Dialogmøde i Bording Hallen Opsamling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dialogmøde i Bording Hallen Opsamling"

Transkript

1 Dialogmøde i Bording Hallen Opsamling Tirsdag d. 10 oktober 2017 blev der afholdt et dialogmøde mellem lokalpolitiet og borgere fra lokalområdet i nærheden af Udrejsecenter Kærshovedgård. Fremmødt var 30 lokale borgere samt 4 deltagere fra Midt og Vestjyllands Politi. Mødet bar overordnet set præg af at være afviklet i en god og konstruktiv tone, hvor det var tydeligt, at alle ønsker at skabe de bedst forudsætninger for at håndtere en svær og kompleks situation, som der er opstået med etableringen af et udrejsecenter på de præmisser, som centeret fungerer under. Blandt de fremmødte blev der givet udtryk for en række konkrete eksempler på utryghedsskabende situationer og spørgsmål til forholdene omkring centeret. I det nedenstående er de forskellige eksempler sammenfattet i en række temaer med udgangspunkt i problemstillingen og derefter politiets respons. Derudover fremgår der enkelte steder tekst med kursiv, som er opdateringer foretaget i tiden efter dialogmødet. Som vært var det politiets ønske, at være lydhøre overfor det, som de fremmødte gav udtryk for samt så vidt muligt at være konkrete og om muligt løsningsorienterede. Politiet ønskede ligeledes at være tydelige og ærlige omkring, hvad der er politiets opgaver og ansvar i forhold til tilstedeværelsen på Udrejsecenter Kærshovedgård. Pa. Kenn Hjort Sørensen, fagkoordinator på Kærshovedgård og kontaktperson til de lokale tryghedsambassadører, var primær talsperson fra lokalpolitiet. Han blev suppleret af vicepolitiinspektør Kell Svenningsen (afdelingsleder for lokalpolitiet i Ringkøbing-Herning), Michael Schultze (personaleleder for mandskabet på Kærshovedgård) samt Ane Friis (tovholder for tryghedsambassadørkonceptet). Kenn bad indledningsvist de fremmødte om at beskrive deres utryghed og bekymringer, hvilket ledte til en dialog om nedenstående emner. Episoden med knivstikkeri lørdag d. 23 september 2017 Episoden med knivstikkeriet på centeret har fyldt meget, fordi det netop var en situation som denne, vi som naboer har frygtet. At der opstår en voldsom episode, hvor der efterfølgende ikke er kontrol over det, og hvor den som har udøvet volden er i stand til frit at forlade centeret. Det svarer på flere måder til situationen på Sjælsmark, hvor en politimand blev stukket ned, og hvor man satte alt i gang for at fange vedkommende. Det er sådan noget, som vækker bekymring, for næste gang der er en, som er voldsom, så kan jeg eller andre tæt på være udsat. Nu er det faldet til rette stille og roligt, men samtidig har jeg også læst i avisen, at der er et misbrugsmiljø på centeret. Man har et misbrugsmiljø, man har folk med forskellige psykiske lidelser, som bliver tvangsindlagt, og det er kombinationen af dette, som gør, at vi føler, at det må I simpelthen sørge for at have styr på, at sådan en fyr ikke bare kan forsvinde og hoppe ud af hegnet. Dertil kommer, at jeg føler mig helt på glatis i forhold til evt. at kommunikere med beboere, som har de her problemtikker.

2 Præciseret som kommentar til referatet og tilføjet efterfølgende: Jeg mangler derfor opfølgning på mine spørgsmål. Der gives ingen nærmere redegørelse for hvilke regler der hindrer en øjeblikkelig - midlertidig - lukning af hovedporten ved uro på centret, og jeg mangler også oplysninger om hvad man vil gøre for at få de øvrige sikkerhedsforanstaltninger - især kameraovervågningen - til at fungere optimalt i lignende situationer. Jeg vil gerne betone, at jeg er klar over at politiets opgaver på Khg er komplekse og mine spørgsmål skal ikke forstås som en grundlæggende kritik af jeres arbejde - tværtimod. Jeg mener også, at når situationen er som den er pt og vi ikke umiddelbart kan forvente nogen ændring, er det vigtigt at vi samarbejder bedst muligt om de problemer som opstår. Det vil jeg gerne medvirke til - kærligt, men også kritisk ;-). Er der derfor regler/procedure, som politiet på stedet ikke kan ændre, og som besværliggør et mere sikkerhedsskabende miljø, er det noget jeg gerne rejser overfor det politiske system, men det kræver at jeg ved hvad jeg taler om. Hvorfor er det, når man har en episode inde på centeret, at man ikke kan lukke porten i en halv time, når der sker noget alvorligt? Hvis porten kunne lukkes ville det give større mulighed for at holde gerningspersoner inden for hegnet og lave en hurtig anholdelse. Jeg har hørt, at der ikke en gang er mandskab på kameraerne, når der sker sådan noget, fordi alt mandskab bliver trukket ind på centeret. Jeg ved godt, at I som politi ikke kan give nogen garantier for noget som helst, men der kan jo ses på proceduren så man minimerer risikoen mest muligt. Først og fremmest, så forstår jeg forstår godt, at I bliver bekymrede. Men som jeg opfatter episoden, så omhandler den to beboere på stedet, som angiveligt pga. noget med gæld og/eller narko kommer i den her konflikt. Der er intet i sagen, som indikerer, at nogen af de involverede vil rette deres frustration mod andre, og det er ikke en sag, som jeg mener, at folk udenfor centeret behøver at være bekymret for. Udrejsecenteret er ikke et fængsel, og man er ikke frihedsberøvet og derfor kan vi ikke låse hegnet og portene i de normale ind- og udgangssteder. Præciseret som kommentar til rettelsen til referatet: Udgangspunktet er, at Kærshovedgård ikke er et fængsel og ingen af beboerne på Kærshovedgård er frihedsberøvet, så lukning af portene foretages KUN, hvis et overordnet sikkerhedsmæssigt skøn tilskriver det og KUN i en meget begrænset periode. Derudover er hegnet og videoovervågningen omkring Kærshovedgård ikke indrettet på en måde, så det sikrer, man ikke kan klatre over, men kun lavet som en forsinkende faktor for primært indtrængning på området. Vedrørende den enkelte omtalte episode var det politiets opfattelse, at lukning af porten og en gennemgang af videomaterialet på stedet var forpasset henset til tidspunktet efter forbrydelsen.

3 En senere gennemgang af videomaterialet har ikke været aktuel i forhold til bevisførelsen af sagen og trygheden i området. Rettidig kommunikation Kan I informere os tidligere, når sådan noget sker? Hvis jeg vidste, at der var sådan en episode og en gerningsmand, som man ikke ved hvor er, så har jeg jo ikke lyst til at lade mine unger være alene hjemme, og jeg vil nok sørge for at låse en ekstra dør. Den eneste måde vi finder ud af, at der er ballade, det er, når der kommer patruljer med hvinende dæk, så ved vi, at vi skal låse døren ekstra. Men vi ved jo ikke, hvor alvorligt det er, når I kommer. Vi har fx en sms-kæde, kunne I informere der? Det giver god mening, at man kan reagere hurtigt ligesom man fx benytter twitter. En af de bedste løsninger, der hjælper på utryghed, er at man giver information. Omvendt kan for meget information også være med til at skabe utryghed det er en svær balance. Vi tager jeres input til efterretning og tager stilling til, om vi har muligheder for at kommunikere anderledes i sådanne situationer. Vi har et rigtig godt samarbejde med Nordsjællands Politi, som har mange års erfaring med Center Sandholm, og vi vil gå i dialog med dem for at høre, hvad de har gjort i lignende situationer. Uro og utryghed på stationen i Bording Jeg pendler dagligt fra stationen i Bording, hvor jeg har oplevet flere ubehagelige situationer, som virkelig skaber utryghed. Det omhandler blandt andet, at beboere fra Kærshovedgård ikke respekterer, at bommene er gået ned, hvilket skaber en rigtig farlig situation, som kan ende helt galt en dag. Der bliver også cyklet meget på fortovet, som også skaber farlige situationer. Kan man give en form for basis introduktion til, hvordan man cykler? Arriva er meget opmærksomme på, at man ikke kører med toget uden billet. Jeg har oplevet flere situationer, hvor beboere fra Kærshovedgård ikke vil acceptere, at de ikke kan køre med toget uden billet. Selvom kontrollørerne forsøger at blokere indgangen, så forsøger de at presse sig ind alligevel og det under høje råb og meget uro. Arriva har forsøgt at lukke og låse dørene og give andre passagerer mulighed for at komme ind ved kortvarigt at åbne, så man ikke får de uønskede passagerer med. Det er meget utryghedsskabende! Det er utrygt for mig, og jeg har ikke lyst til at sende mine børn alene med toget. Det må også være meget utrygt for personalet og kan måske i sidste ende føre til, at der så ikke bliver togafgange fra stationen.

4 Politiet har ikke før nu været bekendte med, at der skulle være episoder fra stationen. Vi opfordrer til, at man anmelder situationer som disse. I uge 43 har lokalpolitiet på Kærshovedgård modtaget en skrivelse fra Arriva vedr. problemer med beboere fra centeret, som kører uden at købe billet. Politiet er i dialog med Arriva om problemstillingen. Trafikal adfærd hos beboerne fra centeret Jeg føler mig virkelig utrygge, når de kommer gående så mange på en gang. Jeg føler mig forsvarsløs, når der kommer sådan en flok. Og de holder sig ikke i deres side af vejen, og de har ikke lys på. Det gør mig utryg, når de opfører sig sådan. Det er altså et stort problem, at de ikke er til at se, at de bare ikke følger færdselsreglerne. Jeg har monteret et kamera i min bil, fordi jeg frygter simpelthen, at det vil gå galt en dag. De er ofte klædt helt i sort, og det gør dem endnu svære at se, når de går ved vejen. Kunne man udlevere tøj med markering, så de er tydelige? Røde Kors: Alt er doneret, så kan man vælge noget. Vi vil være opmærksom på, at der gøres meget ud af at de får reflekser på. Det er tydeligvis et stort problem med færdsel omkring centeret, også større end vi var klar over. Det kunne lyde som om, at der er behov for et kursus i generel trafikal adfærd, hvilket vi tager med videre som et konkret forslag til kriminalforsorgen. Der forefindes refleksveste på centeret, som kan lånes. Kenn Sørensen har efter dialogmødet tilbudt Kriminalforsorgen at bistå i forhold til evt. uddannelse i trafikaladfærd, og er blevet oplyst om, at Røde Kors allerede tilbyder et sådant kursus. Røde Kors arbejder ligeledes på at skaffe midler til at montere lys på alle cykler. De forskellige aktører er blevet gjort opmærksomme på, at der er en problemstilling i forhold til trafikadfærd. Problemer med cykler Der ligger nogen gange cykler på indersiden af hegnet ned til marker. De skal jo ikke ligge der? Stationsområdet i Bording er kommet til at se meget rodet ud med henkastede cykler, så det er en rigtig god idé at markere cyklerne. Det er fint at markere cyklerne, men det behøver ikke være i en pang-farve, så det udstiller beboerne.

5 Må man gå over og kigge på cyklerne der holder derude? Vi har fået stjålet en cykel, som vi ikke har stelnummer på, men en nabo så, at der var en beboer, som cyklede væk på den og tog et billede. Selvom vi har et billede, så er det alligevel ikke nok til, at politiet vil arbejde med sagen. Kan det virkelig være rigtigt? Aktørerne på centeret har talt om at mærke de cykler, som kommer fra Kærshovedgård. Jeg kan høre, at der er god opbakning til dette, så det vil jeg tage med tilbage og arbejde videre med. Derudover vil jeg bede pedellerne om at køre en lille tur i området en gang i mellem og se, om der ligger henkastede cykler, som så vil blive bragt tilbage til centeret i så fald de hører til derude. Efter dialogmødet har Kenn Sørensen aftalt med pedellerne, at de er ekstra opmærksomme. Desuden arbejdes der på en løsning, hvor cyklerne bliver sprayet med UV spray, som kun kan ses med en medbragt UV lampe, som pedellerne så kan medbringe, når de kører rundt. Hvis man har mistanke om, at der holder en cykel på centeret, som er stjålet, da kontaktes Kenn, og i samarbejde med ham vil der blive fulgt op på sagen. Vi har flere gange tjekket cyklerne igennem, senest i uge 40, hvor ingen var meldt stjålne. For at en cykel fremgår som meldt stjålet, så kræver det, at man har et stelnummer. Derfor er det rigtig vigtigt, at man husker at notere stelnummer, så dette kan anføres ved evt. tyveri. Hvad angår sikkerheden på cyklerne, så er de cykler, som hører til på centeret lovlige. Alle nye cykler bliver ligeledes tjekket op, så de er lovlige. Hvad angår sagen om cyklen, hvor der foreligger billeddokumentation af, at en beboer cykler væk på den, så bliver den efterforsket hos lokal politiet i Herning, så det er ikke korrekt, at politiet ikke gør noget ved den sag. Generel opfordring til at anmelde To gange har vi haft episoder, hvor der er kommet en flok ind på gårdspladsen. Det har jeg også ringet og fortalt politiet begge gange. Jeg ved fra en anden pålidelige kilde at han har haft overværet et butikstyveri inde i Fakta, så der sker altså noget. Hvor meget narkotika er der på centeret? Det står i avisen, at der er et misbrugsmiljø? Vi er nok nød til at forholde os til, at tingene har ændret sig. Det er ikke længere det rolige og fredelige Bording, som vi flyttede til i sin tid, og vi skal vende os til, at det er en ny tid vi lever i. Jeg tror, at der er flere i Bording, som tænker, at hvis der er nogen situationer, at så lade man det bare være fordi det går nok over. Eller hvis man får stjålet en cykel, så gør man ikke mere ved det, fordi man får det dækket af forsikringen. Men sådan skal man ikke se på det.

6 Politisk har vi brug for at kende til problemerne ganske konkret. Hvis vi kender problemerne, så kan vi også fra politisk side af rejse udfordringerne i relevante fora og bede om konkrete løsninger. Det er korrekt, at der er narkotika på centeret, og vi ransager fra tid til anden og har også flere gange haft narkohundepatruljen ude. Vi har ikke gjort nogen store fangster, men vi har fundet en lille klump hash en gang i mellem. I skal anmelde det hele stort som småt, når der er konkrete hændelser! Det er lang hen af vejen de eneste værktøj, vi har. Det er det, vi kan forholde os til og læne os op ad. Som afdelingsleder vil jeg gerne vide, hvad der foregår. Vi sidder med i blandt andet lokalrådet sammen med direktører fra kommunen, hvor status fra Kærshovedgård er et fast punkt på dagsordenen, og der er vi nød til at kende det reelle billede, hvis vi skal bringe problematikkerne op også i forhold til de politiske niveauer. Jeg kan ikke overbevise nogen rent politisk om, at der er en masse utryghed, hvis ikke det bliver anmeldt. Eksempelvis sagerne vedrørende Arriva, dem har vi ikke høre noget som helst om og den slags skal vi jo kende til. Vi retter henvendelse til de største forrentningsdrivende i Bording og understreger over for dem, hvor vigtigt det er, at de anmelder alle de sager, som de oplever. Frustration over den politisk besluttede præmis for udrejsecenteret Når I har været ude og hente en, som har været varetægtsfængselet, så kommer de bare tilbage igen. Det værste der sker for dem er, at de kommer tilbage på centeret, det er bare sådan en boomerang. Det som gør jeres (politi) arbejde vanskeligt, det er mangel på magtmidler. Vil det ikke være godt med en sanktionsmulighed? Det vil være godt med en mulighed for, at man politisk bestemmer, at der skal være fodlænke. Sigøjnermetoder de findes også her, det skal vi være opmærksomme på. Det er ikke sikkert, det handler om nogen fra Kærshovedgård, og vi skal også kunne skelne. Der har været 6 episoder, hvor der er piftet dæk på landbrugskøretøjer/redskaber. Det er ikke rart. Der er ikke et decideret mønster man har ikke et horn i siden på en bestemt landmand, det er meget mystisk. Røde Kors mulighed for evt. at holde et foredrag, der er søde og velformulerede beboere? o Jeg melder helt pas, jeg er ikke interesseret i at møde nogen, som skal udvises. o Politisk har vi fået af vide, at vi skal give opmærksomhed til dem, som gerne må være her.

7 Synes tit vi møder den der med det kan vi ikke svare på kunne de så måske være til stede, dem som kan svare. Der kan være nogen, hvis sag bliver taget op igen, og man får ophold de eksempler findes også. Det er ikke altid så sort og hvidt. Herning folkeblad det gjorde mig utryg, de må jo have det et sted fra, hvis de for informationerne, så kan vi vel også få informationerne? Vi vil forsøge at invitere de relevante andre aktører med, hvis vi mødes til et lignende møde så det er muligt at få svar på flere spørgsmål, også de spørgsmål, som ikke vedrører politiet. Det kan give frustrationer hos beboere, at man ikke kan komme hjem med det samme, hvis man pludselig ønsker det, men det er desværre en lang proces. Loven om afsoning ved fodlænke er trådt i kraft fra 1. marts 2017 og ingen af de dømte er endnu kommet i en situation, hvor de har overtrådt reglerne i en grad, så domstolene har kunne anvende reglen. Hvornår det sker afhænger selvfølgelig af, hvornår reglerne kan anvendes. I forhold til at man kommer tilbage efter fængsling, så er det politisk bestemt, at udrejsecenteret er det sted, man skal opholde sig. En konsekvens heraf er, at man også skal opholde sig på centeret, når en eventuel fængselsdom er afsonet. Det er så meget politik i det her, og I skal sørge for at bringe jeres holdninger i spil i forhold til det politiske niveau vi i politiet kan ikke gøre meget. Vi vil gerne signalere, at vi lytter, at vi er lydhøre, at vi tager det, som I siger, alvorligt. Vi lytter til det I siger til os, og så tager vi det hele med og forsøger at handle, der hvor vi har mulighed for at ændre på noget. Vi kan godt forstå, at sagen med knivstikkeriet bekymrer jer. Vi kan ikke giver jer nogen garantier for, at der ikke sker sådanne ting, men det vi kan gøre, det er at melde klart ud. Vi kan være ærlig og ordentlige og tale sammen om tingene, når sådan noget sker. Faktuelle oplysninger Der blev stillet flere faktuelle spørgsmål til mødet. Vi henviser til hjemmesiden hvor mange af svarene kan findes.

Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej Holstebro Mail: TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej Holstebro Mail: TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej 74 Mail: mvjyl-dks@politi.dk TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Juni 2018 Lokalforankret Co-creation indbrudsforebyggelse ved Udrejsecenter Kærshovedgård I december

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit hjem Din Fart? 2010 Hvis du skal i kontakt med pressen kan det være rart at have gennemgået en række af de mest almindelige spørgsmål. Vi har listet nogle op her og også givet et bud på et svar. Kampagnebudskab:

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Introduktion til forældrepagten

Introduktion til forældrepagten Introduktion til forældrepagten Denne forældrepagt er tiltænkt forældre og par, som ønsker at skabe et godt og solidt fundament for deres børn i forbindelse med en skilsmisse. Forældrepagten er en mulighed

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune

Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Volds- og mobbepolitik ved Haderslev Kommune Overordnet politik til forebyggelse af uacceptabel adfærd (vold, trusler om vold, mobning og chikane) Indledning Trusler om vold mod kommunens ansatte er desværre

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven

Regionshospitalet Randers Kvalitetsafdelingen Kvalitetskonsulent: Stefanie Andersen April 2015. Skyggeforløb af patienter med ondt i maven Skyggeforløb af patienter med ondt i maven 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Hvad er skyggemetoden?... 3 Fremgangsmåde... 3 Resultater... 4 Den faktiske ventetid... 4 Oplevelsen

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

Dialog og konflikt i borgerkontakten

Dialog og konflikt i borgerkontakten Personalepolitisk retningslinje Dialog og konflikt i borgerkontakten Vold, trusler og chikane Vedtaget af Hoved MED udvalget 4. marts 2010 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Definition... 3 Mål... 3 Forebyggelse

Læs mere

Fakta om Udrejsecenter Kærshovedgård

Fakta om Udrejsecenter Kærshovedgård Kontoret for Økonomi og Indkvartering Dato: 9. februar 2016 Fakta om Udrejsecenter Kærshovedgård 1. Hvorfor etableres Udrejsecenter Kærshovedgård? Kærshovedgård, der hidtil har fungeret som åbent fængsel,

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Præsentation til borgermøde om Udrejsecenter Kærshovedgård. Den 25. maj 2016 i Bording Hallen, Bording

Præsentation til borgermøde om Udrejsecenter Kærshovedgård. Den 25. maj 2016 i Bording Hallen, Bording Præsentation til borgermøde om Udrejsecenter Kærshovedgård Den 25. maj 2016 i Bording Hallen, Bording Program Indledning ved Ikast-Brande Kommune Oplæg fra Udlændingestyrelsen Oplæg fra Kriminalforsorgen

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen

Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen Det gode skole/hjem samarbejde På Ørkildskolen Ved starten af skoleåret 2017/18 indledtes en proces med den hensigt, at afdække hvad det gode skole/hjem samarbejde på Ørkildskolen består af. Processen

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 625 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 625 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 625 Offentligt Ministeren Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget har den 23. maj 2017 stillet følgende spørgsmål

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov

De pårørende har ordet Kommentarsamling for pårørende til beboere på Lilleskov De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AF fra Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget.

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AF fra Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 720 Offentligt Talepapir Arrangement: Samrådsspørgsmål AF Hvornår: Onsdag d. 15. juni 2016 kl. 13.00-14.30 DET

Læs mere

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt Børn lærer bedst, når de fungerer socialt 1 Indhold 1. Indledning... p. 3 2. Trivsel, konflikt, mobning... p. 4 3. Hvad gør vi for at forebygge mobning... p. 4 4. Hvad gør vi konkret, når mobning konstateres...

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt me«, Information den 11. marts, kalder justitsministerens udtalelser for amatøragtigt og er citeret for at sige:»det er ikke værdigt

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

Overordnede ipad regler på Grønnemose skole. Den lånte ipad er Gladsaxe kommunes ejendom og må ikke udlejes eller overdrages til andre end eleven.

Overordnede ipad regler på Grønnemose skole. Den lånte ipad er Gladsaxe kommunes ejendom og må ikke udlejes eller overdrages til andre end eleven. Ipads på Grønnemose skole - Gladsaxe Kære forældre og elever på Grønnemose skole Vi har alle fået en Ipad. Den er først og fremmest til pædagogiske formål med henblik på at understøtte elevernes læring.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Antimobbestrategi for Ubberud Skole

Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategi for Ubberud Skole Antimobbestrategien har til formål at forebygge mobning på Ubberud Skole ved at: - skabe og styrke gode og trygge fællesskaber mellem eleverne - gøre elever, lærere

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler

Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler Bordkort til at fremme den positive forældredialog på skoler - Med fokus på den lyttende og undersøgende dialog Oplever I på jeres skole, at medarbejderne bruger meget tid på kommunikation til og med forældre

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

$!!#! %%&'%() "%#! + #,,#"! $#!!-! #.%!!!! "'! "/0 10 1 2 3! %%%!%! # "!, "!% "! #!! 6 # " %, # 7%, 7% # %(, " 8, %%" 5%,!!/ 8 % 5!"!

$!!#! %%&'%() %#! + #,,#! $#!!-! #.%!!!! '! /0 10 1 2 3! %%%!%! # !, !% ! #!! 6 #  %, # 7%, 7% # %(,  8, %% 5%,!!/ 8 % 5!! !" $!!! %%&'%() $!"%!*+ "%! + "! $!!-! "% " '!.%!!!! "'! "/0 10 1 % 2 3! %%%!%! "! "!% %0 &""4! 5%/ 5% 0()$ "!!! 6 " " &!/ 7% % 7% 7% %( " 8 %%" 5%!!/ 8 % 5!"!% % 5%!%" *" % " % 9 ()$ %:" & "!/ ' " " ;'

Læs mere

Agenda. 1. Baggrunden: 2. Evaluering: Kvantitativ analyse Kvalitativ analyse. Mediaomtale. Foranalyse Kreativ eksekvering Mediaplan

Agenda. 1. Baggrunden: 2. Evaluering: Kvantitativ analyse Kvalitativ analyse. Mediaomtale. Foranalyse Kreativ eksekvering Mediaplan BAR - togkampagne Agenda 1. Baggrunden: Foranalyse Kreativ eksekvering Mediaplan 2. Evaluering: Kvantitativ analyse Kvalitativ analyse Togpassagerer Medarbejdere Mediaomtale Hvor og hvornår Problembaggrund

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold

Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold frederikshavn kommune. Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Politik for håndtering af fysisk og psykisk vold Forord I Frederikshavn Kommune vil vi have sunde og attraktive arbejdspladser, hvor psykisk og fysisk trivsel, sundhed og sikkerhed er i højsædet. Det skal

Læs mere

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Juni 2016 TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Særudgave sådan kan du forebygge indbrud Gode råd - sådan kan du forebygge indbrud 1.Se på dit hus med tyvens øjne en tyv vil vælge det hus: Hvor det er lettest

Læs mere

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik

Ballum Skole. Mobbe- og samværspolitik Ballum Skole Mobbe- og samværspolitik Ballum Skoles mobbe- og samværspolitik videreudvikles og revideres løbende. Det vil sige en overordnet forpligtende aftale, der afklarer forventninger og handlemuligheder.

Læs mere

LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER

LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER LÆR AT TALE, SÅ FOLK VIL LYTTE (OG LYTTE, SÅ FOLK VIL TALE) EN E-BOG OM EFFEKTIVE MØDER ATTRACTORKURSER ER RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTINGS AFDELING FOR KURSER OG UDDANNELSER. HER SKABER VI BÆREDYGTIGE LÆRINGSFORLØB

Læs mere

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien.

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Uanset om OCD en kommer snigende eller sætter mere pludseligt ind, giver barnets symptomer ofte anledning

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE. Tillid Sygefravær. Samarbejde Retfærdighed. Krav Støtte. Psykisk arbejdsmiljø Indflydelse. Indeklima Arbejdsstillinger

GLADSAXE KOMMUNE. Tillid Sygefravær. Samarbejde Retfærdighed. Krav Støtte. Psykisk arbejdsmiljø Indflydelse. Indeklima Arbejdsstillinger Antal besvarelser: 5 Svarprocent: 100% GLADSAXE KOMMUNE Krav Støtte Mening Udvikling Psykisk arbejdsmiljø Indflydelse Samarbejde Retfærdighed Indeklima Arbejdsstillinger Tillid Sygefravær Arbejdets resultater

Læs mere

Guldborgsund Handicap November 2018

Guldborgsund Handicap November 2018 Guldborgsund Handicap November 2018 GULDBORGSUND HANDICAP STUBBEKØBINGVEJ 83 4800 NYKØBING F TLF. 5473 2340 HANDICAP@GULDBORGSUND.DK WWW.HANDICAP.DK FIND OGSÅ GULDBORGSUND HANDICAP PÅ FACEBOOK. ÅBNINGSTIDER

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 338 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 12. januar 2015 Kontor: Sikkerhed og Forebyggelseskontoret

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

10 spørgsmål til pædagogen

10 spørgsmål til pædagogen 10 spørgsmål til pædagogen 1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen? Som det er nu hos os, er vi 2 voksne om morgenen kl. 8.30 i vuggestuen og 2 kl. 9 i børnehaverne, og det fungerer godt. For det meste

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene i folkeskolerne

Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene i folkeskolerne Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Svar på Samrådsspørgsmål 72 Offentligt T A L E Ministerens mundtlige besvarelse af tre samrådsspørgsmål i Undervisningsudvalget den 2. december 2008 om arbejdsmiljøforholdene

Læs mere

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning

Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning Mobbeberedskabsplan på Katrinedals skole - ved mobning eller mistanke om mobning INDHOLDSFORTEGNELSE Definition Indledende forløb 1. Orientering til skolens ledelse 2. Orientering af forældre til offer

Læs mere

Sådan afdækker du problemer i en gruppe

Sådan afdækker du problemer i en gruppe Sådan afdækker du problemer i en gruppe Det er ikke alltid let at se med det blotte øje, hvad der foregår i en elevgruppe. Hvis man kan fornemme, at der er problemer, uden at man er sikker på, hvad det

Læs mere

Skrivelse om at holde rusmidlerne ude af behandlingsmiljøet

Skrivelse om at holde rusmidlerne ude af behandlingsmiljøet Skrivelse om at holde rusmidlerne ude af behandlingsmiljøet Til dig som vil i behandling på behandlingsafdelingen SØ i Statsfængslet i Nyborg Er du med på en helt ny deal? Disse linjer er skrevet til dig,

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Handelsskoler Denne forestilling er et samarbejde

Læs mere

Politiets Tryghedsambassadør -koncept

Politiets Tryghedsambassadør -koncept FOREBYGGELSESSEKRETARIATET & OPERATIV FOREBYGGELSE Politiets Tryghedsambassadør -koncept Nordsjællands Politi Side / Baggrund for konceptet Mange kriminalitetsudfordriger kan ikke løses af politiet alene,

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Pårørendesamtaler. Dialogguide til første planlagte samtale mellem personale og pårørende til indlagte patienter

Pårørendesamtaler. Dialogguide til første planlagte samtale mellem personale og pårørende til indlagte patienter Pårørendesamtaler Dialogguide til første planlagte samtale mellem personale og pårørende til indlagte patienter Sengeafsnit O, Holbæk Birkevænget 7, Indgang V2 4300 Holbæk Tlf. 5948 4725 Sengeafsnit Birkehus

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Konflikter med kunder

Konflikter med kunder Konflikter med kunder BAR Transport og Engros Årskonference 2015 Torsdag d. 22. oktober 2015 Eva Thoft, eth@teamarbejdsliv.dk HVAD ER EN KONFLIKT? En uenighed, hvor en eller flere bliver følelsesmæssigt

Læs mere

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård

Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler. Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Vi vil skabe nye muligheder for mennesker, hvis liv er ødelagt af alkohol og andre rusmidler Information om alkoholbehandling på Kærshovedgård Et liv uden misbrug - en vej til kvalitet i livet Det kan

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 DET TALTE ORD GÆLDER

Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 DET TALTE ORD GÆLDER Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens mundtlige besvarelse af samrådsspørgsmål BØ den 1. juli 2011 28. juni 2011 J.nr.

Læs mere

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland

Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter Langeland Sikkerhedspolitik for medarbejdere ved Jobcenter skal være med til at skabe åbenhed og synlighed omkring arbejdet med at forebygge vold og trusler på vores arbejdsplads. Vold, chikane og trusler mod medarbejdere

Læs mere

Bliv afhængig af kritik

Bliv afhængig af kritik Bliv afhængig af kritik - feedback er et forslag og ikke sandheden Kritik er for mange negativt ladet, og vi gør gerne rigtig meget for at undgå at være modtager af den. Måske handler det mere om den betydning,

Læs mere

Forskningsnetværket om seksuelle overgreb mod børn

Forskningsnetværket om seksuelle overgreb mod børn Forskningsnetværket om seksuelle overgreb mod børn Vicestatsadvokat Michael Møller Hansen Statsadvokaten for Nord- og Østjylland og Kriminalassistent Gitte Christensen Østjyllands Politi Det tværfaglige

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Beskæftigelse // April 2017 Indholdsfortegnelse Roller i samarbejdet... 3 Ansatte... 3 Frivillige...

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

Plejekollektivet Husorden

Plejekollektivet Husorden Plejekollektivet Husorden Medicinadministration Alle brugere skal have deres medicin i de rette doser og på rette tidspunkter. For at sikre dette, skal medicinen indtages under overværelse af medicinmanden.

Læs mere

Bryndum Skoles antimobbestrategi

Bryndum Skoles antimobbestrategi Bryndum Skoles antimobbestrategi God trivsel er en forudsætning for børns læring og udvikling Skolens overordnede mobbepolitik er klar: Vi vil overhovedet ikke tolerere mobning på Bryndum Skole Bryndum

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Martin Gilmore, som samarbejder med Peterson 24.08.2017 Denne rapport er udleveret af: Rene Husum Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Solbjergskolens Trafikpolitik

Solbjergskolens Trafikpolitik Solbjergskolens Trafikpolitik Forord Trafikpolitikken opstiller mål for både færdselsundervisning og sikker skolevej på Solbjergskolen. Trafikpolitikken omhandler retningslinjer og forudsætninger for,

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

Transskribering af interview 5

Transskribering af interview 5 Transskribering af interview Interviewguiden er udarbejdet med udgangspunkt i de af Bryman (0) opstillede guidelines til kvalitative semistrukturerede dybdeinterviews. Spørgsmålene i interviewguiden inddeles

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 06.06.2017 Denne rapport er udleveret af: DISCnordic Telegade 1 2630 Taastrup 3131 1616 kontakt@discnordic.dk Introduktion Et velfungerende

Læs mere

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan Håndbog for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune Familiedialog Vejen til en meningsfuld indsatsplan Sidst revideret d. 13.12.2018 Side 1 af 9 Indhold 1. Introduktion... 3

Læs mere

UNDERRETNING UNDERRETNING

UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING Vejledning til underretning Beskriv bekymringen Nogle tror, at det er et omfattende arbejde at skrive en underretning, men der er ingen krav til længde og ordvalg. Det vigtigste

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Opgaver Den primære opgave er så vidt muligt at forhindre at nogen kommer til fysisk eller psykisk skade. Anråbe overfaldsmanden om at stoppe.

Opgaver Den primære opgave er så vidt muligt at forhindre at nogen kommer til fysisk eller psykisk skade. Anråbe overfaldsmanden om at stoppe. Skabelon til indsatsplaner Indsatsplan VOLD OG TRUSLER OM VOLD MOD BORGERE i Handicap Situation En borger på et af Socialområdets tilbud udsættes for vold eller trusler om vold. Alarmering Alarmering kan

Læs mere

Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej Holstebro Mail: TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV

Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej Holstebro Mail: TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Det Kriminalpræventive Sekretariat Stationsvej 74 Mail: mvjyl-dks@politi.dk TRYGHEDSAMBASSADØR NYHEDSBREV Marts 2018 Den Mobile Politistation Borgermøde i Silkeborg Midt- og Vestjyllands Politi har, som

Læs mere

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt?

Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Vidste du, at det omvendte er næsten lige så usandsynligt? Slå angsten ud af hovedet Det Kriminalpræventive Råd Slå angsten ud af hovedet Mange ældre mennesker er bange for kriminalitet. Det er ikke så

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Kristeligt Dagblad bragte d. 26. januar 2009 en artikel, hvor i der blev efterspurgt en national indsats mod skoleskyderier. Uddannelsesudvalget har i den forbindelse

Læs mere

Jeg jo ikke lige psykolog men

Jeg jo ikke lige psykolog men Jeg jo ikke lige psykolog men v/ Arbejds- og Organisationspsykolog Signe Ferrer-Larsen Drøft med sidemanden Hvorfor er denne workshop relevant for dig? Når det kommer til trivsel og psykisk arbejdsmiljø:

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Studie- og ordensregler UCH

Studie- og ordensregler UCH Studie- og ordensregler UCH UCH s studie- og ordensregler er gældende for alle elever på UCH. De enkelte afdelinger har suppleret dette regelsæt med nogle afdelingsspecifikke regler, og du må derfor også

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008

Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Falck Danmark A/S Voldspolitik 2008 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for politikken side 3 2. Målsætninger side 4 3. Registrering side 4 4. Definitioner side 5 5. Handlingsplan side 6 5.1. Umiddelbart efter

Læs mere