Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 27 32 2014"

Transkript

1 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kommunes udbudspolitik kritiseres Kalundborg Kommune kritiseres nu for deres udbudspolitik af Venstres Niels- Erik Sørensen og Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten. Vi skal ikke forfordele lokale håndværkere, når kommunen skal have udført byggeopgaver, men omvendt skal vi heller ikke lave udbudsmaterialet sådan, at de ikke har nogen mulighed for at være med. Vi har tidligere diskuteret sociale klausuler, social dumping og overenskomster i forbindelse med kommunale byggerier, men vi har ikke tidligere talt om de krav og grænser, man sætter på udbudsmaterialet. Det mener jeg må være rimeligt at få en politisk drøftelse af, siger Niels Erik Danielsen. Kilde: Artikel fra Sjællandske Slagelse, Sorø, Kalundborg, 1. sektion, side 11, d. 5. august 2014, af Thomas Rye. Dansk løn og arbejdsvilkår skal være en pligt i sundhedsbyggerierne Hovedentreprenører og underentreprenører skal forpligtes til dansk løn og arbejdsvilkår i sygehusbyggerierne. Det mener Socialdemokraterne. Jan Hendeliowitz (S) pointerer, at Femerntunnelen bliver anlagt med sociale klausuler, som blandt andet stiller krav om uddannelsespladser til lærlinge. Ligeledes er der indført kædeansvar, der forpligter alle arbejdsgivere - fra hovedfirma til underentreprenører - til at følge danske overenskomster og arbejdsforhold. Det skal indføres i de kommende sygehusbyggerier, siger Jan Hendeliowitz. Kilde: Artikel fra Nordvestnyt (Holbæk), 1. sektion, side 2, d. 5. august 2014, af Tine Fasmer.

2 Sociale klausuler kontrolleres kun i Odense Alle fynske kommuner har eller vil indføre sociale klausuler ved offentlige byggerier, men ikke kontrol, og det kritiserer Dansk Industri. Odense Kommune har stået alene blandt en række kommuner, som har valgt at indføre kontrol af sociale klausuler. 10 kommuner på Fyn har besluttet at oprette arbejdsklausuler ved offentlige udbud. I Odense har man dog i nogle måneder også besøgt byggepladser for at kontrollere, at klausulen også bliver efterlevet. Byrådet har ligeledes besluttet, at der skal være en kontrolfunktion, så der er sikkerhed for at virksomhederne overholder de klausuler, der er blevet oprettet. Kilde: Artikel fra Fyns Stiftstidende, 1. sektion, side 12, d. 3. august 2014, af Jakob Haugaard Christiansen. Kartelvirksomhed giver millionbøde Den første sag, ud af 33, er netop afsluttet mod en entreprenørvirksomhed i Hellerup, som stod anklaget for ulovlig priskoordinering. Virksomheden blev idømt en bøde på 2,2 millioner kroner. Karteller er meget skadelige for både skatteyderne og forbrugerne. Når virksomheder aftaler priserne indbyrdes, sætter de konkurrencen ud af kraft, og vi ved, at karteller i gennemsnit tager overpriser på procent, fastslår Bitten Thorgaard Sørensen, vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Kilde: Artikel fra Byggeteknik, 1. sektion, side 9, d. 1. august 2014, af Andrey Kazankov. Underleverandører føler sig misbrugt Når en hovedentreprenør har vundet et udbud, er vedkommende ikke forpligtiget til at benytte en given underleverandør, selvom denne er en del af det vindende udbud. Tværtimod sker det ofte, at hovedentreprenøren bruger underleverandørens priser til at forhandle sig frem til bedre tilbud fra underleverandørens konkurrenter. Risikoen er udbredt blandt små og mellemstore virksomheder, fortæller direktør i Dansk Håndværk Erik Møbius: "Vi kan nikke genkendende til det, for det hører vi mange gange. Det er ikke noget, vi bifalder, og vi synes, det er uhæderligt." Metoden er ikke i strid med lovgivningen, men konsekvensen er, at de billigere konkurrenter benytter sig af billigere materialer og lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft. Ghita Borring, kommunikations- og marketingchef i NCC Construction Danmark, afviser, at NCC Construction rutinemæssigt dropper deres underleverandører. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, 3. sektion, side 1, d. 31. juli 2014, af Martin Flink.

3 Misbrug bliver afvist af byggekoncern Fra to af landets største entreprenører, MT Højgaard og NCC, lyder det, at der er mange årsager til, at hovedentreprenører skifter underentreprenører. Kritikken lyder fra flere sider på, at store - og unavngivne - hovedentreprenører efter en vundet opgave tager underentreprenørers tilbud med til en tredje virksomhed og spørger, om de kan gøre det billigere. Det kan jeg ikke genkende. MT Højgaard lægger meget vægt på at have en forståelse af, at man behandler hinanden med respekt og den nødvendige integritet. Alle får det samme udbudsmateriale, alle får den samme baggrund [...], siger Jesper Nordby, divisionsdirektør i MT Højgaard. Kilde: Artikel fra Jyllands-Posten, 3. sektion, side 4-5, d. 31. juli 2014, af Martin Flink. Kommuner bør udlicitere meget mere 41 mio. kr. ville kunne hentes hjem til de nordsjællandske kommuner, hvis de blot sendte alle deres vej- og parkopgaver i udlicitering, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. Formanden for Dansk Byggeri, Jørgen Simonsen, siger, at beløb i den størrelse bør indfries, da man vil kunne gøre meget på andre områder for de penge. Det er især Rudersdal, Helsingør og Furesø, der kan hente store besparelser hjem. I følge Dansk Byggeri er der på landsplan sket en øget udlicitering på 2,4 pct. området. Det er muligt for kommunerne at udlicitere opgaver for yderligere 5,4 mia. kr. på vej- og parkområdet. Det svarer til et besparelsespotentiale på mindst 540 mio. kr. Det vil i gennemsnit frigøre 5,5 mio. kr. i den enkelte kommunes budget. Holstebro er den kommune, der har udliciteret flest opgaver indenfor området. Kilde: Artikel fra Frederiksborg Amtsavis, 1. sektion, s. 2, d. 29. juli 2014, af Jesper Sabroe. Udlicitering af den bløde velfærd skal droppes Topchefen for ISS i Danmark Martin Gaarn Thomsen mener, at den offentlige sektor skal gøre som private virksomheder og fokusere på kernekompetencerne inden for den bløde velfærd. Alt det andet skal udliciteres til private virksomheder. "Men jeg bliver irriteret over, at vi altid skal starte med at diskutere pris, når vi snakker om udlicitering. Når vi gør det, så bliver det hurtigt en debat om, hvem det går ud over. [ ] I stedet skal debatten dreje sig om kvalitet," siger direktøren. Topchefen har derfor opfundet et begreb, som han kalder Udlicitering 2.0. Her skal de udbudte opgaver have fokus på kvaliteten, i stedet for hvor ofte opgaven bliver løst. Kilde: Artikel fra Børsen, 1. sektion, side 18-19, d. 24. juli 2014, af Peter Søndergaard.

4 Borgmestre vil udlicitere mere To tredjedele af landets borgmestre vil gerne have flere opgaver over på private hænder. Vi har skrevet det ind i vores udbudspolitik omkring konkurrenceudsættelse. Så vi har tænkt os at sætte turbo på, lyder det fra Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V). Men iveren efter at udbyde kan betyde en forringelse på sociale områder, mener Jacob Torfing, der er professor på RUC: Hidtil har man fået dét, man betaler for, advarer han. Kilde: Artikel fra Frederiksborg Amts Avis, 1. sektion, side 6, d. 21. juli, af Ritzau. Der er svært men ikke håbløst at få erstatning i kartelsager Med en bøde på 2,2 mio. kr. til N.H. Hansen & Søn er Bagmandspolitiets første sag imod det store byggekartel i Københavnsområdet afsluttet. De fleste ofre der bliver ramt i kartelsager ender med at lade virksomheden slippe, fordi sagerne kan være svære at finde rundt i. Det er dog muligt at sætte beløb på omkostningerne, mener professor Peter Møllgaard fra Økonomisk Institut på Copenhagen Business School. "Det er ikke umuligt, men heller ikke nemt, at beregne, hvad prisen havde været uden et kartel. Men der findes metoder," siger Peter Møllgaard. Kilde: Artikel fra Børsen, side 11, d. 18. juli 2014, af Jens Nymark. Virksomhed betaler kæmpebøde frivilligt i kartelsag Entreprenørvirksomheden N. H. Hansen & Søn ønsker ikke en retssag om det, der er blevet kendt som det store byggekartel. 2,2 millioner kroner lyder bøden på, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det er bagmandspolitiet, der i maj rejste tiltale mod firmaet. De har nu erkendt sig skyldige i overtrædelse af 14 punkter, hvor virksomheden har medvirket til ulovlig priskoordinering ved licitationer på byggeopgaver i Københavnsområdet og skal altså betale 2,2 millioner kroner i bøde. Marianne Hemicke Rysgaard, der er administrerende direktør for N. H. Hansen & Søn, siger, at forliget er indgået, fordi sagen har varet i fire og et halvt år og har været offentligt omtalt og er en meget stor belastning for en så forholdsvis lille virksomhed. I alt er 33 virksomheder sigtet i sagen. Kilde: Artikel fra Politiken, side 10, d. 16 juli 2014, af Ritzau. E&P skal renovere for 108 mio. Byggefirmaet Enemærke & Petersen har vundet en opgave til en værdi af 108 millioner kroner. Det drejer sig om renoveringen af 366 badeværelser fordelt

5 på 35 boligblokke i Byengen/Nordengen i Kokkedal. Andelsboligforeningen Hørsholm Kokkedal afdeling 9 har bestilt arbejdet, som Enemærke & Petersen fik i hus efter en licitation. Projektet er en totalentreprise med en indledende partneringproces, der udføres i samarbejde med Karl Henning Sørensen Arkitekter og Sloth Møller Rådgivende Ingeniører. Renoveringen begynder i april Kilde: Artikel fra Dagbladet Ringsted, 1. sektion, s. 5, d. 10. juli, af Redaktionen. Regeringen ønsker flere udenlandske entreprenører For at modvirke de stadigt større flaskehalsproblemer i byggebranchen ønsker regeringen med klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i spidsen nu at tiltrække flere og større udenlandske entreprenører. Jens Slott Johansen, direktør i CRM-Byggefakta, som er Danmarks største leverandør af informationer om byggeprojekter, er enig med regeringen. "Jeg tror, der kommer pres på de store projekter, for der er ikke så mange aktører tilbage, der kan byde på dem. Den situation er ikke positiv for priserne," pointerer han. Også hos Dansk Byggeri ser man positivt på regeringens udspil. "Det er positivt, at ministeren åbner op for flere udenlandske aktører på det danske byggemarked. Vi er en lille åben økonomi, og som udgangspunkt handler det om at få gjort markedet større, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri. Kilde: Artikel fra Børsen, 1. sektion, s. 7, 10. juli 2014, af Morten Buttler og Troels Beha Pedersen. Små virksomheder rammes hårdt af kædeansvar Stadig flere kommuner vælger at indføre kædeansvar i forbindelse med deres udbud. Det giver problemer for de mindre virksomheder, da de dermed oftest bliver tvunget til at stille med bankgarantier overfor hovedentreprenøren. Med kædeansvar, så vil hovedentreprenøren stå til ansvar for alle led i produktionen, og dette ønsker de naturligvis økonomisk sikkerhed for. Kædeansvar har derfor stor betydning for, om den førte erhvervspolitik i kommunen skaber gode vilkår for virksomhederne, siger Peter Stenholm, direktør i Dansk Byggeri. Kilde: Artikel fra Mestertidende.dk, d. 2. juli 2014, af Redaktionen. Det skal være nemmere at deltage i offentlige udbud Efterårets største arbejdsopgave for Agnete Gersing, direktøren for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der er en af kongerigets ypperste og mest respekterede embedsmænd, bliver at lave en ny udbudslov. Loven skal

6 være med til at gøre det nemmere at deltage i offentlige udbud. Jeg er formand for det udvalg, som regeringen har nedsat for at skrive den nye udbudslov, siger hun. Arbejdet er sat i gang på grund af et nyt EU-direktiv. Hele humlen er, at det skal være lettere for de offentlige ordregivere at lave udbud og for virksomhederne at byde, forklarer Agnete Gersing. Alene i de kommende tre år skal der bygges supersygehuse, boliger og universiteter for 124 mia. kr. Kilde: Artikel fra Børsen Online, d. 1. juli 2014, af Thomas Bernt Henriksen. Bedre udbudskvalitet med nyt digitalt værktøj En ny analyse blandt 209 ordregivere og 94 virksomheder viser, at mere innovation og bedre dialog både før, under og efter, kan styrke kvaliteten af udbudsprocessen i det offentlige. Derfor har Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde udviklet et nyt digitalt værktøj til formålet. Analysen viser, at der er potentiale for i endnu højere grad, end det er tilfældet i dag, at inddrage leverandørerne i at tænke i nye og smartere måder at løfte opgaverne på, siger formand Mai Buch. Kilde: Artikel fra Licitationen, sektion 1, side 3, d. 30. juni 2014, af Camilla Bergsagel Nielsen. Underhåndsbud hælder Aalborg Kommune til En analyse som Aak Bygninger under borgmesterens forvaltning i Aalborg Kommune har lavet, viser, at kommunen stort set udelukkende bruger underhåndsbud, hvilket vil sige, at man indhenter priser fra en eller flere håndværkere som udbudsform ved kommunale byggeopgaver. Vi kan jo se, at den måde, at næsten alle vores udbudsforretninger kører på, er underhåndsbud, som giver mulighed for, at vores lokale håndværkere kan komme ind og konkurrere, og det er vi rigtig glade for, siger Thomas Kastrup- Larsen. Kilde: Artikel fra Nordjyske Stiftstidende, 1. sektion, side 5, d. 27. juni 2014, af Jesper Schouenborg. Første etape af storsygehus kan begynde 228 millioner kroner er blevet frigivet af Regionsrådet til renovering af Gødstrup sygehus. Projektet som sendes i udbud til september er døbt, Delprojekt 6. Første etape omfatter i alt kvadratmeter sygehus. Her skal akutmodtagelsen blandt andet placeres. Det er døre, vinduer og andet, som vi sender i udbud, fortalte Bent Hansen. Projektet forventes sat i gang til april 2015.

7 Kilde: Artikel fra Herning Folkeblad, 1 sektion, side 3, d. 26. juni 2014, af Ole Skydt.

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 9 10 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Store krav til dyre udbud Der er nok nogle firmaer, der sidder og ærgrer sig lidt over, at de ikke er blevet

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 13 14 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 13 14 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 13 14 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Økonom: Gerne mere udbud Der var glæde at spore hos cheføkonomen i den liberale tænketank Cepos, efter

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 11 12 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 11 12 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 11 12 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Udbudsmateriale skal være professionelt Hvis kritikken af, at udbudsmateriale i større projekter er mangelfuld

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 16 17 2015 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kommuner skal tvinges til at sætte opgaver i udbud ifølge Venstre Hvis blå blok vinder det kommende folketingsvalg,

Læs mere

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE?

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 14 218 FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 7 og 8 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Lobbyopgave burde have været i udbud PR-bureauet Waterfront er sammen med Region Syddanmark blevet meldt

Læs mere

INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER

INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER 12/11 2013 INVESTERINGER SKABER ARBEJDSPLADSER INDHOLD: Fremtidens vækst går gennem bredbånd... 2 Højeste offentlige investeringer i 30 år... 3 Kan DI levere praktikpladserne?... 4 København: S, SF og

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 47 48 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Erfaringer med udlicitering skal bruges konstruktivt Er det en mulighed, at vi, ved at være på forkant

Læs mere

Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud

Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud Udkast til høring - Forslag vedr. arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler i forbindelse med udbud Borgmesterens Forvaltning indstiller efter drøftelse i Direktørgruppen - at alternativ 2 som beskrevet

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 3 4 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 3 4 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 3 4 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Transportministeren byder kinesiske entreprenører velkommen Et af Kinas store statsejede entreprenørselskaber,

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 3-4 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Det lokale erhvervsliv skal styrkes med indkøbsportal Langeland Kommune opretter ny indkøbsportal for at

Læs mere

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011)

30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) Bilag 1 30 Medlemsforslag om systematisk opfølgning på krav om etiske og sociale hensyn hos kommunens leverandører (2013-46011) INDSTILLING OG BESLUTNING Det foreslås, 1. at Borgerrepræsentationen pålægger

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN

NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN 04/11 2013 NYT NYHEDSBREV FRA LO HOVEDSTADEN INDHOLD: Nyt nyhedsbrev fra LO Hovedstaden... 2 Regeringen vil styrke kontrolindsatsen mod social dumping... 3 Hvad vil din borgmesterkandidat gøre ved social

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 43 44 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 43 44 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Energinet.dk vil investere en milliard Energinet.dk vil frem mod 2018 investere en milliard kroner i et

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 42 43 2015 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Små leverandører presset ud i kartelkaos Den lille danske rådgivervirksomhed Conmoto oplever en dybfølt

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 41 42 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Dansk Erhverv er helt gal på den Organisationen Dansk Erhverv er på den forkerte kurs, når de i Børsen

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Langeland Kommune Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 3.1 Langeland Kommune skal overholde lovgivning om offentlige

Læs mere

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler

Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august Arbejdsklausuler og sociale klausuler Netværksdage,Nyborg Strand, 27. august 2014 Arbejdsklausuler og sociale klausuler 2 Dagsorden: Arbejdsklausuler - retlig kontekst Konkrete arbejdsklausuler i henholdsvis Syd og Midt Praktiske erfaringer

Læs mere

De sociale tiltag i Københavns Kommune

De sociale tiltag i Københavns Kommune De sociale tiltag i Københavns Kommune Sociale kriterier og arbejdsløshed Lidt om Københavns Kommune 549.050 indbyggere opr. 1. januar 2012 Årligt indkøb på ca. 9 mia. kr. af vare- og tjenesteydelser København

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Nyheder om udbud. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Nyheder om udbud Uge 9-10 2018 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Fusk og favorisering gav projekt til det forkerte firma Jørgen Aakjær, tidligere forretningsfører og direktør i Arkitektfirmaet Salling-

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 7 8 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 7 8 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 7 8 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Udlicitering af plejeopgaver i vente Det udbudsmateriale fra Finansministeriet, som Politiken er i besiddelse

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 2 Sociale klausuler 88.00.00P22-0001 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Erhvervsudvalget 21-11-2013 9 Kommunalbestyrelsen 28-11-2013 2 Kommunalbestyrelsen 19-12-2013 2 Hvem beslutter

Læs mere

Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem?

Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem? Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem? 1 Vandrørene hvor meget ved vi? Hvor mange af jer er privat ansatte? Hvor mange af jer ved hvornår jeres nuværende virksomheds

Læs mere

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark)

Entrepriseforum. - Nyheder om byggeri og entrepriseret. Uge (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Entrepriseforum - Nyheder om byggeri og entrepriseret Uge 11-12 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Næste etape af Aarhus Ø klar Den næste etape af Aarhus Ø kommer til at trække forbindelsen

Læs mere

Nyheder om byggeri og entrepriseret august 2014

Nyheder om byggeri og entrepriseret august 2014 Nyheder om byggeri og entrepriseret august 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Arbejdsudlejeskat bortfalder i nogle tilfælde Siden 2012 har skattereglerne været således, at udenlandske underleverandører

Læs mere

Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen

Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen Kommunens opgaver i praksis - Udbud fra Center for Ejendomme ny synlighed på www.holbaek.dk v/afd.leder Erik Justesen Center for Ejendomme, Holbæk kommune 04.02.2012 kl. 15,40 Registreret vedligeholdelsesbehov

Læs mere

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1 Dansk Forening For Udbudsret Sociale Klausuler Oplæg ved Sune Troels Poulsen Advokat, partner, Andersen Partners 1 Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler Arbejdsklausuler søger at sikre mod social dumping

Læs mere

Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver.

Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver. Punkt 9. Analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik - Byggeopgaver. 2014-26158. Borgmesterens Forvaltning fremsender til s orientering et notat med en analyse af Aalborg Kommunes udbudspolitik for bygge-

Læs mere

Det ligner slave arbejde

Det ligner slave arbejde stop social dumping Hver dag er der nye eksempler på underbetaling af udenlandske arbejdere, som ofte lever under slavelignende forhold. Social dumping breder sig til flere og flere brancher. Vi har allerede

Læs mere

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018.

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018. Fanø Kommune Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og byggeog anlægsopgaver på det tekniske område 1 Indhold 1. Formål...3 2. Lovhjemmel...3 3. Rådgivningsydelser...3 4. Valg af rådgiver...4 5.

Læs mere

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Tine Rostgaard Professor MSO, Aalborg Universitet Danske Ældreråd Ældrepolitisk konference 12 maj 2015 Hotel Nyborg Strand Dagens

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET DANSK FORENING FOR UDBUDSRET ARBEJDSKLAUSULER I OFFENTLIGE KONTRAKTER ER KLAUSULER OM LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR LOVLIGE OG HVORDAN KAN DE BLIVE LOVLIGE? Andreas Christensen, advokat (H) og partner Tirsdag

Læs mere

Ny udbuds- og indkøbspolitik. Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver

Ny udbuds- og indkøbspolitik. Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver Ny udbuds- og indkøbspolitik Varer, tjenesteydelser og byggeog anlægsopgaver Udbudsrettens grundprincipper 1 Pligt for kommunale myndigheder til at udbyde et område, når den samlede anslåede kontraktværdi

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 5 og 6 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ny politistation i udbud som OPP En ny politistation i Holstebro til Midt og Vestjyllands politi er sendt

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 45 og 46 2012 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Aabenraa sygehus omdannes Som en del af udvidelsen af Sygehus Sønderjylland Aabenraa, der fremover skal

Læs mere

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler.

Primært drejer det sig om arbejdsklausuler og uddannelsesklausuler. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Bilag 1 - Gladsaxe Kommunes nuværende krav til kommunale leverandører i relation til sociale klausuler NOTAT Dato: 20. februar 2014 Af: Anders Friis Brorholt Anvendelsen

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning

Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning Indkøbs- og udbudspolitik Roskilde Forsyning 2013 Formål Det overordnede mål med Roskilde Forsynings A/S indkøbs- og udbudspolitik er at skabe rammerne for, hvordan Roskilde Forsyning A/S og underliggende

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Langeland Kommune Indhold Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 4. Udbud og tilbudsindhentning... 5 5. Ansvar for opgavernes

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15

FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR 05.05.15 FORENINGEN FOR BYGGERIETS SAMFUNDSANSVAR BORGERGADE 111 1300 KØBENHAVN K TELEFON 7020 1271 WWW.BYGGERIETSSAMFUNDSANSVAR.DK 1 FORMÅL Foreningens formål

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 49 50 2016 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Motorvej til 200 millioner i udbud I forbindelse med motorvejsprojektet mellem Holbæk og Kalundborg søger

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 5 6 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 5 6 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 5 6 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Kompliceret milliardudbud Licitation for Vejdirektoratets store vedligeholdsudbud, til en anslået værdi på

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 23 og 24 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Danske entreprenører er blandt prækvalificerede metrokonsortier Blandt de prækvalificerede til anlægget

Læs mere

Midtjyske virksomheder sætter aftryk

Midtjyske virksomheder sætter aftryk vækstjylland Tillæg til Børsen og Herning Folkeblad torsdag 9. januar 2014 Herning Ikast Brande Januar 2014 Midtjyske virksomheder sætter aftryk TEKSTILBRANCHEN BLOMSTRER SIEMENS-SUCCES SMITTER AF BYGGEBOOM

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål

Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10 AMU alm. del Svar på Spørgsmål 105 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til Arbejdsmarkedsudvalget den 9. december om arbejdsklausuler samrådsspørgsmål R 8.

Læs mere

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler.

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler. Notat Dato: 28. maj 2013 Sagsbeh. annra Dir.tlf. 72 36 4912 E-mail: annra@holb.dk Notat om arbejdsmiljøklausuler Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende

Læs mere

Retningslinje. for udbud af bygge- og anlægsopgaver

Retningslinje. for udbud af bygge- og anlægsopgaver Retningslinje for udbud af bygge- og anlægsopgaver 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Overvejelser før en opgave udbydes... 4 Beslutningsprocedure ved udbud af bygge- og anlægsopgaver... 5 Gennemførelse

Læs mere

Forslag til ny model for krav om lærlinge på kommunale opgaver Med udgangspunkt i ovenstående anbefales følgende principper samt model:

Forslag til ny model for krav om lærlinge på kommunale opgaver Med udgangspunkt i ovenstående anbefales følgende principper samt model: HØRINGSBREV Kommunaldirektør Stab for Økonomi, IT og Digitalisering Udbudsafdelingen REF: MARMOL SAG: 13/8541 D. 12. januar 2018 Ny model til krav om lærlinge på kommunale opgaver Svendborg Kommunes økonomiudvalg

Læs mere

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

UDKAST. Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Dato: 18. maj 2015 Brevid: 2512790 UDKAST Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som vil påtage sig et ansvar. Region

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland

sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland POLITIK FOR SOCIALE KLAUSULER OG ARBEJDSKLAUSULER I REGION SJÆLLAND Politik for sociale klausuler og arbejdsklausuler i Region Sjælland 1 Indledning Region Sjælland er en samfundsansvarlig region, som

Læs mere

Halsnæs Kommune i medierne

Halsnæs Kommune i medierne Halsnæs Kommune i medierne 1. Januar 3. juni 216 Analysis manager: H. C. Nordahl Thomsen Antal omtaler Nøgletal for perioden Omtaler Læsertal Brand Building Effect Visibility Score Halsnæs Kommune 2.27

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

Flere kommuner anvender arbejds- og uddannelsesklausuler

Flere kommuner anvender arbejds- og uddannelsesklausuler Flere kommuner anvender arbejds- og uddannelsesklausuler Denne undersøgelse for 3F Byggegruppen bygger på en rundspørge til kommunerne, der har svaret på, om de anvender arbejds- og uddannelsesklausuler

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! - UgebrevetA4.dk

Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! - UgebrevetA4.dk VINDMØLLE-JOB Jyske borgmestres bøn: Se nu at indgå et bredt forlig om vindmøller! Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Tirsdag den 26. juni 2018 På tværs af partiskel opfordrer borgmestre i Jylland nu kraftigt

Læs mere

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik 7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik Kommunerne er uden sammenligning Danmarks største indkøbere. Alligevel udbyder mange kommuner

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 51 2013 uge 2 2014

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge 51 2013 uge 2 2014 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 51 2013 uge 2 2014 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Der skal mere til end privat produktivitet Produktivitetskommissionen kommer om kort tid med sine

Læs mere

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg

18. marts Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg 18. marts 2014 Aalborg Kommune Boulevarden 13 9100 Aalborg Høringssvar om brug af arbejds- og uddannelsesklausuler i Aalborg Kommune DI Aalborg takker for muligheden for at kommentere på kommunens udspil.

Læs mere

Sociale klausuler i FynBus udbud

Sociale klausuler i FynBus udbud Sociale klausuler i FynBus udbud Sociale klausuler i FynBus udbud FynBus sikrer, at det i forbindelse med alle udbud bliver overvejet, hvorvidt det kunne være relevant og gavnligt at anvende sociale klausuler.

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

TILVALG Forbund: EU-værktøjer mod bedrageriske arbejdsgivere er ingen mirakelkur Af Morten Steensberg Tirsdag den 24. november 2015, 05:00

TILVALG Forbund: EU-værktøjer mod bedrageriske arbejdsgivere er ingen mirakelkur Af Morten Steensberg Tirsdag den 24. november 2015, 05:00 TILVALG Forbund: EU-værktøjer mod bedrageriske arbejdsgivere er ingen mirakelkur Af Morten Steensberg Tirsdag den 24. november 2015, 05:00 Del: EU-tilvalgsordningen skal gøre det lettere for fagforeninger

Læs mere

KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER

KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER Organisation for erhvervslivet April 2010 KOMMUNERNE LØSER FÅ KON- KURRENCEUDSATTE OPGAVER AFCHEFKONSULENTPETERBAYKIRKEGAARD,PBKI@DI.DK Kommunerne har blot vundet opgaver for 0,3 mia. kr. ud af konkurrenceudsatte

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk 12 H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V DIRaadgiverne@di.dk +45 3377 4601 raadgiverne.di.dk Dansk Industris branchefællesskab for rådgivervirksomheder Følg på LinkedIn Følg på Twitter Bestil s

Læs mere

Oversigt over BL s indlæg og DN s svar

Oversigt over BL s indlæg og DN s svar Dato: 19. august 2015 Til: Afdelingerne og HB Skrevet af: Vibeke Lyngse, vl@dn.dk Oversigt over BL s indlæg og DN s svar Nedenstående er en samlet oversigt over de næsten 150 indlæg, Bæredygtigt Landbrug

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 K E N D E L S E Helsingør Kommune (selv) mod Ejendomsselskabet Stengade 56 ApS (advokat Anders Drachmann,

Læs mere

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler

Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Generel beskrivelse af Odsherred Kommunes sociale klausuler Økonomiudvalget besluttede d. 19. marts 2013, at sociale klausuler skal anvendes i forbindelse med kommunens udbud og indkøb efter nærmere angivne

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 December 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 2.1 Stordriftsfordele... 3 2.2 Indkøbsfællesskaber, når det giver merværdi... 3 2.3 Organisering

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik

Udbuds- og indkøbspolitik Udbuds- og indkøbspolitik 2018-2022 Indledning Indkøb herunder udbud og kontraktstyring spiller en væsentlig rolle i forhold til Frederikssund Kommunes samlede økonomi. Frederikssund Kommune køber hvert

Læs mere

NOTAT: Mediestøtte til trykte medier

NOTAT: Mediestøtte til trykte medier NOTAT: Mediestøtte til trykte medier 2017 Notat: Mediestøtte til trykte medier 2017 Udgiver: Landsforeningen Danmark på Vippen, juni 2018 Forfatter: Martin Ø. Carstensen, tlf. 23 71 00 43 Intro I dette

Læs mere

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Resultat: Flere større udbud i kommunerne To tredjedele af de tekniske chefer i de kommuner, som skal lægges sammen, forventer, at

Læs mere

Alle 98 kommuner har gennemført spørgeskemaundersøgelsen.

Alle 98 kommuner har gennemført spørgeskemaundersøgelsen. N OTAT Opsamling på spørgeskemaundersøgelse om kommunernes brug af arbejdsklausuler og sociale klausuler i udbud KL har som opfølgning på økonomiaftalen for 2014, og på anmodning fra Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler

Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler Rådgivervejledning Brug af Svendborg Kommunes arbejds- og uddannelsesklausuler, herunder øvrige sociale klausuler 1. Indledning Økonomiudvalget vedtog den 17. april 2018 revision af retningslinjer for

Læs mere

DEBAT: HAR DANMARK OG DANSKE BYREGIONER RÅD TIL AT VÆRE GRØN FRONTLØBER?

DEBAT: HAR DANMARK OG DANSKE BYREGIONER RÅD TIL AT VÆRE GRØN FRONTLØBER? Program for DAC-Pavillon på Folkemødet 2014 Torsdag: 15:00-16:00 DEBAT: HAR DANMARK OG DANSKE BYREGIONER RÅD TIL AT VÆRE GRØN FRONTLØBER? Anker Boye, Borgmester, Odense Kommune. Lars Goldschmidt, tidl.

Læs mere

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 Del: Danmark får brug for at hente 150.000 flere udlændinge ind på arbejdsmarkedet

Læs mere

Bemærkninger til forslag til udbudspolitik

Bemærkninger til forslag til udbudspolitik 1 Handicaprådet Psykiatri og Handicap Stationsvej 36, 3460 Birkerød 2 Det Konservative Folkeparti v/ Ann Sofie Orth Kikhanebakken 41 2840 Holte Det foreslås, at det præciseres i politikken, at den mellem

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 9 og

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 9 og Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 9 og 10 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Ny præhospital patientjournal Den nye præhospital patientjournal (PPJ), som er på vej til landets regioner,

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

DANSK BYGGERIS årsdag 2015. Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København. Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice

DANSK BYGGERIS årsdag 2015. Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København. Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice DANSK BYGGERIS årsdag 2015 Onsdag den 29. april Tivoli Congress Center, København Dansk Byggeris årsdag sponsoreres af Byggeriets forsikringsservice 1 PROGRAM FREMTIDENS ARBEJDSMARKED Ordstyrer: Cecilie

Læs mere

Nyhedsbrev om anlægsjura

Nyhedsbrev om anlægsjura Nyhedsbrev om anlægsjura Uge 31-34 2017 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Vejdirektoratet afviser beboeres klage over ekspropriering Damgårdsvej ved Brørup står overfor en udvidelse, men beboerne

Læs mere

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Arbejdsmiljø og bygherreansvar AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Bygherrefunktionen Sikre god bygherreskik på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Udbudspolitik i Skive Kommune.

Udbudspolitik i Skive Kommune. Udbudspolitik i Skive Kommune www.skive.dk 1 INDLEDNING:... 2 2 UDBUDSLOVEN... 2 3 TILBUDSLOVEN... 2 4 STANDARD ARBEJDSKLAUSUL FOR SKIVE KOMMUNE... 3 4.1 Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering

Læs mere

Retningslinje nr. 6 til afdelingsbestyrelserne

Retningslinje nr. 6 til afdelingsbestyrelserne Retningslinje nr. 6 til afdelingsbestyrelserne Aftaler med 3. part - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører Denne retningslinje beskriver, hvordan det foregår, når afdelingen indgår en

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012 Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret uge 49 og 50 2012 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) Prækvalifikation til psykiatri-sygehus i Vejle Det nye psykiatri-sygehus i Vejle skal opføres som OPP-projekt.

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Politisk følgegruppe for Nyt Hospital Hvidovre :00

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Politisk følgegruppe for Nyt Hospital Hvidovre :00 DAGSORDEN Politisk følgegruppe Politisk følgegruppe for Nyt Hospital Hvidovre MØDETIDSPUNKT 30-05-2018 15:00 MØDESTED Hvidovre Hospital, Kettegårds Alle 30 - Center 1, 3. etage. Mødelokale: Taghus 1 MEDLEMMER

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse VEJLE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Vejledning for udbud og indhentning af tilbud. Center for Park og Vej og Ejendomscenteret

Vejledning for udbud og indhentning af tilbud. Center for Park og Vej og Ejendomscenteret Vejledning for udbud og indhentning af tilbud Center for Park og Vej og Ejendomscenteret Indledning Denne vejledning har til formål at give svar på udbudsprocedurerne for bygge- og anlægsopgaver, samt

Læs mere

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge

Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret. Uge Nyheder om offentlige indkøb og udbudsret Uge 47-48 2013 (Nyhederne leveres af Retriever Danmark) EU-regler gennemhuller lærlingekrav Det er blevet gjort til en mærkesag for politikere fra både regeringspartier

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Politikkens formål og principper Udbuds- og indkøbspolitikken sætter den overordnede politiske retning for Allerød

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse AABENRAA Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere