Den formative proces i forbindelse med SSO

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den formative proces i forbindelse med SSO"

Transkript

1 Den formative proces i forbindelse med SSO Program 10:50 Indledende betragtninger om formativ evaluering/feedback ved Morten Severin 11:05 SSO-processen og den formative feedback Oplæg og små øvelser ved Jens Dahl Christensen og Morten Severin 11:45 Workshop: Hvordan arbejder man målrettet med formativ feedback i forbindelse med SSO? 12:30 Frokost SSO FIP: torsdag den 1. februar 2018

2 Formativ og summativ evaluering Summativ evaluering Bekræftende Du svarer rigtigt / forkert Anvisende Dit svar er forkert. Det rigtige svar er

3 Formativ og summativ evaluering

4 Et eksempel fra gourmetrestauranten When the cook tastes the soup, it is formative evaluation; when the dinner guest tastes the soup, it is summative evaluation.

5

6 Bennett mener, at læreren skal overveje Designe situationer, hvor eleverne kan vise, hvad de kan Det handler om at skabe meningsfulde situationer, hvor eleverne har mulighed for at vise, at de har opnået de ønskede kompetencer. I SSO-sammenhæng må det betyde, at der skal skabes en opgaveproces, hvor eleven får mulighed for at vise, hvad han / hun ved og kan (skriftligt og mundtligt). Skabe link fra resultat til elevens kompetencer Det handler om, at læreren skal være i stand til at lave et link fra, hvad eleven viser i evalueringen til at konkludere, hvilke kompetencer eleven har opnået. I SSO-sammenhæng må det betyde, at linket i vejledningsprocessen bl.a. opnås ved, at eleven løbende stilles overfor skriftlige produktkrav under vejledningen, som ikke skal bedømmes, men som er et fundament i den videre formative proces. Bruge viden til undervisning & evaluere evalueringen Læreren skal bruge sin viden fra evalueringen til at foretage didaktiske ændringer i undervisningen. I SSO-sammenhæng vil det betyde, at læreren løbende skal kunne ændre på sin måde at vejlede på, såfremt den ikke synes at fungere.

7 Formativ evaluering går hånd i hånd med feedback Feedback, som gives i relation til formativ evaluering, skal ikke forstås som kritik, bekræftelse, korrektion eller kommentering, men som fremadrettet viden om, hvordan man kan udvikle sine arbejdsprocesser og produkter. Feedback skal derfor ikke forstås som en tilbagemelding, men som en fremovermelding

8 Tre spørgsmål, som feedbacken skal besvare

9 Hvilke overvejelser To spørgsmål: gør de nordjyske gymnasier (med hf) sig? Har I allerede nu erfaringer med formativ (fremadskuende) evaluering i forbindelse med SSO? Hvilke initiativer vil I implementere for at sikre læreplanens krav om formativ evaluering i forbindelse med det nye hf?

10 Gymnasie 1: Gymnasiernes svar: I 2. hf gennemføres ca. 3 uger før SSO tre projektdage, hvor eleverne laver en mini SSO -. Her er fokus op formelle ting ift. opgaveskrivning (fodnoter, litteraturliste, abstract, motiverende indledning, konklusion, rød tråd etc.) Vi gennemfører et nyt koncept som erstatning for tutorordningen eleverne evaluerer egen indsats og dette kobles til lærernes vurdering og tutorsamtaler på baggrund af disse tilbagemeldinger.

11 Gymnasie 2: Gymnasiernes svar: Vi har forsøgt at lave en progressionsplan som starter men dansk stil (case) efter 1. praktikforløb i december 1. hf. Derefter er der en toningsopgave i et fagpakkefag og dansk i foråret 1.hf., og i 2. hf ligger historieopgaven samt SSO. På den måde skulle eleverne gerne blive rustet til at kunne skrive SSO og få styrket nogle kompetencer. Vi vil sørge for at eleverne får en formativ feedback på deres projekter i forbindelse med praktikforløbene og historieopgaven. På denne måde klædes eleverne på efter hvert forløb/ semester.

12 Gymnasie 3: Gymnasiernes svar: Når elevernes Dansk-historie opgave / KS-opgaver evalueres. Der udfyldes et evalueringsark, med forskellige fokuspunkter. Disse fokuspunkter drøftes individuelt med elever, og det sikres at de er bevidste om at forbedre disse forhold til deres SSO. Vi har haft overvejelser om at undlade karakterer for Dansk-historie opgaven / KS-opgaver i 1. HF, men der har været delte meninger herom. Vi vil forsætte det formative fokus som vi allerede arbejder ud fra, samt eventuelt forbedre det med nye gode input fra FIP-kurset.

13 Gymnasie 4 : Gymnasiernes svar: Vi har gennem de seneste år forsøgt os med en løselig progressionsplan især i fagene dansk og historie, men den har primært haft fokus på indholdselementer og mindre på en aktiv inddragelse af formativ evaluering. Endvidere har vi en vejledningsdag skemalagt i januar med fokus på informationssøgning, foreløbig disposition og afgrænsninger. I selve skriveperioden har vi skriveværksted, som er meget besøgt (80-90 %), og hvor eleverne er tæt på vejlederne Vi har fået tildelt midler til et årsprojekt omkring udarbejdelse af progressionsplan omkring skriftlighed ifm. formativ evaluering. Ideen er, at den gradvist skal indføre eleverne i kunsten at skrive en SSO, men også, at eleverne bliver fortrolige med den formative evaluering som evalueringsform. Såvel praktikperioder som interesserede fag skal indgå (fagpakkefag, historie, engelsk, nf og dansk).

14 Det praktiske: Den formative feedback Formålet med den formative feedback er naturligvis at give eleven de bedste forudsætninger for at præstere ifm. SSOskrivningen. Det gælder altså om at eleven får redskaberne til at tackle de udfordringer som SSO en stiller dem overfor. For at kunne bruge redskaberne skal udfordringerne derfor være håndterbare.

15 Eksperten: Den formative feedback Den pædagogisk-teoretiske begrundelse i lightversionen : Formålet med formativ feedback er kort sagt at give eleverne indblik i, hvor de er i deres læreproces, og hvordan de kommer videre Og så gør det ikke noget, at man måske ikke er en særlig dygtig elev, for når man hele tiden får input om, hvordan man tager det næste lille skridt, så styrker det ens self-efficacy og tro på, at man kan klare det. Kilde: Jens Dolin i gymnasieforskning

16 Rapporten: Den formative feedback Evalueringsinstituttets anbefalinger i lightversionen : Feedback må tage udgangspunkt i forståelige, opnåelige og meningsfulde læringsmål, som læreren og eleven formulerer i fællesskab for at udpege en retning for elevens læring og feedback Endelig må feedbacken for at være fremadrettet handlingsanvisende ikke alene adressere den konkrete opgave eller præstation, men også elevens generelle arbejdsproces og læringsstrategi. Feedbacken må derfor inkludere feed forward, der besvarer spørgsmålet hvordan kommer jeg videre Kilde: Feedback som en integreret del af undervisningen en vidensopsamling, EVA Rapport 2017

17 SSO: Udfordringer Oplægget vil centrere om disse 6 udfordringer: 1) Bedømmer vs. vejleder 2) Opstartsfasen 3) Vejledning frem til opgaveugen 4) Vejledning i skriveugen 5) Elevens materialevalg 6) At få brugt tidligere feedback

18 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder Hvad siger vejledningen? Ved vejledning forstås fremadrettet formativ evaluering, som giver eleven klare anvisninger til det videre arbejde med opgaven. Som led i vejledningen skal vejlederen løbende stille produktkrav til eleven i form af aflevering af mindre tekstuddrag eller udfoldede opgavedispositioner. Institutionens leder tilrettelægger vejledningen på en sådan måde, at der sikres en klar adskillelse mellem lærerens rolle som vejleder og som bedømmer, og vejledningen må således ikke omfatte en bedømmelse af væsentlige dele af elevens besvarelse (Vejledningen s. 4) Vejlederens opgave er indtil opgavens aflevering udelukkende af vejledende karakter. Det betyder, at der ikke på noget tidspunkt foretages en egentlig bedømmelse af væsentlige dele af elevens besvarelse, ligesom vejleder heller ikke giver bud på en egentlig karakter. (Vejledningen s. 6)

19 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder Summa summarum: Det nye er altså at eleverne skal aflevere tekstuddrag som skal kommenteres. Kommentarerne skal have et fremadrettet fokus det skal altså være tydeligt hvad eleven skal gøre for at komme videre. Det fremadrettede fokus kan måske automatisk løse problemet med bedømmerrollen fokus skal således være på at bringe eleven videre og ikke en summativ evaluering.

20 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder Øvelse: Hvordan undgår man at bedømme når man skal vejlede? Har du oplevet en situation som vejleder, hvor du under vejledningen blev i tvivl om du gled over i en bedømmerrolle? Hvad gjorde du så? Vend kort situationen med personen ved siden af dig.

21 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder Et praktisk forslag: Eleven skal iflg. SSO-vejledningen aflevere mindre tekstuddrag eller dispositioner. Hvordan undgår man så at bedømme det de afleverer? Med dispositionerne er det nok ikke den store udfordring at undgå at bedømme. Tekstuddragene er straks en større udfordring

22 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder Hvordan kan man vejlede en elev ift. tekstuddrag? Et fokus kan være på opbygningen af sætninger. Formår eleven at skrive så det passer til genren (det taksonomiske niveau)? Mangler der elementer i tekstuddraget f.eks. Inddragelse af ekspertudsagn, citater, illustrationer, tabeller?

23 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder En mulighed: Hvad mener eleven selv at der mangler: Er der noget som du selv synes fungerer dårligt? Er der en bestemt del ved opgaven som du har haft særligt svært ved? Hvorfor synes du ikke at denne del fungerer så godt? Er der en del af opgaven som du synes fungerer godt? Får du bragt fagligheden i spil? (forklar så selv hvad det betyder når forvirringen breder sig )

24 Udfordring 1: Bedømmer vs. vejleder En mulighed: Og hvad skal eleven så? Hvad skal du så fokusere på i din skrivning nu? Få eleven til at svare og til at skrive svaret ned. Hvad vil du gerne have at jeg kigger på næste gang? Skriv det selv ned Aftal hvornår det skal være klar og få eleven til at skrive det ned.

25 Udfordring 2: Opstartsfasen Hvad siger vejledningen? Inden for rammerne af punkt 3 vælger eleven selv de(t) fag, som opgaven skrives i (Vejledningen s. 5) det er eleven, der har ansvaret for rettidig aflevering af en skriftlig meddelelse om valg af fag og område. (Vejledningen s. 8) Institutionens leder sikrer, at der i forbindelse med optakten til større skriftlig opgave sker en faglig orientering af alle elever, herunder rammerne for valg af fag, jf. pkt.3. Eleverne får hermed et reelt grundlag for at kunne foretage deres valg, (Vejledningen s. 5) Afgrænsningen skal altså være så præcis, at eleven meningsfuldt kan søge efter materiale og arbejde med stoffet i bestemte retninger indtil udlevering af den endelige opgaveformulering. (Vejledningen s. 7)

26 Udfordring 2: Opstartsfasen Udfordringer i opstartsfasen: Hvad kan man skrive i hos dig? eller Hvad synes du at jeg skal skrive om? eller Har du noget der ikke er for svært? En oplevelse af at en del elever vælger en lærer (vejleder) frem for et fag eller fag frem for emne. Derfor kommer emnet i anden eller tredje række. Hvordan får man så aktiveret eleverne mere i denne proces?

27 Udfordring 2: Opstart En opstart bliver til en omstart I historie sender jeg nogle gange eleverne ned at kigge i en Verdens- eller Danmarkshistorie (i indholdsfortegnelsen) for at hente inspiration. Det sender dem nogle gange over i andre fag

28 Udfordring 2: Opstart Et praktisk forslag: I stedet for at gøre rede for noget kan man starte med at spørge eleven hvad han/hun ved om emnet? Det er vigtigt at være meget tilbageholdende i denne fase ikke at overtage retningen på emnet (i hvert fald ikke endnu ) Rollen kan her være at stille spørgsmål såsom: Hvad kan du bedst lide i faget? Hvorfor synes du, at det er interessant? Kan du se en vinkel man kan lægge på det? Kan man afgrænse det lidt mere eller hvad tænker du? Tror du at man kan finde materiale til det? Formålet er at give eleven en fornemmelse af at vedkommende selv finder frem til sit fokus selv om man giver førstehjælp.

29 Udfordring 3: Vejledning frem til opgaveugen Hvad siger vejledningen? Vejledning skal i hvert enkelt tilfælde være formativ, dvs. vejleder(e) giver efter læsning af mindre tekstuddrag eller i forbindelse med diskussion af disposition i forbindelse med de enkelte vejledningsmoduler klare anvisninger på muligheder for det videre arbejde med besvarelsen, f.eks. omkring eksempler på faglig argumentation, sproglig korrekthed eller mulighed for at inddrage yderlige stof til besvarelsen (Vejledningen s. 6) Vejlederens rolle er, at få eleven til selv at tænke videre og integrere vejlederens feedback i det videre arbejde med opgavebesvarelsen. (Vejledningen s. 7)

30 Udfordring 3: Vejledning frem til opgaveugen Mette og hendes disposition til historieopgave Version 1: Analyser nazisternes behandling af sigøjnerne under Holocaust Hvorfor behandlede nazisterne Romaerne som de gjorde? Hvilke metoder brugte nazisterne da de udryddede Romaerne? Hvilke former for forfølgelse blev Romaerne udsat for?

31 Udfordring 3: Vejledning frem til opgaveugen Mettes disposition Version 2: Hvordan var Nazisternes racesyn? Hvorfor behandlede nazisterne Romaerne som de gjorde? Hvilke metoder brugte nazisterne da de udryddede Romaerne, og hvorfor forfulgte de Romaerne? Hvordan ser man på holocaust i dag?

32 Udfordring 3: Vejledning frem til opgaveugen Mettes disposition Version 3 Hvordan var Nazisternes racesyn mht. romaerne? Hvordan udviklede nazisternes syn på romaerne til egentligt holocaust? Hvilke metoder brugte nazisterne, da de udryddede Romaerne inddrage kilder Hvordan har man efterfølgende set på romaernes holocaust og hvorfor?

33 Udfordring 4: Vejledningen i opgaveugen Hvad siger vejledningen? Hermed menes, at der skal være en tydelig sammenhæng mellem opgaveformuleringen og elevens besvarelse. Ved en fyldestgørende opgavebesvarelse forstås, at alle punkter i opgaveformuleringen er inddraget og behandlet i overensstemmelse med den, f.eks. i forhold til krav vedr. indhold og taksonomiske niveauer. (Vejledningen s. 4) Samtidig skal institutionens leder ved tilrettelæggelsen af vejledningen sikre, at eleven modtager vejledning frem til afleveringen af opgavebesvarelsen. (Vejledningen s. 5) Det er vigtigt, at der løbende stilles produktkrav til eleven for at sikre, at vejledning foregår ud fra noget konkret, som eleven har produceret. (Vejledningen s. 6)

34 Udfordring 4: Vejledningen i opgaveugen Rammerne spiller en stor rolle. Er vejledningen lagt i system er fremmøde frivilligt får man én eller 3 vejledningsseancer eller dropper vejleder ind/ud af en skrivecafé løbende. Før var dette frivilligt men nu er vejledning i system et must! Undervisningstid: Rammerne på Vesthimmerlands Gymnasium: 2 vejlednings-/undervisningsdage skemalagt før skriveperioden 3 vejlednings-/undervisningsdage i skriveugen Dvs. 25 timer med undervisningstid kan være decideret undervisning eller vejledning for hele klassen der skal altid være en lærer til stede for holdet/klassen. Fordybelsestid: 15 fordybelsestimer skrivning hjemme

35 Udfordring 4: Vejledningen i opgaveugen At holde dampen oppe: At få eleven til at møde op At opstille tydelige mål for eleven fra gang til gang. At holde eleven op på målene Hvad har du nået ift. det vi talte om sidst lad mig se At holde eleven op på opgaveformuleringen Hvordan svarer du på den? En disposition? Udstikke en retning for eleven til sidst i vejledningen Hvad skal du så arbejde med nu. At få eleven til at skrive det ned.

36 Udfordring 4: Vejledningen i opgaveugen En mulig feedback på en elevs tekstuddrag: Dit svar er forkert, da/fordi Du skal fokusere på at Når du inddrager en person der udtaler sig skal du introducere hende korrekt. Det gør du ved at Når du anvender et citat skal du introducere det og samle op på det. Det gør du ved at Når du laver henvisninger skal du gøre det konsekvent på samme måde. Det kunne være ved at Du redegør fint for emnet, men du mangler begreberne i samfundsfag. Begreberne kan anvendes her når du skriver at

37 Udfordring 4: Vejledningen i opgaveugen Øvelse: Rammerne - Tal med din sidemakker Punkt 1: Hvordan er rammerne omkring SSO hos jer? Har I fået lavet dem om for nylig? Punkt 2: Hvilken effekt tror du at det har, at rammerne er på den måde? Punkt 3: Kunne du godt tænke dig at rammerne var anderledes?

38 Udfordring 5: Elevens materialevalg Hvad siger vejledningen? Eleverne skal som udgangspunkt selv søge og udvælge relevant materiale til opgavebesvarelsen, men vejledning af den enkelte elev kan omfatte gode råd og henvisninger til relevant stof. (vejledningen s. 3) Det forventes ikke, at eleverne på forhånd har det fulde overblik over muligheder inden for ukendte stofområder, eller at eleven helt på egen hånd kan udvælge alt relevant materiale. (vejledningen s. 3) I forbindelse med vejledningen og i takt med, at eleven får afgrænset sit område, kan diskussioner vedr. relevant materiale være en vigtig hjælp til at fokusere elevens videre arbejde, (vejledningen s. 3)

39 Udfordring 5: Elevens materialevalg Mulighed: Læg som udgangspunkt op til at eleverne selv finder materiale men at lærerne naturligvis kan vejlede ift. udvælgelse bagefter. En færdigpakke kan virke nemt måske især for eleven men det er ikke specielt studieforberedende. Lad eleven starte med at søge men det skal ikke være første gang eleven prøver det (tidligere træningsopgaver en fortløbende proces). Man kan jo tale om hvad eleven skal søge efter efter at emnet er afklaret. Lad eleven medbringe hele skidtet til næste vejledning. Skil skidt fra kanel sammen med eleven

40 Udfordring 6: At få brugt tidligere feedback En oplevelse af at enkelte elever så at sige starter fra Scratch - også selvom der har været træningsopgaver og der er givet lærerfeedback - og således får eleven ikke anvendt tidligere arbejde og feedback. Hvad gør man ved det?

41 Udfordring 6: At få brugt tidligere feedback Et praktisk forslag: Det er vigtigt at eleven får brugt den feedback som han/hun tidligere har været udsat for. Dogmeopgaven: Hos os hedder rammerne en dogmeopgave i 1.hf (december) med fokus på især problemstillinger, informationssøgning og dokumentation (henvisninger og litteraturliste). Historieopgaven: I 2.hf ligger historieopgaven (august/ september). Fokus er her på en mere udfoldet opgave og på at følge op på elementerne fra dogmeopgaven.

42 Udfordring 6: At få brugt tidligere feedback Begge opgaver ligger således i historiefaget. Det gør den formative del mere overskuelig (for historielæreren) da man kan følge eleven over to opgaver og evt. 3 med den Større Skriftlige Opgave i 2hf. Ulemper/fordele: Ulempen - eller fordelen kan være at eleverne kan have en tendens til i højere grad at skrive SSO i historiefaget.

43 Udfordring 6: At få brugt tidligere feedback Gode råd: At starte første vejledning med at spørge: Kan du ikke lige finde dit retteark fra historieopgaven frem? Hvad fik du af feedback på din historieopgave? & Hvordan forestiller du dig at du kan indarbejde de råd i den opgave du skal lave nu? Eksempler på formative retteark fra dogmeopgave og historieopgave

44 Udfordring 6: At få brugt tidligere feedback Øvelse: Hvordan gør du? Punkt 1: Skriv 2-3 eksempler på hvordan du anvender tidligere elevfeedback når du vejleder dine elever. (3 min) Punkt 2: Del dine eksempler med din sidemand/kvinde. (3 min) Punkt 3: Diskutér nu mulige udfordringer der er forbundet med at få eleverne til at anvende tidligere feedback. (3 min)

45 Udfordring 7: Tiden efter hf? Vejledningen: Den større skriftlige opgave har et klart studieforberedende sigte, idet den forbereder eleverne på de arbejdsformer og formidlingsopgaver, de vil møde på videregående uddannelser. (vejledningen s. 2) Erfaringerne fra det målrettede arbejde med at opbygge elevernes skriftlige kompetencer, f.eks. i forhold til kvaliteten af sproglig fremstilling, danner altså baggrund for at eleverne er godt klædt på til udfordringen med at beherske fremstillingsformen i den større skriftlige opgave og danner samtidig bro til skriftlig formidling på de videregående uddannelser. (Vejledningen s. 4)

46 Workshop: Den formative Proces i forbindelse med SSO

47 Workshop: Spørgsmål 1 Hvordan forløber en vejledningssektion? Hvordan skal man spørge? Eksempler på gode og dårlige spørgsmål i vejledningsprocessen? Hvordan gør man en dialog med eleven formativ? Og hvordan kan man kommentere på et tekstuddrag fra en SSO. 1) Hvordan vil du forberede dig til en sådan vejledning hvilke råd vil du give eleven? Fokusér her bl.a. på de udleverede SSO-uddrag. 2) Hvordan vil selve vejledningen forløbe hvordan vil du fortælle det til eleven?

48 Workshop: Spørgsmål 2 Hvordan arbejder man målrettet med formativ feedback i SSO? Hvordan sikrer man sig at der kommer kontinuitet i den formative evaluering så det bliver en proces fra start til slut af hf-uddannelsen? Hvordan ville du/i gribe det an?

Progressionsplan for skriftlighed og formativ evaluering i hf

Progressionsplan for skriftlighed og formativ evaluering i hf Progressionsplan for skriftlighed og formativ evaluering i hf Aktivitet Hvornår og hvem Produktkrav/Skriftligt produkt Produktets omfang og fordybelsestid Evaluering Evalueringens karakter 1 NF-miniprojekt

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Progressionsplanen er udarbejdet som et arbejdsdokument, der skal give eleverne en kontinuitet og progression mellem de større

Læs mere

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Køreplan for SSO forår 2019 Uge Dato Begivenhed Sted Ansvarlige 5 Mandag 28/1 Valg af fag og område Lectio Elever senest kl. 11:45 5 Onsdag 30/1

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet FIP1819-68b d. 6. februar på Aarhus Akademi FIP 1819-68a d. 7. februar på Ørestad Gymnasium Faglig udvikling i praksis i studieretningsprojektet, 2019

Læs mere

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Fag Naturvidenskabelig faggruppe Kultur-og samfundsfaggruppen Placering Overordnet målsætning Delmål Afsluttende evalueringsopgave udarbejdes

Læs mere

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Opgavetype Skrivekursus 4 moduler i grundforløbet Introduktion til grundlæggende begreber og metoder af betydning for skriveprocessen

Læs mere

kast-brande Gymnasium SSO: Skoleåret Elevmanual til Større skriftlig opgave 2. Hf,

kast-brande Gymnasium SSO: Skoleåret Elevmanual til Større skriftlig opgave 2. Hf, kast-brande Gymnasium Elevmanual til Større skriftlig opgave 2. Hf, 2018-2019 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om og forløbet s. 3 II. Datoliste for SSO 2018-2019 s. 7 III. Generelt om en større skriftlig

Læs mere

DHO-plan til lærerne

DHO-plan til lærerne DHO-plan til lærerne 2017-18 For langt de fleste elever er DHO første gang, de skal skrive en længere sammenhængende fremstilling. Fra grundskolen er de vant til at arbejde projektorienteret, skrive synopser

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2018/2019 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

SRO på MG, måj-juni 2015

SRO på MG, måj-juni 2015 SRO på MG, måj-juni 2015 Kære 2.g er Du skal i maj 2015 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Fra STX bekendtgørelsen Ens for læreplanen til dansk og historie: 3.2. Arbejdsformer [ ] Der udarbejdes i 1.g eller 2.g en opgave i dansk

Læs mere

Progressionsplan for Flerfaglige Forløb på SG

Progressionsplan for Flerfaglige Forløb på SG Progressionsplan for Flerfaglige Forløb på SG Det er teamets opgave at sikre, at klassen møder både naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige og humanistiske fag i de flerfaglige forløb. Det er dog ikke

Læs mere

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG

Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Progressionsplan for skriftligheden på ÅSG Siden sommeren 2010 har alle 1. g'ere afviklet en del af deres elevtid på skolen. Fra 2011 gælder det også 2. g'erne, og fra skoleåret 2012-2013 har alle skolens

Læs mere

Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO)

Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO) Belæring vedr. større skriftlig opgave i 2.hf (SSO) Forberedelsesfasen Husk de gode råd: - Hvad kan du gøre i forberedelsesfasen? - Hvilke krav stilles til besvarelsen? - Hvordan tilrettelægger du udarbejdelsen?

Læs mere

Større skriftlige opgave, hf

Større skriftlige opgave, hf Større skriftlige opgave, hf Vejledning Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasie- og Tilsynskontoret, august 2017 Vejledningen præciserer, kommenterer, uddyber og giver

Læs mere

FIP faglig udvikling i praksis

FIP faglig udvikling i praksis FIP faglig udvikling i praksis SSO Fredericia Gymnasium 1.2.18 Jette Hannibal, fagkonsulent Side 1 Dagens program og det praktiske 10.00-10.40 Den nye læreplan i SSO og særlige fokuspunkter (fagkonsulent

Læs mere

Hvad er SSO og hvem skal skrive den?

Hvad er SSO og hvem skal skrive den? SSO 2018 Hvad er SSO og hvem skal skrive den? For at få en hel Hf-eksamen skal man skrive en større skriftlig opgave i ét eller flere fag, som man selv vælger. Alle kursister, der satser på at fuldføre

Læs mere

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv Håndbog til Større Skriftlig Opgave Aalborg Katedralskole 2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig B- niveau-karakter med vægten 1,5 på eksamensbeviset.

Læs mere

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven Elevmanual til studieretningsopgaven 2g, 2014 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsopgaven - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Oversigt over fag til studieretningsopgaven s. 4 IV. Studieretningsopgavens

Læs mere

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014

Studieretningsprojektet. Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 SRP 2014 Sct. Knuds Gymnasium Red.: DH SRP 2014 i 3.g 1. Indledning Du får her en beskrivelse af de formelle krav til studieretningsprojektet i 3g med afsæt i STX-bekendtgørelsen 2013, bilag 7. Du har

Læs mere

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver:

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: NV DA- HIST SRO SRP De fælles mål for alle opgaver er, at du kan vise: Genrebevidsthed Kombination af to forskellige fag Sproglig korrekthed Disposition

Læs mere

Gymnasiernes arbejde med formativ feedback

Gymnasiernes arbejde med formativ feedback www.eva.dk Gymnasiernes arbejde med formativ feedback Oplæg på SIP, marts 2017 Sarah Richardt Schoop, EVA Hvad bygger oplægget på? En undersøgelse af: Gymnasiernes arbejde med formativ feedback Fokus Organisatoriske,

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2017/2018 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

Studieretningsprojektet ÅSG 2017

Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Studieretningsprojektet ÅSG 2017 Hvad er et studieretningsprojekt? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag på Aniveau, og det skal du kombinere med et andet

Læs mere

Information om Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf

Information om Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf SSO 2015/2016 Information om Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf 1 Tidsplan for SSO 2015-2016 Uge 44-46 Faglærerne giver hver især en faglig orientering om muligheder i forbindelse med SSO en Uge

Læs mere

Progressionsplan for det skriftlige

Progressionsplan for det skriftlige Progressionsplan for det skriftlige Skolens progressionsplan for det skriftlige bygger på det obligatoriske forløb om skriftlighed i dansk i 1.g/1.t og det skriftlige basiskursus inden for rammerne af

Læs mere

SSO. Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf. Information om 2014/2015

SSO. Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf. Information om 2014/2015 SSO 2014/2015 Information om Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf 1 Tidsplan for SSO 2014-2015 Uge 45-48 Faglærerne giver hver især en faglig orientering om muligheder i forbindelse med SSO en Uge

Læs mere

Større skriftlige opgave, hf

Større skriftlige opgave, hf Større skriftlige opgave, hf Vejledning Undervisningsministeriet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Gymnasiekontoret, marts 2019 Vejledningen præciserer, kommenterer, uddyber og giver anbefalinger

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF ORIENTERING OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE FOR HF 2016/2017 Randers HF & VUC Indholdsfortegnelse Vigtige tidspunkter... 2 Tilmelding, udlevering og aflevering... 3 Formelle krav til opgaven... 4 Hvem skal

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning

Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Progression i de større skriftlige opgaver: Skrivekompetencer Problem- og opgaveformulering Litteratursøgning Vejledning Principper og fokuspunkter: Stilladsering Studieforberedende kompetencer Balance

Læs mere

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave)

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) 1 Den større skriftlige opgave HF 2018/2019 Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvis du ønsker en fuld HF-eksamen, skal du skrive en Større Skriftlig Opgave - forkortet

Læs mere

SSO. Information om. Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf 2013/2014

SSO. Information om. Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf 2013/2014 SSO 2013/2014 Information om Den Større Skriftlige Opgave (SSO) i 2hf Tidsplan for SSO 2013-2014 Uge 46-48 Faglærerne giver hver især en faglig orientering om muligheder i forbindelse med SSO en Uge 48

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Historieopgaven 1. HF

Historieopgaven 1. HF Historieopgaven 1. HF Opgavevejledning til kursister Opgaveaflevering: 14. april, kl. 14.00 på kontoret Historieopgave 1hf 2010-2 1. Generelt om historieopgaven Historieopgaven skrives og afleveres individuelt

Læs mere

Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP

Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP Studieområdet, hhx supplement til vejledningen om tilrettelæggelse af SOP marts 2018 Indholdsfortegnelse Eksempel 1: Skriveworkshops fordelt over hele SOP forløbet... 3 Eksempel 2: Samlet SOP-forløb over

Læs mere

Studieområdet htx, august 2017

Studieområdet htx, august 2017 Bilag 75 Studieområdet htx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Studieområdet er et fagligt samspil mellem uddannelsens fag. I det samlede forløb indgår tekniske, naturvidenskabelige, humanistiske

Læs mere

Dansk-historieopgave

Dansk-historieopgave Dansk-historieopgave Vejledning CG 2018 Opgaven i historie og dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den indgår som en del af den 3-årige, flerfaglige progression, der slutter

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016

Kursistmanual til Større skriftlig opgave. 2 Hf, 2015-2016 Kursistmanual til Større skriftlig opgave 2 Hf, 2015-2016 Indholdsfortegnelse: I. Generelt om opgaven og forløbet s. 3 II. Hf-bekendtgørelsens bilag 4 - Større skriftlig opgave, juni 2010 s. 7 III. Generelt

Læs mere

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 I marts skal du: Overveje valg af en de fremlagte problemformuleringsvalgmuligheder du finder (mest)interessant

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig karakter på eksamensbeviset,

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Dansk-historieforløb

Tilføj hjælpelinjer: Dansk-historieforløb Dansk-historieforløb Dansk-historieforløb Introduktion og uddybning af nye rammer og regler herfor Ikke fokus på stilladsering af det skriftlige produkt() DHO i kontekst historie A: I slutningen af 1.g

Læs mere

HF på Roskilde Gymnasium

HF på Roskilde Gymnasium Vejen i HF 2019 1 1 HF på Roskilde Gymnasium En lille afdeling på en stor skole stort fokus på integration mellem skoleformerne Forholdsvis brede fagpakker Udbyder UNI-fagpakke første årgang afsluttet

Læs mere

Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP)

Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP) Belæring vedr. studieretningsprojektet i 3.g (SRP) Forberedelsesfasen Husk de gode råd: - Hvad kan du gøre i forberedelsesfasen? - Hvilke krav stilles til besvarelsen? - Hvordan tilrettelægger du udarbejdelsen?

Læs mere

Eksamensprojekt

Eksamensprojekt Eksamensprojekt 2017 1 Eksamensprojekt 2016-2017 Om eksamensprojektet Som en del af en fuld HF-eksamen skal du udarbejde et eksamensprojekt. Eksamensprojektet er en del af den samlede eksamen, og karakteren

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2013-2014 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

HF: Større Skriftlige Opgave

HF: Større Skriftlige Opgave HF: Større Skriftlige Opgave 1 Indholdsfortegnelse Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvilke fag kan der skrives opgave i? Forløb Valg af område Tilmelding Opgavetitel Opgaveugen Aflevering Opgavens

Læs mere

Progressionsplan for skriftlighed

Progressionsplan for skriftlighed Progressionsplan for skriftlighed Årgang Delmål/ opgaver Kompetence / skriftlighedsmål formuleringer fra bekendtgørelsen/ gymnasiets hjemmeside Kompetencer 1. g AT synopsis (i forb. med AT forløb om kroppen,

Læs mere

Studieretningsprojektet 2015

Studieretningsprojektet 2015 Studieretningsprojektet 2015 Bilag 7 i Bekendtgørelsen Studieretningsprojektet udarbejdes normalt i 2 fag med udgangspunkt i et studieretningsfag, som eleven har på A- niveau, og med inddragelse af et

Læs mere

EVALUERING / FEEDBACK

EVALUERING / FEEDBACK EVALUERING / FEEDBACK ELEVENS SKRIFTLIGE PROGRESSION Lise Aarosin & Helle Villum Christensen 16. April 2015 AGENDA Formålet med evaluering Evalueringsformer Formativ - vs. summativ evaluering Vores erfaringer

Læs mere

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning

Større Skriftlig Opgave 2015. Tidsplan, praktiske oplysninger og. materiale til vejledning Større Skriftlig Opgave 2015 Tidsplan, praktiske oplysninger og materiale til vejledning Tidsplan Dato Aktivitet Du skal Tale med din lærer om emnet, inden 8/10 Valg af fag og overskrift for SSO du vælger

Læs mere

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger

Studieretningsprojekt. Regler og praktiske. oplysninger Studieretningsprojekt 2018 Regler og praktiske oplysninger Fra d. 6. til d. 20. december 2018 skal du udarbejde et studieretningsprojekt. Studieretningsprojektet i 3.g er den største skriftlige opgave

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL OG FAG... 2 2. PRAKTISK INFORMATION... 3 2.1 OPGAVENS OPBYGNING... 3 2.2 BEDØMMELSEN... 3 2.3 LITTERATURSØGNING...

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Elevhåndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2015-2016 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en

Læs mere

SKurser. kolebaserede

SKurser. kolebaserede SKurser kolebaserede IKV s SKOLEBASEREDE KURSUSUDBUD 2018-19 IKV udbyder 4 centrale kurser omkring Reform 17 og tilpasset de lokale skoleforhold: Desuden udbydes kurserne Lær at tænke ved at tale og IT-didaktik

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 Større skriftlig opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, der kan skrives af alle HF-kursister; og den SKAL skrives af alle,

Læs mere

Skriftlighed i græsk og latin

Skriftlighed i græsk og latin Skriftlighed i græsk og latin FIP i græsk og latin, 23. marts 2017 Workshop Disposition Reformens fokus på skriftlighed Skrivning i græsk og latin - Skrivning som faglig formidling - Skrivning som del

Læs mere

SRP- & SSO- EKSAMENSORIENTERING 2017

SRP- & SSO- EKSAMENSORIENTERING 2017 SRP- & SSO- EKSAMENSORIENTERING 2017 OPGAVEFORMULERINGEN UDARBEJDES AF VEJLEDERNE LIGGER UD OVER ARBEJDET I FAGENE INDEHOLDER ET UKENDT ELEMENT OFFENTLIGGØRELSE AF OPGAVEFORMULERING STX/SRP ONSDAG DEN

Læs mere

Eksamensprojekt

Eksamensprojekt Eksamensprojekt 2019 1 Eksamensprojekt 2018-2019 Om eksamensprojektet Som en del af en fuld HF-eksamen skal du udarbejde et eksamensprojekt. Eksamensprojektet er en del af den samlede eksamen, og karakteren

Læs mere

Kære bachelor-opgaveskriver. Velkommen.

Kære bachelor-opgaveskriver. Velkommen. Kære bachelor-opgaveskriver Velkommen. Dette vejlederbrev i beskriver rammerne for min vejledning og for vores samarbejde omkring din bacheloropgave. I brevet kan du læse mere om, hvad jeg tilbyder i vejledningsforløbet,

Læs mere

Velkommen til dialogmøde

Velkommen til dialogmøde Velkommen til dialogmøde Workshop om feedback Sygeplejerskeuddannelsen Agenda Velkommen Kort oplæg om feedback teori ved Ulla Gars og Julie Tejmers Gruppedrøftelse af arbejdsspørgsmål Præsentation og opsamling

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole 2014. Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole 2014. Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2014 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2015 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: tirsdag d. 15. december kl. 10. til tirsdag d. 22. december kl. 10.

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Håndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2013-14 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en individuel

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Indholdsfortegnelse 1. Formål og fag... 2 2. Praktisk information... 3 2.1 Opgavens opbygning... 3 2.2 Bedømmelsen... 3 2.3 Litteratursøgning...

Læs mere

Vision og mål for skriftlighed på HF

Vision og mål for skriftlighed på HF HF & VUC Nordsjælland Vision og mål for skriftlighed på HF Tænke-med-dag om fremtidens skriftlighed på HF d. 12. juni 2012 Uddannelse for unge og voksne Vision for skriftlighed på HF HF & VUC Nordsjælland

Læs mere

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18

STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18 STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE 2017/18 INDHOLD Indledning... 1 Omfang og formkrav for SSO... 1 Faser i forbindelse med opgaveudarbejdelsen... 2 Valg af emne og fag... 2 Opgaveformulering... 4 Opgaveugen... 4

Læs mere

Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16

Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16 Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16 Køreplan for SSO - 2015/16 Dato / tid Hvad Hvem 08/12 kl. 11:30 (senest) Valg af fag og område tilkendegives på Kursisterne spørgeskema i Lectio

Læs mere

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013

Oversigt Særlige forløb og skriftlige opga aver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Over sigt Særlige forløb og skriftlige opgaver på Vesthimmerlands Gymnasium og HF - 2012/2013 Oversigt over særlige forløb og skriftlige opgaver mv. på Vesthimmerlands Gymnasium og HF 2012/13 STX AT forløb

Læs mere

Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig. FIP 30. marts 2017

Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig. FIP 30. marts 2017 Læreplansændringer matematik høringsversion ikke endelig 2013 2017 FIP 30. marts 2017 Hvilke væsentlige forskelle? Justering af kernestof mm Ændring af prøveformer Disposition: 1. Hurtig præsentation af

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære gymnasielærere Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som lærerteam eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

EVALUERING AF SSO-PROCES 2018/19

EVALUERING AF SSO-PROCES 2018/19 EVALUERING AF SSO-PROCES 2018/19 Følgende evaluering er baseret på SSO-processen for HF2 og HFenkeltfags-elever i efteråret 2018 og foråret 2019. I skoleåret 2018/19 har vi på HF & VUC København Syd arbejdet

Læs mere

Kvalitetssystem på HTX Roskilde

Kvalitetssystem på HTX Roskilde Kvalitetssystem på HTX Roskilde Indledning Arbejdet med kvalitetssikring på HTX Roskilde har til hensigt: 1) Til stadighed at udvikle kvaliteten af skolens kerneydelser gennem systematiske regelmæssige

Læs mere

DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014

DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014 DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014 Thisted Gymnasium & HF-Kursus, Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium. dk Tlf. 97 92 34 88 Mail: post@thisted-gymnasium.dk Indholdsfortegnelse Reglerne

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation Klasse: 8. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Læsning Fremstilling Kommunikation Kursus: Søgning på nettet Skriv en fagtekst: Sprogets udvikling

Læs mere

Studieretningsprojektet

Studieretningsprojektet Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2016 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om den større skriftlige opgave 2019

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om den større skriftlige opgave 2019 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om den større skriftlige opgave 2019 Hermed 7 sider med oplysninger om den større skriftlige opgave (herefter: SSO). Perioden fra fredag den 5. april, kl. 11.25, til

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g.

Udarbejdelse af synopsis: 22. april 9. maj. Kære elev i 2g. Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2017 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012

Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Nyt fra fagkonsulenten i psykologi, september 2012 Justering af vejledninger juli 2012 Der er sket nogle få ændringer af vejledningerne for psykologi C og B. Der er især på C omkring udforming af eksamensspørgsmål,

Læs mere

større skriftlig opgave

større skriftlig opgave større skriftlig opgave VEJLEDNING TIL SSO 2014-2015 Større skriftlig opgave Den større skriftlige opgave er en individuel opgave, der skrives af alle HF-kursister. Man skriver i et eller flere fag, som

Læs mere

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave

Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Til 2hf ang. den større skriftlig opgave Nakskov Gymnasium og HF september 2012 Den større skriftlige opgave skal skrives i perioden: torsdag d. 13. december kl. 14. til torsdag d. 20. december kl. 14.

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015

STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015 STUDIERETNINGSPROJEKTET ÅSG 2015 HVAD ER ET STUDIERETNINGSPROJEKT? En skriftlig opgave i typisk to fag Du skal tage udgangspunkt i et studieretningsfag på A-niveau, og det skal du kombinere med et andet

Læs mere

Mål og Strategiske indsatsområder

Mål og Strategiske indsatsområder Mål og Strategiske indsatsområder 2018-2022 har det overordnede mål, at udvikle skolen og undervisningen, så vi understøtter elevernes faglige og personlige udvikling og forbereder dem bedst muligt til

Læs mere

Progressionsplan for skriftlighed

Progressionsplan for skriftlighed Progressionsplan for skriftlighed Indledning Det nye i Ny Skriftlighed er, at der i bekendtgørelsen anlægges et bredere og mere helheds- og procesorienteret syn på skriftlighed. Foruden læreplanernes fagvinkel,

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb

Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Side 1 Hvorfor erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i eux-forløb? Øget sammenhæng

Læs mere

Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019

Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019 Studieområdeprojektet (SOP) FIP 13. marts 2019 Tankerne bag SOP Kommissoriet for læreplansarbejdet 2016 SRP erstattes i hhx og htx af SOP SOP er kulminationen på studieområdet ( fusion af SRP og DIO) SOP-skriveperioden

Læs mere

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14

AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 AT på Aalborg Katedralskole 2013-14 Alle AT forløb har deltagelse af to til tre fag, som for nogle forløbs vedkommende kan være fra samme hovedområde (AT 3, 5 og 7). I så tilfælde skal det sikres, at eleverne

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 Plan foråret 2013 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS eksamen 2013 24. april: Lærerne informerer ledelsen om gruppesammensætningen ved KS eksamen. Mandag den 29. april, kl. 13.50-14.35, auditoriet:

Læs mere