JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT 15. APRIL NOVEMBER 2018 INSPIRATIONSMATERIALE FRA CISTERNERNE BESØG UDSTILLINGEN PÅ EGEN HÅND:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT 15. APRIL NOVEMBER 2018 INSPIRATIONSMATERIALE FRA CISTERNERNE BESØG UDSTILLINGEN PÅ EGEN HÅND:"

Transkript

1 BESØG UDSTILLINGEN PÅ EGEN HÅND: INSPIRATIONSMATERIALE FRA CISTERNERNE JEPPE HEIN: IN IS THE ONLY WAY OUT 15. APRIL NOVEMBER 2018 Niveau: Indskoling, mellemtrin, udskoling, gymnasie Fag: Billedkunst - Dansk - Mulighed for tværfagligt samspil med Samfundsfag

2 KÆRE UNDERVISER I 2018 har Jeppe Heins legende og tænksomme kunstunivers overtaget Cisternerne. Der er en masse at opleve og arbejde med i udstillingen ikke mindst for børn og unge. Udstillingen IN IS THE ONLY WAY OUT taler til alle sanser og kræver, at man går på opdagelse og deltager i kunstværkerne. Samtidigt ligger den op til eftertænksomhed og læring. I dette materiale kan du finde inspiration til 5 temaer, der kan danne udgangspunkt for undervisning af elever i folkeskolen såvel som på ungdomsuddannelser. Under hvert tema er der forslag til arbejdsspørgsmål eller muligheder for perspektivering udarbejdet til elever på fire forskellige niveauer: indskoling, mellemtrin, udskoling samt gymnasialt niveau. Brug de temaer, spørgsmål, temaer eller vinkler, som giver mening for den gruppe, du besøger udstillingen med. UDSTILLINGEN KORT FORTALT Den danske kunstner Jeppe Hein er verdenskendt for sine spejllabyrinter, springvands-pavilloner og drilagtige bænke. Hans kunstværker bruger ofte sensorer, vand, damp eller endda ild, som reagerer på publikum. De interaktive værker venter på, at de besøgende, voksne som børn, deltager. I Cisternerne inviterer Jeppe Hein jer med på en rejse, som han selv har været på. Efter flere års hårdt arbejde brød kunstneren i 2009 fysisk og mentalt sammen og lægen stillede diagnosen udbrændthed. Herefter gik Jeppe Hein gennem en tid med frustration og angst. Han var nødt til at konfrontere sig selv og se sin situation i øjnene, og langsomt fandt han vej til en ny livsstil med mere ro og balance gennem blandt andet østlig filosofi og yoga. På turen gennem Cisternernes tre forskellige rum vil I gå i Jeppe Heins fodspor og opleve, at man må igennem mørket for at komme til lyset. I må passere en hvæsende flamme og et labyrintisk, desillusionerende spejlrum for at nå til udstillingens sidste rum med roligt svævende hvide kugler og syngeskåle, hvis meditative klang fylder den underjordiske sal.

3 SÅDAN KAN I BRUGE UDSTILLINGEN PÅ EGEN HÅND 5 indgangsvinkler til udstillingen: 1) LÆG MÆRKE TIL DIG SELV - SANSER OG FRIE ASSOCIATIONER Cisternerne er et helt unikt sted, der taler til alle vores sanser. Det er, om noget, et sanseligt sted. Når vi går ned i de underjordiske rum isoleres vi fra dagligdagens rum ovenover. Vi omsluttes af et mørke og mærker fugten, der lægger sig på vores kinder og lugter på en helt særlig måde. Lyden af vores egne skridt giver genlyd længe efter, at vi har taget dem. København føles pludseligt uendeligt langt væk og vi bliver tvunget til at rette vores fulde opmærksomhed mod dette nye, særlige sted, der virker så fremmed på vores krop. Årets udstilling af Jeppe Hein består bl.a. af en stor gasflamme og en kuglebane, der sættes i gang, når vi nærmer os. Kunstneren bruger syngeskåle, der laver beroligende lyde, og lyden af en kæmpestor gong, der kan buldre så højt, at hele stedet vibrerer. Jeppe Hein bruger også lys og mørke til at variere stemningen gennem sin udstilling. I en udstilling som denne, der I så høj grad taler til vores sanser og hvor værkerne aktiveres ved vores tilstedeværelse, er det vigtigt at tale om hvordan udstillingen virker på os og ikke bare hvad den betyder. Begreber: Her kan man tale om begreber som det sanselige, associationer & minder, det subjektiv/det objektive, kropslig erfaring, det velkendte/ukendte, stemning, atmosfære Spørgsmål, I kan tale om: Indskoling: Hvor mange sanser kan I mærke, at I bruger? (tæl dem) Hvordan dufter rummene? Hvordan føles fugtigheden? Hvordan er lyden? Hvad gør mørket ved jer? I modsætning til lys? Mellemtrin: Hvad minder udstillingen/stedet jer om? Tag evt. en runde, hvor alle sætter et ord eller en sætning på deres personlige oplevelse.

4 Har I nogensinde været et lignende sted? Hvilke elementer i udstillingen kan I kende fra steder, I tidligere har været? Hvad er nyt/ukendt/fremmed for jer? Udskoling: Hvordan reagerede I, da i kom ned i udstillingen? Hvad kunne I mærke, og hvilke tanker eller følelser var det første, der faldt jer ind? Hvordan synes I, at stemningen er i Cisternerne? Er stemningen forskellig alt efter hvor man befinder sig i udstillingen? Gymnasie: Læring: Når vi taler om, hvordan kunstværker og steder virker på os selv, øver vi en såkaldt fænomenologisk analyse. Samtidigt lader brugen af sanser til at være noget, der hjælper læring godt på vej: Sanselige erfaringer har lettere ved at lagre sig i kroppen, så vi husker dem. Foto: Anders Sune Berg

5 2) PÅ JAGT EFTER SYMBOLER Hjerte betyder kærlighed. Når man holder en finger op foran munden, betyder det, at man skal være stille. Et dødningehoved betyder fare, død eller måske betyder det sørøver. Når billeder referer til noget, kan man kalde dem symboler. Gå på jagt i Jeppe Heins udstilling efter symboler og snak om, hvad de forskellige elementer, farver og genstande kan symbolisere. Ældre elever kan lave en ikonografisk analyse af værkerne. Symboler i udstillingen, I kan tale om: Indskoling/ Mellemtrin Spejl ild/flamme gitter mørke/lys farven hvid syngeskåle (ofte brugt til bl.a. meditation) gong (gå selv på jagt efter flere) Udskoling/ Gymnasium Læring: Når vi fortolker symboler, øver vi en betydningsanalyse. Her kan man oplagt tale om Erwin Panofskys Ikonografiske analyse. Panofsky mener, at forståelsen af symboler og billeder forudsætter mere end bare det kendskab vi har til forskellige genstande, og som vi har lært gennem vores praktiske erfaring. En ikonografisk analyse består af 3 trin, som I kan afprøve på symbolerne i Jeppe Heins udstilling: 1. Præ-ikonografisk beskrivelse: Værket beskrives som hvis i var en alien, der lige var landet i udstillingen, som intet kendte til vores verden. 2. Ikonografisk analyse: Motivet søges identificeret ud fra fx viden om kunstneren eller symbolers betydning. Fx kan flammen i udstillingen identificeres som angst, når man kender Jeppe Heins personlige historie. 3. Ikonologisk tolkning: Værket fortolkes i en større, kulturel sammenhæng (perspektivering til samfundet, verdensbillede, tidsånd, den vestlige verdens kultur, etc.)

6 3) JEPPE HEINS REJSE LIVSKRISER OG SPIRITUALITET De fleste af os løber på et tidspunkt i livet ind i en krise eller nogle problemer, som gør, at vi er nødt til at stoppe op og overveje, hvad der nu skal ske. I 2009 oplevede Jeppe Hein, at han, efter en hektisk periode, følte sig udbrændt og stresset. Udstillingen IN IS THE ONLY WAY OUT fører dig igennem tre rum, der viser de tre stadier, Jeppe Hein var igennem, efter at han gik ned med stress: Rum 1 symboliserer den angst og det mørke, der kan følge med, når man er midt i en krise. Det viser, at man er nødt til at gå igennem mørket for at nå tilbage til lyset. Rum 2 er fyldt af spejle, der symboliserer desorientering og vildfarelse og fortæller, hvordan vi af og til må konfrontere os selv og se på livet fra andre vinkler. Rum 3, allerdybest inde i udstillingen, byder på det roligste rum, hvor en koncert af meditative toner og lysende skåle symboliserer optimisme, ro og balance. Når man kender lidt til Jeppe Heins personlige historie forstår man udstillingen på en ny måde. Dermed kan man lave det, man kan kalde en biografisk analyse af udstillingen. Men man kan også bruge den personlige fortælling i udstillingen som inspiration til at se nærmere på sit eget liv. Husker du at mærke efter, hvordan du selv trives bedst? Jeppe Hein opdagede, at en ny livsstil med yoga og terapi hjalp ham på rette vej. Vi er alle sammen forskellige og skal hver især finde ud af, hvad der et godt liv for os: Hvad hjælper dig i mørke tider? Begreber: Her kan man tale om begreber som: indre/ydre rejse, livskrise, selvindsigt/erkendelsesprocesser, biografisk kunstværk/selvbiografien Spørgsmål, I kan tale om: Indskoling: Hvordan synes I, at stemningen er hernede? Hvilke følelser oplever I? Prøv at beskrive de følelser, I får i de forskellige rum i udstillingen Hvordan kan man få det bedre igen, når man har det skidt? Hvad hjælper for dig? Mellemtrin: Hvilke følelser synes I, at udstillingen formidler? I skemaet kan I se hvilke ord, Jeppe Hein har knyttet til hvert af rummene. Kan I genkende dem i udstillingen?

7 Kender I andre eksempler på, at kunstnere/musikere/forfattere har brugt inspiration fra deres eget liv? Har I selv oplevet, at livet har budt på kriser / svære perioder som gjorde, at I tænkte over tingene på nye måder? Perspektivering til Eventyr: I Jeppe Heins udstilling hænger kunstnerens indre rejse sammen med den ydre rejse, eller rute, udstillingen byder på. Koblingen mellem en indre og ydre rejse kender vi også fra eventyret. Jeppe Hein arbejdstegning for udstillingen i Cisternerne Udskoling/: Gymnasium Kan I fornemme den personlige indre rejse, Jeppe Hein har opbygget i Cisternerne, når I kender til Jeppe Heins historie? Læring: Når vi analyser et værk ud fra kunstnerens personlige historie, øver vi en biografisk analyse Perspektivering: Unge & stress: I efteråret 2017 viste en undersøgelse, at hver fjerde af de danske unge mellem 16 og 24 føler sig stressede. 1 Jeppe Heins udstilling kan inddrages i en samfundsrelevant diskussion om stress, angst og personlig selvudvikling hos unge. 1

8 4) KUNSTEN HAR BRUG FOR DIG! - DE INTERAKTIVE VÆRKER Jo tættere, du går på flammen, jo større bliver den. Spejlrummet bliver først rigtig spændende, når der går mennesker rundt derinde. Og når du træder ind i det bagerste rum, registrerer en sensor din bevægelse og sender din helt egen kugle afsted på kuglebanen. På den måde bliver den besøgende selv til en afgørende medspiller i Jeppe Heins kunstinstallationer. Man kan sige, at Heins kunstværker gør udstillingsgæsten til centrum i udstillingen. Pludseligt befinder du dig selv midt på scenen, når du deltager i udstillingen og performer som en del af værkerne. Kunstværkerne på udstillingen har brug for, at du involverer dig. Langt de fleste af værkerne kræver ligefrem, en direkte kropslig kontakt. Denne publikumsdeltagelse er noget, der altid er væsentlig i Jeppe Heins værker. Man kan kalde Jeppe Heins kunst for interaktiv kunst : først når du interagerer med værkerne, vækkes de for alvor til live. Begreber: Her kan I tale om begreber som: Aktiv deltagelse Interaktiv Kunst Beskuerinddragelse - Forskellen mellem beskuer og deltager - Performativitet Spørgsmål, I kan tale om: Indskoling/ Mellemtrin Gennemgå, hvad I har oplevet i udstillingen: Hvor I udstillingen har I skullet bruge jeres krop til Mellemtrin at aktivere værkerne? Hvis nu du var alene i Cisternerne ville der næsten ikke være nogen stemmer, spejlbilleder i spejlene eller kugler, der blev sat i gang. Ville det være mere kedeligt eller mere spændende, synes du? Hvad gør det ved udstillingen, at der er mange mennesker? Udskoling/ Gymnasium Diskuter, om man overhovedet kan kalde det et færdigt kunstværk, hvis ingen mennesker træder ind i rummet med kuglebanen og at kuglerne dermed ikke sendes afsted.

9 Overvej hvilke roller I selv spiller i udstillingen: Er du beskuer (som når du ser på en skuespiller i teatret eller går i biografen)? Er du deltager (som når du spiller fodbold, går til sport, spiller spil, prøver en aktivitet i tivoli)? Eller er du måske medskaber (som når du løser en opgave i grupper i skolen)? Det kan også være, at du er en blanding eller at rollerne skifter forskellige steder i udstillingen? 5) ET KÆMPESTORT, UNDERJORDISK KUNSTVÆRK Tit forestiller vi os kunst som et maleri, der hænger på væggen. Men Jeppe Heins kuglebane eller gasflamme er lige så meget kunst: Sammen med de helt særlige cisterne-rum danner de det, man kan kalde en totalinstallation; et kunstværk udformet af både kunst, arkitektur og stemning. De ting og elementer, Jeppe Hein har besluttet at skabe i Cisternerne, er altså ikke kun selvstændige kunstværker. I denne udstilling har de forskellige værker brug for hinanden for at lave det store, egentlige værk nemlig totalinstallationen. Ligesom brikker i et puslespil. Eller kapitler i en bog. Eller et orkester, der har brug for mange forskellige instrumenter for at fuldende sangen. Jeppe Hein har skabt denne her kunstinstallation specielt til Cisternerne. Derfor kan man også sige, at det er et stedspecifikt værk : Et værk, der er udtænkt lige præcis til cisternernes særlige rammer - hvor omgivelserne er afgørende faktor for, hvordan den samlede udstilling tager sig ud. Begreber: Her kan man tale om begreber som: Hvad er et kunstværk? Kunstinstallation Totalinstallation Stedspecifik kunst Kunst/Arkitektur Spørgsmål, I kan tale om: Indskoling: Hvad tænker I på, når I hører ordet kunst? Havde I forestillet jer det her, som Jeppe Hein har lavet i Cisternerne? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan havde det været, hvis flammen og kuglebanen var sat op et andet sted end nede under jorden? Ville de så være mere eller mindre uhyggelige? Smukke? Sjove? Andet? Forestil jer nogle andre steder, I kunne tænke jer at prøve at flytte værkerne hen.

10 Mellemtrin: Hvordan synes I, oplevelsen ville være, hvis det første rum med flammen slet ikke fandtes? Hvordan ville det være, hvis det sidste, lyse rum, ikke fandtes? Ville udstillingen føles anderledes? Ville den fortælle en anden historie? Hvis vi fjernede alle de ting, Jeppe Hein har installeret i Cisternerne, og du selv som kunstner måtte udtænke en totalinstallation til lige præcis det her særlige sted, hvad ville du så gøre og hvorfor? Diskuter, hvad man kunne gøre, for at ændre stemningen og oplevelsen nede i Cisternerne. Udskoling: Jeppe Heins udstilling er en totalinstallation, som er udtænkt specielt til Cisternerne. Prøv at forestil jer at flammen, spejlede, kuglebanen og syngeskålene var sat op et helt andet sted, end hernede i Cisternerne: Hvordan ville udstillingen ændre sig, hvis værkerne fx var installeret oppe over jorden i Søndermarken? I et fornemt slot? I helt hvide almindelige museumsrum? I en kirke? Hjemme hos jer selv? Hvor meget synes I, at stedet, cisterne-rummene, betyder for den samlede oplevelse af værkerne? Gymnasium: Perspektivering til kunsthistorien: Gesamtkunstwerk et helhedskunstværk eller totalkunstværk -stammer tilbage til 1800tallet. Vi kender det blandt andet fra jugendstilen, De Stijl og tankerne fra Bauhausbevægelsen. BOOK EN OMVISNING? OMVISNING? Hvis I vil have en introduktion til Cisternerne og den aktuelle udstilling, er I altid velkomne til at booke en omvisning af en af vores dygtige medarbejdere. Læs mere om priser og muligheder på under omvisninger eller kontakt os på mail: info@cisternerne.dk KONTAKT Har du spørgsmål til inspirationsmaterialet og udstillingen, er du naturligvis velkommen til at kontakte os: Line Brædder, udstillingsinspektør i Cisternerne, lbm@frederiksbergmuseerne.dk

Jeppe Hein: In is the only way out

Jeppe Hein: In is the only way out Jeppe Hein: In is the only way out 18 / 04 / 2017 Af Katrine Nør Jeppe Hein åbner tiden. Og har et håb om at kunne inspirere folk til at åbne deres hjerter. Han iscenesætter Københavns gamle vandforsyning,

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Jeppe Hein aktiverer kun de yderste lag hos beskueren

Jeppe Hein aktiverer kun de yderste lag hos beskueren Jeppe Hein aktiverer kun de yderste lag hos beskueren Anmeldelse 25 apr 2018 Af Christian Meisels Asmussen Jeppe Hein: In Is the Only Way Out, installationsview, Cisternerne, 2018. Foto: Anders Sune Berg

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar.

Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. Anmeldelse Marianne Grønnow Magasinet Kunst Kunstneren Marianne Grønnow er aktuel med udstillingen Wonderworld på VejleMuseerne - Kunstmuseet frem til 18. januar. WONDERWORLD 28. oktober 2014 Reportage

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2018 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00. Onsdag:

Læs mere

BUSAKTIVITETER efterår 2015

BUSAKTIVITETER efterår 2015 BUSAKTIVITETER efterår 2015 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Aktiviteter på HEART

Læs mere

Floating Art 17. FLOATING ART Inspirationsark til skolerne. Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017

Floating Art 17. FLOATING ART Inspirationsark til skolerne. Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017 FLOATING ART Inspirationsark til skolerne Guidede ture for skoleklasser i perioden 23. juni 3. september 2017 Floating Art 17 Den 23. juni 2017 søsættes 12 kunstværker i Vejle Fjord. De udgør udstillingen

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

TILBUD PÅ HEART. 5. okt. 10. okt. 12. okt. 24. okt. 26. okt. 2. nov. 7. nov.

TILBUD PÅ HEART. 5. okt. 10. okt. 12. okt. 24. okt. 26. okt. 2. nov. 7. nov. Datoer: Formiddag kl. 9.00-13.00: 19. sep. 21. sep. 26. sep. 28. sep. 3. okt. Eftermiddage kl. 12.00-15.00: 26. okt. 31. okt. 5. okt. 10. okt. 12. okt. 24. okt. 26. okt. 2. nov. 7. nov. 31. okt. 2. nov.

Læs mere

KULTURBUS tilbud forår 2016

KULTURBUS tilbud forår 2016 KULTURBUS tilbud forår 2016 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Fællesaktiviteter på

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Surroundings Surrounded & Light Extension

Surroundings Surrounded & Light Extension I N S P I R A T I O N S M A T E R I A L E Surroundings Surrounded & Light Extension Olafur Eliasson Esbjerg Kunstmuseum 28.06.-31.12.2003 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Esbjerg Kunstmuseum præsenterer

Læs mere

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet er at udvikle materialer, metoder og ideer til undervisningen i kristendomskundskab i

Læs mere

sanseudflugter hello!earth børn skaber kunst for børn!

sanseudflugter hello!earth børn skaber kunst for børn! hello!earth børn skaber kunst for børn! sanseudflugter en interaktiv og publikumsdeltagende sanseudf lugt i 3 akter. -om de legende og magiske øjeblikke der kan opstå når vi er til stede, lige her, lige

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2017 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00. Onsdag:

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014 En lærerguide Beyond Reach 1. marts til 13. april 2014 Introduktion Kære underviser Fra 1. marts til 13. april 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en ny udstilling med værker specielt skabt til

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2016

KulTUR for alle efterår 2016 KulTUR for alle efterår 2016 Undervisningstilbud ifm. KulTUR for alle, efteråret 2016 Bussen kører tirsdage, onsdage og torsdage i ugerne 45-48. HEART og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum tilbyder

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse.

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse. AKTIVITETER 2015 Trapholt ligger Æblehaven 23 og nås med bus nr. 4 mod Strandhuse/Nr. Bjert fra Kolding Rutebilstation. Husk at det er gratis at låne vores madpakkehus Trappergården - reservering anbefales.

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2017/18 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00.

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

Undervisnings- materiale

Undervisnings- materiale Undervisnings- materiale Mellemtrin og udskoling Arkitektur og design på Kunsten Foto af Niels Fabæk Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om arkitektur og design på Kunsten.

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse 10 måder at knække kunsten på 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen 4.-10.klasse Indledning 10 måder at knække kunsten på præsenterer 10 forskellige metoder til at arbejde med

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF Indre og ydre landskaber Fotografisk Center 16. august 21. september Udstillingen vises i Museumsbygningen Tonje Bøe Birkeland: Plate #4, Papa Westray,

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Rollespil til museer

Rollespil til museer Rollespil til museer Det interaktive museum Nytænkende og underholdende formidling Rollespilsakademiet har gennem årene lavet en lang række rollespil for både store og små museer. Fælles for dem alle

Læs mere

LOUISIANA LEJRSKOLE

LOUISIANA LEJRSKOLE LOUISIANA LEJRSKOLE 24.9 28.9.2018 FIRE DAGE PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR MED FOKUS PÅ KUNST, ARKITEKTUR OG KREATIVITET VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Louisiana Learning Louisiana

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 2

LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG RESULTATER OG EVALUERING LÆRERENS FORBEREDELSE STYRING. OVERBLIK: Lektionsplan 2 OVERBLIK: Lektionsplan 2 FUNKTIONER Alderstrin: 7-8 år Holdstørrelse: I hold af to Klargøringstid: 5 minutter Tid i alt: 100 minutter Aktiviteter: 4 LEKTIONSPLAN SAMMENDRAG Aktivitet 1: KUBO leger med

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer

1. Skulpturen som medie. 2. Cronhammar og skulpturer 1. Skulpturen som medie Kunst kan være mange forskellige ting både noget du møder i skolen, hjemme hos dig selv måske, ude i byen eller på et museum. Kender I nogle former for kunst? Kunst kan for eksempel

Læs mere

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn

Læs mere på ROBUSTHED.DK Copyright: Komiteen for Sundhedsoplysning. Hjælp til bange børn Hjælp til bange børn Denne lille tegneserie indeholder viden, som forældre og fagpersoner kan bruge til at hjælpe børn, som er bange. Noget af det er mest til voksne, andet kan bruges direkte med børnene

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Introduktion (til pædagogen) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd? giver dette

Læs mere

HPU projekt 2009. Kahri Bennekow Brandbjerg Højskole. Tidssøjlen

HPU projekt 2009. Kahri Bennekow Brandbjerg Højskole. Tidssøjlen HPU projekt 2009 Kahri Bennekow Brandbjerg Højskole Tidssøjlen Indledning Med dette projekt vil jeg, ved hjælp af den narrative metode, eksperimentere med en ny udtryksform og et konkret produkt, til synliggørelse

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2016/2017 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00.

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Skole Skolen på Duevej Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Effektmål for projekt Færre stressede

Læs mere

Vandværker Del. Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010. Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse

Vandværker Del. Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010. Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse Del Vandværker Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010 Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse Del 1 Indhold Indhold: 1 Før besøget på museet Lær og læs om vand, om koncept-kunst, samtids-kunst

Læs mere

NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING. 6. november 2004-9. januar 2005. Sansernes. Sansernes. Margrete Sørensen og Torben Ebbesen. M å lgruppe: 1.-7.

NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING. 6. november 2004-9. januar 2005. Sansernes. Sansernes. Margrete Sørensen og Torben Ebbesen. M å lgruppe: 1.-7. NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING 6. november 2004-9. januar 2005 Sansernes Sansernes Labyrint Labyrint Margrete Sørensen og Torben Ebbesen M å lgruppe: 1.-7. klasse S K O L E T J E N E S T E N / N I K O L A

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

School. Room. for Reflection Mindfulness/yoga AAbybro skole Tilbud Fremtidens skoleledere skaber vise små ugler i balance

School. Room. for Reflection Mindfulness/yoga AAbybro skole Tilbud Fremtidens skoleledere skaber vise små ugler i balance School Room for Reflection Mindfulness/yoga AAbybro skole Tilbud 2015 Fremtidens skoleledere skaber vise små ugler i balance When When educating the minds of our youth we must not forget to educate their

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere

Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere Inspirationsmateriale til forløbet De små kunstopdagere Hendrik Krock: Pan og Syrinx. 1722. Indledning I materialet her kan du hente inspiration til hvordan, du kan forberede jeres besøg på Sorø Kunstmuseum

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2017

KulTUR for alle efterår 2017 KulTUR for alle efterår 2017 UNDERVISNINGSTILBUD PÅ HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART OG CARL-HENNING PEDERSEN & ELSE ALFELTS MUSEUM Bussen kører på følgende tirsdage og torsdage Formiddag kl. 9.00-13.00:

Læs mere

Vejen Hjem. Inspiration. Personlig og social udvikling Venskab, ensomhed, nysgerrighed, fantasi, leg

Vejen Hjem. Inspiration. Personlig og social udvikling Venskab, ensomhed, nysgerrighed, fantasi, leg Vejen Hjem Inspiration VEJEN HJEM kan anbefales som et fint supplement til en række pædagogiske læringstemaer. Materialet her er tænkt som en inspiration til det pædagogiske arbejde, der ligger i forbindelse

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

Sådan leder du et forumspil!

Sådan leder du et forumspil! Sådan leder du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til 9. eller 10. klasses elever skrevet af Peter Frandsen, Forumkonsulent p@frandsen.mail.dk

Læs mere