NYHEDSBREV OM LEDELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til knapt Kære læser! Vi bruger persontests som aldrig før. Vi elsker at putte hinanden i kasser. Jeg er selv en ivrig bruger af persontest, men jeg bruger dem altid med omtanke. I dette nummer bringer vi en artikel om, hvad persontests kan og ikke mindst, hvad de ikke kan. Derudover har vi flere spændende artikler. Dels en artikel der reflekterer over forholdet mellem kommunikation, strategi og fremtiden og en artikel med opfordring til at forholde sig lidt kritisk til projektbegrebet. Jeg vil gerne endnu en gang slå et slag for undersøgelsen om ledergruppen anno Hvis ikke du har udfyldt spørgeskemaet endnu, så er det ved at være sidste chance. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør INDHOLD 1. Brug persontests med omtanke 2. Giv en pejling på ledergruppen anno Stimuler dine ledermuskler 4. Toppen af isbjerget 5. 2 ledelses bøger 6. Skab grundlaget for en feedback kultur i jeres virksomhed 7. Rend mig i projekterne 8. 3 gode bud til ledergruppen 9. De 5 mest læste artikler i februar måned Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Brug persontests med omtanke Susanne Teglkamp er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Derudover har Susanne Teglkamp suppleret med flere lederuddannelser senest Executive Management Programme fra INSEAD. Susanne Teglkamp fik Ildsjælsprisen 2012 af DJØFs Brancheforening Selvstændige. Susanne Teglkamp har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent, karriererådgiver og facilitator. Susanne Teglkamp er stadig tilknyttet forsvaret og er i dag oberstløjtnant af reserven. Derudover har Susanne Teglkamp udgivet flere bøger, hvoraf de seneste: Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt og I den gode ledelses tjeneste udkom i Se mere på Ja jeg er altså en ABCD! Har du hørt det før? En af dine kollegaer eller medarbejdere fremhæver med overbevisning i stemmen en kombination af 4 bogstaver og det skulle så forklare alt om ham eller hende. Hvis du spørgende hæver øjenbrynene, vil du formentlig få en forklaring på din kollegas bogstavkombination, han er nemlig en ekstrovert, innovativ, tænker og føler eller noget lignende. Så fik du den! Det viser sig, at din kollega på et tidspunkt har taget en af de mange persontest og i den forbindelse blev han altså defineret og puttet i en kasse med en 4 bogstavs mærkat på. Nu er dette ikke et indlæg mod persontests, jeg er faktisk selv en ivrig bruger af persontests. Mit ærinde er derimod at mane lidt til eftertanke i forhold til hvad persontests kan og ikke mindst ikke kan. Vi har taget persontest til os I dag anvendes persontest meget bredt i rekrutteringen af både rekrutteringsfirmaer og af firmaernes egne HR-konsulenter. Persontests bruges også til meget andet end rekruttering både til individuel karriereudvikling eller afklaringsforløb, til personlig udvikling og til udvikling af teamet. Tidligere kunne man godt møde en del mistro og lettere modvilje mod persontest. Men i dag oplever jeg, at de fleste mennesker har lagt forbeholdene væk og synes det er spændende at tage en persontest. Faktisk er det sjældent, at jeg i dag møder en person, som ikke mindst én gang tidligere har prøvet at tage en persontest. De fleste har prøvet indtil flere forskellige persontest. Persontest er ikke magi Jeg kan godt opleve, at personer, der ikke er garvet udi persontest bliver ret imponerede over, hvad testen viser og kan sige om dem selv. Men der er ikke meget hokus pokus i det. Testen viser lige præcis det, som du selv har indikeret ved de krydser, du har sat. Hvis du har en dårlig selverkendelse eller har forsøgt at give et bedre eller anderledes billede af dig selv, så vil det som regel også afspejle sig i testen. Testen kan altså ikke gennemskue dig, men de gode test fanger, hvis du har forsøgt at manipulere med testens resultater.

3 Persontests er ikke sandheden Selv de bedste persontest af slagsen vil aldrig repræsentere sandheden om en person. Resultatet af testen kan være et øjebliksbillede eller testpersonen kan have lagt bestemte hændelser eller personlige fortolkninger til grund for sine valg. Derfor må en persontest aldrig få lov til at stå alene. Den bør altid følges op med en samtale med en kvalificeret person, som er uddannet i det pågældende testværktøj. Testen kan højest danne udgangspunkt for nogle hypoteser omkring personen, som må afprøves ved samtale og testen kan være med til at fokusere samtalen omkring en række punkter. Vi er ikke blot en kombination af 4 bogstaver De testsystemer, der kommer ud med et mærkat, hvad enten det er en 4 bogstavs kombination eller at du har en bestemt rolle i et team, er et meget forsimplet billede af virkeligheden. Du er langt mere end de ret simple mærkater. Når det er sagt, så kan disse mærkater sagtens være et udtryk for din foretrukne adfærd i bestemte situationer. Vi kan tage udgangspunkt i disse mærkater for en undersøgelse af, hvad det er for roller, vi påtager os i et team. Og det kan skabe en større forståelse for, at vi hver især har en foretrukken adfærd, altså forskellige måder at være og opføre os på i teamet. Bliver vi bevidste om vores adfærd, kan vi justere den, hvis vi vil. Opnå mere bevidst kendskab Når jeg er glad for at bruge tests, er det fordi jeg ser en masse fordele både for den enkelte person og for hele teamet. I det daglige går vi sjældent rundt og tænker over, hvem vi er og hvordan vores adfærd har indflydelse på vores omgivelser og de resultater, vi når eller ikke når. En test kan være et rigtig godt afsæt til arbejdet med at blive mere bevidst om, hvem man er, hvad man gør og hvorfor man gør det. En større bevidsthed omkring sig selv giver også større mulighed for at træffe nogle mere hensigtsmæssige valg og påvirke fremtiden. Også for teams kan der være store fordele i at kende hinanden bedre. Jeg har oplevet teams, som har arbejdet sammen i mange år, men som alligevel ikke kender hinanden ret godt. De misforstår ofte hinanden, fejlfortolker hensigter og får i øvrigt kun i ringe omfang udnyttet hinandens kompetencer og potentialer. I sådanne tilfælde kan en teamtest bruges som afsæt til at komme et spadestik dybere i kendskabet til og forståelsen af hinanden. Et øget kendskab til hinanden giver oftest også et bedre samarbejde og som team får man som regel lavet flere og kvalitativt bedre resultater. Mine anbefalinger Hvis du får tilbuddet om at tage en test, så tag i mod det. Du vil som regel altid få noget med dig. Lad være med at tro, at testen kan give hele billedet af dig. Men brug testens resultater til at reflektere og undres og beslut dig for, hvad der for dig give mest mening at udvikle, forstærke eller afvikle. Lad være med at putte dig selv eller andre i en boks med en mærkat på. Du og de andre er mere nuancerede mennesker end en test viser.

4 Vær ikke bange for at bruge persontests, blot du bruger dem med omtanke. God fornøjelse! 2. Giv en pejling på ledergruppen anno 2013 Du kan stadig nå at deltage i undersøgelsen. Undersøgelsen skal bruges som input til nye artikler og eventuelt en ny bog om ledergruppearbejdet. Du kan deltage i undersøgelsen både som medlem af en ledergruppe og som medarbejder. Brug 4-5 minutter og deltag via dette link: 3. Stimuler dine ledermuskler lederseminar 8. april Det er med ledelse som med muskler. Styrke, sejhed og resultater kommer kun ved jævnlig motion. Vi har tilrettelagt en dag, hvor du på forskellig vis får rørt dine ledermuskler. I denne omgang sætter vi fokus på det personlige lederskab og på arbejdet i ledergruppen. Du kan vælge om du vil deltage hele dagen, kun om formiddagen eller kun om eftermiddagen. Alle deltagerne får 2 ledelsesbøger: Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt og I den gode ledelses tjeneste. Begge bøger udkom i Hent hele programmet her: Tilmeld dig seminaret her: 4. Toppen af isbjerget - Om at gøre sig forståelig eller tage den rette kurs Majken Danstrup har i flere år arbejdet som leder i forskellige brancher og i de senere år, været HR og kommunikationschef i en mellemstor jysk virksomhed. I dag arbejder hun som konsulent, primært med fokus på strategi, kultur og udvikling. Arbejdsmæssigt har Majken fokus på sammenhænge og det at skabe bånd mellem de overordnede strategier og den enkelte opgave. Som certificeret erhvervscoach er sparring med ledelser en naturlig del af hverdagen. Majken har en BA i historie og virksomhedshumaniora og er lige nu i gang med et speciale på Sprogpsykologi, hvor hun undersøger sammenhængene mellem strategiske målsætninger og virksomheders potentielle udviklingsmuligheder.

5 Er nok, nok? Igennem de sidste mange år er jeg stødt på begrebet need to know - nice to know. Det indkredser ofte relevansen for, hvad en leder eller ledelse mener at medarbejdergruppen skal vide om en specifik situation. Den er af samme skuffe som information overload og sammen tegner disse udtryk sig for en særlig type holdning, der kan herske i ledelsesregi: Medarbejderen skal vide, hvad der er nødvendigt for at udføre en opgave. Alt andet er nysgerrighed. Men - er det nok blot at fortælle lige præcis nok? I en verden af konstant forandrende krav og tiltag, kan ledelsen ganske rigtigt have nok at gøre med at holde sig selv orienteret om, hvad der foregår, tilpasse sig forholdene, rette ind og rette ud. Der er næsten uendeligt mange informationer at bygge beslutningsgrundlaget på. Og netop derfor afholder mange ledere sig fra at involvere medarbejderne i mere, end hvad man mener, er tilstrækkeligt for at kunne udføre nødvendige opgaver for den specifikke stillings omfang. Historier skaber sammenhængskraft i organisationen Der er bare en sammenhængskraft i de fuldfede fortællinger som går tabt. Vores mentale verdenskort er gennem årene, bygget op af små og store fortællinger, og vi knytter bånd mellem dem, så de giver mening. Som mennesker søger vi denne meningsfuldhed, netop gennem sammenhængende historier. Får vi dem ikke, skaber vi dem selv. Når det sker, har man som leder tabt påvirkning og fornemmelse af, hvilke fortællinger der bliver fremherskende, og dermed også mistet grebet om det ror, der styrer de foretrukne fortællinger i organisationen - og tilfældighedsprincippet overtager styringen. Strategien som fikserede punkter på en lige linje. Der er nok ikke mange som er i tvivl om, at vi lever og arbejder i en super-dynamisk verden. Hvad der var in sidste år, er allerede retro i år. Når det kommer til strategier har ledelsen besvær med at finde en strategi, der passer til denne pulserende verden. Hvorfor? Fordi strategier klassisk formes og udtænkes lineært. Det vil sige med markører for, hvad der skal være opnået på givne tidspunkter og med indbyggede succeskriterier om, hvornår et mål skal være nået. Mange strategier laves ligeledes med begyndelse i kalenderårets start og med slut et, to eller tre år senere. Men ser vi på verden omkring os, påvirkes vores strategiske og forretningsmæssige beslutninger ofte af ting, der på ingen måde følger et kalendersystem. Et oprør i marts, en havnebrand i udskibningshavnen i december eller en nøglemedarbejders uventede opsigelse i august og pludselig ser vi planerne skride. Der tages nye beslutninger på baggrund af et væld af informationer, hændelser og tendenser. Og pludselig er den strategi, der så så lovende ud i starten af året, håbløst forældet. Når kommunikationen består af toppen af isbjerget Alt dette fører fra det ene informationsmøde eller organisationsudmelding til den anden. Nogle medarbejdere eller ledere har forståelse for visse hændelser, nogle har kendskab til andre. Men kun de færreste ser hele sammenhængen. Når der på et møde meldes en retning ud, er det på grundlag af alle de informationer, forretningsforventninger, tilgængelige ressourcer og kompetencer som udgør beslutningsgrundlaget. Et grundlag, der som et isbjerg ikke er synligt for de fleste. Ved næste organisationsudmelding er der endnu et fundament af hændelser og

6 forventninger, og essensen af beslutningerne videreformidles. Redigeret og tilpasset, så alle får what they need to know. Og så er organisationens ledelse pludselig i fare for at fremstå ubeslutsom og vægelsindet. Den første melding passer ikke med den næste. Der opstår et brud. Informationen kan være nok så velfunderet og fornuftig og situationsbestemt, men den fremstår uden kontinuitet og sammenhæng for medarbejderne. Vi kender hverken vind eller vejr. Men står det mellem den fuldfede fortælling og den punktopstillede information? Det mener jeg ikke nødvendigvis. For det handler ikke om, at alle skal vide alt for at der kan bevares sammenhængskraft og mening. Det gælder i langt højere grad om at indføre et nyt navigationssystem. Organisationer er ofte beskrevet som skibe eller både. Man sætter en kurs og man beregner forventet ankomsttid til havnen. I sidste uge så jeg, at der på Atlanten var 20 meter høje bølger på grund af særligt stærke vinterstorme. De fleste større skibe kan tåle op mod 5 meter bølger. Slet ikke 20! Det betød, at ruterne måtte omlægges og ankomsttider revideres. Det kan være til irritation og besvær og koste penge. Men man kender trods alt koordinater og ankomstdestination. Sådan er det ikke helt med virksomheders strategier og målsætninger. Vi planlægger og kommunikerer som om vi kendte ankomsthavnen. Men i virkeligheden kender vi hverken vind eller vejr. Vi kan have et mål om at nå et eller andet. Men målet er trods alt ude i fremtiden - og fremtiden er ikke en geografisk fikseret koordinat. Som opdagelsesrejsende på åbent hav Måske skulle vi starte med helt nye navigationssystemer. Måske skal vi redefinere strategiarbejdet og i stedet for lineære, tidsfastsatte planer, lægge dynamiske planer. Erkende at landkortet er uudforsket og før vi har fundet vejen til Slaraffenland, kan vi kun drømme om, hvordan vi kommer dertil og prøve os frem. Vi skal hoppe i bådene og begive os ud som opdagelsesrejsende, og med os ombord skal vi have styrmænd med kikkert, matroser med muskler, kokke med krydderi og én med kompasset, der kan navigere os igennem ukendt farvand. En navigatør, der kan formidle nødvendige informationer om nuværende situation og forventede tilpasninger, som vinden den vender. Når vi opgiver illusionen om hel og mangeårige planer, hvor man tager bestik af situationen på nøje planlagte dage, og i stedet indsætter en ønsket destination og begiver os ud med vores bedste forudsætninger, behøver vi ikke længere frygte for at fremstå inkonsistente og utroværdige som ledere. Vi skal lære os selv, at turde navigere efter forholdene og ikke tilpasse os efter en plan, men efter om bølgerne går højt eller vinden er i ryggen. Vi skal turde stoppe op, når vi er i tvivl, lægge kursen om fordi vi møder uforudsete forhindringer. Vi skal gøre op med behovet for at gøre status, når vi er nået i havn, og i stedet gøre status midt i åbent hav, tilpasse og beslutte nye retninger. Kan vi agere sådan som ledere i en dynamisk verden, og kan vi bringe dét budskab videre, skaber vi sammenhæng mellem det, der møder os, og det vi gør - uden at kommunikationen brister.

7 5. 2 ledelses bøger I 2012 udgav Susanne Teglkamp 2 bøger om ledelse: Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt sætter spot på ledergruppens dens arbejde og udfordringer. Ledergruppen har ligget på Børsens Bestsellerliste og på Top-5 på Saxo.coms liste over danske management bøger. Nu kan du også få bogen som e-bog. I den gode ledelses tjeneste udfolder Susanne Teglkamp de mange forskellige sider og udfordringer omkring ledelse. Derudover har 23 ledere og konsulenter bidraget med deres kommentarer og erfaringer til de enkelte afsnit. Det er der kommet en inspirerende bog ud af. Du kan læse mere og bestille bøgerne på 6. Skab grundlaget for en feedback kultur i jeres virksomhed ½ dags seminar Vi har alle brug for feedback for at kunne udvikle os både som enkeltpersoner og som arbejdsplads. Med dette halvdagsseminar lægger I grunden for en god feedback kultur på jeres arbejdsplads. Læs mere på vores hjemmeside 7. Rend mig i projekterne Anne Tang Thomsen er konsulent i Teglkamp & Co. Hun er uddannet Cand. Mag og har suppleret med forskellige former for konsulent- og lederuddannelser. Anne har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Anne har virket som bl.a. projektleder indenfor it-branchen og kursus-branchen, og har i mange år arbejdet som HR- og managementkonsulent. Se mere om Teglkamp & Co på Er dit projekt i virkeligheden et Projekt? Det er godt at tænke i projekter, og når man har et rigtigt projekt er det næsten uundværligt at etablere en projektorganisation. Men jeg vil hurtigt herefter tilføje 'når der vel at mærke er tale om projekter', og når projekterne fortsat har deres berettigelse!

8 Når jeg vælger at skrive en artikel om dette emne, er det fordi jeg i løbet af de sidste par uger er løbet ind i række såkaldte pseudoprojekter, som har skabt frustration, tidsspilde og uro i deres respektive organisationer, fordi man har søgt at håndtere dem som rigtige projekter. Hvad er et projekt egentlig? Lad mig lige kort og simplificeret opsummere et par af de elementer, som skal karakterisere et projekt for, at der rent faktisk er tale om et projekt: Der skal være tale om en: Vigtig og udviklingspræget opgave Af begrænset længde Som organisationens eksisterende struktur og arbejdsgange ikke kan løse. Et projekts organiseringsform er midlertidig og gearet specielt til at støtte op om projektets særlige vilkår og behov. Pseudoprojekter - et par eksempler fra det virkelige liv! Lad os se på nogle eksempler, hvor projektorganiseringen ikke giver mening Eksempel 1: Eksempel et, som stammer fra en stor privat organisation, hvor ledelsen af et område vælger at starte et projekt op og bruger tid på at sammensætte en projektorganisering. Projektlederen er ny i faget og går med stor energi i gang med arbejdet, herunder at udarbejde formål og mål. Det viser sig dog meget svært at få beskrevet og defineret projektet ind i en projektmodel. Vi går projektet efter i sømmene for at finde ud af, hvad problemet er, og det viser sig, at det som er blevet defineret som et projekt snarer er en samling driftsopgaver, som trænger til at blive ryddet op. Det viser sig kunstigt og nærmest umuligt at sætte fælles mål og formål op for opgavesamlingen, som aldrig skulle være defineret og opstartet som et projekt. Eksempel 2: I et andet eksempel var en ledergruppe i en stor offentlig institution i gang med at skabe sig et overblik over projekterne i deres afdeling og der var mange, de nåede op på over 100, hvor de alle indgik i for mange styregrupper og bestemt ikke følte, at de kunne levere varen, i den rolle. Vi satte os ned og så på projekterne, og det viste sig at en stor del kunne streges af listen over projekter - primært fordi de burde gå over til drift status. Udviklingselementet i opgaven var af sluttet, men projektet og projektorganiseringen fik lov at køre videre! Eksempel 3: Endelig har jeg i flere organisationer stødt på projekter, som simpelthen ikke længere kan betragtes som berettigede, hvilket i brede træk vil sige, at de ikke længere har en mulighed for at leve op til de formål og mål, som er opstillet for projekterne. Konsekvensen, bør være at projektet lukkes ned og projektorganiseringen ophæves. Hvorfor betyder det noget om et projekt er et projekt? Projektorganisering er gearet til at styre projekter. De er effektive til netop dette formål, men at bruge dem til almindelige driftsopgaver er at skyde over målet. Det kræver energi at kører

9 projekter ordentligt og det kræver navnlig negativ energi at forsøge at passe en organiseringsmodel ned over opgavetyper, som den ofte ikke passer til. I en tid, hvor mange oplever at have meget travlt på arbejdet, og hvor stress konstant er på dagsordnen, gælder det om at bruge tiden relevant og effektivt - både for ledelse og medarbejdere. Tag et kig på jeres projektportefølje - Kan jeres projekter karakteriseres som projekter, eller er der mere tale om driftsopgaver, som bør håndteres af de eksisterende arbejdsgange! Har jeres projekter opfyldt deres formål og mål, er udviklingsdelen afsluttet og er projektet dermed klar til at overgå til drift? Har jeres projekter fortsat forretningsbegrundelse - eller bør de lukkes? - og se om alle jeres projekter fortsat giver mening. Hvis de kan omdefineres til drift eller lukkes er der en god og hurtig besparelse at høste. Det vil give ekstra overskud i organisationen! 8. 3 gode bud til ledergruppen Vi har samlet 3 gode bud til ledergrupper, der gerne vil have inspiration og arbejde med at blive bedre ledergrupper: 1. Få inspiration til at gøre jeres ledermøder bedre Et effektivt halvdagsseminar, der giver jer konkrete ideer til et optimere jeres ledermøder. Læs mere her: 2. Udvikling af ledergruppen få et konkret designet udviklingsprogram En ledergruppe bliver først en gruppe, når enkeltindividerne melder sig ind i gruppen og arbejder mod det samme mål. Få et konkret designet udviklingsprogram til jeres ledergruppe. Læs mere her: 3. Kick off på visions- og strategiarbejdet Er det tid at arbejde med visionen og strategien i ledergruppen? Start med et 2 timers Kick off møde i ledergruppen og få en energifuld og effektiv visions- og strategiproces. Læs mere her: Find yderligere inspiration i andre tilbud til ledergruppen på

10 9. De 5 meste læste artikler i februar måned 2013 Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i februar måned: 1) Ros, anerkendelse og feedback 2) Tag dig tid, før tiden tager dig! 3) Feedback til lederen 4) Hvis ikke medarbejderne kan lide lugten i bageriet 5) Loyalitet en case fra det virkelige liv Du kan læse dem og flere end 100 andre artikler og undersøgelser på

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Er din dør altid åben for dine medarbejdere? Så kan det skyldes, at du aldrig er på dit kontor. Læs hvordan du kan sætte

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Selvom vinteren trækker ud, kan du godt gå foråret i møde. Vi har samlet en buket af artikler og gode tilbud til dig i dette

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Der kan være mange gode grunde til at give sig i kast med en lederuddannelse. I dette nyhedsbrev får du 5 gode grunde. En

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Der er mange, der stadig hænger fast i krisen. Og så er der dem, der er kommet videre. Ulrik Hartmann, direktør og ejer af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Store organisationsændringer betyder ofte også skift på lederpladserne. Det er vigtigt hurtigt og professionelt at få udpeget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juli 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Sommerferien står for døren, vi har travlt og skal lige nå de sidste ting. Måske får du læst nyhedsbrevet, inden du går på

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800

NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar årgang Udsendes til godt 5.800 NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2017 14. årgang Udsendes til godt 5.800 Kære læser! Indimellem render vi på mennesker, som bare ved alt og kan alt altså ifølge dem selv. De udtaler sig skråsikkert om al

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! I dette nummer af nyhedsbrevet tager vi hul på en længere artikelserie nærmere bestemt 7 artikler over temaet: Ledergruppens

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Hvis I står foran ar skulle lave en personalepolitik eller vil give jeres nuværende et servicetjek, så vil jeg anbefale nyhedsbrevet

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Selvom vi har haft krise og de fleste både offentlige og private virksomheder har været igennem afskedigelsesrunder, så er

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

Hvad er ekstraordinær god ledelse?

Hvad er ekstraordinær god ledelse? Hvad er ekstraordinær god ledelse? Hvorfor er det vigtigt med god ledelse? Fordi alt andet ikke skaber den livskvalitet, som jeg mener vi fortjener og har mulighed for at have. God ledelse handler til

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Så er sommerferien slut for de fleste af os. Vi er tilbage på arbejdet og hurtigt tilbage i de gamle rutiner på godt og

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Ledermødet er en væsentlig aktivitet i forhold til lederarbejdet. Men langt fra alle ledermøder opleves som det dynamiske

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 5. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for et nyt inspirationsmøde, som jeg udbyder: Hvad kan ledere lære af militær ledelse?

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Så tager vi fat på 10. årgang af nyhedsbrev om ledelse. Da jeg i sin tid startede nyhedsbrev om ledelse lagde vi ud med

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Det kan være hårdt og ret ensomt at være leder. Men det hjælper gevaldigt, hvis man har gode lederkollegaer. Er du selv

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2019 16. årgang Udsendes til godt 6.000 INDHOLD Når kollegaen lyver Vil du have mere plads til at lede? Jeg har givet mig selv en udfordring Tag ledergruppens ansvar på jer!

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Velkommen hjem fra sommerferien. Jeg håber, den har været god. Jeg håber også, at du ser frem til hverdagen igen inklusiv

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2006 3. årgang Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. Tak til alle der bidrog til undersøgelsen om fusioner og store organisationsændringer. Vi fik i

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen?

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen? Krise er en voldsom hændelse, der ændrer den berørtes opfattelse af sin omverden. Det være sig sorg, følelsen af tab ved f.eks. skilsmisse, sygdom eller en trafikulykke. Hvad er stress? Er lidt stress

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 5 centrale spørgsmål til ledergruppen Internationale kompetencer kan de komme i spil? Deltag i ny undersøgelse 12-12 seminar

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen!

NYHEDSBREV OM LEDELSE December årgang Udsendes til knapt Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost - sammen! NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD Sådan får ledere og medarbejdere en hyggelig julefrokost sammen! 2 pladser tilbage - Skal du med i ledernetværket i 2019?

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Mistrivsel på arbejdet koster på bundlinjen 2. Om at skabe følgeskab 3. Har du husket at motionere din hjerne? 4. Skal du

Læs mere

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I?

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I? LAB 4 - formål At få forståelse for både den klassisk styrings tankegang til forandringsledelse (Kotter) og en mere dynamisk, procesorienteret og flertydig tilgang til at håndtere kaos, forandringer og

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af håndtering og erfaringer

Læs mere

En personlighedstest i forbindelse med en jobsøgning

En personlighedstest i forbindelse med en jobsøgning Af Anne Cathrine Schjøtt Personlighedstest: Lær dig selv at kende Personlighedstests er kommet for at blive. Derfor kan man lige så godt åbne sindet og blive gode venner med de skriftlige tests, lyder

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven

Læs mere

Gensidige forhold i et klubhus kræver en indsats Af Robby Vorspan

Gensidige forhold i et klubhus kræver en indsats Af Robby Vorspan Gensidige forhold i et klubhus. Det er et emne i et klubhus, som ikke vil forsvinde. På hver eneste konference, hver regional konference, på hvert klubhus trænings forløb, i enhver kollektion af artikler

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.900 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2015 12. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Vi lægger i dette nyhedsbrev ud med 4. artikel i artikelserien om ledergruppens 7 dødssynder. I dette nummer handler det om

Læs mere

VIL KAN SKAL -MODELLEN

VIL KAN SKAL -MODELLEN en VILLA VENIRE artikel VIL KAN SKAL -MODELLEN ET PAR METODER af CHRISTOFFER RUDE 2 VIL-KAN-SKAL MODELLEN en VILLA VENIRE artikel Gennem flere år har Villa Venire arbejdet med VIL-KAN-SKAL-modellen til

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til knapt 6.000 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2018 15. årgang Udsendes til knapt 6.000 INDHOLD 1. Hjælp, jeg vil have et nyt job Nu! 2. Bliv bedre ledere! 3. Giv plads til faglighed i forandringsprocesser 4. Skal du rykke

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

Eksempel på afkrydsning. Eksempel på talbesvarelse

Eksempel på afkrydsning. Eksempel på talbesvarelse De følgende spørgsmål handler om social kapital og indgår i projektet Social kapital i (navn på arbejdsplads eller område, hvor der foretages undersøgelse). Social kapital er de ressourcer, der findes

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale

Feedback, anerkendende kommunikation og den nødvendige samtale Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Feedback, anerkendende kommunikation

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef!

Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Trivsel fremmes af indflydelse og gode opgaver mistrivsel af en dårlig chef! Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Går du glad på arbejdet de fleste dage, så har du formentlig

Læs mere

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013

Styrkeprofil iflok. Din arbejdsplads som helhed. Udarbejdet for Din Arbejdsplads. af iflok marts 2013 Styrkeprofil iflok Din arbejdsplads som helhed Udarbejdet for Din Arbejdsplads af iflok marts 213 Målet er at vise og bringe fokus på det, I er rigtig gode til på Din Arbejdsplads En sådan feedback giver

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi lægger ud med en særdeles spændende og også meget tragisk historie. Den handler om tragedien på Mount Everest i 1996

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Kvalitet på arbejdspladsen

Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Kvalitet på arbejdspladsen Indhold Hvad er kvalitet? At bygge fundamentet en spændende proces Slut med snakken i krogene Kvalitet tager tid men hvilken tid? Gryden skal holdes

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN...

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... OM MOTIVATION MANAGEMENT I 2009 startede Motivation Management en succesfuld rejse. Vi har formået at forene motivation og ledelse på en succesfuld måde. Ideen om at

Læs mere

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Vejledning til selvevaluering

Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune. Vejledning til selvevaluering Ledelsesevaluering i Høje-Taastrup Kommune Vejledning til selvevaluering Senest revideret 8. februar 2013 Selvevaluering Nærmeste leder Medarbejdere Lederkolleger Selvevaluering Udviklingsplan Selvevalueringen

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere