Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet."

Transkript

1 Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer

2

3

4

5 Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Sengeløse Mose Domme Taksatio nskom miss ione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer

6 NATURKLAGENÆVNET>

7 .\ -~ - \ c:;;-. ""ti" "...,, '\~11, "'" L'<-'", '-"- -"-<-...., I,,'" Naturklagenævnets afgørelse af 30. oktober 2007 om fredning af Sengeløse Mose i Høje- Taastrup Kommune (sag nr. NKN-ll ) ),r I" 1''., Fredningsnævnet for København har den 19. december 2005 truffet afgørelse om ændring og udvidelse af den eksisterende fredning på ca. 56 ha af Sengeløse Mose, jf.overfredningsnævnets e kendelser fra 28. juni Fredningen omfatter en udvidelse til 86 ha, som ejes af 40 lodsejere. Formålet med fredningen er at styrke bevaringen af de biologiske og landskabelige værdier i mosen og forøge muligheden for at skabe oplevelses- og beskyttelsesmæssig forhold i mosen. Fredningssagen er rejst den 28. oktober 2002 af Københavns Amt, som et led i arbejdet med revision og modernisering af ældre fredninger, herunder Vestegnens Moser. Fredningsnævnets afgørelse er forelagt Naturklagenævnet til efterprøveise i medfør af naturbeskyttelseslovens 42. Afgørelsen er tillige påklaget til Naturklagenævnet af Skov- og Naturstyreisen samt 12 lodsejere. Fredningsområdet Sengeløse Mose er en del af Vestegnens Moser og har direkte sammenhæng med de fredede områder Vasby Mose og PorsemosenlHøholm. Landskabet er præget af store moseområder, en mængde små vandløb, og en række velbevarede landsbyer, der er omkranset af marker. Sengeløse Mose er beliggende nordøst for Sengeløse By i Høje- Taastrup Kommune. Mosen er ca. 2 km lang og er øst-vest orienteret i en lavning i det omgivende svagt bølgende moræneterræn. Mosen adskilles fra Vasby Mose i vest ved en lav terræntærskel ved Cathrinebjergvej og adskilles fra Høholm-Porsemoseområdet i øst ved en højere tærskel efter Hakkemose Grøft. Sengeløse Mose afvandes af Sengeløse Å og Hakkemose Grøft, som fra mosens nordøstlige engområde har et rørlagt afløb til Nymølle Å.

8 2 Sengeløse Mose fremstår som en mosaik af områdetyper. Ca. 2/3 af fredningens areal er en blanding af ældre højskovsbevoksning, krat på våd og tørrere bund og lysåbne eng- og overdrevsområder. Den resterende 1/3 af fredningens areal udnyttes i dag til bebyggelse, haver, jordbrugsmæssig omdrift, brak eller planteskole.,,, e Mosens historie Vestegnens moser er oprindeligt vandfyldte lavninger, der er efterladt efter istidens afslutning. Disse søer er over tusinder af år langsomt groet til og har udviklet sig til de nuværende lavmoser. I moserne findes kalkholdige muslingeskaller, der danner grundlag for de særlige plantesamfund (kalkoverdrev og kalkkær). Moserne har tidligere fremstået som relativt åbne arealer. Dels har mosearealerne været græsset mere intensivt end i dag, ligesom de har været anvendt til høslet, dels har vandstanden tidligere været væsentligt højere. På grund aftørvegravningen har det været ønsket at sænke vandstanden i mosen. Tørvegravning fandt sted op til tiden omkring 2. verdenskrig. Størstedelen af de åbne vandflader er et resultat af denne tørveproduktion. De seneste årtier er der sket en voldsom tilgroning af mosen, da græsningsarealerne er reduceret, og vandstanden generelt er sænket. Kun ca. Y4af naturområderne er aktuelt afgræsset. Biologiske interesser Mosen indeholder kalkkærsområder særdeles værdifulde plantesamfund. med arter af stor botanisk betydning og kalkoverdrev med I ri l J Området "kalkoverdrevet" er beliggende nord for Sengeløse Å (matr.nr. 2p Katrinebjerg Hgd., Sengeløse). Ved overvågningen i 1999 var tilgroningsprocessen ret fremskreden; men man kunne stadig finde partier med lav vegetation med bl.a. Rosmarin-Pil, Lancetbladet Høgeurt, Sump- Hullæbe, Kødfarvet Gøgeurt, Hjertegræs, Djævelsbid. Pile-Alant var udbredt på store dele af arealet. Forekomsten af Rosmarin-Pil var den eneste dokumenterede i Danmark. Syd for "kalkoverdrevet" truet af tilgroning. er flere områder med botaniske interesse. Områderne er flere steder I den vestlige ende af Sengeløse Mose er områder med naturtypen rigkær. Græsning er påbegyndt i 1999, og der er foretaget rydning af træer og buske. I området findes bl.a. Ægbladet Fliglæbe, Læge-Baldrian, samt Sort-Pil.

9 3 Sengeløse Mose rummer et varieret dyreliv og er især en vigtig lokalitet for sumpfugle, så som Nattergal, Bynkefugl, Rørhøg, Gråstrubet Lappedykker, Vandrikse, Blishøne, Grønbenet Rørhøne, Vibe, Engpiber, Pungmejse, Sumpmejse og Rørspurv. Forholdet til anden planlægning Sengeløse Mose er i Københavns Amts Regionplan udpeget som biologisk interesseområde (kerneområde og tillige som sårbart naturområde). Området er sammen med Vasby Mose udpeget som EF-habitatområde. Udpegningsgrundlaget er naturtypeme: "'", næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store vandaks vandløb med vandplanter overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund (* vigtige orkidelokaliteter) tidvis våde enge på mager eller kalkrig bund, ofte med blåtop kilder og væld med kalkholdigt (hårdt) vand rigkær elle- og askeskove ved vandløb, søer og væld. I Sengeløse Mose er de væsentlige naturtyper tidvis våde enge og rigkær. Hovedparten af Sengeløse Mose er beskyttet af 3 i naturbeskyttelsesloven. Det betyder, at der ikke må ske nogen ændringer i tilstanden i området, herunder terrænændringer, beplantning og placering af bebyggelse. Den hidtidige landbrugsrnæssige drift, der var på området ved lovens ikrafttræden, må dog fortsætte. Størstedelen af naturområdet er registeret som mose. Store områder er registret som eng og mindre områder som overdrev og sø. Den aktuelle registrering efter 3 i naturbeskyttelsesloven fremgår afkortbilag 2. Høj e- Taastrup Kommunes Lokalplan 7.05 fra 1979 er indenfor fredningsgrænsen af 19. december Ifølge lokalplanen kan der bygges et sommerhus på hver matrikel indenfor en given byggelinie, og der kan plantes et beplantningsbælte. Lokalplanen omfatter 13 matrikler. Ifølge fredningen af 2005 kan sommerhusområdet bebygges, såfremt det er i overensstemmelse med lokalplanen og ikke strider mod naturbeskyttelseslovens 3. Lokalplan 7.18 fra 2001 er delvis indenfor fredningsgrænsen af 19. december Matr.nr. 22an og 22b Kathrinebjerg Hgd., Sengeløse, er nyfredet område, som er byzone og omfattet af lokalplanen. Endvidere er der udlagt en stiforbindelse mellem Birkevejskvarteret og Engbrinken i skellinien mellem matr. 6i, 6h og 10i, som hovedsagligt er på eksisterende grusvej.

10 e Endvidere er der to servitutbælter gennem Sengeløse Mose med højspændingsledninger. 4 Fredningsnævnets afgørelse af 19. december p.' Fredningens formål er: at beskytte og forbedre områdets biologiske og landskabelige værdier, at bevare og forbedre mulighederne for den sjældne kalkoverdrevsflora, at skabe mulighed for en ny natursti, og at sikre overholdelsen af Danmarks internationale traktatmæssige forpligtigelser til at beskytte naturen, herunder områdets status om EF-habitatområde. Det fredede område er inddelt i 3 delområder. Delområde 1 er bebyggelses- og jordbrugsområde. De kan anvendes som hidtil. I haver, som er vist på fredningskortet, kan der uden tilsynsmyndighedens godkendelse ske træfældning, buskrydning, hegning, tilsåning og nyplantning. Der må anvendes gødning s- og sprøjtemidler i lovligt omfang. Delområde 2 er græsningsområder. Eksisterende afgræssede områder skal bevares og kan i en plejeplan udvides med henblik på at genskabe det historiske eng- og overdrevslandskab. Hegning samt læ- og foderhuse skal være tilladt i en plejeplan, hvor valg af materiale og farve skal være fastsat Delområde 3 er naturskov og vådområder med rørsump, pilekrat og søer. e Fredningen indeholder forbud mod tilstandsændringer. Således skal arealerne bevares i deres nuværende tilstand med terræn, vandstand og vegetationsforhold, og der er forbud mod bebyggelse, etablering af anlæg, gødskning, brug af sprøjtemidler, fodring af andefugle, opgravning af '1 vilde planter og skiltning uden tilsynsmyndighedens godkendelse. Plejeplan Plejeplanen kan regulere afgræsningen, så græsningstrykket afpasses efter jordbund og vegetation i de enkelte områder. Der er 2 områder indenfor delområde 2 og 3, hvor der i plejeplanen kan træffes bestemmelse om omfanget afheste- og raregræsning. En plejeplan kan give mulighed for vandstandshævning som led i forbedring af plante- og dyreliv.

11 5 Tilsyn Tilsynsmyndigheden kan kræve, at ulovlig bebyggelse, anlæg, oplagring m.v. fjernes, bygninger holdes vedlige, og ejendomme holdes ryddelig. Såfremt et påbud ikke efterkommes, kan tilsynsmyndigheden opfylde kravet for ejerens regning.,.. Offentlighedens adgang Plejemyndigheden kan fastsætte begrænsning og regulering af offentlighedens færdsel i området. Fredningen er ikke til hinder for, at der etableres en natursti med forbindelse fra Frederiksholms Sidevej langs vest- og sydgrænsen af matr.nr. 2a og 18 til den eksisterende natursti langs Hakkemose Grøft. Klagerne Fredningsafgørelsen og erstatningsafgørelsen er påklaget af 12 lodsejere samt Skov- og Naturstyrelsen. De fleste klagere har gjort gældende, at fredningsgrænsen bør begrænses til 1968-fredningen, da de nyfredede arealer ofte inkluderer bygninger, haver mv. Endvidere har flere klagere gjort gældende, at muligheden for gennem plejeplan at begrænse heste- og f'aregræsning samt muligheden for at hæve vandstanden bør udgå af fredningen eller gøres erstatningspligtig. De mulige restriktioner om begrænset heste- og f'aregræsning bør i hvert fald begrænses til de botaniske kerneområder, da en kraftig rådighedsindskrænkning i de sekundære områder ikke giver bedre vækstbetingelser for den sjældne kalkoverdrevsflora. Flere lodsejere finder, at fredningen fjerner byggeretten til bolig/sommerhus område. på det nyfredede T, En lodsejer finder det problematisk, at der er givet vide beføjelser til plejeplanerne, samt at grundejerne ikke er repræsenteret i ankeinstansen for plejeplaner. Fredningens 4 påklages med påstand om at plejeplanerne skal udarbejdes med grundejernes indflydelse, subsidiært at alle henvisninger til plejeplaner erstattes med konkrete planer. En lodsejer finder, at det nyfredede areal på matr.nr. lin (5968 m 2 ), grund, bør udgå af fredningen. der er kortlagt som forurenet

12 6 En lodsejer finder, at den viste stiforbindelse på fredningskortet privat, og der er forbud mod tredje mands adgang. er fejlagtig, da markvejen er,.,". Skov- og Naturstyrelsen har bemærket, at en plejeplan ikke kan indeholde foranstaltninger, som medfører begrænsninger i lodsejernes råderet ud over selve fredningen og dens bestemmelser, ligesom det heller ikke kan bestemmes, at der først efterfølgende skal træffes afgørelse om erstatninger herfor. Såfremt plejemyndigheden skal have adgang til at udføre de nævnte foranstaltninger, må det fremgå af bestemmelserne, og eventuel erstatning herfor må ydes i sammenhæng med selve fredningsafgørelsen, jf. naturbeskyttelseslovens 40, stk. 1. Udtalelser e Københavns Amt har i skrivelse af 31. januar 2006 foretaget en vurdering af klagerne. Amtet har bl.a. bemærket, at de fleste lodsejere ikke er omfattet af bestemmelserne om indskænkning af rare- og hestegræsning. Amtet finder, at bestemmelsen om indskænkning af fåre- og hestegræsning er gældende for de mest følsomme botaniske områder. Naturklagenævnets afgørelse I sagens behandling, herunder besigtigelse og offentligt tilgængeligt møde den 21. april 2006, har deltaget Naturklagenævnets 10 medlemmer: Bent Jacobsen (formand), Bent Hindrup Andersen, Ole Pilgaard Andersen, Marie-Louise Andreasen, Martin GIerup, Leif Hermann, Mogens Mikkelsen, Anders Stenild, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Naturklagenævnet fredningen. har ved anden afgørelse af dags dato truffet afgørelse om erstatningen for ",. Naturklagenævnet skal enstemmigt udtale: Fredningsområdets afgrænsning: Af hensyn til den landskabelige sammenhæng bør der ske en udvidelse af fredningsområdet fra Det findes dog ikke hensigtsmæssigt at inddrage et større antal bebyggelser og haver. Den afgrænsning af fredningen, som fredningsnævnet har fastlagt, ændres derfor f.s.v. angår nedenfor nævnte arealer, alt som vist på fredningskortet: Hu/toften: Fredningsgrænsen for 5k, 5i, 13d og Bh Sengeløse By, Sengeløse ændres til fredningsgrænsen af 1968.

13 7 Enghavegårdsvej 7-23: loc Sengeløse By, Sengeløse udgår af fredningen. Fredningsgrænsen for 3c, 3e, 8e, 16n, 16m, lof, lod, 13e og 13fSengeløse By, Sengeløse ændres til habitatgrænsen.,. Enghavegårdsvej: Fredningsgrænsen for 17d, 54c, 53c, 52b, 15b, 29b, 24c, 6c, 14f, 9b, 5g, Ild og 7b Sengeløse By, Sengeløse ændres til den nordlige grænse for lokalplan Lokalplanområdet udgår således af fredningen. 'Y to Poppelvej: 22an Katrinebjerg Hgd., Sengeløse udgår af fredningen. Området er byzone og omfattet aflokalplan 7.18., men er ikke omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Frederiksholms Sidevej: 2q Katrinebjerg Hgd., Sengeløse udgår af fredningen. Fredningsgrænsen for 20, 2æ, 2ac, 2aa, 2ab og 2z Katrinebjerg Hgd., Sengeløse ændres til den i dag registrerede grænse for områder omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. En del af 2a Katrinebjerg Hgd., Sengeløse, som er opdyrket og beliggende umiddelbart vest for 2p Katrinebjerg Hgd., Sengeløse, udgår af fredningen. Fredningsområdet er herefter ca. 77 ha og ejes af 39 lodsejere. Fredningens indhold Det bestemmes, at heste- og f'aregræsning altid skal være muligt i delområde 2. Der skal dog være mulighed for gennem en plejeplan at regulere belastningen for de særlige områder under delområde 2 og 3 - matr.nr. 4c, 7d, 15g og 16f Sengeløse By, Sengeløse og matr.nr. 2a, 2p, 18 Kathrinebjerg Hgd., Sengeløse. Plejeplanen skal kunne regulere afgræsning indenfor de særlige områder under delområde 2 og 3, således at græsningstrykket maximalt er 0,5 ungdyrlha i perioden 15. maj til 15. oktober - eller tilsvarende antal dyr i henhold til omregningstabel fra "Det rette græsningstryk afhænger af målet med plejen", maj 1997, Forskningscentret for Skov og Landskab, Miljø- og Energiministeriet. Fredningen skal ikke være til hinder for en vandstandshævning, der foretages som led i en plejeplan for at forbedre vandmiljøet for plante- og dyrelivet. En eventuel fremtidig vandstandshævning kan dog kun gennemføres, hvis vandløbsregulativet ændres, jf. vandløbsloven. Området med beplantning som planteskole, frugtplantage eller gartneri på matr.nr. 3h, 5k, lok og 17c Sengeløse By, Sengeløse, er et væsentlig fremmedelement i fredningsområdet, hvor fjere nelsen af beplantningen ikke skal afhænge af en plejeplan. Derfor skal plejemyndigheden sikre,

14 e at beplantningen afdrives og græsningsområde ret til selv at fjerne beplantningen. etableres inden for en frist på 5 år. Ejerne har dog 8 Fredningens øvrige bestemmelser stadfæstes i realiteten med visse redaktionelle ændringer.,,. +. Idet fredningsnævnets afgørelse af 19. december 2005 ophæves, fastsættes følgende fredningsbestemmelser for det ca. 77 ha store areal, som vist på Naturklagenævnets fredningskort. Fredningen omfatter helt eller delvist de ejendomme, der er anført på matrikelfortegnelsen. Fredningsbestemmelser 1. Fredningens formål Fredningen har til formål 1. at beskytte og forbedre områdets biologiske og landskabelige værdier, 2. at bevare og forbedre mulighederne for den sjældne kalkoverdrevsflora, 3. at skabe mulighed for en ny natursti, og 4. at sikre overholdelsen af Danmarks internationale traktatmæssige forpligtigelser til at beskytte naturen, herunder områdets status om EF -habitatområde. 2. Fredningsområdet Det fredede område er inddelt i 3 delområder, som fremgår af fredningskortet. Delområde 1 er bebyggelses- og jordbrugsområder. Delområde 2 er græsningsområder. Delområde 3 er naturskov og vådområder med rørsump, pilekrat og søer. 3. Tilstandsændringer Med mindre det er tilladt i særbestemmelserne for de enkelte områder, må der ikke 1. foretages ændringer i terræn, vandstand og vegetationsforhold, 2. opføres bygninger eller etableres andre anlæg, såsom master, vindmøller, transformerstationer og lignende,

15 9 3. ske træfældning, buskrydning, hegning, jordbearbejdning, tilsåning, nyplantning, deponering eller afbrænding, 4. gødskes, anvendes sprøjtemidler eller fodres andefugle, 5. opgraves vilde planter, eller 6. opsættes skilte uden godkendelse af tilsynsmyndigheden.. ~I Eksisterende helårshuse kan udvides, såfremt udseendet godkendes af fredningsnævnet. Når nåletræsbeplantninger afdrives, skal en eventuel genplantning godkendes af plejemyndigheden og ske med arter, som naturligt forekommer på egnen. I delområde 2 kan træfældning og hegning ske i overensstemmelse med den til enhver tid gældende plejeplan. 4. Plejeplaner Plejemyndigheden, Høje- Taastrup Kommune, udarbejder en plejeplan. Plejeplanen skal omfatte hele det fredede område. Den første plejeplan skal gælde for højst 5 år, og derefter for 10 år ad gangen. Plejeplanen kan indeholde bestemmelser om tilstandsændringer og andre foranstaltninger, der skønnes egnet til at forbedre forholdene for dyre- og plantelivet eller findes hensigtsmæssige for at opretholde eller forbedre de landskabelige og kulturhistoriske værdier. Plejeplanen kan regulere afgræsning indenfor de særlige områder under delområde 2 og 3 (l5g, 16f, 7d og 4c Sengeløse By, Sengeløse samt 2a, 2p og 18 Katrinebjerg Hgd., Sengeløse) således at græsningstrykket maximalt er 0,5 ungdyrlha - eller tilsvarende antal dyr i henhold til omregningstabel- i perioden 15. maj til 15. oktober, se fodnote'. ". I Et ungdyr er et ungkreatur ialderen måneder. 0,5 ungdyr pr. ha svarer til følgende dyrearter i antal pr. ha: 0,5 Voksen ko (sortbroget og tilsvarende størrelse malkekvæg) 1,0 Kalve, første græsningssæson (6-18 måneder) 0,31 Ammeko (stor race, charolais, skovkvæg og lign.) med kalv 0,36 Ammeko (mellemstor race, hereford, angus og lign.) med kalv 0,42 Ammeko (lille race, galloway, skotsk højlandskvæg, m.fl.) med kalv 3,33 Voksne får og geder 7,14 Lam og gedekid 0,63 Små hesteracer og ponyer (islandske heste, nordbakker og lign.) 0,33 Store hesteracer

16 e Fredningen er ikke til hinder for en vandstandshævning, at forbedre vandmiljøet for plante- og dyrelivet. der foretages som led i en plejeplan for 10 Der skal være givet grundejerne samt Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening indhold forelægges fredningsnævnet lejlighed til at udtale sig om forslaget til plejeplan. Uenighed om planens til afgørelse., ~. Pleje af arealer inden for fredningsområdet samt udarbejdelse af plejeplaner sker efter de til enhver tid gældende bestemmelser om pleje af fredede arealer, for tiden bekendtgørelse nr af 20. november 2006 om pleje af fredede arealer og om tilsyn. 5. Tilsyn Tilsynsmyndigheden Høje-Taastrup Kommune fører tilsyn med, at fredningsbestemmelserne og plejeplanen overholdes. Tilsynsmyndigheden kan kræve, at ulovlig bebyggelse, anlæg, oplagring mv. fjernes. Såfremt en bygning ikke holdes ved lige, eller en ejendom ikke holdes ryddelig, kan forholdet af tilsynsmyndigheden påbydes bragt i orden. Såfremt et påbud ikke efterkommes, kan tilsynsmyndigheden opfylde kravet for ejerens regning. 6. Offentlighedens adgang Eksisterende veje og stier er åbne for aimenhedens færdsel til fods eller på cykel, jf. naturbeskyttelseslovens 26. Plejemyndigheden kan i en plejeplan af hensyn til bevarelsen af plante- og dyrelivet fastsætte regler for begrænsning og regulering af offentlighedens færdsel i øvrigt i området. j Fredningen er ikke til hinder for, at der etableres en natursti med forbindelse fra den private fællesvej ved Frederiksholms Sidevej langs vest- og sydgrænsen af Sjællandsfolden til den eksisterende natursti langs Hakkemose Grøft samt stiforbindelse mellem Birkevejskvarteret og Engbrinken i skellinien mellem matr. 6i, 6h og loi. Forløbene er vist på fredningskortet.

17 e 7. Særbestemmelser 11.~. Delområde l Lovlig anvendelse af området kan fortsætte. I haver, som er vist på fredningskortet, kan der uden tilsynsmyndighedens godkendelse ske træfældning, buskrydning, hegning, til såning og nyplantning. Der må anvendes gødning s- og sprøjtemidler i lovligt omfang. Delområde 2 Eksisterende afgræssede områder skal bevares og kan i en plejeplan udvides indenfor delområdet med henblik på at genskabe det historiske eng- og overdrevslandskab. Plejeplanen skal indeholde bestemmelse om, hvor hegning samt læskure kan være tilladt samt bestemmelse om valg af materiale og farve. Plejemyndigheden skal sikre, at beplantning som planteskole, frugtplantage eller gartneri på 3h, 5k, lok og l7c Sengeløse By, Sengeløse afdrives, og græsareal etableres inden for en frist på 5 år. Ejeren kan frit fjerne beplantningen. Delområde 3 Der kan fjernes ikke-hjemmehørende træ- og plantevegetation som nærmere bestemt i en plejeplan. 8. Naturbeskyttelsesloven Foranstaltninger, der tillades eller udføres i medfør af foranstående fredningsbestemmelser, kan foretages uden særlig tilladelse efter naturbeskyttelseslovens 3 (beskyttede naturtyper), jf. naturbeskyttelseslovens 38, stk. 6 og stk. 7. ". 9. Dispensation Fredningsnævnet kan meddele dispensation fra fredningsbestemmelserne, såfremt det ansøgte ikke vil stride mod fredningens formål, jf. naturbeskyttelseslovens 50, stk Ophævelse af tidligere fredninger Fredningsbestemmelserne erstatter følgende tidligere fredningsbestemmelser:

18 12 3. ~, ~.. 4. 'r..' e1.0verfredningsnævnets kendelse af28.juni 1968 (sag nr. 1850/66) vedrørende fredning af arealer i Vridsløse by, Sengeløse sogn for så vidt angår matr.nr. 7b Sengeløse By, Sengeløse. 2. Overfredningsnævnets kendelse af28. juni 1968 (sag nr. 1852/66) vedrørende fredning af arealer i Vasby by, Sengeløse sogn for så vidt angår matr.nr. 2a, 20, 2p, 2z, 2aa, 2ab og 18 Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Overfredningsnævnets arealer i Sengeløse by og sogn. kendelse af 28. juni 1968 (sag nr. 1853/66) vedrørende fredning af Kendelse af 19. december 2005 (sags nr. FRS 54/02) vedrørende fredning af Sengeløse Mose afsagt af Fredningsnævnet for København. På Naturklagenævnets vegne f1q:f;f~ Viceformand \. f, Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. naturbeskyttelseslovens 82. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. lovens 88, stk. 1.

19 13 Fortegnelse over de matrikelnumre, der helt eller delvist er omfattet af Naturklagenævnets afgørelse af 30. oktober 2007 l " i'?~. Sengeløse By, Sengeløse Matr.nr. 3c, 3e,3h, 4c, 5g, 5i, 5k, 6c, 6h, 6i, 7b, 7d, 8e, 8f, 8g, 9b, lod, lof, 10i, lok, Ild, lin, 12c, 13d, 13e, 13f, l3h, 14f, 14k, 15b, 15g, 16f, 16n, 16m, 17c, 17d, 24c, 28b, 29b, 52b, 53c, 54c Katrinebjerg Hgd., Sengeløse Matr.nr. 2a, 2aa, 2ab, 2ac, 2ad, 20, 2p, 2z, 2æ, 18, 22b \,

20 , " Naturklagenævnets afgørelse af30.oktober2007 om erstatning i anledning af fredning af Sengeløse Mose i Høj e-taastrup Kommune (sag nr. NKN-I ) Fredningsnævnet for København har den 19. december 2005 truffet afgørelse om erstatning i anledning af ændring og udvidelse af den eksisterende fredning af Sengeløse Mose, jf. Overfredningsnævnets kendelser fra 28. juni Fredningsnævnet har, ud over godtgørelse for udgifter til sagkyndig bistand, tilkendt 24 af 40 lodsejere erstatning med i alt kr. Fredningsnævnets afgørelse er forelagt Naturklagenævnet til efterprøveise i medfør af naturbeskyttelseslovens 42. Desuden er erstatningsafgørelsen påklaget af 10 lodsejere, samt Skov- og Naturstyrelsen. Fredningsnævnets afgørelse Fredningsnævnet har fastsat en mindste erstatning på kr. til arealer, som ikke tidligere har været fredet, medmindre hele arealet er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes ikke erstatning for fredning af arealer, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. l. Der ydes ikke erstatning til arealer, som hidtil har været fredet, bortset fra arealer, der drives eller kan drives som landbrug. Den nye fredning indeholder, i modsætning til 1968-fredningen, forbud mod gødskning og sprøjtning. Der ydes en erstatning på kr. pr. ha til disse landbrugsarealer. Plejen af arealer i henhold til en plejeplan skal være omkostningsfri for den enkelte grundejer. Derfor har fredningsnævnet ikke taget stilling til krav i medfør af en fremtidig plejeplan.

21 2 Klager og amtets bemærkninger hertil Lodsejer 7 (matr.nr. lin Sengeløse By, Sengeløse). Klager har gjort gældende, at fredningen kan begrænse heste- og raregræsning, og øge vandstanden gennem plejeplan. Klageren opgør på denne baggrund erstatningskravet til kr. udover det sædvanlige grundbeløb, for manglende ret til hestehold, tab i herlighedsværdi, forringet jagtmulighed og ekstraudgift til hegning. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen ikke er omfattet af bestemmelser om indskrænkning af rare- og hestehold. Amtet finder ikke, at der på ejendommen eller i dennes nærhed kan overvejes vandstandshævninge,r eller at en kommende plejeplan vil medføre gener eller tab ved gennemførslen af fredningen. Lodsejer g (matr.nr. 2gb Sengeløse By, Sengeløse). Klager har gjort gældende, at fredningen medfører restriktioner for heste- og raregræsning og giver mulighed for vandstandshævning, som kan vanskeliggøre eller helt umuliggøre kvæghold. Klager fremsætter på denne baggrund et erstatningskrav på kr. for mindsket ret til at gøde og sprøjte landbrugsjord (1,5 ha li kr.) og manglende mulighed for heste- og kvæghold. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen ikke er omfattet af bestemmelser om indskrænkning af rare- og hestehold. Amtet finder ikke, at der på ejendommen eller i dennes nærhed kan overvejes vandstandshævninger. Lodsejer 9 (matr.nr. 3h og 17e Sengeløse By, Sengeløse). Klager har gjort gældende, at erstatningen for manglende ret til gødskning og sprøjtning på kr. pr. ha, i alt kr. rettelig bør være kr. pr. ha., i alt kr., da arealets anvendelse til erhvervsmæssig jorde brugsdrift - i dag planteskole - ikke vil være mulig under de givne fredningsvilkår. Med de mulige bestemmelser i plejeplanen vil arealet alene kunne anvendes til ekstensiv græsning. Endvidere er der krav om kr. til sagkyndig bistand ved klage. Københavns Amt har til klagen bemærket, at der bør gives normal arealerstatning. Lodsejer 12 (matr.nr. 13d Sengeløse By, Sengeløse). Klageren har fremsat erstatningskrav på kr. for manglende mulighed for kvæghold ved vandstandshævning og ekstraudgift til hegning. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen ikke er omfattet af bestemmelser indskrænkning af rare- og hestehold. Amtet finder ikke, at der på ejendommen eller i dennes om

22 3 nærhed kan overvejes vandstandshævninger, eller tab ved gennemførslen af fredningen. eller at en kommende plejeplan vil medføre gener Lodsejer 13 (matr.nr. 13h Sengeløse By, Sengeløse). Klageren har fremsat erstatningskrav på kr. for manglende mulighed for kvæghold ved vandstandshævning og ekstraudgift til hegning., (.. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen ikke er omfattet af bestemmelser om indskrænkning af fåre- og hestehold. Amtet finder ikke, at der på ejendommen eller i dennes nærhed kan overvejes vandstandshævninger, eller tab ved gennemførslen af fredningen. eller at en kommende plejeplan vil medføre gener e Lodsejer 14 (matr.nr. 12e og 7d Sengeløse By, Sengeløse). Klageren har gjort gældende, at det tidligere har været og fortsat er muligt at bebygge de to matrikler beliggende i landzone. Erstatning for manglende ret til gødskning og sprøjtning kræves for begge matrikler på i alt 6,4 ha, svarende til kr., da Fredningsnævnets påstand om, at et delområde er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, er ugyldig uden forudgående varsling, høring og erstatning. Københavns Amt har intet kendskab til ændrede planer om bebyggelse i mosen, og der er formodentlig tale om en fortolkning af kommuneplanen. Lodsejer 16 (matr.nr. 4c Sengeløse By, Sengeløse). Klager har fremsat et erstatningskrav på kr. for tab afret til at anvende hele mosen til landbrugsformål, tab afbrænde, tab af jagtleje og tab af ret til at bygge aftægtsbolig/sommerhus på moseområde udenfor fredningen. Københavns Amt har oplyst, at ejendommen næsten i sin helhed er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Fredningen hindrer ikke afhentning afbrænde eller jagt. Ejendommen er ikke omfattet af bestemmelser om indskrænkning af f'are- og hestehold. Lodsejer 23 (matr.nr. 1ae og lad Sengeløse By, Sengeløse). Klager har fremsat et erstatningskrav på kr., da fredningen fjerner den byggeret, som er på begge matrikler. Begge matrikler er i dag bebygget. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen er beliggende i landzone, hvor der ikke er byggeret til huse. Eksisterende hus er beliggende i område 1 med mulighed for vedligeholdelse af eksisterende byggeri.

23 4 Lodsejer 29 (matr.nr. 5g Sengeløse By, Sengeløse) har erhvervet grunden med henblik på at have hestehold og bygge sommerhus. Da fredningskortet viser, at hestehold kan begrænses på matriklen, og der ikke kan anlægges have, findes byggeretten til sommerhus værdiløs. Erstatningskravet er på kr. og renter kr.. It.'" >.,'. Københavns Amt har til klagen bemærket, at ejendommen ikke er omfattet af bestemmelser om indskrænkning aff'are- og hestehold. Ejendommen er bebygget. Lodsejer 34 (matr.nr. 20 Katrinebjerg Hgd., Sengeløse). Klageren har fremsat erstatningskrav på kr. på baggrund af den nye fredningsgrænse. e Københavns Amt har til klagen bemærket, at størstedelen af ejendommen er beskyttet naturområde. Der knytter sig ikke byggemuligheder til ejendommen. Skov- og Naturstyrelsen har til afgørelsen om erstatningerne bemærket, at en plejeplan ikke kan indeholde foranstaltninger, som medfører begrænsninger i lodsejernes råderet ud over selve fredningen og dens bestemmelser, ligesom det heller ikke kan bestemmes, at der først efterfølgende skal træffes afgørelse om erstatninger herfor. Såfremt plejemyndigheden skal have adgang til at udføre de nævnte foranstaltninger, må det fremgå af bestemmelserne, og eventuel erstatning herfor må ydes i sammenhæng med selve fredningsafgørelsen, jf. naturbeskyttelseslovens 40, stk. 1. Københavns Amt har hertil bemærket, at amtet finder det hensigtsmæssigt, at der meddeles hjemmel til i begrænset omfang at kunne gennemføre vandstandshævninger samt at regulere græsningen med hensyn til dyrearter og har herved ikke taget stilling til erstatningsudmålingen. Naturklagenævnets behandling af sagen \ Naturklagenævnet har den 21. april 2006 foretaget besigtigelse i området og afholdt offentligt tilgængeligt møde. Naturklagenævnet har efterfølgende besluttet at ændre fredningsgrænsen og flere bestemmelser i fredningen. På denne baggrund har Naturklagenævnet den 6. juli 2006 hørt lodsejerne om, hvorvidt nævnets beslutning om at ændre fredningsgrænsen mm. ændrer lodsejernes tidligere fremsatte krav om erstatning. Lodsejerne nr. 13 og 14 har opretholdt deres tidligere erstatningskrav, mens lodsejer nr. 33 har nedsat erstatningskravet til kr. Lodsejerne nr. 22 og 23 har frafaldet erstatningskravet.

24 5 Naturklagenævnets afgørelse I sagens behandling af erstatningsspørgsmålet har deltaget 9 afnaturklagenævnets 10 medlemmer: Bent Jacobsen (formand), Bent Hindrup Andersen, Ole Pilgaard Andersen, Marie-Louise Andreasen, Leif Hermann, Mogens Mikkelsen, Anders Stenild, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Ved anden afgørelse af dags dato har Naturklagenævnet tiltrådt, at fredningen af Sengeløse Mose i Høje- Taastrup Kommune gennemføres med ændring af afgrænsningen og ændringer af visse fredningsbestemmelser, som fredningsnævnet har fastsat. e Fredningserstatningerne fastsættes under hensyn til den nedgang i arealernes handelsværdi, der er en følge af fredningsbestemmelserne, herunder bestemmelserne om arealernes fremtidige drift. Naturklagenævnet har fastsat en mindsteerstatning på kr. til ejeren, medmindre hele arealet er omfattet af delområde l eller 3 og tidligere har været fredet. Naturklagenævnet har under hensyn til den stedfundne prisudvikling hævet grundtaksten fra kr./ha til kr./ha, som tilkendes nyfredet hus- og havearealer (område l). Naturklagenævnet beslutter enstemmigt at stadfæste fredningsnævnets afgørelse for så vidt angår arealer med søer, sumpe og naturskov (område 3), hvortil der ikke ydes erstatning. e der ikke er 3-områder. Nævnet lægger vægt på, at det er formålet med fredningen, at delområderne 2 skal forblive eller blive til græsningsarealer. Naturklagenævnet beslutter enstemmigt at tilkende kr./ha til græsningsarealer (område 2), " Flertallet i Naturklagenævnet finder, at plejeindgrebet på græsningsarealer (område 2), der er omfattet af 3 samt græsningsarealer (område 2), hvor det er muligt gennem en plejeplan at be- " grænse græsningstrykket kan medføre en indskrænkning i lodsejerens råderet. Et flertal på 4 medlemmer stemmer derfor for, at der tilkendes kr./ha. Et mindretal (Ole Pilgaard Andersen, Anders Stenild og Jens Vibjerg) stemmer for at give kr./ha. Et andet mindretal (Leif Hermann og Bent Hindrup Andersen) stemmer for ikke at give erstatning. Idet fredningsnævnets erstatningsafgørelse af 19. december 2005 ophæves, fastsætter Naturklagenævnet i medfør af naturbeskyttelseslovens 44, stk. l, erstatningen således, jf. bilag l, idet beløbene oprunde s til hele hundrede kr.:

25 6 Lodsejer 1 Hasan Celin, matr.nr. 8f Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet affredningens område 2. Hovedparten, 1,35 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,2 ha er ikke omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr.," Lodsejer 2 Erik E. Rasmussen, Birthe Lavlund og Bente Hansen, matr.nr. 8g Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet affredningens område 2. Hovedparten, 1,06 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,35 ha er ikke omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 3 Søren O. og Connie Sørensen, matr.nr. loi og lok Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2. Hovedparten, 2,67 ha, er ikke omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 1,91 ha er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 4 Morten Kim Nielsen, matr.nr. 6i Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Arealet er omfattet af tidligere fredning. Der ydes derfor ikke erstatning. e Lodsejer 5 Bent Jacobsen, matr.nr. 6h Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindste erstatning med kr. Lodsejer 6 ~ Ole Bjørn Friis Sørensen, matr.nr. 14k Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2. Hovedparten, 2,13 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,48 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 7 Kjeld Hemmingsen og Linda Susan Østberg, matr.nr. lin Sengeløse By, Sengeløse.

26 7 Det fredede areal er omfattet af fredningens område 1 og 2, hvoraf en del ikke tidligere har været fredet. I område 2 er 1,31 ha omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,65 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr.,.1,. ", Lodsejer 8 Jan Madsen og Ingelise Sørensen, matr.nr. 28b Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område l og 2, hvoraf en del ikke tidligere har været fredet. I område 2 er 1,14 ha omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 1,06 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 9 Jørgen Hemming Larsen, matr.nr. 3h og 17c Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal på 5,23 ha er i det hele omfattet af fredningens område 2 og ikke omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Der ydes herudover kr. til dækning af sagkyndig bistand. Lodsejer 10 Stig og Janet Larsen, matr.nr. 5k Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal på 0,94 ha er i det hele omfattet af fredningens område 2 og ikke omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 11 Susie og Jakob Barfod, matr. nr. 5i Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2. Hovedparten, 0,86 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,13 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. e Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 12 Thomas og Mette Storgaard Hansen, matr.nr. 13d Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2. Hovedparten, 1,08 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,01 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 13 Poul og Marianne Neumann, matr.nr. 13h Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet affredningens område 2. Hovedparten, 1,15 ha, er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 0,01 ha ikke er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr.

27 8 Lodsejer 14 Jenni L. Christensen, matr.nr. 7d og 12c Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og matr.nr. 7d er omfattet muligheden for begrænsning af græsningstrykket. Hovedparten, 3,25 ha, er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 3,13 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. ṫ"....' Lodsejer 15 Lilly Larsen, matr.nr. 15g og 16fSengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet muligheden for begrænsning af græsningstrykket. I område 2 er 2,89 ha omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 0,19 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 16 Kristian Riegels og Ingelise Riegels Thomsen, Kristine og Per Trangbæk, matr.nr. 4c Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og omfattet af muligheden for begrænsning af græsningstrykket. Hovedparten, 4,44 ha, er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 0,38 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 17 Hans Christian Eriksen, matr.nr. 3c Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 18 Bettina og Peter Karangi, matr.nr. 3e Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 19 Mads Nørgaard Madsen og Karin Wilhelmine Madsen, matr.nr. 8e Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet affredningens område 2 og 3, hvor en mindre del, 0,09 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr.

28 9 Lodsejer 20 Bent Kurnmerfeldt, matr.nr. 16n Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 21 Svend og Anja Pedersen, matr.nr. 16m Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 22 Christina de Claville Ibsen og Brian Due, matr.nr. IOfSengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 23 Erling H. Kristensen, matr.m. lod Sengeløse By, Sengeløse. Matr.nr. lod Sengeløse By, Sengeløse er udgået af fredningen. Det fredede areal er omfattet affredningens område 2 og 3, hvor en mindre del, 0,04 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 24 Marit Bente Riegels og Poul Jørgen Jespersen, matr.m. 13e og 13f Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2. Hovedparten, 1,04 ha, er omfate tet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,02 ha ikke er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 25 Svend Erik og Lise-Lotte Follmann, matr.m. 17d, Sengeløse By Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 26 Henrik Dahlin, matr.nr. 6c, 9b, 14f, 24c, 52b, 53c og 54c Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3. Hovedparten, 2,88 ha, er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 0,05 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der e ydes erstatning med kr.

29 10 Lodsejer 27 Klaus 0stergaard Larsen, matr.nr. 15b og 29b Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet affredningens område 2. Hovedparten, 1,25 ha, er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3, mens 0,13 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 28 Klaus 0stergaard Larsen, matr. nr. 29b Sengeløse By, Sengeløse. Lodsejeren er identisk med lodsejer 27 på tidspunktet for fredningsnævnets afgørelse. Lodsejer 29 Trine Staalsø, matr.nr. 5g Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 30 Michael Thomsen, matr.nr. Ild Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 31 Else Margrethe Petersen, matr.nr. 7b Sengeløse By, Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 32 Grundejerforeningen Birkesøen vi Jørgen Sørensen, matr.nr. 22b Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet affredningens område 3, hvoraf en del er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Arealet er ikke tidligere fredet. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 33 Finn Søholm Jørgensen, matr. nr. 2a, 2p og 18 Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og omfattet af muligheden for begrænsning af græsningstrykket. Hovedparten, 14,47 ha, er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, mens 0,27 ha ikke er omfattet afnaturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr.

30 11 Lodsejer 34 Simun Elman Gregersen, matr. nr. 20 Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. ~.)',.',.' Lodsejer 35 Vagn Sørensen, matr. nr. 2aa Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Lodsejer 36 Lillian Nørgaard Møller, matr.nr. 2ø og 2ac Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 37 Tommy Stig Nielsen og Vivi Madsen, matr.nr. 2æ og 2ad Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er omfattet af fredningens område 2 og 3 og omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes mindsteerstatning med kr. Lodsejer 38 Vagn Sørensen, matr.nr. 2q Katrinebjerg Hgd., Sengeløse Matriklen udgår af fredningen..< Lodsejer 39 Eva Bengtson, matr.nr. 2ab Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. 'i' Lodsejer 40 Kim Nørgaard Nielsen og Marianne Deis Nielsen, matr. nr. 2z Katrinebjerg Hgd., Sengeløse. Det fredede areal er i det hele omfattet af fredningens område 2 og af naturbeskyttelseslovens 3. Der ydes erstatning med kr. Det samlede tilkendte erstatningsbeløb er kr.

31 12 De tilkendte erstatninger forrentes fra datoen for fredningsnævnets afgørelse, 19. december 2005, med en årlig rente, der svarer til Danmarks Nationalbanks diskonto. Fredningsnævnet har tillagt ejeren af matr.nr. 3h og 17c Sengeløse By, Sengeløse, kr. i godtgørelse for sagkyndig bistand, der er betalt. I godtgørelse for sagkyndig bistand under sagens behandling for Naturklagenævnet tillægges der ~.,.' ejeren af matr.nr. 3h og 17c Sengeløse By, Sengeløse repræsenteret af Landbo Centrum kr., ink!. moms, jf. naturbeskyttelseslovens 47. Beløbet udbetales til ejendomskonsulent Verner ;_,fl Christensen. Af den samlede erstatning på kr. samt rente og tillagt omkostningsbeløb på kr. udreder staten ved Miljøministeriet 75% og Høje- Taastrup Kommune 25%, jf. naturbeskyttelseslovens 49, stk. 3. Naturklagenævnets afgørelse om erstatningsudmålingen kan efter naturbeskyttelseslovens 45 påklages til Taksationskommissionen af de ejere, der har indbragt fredningsnævnets erstatningsafgørelse for Naturklagenævnet, eller for hvis vedkommende Naturklagenævnet har skærpet fredningsbestemmelserne eller nedsat erstatningen. Afgørelsen kan tillige påklages af Høje- Taastrup Kommune og af Miljøministeriet. Klagefristen er 4 uger fra den dag, Naturklagenævnets afgørelse er meddelt den klageberettigede. Klage skal indgives skriftligt til Naturklagenævnet, Frederiksborggade 15, 1360 København K, der videresender klagen til Taksationskommissionen. ~.' På Naturklagenævnets vegne Bf1~~~ Viceformf:.~n

32 Bilag 1 ";'\ s;:)' ~ J?... '- ~ tf ~ ";'\ s;:)' ~ ~ ";'\ s;:)' ~.~ r 5 q;;f.":l... ~ ~?;f '- (. ":l ~ #{; ":l... J 'O,.~ "" ~.,s ~t ~.~O), :B J ~..".." 'Q ~.ø.~ t::' rf ~ ~ 'O, l!i.~ l! 0'~ tf 1";'\ cv ~ cv rf q; "!, 03 &' ~ "" ~.~ ~ ~... q; ~.~O) ~~ cv '" ~ l!i cv ~ øø ~ ~ ~(. J o~ J ~ l ~ "" 'li ~ ~ ~~ " ~ o, t::'...,i... rjf tf: V} ~ $ Jl "# ~ " "" "" ~ o *' *' q; t::' ri ~ ~ ~ ~fi if W ~ ~ -4J-<:'! ~ 0 V} " i! q; Q;)0'Q -? ~ q; Q} Q} c.;'li rft 'V ~ Q} -? ~ ~ 0-<:' Sen( eløse By, Sengeløse 1 Bf 0,00-0,00 1, , g 0,00-0,00 1, , i 0,00 0,00 1, , k 0,00 0,00 0,24 t i 0,00-0,00-0,00-0, O 5 6h 0,00-0, « k 0,00-0,00-2, , , , b 0, ,00 1, , , ,00-0, " h 0,00-0,00 I P,o -. 0,00 '. - 2, k 0,00-0,00-0,00-0, Si ,00 ' : d 0,00-0,00-1, , h ,01. 4SO e 0,00-0,00-0, , d 0,00-3, , , g 0,00-1, ; ' t 0, ,18 " OOS' e 0,00-4, , , c 0,00 -.0,00. 0, , e 0,00-0,00-0, , ae 0.00 ' -. '0,00 5::;;. O.1~ '192, 0,09 o : ,00-0,00-0, , f 16m. 0,00., v:o,oo -:;:',.-' "%'0,03.~;.: 48:-,0,00 ~~:'-"}j<<t_; ~.,48 ' t 0,00-0,00-0, , : 4OdJ? -*'0.00,J';;;, 0.«:,'0,00 ~&t:>~:'\ p> 0,08 j&~r128'f"f'~ 0'04 Ji: ',< 2.048,.' / e 0,00-0,00 0, , t 0,00-0,00-0, , ~.. " d 0.00.,f ~ 0.00 y;' "".+ ~ 0.36.;;',: 576; #:"0,00 M" f 0,00-0,00-0, , e 0,00-0,00-0, , b 0,00-0,00-0, , e 0,00-0,00-0, , e 0,00-0,00-0, , e 0,00-0,00-0, , b 0,00-0,00-0, , b , , ,12 ',5.760.', b 000.< < I;;;:0,01 <, ,00 0,00 0, , lid. 0,00 0, , b 0,00-0,00-0, , Katrinebien~ HQd., Sengeløse 32 22b , 0, ,00, " ,00-1, , , a 0,00-7, , , ,00 5, , , , o 162 ', aa 0,00-0,00 1, , ac '0, , , ø 0, , ad 0,00 0,00 0, , æ 0,00 0,00-0, , ab 0,00 0, , ~ -..~ '" z 0,00-0,00-1, , , , , ,

33 ~ Fredningsgrænse Eksisterende sti Mulig ny sti,. 1 Bebyggelses- og jordbrug som råder \l. FREDNING AF SENGELØSE MOSE Arealer i Høje-Taastrup Kommune: Sengeløse By, Sengeløse og Katrinebjerg Hgd., Sengeløse 2 Græsningsområder 3 Naturskov og vådomfctder Areal hvor græsning kan begrænses ved plejeplan, i henhold til 4 Ejenavsgrænse Frednlnglkortel er udartlejd&t på gl1jndlag al Kort og Matrikelstyrelaen. malrikelkort samt data Ira Københavns Amts reg's!rilnng af NBl', 3 CIITIråder og SkOV-og Naturatyrelserla data for afgræmning al Hilbrtatomrbr 200.-, FREDNINGSKORT NATURKLAGENÆVNETS Fredningsafgørelse af oktober 2007 Sag nr. NKN-111-C0014 KORTBILAG 1 \ \...

34 0-""""'" Fredningsgrænse Habitatområde Gammel fredningsgrænse FREDNING AF SENGELØSE MOSE Arealer i Høje-Taastrup Kommune: Sengeløse By, Sengeløse og Katrinebjerg Hgd., Sengeløse Område beskyttet efter naturbeskyttelseslovens 3 Ol ---~" Ejerlavsgrænse Fredningsl<ortet er udarbejdet pil grundlag 1If Kort- og Matrikelstyrelsen.s malnl\elkort samt <:lala fra KebenhaO/TlS AmlS registreriflg al NBL"s 3 områder og SkOV- og Naturstyrels.ens <:lala for afgrænsning af Habrtatområdef 2004 Copyright Kort og Malnke!styfelsen ".. FREDNINGSKORT l NATURKLAGENÆVNETS Fredningsafgørelse af oktober 2007 ~~:=\"", Sag nr. NKN KORTBILAG 2 \,

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. 07935.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07935.00 Fredningen vedrører: Høje Gladsaxe Park Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 13-07-2000 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET> . REG.Nl FRS 39/03 Råmosen Den 21. oktober

Læs mere

KOPI. Afgørelse (Erstatningsspørgsmål):

KOPI. Afgørelse (Erstatningsspørgsmål): Afgørelse (Erstatningsspørgsmål): Den 29. juli 2013 blev der rejst fredningssag af Danmarks Naturfredningsforening vedrørende Klintebjerg og Fladvandet. Fredningen gennemføres nu i nærmere angivet omfang.

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger. Rasmus Thougaard Svendsen. Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29.

Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger. Rasmus Thougaard Svendsen. Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29. Afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet om fredninger Rasmus Thougaard Svendsen Erfamøde om fredninger, Vejen d. 29. oktober 2014 1 Natur- og Miljøklagenævnet Klagemyndighed for afgørelser truffet på

Læs mere

, I 07971.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07971.00. Fredningen vedrører: Soderup Maglemose. Domme. Taksationskommissionen.

, I 07971.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07971.00. Fredningen vedrører: Soderup Maglemose. Domme. Taksationskommissionen. , ( 07971.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07971.00 Fredningen vedrører: Soderup Maglemose Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 07-05-2003 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24.

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. juli 2011 J.nr.: NMK-512-00004 (tidl. NKN-133-00127) Ref.: ltp Afgørelse i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune.

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. november 2006 NKN-31-00094 (03-31/700-0250) mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk J.nr.: 03-132/700-0009 kpa Afgørelse i sagen om dispensation

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Vibeholm. Domme. Taksations kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Vibeholm. Domme. Taksations kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07734.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07734.00 Fredningen vedrører: Vibeholm Domme Taksations kom miss ione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 26-10-1988 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

07911.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00. Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler. Domme. Taksations komm iss ionen.

07911.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00. Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler. Domme. Taksations komm iss ionen. 07911.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07911.00 Fredningen vedrører: Robbedale geologiske profiler Domme Taksations komm iss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 19-11-1997 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer TAKSATIONSKOMMISSIONEN ADRESSE HARALDSGADE 53, 2100 KØBENHAVN

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Amstrup Søerne. Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfred nings nævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Amstrup Søerne. Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfred nings nævnet 07693.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07693.00 Fredningen vedrører: Amstrup Søerne Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfred nings nævnet Fredningsnævnet 31-01-1986 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer Fredningsnævnet for Nordsjælland Sdr.

Læs mere

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07506.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00 Fredningen vedrører: Dyndeby Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 20-11-1990 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

AFGØRELSE i sag om fredning af Allerød Lergrav. Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 1 44.

AFGØRELSE i sag om fredning af Allerød Lergrav. Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 1 44. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. oktober 2015 J.nr.: NMK-520-00044 Ref.: AUP AFGØRELSE i sag om fredning af Allerød Lergrav Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

07893.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00. Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet 01-10-1997

07893.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00. Fredningen vedrører: Ugleenge. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet 01-10-1997 07893.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07893.00 Fredningen vedrører: Ugleenge Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet 01-10-1997 Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 31-07-1996 Kendelser. Deklarationer

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg.

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg. Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-31-01632 marma Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

05593.03. Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03. Fredningen vedrører: v. Engklit. Domme. Taksatio ns komm iss io nen. Naturklagenævnet

05593.03. Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03. Fredningen vedrører: v. Engklit. Domme. Taksatio ns komm iss io nen. Naturklagenævnet 'e 05593.03 Afgørelser - Reg. nr.: 05593.03 Fredningen vedrører: v. Engklit Domme Taksatio ns komm iss io nen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 08-07-1988 Fredningsnævnet 20-12-1985 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Karlstrup GI. Kirke og kirkegård. Domme. Taksatio ns kom miss ionen.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Karlstrup GI. Kirke og kirkegård. Domme. Taksatio ns kom miss ionen. 07841.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07841.00 e Fredningen vedrører: Karlstrup GI. Kirke og kirkegård Domme Taksatio ns kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 04-01-1993 Kendelser

Læs mere

UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup

UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup UDKAST til Idéoplæg til fredning af landskabet nord for Bastrup Udarbejdet af Allerød Kommune og Danmarks Naturfredningsforening som grundlag for en forhåndsdialog med lodsejere indenfor den foreløbige

Læs mere

DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen med tilstødende områder - Skolehaverne

DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen med tilstødende områder - Skolehaverne Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 08. juli 2011 J.nr.: NMK-520-00011 (tidl. NKN-111-00064) og NMK-522-00033 Ref.: RTS DELAFGØRELSE i sag om fredning af Grøndalen

Læs mere

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej.

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. maj 2006 J.nr.: 03-132/150-0024 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Erstatningsafgørelse

Erstatningsafgørelse FN-VSJ-001-2015 Den 12. december 2018 Erstatningsafgørelse Indledning Den 5. januar 2015 modtog Fredningsnævnet for Vestsjælland en af Danmarks Naturfredningsforening rejst fredningssag vedrørende et sammenhængende

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. august 2013 J.nr.: NMK-33-01380 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om afslag på dispensation til at opsætte hegn omkring matr.

Læs mere

(j.nr. NMK-520-00018)

(j.nr. NMK-520-00018) Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 25. september 2014 i sagen om erstatning i anledning af fredning af Kathrinebjerg

Læs mere

00133.00. Afgørelser - Reg. nr.: 00133.00. Fredningen vedrører: Troense Kyst. Domme. Taksationskomm issionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

00133.00. Afgørelser - Reg. nr.: 00133.00. Fredningen vedrører: Troense Kyst. Domme. Taksationskomm issionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 00133.00 Afgørelser - Reg. nr.: 00133.00 Fredningen vedrører: Troense Kyst Domme Taksationskomm issionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 29-08-1924 Kendelser Deklarationer FREDNNGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. maj 2005 J.nr.: 03-31/250-0021 KBP/MIF Afgørelse i sagen

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Danmarks Naturfredningsforening Att.: Ove Løbner Via e-post: o.loebner@vip.cybercity.dk Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Frederiksborg Amt, Landglégbsafdelingen, oktober 2005 Udgiver: Tekst, foto og kort: Kort: ISBN: Frederiksborg Amt, Teknisk Forvaltning Janni Lindeneg Copyright

Læs mere

Fredningsområdet er ejet af Herning Kommune og 22 private lodsejere. Fredningsnævnet har tilkendt fredningserstatninger på i alt 1.016.341 kr.

Fredningsområdet er ejet af Herning Kommune og 22 private lodsejere. Fredningsnævnet har tilkendt fredningserstatninger på i alt 1.016.341 kr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 17. februar 2014 om erstatning i anledning af fredning af Gødstrup Sø med omgivelser

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hasle Kystområde. Domme. Taksatio ns kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hasle Kystområde. Domme. Taksatio ns kom miss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 08064.00 Afgørelser - Reg. nr.: 08064.00 Fredningen vedrører: Hasle Kystområde e Domme Taksatio ns kom miss ione n Naturklagenævnet e Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 17-09-2004 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for matr. 3a V. Vrøgum By, Ål, Blåvandshuk Kommune. Arealet er den centrale del af Vrøgum Kær. Kæret er omfattet af Overfredningsnævnets

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst FREDNINGSNÆVNET

Læs mere

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej.

Afgørelse i sagen om Søllerød Kommunes afgørelse om fjernelse af badebro, plankedæk og pavillon på ejendom på Vedbæk Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. januar 2004 J.nr.: 03-33/150-0002 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg. 25. februar 2014

Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg. 25. februar 2014 Mona og John Harder Anebjergvej 22 8600 Silkeborg 25. februar 2014 Afgørelse om, at markvej/sti ved Anebjergvej 22, Gl. Laven, 8600 Silkeborg, skal være åben for offentligheden og påbud om fjernelse af

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00522 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane,

Læs mere

DISPENSATION. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til afgræsning. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

DISPENSATION. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til afgræsning. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune DISPENSATION i henhold til 7 stk. 1 i bek. om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage mv. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. november 2008 NKN-121-00130 jav Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Afgørelse om naturpleje i fredet område

Afgørelse om naturpleje i fredet område Til ejerne Rævebjerg 2 4540 Fårevejle 6. juli 2018 _ Afgørelse om naturpleje i fredet område Odsherred Kommune vil, i samarbejde med lodsejerne, iværksætte naturpleje på en del af matr.nr. 9b Bjergene,

Læs mere

,e Domme Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Langtved Klit. Taksatio nskom miss ion en.

,e Domme Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Langtved Klit. Taksatio nskom miss ion en. 02760.04 Afgørelser - Reg. nr.: 02760.04 Fredningen vedrører: Langtved Klit,e Domme Taksatio nskom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 14-02-1962 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune.

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. NATURKLAGENÆVNET 12. juni 2007 NKN-121-00061 bej Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. Fredningsnævnet for Århus Amt har den 26. november 2006 efter naturbeskyttelseslovens 50, stk. 1,

Læs mere

LOKALPLAN NR Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992

LOKALPLAN NR Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992 LOKALPLAN NR. 6-06 Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992 Kortet på forsiden er trykt med Geodætisk Instituts tilladelse (A.894/70) VALLØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 6-06

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. december 2009 NKN-133-00096 RTS Afgørelse i sagen om nedlæggelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning af 4 grunde fra en ejendom i Gimming i Randers Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 Den 27. marts 2007 NKN-31-00405 Afgørelse i sagen om udstykning af

Læs mere

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør.

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør. Fra den 1. november sender Helsingør Kommune posten digitalt! Gå ikke glip af vigtig post, husk derfor at tjekke din postkasse jævnligt på www.borger.dk. For at få adgang til din digitale postkasse skal

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer REG. NR. O 2. 2. 9 Li ø O l O INDHOLDSFORTEGNELSE OvEce~'~;k~~v~~t:-r

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

Dispensation til opfyldning af vandfyldt udgravning

Dispensation til opfyldning af vandfyldt udgravning Henrik Tange Flintehøjen 14 3600 Frederikssund Sendt til: tange.henrik@gmail.com Dato: 14. december 2017 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2017-21336 Dokumentnr.:

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende I medfør af 29 b - 29 d, 29 l, stk. 2, 29 v, stk. 5, og 38 i lov nr. 473 af 7. juni 2001, museumslov, som senest

Læs mere

08036.00. Afgørelser - Reg. nr.: 08036.00. Fredningen vedrører: Borrebakken, Troldehøj, Bredebakker. Domme. Taksati ons kom miss ionen

08036.00. Afgørelser - Reg. nr.: 08036.00. Fredningen vedrører: Borrebakken, Troldehøj, Bredebakker. Domme. Taksati ons kom miss ionen 08036.00 Afgørelser - Reg. nr.: 08036.00 Fredningen vedrører: Borrebakken, Troldehøj, Bredebakker Domme Taksati ons kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 13-08-2003 Kendelser

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af hede

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning af hede Erik Juul Rasmussen Rosmarksvej 3 4900 Nakskov Sendt til e-mail: juuljuul@mail.dk Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79946800 vardekommune@varde.dk Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til afgræsning

Læs mere

Fredningen vedrører: Fredning vedr. udstykning og bibeholdelse af beplantning

Fredningen vedrører: Fredning vedr. udstykning og bibeholdelse af beplantning Afgørelser Reg. nr.: 08126.00 Fredningen vedrører: Fredning vedr. udstykning og bibeholdelse af beplantning Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 06-01-1958

Læs mere

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN

FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN FREDNINGSNÆVNET FOR KØBENHAVN Frederiksberg Forsyning A/S Via e-post: atsa@frb-forsyning.dk Att.: Projektleder Atef Sadr Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby Tlf. 99 68 48 00 kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug:

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug: NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 2. juni 2003 J.nr.: 03-33/760-0008 mam Afgørelse i sagen om

Læs mere

Påbud om drift af beskyttet eng

Påbud om drift af beskyttet eng Carl Erik Jeppesen Vejrhøjvej 6 Vindblæs 9670 Løgstør Påbud om drift af beskyttet eng Dato: 25. januar 2018 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX s Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2013-51466 Dokumentnr.:

Læs mere

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove

14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc. Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads og tilstødende skove Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 14. maj 2009 J.nr.: NKN-111-00041 ssc Delafgørelse I sagen om fredning af Næstved Øvelsesplads

Læs mere

3 dispensation til rydning af pilekrat

3 dispensation til rydning af pilekrat Gunner Krogh Sørensen Bjørnstrupvej 50 Sondrup 9600 Aars Dato: 23. november 2018 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-P25-491-18 Per E. Rasmussen Telefon: 99

Læs mere

Afgørelse om erstatning i anledning af Fredningsnævnet for Nordsjællands afgørelse af 1. oktober 2018 om fredning af Keldsø-området (FN-NSJ F)

Afgørelse om erstatning i anledning af Fredningsnævnet for Nordsjællands afgørelse af 1. oktober 2018 om fredning af Keldsø-området (FN-NSJ F) Fredningsnævnet for Nordsjælland Sdr. Jernbanevej 18B 3400 Hillerød Tlf. 47 33 87 32 E-mail: nordsjaelland@fredningsnaevn.dk www.fredningsnaevn.dk Afgørelse om erstatning i anledning af Fredningsnævnet

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Dispensation til træfældning og rykke pil op i 3 mose

Dispensation til træfældning og rykke pil op i 3 mose TAMU Vitskøl Jørn Bloch Viborgvej 460 9681 Ranum Sendt til joern.bloch@tamu.dk Dato: 13. november 2018 Teknik- og Økonomiforvaltning Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 01.05.08-P25-22-18 Per E.

Læs mere

Afgørelse i sagen om opholdsstedet "Den gule Satellit" på Roskildevej i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om opholdsstedet Den gule Satellit på Roskildevej i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. maj 2005 J.nr.: 03-33/150-0312 ARS Afgørelse i sagen om

Læs mere

Notat om skovning i Dammegaardsskoven

Notat om skovning i Dammegaardsskoven Notat om skovning i Dammegaardsskoven Skrevet af Rolf Molich, 20. februar 2016 på baggrund af materiale fra Torben Westh Jensen, Jens Fangel og Eva Hansen I januar og februar 2016 er der fældet en del

Læs mere

GHITA OG ALEX THOMBO-LUTHON Folehaven 4 4652 Hårlev UDVIDELSE AF EKSISTERENDE SØ OG ETABLERING AF NY SØ PÅ EJENDOMMEN FOLEHAVEN 4, 4652 HÅRLEV

GHITA OG ALEX THOMBO-LUTHON Folehaven 4 4652 Hårlev UDVIDELSE AF EKSISTERENDE SØ OG ETABLERING AF NY SØ PÅ EJENDOMMEN FOLEHAVEN 4, 4652 HÅRLEV GHITA OG ALEX THOMBO-LUTHON Folehaven 4 4652 Hårlev 5. NOVEMBER 2015 JOURNALNUMMER 15/1992 KS:STEROE UDVIDELSE AF EKSISTERENDE SØ OG ETABLERING AF NY SØ PÅ EJENDOMMEN FOLEHAVEN 4, 4652 HÅRLEV Stevns Kommune,

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Taarbæk Strandvej. Domme. Taksatio ns komm iss ion en.

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Taarbæk Strandvej. Domme. Taksatio ns komm iss ion en. 07902.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07902.00 Fredningen vedrører: Taarbæk Strandvej Domme Taksatio ns komm iss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer 01-06-1954

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Kalø Gods - Afvist. Domme. Taksati ons komm iss ionen. Naturklagenævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Kalø Gods - Afvist. Domme. Taksati ons komm iss ionen. Naturklagenævnet 07894.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07894.00 Fredningen vedrører: Kalø Gods - Afvist Domme Taksati ons komm iss ionen Naturklagenævnet 12-10-1994 Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 14-04-1994 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelse i sagen om offentlighedens adgang til et areal ved Følle Strand i Rønde Kommune

Afgørelse i sagen om offentlighedens adgang til et areal ved Følle Strand i Rønde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 21. februar 2006 J.nr.: 03-132/700-0059 kpa Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

Tilladelse til dyrehold samt dispensation fra afstandskrav - Præstevej 70, 3200 Helsinge

Tilladelse til dyrehold samt dispensation fra afstandskrav - Præstevej 70, 3200 Helsinge Sag: 09.17.01-G01-1-18 25. september 2018 Tilladelse til dyrehold samt dispensation fra afstandskrav - Præstevej 70, 3200 Helsinge Gribskov Kommune har d. 12. september 2018 modtaget en anmeldelse af etablering

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

Afgørelse i sag om tilsyn med beplantningsplaner for fredede arealer i Tibirke Bakker

Afgørelse i sag om tilsyn med beplantningsplaner for fredede arealer i Tibirke Bakker Afgørelse i sag om tilsyn med beplantningsplaner for fredede arealer i Tibirke Bakker Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 20. maj 2015 Sag NMK-522-00219 Natur- og Miljøklagenævnet har tru et afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune.

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2003 J.nr.: 03-132/300-0009 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bibeholdelse af sø, bålhytte og haveanlæg med flagstang i Helsingør Kommune

AFGØRELSE i sag om bibeholdelse af sø, bålhytte og haveanlæg med flagstang i Helsingør Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. maj 2014 J.nr.: NMK-522-00190 Ref.: MEH-NMKN AFGØRELSE i sag om bibeholdelse af sø, bålhytte og haveanlæg med flagstang

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej. 10. maj 2017 Sagsnr. NMK-33-03550 KlageID: 93904 CLARI-NMKN AFGØRELSE i sag om Allerød Kommunes vedtagelse af lokalplan 1-135 - Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej Planklagenævnet har modtaget en klage

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET> FRS 59/02.Hl

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Strynø Kalv. Domme. la ksations kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Strynø Kalv. Domme. la ksations kom miss ionen. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 01637.01 Afgørelser - Reg. nr.: 01637.01 Fredningen vedrører: Strynø Kalv Domme la ksations kom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 21-06-1951 Kendelser Deklarationer FREDNNGSNÆVNET>

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hestetang Mølle. Domme. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Hestetang Mølle. Domme. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet ... 01003.00 Afgørelser - Reg. nr.: 01003.00 Fredningen vedrører: Hestetang Mølle Domme Taksationskomm issionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 03-12-1937 Fredni ngsnævnet 01-07-1937 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien for en gravhøj til opførelse af en carport og en flagstang i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien for en gravhøj til opførelse af en carport og en flagstang i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 15. marts 2004 J.nr.: 03-132/700-0020 BIS Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Jyllinge Syd. Domme. Taksations komm iss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Jyllinge Syd. Domme. Taksations komm iss ione n. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 06322.00 Afgørelser - Reg. nr.: 06322.00 Fredningen vedrører: Jyllinge Syd Domme Taksations komm iss ione n Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 17-03-1977 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Dir. tlf.: 72 36 41 50 Att. Søren Perby E-mail: landzone@holb.dk

Dir. tlf.: 72 36 41 50 Att. Søren Perby E-mail: landzone@holb.dk BALD EJENDOMME ApS Dato: 22. juli 2014 Baldersbuen 14 Sagsb.: Lov 2640 Hedehusene Sagsnr.: 14/31578 Dir. tlf.: 72 36 41 50 Att. Søren Perby E-mail: landzone@holb.dk AFSLAG og PÅBUD Fritidshytte opført

Læs mere

02 734~02. Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Assenbæk Kær. Domme. la ksations komm iss io nen.

02 734~02. Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Assenbæk Kær. Domme. la ksations komm iss io nen. 02 734~02 Afgørelser - Reg. nr.: 02734.02 Fredningen vedrører: Assenbæk Kær Domme la ksations komm iss io nen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 06-05-1963 Fredningsnævnet 20-09-1961 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af vandhul

Landzonetilladelse til etablering af vandhul Peter Muller Larsen Ellelausvej 17 8660 Skanderborg e-mail: petermullerlarsen@gmail.com Dato: 9. september 2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-5041-16 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794

Læs mere

Naturklagenævnets afgørelse af 26. marts 2008 om fredning og erstatning i anledning af fredning af kystkilen Færgevejen i Helsingør Kommune

Naturklagenævnets afgørelse af 26. marts 2008 om fredning og erstatning i anledning af fredning af kystkilen Færgevejen i Helsingør Kommune Naturklagenævnets afgørelse af 26. marts 2008 om fredning og erstatning i anledning af fredning af kystkilen Færgevejen i Helsingør Kommune (Sag nr. NKN-111-00022) Fredningsnævnet for Frederiksborg Amt

Læs mere

Afgørelserne bortfalder helt eller delvist, hvis de ikke er udnyttet senest 2 år efter at de er meddelt.

Afgørelserne bortfalder helt eller delvist, hvis de ikke er udnyttet senest 2 år efter at de er meddelt. GÅRDEJER JENS JØRGEN JENSEN Volstrupvej 11 8920 Randers NV Miljø og Teknik Miljø natur og landbrug Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151507 kristian.arnborg.nielsen@randers.dk

Læs mere