HOLSTEBRO FOLKEUNIVERSITET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HOLSTEBRO FOLKEUNIVERSITET www.holstebrofolkeuniversitet.dk"

Transkript

1 HOLSTEBRO FOLKEUNIVERSITET JUBILÆUMSPROGRAM 2014/ ÅRS JUBILÆUM - RECEPTION 11. SEPT. DET GODE LIV 60+ NORDVESTJYSK SLÆGTSHISTORISK FORENING ULVEN I DANMARK HOLSTEBRO MUSEUM VIFU HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM FUP OG FAKTA OM DIN SUNDHED LEDELSE

2 HOLSTEBRO FOLKEUNIVERSITET HAR 50-ÅRS JUBILÆUM Gratis adgang 11/09* Jubilæumsforedrag /Tom Buk-Swienty Med udgangspunkt i bøgerne Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als, som danner baggrund for efterårets meget omtalte tserie om krigen i Uddannelsescenter Holstebro Auditoriet, Døesej 76, kl Holstebro Folkeuniersitet har i år eksisteret i 50 år. Det il i gerne markere med en Reception torsdag den 11. september kl på Uddannelsescenter Holstebro, Døesej 76 hor Folkeuniersitetet er ært ed lidt mad og drikke. 24/11 Vestjylland er ikke det ringeste sted for Holstebro Museum en bogelsker... kl /journalist Henrik Højgaard Sejerkilde Kl /11 kommer Billedkunstens Tom Buk-Swienty renæssance og holder et og jubilæumsforedrag Holstebro Gymnasium og HF - se mere info oenfor. reformation kl Bøgerne er bleet /lektor filmatiseret Hans Jørgen og kører Frederiksen, oer skærmen i efteråret Aarhus Uniersitet Alle er meget elkomne til både reception og jubilæumsforedrag. 7/12 Opdagelsesrejsende og mødet med de Holstebro Gymnasium og HF His du er interesseret ilde i at deltage i receptionen og/eller foredraget, kl skal jeg gerne ide det senest 25. /docent aug Ole Højris, Aarhus Uniersitet Send en 8/12 mail til Broncealderens Gert Jensen, samfund om antallet, Holstebro der deltager Museum i receptionen og hor /museumsinspektør mange billetter, I Jens gerne Henrik il hae Bech, til foredraget. kl Museet for Thy og Vester Hanherred Vær sikker på en plads - bestil billetter på eller mød blot op. Entré kr studerende ed foreisning af studiekort kr. 25.

3 LEDELSE Gratis adgang 09/10* Den rette ledelse på det rette nieau /Stephanie Bäckström Aalborg Uniersitet Uddannelsescenter Holstebro Auditoriet, Døesej 70 kl Den offentlige Leadership Pipelines bud på rette ledelse på rette nieau Ledelse blier ofte talt om som noget, der bedries efter særlige gyldne principper på tærs af organisationen - His du il ære en god leder, skal du bare gøre X. Denne forestilling om god ledelse gør Leadership Pipeline teorien op med og understreger, at der er beho for forskellige former for ledelse alt efter, had der skal ledes. Toplederen skal f.eks. ikke lede på samme måde, som en leder af medarbejdere skal. Forskerne Kristian Dahl og Thorkil Molly-Søholm ed Aalborg Uniersitet har udiklet teorien Den offentlige Leadership Pipeline, som bygger på de samme principper om, at der skal bedries den rette ledelse på rette nieau i organisationen. Herudoer tydeliggør de igennem deres forskningsprojekt, hilke 8 særlige offentlige kompetencer, der er beho for i dansk offentlig ledelse. Hilke færdigheder, arbejdsærdier og prioriteringer skal lederne hae på de forskellige nieauer, og hilke faldgruber man skal ære særligt opmærksom på på hert nieau. Foredraget il bære præg af oplæg, hor du får et indblik i Leadership Pipeline-teorien tæt koblet til praksiseksempler og refleksion oer lederrollen. Oplægsholder Stephanie Bäckström er erherspsykolog og arbejder med proceskonsultation, coaching, ledelsesealuering og kreatiitetsledelse ift. Leadership Pipeline. Hun har erfaring fra forskellige konsulenthuse og er bl.a. initiatitager til Center for Coaching ed Aalborg Uniersitet. Det er igtigt for Stephanie Bäckström at tage højde for og integrere nyeste forskning i sit erherspsykologiske arbejde samt ære med til at skabe ny iden igennem aktionsforskning. Aktuelt er hun en del af et nordisk forskningsprojekt, der undersøger effektie ledergrupper på tre organisatoriske nieauer, som er et samarbejde mellem LEAD, det norske konsulentfirma Bang & Midelfar, samt Oslo og Aalborg Uniersitet. Stephanie Bäckström har en stor interesse for kreatiitet og muligheden for at skabe et stabilt kreatit klima i organisationer igennem motiation og ledelse af kreatiitet. Stephanie Bäckström fremstår sel kreati og nærærende i sin formidling og proceskonsultation.

4 RELATIONEL LEDELSE Gratis adgang 2015 Mandag 27/04* Relationel ledelse /Jørgen Rønsholdt Aalborg Uniersitet Uddannelsescenter Holstebro Auditoriet, Døesej 70 kl Hordan kan ledere lære at bruge sig sel bedre i relationerne til medarbejderne Relationel ledelse tager afsæt i psykologiske perspektier på relationerne mellem leder, medarbejdere og organisation. Disse igtige relationer belyses ud fra udiklingspsykologiske, dybdepsykologiske og humanistiske teorier. Der er mange forandrings- og ækstmuligheder, når der arbejdes med lederens egne relationelle mønstre, hans relation til den enkelte medarbejder og dialektikken mellem disse to forhold, der forgrener sig helt ud i organisation, kultur og samfund. Her kan man ære særligt opmærksom på tidlige relationelle erfaringer, følelser og ubeidste strukturer, da disse forhold har en magt i den professionelle dagligdag, der langt oerstiger den sparsomme opmærksomhed, de lenes i traditionel ledelsesteori. Relationel ledelse kan praktiseres med udgangspunkt i en relationel beidsthed, etableringen af anerkendende samspil, et ressourceorienteret fokus og en refleksi forholdemåde, der baserer sig på elfunderet teori. Gennem Relationel Ledelse kan ledere lære at forstå og optimere deres ene til at bruge sig sel som instrument til at styrke og udikle relationerne i organisationen. Oplægsholder Jørgen Rønsholdt er psykolog og medejer af Institut for Relationspsykologi. Han er en garet oplægsholder og underiser, som i mange år har beskæftiget sig med relationspsykologi og har blandt andet arbejdet sammen med Aalborg Uniersitet. Arbejder med længerearende udiklingsprojekter i organisationer og i institutioner inden for den relations- og ressourceorienterede psykologi med henblik på at skabe nye refleksioner og bliende forandringer. Jørgen Rønsholdt er, i samarbejde med andre, i gang med at skrie en bog om Relationel ledelse. Bogen forentes at udkomme foråret 2015.

5 ULVEN I DANMARK Gratis adgang 2015 Tirsdag 17/02* Vild natur med ilde store dyr i Danmark horfor og hordan? /professor Jens-Christian Senning Holstebro Gymnasium og HF Auditoriet, Døesej 64 kl Efter 200 års fraær er der igen ule i Danmark og rundt om i landet er der stigende chancer for at se kronhjorte, bæere, bisoner, ilde heste m.m. Er det muligt, at elge og elefanter i fremtiden il migrere til landet? Hør om de store dyr, der hører hjemme i den danske natur, hilken betydning de har for økosystemerne, og hordan fremtidsperspektierne ser ud for store ilde dyr i Danmark og Europa, samt hilken rolle de kan spille i naturforaltningen. Tirsdag 03/03* Ule i baghaen /seniorforsker Mark Desholm Holstebro Gymnasium og HF Auditoriet, Døesej 64 kl Ulen er endt tilbage til ort land og det har skabt megen debat, glæde og bekymring blandt danskerne. Ulen ar engang et almindeligt dyr i den danske natur, men had er ulen egentlig for et dyr? Hilke ulekonflikter og løsninger på samme - il i kunne forente at skulle løse i fremtidens uleland - Danmark? Og il i igen kunne lee med ulen omkring os denne gang uden frygt for at skulle ende som ulemad? Dette er nogle af de spørgsmål, der il blie endt på denne aften, der står i ulenes tegn.

6 DET GODE LIV 60+ Gratis adgang Foredragsrækken afholdes i samarbejde med Ældresagen, Holstebro Grundet pladshensyn og serering af kaffe/te + brød i pausen er der tilmelding til foredragene i serien DET GODE LIV 60+. Sele foredraget er gratis, men man betaler kr. 40,- ed indgangen for den kaffe/ te + brød, som Ældresagen sererer. Tilmelding til det enkelte foredrag sker senest dagen før, enten på mail til folkeuniersitetet: eller telefon til Ældresagen: , herdage kl /09* Had skal der til for at blie 100 år? /Kaare Christensen, cand.med., ph.d., dr.med. og professor i epidemiologi, Syddansk Uniersitet i Odense Laden, Brogårdsej Holstebro kl Aldring er langt mere påirkelig end tidligere antaget, og sel de mest forsigtige fremskrininger forudsiger, at ældrebefolkningen i de kommende år il okse til en hidtil uset andel af den danske befolkning. Men had karakteriserer egentlig mennesker, som leer meget længe? Og er det sandsynligt, at leealderen il fortsætte med at stige? His ja, il fremtidens ældre så ikke blot lee længere, men også med et bedre helbred? Og er det uundgåeligt, at mænd i gennemsnit il lee æsentligt kortere end kinder? /01* Hold kroppen i gang /Lars G. Hid, ph.d., postdoc / Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Uniersitet. Laden, Brogårdsej Holstebro kl Aldring har en markant indirkning på kroppen, hilket blandt andet kommer til udtryk ia ændringer i den fysiske funktion (fx enen til at gå). Det tyder dog på, at fysisk aktiitet/træning delist kan bremse disse ændringer. Forelæsningen il gennemgå disse elementer, samt hilken fysisk aktiitet/ træning, der anses for at ære mest effekti og hordan dette bør gennemføres. 26/03* Spis dig Sund og Glad /Lone Viggers, klinisk diætist, NHH-kandidat Laden, Brogårdsej Holstebro kl Lone Viggers er forfatter til bogen SPIS SUNDERE og er diætist ed ernæringsenheden, Regionshospitalet Vest. Foredraget belyser ernæringens betydning for et sundere og bedre li som ældre.

7 VIFU Gratis adgang 2014 Tirsdag 04/11* Umami - Hemmeligheden bag elsmagen /Ole G. Mouritsen, professor Syddansk Uniersitet Erhersakademi Midt Vest Valdemar Poulsensej 4, Holstebro, kl Madens smag er bestemt af de stoffer, som råarerne indeholder, eller som dannes ed tilberedning af råarerne og under sele madlaningen. De samme stoffer bestemmer madens ernæringsærdi, og de er af betydning for ores sundhed. Enen til at smage og udælge føde og tilberede mad med elsmag har utilsomt giet mennesket eolutionære fordele. Foredraget omhandler de fem grundsmage, især den femte smag, umami, og il afsløre, hordan denne smag irker, og hordan i kan frembringe den i ores køkkener. Tirsdag 25/11* Fristelser og aner - had påirker ores ener til lisstilsændringer / Anette Schreiber, ph.d., psychologist Erhersakademi Midt Vest Valdemar Poulsensej 4, Holstebro, kl Vi kender det alle: man sidder fredag aften i sofaen og uden at man har tænkt oer det, er slikskålen tom, eller had med de sidste cigaretter fra festen i går, der nærmest råber efter dig indtil du får tændt dem også selom du faktisk er holdt op med at ryge, men bare lige skulle festryge lidt. Ph.d. og cand. psych. Anette Schreiber fra Via Uniersity College fortæller om forskellen på aner og fristelser og ikke mindst had der skal til for at bryde dem. I dette spændende oplæg kan du helt sikkert genkende nogle af dine egne handlinger, og du il få en forklaring på, horfor det er så sært at lae om på ting, og også få forslag til had man kan gøre for at ændre på dårlige aner og manglende ene til at modstå fristeler Tirsdag 20/01* Fødearebåren irus - Horfor blier i syge af hindbær? /Annna Charlotte Schultz, seniorforsker DTU Erhersakademi Midt Vest Valdemar Poulsensej 4, Holstebro, kl Beskrielse/bemærkning: Horfor blier i pludselig syge af serbiske frosne hindbær? Og er det også et problem med de danske produkter? I de seneste år har i opleet en lang række udbrud af sygdomme, som skyldes fødearebåren irus. Seniorforsker Anna Charlotte Schultz fra Fødeareinstituttet på DTU fortæller, had irus er for en størrelse, under hilke forhold de findes i ores mad og hordan i kan begrænse dem og forebygge smitte. Hun il også komme ind på udiklingen af sygdomsudbrud forårsaget af irus, hor de oftest opstår og hilke symptomer og konsekenser smitte har for den enkelte.

8 NORDVESTJYSK SLÆGTSHISTORISK FORENING Gratis for Storkunder /09** Efter Dybbøl 1864 /forfatter Magne Lund, Smørum Samarbejder med Historiecenter Dybbøl Holstebro Museum Museumsej 2, Holstebro, kl Et foredrag om faldne og sårede soldater, tilærelsen efter krigen samt forsørgelse af krigsenker og børn. Magne Lund il også hae eksempler fra Ringkøbing Amt. 30/10** Det danske imperium i opløsning /lektor, ph.d. Michael Bregnsbo, Syddansk Uniersitet Holstebro Museum Museumsej 2, Holstebro, kl og adskillelsen fra Norge. Tirsdag 18/11** Ejendomshistorie før 1920 /genealog Anton Blaabjerg, Viborg Dejbjerglund Efterskole Uglbjergej 10, Dejbjerg Skjern, kl. 19,00 Ved at følge gårdenes og ejendommenes historie og ed at finde ud af hem stamfaderen oertog efter og afstod til, fås et godt indblik i de forskellige slægtleds økonomiske forhold og deres sammenhæng. 27/11** Dybbøl og Als 1864 baggrund og forløb /lektor Jørn Buch, Hadersle Holstebro Museum Museumsej 2, Holstebro, kl Krigen hade sin rod i de nationale modsætninger i hertugdømmerne og monarkiets forfatningsproblemer.

9 NORDVESTJYSK SLÆGTSHISTORISK FORENING Gratis for Storkunder /02** Hordan laer man en slægtsbog? /bibliotekar Kathrine Tobiassen, Randers Holstebro Museum Museumsej 2, Holstebro, kl His i il ud oer rampen med or slægtsforskning, må i formidle den, så den blier spændende at læse. Kathrine er forfatter til bogen At skrie slægtshistorie. 26/03** Internettets muligheder i slægtsforskning /cand. phil. Erik Christiansen, Aarhus Holstebro Museum Museumsej 2, Holstebro, kl Om slægtspræsentationer, slægtsbøger, personbaser, affotograferede kilder, kort m.. 16/04** Lægdsruller /Erik Kann, seniorkonsulent ed Kennedy Centret, Københan Dejbjerglund Efterskole Uglbjergej 10, Dejbjerg Skjern, kl. 19,00 Lægdsrullerne registrerer fra 1788 alle unge mænd, der kunne udskries til militærtjeneste. De er en æsentlig kilde i slægtsforskningen. Dette skyldes ikke mindst, at de rummer oplysninger om fødesteder og om alle de flytninger, de registrerede foretog. Der skulle ære styr på folk, his de skulle indkaldes.

10 FUP OG FAKTA OM DIN SUNDHED Gratis adgang Sundhed er godt stof, og blandt andet derfor blier i konstant bombarderet med ofte modstridende budskaber om, had der er sundt. Vender madpyramiden spidsen opad eller nedad? Forebygger rødin og kaffe isse sygdomme, eller fremkalder indtagelsen ligefrem sygdommene? Man kan let få det indtryk, at det, der er sundt i den ene uge, er den rene gift i den næste. Meget forirrende kan begge budskaber imidlertid ære sande, for mennesket er en kompleks konstruktion. Det, der er sundt for den ene, kan ære mindre hensigtsmæssigt for den anden. Få stof til eftertanke, når eksperterne går bag om nogle af de mange sundhedsbudskaber. Mandag 03/11* Slankekure - er de sunde eller usunde? Og taber man sig oerhoedet? /cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard Mandag 10/11* Organer i balance. Skal udfordres eller udrenses? /lektor i biomedicin Ole Sonne, Aarhus Uniersitet Mandag 08/12* Hormonbalancer. Styrer hormonerne din krop? /lektor i biomedicin Ole Sonne, Aarhus Uniersitet Mandag 12/01* Er du kulhydratforskrækket og proteinhysterisk? /klinisk diætist Anne Ran, Aarhus Uniersitet Alle foredrag finder sted på VUC, Valdemar Poulsens Vej 8, Holstebro kl

11 HOLSTEBRO MUSEUM Gratis for Storkunder Foredraget foregår på Holstebro Museum, Museumsej 2, Holstebro kl og entreen er kr. 50,-. 08/10** Nørre Vosborg Danmarks bedst dokumenterede herregård! / museumsinspektørerne Esben Graugaard, Helle Henningsen og Lis Helles Olesen - alle Holstebro Museum I anledning af udgielsen af to-binds bogærket om Nørre Vosborg initerer Holstebro Museum til en foredragsaften, hor de tre museumsinspektører Lis Helles Olesen, Esben Graugaard og Helle Henningsen både il fortælle om det tærfaglige forskningsprojekt Nørre Vosborg i tid og rum, der har gjort Nørre Vosborg til Danmarks bedst dokumenterede herregård, og om noget af det, de har arbejdet med i projektet. Lis Helles Olesen Luftfotoarkæologi i Nørre Vosborg-projektet Luftfotoarkæologien har æret med til at kortlægge bebyggelseshistorien i ikingetid og middelalder i området langs den sydlige del af Nissum Fjord, så i i dag er meget klogere på det kulturlandskab, det middelalderlige Vosborg ar en del af. Helle Henningsen Vosborg i middelalderen Der entede arkæologerne flere oerraskelser, da de gik i gang med at udgrae det, der skulle ære Nørre Vosborgs middelalderlige forgænger. Esben Graugaard Herregårdsli ifølge Marie Meinert Marie Catharine Meinert kom til Nørre Vosborg som nygift frue i 1797, og her leede hun til sin død i Gennem hele sin leetid på herregården førte hun dagbog, og hendes beskrielser af mennesker og begienheder gier os et enestående indblik i liet på den estjyske herregård i 1800-tallet.

12 HOLSTEBRO MUSEUM Gratis for Storkunder Alle foredrag foregår på Holstebro Museum, Museumsej 2, Holstebro. De starter kl og entreen er kr. 50, /10** Danskere på estfronten /Claus Bundgaard Christensen, lektor i historie, RUC Mere end dansksindede kæmpede på tysk side under Første Verdenskrig. I foredraget følger i dem og deres særlige krigserfaring som dansksindede i den tyske hær. Foredraget er baseret på Claus Bundgaard Christensens bog Danskere på Vestfronten, der i 2009 ble kåret som Årets Historiebog. Claus Bundgaard Christensen betragtes som en af landets førende eksperter på Den første Verdenskrig og besættelsen. Og så har han rødder i Holstebro! 05/11** Ulen menneskets bedste en! /museumsinspektør Peter Vang Petersen, Nationalmuseet Hunden er menneskets bedste en, men den er også en ul i fåreklæ r, og som ort ældste husdyr har ulen/hunden haft stor betydning for menneskets kulturudikling. For jægerne ar hunde uundærlige til at spore ildtet i tæt sko og til at forsinke dyrenes flugt, så jægerne kunne komme på skudhold. Knogleanalyser iser, at stenalderhundene spiste samme kost som deres herrer, og at de i udseende har mindet om nutidens spids-hunde. Nogle stenalderhunde ble begraet som kære familiemedlemmer. Andre ble pelset og spist. 19/11** Krigsbytteofringerne i Ejsbøl mose /museumsinspektør Hans Christian H. Andersen Museum Sønderjylland Arkæologi, Hadersle I Ejsbøl mose er fundet et af de største åbenofferfund fra jernalderen i Danmark. Arkæologerne har igennem årene udgraet op mod 3000 genstande i mosen. Fundene fortæller en grusom historie om old, mord og modbydeligheder, men også en historie om et samfund i forandring. Fra tiden omkring år 0 er der fundet enkelte lansespidser og skjoldbuler, men den største ofring skete dog først 300 år senere. Ofringen bestod her af åben, rytterudstyr og personligt udstyr fra op mod 150 soldater, 12 officerer, en næstkommanderende og en hærfører - en hel besejret hær. Fra omkring 400 e.kr stammer en mindre ofring med udstyr fra op mod 30 soldater, to underofficerer og to officerer. 03/12** Vikingetid i Vestlimfjorden /museumsinspektør Astrid Skou Hansen, Holstebro Museum I det meste af ikingetiden ar Limfjorden et knudepunkt på de færdselsruter, som forbandt Jylland med resten af ikingernes erden. Det ændrede sig brat, da naturen som så ofte før og siden endte op og ned på leeilkårene ed fjorden med tilsandingen af fjordens estlige og nordlige udløb. Men hordan påirkede trafikken på fjorden liet i de landsbyer, der lå langs sejlruterne? Og hordan forandredes liet ed fjorden i de knapt 400 år fra ikingetidens start til dens slutning? I foredraget fortælles om, had de sidste års arkæologiske fund omkring fjorden kan fortælle os om det samfund, der blomstrede her for tusind år siden.

13 HOLSTEBRO MUSEUM Alle foredrag foregår på Holstebro Museum, Museumsej 2, Holstebro. De starter kl og entreen er kr. 50, /01** Fortidsminder i Midt- og Vestjylland /Kira Jørstad Klinkby, museumsinspektør, Holstebro Museum Gratis for Storkunder Siden 2007 har Holstebro Museum ført tilsyn med 5500 fredede fortidsminder i Midt- og Vestjylland. Til dette foredrag il arkæolog Kira Jørstad Klinkby, som har æret ansarlig for museets tilsyn gennem hele perioden, berette om resultaterne af det store arbejde med at fotografere, dokumentere og eftersøge de mange fortidsminder. Aldrig før har fortidsmindernes tilstand æret så eldokumenteret. Og netop derfor barsler museet nu med en bog om de fredede fortidsminder, deres historie og deres nutidige tilstand. Foredraget il ligesom bogen introducere tilhøreren til forskellige typer af fortidsminder og fortælle om, horfor og til had de ble opført. 28/01** Guld og grønne skoe /forfatter Jørgen Henneke, Christiansfeld En række adelsmænd og københanske rigmænd købte og tilplantede mange tusind hektar jysk hede i slutningen af 1800-tallet på foranledning af Enrico Dalgas og grosserer Holger Petersen. I foredraget fortælles historien om 18 markante hedeejendomme fra Kongeåen til Limfjorden om de pompøse landsteder, deres baggrund og deres grundlæggere. Det er også beretningen om et sammenstød af lisformer i et omfang, der aldrig tidligere har fundet sted i Danmark. 25/02** Lejre centrum i riget /Tom Christensen, museumsinspektør, Roskilde Museum Middelalderens krøniker og sagaer skre Lejre ind i Danmarkshistorien som centrum i riget - her lå skjoldungernes kongsgård. De moderne historikere skre den ud igen som sagn og myter. Udgraningsresultaterne iser imidlertid, at Lejre skal tilbage på landkortet. Med fund som søl- og guldskatte, den unikke Odinfigur og nogle af de største bygninger, i kender fra Danmarks oldtid, kan i beskrie en bebyggelse, der må ære en kongsgård med halbygninger, som beskreet i Beowulf og sagaen om Rolf Krake, men altså uden naneskilt på døren. Lejre skal igen hae sit eget kapitel i Danmarkshistorien, men det blier nok en ny og anderledes fortælling 11/03** Stemmeretskampen, kindetoget og kindens politiske deltagelse i 100 år /Jytte Nielsen, forskningsbibliotekar og specialkonsulent, KVINFO Den nye grundlo i 1915 ar kulminationen på en årelang kamp for kinders og arbejderes inklusion i demokratiet. Forrest i kampen stod kindebeægelsen, der i løbet af 1900'erne mobiliserede mange tusinde kinder og mænd landet oer for kraet om lige algret, og som på dagen for underskrielsen af den nye grundlo arrangerede et optog med mere end kinder i Københans gader. Men et ar at få den formelle stemmeret - noget andet at få den omsat til lige repræsentation på Tinge. 25/03** Fliegerhorst Groe (flyestation Karup) som tysk befæstningsanlæg /oberst Michaël SES Sejgaard, Karup Flyestation Flyestationen ble bygget af Luftwaffe under Anden Verdenskrig og ble operati 9. august Indledningsis ar den på mange måder indrettet som en fredstids facilitet, men efterhånden som krigens alor gik op for tyskerne, ble den base for natjagere og disses højere hoedkarterer, og den ble i 1943 udbygget som en egentlig støttepunktsgruppe, der kunne forsares 360 grader rundt. Som noget helt specielt indrettede man også et forsar, der kunne imødegå en luftlandsætning midt på flyefeltet.

14 HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM Gratis for Storkunder KUNSTHISTORIENS STORE MESTRE Kunsthistorikeren Signe Jacobsen fortsætter sin populære foredragsrække, hor hun fortæller om kunsthistoriens store mestre. Også denne gang kommer hun idt omkring både tidsmæssigt og geografisk. Foredragene i denne sæson handler om Albrecht Dürer, Anthonis an Dyck, Thomas Gainsborough, William Morris, Edard Munch og Max Liebermann /10** ALBRECHT DÜRER ( ) Tiden omkring år 1500 er en storhedstid for det tyske område. Den tysk-romerske kejser inder magt, bogtrykkerkunsten opfindes og de religiøse uoerensstemmelser udløser reformationen. Albrecht Dürer, født i Nürnberg, er det tyske områdes store maler og grafiker. I ham kombineres Nederlandenes hang til naturalisme og detaljetrohed og den italienske renæssancens idealisme og kølige intellekt med en særlig tysk, psykisk dimension: en særpræget surrealistisk tone, der sniger sig ind og gier Dürers mægtige lisærk en hel speciel dimension, som er sær at få hold på. Vi il se nærmere på hans portrætter af tidens mennesker, både de mindre kendte og dem med de allerhøjeste poster. Altertaler og bibelske motier gies der righoldige eksempler på, ligesom hans nærmest Leonardo da Vinci-agtige naturundersøgelser i tegning og akarel tages op. Der gies også eksempler på hans storslåede grafiske lisærk i kobberstik og træsnit. 29/10** THOMAS GAINSBOROUGH ( ) Gainsboroughs irtuose malerier er ren øjenfryd, både i portrætter og landskaber. Hans let rokoko-prægede kunst er typisk for den engelske præromantik, ds. for den særlige følsomme stemning, som prægede England op mod år Det er herregårdenes og højadelens tidsalder, men det er også det opkommende borgerskabs epoke her i tiden omkring frihedskrige og industriel reolution: Gainsboroughs hensmeltende nostalgi i hans pittoreske skildringer af den uskyldige landbefolkning i pagt med naturen skal ses på netop dén baggrund. Gainsborough er en fuldgyldig, frydefuld og sympatisk repræsentant for engelsk 1700-tal. 12/11** EDVARD MUNCH ( ) Edard Munch er Skandinaiens store ekspressionistiske maler. Præget af en barndom med sygdom og død led han hele liet af sorte, dødsangste perioder, som satte deres ubestridelige præg på hans billedkunstneriske udtryk. Han slider sig fri fra den hårde kristendom, han oksede op med, kaster sig ind i det moderne li, tager sine maleriske forbilleder blandt naturalismens og impressionismens malere, inden han finder sit helt eget, dybt originale billedudtryk: Hem kender ikke f.eks. Skriget og Madonna, billeder fulde af eksistentiel angst og kal inden for kærlighedsliet, hor kinden synes ham en farlig skabning.

15 HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM Gratis for Storkunder Alle foredrag under Holstebro Kunstmuseum foregår på Holstebro Kunstmuseum, Museumsej 2, Holstebro. De starter kl og entreen er kr. 50, /02** ANTHONIS VAN DYCK ( ) Anthonis an Dyck ble oplært hos bl.a. Antwerpens store maler Rubens, men udiklede en mindre robust og mere fintfølende kunst end hans. Efter en længere periode i Italien ble han i 1632 hofmaler i England, og her bringer hans portrætter en afgørende epoke i dette lands historie til lie. Kong Charles I og Dronning Henrietta Maria og deres børn og landets fremtrædende personligheder blier malet i tidens barokke formsprog, egnet for eneældens fyrster, krydret med en sand idunderlighed i den maleriske håndtering. Engelsk historie op til Charles I s henrettelse i 1649, landets store personligheder, kultur- og kunsthistorie belyses med udgangspunkt i an Dycks betagende portrætter. 18/02** WILLIAM MORRIS ( ) En magtfuld fortaler for det gode håndærk i modsætning til industrialismens masseproduktion, er tekstildesigneren, kunstneren, forfatteren og samfunds-debattøren og den utopiske socialist William Morris ( ), som også ar tæt forbundet med Prærafaelitterne. Han dannede kunsthåndærkerbeægelsen The Arts and Crafts Moement (pendant her hjemme kaldes Skønirke), og hans udødelige designs til tekstiler sælges den dag i dag. William Morris skabte sit eget firma, Morris & Co, hor maleren William Burne-Jones også arbejdede. Han hade sit eget forlag kaldet The Kelmscott Press, hor han udga egne bøger og dyrkede det gode boghåndærk. 04/03** MAX LIEBERMANN ( ) Opokset i en hoedrig jødisk familie i Berlin i sit fædrene palads på Pariserplatz (hans egen fremtidige bolig), hade Max Liebermann store sociale fordele, men nåede i sit lange li også at oplee de ulykkelige politiske forhold i 1930 erne, hor hans mange store poster i kunstliet ble frataget ham: For Max Liebermann ble en af sin tids største tyske kunstnere, og hans indflydelse på tysk kunst og museumsindsamling kan ikke oerurderes. Hans motier er portrætter, folkelisbilleder og landskaber, udført med en gennem liet stadig mere imponerende teknisk irtuositet. Hans kunst spænder fra naturalisme til impressionisme, og i hans sidste år i eksil på landstedet ed Wannsee udikler han tilmed en nærmest ekspressionistisk farekraft i blomsterbilleder fra den hae, hor han finder fred og trøst.

16 HOLSTEBRO FOLKEUNIVERSITET Praktiske oplysninger: * Gratis for alle ** Entré kr. 50,- (dog gratis for storkunder) - studerende, der kan foreise studiekort kr. 25,- Som storkunde har irksomhedens medarbejdere gratis adgang til alle foredrag inden for folkeuniersitetets program. Folkeuniersitetets storkunder er: Holstebro-Lemig-Struer

Konstruktive nyheder November 2012

Konstruktive nyheder November 2012 Konstruktie nyheder Noember 2012 Baggrund for dette Journalistiske laboratorium Et journalistisk laboratorium (J-lab) har til hensigt at udforske og udikle et nyt journalistisk ærktøj, irkemiddel eller

Læs mere

En samtaleguide for frafaldstruede elever. Frederikshavn Handelsskole HG Kirkegade 9 9900 Frederikshavn

En samtaleguide for frafaldstruede elever. Frederikshavn Handelsskole HG Kirkegade 9 9900 Frederikshavn En samtaleguide for frafaldstruede eleer På ej - Introduktion Had Eleen forklarer had han/hun opleer som problemet, og hilke forentninger eleen har til samtaleforløbet Det afklares hordan mentor og ele

Læs mere

Velkommen i koldbøtten

Velkommen i koldbøtten Velkommen i koldbøtten Vi sætter en stor ære i at ære med til at uddanne nye pædagoger og i håber at du il få meget med dig herfra, ligesom i også håber, at du kan gie os meget. Vi opfordrer dig til at

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Foredrag om Fruentimmere og Folkehold

PRESSEMEDDELELSE. Foredrag om Fruentimmere og Folkehold PRESSEMEDDELELSE Foredrag om Fruentimmere og Folkehold Med efterårets foredragsrække stiller Gammel Estrup Herregårdsmuseet skarpt på fortidens Fruentimmere og Folkehold. Foredragsrækken indledes med en

Læs mere

11:30-12:30 Oplæg om det interpersonelle klasserum, v. dr. Tim Maindhard, Utrecht Universitet.

11:30-12:30 Oplæg om det interpersonelle klasserum, v. dr. Tim Maindhard, Utrecht Universitet. Dagens program 9:00-10:00 Ankomst, registrering og kaffe 10:00-11:20 Velkomst ed V. Projektleder Henrik Nee, rektor ed Skie Handelsgymnasium. Oplæg med resultater fra -projektet,. forskerteamet: Lea Lund

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Museum Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg og Omegns Amatørarkæologer Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson

Læs mere

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Dronningensgade set mod nord fra ca. Jyllandsgade. Foto Hugo Matthiessen 1914 VELKOMMEN TIL SÆSON 2014-2015 Vi håber, at rigtig mange vil deltage i vore arrangementer.

Læs mere

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen

FORSØGSVEJLEDNING. Kasteparablen Fysik i idræt - Idræt i fysik 006 FORSØGSVEJLEDNING Kasteparablen Formål: At bestemme kastelængden (x-positionen) for kast ed forskellige afleeringsinkler: o Ca. 30 o. o Ca. 45 o. o Ca. 60 o. og ed brug

Læs mere

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Fælles foredragsrække i Hillerød og omegns kirker, efterår 2015 Fortsættelsen af Salmemaraton projektet HVER GENERATION har brug for at kunne kaste sit eget

Læs mere

KUNSTHISTORIENS STORE MESTRE

KUNSTHISTORIENS STORE MESTRE KUNSTHISTORIENS STORE MESTRE Alle foredrag vises som PowerPoint. Jeg medbringer gerne selv computer, men projektor skal stilles til rådighed, samt lille lampe på bord. Kunsthistoriker, mag.art. Signe Jacobsen

Læs mere

SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10 SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10. Niels Ploug

SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10 SOCIAL ARV SAMMENFATNING :10. Niels Ploug 05:10 Det ser ud til, at de kulturelle forhold forstået som den påirkning der finder sted mellem mennesker i deres løbende omgang med hinanden spiller en betydelig rolle i forklaringen af sociale forskelle.

Læs mere

Tirsdag 10. januar kl Slægtsforskning uden kirkebøger Kommunikationsmedarbejder ved Rigshospitalet Erik Kann, København Sted: Knudepunktet

Tirsdag 10. januar kl Slægtsforskning uden kirkebøger Kommunikationsmedarbejder ved Rigshospitalet Erik Kann, København Sted: Knudepunktet Tirsdag 10. januar kl. 19.00 Slægtsforskning uden kirkebøger Kommunikationsmedarbejder ved Rigshospitalet Erik Kann, København Entre: 0 kr./50 kr. (medlem/ikke medlem) Tirsdag 17. januar kl. 13.30 Min

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyhedsbrev for den 11.02.13. Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyheder Ny hjemmeside og nyt nyhedsbrev Vi har langt om længe fået vores nye hjemmeside op at køre. På hjemmesiden er det muligt at læse

Læs mere

Sundhedssekretariatet. ETOS Svendborg 2013. Elevers trivsel og sundhed

Sundhedssekretariatet. ETOS Svendborg 2013. Elevers trivsel og sundhed Sundhedssekretariatet ETOS Sendborg 2013 Eleers trisel og sundhed 2 ETOS Sendborg 2013. Eleers trisel og sundhed Sendborg Kommune Sundhedssekretariatet Singet 14 5700 Sendborg Udarbejdet af Anne Bøgegaard

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Rejsen over Limfjorden

Rejsen over Limfjorden Rejsen oer Limfjorden Indledning Der har gennem de senere år æret stor diskussion om at forandre infrastrukturen omkring Limfjorden i Aalborg ed at oprette en 3. Limfjordsforbindelse. Et spørgsmål som

Læs mere

Lorentz kraften og dens betydning

Lorentz kraften og dens betydning Lorentz kraften og dens betydning I dette tillæg skal i se, at der irker en kraft på en ladning, der beæger sig i et agnetfelt, og i skal se på betydninger heraf. Før i gør det, skal i dog kigge på begrebet

Læs mere

Nyhedsbrev fra Historik Samfund for Sydøstjylland

Nyhedsbrev fra Historik Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev fra Historik Samfund for Sydøstjylland Oktober 2013 Torsdag 3. oktober. Reception for Lokalhistorisk Årbog 2013 Dovendanken, sølvbægeret og andre gode historier i lokalhistorisk årbog. Hvad

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Kan billedet bruges som kilde?

Kan billedet bruges som kilde? I Kildekritikkens ABC har du læst om forskellige tilgange til skriftlige kilder. I dette afsnit kan du lære mere om kildekritik ift. plakater, fotos, malerier, og andet, der kan betegnes som billeder.

Læs mere

Lystrup kirkehøjskole Sæson Livshistorier

Lystrup kirkehøjskole Sæson Livshistorier Lystrup kirkehøjskole Sæson 2016 2017 Livshistorier Fem foredrag arrangeret af Lystrup menighedsråd Lystrup kirkehøjskole 2016 2017 Livshistorien Alle mennesker har en livshistorie, som de kan fortælle

Læs mere

TRAFIK- KONFERENCE. den 2. - 3. april 2008. Hotel Prindsen, Roskilde. Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere

TRAFIK- KONFERENCE. den 2. - 3. april 2008. Hotel Prindsen, Roskilde. Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere TRAFIK- KONFERENCE 08 Aktuel politisk debat med transportministeren og trafikpolitikere fra Folketinget Rejsekortet Bestillerrollen kommunerne og trafikselskaberne i dialog Infrastrukturkommissionen giver

Læs mere

Haslev Folkeuniversitet

Haslev Folkeuniversitet Haslev Folkeuniversitet Vestervang 2 Tlf.: 5631 1452 Mail: jepsenknud@gmail.com Tidligere sæsoner 2013 2013-2014 Efterår: Søren Kierkegaard og vor tid: Søren Kierkegaard 08-10- 2013 Tirsdage 8.okt. - 15.okt.

Læs mere

EN SKOLE I FORANDRING

EN SKOLE I FORANDRING EN SKOLE I FORANDRING INKLUSION, FORANDRINGSLEDELSE OG VISIONER FOR GRUNDSKOLENS FREMTID KONFERENCE 10.03.2014 ODENSE CONGRESS CENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK EN SKOLE

Læs mere

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber

B I R G I T T E T H O R L A C I U S 21.09.13-18.10.13. GalleriWeber B I R G I T T E T H O R L A C I U S F R E D E I N G E T R O E L S E N L I N D H O L M 21.09.13-18.10.13 GalleriWeber Bagergade 39 5700 Svendborg Tlf.: 6110 5159 www.galleriweber.nu smedjen@post.tele.dk

Læs mere

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 17.09.17 23.09.17 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov I sommeren 2016 fandt tre heldige og ihærdige amatørarkæologer den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid.

Læs mere

eksklusivt for Museumsklubbe IDEAL. Ein Gesp Fyns kunstmuseum Kærligheden mellem Carl og Anne Marie Carl nielsen Museet

eksklusivt for Museumsklubbe IDEAL. Ein Gesp Fyns kunstmuseum Kærligheden mellem Carl og Anne Marie Carl nielsen Museet 201a2m Progr eksklusivt for Museumsklubbe ns medlemmer 26.1. h räch Gespräc IDEAL. Ein Gesp Fyns kunstmuseum 8.5. Døden i Landsbyen den Fynske landsby 28.2. Kærligheden mellem Carl og Anne Marie Carl nielsen

Læs mere

Livsstil, fælles energi og mestring

Livsstil, fælles energi og mestring Livsstil, fælles energi og mestring 24. november 2015 Region Midtjylland Regionspsykiatrien Vest Livsstil, fælles energi og mestring Konference for medarbejdere og borgere i psykiatrien Der er ulighed

Læs mere

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal.

Tirsdag den 18. februar 2014 kl. 19.00 Foredragsaften i Toldkammeret, Havnepladsen 1, 3000 Helsingør, lille sal på 1. sal. E-mail Nyhedsbrev nr. 31 Kære medlemmer af Scleroseafdelingens Lokalafdeling. Hermed fremsender vi invitation til arrangementer i januar, februar og marts 2014 Vi starter det nye år med en Caféaften med

Læs mere

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950

Lokalhistoriske. arrangementer. Sinding, 1950 Lokalhistoriske arrangementer Sinding, 1950 Silkeborg efterår 2009 BESØG PÅ FUNDER RADIOMUSEUM Onsdag 19. august kl.19 Bjarne Jensen vil vise og fortælle om sine 1685 gamle radioer, grammofoner, fjernsyn

Læs mere

Holstebro Folkeuniversitet

Holstebro Folkeuniversitet Holstebro Folkeuniversitet forårets program 2012 holstebro museum danmarks besættelse ledelse vifu nordvestjysk slægtshistorie modernitetens verden ledelse Ledelse 10/1 Moderne ledelse i det offentlige

Læs mere

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER MAJ 2014 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER En guide til bygherrer, lokalpolitikere og planlæggere om arkæologiske udgravninger 2 BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER BYGGERI & ARKÆOLOGI Denne

Læs mere

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april.

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Side 1 Krigerne kommer Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Verdens premiere Udstillingen er er en rejse igennem tiderne, med udstillinger

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE

DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 29.09.2014 KURSER & KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DIGITALE UDFORDRINGER I UNDERVISNINGEN AF UNGE Vi elsker det,

Læs mere

VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE. Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016

VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE. Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016 VELKOMMEN TIL FOLKEUNIVERSITETET I SLAGELSE Du behøver ikke at have 12 i snit for at komme på Universitetet PROGRAM EFTERÅR 2016 FÆLLES OM FORDYBELSE Har du lyst til at lære noget nyt om et emne, så gå

Læs mere

RØDDING BØRNEHAVE GRANKOGLEN

RØDDING BØRNEHAVE GRANKOGLEN RØDDING BØRNEHAVE GRANKOGLEN Indholdsfortegnelse Foraltningens forord Side 3 Årsberetning Side 4 Data Side 5 Status på egne indsatsområder Side 7 Temaer 2012-2015 Side 8 Indsatsområder fremadrettet Side

Læs mere

Formandens sidste beretning

Formandens sidste beretning LEDER Da kunstmuseet i Tønder for ca. 8 år siden fik stiftet sin venneforening fik den betegnelsen Sønderjyllands Kunstmuseums Venner. Senere måtte foreningen, som følge af den store museumsfusion Museum

Læs mere

Forår 2014 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle, Folkeuniversitetet mm Efterår 2013 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle og Folkeuniversitetet mm

Forår 2014 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle, Folkeuniversitetet mm Efterår 2013 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle og Folkeuniversitetet mm Signe Jacobsen, kunsthistoriker, mag.art. Oversigt over foredrag frem til forår 2016 Som aftalt pr. 3.4.2015 Se yderligere www.kunstforedragogkunstguide.dk Forår 2016 for Kunst&Kulturhøjskolen i Vejle

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget mandag 17. sep 2012. Uge 38, mandag 17. sep 2012 18/09/2012 15:10. 17:30 P1 Debat på DR2 Ny tekst

Side 1. Rettelser foretaget mandag 17. sep 2012. Uge 38, mandag 17. sep 2012 18/09/2012 15:10. 17:30 P1 Debat på DR2 Ny tekst Side 1 Uge 38, mandag 17. sep 2012 17:30 P1 Debat på DR2 Ny tekst Hvis du gerne vil være gravid skal du undgå stress, for meget soja, hvidt sukker og rødt kød. Du bør hverken ryge eller drikke og skal

Læs mere

MYTER OG FORDOMME FACTS fra spæd til teenager (FORSIDE BILLED)

MYTER OG FORDOMME FACTS fra spæd til teenager (FORSIDE BILLED) Fagligt Selskab for Børnesygeplejersker afholder LANDSKURSUS den 6. og 7 april 2011. MYTER OG FORDOMME FACTS fra spæd til teenager (FORSIDE BILLED) SIDE 2 Landskursus 2011 Onsdag den 6. april og torsdag

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

ARRANGEMENTER. www.tbib.dk. PER BRÆNDGAARD Drop slankekuren. RIBE BRYGHUS Øl-arrangement. BJARNE NIELSEN BROVST Forfatterforedrag

ARRANGEMENTER. www.tbib.dk. PER BRÆNDGAARD Drop slankekuren. RIBE BRYGHUS Øl-arrangement. BJARNE NIELSEN BROVST Forfatterforedrag PER BRÆNDGAARD Drop slankekuren RIBE BRYGHUS Øl-arrangement BJARNE NIELSEN BROVST Forfatterforedrag BOGCAFÉ De bedste bøger fra 2015 SANGAFTEN Syng med fra Højskolesangbogen JENS SMÆRUP SØRENSEN Forfatterforedrag

Læs mere

DEN STRESSEDE UNGDOM

DEN STRESSEDE UNGDOM DEN STRESSEDE UNGDOM HVOR STORT ER PROBLEMET? OG HVAD KAN VI GØRE VED DET? KONFERENCE ODENSE MØDECENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DEN STRESSEDE UNGDOM Jeg begyndte for

Læs mere

EFTERÅR LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING

EFTERÅR LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING EFTERÅR 2015 LOKALHISTORISKE BALLE FUNDER KRAGELUND LEMMING SEJLING SEJS-SVEJBÆK SERUP SILKEBORG SINDING ...FØLG OS PÅ FACEBOOK Slægtsforskercafé Udflugt til Viborg Museum Vi tager på udflugt til Viborg

Læs mere

Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati

Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati Campus Bindslevs Plads 2015 Uge 38, Læringslaboratorium 2: Demokrati Uge 38 2015 Kl. 08.00-14.00 Mandag 14.09.15, Læringsforløb 8 Kl. 08.00-10.00 Kl. 08.00-12.00 Tirsdag 15.09.15,, Onsdag 16.09.15, Byrådssalen

Læs mere

Furesø Kommune SUND ALDRING SPÆNDENDE FOREDRAG FOR SENIORER I FURESØ. Furesø Kommune. Stiager Værløse. Udgivet: 1.

Furesø Kommune SUND ALDRING SPÆNDENDE FOREDRAG FOR SENIORER I FURESØ. Furesø Kommune. Stiager Værløse. Udgivet: 1. Furesø Kommune SUND ALDRING SPÆNDENDE FOREDRAG FOR SENIORER I FURESØ Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Udgivet: 1. september 2017 VELKOMMEN TIL ET EFTERÅR MED FOKUS PÅ SUNDHED Mørket banker på og efteråret

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Program for efterår 2017. Evt. ændringer vil fremgå af foreningens website: www.shfs.dk Tirsdag den 5. september 2017, Sønderborg Bibliotek, kl. 19.00-ca. 21.00:

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget fredag 13. apr 2012. Uge 16, mandag 16. apr 2012 17/04/2012 10:24. 21:25 Horisont: De virtuelle massemordere Ny tekst

Side 1. Rettelser foretaget fredag 13. apr 2012. Uge 16, mandag 16. apr 2012 17/04/2012 10:24. 21:25 Horisont: De virtuelle massemordere Ny tekst Side 1 Uge 16, mandag 16. apr 2012 21:25 Horisont: De virtuelle massemordere Ny tekst Når sagen mod norske Anders Breivik begynder mandag, vil der være fokus på hans syn på indvandrere og højreekstremisme.

Læs mere

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland

Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Slægtshistorisk Forening Sønderjylland Program for forår 2018. Evt. ændringer vil fremgå af foreningens website: www.shfs.dk Vær opmærksom på, at foreningens møder fortrinsvis afholdes i lokaler i Multikulturhuset,

Læs mere

Seniorer i HK MidtVest. Herning og Ikast-Brande kommuner. Program for 2. halvår 2015

Seniorer i HK MidtVest. Herning og Ikast-Brande kommuner. Program for 2. halvår 2015 Seniorer i HK MidtVest Herning og Ikast-Brande kommuner Program for 2. halvår 2015 Bestyrellsen i HK MiidtVest Seniiorer Herniing og IIkast--Brande kommuner Formand Birgit H. Nielsen Ravelsvej 5 7400 Herning

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM 2016

EFTERÅRSPROGRAM 2016 EFTERÅRSPROGRAM 2016 Når reformationen fortolker sig selv. Fejringer gennem 400 år. Foredrag v. Carsten Bach-Nielsen, lektor kirkehistorie, AU Da det første hundrede år var gået, siden reformationen tog

Læs mere

Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 1999.

Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Resume Folketallets beægelser i Odense Kommune i 1999. Nr. 3 marts 2000 Folketallet steg i løbet af 1999 med 32 personer

Læs mere

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES

DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER KONFERENCE SCANDIC ODENSE 29.01.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK DET PERFEKTE LIV - EN KONFERENCE OM UNGES FORTÆLLINGER Ungdomslivet

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg Museum Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson med onsdagsforedrag Programmet

Læs mere

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i

Slotsbanken blev undersøgt og restaureret i af Nationalmuseet, og arbejdet blev en manifestation af en national interesse og selvbevidsthed i Rejsen til Ribe Danskstudiets klassiker, rejsen til Ribe for 1. årgang, fandt i år sted 13.10-15.10 2005. I Ribe vandrer man rundt imellem forskellige tidsaldres kunst, arkitektur og bylandskab og gør

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06. Den største frygt om pædofiliskræk og forebyggelse Konference Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Den største frygt om pædofiliskræk

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Trente Mølle. Natur- og friluftsgård i bevægelse. Strategi & indsatsplan 2010-2014

Trente Mølle. Natur- og friluftsgård i bevægelse. Strategi & indsatsplan 2010-2014 Trente Mølle Natur- og friluftsgård i beægelse Strategi & indsatsplan 2010-2014 Bestyrelsen januar 2010 Trente Mølle Natur-, Miljø- og Lokal Agenda 21 Center Trenteej 7, Ny Stenderup, 5672 Broby. Tlf.

Læs mere

Vild med Viden. 4 spændende foredrag der gør dig klogere. Nykøbing januar april 2016

Vild med Viden. 4 spændende foredrag der gør dig klogere. Nykøbing januar april 2016 Nykøbing januar april 2016 Vild med Viden 4 spændende foredrag der gør dig klogere Kom og hør foredrag med Thy-Mors HF & VUCS egne lærer helt gratis. Indledning Er du Vild med Viden? Thy-Mors HF & VUC

Læs mere

Matematik F2 - sæt 1 af 7, f(z)dz = 0 1

Matematik F2 - sæt 1 af 7, f(z)dz = 0 1 f(z)dz = 0 1 I denne uge er det meningen, at I skal blie fortrolige med komplekse tal og komplekse funktioner af en kompleks ariabel. Vi skal kigge nærmere på, hornår komplekse funktioner er differentiable

Læs mere

Nyhedsbrev august 2015

Nyhedsbrev august 2015 Historisk Samfund for Sydøstjylland: Nyhedsbrev august 2015 Udflugt til herregården Sønderskov ved Brørup og det historiske Skibelund Krat Tid: Lørdag den 22. august 2015 kl. 13.30 til ca. kl. 17.00 Sønderskov

Læs mere

1. Titel: (Emne/overskrift til elektronisk tilmelding) - indsendes senest 12. marts kl. 10.00 til anha21@ucl.dk og c.c. til hems@ucl.

1. Titel: (Emne/overskrift til elektronisk tilmelding) - indsendes senest 12. marts kl. 10.00 til anha21@ucl.dk og c.c. til hems@ucl. Projektskabelon Afdeling/enhed: Blangstedgårdsvej Oprettelsesdato: 07.02.2012 Udarbejdet af: anha21 Journalnummer: 1900.1960-408-2011 Dokumentnavn: Dokumentnummer: Skabelon Beskrivelse af emne til Tværprofessionelt

Læs mere

Historisk Samfund for Sydøstjylland Januar 2015

Historisk Samfund for Sydøstjylland Januar 2015 Nyhedsbrev fra Historisk Samfund for Sydøstjylland Januar 2015 Godt nytår. Lokalhistorisk inspirationsdag 2015 Historisk Samfund inviterer igen i år til Lokalhistorisk Inspirationsdag. Denne gang bliver

Læs mere

Nyhedsbrev fra Historisk Samfund for Sydøstjylland april 2013

Nyhedsbrev fra Historisk Samfund for Sydøstjylland april 2013 Nyhedsbrev fra Historisk Samfund for Sydøstjylland april 2013 Restaurering af Tyrstrup Kirke Sted: Tyrstrup Kirke Tid: Tirsdag den 9. april kl. 19.00 Entre kr. 50,00 Arkitekt O. Reinhard Hansen vil fortælle

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Nitten glade og berigede gymnasieelever forlod DTU Fotonik fredag d. 12. juli efter en uge fyldt med megen lærdom og fornøjeligt samvær.

Nitten glade og berigede gymnasieelever forlod DTU Fotonik fredag d. 12. juli efter en uge fyldt med megen lærdom og fornøjeligt samvær. Hænderne helt nede i teknologierne på OpticsCamp Små forskerspirer voksede sig store under DTU Fotoniks femte OpticsCamp i starten af juli 2013. Summercamp'en er gratis fra start til slut og fyldt til

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv

En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv FORÅRSPROGRAM 2016 En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv Debatmøde med Biskop Christian Alsted fra Metodistkirken i Norden og Baltikum, Biskop Tine Lindhardt

Læs mere

Erhvervskvinder Trekantområdet August 2012, nr. 7

Erhvervskvinder Trekantområdet August 2012, nr. 7 Erhvervskvinder Trekantområdet August 2012, nr. 7 Velkommen til augustmødet. Tirsdag, den 21. august kl. 18:00 Spændende virksomhedsbesøg på Den Gamle Avlsgård i Ribe Program Kl. 18:00 Vi mødes på Den

Læs mere

RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE

RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL FOREBYGGELSE KONFERENCE SCANDIC ROSKILDE 27.04.2015 PÆDAGOGIK & PSYKOLOGI KURSEROGKONFERENCER.DK RADIKALISEREDE UNGE VIDEN, INDSIGT OG REDSKABER TIL

Læs mere

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09.

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09. Forstå hjernen Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning Konference Hotel Scandic Odense 23.09.2013 Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

KULTURTJENESTENS 2012-2013. Middelaldercentret. Teatret Masken. Fuglsang kunstmuseum. Museum Lolland-Falster

KULTURTJENESTENS 2012-2013. Middelaldercentret. Teatret Masken. Fuglsang kunstmuseum. Museum Lolland-Falster KULTURTJENESTENS TILBUD FOR SFO 2012-2013 Middelaldercentret Teatret Masken Fuglsang kunstmuseum Museum Lolland-Falster Kurser og kulturtilbud for pædager i SFO og børn i SFO1 og SFO2 KULTURTJENESTEN giver

Læs mere

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND

Børn og unge. vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste INDBYDELSE TIL ÅRSMØDE DEN 12. 13. NOVEMBER 2015 NYBORG STRAND Børn og unge vi vil det bedste BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN HOLDER ÅRSMØDE D. 12. 13. NOVEMBER PÅ NYBORG

Læs mere

"I Danmark er jeg født"

I Danmark er jeg født "I Danmark er jeg født" Myten om den fejlslagne integration Medlemskonference Foreningen Center for Ungdomsforskning d. 1. november 2010 Festsalen Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Med denne konference

Læs mere

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK

MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK MEDLEMSBLADET DISFONFINS.DK to Efter en velbesøgt generalforsamling føler jeg bestyrelsen har fået fuldmagt til at fortsætte i det spor vi gennem tid har fulgt: At formidle kunst og nedbryde afstanden

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

Inden udstillingen slutter den 4. november 2014 får du her et godt tilbud og mulighed for endnu en gang at se udstillingen:

Inden udstillingen slutter den 4. november 2014 får du her et godt tilbud og mulighed for endnu en gang at se udstillingen: MEDLEMSBLADET BYD VEN/-INDE/GÆST Der er ved begyndelsen af september måned mere end 20.000 mennesker, der fra nær og fjern har taget turen til Tønder for at se Kunstmuseets særudstilling om møbelarkitekten

Læs mere

Program for Center for Personlig Udvikling Viborg pr. 12/1 2014

Program for Center for Personlig Udvikling Viborg pr. 12/1 2014 Program for Center for Personlig Udvikling Viborg pr. 12/1 2014 For tilmelding til arrangementer: telefon nr. 2366 7494 - bedst pr. sms, eller e-mail cpuviborg@gmail.com, skriv arrangement og medlems nr.

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Konflikthåndtering og kommunikation. Lær at tackle konflikter konstruk1vt, inden de når at skabe ineffek/vitet, stress eller tab af arbejdsglæde.

Konflikthåndtering og kommunikation. Lær at tackle konflikter konstruk1vt, inden de når at skabe ineffek/vitet, stress eller tab af arbejdsglæde. Konflikthåndtering og kommunikation Lær at tackle konflikter konstruk1t, inden de når at skabe ineffek/itet, stress eller tab af arbejdsglæde. Det er helt utroligt, hordan alle AROS underisere formår at

Læs mere

Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker

Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker Konference om Psykiatrisk Sygepleje afholdes af Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker 3. og 4. Juni 2014 Hotel Faaborg Fjord Tema Brugerinddragelse,

Læs mere

Lærervejledning: Skolemateriale til 4.-6. og 7.-9. klassetrin

Lærervejledning: Skolemateriale til 4.-6. og 7.-9. klassetrin Lærervejledning: Skolemateriale til 4.-6. og 7.-9. klassetrin Besøg på Kroppedal Museum Fyrsten fra Ishøj Temaer i udstillingen Det foreliggende skolemateriale kan bruges som forberedelse til et besøg

Læs mere

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras Historisk Bibliotek Vikingerne Jens Pietras Danmarks Tropekolonier Forlaget Meloni 2011 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jens Pietras Redaktør: Sara Louise Harbo & Malene Mygind Serieredaktører: Henning

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Lystrup kirkehøjskole Sæson 2015 16 Mødet med de andre

Lystrup kirkehøjskole Sæson 2015 16 Mødet med de andre Lystrup kirkehøjskole Sæson 2015 16 Mødet med de andre Fem foredrag arrangeret af Lystrup Menighedsråd Lystrup kirkehøjskole 2015-2016 Mødet med de andre Det er gennem mødet med de andre vi oplever verden.

Læs mere

Ledertræf i Region Nordjylland. Program 11.11.11

Ledertræf i Region Nordjylland. Program 11.11.11 Ledertræf i Region Nordjylland Program 11.11.11 LEDERTRÆF I REGION NORDJYLLAND Dagens ordstyrer er psykiatridirektør Per Lund Sørensen Kl. 8.15 Kl. 9.00 Kl. 9.10 Check ind og morgenmad Velkommen v. regionsdirektør

Læs mere

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Redigeret af: Mads C. Forchhammer Hans Meltofte Morten Rasch Aarhus Universitetsforlag Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Danmarks Miljøundersøgelser,

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

Hvorfor Augustenborg?

Hvorfor Augustenborg? Hvorfor Augustenborg? Arrangementer i november 2011 Brovold Nu kan Augustenborgs tidlige historie skrives om v. Susanne Østergaard Susanne Østergaard uddannet arkæolog fra Århus Universitet/Moesgaard kommer

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der er en folkeoplysende

Læs mere