DEN 9. NATIONALE Instruktørsamling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN 9. NATIONALE Instruktørsamling"

Transkript

1

2 DEN 9. NATIONALE Instruktørsamling

3 Den 9. nationale samling Komiteen for Sundhedsoplysning Manuskript og redaktion: Komiteen for Sundhedsoplysning Foto: Aksel Henriksen og Komiteen for Sundhedsoplysning Layout: Susanne Bjerre Lomholt Tryk: Lasertryk Alle LÆR AT TACKLES konferencehæfter kan frit downloades på

4 Forord 3 På den 9. nationale instruktørsamling, som blev afholdt den oktober på Comwell Middelfart, deltog næsten 200 instruktører og koordinatorer. Det gjorde årets samling til den hidtil største siden vores første i Årets tema var det helt centrale element i LÆR AT TACKLE nemlig rollemodelfunktionen i teori og praksis. Når man skal beskrive LÆR AT TACKLE, er noget af det første, man fortæller, at kursuslederne også er gode rollemodeller. Det er de, fordi de ved, hvor skoen trykker. De har selv gode erfaringer med at være aktive selvhjælpere og kan derfor inspirere andre i tilsvarende situation til også at blive aktive selvhjælpere. Når kursister skal sætte ord på, hvad der var godt ved deres kursusforløb, så nævner mange netop deres instruktører som kilde til inspiration og motivation. Men hvad er en god rollemodel egentlig? Og hvad kan man forvente af en god rollemodel? Det var de overordnede spørgsmål på instruktørsamlingen, hvor vi beskæftigede os med emnet fra forskellige vinkler. Deltagerne på instruktørsamlingen kunne deltage i både teoretiske og praktiske workshops. Blandt andet kunne man blive opdateret på den nyeste forskning i handleplaners betydning for kursisternes udbytte af kurserne, man kunne træne centrale metoder fra LÆR AT TACKLE, og der var mulighed for at løfte sin evne til at fortælle ens egen historie på en kort og motiverende måde. Pointerne fra alle workshops blev samlet i et foredrag på instruktørsamlingens 2. dag. Afslutningsvis inspirerede underviser og foredragsholder Lars Klingert os alle til god stresshåndtering. For den vigtigste pointe fra årets samling var netop, at en god rollemodel skal kunne håndtere sin egen situation godt. Ved at være en god selvhjælper også i forhold til håndtering af stress er man en god rollemodel for sine kursister. Man skal ikke være perfekt, men man skal være god til at finde løsninger på sine udfordringer. I dette konferencehæfte kan du læse om både workshops, foredrag og underholdning, og vi har i det hele taget forsøgt at formidle den gode stemning fra LÆR AT TACKLES 9. nationale instruktørsamling. Vi glæder os allerede meget til jubilæumssamlingen i 2016, som er vores 10. nationale instruktørsamling. Den afholdes på Hotel Nyborg Strand den 31. maj 1. juni. BEMÆRK NY DATO OG NYT HOTEL Charan Nelander Direktør Komiteen for Sundhedsoplysning

5 5 Velkommen til den 9. nationale instruktørsamling Fælles velkomst Gensynsglæden var let at få øje på, da næsten 200 instruktører og koordinatorer fra hele landet mødtes til den årlige instruktørsamling. Glade stemmer og lysende smil fyldte foyer og gange, da de mange LÆR AT TACKLE-instruktører indtog Comwell. Mens deltagerne begyndte at bevæge sig mod plenumsalen for at bliver budt velkommen af årets værter, Nicolaj Holm Ravn Faber og Malene Norborg Petersson, sitrede luften af forventning. 2 dage med læring, erfaringsudveksling og hygge ventede forude. Efter at deltagerne havde præsenteret sig for hinanden ved at fortælle om en af deres bedste LÆR AT TACKLE oplevelser, præsenterede årets værter temaet for den 9. nationale instruktørsamling: Den gode rollemodel i teori og praksis. Desuden blev de workshops, man havde mulighed for at deltage i, præsenteret. Birgitte Sabra fortalte kort om LÆR AT TACKLEs facebookside og opfordrede alle i salen til at deltage aktivt i debatten på siden og trykke på knappen Synes godt om for på denne måde at sprede kendskabet til LÆR AT TACKLE-kurserne. Gennem facebooksiden kan alle bidrage til, at endnu flere borgere hører om kurserne, så de kan få redskaber og inspiration til at leve et aktivt og godt liv på trods af langvarig eller kronisk sygdom. Herefter fulgte en opfordring til at læse og kommentere Nicolaj Fabers LÆR AT TACKLE-BLOG, som ligger på samt en opfordring til at lade sig interviewe i instruktørsamlingens videohjørne.

6 6 Når de to instruktører stiller sig op uge efter uge og underviser os selv om de også er syge så bliver man nødt til også selv at gøre noget. Kursistcitat fra evalueringen af LÆR AT TACKLE Årets Tema den gode rollemodel i teori og praksis Når Komiteens vejledere besøger LÆR AT TACKLE-kurserne ude i landet, er det tydeligt, at instruktørerne tager deres rollemodelfunktion alvorligt. De ved hvor skoen trykker og fremstår derfor som gode ligemænd og inspirerende rollemodeller. Med andre ord skaber de et helt særligt rum for inspiration og læring, som kun de kan gøre et rum, hvori de støtter deres kursister i at udvikle gode selvhjælpsfærdigheder. Da rollemodelfunktionen er et afgørende pædagogisk virkemiddel, var temaerne på årets instruktørsamling dedikeret til netop denne funktion i såvel teori som praksis. Ved at deltage i de 6 forskellige workshops kunne instruktører og koordinatorer på forskellig vis arbejde med udvikling af rollemodelfunktionen. Hver deltager fik mulighed for at besøge tre workshops.

7 7 De 6 workshops Den personlige fortælling fra en instruktør fx i forbindelse med et intromøde, et tilfældigt møde i Brugsen eller andre steder kan være udslagsgivende for, at et andet menneske får lyst til at deltage på et LÆR AT TACKLE-kursus. Derfor kunne man i fortælleværkstedet arbejde med formidling af egne erfaringer, samt hvad man som kursist kan få ud af at deltage på et LÆR AT TACKLE-kursus. Den personlige fortælling som virkemiddel I workshoppen arbejdede instruktører og koordinatorer gruppevis med at finde frem til, hvad der virker ved den personlige fortælling, ligesom der med stor iderigdom blev fremsat forslag til, hvor instruktørens personlige fortælling kan bidrage til rekruttering af nye kursister. Der blev fremsat vidt forskellige erfaringer med infomøder mv., og deltagerne kunne derfor inspirere hinanden meget konstruktivt. Alle udtrykte stor lyst til ved hjælp af personlige fortællinger at bidrage til, at flere borgere får kendskab til LÆR AT TACKLE. På baggrund af workshoppen fik flere også lyst og mod til at lade sig filme i instruktørsamlingens videohjørne, som man kan læse mere om i dette hæfte.

8 8 8

9 9 Lær dine kursister at løse problemer En god rollemodel er en instruktør, der kan inspirere sine kursister til at lave problemløsninger og blive gode selvhjælpere. Da problemløsningsredskabet er et helt centralt redskab i undervisningen og derfor bør sidde på rygraden, fokuserede denne workshop på træning af problemløsningens trin. At dette redskab er vigtigt, afspejlede sig da også i interessen for workshoppen, som lynhurtigt blev fyldt op. Temaerne var udfordringer, som deltagerne selv oplever i forbindelse med instruktørarbejdet eller omkring egne selvhjælpsopgaver. For eksempel blev der arbejdet med løsning af, hvordan man overholder tidsrammen for et kursusmodul, hvordan man konstruktivt afbryder en god debat, og hvordan man nænsomt, men bestemt, håndterer uacceptable løsningsforslag. De tre workshoprunder var alle præget af deltagernes store lyst og gejst. Deltagerne blevet bl.a. udrustet med konkrete formuleringer ift., hvordan man får spurgt ind til kursistens udfordringer. Dermed sikrer man, at det egentlige problem er identificeret, og at problemløsningen dermed bliver relevant for kursisten. Vi tør vist godt sige, at alle forlod workshoppen med nyt gå-på-mod til at lede deres kursister gennem de vigtige problemløsninger, som er en del af hver kursusgang på LÆR AT TACKLE.

10 Hvordan handleplaner giver dine kursister tro på egne evner Ud over problemløsning er handleplaner et andet helt centralt redskab på LÆR AT TACKLE-kurserne. Handleplaner er med til at øge kursisters self-efficacy (tro på egne evner), og i denne workshop blev deltagerne præsenteret for den nyeste forskning omkring handleplanernes effekt. Nogle af de ting, der blev præsenteret, lød således: Indholdet i en handleplan er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at temaet er noget, kursisten selv ønsker og selv har valgt. Dermed kan en kursist godt have den samme handleplan gennem hele kurset. Ingen plan er for lille eller forkert, så længe dens indhold er et udtryk for kursistens ønsker, og kursisten tror på, at det kan lykkes at gennemføre planen. Mindst 3 gennemførte handleplaner giver et godt udbytte af kurset. Derfor gælder det om at skabe en god atmosfære, hvor kursisterne har lyst til at dele mål og udfordringer, så flest mulige lykkes med handleplanen.

11 Efter præsentation af disse forskningsresultater var det workshopdeltagernes tur til at komme på banen. Med stor entusiasme blev det drøftet, hvad denne nye viden kan bruges til, når man er instruktører på LÆR AT TACKLE. Blandt de mange gode refleksioner var: Det er vigtigt ikke at presse kursister til at lave handleplaner. Det har betydning, hvordan vi som instruktører arbejder med vores egne handleplaner, da vi er rollemodeller for, hvordan værktøjerne kan bruges fx til at håndtere vores symptomer. Proces og succes er vigtigere end indhold. Ros og anerkendelse bør trænes. Vi behøver ikke udfordre vores kursister.

12 12 12 Sæt dit præg på den næste instruktørmanual Som instruktør på LÆR AT TACKLE-kurserne bliver man med tiden lidt af en ekspert i at anvende sin instruktørmanual. Man er derfor bedre end nogen andre hjemme i detaljerne og får et godt blik for, hvor der er rum for forbedring. Mange tidligere forbedringer i manualerne er sket på baggrund af instruktørers kommentarer. Derfor var det i år muligt at deltage i en workshop, hvor der var fokus på at dele erfaringer og fremsætte forslag til ændringer i instruktørmanualerne. Mange benyttede sig af denne mulighed, og alle kommentarerne vil blive taget i betragtning, når manualerne næste gang skal opdateres. Dermed kan vi få udviklet endnu bedre manualer til glæde for både instruktører og kursister.

13 13 Hvorfor er vores rollemodelsfunktion så vigtig? Et vigtigt element i at øge menneskers tro på egne evner (self efficacy) er gode rollemodeller. I denne workshop arbejdede deltagerne med deres rollemodelfunktion, som den udfolder sig i undervisningssituationen. Gruppevist drøftede deltagerne, hvad det indebærer at fremstå som en virkningsfuld rollemodel, samt hvordan man kan løse udfordringer i de situationer, hvor rollemodelfunktionen er i spil. Grupperne definerede bl.a. den gode rollemodel som en person, der: Laver realistiske og præcise handleplaner. Skaber mulighed for spejling. Er en troværdig og lyttende ligemand, som anerkender, er opmærksom og bruger gode eksempler. Desuden kom grupperne frem til, at nogle af rollemodellernes udfordringer kan løses ved at sparre med medinstruktør, at italesætte problemer i gruppen eller at bruge kursets metoder til løsning, fx problemløsning eller iderunder. Alt i alt var det en særdeles udbytterig workshop, hvor gode diskussioner gav ny inspiration til arbejdet på kurserne.

14 14 14 Åben workshop deltagerne styrer indholdet I trygge rammer havde deltagerne i den åbne workshop mulighed for at fremsætte personlige udfordringer eller emner, som de ønskede sparring på fra de øvrige deltagere. Både helt nyuddannede og meget erfarne instruktører bidrog aktivt til sparringsrunderne med såvel emner som konstruktive løsningsforslag. I fællesskab fandt deltagerne frem til ideer til håndtering af så vidt forskellige udfordringer som: Styring af tid. Vanskelige kursister. Uacceptable løsningsforslag. Sexistiske kommentarer fra kursister. Sikring af den gode stemning.

15 15 Videohjørnet og den gode rollemodel De mennesker, som selv har deltaget på et LÆR AT TACKLE-kursus er nu en gang bedst til at fortælle, hvad de har fået ud af kurset. Derfor var der på dette års samling etableret et videohjørne, som instruktørerne kunne besøge i pauserne. Her kunne man fortælle om sine personlige erfaringer med at deltage på et LÆR AT TACKLE-kursus. Optagelserne er vidnesbyrd om, hvad man kan få ud af kurserne. De vil i løbet af foråret 2016 blive efterredigeret og gjort offentligt tilgængelige på sociale medier og på LÆR AT TACKLEs hjemmeside. Har du som instruktør lyst til at fortælle om dine oplevelser med LÆR AT TACKLE? Så bed din medinstruktør eller koordinator om at lave en videooptagelse af dig med en smartphone. Fortæl helt kort om dit udbytte, og mail videoen til bs@sundkom.dk, så vi kan lægge den op. Måske går du viralt! Modsætninger mødes musikalsk afslutning på dagen Som fælles afslutning på instruktørsamlingens første dag blev deltagerne forkælet med et musikalsk indslag, der både var humoristisk og eftertænksomt. Under overskriften Modsætninger mødes foldede søskendeparret Marie Louise Skovhus og Jacob Balslev et musikalsk foredrag ud bestående af lige dele musik, sang og filosofiske betragtninger over livets paradokser. Indslaget var en dejlig afslutning på samlingens dag 1, og ikke mindst de mange fælles sange understregede det helt særlige fællesskab, som er kendetegnende for instruktørsamlingerne.

16 16 Festmiddag og et løfte om dans på bordene Det sociale aspekt på instruktørsamlingerne er vigtigt. Hvis det var første gang, man som instruktør deltog i en national samling, var det sandsynligvis under festmiddagen, at man for alvor opdagede, hvad det vil sige at være en del af LÆR AT TACKLE-fællesskabet. Følelsen af sammenhold og samhørighed flød frit på tværs af kommunegrænser, udfordringer og aldre. En fantastisk stemning med højlydte, befriende grin og lyden af ivrig snak fyldte alle kroge i Comwells store spisesal. Under middagen benyttede Komiteens direktør Charan Nelander lejligheden til at sige et par ord om sine egne oplevelser med at deltage på instruktørsamlingerne. For ham er det altid en stor glæde at få lov at opleve den helt særlige stemning, der præger Comwell under instruktørsamlingerne. I dette års tale lovede Charan, at der på næste års instruktørsamling skal danses på bordene under middagen. LÆR AT TACKLE har nemlig 10-års jubilæum i 2016! Charans melding vakte stor begejstring, og i skrivende stund er Komiteen allerede i fuld gang med planlægning af, hvad der skal ske til LÆR AT TACKLES 10. nationale instruktørsamling.

17 17 Fælles godmorgen Et fast punkt på instruktørsamlingens anden dag er et fælles godmorgen i plenumsalen. Her får vi gang i kroppen ved hjælp af Bevæg-dig-let-programmet fra kurset LÆR AT TACKLE kroniske smerter. I år stod masterinstruktørerne Tove og Susanne for at guide os sikkert igennem bevægelserne. Herefter gik turen ud til de forskellige workshops. Da der var mange nye ansigter på dette års instruktørsamling, var interessen for de respektive workshops lidt anderledes end først forventet. Det afstedkom fulde huse, og at enkelte derfor måtte vente til dag 2 med at deltage i den workshop, som de helst ville. Derfor var der mange, som hurtigt strøg ud af plenumsalen for at sikre sig den lille kulørte dims en farvet papirclips som sikrede adgang til den pågældende workshop. Vi håber meget, at alle fik adgang til de tre workshops, som de helst ville deltage i.

18 18 Koordinatorerne 18 - en uundværlig del af maskinrummet Intet er overflødigt i LÆR AT TACKLEs maskinrum, og nogle af de uundværlige dele af maskinrummet er kursuskoordinatorerne i de 67 kommuner, som i 2015 udbød LÆR AT TACKLE. På instruktørsamlingen fik koordinatorerne mulighed for at deltage i 2 af de 6 instruktørworkshops samt plenum-aktiviteterne. Desuden blev der dels afholdt koordinatormøde, dels koordinatorworkshop hvor særlige emner med relevans for koordinatorer blev præsenteret og drøftet. Koordinatormøde På samlingens koordinatormøde blev der bl.a. orienteret om: Status på effektevalueringer: Patientuddannelse En medicinsk teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen Lær at leve med kronisk sygdom, Dansk Sundhedsinstitut (nu KORA) LÆR AT TACKLE kroniske smerter, Aarhus Universitetshospital LÆR AT TACKLE angst og depression, Aarhus Universitetshospital LÆR AT TACKLE job og sygdom, Aarhus Universitetshospital og Det Sociale Forskningscenter for Velfærd, Foreløbige erfaringer med afholdelse af LÆR AT TACKLE-kurser i almene boligområder. Ditto på væresteder. Evalueringsresultater fra projekt om netværksdannelse blandt LÆR AT TACKLE-kursister. Koordinatorerne drøftede blandt andet, hvordan netværksdannelse blandt kursister bedst understøttes. Det blev blandt andre ting nævnt, at det er vigtigt med en tovholderfunktion og at tænke netværkene ind i eksisterende rammer og tilbud såsom frivilligcentre og lignende. Mange fremhævede, at organiseringen af netværkene afhænger af den enkelte gruppes ønsker. Værdien af at mødes på tværs af landsdele og kommunegrænser er på disse møder tydelig, og iveren efter at bidrage var stor. Heldigvis er koordinatormøderne på de årlige samlinger ikke koordinatorernes eneste mulighed for at danne et bredt netværk LÆR AT TACKLE afholder regionale netværksmøder for koordinatorer 2 gange årligt, og der er altid stor søgning til møderne.

19 19 Koordinatorworkshop Udgangspunktet for årets koordinatorworkshop var dels oplæggene om erfaringerne med LÆR AT TACKLE-kurser i almene boligområder og på væresteder fra koordinatormødet, dels erfaringerne med det nyeste kursus i kursusrækken, nemlig LÆR AT TACKLE job og sygdom. I workshoppen diskuterede man desuden, hvilke nye arenaer og målgrupper LÆR AT TACKLE kan afholdes i. På baggrund af erfaringerne med at samarbejde med beskæftigelsesområdet, det boligsociale område og væresteder fandt koordinatorerne i fællesskab frem til nye områder, man kunne opstarte indsatsen på samt de første trin i processen til at sikre, at flere mennesker får glæde af LÆR AT TACKLE-kurserne. Både Komiteen og koordinatorer fik masser af inspiration og gode ideer til nye steder og områder, hvor kommunerne med fordel kan tage fat, og hvor LÆR AT TACKLE vil være en velegnet indsats. Eksempler på nye målgrupper og områder: Unge gennem ungdomsuddannelser, ansatte i fx kommuner og virksomheder, beboere på asylog flygtningecentre, medarbejdere på plejeområdet i forhold til at nedsætte sygefravær, ældre borgere. Eksempler på de første trin: 1. Politisk og ledelsesmæssig opbakning 2. Inddragelse af andre organisationer partnerskaber 3. Fundraising

20 20 LÆR AT TACKLE på facebook LÆR AT TACKLEs facebookside er et fællesskab for både gamle og nye instruktører, kursister på LÆR AT TACKLEkurserne og andre interesserede. Desuden viser siden et billede af kursernes indhold tegnet af brugerne selv. LÆR AT TACKLEs nye facebook-flyer blev præsenteret på den 9. nationale instruktørsamling, hvor der både blev givet ros og ris. De mange input er taget til efterretning, og den endelige flyer kan ses til venstre. Siden blev liket lystigt undervejs. TAK til de mange nye følgere, som forhåbentlig vil blande sig i samtalen fremover. 20 Instruktørernes vejledningshotline - brug den gerne! Som instruktør mødes man nu og da af situationer, som det kan være rart at vende med andre. Det kan være, du er løbet ind i en vanskelig situation, du har brug for råd til at løse. Det kan også være en detalje i din manual, som du gerne vil have uddybet. Det er den slags situationer, som LÆR AT TACKLEs hotline er til for at løse! BRUG den. Den er til for dig, som er instruktør! Telefontid: Mandag fra Fredag fra

21 21 Forventninger til rollemodelfunktionen plenumoplæg ved Nicolaj Faber Som opsamling på Instruktørsamlingens forskellige workshops leverede Nicolaj Faber et levende og inspirerende plenumoplæg om årets tema: rollemodelfunktionen. Kernen i oplægget var Komiteens forventninger til de mange gode rollemodeller, som underviser i kommuner over hele landet. Som indledning til oplægget lagde Nicolaj ud med at fortælle om en oplevelse fra et informationsmøde for kommende kursister i en kommune. Her havde han særligt lagt mærke til, hvordan tilhørerne interesseret rettede sig op i stolene og skærpede blikket, når kommunens LÆR AT TACKLE-instruktører fortalte om deres egne erfaringer som kursister på kurserne et godt eksempel på, hvordan rollemodeller har stor betydning, da de kan skabe interesse og motivation hos andre for at blive bedre selvhjælpere. Rollemodelfunktionen én af de fire strategier Nicolaj opridsede fire strategier, som man bruger på LÆR AT TACKLE-kurserne til at øge kursisternes self-efficacy (tro på egne evner), nemlig brug af rollemodeller, revurdering af symptomer, gruppeeffekt samt tilegnelse af færdigheder. Den vigtigste strategi er netop rollemodelfunktionen, idet instruktørerne når de optræder som gode rollemodeller kommer i øjenhøjde med deres kursister. Det er denne ligemandsposition, som gør dem i stand til at inspirere og motivere deres kursister til at arbejde med de 3 andre strategier og dermed til at arbejde med aktiv selvhjælp.

22 22 En god rollemodel: Hviler godt i sig selv (eller arbejder med det). Er i øjenhøjde med sine kursister og ved, hvor skoen trykker (møder kursister, hvor de er). Ikke er perfekt, men som arbejder med det, der er svært (fx betyder ens handleplan meget). Ikke fylder for meget i kursuslokalet (man må max tale 1 minut om sig selv). Er sig selv og passer godt på sig selv. 22 En god rollemodel Derefter gik Nicolaj videre til at fortælle om, hvad det kræver at være en god rollemodel på kurserne. Som instruktør har man nemlig flere vigtige rollemodelsfunktioner. Dels skal man under kurset demonstrere de forskellige redskaber og teknikker, der erfaringsmæssigt har hjulpet mange med langvarig sygdom. Dels skal man som rollemodel også kunne demonstrere, at man SELV er en god selvhjælper. Men hvad forventes der af den gode selvhjælper? Og hvad forventer vi i det hele taget af en instruktør på LÆR AT TACKLE? I sine svar til spørgsmålene lagde Nicolaj vægt på, at man som instruktør ikke behøver at være perfekt. For er man perfekt, er man ikke i øjenhøjde med sine kursister. Med udgangspunkt i det første skema, som instruktørerne præsenterer deres kursister for på kurserne, viste han desuden skabelonen for, hvad Komiteen forventer af instruktørerne: De skal ligesom deres kursister tage vare på deres eget helbred, fortsætte med deres daglige aktiviteter og være opmærksomme på og tage hensyn til deres følelser. Nicolaj nævnte også, at instruktører med tiden kan møde udfordringer omkring at opretholde ligemandsprincippet og komme til at fylde for meget. For at give et godt overblik samlede Nicolaj sine pointer om, hvad der skal til for at være en god rollemodel i fem punkter. Man kan dermed definere gode rollemodeller som instruktører, der inspirerer kursisterne og skaber mulighed for gensidig spejling mellem instruktør og kursister og også kursisterne imellem. Dette bidrager til opbygning af kursisternes self-efficacy (mestringsforventning) og styrker processerne på kurserne. Til slut opfordrede Nicolaj Instruktørsamlingens deltagere til at kommentere sin blog med indlæg om erfaringer med at være rollemodel eller at møde andre rollemodeller. Se mere på bloggen:

23 23 Stress og stress-håndtering oplæg ved Lars Klingert Som afrunding på to intensive dage holdt underviser og foredragsholder Lars Klingert et sjovt og spændende oplæg om stress og stresshåndtering. Lars lagde ud med at beskrive stressens fysiske væsen Homunculus som er en figur af et menneske med angivelse af antallet af nervebaner i de forskellige kropsdele. Fødder, hænder og mund fylder uforholdsmæssigt meget, da stressens formål for urmennesker var at kunne løbe hurtigt væk, slå fra sig eller bide. Homunculus kender ikke forskel på at være fysisk eller socialt truet, så derfor har det nutidige menneske stadig samme fysiske reaktioner ved stress. Med dette udgangspunkt og aktiv inddragelse af Instruktørsamlingens deltagere fik Lars Klingert på en utrolig humoristisk måde forklaret, hvordan moderne mennesker under pres har de præcis samme reaktioner som urmennesket de flygter, spiller døde eller går i kamp. Lars Klingert afsluttede sit oplæg med en tankevækkende og sjov øvelse, som fik deltagerne til at indse rigtigheden i eller i hvert fald grine af hans pointer. Et oplæg, som både provokerede, satte gang i grinemusklerne og gav tilhørerne stof til eftertanke.

24 24 24 TAK TIL ALLE PÅ ÅRETS SAMLING Vi glæder os meget til at gense både kendte og nye ansigter til LÆR AT TACKLEs 10-årsjubilæum på instruktørsamlingen 31. maj-1. juni PÅ GENSYN!

25

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år LÆR AT TACKLE Evidens og metodeudvikling Fagligt symposium, Slagelse d. 18. januar 2019 Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år Anne Birkedal,

Læs mere

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende Som pårørende glemmer man nemt at passe på sig selv, fordi man har fokus på den syge. Kurset har givet mig værktøjer til at genstarte mit liv, så jeg igen kan komme

Læs mere

den 6. nationale Instruktørsamling

den 6. nationale Instruktørsamling den 6. nationale Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for koordinatorer og instruktører på Komiteen for Sundhedsoplysnings kurser for mennesker med langvarig sygdom Middelfart den

Læs mere

Lær at tackle job og sygdom

Lær at tackle job og sygdom Lær at tackle job og sygdom Beskæftigelsesregion Midtjylland 29. september 2014 Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning

Læs mere

FÆLLES FOR alle kurserne

FÆLLES FOR alle kurserne FÆLLES FOR alle kurserne Kursussted Sognegården v. Ølby Kirke Ølby Center 79-81 4600 Køge Yderligere information Læs mere på Køge Kommunes hjemmeside www.koege.dk/patient og på www.patientuddannelse.info

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Indhold 1 Guide til det gode samarbejde mellem instruktører 2 Forventningsafklaring 4 Forberedelsesskemaer 5 Evaluering (udover vejledning)

Læs mere

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression

Læs mere

DEN 8. NATIONALE Instruktørsamling

DEN 8. NATIONALE Instruktørsamling DEN 8. NATIONALE Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for koordinatorer og instruktører på Komiteen for Sundhedsoplysnings kurser for mennesker med langvarig sygdom Middelfart den

Læs mere

LÆR AT TACKLE hverdagen med langvarig sygdom

LÆR AT TACKLE hverdagen med langvarig sygdom LÆR AT TACKLE hverdagen med langvarig sygdom Pædagogik og underviserkompetencer v. Lea Hegaard Dunkerley Seminar Danske Ældreråds ældrepolitiske konference Nicolaj Holm Ravn Faber, Chefkonsulent 1 Disposition

Læs mere

Instruktørsamling. Kritik er noget, vi giver til hinanden. Vil du have det her æble?

Instruktørsamling. Kritik er noget, vi giver til hinanden. Vil du have det her æble? Instruktørsamling Netværk og læring for LÆR AT TACKLEs koordinatorer og instruktører Nyborg 28.-29. maj 2019 Kritik er noget, vi giver til hinanden Vil du have det her æble? DEN 13. NATIONALE Instruktørsamling

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013

Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013 Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013 Job LAB er valgt som eksponent for 1. gangs kontakten med borgeren på Kompetencecentret. Job LAB er et tre ugers indledende tilbud

Læs mere

LÆR AT TACKLE. Kronisk sygdom. Kroniske smerter. Angst og depression. eller. eller

LÆR AT TACKLE. Kronisk sygdom. Kroniske smerter. Angst og depression. eller. eller LÆR AT TACKLE Kronisk sygdom eller Kroniske smerter eller Angst og depression Kurserne giver dig inspiration og redskaber til at få en bedre hverdag. Du møder andre i samme situation. LÆR AT TACKLE kronisk

Læs mere

Lær at tackle job og sygdom

Lær at tackle job og sygdom Lær at tackle job og sygdom Sundhed og beskæftigelse 1. oktober 2015 Lea Hegaard chefkonsulent Komiteen for Sundhedsoplysning Om projektet Formål: At styrke den kommunale indsats for sygedagpengemodtagere

Læs mere

[LÆR AT TACKLE ] PATIENTUDDANNELSERNE I VEJEN KOMMUNE. Vejen Kommune

[LÆR AT TACKLE ] PATIENTUDDANNELSERNE I VEJEN KOMMUNE. Vejen Kommune 2016 Vejen Kommune Jette Holmgaard, Koordinator Lene Schramm Petersen, Gruppeleder Livsstilsafdelingen Evaluering af patientuddannelserne i Vejen Kommune 2015 Lær at tackle kroniske smerter - Lær at tackle

Læs mere

DEN 7. NATIONALE Instruktørsamling

DEN 7. NATIONALE Instruktørsamling DEN 7. NATIONALE Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for koordinatorer og instruktører på Komiteen for Sundhedsoplysnings kurser for mennesker med langvarig sygdom. Middelfart den

Læs mere

Patientuddannelse lær at leve med kronisk sygdom

Patientuddannelse lær at leve med kronisk sygdom Patientuddannelse lær at leve med kronisk sygdom Nordisk konference om egenomsorg ved kronisk sygdom 3.12.2010 kl. 9.30 17 Charan Nelander Direktør Komiteen for Sundhedsoplysning Gennemgang Kort introduktion

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Guide til rekrutteringssamtalen

Guide til rekrutteringssamtalen LÆR AT TACKLE Guide til rekrutteringssamtalen Koordinators redskab til samtalen med mulige instruktører GUIDE TIL REKRUTTERINGSSAMTALEN Koordinators redskab til samtalen med mulige instruktører Copyright

Læs mere

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

DEN 5. NATIONALE Instruktørsamling

DEN 5. NATIONALE Instruktørsamling DEN 5. NATIONALE Instruktørsamling Netværksarrangement for koordinatorer og frivillige instruktører på Lær at leve med kronisk sygdom og Lær at tackle kroniske smerter Middelfart den 3. - 4. november 2011

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab

Tag godt imod. Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet. Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Til dig, der er ansvarlig for eller deltager i et organiseret fællesskab Tag godt imod Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig

Læs mere

Kursuskalender for efteråret 2016

Kursuskalender for efteråret 2016 Lær at tackle kroniske smerter Kursuskalender for efteråret 2016 For mennesker med kroniske smerter (og pårørende), der oplever, at det er smerterne, der styrer hverdagen. Smerten fylder, så det er svært

Læs mere

LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge

LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del Bilag 84 Offentligt 13-11-2018 LÆR AT TACKLE angst og depression - for unge 1 Status 42 kommuner har forankret indsatsen Kurset er pilotafprøvet blandt unge

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

2. nationale instruktørdag for. LÆR AT LEVE med kronisk sygdom

2. nationale instruktørdag for. LÆR AT LEVE med kronisk sygdom 2. nationale instruktørdag for LÆR AT LEVE med kronisk sygdom 2. nationale instruktørdag for LÆR AT LEVE med kronisk sygdom Forfattere: Lea Aasberg og Nicolaj Holm Faber, Komiteen for Sundhedsoplysning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2. Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 2 Foto: Christian Nesgaard KURSUSMATERIALE INDLEDNING Ung 2 er en opfølgende samtale på Ung 1 og henvender sig til samme målgruppe henholdsvis seniorvæbnere eller seniorer

Læs mere

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2013 ODENSE KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister på kurset Lær at tackle kroniske smerter i Odense Kommune

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

Program for lederkursus 2011

Program for lederkursus 2011 Program for lederkursus 2011 Tirsdag den 1. marts 2011 Onsdag den 2. marts 2011 Onsdag den 13. april 2011 Tirsdag den 24. maj 2011 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Velkomst Introduktion til DiSC personprofilen.

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISK SYGDOM 2015

EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISK SYGDOM 2015 EVALUERING LÆR AT TACKLE KRONISK SYGDOM 2015 GENNEMFØRTE KURSISTER VEJEN KOMMUNE Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister, der har gennemført (dvs. deltaget på 4

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Instruktørsamling DEN 11. NATIONALE

Instruktørsamling DEN 11. NATIONALE DEN 11. NATIONALE Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for LÆR AT TACKLEs koordinatorer og instruktører. Nyborg 31. maj-1. juni 2017. DEN 11. NATIONALE Instruktørsamling Om LÆR AT

Læs mere

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk

Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel. praktikvejledning.dk Til Undervisere og medarbejdere på erhvervsskoler med opgaver i forhold til uddannelsernes praktikdel Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden www.praktikvejledning.dk

Læs mere

EVALUERING LÆR AT TACKLE ANGST OG DEPRESSION 2016 GENNEMFØRTE KURSISTER NORDDJURS KOMMUNE

EVALUERING LÆR AT TACKLE ANGST OG DEPRESSION 2016 GENNEMFØRTE KURSISTER NORDDJURS KOMMUNE EVALUERING LÆR AT TACKLE ANGST OG DEPRESSION 2016 GENNEMFØRTE KURSISTER NORDDJURS KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister, der har gennemført (dvs. deltaget

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2 Ledelse i praksis Kursusbeskrivelse hold 2 Deltag i et praksisnært kursusforløb for ledere og kommende ledere på alle ungdomsuddannelser. Forløbet henvender sig til ledere med pædagogisk ansvar både erfarne-

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Guide til det gode samarbejde mellem brugerorganisation og instruktør

Guide til det gode samarbejde mellem brugerorganisation og instruktør Guide til det gode samarbejde mellem brugerorganisation og instruktør Når brugerorganisationen indgår samarbejde med frivillige instruktører, kan der være udfordringer, som både brugerorganisation og instruktør

Læs mere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere Center for Mental Sundhed Kulturvitaminer - til borgere med stress, angst eller depression Information om kurset til rådgivere Information om kurset til rådgivere Sundheds- og Kulturforvaltningen er i

Læs mere

LÆR AT TACKLE job og sygdom

LÆR AT TACKLE job og sygdom LÆR AT TACKLE job og sygdom Gennemført (har deltaget på 4-6 moduler) Kære kursist Du har deltaget i kurset LÆR AT TACKLE job og sygdom. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema, der indeholder spørgsmål

Læs mere

Vejen mod det gode liv

Vejen mod det gode liv Vejen mod det gode liv et stærkt inspirerende kursusophold i Brandbjerg med fokus på positiv psykologi, job og trivsel. Du får indsigter og redskaber, som du ville ønske, du havde haft for mange år siden,

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6 MIZZ UNDERSTOOD DANS MOD MOBNING Niels Simon August Nicolaj WORKSHOP BESKRIVELSE Side 1 af 6 Indhold HVORFOR FÅ BESØG AF MIZZ UNDERSTOOD DRENGENE?... 3 BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER... 3 VORES SYN PÅ MOBNING...

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

KRONISKE SMERTER 2016

KRONISKE SMERTER 2016 LÆR AT TACKLE KRONISKE SMERTER 2016 GENNEMFØRTE KURSISTER NORDDJURS KOMMUNE 1 Denne rapport dækker over besvarelser fra spørgeskemaer udleveret til kursister, der har gennemført (dvs. deltaget på 4 eller

Læs mere

Lær at tackle angst og depression

Lær at tackle angst og depression Lær at tackle angst og depression Gennemført (har deltaget på 4-7 moduler) Kære kursist Du har deltaget i kurset Lær at tackle angst og depression. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema, der indeholder

Læs mere

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden praktikvejledning.dk

Læs mere

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter Fleksibel Fleksibelworkshopdag workshopdag 14. 14.jan. jan.kl.10.00-20.00 kl.10.00-20.00 Hornstrup Hornstrupkursuscenter kursuscentervejle Vejle Program 09.30 10.00 Ankomst & morgenkaffe 10.00 10.15 Fælles

Læs mere

Stress specialist & Foredragsholder

Stress specialist & Foredragsholder Stress specialist & Foredragsholder Mit mål er at give ledere og medarbejdere den bedste viden til, at håndtere og forebygge en sygemelding med stress. En sygemelding med stress har både en stor menneskelig

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Den Forebyggende Samtale om Alkohol for borgere, som er henvist dertil, fx fra almen praksis

Den Forebyggende Samtale om Alkohol for borgere, som er henvist dertil, fx fra almen praksis Dag 1 Den Forebyggende Samtale om Alkohol for borgere, som er henvist dertil, fx fra almen praksis 09:45 Kursusforløb 1 Kaffe og morgenmad Dag 1: Om alkohol 10:00 Velkommen og præsentation af kurset Hvem

Læs mere

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende

FAGLIG DAG. Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende FAGLIG DAG Politologisk introduktionskursus for førsteårsstuderende Institut for Statskundskab har i samarbejde med Center for Læring og Undervisning i efteråret 2010 gennemført en temadag om studieteknik

Læs mere

KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige!

KURSUSKATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! KATALOG Velkommen på kursus for genbrugsfrivillige! Vi er glade for at kunne tilbyde jer en række kurser. Kurserne vil forhåbentlig give jer ny inspiration til den daglige drift af butikken og motivation

Læs mere

Evaluering af 'Mindfulness '

Evaluering af 'Mindfulness ' 4. oktober 211 Evaluering af 'Mindfulness ' I perioden 13-5-211 til 16-9-211 blev kurset 'Mindfulness ' afholdt for 41 deltagere. I forbindelse med kurset er der foretaget en evaluering. Resultaterne af

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Lær at tackle angst og depression

Lær at tackle angst og depression Lær at tackle angst og depression Deltaget på tre eller færre moduler Kære kursist Du har deltaget på tre eller færre moduler på kurset Lær at tackle angst og depression. Vi vil bede dig om at udfylde

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 04.04 10.04.2018 Antal tilbagemeldinger: 184 ud af 204 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken var

Læs mere

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen

Læs mere

R E C O V E R Y KURSUS KATALOG C O L L E G E VINTER FORÅR V E J L E FOTO: HELLE FISKER

R E C O V E R Y KURSUS KATALOG C O L L E G E VINTER FORÅR V E J L E FOTO: HELLE FISKER R E C O V E R Y C O L L E G E KURSUS KATALOG VINTER FORÅR 2018 FOTO: HELLE FISKER V E J L E Velkommen til Recovery College Vejle Recovery College Vejle tilbyder kurser, workshops og lignende aktiviteter

Læs mere

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher

Trin Tid Indhold Hvem 1 15 Velkomst ved leder eller konsulent Formål med seminaret Præsentation af metode og spilleregler brug plancher Mødemateriale Anerkendende møde Formål Formålet med det anerkendende møde er at: 1. Indsamle ideer og ønsker til arbejde, trivsel og arbejdsmiljø med henblik på at få udarbejdet en handlingsplan 2. Skabe

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat)

Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) København den 2.4.2014. Jo mere læreren varierer undervisningen jo mere lærer jeg ( elevcitat) Af lektor Albert Astrup Christensen På Handelsskolen Learnmark i Horsens lykkedes det ikke altid at skabe

Læs mere

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse.

Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Foto: Jens Hemmel Tag på danseoplevelser med professionelle dansere - og få hele børnehaven i bevægelse. Et danseprojekt med otte kommuner og 39 børnehaver på Sjælland i efteråret 2010 og foråret 2011.

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du modulets relevans

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Instruktørsamling. år med LÆR AT TACKLE DEN 10. NATIONALE

Instruktørsamling. år med LÆR AT TACKLE DEN 10. NATIONALE DEN 10. NATIONALE Instruktørsamling Netværks- og opkvalificeringsarrangement for LÆR AT TACKLEs koordinatorer og instruktører. Nyborg 31. maj-1. juni 2016 10 år med LÆR AT TACKLE DEN 10. NATIONALE Instruktørsamling

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

ABC for mental sundhed. Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn

ABC for mental sundhed. Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn ABC for mental sundhed Hanna Christensen, DGI Storkøbenhavn ABC for mental sundhed ACT - Gør noget aktivt BELONG - Gør noget sammen COMMIT - Gør noget meningsfuldt Vibeke Koushede, (2018) Mental sundhed

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Støtteform A. Tilskudsmodtagere. Total. Hvem tilrettelagde uddannelsesaktiviteten? Procent Antal. Underviseren alene 4% 5

Støtteform A. Tilskudsmodtagere. Total. Hvem tilrettelagde uddannelsesaktiviteten? Procent Antal. Underviseren alene 4% 5 Bilag Indhold Støtteform A... 1 Tilskudsmodtagere... 1 Støtteform B... 9 Kurser... 9 C kurser... 20 Fyraftensmøder... 30 Netværk... 33 Støtteform C... 44 Uddannelseskonferencen... 44 Støtteform A Tilskudsmodtagere

Læs mere

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis

Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Beskrivelse af LUP, Ledelse og Udvikling i Praksis Nu med særligt fokus på akkreditering Baggrund for kurset Af flere grunde vokser behovet for ledelse og reorganisering i almen praksis. Antallet af og

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Mentor Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Som mentor skal du have lyst til at sparre, vejlede, rådgive, udfordre og inspirere med henblik

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger

Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Kursusinvitation: Rekruttering og fastholdelse af frivillige i idrætsforeninger Oktober 2014 januar 2015 VELKOMMEN til kursus i rekruttering af frivillige ledere til idrætsforeninger Frivillige ledere

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV?

SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV? SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV? Konference torsdag d. 01.03.2007 kl. 14.00-16.30. Dagens program: 14.00-14.05 Velkomst ved Christine Schmidt og Anne Marie Bull Jensen. 14.05-15.00 Foredrag ved forfatter

Læs mere

Praksiserfaringer fra mestringsgrupper

Praksiserfaringer fra mestringsgrupper Praksiserfaringer fra mestringsgrupper Fokus på unge og voksne med ADHD Torsdag den 16. maj 2019 Korsør Tine Hedegaard, ADHD-foreningen Program Hvordan arbejder vi med mestring i ADHD-foreningen? Tre mestringsforløb:

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode

Dialogspil. en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen. Hvad er en dialogmetode? dialogmetode dialogmetode Dialogspil en metode til at kortlægge og forbedre trivslen på arbejdspladsen Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen. Metoden er

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Gruppe: Udgård Emne: Musik forløb. Periode: februar/marts 2018 Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Det er værdifuldt, at børnene oplever samhørighed gennem musik,

Læs mere

Guide til det gode samarbejde mellem brugerorganisation og instruktør

Guide til det gode samarbejde mellem brugerorganisation og instruktør GUIDE TIL DET GODE SAMARBEJDE MELLEM BRUGERORGANISATION OG INSTRUKTØR PATIENTUDDANNELSE Denne guide henvender sig til brugerorganisationer, der udbyder patientuddannelseskurserne Lær at tackle samt til

Læs mere