Historie. Ingredienser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historie. Ingredienser"

Transkript

1 Historie Hvor og hvornår øllet er opstået, kan historikerne ikke blive helt enige om. Man er dog enige om, at så længe mennesket har dyrket korn, lige så længe har de brygget øl. Man mener, udfra vægmalerier, at der allerede år f. k. er blevet drukket øl i det historiske Babylon. I 3000 f. k. ved man med sikkerhed, at der er blevet brygget øl, idet man har fundet opskrifter på den tids øl. De første arkæologiske beviser på tilstedeværelsen af korn i Danmark, findes på lerkar fra den yngre stenalder, omkring 4000 f. k., mens det endelige bevis for ølbrygning i Danmark findes i Egtvedpigens grav fra 1370 f. k., hvor man fandt en birkebarksspand med øl. Omkring 1000 f. k. fik øllet en alvorlig konkurrent, nemlig vinen, og det var derfor først i middelalderen, at øllet for alvor fik sit gennembrud, gennem en mytologisk ølkonge, Gambrinus. Der er en del uenighed om hans eksistens, men alle er dog enige om, at tilskrive ham æren for den øl vi kender i dag. Ingredienser Malt Den vigtigste råvare er som regel byg. Før korn bliver til øl, skal det maltes. Det sker ved at byggen sættes i svøb, dvs. de tørrede bygkorn vædes med vand. Der starter en spiring i kornet, hvorved der frigives enzymer, som senere spiller en rolle i mæskning. Under spiringen skal kornet vendes jævnligt, og det foretages i dag maskinelt. Efter en uge stoppes spiringen, ved at kornet tørres. Tørringen sker på forskellige måder, og valget er bestemmende for hvilken øl der kan brygges, altså om malten skal bruges til lys eller mørk øl. Råfrugt Ordet råfrugt dækker over brugen af andre kornsorter end bygmalt, for at tilføre stivelse og sukker til brygget. De mest anvendte former for råfrugt er majs og ris, som begge gør øllet lettere at drikke. Man kan også tilsætte forskellige former for sukker, der også gør øllet lettere at drikke, samt er en nødvendighed for at producere meget stærk øl. For alle råfrugter gælder det, at de mangler de enzymer der skal være i brygget under mæskningen for at nedbryde stivelsen til sukker. Sukker er det eneste der efterfølgende kan omdannes til alkohol af gæren. Humle Næsten al øl er krydret med humle, som er en plante i familie med hamp. Humlen vokser på 4 meter høje stængler, som støttes af høje stativer. Humlen har to formål: 1. Den konserverer øllet 2. Den krydrer øllet, og giver en delikat blomsteragtig bitterhed.

2 Der findes utallige sorter humle, men i store træk deles de op i aroma- og bitterhumle. Vand Vand er ikke bare vand, og vandets kemiske sammensætning har stor betydning for det færdige bryg. Generelt kan man sige, at jo lysere øllet er, des nemmere kan vandet og dets indhold af mineraler og salte fornemmes. Gær Siden slutningen af 1800-tallet har man rendyrket gærstammerne, hvilket har gjort det lettere at styre gæringsprocessen og dermed det færdige produkt. Der findes et utal af gærtyper, men generelt skelner man mellem over- og undergær, der laver vidt forskellige øltyper. Overgæret øl er den traditionelle brygmetode, hvor gæringen foregår under høj temperatur så resultatet bliver en aromatisk og frugtagtig øl. Undergæret øl er en nyere metode, hvor gæringen foregår under lavere temperatur, så øllet bliver mere ren i smagen. Hvert bryggeri bruger som regel kun en type gær, hvilket betyder, at man med lidt øvelse kan lære det enkeltes bryggeris øls særlige fællestræk at kende. Brygning Processen Det maltede korn mæskes i en mæskekedel. I knust form blandes malten med varmt vand. Ofte anvendes der flere forskellige malttyper. Processens vigtigste mål er at få maltens stivelse omdannet til sukker. Processen skal styres nøje, sådan at det er de rigtige sukkerarter, der efterfølgende er klar til gæring. Masken, dvs. skaller og fiberrester fra malten, filtreres fra og bruges i vid udstrækning til dyrefoder. Den filtrerede maltsuppe kaldes urten. Den koges i 1-2 timer i en urtekedel/brygkedel, hvor humlen tilsættes. Hvornår humlen tilsættes brygkedlen afhænger af hvilken udnyttelse man vil have af humlen. Efter filtrering og køling føres urten til gæringskarret, hvor der tilsættes gær. I de følgende dage optager gæren sukkerstofferne, en proces som følges nøje af brygmesteren ved at måle sukkerindholdet i bryggen. Når gæringen er afsluttet, skal øllet modnes gennem lagring, inden det efter pasteurisering tappes.. Moderne industriproduktion Nøgleordet i moderne brygning er økonomi, og midlerne er biokemi, produktionsstyring, kvalitetskontrol, overvågning, stordrift og specialisering. Øltyper Øl er ikke bare øl, det er mange ting. Der findes ingen anerkendt måde eller terminologi at inddele øl typer i. bryggeriindustrien har nogen konventioner, mens skribenter og forbrugere har nogen andre. Det følgende er et forsøg på at skabe et overblik på tværs af de mange forskelle, med hovedvægt på de danske forhold. Undergærede øltyper: Lagerøl er en generel betegnelse for undergæret øl. Mørkere og mere maltet i smagen end dansk pilsner. Pilsner er en lys, gylden lagerøl med en fint humlet smag og en alkoholprocent på 4,6. Lys pilsner er en særlig dansk øltype på under 2,8% alkohol. Guldøl er en dansk øltype, i retning af pilsner, men med højere alkoholprocent, som regel 5,6%.

3 Dansk porter er en variant af porter og stout, med en alkoholprocent mellem 7 og 8%. Dansk hvidtøl er en meget sød øltype, der har under 2,8% alkohol. Bock er en mørk, stærk øl, med oprindelse i Tyskland. Minder om guldøl med sine 6-7% alkohol, men er mørkere i farven og her mere maltsødme. Märzen er oprindelig en sæsonbryg og smagen er domineret af malt, mens farven er rødlig. 5,5-7% alkohol. Schwarzbier er en tysk meget mørk sort, som sjældent ses i Danmark. Doppelbock er en ekstra stærk lagerøl på 7-10% alkohol. Dortmunder er en stærk og fyldig tysk øltype. Maltet men uden sødme, stor fyldighed og alkoholprocent mellem 5,5-6%. Bayersk øl bruges i dag som en betegnelse for lys lagerøl af pilsnertypen eller om øl i al almindelighed. I Danmark har den mellem 4-5% alkohol. Porter og stout: Porter var oprindelig en helt mørk ale, der fik sin farve fra mørkristet malt, i modsætning til stout, som indeholder ristet byg. Øltypen er bedstefar til nutidens stout. Har en alkoholprocent på omkring 5%. Stout er en meget mørk, næsten sort, ale, som får sin farve fra ristet umaltet byg, og er i reglen meget humlet. Oprindelig er det en stærkere version af porter. Irish stout er en forholdsvis tør øltype, med udpræget bitterhed og syrlighed. Indeholder umaltet byg. Mest kendte bryg er Guinness. Imperial stout er en robust og stærk version af stout, med megen humle og bitterhed. Mellem 7-9% alkohol. Den danske porter bør kategoriseres her. Ales fra England, Skotland og Irland: Bitter er englands nationaldrik, og er en lys, rødtonet ale med masser humle og forholdsvis bitter smag, ofte i fin balance med malt. Alkoholprocent på 3-4%. Best bitter er bitter men med mere fylde og alkohol, 3,5-4,5%, end almindelig bitter. Ekstra special bitter (ESB) har fylde og mere smag med sine 4,5% alkohol. Mild er en tynd variant af bitter på 2,5-3,5% alkohol. Den er brun i farven, fordi man anvender mørk malt i brygningen. Brown ale er en tynd, lys ale med nøddeagtig karakter. Lidt i stil med mild, men mere fylde og smag. 2,5-5% alkohol. Real ale er en betegnelse for upasteuriseret og ufiltreret engelsk ale, der skal serveres straks efter tapning.

4 Pale ale er mere humlet i smagen end de klassiske øltyper, med en alkoholprocent mellem 4,5-5,5%. India pale ale (IPA) er en humlet variant af pale ale, med højere alkoholprocent. Har meget aroma og bitterhed. Barley wine er en meget kraftig ale med tydelig frugtagtig smag og duft. Alkoholprocent mellem 7-12%. Scottish ale er en stærk, ravgylden til mørkebrun øl med sød og maltet karakter på 6-8% alkohol. Irsk rød ale er en rødlig, let og behagelig øl, som både findes over- og undergæret. Typisk ca. 5% alkohol. Tyske ales: Altbier er rødlig med den overgærede øls frugtagtige karakteristika. 3-4% alkohol. Kölsch er en gylden overgæret øl. Ligner en pilsner, men er mere frugtagtig og har lavere alkoholprocent, mellem 3-4%. Fås stort set kun i Tyskland. Weissbier: Weizenbier/weissbier er en overgæret øl, delvis brygget på hvede. Har som regel 5% alkohol. Weizenbock er en stærkere udgave af weissbier, med alkoholprocent på 8%. Berliner weisse er meget sur og tynd, mellem 2-4% alkohol. Serveres ofte iblandet frugtsirup eller sødt urtetræk. Witbier er en belgisk variant af hvedebryg. Mere krydret og sød end de tyske weissbier. 5% alkohol. Franske ales: Bière de garde er en traditionel nordfransk øltype. Frugtagtig med en behagelig krydret sødme. 6-7% alkohol. Belgiske ales: Trappist er betegnelsen på en munk fra et af de tilbageværende klostre, hvor denne øltype brygges. En stærk og smagfuld ale, med alkoholprocent melem 7-11%. Abbey ale er stærke ales, som er brygget i stil med trappistøl, men uden for klostrene. En stærk, mellem 7-11% alkohol, karakterfuld og interessant øltype. Strong ale er en massebetegnelse for belgisk øl, som ikke falder ind under de andre kategoriseringer. Blonde er en lys ale med alkoholprocent mellem 6-7%. Brune er en mørk ale med alkoholprocent mellem 6-7%. Dubbel er mørk i stil med trappist eller abbey ale. Sødme og karamelagtig karakter. Afbalanceret med megen humle og typisk mellem 7-9% alkohol. Trippel er en gylden øl i stil med trappist eller abbey ale. Kraftig øltype, der ofte er krydret med f.eks. koriander. Flandern rød ale er en rødlig, meget syrlig ale, som lagres i op til 4 år før det tappes på dlasker. Saison er en sæsonbryg, som regel i 75 cl flasker. Krydret, men forfriskende øl med 6-7% alkohol. Vildgærede typer: Lambic er belgisk øl brygget ved spontan gæring. Har en stærk, syrlig smag. Uklar og lys i farven. Alkoholprocenten ligger som regel på 5% med lavt kulsyreindhold.

5 Gueuze er en blanding af ny og gammel lambic, tilsat sukker, hvorved et meget højt kulsyreindhold opnås. Stærk, syrlig øl, med ca. 5% alkohol. Kriek, framboise, fraise, peche, cassis m.m. er alle frugtøl med kirsebær, hindbær, jordbær, fersken, solbær m.m. Fremstilles ved at tilsætte frugt til lambic. Findes i mange variationer og produktionsmetoder. Faro er en sjælden variant af gueuze, som er fremstillet ved blanding af flere typer lambic tilsat sukker og/eller karamel. Salt kan normalt ikke opfattes i øl, men i sjældne tilfælde kan man smage nogen af vandets mineraler. Sødmen fornemmes i reglen ikke i pilsnerøl, alligevel er øl en forholdsvis sød drik. Dette har betydning når øllet skal sættes sammen med mad. Kraftige øl med sødlig fylde kræver at maden er tilsvarende fyldig. Bitterhed er et helt almindelig træk ved øl, hvilket skyldes humlen. Smagsløgene for bitterhed sidder bagerst på tungen, og skal man smage øl, kan man altså ikke, som vinsmagere, spytte dråberne ud igen. Eftersmagen af øl, er ofte bitter, hvilket blot skal ses som et udtryk for at det er lykkedes bryggeren at fremstille et bryg hvor humlen tydelig mærkes. Smagning Rygmestre og andre professionelle gør brug af store, komplicerede systemer til vurdering af øl, mens der for den almindelige borger er to forhold man bør tage udgangspunkt i ved smagning af øl. 1. Øllet vurderes udfra de umiddelbare sanseindtryk, der opleves under smagningen. 2. Øllet vurderes personligt, udfra det faktum at mennesker er forskellige og derfor oplever forskelligt. Som ved al anden nydelse af fødevarer, kan man bruge alle sanserne til at danne sig et indtryk af det produkt der står foran en. Smagssansen Tungen kan kun opfatte fire forskellige indtryk, nemlig sur, salt, sød og bitter. Øl er egentlig en temmelig sur væske, men den opfattes sjældent sådan. Lugtesansen Næsen kan opfatte et utal af indtryk, og problemet er derfor ofte, at det er svært at sætte ord på det man lugter/dufter. Til at beskrive øl, kan man med fordel hente ord fra den botaniske verden, da de fleste øltyper, kan beskrives relativt præcis med forskellige typer frugter.

6 Malten bidrager med sødlig duft og kan derfor beskrives med ord som nødder, karamel, bolcher o. lign.humlen, der generelt opfattes som bitter, kan med fordel beskrives med ord fra blomsterverdenen. lugtesansen herved bidrager til den samlede smagsoplevelse. Øllet bør serveres i et klart glas, og ikke i et krus eller matteret glas, idet synet også har betydning for den samlede oplevelse. Øl Følesansen I ølsmagning, forekommer følesansen i mundhulen. Det er vigtigt for indtrykket, idet følesansen opfatter om øllet virker tungt eller forfriskende. Kulsyren fornemmes med følesansen, og giver et indtryk af skummets konsistens. Alkoholen fornemmes som en prikken på tungen, der forstærkes jo kraftigere øllet er. Temperaturen erkendes med læber, tunge og mundhule. Er øllet for koldt bedøves slimhinderne, og øllet fremstår smagløs. Synssansen Vores synsindtryk er i høj grad med til at skabe den samlede mening om øllet. Det første vi ser, og dermed danner os et indtryk af, er skummet. Dernæst lægger vi mærke til farven, som beskrives med ord inde for farveskalaen. Til sidst kan man se på øllets klarhed. Dette er især tilfældet ved ufiltreret øl. Høresansen Måske er det lidt søgt, at inddrage høresansen i ølsmagning, og det er da også kun få ting der er værd at lægge mærke til. Lyden, når kapslen eller proppen tages af flasken, siger noget om kulsyreindholdet. Er der ingen lyd, kan det være man skal lade øllet stå. Drikker man øl som tørstslukker, kan den godt bare hældes ned i halsen direkte fra flasken. Skal man derimod rigtig smage og nyde øllet, skal det drikkes fra glas, idet Servering Hvilken type glas skal øllet så drikkes af? De forskellige typer glas har forskellige egenskaber, som det vil fremgå af det følgende. Et glas med stor åbning foroven, tillader duften i luften over skummet af forsvinde, hvorved duften svækkes eller helt forsvinder. Et glas, som snævrer ind foroven (tulipaneller cognacglas), holder på luften over skummet og duften vil derved blive mere koncentreret og kraftig. Det kan være en ulempe ved meget kraftige øl eller ved øl, som ganske enkelt ikke lugter godt.

7 Skal duftindtrykket rigtig gøre sig gældende, bør man ikke fylde glasset til randen. Vælg i stedet et stort glas eller fyld kun glasset halvt op. I meget dybe glas, løber væsken mod bunden i stor fart, hvorved der dannes meget skum. Flot ser det ud, men øllet bliver fladt fordi kulsyren gasser af. Et tykt og tungt glas holder på varmen, og er glasset stuetemperatur ved ophældning, bliver øllet hurtigt varmt. Spinkle glas holder derimod ikke på varmen men er til gengæld mere modtagelig for udefrakommende varme, i de fleste tilfælde, varme, svedige hænder. Har glasset stilk, fremhæver det den æstetiske nydelse samtidig med at hænderne ikke varmer glasset, og dermed øllet, op. Hanken på store ølkrus er praktisk, mens det bare er i vejen på små krus. Traditionelt anvendes der forskellige typer glas til forskellige typer øl. Pilsnere drikkes af glas uden stilk, som er lige brede foroven og forneden. Weissbier drikkes af meget høje glas, der i en buet facon åbner sig mod toppen. Engelske ales drikkes af af glad, der minder om pilsnerglas, ofte er der dog en lille udbuling nær toppen af glasset. Belgiske ales drikkes af tulipanformede glas. I mangel på bedre, kan man udmærket bruge vinglas til at drikke øl af, selvom de fleste nok vil hævde at de er lidt små Der er ingen eviggyldig sandhed om hvilken glastype øl bør drikkes af, vælg derfor et glas du kan lide og nyd så øllet. Holdbarhed Når du har fundet den rette øl og det rigtige glas, skal øllet hældes op. Dette gøres ved at holde flasken til glassets kant, vip glasset lidt og hæld roligt omkring halvdelen af øllet op langs kanten, så strålen rammer lige over væskeoverfladen. På denne måde skummer øllet ikke. Derefter fortsætter man med at løfte flasken, rette glasset op og hælde (uden at stoppe) det resterende øl i midten af glasset. På den måde kommer der et fint lag skum øverst i glasset. Husk kun at fylde glasset halvt op, så der skabes plads til næse og aromastoffer over skummet. I hele forløbet efter brygningen sker der en forandring i øllet, lagring modner øllet, og det ældes. For at forlænge holdbarheden tilsætter bryggerierne stoffer, der hæmmer ældningsprocessen. Stærke øl har bedre holdbarhed end pilsnerøl.

8 Opbevaring Øl har det bedst ved 8-10 grader et mørkt sted. Øl kan sagtens opbevares i køleskabet (i mangel på en perfekt lagerkæler), blot bør man tage øllet ud lidt inden det skal drikkes for at det får den rette temperatur. Øl Der findes ingen entydige svar på om øl bør opbevares liggende eller stående. Skal øllet stå i længere tid, vil der dannes bundfald. Hvis flasken ligger ned vil øllet være grumset når det serveres, og der vil desuden være en tendens til meget skumdannelse under ophældning.

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING

FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING ØLSMAGNING SIDE 1 AF 8 ØLSMAGNING Ved en ølsmagning er det vigtigt at bruge sanserne. Først lugtesansen, derefter synssansen og til sidst smagssansen og følesansen. FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING Det er

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

Oversigt over malttyper

Oversigt over malttyper Nicolaj S. Basismalt Malttype: Beskrivelse: Øltype: Andel i % : Pilsnermalt 2,0 3,0 EBC Den lyseste malt i farven med en lav proteinindhold. Kan anvendes som basismalt. Alle øltyper. 100 % af Røget malt

Læs mere

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd.

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd. RAMBLA BRUCE COST GINGER ALE - ORIGINAL Denne læskedrik er lavet på frisk ingefær (ingen ekstrakt eller olier) og ren rørsukker. Det er en simpel, lækker, krydret drik med ufiltreret ingefær og en smule

Læs mere

Mols Øl. India Gold. Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU

Mols Øl. India Gold. Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU Mols Øl Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU Mols Øl er nr. 2 i WinterCoats serie af øl, der er inspireret af en bestemt egn i Danmark (der er flere på vej!) Inspirationen fra Mols kan smages i 4

Læs mere

(Tjekkisk) På bryggeri Nymburk bryggede man første

(Tjekkisk) På bryggeri Nymburk bryggede man første (Tysk) Camba Bavaria er et såkaldt "craft" bryggeri, dvs. øllet karakteriseres som håndbrygget. Produktionen er da også stærkt begrænset, og de producerer årligt kun 4.000 hl, så dette er et ægte tysk

Læs mere

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015 Navn: Forbeholdt eksaminator Tilladte hjælpemidler: Nyeste stilartsdefinitioner (udleveres på dagen) Kuglepen Point teori : af 100 Point smagning : af 100 Det kræver min. 75 points ud af 100 for at bestå

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING Introduktion til Kend din øl Lærer- og øvelsesvejledning til praktisk øvelse i ølbrygning

Læs mere

Fredagsøl Mørk Special 4,5% Fredagsøl Pilsner 4,7%

Fredagsøl Mørk Special 4,5% Fredagsøl Pilsner 4,7% Fredagsøl Mørk Special 4,5% Fredagsøl Pilsner 4,7% En karakterfuld sort pilsner, som har en smule sødme, flot mørke-brun farve og det skønneste skum. Tjekkisk pilsnertype, brygget på Saaz humle. Afbalanceret

Læs mere

Bygkerne. SKAL bygget op af flere lag RYGSIDE. BUGSIDE (side med fure) FRØHVIDE (endosperm) KIMEN anlæg for bladspire. KIMEN anlæg for rodspire BASIS

Bygkerne. SKAL bygget op af flere lag RYGSIDE. BUGSIDE (side med fure) FRØHVIDE (endosperm) KIMEN anlæg for bladspire. KIMEN anlæg for rodspire BASIS RÅVARER SIDE 1 AF 11 RÅVARER Fire råvarer er nødvendige for at brygge øl: Malt, humle, gær og vand. Byg er hovedråvaren til ølbrygning. Inden byggen kan anvendes til ølbrygning, skal den omdannes til malt.

Læs mere

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 AF 10 LÆRERVEJLEDNING Lærervejledningen består af: 1. Introduktion til materialet 2. Introduktion til praktisk øvelse i brygning af øl 3. Introduktion til elevopgaverne 1. INTRODUKTION

Læs mere

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,-

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,- ØL HEINEKEN Fås i mere end 170 lande og er dermed det mest internationale ølmærke af alle. Karakteristisk for Heineken er en frisk og frugtagtig aroma, der stammer fra gæren, og en behagelig, ikke for

Læs mere

Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER

Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER ØLLETS VERDEN ER BLEVET STØRRE. DET DANSKE ØLUNIVERS HAR OPLEVET ET BIG BANG, DER SKABER ØL I NYE FARVER, TYPER OG SMAGSRETNINGER. DET KRÆVER FLERE

Læs mere

-(NY-1) NealkoAlkoholfri max. 0,5% -50 cl flaske: Eksempel på at man kan opleve karakterfyldte og smagfulde produkter med lave alkoholprocenter.

-(NY-1) NealkoAlkoholfri max. 0,5% -50 cl flaske: Eksempel på at man kan opleve karakterfyldte og smagfulde produkter med lave alkoholprocenter. (Tjekkisk) På bryggeri Nymburkbryggede man første gang øl i 1895, og faktisk går de oprindelige historier om brygning i området helt tilbage til det 14. århundrede. Det er et af 11 bryggerier i verden,

Læs mere

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE ØL I MAD SIDE 1 AF 5 ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øl flittigt, både i maden og til maden. Traditionen lever stadig,

Læs mere

FORENINGEN AF DANSKE ØLDOMMERE

FORENINGEN AF DANSKE ØLDOMMERE FORENINGEN AF DANSKE ØLDOMMERE Stilarts definitioner 2007 Gældende for de konkurrencer som arrangeres af foreningen indtil 31. december 2007 1. LYS LAGER A. Moderne lys lager B. International lager C.

Læs mere

Stilarts definitioner

Stilarts definitioner Stilarts definitioner Revideret af foreningen Danske Øldommere november 2009 1. LYS LAGER A. Moderne lys lager B. International lager C. Tjekkisk pilsner D. Tysk pilsner E. Dortmunder export F. Münchener

Læs mere

1367 Premium en øl der er årstallet værdigt. Alc. 4,7% Alc. 5,3%

1367 Premium en øl der er årstallet værdigt. Alc. 4,7% Alc. 5,3% Produktoversigt Krenkerup 1367 Premium Krenkerup Gods nævnes første gang i historien i 1367. Et gods drevet gennem århundreder af slægtens visioner og hårdt arbejde med betydelig hjælp fra lokalområdet.

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Guld Øl til 20 liter, ca. 7% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god Guldøl. (Skal den være rigtig stærk skal du "nøjes" med at brygge 17-18 liter) Sættet indeholder følgende:

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 16 GÆRING OG LAGRING 16.1 Procesidentifikation Denne procedure omhandler gæring og lagring af øl i konventionelle tanke og i cylindrokoniske tanke (CCTer). 16.2 Teknologi- og designbeskrivelse 16.2.1 Formål

Læs mere

BRYGHUSETS ØL JOMFRUHUMLE

BRYGHUSETS ØL JOMFRUHUMLE JOMFRUHUMLE Jomfruhumle fremstår som en gylden-gul øl med kraftigt og tykt skum. Den let maltede krop, dannet på baggrund af pilsnermalt, er afstemt med rigelige mængder Saaz-humle. Øllet opleves som en

Læs mere

en unik og naturlig smagsoplevelse

en unik og naturlig smagsoplevelse en unik og naturlig smagsoplevelse I hjertet af skoven... Midt i Hareskoven, på den smukkeste skovvej, ligger Bryggeri Skovlyst. Indbydende for enhver der lægger deres vej forbi, er dette unikke restaurationsbryggeri.

Læs mere

Stilarts definitioner

Stilarts definitioner Stilarts definitioner Revideret og udgivet af foreningen Danske Øldommere 2015 1. udgave Indledende noter til bryggere og øldommere: 1. Stilartsbeskrivelsen er blevet grundlæggende revideret i 2011. Bemærk

Læs mere

TEORETISKE MÅL FOR EMNET:

TEORETISKE MÅL FOR EMNET: TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009 Julen 2009 i restauranten Året går med raske skridt, og snart er det juletid. Der er nu mulighed for at afholde julefrokost mellem kl. 12-16.30 og kl. 17.30-22.30

Læs mere

Mors Stout 5,7 % Den mørke overgærede stout har fået tilført masser af chokolademalt. I 2003 blev den kåret som årets øl nyhed.

Mors Stout 5,7 % Den mørke overgærede stout har fået tilført masser af chokolademalt. I 2003 blev den kåret som årets øl nyhed. Øl fra den store verden Foruden vores eget øl har vi specialiseret os i øl fra den store verden. Vi kan således tilbyde mere end 60 forskellige øl med et bredt spekter af noter lige fra den helt friske

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Pilsner til 20 liter, ca. 4,5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en Pilsnerøl. Sættet indeholder følgende: 2½ kg Spraymalt fra Muntons 500 gram valset maltblandning 100 gram

Læs mere

KATALOG. Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel.

KATALOG. Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel. KATALOG Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel. Her kan du stemme på din favorit på: op til 5,9 % samt på eller over 6,0 %, husk medlemsnummer, navn og adresse, afleveres

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Velgørenhedssmagning

Velgørenhedssmagning Velgørenhedssmagning Firmaet - eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder - er over 300 år gammelt. er stadig et personligt ejet familiefirma, som er fuldstændig uafhængigt. hovedsæde

Læs mere

Ølsommelieruddannelsen. KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet.

Ølsommelieruddannelsen. KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet. Ølsommelieruddannelsen KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet. Slip dig løs som ølsommelier Øl har en stadig stigende popularitet. I 2014 blev der for første gang i historien uddelt en Michelin

Læs mere

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger Laug Håndbrygger Opskrifter En kort introduktion for nybegyndere og let øvede Christian Rye Iversen Agenda Hvad er en opskrift Kort om stil og nøgletal Kort om ingredienser Hvordan

Læs mere

Stensbogaard. India Pale Ale Alk. 5 % Julebryg Alk 6.8 % IBU: 15 EBC: 54 IBU: 7 EBC: 7 IBU: 73 EBC: 22 IBU: 19 EBC: 50

Stensbogaard. India Pale Ale Alk. 5 % Julebryg Alk 6.8 % IBU: 15 EBC: 54 IBU: 7 EBC: 7 IBU: 73 EBC: 22 IBU: 19 EBC: 50 Stensbogaard American Brown Ale Alk. 5 % Her får man det bedste fra USA. Der er både humle og gær, som hører til de absolut bedste i verden. Der er brugt 5 slags malt og valset havre, som giver udpræget

Læs mere

Weingut Domtalhof "Wein vom Roten Hang"

Weingut Domtalhof Wein vom Roten Hang Vin er livslyst Vin er sansefuldt Vin skal opleves Vin er harmoni med naturen Vores mål er at producere høj kvalitet fine frugtagtige vine med en karakteristisk terroir. Intensivt arbejde i vingården og

Læs mere

Lagerøllen er en bajer. TEST Klassisk lagerøl

Lagerøllen er en bajer. TEST Klassisk lagerøl Lagerøllen er en bajer Når bajerens time slår, risikerer man at få en pilsner i stedet, og det er bestemt ikke det samme. Det var moderne danske lagerøl, Henrik Bøegh havde samlet sammen, da han satte

Læs mere

Husk navn, adresse og telefonnummer på bagsiden!

Husk navn, adresse og telefonnummer på bagsiden! Frederikssund Øl-smagning 28. januar, 2012 Arr. f ØLs & Fr.sund lokalafd. af De Danske Ølentusiaster Point afgives som 3-2 1, hvor 3 er bedst. Kun de 3 bedste øl gives point! Mærke Alc% Point Halsnæs Bryghus

Læs mere

FREDAG LØRDAG. Åbningstider NYD SNACKS PÅ FOX FRA KL PÅ FOX. til din øl! Mandag: 12:00 00:00. Tirsdag: 12:00 00:00. Onsdag: 12:00 00:00

FREDAG LØRDAG. Åbningstider NYD SNACKS PÅ FOX FRA KL PÅ FOX. til din øl! Mandag: 12:00 00:00. Tirsdag: 12:00 00:00. Onsdag: 12:00 00:00 FREDAG PÅ FOX FRA KL. 15-18 NYD SNACKS til din øl! Åbningstider Mandag: 12:00 00:00 Tirsdag: 12:00 00:00 Onsdag: 12:00 00:00 Torsdag: 12:00 -?? LØRDAG PÅ FOX Fredag: 11:00 -?? Lørdag: 11:00 -?? Facebook:

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen IPA til 20 liter, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god humlet Indian Pale Ale. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons. 500 gram

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EØF) NR. 2081/92 REGISTRERINGSANSØGNING: artikel 17 BOB ( ) BGB (x) Nationalt sagsnummer: -

RÅDETS FORORDNING (EØF) NR. 2081/92 REGISTRERINGSANSØGNING: artikel 17 BOB ( ) BGB (x) Nationalt sagsnummer: - VI/5073/97-DA RÅDETS FORORDNING (EØF) NR. 2081/92 REGISTRERINGSANSØGNING: artikel 17 BOB ( ) BGB (x) Nationalt sagsnummer: - 1. Medlemsstatens ansvarlige myndighed: Navn: Bundesministerium der Justiz Adresse:

Læs mere

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11.

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. 20. april 2009 Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. april 2009 Testede produkter: Cirli Æblemost Cox Æblemost

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Chili Øl til 20 liter, ca. 5 % alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en god chili øl. Sættet indeholder følgende: 3 kg. tørret maltekstrakt fra Muntons 500 gram valset maltblandning

Læs mere

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual

BRYGGE GUIDEN. Brugermanual BRYGGE GUIDEN Brugermanual Tillykke med din nye øl brygge maskine også kaldet The Beer Machine Når du brygger øl med The Beer Machine består det udelukkende af helt naturlige ingredienser: Vand, The Beer

Læs mere

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN Årgang J H ANDRESEN TAWNY Standard Tawny Blended Portvin Traditionelle Røde Stål Tanke/Cement 4-5 år på gammel eg Smuk Tawny mahogni farve. Vinen er lys, klar

Læs mere

Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017

Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017 Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017 Ølsmagning er en god måde til at have en afslappende aften på med dine venner og din familie, mens I nyder en eller flere forskellige

Læs mere

Kend din øl En præsentation af øllets forunderlige verden. Peter A. Breum Nyborg Stand 2 juni 2016

Kend din øl En præsentation af øllets forunderlige verden. Peter A. Breum Nyborg Stand 2 juni 2016 Kend din øl En præsentation af øllets forunderlige verden Peter A. Breum Nyborg Stand 2 juni 2016 Hvem er jeg? 1983 DTU, civiling. Kemi 1984 Brygmester, Skandin. Brygmester skole 1984 Carlsberg Breweries

Læs mere

Michter s 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON

Michter s 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON 10 YEAR KENTUCKY STRAIGHT BOURBON Denne bourbon blev kåret til Best American Whiskey af Food and Wine Magazine, og whiskeyentusiaster over hele verden er enige: Det her er whiskey i verdensklasse. Den

Læs mere

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere.

Vinøl Hobby. Velkommen til landets bedste specialbutik. Danmarks bedste websted for bryggere. Min Egen Porter til 20 liter,, ca. 5% alkohol. Dette er et godt sæt, til den der vil brygge en rigtig god mørk porter. Sættet indeholder følgende: 2 kg. Ekstra Dark tørret maltekstrakt fra Muntons 1 kg.

Læs mere

Stilarts definitioner

Stilarts definitioner Stilarts definitioner Revideret og udgivet af foreningen Danske Øldommere 2011 Indledende noter til bryggere og øldommere: 1. Stilartsbeskrivelsen er blevet grundlæggende revideret i 2011. Bemærk nye stilarter

Læs mere

Willkommen im Biergarten!

Willkommen im Biergarten! Willkommen im Biergarten! Vi er glade for at kunne byde velkommen til Biergarten i Tivoli. Her smager maden som i Østrig, og øllene er store, kolde og fra fad. Her er udsigt til rutschebanens alpetinder,

Læs mere

Fadøl. Cider. Danmark. England. Belgien. Belgien. England. Carlsberg Fad 35/40/65,-

Fadøl. Cider. Danmark. England. Belgien. Belgien. England. Carlsberg Fad 35/40/65,- Fadøl Carlsberg Fad 35/40/65,- Harmonisk balance mellem bitterhed og æbler, en smuk, lys gylden farve med en duft af fyrretræ og hasselnød næsten som duften af. Tuborg Classic 35/40/65,- s første classic.

Læs mere

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,-

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Frokost Menu Serveres mellem 11-16 Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Stjerneskud, stegt og kogt rødspætte, røget laks 139,- Sildetallerken, 2 slags Christians Ø

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

Ølbarometeret side 1 af 5

Ølbarometeret side 1 af 5 Ølbarometeret side 1 af 5 en er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er dårligst og 10 er bedst. Abdij van Leffe Belgien Blonde Lys klosterøl 7 8 75cl 6,6 En af de bedste lyse øl Abdij van Leffe

Læs mere

Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans

Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans Industrispionage hos Tawøls bryghus i Ans Hej Torben, Du er hermed tilmeldt som nr. 16 på håndbryggerlisten. Vi ved ikke hvordan det går med listen, men du skal nok ikke regne med at komme inde i "varmen"

Læs mere

sortiment 2013 ros A en D r GAA eri YGG r se B YGHU r B ske Y J s YGHU r e B ejl V

sortiment 2013 ros A en D r GAA eri YGG r se B YGHU r B ske Y J s YGHU r e B ejl V VEJLE BRYGHUS Jyskebryghuse BRYGGERIGAARDEN AROS sortiment 2013 De Jyske Bryghuse De Jyske Bryghuse er dansk mikrobrygget øl, der er lavet efter gamle traditioner og med de bedste råvarer fra hele verden.

Læs mere

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske

Pressemeddelelse. Mælkebøttevin. Tap solens farve på flaske Pressemeddelelse Mælkebøttevin Tap solens farve på flaske Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) kaldes også Løvetand eller Fandens Mælkebøtte. Den er en to- eller flerårig urt, som danner en grundstillet

Læs mere

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare ØL TIL MAD SIDE 1 AF 5 ØL TIL MAD Øl kan være et godt alternativ til vin - selvom nogle har svært ved at få forestillingen om hvid dug og øl til at hænge sammen. Ser vi på variationen i øl, er der øltyper,

Læs mere

Temaer for medlemsmøderne i efteråret. Forslag til godnat-læsning. Sæt kryds i kalenderen. (Se sidste side)

Temaer for medlemsmøderne i efteråret. Forslag til godnat-læsning. Sæt kryds i kalenderen. (Se sidste side) Danske Ølentusiaster, Lokalafdeling Skive Medlemsmøde d. 9. maj 2006 Besøg fra Bryggeriet Vestfyen A/S Lars Bæk Pedersen Salgskonsulent præsenterer et udvalg af spændende øl fra Vestfyen: Nat-expressen

Læs mere

Brygning med Brew4You brygsystemer

Brygning med Brew4You brygsystemer Brygning med Brew4You brygsystemer 1.0 Indledning I det følgende gennemgås i detaljer hvorledes Brew4You brygsystemerne anvendes til brygning af øl. Når du har læst manualen, og eventuelt brygget din første

Læs mere

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug.

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug. rne i elevhæftet Der er 27 forslag til opgaver i elevhæftet. Du kan vælge dem, som du synes passer bedst til din undervisning og elevernes forudsætninger. rne giver eleverne mulighed for at tilegne sig

Læs mere

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 Piemondo er en dejlig saftig og fyldig rødvin fra Piemonte i Norditalien. Vinen er produceret af 60% Barbera, 20% Nebbiolo og 20% Dolcetto. Vinmarkerne er beliggende omkring

Læs mere

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE...

FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... Indholdsfortegnelse FORORD:... 3 UDVIKLINGEN INDEN FOR ØLBRYGNING I HJEMMET... 5 VALG AF BRYGMETODE... 7 BEERKIT (DEN LETTE METODE)... 7 EKSTRAKTBRYGNING (DEN MELLEMSVÆRE METODE DE FLESTE STARTER HER)...

Læs mere

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr.

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr. Bryggerhest er en ravfarvet ale med et strejf af Jalapeno. Den har jalapenoens aromatiske karakter, men er ikke stærk og passer godt til krydrede retter - helt specielt til det mexicanske køkken. 27-01

Læs mere

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN Årgang J H ANDRESEN TAWNY Standard Tawny Blended Portvin Traditionelle Røde Stål Tanke/Cement 4-5 år på gammel eg Smuk Tawny mahogni farve. Vinen er lys, klar og har

Læs mere

Kongebrogaarden s. Øl kort

Kongebrogaarden s. Øl kort Kongebrogaarden s Øl kort Øllets historie Der er ingen, der med sikkerhed ved, hvordan øllet er opstået. Men det er næsten sikkert, at så længe mennesket har dyrket korn, har det også kendt til øl brygning.

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

TÖRLEY. Skønne mousserende vine fra. Charmant Doux. Populære mousserende vine fra Ungarn.

TÖRLEY. Skønne mousserende vine fra. Charmant Doux. Populære mousserende vine fra Ungarn. Skønne mousserende vine fra TÖRLEY Charmant Doux Populære mousserende vine fra Ungarn. Elegant udseende, typisk champagne farve, intensiv mousserende. Dens bouquet og smag minder om sukkersøde frugter

Læs mere

Klosterøl på dansk. Begrebet klosterøl dækker ikke. TEST klosterøl

Klosterøl på dansk. Begrebet klosterøl dækker ikke. TEST klosterøl Henrik Bøegh og Rolf Nielsen har tidligere præsenteret originale, belgiske i. Danske bryggere har også lært kunsten, så der stod 15 danske til eksamen, da s øljury smagte på danske fortolkninger af genren.

Læs mere

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,-

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Frokost Menu Serveres mellem 11-16 Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Burger med kylling og bacon, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Stjerneskud, stegt og kogt

Læs mere

Weingut Meyer-Näkel Spitzenklasse

Weingut Meyer-Näkel Spitzenklasse Der har været dyrket vin i Ahr dalen siden Romertiden. Meyer-Näkel familien har dyrket vin i Ahr dalen siden 1950 hvor ægteparret aula Meyer og Willibald Näkel startede med at dyrke vin på beskedne 1,5

Læs mere

DRØMMEN OM DANSK WHISKY

DRØMMEN OM DANSK WHISKY DRØMMEN OM DANSK WHISKY Whisky og fluefiskeri ligner hinanden som to dråber vand. Man trækker vejret lidt dybere og kigger lige ind i sjælen. Både når man fylder munden med en god whisky og når man ser

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. 1. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,-

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. 1. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- Frokost Menu Serveres mellem 11-16 1. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- 2. Burger med kylling og bacon, bådkartofler hvidløgs mayonnaise 125,- 3. Stjerneskud, stegt

Læs mere

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g STANDARD SELECTION Wally and Whiz er skabt ud fra en drøm om at lave en vingummi til hele verden. En inkluderende vingummi, alle kan samles om uanset smag, intolerance, alder, religion eller geografisk

Læs mere

Stilartsdefinitioner

Stilartsdefinitioner Stilartsdefinitioner Revideret og udgivet af foreningen Danske Øldommere 2019-1. udgave Indledende noter til bryggere og øldommere: 1. Stilartsbeskrivelsen er blevet grundlæggende revideret i 2011. Bemærk

Læs mere

Fra æble til cider. Sådan gør du!

Fra æble til cider. Sådan gør du! Fra æble til cider Sådan gør du! Indhold Klik dig frem til det, du har brug for! 1. En lille orientering inden du starter. 2. Brygningens logbog 3. Æbler til ciderfremstilling. Hvad kan jeg bruge? 4. Plukning

Læs mere

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5

Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 Styrkende fristelser VELSMAGENDE OPSKRIFTER MED NYE RESOURCE KOMPLETT NÆRING 1.5 3327-Nestle-opskriftbog-DONE.ind1 1 05/12/08 12:25:22 Kom godt i gang Uanset hvad årsagen er til, at man har brug for ernæringsdrikke,

Læs mere

Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009

Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009 Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009 1) Denne klubs hovedformål er at Jorden skal blive et bedre sted at leve samt skabe verdensfred, og komme til London og se fodbold og lære lidt omkring den

Læs mere

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Gær- Ekspert erimentet 2008/09 Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Et eksperiment bliver til Det har længe været et ønske i lauget om at gennemfører et gær forsøg under en eller anden form.

Læs mere

Bière de France. Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere.

Bière de France. Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere. medlemsmøde den 21. november 2017 på dr. louise Bière de France Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere. 39 deltagere

Læs mere

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise

Frokost Menu. Serveres mellem 11-16. Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise Frokost Menu Serveres mellem 11-16 Burger med pulled pork og coleslaw, bådkartofler hvidløgs mayonnaise Burger med kylling og bacon, bådkartofler hvidløgs mayonnaise Stjerneskud, stegt og kogt rødspætte,

Læs mere

Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat.

Vineddike. Foruden alkohol og eddikesyrebakterier kræver processen ilt dvs. luft, med eddikesyre og vand som resultat. Eddike og vineddike er blandt de mest anvendte krydderier i vores mad. Til trods derfor, er der mange som ikke gør sig tanker om hvad eddike eller vineddike er eller hvor det kommer fra. Men når man finder

Læs mere

Stilartsdefinitioner

Stilartsdefinitioner Stilartsdefinitioner Revideret og udgivet af foreningen Danske Øldommere 2017 1. udgave Indledende noter til bryggere og øldommere: 1. Stilartsbeskrivelsen er blevet grundlæggende revideret i 2011. Bemærk

Læs mere

Læs mere om de enkelte seminarer på vores hjemmeside. Seminarerne gennemføres som udgangspunkt på dansk.

Læs mere om de enkelte seminarer på vores hjemmeside. Seminarerne gennemføres som udgangspunkt på dansk. SEMINARER I efteråret 2015 har vi planlagt en række seminarer om nogle super spændende emner, som præsenteres af inspirerende foredragsholdere. Emnerne er: 1. Nye ingredienser - 19. oktober 2015, 15:00

Læs mere

Barley Wine. - smagen af en drøm TEST. Barley Wine

Barley Wine. - smagen af en drøm TEST. Barley Wine - smagen af en drøm Kvaliteten var høj, da s 18 smagere smagte på 18 s og andre stærke sager. En klar førsteplads gik til Nørrebro Bryghus for deres fadlagrede på 13%: Mikkels Monster, som bryghuset har

Læs mere

Willkommen im Biergarten!

Willkommen im Biergarten! Willkommen im Biergarten! Vi er glade for at kunne byde velkommen til Biergarten i Tivoli. Her smager maden som i Østrig, og øllene er store, kolde og fra fad. Her er udsigt til rutschebanens alpetinder,

Læs mere

Dansk Juleølkasse 2011 med 12 olika danska julöl från 7 danska mikrobryggerier Systembolaget Beställningssortimentet Art nr 89857 600 kr.

Dansk Juleølkasse 2011 med 12 olika danska julöl från 7 danska mikrobryggerier Systembolaget Beställningssortimentet Art nr 89857 600 kr. Dansk Juleølkasse 2011 med 12 olika danska julöl från 7 danska mikrobryggerier Systembolaget Beställningssortimentet Art nr 89857 600 kr. Amager Julebryg 2011 Som faste læsere af Amager Julebrygs etiketter

Læs mere

Bristol Black Spiced. Destilleri: Ukendt. Stil: Krydret. Farve: Sort. Alkohol: 42% Vol.: 0,7 L. Alder: Ukendt. Noter:

Bristol Black Spiced. Destilleri: Ukendt. Stil: Krydret. Farve: Sort. Alkohol: 42% Vol.: 0,7 L. Alder: Ukendt. Noter: Bristol Black Spiced Ukendt Krydret Sort Alkohol: 42% Ukendt Black strap molasses, rørsukker, tobak, rom og krydderier blev leveret til havnen i Bristol i det 18 århundrede. Denne spiced rom afspejler

Læs mere

Vinkort. VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970

Vinkort. VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970 Vinkort VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970 Hvidvine Glas 1/2 flaske Pearl Valley White, Sydafrika 32,- 128,- I smagen går mange af noterne fra duften igen, og vinen opleves frisk

Læs mere

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM W W W. P U R I S T O. C O M SMAGSKAFFE Puristo Ludicrous Liqourice Coffee Arabica bønner fra Honduras, Colombia og Brasilien er her blandet med velsmagende lakridssmag. Noterne af lakrids kan tydeligt

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Beyerskloof, Chenin B./Pinotage, Stellenbosch, 2013

Beyerskloof, Chenin B./Pinotage, Stellenbosch, 2013 , Chenin B./Pinotage,, 2013 er synonym med Sydafrikas mest velansete og celebre vinområde, og så er også en smuk, gammel universitets by med et rigt kulturliv. Vi sydafrikanske vinregion,. Beyers Truter

Læs mere

drop vinen til julemaden

drop vinen til julemaden test på julebryg årets danske juleøl er i særklasse drop vinen til julemaden»juleøl er skabt til julemaden, derfor drikker man øl til julemaden - der er i øvrigt net der hedder julevin,«udtaler smagbehags

Læs mere

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR T0531453 Hacienda Araucano 2008 cabernet sauvignon, Chile Den berømte Lurton-familie fra Bordeaux, som ejer flere Grand Cru Classé slotte, er for nogle år siden begyndt at dyrke vin rundt om i verden.

Læs mere

Velkommen til Portvinssmagning. Torsdag den 31. januar 2019, kl

Velkommen til Portvinssmagning. Torsdag den 31. januar 2019, kl Velkommen til Portvinssmagning Torsdag den 31. januar 2019, kl. 18.30 Firmaet - eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder - er over 300 år gammelt. er stadig et personligt ejet familiefirma,

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Maj 2014 Maj måneds inspiration fra køkkenet har overskriften Du skønne rabarber. Vi har lavet 4 dejlige opskrifter, hvor rabarber indgår. Rabarber-cava med ingefær Rugboller

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere