 kl. 13.00 Sektorchef Lars Vestergaard Jensen Program Præsentation Kort om arbejdsmiljøledelse/arbejdsmiljøcertificering Erfaringer

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

Agenda 21 og klima Teknik- og Miljøforvaltningen juli 2009

Agenda 21 og klima Teknik- og Miljøforvaltningen juli 2009 Agenda 21 og klima Teknik- og Miljøforvaltningen juli 2009 Kolofon Titel Agenda 21 og klima - overordnet handlingsplan Udgivet af Jammerbugt Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen Udgivelsesdato 25. juli

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 182 Offentligt T A L E Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljø politik og drøftelse

Arbejdsmiljø politik og drøftelse Arbejdsmiljø politik og drøftelse Camilla Skytte Behrendsen og Niels Jørgen Rønje HR Personaleudvikling Arbejdsmiljø og trivsel team 23.feb. 2016 Arbejdsmiljø og trivsel team, der bl.a. arbejder med at

Læs mere

BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER/ANDEN SERVICE

BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER/ANDEN SERVICE så kan du holde liv i den gode stemning, forebygge og håndtere konflikter Lær spillereglerne at kende BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER/ANDEN SERVICE VÆRKTØJSKASSER gode råd til

Læs mere

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer?

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer? Oplægsholdere John Andresen Direktør Bo Jørgensen CTS-ingeniør INGENIØR NE Hvordan foregik det for 10-15 år siden Funktionsudbud Ingen krav til hvordan anlægget skulle virke. Fag entrepriser CTS entreprenør

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER Vejledning: OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 2. Formål med opfølgning på virksomhedernes klimahandlingsplaner 3. Centrale problemstillinger i opfølgningen

Læs mere

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole

Generel arbejdsmiljøpolitik. for. Danmarks Domstole Side 1 af 6 Generel arbejdsmiljøpolitik for Danmarks Domstole Side 2 af 6 Vision Danmarks Domstole prioriterer medarbejdernes sundhed og trivsel højt, og der skal til stadighed arbejdes for at skabe et

Læs mere

Kommuner H.P. Geil, Haderslev, Næstformand Erik Lauritzen, Sønderborg Thomas Andresen, Aabenraa Laurids Rudebeck, Tønder

Kommuner H.P. Geil, Haderslev, Næstformand Erik Lauritzen, Sønderborg Thomas Andresen, Aabenraa Laurids Rudebeck, Tønder Erhverv Leif Friis Jørgensen, Naturmælk, Formand Christian Lund, Det Sønderjyske Landbrugsråd Jørgen Mads Clausen, Danfoss A/S Finn Jensen, Sygehus Sønderjylland Per Munk Jensen, Syd Energi Allan Jepsen,

Læs mere

Klima- og Energipolitisk Udvalg

Klima- og Energipolitisk Udvalg Klima- og Energipolitisk Udvalg Torsdag den 22.04.10 kl. 18:00 i mødelokale 6-7 Medlemmer: Niclas Bekker Poulsen (A) Kai O. Svensson (F) Gert Poul Christensen (O) Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Høring: Fokusområder og ambitionsniveau for arbejdsmiljøarbejdet

Høring: Fokusområder og ambitionsniveau for arbejdsmiljøarbejdet Fælles MED-Udvalg i Region Syddanmark og MED- Udvalg uden tilknytning til et Fælles MED-Udvalg Human Resources Personaleudvikling Kontaktperson: Tine Hald Tine.Hald@regionsyddanmark.dk Direkte tlf. 76631810

Læs mere

Strategi for sygefravær

Strategi for sygefravær Personalepolitik Strategi for sygefravær 2013-2016 September 2012 Formål Esbjerg Kommunes sygefraværsstrategi har som formål at understøtte den overordnede personalepolitiks mål om at tage vare på kommunens

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Indhold Indledning 3 Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod 2020 4 Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Et godt psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer og

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdeling for Klinisk Patologi Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU 21.5.2010/ Green Cities status 2. kvartal 2010 Green Cities mål nr. 1 Vandforbrug i husholdninger Vi vil inden 2012 reducere vores vandforbrug i husholdninger til maksimalt 100 liter pr. døgn pr. indbygger

Læs mere

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen.

Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV. De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Systematisk arbejdsmiljøarbejde Drejebog til ArbejdsPladsVurdering - APV De fire faser Drejebog til gennemførelse af APV i skovbranchen. Udarbejdet af: Inge Nørby 2007 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Indholdsfortegnelse

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Grøn Gerning - energirigtig adfærd på KU

Grøn Gerning - energirigtig adfærd på KU Grøn Gerning - energirigtig adfærd på KU Tomas Refslund Poulsen Teamleder, Grøn Campus http://klima.ku.dk/groen_campus/ Fire campusområder i det centrale København City Campus Nørre Campus Frederiksberg

Læs mere

Miljøredegørelse Udfyld virksomhedsnavn Udfyld beretningsår

Miljøredegørelse Udfyld virksomhedsnavn Udfyld beretningsår Miljøredegørelse Udfyld virksomhedsnavn Udfyld beretningsår 1 Forord Miljøledelse er vigtig for at sikre din virksomheds evne til at møde kundernes krav. Miljøledelse kan bruges i konkurrencen om kunderne

Læs mere

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Glædelig jul og bæredygtigt nytår. Succesfuld generalforsamling i NBE

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Glædelig jul og bæredygtigt nytår. Succesfuld generalforsamling i NBE Se dette nyhedsbrev i en browser Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark December 2014 Her kan du læse om de aktiviteter, der sker i øjeblikket i NBE NordDanmark og læse nyheder

Læs mere

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kvalitetsledelse

Læs mere

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13

Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13 Brunatas rapport om virksomhedens samfundsansvar 2012-13 De aktiviteter Brunata a/s rapporterer om, er en integreret del af virksomhedens forretningsstrategi. Nærværende rapport beskriver status på vores

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

Universiteter og forskning

Universiteter og forskning Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Universiteter og forskning Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering

Læs mere

AM Konferencen Skriv navn, titel Skriv sted, dato

AM Konferencen Skriv navn, titel Skriv sted, dato AM Konferencen 2016 Skriv navn, titel Skriv sted, dato Hanne Holm Andersen Seniorkonsulent sygefravær og fastholdelse 14 års konsulenterfaring indenfor arbejdsmiljø Tværfagligt forskningsprojekt om langtidssyge

Læs mere

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier.

Samfundsansvar 2010. Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Samfundsansvar 2010 Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret i Arkil koncernens værdier. Indholdsfortegnelse Samfundsansvar 2010 Samfundsansvar...3 Miljøforhold...4 Sikkerhed...5

Læs mere

Møde i følgegruppen for BedreBolig. Mandag d. 8. september 2014

Møde i følgegruppen for BedreBolig. Mandag d. 8. september 2014 Møde i følgegruppen for BedreBolig Mandag d. 8. september 2014 Agenda 13.00 13.15 Velkomst og præsentation af deltagere 13.15 13.30 Sidste nyt om BedreBolig 13.30 14.30 Lancering og markedsføring - Hvad

Læs mere

Introduktion til PKA et praktisk værktøj til at skabe forbedringer i virksomhedens Produktivitet, Kvalitet og Arbejdsmiljø

Introduktion til PKA et praktisk værktøj til at skabe forbedringer i virksomhedens Produktivitet, Kvalitet og Arbejdsmiljø Introduktion til PKA et praktisk værktøj til at skabe forbedringer i virksomhedens Produktivitet, Kvalitet og Arbejdsmiljø Et godt arbejdsmiljø i virksomheden giver sundere og mere tilfredse medarbejdere.

Læs mere

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010 Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering 28. September 2010 Regionshuset og satellitter 7 direktørområder 43 afdelinger Satellitter i Middelfart, Odense, Esbjerg, Ribe,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD

ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Bilag 3. ARBEJDSMILJØPOLITIK FOR GRØNDALSLUND KIRKE OG KIRKEGÅRD Ledelsen ved Grøndalslund kirke og kirkegård ønsker at fremme et godt arbejdsmiljø med såvel fysisk som psykisk trivsel for alle ansatte.

Læs mere

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen, som er kendt for sine designmøbler, har længe arbejdet

Læs mere

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA

INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA INVITATION TIL FORSKNINGENS DØGN 2017 I AABENRAA Sønderjyske Fødevarer kvalitet og sundhed Aabenraa Kommune ønsker at styrke kendskabet til og skabe ny viden om sønderjyske fødevarer. Derfor sætter vi

Læs mere

NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE

NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE Innovation og vækst starter på NORDENS STØRSTE INDUSTRI- MESSE 3. - 6. september 2013 h i 1 3. d k 5 0 Å R S J U B I L Æ U M Hele den danske industri mødes på Nordens største industrimesse I år fejrer

Læs mere

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Bilag 4 Denne kommentar er opbygget med først kort et indledende afsnit. Dernæst følger de 4 scenarier hver for sig det betyder, at nogle af kommentarerne

Læs mere

Status og erfaringer med CSR-rapportering

Status og erfaringer med CSR-rapportering Status og erfaringer med CSR-rapportering - hvad er effekten af lovkravet? Mette Andersen Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Agenda Kort om Center for Samfundsansvar (CenSa) Regeringens

Læs mere

Overgår 2015 klimamål

Overgår 2015 klimamål Overgår 2015 klimamål Nye tal viser, at Sønderborg-området har nedbragt sin CO2-udledning med hele 30 procent ved udgangen af 2014 altså både tidligere og mere end det oprindelige mål på en 25 procents

Læs mere

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Gode råd om Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Formål: Formålet med den årlige arbejdsmiljødrøftelse er, at tilrettelægge samarbejdet og arbejdsmiljøarbejdet bedst muligt. På den måde forebygger man arbejdsmiljøproblemer

Læs mere