5.3 Region Midtjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5.3 Region Midtjylland"

Transkript

1 Region Midtjylland Fakta om regionen Der bor i alt 1,2 millioner mennesker i Region Midtjylland. Det svarer til knap 23 pct. af landets befolkning. Regionen dækker i alt godt km² - eller godt 30 pct. af Danmarks samlede areal. Dermed er befolkningstætheden i regionen ca. ¼ lavere end landsgennemsnittet. Der er dog stor forskel på befolkningstætheden i regionen. I den vestlige del af regionen er befolkningstætheden under halvdelen af niveauet i den østlige del (59 indbyggere per kvadratkilometer i vest mod 136 indbyggere per kvadratkilometer i den østlige del). Region Midtjylland blev 1. januar 2007 dannet ved en sammenlægning af Ringkøbing Amt, Århus amt (undtaget en del af Mariager kommune, som indgår i Region Nordjylland), svarende til at 99 pct. af indbyggerne fra Århus Amt hører under Region Midtjylland. En del af Vejle Amt, som deltes mellem Region Midtjylland og Region Syddanmark, svarende til at 36 pct. af indbyggerne fra Vejle amt hører under Region Midtjylland. En del af Viborg amt, som deltes mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland, svarende til at 68 pct. af indbyggerne fra Viborg Amt hører under Region Midtjylland. Tabel 5.9 Fakta om Region Midtjylland Region Midtjylland Regionen Hele landet Pct. af hele landet Antal per 1000 indb. Indbyggertal (1.000 pers), 1. jan ,7 - Samlet landareal (km 2 ) ,5 10,47 Behandlede borgere (somatisk), 1.000, , ,5 0,38 Behandlede borgere (psykiatrisk), 1.000, ,0 134,3 20,8 0,02 Antal sengepladser (somatisk og psykiatrisk ) ,2 3,26 Samlet nettoindtægter(2009, mia. kr. 09-pl) 20,4 96,9 21,1 0,02 Nettodriftsudgifter, sygehuse* (Regnskab 2009, mia. kr. 09-pl) 14,6 69,1 21,1 - Gns. liggetid (somatisk), dage, ,6 3,9 - - Produktivitetsniveau 2008, somatik** *Ekskl. fælles formål og administration ** Pct. af landsgennemsnitlig produktivitet Kilde: Danmarks Statistik samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Samling af funktioner og specialer på færre enheder Region Midtjylland bestod i 2008 af syv somatiske hospitalsenheder fordelt på 21 matrikler. Efterfølgende er Odder og Kjellerup lukket, og somatikken er således i dag fordelt på 19 matrikler. Endvidere forventes det, at Brædstrup 11 lukkes og integreres i Regionshospitalet Horsens. 11 Dog ikke friklinikken

2 62 Tabel 5.10 Region Midtjyllands fremskrivning af antal sygehusmatrikler Antal sygehusmatrikler Somatik Psykiatri I 2018 vil antallet af somatiske sygehusmatrikler være reduceret til 12. Århus Sygehus tre matrikler (Tage Hansens gade, P.P. Ørumsgade og Nørrebrogade) sælges, og funktionerne flyttes til DNU. Endvidere vil hospitalsfunktionerne på de fem matrikler i Vestjylland (Herning, Holstebro, Ringkøbing, Lemvig og Tarm) samles i Gødstrup, når det nye hospital er færdigbygget. I Skive og i Grenaa planlægges det i samarbejde med kommunerne at etablere sundhedshuse, men der vil også fortsat være stationær kapacitet og ambulante funktioner på de to matrikler. I Skive vil en mindre del af matriklen kunne frasælges. Figur 5.2 Fremtidig sygehusstruktur i Midtjylland Elementer i fremtidens akutberedskab Lemvig Skive Viborg Randers Grenaa Holstebro Silkeborg Århus Herning Ringkøbing Tarm Horsens Akuthospital Brædstrup, Grenaa, Hammel Neurocenter, Herning, Holstebro, Horsens, Lemvig, Randers, Ringkøbing, Samsø, Silkeborg, Skanderborg Sundhedscenter (består af ambulatorier, der drives og bemandes af Regionshospitalet Horsens), Skive, Tarm, Viborg, Skejby samt Århus Sygehus med tre matrikler i Århus.

3 63 På det psykiatriske område planlægger regionen en koncentration på færre enheder. Der er i dag psykiatri på ni matrikler (Herning, Holstebro, Horsens, Viborg, Silkeborg, Kjellerup, Skive, Randers og Risskov). På tre af disse matrikler (Risskov, Viborg og Herning) er der både børneog ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri. I 2013 vil Kjellerup og Silkeborg være samlet i Silkeborg, og i 2018 vil Herning og Holstebro være samlet i Gødstrup. Endvidere planlægger regionen på nuværende tidspunkt, at psykiatrien i Risskov flytter til DNU efter Specialefordeling Hospitalsplanen for Region Midtjylland indebærer, at behandling på hovedfunktionsniveau tager udgangspunkt i de fem hospitaler, som har fælles akutmodtagelser (Randers, Viborg, Horsens, Gødstrup og Århus) og i Regionshospitalet Silkeborg, som modtager visiterede intern medicinske patienter. De højt specialiserede behandlinger koncentreres på Århus Universitetshospital (og på Hammel Neurocenter). Regionshospitalerne skal varetage hovedfunktionerne for befolkningen i deres optageområde. Regionshospitalerne skal endvidere varetage en række regionsfunktioner nogle enkelte i formaliseret samarbejde med Århus Universitetshospital. Endelig skal enkelte regionshospitaler varetage højtspecialiseret funktioner, fx har Regionshospitalet Viborg en højt specialiseret funktion inden for paraplegi. Endvidere vil de fem regionshospitaler få særlige udviklingsfunktioner i samspil med universitetshospitalet i Århus. På en række af de mindre hospitaler vil der fortsat være stationær kapacitet og ambulante funktioner. Inden for psykiatrien varetages de højt specialiserede funktioner på matriklen i Risskov, mens regionsfunktioner varetages i Risskov, Herning og Viborg. Alle psykiatriske matrikler varetager hovedfunktionsbehandling. Dette gælder både for voksen- samt børne- og ungdomspsykiatrien. Ekspertpanelets vurdering: Ekspertpanelet støtter en samling af matriklerne i Århus samt i Gødstrup. Fremadrettet finder panelet, at regionen bør overveje en yderligere reduktion i antallet af sygehusmatrikler Særligt om akutområdet og den præhospitale indsats Der sker i Region Midtjylland en reduktion i antallet af enheder, som modtager akutte patienter fra seks til fem, idet regionen planlægger fælles akutmodtagelser i Skejby, Randers, Viborg, Horsens og Gødstrup. Befolkningsunderlaget for de fælles akutmodtagelser ligger mellem (Horsens) og (DNU). Ud over de fem fælles akutmodtagelser planlægges fire såkaldte akutklinikker i: Silkeborg (døgnåben), Grenaa, Ringkøbing og Skive (åbne fra 8-22) samt en døgnåben skadestue på Samsø. Derudover er der planer om et akuthus i Lemvig og et sundheds- og akuthus i Holstebro. Al form for behandling på hospitaler og skadeklinikker sker i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger efter lægelig visitation eller via 112-opkald. Befolkningsunderlaget for de enkelte akutmodtagelser fremgår af nedenstående tabel.

4 64 Tabel 5.11 Region Midtjyllands fremskrivning af befolkningsunderlaget for de enkelte akutmodtagelser Akutbetjeningen i regionen Antal fælles akutmodtagelser befolkningsunderlag Randers befolkningsunderlag Viborg befolkningsunderlag Horsens befolkningsunderlag Gødstrup Befolkningsunderlag Århus Andel akut medicinske patienter indlagt uden om fælles akutmodtagelser Skadestuer mv. Antal akutklinikker, skadestuer, skadesklinikker eller lignende. Det angives endvidere, hvorvidt der er lægebetjening, om der er åbent for selvhenvendere samt evt. åbningstid 2 psykiatriske skadestuer (Risskov og Horsens), som begge er døgnåbne 4 somatiske akutklinikker (Grenaa, Skive, Ringkøbing og Silkeborg), som er åbne kl. 8-22, undtaget Silkeborg, som er døgnåben. Døgnåben skadestue på Samsø. For psykiatrien vil der kun være visiterede modtagelser på de 5 fælles akutmodtagelser Note: Fremskrivningen er baseret på 2018-tal, hvorfor der ikke er anført tal i kolonnen for somatiske akutklinikker (Grenaa, Skive, Ringkøbing og Silkeborg), som er åbne kl. 8-22, undtaget Silkeborg, som er døgnåben. Døgnåben skadestue på Samsø. I Holstebro vil der være sundheds- og akuthus og i Lemvig planlægges et akuthus. For psykiatrien vil der kun være visiterede modtagelser på de 5 fælles akutmodtagelser Præhospital indsats I juni 2008 vedtog regionsrådet en plan for sundhedsberedskabet og det præhospitale område. I maj 2010 har regionsrådet vedtaget en plan for akutberedskabet i Nordvestjylland, og i efteråret 2010 gennemføres en evaluering af det præhospitale område. Der er i 2009 i Region Midtjylland etableret en AMK-vagtcentral, der prioriterer og afsender ambulancerne, både akut og planlagt, liggende befordring samt akutbiler, lægebiler og andre udrykningsordninger. Formålet er at sikre patienterne den rette behandling i rette tid. Primo 2011 etableres der sundhedsfagligt rådgivning på AMK-vagtcentralen, ved umiddelbar overdragelse af opkald af sundhedsfaglig karakter fra alarmcentralen. Regionen dækkes af i alt 36 ambulancestationer. Ambulanceberedskabet suppleres af forskellige præhospitale ordninger med det formål at bringe specialkompetencer frem til patienten i form af 13 I dag er der i alt 11 skadestuer i regionen.

5 65 akutbiler bemandet med anæstesisygeplejerske eller paramediciner samt lægebiler bemandet med speciallæge og en redder, der fungerer som chauffør og assistent. I løbet af 2009 og 2010 er der sket en betydelig udvidelse af akutbildækning og lægebildækning i den centrale og vestlige del af regionen, så der i dag er døgndækkende lægebiler i Viborg, Silkeborg, Holstebro, Herning, Lemvig, Århus, Grenå, Randers (dagtid på hverdage) og Horsens (dagtid på hverdage). Herudover er der døgndækkende akutbiler med sygeplejersker i Skive, Tarm, Ringkøbing, Holstebro og Herning. Planen er, at der skal udgå lægebiler primært fra de fem fremtidige akuthospitaler (Gødstrup, Viborg, Randers, Horsens og Århus), suppleret med akutbiler med anæstesisygeplejersker og paramedicinere i områder med større afstande til et akuthospital. De fleste akutte patienter vil blive kørt med ambulance til akuthospitalet. Ved at møde ambulancen på vej til akuthospitalet ("rendez-vous") vil lægebilerne kunne nå ud til langt de fleste akutte patienter med behov for præhospital lægehjælp. Ambulancer og akut- og lægebiler suppleres af forskellige lokalt funderede udrykningsordninger og beredskaber, samt helikoptertjeneste fra Der foregår for øjeblikket en planproces vedr. evt. styrkelse af den præhospitale indsats, især i områder med større afstand til akuthospitaler, jf. den landspolitiske aftale om nære sundhedstilbud. Region Midtjylland anvender i dag telemedicin til hjertepatienter, så ambulancebehandlere kan sende hjertekardiogrammer (EKG) direkte til en hjertespecialist på hospitalet. Hjertelægen kan foretage fjerndiagnostik og fjernvisitation, så patienten kan transporteres direkte til rette behandlingsniveau. Samtidig kan der etableres telekontakt mellem specialist og hhv. patient og ambulancemandskabet. Dermed kan diagnosen stor blodprop i hjertet stilles hurtigere og med stor sikkerhed, så relevant behandling kan påbegyndes tidligere. I Region Midtjylland har lægevagtsordningen 13 konsultationssteder, heraf ni faste konsultationssteder og fire åbne ad hoc konsultationssteder: Ekspertpanelets vurdering: Ekspertpanelet finder sammenfattende, at regionen lever op til Sundhedsstyrelsens udmeldinger på akutområdet. Endvidere konstaterer ekspertpanelet, at akutudvalget, der har til opgave nærmere at vurdere og kortlægge behovet for kapacitet og organisering af det præhospitale beredskab i tilknytning til den fremtidige sygehusstruktur har konkluderet: At der i alle regioner er sket en markant udvidelse af den præhospitale indsats over de seneste år, samt at der er tale en løbende udviklingsproces. At der i alle regioner er et net af præhospitale enheder i form af ambulanceberedskaber, akutbiler, lægebiler mv. samt inddragelse af øvrige beredskaber og særlige ordninger med førstehjælpere/nødbehandlere/akutbehandlere, der samlet sikrer dækning af alle geografiske områder. At der i visse områder med store afstande kan konstateres relativt høje responstider for ambulancekørsel, men at en vurdering af det samlede præhospitale beredskab også skal inddrage de øvrige præhospitale ressourcer. At regionerne har etableret en række forskellige løsninger til sikring af tryghed i udkantsområderne, der bl.a. afspejler de forskellige lokale udfordringer. Panelet betragter på den baggrund de iværksatte tiltag samt beskrevne planer for de enkelte regioners initiativer på det præhospitale område som betryggende.

6 Sammenhæng med andre regioner Region Midtjyllands hospitalsplan skal ses i sammenhæng med planerne for naboregionerne Region Nordjylland og Region Syddanmark. Region Midtjylland har siden regionsdannelse indgået årlige benyttelsesaftaler med de to regioner. Region Midtjylland har også for 2010 indgået benyttelsesaftaler med hhv. Region Nordjylland og Region Syddanmark vedrørende patientbehandling på tværs af regionsgrænserne. Benyttelsesaftalerne regulerer det overordnede samarbejde på sundhedsområdet på tværs af regionerne. Aftalerne omfatter det somatiske område, og formålet er at sikre, at borgerne kan benytte sundhedstilbud på tværs af regionerne, ligesom aftalerne sikrer en større grad af budgetsikkerhed. Benyttelsesaftalerne indeholder bl.a. aftaler om samarbejdssygehuse mellem regionerne. Således betragtes Sygehus Himmerland (sygehusene i Farsø og Hobro) og Sygehus Thy-Mors (sygehusene i Nykøbing og Thisted) i Region Nordjylland som samarbejdssygehuse. Tilsvarende gælder for Sygehus Lillebælt (sygehusene i Vejle, Give, Fredericia, Kolding og Middelfart) i Region Syddanmark. Endvidere angiver benyttelsesaftalerne principperne for varsling af eventuelle hjemtrækninger. Psykiatrien har for enkelte specialiserede funktioner formaliserede samarbejdsaftaler om behandling af patienter. Disse aftaler er udarbejdet med den enkelte anden region. Ekspertpanelets vurdering: Ekspertpanelet finder fortsat, at der er behov for en bedre koordination med de to naboregioner. Region Midtjylland etablerer således fælles akutmodtagelser tæt på såvel grænsen til Region Nordjylland (Viborg og Randers) som på grænsen Region Syddanmark (Horsens). Særligt for så vidt angår Horsens er der grundlag for en specifik overvejelse i tæt samarbejde med Region Syddanmark om akutbetjeningen og behandling af kræftpatienter i grænseområdet mellem regionerne (Horsens, Vejle og Kolding) Større strukturelle anlægsprojekter i regionen Fase : Region Midtjylland fik med ekspertpanelets indstilling i november 2008 og regeringens udmelding i januar 2009 foreløbigt tilsagn fra regeringen til det nye universitetshospital i Århus (DNU) og til en væsentlig ombygning af Regionshospitalet Viborg. Ekspertpanelet fandt på daværende tidspunkt ikke, at der var tilstrækkeligt grundlag for et foreløbigt tilsagn til etablering af et nybyggeri i Gødstrup nær Herning, men anbefalede i stedet en udbygning af Regionshospitalet Herning. Det nye universitetshospital i Århus (DNU) Med det nye universitetshospital i Århus samles de eksisterende sygehuse i Århus (beliggende på Tage Hansens Gade, P. P. Ørumsgade og Nørrebrogade) i nybyggeri i tilslutning til det eksisterende Skejby Sygehus. Det nye universitetshospital i Århus skal fremover være det faglige omdrejningspunkt i regionen og levere den højt specialiserede hospitalsbehandling til borgere i regionen og resten af landet, da hospitalet også fremover skal huse nogle af de højt specialiserede behandlinger, som alene skal varetages to steder i landet. Ekspertpanelet konkluderede følgende i forbindelse med prioriteringen af DNU i november 2008: Panelet indstiller til regeringen, at projektet bør prioriteres. Samlingen og et tilknyttet nybyggeri af arealer vurderes at kunne realisere en betydelig forbedring af patientbehandlingen og et potentiale for at opnå en væsentlig forbedring af ressourceanvendelsen. Hospitalet skal også fremover være et centralt omdrejningspunkt for Region Midtjylland og i øvrigt også for den højt specialiserede behandling i Danmark som helhed. Hospitalet har uanset regionsgrænser en

7 67 central placering, og der vurderes at være driftmæssige og fagligt synergimæssige gevinster ved at samle de nuværende sygehuse på én matrikel. Ud fra en samlet vurdering finder panelet, at der bør fastlægges en samlet investeringsramme (totalramme inkl. apparatur og regional egenfinansiering) for projektet på 6,35 mia. kr. Region Midtjylland har i juli 2010 fået endeligt tilsagn fra regeringen til etablering af DNU. Det forventes, at det nye universitetshospital i Århus er færdigt i Etablering af en fælles akutmodtagelse på Regionshospitalet Viborg Regionshospitalet Viborg skal varetage akutforpligtelsen for indbyggere og overtage den medicinske kapacitet i Skive. På Regionshospitalet Skive vil der fortsat være akutklinik, neurorehabilitering samt forskellige ambulante funktioner, herunder hukommelsesklinik, IVFfunktion og kronikerambulatorier. Der vil også være diagnostiske faciliteter. Endvidere planlægges i samarbejde med Skive Kommune et sundhedshus på den eksisterende matrikel. En mindre del af matriklen vil kunne bortsælges. Ekspertpanelet konkluderede følgende i forbindelse med prioriteringen af Regionshospitalet Viborg i november 2008: Ud fra en samlet vurdering finder panelet, at en udbygning af en fælles akutmodtagelse på Viborg Sygehus bør prioriteres, og at der bør fastlægges en samlet investeringsramme (totalramme inkl. apparatur og regional egenfinansiering) for projektet på 1,15 mia. kr. Ekspertpanelet har i november 2010 indstillet til regeringen, at der meddeles endeligt tilsagn til etablering af en fælles akutmodtagelse på Regionshospitalet Viborg. Det forventes, at byggeriet er færdigt ved udgangen af Før-screening 2009: Ved før-screeningen i oktober 2009 indsendte Region Midtjylland udbygget materiale vedrørende etableringen af et nyt hospital i Gødstrup herunder en af ekspertpanelet efterspurgt sammenligning med en udbygning af Regionshospitalet Herning. På baggrund heraf vurderede panelet i oktober 2009:. at det fremsendte projekt med nybyggeri i Gødstrup på det foreliggende grundlag vurderes i overensstemmelse med en moderne sygehusstruktur og de fastlagte principper. Dette skal ses i sammenhæng med, at det fortsat er panelets opfattelse, at det er rigtigt at samle hospitalerne i Vestjylland. Projektet vil på væsentlige områder være i overensstemmelse med præmisserne om en rationel og moderne sygehusstruktur også på længere sigt. Det vurderes desuden, at en samling af funktionerne i nyt byggeri vil understøtte en effektiv og rationel drift, herunder en forbedring af patientbehandlingen og en væsentlig forbedring af ressourceanvendelsen i den vestlige del af regionen. Panelet forudsætter dermed også, at der realiseres en samling af akutfunktionen i Vestjylland på det nye sygehus, når dette tages i anvendelse. Panelet vil samtidig bemærke, at det er en central forudsætning for en endelig prioritering af det nye sygehus, at der etableres en løsning for det præhospitale beredskab, der ikke mindst fokuserer på den nordvestlige del af regionen, under iagttagelse af Sundhedsstyrelsens retningslinjer. I panelets optik er der ikke noget til hinder for en løsning, som fastholder ikke-akutte sygehusfunktioner på Holstebro, fx planlagte behandlinger og eventuelt visiterede medicinske patienter. Det kan i et samlet præhospitalt beredskab kombineres med fx skadesklinik eller lignende omkring Lemvig og et dækkende ambulanceberedskab.

8 68 Regeringen har efterfølgende udmeldt, at nyt sygehus i Gødstrup indgår i fremtidens sygehusstruktur. Fase : I forbindelse med fase 2 har Region Midtjylland indsendt følgende investeringsønsker: Tabel 5.12 Region Midtjyllands investeringsønsker Projekt Art Økonomi Samlet inv. (mia. kr.), oplyst Nyt hospital i Gødstrup Nybyggeri, inkl. psykiatri 4,135 Regionshospitalet Horsens Ombygning og renovering 0,776 Regionshospitalet Randers Ombygning og renovering 0,538 Flytning af psykiatrien til DNU Nybyggeri 1,125 Note: Prisniveau 2009 (panelforudsætninger 09-pl). Opgørelsen udtrykker totaludgiften ekskl. moms, inkl. medicoteknisk udstyr, apparatur og inventar mv., herunder entrepriseudgifter, byggestyring og projekteringsudgifter, genhusningsudgifter, veje og P-arealer. De tre ansøgninger vedrørende Regionshospitalet i Randers, Regionshospitalet i Horsens og flytning af psykiatrien fra Risskov til DNU indgik også i ekspertpanelets screening og vurdering i november 2008, men indgik ikke i prioriteringen og var ligeledes ikke omfattet af førscreeningen i efteråret Panelet finder regionens plan om at etablere fælles akutmodtagelser i Horsens og Randers velbegrundet givet de geografiske forhold og regionens befolkningstæthed. Projekterne vurderes af en størrelsesorden, som bør indgå i en prioriteringsproces i forhold til regionens ordinære anlægsramme. Ekspertpanelet finder det generelt fornuftigt at samle den psykiatriske behandling på færre enheder og i den forbindelse sikre et tættere samarbejde med somatikken. Ekspertpanelet finder dog, at flytningen af psykiatrien (Risskov) til DNU i Skejby først bør realiseres efter flytningen af somatikken. Et nyt hospital i Gødstrup Region Midtjylland har besluttet at samle funktionerne i Vestjylland. Baggrunden er, at den eksisterende hospitalsstruktur i Vestjylland i dag er spredt geografisk på fem matrikler med forskelligartede sygehusfunktioner (Herning, Holstebro, Lemvig, Tarm og Ringkøbing 14 ). De eksisterende hospitaler skal nedlægges og funktionerne skal samles i et nyt hospital i Gødstrup ved Herning. Regionsrådet har ikke taget endelig stilling til videreførsel af neurorehabiliteringssengene i Lemvig. Desuden skal der jf. regionens akutplan for Nordvestjylland (maj 2010) etableres et akuthus i Lemvig. I Holstebro skal der etableres et sundheds- og akuthus, jf. aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om nære sundhedstilbud (juni 2010). Bruttoetagearealet er vurderet til m 2 og til en anskaffelsessum på 4,1 mia. kr., hvoraf 0,3 mia. kr. vedrører psykiatriske arealer. Der forventes 546 senge, der alle er placeret på enestuer. Regionshospitalet i Gødstrup bliver dermed Region Midtjyllands 2. største hospital. 14 Det indgår i forudsætningerne for planlægningsarbejdet med det nye hospital i Gødstrup, at der ikke skal være hospitalsaktivitet på matriklerne i Ringkøbing og Tarm.

9 69 Projektets rolle i en ny sygehusstruktur såvel regionalt som for landet som helhed Regionshospitalet i Gødstrup skal betjene den vestlige del af regionen (Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande kommuner) på hovedfunktionsniveau og være akuthospital for borgere. Regionen vurderer, at Regionshospitalet Gødstrup skal dække et optageområde på ca km². Hospitalet skal have en fuldt udbygget akutmodtagelse og samle de nuværende specialer og aktiviteter fra regionshospitalerne i Herning og Holstebro, herunder psykiatrien og den nuværende strålesatellit i Herning. For at udnytte kapaciteten og udstyret bedst muligt udflyttes onkologien som det sidste til det nye hospital i Gødstrup. Akuthuset i Lemvig skal behandle såvel mindre skader som kendte medicinske tilstande. Der er i Region Midtjylland allerede etableret en række erfaringer med varetagelse af mindre skader på akutklinikkerne. Disse kan udbredes til Akuthuset i Lemvig, men i modsætning til akutklinikkerne kan der i Akuthuset også behandles patienter med medicinske tilstande. Akuthuset skal være fuldt ud etableret når det nye hospital i Gødstrup skal ibrugtages. I Sundheds- og akuthuset i Holstebro planlægges følgende funktioner: en døgnåben akutklinik, en udgående geriatrisk funktion, laboratoriefunktioner, røntgen, mammografiscreening, ambulatoriefunktioner (KOL, diabetes mv.), jordmoderkonsultation og tappefunktion til bloddonorer. Hertil kommer en række kommunale funktioner, apotek, almenpraktiserende læger, praktiserende speciallæger og andre sundhedsudbydere. Panelet finder, at der skal tages højde for den bevarede sygehuskapacitet i forbindelse dimensioneringen af det nye Gødstrup. Ekspertpanelets konklusion vedrørende nyt hospital i Gødstrup: Panelet vurderer, at projektet på væsentlige områder vil være i overensstemmelse med præmisserne for en rationel og moderne sygehusstruktur også på længere sigt. Det vurderes desuden, at en samling af funktionerne i nyt byggeri vil understøtte en effektiv og rationel drift, herunder en forbedring af patientbehandlingen i den vestlige del af regionen. Panelet vurderer, at realiseringen af den nye somatiske struktur skal prioriteres, idet den psykiatriske del af projektet bør baseres på en regional prioritering indenfor de almindelige anlægsrammer. Der forventes bevaret kapacitet i Holstebro, kapaciteten på det nye Gødstrup bør derfor efter panelets opfattelse nedskaleres, også udover hvad der følger af den generelle tilpasning. Regionshospitalet Holstebro har i dag ca m². Ekspertpanelet indstiller til regeringen, at projektet bør prioriteres. Ud fra en samlet vurdering finder panelet, at der bør fastlægges en samlet investeringsramme (totalramme inkl. apparatur og regional egenfinansiering) for projektet på 3,15 mia. kr.(09-pl) jf. boks 5.2. Boks 5.2 Dimensionering og økonomi for Regionshospitalet i Gødstrup Dimensionering og økonomi for Gødstrup sygehus Oplyst dimensionering: m² (ekskl. psykiatriske arealer). Oplyst økonomi: 3,8 mia. kr. (09-pl), ekskl. psykiatri. Nybyggeri ekskl. parkering udgør godt 3,7 mia.kr., mens parkering udgør knap 0,1 mia.kr. Det giver en nybyggeripris ekskl. parkering på kr./m². Tilpasset maksimal investeringsramme: 3,15 mia. kr. (09-pl). Investeringsrammen er en samlet totalramme inkl. IT/apparatur og inventar mv. og regional egenfinansiering. Følgeudgifter forudsættes finansieret af regionen. Grundlag: Der påtænkes opretholdt visse sygehusfunktioner/kapacitet på Holstebro sygehus. Kapaciteten for det nye sygehus bør derfor nedskaleres, også udover hvad der følger af den generelle tilpasning. Regionen har anvendt en bruttonettofaktor på 2,0 og en arealnorm for enestuer på 35 m² netto, svarende til panelets forudsætninger.

10 70 Der vurderes grundlag for en generel tilpasning i dimensioneringen baseret på dels en væsentlig bedre kapacitetsudnyttelse end forudsat, dels usikkerheden med hensyn til de fremtidige behov, der tilsiger tilbageholdenhed i dimensioneringen mod til gengæld at bygge fleksibelt. Regionen har dog taget skridt til en bedre kapacitetsudnyttelse gennem en forudsætning om driftstid for apparatur mv. på 245 dage/7 timer. Den generelle tilpasning er på den baggrund m² (12 pct.), hvilket reducerer arealet til m². Med en tilpasning som følge af kapacitet på Holstebro sygehus, der beregningsteknisk svarer til ca. 4 pct. af det tilpassede areal, udgør det endelige beregningsgrundlag m². Prisen per m² nybyggeri ansættes til kr. (totaludgift inkl. apparatur mv.). Det giver en nybyggeripris på 3,1 mia. kr., heraf 0,6 mia. kr. til IT/apparatur og løst inventar. Hertil lægges godt 60 mio. kr. vedr. parkering (uændret). Samlet totalramme inkl. apparatur og regional egenfinansiering er 3,15 mia. kr., opgjort i 09-pl (svarende til 3,188 mia.kr. i 10pl).

5.4 Region Syddanmark

5.4 Region Syddanmark 71 5.4 Region Syddanmark 5.4.1 Fakta om regionen Der er knap 1,2 mio. indbyggere i Region Syddanmark. Det svarer til lidt under 22 pct. af landets befolkning. Regionen dækker godt 12.000 km² - eller ca.

Læs mere

Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer

Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer Regionshuset Viborg Ekspertudvalget vedrørende sygehusinvesteringer Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Ansøgninger til foreløbigt tilsagn

Læs mere

AKUTPLAN. Rubrik. for Region Midtjylland. Underrubrik. kort fortalt. Forslag i høring: 20. juni 14. september. Region Midtjylland

AKUTPLAN. Rubrik. for Region Midtjylland. Underrubrik. kort fortalt. Forslag i høring: 20. juni 14. september. Region Midtjylland AKUTPLAN Rubrik for Region Midtjylland Underrubrik kort fortalt Forslag i høring: 20. juni 14. september Bland dig i debatten se bagsiden Region Midtjylland Udgivet af Region Midtjylland 25. juni 2007

Læs mere

Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland

Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland Borgermøde i Hvidbjerg d. 12. april 2010 Direktør Leif Vestergaard Pedersen Region Midtjyllands akutplan Ønske om at nødvendige speciallæger er til

Læs mere

Region Midtjyllands akutplan

Region Midtjyllands akutplan Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland Borgermøde i Ulfborg d. 14. april 2010 Direktør Leif Vestergaard Pedersen Region Midtjyllands akutplan Ønske om at nødvendige speciallæger er til

Læs mere

Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland

Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland Forslag til plan for akutberedskabet i Nordvestjylland Borgermøde i Lemvig d. 6. april 2010 Direktør Leif Vestergaard Pedersen Region Midtjyllands akutplan Ønske om at nødvendige speciallæger er til stede,

Læs mere

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland

Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg j.nr. 7-203-05-92/1/KRSB Vedr. Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Region Midtjylland har sendt Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Udkast til: Notat vedrørende den præhospitale indsatskapacitet i Region Midtjylland 2012

Udkast til: Notat vedrørende den præhospitale indsatskapacitet i Region Midtjylland 2012 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 87285000 Udkast til: Notat vedrørende den præhospitale indsatskapacitet i Region Midtjylland 2012 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri

Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Seniorkonsulent/Teamleder Christina Carlsen Danske Regioner Strukturreformen kort og nyt sygehusbyggeri Strukturreform historik Oktober 2002: Den daværende borgelige regering igangsætter et Kommisionsarbejde

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger om midler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets puljer til facilitering af løsninger på det præhospitale område m.v.

Indkaldelse af ansøgninger om midler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets puljer til facilitering af løsninger på det præhospitale område m.v. Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M im@im.dk W www.im.dk Regionsrådet Kommunalbestyrelsen Dato: 29. september 2010 Enhed: Sygehuspolitik Sagsbeh.: SUMLBJ Sags nr.:

Læs mere

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB

N O T A T. 18. juni 2007 j.nr /1/KRSB N O T A T Administrationens forlag til akutplan Region Midtjylland Region Midtjylland har d. 31. maj 2007 sendt Administrationens forslag til akutplan Region Midtjylland til forud for den politiske beslutningsproces

Læs mere

Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening

Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 26. maj 2009 Sag nr. 4 Emne: Fase 2 screening til Kvalitetsfonden - før-screening Supplerende bilag Til: Forretningsudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed for

Læs mere

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk 0. Baggrund

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Fremtidens akutstruktur

Fremtidens akutstruktur Oplæg d. 16. juni, DI. Nye hospitaler i Region Midtjylland. V. Kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland, Flemming Bøgh. www.regionmidtjylland.dk Fremtidens akutstruktur 5 akuthospitaler 4 akutklinikker,

Læs mere

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk I høring 25. juni - 3. september 2007 Region Syddanmark Sundhedsstaben Planlægnings- og udviklingsafdelingen Damhaven 12. 7100

Læs mere

Bilag 3e. Option til øvrige regioner. Udbud af Medical Device Information Collection

Bilag 3e. Option til øvrige regioner. Udbud af Medical Device Information Collection Bilag 3e Option til øvrige regioner Udbud af INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag: Formålet med

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S. Overliggernotat til Region Midtjyllands ansøgning om specialfunktioner Regionshuset Viborg Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Overliggernotat til Region

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan

Region Nordjyllands udkast til sygehusplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til sygehusplan Region Nordjylland har den 19. maj 2009 sendt Udkast til sygehusplan i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens 206 stk. 2 skal regionerne

Læs mere

Høringssvar til Danske Regioner vedrørende ekspertpanelets rapport Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering

Høringssvar til Danske Regioner vedrørende ekspertpanelets rapport Regionernes investerings- og sygehusplaner screening og vurdering Danske Regioner UDKAST m. bemærkning fra Forretningsudvalg 15.12.08 Sundhedsområdet Planlægning og Udvikling Kontaktperson: Helene Vestergaard Helene.Vestergaard@regionsyddanmark.dk sundhed@regionsyddanmark.dk

Læs mere

Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen

Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen Fælles HMU og AL-møde Mandag den 10. januar 2011 www.regionmidtjylland.dk Baggrund for arbejdet med omstillingsplanen Regionsrådet besluttede den 17. november 2010,

Læs mere

Screeningsmateriale fra Region Midtjylland

Screeningsmateriale fra Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Ekspertpanelet vedrørende sygehusinvesteringer Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk Screeningsmateriale fra

Læs mere

Sygehusinvesteringer. Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Sygehusinvesteringer. Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Sygehusinvesteringer Ved chefkonsulent Hanne Agerbak, Indenrigs- og Sundhedsministeriet Historik I Kommunalreformen 2007 5 regioner og flere muskler til Sundhedsstyrelsen Arbejdet med specialeplanen i

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBERED- SKABS ARBEJDE. Bilag 1. Beskrivelse af regionernes indsats og planer på det præhospitale område

STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBERED- SKABS ARBEJDE. Bilag 1. Beskrivelse af regionernes indsats og planer på det præhospitale område STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBERED- SKABS ARBEJDE Bilag 1. Beskrivelse af regionernes indsats og planer på det præhospitale område Udvalget om det præhospitale akutberedskab November 2010

Læs mere

Fakta om Region Midtjylland

Fakta om Region Midtjylland Fakta om Region Midtjylland Regionsrådvalg 2017 www.regionmidtjylland.dk Danmark med regioner Region Nordjylland 0,6 mio. Region Midtjylland 1,3 mio. Region Hovedstaden 1,8 mio. Region Syddanmark 1,2 mio.

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet 23. oktober 2008: Arbejdet med tilrettelæggelsen af fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Overordnede vision på sundhedsområdet At skabe fremtidens sundhedsvæsen, som er karakteriseret

Læs mere

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan

vurderer overordnet, at Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan N O T A T Vedr. Region Syddanmarks forslag til gennemførelsesplan Region Syddanmark har den 3. juli 2008 sendt Gennemførelsesplan: Fremtidens sygehuse fra plan til virkelighed i offentlig høring. Ifølge

Læs mere

Servicemålet er gældende for regionen som helhed.

Servicemålet er gældende for regionen som helhed. Opgørelse over servicemålsoverholdelse for responstider fra 2010-2017 Vi læser din anmodning således, at du ønsker aktindsigt i servicemålsoverholdelsen for hastegrad A og B. Regionsrådet vedtog i 2007

Læs mere

Et stramt budget 2016

Et stramt budget 2016 Budget 2016 Et stramt budget 2016 Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2016. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder Sundhed, Social, Regional Udvikling

Læs mere

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi !!" # $ # %&$ Jf. Hospitalsplan for Region Midtjylland vil der være reumatologisk speciallægedækning på samtlige hospitaler med fælles akutmodtagelse, enten i form af en egentlig afdeling/funktion eller

Læs mere

Sundhedsstyregruppen. Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i Region Midtjylland

Sundhedsstyregruppen. Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsstyregruppen Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om den fremtidige neuro-rehabiliteringsindsats i

Læs mere

Ansøgning om midler til nære Sundhedstilbud i Grenaa

Ansøgning om midler til nære Sundhedstilbud i Grenaa Ansøgning om midler til nære Sundhedstilbud i Grenaa Region Midtjylland og Norddjurs Kommune søger hermed i fællesskab om tilskud til nære sundhedstilbud fra puljen til etablering af lægehuse og sundheds-

Læs mere

Et stramt budget 2015

Et stramt budget 2015 Budget 2015 Et stramt budget 2015 Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2015. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder Sundhed, Social, Regional Udvikling

Læs mere

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose)

Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Angst og depression. lænderyg, artrose, osteoporose) Tabel 1.1 Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom Formaliseret samarbejde med andre kommuner om patientrettede forebyggelsestilbud diabetes

Læs mere

Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier

Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier Vision og rammer for de nye sygehusbyggerier Adm. direktør Per Okkels, Danske Regioner Den økonomiske virkelighed mod 2050 Demografi Sund aldring Pct. 12 10 Mervækst 0,3 pct. Mervækst 0,6 pct. Mervækst

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Om Region Midtjylland

Om Region Midtjylland Om Region Midtjylland Regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen Informationsmøde for regionsrådskandidater den 9. maj 2017 www.regionmidtjylland.dk Danmark med regioner Region Nordjylland 0,6 mio. Region

Læs mere

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 Indledning: Jeg vil gerne indlede 2. behandlingen af forslaget til budget 2012 med at kvittere for den

Læs mere

Q1 Har I på sygehuset skriftlige retningslinjer for hvem posten vedrørende et barns indkaldelse til sygehuset stiles til?

Q1 Har I på sygehuset skriftlige retningslinjer for hvem posten vedrørende et barns indkaldelse til sygehuset stiles til? Q1 Har I på sygehuset skriftlige retningslinjer for hvem posten vedrørende et barns indkaldelse til sygehuset stiles til? 31,25% 5 50,00% 8 18,75% 3 1 / 23 Q2 Hvem stiles posten som udgangspunkt til vedrørende

Læs mere

Notat om døgndækkende akutlægebil i Herning

Notat om døgndækkende akutlægebil i Herning Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Notat om døgndækkende akutlægebil i Herning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Indledning Regionsrådet vedtog 21. marts 2012,

Læs mere

Ekspertpanelets indstilling til regeringen

Ekspertpanelets indstilling til regeringen Ekspertpanelets indstilling til regeringen Temamøde for Regionsrådet 28. november 2008 Flemming Bøgh Mikkelsen, Kontorchef, Aktivitets- og investeringsplanlægning Leif Vestergaard Pedersen, Direktør, Region

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres endelige rapport, at regionerne skulle reducere antallet af senge med 20

Læs mere

Præ-hospital betyder før-hospital

Præ-hospital betyder før-hospital Overlevelseskæden - eller den præhospitale kæde og AMK-vagtcentralen Hospitalsudvalget 8. februar 2010 v/ Erika Frischknecht Christensen www.regionmidtjylland.dk Præ-hospital betyder før-hospital Bruges

Læs mere

Region Nordjyllands udkast til strukturplan

Region Nordjyllands udkast til strukturplan N O T A T Region Nordjyllands udkast til strukturplan Region Nordjylland har den 26. februar 2007 sendt Udkast til strukturplan for det somatiske sygehusvæsen i Region Nordjylland i høring. Ifølge Sundhedslovens

Læs mere

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet

Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands spareplan 2015-2019 på sundhedsområdet Region Midtjylland Koncernøkonomi Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 4. maj 2015 Sagsnummer 15-011296 Høringssvar fra Ringkøbing-Skjern Kommune på Region Midtjyllands

Læs mere

Indhentelse af oplysninger til brug for screening

Indhentelse af oplysninger til brug for screening Ekspertpanelet vedrørende sygehusinvesteringer Dato: 2. juni 2008 J.nr.: 2007-1201-119 Sagsbeh.: hbg Fil-navn: skema screening Indhentelse af oplysninger til brug for screening Ekspertpanelet skal jf.

Læs mere

Danskernes afstand til nærmeste skadestue

Danskernes afstand til nærmeste skadestue Louise Kryspin Sørensen og Morten Bue Rath 31. August 2011 Danskernes afstand til nærmeste skadestue Antallet af skadestuer er halveret fra 69 skadestuer i 199 til 3 skadestuer i 2011. Dette afspejler

Læs mere

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

med Regionshospitalet Viborg) Hospitalsenheden Vest (Regionshospitalet Herning) Århus Universitetshospital, Århus Sygehus !!" # $% &# Jf. hospitalsplanen, indgår geriatri i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser enten i form af egentlig afdeling/funktion eller i form af aftaler om assistance fra andre hospitaler.

Læs mere

Holstebro Kommunes og Struer Kommunes høringssvar på Region Midtjyllands spareplan for budget 2016 på sundhedsområdet

Holstebro Kommunes og Struer Kommunes høringssvar på Region Midtjyllands spareplan for budget 2016 på sundhedsområdet Region Midtjylland Att. Regionsrådet Skottenborg 26 8800 Viborg Holstebro Kommunes og Struer Kommunes høringssvar på Region Midtjyllands spareplan for budget 2016 på sundhedsområdet Holstebro Kommune og

Læs mere

Sammenhængende indsats i sundhedsvæsenet synlige resultater 2015 for Frederikshavn Kommune

Sammenhængende indsats i sundhedsvæsenet synlige resultater 2015 for Frederikshavn Kommune Skive Viborg Langeland Vordingborg Haderslev Hørsholm Struer Frederiksberg Syddjurs Lolland Notat med overblik over Sammenhængende indsats i sundhedsvæsenet synlige resultater 1 for Frederikshavn Kommune

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om udmøntning af 5 mio. kr. i budget 2008 til uddannelse af flere anæstesisygeplejersker i Region Midtjylland

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om udmøntning af 5 mio. kr. i budget 2008 til uddannelse af flere anæstesisygeplejersker i Region Midtjylland Region Midtjylland Orientering om udmøntning af 5 mio. kr. i budget 2008 til uddannelse af flere anæstesisygeplejersker i Region Midtjylland Bilag til Forretningsudvalgets møde 8. januar 2008 Punkt nr.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 2. Rammer og udfordringer for omstillingsplanen 2.5. Beskrivelse af økonomiske og aktivitetsmæssige forhold

Indholdsfortegnelse. 2. Rammer og udfordringer for omstillingsplanen 2.5. Beskrivelse af økonomiske og aktivitetsmæssige forhold Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland Koncernledelsens oplæg 10. januar 2011 Bilag 1 Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg 2 Indholdsfortegnelse 2. Rammer og udfordringer

Læs mere

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet

Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget i Region Midtjylland om et udvidet samarbejde på akutområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 5000 www.regionmidtjylland.dk Tillæg til vagtaftalen mellem Region Midtjylland og praksisudvalget

Læs mere

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen

Præsentation af planer i høring. Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Præsentation af planer i høring Sundhedsfaglig direktør Jens Winther Jensen Først: Lidt om rammerne Nordjyske egne og yderområder Aalborg Vendsyssel Thy-Mors Himmerland Yderområder 2010 2011 2012 2013

Læs mere

Som nøgletal anvendes antallet af arbejdspladser i den enkelte kommune set i forhold til antallet af indbyggere i kommunen (tabel 1).

Som nøgletal anvendes antallet af arbejdspladser i den enkelte kommune set i forhold til antallet af indbyggere i kommunen (tabel 1). Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Årlig opgørelse over udviklingen i de regionale arbejdspladser Regionsrådet

Læs mere

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling?

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? 3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? Friklinik 2 Psykiatri og Social Konsekvenser af spareforslagene for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Friklinik Friklinikken nedlægges som selvstændig afdeling,

Læs mere

Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse).

Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse). Sygehusenes virksomhed 1998 (foreløbig opgørelse). Kontaktperson: Fuldmægtig Jakob Lynge Sandegaard, lokal 6205 Fuldmægtig Jørgen Jørgensen, lokal 6302 Indberetninger til Landspatientregisteret for 1998

Læs mere

Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer

Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer Budget 2014 Et robust Budget 2014 med plads til nye initiativer Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands Budget 2014. Du kan få et hurtigt overblik over regionens hovedområder

Læs mere

Fremtidens sundhedsvæsen og Regionshospital Nordjylland, Thisted Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet

Fremtidens sundhedsvæsen og Regionshospital Nordjylland, Thisted Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet FAST-møde Plantagehuset 17. oktober Fremtidens sundhedsvæsen og Regionshospital Nordjylland, Thisted Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet kmp@sam.sdu.dk Hovedpunkter En historie

Læs mere

!%%"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""1( "!+%%"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""1(

!%%1( !+%%1( !# $%& %' $%& ' $%&' ( $%&(' ) *+ %,' ( ( ( - # ).+ +& / ). ) 0 1 $ 1 2 +& 1!+,%,( # 3# #.++&' #!+,%,(( ' 4,, (# ' 5&(# ' 6 (' '( $&( ') (/ $) 2)!+)( / 5+ )1 /.+)1 /!+,+%,)# )! ) %% )/ 1! %%1 - + %%1 (

Læs mere

Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 876 Offentligt

Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 876 Offentligt Sundhedsudvalget 2009-10 SUU alm. del Svar på Spørgsmål 876 Offentligt SGHNAVN_uaar_p50 DRG SGH SGHNAVN 0312 1501 Gentofte Hospital 0312 2000 Hospitalerne i Nordsjælland 0312 3000 Sygehus Vestsjælland

Læs mere

Foreløbigt tilsagn til sygehusinvesteringer i Region Nordjylland

Foreløbigt tilsagn til sygehusinvesteringer i Region Nordjylland Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Finansministeren Ministeren for Sundhed og Forebyggelse Foreløbigt tilsagn til sygehusinvesteringer i Region Nordjylland 26. januar 2009 Regeringen

Læs mere

Region Midtjylland. Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik. Bilag. til Regionsrådets møde den 22. august Punkt nr.

Region Midtjylland. Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik. Bilag. til Regionsrådets møde den 22. august Punkt nr. Region Midtjylland Godkendelse af etableringen af budgettet for Indkøb og Logistik Bilag til Regionsrådets møde den 22. august 2007 Punkt nr. 31 Regionshuset Viborg Regionsøkonomi Skottenborg 26 Postboks

Læs mere

Kortlægning af afstand til nærmeste sygehus med akutmodtagelse

Kortlægning af afstand til nærmeste sygehus med akutmodtagelse A NALYSE Kortlægning af afstand til nærmeste sygehus med akutmodtagelse - Før og efter implementering af den nye sygehusstruktur Af Bodil Helbech Hansen og Lasse Vej Toft Formålet med denne kortlægning

Læs mere

Sygehusenes virksomhed 1. kvartal 1998 (foreløbig opgørelse).

Sygehusenes virksomhed 1. kvartal 1998 (foreløbig opgørelse). Sygehusenes virksomhed 1. kvartal 1998 (foreløbig opgørelse). Kontaktperson: Fuldmægtig Jakob Lynge Sandegaard, lokal 6205 Fuldmægtig Jørgen Jørgensen, lokal 6302 Sundhedsstyrelsen forventer nu at have

Læs mere

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering Bilag 1 Til: Fra: Bilag til sagen: Kultur- og Sundhedsudvalget Sundhedsfremmecentret Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering I dette bilag præsenteres ledelsesinformation, som kan understøtte

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer

Bilag. Region Midtjylland. Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer Region Midtjylland Høringssvar til Danske Regioner vedrørende det rådgivende udvalgs redegørelse til regeringen om sygehusinvesteringer Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 1 Danske

Læs mere

Udviklingen i. Anmeldelser, afgørelser og erstatninger

Udviklingen i. Anmeldelser, afgørelser og erstatninger Udviklingen i Anmeldelser, afgørelser og erstatninger Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Anmeldelser...3 Anmeldelser fordelt på skadevoldertype; hele landet...3 Anmeldelser fordelt på skadevoldertype...3

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Et robust Budget 2012 med bred politisk opbakning og nye initiativer

Et robust Budget 2012 med bred politisk opbakning og nye initiativer Budget 2012 Et robust Budget 2012 med bred politisk opbakning og nye initiativer Denne pjece indeholder en kort præsentation af Region Midtjyllands opgaver og Budget 2012. Du kan få et hurtigt overblik

Læs mere

Vejledende optageområder for planlagt behandling i Region Midtjylland

Vejledende optageområder for planlagt behandling i Region Midtjylland Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Vejledende optageområder for planlagt behandling i Region Midtjylland Det fremgår af hospitalsplanen

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Nordjyllands plan for hospitaler og speciallægepraksis 2015 24. april 2015 Region Nordjylland har den 26. februar

Læs mere

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Midtjyllands spareplan

Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Midtjyllands spareplan Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Sundhedsstyrelsens rådgivning til Region Midtjyllands spareplan 2019-20 Region Midtjylland har med mail af den 21. august 2018 anmodet Sundhedsstyrelsen om

Læs mere

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger

NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 244 Offentligt Morten Bue Rath Marts 2013 NOTAT Nedlæggelse af senge og Erik Juhl-udvalgets anbefalinger Erik Juhl-udvalget anbefalede i deres

Læs mere

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser.

Tilstedeværelse af specialet patologisk anatomi og cytologi er imidlertid ikke påkrævet på matrikler med fælles akutmodtagelser. !!" # $ # %&$ Med akutplan for Region Midtjylland er det fastlagt, at der skal være fælles akutmodtagelser 5 steder i regionen på Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers, Regionshospitalet

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi

Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Forslag til fremtidig organisering af behandling af apopleksi Der har i foråret været kørt en proces med deltagelse cheflæger/lægelige direktører omkring en model for den fremtidige behandling af akut

Læs mere

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING. Afgivet af regeringens ekspertpanel

REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING. Afgivet af regeringens ekspertpanel REGIONERNES INVESTERINGS- OG SYGEHUSPLANER - SCREENING OG VURDERING Afgivet af regeringens ekspertpanel NOVEMBER 2008 2 Kolofon Udarbejdet af: Regeringens ekspertpanel vedr. sygehusinvesteringer

Læs mere

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser.

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. ! ""# $ % $ &'% Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. Med Hospitalsplan for Region Midtjylland er det besluttet, at der

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Høringen blev gennemført i oktober måned og der er modtaget svar fra godt 78 % af regionens praksis.

Høringen blev gennemført i oktober måned og der er modtaget svar fra godt 78 % af regionens praksis. Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Strategi og planlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Resultat af lægedækningshøring 2014

Læs mere

Oplæg til udflytningstakt til DNV-Gødstrup

Oplæg til udflytningstakt til DNV-Gødstrup Hospitalsenheden Vest Staben Plan og strategi Oplæg til udflytningstakt til DNV-Gødstrup Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk 1. Baggrund...1 2. Forudsætninger...2

Læs mere

Belægningssituationen Region Midtjylland

Belægningssituationen Region Midtjylland Kvartalsrapporten pr. 30. juni 2013 Belægningssituationen Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. INDLEDNING... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 3 Regionshospitalet Randers... 3 Hospitalsenheden Vest... 3 Hospitalsenhed

Læs mere

Notat om status for udvidelse af Center for Spiseforstyrrelser i henhold til psykiatriplanen for Region Midtjylland

Notat om status for udvidelse af Center for Spiseforstyrrelser i henhold til psykiatriplanen for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Psykiatri og Social Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Notat om status for udvidelse af Spiseforstyrrelser i henhold til psykiatriplanen

Læs mere

STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBE- REDSKABS ARBEJDE - SAMMENFATNING

STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBE- REDSKABS ARBEJDE - SAMMENFATNING STATUS FOR UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBE- REDSKABS ARBEJDE - SAMMENFATNING UDVALGET OM DET PRÆHOSPITALE AKUTBEREDSKAB NOVEMBER 2010 Kolofon Status for udvalget om det præhospitale akutberedskabs

Læs mere

SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11

SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11 SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Opsamlende specialeansøgning Speciale: Lungemedicin

Opsamlende specialeansøgning Speciale: Lungemedicin Opsamlende specialeansøgning Speciale: Lungemedicin Region/privat udbyder: Dato: 4. marts 2011 1 1 Specialets hovedfunktionsniveau 1.1 Kort generel beskrivelse af den planlagte organisering af hovedfunktionerne

Læs mere

Responstider i Skanderborg Kommune

Responstider i Skanderborg Kommune Notat 20. marts 2019 Responstider i I notatet ses på responstid for A- og B-kørsler samt på en ny opgørelse over responstid for akutlægebiler. 1. Generelt om responstider I er det Præhospitalet, der har

Læs mere

Placering af akutlægebil i Ringkøbing-Skjern Kommune

Placering af akutlægebil i Ringkøbing-Skjern Kommune Præhospitalet Aarhus Regionshuset Olof Palmes Allé 34 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7841 4848 www.regionmidtjylland.dk Placering af akutlægebil i Ringkøbing-Skjern Kommune Formålet med dette notat er at belyse

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Ansøgning til låne- og deponeringsfritagelsespuljen Udbygning af akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens

Hospitalsenheden Horsens. Ansøgning til låne- og deponeringsfritagelsespuljen Udbygning af akutafdelingen på Regionshospitalet Horsens Ansøgning til låne- og deponeringsfritagelsespuljen 2012 Hospitalsenheden Horsens Administrationen Planlægningsafdelingen Sundvej 30 DK-8700 Horsens Telefon +45 7842 5000 Telefax +45 7842 5199 www.regionshospitalethorsens.dk

Læs mere

Sundhedsområdets finansiering og de interne betalingsstrømme

Sundhedsområdets finansiering og de interne betalingsstrømme Sundhedsområdets finansiering og NSH-konference om helseøkonomi, 8. december 2008 Administrerende direktør Jesper Fisker Sundhedsstyrelsen, Danmark Gennemgangsplan 1. Sundhedsområdet 2. Finansieringsmodellen

Læs mere

Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet

Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 8800 Viborg Tlf. 7841 0000 Igangsatte og kommende initiativer på hjerteområdet I dette notat beskrives kort status på igangsatte og kommende initiativer

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Her vil sygehusene stå klar med hjælp

Her vil sygehusene stå klar med hjælp Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Her vil sygehusene stå klar med hjælp Regionsrådet i Region Syddanmark November 2008 0 1 Indhold: Side 3 Tak for hjælpen Side 4 Visionen Side 5 Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Er placeret i Grenaa - indtil videre!? Men er det ikke en fællesressource for hele Djursland????

Er placeret i Grenaa - indtil videre!? Men er det ikke en fællesressource for hele Djursland???? Er placeret i Grenaa - indtil videre!? Men er det ikke en fællesressource for hele Djursland???? Akutlægebilen er et præhospitalt tilbud, som er et supplement til ambulancen. Akutlægebilen bringer lægen

Læs mere

Notat. Anvendelse af hospicepladser i Region Midtjylland 2013

Notat. Anvendelse af hospicepladser i Region Midtjylland 2013 Notat Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 VIborg Tel. +45 7841 0000 Sunspl@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Anvendelse af hospicepladser i Region Midtjylland

Læs mere

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning Psykiatri og Social Administrationen Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social Økonomiafdelingen Tingvej 15 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Opfølgning budgetforlig

Læs mere

Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa

Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa Faseskiftrapportering for kvalitetsfondsprojektet i Aabenraa Overgang mellem udbetalingsanmodning og byggeprogram for Fase 2 Baggrund Det fremgår af regnskabsinstruksen for kvalitetsfondsprojekter af 26.

Læs mere

Overenskomsten for fodterapi dækker over behandling indenfor fire områder:

Overenskomsten for fodterapi dækker over behandling indenfor fire områder: Baggrund Af 7 stk. 3 i aftale om fodterapi fremgår det, at regionen årligt skal vurdere den fodterapeutiske behandlingskapacitet og træffe beslutning om nynedsættelser. Nærværende kapacitetsvurdering er

Læs mere