FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING"

Transkript

1 ØLSMAGNING SIDE 1 AF 8 ØLSMAGNING Ved en ølsmagning er det vigtigt at bruge sanserne. Først lugtesansen, derefter synssansen og til sidst smagssansen og følesansen. FORBEREDELSER TIL ØLSMAGNING Det er vigtigt at overveje rækkefølgen af øl, hvis der serveres flere øltyper til en ølsmagning. For at sanserne bliver vænnet til duften og smagen af øl, bør den første øltype være en pilsnerøl. Derefter er det oplagt at smage lyse øl og øl med lavt alkoholindhold før mørke øl og øl med højt alkoholindhold. Slut af med de søde øl. Desuden er det vigtigt, at bedømmelsen af de enkelte elementer i en smagning i første omgang er så objektiv som muligt. Dernæst kan man subjektivt vurdere, om man kan lide øllet eller ej. Vores sanser bliver trætte efter et stykke tid. Derfor bør der ikke indgå mere end 3 5 forskellige øl i en prøvesmagning. Ved en prøvesmagning bruger man ofte et ølbedømmelsesskema som hjælp og huskeseddel. Få udleveret et skema af din lærer, som du kan bruge til prøvesmagning.

2 ØLSMAGNING SIDE 2 AF 8 Få alle sanserne i brug Skænk øllet i et (rent) glas. Duft til øllet i glasset og fornem øllets aromaer. Kig på de små bobler, der stiger op i glasset. Se skummet hæve sig. Smag de mange indtryk fra malten, humlen og de øvrige ingredienser. Føl væskens krop og fylde i munden og den prikkende brusen fra kulsyren på din tunge. Vurdér om du kan lide øllet.

3 ØLSMAGNING SIDE 3 AF 8 LUGTESANSEN: DUFT TIL AROMAEN Start med at dufte til øllet. Lugtesansen er vigtig til at nuancere smagsindtrykket, da omkring to tredjedel af evnerne til at smage er direkte forbundet til lugtesansen. Man kan f.eks. prøvesmage en øl, hvor man først holder sig for næsen og derefter ikke. Her vil man opleve to helt forskellige smagsindtryk og få fornemmelsen af sammenhængen mellem smags- og lugtesansen. Der sker nemlig det, at vi - når vi holder os for næsen - kun vil kunne smage de fire smagsindtryk, som vi kan opfange på tungen, nemlig surt, sødt, salt og bittert. I det øjeblik man slipper næsen, og lugtesansen får frit spil, vil man igen få et fuldt nuanceret smagsbillede. Det kan være svært at sætte ord på indtrykkene fra øllets aroma. En god idé er at lede efter udtrykkene i botanikkens verden; blomster, korn, nødder og frugter kender de fleste. De mest fremtrædende aromaer stammer primært fra malten, humlen og gæren. Humle: Humlearoma afhænger af, hvilken sort humle, der er anvendt, og hvornår den er tilsat i brygprocessen. Humlearomaer kan beskrives som f.eks. urteagtige, parfumerede, krydrede, blomstrede eller harpiksprægede. Frugt: Frugtdufte er ofte parfumerede dufte, der kan variere meget i styrke. De beskrives ud fra den frugt, der giver den typiske duft, f.eks. æble, banan, kirsebær, solbær eller citrusdufte. Malt: Maltede aromaer kan variere fra sødlig parfumeret til rig og karamelagtig. Maltens duftindtryk kan sammenlignes med f.eks. korn, ristet brød, malt, karamel og chokolade.

4 ØLSMAGNING SIDE 4 AF 8 SYNSSANSEN: BETRAGT UDSEENDET Når øllet er hældt op i glasset, er det tid til at betragte øllet. Vurdér øllets skum, farve og klarhed. Skum Betragt som det første skummet. Skummet vurderes ud fra: Mængde (lidt - meget). Farve (hvidt - mørkt). Farven på skummet kan have hvide over til gullige og mørke brunlige nuancer. Tæthed (meget åbent - fint poret). Skum kan have forskellig karakter fra større bobler til tæt skum. Holdbarhed (kort - lang). Skummets bobler bør være små og hurtigt danne et tæt, fast skum. Skummet skal stå i glasset i nogle minutter, og efterhånden som øllet bliver drukket, skal skummet efterlade et spor af skum ned langs glassets sider. Danner en øl ikke skum ved ophældning, er det oftest pga. for lidt kulsyretryk, eller fordi der er sæberester på glasset.

5 ØLSMAGNING SIDE 5 AF 8 Klarhed Øllets klarhed vurderes ud fra: Klarhed (helt klart uklart meget uklart). Bundfald (intet bundfald meget bundfald). De fleste øl filtreres i dag på bryggeriet og fremtræder derfor helt klare og uden bundfald. Nogle øltyper - eksempelvis nogle hvedeøl og nogle specialøl filtreres dog ikke og fremstår derfor uklare og har bundfald. Disse øl kan i stedet vurderes netop ud fra graden af uklarhed og mængden af bundfald. Farve Øllets farve vurderes ud fra en farveskala: Lys gul - gylden - rødlig gylden (rav) - rødlig brun (kastanje) - chokoladebrun - sort. Øllets farve er afhængig af malttypen. Jo højere temperatur malten bliver ristet ved, jo mørkere bliver den og dermed også øllet. SMAGSSANSEN: VURDER SMAGEN Efter at have benyttet lugtesansen og synssansen er det tid til at bruge smagssansen. Det er vigtigt at være fortrolig med, hvordan smagssansen fungerer, og hvor på tungen surt, sødt, salt og bittert opfanges. Vi har omkring smagsløg på tungen. Antallet af smagsløg varierer igennem livet. Smagsløgene indeholder sanseceller eller smagsreceptorer. Når de påvirkes, videresender de elektriske impulser ad nervebanerne til hjernen, der modtager og opfatter selve smagsindtrykket.

6 ØLSMAGNING SIDE 6 AF 8 Hjernen kan registrere fire smagsindtryk: Surt, Sødt, Salt, Bitter Ved ølsmagning er det vigtigt at lade øllet køre rundt i munden, så alle smagsløg påvirkes. Øllets smag er, ligesom øllets aroma, præget af elementerne fra malt og humle. Malt: Første smagsindtryk er maltens sødme og flygtige smagsfornemmelser af f.eks. karamel eller chokolade. Nogle af de kraftigere ristede malttyper giver en smag, der opfattes på tungen som værende bitter. Den bitre smag kan sammenlignes med stærk kaffe eller te. Humle: Dernæst opfanges den bitre smag af humle. Humlen modsvarer sødmen fra malten med bitterhed. Bitterheden registreres på den bagerste del af tungen. Udover bitterhed kan humle også give smagsindtryk, der kan beskrives ligesom duften af humle, f.eks. af blomster eller urter. Eftersmag: Når øllet er sunket kommer eftersmagen, der kan blive hængende i kortere eller længere tid. Humlens bitterhed udgør ofte en del af eftersmagen. Bitterheden kan registreres som værende delikat, fin, grov eller stram.

7 ØLSMAGNING SIDE 7 AF 8 Den forunderlige tunge Smagsløgene er opbygget af smagsceller. Smagscellerne har en levetid på under 10 dage. Det betyder, at mange hundrede smagsceller er blevet udskiftet, mens du har læst dette. Tungens smagsløg Smagsløgene på tungen kan registrere 4 grundsmage: Sødt Surt Salt Bittert På tegningen kan man se, på hvilke områder af tungen, man kan smage de enkelte grundsmage. BITTERT SALT SURT SØDT For at få det optimale ud af en ølsmagning er det vigtigt at være opmærksom på, at f.eks. tobak, appelsinsaft eller kaffe kan overdøve smagsløgene. Har det undret dig, at appelsinjuice smager anderledes, når du lige har børstet tænder? Tandpasta indeholder forskellige pulvere, bl.a. finmalet kalk. De smager grimt i sig selv, så derfor tilsætter man smags- og sødestoffer. Sødestofferne giver en sød smag, der holder længe efter, du har børstet tænder. Det vil hurtigt føles ubehageligt med en meget sød smag i munden. Derfor tilsætter man noget, som i forholdsvis lang tid efter tandbørstningen bedøver de smagsløg, der opfatter sødt. Når du drikker juice efter at have børstet tænder, er de smagsløg, som registrerer det søde, altså bedøvede. Smagsindtrykket af juicen får du derfor kun fra de øvrige smagsløg. Derfor smager juicen ikke sødt som normalt, men mere sur og bitter.

8 ØLSMAGNING SIDE 8 AF 8 MUNDFØLELSE: FORNEM ØLLETS KROP OG FYLDE Ved ølsmagning er det også vigtigt at vurdere mundfølelsen. Hvis man f.eks. drikker en iskold pilsner, kan man ikke smage, at øllet er koldt - man føler det. På samme måde vil øl med mange bobler, dvs. et højt kulsyreindhold, føles anderledes end en øl med få bobler. Man kan også bedømme øllets krop og fylde. En lys øl beskrives som let, mens en øl af f.eks. portertypen beskrives som meget kraftig. Mundfølelsen vurderes udfra følgende parametre: Umami Udover de fire smage: Surt, salt, sødt og bittert taler man i dag også om en femte smag: Umami. Umami kaldes også for kødsmag. Det er japanske fødevareforskere, der har indført navnet umami - til smagen af det tredje krydderi eller MSG (mononatriumglutaminat). Temperaturen (kølig eller varm) Kulsyreindholdet (få eller mange bobler) Krop og fylde (let eller kraftig) HELHEDSVURDERING: KAN DU LI DET ELLER EJ? Efter den objektive ølbedømmelse er det tid til at vurdere øllet subjektivt. Og her gælder ingen gyldne regler. Vurdér selv. 5 gyldne råd til at smage og bedømme øl Lugt til øllet: Hvordan fremtræder malt- og humlearomaerne? Betragt øllet: Vurder skum, farve og øllets klarhed. Smag øllet: Hvilke smagsnuancer registrerer dine smagsløg? Føl øllet: Hvordan opleves krop og fylde? Vurder øllet: Kan du lide det?

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS

SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS SÅDAN BRYGGES ØL PÅ LØKKEN BRYGHUS Alt vores øl er brygget ud fra egne opskrifter af udvalgte kvalitets råvarer, blandt andet malt fra Sophus Fuglsang i Haderslev, special malte fra Castle Malting i Belgien

Læs mere

Historie. Ingredienser

Historie. Ingredienser Historie Hvor og hvornår øllet er opstået, kan historikerne ikke blive helt enige om. Man er dog enige om, at så længe mennesket har dyrket korn, lige så længe har de brygget øl. Man mener, udfra vægmalerier,

Læs mere

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Ved Karina Kyhn Andersen www.viffos.dk Sensorik Kulinarisk sensorik er læren om alle de oplevelser vi har omkring et måltid. Alle

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER

LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING RÅVARER ØLBRYGNING ØLTYPER SERVERING ØLSMAGNING ØL TIL MAD ØL I MAD GOD ØLKULTUR OPGAVER LÆRERVEJLEDNING Introduktion til Kend din øl Lærer- og øvelsesvejledning til praktisk øvelse i ølbrygning

Læs mere

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,-

ROYAL 0,0% HEINEKEN 40,- 50,- ØLBRÆT HEINEKEN 0,0% 50,- ØL HEINEKEN Fås i mere end 170 lande og er dermed det mest internationale ølmærke af alle. Karakteristisk for Heineken er en frisk og frugtagtig aroma, der stammer fra gæren, og en behagelig, ikke for

Læs mere

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015

Eksempel på eksamenssæt. Fra eksamen, foråret 2015 Navn: Forbeholdt eksaminator Tilladte hjælpemidler: Nyeste stilartsdefinitioner (udleveres på dagen) Kuglepen Point teori : af 100 Point smagning : af 100 Det kræver min. 75 points ud af 100 for at bestå

Læs mere

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik

Forløb: Tilsmagning Aktivitet: Opfind din egen drik Fag: Madkundskab Klassetrin: Indskoling Side: 1/16. Opfind din egen drik Side: 1/16 Opfind din egen drik Forfattere: Diverse forfattere Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af lærerstuderende i faget madkundskab på læreruddannelsen, UCL,

Læs mere

Erkend de 5 grundsmage

Erkend de 5 grundsmage Side: 1/13 Erkend de 5 grundsmage Forfattere: Cathrine Terkelsen, Diverse forfattere Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af undervisningsmateriale udviklet af Kirsten Marie Pedersen

Læs mere

Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER

Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER Det Danske Ølsprog EN ORDBOG TIL STØRRE ØLOPLEVELSER ØLLETS VERDEN ER BLEVET STØRRE. DET DANSKE ØLUNIVERS HAR OPLEVET ET BIG BANG, DER SKABER ØL I NYE FARVER, TYPER OG SMAGSRETNINGER. DET KRÆVER FLERE

Læs mere

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale.

FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. Øl fra FUR Bryghus FUR Frokost er en overgæret øl af typen Bitter Pale Ale. 30,- Rolig og klar øl med farve som rødgyldent rav. Småboblende med tæt cremefarvet skum, der giver fine blonder på glasset.

Læs mere

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE ØL I MAD SIDE 1 AF 5 ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øl flittigt, både i maden og til maden. Traditionen lever stadig,

Læs mere

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege

Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Side: 1/19 Grundsmags-vendespil Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration og illustrationer: Heidi Olsen Faglige temaer: Råvarekendskab, De fem grundsmage, Smagslege Kompetenceområder:

Læs mere

1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling. Helene Hausner PhD, KU-LIFE

1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling. Helene Hausner PhD, KU-LIFE 1. session: Smagssansen og smagssansens udvikling Helene Hausner PhD, KU-LIFE Dagens program Lidt om mig selv 1. Session Sanserne, kort fortalt Udvikling af sanserne i fostertilstanden Hvad sanser det

Læs mere

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd.

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd. RAMBLA BRUCE COST GINGER ALE - ORIGINAL Denne læskedrik er lavet på frisk ingefær (ingen ekstrakt eller olier) og ren rørsukker. Det er en simpel, lækker, krydret drik med ufiltreret ingefær og en smule

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

smage-5-kanten grundsmage og sanser

smage-5-kanten grundsmage og sanser Opgave : De fem grundsmage Du skal nu smage på de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft,, rucolasalat, og parmesanost. Skriv dine smagsoplevelser ind i smage-5-kanten. Husk at drikke lidt vand, inden

Læs mere

Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017

Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017 Guide til Ølsmagning Udarbejdet af Oplukkere.dk, 15. december 2017 Ølsmagning er en god måde til at have en afslappende aften på med dine venner og din familie, mens I nyder en eller flere forskellige

Læs mere

Smagens yderste grænse

Smagens yderste grænse Side 1/2 Smagens yderste grænse Mange børn oplever deres personlige yderste grænse i forbindelse med smag. I forløbet skal eleverne eksperimentere med umamismag og sammenhængen mellem synssansen, lugtesansen

Læs mere

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København

Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009. Genopfyldningssted af 1 og 2 l. flasker i Indre København Bryggeri Skovlyst's nyhedsbrev november 2009 Julen 2009 i restauranten Året går med raske skridt, og snart er det juletid. Der er nu mulighed for at afholde julefrokost mellem kl. 12-16.30 og kl. 17.30-22.30

Læs mere

Oversigt over malttyper

Oversigt over malttyper Nicolaj S. Basismalt Malttype: Beskrivelse: Øltype: Andel i % : Pilsnermalt 2,0 3,0 EBC Den lyseste malt i farven med en lav proteinindhold. Kan anvendes som basismalt. Alle øltyper. 100 % af Røget malt

Læs mere

Mols Øl. India Gold. Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU

Mols Øl. India Gold. Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU Mols Øl Alc.: 6,4 Farve: 26 EBC Bitterhed: 25 IBU Mols Øl er nr. 2 i WinterCoats serie af øl, der er inspireret af en bestemt egn i Danmark (der er flere på vej!) Inspirationen fra Mols kan smages i 4

Læs mere

en unik og naturlig smagsoplevelse

en unik og naturlig smagsoplevelse en unik og naturlig smagsoplevelse I hjertet af skoven... Midt i Hareskoven, på den smukkeste skovvej, ligger Bryggeri Skovlyst. Indbydende for enhver der lægger deres vej forbi, er dette unikke restaurationsbryggeri.

Læs mere

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET

1. INTRODUKTION TIL MATERIALET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 AF 10 LÆRERVEJLEDNING Lærervejledningen består af: 1. Introduktion til materialet 2. Introduktion til praktisk øvelse i brygning af øl 3. Introduktion til elevopgaverne 1. INTRODUKTION

Læs mere

Lynghøjens Store Smagedage

Lynghøjens Store Smagedage Lynghøjens Store Smagedage Børn skal dufte, smage og røre ved friske råvarer. Deres nysgerrighed skal vækkes, og de skal turde springe ud i at smage på ting, de ikke kender. Det handler om at give børn

Læs mere

Kulinarisk måltidsvurdering 6 CFS +1

Kulinarisk måltidsvurdering 6 CFS +1 Kulinarisk måltidsvurdering 6 CFS +1 SÅDAN GØR DU På de følgende sider bliver du guidet gennem 6 + 1 kulinariske succesfaktorer, som vil hjælpe dig til at foretage sensoriske vurderinger af mad og måltider.

Læs mere

Man smager med alle sanser

Man smager med alle sanser Side: 1/13 Man smager med alle sanser Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Smagsoplevelser Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: Aktiviteten har

Læs mere

At smage med næse og øjne

At smage med næse og øjne Side: 1/6 At smage med næse og øjne Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Smagens fysiologi, Krydderier, Lugtesansen, Kanel Kompetenceområder: Madlavning Introduktion: I

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11.

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. 20. april 2009 Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. april 2009 Testede produkter: Cirli Æblemost Cox Æblemost

Læs mere

Glasset. Generende lugt og smag

Glasset. Generende lugt og smag At smage og bedømme vin er en spændende proces, som man aldrig bliver fuldbefaren i. Ofte er det rimeligt nemt at vurdere om man kan lide en vin eller ej, og derefter kan man så tildele den point, alt

Læs mere

Lagerøllen er en bajer. TEST Klassisk lagerøl

Lagerøllen er en bajer. TEST Klassisk lagerøl Lagerøllen er en bajer Når bajerens time slår, risikerer man at få en pilsner i stedet, og det er bestemt ikke det samme. Det var moderne danske lagerøl, Henrik Bøegh havde samlet sammen, da han satte

Læs mere

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN

FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN FØDSELSDAG MED ØKOBANDEN Her kan du få en masse gode ideer af Økobanden til hvordan du kan gøre din fødselsdag sund, sjov og økologisk. BEMÆRK: Fødselsdagsopskrifterne er til 10 børn. MENU 1 Æbleorm af

Læs mere

Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009

Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009 Vedtægter for Øl klubben af 2007 revision 2009 1) Denne klubs hovedformål er at Jorden skal blive et bedre sted at leve samt skabe verdensfred, og komme til London og se fodbold og lære lidt omkring den

Læs mere

Sanseviften.

Sanseviften. Sanseviften www.naturensdag.dk www.naturensdag.dk Sanseviften www.gronnespirer.dk Grønne Spirer Udgivet i 2019 af Friluftsrådet Fotos: Naturhistorisk Museum Århus, Pexels og Colourbox Redaktion: Ida Kryger

Læs mere

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser

Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Side: 1/10 Beskrivelser: Smagsbeskrivelser Forfattere: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Skriveøvelser, Æbler Kompetenceområder: Fremstilling Introduktion: Med denne aktivitet lægges der op til, at eleverne

Læs mere

Blindsmagning - beskriv hvad du smager

Blindsmagning - beskriv hvad du smager Side: 1/5 Blindsmagning - beskriv hvad du smager Forfattere: Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Aktiviteten er inspireret af Maria Nøhr og Kristen Marie Pedersen Illustrationer af Leonardo

Læs mere

Ølsommelieruddannelsen. KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet.

Ølsommelieruddannelsen. KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet. Ølsommelieruddannelsen KOLD: Dét, du har lært, vil blive din guide i livet. Slip dig løs som ølsommelier Øl har en stadig stigende popularitet. I 2014 blev der for første gang i historien uddelt en Michelin

Læs mere

ØL OG MAD I SKØN FORENING

ØL OG MAD I SKØN FORENING ØL OG MAD I SKØN FORENING BYD VELKOMMEN MED SCHIØTZ Glem alt om billig Cava og sød Spumante til velkomstdrink. Byd dine gæster velkommen med et glas iskoldt og spændende øl fra Schiøtz. Skænk en Bohemian

Læs mere

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke.

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke. Smagens Dag 2008 Smagens Kemi Intro På Smagens Dag skal du træne din smagssans. Du smager med tungen og i mundhulen, hvor der sidder sanseceller, der kan registrere de fem grundsmage: Sødt, surt, salt,

Læs mere

Glædeligt gensyn med brown ale

Glædeligt gensyn med brown ale Glædeligt gensyn med brown ale Antallet af brown ales i Danmark er faldet, men kvaliteten er steget. Måske skyldes det, at nogle af de større, gamle, etablerede bryggerier har taget øltypen op i deres

Læs mere

Øllet har fået. sæson hele året

Øllet har fået. sæson hele året Øllet har fået sæson hele året Hver årstid har efterhånden sit eget bryg - som i de gode håndværksdage. Vi samlede 9 nye danske høstbryg, 6 frugtøl og 7 krydderøl og lod 23 professionelle smagere bedømme

Læs mere

SMAGSSANSER PÅ JAGT EFTER SMAGEN KORT OG KATEGORIER INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

SMAGSSANSER PÅ JAGT EFTER SMAGEN KORT OG KATEGORIER INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives SMAGSSANSER PÅ JAGT EFTER SMAGEN Smag og behag er forskellig, siger vi. Og dog. Måske kan du ikke lide lever eller Gamle Ole, men som dansker spiser du sikkert en skive rugbrød med leverpostej med en vis

Læs mere

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g STANDARD SELECTION Wally and Whiz er skabt ud fra en drøm om at lave en vingummi til hele verden. En inkluderende vingummi, alle kan samles om uanset smag, intolerance, alder, religion eller geografisk

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Retterne skal ikke ses som en samlet menu, men bruges enkeltvis. Oktober 2013 I denne måned har kokketeamet sat fokus på braisering, braiseringsretter og valg af drikkervarer

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede

økologi, eller hvad? gulerod pastinak rødbede Opgave 7. Undersøg gulerodens holdbarhed Scan koden, eller læs på gocook.dk/leksikon, hvordan gulerødder, pastinak og rødbeder skal opbevares, og hvor lang tid de kan holde sig. Noter i skemaet: Rodfrugt

Læs mere

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide

Energi Til Livet Nu -Sundhed i en travl hverdag. Kombucha guide Dette skal du bruge Kombucha guide (Til 2 liter kombucha lavet på ActiGreen Grøn te ekstrakt Udstyr: Stort patentglas på 2 liter 1 stk. viskestykke klippet ud 2 elastikker 1 plastik si (scoby kan IKKE

Læs mere

Korte Nyheder. Bickel-Stumpf - Glæde i Gastronomien

Korte Nyheder. Bickel-Stumpf - Glæde i Gastronomien Bickel-Stumpf - Glæde i Gastronomien Vinum Bonum har fået Christian Aarø Mortensen, restauratør og to gange dansk og en gang nordisk sommelier mester, til at vurdere nogle af Weingut Bickel-Stumps vine.

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Smag for Kartoffel. Elevhæfte

Smag for Kartoffel. Elevhæfte Smag for Kartoffel Elevhæfte SMAGforLIVET Smag for Kartoffel, tilsmagning i madkundskabsundervisningen en eksperimenterende og dialogbaseret tilgang Ide og oplæg: Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed,

Læs mere

Bygkerne. SKAL bygget op af flere lag RYGSIDE. BUGSIDE (side med fure) FRØHVIDE (endosperm) KIMEN anlæg for bladspire. KIMEN anlæg for rodspire BASIS

Bygkerne. SKAL bygget op af flere lag RYGSIDE. BUGSIDE (side med fure) FRØHVIDE (endosperm) KIMEN anlæg for bladspire. KIMEN anlæg for rodspire BASIS RÅVARER SIDE 1 AF 11 RÅVARER Fire råvarer er nødvendige for at brygge øl: Malt, humle, gær og vand. Byg er hovedråvaren til ølbrygning. Inden byggen kan anvendes til ølbrygning, skal den omdannes til malt.

Læs mere

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12

Indhold side Præsentation af smag 3 Hvad kan spises? 4 Smag med næsen 6 Smag med smagsløgene 8 Smag med tungen 10 Snyd dine sanser + Afrunding 12 smag 1 smag Indhold side introduktion Denne vejledning omhandler smag og er målrettet 7. klassetrin. Vejledningen viser, at smag er mange forskellige ting. Der smages ikke kun med munden men bruges flere

Læs mere

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen

Håndbrygger Opskrifter. En kort introduktion for nybegyndere og let øvede. Christian Rye Iversen Aalborg Håndbrygger Laug Håndbrygger Opskrifter En kort introduktion for nybegyndere og let øvede Christian Rye Iversen Agenda Hvad er en opskrift Kort om stil og nøgletal Kort om ingredienser Hvordan

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami Smagens Dag 2010 Smag med chokolade Navn: Klasse: Intro På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage samt træne og udfordre din smagssans. I år skal du arbejde med chokolade. Chokolade bliver ofte

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet.

Ikke bare sukker. I Danmark bliver der særligt dyrket sukkerroer på Sydvestsjælland, Lolland og Faster. Side 1 af 11 Skoleskabet. Ikke bare sukker Sukker er ikke bare sukker. Sukker er faktisk rigtig mange forskellige ting. Billedet ovenover er bare et lille udsnit af det sukker vi bruger mest i Danmark. Sukker er en fællesbetegnelse

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Lærervejledning Lærervejledning Formålet med Smagens Dag er at sætte fokus på smagens fem grundsmage og udfordre eleverne og deres smagssans. På Smagens Dag bliver eleverne præsenteret for forskellige smagsoplevelser,

Læs mere

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen.

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. 1: Sans din kylling Navn: Klasse: Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. Synssansen til at vurdere, hvordan du

Læs mere

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP)

Kvalitetsordning for mikrobryggerier Good Manufacturing Practice (GMP) 16 GÆRING OG LAGRING 16.1 Procesidentifikation Denne procedure omhandler gæring og lagring af øl i konventionelle tanke og i cylindrokoniske tanke (CCTer). 16.2 Teknologi- og designbeskrivelse 16.2.1 Formål

Læs mere

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens biologi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne.

På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens biologi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Biologi På www.teinfo.dk finder du en masse information om te og teens biologi, der kan bruges som baggrundsviden til at løse opgaverne. Teksterne finder du under punktet Undervisning på teinfo.dk. Derudover

Læs mere

BRYGHUSETS ØL JOMFRUHUMLE

BRYGHUSETS ØL JOMFRUHUMLE JOMFRUHUMLE Jomfruhumle fremstår som en gylden-gul øl med kraftigt og tykt skum. Den let maltede krop, dannet på baggrund af pilsnermalt, er afstemt med rigelige mængder Saaz-humle. Øllet opleves som en

Læs mere

TÖRLEY. Skønne mousserende vine fra. Charmant Doux. Populære mousserende vine fra Ungarn.

TÖRLEY. Skønne mousserende vine fra. Charmant Doux. Populære mousserende vine fra Ungarn. Skønne mousserende vine fra TÖRLEY Charmant Doux Populære mousserende vine fra Ungarn. Elegant udseende, typisk champagne farve, intensiv mousserende. Dens bouquet og smag minder om sukkersøde frugter

Læs mere

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1 Spis brød til... Opgaveark Opgaveark til Spis brød til... Opgave 4 side 1 Opgave 4: Hvad er madkvalitet? Et æble er ikke bare et æble. Æbler kan være røde, gule eller grønne, store eller små, sure eller

Læs mere

Læsemateriale. Spis med sanserne

Læsemateriale. Spis med sanserne BroKom Forskningskommunikation som brobygning og kompetenceudvikling for unge mennesker i Region Midtjylland Undervisningsmaterialet er udviklet af ph.d.-studerende Line Holler Mielby, Institut for Fødevarekvalitet,

Læs mere

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble.

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Opgave : Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Du skal bruge æbler til 4 elever Sådan gør du. Vask hænder.. Tænd ovnen på 6 grader varmluft..

Læs mere

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR T0531453 Hacienda Araucano 2008 cabernet sauvignon, Chile Den berømte Lurton-familie fra Bordeaux, som ejer flere Grand Cru Classé slotte, er for nogle år siden begyndt at dyrke vin rundt om i verden.

Læs mere

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare

GENERELLE RETNINGSLINJER Harmoni er en af de vigtigste faktorer at huske på, når man udvælger en bestemt type drikkevare ØL TIL MAD SIDE 1 AF 5 ØL TIL MAD Øl kan være et godt alternativ til vin - selvom nogle har svært ved at få forestillingen om hvid dug og øl til at hænge sammen. Ser vi på variationen i øl, er der øltyper,

Læs mere

Sanserne og sensorik

Sanserne og sensorik BroKom Forskningskommunikation som brobygning og kompetenceudvikling for unge mennesker i Region Midtjylland Undervisningsmaterialet er udviklet af ph.d.-studerende Line Holler Mielby, Institut for Fødevarekvalitet,

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

Madopskrifter med øl

Madopskrifter med øl Madopskrifter med øl En samling spændende opskrifter tilsat unikke øl fra Bryggeri Skovlyst. Af køkkenchef Kim Jensen og Brygmester Casper Møller VELBEKOMME Bryggeri Skovlyst Skovlystvej 2 Hareskovby 3500

Læs mere

NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING. 6. november 2004-9. januar 2005. Sansernes. Sansernes. Margrete Sørensen og Torben Ebbesen. M å lgruppe: 1.-7.

NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING. 6. november 2004-9. januar 2005. Sansernes. Sansernes. Margrete Sørensen og Torben Ebbesen. M å lgruppe: 1.-7. NIKOLAJ UDSTILLINGSBYGNING 6. november 2004-9. januar 2005 Sansernes Sansernes Labyrint Labyrint Margrete Sørensen og Torben Ebbesen M å lgruppe: 1.-7. klasse S K O L E T J E N E S T E N / N I K O L A

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Weingut Meyer-Näkel Spitzenklasse

Weingut Meyer-Näkel Spitzenklasse Der har været dyrket vin i Ahr dalen siden Romertiden. Meyer-Näkel familien har dyrket vin i Ahr dalen siden 1950 hvor ægteparret aula Meyer og Willibald Näkel startede med at dyrke vin på beskedne 1,5

Læs mere

- missbagel.dk - kavamerica.com

- missbagel.dk - kavamerica.com KAV PRODUKT Europe - Aa-Louis Hansens KATALOG Allé 2 - DK 3060 Espergærde +45 49 22 35 94 lars.bogs@kavamerica.com - missbagel.dk - kavamerica.com Om KAV America Denne serie af kvalitets chai latte, kakao

Læs mere

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser

Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Side: 1/7 Identificer naturens smagsskatte med alle sanser Forfattere: Julia Sick Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Vilde planter Kompetenceområder: Fødevarebevidsthed, Madlavning, Undersøgelse,

Læs mere

Smags-associationshjulet

Smags-associationshjulet Side: 1/13 Smags-associationshjulet Forfattere: Diverse forfattere, Cathrine Terkelsen Redaktør: Thomas Brahe Info: Inspiration: Ole G. Mouritsen, Jonas Astrup Pedersen, Maria Nøhr. Faglige temaer: Madens

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

Bière de France. Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere.

Bière de France. Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere. medlemsmøde den 21. november 2017 på dr. louise Bière de France Toues les jours: raguet oeuf frit sådan ca. oversat Til dagens ret: Biksemad med spejlæg. Og det med 24 tilmeldte og 24 deltagere. 39 deltagere

Læs mere

Barley Wine. - smagen af en drøm TEST. Barley Wine

Barley Wine. - smagen af en drøm TEST. Barley Wine - smagen af en drøm Kvaliteten var høj, da s 18 smagere smagte på 18 s og andre stærke sager. En klar førsteplads gik til Nørrebro Bryghus for deres fadlagrede på 13%: Mikkels Monster, som bryghuset har

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN

SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN SORTIMEMTS LISTE J H ANDRESEN PORTVIN Årgang J H ANDRESEN TAWNY Standard Tawny Blended Portvin Traditionelle Røde Stål Tanke/Cement 4-5 år på gammel eg Smuk Tawny mahogni farve. Vinen er lys, klar

Læs mere

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr.

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr. Bryggerhest er en ravfarvet ale med et strejf af Jalapeno. Den har jalapenoens aromatiske karakter, men er ikke stærk og passer godt til krydrede retter - helt specielt til det mexicanske køkken. 27-01

Læs mere

Bodegas Linaje Garsea

Bodegas Linaje Garsea Bodegas Linaje Garsea Linaje Garsea, Vendimia Seleccionada 2014 Tempranillo 6-8 mdr. på 50% franske og 50% amerikanske egetræs fade. Ufiltreret. 13,5% I glasset : Flot ren farve med blåvioleqe toner i kanten

Læs mere

Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d]

Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Aktivitet: Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Fag: Dansk Klassetrin: Indskoling Side: 1/22 Ad! - det er ikke lige min smag! Det bløde d og det hårde d [d] Forfattere: Lise

Læs mere

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer

Gær- Ekspert erimentet 2008/09. Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Gær- Ekspert erimentet 2008/09 Praktisk forsøg ens urt og forskellige gær typer Et eksperiment bliver til Det har længe været et ønske i lauget om at gennemfører et gær forsøg under en eller anden form.

Læs mere

(Tjekkisk) På bryggeri Nymburk bryggede man første

(Tjekkisk) På bryggeri Nymburk bryggede man første (Tysk) Camba Bavaria er et såkaldt "craft" bryggeri, dvs. øllet karakteriseres som håndbrygget. Produktionen er da også stærkt begrænset, og de producerer årligt kun 4.000 hl, så dette er et ægte tysk

Læs mere

KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE MISS BAGEL

KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE MISS BAGEL KAV AMERICA S CHAI, CACAO & FRAPPE KAV AMERICA CHAI, CACAO & FRAPPE Miss Bagel er eneforhandler i Europa af Original CHAI, Criollo HOT CACAO og Frappe Blended fra KAV America, som er et af USAs bedste

Læs mere

En fantastisk frisk men tør Riesling, der har tydlige noter af citrus, og er let perlende på tungen.

En fantastisk frisk men tør Riesling, der har tydlige noter af citrus, og er let perlende på tungen. Hvidvin Riesling Eins, Zwei, DRY, Leitz,2013, Tyskland 75.- // 300.- En fantastisk frisk men tør Riesling, der har tydlige noter af citrus, og er let perlende på tungen. Kung Fu Girl, Charles Smith, 2013,

Læs mere

Papaya morgen spark. 2 personer. 1 lille agurk. 1 spsk. frisk ingefær. 6 spsk. frisk Papaya. 1 tsk kanel

Papaya morgen spark. 2 personer. 1 lille agurk. 1 spsk. frisk ingefær. 6 spsk. frisk Papaya. 1 tsk kanel Papaya morgen spark 2 personer 1 lille agurk 1 spsk. frisk ingefær 6 spsk. frisk Papaya 1 tsk kanel 6 dl ufiltreret æblemost 2 spsk. mynte Find alle ingredienserne frem Stil blenderen frem Hæld æblemost

Læs mere

Opgave 1: Udskæringer af kylling

Opgave 1: Udskæringer af kylling Opgave 1: Udskæringer af kylling Undersøg, hvilke udskæringer af kylling, I kan købe i supermarkedet. Tag fotos af pakkerne, men husk at spørge personalet i butikken om lov først. Udfyld skemaet. Fersk

Læs mere

KATALOG. Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel.

KATALOG. Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel. KATALOG Velkommen til anden åbne håndbrygfestival 2012 for øl. Husk din stemmeseddel. Her kan du stemme på din favorit på: op til 5,9 % samt på eller over 6,0 %, husk medlemsnummer, navn og adresse, afleveres

Læs mere