Notat Indeklimaforhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat Indeklimaforhold"

Transkript

1 Notat Indeklimaforhold Storegade Haderslev Danmark T F CVR-nr Oplæg til teknisk forbedring Sct. Severin Skole, Haderslev 7. November 2012 Projekt: Til Fra : Haderslev Kommune, Kommunale Ejendomme : Grontmij Vedlagt : Bilag 1, bilag 2 og bilag 3 Kopi til : - 1 Resume Foreløbig konklusion Formål Præmis for arbejdsform og valg af løsninger Overordnet beskrivelse eksisterende anlæg Varmeanlæg Ventilation Opbygning Luftkvalitet Lofter Belysningsanlæg Vinduer og solafskærmning Overordnet beskrivelse af forslag til nye anlæg Varmeanlæg Ventilation Opbygning Arbejdstilsynets luftkvalitetskrav Lofter og belysning Vinduer og solafskærmning Vurdering af nødvendigt omfang af renoveringer med henblik på forbedring af indeklima Alternative løsninger der ikke er behandlet i ovenstående Handlingsplan Foreløbig tidsplan Logistiske udfordringer Anlægsøkonomi Energibesparelse... Error! Bookmark not defined. D M E mikevinge.madsen@grontmij.dk Oplæg teknisk renovering

2 Side 2 1 RESUME Baggrunden for dette notat er at Sct. Severin Skole har modtaget et ATpåbud om forbedring af indeklima i en række lokaler. Påbuddet er udstedt efter Arbejdstilsynets besøg på skole - senest d. 22. februar Grontmij har efterfølgende d. 22. maj 2012 i sin egenskab af autoriseret arbejdsmiljørådgiver afholdt et møde med skoleleder Erling Conradsen og serviceleder Hans Wagner. På mødet kom det frem, at de af arbejdstilsynet konstaterede problemer ikke begrænser sig til de lokaler som AT-påbuddet omhandler. Problemerne er således generelle i de fleste lokaler i de bygninger som er skraveret på nedenstående kort. Indeklimaproblemerne relaterer sig i primær grad til den installationstekniske løsning og dennes alder. Grontmij har den 5. juli 2012 afholdt møde med afdelingen Kommunale Ejendomme i Haderslev. Dette møde var foranlediget af at problemerne på Sct. Severin skole har vist sig at være omfattende. Det er umiddelbart konkluderet at en fremtidssikret løsning kræver væsentlige fornyelser og ændringer af tekniske installationer. Samtidig er der behov for at se på, hvordan årsagerne til indeklimaproblemerne kan reduceres, hvilket kan indebære at der skal ske væsentlige fornyelser af belysning, lofter og solafskærmning. De tekniske installationer er endvidere helt utidssvarende i forhold til styring, regulering og energiforbrug, hvorfor det forventes at der kan være store energibesparelser at opnå samtidig med at indeklimaproblemerne på skole løses. Oversigt med angivelse af ca. grundareal: 2 FORELØBIG KONKLUSION De eksterne belastninger i form af solpåvirkning er voldsomme og betyder store udsving i det termiske indeklima. Forholdene bør forbedres med effektiv solafskærmning.

3 Side Formål De interne varmebelastninger fra belysningen er store og belysningen bør udskiftes, hvorved der opnås bedre indeklima og stor energibesparelse. De interne forureningsbelastninger fra støv over lofter og i induktionskabinetter vurderes at være medvirkende til at luften er tung og støvet, hvilket giver tørre øjne og slimhinder. Lofter og induktionskabinetter bør udskiftes til nye lofter og induktionskabinetter konverteres til radiatorer. Ventilationsanlægget er efter den nuværende brug og efter arbejdstilsynets krav helt utilstrækkelig. Endvidere er ventilationsanlæggets opbygning og virkemåde meget energikrævende. Der bør etableres nye ventilationsanlæg og eksisterende nyere ventilationsanlæg bør forbedres. Det vurderes at mulighederne for at opnå gode indeklimaforhold via tekniske anlæg er mulige uden væsentlige ændringer i bygningskonstruktioner. Eltavler og elforsyning til de berørte klasselokaler bør udskiftes på grund af nedslidning/alder og meget uhensigtsmæssigt udført elinstallation over lofter. Formålet med dette notat er på et overordnet niveau at finde frem til en mulig løsning af de indeklimamæssige problemer for repræsentative udvalgte lokaler på skolen. Da lokalerne har forskellige fysiske rammer og muligheder for etablering af nye tekniske løsninger skal dette notat beskrive, en mulig løsning for nye anlæg. Notatet har endvidere til formål at danne grundlag for udarbejdelse af overslag på anlægsøkonomi, indeklimaforbedringer og energibesparelser i relation til etablering af nye løsninger. 2.2 Præmis for arbejdsform og valg af løsninger Arbejdstilsynet har stillet krav om brug af Autoriseret arbejdsmiljørådgiver. I denne funktion skal Grontmij varetage at sikre at påbudet bliver løst med et helhedspræget overblik. Grontmij har til opgave at holde arbejdsmiljøorganisationen orienteret og inddraget i forløbet omkring løsning af AT-påbuddet. Endvidere er der fremsat ønsker fra både skolens ledelse og fra kommunale ejendomme om, at der ikke laves såkaldte lappeløsninger. Lappeløsninger vil i overskuelig fremtid vil være uhensigtsmæssige at holde i drift, da der er enighed om at disse er dyre at servicere og vedligeholde. Ønsket er at der arbejdes med gennemtænkte og centrale løsninger som dog er afpasset i størrelse og funktion på baggrund af de eksisterende fysiske rammer.

4 Side Overordnet beskrivelse eksisterende anlæg 3.2 Varmeanlæg 3.3 Ventilation Opbygning Primæropvarmningen i lokalerne som har problemer med indeklimaet udgøres af såkaldte induktionsvarmekabinetter placeret under vinduer. Kabinetterne virker ved at en mindre mængde friskluft opblandes med en større mængde rumluft(recirkulation) og opvarmes, før den indblæses. Opblanding og opvarmning sker i induktionskabinettets varmeflader som forsynes fra centralvarmeanlægget. Der er konstateret følgende problemer med Induktionsvarmekabinetterne: Rengøring er ikke mulig/meget ressourcekrævende, der ophobes støv i såvel varmeflader, kabinetter og kanaler. Støvet forurener indeklimaet. Der kan ikke opnås tilstrækkelig regulering af varmeydelsen, da anlæggene er for indbyrdes afhængige af centralventilationsaggregatet. Varmeanlægget kræver at ventilationsanlægget er i drift, hvilket er særdeles uøkonomisk. Der kan ikke etableres lokal opvarmning uden at hele systemet startes, hvilket ligeledes er en meget uøkonomisk driftsform. Der er mange små blandekredse som ikke kan reguleres tilstrækkeligt til at indeklima og energiøkonomi kan tilgodeses. Størstedelen af det eksisterende ventilationssystem er opbygget som separate indblæsnings og udsugningsanlæg, hvor et centralt indblæsningsaggregat er placeret i kælder og udsugninganlæggene er placeret på tag/ i tagrum. Anlægget er helt uden varmegenvinding. Det vurderes ikke muligt at etablerer en effektiv varmegenvinding med den nuværende opbygning. Indblæsning sker primært gennem induktionskabinetter med relativt små luftmængder pr. klasse. Udsugning sker via centrale ventilatorer med afkast på tag. Udsugningssystemet er nogle steder udformet uden ventilationsarmaturer. Luften udsuges i hulrummet over de nedhængte lofter. Der er konstateret følgende problemer med ventilationssystemet(gæder ikke ny tilbygning): Luftskiftet er for lille til at opretholde et acceptabelt indeklima både atmosfærisk og termisk. Energiforbruget til ventilationen er meget højt pga. en utidssvarende opbygning uden varmegenvinding samtidig med at energiforbruget er højt pga. store energitab i ventilatorer og kanaler. Anlægget skal køre for at varmeanlægget fungerer. Hele anlægget skal køre selvom kun få rum er i brug. Det er ikke muligt at forøge luftskiftet på nuværende anlæg pga. små kanaldimensioner. Ingen varmegenvinding og ingen mulighed for at etablerer effektiv varmegenvinding.

5 Side Luftkvalitet 3.4 Lofter I den nyere tilbygning i 2 etager, som ligger i forlængelse af 78-fløjen er der etableret to separate CAV anlæg med varmegenvinding som betjener hver sin etage. Servicelederen oplyser at der er store problemer med at regulerer indeklimaet, da ydelsen ikke matcher den meget varierende personbelastning. Luftmængderne udgør overslagsmæssigt ca % af nuværende krav i bygningsreglementet. Dette luftskifte vil for en normalklasse på 28 elever og 1 lærer have en CO2 ligevægt ved ca PPM, hvilket er langt over arbejdstilsynets krav på 1000 PPM. Luften må derfor forventes at være meget tung i klasserne især på dage, hvor der ikke kan luftes ud konstant via vinduer. Skolen har i undervisningslokalerne nedhængte stålkassettelofter. Servicelederen fortæller at lofterne og elinstallationen er konstrueret, så der kan opstå overgang så lofter kan bliver spændingsførende. Dette skyldes at elinstallationen nogle steder ligger direkte oven på lofternes skarpe kanter. Dette forhold er nogle steder udbedret ved interimistisk ophængning af kabler omfang ukendt. Endvidere har der over årtier ophobet sig betragtelige mængder af støv og skidt oven på loftskassetternes profiler som følge af at udsugningen trækker støv op over lofterne. Se bilag vedr. gennem gang af elinstallation, bilag Belysningsanlæg Undervisningsrummene er udstyret med gamle ineffektive belysningsarmaturer. Belysningsanlæggene er uden styring. Det vurderes at belysningsanlæggene er en væsentlig medvirkende årsag til at lokalerne overophedes, da en stor del af energien bliver omsat til spildvarme, da armaturenes konstruktion er meget ringe sammenlignet med moderne armaturer. Det vurderes at energiforbruget til belysningen er % større end for et moderne anlæg med behovsstyring og effektive armaturer, det samme gælder for spildvarmeafgivelsen til rummene. Der er konstateret følgende problemer med belysningsanlægget: Anlægget trækker pga. slidtage mere strøm, hvilket betyder at sikringsgrupper er overbelastede. Anlægget kan ikke nedreguleres, hvilket giver for stort energiforbrug og stor varmebelastning i rummene. Lysstofrør har ikke tilstrækkelig levetid, da den nominelle spænding er blevet hævet siden armaturenes konstruktion, dette betyder kort levetid og forøget ressourceforbrug til udskiftning af rør.

6 Side Vinduer og solafskærmning Eksisterende vinduer er 2-lags ruder i forskellige ramme/karm konstruktioner. Der er generelt forsøgt med forskellige typer af solafskærmning som har styrker og svagheder, hver især. Der er konstateret følgende problemer med solafskærmningen: Den udhængsbaseret solafskærmning tager meget lys fra lokalerne og er ikke effektiv mod lavtstående sol. Indvendig solfilm tager meget lys og er løbende udsat for pilfingre. I praksis bliver solfilmet revet i stykker. Endvidere er denne type solafskærmning med til at øge bygningens energiforbrug til opvarmning da vinduernes energibalance bliver markant forringet. 4.1 Overordnet beskrivelse af forslag til nye anlæg 4.2 Varmeanlæg 4.3 Ventilation Opbygning Eksisterende induktionskabinetter demonteres. Der etableres radiatoranlæg ved udbredt genbrug af eksisterende forsyninger fra induktionskabinetter. Genbrug af eksisterende forsyninger forudsætter at røranlægget er i tilstrækkeligt god stand. Der etableres individuel rumstyring på varmeanlægget som opkobles på CTS. Det vurderes at der kan opnås en væsentlig energibesparelse ved individuel rumstyring af varmen. Skolen har i andre rum i den ældre del af skolen, hvor varmen er blevet CTS styret konstateret store energibesparelser. Det vurderes at radiatoranlæg med rumstyring via CTS vil kunne bruges på hele skolen, som et simpelt og velafprøvet system med maksimal reguleringsmulighed og energibesparelse. Sammen med etablering af radiatoropvarmning reduceres og ombygges antallet af blandekredse så der opnås nem kontrol med fremløbstemperaturen i afhængighed af udetemperaturen. Eksisterende ventilationsanlæg udført som indblæsnings- og udsugningsaggregater uden varmegenvinding nedlægges incl. al kanalføring. Der etableres 3 nye anlæg med modstrømsveksler/rotorveksler med betjeningsområde som vist på Bilag 1. Anlæggene opbygges som konstanttrykstyrede anlæg med VAV-zoner på rumniveau. Luftmængde reguleres efter CO2 og temperatur i hvert enkelt rum. Opdelingen på Bilag 1, tilgodeser god udnyttelse af samtidighedsfaktorer og minimal risiko for problemer med føringsveje. 2 af aggregaterne placeres i nuværende kælder og eksisterende føringsveje genbruges. Sikring mod brand- og røgspredning aftales med bygningsmyndighederne. Indblæsning bør fordeles via loft enten via traditionelle armaturer med trykfordelingsbokse eller via kombineret akustik- og ventilationsloft. Det vurderes at fortrængningsventilation er udelukket, da indflydelsen på rumindretningen vil være meget uhensigtsmæssig. Dog kan fortrængningsventilation måske være en mulighed i skolekøkkenet og enkelte fællesrum.

7 Side 7 Udsugning skal udføres med armaturer og trykfordelingsbokse. Alle nye ventilationsanlæg tilsluttes eksisterende CTS anlæg for fuld overvågning og regulering. I den nyere tilbygning bør ventilationsanlæggene ombygges til behovsstyring, hvilket vurderes muligt uden nævneværdige ændringer af kanalsystemerne. Luftmængde reguleres efter CO2 og temperatur i hvert enkelt rum Arbejdstilsynets luftkvalitetskrav Arbejdstilsynet vejledning A.1.2 til indeklima på arbejdspladsen anvendes som overordnet standard. Under pkt. 3.1 i A.1.2 beskrives at luftskiftet i et lokale afhænger af forureningens art og mængde. Når den primære belastning er fra personer skal luftskiftet afpasses således at der opnås en ligevægtskoncentration i luftens CO2 indhold på 1000 ppm. Det vurderes at lokalerne på Sct. Severin Skole er så hårdt belastede at det ikke er tilstrækkeligt at se på personernes belastning på lokalerne, øvrige belastninger som påvirker luftkvaliteten i det normale brugsmønster bør inddrages i et skønnet omfang. Forhold som overtøj, sko, gardiner, inventar, computere og projektorer vil være medvirkende til at indeklimaet forringes. For at opfylde Arbejdstilsynets luftkvalitetskrav i en normalklasse skal der ventileres med min m³/h svarende til et luftskifte på ca. 4,7 gange pr. time. Dette luftskifte bør være højere, hvis der er andre væsentlige forureningskilder end personer. Den nuværende ventilation svare til et luftskifte på ca. 2,4 gange pr. time og er derfor utilstrækkelig. 4.4 Lofter og belysning Det vil formentligt ikke være muligt at etablerer en fornuftig central ventilationsløsning uden fuldstændig demontering af lofter. I forbindelse med løsning af AT-påbuddet bør der træffes beslutning om udskiftning af lofter som indeholder et faremoment både ved brand, hvor støvophobning kan antændes og samtidig fordi at elinstallationen giver risiko for overgang. Endvidere kan lofterne pga. ophobningen af gammelt skidt være medvirkende til at fremkalde SBS symptomer(sick Building Syndrome). Belysningen som er medvirkende årsag til problemer med det termiske indeklima bør udskiftes. Et nyt loft kan etableres som et traditionelt akustikloft eller evt. som et ventilationsloft, der betyder at armaturer til indblæsning og kanalføring til indblæsning kan spares. Nyt belysningsanlæg bør installeres delt i 2 eller 3 zoner pr. lokale som er dagslysstyret med kontinuert regulering samt bevægelsesmeldere som slukker belysningen når lokalerne forlades. Eltavler og elforsyning til de berørte klasselokaler bør udskiftes på grund af nedslidning/alder og meget uhensigtsmæssigt udført elinstallation over lofter, Se bilag 2.

8 Side Vinduer og solafskærmning Større vinduesarealer mod øst, syd og vest bør forsynes med udvendig bevægelig solafskærmning, som giver det bedste samspil mellem regulering af indeklima og energiforbrug. Da mange af lokalerne er udsatte for ekstreme solpåvirkninger pga. store glasarealer er effektiv solafskærmning en absolut nødvendig forudsætning for forbedring af indeklimaet. Solafskærmningen kan udføres som udvendige persienner, som har en god effekt som solafskærmning på alle tider af året. Persienner tillader ofte godt udsyn til omgivelserne selv med maksimal afskærmning. Et alternativ til udvendig solafskærmning kan være udskiftning af ruder til nye energiruder med indlagt Microshades. Microshades er en højteknologisk løsning, som så at sige giver samme effekt som et udhæng(anvendes mod syd) eller lodretstående lameller(anvendes mod øst og vest). Der indgår ingen mekanik/regulering i microshades. Microshades virker dog ikke mod lavtstående sol. Det vurderes at microshade vil være særligt velegnede på i stueetagen ind mod skolegården, hvor belastningen fra leg mv. kan være relativt høj. Det bør vurderes om eksisterende vinduer har tilstrækkelig restlevetid til at der kan påbygges enten udvendig solafskærmning eller isættes nye ruder. 4.6 Vurdering af nødvendigt omfang af renoveringer med henblik på forbedring af indeklima Det er vurderet at det nødvendige omfang af tiltag for at opnå et fremtidssikret indeklima ikke lader sig begrænse til et eller færre af de ovenfor beskrevne tiltag. Herunder oplistes i kort form konsekvenserne af at udelade tiltag: Varmeanlæg Udeladelse af konvertering af varmeanlægget vil betyde at der ikke kan opnås kontrol med temperaturen. Problemet er i dag stort. Konverteres varmeanlægget ikke skal den eksisterende ventilationsform bevares. Lofter Udeladelse af udskiftning af lofter betyder at nuværende ophobninger af årtiers støv og skidt fortsat vil ligge oven på lofterne og forurene lokalenerne med diverse allergener og lugte. Belysning Udeladelse af etablering af ny belysning vil betyde at overophedning af rummene fortsat vil være udtalt i lange perioder, da den effekt der afsættes i rumme er unødvendigt stor. For varme lokaler går ud over koncentrationsevnen og dermed indlæringen. Udvendig solafskærmning Udeladelse af udvendig solafskærmning, vil betyde at skolen fortsat vil være udsat for voldsom overophedning af lokaler pga. direkte solpåvirkning. Pga. meget store glasarealer er problemer med overophedning ikke begrænset til sommerperioden. Det vurderes at overophedning pga. solvarmetilførsel vil være et problem i perioden marts-oktober. Ventilationsanlæg Udeladelse af etablering af nyt ventilationsanlæg, der kan fortynde forureningsbelastningerne vil medføre luft der opleves som tung, varm og trykkende med et CO2 indhold, som ligger langt over nuværende krav til indeklima i skoler.

9 Side Alternative løsninger der ikke er behandlet i ovenstående. I det ovenfor beskrevne er der arbejdet ud fra en forudsætning om at der ved en renovering etableres flere centrale ventilationsanlæg med et betjeningsområde, der omfatter flere lokaler. Denne forudsætning er baseret på nedenstående vurdering af alternative løsningers fordele og ulemper set i forhold til lokalerne på Sct. Severin skole: Decentrale ventilationsaggregater også kendt som Airmaster-løsning baseres på opsætning af selvstændige ventilationsaggregater i hvert lokale ofte 2 aggregater pr. lokale af hensyn til luftfordeling, luftmængde og størrelse. Fordele: Begrænset indgreb med kort udførelsesperiode. Energieffektive. Ulemper: Mange anlæg der skal serviceres og vedligeholdes erfaringer viser at omkostningerne bliver store. Ikke billigere end centralt aggregat, når der samtidigt er behov for udskiftning af lofter og demontering af gamle anlæg. Anlæggene hænger nede i rummene er udsatte for pilfingre. Anlæggene kræver adgang til tag eller ydervæg af hensyn til montering af riste for indtag og afkast alternativt skal der afblændes vinduer. Ikke muligt for at udnytte samtidighedsfaktorer på brug af lokaler til reduktion af anlægsudgifterne. Konklusion decentrale aggregater: Gode muligheder for at etablerer centrale aggregater når der samtidigt sker udskiftning af lofter og belysning betyder at decentrale aggregater vurderes at være en uhensigtsmæssig løsning på Sct. Severin Skole. Løsningens kvalitet i forhold til luftfordeling og serviceomkostninger vurderes at være markant ringere end ved etablering af centrale aggregater. Naturlig ventilation fungerer som navnet antyder ved brug af naturlige drivkræfter som vind og termisk opdrift(skorstenseffekt). Naturlig ventilation kræver store regulerbare åbninger i facade og ofte i kombination skorsten/aftræk i tag. Fordele: Kan være billigere at etablere end mekanisk ventilation. Kan være billigere at drive end mekanisk ventilation, hvis der oftest er spildvarme, der skal bortventileres. Ulemper: Fungerer ikke i dybe rum som ensidet løsning. Fungerer ikke ved store belastninger. Forøget risiko for træk om vinteren. Fungerer ikke godt om sommeren for bygninger der ligger i læ. Konklusion naturlig ventilation: Det vurderes at forholdene på Sct. Severin Skole er ugunstige i forhold til at etablerer et velfungerende naturligt ventilationssystem. Dybe lokaler, store belastninger, primært mulighed for ensidet ventilation og bygninger der ligger i læ er hovedårsagerne til at naturlig ventilation bør fravælges.

10 Side Handlingsplan Afholdelse af obligatorisk møde med Arbejdsmiljørepræsentant Birthe Christensen berammet til 29. august Undersøgelse af elinstallationen kan noget bevares? Er den lovlig? Kan den repareres og serviceres? Kan den forbedres med f.eks. spændingsregulering? Undersøgelse af vinduer tilstand kan det forsvares at bruge ressourcer på opgradering af eksisterende vinduer? Møde med brandmyndigheder krav til sikring af nye ventilationsanlæg. Udarbejdelse af indeklimasimulering for 3-4 lokaler til præcisering af nødvendigt omfang af tiltag. Undersøgelse af føringsveje er der plads nok? Særlige udfordringer? Undersøgelse af varmeinstallation overblik over nødvendige ombygninger/ændringer ved konvertering af varmekilder. Undersøgelse af tagkonstruktion/tagdækning/isolering kan der opstilles ventilation på taget? Undersøgelse af omfanget af følgearbejder ved konvertering fra induktionsvarmekabinetter til radiatoranlæg. Undersøgelse af følgearbejder ved udskiftning af lofter. Udarbejdelse af overslagsøkonomi på anlægsudgifter. Udarbejdelse af overslag over årlige energibesparelser. Udarbejdelse af oplæg til plan for udførelse logistik i forhold til skolens virke. Udarbejdelse af funktionsudbud på udskiftning af ventilationsanlæg, varme, solafskærmning, belysning og lofter. Afholdelse af licitation. Tilbagemelding til Arbejdstilsynet Ansøgning om fristforlængelse i forbindelse AT-påbud. 5.2 Foreløbig tidsplan September Udarbejdelse af overslagsøkonomi og beregning af fremtidige energibesparelser. Efterår 2012 Beslutning om gennemførelse af projekt samt økonomisk disponering. Efterår/vinter 2012 Udarbejdelse af foreløbig projektbeskrivelse December 2012 Ansøgning om fristforlængelse frem til årsskiftet 2013/2014 (vedlægges projektbeskrivelse og udførelsestidsplan.) Første kvartal Udarbejdelse af projektbeskrivelse og udbudsmateriale. April 2013 Licitation.

11 Side 11 Maj-juni 2013 Entreprenørens projekteringsperiode. Skoleferien 2013 oktober 2013: Udførelsesperiode. November 2013 Tilbagemelding om til Arbejdstilsynet. 5.3 Logistiske udfordringer Det vurderes at den udførelsesmæssige del af projektet ikke kan begrænses til skolens sommerferie. Dette betyder at det vil være nødvendigt at gennemføre en grundig planlægning for at sikre at skolen generes mindst muligt under den del af udførelsen som ikke kan holdes inden for sommerferien. Det vurderes muligt at færdiggøre indvendig arbejder i de klasselokaler der dagligt bruges i selve sommerferien. Faglokaler, fælleslokaler og installationer i kældre mv. vurderes at skulle udføres i perioden umiddelbart efter sommerferien i tæt samarbejde med skolen. 6.1 Anlægsøkonomi Se bilag 3 for opstilling.

OUH Ventilation KGA idéoplæg. Etablering af øget ventilationskapacitet til KGA

OUH Ventilation KGA idéoplæg. Etablering af øget ventilationskapacitet til KGA OUH Ventilation KGA idéoplæg Etablering af øget ventilationskapacitet til KGA Dato: 06. juni 2014 IDÉOPLÆG Etablering af øget ventilationskapacitet til KGA på OUH ORIENTERING På OUH i afsnit for KGA (Klinisk

Læs mere

Lavtryksventilation. Om lavtryksventilation. Resultater. Tekniske løsninger. Elever laver færre fejl. Kontakter

Lavtryksventilation. Om lavtryksventilation. Resultater. Tekniske løsninger. Elever laver færre fejl. Kontakter Om lavtryksventilation Resultater Tekniske løsninger Elever laver færre fejl Kontakter 56 % af de danske skoler har et dårligt indeklima på grund af alt for højt CO 2 -indhold i luften. Det skyldes ingen

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning NOTAT Projekt Stevns Rådhus Kunde Stevns kommune Notat nr. 1 Dato 2017-10-02 Til Flemming Andersen, Stevns kommune Fra Rune Meier Sørensen, Projektleder Rambøll Kopi til - 1. Baggrund for notat Udfordringer

Læs mere

Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme

Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme Ventilationsløsninger til eksisterende etageejendomme Dette notat omhandler etablering af ventilation ved individuel ombygning og er tænkt anvendt ved tilbudsgivning og indledende projektering. Notatet

Læs mere

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Korsholm Skole. Projektkatalog. Answers for energy Korsholm Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Hadsten Skole. Projektkatalog. Answers for energy Hadsten Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling på 10,1 mio. kr. til teknisk modernisering af Sabro-Korsvejskolen og Viby Skole. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Anlægsbevilling på 10,1 mio. kr. til teknisk modernisering af Sabro-Korsvejskolen og Viby Skole. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 27. maj 2011 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Anlægsbevilling på 10,1 mio. kr. til teknisk modernisering af Sabro-Korsvejskolen

Læs mere

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder:

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder: Rum, som benyttes af personer, skal ventileres så tilfredsstillende komfort og hygiejniske forhold opnås. Ventilationen bevirker, at fugt og forurening (partikler, CO 2, lugt mm.) fjernes fra opholdsrummene

Læs mere

STEVNS KOMMUNE HOTHERSKOLEN I HÅRLEV

STEVNS KOMMUNE HOTHERSKOLEN I HÅRLEV Til ner Stevns Kommune Hotherskolen i Hårlev Dokumenttype Ventilation i bygning H Dato Maj 2018 STEVNS KOMMUNE HOTHERSKOLEN I HÅRLEV VENTILATION I BYGNINGE H HOTHERSKOLEN I HÅRLEV VENTILATION I BYGNINGE

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA

AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA AFSNIT 8: VARME, VENTILATION OG INDEKLIMA 01-11-2018 1 S i d e Termostaterne Opvarmning af lejligheden sker med henholdsvis gulvvarme i badeværelset og radiatorvarme i de resterende rum. I de enkelte rum

Læs mere

Historisk perspektiv. Utætte bygninger. Høj luftgennemstrømning Naturlig ventilation Billig varme

Historisk perspektiv. Utætte bygninger. Høj luftgennemstrømning Naturlig ventilation Billig varme Ventilation Historisk perspektiv Utætte bygninger Høj luftgennemstrømning Naturlig ventilation Billig varme Historisk perspektiv Industrialiserede tidsalder Personbelastningen stiger Varmebelastende udstyr

Læs mere

Lilleåskolen. Projektkatalog. Answers for energy

Lilleåskolen. Projektkatalog. Answers for energy Lilleåskolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

NOTAT. Støvring Gymnasium. Notat nr.: 02. Rev.: 1 PROBLEMSTILLING

NOTAT. Støvring Gymnasium. Notat nr.: 02. Rev.: 1 PROBLEMSTILLING NOTAT Projekt: Støvring Gymnasium Aalborg, den 22.10.2012 Emne: Notat nr.: 02 CO 2 koncentration i klasselokale Projekt nr.: 5714-004 Dir. tlf.: +45 2540 0223 Reference: hda@moe.dk Rev.: 1 PROBLEMSTILLING

Læs mere

FutureVent Fremtidens hybride ventilationsløsning til skoler

FutureVent Fremtidens hybride ventilationsløsning til skoler FutureVent Fremtidens hybride ventilationsløsning til skoler Én samlet løsning baseret på fordelene ved naturlig og mekanisk ventilation Som noget nyt på det danske marked tilbydes nu én samlet hybrid

Læs mere

: Aksel Skovmand, Helle Svane og Per Møller Mathiesen

: Aksel Skovmand, Helle Svane og Per Møller Mathiesen Ideoplæg Vævervej 7 8800 Viborg Danmark T +45 8928 8100 F +45 8928 8111 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Blichergården - afsnit A, Indeklimaundersøgelse Forbedring af termisk indeklima 05. februar

Læs mere

Fællesskolen Hammelev Sct. Severin

Fællesskolen Hammelev Sct. Severin Beskrivelse / STED Fællesskolen Hammelev Sct. Severin Afdeling SSS Varme/ventilation: Udskiftning af hoved ventilations anlægget i Bygning A. D og C. Udskiftning af induktionskabinetter til radiatorer.

Læs mere

Indeklimaet i Industriens Hus

Indeklimaet i Industriens Hus Indeklimaet i Industriens Hus Et renoveringsprojekt med fokus på indeklimaet Jürgen Nickel Rambøll Renovering af Industriens Hus Baggrund, randbetingelser, projektforløb Et godt indeklima Definition af

Læs mere

ALBERTSLUND VEST 2010.06.21

ALBERTSLUND VEST 2010.06.21 , PLAN klinker indblæsning udsugning ventilationsanlæg nedhængt loft FORSLAG TIL VENTILATION EKSISTERENDE FORHOLD 9,6 m 2 19,6 m 2 7,0 m 2 4,1 m 2 12,3 m 2 11,9 m 2 7,8 m 2 12,4 m 2 Plan mål 1:50 GÅRDHAVE-FACADER

Læs mere

MicroVent Home System

MicroVent Home System MicroVent Home System MicroVent Home system Beregningseksempel 2 l/s 2 l/s 5 l/s 5 l/s 2 l/s 15 l/s Emhætte 20 l/s Fig. 1 Grundventilation MicroVent i boliger Mikroventilation dimensioneres således at

Læs mere

1. Oversigt over udbedringer af indeklimaproblemer på kommunens skoler

1. Oversigt over udbedringer af indeklimaproblemer på kommunens skoler 1. Oversigt over udbedringer af indeklimaproblemer på kommunens skoler Børn og skoleudvalget behandlede d. 18. december 2012 en sag vedrørende indeklimaproblemer på kommunens skoler. På denne baggrund

Læs mere

1.1 Ansvar... 17. Ændring som udløser krav om efterisolering... 19 Bagatelgrænse... 19 Eksempler med generel ændring i klimaskærmen...

1.1 Ansvar... 17. Ændring som udløser krav om efterisolering... 19 Bagatelgrænse... 19 Eksempler med generel ændring i klimaskærmen... Indhold Eksempelsamling om energi... 5 Indholdsfortegnelse... 7 1 Eksisterende byggeri... 15 1.1 Ansvar... 17 1.2 Eksempler på ændringer der udløser krav... 19 Ændring som udløser krav om efterisolering...

Læs mere

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding Notat Dato: 22. april 2014 Sagsnr.: 2014.453 Ref.: Henrik Bilberg Kontakt: HB@ingenior-ne.dk Mobil: 40 11 27 37 Sag/projekt: Bygningsgennemgang - Kilden. Vedr.: Teknisk redegørelse af daginstitutionen

Læs mere

Ryesgade 30 > Ryesgade 25

Ryesgade 30 > Ryesgade 25 Ryesgade 30 > Ryesgade 25 BEVARE + tilføje nye kvaliteter RENOVERE + innovere SPARE ENERGI + bedre komfort Leif Rønby Pedersen ark.maa. og civ.ing. rönby.dk / e+as www.ronby.dk / www.e plus.dk Ryesgade

Læs mere

Indeklima i kontorer. Indeklimaets temadag 27. September Søren Draborg

Indeklima i kontorer. Indeklimaets temadag 27. September Søren Draborg Indeklima i kontorer Indeklimaets temadag 27. September 2016 Søren Draborg Center for energieffektivisering og ventilation Teknologisk institut, Energi & Klima sdg@teknologisk.dk Agenda Udfordringerne

Læs mere

Teknisk notat. Sct. Severin - AT Elektriske installationer. Kontrolleret : Vedlagt : Kopi til : 1 GENNEMGANG PÅ SCT. SEVERIN SKOLE

Teknisk notat. Sct. Severin - AT Elektriske installationer. Kontrolleret : Vedlagt : Kopi til : 1 GENNEMGANG PÅ SCT. SEVERIN SKOLE Teknisk notat Skibhusvej 52 A 5000 Odense C Danmark T +45 8220 3500 F +45 8220 3501 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Sct. Severin - AT Elektriske installationer 30. oktober 2012 Projekt: 14.9093.65 Udarbejdet

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Bavnehøj Skolen. Projektkatalog. Answers for energy

Bavnehøj Skolen. Projektkatalog. Answers for energy Bavnehøj Skolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Decentral boligventilation Vi gør det enkelt. Du gør det effektivt!

Decentral boligventilation Vi gør det enkelt. Du gør det effektivt! lindab ventilation Decentral boligventilation Vi gør det enkelt. Du gør det effektivt! BR10 krav og løsninger Bygningsreglementet BR10, 2013 stiller følgende krav til ventilation: 6.3.1.2. Beboelsesbygninger

Læs mere

Ventilation Hvorfor hvordan, hvad opnås, hvad spares

Ventilation Hvorfor hvordan, hvad opnås, hvad spares Ventilation Hvorfor hvordan, hvad opnås, hvad spares 1 Hvorfor ventilere for at opnå god komfort (uden træk, kontrolleret luftskifte derfor tæthed) For at minimere energiforbruget til dette. 4 Når tæthed

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

Kulturhuset i Randers

Kulturhuset i Randers Kulturhuset i Randers Indeklima og ventilationsanlæg Skitseoplæg 20. april 2007 Kerstens & Westphal A/S, Rådgivende Ingeniører FRI, Vestergade 28, 8900 Randers Tlf. 89 15 30 30 Fax 86 40 12 80 mail@kwas.dk

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Energirenovering af Ryesgade 30

Energirenovering af Ryesgade 30 EUDP projekt 9: Udvikling og 1:1-demonstration af koncepter til renovering af ældre etageboliger til lavenergiklasse 1 9 13 Partnere i udviklingsprojekt: Støtte til udviklingsprojekt: Parter i byfornyelsesprojekt

Læs mere

Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne. v/ Mads Møller - Leanvent

Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne. v/ Mads Møller - Leanvent Tænk på driften og ikke anlægsinvesteringerne v/ Mads Møller - Leanvent Agenda 1. LCC og ventilation 2. Præsentation af LEANVENTs dråbespjæld LCC og ventilation Helhedsbetragtning LCCo Økonomi Der er ofte

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Bygning: Bygherre: Rådgiver: Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår Areal: Bygningstype IndeklimaI

Bygning: Bygherre: Rådgiver: Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår Areal: Bygningstype IndeklimaI Bygning: Bygherre: Rådgiver: Lyngby Port Nordea Ejendomme Rambøll Danmark Total Concept method Step 1. Creating the action package Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår: 1992 Areal:

Læs mere

Mulighedskatalog. Proffesionsskolerne. [Kundelogo - eller slet tekst] Energibesparelse. 13. november 2013. [Kundes adresse]

Mulighedskatalog. Proffesionsskolerne. [Kundelogo - eller slet tekst] Energibesparelse. 13. november 2013. [Kundes adresse] [Kundelogo - eller slet tekst] Mulighedskatalog Energibesparelse Proffesionsskolerne 13. november 2013 [Kundes adresse] Bascon A/S Åboulevarden 21 Postbox 510 DK-8100 Aarhus C Indholdsfortegnelse Introduktion...3

Læs mere

VENTILATIONSDAGEN 2015 BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER

VENTILATIONSDAGEN 2015 BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER KLIK FOR AT BOLIGVENTILATION REDIGERE I MASTER VENTILATIONSDAGEN 2015 LIVING 2.0 Living Konsulent Vagn Olsen Institute Manager Henning Grønbæk VENTILATIONSDAGEN 2015 / 1 VENTILATIONSDAGEN 2015 / 2 1 1.

Læs mere

Indeklima i medborgerhus

Indeklima i medborgerhus Indeklima i medborgerhus Om Hvidovre Medborgerhus Anlæg og resultater Tekniske løsninger Case for metodeudvikling Brugerne før og under byggeprocessen Kontakter Fokus på indeklimaproblemer for medarbejderne,

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med ventilation som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Ventilation DDenne DCUM-vejledning handler om ventilation på uddannelsessteder. en beskriver, hvad man bruger ventilation til, og hvilken påvirkning dårlig luftkvalitet har både på helbredet og præstationsevnen.

Læs mere

Facade mod Hendriksholm Boulevard. Hendriksholm Skole. Hendriksholm Skole - Nordfl øjens skolegård

Facade mod Hendriksholm Boulevard. Hendriksholm Skole. Hendriksholm Skole - Nordfl øjens skolegård Facade mod Hendriksholm Boulevard Hendriksholm Skole Hendriksholm Skole - Nordfl øjens skolegård Indskolingen Ombygning af indskolingen på Hendriksholm Skole - Projektforslag - juli 2015 Udarbejdet af

Læs mere

Ulstrup Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Ulstrup Skole. Projektkatalog. Answers for energy Ulstrup Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 6 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 8 Adresse: Christen Kolds Vej 10 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-007346-014 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er

Læs mere

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5

Ventilation. Anlægstyper. Generelt. Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Kommune-erfa nr. 3, 4 & 5 Ventilation Generelt Der er ca. 15.000 ventilationsanlæg i Danmark, der forsyner offentlige bygninger og arbejdspladser med frisk luft. Heraf er rigtig mange anlæg indstillet

Læs mere

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig DUKA e-learning Derfor skal du ventilere din bolig Hvorfor skal en bolig ventileres? Mange bygninger er i dag så velisolerede og tætte, at de ikke kan ånde. Mennesket opholder sig indendørs i snit 90%

Læs mere

Appendiks 7. Solvarme. Klimatiske principper. appendiks

Appendiks 7. Solvarme. Klimatiske principper. appendiks appendiks Appendiks 7 Klimatiske principper Ved et adaptivt design skal der tages højde for de forskellige påvirkninger fra naturen ved de respektive placeringer. I forlængelse af ressourceforbrug under

Læs mere

Total Concept method Opsummering af Trin 3 februar 2017

Total Concept method Opsummering af Trin 3 februar 2017 Bygning: Bygherre: Rådgiver: Lyngby Port Nordea Ejendomme Rambøll Danmark Total Concept method Trin 3. Opfølgning Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår: 1992 Areal: 20.630 m² opvarmet

Læs mere

Performancetest Case om IDA-huset. Eksempel på bygningsrenovering med skarp fokus på det termiske indeklima i opholdszonen

Performancetest Case om IDA-huset. Eksempel på bygningsrenovering med skarp fokus på det termiske indeklima i opholdszonen Performancetest Case om IDA-huset Eksempel på bygningsrenovering med skarp fokus på det termiske indeklima i opholdszonen Nyt er godt Men det er ikke altid det der til rådighed Ofte står vi ikke med en

Læs mere

Referat. Kommunalbestyrelsen. Mødedato: 28. august Mødetidspunkt: 19:00. Kommunalbestyrelsens mødesal. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Referat. Kommunalbestyrelsen. Mødedato: 28. august Mødetidspunkt: 19:00. Kommunalbestyrelsens mødesal. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 19:00 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødesal Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Gunvor Wibroe havde meldt forfald i den første 1½ time af mødet. Ali Maktabi deltog i stedet. Sidetal:

Læs mere

Energianalyse af fem daginstitutioner i Greve Kommune

Energianalyse af fem daginstitutioner i Greve Kommune Energianalyse af fem daginstitutioner i Greve Kommune Indholdsfortegnelse BESKRIVELSE... 3 KLIMASKÆRM... 3 VARMEINSTALLATIONER... 4 VENTILATION...4 BELYSNING... 5 ANDET... 5 BESPARELSESPOTENTIALE... 6

Læs mere

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE

INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Notat INDEKLIMA RAPPORT UNDERVISNINGSLOKALER SKOLEOMRÅDET ASSENS KOMMUNE Rev. 25. februar 2015 Sags id: 13/26507 Kontaktperson: Holger Sørensen E-mail: hosoe@assens.dk Dir. tlf.: 64747204 BYG, BEREDSKAB

Læs mere

Eksempel. ENERGIRENOVERING KONTOREJENDOM Teglbygning fra 1938-1950, Gladsaxe Rådhus. Rådhus i røde teglsten og med fladt tag

Eksempel. ENERGIRENOVERING KONTOREJENDOM Teglbygning fra 1938-1950, Gladsaxe Rådhus. Rådhus i røde teglsten og med fladt tag Eksempel 1 ENERGIRENOVERING KONTOREJENDOM Teglbygning fra 1938-1950, Gladsaxe Rådhus UDGIVET DECEMBER 2012 Rådhus i røde teglsten og med fladt tag Ombygning og energirenovering af Gladsaxe Rådhus Nænsom

Læs mere

Skovvangsskolen. Projektkatalog. Answers for energy

Skovvangsskolen. Projektkatalog. Answers for energy Skovvangsskolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Bygningsautomatik og styresystemer GUIDE

Bygningsautomatik og styresystemer GUIDE GUIDE Bygningsautomatik og styresystemer 1 INDHOLD BYGNINGSAUTOMATIK OG STYRESYSTEMER... 3 Symptomer på manglende eller defekt bygningsautomatik og styresystemer... 4 OPTIMAL ANVENDELSE AF BYGNINGSAUTOMATIK

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Ventilation med ECL Comfort 310

Ventilation med ECL Comfort 310 Ventilation med ECL Comfort 310 Én løsning til styring og overvågning Med ECL Comfort 310 kan I samle styring og overvågning af alle jeres anlæg ét sted. Udvid eksempelvis en eksisterende varme- og brugsvandsløsning

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes?

God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes? God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes? Temadag 10. juni 2010 Tine S. Larsen Lektor Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet tsl@civil.aau.dk 1 Udgangspunktet

Læs mere

Hadbjerg Skole. Projektkatalog. Answers for energy

Hadbjerg Skole. Projektkatalog. Answers for energy Hadbjerg Skole Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Ingeniørsyn 2013 BYGNING NR. 868. Peter Bangsvej 36. EKJ rådgivende ingeniører as Blegdamsvej 58 2100 København Ø Tlf.: 33 11 14 14 Fax: 33 93 13 29

Ingeniørsyn 2013 BYGNING NR. 868. Peter Bangsvej 36. EKJ rådgivende ingeniører as Blegdamsvej 58 2100 København Ø Tlf.: 33 11 14 14 Fax: 33 93 13 29 Ingeniørsyn 2013 BYGNING NR. 868 Peter Bangsvej 36 EKJ rådgivende ingeniører as Blegdamsvej 58 2100 København Ø Tlf.: 33 11 14 14 Fax: 33 93 13 29 Side: 1.1 INGENIØRSYN 2013 Adresse: Peter Bangs Vej 36,

Læs mere

Hvad siger reglerne om indeklima ved renovering?

Hvad siger reglerne om indeklima ved renovering? Hvad siger reglerne om indeklima ved renovering? Underbygger lovgivningen efterspørgslen på et godt indeklima? Head of Section, Energi, indeklima og bæredygtighed Project Director Per Stabell Monby, COWI

Læs mere

Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center

Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center REPORT Energioptimerings plan for Taastrup Idræts Center Prepared Kim Lindberg (KIMLI), 19 juni 2015 Checked Accepted Approved Doc. no. Ver. no. 1 Case no. Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 19 juni 2015

Læs mere

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift Praktiske erfaringer med de nye energiregler Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk 1 Energiforbruget i den eksisterende

Læs mere

Erfaringer fra Ryesgade 30A-C

Erfaringer fra Ryesgade 30A-C Erfaringer fra Ryesgade 30A-C Svend Erik Mikkelsen, COWI 1 9 DECEMBER 2013 ENERGIRENOVERING MED RESPEKT Før 2 9 DECEMBER 2013 ENERGIRENOVERING MED RESPEKT 3 9 DECEMBER 2013 ENERGIRENOVERING MED RESPEKT

Læs mere

Reduktion af risiko for overtemperatur i etageboliger i forbindelse med facaderenovering. Toke Rammer Nielsen, DTU Byg

Reduktion af risiko for overtemperatur i etageboliger i forbindelse med facaderenovering. Toke Rammer Nielsen, DTU Byg Reduktion af risiko for overtemperatur i etageboliger i forbindelse med facaderenovering Toke Rammer Nielsen, DTU Byg DTU Byg Institut for Byggeri og Anlæg, Danmarks Tekniske universitet. Videnskabeligt

Læs mere

Ventilation på faste arbejdssteder

Ventilation på faste arbejdssteder 1.6 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Ventilation på faste arbejdssteder Krav om ventilation 1 Har arbejdsrum tilstrækkelig tilførsel

Læs mere

Teknik i to passivhuse

Teknik i to passivhuse Teknik i to passivhuse Kontorer i Århus, København, Sønderborg, Oslo og Vietnam Esbensen A/S 30 år med lavenergi Integreret Energi Design Energi- og miljøvenligt byggeri VVS- og ventilationsanlæg Elektriske

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 9 Adresse: Kølsenvej 19 Postnr./by: 8831 Løgstrup BBR-nr.: 791-061660-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

Rønbækskolen. Projektkatalog. Answers for energy

Rønbækskolen. Projektkatalog. Answers for energy Rønbækskolen Projektkatalog Answers for energy Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 1.1 Forudsætninger... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1.1 Klimaskærm... 5 2.1.2 Brugsvandsinstallationer... 5 2.1.3 Varmeinstallationer...

Læs mere

Princip beskrivelse. - mere end funktionel

Princip beskrivelse. - mere end funktionel Princip beskrivelse - mere end funktionel P e r p e t u a l E n e r g y A p S drager nytte af mange års erfaring såvel internt som hos vores samarbejdspartnere og leverandører af løs ninger til ventilationsbranchen.

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug

Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Adresse: Aarestrupvej 23 Postnr./by: 7470 Karup J BBR-nr.: 791-212031-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug og mulighederne for at opnå besparelser. Mærkningen er lovpligtig

Læs mere

FREMTIDENS BOLIGVENTILATION v/ Henning Grønbæk. VENTILATIONSDAGEN2014 / Fremtidens Boligventilation / 1

FREMTIDENS BOLIGVENTILATION v/ Henning Grønbæk. VENTILATIONSDAGEN2014 / Fremtidens Boligventilation / 1 FREMTIDENS BOLIGVENTILATION v/ Henning Grønbæk VENTILATIONSDAGEN2014 / Fremtidens Boligventilation / 1 Agenda 1. Historisk tilbageblik 2. EBV04 med mere end 12 lejligheder 3. Central kontra decentral boligventilation

Læs mere

Energi besparelser Det er legende let!

Energi besparelser Det er legende let! + Energi besparelser! Søren Sloth Eriksen Trend Control Systems Indhold Vi har de partnere, du har brug for! Hvorfor er vi her i dag? Fortæl om dine resultater Hvad er et CTS-anl anlæg? Bevar dine besparelser

Læs mere

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Tilstandsvurdering Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 6. SEPTEMBER 2017 Indhold 1 Generel information 3 2 Kapacitet i forhold til elevtal/børnetal aktuelt og i forhold til befolkningsprognosen

Læs mere

Idrætshaller og multihaller med naturlig ventilation Energirigtige løsninger og godt indeklima

Idrætshaller og multihaller med naturlig ventilation Energirigtige løsninger og godt indeklima Idrætshaller og multihaller med naturlig ventilation Energirigtige løsninger og godt indeklima WindowMasters styresystemer NV Advance og NV Comfort til regulering af naturlig ventilation anvendes i dag

Læs mere

Kinetic Varmegenvinding

Kinetic Varmegenvinding Kinetic Varmegenvinding Bor du i en plastikpose? Et ventilationsanlæg tager frisk luft udefra. Den selvsamme luft som vi indånder når vi er ude i naturen. Inden luften føres ind i boligen overføres varmen

Læs mere

Tænk grønt det betaler sig

Tænk grønt det betaler sig Tænk grønt det betaler sig I årtier er bygninger blevet opvarmet og ventileret uden hensyntagen til energiforbrug og CO2-udledning. I dag står verden over for klimaudfordringer, som gør, at måden, hvorpå

Læs mere

Grønlands Hjemmestyre

Grønlands Hjemmestyre Sanaartortitsinermut Aqutsisoqarfik Bygge- og Anlægsstyrelsen Grønlands Hjemmestyre Saaffiginnissut Deres Vor All. Brev og Boligventilation Vedlagt sendes "Information om bygningsreglementets til boligventilation".

Læs mere

Aarhus Universitetshospital Skejby. Ventilation og CTS på højisolationsstuer. Bygning U P R O J E K T F O R S L A G. [Document type]

Aarhus Universitetshospital Skejby. Ventilation og CTS på højisolationsstuer. Bygning U P R O J E K T F O R S L A G. [Document type] P R O J E K T F O R S L A G Aarhus Universitetshospital Skejby Ventilation og CTS på højisolationsstuer Bygning U [Document type] 2016-12-19 Skanderborgvej 190 8260 Viby J Danmark Tlf.: +45 88 19 10 10

Læs mere

Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Til Indenrigs- og sundhedsministeriet Att: Fuldmægtig Erich Erichsen

Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Til Indenrigs- og sundhedsministeriet Att: Fuldmægtig Erich Erichsen Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Rumventilation i autoværksteder

Rumventilation i autoværksteder Rumventilation i autoværksteder Udbudsmateriale Bygherre: Navn Adresse By Rådgiver: Navn Adresse By Udbudet gælder følgende lokaler: Ventilationsanlægget har opvarmningsfunktion Mekanisk værksted dag nat

Læs mere

Løsninger der skaber værdi

Løsninger der skaber værdi UNI-Energy 1 2 Løsninger der skaber værdi 3 Bygherre Bygherre Arkitekt Arkitekt Rådgiver Rådgiver Entreprenør Entreprenør Bygherre admin. Bygherre admin. Slutbruger Slutbruger Lovgivning 4 Baggrund - politisk

Læs mere

Juni De løsninger jeg tænker der kan komme i spil er:

Juni De løsninger jeg tænker der kan komme i spil er: Juni 2017 Der har i længere tid været meldt om overophedningsproblemer i sommerperioden i Fyensfløjen på Juelsminde skole. Specifikt drejer det sig om 6 klasseværelser på 1.sal, men også faglokalerne i

Læs mere

Velkommen til UCN Bygningskonstruktør. Meinhardt Thorlund Haahr Adjunkt Ventilation i Etageboliger

Velkommen til UCN Bygningskonstruktør. Meinhardt Thorlund Haahr Adjunkt Ventilation i Etageboliger Velkommen til UCN Bygningskonstruktør Meinhardt Thorlund Haahr Adjunkt Ventilation i Etageboliger 1 Vent. i Etageboliger: Indhold Indhold 1. Ventilationsprincipper 2. Opbygning 3. Luftmængder 4. Beregning

Læs mere

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem - den til din Vaillant gaskedel Bevidsthed

Læs mere

Billede 1:

Billede 1: Ejendom: Ejer: Rådgiver: Gladsaxe Idrætscenter Gladsaxe Kommune Rambøll Danmark Total Concept method Trin 1-3. Opfølgning på resultater Bygningerne I Opførelsesår: 1970 erne Opvarmet areal: 14.900 m 2

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 9 Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Bronzealdervej 22A 8210 Århus V BBR-nr.: 751-908326-001 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø

Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø Teknik og Miljø 2012 Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø Energilandsbyprojektet Energilandsbyprojektet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune,

Læs mere

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i dagtilbud har, temperaturens påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver

Læs mere

BBR-nr.: 851-000000 Energimærkning nr.: 200003904 Gyldigt 5 år fra: 07-12-2007 Energikonsulent: Henrik Gøthgen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 851-000000 Energimærkning nr.: 200003904 Gyldigt 5 år fra: 07-12-2007 Energikonsulent: Henrik Gøthgen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Præstemarken 46b Postnr./by: 9000 Aalborg BBR-nr.: 851-000000 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Indeklima. 1.7 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen.

Indeklima. 1.7 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen. 1.7 Tjekliste om arbejdsstedets indretning og udførelse til koordinator P i program- og i projektgranskningsfasen Indeklima Temperaturer 1 og træk 1 Er temperaturerne i lokalerne ved let fysisk aktivitet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VENTILATION 0 1. Ventilation 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VENTILATION 0 1. Ventilation 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VENTILATION 0 Ventilation 0 VENTILATION VENTILATION Registrering Registrering af ventilation omfatter: ventilationsform(er) areal af ventilerede lokaler driftstid luftskifte værdier

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad 4D står for 4 dimensioner: 3D og bæredygtigheden 4D er navnet på det byggefelt i Ørestad City, hvor projektet er lokaliseret 4D står også for bæredygtighed i 4 dimensioner: miljømæssig, arkitektonisk,

Læs mere

Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme

Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme Analyse af radiatoranlæg til eksisterende byggeri Denne rapport er en undersøgelse for mulighed for realisering af lavtemperaturfjernvarme i eksisterende

Læs mere