ASSIGNMENT LEADER. Johnny Iversen AUTHOR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ASSIGNMENT LEADER. Johnny Iversen AUTHOR"

Transkript

1 ASSIGNMENT DGC Kristian Nielsen ASSIGNMENT NUMBER ASSIGNMENT LEADER Johnny Iversen AUTHOR Kasper Qvist, Christian Nørr Jacobsen og Johnny Iversen DATE Resumé Varmebehovet bør bygge på faktuelle data om gasforbruget henregnet til et normalår. Videre bør der kun regnes med, at en mindre del af de elopvarmede huse over tid vil konvertere til fjernvarme, eftersom disse huse ikke har rørlagt centralvarmesystem. Konverteres 10 % af elkunderne i stedet for 90 % medfører det en forøget samfundsøkonomisk omkostning på ca. 17 mio. kr. Med hensyn til konverteringstakten for det øvrige varmegrundlag bør der ikke iværksættes arbejder før, der er sikkerhed for en initialtilslutning på ca. 50 %, og med de nuværende pris- og rammeforhold kan der ikke forventes en tilslutning på 90 % inden for en kortere årrække. Et mere realistisk forløb med en tilslutning i størrelsesorden 65 % efter 5 år bør lægges til grund i projektforslaget. Andre historiske fjernvarmekonverteringsprojekter i Sønderborg kommune viser en væsentlige lavere tilslutning (under 50 %) selv med væsentlig bedre brugerøkonomi end tilfældet er i dag. Alt efter antagelser om tilslutningsandelen og takten påvirkes samfundsøkonomien i projektet negativt i størrelsesorden mio. kr. En mindre analyse af nyere halmfyrede anlæg i Danmark i størrelsesorden 5-15 MW viser, at det investeringsmæssigt koster 4-5 mio. kr. pr. MW, hvilket også matcher Energistyrelses Teknologikatalog. Omkostninger til drift og vedligehold bør ansættes til 2-3 % af investeringen pr. år. Kun ét anlæg er med røggaskondensering (Høng). Uden røggaskondensering vil produktionsvirkningsgraden ligge i størrelsesorden % - anlæg med røggaskondensering 5-10 % højere. Røggaskondensering medfører øgede investeringsomkostninger samt D&V, derfor fravælges det oftest. De i projektforslaget anvendte investeringspriser i gade- og forsyningsledninger er for lave og bør sættes op. Det vil medføre en øget samfundsøkonomisk omkostning på ca. 25 mio. kr. En konsekvensberegning med en gennemsnitlig stikledningslængde på 18,5 m i stedet for 15 m vil medføre en øget samfundsøkonomisk omkostning på ca. 8 mio. kr. Med hensyn til levetid af fjernvarmeunits bør der anvendes 20 år, hvilket er sædvane i branchen, medmindre der findes specifik dokumentation for andet. Den samfundsøkonomiske konsekvens vil være ca. 6 mio. kr. Med de nuværende lave gaspriser, udsigt til stigende elpriser ifølge Energistyrelsens prognoser og udsigt til forbedrede rammevilkår for gasmotoranlæg (evt. kompensation for grundbeløbets Sweco Danmark A/S 1 (9)

2 bortfald efter 2018) vil det være realistisk at regne med flere drifttimer på gasmotoranlæggene. Regnes med t/år i stedet for 500 t/år vil det medføre en samfundsøkonomisk ekstraomkostning på mio. kr. i projektforslagets projektsituation. Kombineres de ændrede forudsætninger øges de samfundsøkonomiske omkostninger i størrelsesorden mio. kr. De ændrede forudsætninger er ikke 100 % additive. Anvendte forudsætninger I fjernvarmecasen Varmebehov generelt Sweco mener fortsat, at varmebehovet bør bygge på faktuelle data om gasforbruget henregnet til et normaltår. Anvendes varmebehovet i henhold til det faktiske naturgasforbrug (13,4 MWh/hus i gennemsnit) medfører det en stigning i de samfundsøkonomiske omkostninger på ca. 6 mio. kr. i projektsituationen, jf. notatet af 3. juni Varmebehov elopvarmede bygninger Af SONFORs høringssvar fremgår det, at der jf. projektforslaget kun konverteres ca. 10% af de el-opvarmede bygninger. Dette synes ikke at fremgå af projektforslaget. Der er angivet i tabel 8 en forventet tilslutningstakt med konvertering % af totale boliger. Her tilsluttes el-opvarmede bygninger med samme takt op til 90% ligesom for alle andre brændselstyper. Dette underbygges desuden af figur 7 og 8 med fuldt udbygget referencescenarie og fuldt udbygget projektsystem, hvor elvarme går fra 5% til 1%. Der antages, at der her er rundet op fra 0,5% til 1%, da der kun angives hele procenttal. Bygninger med elvarme udgør i projektforslaget således 9,4 % af varmebehovet for det samlede potentielle kundegrundlag for individuelt forsynede boliger og ca. 5 % af det totale varmebehov. Sweco mener stadig, at 90% tilslutning af el-opvarmede bygninger er urealistisk at antage. Såfremt der kun konverteres ca. 10% af bygningerne med elvarme, som oplyst i SONFORs høringssvar, i stedet for 90% over en 7 årig periode vil dette medføre en stigning i de samfundsøkonomiske omkostninger på ca. 17 mio. kr. En tilsvarende konsekvens med reduktion i antallet af stikledninger, gadeledninger, fjernvarmeunits og kompensationsbetaling er indregnet. Tilslutningstakt Jf. Bilag 1 (Sweco) - Dong s kommentering af projektforslag af 3. juni præciseres det, at Swecos anbefaling til tilslutningstakt er baseret på en forventning om, at der foreligger 2 (9)

3 hensigtserklæringer eller en vis sikkerhed på 50% af det potentielle kundegrundlag før projektet opstartes. Under antagelse af en tilslutning på 50 % det første år og med en stigning til samlet 65% de følgende 6 år vil dette medføre en stigning i de samfundsøkonomiske omkostninger på ca. 6 mio. kr. sammenlignet med en tilslutning på 90 % som antaget i projektforslaget. En tilsvarende reduktion i antallet af stikledninger, gadeledninger, fjernvarmeunits og kompensationsbetaling er indregnet. Historikken for tilslutningstakt til fjernvarme i Sønderborg Kommune viser jf. tabel 1 i DGCs høringssvar af den 3. juni imidlertid en lavere tilslutningstakt, selv med en væsentlig større brugerøkonomisk besparelse ved konvertering. Sydvang, Solvang, Arnkilgade, m fl. Guldkysten Husbyvej og Helligbæk Energidistrikt 7 (Dybbøl Langebro) Fjernvarme Dybbøl Fjernvarme til Dybbøl Forsyning Vollerup Grundejerforening Bådsager Hørup Hav/Kirke Hørup FJV af energidistrikt 14 Ulsnæs Alnor Egernsund Adsbøl Teglværksvej Teglkrogen Højmarken Ringriddervej Nejsvej Kær og Lufthavnen nye og eks fjv omr Nordals Spurvevænget, Ulkebøl Gennemsnit Antal gaskunder omfattet Godk % Godk % 18% Godk % 35% 43% Godk. Godk. Godk. Godk. Godk. Godk % 1% 2% 20% 0% 0% 7% 17% 0% Godk % 3% 4% 6% 16% 16% 20% 10% 0% 1% % 1% 2% 3% 3% 3% 1% 14% 6% 10% Godk % 6% 6% 11% 2% 5% 3% 17% 20% 2% 0% Godk. Godk. Godk. Godk % 3% 0% 3% 4% 2% 4% 17% 4% 1% 4% 0% 1% 10% 0% 100% % 3% 0% 3% 1% 2% 2% 2% 3% 5% 4% 2% 44% 31% 0% 0% % 1% 0% 2% 0% 1% 2% 2% 7% 1% 8% 0% 4% 1% 0% 0% % 0% 0% 1% 0% 0% 0% 0% 0% 1% 2% 1% 0% 0% 0% 0% Konverteret i alt 60% 70% 57% 49% 26% 29% 39% 79% 40% 22% 18% 3% 50% 42% 0% 100% Besparelse fjernvarme Brugers investering fjernvarme Tabel 1: Tabel over tilslutningstakt og brugerøkonomi I Sønderborg Kommune. Fra DGD 2. høringssvar. Der skelnes her mellem Vægtet tilslutning og Ikke-vægtet tilslutning. Ved en vægtet tilslutning tages der udgangspunkt i antallet af konverterede gaskunder i forhold til det samlede antal gaskunder omfattet i hver af de respektive godkendte projektforslag. Ved ikke-vægtet tilslutning tages der kun udgangspunkt i den procentvise gaskonvertering pr. år uden skelnen til antallet af gaskunder omfattet af hver af de respektive godkendte projektforslag. Det forudgåede projektforslag (2.115 gaskunder) i forhold til nærværende projektforslag, som er benævnt med Nye og eks. Fjv. Omr. Nordals i tabel 1 indregnes ikke, da det nye projektforslag netop er en erstatning for det tidligere. Såfremt tilslutningstakten baseres på fakta fra gaskonverteringer fra de 15 tidligere projekter vil en vægtet - og ikke-vægtet tilslutningstakt se ud som følger: 3 (9) memo02.docx

4 Antal konverterede gaskunder VÆGTET TILSLUTNING Antal gaskunder omfattet Procent IKKE-VÆGTET TILSLUTNING Procent 1. år ,3% 14% 2. år ,7% 12% 3. år ,1% 5% 4. år ,3% 5% 5. år ,5% 5% 6. år ,2% 2% 7. år ,3% 2% Samlet tilslutning 37,4% 46% Tabel 2: Tilslutningsprocent for tidligere gaskonverteringsprojekter i Sønderborg Kommune. Under antagelse af at tilslutningstakten følger den ikke-vægtede tilslutning over 7 år vil dette medføre en stigning i de samfundsøkonomiske omkostninger i projektcasen på ca. 25 mio. kr. Anvendes i stedet den tilslutningstakt, som er vægtet med antal realiserede gaskonverteringer i forhold til antallet af omfattede gaskunder i godkendte projektforslag i Sønderborg Kommune, vil dette medføre en stigning i de samfundsøkonomiske omkostninger i projektcasen på ca. 33 mio. kr. En tilsvarende reduktion ved lavere tilslutningstakt i antallet af stikledninger, gadeledninger, fjernvarmeunits og kompensationsbetaling er indregnet. I forbindelse med tilslutningstakten er der kun taget udgangspunkt i gaskonverteringer. Som i projektforslaget er der antaget samme konverteringstakt for alle andre brændselstyper, selvom det i praksis vil forholde sig lidt anderledes, særligt med elopvarmede bygninger. Halmkedel Investering og D&V omkostninger 4 (9)

5 Sonfor henviser i deres stillingtagen til DGDs 2. Høringssvar af den 3. juni 2016 til, at de anvendte forudsætninger bygger på nyeste erfaringer på området for optimerede projekter andetsteds og henviser til Rambølls svarnotat af den 19. maj I Rambølls svarnotat af den 19. maj 2016, henvises til de tre seneste projekter, som Rambøll har kendskab til. De 3 projekter er dog unavngivne og uden konkret reference, der kan underbygge de anvendte værdier. Sweco mener objektivt, at såfremt der ikke forelægger konkret dokumentation for de anvendte værdier, bør teknologikatalogets værdier anvendes (8,2 mio. kr./mw for små anlæg, 1 MW til ca. 3,8 mio. kr./mw for større anlæg, 12 MW). Se vedlagte bilag 1a District Heating boiler, Biomass fired fra Teknologikataloget 2015 (biomassefyrede anlæg). Halmanlæg og flisanlæg regnes normalt ens i investering. Sweco henviser endvidere til sin tidligere kommentering af projektforslaget fremsendt med DGDs 2. Høringssvar af den 3. juni Sonfor henviser i sin kommentering til et 7,5 MW anlæg med røggaskondensering opført i Høng. Anlægget er opført til en samlet anlægspris på 30 mio. kr. jf. DFP s projektreference 1, tilsvarende 4 mio. pr. MW. I tabellen herunder er angivet nyere halmfyrede anlæg i kapacitetsområdet 1-16 MW varme med angivet investering og specifik investering, som alle ligger over 4 mio. kr./mw. Oplyst årsvirkningsgrad Værk Etableret Kapacitet Pris Specifik pris Røggaskondensering (kedel) Leverandør - År [MW] [mio. kr.] [mio. kr./mw] - % - Høng ,5 30 4,0 Ja Eurotherm Stege Nej Eurotherm Borup ,5 32 4,3 Nej Eurotherm Hals ,0 Nej Weiss Ulsted 2012/2013 3,5 22 6,3 Nej Øster Hurup ,5 6,5 Nej St. Merløse ,5 25 5,4 Nej 90 Linka Terndrup , ,5 Nej Linka Hvidbjerg Nej 89 Weiss Sydlangeland ,3 Nej Weiss Ryomgaard Nej Linka Tabel 3: Nyere halmfyrede anlæg. Som det er angivet i Bilag 1 (Sweco) - Dong s kommentering af projektforslag af 3. juni fastholdes det, at en initialinvesting på 4,1 mio.kr./mw for anlægget på 10 MW og en initialinvestering på ca. 5,0 mio.kr./mw for anlægget på 6 MW er mere retvisende. Dette vil afspejle sig med ca. 13 mio. kr. højere samfundsøkonomiske omkostninger Med hensyn til drift og vedligehold er det sædvane i branchen at beregne 2-3 % pr. år af investeringen, når det handler om fastbrændselsanlæg. Det er også det Teknologikataloget (9) memo02.docx

6 foreskriver, når der antages et drifttimeantal på ca timer pr. år. Se vedlagte bilag 1a District Heating boiler, Biomass fired fra Teknologikataloget 2015 (biomassefyrede anlæg). I Rambølls projektforslag anvendes et beløb til D&V i størrelsesordnen 0,5 % af investeringen pr. år. Det er urealistisk lavt. Til sammenligning vil der på gas- og oliefyrede anlæg typisk anvendes 1-2 % af investeringen pr. år. Konsekvensen af et øget beløb til D&V er som angivet i Bilag 1 (Sweco) - Dong s kommentering af projektforslag af 3. juni beregnet til ca. 18 mio. kr. Virkningsgrad Som Teknologikataloget angiver bør røggaskondensering anvendes på våde brændsler fugtindhold på % eller mere. Halm har kun et fugtindhold på ca. 15 %. Af anlæggene i Tabel 3 ses, at kun anlægget i Høng er med røggaskondensering. Såfremt det etableres med røggaskondensering vil det hæve virkningsgraden med 5-10 % 2. Uden røggaskondensering vil virkningsgraden ved fuldlast være ca. 90 %, jf. også Teknologikataloget for større halmfyrede anlæg (2010). Se bilag 1b og 1c Bilag Halmkedelanlæg, virkningsgrad herfra. På grund af en række start/stop samt dellastdrift over året vil en årsvirkningsgrad uden røggaskondensering således maksimalt være %. Konsekvensen ved eksempelvis en reduktion af årsvirkningsgraden på halmkedlen fra 102% til 90%, er beregnet til ca. 24 mio. kr. I Sweco s notat af 3. juni 2016 blev der foretaget en konsekvensberegning ved 85 % virkningsgrad, som medførte en øget samfundsøkonomisk omkostning på ca. 45 mio. kr. En årsvirkningsgrad med røggaskondensering bør sættes et sted mellem 90 og 100 %. Ledningsinvesteringer Sweco fastholder, at ledningsinvesteringer som angivet i genhøringssvaret af 3. juni 2016 bør anvendes. Disse vil i projektforslagets projektsituation medføre en øget samfundsøkonomisk udgift over projektperioden på henholdsvis ca. 19 mio.kr. for gadeledninger og ca. 7 mio.kr. for forsyningsledninger. Stikledninger DGD har beregnet, at for gaskunderne der er inkluderet i projektforslaget, vil den gennemsnitlige længde på stikledningerne, når der tages højde for placering af stikindføring være 18,5 meter. En konsekvensberegning med en stikledninglængde på 18,5 meter i stedet for 15 meter vil medføre en stigning i projektcasen i de samfundsøkonomiske omkostninger på 8 mio. kr. 18,5 2 ENS Teknologikatalog (9)

7 meter er kun mulig ved fælles/delte stikledninger. En konsekvensberegning ved en gennemsnitlig stikledningslænde på 22 medfører en øget samfundsøkonomisk omkostning på ca. 15 mio. kr., jf. Sweco s notat af 3. juni Fjernvarmeunits, levetid og D&V omkstninger Sonfor henviser i deres stillingtagen til DGDs 2. Høringssvar af den 3. juni 2016 til, at den anvendte levetid for fjernvarmeunits (30 år) er baseret på faktuelle oplysninger og henviser til Rambølls svarnotat af den 19. maj Der henviser til, at der i projektforslaget anvendes en økonomisk levetid og ikke en teknisk levetid. Den økonomiske levetid kan ikke være længere end den tekniske levetid. Når den tekniske levetid ophører gør den økonomiske levetid det ligeså, uanset om der måtte være restgæld i fjernvarmeunitten. I Rambølls svarnotat af den 19. maj 2016 henvises til, at der i projektet anvendes fjernvarmeunits uden klimakompensering og at dette skulle være medvirkende til de anvendte levetid på 30 år. Rambøll forelægger dog ingen dokumentation, der underbygger den anvendte levetid. Ved manglende dokumentation bør teknologikatalogets værdier anvendes, i dette tilfælde en levetid på 20 år. Dette er også sædvanlig praksis blandt rådgivere, leverandører og fjernvarmeværker. Dette ses også af en række referencer på projektforslag, præsentationer, rapporter mv. blandt andet gennemført af Rambøll. Se et udpluk af referencer i Bilag 1d Referencer på anvendte levetider på fjernvarmeunits. Sweco har ikke kunne finde dokumentation, der understøtter en levetid på 30 år og mener derfor ikke at den anvendte levetid for fjernvarmeunits er baseret på faktuelle oplysninger. I Rambølls svarnotat af den 19. maj 2016 henvises endvidere til et notat fra Dansk Fjernvarme omhandlende fjernvarmeprisen i Danmark. I notatet er D&V omkostningerne anslået til 0 kr./år i den 10 års periode der regnes for. Sweco vil gerne understrege at værdien for D&V omkostninger i Dansk Fjernvarmes notat er anslået og ikke dokumenteret. Notatet kan derfor ikke anses som fyldestgørende dokumentation for Rambølls anvendte D&V omkostning. Ved manglende dokumentation bør teknologikatalogets værdier anvendes. Sweco fastholder, at der bør anvendes 20 årig teknisk levetid. Den samfundsøkonomiske konsekvens ved at anvende en levetid på 20 år frem for 30 år for fjernvarmeunits er ca. 6 mio. kr., jf. notat af 3. juni Gasmotordrift Der er tvivl om der i projektforslaget er indregnet drift med gasmotoren. Jf. Rambølls svarnotat af den 19. maj fremgår det, at det antages, at gasmotoren vil have 500 fuldlasttimer fremadrettet, men samtidig er elsalget angivet til 0 kr. i projektcasen i tabel 1. Drift med gasmotoren vil forventeligt erstatte varmeproduktion fra halmkedlerne, som leverer grundlast og 7 (9) memo02.docx

8 ikke varmeproduktion fra spids- og reservelastkedlerne. Det er derfor ikke muligt at opnå andelen af biomasse til dækning af varmebehovet som angivet på s. 22 i projektforslaget. Dette har betydning for hele samfundsøkonomien og bør revideres. Som angivet i Bilag 1 (Sweco) Dong s kommentering af projektforslag af den 3. juni 2016, bør en konsekvensberegning af øget drift med gasmotoren efterregnes. Gasmotorerne antages Jf. Rambølls svarnotat af den 19. maj at køre 500 fuldlasttimer. Stigningen i samfundsøkonomiske omkostninger ved øget drift med gasmotoren, der således erstatter varmeproduktionen fra halmkedler i projektcasen og gaskedler i referencecasen, kan ses herunder: fuldlasttimer = ca. 13 mio. kr fuldlasttimer = ca. 27 mio. kr fuldlasttimer (oprindeligt) = ca. 47 mio. kr. Sammenfatning af konsekvensberegninger En tabel med stigningen i samfundsøkonomiske omkostninger i projektsituationen, som følge af ændrede beregningsforudsætninger er opsummeret herunder: Forudsætning Stigning i samfundsøkonomisk omkostning i projektsituationen (mio. kr.) Varmebehov i henhold til faktisk naturgasforbrug ca. 6 Konvertering af el-kunder, 10% i stedet for 90% ca. 17 Lavere tilslutningstakt - Fra 50% stigende til 65% - Vægtet tilslutning jf. historiske projekter - Ikke-vægtet tilslutning jf. historiske projekter ca. 6 ca. 33 ca. 25 Investering i halmkedler (hhv. 10 MW og 6 MW) ca. 13 D&V på halmkedler 30 kr./mwh svarende til 2-3 % af investering/år ca. 18 Gennemsnitlig virkningsgrad af halmkedler 90 % ca. 24 Pris for etablering af gadeledninger ca. 19 Pris for etablering af forsyningsledninger ca. 7 Gennemsnitlig længde af stikledninger 18,5 m ca. 8 8 (9)

9 Levetid på fjernvarmeunits 20 år ca. 6 Øget motordrift på gasmotorer pga. bedre el-priser, jf. ENS el-prognoser fuldlasttimer fuldlasttimer fuldlasttimer (oprindeligt) ca. 13 ca. 27 ca. 47 Tabel 4: Opsummering af stigning I samfundsøkonomiske omkostninger I projektsituationen Kombineres de ændrede forudsætninger øges de samfundsøkonomiske omkostninger i størrelsesorden mio. kr. De ændrede forudsætninger er ikke 100 % additive. 9 (9) memo02.docx

PROJEKTLEDER. Johnny Iversen UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER. Johnny Iversen UDFÆRDIGET AF PROJEKT DGD Kristian Nielsen PROJEKTNUMMER 30.9015.01 PROJEKTLEDER Johnny Iversen UDFÆRDIGET AF Kasper Qvist, Christian Nørr Jacobsen og Johnny Iversen DATO Resumé Sweco er af Dong Gas Distribution (DGD)

Læs mere

Bemærkninger til Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016

Bemærkninger til Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016 Energiklagenævnet Journalnummer 1021-16-35 Dansk Gas Distribution www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Bemærkninger til Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016 Dansk Gas

Læs mere

Høringssvar til projektforslag for Fjernvarmeforsyning af resten af Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen

Høringssvar til projektforslag for Fjernvarmeforsyning af resten af Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen Sønderborg Kommune Sendt på e-mail til by-landskab@sonderborg.dk og smar@sonderborg.dk DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Påklage af Sønderborg Kommunes afgørelse af 29. juni 2016

Påklage af Sønderborg Kommunes afgørelse af 29. juni 2016 Energiklagenævnet Sendt til ekn@ekn.dk Dansk Gas Distribution Gladsaxe Ringvej 11 Bygning C 2860 Søborg +45 70 21 30 40 dgd@danskgasdistribution.dk www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Påklage

Læs mere

Energiklagenævnet Frederiksborggade København K. Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016 fra Dansk Gas Distribution A/S

Energiklagenævnet Frederiksborggade København K. Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016 fra Dansk Gas Distribution A/S Energiklagenævnet Frederiksborggade 15 1360 København K Sønderborg Kommunes bemærkninger til klage af 12. oktober 2016 fra Dansk Gas Distribution A/S Sønderborg Kommune har den 29. februar 2016 modtaget

Læs mere

2.1 Priser på gaskedler (store og små)

2.1 Priser på gaskedler (store og små) MEMO TITEL Vurdering af Næstved Varmeværks muligheder efter ophævelse af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for biomasseværk mv. DATO 19. maj 2015 TIL Næstved Varmeværk A.m.b.a. (Jens Andersen)

Læs mere

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Projektforslag Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Juli 2014 Egedal Fjernvarme Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Notat 2 - Kommentarer til høringsskrivelse fra HMN dateret 29. maj

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 02. marts 2017 Sags id: 16/3155 Afgørelse af punkter, Vissenbjerg Nord Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Vissenbjerg Nord (herefter

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred

Notat. Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen. Afgørelse af punkter for Bred Notat Til: Kopi til: Fra: Ralph Jensen 14. februar 2017 Sags id: 16/3198 Afgørelse af punkter for Bred Administrationen har vurderet projektforslaget Fjernvarmeforsyning af Bred (herefter projektforslaget),

Læs mere

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FREMSENDT AF HMN GASNET

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FREMSENDT AF HMN GASNET HMN GASNET PROJEKT Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Ny Blovstrød PROJEKTNUMMER 30.5184.07 PROJEKTLEDER Christian Nørr Jacobsen UDFÆRDIGET AF Christian Nørr Jacobsen/ Johnny Iversen DATO 2017-03-03

Læs mere

2 Ikke symmetriske forudsætninger om oliekonvertering

2 Ikke symmetriske forudsætninger om oliekonvertering 13. september 2018 Notat Dansk Gas Distribution Fyn Fjernvarmeforsyning i af Bygmestervej i Ringe Kommentarer til notat fra DFP dateret den 28. august 2018 215245Projekt nr.: 215245 Dokument nr.: 1229637418

Læs mere

Sønderborg Kommunes afgørelse af 14. september 2016 stadfæstes.

Sønderborg Kommunes afgørelse af 14. september 2016 stadfæstes. (Varmeforsyning) Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk KLAGE FRA Dansk Gas Distribution A/S OVER Sønderborg Kommunes afgørelse af 14. september 2016 OM Godkendelse

Læs mere

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016:

Afgørelse Byrådet har den 29. juni 2016 vedtaget at godkende projektforslaget af februar 2016: Sønderborg Forsyning A/S Att. Jens Nansen Paulsen Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Godkendelse af fjernvarmeforsyning af Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen Sønderborg Kommune har den 29. februar

Læs mere

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris?

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel. Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Investering i elvarmepumpe og biomassekedel Hvilken kombination giver laveste varmeproduktionspris? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima

Center for Plan og Miljø Team Plan, Geodata og Klima Næstved Varmeværk A.m.b.a. Att. Jens Andersen, ja@naestved-varme.dk COWI A/S Att. Kurt Madsen, kum@cowi.com Kopi er sendt til: AffaldPlus Att. John Kusz, affaldplus@affaldplus.dk Dansk Gas Distribution

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

1 Indledning. Notat. Det fremgår af projektforslaget for varmepumpen, at den har en gennemsnitlig. 25. februar 2019

1 Indledning. Notat. Det fremgår af projektforslaget for varmepumpen, at den har en gennemsnitlig. 25. februar 2019 25. februar 2019 Notat Dansk Gas Distribution A/S Projektforslag for udvidelse af forsyningsområdet ved Hedensted Fjernvarme A.m.b.a 2. Høringssar vedrørende Remmerslund 10401484Projekt nr.: 10401484 1231461963Dokument

Læs mere

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a.

Klima og Planlægning. Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Klima og Planlægning Til Næstved Varmeværk a.m.b.a. Næstved Kommune Rune Nielsen www.næstved.dk Dato 2.7.2014 Sagsnr. 13.03.01-P00-1-12 CPR-nr. Sagsbehandler Rune Nielsen Projektgodkendelse for projektforslaget

Læs mere

Påklage af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for konvertering af 14 energidistrikter i Næstved af 28. november 2017

Påklage af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for konvertering af 14 energidistrikter i Næstved af 28. november 2017 Energiklagenævnet Sendt på e-mail til ekn@naevneneshus.dk Dansk Gas Distribution Gladsaxe Ringvej 11 Bygning C 2860 Søborg +45 70 21 30 40 www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Påklage af Næstved

Læs mere

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde

Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012. Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Nordre Strandvej 46 NOTAT Projekt: 100.108 Næstved Varmeværk Dato: 17. april 2012 Til: NVV Fra: Lasse Kjelgaard Jensen Vedrørende: Udvidelse af Næstved Varmeværks eksisterende forsyningsområde Formål Formålet

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. BILAG Bilag 1 Brugerøkonomi Bilag 2 Forbehold VVS Søberg Bilag 3 Opmåling af stikledninger

NOTAT. 1. Indledning. BILAG Bilag 1 Brugerøkonomi Bilag 2 Forbehold VVS Søberg Bilag 3 Opmåling af stikledninger OTAT Projekt Projektforslag Samlet svar på høringssvar fremsendt af DGD Dong Gasdistribution A/S og Aftagerforeningen Østerlund Varme A/S Kunde otat nr. 01 Dato 2016-05-19 Til Fra Jane Moustgaard Kopi

Læs mere

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200 Notat Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag 1. juli 2014 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1211776524 Version 1 Udarbejdet af acs Kontrolleret af trn Godkendt

Læs mere

PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE

PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE TEMADAG OM FJERNVARMEPROJEKTER OG KONKURRENCEFORHOLDET TIL INDIVIDUEL FORSYNING PRAKTISK ERFARINGER MED DATAINDSAMLING OG PROJEKTGODKENDELSE 13. juni 2018 Christian Niederbockstruck, Fjernvarme Horsens

Læs mere

Behandling af høringssvar

Behandling af høringssvar Notat Behandling af høringssvar Der har i forbindelse med behandling af projektforslag for fjernvarme i Glamsbjerg, været to fokusområder Den samfundsøkonomiske beregning og Det økonomiske forhold, hvilket

Læs mere

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Alfred Hansens Plads og Marienlystvej.

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Alfred Hansens Plads og Marienlystvej. MEMO TITEL DATO 5. december 2017 TIL Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Alfred Hansens Plads og Marienlystvej. Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for konvertering af område 6 og 7 i Stenløse. Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for konvertering af område 6 og 7 i Stenløse. Egedal Kommune (Carsten Nøhr) MEMO TITEL DATO 11. august 2017 TIL Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for konvertering af område 6 og 7 i Stenløse Egedal Kommune (Carsten Nøhr) ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

Høringssvar til projektforslag for Fjernvarmeforsyning af resten af Horsens By Området

Høringssvar til projektforslag for Fjernvarmeforsyning af resten af Horsens By Området Horsens Kommune Att: Peter Didriksen Sendt på e-mail til pedi@horsens.dk DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger.

Udvalget for Kultur og Planlægning godkendte på møde den 9. august 2011 at projektforslaget var sendt i høring i 4 uger. 18.09.2011/NLI Acadre 11/25385 NOTAT Bilag til dagsorden vedrørende bemærkninger til projektforslag for fjernvarmeforsyning af del af Stenstrup, Hundtofte og Løgeskov og godkendelse af halmkedel. Svendborg

Læs mere

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning

Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Team Miljø Att: Karl Erik Pedersen Dansk Gas Distribution www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Høringssvar til gensvar fra Ringsted Forsyning Dansk Gas

Læs mere

2.1 Lovgivningsmæssige forudsætninger

2.1 Lovgivningsmæssige forudsætninger MEMO TITEL Næstved Varmeværk - screening af samfunds- og selskabsøkonomi ved konvertering af Fuglekvarteret i Næstved by fra naturgas til fjernvarme DATO 30. marts 2016 TIL Næstved Varmeværk (Jens Andersen,

Læs mere

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb.

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb. TILLÆGSNOTAT Projektforslag - Varmepumpe i Ravnkilde november 2018 Tina Hartun Nielsen Midtjylland Mobil +45 2222 5196 thn@planenergi.dk Sag: Projektforslag Varmepumpe i Ravnkilde Emne: Tillægsnotat genberegning

Læs mere

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 MEMO TITEL Projektforslag for konvertering til fjernvarme i 14 energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 DATO 13. november 2017 TIL KOPI FRA PROJEKTNR

Læs mere

Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord. Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Egedal Fjernvarme Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområde Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad Notat 3 supplerende beregninger udført efter 14. juli 2014 - som et isoleret

Læs mere

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark

Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark Til Energinet.dk Markedets aktører Baggrundsnotat omhandlende metode for Energinet.dk's forventninger til kraftværksudviklingen i Danmark 1. Indledning Dette notat redegør for den bagvedliggende analyse

Læs mere

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918)

Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev (450-2012-56918) Sendt pr. e-mail: pju@nyborg.dk Nyborg Kommune Teknik og Miljøafdelingen Att.: Per Jürgensen 25. maj 2013 Høring over Nyborg Forsyning & Service A/S projektforslag om fjernvarmeforsyning af område i Ullerslev

Læs mere

Aftagerforening Østerlund. Generalforsamling

Aftagerforening Østerlund. Generalforsamling Aftagerforening Østerlund Generalforsamling 2016-10-31 Dagsorden Generalforsamling 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmetællere 3. Formandens beretning 4. Regnskabsaflæggelse 5. Behandling af indkomne

Læs mere

ETABLERING AF BIOMASSEANLÆG OG KONVERTERING TIL FJERNVARME BILAG. Bilag A Samletabel, resultater 2. Bilag B Specifikke forudsætninger 3

ETABLERING AF BIOMASSEANLÆG OG KONVERTERING TIL FJERNVARME BILAG. Bilag A Samletabel, resultater 2. Bilag B Specifikke forudsætninger 3 DECEMBER 2012 - REVISON 1: APRIL 2013 NÆSTVED VARMEVÆRK A.M.B.A. ETABLERING AF BIOMASSEANLÆG OG KONVERTERING TIL FJERNVARME ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Notat vedrørende strategiplan

Notat vedrørende strategiplan Dato: 22.03.2019 Udgave: A Projekt nr.: 1010896 Udarbejdet af: JEHU Notat vedrørende strategiplan Bæredygtig energi i Egedal Kommune Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Ansvarlig for notatet... 4 3

Læs mere

Energiklagenævnet har modtaget vedhæftede bemærkninger og oplysninger til sagen.

Energiklagenævnet har modtaget vedhæftede bemærkninger og oplysninger til sagen. Bech-Bruun Advokatfirma Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Att.: Agnete Nordentoft J.nr.: 011286-0027 21. november 2018 18/00403-39 Partshøring Energiklagenævnet har modtaget vedhæftede bemærkninger og oplysninger

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017

J.nr. 18/ DGD's klage over Næstved Kommunes projektgodkendelse af 28. november 2017 Energiklagenævnet Nævnenes hus Toldboden 2 8800 Viborg København 12. december 2018 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 011286-0027 ano/jhp J.nr. 18/00403 - DGD's

Læs mere

STENSTRUP FJERNVARME A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG: FJERNVARME- FORSYNING AF NATURGASOMRÅDER I STENSTRUP

STENSTRUP FJERNVARME A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG: FJERNVARME- FORSYNING AF NATURGASOMRÅDER I STENSTRUP Til Stenstrup Fjernvarme a.m.b.a. Dokumenttype Rapport Dato Januar 2014 STENSTRUP FJERNVARME A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG: FJERNVARME- FORSYNING AF NATURGASOMRÅDER I STENSTRUP STENSTRUP FJERNVARME A.M.B.A.

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN

TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN SEPTEMBER 2018 OKSBØL VARMEVÆRK TILSLUTNING AF OKSBØLLEJREN FORBRUGER OG SELSKABSØKONOMI ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER

Læs mere

Memo. Assens Kommune. Kommentarer til høringsbrev. Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE

Memo. Assens Kommune. Kommentarer til høringsbrev. Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE Memo Assens Kommune Titel Kommentarer til høringsbrev Dato 24. august 2011 Til Kopi Fra Assens Kommune Vissenbjerg Fjernvarme, PLA FJE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

Der er indkommet et høringssvar fra HMN GasNet (GasNet) den 23. maj.

Der er indkommet et høringssvar fra HMN GasNet (GasNet) den 23. maj. NOTAT Projekt Projektforslag for fjernvarme til Rockwool Campus Kunde Høje Taastrup Fjernvarme (HTF) Notat nr. 1 Dato 2018-06-04 Til Fra Kopi til Astrid Birnbaum Uffe Schleiss Anders Dyrelund Klaus Fafner

Læs mere

Sønderborg Forsyning Nordals Fjernvarme. 29. februar 2016

Sønderborg Forsyning Nordals Fjernvarme. 29. februar 2016 Sønderborg Forsyning Nordals Fjernvarme 29. februar 2016 Version 3B Dato 2015-04-22 Udarbejdet af Tina Hartun Nielsen, Jane Moustgaard Kontrolleret af Bjarne Lykkemark Godkendt af Bjarne Lykkemark Beskrivelse

Læs mere

Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn.

Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn. Nyborg Kommune Teknik og Miljøafdelingen Att. Per Jurgensen 18. oktober 2013 Projektforslag for udvidelse af forsyningsområde i Ullerslev - Kommentar til høringssvar af 30. august 2013 fra Naturgas Fyn.

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Udarbejdet for Lolland Varme A/S September 2016 Udarbejdet af: Niels Thorsen Kontrolleret af: Godkendt af: Dato: 01.09.2016 Version: 1.4

Læs mere

VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK VARME FRA HADSUND

VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK VARME FRA HADSUND VEDDUM SKELUND VISBORG KRAFTVARMEVÆRK VARME FRA HADSUND Sydlangeland Fjernvarme Forslag til solvarme Ekstraordinær generalforsamling Bjarne Lykkemark Rambøll Siden sidst Muligheder Varme fra Hadsund 1

Læs mere

Vestforbrænding RAMBØLL. Resume. Projektforslag Kommune Distributionsselskab

Vestforbrænding RAMBØLL. Resume. Projektforslag Kommune Distributionsselskab Resume Projektforslag Kommune Distributionsselskab Energivej og Tempovej (omr.2.2) Ballerup Kommune Vestforbrænding Alle beløb er ekskl. moms Projekt Reference Varmebehov Medtaget Potentielt varmebehov

Læs mere

Rudersdal Kommune Øverødvej Holte Att: Jacob Elkjær

Rudersdal Kommune Øverødvej Holte Att: Jacob Elkjær Rudersdal Kommune Øverødvej 2 2840 Holte Att: Jacob Elkjær (JAEL@rudersdal.dk) 25. april 2016 Sagsnr.: 2015100006 Tlf. direkte: 6225 9587 crd@naturgas.dk Revideret projektforslag for omstilling af naturgasforsyning

Læs mere

NOTAT. 1 Indledning. 2 Uddybende svar

NOTAT. 1 Indledning. 2 Uddybende svar NOTAT Projektnavn SOL.FJV - Udnyttelse af overskudsvarme fra CP Kelko Projektnr. 1100032632 Kunde Solrød Fjernvarme (Solrød Kommune) Notat nr. 1 Version 1 Til Lotte Lodberg Kjær, Solrød Kommune Fra Klaus

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation Geotermi i Danmark 12 maj 216 Overblik 28 udvalgte

Læs mere

Godkendelse af projektforslag fra Haarby Kraft-Varme A.m.b.a. og Glamsbjerg Fjernvarme A.m.b.a

Godkendelse af projektforslag fra Haarby Kraft-Varme A.m.b.a. og Glamsbjerg Fjernvarme A.m.b.a [indsæt dato 2014] Sags id: 14/15166 Plan og Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Kontaktperson: Mette Brogaard E-mail: mjoha@assens.dk Dir. tlf.: 6474 6881 Godkendelse af projektforslag fra Haarby Kraft-Varme

Læs mere

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Stråmosekær 1 6 samt små fleksible boliger.

Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Stråmosekær 1 6 samt små fleksible boliger. MEMO TITEL DATO 18. december 2017 TIL Vurdering af høringssvar fra HMN GasNet P/S vedrørende projektforslag for fjernvarmeforsyning af Stråmosekær 1 6 samt små fleksible boliger. Egedal Kommune (Carsten

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Faxe Kommune - Samfundsøkonomisk analyse Ørslev-Terslev Fjernvarmeværk. Faxe Kommune (Anne Svendsen - John Birkegaard)

Faxe Kommune - Samfundsøkonomisk analyse Ørslev-Terslev Fjernvarmeværk. Faxe Kommune (Anne Svendsen - John Birkegaard) MEMO TITEL Faxe Kommune - Samfundsøkonomisk analyse Ørslev-Terslev Fjernvarmeværk DATO 16. januar 2013 TIL Faxe Kommune (Anne Svendsen - John Birkegaard) KOPI FRA PROJEKTNR Kurt Madsen A035445 1 Indledning

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej Kokkedal Fjernvarme Juni 2007 I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet

Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet 26-2-29 Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet IDA-Fyn og det Økonoliske råd Torsdag den 26. februar 29 Brian Vad Mathiesen Institut for samfundsudvikling og planlægning Aalborg Universitet www.plan.aau.dk/~bvm

Læs mere

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden.

Læs mere

BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER. John Tang, Dansk Fjernvarme

BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER. John Tang, Dansk Fjernvarme BORTFALD AF GRUNDBELØB STATUS OG MULIGHEDER John Tang, Dansk Fjernvarme FJERNVARMEANALYSEN -VINDFORLØB Samfundsøkonomi elproduktion Driftsøkonomi - fjernvarmeproduktion Kilde: Energistyrelsen, Fjernvarmeanalysen

Læs mere

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis

Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis 17 10 2016 Samfundsøkonomiske fjernvarmepriser på månedsbasis Analyse af årlig samfundsøkonomisk fjernvarmepris ved konvertering af naturgas til fjernvarme Baggrund og opgave Ea Energianalyse gennemførte

Læs mere

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d.

Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Notat Sagsansvarlig Pernille Aagaard Truelsen Partner, advokat (L), ph.d. Sagsbehandler Asger Janfelt Advokat Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 43 J.nr. 11953 aj@energiogmiljo.dk

Læs mere

Susanne Skårup, Skanderborg Kommune

Susanne Skårup, Skanderborg Kommune Notat Jakob Worm Nordjylland Mobil +45 2972 6845 jw@planenergi.dk Projekt: Dato: Att.: Skanderborg Kommune, behandling af projektforslag. Den 16. Februar 2015 Susanne Skårup, Skanderborg Kommune Notat

Læs mere

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY

SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA. Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY SCREENINGSRAPPORT MEJLBY FJERNVARME AMBA Orienteringsmøde d. 17. Januar 2019 MEJLBY 17012019 1 AGENDA Indledning, formål & den korte konklusion Mejlby fjernvarme Screeningsrapport (maj 2018) Nuværende

Læs mere

Vurderinger af samfunds- og selskabsøkonomi ved udvidelser af fjernvarmeprojektet i Vindinge - Rosilde. Nyborg Forsyning og Service (Jimmy Jørgensen)

Vurderinger af samfunds- og selskabsøkonomi ved udvidelser af fjernvarmeprojektet i Vindinge - Rosilde. Nyborg Forsyning og Service (Jimmy Jørgensen) MEMO TITEL DATO 8. maj 2018 TIL Vurderinger af samfunds- og selskabsøkonomi ved udvidelser af fjernvarmeprojektet i Vindinge - Rosilde Nyborg Forsyning og Service (Jimmy Jørgensen) ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling.

Aabenraa Kommunes afgørelse af 12. juni 2013 ophæves, og sagen hjemvises til kommunen til fornyet behandling. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Gas Distribution A/S OVER Aabenraa

Læs mere

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater

Bilag 5 - Økonomiberegninger for fjernvarmeforsyning Resultater Resultater Investering mio. kr 0,0 Samfundsøkonomiske omkostninger over 20 år mio. kr 77,8 Selskabsøkonomiske omkostninger over 20 år *) mio. kr 197,4 Balanceret varmepris an forbruger kr./gj 205 Emissioner

Læs mere

Eksempler på brug af beregningsværktøj: Samfundsøkonomi ved forskellige energiløsninger

Eksempler på brug af beregningsværktøj: Samfundsøkonomi ved forskellige energiløsninger Eksempler på brug af beregningsværktøj: Samfundsøkonomi ved forskellige energiløsninger Som et element i værktøjet til bæredygtig byudvikling, der kan ses i sin helhed på www.realdaniaby.dk/værktøj til

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM

PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Til Assens Fjenvarme Dokumenttype Rapport Dato februar 2012 PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM PROJEKTFORSLAG FJERNVARMEFORSYNING AF 25 BOLIGER I KÆRUM Revision V01 Dato 2012-02-28

Læs mere

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen

Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Landsdækkende screening af geotermi i 28 fjernvarmeområder Beregning af geotermianlæg og muligheder for indpasning i fjernvarmeforsyningen Præsentation 28 juni 216 Overblik 28 udvalgte fjernvarmeområder

Læs mere

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole

Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning. Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler til Asgårdskolen og Benløse Skole Juni 2007 Ringsted Kommune Teknisk Forvaltning Projektforslag for kondenserende naturgaskedler

Læs mere

1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a.

1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a. 1 MW Biomassekedel ved Mejlby Kraftvarmeværk a.m.b.a. NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Aarhus C Tel. +45 8742

Læs mere

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk

PROJEKTFORSLAG. for. Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Bilag nr. 1 PROJEKTFORSLAG for Etablering af røggaskøling på eksisterende gasmotoranlæg hos Bjerringbro Kraftvarmeværk Hollensen Energy A/S 30. maj 2011 PROJEKTFORSLAG FOR ETABLERING AF RØGGASKØLING PÅ

Læs mere

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel.

Resultatet for den nye samfundsøkonomiske beregning er vist sammenstillet med resultatet fra projektforslaget i den efterfølgende tabel. Assens Kommune Plan & Kultur Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Ralph Jensen ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Opdatering af samfundsøkonomisk

Læs mere

Projektet blev udsendt i høring hos HMN GasNet, Forsvaret og Norfors ved mail af 30/

Projektet blev udsendt i høring hos HMN GasNet, Forsvaret og Norfors ved mail af 30/ Høringsnotat Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Ny Blovstrød I forlængelse af Klima og Miljøudvalgets beslutning af 23. januar 2017 om udsendelse af Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Ny Blovstrød

Læs mere

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd

Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd Informationsmøde tirsdag den 29. november 2011 på Færgekroen Fjernvarme på Hadsund Syd 1 Dagsorden Bestyrelsesformand Thorkild Løkke for Hadsund By's Fjernvarmeværk byder velkommen Præsentation af Hadsund

Læs mere

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren.

Varde Kommune Att: Henrik Oxenvad. DONG Gas Distribution A/S fremsender hermed høringssvar til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Oksbøllejren. From: Kristian Nielsen Sent: 25 Nov 2015 17:00:35 +0100 To: Henrik Oxenvad Cc: Christian Bruun Subject: Høringssvar Oksbøllejren Attachments: Bilag 1 forbrugs og kedeloplysninger Oksbøl.xlsx, Bilag 2 kedelpriser

Læs mere

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé

Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 1, oversigtskort LP620, Kommunale bygninger, muligt ledningstracé Bilag 2, konvertering af eksisterende bygninger. Konvertering af 5 kommunale ejendomme Matrikel nr. Adresse Årsforbrug 2016, oplyst

Læs mere

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT

FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT MAJ 2014 HVIDOVRE FJERNVARMESELSKAB A.M.B.A. FJERNVARME I HVIDOVRE MIDT PROJEKTFORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MAJ 2014 HVIDOVRE

Læs mere

Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes især: T:

Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes især: T: Notat Naturgas Fyn FORBINDELSESLEDNING TIL NR. BROBY Gennemgang af projektforslag 30. juni 2014 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1211739332 Version 1 Udarbejdet af acs Kontrolleret af trn Godkendt af nba

Læs mere

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger SKANDERBORG-HØRNING FJERNVARME A.M.B.A Fjernvarmeforsyning af Blegind, Nørregårds Allé og nye boligområder i Hørning ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502

Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502 Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502 Formål Med projektforslaget ansøges kommune om, at projektforslagets område skifter status i den kommunale varmplanlægning fra et naturgasområde

Læs mere

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer

Varmepumper i energispareordningen. Ordningens indflydelse på investeringer Varmepumper i energispareordningen Ordningens indflydelse på investeringer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling,

Læs mere

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger

Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger Økonomi i varmepumper - under varierende forudsætninger ERFA-MØDE KRAFTVARME & VARMEPUMPER Kolding, den 29. maj 2018 Projektchef Jørgen Risom, ingeniør M.IDA Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) Disposition

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A

Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Side 1 af 6 Hejnsvig Varmeværk A.m.b.A Projektforslag for udvidelse af solvarmeanlæg, etape 2. April 2013 Formål. På vegne af bygherren, Hejnsvig Varmeværk, fremsender Tjæreborg Industri A/S et projektforslag

Læs mere

Assens Kommune Plan & Kultur Att.: Pia Damkjær Pedersen Rådhus Allé Assens

Assens Kommune Plan & Kultur Att.: Pia Damkjær Pedersen Rådhus Allé Assens Assens Kommune Plan & Kultur Att.: Pia Damkjær Pedersen Rådhus Allé 5 5610 Assens ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DATO 12. maj 2016

Læs mere

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk

Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj 2005 Skagen Varmeværk Amba Projektforslag for udskiftning af to gasmotorer på Skagen kraftvarmeværk Maj

Læs mere

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL.

PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. PRO JEKTFORSLAG AABENRAA - RØDEKRO FJERNVARME A/S CENTRAL RÅDMANDSLØKKEN UDSKIFTNING AF 2 STK. OLIEKEDLER MED EN TRÆPILLE-KEDEL. 16. juli 2013 Indholdsfortegnelse: Side: 1.0 Indledning:... 3 2.0 Redegørelse

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Disposition Fordele ved fjernvarme frem for individuel forsyning - projektforslag Hvorfor forblivelses-

Læs mere

1. Ændring af områdeafgrænsning. Naturgas Fyn Distribution A/S Att. direktør Gert Nielsen Ørbækvej Odense SØ

1. Ændring af områdeafgrænsning. Naturgas Fyn Distribution A/S Att. direktør Gert Nielsen Ørbækvej Odense SØ Naturgas Fyn Distribution A/S Att. direktør Gert Nielsen Ørbækvej 260 5220 Odense SØ Email: ngf@ngf.dk, gni@ngf.dk Direktørområde Kultur, Erhverv og Udvikling Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf.

Læs mere

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk

Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk MARTS 2016 HOFOR REVIDERET 31. MARTS 2016 Etablering af 99 MW naturgaskedler på Lygten Varmeværk PROJEKTFORSLAG I HENHOLD TIL LOV OM VARMEFORSYNING INDHOLD 1 Indledning 5 1.1 Anmodning om godkendelse

Læs mere