AARHUS UNIVERSITET. Til Miljøstyrelsen. Vedr. bestillingen: Notat om det nederlandske landbrugs fosforforbrug og fosfortab til overfladevand.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AARHUS UNIVERSITET. Til Miljøstyrelsen. Vedr. bestillingen: Notat om det nederlandske landbrugs fosforforbrug og fosfortab til overfladevand."

Transkript

1 AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Miljøstyrelsen Vedr. bestillingen: Notat om det nederlandske landbrugs fosforforbrug og fosfortab til overfladevand. Miljøstyrelsen har i en bestilling dateret d. 8. februar 2018 bedt DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug om en kort beskrivelse af landbrugets fosforforbrug og overskud i Nederlandene, herunder potentialet for tab af fosfor til overfladevand. I besvarelsen skal beskrives hvordan tab af fosfor fra dyrkningsjord til overfladevand foregår i Nederlandene, der skal indgå en beskrivelse af fosfortransportveje og fosformætning af jorden samt risiko for udvaskning. Herunder om fosfor primært tabes som opløst fosfor eller som partikulært bundet fosfor. Hvis der er kendskab til brugen af fosforvirkemidler i Nederlandene kan det indgå i besvarelsen. Afslutningsvis kan der kort sammenlignes med danske forhold. Nedenfor følger en besvarelse, der er udarbejdet af Seniorforsker Gitte Rubæk og Lektor Goswin Heckrath fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet samt Seniorforsker Hans Estrup Andersen fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Notatet er fagfællebedømt af akademisk medarbejder Finn Pilgaard Vinther fra Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug Klaus Horsted Specialkonsulent Dato Direkte tlf.: Mobiltlf.: Klaus.Horsted@dca.au.dk Afs. CVR-nr.: Reference: khr Journal Besvarelsen er udarbejdet som led i Rammeaftale mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Miljø- og Fødevareministeriet med underliggende styrelser Venlig hilsen Klaus Horsted DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug Aarhus Universitet Blichers Allé Tjele Tlf.: Fax: dca@au.dk

2 Notat om det nederlandske landbrugs fosforforbrug og fosfortab til overfladevand. Udarbejdet af Gitte Rubæk 1, Goswin Heckrath 1 og Hans Estrup Andersen 2 Faglig kvalitetssikring af Finn P. Vinther 1. 1 Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet 2 Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Indledning Dette notat er udarbejdet som svar på en bestilling fra Miljøstyrelsen modtaget af DCA d. 8/ Der er bedt om et kort faktuelt svar med kort tidsfrist. Bestillingens ordlyd er følgende: Der ønskes en kort beskrivelse af landbrugets fosforforbrug og overskud i Nederlandene, herunder potentialet for tab af fosfor til overfladevand. I besvarelsen skal beskrives hvordan tab af fosfor fra dyrkningsjord til overfladevand foregår i Nederlandene, der skal indgå en beskrivelse af fosfortransportveje og fosformætning af jorden samt risiko for udvaskning. Herunder om fosfor primært tabes som opløst fosfor eller som partikulært bundet fosfor. Hvis der er kendskab til brugen af fosforvirkemidler i Nederlandene kan det indgå i besvarelsen. Afslutningsvis kan der kort sammenlignes med danske forhold. Svaret nedenfor er disponeret i fem afsnit: 1. Fosforudskillelse i husdyrproduktion og fosforudbringning på landbrugsjord i Nederlandene, 2. Jordens fosforpulje og fosformætningsgrad, 3. Fosfortilførsler til overfladevand i Nederlandene, 4. Virkemidler, 5. Afsluttende bemærkninger. Hvor det har været muligt at sammenligne til Danske forhold inden for den givne tidsramme er dette gjort i de enkelte afsnit. VIGTIG NOTE: I Nederlandene angives til- og fraførsler af fosfor til landbrugsjorden som standard i fosfat-enheder (P 20 5), medens vi i Danmark angiver dette som rent fosfor (P). Omregningen er: 1 kg P = 2,29 kg P 2O 5 enheder. Vær opmærksom på, at i afsnit 1 har vi gengivet en række figurer, hvor enheden er fosfat (P 2O 5) og i teksten til dette afsnit derfor primært anvender tal med denne enhed, undtagen når vi sammenligner med danske tal. I de øvrige afsnit har vi konsekvent anvendt fosfor (P) som enhed. 1. Fosfatudskillelse i husdyrproduktion og fosfatudbringning på landbrugsjord i Nederlandene Den årlige fosfatudskillelse fra husdyrbesætninger i Nederlandene faldt fra ca. 231 mill. kg P 2O 5 i perioden til ca. 170 mill. kg P 2O 5 i (Velthof et al., 2017). Figur 1 viser en opgørelse over den årlige fosfatudskillelse for forskellige husdyrtyper i perioden (van Grinsven og

3 Bleeker, 2017). I forbindelse med Nederlandenes aftale med EU-Kommissionen om undtagelser fra Nitratdirektivets krav, blev der indført et nationalt loft på fosfatudskillelse i husdyrgødning på 173 mill. kg P 2O 5. Forskellige husdyrreguleringer blev implementeret for at sikre overholdelsen af dette, men loftet blev overskredet flere gange siden 2002 (Velthof et al., 2017), hvilket også ses i Figur 1. Figur 1. Fosforudskillelse fra forskellige husdyrtyper i Nederlandene mellem 2000 og Den stiplede linje viser fosforloftet på 173 mill. kg P 2O 5. Tilpasset efter van Grinsven og Bleeker (2017) Bemesting en bodemoverschotten van stikstof en fosfaat ,. Wageningen, Wageningen Economic Research, Report Den totale fosfattilførsel til landbrugsjord i Nederlandene faldt med 40% mellem årene 2000 og 2014 til ca. 149 mill. kg P 2O 5 årligt (Figur 2). Det skyldes først og fremmest et kraftigt fald i brug af handelsgødnings-fosfat, hvorimod udbringning af fosfat med husdyrgødning kun faldt med ca. 20%. I samme periode faldt overskuddet af fosfat på landbrugsjord fra ca. 108 mill. kg P 2O 5 til næsten nul på landsplan (Figur 2). Det meget lave fosfatoverskud i 2014 skyldes dog især høje udbytter i dette år med stor fosfatfraførsel til følge (van Grinsven og Bleeker, 2017). Figur 2. Fosfattilførsel til landbrugsjord med forskellige gødningstyper i Nederlandene (venstre), og landbrugets samlede fosfatoverskud (til højre). Tilpasset efter van Grinsven og Bleeker (2017).

4 Fosfattilførselsrater på landbrugsjord er aftaget kraftigt i Nederlandene mellem 1990 og 2014 (Figur 3). Omregnet fra fosfat (P 2O 5) til fosfor (P) svarer det til, at der i 2014 i gennemsnit blev tilført ca. 30 og knap 3 kg P/ha med henholdsvis husdyr- og handelsgødning (Velthof et al, 2017). Tilbagegangen i fosfattilførslen skyldes en kombination af regulering vedrørende produktion og udbringning af husdyrgødning, et forbud mod anvendelse af handelsgødningsfosfat på kvægbedrifter omfattet af undtagelser under Nitratdirektivet og en markant stigning i omkostninger på handelsgødningsfosfat (Velthof et al, 2017). Figur 3. Fosfattilførselsrater på landbrugsjord i Nederlandene fordelt over forskellige gødningstyper, angivet som P 2O 5. Tilpasset efter Velthof et al. (2017). I perioden har der været forholdsvis små forskelle i fosfattilførselsrater på landbrugsjord blandt forskellige bedriftstyper, men større forskelle i hvor meget fosfat der fraføres med afgrøderne, hvilket resulterer i forskelle i fosfatophobningsrater. Således vari den årlige nettotilførsel i perioden (opgjort som fosfor (P)) på 2, 8 og 14 kg P/ha for henholdsvis kvægbrug, plantebrug og andre bedriftstyper (Tabel 1). Denne variation skyldes forskelle i afgrødesammensætning på bedriftstyperne og dermed hvor meget P der fjernes med afgrøderne. Der bortføres for eksempel forholdsvist meget P med intensivt dyrket græs, og intensivt dyrket græs har udgjort en stor andel af kvægbedrifternes areal i Nederlandene, som følge af krav i forbindelse med undtagelsesbestemmelser i Nitratdirektivet (Grinsven og Bleeker, 2017). Det store overskud, som ses under bedriftstypen Andre, skyldes sandsynligvis at frilandsgartneri o.lign. indgår i denne kategori. Til sammenligning var den årlige nettotilførsel af fosfor i Danmark i 2013 på 3 kg P/ha på kvægbrug, 1 kg P/ha på plantebrug og 5 kg P/ha på svinebrug (Andersen et al., 2016).

5 Tabel 1. Fosfortilførsels- og ophobningsrater (kg P/ha/år) på landbrugsjord i Nederlandene i perioden (efter Prins et al., 2017). Bedriftstype Tilførsel Ophobning Kvægbrug 36 2 Plantebrug 30 8 Andre, Stramninger i nederlandsk regulering fra 2006 til 2015 har medført et fald i den tilladte årlige fosfattilførsel med husdyrgødning på landbrugsjord og en afledt stigning i mængden af fosfat der eksporteres fra husdyrgødningsbedrifter fra ca. 60 mill. Kg P 2O 5 itil mere end 80 mill kg P 2O 5. En større del af husdyrgødningsproduktionen eksporteres således i dag fra den Nederlandske landbrugssektor, i 2015 ca. 41 mill. kg P 2O 5 (Figur 4). Noget husdyrgødning behandles industrielt, fx afbrænding, men den største del eksporteres til udlandet (van Grinsven og Bleeker, 2017). I 2015 i gennemsnit for Nederlandene blev halvdelen af den producerede husdyrgødning udbragt på egen bedrift, ca. 25% er solgt til andre hollandske bedrifter og 25% eksporteret fra landbrugssektoren (Figur 4). Figur 4. Afsætning af fosfat i husdyrgødning i Nederlandene opdelt efter modtager. Tilpasset efter van Grinsven og Bleeker (2017). 2. Jordens fosforpulje og fosformætningsgrad Ved rådgivning mht. fosforgødskning i planteproduktionen og ved regulering af fosfortilførslen anvender Nederlandene tre forskellige metoder (P AL, P CaCl2 og P w) (Velthof, 2017), som igen er forskellige fra den metode vi anvender i Danmark (Olsen P). Disse metoder måler kun på en begrænset del af jordens totale fosforindhold. For alle tre metoder er der en faldende tendens i perioden 2005 til 2015 (Velthof, 2017). Det er vanskeligt og sjældent meningsfyldt at sammenligne tal fremkommet med forskellige metoder (Jordan-Meille et al. 2012; Rubæk et al., 2015), og disse tal, som kun måles i det øverste jordlag, er utilstrækkelige til at sige noget meningsfuldt om risikoen for fosfortab.

6 I Nederlandene har man udviklet metoder til at estimere landbrugsjordes fosformætningsgrad og til at vurdere, hvornår fosformætningsgraden er kritisk høj (Schoumans og Chardon, 2015). Schoumans og Chardon (2015) har tilmed forsøgt at anvende disse metoder til kortlægning af områder med risiko for kritisk høje fosformætningsgrader. Følgende data indgår: 1. En opdeling af landbrugsarealet i 95 forskellige strata ud fra kendskab til jordtype og grundvandsregime. 2. For hver strata, et estimat af det gennemsnitlige højeste grundvandspejl (som bruges til at definere den kritiske dybde, hvor koncentrationen af opløst uorganisk fosfor ikke må overstige et kritisk niveau). 3. For hver strata, et estimat af det kritiske niveau for koncentrationen af opløst fosfor (estimeret ud fra fosforkoncentrationen målt i dybt grundvand). 4. For hver strata kendskab til jordtypers sorptions-parametre målt ved fosforsorptions/desorptionsstudier (ved hjælp af disse kan den kritiske koncentration af opløst fosfor omsættes til en kritisk mætningsgrad). 5. Et stort antal jordprofiler i hver strata (ca i alt), hvor der er analyseret for oxalatekstraherbart fosfor, jern og aluminium i forskellige dybdeintervaller indtil 1,2 meters dybde til beregning af fosformætningsgraden i jordprofilet. Denne tilgang er først udviklet til kalkfrie, sandede Nederlandske jorde. For disse har man bestemt den kritiske mætningsgrad til at være 25%. Metoden er senere udbredt til andre jordtyper, som ikke nødvendigvis har samme kritiske værdier (Schoumans og Chardon, 2015). De anvendte værdier for koncentrationen af opløst uorganisk fosfor og de tilsvarende kritiske mætningsgrader for forskellige jordtyper er angivet i tabel 2. Tabel 2. Kritiske koncentrationer af opløst uorganisk fosfor og tilhørende kritiske fosformætningsgrader for grupper af Nederlandske jorde (efter Schoumans og Chardon, 2015). Jordtype Median koncentration af opløst P i dybt grundvand som anvendes til at definere den koncentration af opløst P som ikke må overstiges i den kritiske dybde (mg P/L) Kalkfrie sandede jorde 0,09 (0,03-0,31) 25 Kalkfrie lerjorde 0,13 (0,09-0,34) 31(23-54) Kalkholdige lerjorde 1,06 (0,31-1,78) 78(51-86) Organiske jorde 0,25 (0,09-1,78) 5(1-36) Kalkholdige sandjorde 0,34 (0,34-0,52) 23(18-37) Gennemsnitlig fosformætningsgrad (%) Schoumans og Chardon (2015) konkluderer, at deres metode gør det muligt at vurdere den potentielle risiko for at tabe fosfor via udvaskning. Ifølge deres undersøgelse har 43 % af det dyrkede areal i

7 Nederlandene en mætningsgrad der overstiger det specifikke kritiske niveau for den givne jordtype. De påpeger dog også at metoden kun er indikativ og behæftet med flere fejlkilder og usikkerheder. Der tages f.eks. ikke højde for frigivelse af fosfor under reducerende forhold (dvs. ved vandmætning af jorden), tab af fosfor via makroporestrømning, tilstedeværelsen af drænrør og eventuelle tab der sker via overfladisk afstrømning. Også fastsættelsen af den kritiske fosforkoncentration på grundlag af koncentrationen målt i dybt grundvand kan være problematisk. I Danmark har vi et beskedent antal målinger af fosformætningsgrad i jordprofiler fra Kvadratnettet (Rubæk et al., 2013). Disse mætningsgrader (målt og beregnet svarende til den nederlandske metode på kalkfrie sandede jorde) fremgår af tabel 3. Vi råder p.t. ikke over data til estimering af det den kritiske dybde for disse punkter, den kritiske fosforkoncentration, som ikke bør overskrides, eller de nødvendige sorptions-parametre. Vi kan derfor ikke estimere, hvorvidt mætningsgraden i disse punkter overskrider en kritisk grænse. Der arbejdes p.t. på et studie svarende til det nederlandske studie i projektet Fosforkortlægning af dyrkningsjord og vandområder i Danmark ( ). Tabel 3. Fosformætningsgrader bestemt i jordprøver fra landbrugsjord 1998 fra KVADRATNETTET (Rubæk et al., 2013). Dybde (cm) Antal observationer (11-78) (4-55) (2-36) Gennemsnitlig mætningsgrad (variationsbredde i parentes) % Schoumans og Chardon (2015) har beregnet, hvor meget fosfor der er akkumuleret ned til 50 cm dybde i Nederlandsk landbrugsjord til at være omtrent 2050 kg P/ha (eller mellem 850 og 4500 kg P pr ha ud fra 5- og 95-percentilerne). Vi antager at denne beregning er foretaget som en simpel omregning af koncentrationen of oxalatekstraherbart fosfor i mmol P/kg jord til kg P/ha ved brug af passende mål for jordens volumenvægt. Den samme beregning udført med de danske data fra de to øverste jordlag i tabel 3 og de volumenvægte, som blev anvendt i Rubæk et al. (2013), resulterer i et gennemsnitligt fosforindhold på 2400 kg P/ha, hvilket er i samme størrelsesorden, som er fundet i Nederlandene. I Rubæk et al. (2013) er der angivet to andre estimater af, hvor meget fosfor der er akkumuleret i dansk landbrugsjord, men hvor regnemetoderne er væsentlig anerledes. Det ene, som er baseret på landbrugsstatistiske data om til- og fraførsler af fosfor til landbruget i perioden 1900 til 1998, lyder på 1400 kg P/ha. Det andet, som er fremkommet som differencen mellem totalfosforindholdet i henholdsvis landbrugsjorde og løvskovsjorde til 75 cm dybde, er på 2300 kg P/ha. Der er naturligvis mange usikkerheder og fejlkilder forbundet med hver af disse beregninger, men som generel betragtning tyder de på, at omfanget af fosforakkumuleringen i danske og nederlandske landbrugsjorde er af samme størrelsesorden.

8 3. Fosfortilførsler til overfladevand i Nederlandene Landbrug er den vigtigste kilde til fosfortilførsel til overfladevand i Nederlandene, tabel 4. I landskaber med flad topografi som Nederlandene er den vigtigste transportvej for fosfortab til overfladevand udvaskning gennem dræn og grøfter og via overfladenært grundvand (Schoumans, 2015). I Nederlandene anses opløst uorganisk fosfor at være den dominerende fosforform, der tabes fra landbrugsarealet til overfladevand. Udvaskning af opløst uorganisk fosfor til overfladevand er beregnet med modellen PLEASE på baggrund af kortlægning af jordenes fosforbindingskapacitet og fosforstatus samt hydrologisk information. Den gennemsnitlige udvaskning (for både dyrkede områder og naturarealer) set over en lang tidshorisont er 0,75 kg P ha -1 år -1. Udvaskningen fra 10% af jorderne overstiger 1,7 kg P ha -1 år -1 (van der Salm et al., 2014). I Danmark er det samlede fosfortab fra diffuse kilder (tab via overfladen, via udvaskning, via grundvand og inklusiv brinkerosion samt bidrag fra spredt bebyggelse) for både dyrkede områder og naturarealer ca. 0,5 kg P ha -1 år -1 (DCE, 2016). Tabel 4. Overordnet fosforbalance for det dyrkede areal og samlet tab til vandmiljøet Nederlandene 1 og Danmark 2, Det dyrkede areal i 2013 er hhv ha i Nederlandene og ha i Danmark. Nederlandene Danmark mio. kg P mio. kg P Landbrug og gartneri Input Høstet Overskud 12 9 Tilførsel til overfladevand 1 van Grinsven & Bleeker (2017) 2 DCE (2011), DCE (2012), DCE (2013), DCE (2014), DCE (2015) Udvaskning og 3,5 afstrømning fra dyrkede arealer Via grundvand 0,3 1,4 Udvaskning og 0,5 afstrømning fra naturarealer Punktkilder 1,2 1,0 Andet 0,1 0,1 Samlet tilførsel 5,5 2,5 På trods af den kraftige reduktion i fosforoverskuddet (Figur 2) har der ikke siden 2010 kunnet konstateres nogen signifikant nedgang i sommer-fosforkoncentrationen i overfladevand, tabel 5. Årsagen er, at fosfor hovedsageligt tabes fra fosfor akkumuleret i jorden, ikke fra den aktuelle gødskning (van Grinsven og Bleeker, 2017). Fosforkoncentrationen i vandløb stiger typisk med stigende vandføring og er dermed højest om vinteren.

9 Tabel 5. Fosforkoncentration i overfladevand i landbrugsdominerede områder i Nederlandene 1 (NL, gennemsnit, sommer) og i Danmark 2 (DK, median, hele året). NL sandjordsregion 0,3 mg P l -1 NL lerjordsregion 0,6 mg P l -1 NL tørvejordsregion 0,6 mg P l -1 DK alle jordtyper 0,1 mg P l -1 1 Aflæst på figure 6 I van Grinsven og Bleeker (2017) 2 DCE (2016) 4. Virkemidler. I Nederlandene er der stort fokus på at nedbringe fosforoverskuddet og at fordele især husdyrgødningsfosfor hensigtsmæssigt, dvs. under hensyntagen til hvor meget fosfor der allerede findes i jorden (målt med deres plantetilgængelighedsmetoder). Dette fokus hænger naturligt sammen med at den dominerende fosfortabsproces er udvaskning i det lave flade landskab. Fosformætningsgraden i og tykkelsen af det jordlag, som afstrømmende vand skal passere for at nå overfladenært grundvand eller overfladevand, har derfor afgørende indflydelse på fosfortabet. Det fremgår også af van Grinsven og Bleeker (2017), at de reguleringer af fosforoverskuddet, som er implementeret, ikke kan bringe Nederlandene i nærheden af målopfyldelse i forhold til Vandrammedirektivet. Det har ikke været muligt inden for den givne tidsramme at beskrive de fosforvirkemidler, der er taget i anvendelse i Nederlandene og hvilke der overvejes. Det står dog klart, at der er stort fokus i Nederlandene på at identificere og kvalificere yderligere virkemidler. Nederlandske forskere har således stået i spidsen for at sammenstille og beskrive potentielle virkemidler mod fosfortab i EU-regi (Schoumans et al., 2014, Schoumans et al., 2011). Også i DCA-rapporten Nabotjek af kvælstof og fosforvirkemidler findes der visse informationer om implementering af virkemidler i blandt andet Nederlandene (Thorsøe et al., 2017). 5. Afsluttende bemærkninger Både i Nederlandene og i Danmark har de seneste årtiers regulering af landbruget ført til, at de gennemsnitlige nationale nettotilførsler af fosfor til landbrugsjorden er reduceret betragteligt og nærmer sig nul. I begge lande er der dog tydelige forskelle mellem forskellige regioner af landet og mellem forskellige bedriftstyper, ligesom der er forskelle i den tilgang, der gennem tiden har været anvendt til at reducere fosforoverskuddet. Det tyder ikke på, at der er væsentlige forskelle i hvor meget fosfor, der gennemsnitligt er akkumuleret i de to landes landbrugsjorde. Derimod tabes der mere fosfor pr hektar dyrket jord i Nederlandene end der gør i Danmark. Forskellen i gennemsnitlige tab skyldes uden tvivl primært forskelle i landskab og hydrologi, hvor Nederlandene har langt større arealandele, der er meget flade med overfladenært grundvand, et tæt net af drænkanaler, og hvor afstrømningen derfor sker overfladenært og mere horisontalt, end det er tilfældet i Danmark.

10 Referencer Andersen, H.E., Baatrup-Pedersen, A., Blicher-Mathiesen, G., Christensen, J.P., Heckrath, G., Jensen, P.N., Vinter, F.P., Rolighed, J., Rubæk, G., Søndergaard, M. (2016). Redegørelse for udvikling i landbrugets fosforforbrug, tab og påvirkning af vandmiljøet. Teknisk rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 77. DCE (2011). Vandmiljø og natur 2010 NOVANA. Tilstand og udvikling faglig sammenfatning. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 8. DCE (2012). Vandmiljø og natur 2011 NOVANA. Tilstand og udvikling faglig sammenfatning. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 36. DCE (2013). Vandmiljø og natur 2012 NOVANA. Tilstand og udvikling faglig sammenfatning. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 78. DCE (2014). Vandmiljø og natur 2013 NOVANA. Tilstand og udvikling faglig sammenfatning. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr DCE (2015). Landovervågningsoplande 2014 NOVANA. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr DCE (2016). Vandløb 2015 NOVANA. Videnskabelig rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr Jordan-Meille, L; Rubæk GH; Ehlert, P; Genot V; Hofman G; Goulding K; Recknagel K J; Provolo G; Barraclough P. (2012). An overview of fertiliser-p recommendations in Europe: Soil testing, calibration, and fertiliser recommendations. Soil Use and Management 28: Prins, H; Daatselaar, CJG; de Koeijer, TJ (2017). Bemesting en bodemoverschotten van stikstof en fosfaat ,. Wageningen, Wageningen Economic Research, Report p. Rubæk, GH (ed.). (2015). Validity and analytical robustness of the Olsen soil P test and other agronomic soil P tests used in the northern Europe. DCA rapport nr 071. Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Aarhus Universitet. Rubæk, G., Kristensen, K., Olesen, S.E., Østergaard, H.S., Heckrath, G. (2013). Phosphorus accumulation and spatial distribution in agricultural soils in Denmark. Geoderma, , Schoumans O.F. (2015). Phosphorus leaching from soils: process description, risk assessment and mitigation. 261 pages. PhD thesis, Wageningen University, Wageningen, NL. Schoumans, OF; Chardon WJ. (2015). Phosphate saturation degree ad accumulation of phosphate in various soil types in the the Netherlands. Geoderma : Schoumans, O; Chardon, W; Bechman, M; Gascuel-Odoux, C; Hofman, G; Kronvang, B; Rubæk, GH; Ulen, B; Dorioz, JM. (2014). Mitigation options to reduce phosphorus losses from the agricultural sector and improve surface water quality: a review. Science of the Total Environment : Schoumans, OF; Chardon, WJ; Bechmann, M; Gascuel-Odoux, C; Hofman G,; Kronvang, B; Litaor, MI; Lo Porto, A; Newell-Price, P; Rubæk, G. (2011). Mitigation options for reducing nutrient emissions from agriculture. Alterra report 2141 Wageningen: Alterra. Thorsøe, M.; Dalgaard, T.; Graversgaard, M. (2017). Nabotjek af kvælstof- og fosforvirkemidler. DCA rapport nr sider.

11 Van der Salm C., D.W. Walvoort, H.T.L. Massop (2014). Landelijk beeld van de fosfaatverliezen naar het oppervlaktewater; Ein analyse met het model PLEASE. Wageningen, Alterra Wageningen UR (University & Research centre): Alterra-report Van Grinsven H.J.M. & A. Bleeker, A. (2017). Evaluation of the Manure and Fertilisers Act 2016: Synthesis Report. PBL Netherlands Environmental Assessment Agency, The Hague. Denne rapport findes også I en Hollandsk version som indeholder flere tabeller of figurer. Rapporterne kan downloades her: Velthof, G; Koeijer, T; Schröder, JJ; Timmerman, M; Hooijboer, A; RozeMeijer, J; vanbruggen, C; Groenendijk, P. (2017). Effecten van het mestbeleid op landbouw en milieu; Beantwoording van de ex-postvragen in hed kader van de evaluatie van de Meststoffenwet. Wageningen, Wageningen Environmental Research Report, Rapport p.

Vurdering af øget fosfortilførsel til jorden

Vurdering af øget fosfortilførsel til jorden Vurdering af øget fosfortilførsel til jorden Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 17. juni 2014 Hans Estrup Andersen, Gitte Blicher-Mathiesen & Brian Kronvang Institut for Bioscience

Læs mere

KORTLÆGNING AF KILDER TIL FOSFORTAB FRA DET ÅBNE LAND

KORTLÆGNING AF KILDER TIL FOSFORTAB FRA DET ÅBNE LAND KORTLÆGNING AF KILDER TIL FOSFORTAB FRA DET ÅBNE LAND HANS ESTRUP ANDERSEN, ÅRHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITY DEPARTMENT OF BIOSCIENCE HANS ESTRUP ANDERSEN 4 JANUARY 2019 HEAD OF SECTION, SENIOR RESEARCHER

Læs mere

Vedr. bestillingen: Fagligt grundlag til fastsættelse af udnyttelsesprocenter for organiske handelsgødninger.

Vedr. bestillingen: Fagligt grundlag til fastsættelse af udnyttelsesprocenter for organiske handelsgødninger. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugsstyrelsen Vedr. bestillingen: Fagligt grundlag til fastsættelse af udnyttelsesprocenter for organiske handelsgødninger.

Læs mere

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2011 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen. Yderligere opfølgning vedr. forhøjelse af efterafgrødekravet samt genberegning af efterafgrødegrundarealet

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen. Yderligere opfølgning vedr. forhøjelse af efterafgrødekravet samt genberegning af efterafgrødegrundarealet AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Yderligere opfølgning vedr. forhøjelse af efterafgrødekravet samt genberegning af efterafgrødegrundarealet NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Som besvarelse på bestillingen fremsendes hermed vedlagte kommentarer.

Som besvarelse på bestillingen fremsendes hermed vedlagte kommentarer. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Faglig kommentering af notat Kvælstofudvaskning mere end blot marginaludvaskning NaturErhvervstyrelsen (NAER) har

Læs mere

Fosforregulering i ny husdyrregulering Teknisk gennemgang Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 2. februar 2017

Fosforregulering i ny husdyrregulering Teknisk gennemgang Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 2. februar 2017 Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 L 114 Bilag 5 Offentligt Fosforregulering i ny husdyrregulering Teknisk gennemgang Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 2. februar 2017 Indhold 1. Det miljøfaglige grundlag

Læs mere

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET NaturErhvervstyrelsen Vedrørende bestilling om eftervirkning af efterafgrøder Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning Dato:

Læs mere

Notatet har været til kommentering hos DCE, der ikke har specifikke kommentarer til notatet.

Notatet har været til kommentering hos DCE, der ikke har specifikke kommentarer til notatet. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrug- og Fiskeristyrelsen Vedr. bestillingen: Opfølgende spørgsmål til besvarelsen: Revurdering af omregningsfaktorerne mellem

Læs mere

Effekt af randzoner AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. november 2015

Effekt af randzoner AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. november 2015 Effekt af randzoner Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. november 2015 Gitte Blicher-Matiesen 1, Ane Kjeldgaard 1 & Poul Nordemann Jensen 1 1 Institut for Bioscience 2 DCE Nationalt

Læs mere

Opdatering af fagligt grundlag for udnyttelsesprocenter for husdyrgødning

Opdatering af fagligt grundlag for udnyttelsesprocenter for husdyrgødning AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Opdatering af fagligt grundlag for udnyttelsesprocenter for husdyrgødning NaturErhvervstyrelsen har den 20. februar

Læs mere

Besvarelse af supplerende spørgsmål til notat vedr. tilføjelse af brak og vedvarende græs som alternativ til efterafgrøder

Besvarelse af supplerende spørgsmål til notat vedr. tilføjelse af brak og vedvarende græs som alternativ til efterafgrøder AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Besvarelse af supplerende spørgsmål til notat vedr. tilføjelse af brak og vedvarende græs som alternativ til efterafgrøder

Læs mere

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen 1 Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen Finn P. Vinther og Kristian Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet NaturErhvervstyrelsen (NEST) har d. 12. juli bedt DCA Nationalt

Læs mere

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011

Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Vurdering af udviklingen i kvælstofudvaskning fra rodzonen opgjort for landovervågningsoplandene i Landovervågning 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 15. januar 2015 Gitte

Læs mere

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET NaturErhvervstyrelsen Vedrørende notat om afgasning af husdyrgødning og fastsættelse af udnyttelsesprocenter for afgasset biomasse i

Læs mere

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen

Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat vedr. tidlig såning af vintersæd i Landovervågningen Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. februar 217 Anton Rasmussen Institut for Bioscience Rekvirent: Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Læs mere

og nuværende specialkonsulent Klaus Horsted, DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet.

og nuværende specialkonsulent Klaus Horsted, DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Vedr. bestillingen: Undersøgelse af karakteren af trædepudeforandringer hos økologiske slagtekyllinger. Fødevarestyrelsen

Læs mere

Levering på bestillingen Overordnet vurdering af risiko for merudvaskning i pilotprojekt om biomasse

Levering på bestillingen Overordnet vurdering af risiko for merudvaskning i pilotprojekt om biomasse AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Følgebrev Dato 1. juli 2019 Journal 2019-760-001282 Til Landbrugsstyrelsen Levering på bestillingen Overordnet vurdering af risiko for

Læs mere

Fosfors betydning for miljøtilstanden i søerne og behovet for reduktioner

Fosfors betydning for miljøtilstanden i søerne og behovet for reduktioner Plantekongres 17. 18. januar 2017. Herning Kongrescenter Målrettet indsats Ny fosforregulering Fosfors betydning for miljøtilstanden i søerne og behovet for reduktioner Harley Bundgaard Madsen, kontorchef,

Læs mere

Supplerende spørgsmål til besvarelse vedr. Evaluering af nyt alternativ i gødskningsloven, tidlig såning

Supplerende spørgsmål til besvarelse vedr. Evaluering af nyt alternativ i gødskningsloven, tidlig såning AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Supplerende spørgsmål til besvarelse vedr. Evaluering af nyt alternativ i gødskningsloven, tidlig såning NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900

Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900 Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900 Brian Kronvang, Hans Thodsen, Jane R. Poulsen, Mette V. Carstensen, Henrik Tornbjerg og Jørgen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og klimaudvalgets spørgsmål om klimagasudledninger fra landbruget Bidrag til Folketingsspørgsmål

Energi-, Forsynings- og klimaudvalgets spørgsmål om klimagasudledninger fra landbruget Bidrag til Folketingsspørgsmål Energi-, Forsynings- og klimaudvalgets spørgsmål om klimagasudledninger fra landbruget Bidrag til Folketingsspørgsmål Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 15. juni 2018 og Revideret

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1991/ /12

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1991/ /12 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1991/92-2011/12 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 025 JULI 2013 AU AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG

Læs mere

Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads

Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads Vurdering af nitratkoncentrationer i jord og drænvand for station 102, Højvads Rende Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. november 2018 Gitte Blicher-Mathiesen og Helle Holm Institut

Læs mere

Ophobning og tilgængelighed af fosfor i gødning fra ræv og mink sammenlignet med kvæggødning

Ophobning og tilgængelighed af fosfor i gødning fra ræv og mink sammenlignet med kvæggødning Ophobning og tilgængelighed af fosfor i gødning fra ræv og mink sammenlignet med kvæggødning Undersøgelsen viste, at vandopløseligt fosfor i gødning fra mink og ræv kun udgør 26-28 pct. af indholdet af

Læs mere

DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Plantedirektoratet Vedrørende bemærkninger fra Videncenter for Landbrug til DJF s faglige input til arbejdet med gødskningsbekendtgørelsen Fakultetssekretariatet Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen. Notat om vurdering af nye ammoniak emissionstal til NEC-direktivet fra IIASA

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen. Notat om vurdering af nye ammoniak emissionstal til NEC-direktivet fra IIASA AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Notat om vurdering af nye ammoniak emissionstal til NEC-direktivet fra IIASA DCA Nationalt Center for Fødevarer

Læs mere

Udvikling i aktivitetsdata og emission

Udvikling i aktivitetsdata og emission Udvikling i aktivitetsdata og emission Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 17. marts 2019 Rikke Albrektsen, & Mette Hjorth Mikkelsen Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Miljøstyrelsen

Læs mere

Nabotjek af kvælstofog fosforregulering. Plantekongres Den 21. januar 2016

Nabotjek af kvælstofog fosforregulering. Plantekongres Den 21. januar 2016 Nabotjek af kvælstofog fosforregulering Plantekongres Den 21. januar 2016 Analysens elementer Beskrivelse af EU-direktiver Sammenligning af landbrugssektoren og miljøforhold Sammenligning af kvælstof-

Læs mere

ConTerra Fosforoverskud i søoplande

ConTerra Fosforoverskud i søoplande Fosforoverskud i søoplande Opgørelse af fosforoverskud Opgørelse af fosfortab (Wikivejledning) 1 Natur og Miljø 2013 Baggrund for værktøjet På linje med arealvurderinger mht. tab af kvælstof til overflade

Læs mere

Zink og miljø. Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019

Zink og miljø. Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019 Zink og miljø Bent Ib Hansen, Faglig Nyt, den 17. september 2019 Bregnet udskilt Zn/gris samt udbragt Zn/ha via husdyrgødning Udskilt zink, g pr. gris Zink udbragt pr. ha, g 2019 2022 2019 2022+ Smågrise

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen Til Fødevarestyrelsen Revideret besvarelse på bestillingen: Velfærdsmæssige konsekvenser i husdyrbesætninger som følge af øgede støjniveauer ved brug af F-35- kampfly. Fødevarestyrelsen (FVST) har i bestilling

Læs mere

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Plantedirektoratet Vedrørende indregning af randzoner i harmoniarealet Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato: 14-06-2010

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1990/ /11

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1990/ /11 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET -21/11 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 8 JUNI 212 AU AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG N

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Vedrørende notat om Model for beregning af minivådområdernes effektivitet i tilbageholdelse af kvælstof fra vandmiljøerne

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Levering på bestillingen: Redegøre for udviklingen af pattegrisedødelighed og for smågrisedødeligheden.

AARHUS UNIVERSITET. Til Fødevarestyrelsen. Levering på bestillingen: Redegøre for udviklingen af pattegrisedødelighed og for smågrisedødeligheden. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Levering på bestillingen: Redegøre for udviklingen af pattegrisedødelighed og for smågrisedødeligheden. Fødevarestyrelsen

Læs mere

Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser

Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser Forespørgsel fra Miljø- og Fødevareministeriet vedr. fejlanalyser Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. april 2018. Opdateret juni 2018 Poul Nordemann Jensen DCE - Nationalt Center

Læs mere

Reduktion af N-udvaskning ved omlægning fra konventionelt til økologisk jordbrug

Reduktion af N-udvaskning ved omlægning fra konventionelt til økologisk jordbrug Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Baggrundsnotat til Vandmiljøplan III - midtvejsevaluering Reduktion af N-udvaskning ved omlægning fra konventionelt til økologisk jordbrug Jesper Waagepetersen Det

Læs mere

Udvikling i det samlede næringsstoftab til det marine miljø Jørgen Windolf Institut for BioScience, Aarhus Universitet

Udvikling i det samlede næringsstoftab til det marine miljø Jørgen Windolf Institut for BioScience, Aarhus Universitet Udvikling i det samlede næringsstoftab til det marine miljø 1990-2012 Jørgen Windolf Institut for BioScience, Aarhus Universitet Over de sidste 25 år er der gennem vandmiljøplanerne gjort en stor indsats

Læs mere

EFFEKTEN AF RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

EFFEKTEN AF RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet EFFEKTEN AF RANDZONER Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Vores hypotese: Randzoner er et stærkt virkemiddel, som kan tilgodese både natur-, miljø- og produktions interesser men kun hvis deres

Læs mere

Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande

Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande Information om retentionsfaktorer for fosfor i vandløb for målte/umålte oplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. september 2018 Henrik Tornbjerg og Hans Thodsen Institut for

Læs mere

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner

Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat om særlige danske udfordringer i forbindelse med de danske vandplaner Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. november 2012 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Vedrørende bestillingen Billeder af efterafgrøder med procentvis dækningsgrad

Vedrørende bestillingen Billeder af efterafgrøder med procentvis dækningsgrad AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til NaturErhvervstyrelsen Vedrørende bestillingen Billeder af efterafgrøder med procentvis dækningsgrad Hermed fremsendes svar på bestillingen

Læs mere

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET Landovervågning Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed Status for miljøplaner ift. 2015 Reduktionsmål Rodzonen Havbelastning (%) (t N) 1987 Vandmiljøplan I 1998 Vandmiljøplan II 48 2004

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1994/ /15

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1994/ /15 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1994/95-2014/15 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 079 JULI 2016 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

Plantedirektoratet INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Plantedirektoratet INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR JORDBRUGSPRODUKTION OG MILJØ DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET Plantedirektoratet Vedrørende omregningsfaktor mellem energiafgrøde og efterafgrøde Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato:

Læs mere

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget (2010) Kvælstof Fosfor Kalium. Finn P. Vinther & Preben Olsen,

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget (2010) Kvælstof Fosfor Kalium. Finn P. Vinther & Preben Olsen, Intern rapport Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget 1989-29 (21) Kvælstof Fosfor Kalium Finn P. Vinther & Preben Olsen, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE

Læs mere

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11

Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 2010 samt vinteren 2010/11 Notat om afstrømning generelt og udvaskning i LOOP oplandene i august/september 1 samt vinteren 1/11 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. marts 12 Revideret marts 13 Poul Nordemann

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1992/ /13

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1992/ /13 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOFOVERSKUD I LANDBRUGET 1992/93-2012/13 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 046 SEPTEMBER 2014 AU AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/ /14

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/ /14 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/94-2013/14 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 063 JULI 2015 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/ /14

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/ /14 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1993/94-2013/14 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 063 JULI 2015 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande

Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. oktober 2013 Rev.: 2. december 2013 Jørgen Windolf, Søren E.

Læs mere

Konsekvenserne af en tilbagerulning af undergødskningen med kvælstof

Konsekvenserne af en tilbagerulning af undergødskningen med kvælstof 17. november 2015 Konsekvenserne af en tilbagerulning af undergødskningen med kvælstof Artiklen omhandler konsekvenserne af en tilbagerulning af undergødskningen med kvælstof for henholdsvis udledningen

Læs mere

A3: Driftsmæssige reguleringer

A3: Driftsmæssige reguleringer Virkemidler til reduktion af N-udvaskningsrisiko A3: Driftsmæssige reguleringer Foto: Jørgen Eriksen. Foto: Jørgen Eriksen. Omlægning af malkekvægbrug til medfører typisk reduktion i kvælstofudvaskningen.

Læs mere

Den forventede udvikling frem til 2015

Den forventede udvikling frem til 2015 Den forventede udvikling frem til 2015 Af Projektchef Torben Moth Iversen Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet VMP III aftalens enkelte elementer Målsætning 2015: Reduktion af fosforoverskud

Læs mere

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Miljøeffekten af RANDZONER Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet BKR@DMU.DK Min hypotese: Randzoner er et stærkt virkemiddel, som kan tilgodese både natur-, miljø- og produktions interesser

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 L 68 endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRU G NaturErhvervstyrelsen Vedrørende notat om Periodisering

Læs mere

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Erhverv J.nr. MST-1249-00137 Ref. KLSCH/IRNMA Den 13. januar 2017 Revideret 27. februar 2017 Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Med ny husdyrregulering

Læs mere

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget

Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Baggrundsnotat til Vandmiljøplan III - midtvejsevaluering Næringsstofbalancer og næringsstofoverskud i landbruget 1987-27 Kvælstof, Fosfor, Kalium Preben Olsen Finn

Læs mere

Næringsstoffer i vandløb

Næringsstoffer i vandløb Næringsstoffer i vandløb Jens Bøgestrand, DCE AARHUS Datagrundlag Ca. 150 målestationer / lokaliteter 1989 2013, dog med en vis udskiftning. Kun fulde tidsserier analyseres for udvikling. 12-26 årlige

Læs mere

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET Fødevareministeriet Vedrørende notat om effekt af udnyttelsesprocent for afgasset gylle DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Læs mere

Miljømæssige og økonomiske konsekvenser af fosforregulering i landbruget et empirisk studie

Miljømæssige og økonomiske konsekvenser af fosforregulering i landbruget et empirisk studie Miljømæssige og økonomiske konsekvenser af fosforregulering i landbruget et empirisk studie Line Block Hansen, Århus Universitet, lbc@dmu.dk Formålet med denne artikel er, at analysere hvordan en afgift

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugsstyrelsen Levering på bestillingen Effektberegning af tiltagene i pilotprojekt om præcisionslandbrug Landbrugsstyrelsen

Læs mere

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Brian Kronvang, Jørgen Windolf og Gitte Blicher-Mathiesen DCE/Institut for Bioscience, Aarhus

Læs mere

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1995/ /16

NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1995/ /16 NÆRINGSSTOFBALANCER OG NÆRINGSSTOF- OVERSKUD I LANDBRUGET 1995/96-2015/16 FINN PILGAARD VINTHER OG PREBEN OLSEN DCA RAPPORT NR. 099 JUNI 2017 AARHUS AU UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER

Læs mere

Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder

Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder Vurdering af datagrundlag for virkemidlet tidlig såning af vinterhvede som mulig alternativ til efterafgrøder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. maj 2014 Gitte Blicher-Mathiesen

Læs mere

Forslag til fosforlofter

Forslag til fosforlofter Forslag til fosforlofter Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 1. juni 2016 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 10

Læs mere

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering

Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering UDKAST Erhverv J.nr. MST-1249-00137 Ref. KLSCH/IRNMA Den 13. januar 2017 Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav i ny husdyrregulering Med ny husdyrregulering indføres generelle

Læs mere

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2017 Poul Nordemann Jensen DCE -

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. NaturErhvervstyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG NaturErhvervstyrelsen Vedrørende notat om Vurdering af kvælstofeffekten af forbud mod jordbearbejdning med indførelse af nye undtagelser

Læs mere

Landbrugets udvikling - status og udvikling

Landbrugets udvikling - status og udvikling Landbrugets udvikling - status og udvikling Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 26 Landbrugsdata status og udvikling

Læs mere

De nye fosforregler. Henrik Bang Jensen Landbrug & Fødevarer

De nye fosforregler. Henrik Bang Jensen Landbrug & Fødevarer De nye fosforregler Henrik Bang Jensen Landbrug & Fødevarer Ny husdyrregulering fra 1. august 2017 Baggrunden for den nye fosforregulering Ny husdyrregulering: arealer er ikke længere en del af miljøgodkendelsen

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Natur Erhvervsstyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Natur Erhvervsstyrelsen Natur Erhvervsstyrelsen Vedrørende: Kort beskrivelse af hvorvidt brug af jordforbedringsmidler i randzonen i overensstemmelse med randzoneloven vil have en påvirkning af natur og miljø. NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

University of Copenhagen. Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

University of Copenhagen. Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen University of Copenhagen Notat om miljøbetinget tilskud Tvedegaard, Niels Publication date: 2008 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA):

Læs mere

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Professor Jørgen E. Olesen Nitrat udvaskning Nitratudvaskningen operationel definition Mængden af kvælstof

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Vedr.: Bestilling af risikovurdering af EFSA-GMO-RX-09 (soja A )

AARHUS UNIVERSITET. Til Landbrugsstyrelsen. Vedr.: Bestilling af risikovurdering af EFSA-GMO-RX-09 (soja A ) AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Landbrugsstyrelsen Vedr.: Bestilling af risikovurdering af EFSA-GMO-RX-09 (soja A2704-12) Landbrugsstyrelsen har, i bestillingen

Læs mere

Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden

Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden 2005-2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. april 2014 30. april 2014 Søren

Læs mere

National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler

National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler National kvælstofmodel Oplandsmodel til belastning og virkemidler Kortleverancer Anker Lajer Højberg, Jørgen Windolf, Christen Duus Børgesen, Lars Troldborg, Henrik Tornbjerg, Gitte Blicher-Mathiesen,

Læs mere

HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB?

HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB? Plantekongres 2010, Herning HVORDAN UDFORMES BRINKEN MEST OPTIMALT AF HENSYN TIL FOSFORTAB? Forsknings Professor Brian Kronvang Afdeling for Ferskvandsøkologi Danmarks Miljøundersøgelser Århus Universitet

Læs mere

Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. august 2016 Rev.: 6. oktober 2016

Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. august 2016 Rev.: 6. oktober 2016 Tillæg til Notat om omfordeling af arealdelen af husdyrgodkendelser i den nuværende regulering og ved forslag til ny husdyrregulering og effekter på kvælstofudledningen Notat fra DCE - Nationalt Center

Læs mere

STYRET DRÆNING OG UDLEDNINGEN AF NÆRINGSSTOFFER TIL VANDMILJØET

STYRET DRÆNING OG UDLEDNINGEN AF NÆRINGSSTOFFER TIL VANDMILJØET AARHUS STYRET DRÆNING OG UDLEDNINGEN AF NÆRINGSSTOFFER TIL VANDMILJØET Christen Duus Børgesen Seniorforsker Aarhus universitet, Institut for Agroøkologi. Majken Deichnann. Institut for Agroøkologi, AU,

Læs mere

Landbrugets syn på. Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021. Viborg Kommune. Skive Kommune

Landbrugets syn på. Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021. Viborg Kommune. Skive Kommune Landbrugets syn på Konsekvenser af vandområdeplaner 2015-2021 Viborg Kommune Skive Kommune Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn foreslår virkemidler, der skal reducere udvaskningen

Læs mere

Kvælstofdynamik og kulstoflagring

Kvælstofdynamik og kulstoflagring Kvælstofdynamik og kulstoflagring Elly Møller Hansen Institut for Agroøkologi Fornavn Efternavn, Titel Evt. Arrangementsnavn Kvælstof (N) og kulstof (C) Kvælstof-balancer Ofte antaget: Overskud = tab ved

Læs mere

Vurdering af konsekvenserne for udledning af drivhusgasser samt for naturen og biodiversiteten ved ændret kvælstofregulering

Vurdering af konsekvenserne for udledning af drivhusgasser samt for naturen og biodiversiteten ved ændret kvælstofregulering Vurdering af konsekvenserne for udledning af drivhusgasser samt for naturen og biodiversiteten ved ændret kvælstofregulering Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi og Dato: 21. marts 2013 DCA

Læs mere

Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen

Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen Miljø- og Planlægningsudvalget 2008-09 MPU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 97 Offentligt Statusrapport for VMP III med reference til midtvejsevalueringen Af Projektchef Torben Moth Iversen Danmarks

Læs mere

Vedr.: Høring over udkast til ændret husdyrgødningsbekendtgørelse (justering af vilkår for kvægundtagelsesbrug) J.nr

Vedr.: Høring over udkast til ændret husdyrgødningsbekendtgørelse (justering af vilkår for kvægundtagelsesbrug) J.nr Miljø- og Fødevareministeriet Departementet Erhvervsregulering mfvm@mfvm.dk Danmarks Jægerforbund Molsvej 34 8410 Rønde Tlf. + 45 88 88 75 00 post@jaegerne.dk CRV-nr. 15 79 61 46 Vedr.: Høring over udkast

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET

DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG AARHUS UNIVERSITET Vedrørende notat om Klimaændringers betydning for udviklingen i arealet til vinproduktion i Danmark Susanne Elmholt Koordinator for myndighedsrådgivning Dato: 21. februar 212 Direkte tlf.: 8715 7685 E-mail:

Læs mere

Miljøøkonomi. Vi producerer mere med mindre. Highlights:

Miljøøkonomi. Vi producerer mere med mindre. Highlights: Miljøøkonomi 21. maj 2014 Vi producerer mere med mindre Highlights: De seneste tal for landbrugets markbalancer for kvælstof og fosfor (2011) bekræfter, at der er sket en afkobling mellem landbrugsproduktion

Læs mere

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler

Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler Ny husdyrregulering: Fra miljøgodkendelse af arealerne til generelle regler vvm+habitatdirektiv brug af afskæringskriterier fastholde beskyttelsesniveau neutralisere merudvaskning/påvirkning fra husdyrgødning.

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FVM) Vedrørende effekter af halmnedmuldning og -afbrænding på jordens indhold af organisk stof.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FVM) Vedrørende effekter af halmnedmuldning og -afbrænding på jordens indhold af organisk stof. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (FVM) Seniorforsker Finn Pilgaard Vinther Dato: 03-11-2011 Dir.: 8715 7675 E-mail: finn.vinther@agrsci.dk Side 1/7 Vedrørende effekter af halmnedmuldning

Læs mere

Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 22.august 2016

Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 22.august 2016 Ændret husdyrregulering: Indførsel af loft for tildeling af fosfor og effekt på omfordeling af husdyrgødning og fosforbalancer belyst gennem scenarieberegninger Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Totale kvælstofbalancer på landsplan

Totale kvælstofbalancer på landsplan Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Baggrundsnotat til Vandmiljøplan II slutevaluering Totale kvælstofbalancer på landsplan Arne Kyllingsbæk Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler

Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Miljø Samlet strategi for optimal placering af virkemidler Brian Kronvang, Gitte Blicher-Mathiesen, Hans E. Andersen og Jørgen Windolf Institut for Bioscience Aarhus Universitet Næringsstoffer fra land

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Til NaturErhvervstyrelsen

AARHUS UNIVERSITET. Til NaturErhvervstyrelsen AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til NaturErhvervstyrelsen Bestillingen: Revurdering af omregningsfaktorerne mellem pligtige efterafgrøder og alternative virkemidler

Læs mere

Helhedsorienterede løsninger: Vand (N og P), natur og klima

Helhedsorienterede løsninger: Vand (N og P), natur og klima Bioscience AARHUS UNIVERSITET Helhedsorienterede løsninger: Vand (N og P), natur og klima Carl Christian Hoffmann, Institut for Bioscience Aarhus Universitet Vandløbs restaurering Retablering af vådområder

Læs mere

Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse

Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse Notat effekt på N udvaskning ved overførsel af arealdelen fra husdyrgodkendelse til generelle regler Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. marts 2015 Forfatter Anton Rasmussen

Læs mere

VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand

VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3-projekt: Udpegning af risikoområder for fosfortab til overfladevand VMP3 Halvering af P-overskuddet 50.000 ha randzoner langs

Læs mere

University of Copenhagen. Økonomiske konsekvenser af udmøntning af kvælstofprognosen Jacobsen, Brian H.; Ørum, Jens Erik. Publication date: 2012

University of Copenhagen. Økonomiske konsekvenser af udmøntning af kvælstofprognosen Jacobsen, Brian H.; Ørum, Jens Erik. Publication date: 2012 university of copenhagen University of Copenhagen Økonomiske konsekvenser af udmøntning af kvælstofprognosen Jacobsen, Brian H.; Ørum, Jens Erik Publication date: 2012 Document Version Også kaldet Forlagets

Læs mere

N-min-prøver til bestemmelse af udvaskningspotentialet

N-min-prøver til bestemmelse af udvaskningspotentialet N-min-prøver til bestemmelse af udvaskningspotentialet Christen Duus Børgesen, AU-Agro Finn P Vinther, AU-AGRO Kristoffer Piil. SEGES Hans S. Østergaard. SEGES Helle Sønderbo, AU-AGRO Formål og mål At

Læs mere