Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde (SAB-SOS) Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Asfaltreparationer - Genmarkering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde (SAB-SOS) Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Asfaltreparationer - Genmarkering"

Transkript

1 Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde () Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Asfaltreparationer - Genmarkering Marts LVD-AR&KA

2 Side 2 af 32 INDHOLDSFORTEGNELSE SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSE ()... 4 Styring og samarbejde Alment Møder Arbejdsplan og opgavestyring mv Kontrol Dokumentation Kvalitets- og miljøledelse Styring af sikkerhed og sundhed i arbejdsområderne Trafiksikkerhed og -afvikling Forhold til myndigheder, herunder ledningsejere Erstatningskrav fra tredjemand mod driftsherren Bilag 1 Samarbejdets opstart Bilag 2 PSS, Plan for sikkerhed og sundhed BILAG givet med henvisning ved link Vejdirektoratet organisation: Paradigme for Plan for sikkerhed og sundhed: ntreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/plan-for-sikkerhed-og-sundhed.aspx >Paradigme - drift. JobManager: eb/entreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/jobmanager-vejledninger.aspx Vejman.dk: > Vejman.dk Produkthæfte. Instruks og ansøgning om råden over vejareal Tegningsarkiv: gtrafikfagligesystemer/dataogtegninger/sider/default.aspx Danbro: Paradigme for referat af koordinerende sikkerhedsmøder:

3 Side 3 af 32 ntreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/møder-i-anlægsfasen.aspx >Paradigmer: Referat af koordinerende sikkerhedsmøder. Paradigme for Plan for sikkerhed og sundhed: ntreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/plan-for-sikkerhed-og-sundhed.aspx >Paradigme - drift. Spærretider og vejgrænser:

4 Side 4 af 32 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSE () Styring og samarbejde 1. Alment 1.1 Organisation SAB - Styring og samarbejde () er supplerende arbejdsbeskrivelse til AAB - Styring og samarbejde, juni Denne gælder for asfaltreparationer & genmarkering af kørebaneafmærkning (LVD-AR & KA). har til formål at fastlægge rammer og vilkår for samarbejdet ved entreprisens gennemførelse for både driftsherre og entreprenør. Det er tilstræbt, at alle relevante forhold i forbindelse med entreprisens styring og samarbejde er medtaget i, mens tekniske kvalitetskrav, mv. findes i SAB-TEK for fagområderne. Vejdirektoratets mission Vejdirektoratet er ansvarlig for statens veje Vejdirektoratet fremmer et sammenhængende vej- og transportsystem Under hensyntagen til omgivelserne arbejder Vejdirektoratet for, at mennesker og gods kommer nemt og sikkert frem. Vejdirektoratets værdigrundlag er baseret på følgende centrale værdier: Engagement Kompetence Samarbejde Kreativitet Troværdighed Vejdirektoratets ordinære organisation fremgår af Entreprenørens ordinære organisation fremlægges ved opstartmøde/opstartworkshop Hovedroller og niveauer Skemaet neden for viser betegnelser på samme organisatoriske niveauer i ledelsen af entreprisen. Antal niveauer hos entreprenøren afhænger af dennes organisering, fx kan kontraktholder og entrepriseansvarlig være repræsenteret ved samme person. Driftsherren Entreprenøren Kontraktholder Driftsherren repræsenteret ved direktør eller områdechef Kontraktholder Den kontraherende juridiske enhed repræsenteret ved en direktør. Entrepriseansvarlig Driftsherren repræsenteret ved projektleder for den Entrepriseansva rlig Den relevante organisatoriske enhed repræsenteret

5 Side 5 af 32 entrepriseansvarlige organisatoriske enhed, Drift og vedligehold, ved fx en områdeansvarlig leder Entrepriseledels e Entrepriselederen fra den entrepriseansvarlige organisatoriske enhed, Drift og vedligehold assisteret af entreprisestyrere. Entrepriseledels e Entrepriseleder og evt. assisterende entrepriseledere Driftsherrens entrepriseorganisation Ved driftsherren forstås Vejdirektoratet i den entrepriseretlige rolle. Driftsherrens samlede entrepriseorganisation forelægges på opstartworkshoppen, jf., Bilag 1 Samarbejdets opstart. Driftsherrens entrepriseleder har prokura til at indgå bindende aftaler med entreprenøren ud over rammeaftalens rammer Entreprisestyreren betegner den part, som driftsherren har tilknyttet til at varetage sine interesser i entreprisen. Entreprisestyreren kan tage stilling til, om udført arbejde eller en foreslået løsning kan accepteres og har herudover prokura til at indgå aftale om tillægsarbejder inden for rammeaftalens rammer. På entreprenørens anmodning kan oplyses inden for hvilke økonomiske rammer Vejdirektoratets repræsentanter kan indgå bindende aftaler Entreprenørens entrepriseorganisation Entreprenørens entrepriseorganisation herunder fælles administration af flere entrepriser fastlægges i forbindelse med opstartsworkshoppen, jf. -BILAG 1 Samarbejdets opstart. Entreprenørens organisation og bemanding skal forelægges driftsherren inden afholdelse af opstartsworkshop. Af entreprenørens organisation skal det fremgå, hvilke medarbejdere der varetager følgende organisatoriske ansvarsområder: Entrepriseleder med ansvar for økonomi og gennemførelse af kontrakten. Daglig ansvarlig med ansvar for arbejdets udførelse. Ansvarlig for afmærkning og afspærringer samt rådighedsansøgning Arbejdsmiljøkoordinator, som varetager rollen som arbejdsmiljøkoordinator på vegne af driftsherren Kontrolansvarlige, med ansvar for at arbejdet bliver kontrolleret og dokumenteret iht. kontraktens krav. Af entreprenørens organisation skal det ligeledes fremgå, hvilke medarbejdere der er fagligt ansvarlige for de i SAB-TEK anførte fagområder. Kvalifikationskrav til organisatorisk og fagligt ansvarlige medarbejdere er anført i SAB- TEK.

6 Side 6 af Andre interessenter Vejmyndighed Vejmyndigheden behandler rådighedsansøgninger og giver tilladelser med vilkår og påbud herunder om koordinering af vejarbejder med andre entreprenører i forbindelse med vejarbejder. Vejmyndigheden kan endvidere ved udvalgte vejarbejder udføre trafiktilsyn samt-stikprøve myndighedstilsyn. Vejdirektoratets Trafikdivision, afdeling for trafikafvikling (TRA-TAO) er vejmyndighed på statsvejene. A/S Øresundsbron er vejmyndighed på Øresundsmotorvejen, Lyngby Tårbæk Kommune hhv. Gentofte Kommune er vejmyndighed på Lyngby Omfartsvej. Myndigheden udøves af Vejdirektoratet TC Trafikcentret Vejmandstilsyn Kommuner er vejmyndighed på kommuneveje. Det er TC's opgave at have et nationalt overblik over situationen på vejene hele døgnet året rundt, og understøtte at trafikken afvikles så gnidningsfrit som muligt. Det gør TC bl.a. ved: at stå for den overordnede overvågning af først og fremmest Vejdirektoratets eget vejnet med diverse installationer samt af trafiksituationen at udsende aktuel trafikinformation til trafikanterne vedrørende etablering, opretholdelse og fjernelse af afspærring og trafikomlægninger i forbindelse med entreprenørens udførelse af sine aktiviteter at støtte og bistå andre beredskabsmyndigheder i forbindelse med hændelser på vejene. Entreprenøren skal følge TCs anvisninger. Vejmandstilsyn er en funktion, der er indeholdt i vejdriftsentrepriserne. Vejmandstilsynet registrerer og indberetter uregelmæssigheder, som kan vedrøre alle entrepriser. Vejmandstilsynet udfører i hovedtræk: Strækningstilsyn ved gennemkørsel af motorveje og andre veje. Observerer, registrerer og indrapporterer uregelmæssigheder på vejen, herunder evt. trafikfarlige forhold, skader på vejen og dens udstyr. Observerer, registrerer og indrapporterer umiddelbare og synlige overtrædelser af lovgivning, manglende overholdelse af tilladelser i nærmere aftalt omfang, mv. Funktionen som driftsherrens forlængede arm, der kan indgå i en række andre opgaver i forbindelse med den daglige drift af vejene. Vejmandstilsynet udøver sin funktion i henhold til Vejdriftsentreprisen med tilhørende instrukser for alle fagområder.

7 Side 7 af 32 Vejmandstilsynet har ingen kompetencer over for drifts- og vedligeholdsentreprenørerne Beredskabsentreprenør Beredskab omfatter håndtering af trafikfarlige forhold på vejene primært vedrørende hændelser i kørespor, men også i nogen grad nødspor og rabatter Opgaverne omfatter bl.a. fjernelse af tabte genstande flytning af henstillede køretøjer afhjælpning af trafikfarlige forhold i forbindelse med akut opståede skader på vej og vejudstyr, herunder afmærkning oprydning og afmærkning i forbindelse med uheld indfangning af løsgående dyr på vejarealet samt håndtering af trafikskadede eller trafikdræbte dyr. Beredskabsentreprenøren tilkaldes via TC, når indmeldinger om trafikfarlige situationer opstår. Beredskabsentreprenøren udfører oprydning og midlertidig afspærring og i muligt omfang afværgelse af konsekvenser af situationen. Beredskabet har ingen myndighed over for drifts- og vedligeholdsentreprenørerne Vejdirektoratets øvrige entreprenører Entreprenøren skal samarbejde med øvrige drifts-, vedligeholds- og anlægsentreprenører, som arbejder for Vejdirektoratet Fremmede entreprenører på statsvejene Trafikanter Naboer Presse Fremmede entreprenører er entreprenører, som ikke arbejder for Vejdirektoratet, men som fx kan arbejde for forsyningsselskaber, lodsejere, kommuner, mv. Entreprenøren skal koordinere og samarbejde med fremmede entreprenører, som har rådighedstilladelse til at arbejde på vejen. Entreprenørens medarbejdere skal optræde hensynsfuldt overfor trafikanter. Entreprenøren må ikke på Vejdirektoratets vegne indgå aftaler med naboer til vejen. Entreprenøren skal videregive alle henvendelser fra pressen om entreprisen til driftsherren. Entreprenøren må kun efter forudgående skriftlig aftale udtale sig til pressen om forhold vedrørende entreprisen, jf. SB, ad 5, stk Lejere/forpagtere på sideanlæg Langs statsvejnettet findes ca. 40 bemandede sideanlæg. Hvert af disse sideanlæg drives af koncessionshavere, som har en kontrakt med Vejdirektoratet.

8 Side 8 af Forsyningsselskaber Ledningsejere Forsyningsselskaber er fx leverandører af strøm til vejudstyr, af telekommunikation, modtagere af spildevand og affald, o. lign. Forhold til ledningsejere er beskrevet i afsnit Samarbejdets grundlag Kommunikationen mellem parterne Orienteringspligt Sprog Kommunikation, som indeholder pligtig orientering og/eller aftaler, skal være skriftlig som hovedregel pr. eller via VD's systemer. Hvor driftsherren lader sig repræsentere af tilsyn skal kommunikationen føres mellem tilsyn og entreprenør, begge veje med cc. til driftsherren. Entreprenøren har en generel orienteringspligt overfor driftsherren. Orientering skal ske i driftsherrens system hertil, eller som aftalt med driftsherren og i relevant omfang indeholde forslag til at rette op på forholdene samt til at forebygge at lignende hændelser ikke sker fremover. Entreprenøren har en særlig orienteringspligt overfor Driftsherren og/eller væsentlige aktører fx Trafikcentret i ekstraordinære eller kritiske situationer. Som hovedregel skal Entreprenøren først sikre sig ved personlig kontakt pr. telefon, at Driftsherren og/eller relevante aktører fx Trafikcentret bliver orienteret om og bekendt med situationen inklusive med forslag til at rette op på forholdene. Efterfølgende skal Entreprenøren følge op med skriftlig orientering inklusive forslag til at forebygge lignende hændelser fremover. Arbejdsulykker eller nærved-ulykker. Trafikkritiske situationer eller trafikulykker eller nærved-ulykker relateret til entreprisens arbejder/aktiviteter. Situationer, hvor der fx i spørgsmål om afspærringsforhold konstateres væsentlige uoverensstemmelser imellem grundlaget for arbejdet og de faktiske forhold. Entreprenørens arbejdsledelse (entrepriseleder, pladsansvarlige, arbejdsmiljøkoordinator samt formænd, m.fl.) skal kunne kommunikere på dansk dvs. forstå, tale, skrive og læse dansk. Ved byggemøder accepteres, at deltagerne kommunikerer på "nordisk", dvs. dansk, svensk eller norsk (bokmål). Referater udfærdiges på dansk.

9 Side 9 af Samarbejdets gennemførelse Dialog- og tillidsbaseret samarbejde Entreprisen skal gennemføres i et samarbejde baseret på dialog og gensidig tillid i hele entrepriseperioden. Dette indebærer bl.a., at der i fællesskab skal stræbes efter: fælles forståelse af grundlaget for entreprisen fælles opfattelser af kvalitetskravene fælles fokus på mål og succeskriterier indsats for at minimere spild og spildtid indsats for at undgå misforståelser indsats for at uenigheder ikke udvikler sig til større tvister. Begge parter har derfor initiativret og -pligt til at påpege uhensigtsmæssigheder og spild i forbindelse med samarbejdet og komme med forslag til løsninger samt løbende vurdere, om opgaver i den form, de løses, giver tilstrækkelig værdi for driftsherren i forhold til omkostningen. Det dialog- og tillidsbaserede samarbejde understøttes af en række gennemprøvede samarbejdselementer og værktøjer: en god entreprisestart med workshop og projektgennemgang, jf. bilag 1 løbende sikring af det gode samarbejde fokus på forbedringer og optimeringer strategi for løsning af uoverensstemmelser Mest muligt initiativ til entreprenøren Styregruppe Entreprenøren skal planlægge og gennemføre entreprisen på basis af egne kompetencer og ressourcer, og selv tage initiativ til optimering af arbejdsgange mv. Idégenerering til og planlægning af procesoptimeringer vil primært være baseret på entreprenørens initiativer. Der forudsættes ikke etableret styregruppe for disse entrepriser Løsning af uenigheder d søges løst, hvor de opstår. Kan dette ikke lade sig gøre, anvendes beslutningstrappen med følgende trin: En uenighed som opstår mellem driftsherrens entreprisestyrere og entreprenørens formænd, og som ikke løses umiddelbart (så vidt muligt samme dag), forelægges entrepriseledelserne. Kan uenigheden ikke løses af entrepriseledelserne inden for få dage, eller opstår der en uenighed i entrepriseledelserne, som ikke kan løses her, forelægges dette for virksomhedsledelserne; dvs. entreprenørens og driftsherrens kontraktholdere. Kan uenigheder ikke løses ved ovennævnte procedure, afgøres uenigheder i henhold til AB

10 Side 10 af IKT grundlag og krav JobManager IKT står for informations- og kommunikationsteknologi. Vejdirektoratet anvender en række generelle IKT-systemer, som stilles til rådighed for entreprenøren. Entreprenøren skal benytte disse systemer til kommunikation med Vejdirektoratet og til dokumentation af arbejdet, med mindre andet aftales med driftsherren. Ud over disse generelle systemer er der i SAB-TEK anført systemer, som er specifikke for det enkelte fagområde, ligesom fagspecifikke anvendelser af de neden for anførte systemer kan være anført i SAB-TEK. Entreprenøren skal til brug af disse systemer selv stille med det nødvendige antal PC er, tabletcomputere og smartphones med internetforbindelse og med tilstrækkeligt dataabonnement. Entreprenøren skal i sit virke understøtte Vejdirektoratets informationssikkerhedspolitik i relation til alle de af Vejdirektoratets systemer, entreprenøren måtte have adgang til. Heri ligger følgende forpligtelser: Entreprenøren skal straks orientere Vejdirektoratet, såfremt han får kendskab til eller mistanke om væsentlige sikkerhedsbrud eller uvedkommendes adgang i Vejdirektoratets systemer. Entreprenøren skal til enhver tid kunne dokumentere, at han kan understøtte Vejdirektoratets informationssikkerhedspolitik, f.eks. ved certificering jævnfør ISO Entreprenøren er forpligtet til at indgå databehandleraftaler med Vejdirektoratet, jævnfør Vejledning til bekendtgørelse nr. 528 af 15. juni 2000 om sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af personoplysninger, som behandles for den offentlige forvaltning (Sikkerhedsbekendtgørelsen), såfremt entreprenøren via adgang til Vejdirektoratets systemer vil kunne tilgå personoplysninger. Entreprenøren skal på Vejdirektoratets forlangende underlægge sig en ekstern audit fra en uafhængig aktør f.eks. en revisor med det formål at få foretaget en vurdering af entreprenørens opretholdelse af det krævede sikkerhedsniveau. o Vejdirektoratet vil godtgøre entreprenøren for den tid en sådan audit måtte kræve af ham. Godtgørelsen vil blive ydet efter reglerne i SB 14, stk. 4, litra A. JobManager er Vejdirektoratets internetbaserede entreprisestyrings- og afregningssystem. JobManager understøtter samarbejdet mellem driftsherre og entreprenør, skadevoldersagsbehandler, vejtilsyn og andre der arbejder med drift, vedligehold og anlæg af veje for Vejdirektoratet. JobManager er nærmere beskrevet i Introduktion til JobManager og vejledning til entreprenør (DRI). m/inkoeb/entreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/jobmanager- Vejledninger.aspx

11 Side 11 af Vejman.dk Entreprenøren skal benytte JobManager i forbindelse med entreprisens afregning jf. SB 22 stk. 4 og entreprisens styring. Der er i andet regi (EUMAN) udviklet en kvalitetsapp til Jobmanager. Disse er ikke en del af Vejdirektoratets IT-systemer og stilles ikke til rådighed af driftsherren, og licensudgiften er Vejdirektoratet uvedkommende. Vejman.dk er Vejdirektoratets samlede vejforvaltningssystem. Vejman.dk er et enkelt og intuitivt vejforvaltningssystem, der er udviklet specifikt til de danske veje. Vejdirektoratet har samlet hovedparten af sine vej-/udstyrsdata i vejman.dk. Vejman.dk giver entreprenøren adgang til oplysning om vejen og dens udstyr, og er basissystem for flere af de efterfølgende systemer. Der henvises til Vejman.dk produkthæfte: > Vejman.dk Produkthæfte ROV (Råden over vejareal) Tegningsarkiv ROV er en del af vejman.dk, og anvendes til ansøgning om rådighedstilladelse for alle vejarbejder på statsveje samt vejarbejder på de fleste kommuneveje, jf. Se også Instruks for Råden over vejareal jf. Tegningsarkiv indeholder nogle af de tegninger, som er relevante i drifts- og vedligeholdssammenhæng. Tegningsarkivet kan tilgås geografisk via vejman.dk og webkort.vd.dk. Opslag kan også ske direkte på ejogtrafikfagligesystemer/dataogtegninger/sider/default.aspx. Øvrige tegninger stilles til rådighed gennem andre fagligt relevante databaser og systemer Vejen i billeder (VIMS) DANBRO Vejen i billeder viser for hver 20 m et digitalt billede af vejen samt vejvisningsskilte. Ud over at give mulighed for at se de lokale forhold kan billederne også anvendes i forbindelse med registrering af informationer om vejen. En bjælke på billedet giver mulighed for at aflæse bredden af kørebanen mv. DANBRO omfatter registrering af bygværker, portaler, galgemaster mv. > DanbroWeb

12 Side 12 af GPS-logning af materiel/køretøjer Der er ikke krav om GPS-logning VaV (Vejarbejdermodulet i Vejman.dk) Vejdirektoratet har etableret systemet VaV (visning af vejarbejder) for at skabe løbende overblik over planlagte arbejder på vejene og med sigte på at øge fremkommeligheden ved koordinering af vejarbejdernes tidsmæssige gennemførelse. VaV holdes opdateret primært på grundlag af de ROV-oplysninger og SMS-indmeldinger, som entreprenører har pligt til at indgive. VaV kan tilgås af Entreprenøren, som har pligt til i sin planlægning og udførelse af egne arbejder at orientere sig i VaV om andres arbejder og aktiviteter Borgerindberetningssystem Vejdirektoratet vil i fremtiden modtage henvendelser fra borgere og trafikanter via telefonapps og hjemmesider, der samles i et borgerindberetningssystem. Disse henvendelser som måtte vedr. opgaver på tilstandskrav, videresendes til entreprenøren. Entreprenøren skal kunne modtage disse videresendte henvendelser via , eller direkte ved at få adgang til systemets database, og sikre relevant tilbagemelding på henvendelserne.

13 Side 13 af Møder 2.1 Generelt Entreprenøren skal påregne følgende typer af møder sammen med driftsherren: Opstartworkshop og projektgennemgang ved projektets start Byggemøder (herunder arbejdsmiljøkoordinering) ad hoc møder om specifikke emner/aktiviteter. Entreprenøren skal deltage i alle møder i projektforløbet. Møderne afholdes, med mindre andet aftales, på Vejdirektoratets tjenestested for entrepriseområdet. Møderne skal foregå i en åben og konstruktiv dialog mellem parterne med det formål at skabe det bedste samarbejde om gennemførelse af projektet. Driftsherren udarbejder referat af møder (bortset fra af arbejdsmiljøkoordineringsmøder) med angivelse af konklusioner og beslutninger. Byggemødereferater betragtes som godkendt, såfremt indsigelse ikke er gjort på det efterfølgende byggemøde. Afhængigt af udsendelsestidspunktet for byggemødereferatet samt byggemødehyppigheden kan der dog træffes anden aftale om indsigelsesfrist. 2.2 Opstartworkshop og projektgennemgang 2.3 Byggemøder Opstartsworkshop og projektgennemgang er beskrevet i Bilag 1 Samarbejdets opstart. Opstartworkshoppen gennemføres efter kontraktindgåelse. Opstartworkshoppen kan omhandle flere entrepriser, som entreprenøren gennemfører samlet. Efter aftale kan opstartsworkshop og projektgennemgang afholdes som et samlet møde. Entreprenøren skal deltage i byggemøder med driftsherren. Entreprenøren skal deltage med de relevante medarbejdere, herunder entrepriselederen og medarbejdere, som dækker entreprisens faglige områder. Driftsentreprenøren skal senest to hverdage forud for mødet aflevere sine relevante oplysninger i forhold til dagsordenen skriftligt til driftsherren, vedr.: Arbejder udført i perioden Planlagte aktiviteter frem til næste byggemøde Arbejdets stade Anvendt materiel og arbejdsstyrke, inkl. praktikanter Vejrforhold og spilddage Kvalitetsstyring (plan og status for opfølgning på audits mv.) Afvigelser og fravigelser (oversigt og status) Ekstraarbejder (oversigt og status over aftalesedler).

14 Side 14 af 32 Økonomioversigt Andet Entreprenøren skal herunder redegøre for eventuelle påvirkninger på entreprisens arbejds- og tidsplan generelt og udarbejde forslag til håndtering af en evt. forsinkelse. På byggemøder udfyldes ved mødets begyndelse et skema, og markeringer lavere end 3 drøftes på mødet, således at ingen problemer får lov at forblive ubehandlede. Skemaet er et værktøj og det er vigtigt, at parterne har en fælles opfattelse af indhold i punkterne og i givet fald ændrer formuleringen af disse. Emne 1. Meget dårligt 1 Samarbejdsklimaet 2 Tilliden til hinanden 3 Åbenhed 4 Adm. ressourceforbrug 5 Kommunikation, klart og i tide 6 Overholdelse af tidsmæssige aftaler 7 Fremsendelse / foreligger materiale som aftalt 8 Udføres arbejdet rigtigt første gang (spildtid) 9 Er afvigelser og fejl undgået 10 Er de nødvendige kompetencer tilstede 11 Håndtering af uenigheder 12 Deltagelse af relevante personer i møderne 13 Opbakning i egen organisation 2. Dårligt 3. Middel 4. Godt 5. Meget godt 6. Aktion & forslag til forbedringer 2.4 Arbejdsmiljøkoordinering Koordinering af arbejdsmiljøindsatsen sker på møder, der afholdes i overensstemmelse med bestemmelserne i afsnit 7. Arbejdsmiljøkoordineringsmøder afholdes i forbindelse med eller (umiddelbart) før byggemøderne. 2.5 Styregruppemøder Der påregnes ikke etableret styregruppe.

15 Side 15 af Arbejdsplan og opgavestyring mv. 3.1 Generelt Arbejdsplan Entreprenøren skal udarbejde en arbejdsplan iht. SB, ad 9. stk. 1. Arbejdsplanen skal udarbejdes i overensstemmelse med stavdiagrammetoden eller tilsvarende og være tilgængelig for driftsherren som pdf-fil. Arbejdsplanen skal på overskuelig vis redegøre for den tidsmæssige gennemførelse af arbejderne og de forventede ressourcer, som planlægges anvendt. Entreprenøren skal løbende opdatere, detaljere og revidere arbejdsplanen, når det virkelige stade af arbejdet på væsentlige punkter afviger fra den senest udarbejdede arbejdsplan. Opgaver indberettes løbende i JobManager. Entreprenøren skal dagligt tjekke JobManager for opgaver. Bestemmelser om arbejdsplanen kan være suppleret i SAB-TEK for fagområderne. Ud over det i AAB anførte skal arbejdsplanen indeholde oplysninger om: Tidspunkter for anmeldelser til myndigheder Hvornår myndighedsgodkendelser skal foreligge Hvornår informationsskiltning skal opsættes Hvornår trafik omlægges Hvornår de enkelte entreprenører/underentreprenører arbejder på pladsen Hvor og hvornår der udføres arbejder, som medfører særlig fare Oplysninger om den forventede indsats af materiel og mandskab (antal, kate-gori, krav til kompetence mv.) Foranstaltninger af hensyn til miljø, arbejdsmiljø, trafiksikkerhed og -afvikling Tidspunkter for skifteholdsarbejde, weekendarbejde mv. Udover de i aftalen nævnte overdragelsestidspunkter og tidsfrister skal entreprenøren i arbejdsplanen og i sit tilbud tage hensyn til de særlige bestemmelser, der er anført i SAB- FFV vedr. tidsplaner, færdselsregulerende foranstaltninger og miljøforhold. Tidsfrister for udførelsen af arbejder fremgår af SAB teknik. På statsvejnettet vil driftsherren hvert år udføre tilstandseftersyn. Rapporter fra tilstandseftersynet vil blive stillet til rådighed for entreprenøren senest 1. maj. Entreprenøren skal i sin planlægning tage højde for dette. For asfaltreparationer og genmarkering gælder at entreprenøren skal foretage besigtigelse af vejnettet, som tilhører den aktuelle driftsafdeling. Entreprenøren udarbejder herefter et specificeret forslag til reparation og arbejdsplan, som forelægges driftsherren ca. 1. marts. Driftsherren vurderer forslaget og vil på baggrund heraf foretage den endelige

16 Side 16 af 32 bestilling, hvorefter reparationsarbejderne kan påbegyndes ca. 1. april. Der udarbejdes nye registreringer for alle veje hvert år. Entreprenøren skal endvidere i sin planlægning forudsætte, at hans fremdrift af arbejderne medfører, at der som minimum inden 31. august er udført en mængde svarende til 65 % af den økonomiske budgetramme gældende for året. Til brug for entreprenørens planlægning af et drifts-år oplyser driftsherren ultimo året før om de økonomiske budgetrammer og driftsherrens prioriteringer for det kommende års arbejder. Det overblik, der herved løbende skabes over planlagte vejarbejder, kan indebære ændringer i entreprenørens arbejdsplan. Entreprenøren er forpligtet til i samarbejde med vejmyndigheden at koordinere og ændre arbejdsplaner i forhold til andre entrepriser, driftsherrens aktiviteter på andre hovedområder mv. samt at deltage i koordineringsmøder med andre entreprenører, leverandører og driftsherren. Entreprenøren kan selv tage initiativ til koordineringer og i givet fald kan ændringer gennemføres som procesoptimeringer Særlige krav til optimering af udførelsestiden Det er et krav for entreprisen, at den udføres således, at passive perioder under udførelsen på vejnettet reduceres mest muligt. Ved passive perioder forstås perioder, hvor arbejdet står stille, og der ingen aktivitet er på byggepladsen. Passive perioder skal fremgå af arbejdsplanen. Arbejdsplanen skal optimeres med henblik på at sikre rettidighed, fx skal opmålinger planlægges og udføres så betids, at de ikke stopper projektets fremdrift Koordinering af arbejdsplaner Entreprenøren skal i sin egen planlægning og udførelse holde sig løbende orienteret om og tage hensyn til andre entreprenørers planlagte arbejder på vejnettet og evt. andre aktiviteter i øvrigt, som blandt andet fremgår af VaV. Entreprenøren er i forlængelse af ovenstående endvidere forpligtet til i samarbejde med vejmyndigheden at koordinere og ændre arbejdsplaner i forhold til andre arbejder mv. på vejen samt at deltage i koordineringsmøder med andre entreprenører, leverandører og driftsherren.

17 Side 17 af Kontrol Det fælles formål med kvalitetskontrol er at sikre, at arbejderne udføres i henhold til aftalegrundlaget. Endvidere er det formålet, at årsager til mangler identificeres og opsamles for at indgå i en fælles fremadrettet indsats for at undgå gentagelser. Hvorledes entreprenøren i detaljer planlægger og udfører sin egen kvalitetskontrol er indeholdt i entreprenørens metodefrihed. Entreprenørens detaljerede arbejdsprocedurer, kontrolplaner og kontrolskemaer skal foreligge i god tid inden et arbejdets udførelse. Entreprenøren skal på driftsherrens anmodning dokumentere dette. For arbejder af betydning for sikkerhed og sundhed kan der i SAB-TEK for fagområderne være detaljerede arbejdsprocedurer, kontrolplaner og kontrolskemaer. Uafhængigt af entreprenørens egenkontrol vil driftsherren udføre uvarslet kontrol af arbejdet. Driftsherrens kontrol fritager ikke entreprenøren for ansvar for, at arbejdet udføres i henhold til de stillede krav. 5. Dokumentation Dokumentation for kontroller og registreringer skal løbende samles hos entreprenøren på struktureret form, således at den let kan genfindes. Driftsherren skal have adgang til dokumentationen, ligesom dokumentationen på forlangende skal udleveres til driftsherren.

18 Side 18 af Kvalitets- og miljøledelse 6.1 Alment Kvalitetsledelsens formål er til stadighed at sikre, dels at entreprisen udføres med overholdelse af de stillede kvalitetskrav og dokumentations krav, dels at der iværksættes den fornødne korrigerende indsats, når afvigelser konstateres. Formål med miljøledelse er, at entreprisens gennemførelse sker med overholdelse af gældende miljøkrav og i øvrigt planlægges og gennemføres med henblik på at undgå unødig belastning af miljøet. Entreprenørens kvalitets- og miljøplan skal i relevant omfang bygge på de europæiske standarder DS/EN ISO 9001 og ISO eller tilsvarende. For asfaltarbejder gælder, at entreprenøren skal have et kvalitetsstyringssystem, som opfylder kravene i Kvalitetsstyringskrav til ikke certificerede asfaltfirmaer eller produktion fra ikke certificerede dele samt tilhørende udbudskontrolplaner. Entreprenørens kvalitets- og miljøplan skal omfatte følgende forhold: Procedurer og arbejdsprocedurer Ansvar, beføjelser og kommunikation Kontrolplaner Uddannelse og instruktion Styring af underentreprenører og leverandører Styring af afvigelser og korrigerende handlinger 6.2 Krav til entreprenørens kvalitets- og miljøplan Procedurer og arbejdsprocedurer Hvor der i respektive AAB og SAB er stillet krav om, at entreprenøren skal redegøre for eller beskrive fremgangsmåder for udførelsen, samt hvor der er stillet krav om arbejdsbeskrivelser, er dette at betragte som krav om en arbejdsprocedure. Entreprenøren skal som minimum udarbejde arbejdsprocedurer som anført i fagspecifikke AAB og SAB. Procedurer og arbejdsprocedurer fra eksisterende kvalitetsstyrings/eller miljøledelsessystemer kan anvendes i det omfang, de opfylder de stillede krav. Procedurer og arbejdsprocedurer skal på operationelt niveau redegøre for blandt andet: Hvorledes og hvornår aktiviteter gennemføres. Hvem der er ansvarlig for aktiviteternes gennemførelse, herunder samspil mellem forskellige organisatoriske enheder hos entreprenøren og dennes underentreprenører. Hvilket materiel, måleudstyr, personlige værnemidler m.v., der eventuelt skal anvendes ved gennemførelse af aktiviteter. Grænseflader til driftsherren, myndigheder og andre eksterne parter. Resultater af aktiviteter. Kontrolmetoder og -omfang.

19 Side 19 af Kontrolplaner Form og omfang af dokumentation. Hvem der udarbejder, kontrollerer og godkender tilhørende dokumentation. Henvisninger til gældende retningslinjer, herunder relevante love, bekendtgø-relser, anvisninger fra Arbejdstilsynet mv. Trafikafvikling og -sikkerhed. Forhold vedrørende miljø og arbejdsmiljø Til anvendelse ved planlægning og styring af egenkontrollen skal entreprenøren udarbejde kontrolplaner og -skemaer i overensstemmelse med følgende: Krav anført i AAB og SAB for entreprisen herunder krav i driftsherrens Tilsynshåndbøger Resultater fra projektgennemgangen. Firmabestemt fremgangsmåde. Entreprenørens entreprisespecifikke arbejdsprocedurer. Kontrolplaner skal udarbejdes med form og indhold i overensstemmelse med Vejledning vedrørende udbudskontrolplan og kontrolplan, der er en del af Vejreglernes udbudsforskrifter, såfremt der ikke for de pågældende områder foreligger tilsynshåndbog med tilhørende kontrolafsnit. Udbudskontrolplaner - herunder tilsynshåndbøgernes kontrolafsnit, udgør en systematisk oversigt over driftsherrens minimumskrav til indholdet af entreprenørens kontrolplaner, herunder art og omfang af kontroller samt den tilhørende kontroldokumentation. Såfremt der ikke foreligger udbudskontrolplaner eller tilsynshåndbøger for det pågældende arbejde, som en del af udbudsmaterialet, skal entreprenøren ved udarbejdelse af kontrolplaner anvende paradigmer for udbudskontrolplaner (UKP-P), der er en del af Vejreglernes udbudsforskrifter Uddannelse og instruktion Entreprenørens medarbejdere skal kunne dokumentere gennemførelse af kurser og uddannelse, der er affødt af krav fra myndighederne, herunder Arbejdstilsynet. Entreprenøren skal for medarbejdere, hvortil der stilles særlige krav til uddannelse/erfaring, fremlægge dokumentation i form af ajourførte referencer/cv/kursusbeviser. Vedr. uddannelseskrav, se SAB-TEK Styring af underentreprenører og leverandører Entreprenøren skal redegøre for styring af underentreprenører og leverandører samt eventuelle konsulenter/projekterende med væsentlig indflydelse på entreprisens kvalitetsog miljøforhold, herunder hvorledes det sikres, at indkøbte dele og arbejdsydelser er i overensstemmelse med specificerede krav (modtagekontrol). Underentreprenører, leverandører samt eventuelle konsulenter/projekterende skal være omfattet af en kvalitets- og miljøplan eller lignende, der lever op til kravene i kontraktmaterialet.

20 Side 20 af 32 Entreprenøren skal udarbejde og vedligeholde en oversigt med tilknyttede underentreprenører, leverandører og eventuelle konsulenter/projekterende. Entreprenøren skal detaljeret beskrive styring, tilsyn mv. af dennes evt. underentreprenør for belægnings- og kørebaneafmærkningsarbejder. Entreprenørens anvendelse af underentreprenører er under alle forhold underlagt samme krav til personaleforhold, levering af ydelser, kvalitet af ydelser etc., som ydelser, der leveres af entreprenøren selv Styring af afvigelser og korrigerende handlinger Entreprenøren skal udarbejde og vedligeholde en procedure for behandling af konstaterede afvigelser fra specificerede krav. Proceduren skal redegøre for handlinger, der iværksættes til afhjælpning af konstaterede afvigelser, herunder kassation, genbearbejdning eller dispensation, orientering til og involvering af driftsherren, begrænsning af konsekvenser, sikring mod gentagelser mv. Entreprenøren skal udarbejde og vedligeholde en procedure for forbedringer samt korrigerende og forebyggende handlinger. Proceduren skal redegøre for handlinger, der iværksættes til fjernelse af årsager til potentielle og konstaterede afvigelser..

21 Side 21 af Styring af sikkerhed og sundhed i arbejdsområderne 7.1 Alment Driftsherren overdrager opgaven med arbejdsmiljøkoordinering i fællesområderne til en af entreprenøren udpeget arbejdsmiljøkoordinator, der på driftsherrens vegne skal forestå arbejdsmiljøkoordineringen under både planlægning, projektering og udførelse, og som skal følge de forskrifter, der er angivet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om driftsherrens pligter. Arbejdsmiljøkoordineringen omfatter alle entreprenørens egne ansatte, underentreprenører, andre entreprenører og samarbejdspartnere. Entreprenøren skal løbende vedligeholde sin detaljerede tidsplan, se afsnit 3, med oplysning om særligt farlige arbejder og bemanding af disse. Tidsplan skal være opdateret for de kommende 4 uger inden det koordinerende arbejdsmiljømøde Driftsherren har defineret, at arbejde ved eller på trafikerede arealer er særlig farligt arbejde. 7.2 Organisering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet i fællesområder Alment Entreprenøren skal i forbindelse med indgåelse af entrepriseaftalen udpege: Arbejdsmiljøkoordinator for planlægning og projektering (AMK-P) Arbejdsmiljøkoordinator for udførelse (AMK-B) Entreprenøren kan udpege samme person til begge opgaver. Opfyldelse af kvalifikationskravene i BEK vedrørende driftsherrens pligter skal dokumenteres ved fremlæggelse af CV samt kursusbevis for gennemført arbejdsmiljøkoordinatoruddannelse. Dertil kommer kursusbevis for gennemført minimum trin II Vejen som arbejdsplads, samt Pas på banen. Arbejdsmiljøkoordinatoren varetager og repræsenterer driftsherren på arbejdsmiljøområdet. Udskiftning af arbejdsmiljøkoordinator må kun ske efter forudgående skriftlig underretning til driftsherren. Ved entreprisens start hhv. under planlægning/projektering Arbejdsmiljøkoordinatoren skal ved entreprisens start udarbejde følgende dokumenter: "Indledende kortlægning" med identifikation af særlig farligt arbejde. "Arbejdsmiljøplan/Journal over indsatsområder, planlægning og koordinering i projekteringen samt en liste over særlige forhold for fremtidige arbejder. Opfølgende kortlægning for særlig farligt arbejde. "Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) indeholdende en liste med særlig farligt arbejde, der indeholder henvisning til AT- eller branchevejledninger eller andre anerkendte vejledninger (gældende for entreprisen).

22 Side 22 af 32 De hos entreprenøren af arbejdsmiljøkoordinatoren udarbejdede dokumenter: Indledende kortlægning, arbejdsmiljøplan/journal, opfølgende kortlægning og PSS fremsendes til driftsherren til gennemsyn og kommentering i nævnte rækkefølge. Arbejdsmiljøkoordinatoren skal aktivt medvirke til at arbejdsmiljøet indarbejdes i driftsarbejdet via entreprenørens projekterende. Under udførelse Arbejdsmiljøkoordinatorens opgaver fremgår af BEK vedr. driftsherrens pligter. Herudover skal arbejdsmiljøkoordinator: Anmelde arbejdet til Arbejdstilsynet. Hvor der i bekendtgørelsen om driftsherrens pligter og bekendtgørelse om bygge- og Anlæg står byggepladsen, skal dette forstås som driftsentreprisen. Såfremt entreprenøren driver flere driftsentrepriser samlet, skal der ved byggepladsen forstås den samlede driftsentreprise. Såfremt der under entreprisen er et eller flere arbejdssteder med flere end 10 samtidigt beskæftigede personer skal entreprenøren, inden hvert koordinerende sikkerhedsmøde ved sin arbejdsmiljørepræsentant og arbejdsmiljøkoordinator, gennemgå sikkerheden på arbejdsstedet ved en rundering (sikkerhedsrundering) i henhold til principper for mønsterarbejdsplads. Runderingerne skal planlægges fremadrettet og driftsherren skal indkaldes hertil. Runderingen skal afholdes således at driftsherren kan deltage indenfor normal arbejdstid, eller efter aftale. Skemaer, der dokumenterer runderingen, udfyldes og godkendes af både entreprenør, arbejdsmiljøkoordinator og arbejdsmiljørepræsentant. Skemaerne gennemgås på de koordinerende sikkerhedsmøder og skal være en del af referatet fra de koordinerende sikkerhedsmøder. Entreprenøren skal via arbejdsmiljøkoordinatoren tilrette og ajourføre PSS til de aktuelle arbejdssteder og implementere denne senest 20 arbejdsdage før arbejdets påbegyndelse i udførelsen. Den ajourførte PSS skal fremsendes til driftsherren senest 10 arbejdsdage før arbejdet påbegyndes for gennemsyn og kommentering. Entreprenøren skal sikre og medvirke til, at der løbende sker en arbejdsmiljøoverdragelse fra arbejdsmiljøkoordinatoren i planlægningen/projekteringen til arbejdsmiljøkoordinatoren i udførelsen. Såfremt der i entreprisen er beskæftiget 10 eller flere personer samtidigt, skal arbejdsmiljøkoordinator indkalde til koordinerende sikkerhedsmøde mindst hver 14. dag, hvor entreprenøren og alle dennes underentreprenører skal deltage. Driftsherren skal indkaldes. Dagsorden for sikkerhedsmødet skal udarbejdes iht. driftsherrens paradigme for koordinerende sikkerhedsmøder, som findes på b/entreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/møder-i-anlægsfasen.aspx.

23 Side 23 af Afgrænsning Såfremt entreprenøren skal arbejde inden for anden entreprenørs arbejdssted, skal arbejdsmiljøkoordinator orienteres, idet arbejdspladsens PSS for den pågældende opgave skal tilrettes hertil, og arbejdsmiljøkoordinator udpeges. Entreprenøren skal forestå etablering, drift, vedligehold og fjernelse af nødvendige sikkerheds- og velfærdsforanstaltninger for egne og underleverandørers mandskab inden for arbejdsområdet. For afspærringer iht. rådighedstilladelser, gælder det i rådighedstilladelsen anførte. Bestemmelserne om sikkerheds- og sundhedsarbejdet skal også være gældende for arbejde, der udføres i afhjælpningsperioden Plan for sikkerhed og sundhed (PSS) 7.3 Beredskabsplan Arbejdsmiljøkoordinatoren for planlægning og projektering skal forestå udarbejdelse af PSS på grundlag af driftsherrens paradigme. ntreprisestyring/tilsynogentreprisestyring/sider/plan-for-sikkerhed-og-sundhed.aspx >Paradigme - drift. Arbejdsmiljøkoordinatoren i udførelsen skal forestå ajourføring af den PSS, der er udarbejdet i planlægningen og projekteringen, og tilrette denne til arbejdsstederne. Plan for sikkerhed og sundhed skal udarbejdes på dansk, men skal suppleres med andre sprog såfremt der benyttes ikke dansktalende arbejdskraft. Det samme gælder for andre arbejdsmiljørelaterede informationer. Særlig farligt arbejde risici som følge af projektets udformning I beboelsesnære områder skal entreprenøren efter aftale med driftsherren forestå advisering af beboerne i området. Modtager entreprenøren klager, skal dette straks meddeles driftsherren. Entreprenøren skal udarbejde entreprisens hhv. arbejdsstedets beredskabsplan for miljø og arbejdsmiljø, som en del af PSS'en. Se henvisning under Entreprenøren skal desuden udarbejde beredskabsplan for egne arbejder. Alle entreprenørens underentreprenører skal også udarbejde en beredskabsplan for egne arbejder. Beredskabsplaner skal udarbejdes, så de gælder for såvel faste som bevægelige arbejdssteder, og være tilgængelig på såvel faste som bevægelige arbejdssteder. Entreprenøren og underentreprenørernes beredskabsplan skal omhandle følgende forhold: Personskade

24 Side 24 af 32 Tingskade Trafikuheld og trafikafvikling Svigt i trafikregulerende foranstaltninger Nedfald af materialer Uforudset jordforurening Udslip af forurenet vand, material eller kemikalie til kloak eller anden recipient Spild af brændstof og kemikalier Brand Brud på forsyningsledninger Støv, støj og vibrationer Særlige forhold ved arbejder ved ledninger (ledninger med tryk, farlige/eksplosive materialer, højspænding m.v.) Tabte emner på veje i drift. Forhold ifm. stærk vind og stormkørsel Hærværk Uheld der medfører forstyrrelse af spor i drift Andet hvis relevant I det omfang oplysningerne ikke fremgår af PSS, skal entreprenøren for forhold ved uheld og hændelser af betydning for miljø og arbejdsmiljø beskrive: Beredskabsorganisation, opgaver og beføjelser Indsatsprocedure, herunder evakuering Forholdsregler, der skal tages i anvendelse for at begrænse konsekvenser af uheld og hændelser af betydning for miljø og arbejdsmiljø Førstehjælpsudstyr, værnemidler samt andet beredskabsudstyr og -materialer, der til stadighed skal være til rådighed på stedet Alarminstrukser og meldeprocedurer til bygherreherre og relevante myndigheder. Det skal fremgå, hvem der på entreprisen har førstehjælpskursus, samt hvor nærmeste akutmodtagelse/traumecenter ligger. Arbejdsmiljøkoordinatoren skal kontrollere og samordne beredskabsplanerne.

25 Side 25 af Trafiksikkerhed og -afvikling 8.1 Alment 8.2 Arbejder ved eller på veje i drift Alment Entreprenøren skal indhente rådighedstilladelse hos vejmyndigheden før arbejdets start, jf. Instruktion Råden over vejareal (ROV). Vejmyndigheden er anført i afsnit 1. Ved arbejder på kommunevej i en kommune, der ikke anvender ROV, skal tilsvarende tilladelse indhentes i henhold til anvisninger anført på kommunens hjemmeside. Såfremt vejmyndigheden i forbindelse med en rådighedsansøgning kræver gennemført beregning af trafikale forsinkelser, udføres disse af driftsherren uden omkostning for entreprenøren. Entreprenøren må påregne at ansøgning om rådighedstilladelse over vejarealet af hensyn til generelle tilladelser for særtransporter skal foretages mindst 4 uger før arbejdets igangsættelse. Entreprenørens medarbejdere, leverandører, underentreprenører mv., der er beskæftiget med vejarbejder ved eller på veje i drift, skal uanset vejmyndighed opfylde uddannelseskravene i Instruktion Råden over vejareal, Vejdirektoratet, i gældende udgave. Entreprenøren skal til driftsherren fremkomme med en detailtidsplan for arbejderne vedr. færdselsregulerende foranstaltninger, herunder en plan for de enkelte deletaper. Som bilag til planen vedlægges en telefon- og adresseliste for kontaktpersoner fra entreprenøren og driftsherren. Planen fremsendes til de relevante myndigheder. Eventuelle ændringer i planen under udførelsen skal straks meddeles vejmyndigheden og driftsherren. Entreprenøren skal såvel ved planlægning som udførelse af arbejdet respektere spærretider i henhold til Spærretid på statsvejene i gældende udgave. Trafikintensiteten stiger på det danske vejnet og af notatet Forskel Spærretid fremgår hvilken indflydelse trafikstigningen forventes at få på spærretiden for perioden 2019 til Vejdirektoratets gældende spærretider vil blive revideret med virkning fra 1. januar De nye spærretider vil blive tilsendt de bydende entreprenører inden tilbudsgivningen og senest 1. juni Vejdirektoratets spærretider pr. 1. januar 2018 samt de i ovennævnte notat forventede forøgelser af spærretiden i perioden 2019 til 2022 er tilbudsgrundlag. Entreprenøren skal underrette driftsherren ved alle trafiksikkerhedsmæssigt risikable situationer, herunder de arbejder indenfor arbejdsområdet, som kræver særlig beskyttel-

26 Side 26 af 32 se af vejtrafikken jfr. Vejregler for opsætning af vejautoværn og påkørselsdæmpere eller hvor der er risiko for at genstande fra arbejdsområdet kommer ud i trafikområdet. Ved opstart og afslutning af hvert konkret arbejde, skal entreprenøren sørge for, at dette kommunikeres direkte til TC. Akutte arbejder, der skal udbedres øjeblikkeligt, indmeldes pr. telefon til TC. Entreprenøren skal med SMS underrette TC og tilsynet/bygherrerepræsentanten, når opsætning af afmærkning påbegyndes, og når hele afmærkningen er fjernet. Entreprenørens pligter i relation til TC er beskrevet i Instruktion Råden over Vejareal Aftaler om benyttelse af private veje og arealer Aftaler mellem entreprenør og lodsejere om benyttelse af private arealer og private veje skal straks meddeles driftsherren. Sådanne aftaler skal foreligge skriftligt, og det skal fremgå af aftalerne, at de er driftsherren uvedkommende. Entreprenøren må ikke på driftsherrens vegne indgå aftaler med naboer Trafik og arbejder på vejanlægget Hensyn til trafikken Trafikken skal normalt opretholdes under arbejdets udførelse. Entreprenøren er ansvarlig for overholdelse af bestemmelserne i sin ROV med vilkår således, at færdslen på veje under trafik kan afvikles farefrit og uden væsentlige gener fra udførelse af arbejder i entreprisen. Entreprenøren skal efter driftsherrens anvisninger inden for sit ansøgte/godkendte arbejdsområde koordinere sit arbejde med andre entreprenører på berørte vejstrækninger eller sideanlæg, således at trafikken udsættes for færrest mulige gener. Entreprenøren skal kunne arbejde bag anden entreprenørs afmærkning og tillade anden entreprenør at arbejde bag sin afmærkning. Entreprenøren skal ved udarbejdelse af plan for sikkerhed og sundhed tage højde for dette. Entreprenørens køretøjer Alle køretøjer, som anvendes af entreprenøren og dennes underentreprenører, skal være afmærket i henhold til gældende håndbog og bekendtgørelse om afmærkning af vejarbejder Spærretider og andre restriktioner Spærretider gælder for arbejder i kørebanespor, men ikke for arbejder i nødspor og sidearealer. Inden for spærretiderne må der ikke foregå arbejde eller arbejdskørsel under de nævnte forudsætninger, med mindre det er påkrævet af hensyn til reetablering af beskadigede installationer, som forvolder væsentlige gener eller fare for trafikken, eller der forinden er truffet aftale med vejmyndigheden herom. På kommunale veje skal arbejder, som påvirker omgivelserne med støj, støv eller vibrationer, udføres i henhold til Kommunens retningslinjer.

27 Side 27 af 32 Se skema over spærretider og vejgrænser på: Afmærkningsplaner for trafikafvikling Entreprenøren skal udarbejde og vedligeholde afmærkningsplaner iht. Instruks for Råden over Vejareal". Entreprenøren skal i sin planlægning indregne tid til vejmyndighedens godkendelse af afmærkningsplaner. 8.3 Arbejder ved eller i spor Entreprenøren må ikke igangsætte arbejde ved jernbanespor uden at have indhentet tilladelse fra infrastrukturejeren (Banedanmark eller anden ejer af sporet). Infrastrukturejerens eventuelle krav til entreprenøren om udarbejdelse af jernbanesikkerhedsplan samt personalets deltagelse i jernbanesikkerhedskursus skal efterkommes af entreprenøren iht. gældende regler fra Banedanmark. Ved krav om banevagt betales denne af driftsherren. Banevagtens anvisninger skal omgående efterkommes.

Styring og samarbejde (SAB)

Styring og samarbejde (SAB) Styring og samarbejde (SAB) H05010.75 Belysningsentreprise H050 Kolding - Frøslev H05010 Ny TSA 65b; syd for Kolding E45 September 2016 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB) Styring og samarbejde 1. Alment

Læs mere

Udbud af asfaltarbejder 2018 VII

Udbud af asfaltarbejder 2018 VII Særlige arbejdsbeskrivelser - Styring og samarbejde Udbud af asfaltarbejder 2018 VII og April 2018 ENTREPRISE 32: M70, km ca. 283,4 h.s., km ca. 283,4 v.s. og km ca. 263,4 v.s., p-pladser m.m. på Limfjorden,

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STYRING OG SAMARBEJDE

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STYRING OG SAMARBEJDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 30. august 2013 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STYRING OG SAMARBEJDE BELÆGNINGER (BEL) Niels Juels Gade 13 1022 København K vd@vd.dk EAN 5798000893450 Postboks 9018

Læs mere

SAB - Styring og samarbejde H Jord- og belægningsarbejder

SAB - Styring og samarbejde H Jord- og belægningsarbejder SAB - Styring og samarbejde H34104.20 Jord- og belægningsarbejder Vejle - Brovad Venstresvingsbane på Fredericiavej / Vidtskuevej August 2019 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 STYRING OG SAMARBEJDE

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Belægninger (BEL)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Belægninger (BEL) SAB - STYRING OG SAMARBEJDE SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Belægninger (BEL) SEPTEMBER 2013 Revideret den 3. januar 2014 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON Rev. 3. januar 2014 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE

Læs mere

Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde (SAB-SOS) Udbud 2017 Løbende vejdrift Vejdrift Autoværn. Marts 2017 SAB-SOS-LVD-DRI&AUTO

Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde (SAB-SOS) Udbud 2017 Løbende vejdrift Vejdrift Autoværn. Marts 2017 SAB-SOS-LVD-DRI&AUTO Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde () Udbud 2017 Løbende vejdrift Vejdrift Autoværn Marts 2017 -LVD-DRI&AUTO Side 2 af 60 INDHOLDSFORTEGNELSE SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER () 5 Styring og

Læs mere

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2

1. Generelt Gyldighedsområde Omfang.. 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 1. Generelt. 2 1.1 Gyldighedsområde. 2 1.2 Omfang.. 2 2. Svendborg Kommunes ydelser.. 2 2.1 Generelt 2 2.2 Driftsmøde/Organisation. 2 2.3 Arbejdets overdragelse 2 3. Entreprenørens

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelser - Styring og samarbejde Entreprise GTUN-OME Etablering af nye omegafuger

Særlige arbejdsbeskrivelser - Styring og samarbejde Entreprise GTUN-OME Etablering af nye omegafuger Særlige arbejdsbeskrivelser - Styring og samarbejde Entreprise GTUN-OME Etablering af nye omegafuger Guldborgsundtunelen Maj 2018 Indholdsfortegnelse: Særlige Arbejdsbeskrivelser (SAB)... 2 Styring og

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER

KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER Bilag 4-1 til FB KVALITETSSTYRING VED LANDNINGSBANEENTREPRISER 1. INDLEDNING Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som svarer til kravene i "DS/ISO 9001. Kvalitetsstyringssystemer.

Læs mere

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm

Entreprise Beplantning. Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm Udbudskontrolplaner Entreprise 6770.50 Beplantning Holstebro Vejle >>> Riis Ølholm NOVEMBER 2011 UKP Indhold 6770.50 Udbudskontrolplaner Strækning: Holstebro - Vejle 6770 Riis - Ølholm Entreprise: 6770.50

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelse styring og samarbejde Totalentreprise AV-OD-HN-522 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker

Særlige arbejdsbeskrivelse styring og samarbejde Totalentreprise AV-OD-HN-522 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker Særlige arbejdsbeskrivelse styring og samarbejde Totalentreprise AV-OD-HN-522 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker Ballerup-Frederikssund-Kregme April 2018 Bro 0000522-0-001.30 UF af gangsti 30, Lundegårdsstien

Læs mere

M52. Renovering af betonbelægningen ved Holsted PSS - PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED

M52. Renovering af betonbelægningen ved Holsted PSS - PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED PSS - PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED M52 Renovering af betonbelægningen ved Holsted M52, Esbjergmotorvejen >>> M52 Renovering af betonbelægningen ved Holsted AUGUST 2014 SIDE 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GENERELT...

Læs mere

Rammeaftale (RA) Udbud 2017 M&E-drift - Ydre Signalanlæg. Maj 2017 RA-ME-YS-OD-TK

Rammeaftale (RA) Udbud 2017 M&E-drift - Ydre Signalanlæg. Maj 2017 RA-ME-YS-OD-TK Rammeaftale (RA) Udbud 2017 M&E-drift - Ydre Signalanlæg Maj 2017 RA-ME- UDBUD2017 Dato: 28. april 2017 RA Side 2 af 6 RAMMEAFTALE 1 DELAFTALE Rammeaftalen vedrører følgende delaftale: Delaftalen omfatter:

Læs mere

GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING

GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE - STYRING OG SAMARBEJDE GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING 2014-2017 FEBRUAR 2014 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. februar 2014 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE STYRING

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700. Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej. Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700. Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej. Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 6620.700 Signalanlæg Østre Ringvej/Oslovej Herning - Århus >>> Funder - Hårup AUGUST 2012 UKP Indhold 6620 700 Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan

Læs mere

GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING

GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING PSS - PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED GENMARKERING AF KØREBANE- AFMÆRKNING 2014-2017 FEBRUAR 2014 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. februar 2014 PLAN FOR SIKKERHED OG SUNDHED (PSS) Udarbejdet

Læs mere

Dokumentfortegnelse

Dokumentfortegnelse Bilag 0.3 1210.27 Dokumentfortegnelse Udarb. af: Version: Dokument ID Udarb. af Kontrol af Godkendt af Fordeling Arkivnummer Nummer Version Dato Navn / Titel Initialer Initialer Initialer Firma / Initialer

Læs mere

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013

Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed. Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Nye regler om bygherrens pligter - og tilsyn hermed Arbejdstilsynet, maj/juni 2013 Fra: Til: Alle er enige! Der skal tænkes og forberedes arbejdsmiljøforhold i hele processen - og derefter! Sund fornuft!!

Læs mere

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DOKUMENTNR. UDARBEJDET GODKENDT ENHED 11/01291-3 ARS Dec.. 2011 ANP 09.10.2009 ANL-PRO GYLDIGHEDSOMRÅDE MÅLGRUPPE Alle anlægsprojekter ARB-P i projekteringsfaserne, herunder rådgivere INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ

Læs mere

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT

UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 Vejdirektoratet UDBUD AF TRAFIKAL DRIFT Bilag 2 Opgavebeskrivelse REV 1-14. september 2012 Opgavebeskrivelse, Rev. 1 14. sept. 2012 1. GENERELT...1 1.1 Orientering

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelse - Styring og samarbejde Totalentreprise VIW-151 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker. Juni 2018

Særlige arbejdsbeskrivelse - Styring og samarbejde Totalentreprise VIW-151 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker. Juni 2018 Særlige arbejdsbeskrivelse - Styring og samarbejde Totalentreprise VIW-151 Vedligeholdelse af broer o. a. bygværker Juni 2018 Side 1 af 22 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB) Styring og samarbejde Supplerende

Læs mere

samlet driftsudbud 2012

samlet driftsudbud 2012 sab-styring og samarbejde samlet driftsudbud 2012 Belægninger april 2012 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012 SAB-STYRING OG SAMARBEJDE BELÆGNINGER (BEL) Niels Juels Gade 13 1022 København

Læs mere

Særlige arbejdsbeskrivelser for styring og samarbejde (SAB-SOS)

Særlige arbejdsbeskrivelser for styring og samarbejde (SAB-SOS) Særlige arbejdsbeskrivelser for styring og samarbejde (SAB-SOS) Servicering af glatføremålerstationer Maj 2016 Bilag 1, Forkortelser og betegnelser i udbudsmaterialet Bilag 2, Generelle krav til GPS-udstyr

Læs mere

Bilag 1, Udbudskontrolplaner

Bilag 1, Udbudskontrolplaner ENTREPRISE: Cykelsti, Tønder Daler Bilag 1, Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan for entreprisen jf. SB ad 11 stk. 1. Kontrolplanen udarbejdes i henhold til Kontrolplan, Vejledning.

Læs mere

Særlig Arbejdsbeskrivelse - Styring og Samarbejde (SAB-TL-SOS) oktober 2013

Særlig Arbejdsbeskrivelse - Styring og Samarbejde (SAB-TL-SOS) oktober 2013 Særlig Arbejdsbeskrivelse - Styring og Samarbejde (SAB-TL-SOS) DRIFT OG VEDLIGEHOLD AF TRAFIKLEDELSESSYSTEMER oktober 2013 Drift og vedligehold af trafikledelsessystemer Side 2 af 45 SAB-STYRING OG SAMARBEJDE

Læs mere

Styring og samarbejde (SAB)

Styring og samarbejde (SAB) Styring og samarbejde (SAB) SKOV.BPU Potentialeudligningsarbejde Skovdiget Hillerødmotorvejen M13 September 2016 1 af 12 SÆRLIGE ARBEJDSBESKRIVELSER (SAB) Styring og samarbejde 1. Alment SAB - Styring

Læs mere

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010

ENTREPRISE 1210.77. Signalarbejder UDBUDSKONTROLPLANER. Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 1210.77 Signalarbejder Frederikssundmotorvejen >>> Motorring 4 - Motorring 3 JUNI 2010 Signalanlæg ved vestlig rampekryds på Jyllingevej 1210.77 Forord til udbudskontrolplaner

Læs mere

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Rammeaftale om rådgivning vedrørende drift og vedligehold af store bygværker 2017 2020 August 2016 Side 2 af 9 Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Generelt...

Læs mere

Når asfalt og sikkerhed går hånd i hånd. Ole Christian Nielsen, Sweco Louise Borchersen Brøndum, Lejre Kommune Niels Kirstein, Colas

Når asfalt og sikkerhed går hånd i hånd. Ole Christian Nielsen, Sweco Louise Borchersen Brøndum, Lejre Kommune Niels Kirstein, Colas Når asfalt og sikkerhed går hånd i hånd Ole Christian Nielsen, Sweco Louise Borchersen Brøndum, Lejre Kommune Niels Kirstein, Colas Nyt paradigme: Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) Findes på: Vejregler.dk:

Læs mere

Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse

Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse BILAG E.1-5 Arbejdsmiljø Ydelsesspecifikation for byggeledelse September 2016 Bekendtgørelse 117 af 5. februar 2013 om bygherrens pligter pålægger BYGST som bygherre en række ansvarsområder på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 16-04-2013 SG LEVERING OG MONTERING AF VEJVISNINGSTAVLER

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 16-04-2013 SG LEVERING OG MONTERING AF VEJVISNINGSTAVLER DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 16-04-2013 SG SAB-STYRING OG SAMARBEJDE LEVERING OG MONTERING AF VEJVISNINGSTAVLER Dette er en arbejdsudgave. Det gældende kontraktgrundlag er de udbudte dokumenter

Læs mere

ENTREPRISE H102.02.21

ENTREPRISE H102.02.21 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE H102.02.21 Midterhelle-entreprise H102 Roskilde - Ringsted >>> H102.02 Trafiksanering i Osted MARTS 2011 Styring og samarbejde Entreprise Entreprenør: Udgave: H102.02.21

Læs mere

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser

Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole. TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dragør Kommune Om- og udbygning af St. Magleby Skole TOTALENTREPRISE Administrative bestemmelser Dato: 15.03.2013 Side: 2 af 7 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. AFHOLDELSE AF MØDER... 3 3.1 Bygherremøder

Læs mere

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG)

SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SAB STYRING OG SAMARBEJDE SAMLET VEDLIGEHOLDSUDBUD 2013 Bygværker (BYG) SEPTEMBER 2013 VEDLIGEHOLD AF ALMINDELIGE BYGVÆRKER (BYG-AV) Revideret den 3. januar 2014 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB)

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) PILOT VSD 2010 SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE (SAB) Entreprise VSD-Alle GENERELT Fælles for alle delarbejder på strækninger og sideanlæg PILOT 2010 - vejdrift side 2 af 12 Indholdsfortegnelse: Denne side er

Læs mere

Odense Kommune, Drift og Anlæg Tlf Rabatslåning SAB Fælles for Vejdrift Side 1

Odense Kommune, Drift og Anlæg Tlf Rabatslåning SAB Fælles for Vejdrift Side 1 SAB Fælles for Vejdrift Side 1 FÆLLES FOR VEJDRIFT 1. Alment Fælles for vejdrift SAB er supplerende arbejdsbeskrivelse til Fælles for vejdrift AAB, december 2010. 2. Situationen ved arbejdets start og

Læs mere

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter

Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser. AD-DV.R002 Rammeaftale om administration af særtransporter Rammeaftale om administration af særtransporter 2017-2020 Januar 2017 Side 1 af 8 Kvalitetsledelseskrav til rådgiverydelser Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Generelt... 3 3 Planlægning af rådgivningsydelsen...

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 13 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

Planlægning og projektering. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde Planlægning og projektering 12 Formålet med afmærkning af vejarbejde Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

SAB-STYRING OG SAMARBEJDE

SAB-STYRING OG SAMARBEJDE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. oktober 2012 KBP SAB-STYRING OG SAMARBEJDE LØBENDE VEJDRIFT SAMT MEKANISKE OG ELEKTRISKE INSTALLATIONER OKTOBER 2012 Dette er en arbejdsudgave. Det gældende

Læs mere

samlet driftsudbud 2012

samlet driftsudbud 2012 sab-styring og samarbejde samlet driftsudbud 2012 Løbende vejdrift samt Mekaniske og elektriske installationer april 2012 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012 SAB-STYRING OG SAMARBEJDE

Læs mere

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE Beplantningsarbejder Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012

UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE Beplantningsarbejder Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012 UDBUDSKONTROLPLANER ENTREPRISE 36320.50 Beplantningsarbejder 36320 Vejle - Grindsted >>> Bredsten - Vandel AUGUST 2012 UKP Indhold 36320.50 Udbudskontrolplaner Entreprenøren skal udarbejde en kontrolplan

Læs mere

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018

Svendborg Kommune, Miljø, Klima og Teknik Kørebaneafmærkning 2015-2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Aftalegrundlaget. 2 2. Kontraktperiode. 2 3. Fast pris og dennes betaling. 2 4. Dokumenter 2 5. Omfang af og ændringer i entreprisens omfang. 3 6. Fejl i projektet. 3 7. Regnefejl

Læs mere

samlet driftsudbud 2012

samlet driftsudbud 2012 sab-styring og samarbejde samlet driftsudbud 2012 Løbende vejdrift samt Mekaniske og elektriske installationer april 2012 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 3. april 2012 SAB-STYRING OG SAMARBEJDE

Læs mere

ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR

ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. januar 2014 ARBEJDSBESKRIVELSE OG VILKÅR BEREDSKAB NY LILLEBÆLTSBRO OG VESTFYN Akutberedskab for bjærgning af køretøjer > 3.500 kg Niels Juels Gade 13 1022

Læs mere

Arbejdsmiljøopgaver ved bygge og anlægsprojekter

Arbejdsmiljøopgaver ved bygge og anlægsprojekter DANSK VAND KONFERENCE 2010 Jan Nygaard Hansen, arbejdsmiljørådgiver 1 Baggrund 1975: Arbejdsmiljøloven ( 33) 1978: BK 501 om projekterende og rådgiveres pligter (Hensyn til arbejdsmiljøet) 1990: AT-anvisning

Læs mere

Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE

Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE Særlige Betingelser (SB) Side 1 af 6 Særlige Betingelser INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1. AFTALEGRUNDLAGET... 2 2. KONTRAKTPERIODE... 2 3. FAST PRIS OG DENNES BETALING... 2 4. DOKUMENTER... 2 5. OVERDRAGELSE

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag F til Partnerskabs- og Driftsaftalen. BILAG F SAMARBEJDSFORM APRIL Side 1

Dette Bilag udgør Bilag F til Partnerskabs- og Driftsaftalen. BILAG F SAMARBEJDSFORM APRIL Side 1 Dette Bilag udgør Bilag F til Partnerskabs- og Driftsaftalen. SAMARBEJDSFORM BILAG F APRIL 2019 Side 1 Aalborg Havn A/S Udbud af Drift af grønne områder og havneservice i: Østhavnen, Oliehavne, Aalborg

Læs mere

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen

Opstartsfase. 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen 0.3 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE for vedligeholdelse af BRØNDE OG LEDNINGER UDBUD 2008 - vejdrift side 2 af 11 SAB-Brønde og ledninger Juli 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 GENERELT 3 2 BRØNDE OG LEDNINGER 5 Bilag

Læs mere

Erfaringer med partnering ved vejdriftsopgaver

Erfaringer med partnering ved vejdriftsopgaver Erfaringer med partnering ved vejdriftsopgaver Bygherreforeningens temamøde om nye samarbejdsformer v/driftssouschef Michael Ebbesen, Vejdirektoratet Fakta Ca. 3.800 km statsveje, svarende til 5 % af det

Læs mere

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde

29-07-2014 PLANLÆGNING OG PROJEKTERING. Formålet med afmærkning af vejarbejde. Roller og opgaver ved vejarbejde PLANLÆGNING OG PROJEKTERING Formålet med afmærkning af vejarbejde side 13 Vække trafikanter fra rutine- og vanekørsel og gøre opmærksom på de ekstraordinære forhindringer, så ulykker undgås Lede trafikanter

Læs mere

6. SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR VEJMANDSTILSYN

6. SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR VEJMANDSTILSYN Løbende Vejdrift Side 21 af 80 6. SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR VEJMANDSTILSYN 6.1 ALMENT Vejmandstilsynet fungerer som Vejdirektoratets forlængede arm på vejene, og skal observere, registrere og indberette

Læs mere

SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92

SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92 BILAG 1 SPULING OG TV-INSPEKTION AF KLOAKSTRÆKNINGER TILLÆG TIL AB92 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Drift og anlæg Park og Vej Nørregade 36-38 5000 Odense C Telefon: 78735889-1/8 FRI INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Vejforum Trafikafvikling ved entrepriser

Vejforum Trafikafvikling ved entrepriser Vejforum Trafikafvikling ved entrepriser 4. december 2014 Bo Stilling Christiansen Civilingeniør, trafiksikkerhedsrevisor Trafikafvikling Vest, Vejdirektoratet Trafikafvikling ved entrepriser Statsvejnettet

Læs mere

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E1. Servicearbejde. Vejmandstilsyn. Tillægsaftale

Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E1. Servicearbejde. Vejmandstilsyn. Tillægsaftale Udbud 2008 Side 1 af 8 Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E1 Servicearbejde Vejmandstilsyn Tillægsaftale Udbud 2008 Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse side 1 Vejmandstilsyn 3 1.1 Alment 3 1.1.1 Omfang

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Njalsgade 13 2300 København S CVR.nr.: 64 94 22 12 (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.]

Læs mere

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT

- med dig i fremtiden DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: Mentor IT DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: Mentor IT Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig)

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning A1. Krav til totalrådgiveren Deltagelse i alle projekterings-, bygherre- & byggeudvalgsmøder. Totalrådgiveren indkalder til alle projekteringsmøder og bygherremøder.

Læs mere

Udbudsforskrifter. Vintertjeneste

Udbudsforskrifter. Vintertjeneste Udbudsforskrifter Drift Vintertjeneste Paradigma for betingelser Udgave Under udarbejdelse Til frivillig brug med henblik på erfaringsopsamling Til endelig behandling i Vejregelrådet Vejdirektoratet Vejregelrådet

Læs mere

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Instruktion til medarbejdere samt håndværkere, konsulenter og andre, som arbejder for Frederikshavn Forsyning A/S Sikkerhedsregler i Frederikshavn Forsyning

Læs mere

Forretningsorden for samarbejde

Forretningsorden for samarbejde Aarhus Februar 2016 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Forretningsorden for samarbejde Aalborg Kommune og Budolfi Plads, Aalborg 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Samarbejdets organisering... 3

Læs mere

Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg

Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg Gribvand Spildevand A/S Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg Særlige betingelser November 2012 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Gribvand

Læs mere

Bilag 3 Om at afgive påbud

Bilag 3 Om at afgive påbud Bilag 3 Om at afgive påbud Der er udarbejdet kvalitetssikrede skabeloner og generelle skabeloner i ATIS, der skal anvendes ved reaktionsafgivelse til bygherrer eller til arbejdsgivere. Instruksens område

Læs mere

Bilag A Databehandleraftale pr

Bilag A Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (Beierholms kunde) indgåelse af aftale om levering af finansielle ydelser, som beskrevet i samarbejdsaftale, foretager Databehandleren (Beierholm)

Læs mere

Rammeaftale (RA) Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Vejdrift. Marts 2017 RA-LVD-DRI-ND2

Rammeaftale (RA) Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Vejdrift. Marts 2017 RA-LVD-DRI-ND2 Rammeaftale () Udbud 2017 Løbende Vejdrift - Vejdrift Marts 2017 -LVD- Side 2 af 6 MMEAFTALE 1 DELAFTALE Rammeaftalen vedrører følgende delaftale: Delaftalen omfatter: Se SAB-TEK 2 PARTERNE 2.1 Aftalens

Læs mere

Entreprise GTUN-OME Etablering af nye Omegafuger i Guldborgsundtunnelen

Entreprise GTUN-OME Etablering af nye Omegafuger i Guldborgsundtunnelen Til de bydende Dato 22. juni 2018 Sagsbehandler Kirsten Riis Mail kiri@vd.dk Telefon 7244 7538 Dokument 18/06270 Side 1/6 RETTELSESBLAD/SUPPLERENDE MEDDELELSE NR. 1 Entreprise GTUN-OME Etablering af nye

Læs mere

PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE

PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE SVENDBORG KOMMUNE, TRAFIK OG INFRASTRUKTUR PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE Udbud September 2016 1. Aftalens baggrund og overordnede formål Partneringaftalens formål er at skabe de bedst

Læs mere

Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer

Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer Oplæg 9. juni 2016 Arbejdsmiljøkoordinatorens udfordringer v/ Ulrik Houlby Holm 17. juni 2016 1 Orbicon Arbejdsmiljø Kernekompetencer: Autoriseret arbejdsmiljørådgivning Arbejdsmiljø i forbindelse bygge-

Læs mere

ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-001 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV.

ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-001 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV. Dokumenttype UKP Udbudskontrolplaner Dato Februar 0 ØSTLIG FORDELINGSVEJ ENTREPRISE E-00 JORDARBEJDER, LEDNINGSOMLÆGNING OG AFVANDING MV. NÆSTVED KOMMUNE UDBUDSKONTROLPLANER (UKP) ØSTLIG FORDELINGSVEJ

Læs mere

Betingelser m.v., SOS. Bilag. Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012. Eksempel

Betingelser m.v., SOS. Bilag. Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012. Eksempel Bilag Drejebog for udførelse af reparationsarbejder 2012 Eksempel Formål I nærværende entrepriseform er en væsentlig del af opgaveplanlægning og styring entreprenørens ansvar. Drejebogen udarbejdes forud

Læs mere

Bilag B Databehandleraftale pr

Bilag B Databehandleraftale pr 1. BAGGRUND, FORMÅL OG OMFANG 1.1 Som led i den Dataansvarliges (s kunde) indgåelse af aftale om levering af ydelser, som beskrevet i Aftalen, foretager Databehandleren () behandling af personoplysninger,

Læs mere

Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg

Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg Gribvand Spildevand A/S Tømning af slambede på Helsinge Renseanlæg Særlige betingelser Marts 2014 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon +45 5640 0000 wwwcowidk Gribvand Spildevand A/S Tømning

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

Tønder Kommune BILAG 10

Tønder Kommune BILAG 10 Tønder Kommune BILAG 10 Databehandleraftale mellem Tønder kommuner og Leverandør Side 1/14 DATABEHANDLERAFTALE Mellem Tønder Kommune Wegners Plads 2 6270 Tønder CVR. nr.: 29189781 (herefter Kommunen )

Læs mere

Arbejdsmiljø. - tillæg til standardbetingelser

Arbejdsmiljø. - tillæg til standardbetingelser Arbejdsmiljø - tillæg til standardbetingelser Gældende for leverandører og underentreprenører November 2013 Generelt Nisgaard + Christoffersen A/S (N+C) vil have et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle

Læs mere

Projekterende/rådgiverens pligter

Projekterende/rådgiverens pligter Projekterende/rådgiverens pligter Preben Boock, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI marts april 2011 13. april 2011 1 Projekterende Bygherre Entreprenør Leverandør Aktører i byggefasen Rådgiver: Ingeniør,

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 1416 - Bygherrens pligter

Bekendtgørelse nr. 1416 - Bygherrens pligter Page 1 of 4 Bekendtgørelse om bygherrens pligter *) Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1416 af 27. december 2008 I medfør af 37, stk. 2, 3, 5 og 6, 73 og 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

PILOT VSD Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E0 Vejmandstilsyn

PILOT VSD Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E0 Vejmandstilsyn PILOT VSD 2010 Særlig arbejdsbeskrivelse (SAB) Entreprise E0 Vejmandstilsyn PILOT VSD 2010 - vejdrift side 13 af 8 Indholdsfortegnelse side 1 Vejmandstilsyn 14 1.1 Alment 14 1.1.1 Omfang 14 1.1.2 Udstyr

Læs mere

Kontraktbilag 7: Databehandleraftale

Kontraktbilag 7: Databehandleraftale Kontraktbilag 7: Databehandleraftale DATABEHANDLERAFTALE Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Region Syddanmark Damhaven 12 CVR.nr.: 29190909 (herefter Dataansvarlig ) og Databehandler Leverandør

Læs mere

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig )

Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) Aftalen foreligger mellem kunden (i det følgende betegnet Dataansvarlig ) og Steuermann ApS Flæsketorvet 68 1711 København V CVR. nr. 35809422 (i det følgende betegnet Databehandler ) (herefter samlet

Læs mere

SAMLET DRIFTSUDBUD NVF møde d

SAMLET DRIFTSUDBUD NVF møde d SAMLET DRIFTSUDBUD 2012 NVF møde d. 14.10.2011 Samlet driftsudbud 2012 Samtidigt udbud af hovedparten af drifts- og vedligeholdsopgaverne på det danske statsvejnet Offentligt udbud 1-1,5 mia. kr. pr. år

Læs mere

Vejledning til Plan for sikkerhed og sundhed (PSS)

Vejledning til Plan for sikkerhed og sundhed (PSS) Firma navn og CVR. Nr. Vejledning til Plan for sikkerhed og sundhed (PSS) PSS for (byggeriets navn og adresse) Navn arbejdsmiljøkoordinator 2.25 Bilag 25 Skabelon for PSS BYGHERRENAVN 1 Indhold 2 Formål...

Læs mere

Kravspecifikation. Drift og vedligehold af oplukkelige broer i København, El-installationer Maskininstallationer Hydraulikinstallationer.

Kravspecifikation. Drift og vedligehold af oplukkelige broer i København, El-installationer Maskininstallationer Hydraulikinstallationer. 02-11-2015 Sagsnr. 2015-0198257 Kravspecifikation Drift og vedligehold af oplukkelige broer i København, El-installationer Maskininstallationer Hydraulikinstallationer Side 1 af 6 Kravspecifikation til

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Bilag 8 Databehandleraftale [Vejledning til Tilbudsgiverne: Bilaget skal ikke udfyldes af Tilbudsgiver i forbindelse med afgivelse af tilbud. Bilag udfyldes i fællesskab med FMI, hvis det er nødvendigt.

Læs mere

Udbud 2017 Løbende vejdrift Storbrodrift

Udbud 2017 Løbende vejdrift Storbrodrift Særlige Arbejdsbeskrivelser Styring og Samarbejde (SAB-SOS) Særlige Arbejdsbeskrivelser (SAB-TEK) Udbud 2017 Løbende vejdrift Storbrodrift Marts 2017 SAB-SOS-TEK-LVD-SBD Side 1 af 25 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Aftale omkring behandling af persondata.

Aftale omkring behandling af persondata. Databehandleraftale Aftale omkring behandling af persondata. Aftalen Denne databehandleraftale er et tillæg til den indgåede kontrakt mellem kunden (Dataansvarlig) og ApS (Databehandler), og er gældende

Læs mere

PSS. Plan for sikkerhed og sundhed. Opsætning af ny N-5 og N-16 i Narsaq. Bilag 1

PSS. Plan for sikkerhed og sundhed. Opsætning af ny N-5 og N-16 i Narsaq. Bilag 1 PSS Plan for sikkerhed og sundhed Bilag 1 A Udbud dd.mm.20åå GERS HNP ELO Udg. Betegnelse/revision Dato Udarbejdet Kontrolleret Godkendt Denne plan er udarbejdet for at sikre en godt og systematisk samarbejde

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1

DATABEHANDLERAFTALE. Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1 DATABEHANDLERAFTALE Aftale omkring behandling af persondata Januar 2018 Version 1.1 Udarbejdet af: Jansson Gruppen A/S på vegne af: Jansson EL A/S, CVR nr.: 73 28 93 19 Jansson Alarm A/S, CVR nr.: 74 78

Læs mere

samlet driftsudbud 2012

samlet driftsudbud 2012 Entreprisekontrakt samlet driftsudbud 2012 Løbende vejdrift april 2012 Vejdrift entreprise: LVD-DRI-ND-1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON ENTREPRISEK0NTRAKT LØBENDE VEJDRIFT Vejdrift LVD-DRI-ND-1

Læs mere

Eksempel på BILAG. til. Udbudsmateriale 2006. for. Kørebaneafmærkning. XXX Amt LAVESTE TILBUD

Eksempel på BILAG. til. Udbudsmateriale 2006. for. Kørebaneafmærkning. XXX Amt LAVESTE TILBUD J.nr. Vejafdelingen Eksempel på BILAG til Udbudsmateriale 2006 for Kørebaneafmærkning i XXX Amt LAVESTE TILBUD Amternes stribegruppe og Stribebranchen 21. december 2005 INDHOLDSFORTEGNELSE ERKLÆRING PÅ

Læs mere

KVALITESSIKRINGSHÅNDBOG

KVALITESSIKRINGSHÅNDBOG KVALITESSIKRINGSHÅNDBOG Byggesag: Sags nr.: Sags beskrivelse: Hoved/Totalentreprisen, incl. alle underliggende fagentrepriser Kvalitetssikringshåndbog for Nisgaard + Christoffersen A/S & samarbejdspartnere

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. General aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: ZISPA ApS

DATABEHANDLERAFTALE. General aftale omkring behandling af persondata. Udarbejdet af: ZISPA ApS DATABEHANDLERAFTALE General aftale omkring behandling af persondata Udarbejdet af: ZISPA ApS Aftalen Denne databehandleraftale (Aftalen) er ZISPA s generelle databehandler aftale til den indgåede samhandelsaftale

Læs mere

Haderslev kommune ERKLÆRING PÅ TRO OG LOVE. om omfang af ubetalt, forfalden gæld til det offentlige

Haderslev kommune ERKLÆRING PÅ TRO OG LOVE. om omfang af ubetalt, forfalden gæld til det offentlige Bilag 1 ERKLÆRING PÅ TRO OG LOVE om omfang af ubetalt, forfalden gæld til det offentlige I henhold til bekendtgørelse nr. 336 af 13. maj 1997 om lov om begrænsning af skyldneres mulighed for at deltage

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) og Databehandler Dansk Telemedicin A/S Robert Jacobsens Vej 68 2300 København S CVR.nr.:

Læs mere