Geneious en manual til elevbrug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Geneious en manual til elevbrug"

Transkript

1 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Geneious en manual til elevbrug Indhold INTRODUKTION TIL GENEIOUS... 2 DATABASERNE HOS NCBI... 2 ORGANISÉR PROJEKTET... 3 SØGNING... 3 UDVIDET SØGNING... 4 ARKIVÉR DE DOWNLOADEDE SEKVENSER PÅ COMPUTEREN... 6 RAFFINERING AF SEKVENSER... 6 Ekstrahér gener i sekvens... 7 Oversæt gener i sekvens til proteinsekvenser... 7 EKSPORTÉR DATA... 7 FREMSTILLING AF FYLOGENETISK TRÆ... 8 Alignment... 8 Alignmentscore... 8 Tjek af alignment... 9 Fremstilling af fylogenetisk træ Ret stamtræets udseende Danske navne i stamtræet KORT OPSKRIFT PÅ AT LAVE FYLOGENETISKE STAMTRÆER I GENEIOUS... 13

2 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 2/13 Introduktion til Geneious Når man starter Geneious, vises et vindue som vist i figur 1. Der er tre hovedpaneler. Til venstre et navigationspanel og i midten et panel med de fundne data. Til højre et hjælpepanel. Det kan være fornuftigt at lukke hjælpepanelet til højre; så bliver der mere plads til de øvrige dele af programmet. Alle paneler kan trækkes i så man kan se det, man vil, i et fornuftigt størrelsesforhold. Figur 1. Arbejdsområdet i Geneious. Databaserne hos NCBI Når man skal fremstille et fylogenetisk stamtræ ud fra molekylære data, skal man have fat i de store databaser som indeholder DNA-sekvenser eller proteinsekvenser. Disse ligger på en database der hedder NCBI (det er faktisk flere databaser og de er offentligt tilgængelige), og som det ses i venstre panel, markeret med den nederste røde ring på figur 1, kan man søge på mange forskellige former for molekylær information. Det der kan søges på, er vist i figur 2.

3 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 3/13 Søgning GenE GenomE NucleotidE PopSet Protein PubMed SNP Structure Taxonomy Forklaring Søgning på enkeltgener Søgning på hele genomer fx mdna Søgning på en sekvens af nucleotider (DNA eller RNA) Data der er brugt til at bestemme fylogeni for en population Søgning på proteinsekvens (aminosyrer) Søgning på artikler og biblioteksinformation Søgning efter SNP (variable mængde af gentagne nucleotider) Struktur af fx proteiner Navnedatabase for de arter repræsenteret med molekylære data, der findes i NCBI s database Figur 2. Tabel over de enkelte søgedatabaser hos NCBI. Organisér projektet Når man begynder et projekt, skal man have oprettet en mappe til at gemme de data man kan finde i databaserne, så man senere kan behandle dem. Dette gøres ved at højreklikke på Locale (se figur 3) og så klikke på New folder. Der dannes så en ny mappe som kan navngives alt efter, hvad man undersøger. Det er også muligt at lave undermapper. Figur 3. Oprettelse af lokal mappe på computeren. Det gøres i venstre panels øverste del. Søgning Når man søger i databaserne, er det vigtigt at finde ens data at sammenligne; det vil sige homologe sekvenser i betydningen sekvenser der koder for det samme eller er ens beliggende introns. Man kan sige at hvis man skal finde genetiske forskelle, bør man når man skal undersøge nærtbeslægtede individer, fx i en population, bruge intergent DNA (introns). Når man skal undersøge fjernt beslægtede arter eller grupper, kan man fx anvende komplette mtdnagenomer eller fx DNA der koder for 16S-underenheden af ribosomer, cytochrom B-genet osv.

4 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 4/13 Programmet er engelsk, og databaserne er organiseret på engelsk så man kan ikke søge med danske navne. Søger man på en bestemt art, er det bedst at søge på dens videnskabelige navn der består af to navnedele, som man kender det fra fx Homo sapiens (menneske). Man kan fx bruge Wikipedia eller The Tree of Life Web Project til at finde arters videnskabelige navne. Figur 4. Søgning på sekvenser hos NCBI sker ved at klikke på det man søger efter i dette tilfælde sekvenser af DNA eller RNA, og derefter søge i søgefeltet øverst i det midterste panel som vist i figur 5. Klikker man i venstre panels nederste del på Nucleotide, som man se det i figur 4, bliver det øverste midterste felt til et søgefelt som ser ud som i figur 5. Figur 5. Simpel søgning på NCBI via Geneious. Udvidet søgning Man kan udvide søgningen ved at klikke på det orange + til højre for søgefeltet, og man ændre hvad man vil søge efter, ved at ændre i boksen hvor der står All Fields. Et eksempel på dette er vist i figur 6 hvor der søges efter slægten af kiwifugle (Apteryx). Der søges efter mitochondrion, svarende til mtdna, og der søges efter sekvenslængder på mellem og basepar, svarende til hele mtdna-genomer. Søgningen dækker alle de indtastede karakteristika så længe der står Match all of the following:. Rent computerteknisk betyder det at man søger med et såkaldt boolsk OG, hvilket betyder både og. Man kan ændre all til any, og så søger man med et såkaldt boolsk ELLER hvilket betyder, at bare én af søgefelterne skal være sande for at få et hit. Man skal stave korrekt når man søger. Der er ikke som hos fx Google, en funktion der spørger, om man mener noget andet, end det man har skrevet. Får man ikke noget hit i databasen, er der to mulige grunde. Enten findes sekvensen ikke; ellers har man stavet forkert. Dobbelttjek derfor altid stavningen.

5 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 5/13 Figur 6. Udvidet søgning i Geneious. Man kan derefter se på resultaterne af søgningen i det midterste panel i feltet nedenunder søgningen, som det ses i figur 7. Figur 7. Søgeresultatet af søgningen i figur 6. Sekvensen NC_ er markeret og vises derfor i midterste panels nederste del. Man bør tjekke at de sekvenser man finder, ligner hinanden. Når man markerer en sekvens i resultatfeltet, som vist i figur 7, vises sekvensen i den nederste del af det midterste felt som illustreret i figur 8. Man kan klikke sig gennem alle de fundne sekvenser vist i figur 7 og man vil kunne se hvordan de ser ud nedenfor, svarende til at der vises en ny sekvens i vinduet vist i figur 8. Figur 8. Den fundne sekvens vist med gener. Det er et stykke cirkulært mtdna som også var det, søgningen i figur 6 ledte efter.

6 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 6/13 Er der ikke en tegning eller en sekvens i det nederste midterste panel, når man markerer en sekvens som vist i figur 7, vises en mulighed for at klikke på en knap for at downloade den pågældende fil. På figur henholdsvis 9 og 10 vises de to meddelelser Geneious kan give, hvis man skal aktivere et download af sekvensen ved klik på enten Download Full Sequence(s) eller bare Download. Figur 9. Får man rigtigt mange hits på sin søgning, eller er sekvenserne meget store, downloades ikke hele sekvensen, men kun en beskrivelse. Passer beskrivelsen, kan man downloade sekvensen ved at klikke på Download Full Sequence(s) eller Download i figur 10. Figur 10. En anden måde hvorpå Geneious kræver et ekstra klik på Download for at få lagret sekvensen lokalt så man kan arbejde med den. Arkivér de downloadede sekvenser på computeren Når filen er hentet ned, skal den flyttes fra søgningen over i den mappe på den lokale computer man har lavet til sit projekt. Det gøres ved at trække den over i projektmappen i det venstre panel og slippe (drag and drop). Raffinering af sekvenser På figur 8 ses et mitochondriegenom for en Kiwi. Proteindannende gener er markeret med grønne pile. RNA-dannende gener er markeret med røde pile, og grå områder er ikke-kodende DNA. Som vist på figur 11, kan man udvælge et gen ved at klikke på det hvorved de øvrige gener vises med svagere farve end det valgte gen. Figur 11. Fra et mitochondiegenom er Cytochom-b-genet valgt ud.

7 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 7/13 Ekstrahér gener i sekvens Sekvensen for det valgte gen kan nu ekstraheres fra mitochondriegenomet ved klik på Extract i panelet over sekvensen, og man kan herefter lave stamtræer ud fra kun cytochom-b-genet. Panelet er forstørret i figur 12, og man kan tydeligt se ikonet man skal klikke på for at ekstrahere sekvensdata fra en del af den fundne sekvens. Det kan være anvendeligt fordi man fx ikke kan finde fuldstændige mitochodriegenomer for alle arter. Hvis man gemmer direkte fra en søgning på NCBI, bliver man spurgt om hvor den ekstraherede sekvens skal gemmes. Ekstraheres en sekvens fra en gemt oprindelig sekvens, gemmes den ekstraherede sekvens automatisk i den mappe den oprindelige sekvens ligger i. Oversæt gener i sekvens til proteinsekvenser Et andet ikon der er vist på figur 12, er Translate. På samme måde som man ekstraherer gener, kan man oversætte gener til proteinsekvenser. Man markerer genet som vist på figur 11 og klikker på Translate Dette er specielt anvendeligt hvis man ønsker at undersøge fylogeni mellem meget fjernt beslægtede arter. Figur 12. Funktionerne Extract og Translate kan henholdsvis bruges til at arbejde med dele af sekvenser eller at arbejde med proteinsekvenser som oversættes fra DNA-sekvenser. Eksportér data Ønsker man at anvende andre programmer, fx MEGA, til at analysere sine sekvensdata, skal man eksportere sine data fra Geneious og ud til et format som kan læses af andre programmer. Det gøres ved at klikke på det man ønsker at eksportere og derefter i menulinjen at klikke File Export Selected Documents. Herved fremkommer et vindue, som vist i figur 13, hvor man kan vælge mange forskellige eksportformater. *.fasta-formatet er gennemgået i Regn med biologi, og det kan bruges af alle sekvensdataanalyseprogrammer. Det er derfor naturligt at eksportere sekvenser som *.fasta -data. Har man allerede lavet et alignment, kan det med fordel eksporters til et *.meg -format (MEGA), hvis man vil analysere videre i MEGA. Enkeltsekvenser kan ikke eksporteres som *.meg -format. Når man eksporterer en sekvens eller et alignment, giver programmet en advarsel om at man mister data ved eksport til et andet format end Geneiousformatet. De data man mister, er ikke sekvensdata så man kan roligt eksportere, uden at man skal frygte, at sekvenserne ikke længere er fuldstændige.

8 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 8/13 Figur 13. Eksportmuligheder fra Geneious. Figuren viser de eksportmuligheder man har for alignments i gratisudgaven af Geneious. Fremstilling af fylogenetisk træ Alignment Når man har samlet de sekvenser man gerne vil fremstille et stamtræ over, i en mappe under Locale, markeres sekvenserne for de pågældende arter. Er det alle filerne i mappen, klikkes enten på <crtl>+a (pc) eller <cmd>+a (Mac); er det ikke alle sekvenser i mappen, bruges museklik samtidig med at man holder <crtl> nede (pc) eller <cmd> nede (Mac). Når de ønskede sekvenser er markerede, kan man klikke på alignmentknappen i menulinjen som vist i figur 14 (vælg multiple align ). Figur 14. Fremstilling af alignment i Geneious. Alignmentscore I gratisversionen er der kun én type alignment man kan vælge, nemlig Geneious Alignment, se figur 15. Man kan under menuboksen Alignment ændre hvordan alignmentscores udregnes, men som oftest vil det ikke være nødvendigt. Geneious Alignment er en langsom proces.

9 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 9/13 Figur 15. Man kan ændre måden hvorpå man udregner alignmentscore under more options. Programmet fremstiller alignmentet og det tager et stykke tid. Når det er omfattende data bestående af mange lange sekvenser, kan det virkeligt tage lang tid. Undervejs vises en markør som vist i figur 16, der viser hvor langt alignmentprocessen er forløbet. Det er dog sådan at de første 20 % tager lang tid, så går det lidt hurtigere frem til 30 % og derefter slutter processen lynhurtigt. Figur 16. Informationsboks der viser fremgangen i dannelsen af alignmentet. Procentsatsen vises øverst i informationsboksen. De første 30 % tager lang tid, de sidste 70 % går lynhurtigt så regn med at alignmentet er færdigt ved 30 %. Tjek af alignment Ved klik på alignment ( Nucleotide alignment ) i det midterste panels øverste del (figur 17), kan man se alignmentet i det midterste panels nederste del (figur 18) hvor man kan konstatere, at de homologe gener står under hinanden (de er alignet). Figur 17. Klik på alignment for at undersøge om det ser rigtigt ud.

10 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 10/13 Figur 18. Alignment af mtdna. Man kan se at alle sekvenser indeholder de samme gener. I den øvre del kan der ses en Identity-graf som viser, hvor stor overensstemmelse der er mellem de fire sekvenser. Det er tydeligt at der er mest overensstemmelse ved de grønne proteinkodende gener, mens de ikke kodende områder (grå) udviser mindst sammenfald. Fremstilling af fylogenetisk træ Herefter skal der laves et fylogenetisk stamtræ. Klik på Tree i menuen som vist på figur 19. Figur 19. Menuen hvor man kommer ind i den del af programmet, der gør, at man kan fremstille et fylogenetisk træ. Man skal nu vælge hvilken afstandsmodel der skal bruges, og hvilken trætype der skal bygges. Normalt er det fint at vælge Genetic Distance Model som en Jukes-Cantor og sætte Tree build method til UPGMA, som vist i figur 20. Outgroup kan vælges, men normalt behøver man det ikke. Figur 20. Parametre der kan sættes ved konstruktion af et fylogenetisk træ.

11 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 11/13 Ved klik på OK får man så vist et stamtræ, der ser ud som vist i figur 21, og som man kan redigere udseendet af. Figur 21. Stamtræet før den yderligere redigering. Ret stamtræets udseende I arbejdsrummet panelet til højre for stamtræet kan man redigere udseendet af stamtræet. Værktøjerne fremgår af figur 22. Figur 22. Værktøjer til redigering af stamtræets layout. Man klikker på trekanten ud for den del man vil redigere; der er mange muligheder prøv selv. Følgende bør gøres: Sæt almindelige navne på stamtræet: Show Tip Labels Display Common name. Sæt flueben i Show Scale Bar, så man kan regne genetisk afstand ud.

12 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 12/13 Når stamtræet er færdigt, kan man gemme det som et billede, man kan sætte ind i en rapport. Vælg File Save as image file. Figur 23 viser hvorledes det endelige stamtræ kan se ud. 0,0953 African ostrich 0,0879 Emu 0,0074 0,0776 0,02 0,0103 0,0103 Great spotted kiwi Little spotted kiwi Figur 23. Stamtræ over fire strudsefugle. Danske navne i stamtræet Vil man gerne have danske navne på stamtræet, er der to muligheder: Man kan i Paint eller et andet billedbehandlingsprogram skrive de danske navne og overskrive/slette de engelske. En anden mulighed er vist i figur 24 og går ud på at man i alignmentet højreklikker på den enkelte sekvenser og omdøber angivelsen ved sekvenserne til danske navne i stedet. Herefter dannes et træ med de korrekte navne. Når man redigerer stamtræet efter at have omdøbt koderne for sekvenserne, skal man vælge Show Tip Labels Names. Figur 24. Omdøbning af sekvensnumre til danske navne.

13 REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Side 13/13 Kort opskrift på at lave fylogenetiske stamtræer i Geneious 1) Fremstil en lokal mappe til at gemme de molekylærbiologiske data i. 2) Søg efter fx mtdna i nucleotide-databasen i NCBI eller efter et gen i gendatabasen. Det gælder om at finde nogle molekylærbiologiske data, der er homologe for de arter, man ønsker at undersøge, fx samme gen, samme slags protein eller et helt mtdna. 3) Når brugbart materiale er fundet, trækkes det over i den lokale mappe der blev oprettet i punkt 1. Det kan være det først skal downloades, hvilket vil fremgå af det nederste panel i midten. 4) Når man har fundet de data, man skal bruge, markeres de, og der vælges alignment (multipelt alignment). Der går et stykke tid. 5) Når alignment er færdigt, markers dette, og der trykkes i menuen øverst på Tree (nemmest forståeligt er herunder at vælge Jukes-Cantor ) 6) Gem træet som billedfil: File Save as image.

Populationsgenetik hos to hvalarter

Populationsgenetik hos to hvalarter REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.9) Populationsgenetik hos to hvalarter I Regn med biologi side 98, figur 94 vises et fylogenetisk stamtræ over grønlandshval og sydlig rethval. Dette supplerende

Læs mere

Organisér dine referencer

Organisér dine referencer Organisér dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder... 5 Vedhæfte

Læs mere

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på

Brug af Discoverer. 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på Oprette projektark med simpel tabel Brug af Discoverer 1. Start Discoverer ved at klikke på knappen Discoverer på www.kirkeportal.dk 2. Angiv kontonummer, brugernavn og password. Det er det samme som anvendes

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder:

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder: NVivo-øvelser for PC Før du går i gang med øvelserne, er det selvsagt nødvendigt at importere øvelsesmaterialet ind i NVivo. Der er her tale om fire nytårstaler (fra 1994, 2002, 2010 og 2012) som Word-dokumenter.

Læs mere

Organisér og del dine referencer

Organisér og del dine referencer Organisér og del dine referencer Indhold Ved import af referencer... 2 Opret en Folder... 3 Opret en undermappe... 4 Fjern/søg efter dubletter... 5 Fjern dubletter/søg efter dubletter i specifik Folder...

Læs mere

Indsæt og opret et billede på én gang

Indsæt og opret et billede på én gang Indsæt og opret et billede på én gang Du kan nu oprette og indsætte billeder på forside og tekst-sider og felter i én arbejdsgang altså uden at først oprette dem i Mediearkivet. Billeder kan indsættes

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

27611 Eksamen Sommer 2007

27611 Eksamen Sommer 2007 - Side 1 af 10-27611 Eksamen Sommer 2007 Dette sæt indeholder 4 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan, under selve eksamen (25. Maj 2007 klokken 9:00

Læs mere

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Denne guide hjælper dig igennem installationen fra download via vores hjemmeside til du kan køre programmet og søge i vores varenumre. Programmet er designet

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS6, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte:

Hvis du ikke kan huske adgangskoden, har andre problemer med at logge på eller ikke er oprettet, skal du kontakte: Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt er der se-adgang til arbejdspladsbrugsanvisningerne. Hvis der skal tilføjes eller fjernes produkter, og hvis

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Daglig brug af Jit-klient

Daglig brug af Jit-klient Daglig brug af Jit-klient Indholdsfortegnelse Opret person...3 Alternativ oprettelse...3 Søgning af personer...4 Send besked...5 Vælg besked...6 Opret mappe...6 Opret skabelon...6 Slet mapper og skabeloner...6

Læs mere

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen

Anvendelse af favoritliste på markedspladsen Anvendelse af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen mine, og tryk på Tilføj Tryk på Skriv

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 17 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Filer Under menupunket Administration får du adgang til Indekssiden, hvor du finder symbolet for modulet Filer.

Filer Under menupunket Administration får du adgang til Indekssiden, hvor du finder symbolet for modulet Filer. Filer Generelt Det ikke er tilladt at lagre informationer, der er i strid med gældende dansk lovgivning. For at kunne arbejde med filer på internetportalen skal du være logget ind med brug af medlemsnummer

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Opgavestyring, op og download af mange filer

Opgavestyring, op og download af mange filer 1 Opgavestyring, op og download af mange filer Det er muligt at downloade alle besvarelser i en arbejdsgang til din PC, hvorefter der kan rettes og kommenteres på besvarelserne, til sidst kan alle de kommenterede

Læs mere

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver

Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.10) Sekvenssoftware til løsning af eksamensopgaver Der har været en del opgaver i studentereksamenssæt både i biologi og bioteknologi hvor sekvenser eller stamtræer

Læs mere

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx 1 Opret en nyhed 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR Gå ind på din hjemmeside, fx https://afd154-0.lejerbo.dk I øverste højre hjørne klikker du på Mit Lejerbo eller hængelåsen. Du sendes til login-siden

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Søgninger En af de smarte nyheder i Windows Stifinder er den dynamiske søgefunktion. Den bygger på en avanceret indeksering af brugerdokumenter, som hele tiden foregår

Læs mere

Vejledning i brug af GMAIL (Google)

Vejledning i brug af GMAIL (Google) Vejledning i brug af GMAIL (Google) Send meddelelser Har du ikke prøvet Gmail før? Her har du en trinvis vejledning i, hvordan du skriver og sender meddelelser: Klik på knappen Skriv i venstre side i Gmail.

Læs mere

Mendeley på PC er. Ved brug af browseren Internet Explorer. Kom i gang med Mendeley- på PC. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2

Mendeley på PC er. Ved brug af browseren Internet Explorer. Kom i gang med Mendeley- på PC. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2 Mendeley på PC er Ved brug af browseren Internet Explorer Favoritlinje på PC side 2 Download Mendeley side 2 Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Artesis side 3 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS4, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Download Mendeley side 2. Favoritlinje/ bogmærkelinje side 3. Overførsel fra databaser til Mendeley side 5. Artesis side 5. Bibliotek.

Download Mendeley side 2. Favoritlinje/ bogmærkelinje side 3. Overførsel fra databaser til Mendeley side 5. Artesis side 5. Bibliotek. Mendeley på PC er Download Mendeley side 2 Favoritlinje/ bogmærkelinje side 3 Overførsel fra databaser til Mendeley side 5 Artesis side 5 Bibliotek.dk side 5 Ebsco baser side 6 Pubmed side 6 Embase side

Læs mere

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 11 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Ved brug af browseren Internet Explorer. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3

Ved brug af browseren Internet Explorer. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Mendeley på PC er Ved brug af browseren Internet Explorer Favoritlinje på PC side 2 Download Mendeley side 2 Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Artesis side 3 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS5, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO

LEJERBO.DK INDSÆT BILLEDER, GALLERI OG VIDEO 1 Indsætte et billede på en side 1. LOG PÅ Log på Mit Lejerbo og gå ind på den lokale side, du skal redigere og klik derefter på Rediger øverst til højre. 2. FIND SIDEN DIT BILLEDE SKAL IND PÅ Klik dig

Læs mere

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE 1 Opret aktiviteter TIPS: Du kan bruge en aktivitetsliste til at vise en række datostyrede aktiviteter i jeres afdeling eller udlejning af jeres fælleshus. Du behøver ikke sætte billede på, eller tekst,

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

MANUAL TIL PROJECTWEB UDBUDSPORTAL FOR TILBUDSGIVERE

MANUAL TIL PROJECTWEB UDBUDSPORTAL FOR TILBUDSGIVERE Til ProjectWEB udbudsportal brugere Dato Oktober, 2017 Version 01 MANUAL TIL PROJECTWEB UDBUDSPORTAL FOR TILBUDSGIVERE 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Offentlig adgang... 3 3. Faser og perioder...

Læs mere

Mendeley er både en reference manager og et akademisk socialt netværk.

Mendeley er både en reference manager og et akademisk socialt netværk. Mendeley på PC er Mendeley er både en reference manager og et akademisk socialt netværk. Mendeley kan hjælpe dig med at organisere din forskning og samarbejde med andre online. Mendeley kan generere litteraturlister

Læs mere

Mendeley på PC er. Ved brug af browseren Internet Explorer. Kom i gang med Mendeley- på PC. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2

Mendeley på PC er. Ved brug af browseren Internet Explorer. Kom i gang med Mendeley- på PC. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2 Mendeley på PC er Ved brug af browseren Internet Explorer Favoritlinje på PC side 2 Download Mendeley side 2 Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Artesis side 3 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser

Læs mere

Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 3. Overførsel fra databaser til Mendeley side 4. Artesis side 4. Bibliotek.

Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 3. Overførsel fra databaser til Mendeley side 4. Artesis side 4. Bibliotek. Mendeley på PC er Favoritlinje på PC side 2 Download Mendeley side 3 Overførsel fra databaser til Mendeley side 4 Artesis side 4 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser side 5 Pubmed side 5 Embase side 6 Hjemmesider

Læs mere

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen

Opret og vedligehold af favoritliste på markedspladsen Opret og vedligehold af på markedspladsen Hvad Kommentar Tast Opret på markedspladsen Åben markedspladsen. I venstre side findes r, når du står i fanen Varesøgning Stå i fanen Mine, og tryk på Tilføj Tryk

Læs mere

INTRO TIL GOOGLE DREV

INTRO TIL GOOGLE DREV 1 UDOVER AT VÆRE ET PRAKTISK STED AT GEMME SINE TING I SKYEN, SÅ ER GOOGLE DREV OGSÅ INDGANGEN TIL GODE SAMARBEJDS- OG DELEVÆRTKØJER: DET ER MULIGT BÅDE AT GIVE SE, KOMMENTERINGS- OG REDIGERINGSADGANG

Læs mere

Guide til Condes. Indhold:

Guide til Condes. Indhold: Guide til Condes Udarbejdet af Kim Højmark i 2008 Revideret december 2012 / Nicolaj Nielsen Denne vejledning guider dig igennem de mest basale elementer af Condes, så du bliver i stand til at anvende Condes

Læs mere

Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info

Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info Trin Login Beskrivelse 1. Login på hjemmesiden: URL: http://bornholm.info/wp-admin/ Brugernavn: se mailen Adgangskode: se mailen Opret event 1.

Læs mere

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5 EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero version 5 En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word - sådan deler du referencer November

Læs mere

Brugermenuer og brugerdefinerede formularer

Brugermenuer og brugerdefinerede formularer Brugermenuer og brugerdefinerede formularer Fokus i denne workshop er brugerstyring og brugervenlighed. I del 1 skal vi lave menuer med egne lag ved hjælp af et plugin. Med denne funktionalitet kan man

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

PubMed - tips til søgning

PubMed - tips til søgning EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET PubMed - tips til søgning December 2017 Indholdsfortegnelse 1 Basens indhold... 1 2 Adgang til basen... 1 3 Søgemetoder... 2 3.1 Fritekstsøgning... 2 3.1.1 Muligheder

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

Ved brug af browseren Internet Explorer. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3

Ved brug af browseren Internet Explorer. Favoritlinje på PC side 2. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Mendeley på PC er Ved brug af browseren Internet Explorer Favoritlinje på PC side 2 Download Mendeley side 2 Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Artesis side 3 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser

Læs mere

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra klik på linket

Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra   klik på linket Mini-guide til Retox Databasen er tilgængelig fra www.retox.dk, klik på linket Som udgangspunkt kan alle se arbejdspladsbrugsanvisningerne, hvis man er på regionens netværk. Hvis der skal tilføjes eller

Læs mere

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V).

Herunder er vist en afstandsmatrice for fem pattedyr: Ulv (U), moskusokse (M), kænguru (K), isbjørn (I) og vildsvin (V). Fylogenetiske træer Dette dokument indeholder først et eksempel på hvordan man kan bruge UPGMA-metoden til at danne fylogenetiske træer ud fra en afstandsmatrice, og derefter en række øvelser der illustrerer

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 1 2. Sådan foretager man en søgning 2 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 3 4. Hvordan danner man en pdf fil?

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Danmarks Tekniske Universitet Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Indledning De følgende sider giver en gennemgang af de øverlser i har lavet under jeres besøg på DTU, som en del af

Læs mere

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word

Zotero. En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word Maj 2017 Indholdsfortegnelse Tilføj/Download

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia.

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Camtasia guide Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Redigering af video Det forventes at læsere af denne guide allerede har Camtasia installeret. 1. Hvis du har valgt at redigere i din

Læs mere

Introduktion til de praktiske øvelser

Introduktion til de praktiske øvelser Introduktion til de praktiske øvelser Vi vil i dag fokusere på tre forskellige online so4ware 6l SNP analyser snptree NDtree CSIphylogony Introduktion til SNP analyser h@p://cge.cbs.dtu.dk/services/all.php

Læs mere

Brugervejledning for Nicolet neeg version 5.X

Brugervejledning for Nicolet neeg version 5.X Brugervejledning for Nicolet neeg version 5.X Indeks 1. Opstart af computer og StudyRoom 3 2. Start en ny test 4 3. Start indspilning 6 4. Kontrol før indspilningen begyndes 8 5. Indskrivning af Patient

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1 Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Indholdsfortegnelse Søgning i SocINDEX Advanced Search Felter der afgrænser søgningen Søgehistorie Kombinatorisk søgning

Læs mere

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram

Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Vejledning i brugen af det digitale plantesøgningsprogram Opsætning af pc Brugen af det digitale plantesøgningsprogram og kortet forudsætter at din computer tillader popups fra netadressen www.gis.slnet.dk

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Dit personlige SkoleKom

Dit personlige SkoleKom Dit personlige SkoleKom Når du første gang åbner dit skrivebord på SkoleKom har det et standardudseende I form af en standard-baggrund og et standard-resumé. Du kan nu tilpasse baggrunden, så den passer

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint: Hvad er en præsentation?...3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger...3 Normal... 3 Diassortering...

Læs mere

Ved brug af browseren Google Chrome. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3. Artesis side 3. Bibliotek.

Ved brug af browseren Google Chrome. Download Mendeley side 2. Overførsel fra databaser til Mendeley side 3. Artesis side 3. Bibliotek. Mendeley på PC er Ved brug af browseren Google Chrome Download Mendeley side 2 Overførsel fra databaser til Mendeley side 3 Artesis side 3 Bibliotek.dk side 4 Ebsco baser side 4 Pubmed side 5 Embase side

Læs mere

Skifte til Outlook 2010

Skifte til Outlook 2010 I denne vejledning Microsoft Microsoft Outlook 2010 ser meget anderledes ud end Outlook 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation...

I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3. Eksempel på en præsentation... Præsentationer: Vejledning PowerPoint 2003 I denne vejledning lærer du de mest grundlæggede funktioner i PowerPoint 2003: Hvad er en præsentation?... 3 Eksempel på en præsentation... 3 Visninger... 3 Normal...

Læs mere

Vejledning til at danne PDF-dokumenter

Vejledning til at danne PDF-dokumenter Vejledning til at danne PDF-dokumenter Indhold PDF-knappen... 2 Hvordan bruger man PDF-knappen?... 2 Udfordringer med PDF-filer... 4 Når nogle bilag ikke kan konverteres til PDF... 5 PDF-dokumentet kan

Læs mere

Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet

Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet Brugermanual for opdatering af Touch and Play i CMS-systemet Applikator Bugattivej 8 7100 Vejle Danmark Telefon: +45 22 85 18 60 E-mail: info@applikator.dk 1 Indhold CMS... 2 LOG ON til CMS... 2 Opret

Læs mere

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008 ASB E-mailsignatur I det følgende forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men skal opsættes

Læs mere

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU

7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU 7DVWHYHMOHGQLQJ#²#,QWHUQHW#([SORUHU,QGKROGVIRUWHJQHOVH BROWSEREN - DE VIGTIGSTE FUNKTIONER OG BEGREBER.... 2 TILPAS BROWSEREN... 3 GÅ DIREKTE TIL EN KENDT ADRESSE... 5 LAV ET BOGMÆRKE... 6 ORGANISÉR DINE

Læs mere

Brugervejledning MT Højgaards Projektweb

Brugervejledning MT Højgaards Projektweb Brugervejledning MT Højgaards Projektweb Indhold Generelt om Projektweb 3 Oprette og få adgang til en projektwebplads 3 Finde rundt på projektwebpladsen 4 Tilføje filer til projektwebpladsen 5 Arbejde

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere