Ældre Sagens historie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ældre Sagens historie"

Transkript

1 Stiftet af Budskab Navn og struktur Ældre Sagens historie - en almennyttig, socialhumanitær forening Stiftet 14. oktober 1986 med Bjarne Hastrup som en af medstifterne. 1. januar 1987 blev Ældre Sagen etableret som en medlemsforening med Bjarne Hastrup som administrerende direktør. I januar 1987 blev befolkningen opfordret til at melde sig ind i den nye forening for at bakke op om arbejdet for at skabe bedre vilkår for ældre i Danmark. Foreningens budskaber var klare og ligetil: Ældre skal anerkendes som ligeværdige medborgere. Ældre skal have ret til at bestemme over deres egen tilværelse. Ældre skal have mulighed for at klare sig længst muligt på deres egne betingelser. Svage ældre skal have forsvarlig og værdig pleje. Resultatet af hvervningen af medlemmer gik over al forventning. Vi havde skønnet, at vi ville få cirka medlemmer det første år, men hele meldte sig ind. Og mange flere kom siden til. Det ingen tidligere havde turdet tro på, var i gang med at lykkes: De ældres sag var igen blevet en folkesag. Navnet Ældre Sagen : Stifterne valgte oprindelig denne staveform, fordi man mente, at Ældre Sagen ville være hurtigere at opfatte og bedre ville blive husket end Ældresagen. Og da Ældre Sagen er et navn, kunne denne form samtidig varemærkebeskyttes. Ældre Sagens struktur og organisering har løbende udviklet sig i takt med ændringer i samfundet senest i 2007, hvor strukturreformen betød tilpasning til 98 kommuner og 5 regioner. Ældre Sagen har sekretariat i København. Der er bl.a. en række medarbejdere, hvis opgave det er at hjælpe frivillige, der er en rådgivningsfunktion, hvor medlemmer kan få svar på spørgsmål om fx pension, arv og rettigheder i forhold til offentlig støtte mv. Forslag til dialogspørgsmål 1. Hvilket indtryk gør Ældre Sagens historie på dig/jer? 2. Synes du stadig, der er behov for en organisation som Ældre Sagen? 3. Hvad synes du er de vigtigste opgaver for Ældre Sagen nu?

2 10 Distrikter Delegeretforsamlingen Landsbestyrelsen 9 medlemmer 57 Koordinationsudvalg 215 Lokalafdelinger Sekretariatet Landsorganisationen Ældre Sagens struktur 215 lokalafdelinger fordelt i landets 98 kommuner. Afdelingerne er unikke og har hver deres måde at drive foreningsliv på. Vi er én forening dvs. at medlemmerne har mulighed for at benytte sig af tilbud i alle 215 lokalafdelinger, men er registreret i den lokalafdeling, hvor deres bopæl ligger. Lokalafdelingen ledes af en lokalbestyrelse, som vælges på årsmødet i marts måned. Bestyrelsen består af 5, 7 eller 9 medlemmer + et antal suppleanter. 10 distrikter har som formål at være forum for erfarings- og ideudvikling, og at skabe rum for netværksdannelse og vidensdeling for frivillige i distriktets geografi. Derudover er der vide muligheder for de 10 distrikter til selv at sætte dagsordenen for deres virke. Distriktet ledes af en distriktsledelse, som vælges hvert år i april. 57 koordinationsudvalg har som opgave at koordinere den lokale indsats i kommuner med mere end én ÆS lokalafdeling. Det gælder især den ældrepolitiske indsats og kontakten til offentlige myndigheder. I kommuner med kun én lokalafdeling (solitære afdelinger) varetager lokalbestyrelsen disse opgaver. Delegeretforsamlingen er Ældre Sagens øverste myndighed her besluttes fx visioner og strategiplaner for foreningens fremtidige virke. Her besluttes kontingentet, her kan Vedtægten ændres og her vælges landsbestyrelsen. Alle 215 lokalformænd + de 9 medlemmer af landsbestyrelsen er delegerede. Landsbestyrelsen består af 9 medlemmer, som vælges for 3-årige perioder. Alle bestyrelsesposter lokalt og på landsplan bestrides af frivillige og er ulønnede poster. 1 Drøft med en makker, om I ved, hvem der er jeres lokalformand, og hvem du kan kontakte i lokalbestyrelsen, hvis du har spørgsmål 2. Hvad hedder Ældre Sagens nuværende landsformand? 3. Har du nogensinde selv deltaget på et af lokalafdelingens årsmøder? 4. Har du nogensinde selv deltaget i organisatorisk arbejde f.eks. siddet i en bestyrelse i en boligforening, været frivillig fodboldtræner eller lign.?

3 Medlemmer nationalt og lokalt Medlemmer af Ældre Sagen er medlemmer i landsforeningen Ældre Sagen. Medlemsskabet er således landsdækkende, men man registreres efter sin bopæl, og dermed under den lokalafdeling, der geografisk omfatter ens adresse. Medlemstallet. Siden starten er Ældre Sagens medlemstal vokset kraftigt år efter år. I løbet af de første tre måneder af 1987 meldte næsten sig ind. Op gennem 90 erne fortsatte væksten og landsforeningen gik ind i det nye årtusinde med medlemmer. Ved 25 års jubilæet i 2011 havde Ældre Sagen næsten medlemmer og frivillige. I juni 2017 er tallene medlemmer og næsten frivillige (helt aktuelle tal finder du på Frivilligportalen). Vores lokalafdeling er én ud af i alt 215. Vi har i dag medlemmer og frivillige (find aktuelle tal på Frivilligportalen). Vores afdeling blev etableret i 19 Og hører til i Ældre Sagens distrikt. Lokalafdelingerne hed oprindelig lokalkomiteer, og de første 46 blev etableret i Herefter kom nye lokalafdelinger til, efterhånden som medlemstallet i kommuner og lokalsamfund voksede. Efter kommunalreformen i 2007 blev der behov for at etablere Koordinationsudvalg i kommuner med mere end én lokalafdeling. Ældre Sagen har 10 distrikter (6 i vest og 4 øst for Storebælt) De har hver mellem 14 og 30 lokalafdelinger. 1. Fortæl om jeres medlemstilgang og hvordan I tager mod nye medlemmer fx om I holder medlemsmøder eller sender velkomstbrev til nye medlemmer. 2. Hvornår er du/i selv blevet medlem af Ældre Sagen (husk du kan godt være frivillig i ÆS uden at være medlem dog ikke hvis du vil være frivillig i bestyrelsen). 3. Er I en lokalafdeling med flere naboafdelinger i samme kommune og et Koordinationsudvalg så kan det eventuelt være relevant at fortælle lidt om, hvordan I arbejder sammen.

4 Frivillige skaber livskvalitet for medborgere og for sig selv Omdrejningspunktet: I Ældre Sagens 215 lokalafdelinger er det vores mange engagerede og dedikerede frivillige, som dagligt skaber livskvalitet for rigtig mange ældre mennesker. Samtidig oplever frivillige at være en del af et netværk og føler deres indsats gør en forskel. Det skaber mening i ens eget liv. På landplan og lokalt: Vi bliver flere frivillige nu er der på landsplan og i vores lokalafdeling er vi antal frivillige (tjek tallet på Frivilligportalen). Der er uendeligt mange muligheder for at blive en del af et meningsfuldt fællesskab og hvert år arrangerer frivillige ca forskellige aktiviteter til glæde og gavn. 1. Hvilke aktiviteter kender du/i som Ældre Sagen står for? 2. Er der områder/aktiviteter som du/i særligt har interesse for? 3. Er der nogle nye aktiviteter, som du/i drømmer om at starte op? 4. Hvordan vil du/i gerne involveres (er der fx ønsker om 1:1 aktivitet, del af gruppe, ad-hoc frivillig osv.)?

5 Sociale aktiviteter Aktiviteter og arrangementer Ældrepolitisk indsats Lokalafdelingens opgaver kan samles i 3 overskrifter Sociale aktiviteter også kaldet netværksarbejde eller social-humanitær (SH) indsats er den største indsats i det lokale arbejde. Og over frivillige bidrager på landsplan til at løfte indsatsen på de mange områder mest kendt er nok vores besøgsvenner men, gå med - spise plejehjems motions- og demensvenner, bidrager også ligesom handymænd, bisiddere og mange andre aktiviteter er med i den mangfoldige palet af socialhumanitære aktiviteter. Udover sociale aktiviteter har vi mere end 2000 IT-frivillige og 2000 motionsfrivillige og 600 frivillige, der hygger med børn i skoler og børnehaver. Ældre politisk indsats eller lokal indflydelse. Medlemmerne regner med, at Ældre Sagen kæmper for de svageste ældre på landsplan og lokalt. Og der er nok at tage fat i rundt omkring, hvor velfærden er under pres, og kommunerne sparer på hjælp og pleje til de mest sårbare ældre. Lokalafdelingerne ved, hvor skoen trykker lokalt - bl.a. fordi vores mange frivillige lægger ører og øjne til konsekvenserne af nedskæringer og via den tætte kontakt til lokalafdelingens mange medlemmer. På baggrund af den viden som lokalafdelingerne har, forsøger lokalafdelingen at forbedre ældres forhold i kommunen. I kommuner med flere end en lokalafdeling, er der dannet et Koordinationsudvalg, så Ældre Sagen altid står samlet og taler med en stemme i kommunen. Aktiviteter og arrangementer ÆS står for over lokale arrangementer fordelt rundt i det ganske land. Der er en mangfoldighed i udbuddet, og det er suverænt den lokale afdeling, der bestemmer, hvilke aktiviteter der udbydes. Eksempelvis spænder det fra foredrag, over ture/rejser til søndagscafeer og motionsaktiviteter. Det økonomiske fundament for aktiviteter i lokalafdelingerne er baseret dels på kontingentmidler, deltagerbetaling og kommunale tilskud til sociale aktiviteter ( 18). Kontingentandelen til lokalafdelingerne beregnes på grundlag af antal medlemmer (medlemmer x sats) i en kommune plus et arealtillæg (km2 x sats). Det samlede beløb til en kommune fordeles mellem lokalafdelingerne og koordinationsudvalget efter en fordelingsnøgle, som koordinationsudvalget fastlægger. Forslag til dialog: 1. Spørg hvilke aktiviteter de nye frivillige særligt kender og er interesseret i at høre mere om. 2. Giv eksempler på aktiviteter I har i dag spørg/drøft om der er nye ideer til fremtidige aktiviteter. 3. Er der noget, der overrasker dig i forhold til, hvad du vidste i forvejen om Ældre Sagen nationalt eller lokalt?

6 Nærvær Indsigt Handlekraft Værdier Ældre Sagen bygger på 3 værdier, som er en slags leveregler. Vi forstår værdierne som: Nærvær: Indsigt: Handlekraft: Vi engagerer os i mennesker og lytter til den enkelte. Vi udbygger og udvikle vores viden i dybden og i bredden. Vi tager ansvar ved at omsætte viden og erfaring til handling. Vi har viljen og evnen til at gøre en klar forskel og få ting til at ske. Eksempelvis hører og ser frivillige lokalt, hvordan borgere lades i stikken, når det gælder værdig pleje. Den indsigt kan bruges lokalt til at udfordre kommunens ansvarlige - og nationalt kan vi bringe spørgsmål til relevante ministre og selv iværksætte initiativer. Folkebevægelsen mod ensomhed er et eksempel på Ældre Sagens handlekraft som reaktion på nærvær og indsigt i, at der er bekymrende mange ældre ensomme i Danmark. 1. Hvordan opfatter I ordene, nærvær, indsigt og handlekraft? 2. Er der eksempler I kan komme i tanke om, hvor I ser de 3 værdier praktiseres lokalt? 3. Er der ideer til emner/områder som I synes skal prioriteres lokalt (med afsæt i værdierne)?

7 Trygt Nemt Motiverende Frivillig i Ældre Sagen Det skal være nemt, trygt og motiverende at være frivillig i Ældre Sagen. Nemt Trygt Motiverende fordi frivilligheden drives af lyst. Og det skal være forbundet med glæde og give mening at være frivillig i ÆS. Og det er afgørende for frivilliges engagement, at det er ukompliceret at komme i gang, og nemt at finde ud at være frivillig uagtet hvilken frivillig opgave du påtager dig. fordi frivillige får en introduktion til det at være frivillig, så de hurtigt føler, de har styr på, hvad de skal, hvem de kan henvende sig til og er klar over, hvordan rammerne for deres frivillige indsats er. Det betyder også, at der skal afstemmes forventninger helt fra starten. Særligt for frivillige, som kommer ud i borgernes hjem skal der etableres kontakt til områdets kontaktperson, så der underskrives en aftale om det at komme i private hjem fx den social- humanitære aftale. (Og alle frivillige er dækket af Ældre Sagens forsikring i forbindelse med at udføre frivillig indsats i regi af Ældre Sagen hvis særlig interesse for emnet, så tjek Frivilligportalen for yderligere info). fordi man som frivillig i ÆS har indflydelse på sin frivillige opgave, tilbydes relevante kurser og temadage og bliver en del af et stort fællesskab og netværk. Frivillige skal opleve, at deres frivillige indsats bliver anerkendt og føle sig set og hørt. Frivillige ledes af frivillige og kan påtage sig opgaver, men aldrig pålægges uønskede opgaver. Og møder man udfordringer og har brug for hjælp, ved man altid, hvor og hvem man kan henvende sig til. Forslag til dialog spørgsmål: 1. Snak sammen parvis eller 3 og 3 i 5 10 min. a) Hvordan fik du ideen til at blive frivillig i ÆS? b) Hvilke opgaver har du særlig lyst til at påtage dig? c) Er der noget, du gerne vil spørge om? 2. Opsamling i plenum Sørge for at alle er klar over næste step, når de går fra velkomstarrangementet.

8 Åben for alle over 18 år Uafhængig af partipolitik Medlemsstyret Formål Ældres talerør Etnisk og religiøst neutrale Et godt liv hele livet - det er Ældre Sagens mission hele livets længde i alle livets facetter og i sammenhæng med Ældre Sagen: fokus er på anden halvdel af livet. Formål: Idegrundlag: Ældre Sagen er stiftet med det formål at virke for ældres sag, at sikre medindflydelse og medbestemmelse, at opnå størst mulig tilslutning i befolkningen, tale ældres sag for regering og folketing kommuner og regioner, at medvirke til at sikre ældres frihed og forudsætninger for at klare sig selv bedst og længst muligt på egne betingelser, så de har mulighed for livskvalitet og ligeværdighed. Det er uddrag af vores formål (se eventuelt 2 i Ældre Sagens vedtægt). Helt fra starten af Ældre Sagens historie blev der formuleret et idegrundlag, som fortsat lever og er en del af vores selvforståelse. Det er grundlaget for at opfylde vores formål. Vi er åbne for alle over 18 år vi er medlemsstyret gennem lokalafdelingerne og delegeretforsamlingen, vi er etnisk og religiøst neutrale, ligesom vi er uafhængige af partipolitik. Fællesskaber er en vigtig del i Ældre Sagen alle har brug for at være en del af et fællesskab. Vi kæmper for en god sag det siger vores medlemmer, og de lægger vægt på den indflydelse, vi har nationalt og lokalt. Medlemmerne er grundlaget i Ældre Sagens arbejde jo flere medlemmer jo stærkere bliver den folkelige forankring. 1. Hvad tænker du om Ældre Sagens formål og idegrundlag? 2. Hvordan kender du Ældre Sagen hvad har du om hørt før i dag? 3. Er der noget i det her, der spænder ben for, at du kan være frivillig sammen med os?

9 Støtte Frivilligportal Materialer Kurser Økonomi/puljer Inspiration Sekretariatet muligheder for støtte, inspiration og værktøjer som frivillig Kurser & inspiration Støtte Materialer Der er forskellige tilbud om kurser, temadage og andre læringsaktiviteter, som du kan benytte til at hente inspiration til din frivillige indsats. Det er altid gratis at deltage på Ældre Sagens kurser. Der tilbydes også mange kurser og temadage i distrikterne. Uanset hvilken frivilligopgave du varetager, vil der være mulighed for at hente hjælp og støtte i sekretariatet. Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til Frivilligafdelingens konsulenter se Frivilligportalen for at finde den rette at kontakte. Frivilligportalen er det sted på Ældre Sagens hjemmeside, hvor der er samlet en masse brugbare informationer til frivillige. Når du er registreret som frivillig, vil du modtage relevante materialer indenfor det frivilligområde, du beskæftiger dig med. Derudover modtager alle AKTIV, som er vores blad til frivillige, det udkommer 4 gange årligt. Der kan abonneres på en række nyhedsbreve - fx kan Internt være relevant for mange frivillige uanset frivilligopgave. Frivilligportal Du kan som frivillig frit benytte Frivilligportalen, hvor alt relevant materiale indenfor Ældre Sagens aktiviteter findes og løbende holdes opdateret. (Vis gerne Frivilligportalen, hvis der er tid og netadgang). Økonomi Puljer Frivillige i Ældre Sagen er ulønnede det gælder alle frivilligopgaver. Ældre Sagen har et princip om, at frivillige som udgangspunkt holdes omkostningsfri. Det betyder, at du får refunderet udgifter til fx transport til møder, kurser mm. Ligesom lokalafdelingen har mulighed for at dække andre forbundne udgifter med din frivillige indsats. Det er den enkelte lokalafdelings bestyrelse, der bestemmer vilkårene lokalt. I Ældre Sagen har vi en række puljer, som lokalafdelingerne kan søge, hvis I gerne vil starte nye aktiviteter. Eksempelvis er der særlige søgepuljer indenfor motion, IT, det sociale område og det ældrepolitiske felt info findes på Frivilligportalen om aktuelle puljer. Så har du en god idé, er der stor chance for at hente midler til at komme i gang. 1. Drøft med en makker hvilke informationer der er brug for at få uddybet opsamling i plenum 2. Er der særlige områder som deltagerne ønsker at tale mere om - eller ønsker yderligere materiale om så aftal hvordan I følger op eventuelt henvises til en af sekretariatets konsulenter eller få mail/tlf. som sekretariatet så kan kontakte.

Velkommen. social-humanitære frivillige. til startkursus for. 16-04-2008 Ældre Sagen master 1

Velkommen. social-humanitære frivillige. til startkursus for. 16-04-2008 Ældre Sagen master 1 Velkommen til startkursus for social-humanitære frivillige 16-04-2008 Ældre Sagen master 1 Formålet med startkurset er: at give en introduktion til det social-humanitære område, så man kommer til at føle

Læs mere

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP

Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Nyt liv til det at blive gammel EN VISION FOR ÆLDRE MED BRUG FOR HJÆLP Forord I Ældre Sagen har vi talt med ældre mennesker, der modtager hjælp, om, hvad et værdigt liv er for dem. Vi har blandt andet

Læs mere

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen og KV17 Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen ikke så ringe Ældre Sagen har 796.000 medlemmer 35 % af 50+ er medlem 56 % af 65+ er medlem 61 % af

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Et fælles grundlag Frivilligpolitikken beskriver de værdimæssige afsæt og de organisatoriske rammer for Dansk Flygtningehjælps

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig

DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS. FRivilligpolitik. Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig 1 DANSK FLYGTNINGEHJÆLPS FRivilligpolitik Dansk Flygtningehjælp flygtning.dk/frivillig Det værdimæssige afsæt Dansk Flygtningehjælp er en privat humanitær organisation, som arbejder på baggrund af humanitære

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Miljøudvalget 15.11.2012 Sag 99, bilag 1 02.10.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013.

Læs mere

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde Ældre Sagens frivillige indsats til gensidig glæde Nærvær, tryghed og netværk Ældre Sagens mere end 10.500 frivillige gør dagligt en kæmpe indsats for at skabe indhold og livskvalitet i andre menneskers

Læs mere

Grundbog for frivillige i det sociale område

Grundbog for frivillige i det sociale område Grundbog for frivillige i det sociale område Indhold Grundbog for frivillige i det sociale område 3 Ældre Sagens mission: Et godt liv - hele livet 4 Ældre Sagens vision 4 Ældre Sagens værdigrundlag 4 Frivillige

Læs mere

INDLEDNING KORT OM DISTRIKTERNE IT-KOORDINATORERNES ROLLE OG OPGAVER ØKONOMI

INDLEDNING KORT OM DISTRIKTERNE IT-KOORDINATORERNES ROLLE OG OPGAVER ØKONOMI 2018 1 2 INDHOLD INDLEDNING... 4 KORT OM DISTRIKTERNE... 4 IT-KOORDINATORERNES ROLLE OG OPGAVER... 6 ØKONOMI... 6 It-distriktspuljen... 6 Økonomi i distrikterne... 8 DET GODE ARRANGEMENT... 8 SAMARBEJDE

Læs mere

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg. Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april 2015 1 af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i 2014. Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.) Ud over hvad koordinatorerne lige har berettet, vil

Læs mere

Distriktsmøde torsdag d. 7. maj 2015. Nye lokalbestyrelsesformænd og bestyrelsesmedlemmer

Distriktsmøde torsdag d. 7. maj 2015. Nye lokalbestyrelsesformænd og bestyrelsesmedlemmer Distrikt 3 Distriktsmøde torsdag d. 7. maj 2015 Nye lokalbestyrelsesformænd og bestyrelsesmedlemmer Velkomst ved Distriktsformand Erik Jørgensen. Vester allé 8, Aarhus C Velkommen til dette møde for nye

Læs mere

Grundbog for frivillige i det sociale arbejde

Grundbog for frivillige i det sociale arbejde Grundbog for frivillige i det sociale arbejde 1 Redaktion: Frivilligafdelingen Grafik/design: Ole Leif og Ida Magdalene Illustrationer: Niels Poulsen August 2011, opdateret 2014 2 Grundbog for frivillige

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Forord Livsmod, glæde, handlekraft og kvalitet. Det er nøgleordene i arbejdet for og blandt ældre og handicappede. Det er bærende

Læs mere

Ældre Sagens Formandsundersøgelse 2011. Sammenfattende præsentation af resultater fra spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterview

Ældre Sagens Formandsundersøgelse 2011. Sammenfattende præsentation af resultater fra spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterview Ældre Sagens Formandsundersøgelse 2011 Sammenfattende præsentation af resultater fra spørgeskemaundersøgelse og fokusgruppeinterview Formål og metode Formål: At undersøge tilfredsheden med samarbejdet

Læs mere

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors

Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Ny organisering i Ungdommens Røde Kors Vores nuværende struktur stammer tilbage fra 2009. I forbindelse med strategiprocessen i 2015 blev det tydeligt, at vi i Ungdommens Røde Kors havde svært ved at byde

Læs mere

Vedtægter for International Medical Cooperation Committee Odense

Vedtægter for International Medical Cooperation Committee Odense Vedtægter for International Medical Cooperation Committee Odense Vedtægter for... 1 International Medical Cooperation Committee Odense... 1 Kapitel 1: Navn og relationer... 2 Kapitel 2: Vision og formål...

Læs mere

Årsmøde Distrikt 3. Beretning

Årsmøde Distrikt 3. Beretning Årsmøde 2015 Distrikt 3 Beretning I november afholdt ÆldreSagens landsforening årsmøde, delegeret forsamlingen, i marts var det lokalforeningerne som afholdt årsmøder. Her i april er det så blevet distrikternes

Læs mere

Årsmøde Distrikt April Hotel Søgården, Brørup

Årsmøde Distrikt April Hotel Søgården, Brørup Årsmøde Distrikt 4 19. April 2017 - Hotel Søgården, Brørup Dagsorden Velkomst og sang Valg af dirigent Godkendelse af dagsorden Beretning om distriktets virksomhed Forelæggelse af distriktets regnskab

Læs mere

GODE ARRANGEMENT SAMARBEJDE MED SEKRETARIATET

GODE ARRANGEMENT SAMARBEJDE MED SEKRETARIATET 2019 1 INDHOLD INDLEDNING... 3 KORT OM DISTRIKTERNE... 3 ØKONOMI... 5 It-distriktspuljen... 5 Økonomi i distrikterne... 7 DET GODE ARRANGEMENT... 8 SAMARBEJDE MED SEKRETARIATET... 9 Konsulenterne i Frivilligafdelingen...

Læs mere

Vedtægter for IMCC. International Medical Cooperation Committee. Odense. Revideret

Vedtægter for IMCC. International Medical Cooperation Committee. Odense. Revideret Vedtægter for IMCC International Medical Cooperation Committee Odense Revideret 12.11.14 Indhold Kapitel 1: Navn og relationer... 3 1 Navn... 3 2 Relationer... 3 Kapitel 2: Vision og formål... 3 3 Vision

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Har I plads til unge i jeres forening?

Har I plads til unge i jeres forening? Artikel 22. juni 2018 Har I plads til unge i jeres forening? Af Mette Wang, rådgiver og konsulent på Center for Frivilligt Socialt Arbejde At engagere unge frivillige kræver, at I har mod på at se jeres

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg Samarbejdsrammer for frivillighed Indholdsfortegnelse Hvorfor samarbejde?... 2 Hvorfor samarbejdsrammer?... 3 Muligheder... 4 Det særlige ved frivillighed... 5 Kommunikation og fælles mål... 6 Anerkendelse

Læs mere

Vedtægt. Ældre Sagens vedtægt godkendes af delegeretforsamlingen. Læs Ældre Sagens vedtægt her

Vedtægt. Ældre Sagens vedtægt godkendes af delegeretforsamlingen. Læs Ældre Sagens vedtægt her Vedtægt Ældre Sagens vedtægt godkendes af delegeretforsamlingen. Læs Ældre Sagens vedtægt her Kap. I. Navn og formål mv. 1. Navn, hjemsted og stiftelse Foreningens navn er Landsforeningen Ældre Sagen.

Læs mere

IMCC Lokalafdeling Århus VEDTÆGTER

IMCC Lokalafdeling Århus VEDTÆGTER IMCC Lokalafdeling Århus VEDTÆGTER Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Navn og relationer... 2 1 Navn... 2 2 Relationer... 2 Kapitel 2: Vision, mission og værdier... 2 3 Vision... 2 4 Mission og værdier...

Læs mere

Vedtægter for IMCC Esbjerg

Vedtægter for IMCC Esbjerg Vedtægter for IMCC Esbjerg Kapitel 1: Navn og relationer 1 Navn Lokalafdelingens navn er International Medical Cooperation Committee Esbjerg, forkortet og betegnet IMCC Esbjerg. 2 Relationer 1. IMCC Esbjerg

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

Årsmøde Torsdag den 14.april

Årsmøde Torsdag den 14.april . Distrikt 3 Årsmøde 2016. Torsdag den 14.april Formanden bød velkommen specielt til de nye lokalafdelings formænd, der er her for første gang i deres nye rolle. Ligeledes velkommen til underdirektør Dorthe

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Mundtlig beretning årsmøde i DGI Sydøstjylland. Som sidste år vil jeg starte beretningen med at rose!

Mundtlig beretning årsmøde i DGI Sydøstjylland. Som sidste år vil jeg starte beretningen med at rose! Mundtlig beretning årsmøde i DGI Sydøstjylland Som sidste år vil jeg starte beretningen med at rose! Vores udvalg, der organiserer idrætterne, har fortsat det hårde, men flotte arbejde med at være omkostningsbeviste

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED

SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED SJOVT SAMMEN SAGEN WORKSHOP PÅ DIALOGMØDE OM FRIVILLIGHED 04.12.18 PROGRAM Velkommen Hvem er du? / Hvem er vi? Kort oplæg og øvelser Hvem er de frivillige? Anledning, behov og motiver for engagement i

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018 Danske Ældreråd - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd Historien - kort 1/1 1999 - Lov om Ældreråd - alle kommuner skal etablere et råd. 21/1 1999 Danske Ældreråd (Sammenslutningen af Ældreråd)

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

DGU Udviklingskonference 2014 Ø Kort om Ældre Sagen Ø Frivillige i tal Ø Strategi for arbejde med frivilligheden - RUFA

DGU Udviklingskonference 2014 Ø Kort om Ældre Sagen Ø Frivillige i tal Ø Strategi for arbejde med frivilligheden - RUFA DGU Udviklingskonference 2014 Ø Kort om Ældre Sagen Ø Frivillige i tal Ø Strategi for arbejde med frivilligheden - RUFA Sundheds- og Idrætskonsulent Karin Schultz, Ældre Sagen Ældre Sagen er en landsforening

Læs mere

Ældre Sagens Frivilligpolitik

Ældre Sagens Frivilligpolitik Ældre Sagens Frivilligpolitik 2015 15.08 Frivilligpolitik DINkepler.indd 1 Maj 2015 18/09/15 13.41 Indhold 3 Slip frivilligheden løs! 5 Indledning 6 Frivillighed er unik, uvurderlig og uerstattelig 7 Frivilligheden

Læs mere

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige

GUIDE. Rekruttering af unge frivillige GUIDE Rekruttering af unge frivillige Udskrevet: 2016 Indhold Rekruttering af unge frivillige...................................................... 3 Fakta og tal om unges frivillige engagement..........................................

Læs mere

Formandsmøde 9. nov. 2016

Formandsmøde 9. nov. 2016 Distrikt 4 Sydjylland Formandsmøde 9. nov. 2016 Afbud: Billund, Fanø, Fredericia, Helle, Varde Referat: Formanden bød velkommen, og vi sang Jens Vejmand. Drøftelse af det til delegeretforsamlingen udsendte

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Den gode gruppe Hvorfor, hvornår og hvordan?

Den gode gruppe Hvorfor, hvornår og hvordan? Den gode gruppe Hvorfor, hvornår og hvordan? Et inspirations- og vejledningspapir Indledning De bedste resultater kommer ofte via samarbejde på kryds og tværs af organisationen mellem frivillige, lokalkomiteer,

Læs mere

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige

AD HOC FRIVILLIGE. fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår. En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats på fleksible vilkår En guide til det lokale arbejde med ad hoc frivillige AD HOC FRIVILLIGE fremtidens frivillige vil gerne gøre en indsats

Læs mere

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014

Høringsmateriale. Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 Høringsmateriale Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2014 FORORD Fællesskabets børn morgendagens samfund Jeg er meget stolt af, at kunne præsentere Struer Kommunes sammenhængende børne- og ungepolitik,

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Forretningsorden for Distrikt 6 Fyn

Forretningsorden for Distrikt 6 Fyn Forretningsorden for Distrikt 6 Fyn Gældende fra årsmødet den 19. februar 2018 Distrikt 6 Fyn Middelfart kommune Nordfyn kommune Assens kommune omfatter 15 lokalafdelinger: Middelfart lokalafdeling Nordfyn

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Kære PR-frivillig. Kender du nogen? Vi søger cases: Landsdækkende kampagne i uge 40: Pas på pårørende

Kære PR-frivillig. Kender du nogen? Vi søger cases: Landsdækkende kampagne i uge 40: Pas på pårørende Kære PR-frivillig Det ser ud til, at I kan bruge PR-nyhedsmailen. Vi har fået gode henvendelser fra jer spørgsmål, ønsker til hjælp med pressemeddelelser og mails med artikler, I har fået i pressen. Ikke

Læs mere

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse 2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse AF FREDERIK FREDSLUND-ANDERSEN OM FORFATTEREN Frederik Fredslund-Andersen er chefkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor han rådgiver

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber

Politik for fritid, frivillighed og sundhed. Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed Fællesskaber Politik for fritid, frivillighed og sundhed - fællesskab Politik for fritid, frivillighed og sundhed fællesskab er en af tre politikker for Lemvig

Læs mere

Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset

Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset Frivillighedsudvalg Referat Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset Pkt. Tekst Side 49 Budget/regnskab 1 50 Fastsættelse af møder i 2016. 1 51 Lukket punkt: Cafe Kilen 1 52 Lukket punkt:

Læs mere

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv

Råmateriale fra workshops Odense, d. 16. januar Kommuneperspektiv Kommuneperspektiv Inddragelse skal være konkret og tage udgangspunkt i borgeres særlige kompetencer Kommunen skal ikke inddrage på politik og strateginiveau, men være gode til at dele inddragelsen op i

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Frivilliges indsats nytter og rykker Ældre Sagen har rundet 847.000 medlemmer og 19.599 frivillige. Vores mange frivillige er forudsætningen

Læs mere

Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen

Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen Perspektiver på fremtidens medlemmer - Hvad skal vores rolle være? Johanne Rao Jensen Landsformand for Yngresagen Nye rammer, nye muligheder, nye dagsordener Frem mod 2020 vil den digitale omstilling af

Læs mere

Kurser for frivillige

Kurser for frivillige Kurser for frivillige afholdt i og uden for Mødrehjælpen Forord... 3 Kurser for frivillige i bestyrelser... 3... 3 Ret og pligt for nye bestyrelsesmedlemmer... 3 Introduktion for nye kasserere... 4 Kurser

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Ældre Sagen Vordingborg og Omegn Årsmøde 2016 1

Ældre Sagen Vordingborg og Omegn Årsmøde 2016 1 1. Valg af dirigent 2. Beretning om lokalbestyrelsens og koordinationsudvalgets virksomhed til godkendelse. 3. Lokalafdelingens regnskab til udtalelse 4. Orientering om lokalafdelingens fremtidige virke.

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

ADHD-foreningens Frivilligpolitik

ADHD-foreningens Frivilligpolitik ADHD-foreningens Frivilligpolitik Velkommen her hos os I ADHD-foreningen er vi glade for, at du og de andre frivillige i foreningen har valgt at bruge jeres tid og kompetencer til at arbejde med ADHD-sagen

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

Elevarbejdet. profil 2000. Velkommen i klubben

Elevarbejdet. profil 2000. Velkommen i klubben Elevarbejdet profil 2000 Velkommen i klubben Velkommen i klubben er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Folderen retter sig mod eleverne på social- og sundhedsskolerne, så de kan få et indblik

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Værdighedspolitik. Værdier, der kendetegner. Nærvær er... Ansvarlighed er... Respekt er... samarbejdet med borgeren

Værdighedspolitik. Værdier, der kendetegner. Nærvær er... Ansvarlighed er... Respekt er... samarbejdet med borgeren Værdighedspolitik Værdighedspolitik Aalborg Kommunes værdighedspolitik tager afsæt i Ældre- og Handicapforvaltningens Vision 2020. Værdighedspolitikken består derfor af de samme værdier og pejlemærker

Læs mere

Værdighedspolitik 2018

Værdighedspolitik 2018 Værdighedspolitik 2018 2 VÆRDIGHEDSPOLITIK VÆRDIGHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 En værdig ældrepleje... 5 Forebyggelse... 6 Frivillige... 6 Livskvalitet... 7 Selvbestemmelse... 7 Kvalitet, tværfaglighed

Læs mere

Den offentlige sociale indsats udspringer typisk af lovgivningen, hvor kommunerne både har pligt til og ansvar for at varetage opgaverne.

Den offentlige sociale indsats udspringer typisk af lovgivningen, hvor kommunerne både har pligt til og ansvar for at varetage opgaverne. Frivillighedspolitik vedtaget 11. december 2012 Indholdsfortegnelse Indledning Indledning Lovgrundlag Formål Centrale begreber Frivillig indsat Frivillig organisation Frivilligt socialt arbejde Visioner

Læs mere

Opsamlende erfaringer fra workshops om Inklusion i foreninger

Opsamlende erfaringer fra workshops om Inklusion i foreninger Opsamlende erfaringer fra workshops om Inklusion i foreninger 27. november 2017 og 15. januar 2018 Dette dokument omfatter ikke alle vores erfaringer med mangfoldig inklusion fra projektets start, men

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

Kap. I. Navn og formål mv.

Kap. I. Navn og formål mv. Kap. I. Navn og formål mv. 1. Navn, hjemsted og stiftelse Foreningens navn er Landsforeningen Ældre Sagen. Foreningen er stiftet af EGV-Fonden den 14. oktober 1986 og har hjemsted i hovedstadsområdet.

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen

Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen Vedtægter for Kalaallit Røde Korsiat Landsforeningen 1. KALAALLIT RØDE KORSIAT OG RØDE KORS BEVÆGELSEN Foreningen Kalaallit Røde Korsiat er en selvstændig organisation under Røde Kors i Danmark. Kalaallit

Læs mere

Informations- og vejledningspjece. Ældre Sagens Natteravne

Informations- og vejledningspjece. Ældre Sagens Natteravne Informations- og vejledningspjece Ældre Sagens Natteravne Indledning Ældre Sagen (ÆSN) og Natteravnenes Landssekretariat har i oktober 2010 indgået en landsdækkende samarbejdsaftale. Dette giver Ældre

Læs mere

I Hobro gemmer de udklip i scrapbogen. 680 omtaler. Tak for bidrag. Kære PR- og ældrepolitisk frivillig

I Hobro gemmer de udklip i scrapbogen. 680 omtaler. Tak for bidrag. Kære PR- og ældrepolitisk frivillig Kære PR- og ældrepolitisk frivillig Kommunal- og regionalvalget er nu veloverstået. Valgresultatet er gjort op, borgmestrene valgt, og kommunalbestyrelserne har konstitueret sig. Nu skal vi her i Ældre

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Vedtægt. for Landsforeningen. Januar 2019

Vedtægt. for Landsforeningen. Januar 2019 Vedtægt 2019 for Landsforeningen Januar 2019 Kap. I. Navn og formål mv. 1. Navn, hjemsted og stiftelse Foreningens navn er Landsforeningen Ældre Sagen. Foreningen er stiftet af EGV-Fonden den 14. oktober

Læs mere

Horsens Kommunes værdighedspolitik

Horsens Kommunes værdighedspolitik Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.00.00-P22-2-15 Dato: 19.5.2016 Horsens Kommunes værdighedspolitik 1 HORSENS KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK VELFÆRD

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Årsmøde Distrikt April Hotel Søgården, Brørup

Årsmøde Distrikt April Hotel Søgården, Brørup Årsmøde Distrikt 4 13. April 2018 - Hotel Søgården, Brørup Dagsorden Velkomst og sang Valg af dirigent Godkendelse af dagsorden Beretning om distriktets virksomhed Forelæggelse af distriktets regnskab

Læs mere

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk

De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk De næste skridt hvordan kan man etablere det gode samarbejde? Odense d. 20. juni 2013 Anita Sørensen ans@frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde er et landsdækkende videns-, kompetence- og

Læs mere