Titel: Speciale: Publikationsdato: Juni 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Titel: Speciale: Publikationsdato: Juni 2018"

Transkript

1 Titel: Styrketræning til borgere med osteoporose Speciale: Geriatri/almen, ortopædkirurgi Forfattere: Maria Brænder, Fysioterapeut Rigshospitalet-Glostrup Mette K. Christensen, Udviklingsergoterapeut Allerød kommune Peter Hendeliowitz, Fysioterapeut Rigshospitalet-Blegdamsvej Trine Holm, Udviklingsterapeut Gladsaxe kommune Pernille My Pedersen, Ergoterapeut Hvidovre Hospital Tutorer: Høgni Hammershaimb Andersen, cand.scient.fys., Herlev-Gentofte Hospital David Jonsson, udviklingsterapeut, M.Sc., Rigshospitalet-Glostrup Mette Leth, udviklingsterapeut, cand.scient.san., Bispebjerg-Frederiksberg Hospital Publikationsdato: Juni 2018 Baggrund for det kliniske spørgsmål: Osteoporose er en hyppig kronisk lidelse og rammer hver 3. kvinde og hver 8. mand i alderen over 50 år (1). Et Cochrane review fra 2011 (2) viser, at fysisk aktivitet fører til øget knoglemasse og til reduceret risiko for hoftefrakturer. Det er ikke mindst de osteoporose relaterede frakturer, som koster det danske samfund mange penge. Ifølge osteoporoseforeningen (3) vurderes det, at frakturer koster regioner og kommuner 11 mia. kr. hvert år. Ud over de høje samfundsøkonomiske omkostninger har frakturerne også stor betydning for den enkeltes livskvalitet og evne til at klare daglige aktiviteter, hvilket er beskrevet i et nyt studie af Chen et.al. (4) Der er sparsom information om hvilken form for fysisk aktivitet og træning, der er den mest effektive til at forebygge fald og frakturer ligesom det heller ikke er entydigt hvilket tilbud borgere med osteoporose tilbydes kommunalt for at forebygge fald og frakturer og dermed forbedre livskvaliteten hos den enkelte. På hospitaler og i kommuner møder vi patienter/ borgere med osteoporose, men har ikke kendskab til kommuner, hvor der ydes en målrettet, forebyggende indsats. Da flere kommuner har forebyggelse højt prioriteret, synes vi, det kunne være interessant at undersøge hvorvidt styrketræning har indflydelse på livskvalitet. Vi vælger livskvalitet som parameter, da det er et af de områder, som har stor betydning for den enkelte borger i modsætning til fx Bone Mass Density (BMD), som givet vis har indflydelse på risikoen for frakturer, men som ikke er vigtig for den enkelte borger. Vores hypotese er, at styrketræning er en hensigtsmæssig indsats for at forbedre livskvaliteten. Spørgsmålet er derfor om styrketræning kan forbedre livskvaliteten hos borgere med osteoporose.

2 Det kliniske spørgsmål: Hvilken effekt har styrketræning til borgere med osteoporose målt på livskvalitet? Ordforklaring: Styrketræning: Træning med vægte eller anden ydre modstand i belastninger i området 1-15RM og som medfører fysiologiske ændringer i det neuromuskulære system (5). Borgere: Hjemmeboende i eget hjem. Osteoporose: En systemisk skeletal sygdom, som er karakteriseret ved lav knoglemasse og mikroarkitektorielle forandringer, der fører til øget fragilitet (skørhed) og som følge heraf en øget tendens til frakturer. Osteoporose diagnosticeres på baggrund af knogledensitetsværdier målt ved en DXA-scanning. Ligger T-værdien under -2,5 diagnosticeres man med osteoporose (6). Livskvalitet: Måles i selvrapporterede spørgeskemaer. Bl.a. QUALEFFO-41, der er et valideret spørgeskema til borgere med vertebrale frakturer (7). In- og eksklusionskriterier: Inklusionskriterier: Mænd og kvinder med diagnosticeret osteoporose. Eksklusionskriterier: børn <18 år, comorbiditet som fx cancer eller steroidbehandling, dyr, pilates, tai-chi, nutrition, yoga, hydrotherapy, parkinson, neurologiske lidelser, spinal cord injury, hormonbehandling, osteopeni, studier med setting på hospital. Søgestrategi: Følgende PIO med søgeord blev opstillet og søgeordene blev kombineret med i lodrette rækker og AND I vandrette. (((((("Osteoporosis"[Mesh]) osteoporo*[title/abstract])) AND ((((((((resistance training[title/abstract]) strength training[title/abstract]) weight training[title/abstract]) muscle strengthening[title/abstract]) exercise[title/abstract]) exercise therap*[title/abstract]) "Resistance Training"[Mesh]) "Weight-Bearing"[Mesh])) AND (((quality of life[title/abstract]) health related quality of life[title/abstract]) "Quality of Life"[Mesh])) Patient Intervention Outcome Osteoporosis (MeSH) Resistance training (ti/ab) Health related quality of life (ti/ab) Osteoporo* (ti/ab) AND Strength training (ti/ab) AND Quality of Life (MeSH)

3 AND Weight training (ti/ab) Muscle strengthening (ti/ab) Exercise (ti/ab) Exercise therap* (ti/ab) Resistance training (MeSH) Weight-bearing (MeSH) AND Beskrivelse af søgeproces: Vi har søgt i PubMed, Cochrane Database Systematic Reviews (CDSR), Cochrane Central og i Embase. Søgningen blev foretaget d. 14. og d. 22. marts Vi har søgt efter RCT-studier og systematiske reviews, da vi ønskede at undersøge effekten af en bestemt intervention (styrketræning). Databaserne blev valgt for at dække både amerikanske og europæiske tidsskrifter indenfor det sundhedsvidenskabelige område. Mindst to personer søgte, udvalgte og gennemlæste i ovenstående databaser. Vores søgning i PubMed gav 259 hits. Efter læsning af titler og abstracts udvalgte vi på baggrund af vores in- og eksklusionskriterier 20 artikler til gennemlæsning. Efter gennemlæsning af disse, udvalgte vi tre artikler. Fem blev forkastet fordi interventionen var uklart beskrevet eller ikke omhandlede styrketræning som defineret i denne CAT, fire fordi målgruppen ikke havde osteoporose, men osteopeni, syv fordi det ikke var RCT-studier og en fordi outcome ikke målte livskvalitet. Dernæst søgte vi i CDSR efter systematiske reviews på osteoporose og på styrketræning. Af de 19 hits gennemlæste vi to systematiske reviews, som begge blev forkastet. Den ene fordi der ikke blev målt på livskvalitet og det andet fordi interventionerne ikke var subgrupperet og derfor ikke kunne sige noget specifikt om styrketræning. Næste søgning var i Cochrane Central, hvor vi søgte efter RCT-studier. Søgningen tog igen udgangspunkt i vores PIO som ved søgning på PubMed og resulterede i 150 hits. På baggrund af læsning af titel og abstract, blev 16 artikler udvalgt. Efter at have tjekket for dubletter i forhold til søgningen i PubMed var der 11 hits tilbage. Af de 11 var der otte hits lavet på baggrund af konferencer. De resterende tre blev gennemlæst. Af de tre fravalgte vi to artikler. Den ene fordi den ikke undersøgte specifikt på styrketræning, den anden fordi det var en protokol og ikke et RCT-studie. Sidste søgning var i Embase. Igen med udgangspunkt i PIO. Her fik vi 380 hits. Ud fra læsning af titel og abstract blev der valgt fem artikler. Heraf var der tre dubletter i forhold til søgningen i PubMed og én kunne vi ikke få i fuldtekst. Vi endte således ud med fire RCT-studier og ét systematisk review til kritisk artikellæsning. To af RCTstudierne blev ekskluderet, da styrketræningsinterventionen ikke blev sammenlignet med en kontrolgruppe, men med andre interventioner. Vi har en forforståelse om, at næsten enhver fysioterapeutisk intervention (balancetræning, udholdenhedstræning m.v.) vil have en effekt på livskvalitet og er derfor interesseret i at undersøge, om en intervention (her: styrketræning) er bedre end ingenting.

4 Included Eligibility Screening Identification Det systematiske review blev ekskluderet, da styrketræningsinterventionen var uklar og in- og eksklusionskriterierne ikke var velbeskrevne. Ved håndsøgning udvalgte vi endnu én artikel til kritisk artikellæsning, den blev fravalgt da det var uklart hvorvidt styrketræning var den primære intervention. Begrundelse for eksklusion af artikler ses i bilag 1. PRISMA 2009 Flow Diagram Artikler fundet I databaser: n=808 (Pubmed n = 259, Cochrane CDSR n = 19, Cochrane Central n = 150 og Embase = 380) Læsning af titler p.g.a. manglende relevans n = 42 artikler Abstracts ekskluderet: -9 (dubletter) -8 (ikke relevante) Fuld-tekst artikler vurderet for egnethed: n = 25 Fuld-tekst ekskluderet: -18 ikke relevant -2 (kunne ikke skaffes) Artikler inkluderet til kritisk læsning: n = 5 Håndsøgning I 5 artikler: 10-9 (dubletter) n=6 til kritisk læsning 2 artikler danner baggrund for den samlede CAT Læsning af artikler: -4 (ikke relevante ift inklusionskriterier)

5 Kritisk bedømmelse: Resumé af artiklerne: "Effects of training on health-related quality of life, pain and falls in osteoporotic women, Grahn Kronhed et.al., 2009" (8). Formål med studiet Design Antal deltagere (n) Inklusionskriterier Eksklusionskriterier Intervention Kontrolgruppe Resultatmål Resultat i forhold til livskvalitet Risk of Bias vurdering At undersøge om superviseret træning i fire måneder bedrer livskvalitet samt reducerer smerte og fald hos kvinder diagnosticeret med osteoporose. Compliance undersøgt efter interventionsperioden. RCT 37 i interventionsgruppen, 36 i kontrolgruppen. Follow up på 63 deltagere ved fire måneder og 65 ved et års follow up. T-score <- 2,5, mindst én fraktur p.g.a. osteoporose Samtidig deltagelse i farmakologisk forsøg, afhængighed af hjælpemidler til indendørs brug, svær hjertesygdom, malignitet, nylig arthroplastik eller ikke i stand til at forstå svensk. Kvinderne blev fulgt over et år og skulle træne superviseret i fire måneder. Superviseret holdtræning to gange om ugen i fire måneder. Træningen bestod af 60 min. træning fordelt på 10 min. opvarmning på enten cykel eller crosstrainer, to styrkeøvelser for ryg, en for mave, cirkeltræning i maskiner samt balancetræning på balancebræt og på trampolin. Deltagerne lavede 15 gentagelser ved hver øvelse og kom igennem 5-6 sæt. Modstanden blev individuelt tilpasset gennem forløbet. Afslutningsvis 10 min. udspænding. Kontrolgruppen måtte ikke ændre i deres daglige levevis i det år forsøget kørte. Livskvalitet målt med SF-36 og "The disease-specific Qualeffo-41" Smerte målt med VAS Balance: Romberg og et-bensstand Muskelstyrke i hånd og rygextensorer målt med dynamometer Compliance Antal fald Forbedring sås i seks domæner på SF-36 og i "mental component summary". Der var ingen forskel mellem intervention- og kontrolgruppe målt på Qualeffo-41 ved fire måneders follow-up. En uafhængig statistisk enhed har randomiseret dem, men det er uklart hvordan, "Unclear". Ingen informationer om hvordan eller om allokeringen er skjult, "Unclear". Blinding af personale til superviseret træning er ikke mulig, hvorfor den vurderes "High risk". I forhold til blinding of outcome assessment vurderes den "Unclear", da det er et subjektivt måleredskab og da deltagerne allerede er blevet nedgraderet i blinding of participants. Den vurderes "Low risk" under attrition bias fordi dropouts er beskrevet og der er lavet Intention To Treat Analyse. Da der ikke er beskrevet en protokol er det uklart, om der er ændret i metoden undervejs og den vurderes "Unclear" under Reporting Bias.

6 Vi ser ikke andre væsentlige biases, "Low risk". "Effect of low-intensity back exercise on quality of life and back extensor strength in patients with osteoporosis: a randomized controlled trial." Hongo et. al., 2007 (9). At vurdere effekten af én lav-intensitets øvelse for rygextensorerne udført som Formål med studiet hjemmetræning. Der blev målt på extensorstyrke, spinal mobilitet og livskvalitet ved 4 måneders follow-up. Design RCT Antal deltagere (n) 80 (n = 42 i interventionsgruppen og n =38 i kontrolgruppen) Inklusionskriterier Postmenopausale kvinder med osteoporose (T < - 2,5). Malignitet, kronisk hepatitis, nyresygdomme, kroniske fordøjelsesproblemer, RA, parathyroidea dysfunktion, hyperthyroidisme eller DM, kvinder med vertebrale frakturer indenfor de seneste seks måneder, ude af stand til at klare ADL Eksklusionskriterier selvstændigt, akutte eller kroniske rygsmerter, der kunne forstyrre outcome, ude af stand til at ligge på maven, medicineret med vitamin D eller bifosfornat indenfor de seneste seks måneder. Maveliggende med en pude under maven, så columna er i en let flekteret position. Efter 10 extensioner i liggende (opvarmning) udføres en rygextension, hvor Intervention overkroppen løftes fra lejet og holdes i fem sek. Pause i 10 sek. Øvelsen blev gentaget 10 gange, hvilket tog i alt mellem tre og fem min. Øvelsen blev lavet én gang dagligt, fem gange om ugen i fire måneder uden supervision. Kontrolgruppe Uklart Muskelstyrke målt med dynamometer, columnas bevægelighed målt med Resultatmål spinalmouse, livskvalitet målt med et japansk spørgeskema (JOQOL), som har en høj korrelation med SF-36. Resultat i forhold til livskvalitet Risk of Bias vurdering Der sås en signifikant forbedring mellem interventions- og kontrolgruppe ved 4 mdr. follow up (p=0,013), hvor interventionsgruppens livskvalitet målt med JOQOL var øget med 6,9 % sammenlignet med kontrolgruppens forbedring på 1,3 %. Randomiseret, men ikke beskrevet hvordan, "Unclear". Allocation concealment, "Unclear". Dem, der måler livskvalitet er tilsyneladende ikke blindede, men det er uklart beskrevet, "High risk". I forhold til blinding of outcome asessment vurderes den "Unclear", da det er et subjektivt måleredskab og da deltagerne allerede er blevet nedgraderet i blinding of participants. I forhold til attrition bias beskriver de, at fire forlod studiet fra interventionsgruppen og to fra kontrolgruppen, hvilket ikke får indflydelse på det samlede studie, "Low risk". Da der ikke er beskrevet en protokol er det uklart, om der er ændret i metoden undervejs og den vurderes "Unclear" under Reporting Bias. Vi ser ikke andre væsentlige biases, "Low risk".

7 Samlet vurdering af evidensen for det kliniske spørgsmål, konklusion og overvejelser omkring implikationer for praksis: Anvendelse af Cochrane Risk of Bias Tool på de to inkluderede studier:

8 Anvendelse af GRADE: Vi har inkluderet de to studier af Hongo (8) og Grahn Kronhed (7). Som udgangspunkt starter vi på et højt evidensniveau, da vi har inkluderet to RCT-studier: Risk of Bias Inconsistency Indirectness Imprecision Publication bias Outcome = Livskvalitet På bagrund af risk of Bias vurderingen nedgraderes evidensen, da studiernes kvalitet vurderes unclear i flere parametre Resultaterne i de to studier er forskellige efter fire måneders follow-up, hvorfor vi vælger at nedgradere. Grahn Kronhed viser ingen forskel i interventions- og kontrolgruppen, hvorimod Hongos studie viser en signifikant forbedring af livskvaliteten efter fire måneder i interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen. En af grundene til at resultaterne er forskellige kan dog være, at interventionsgrupperne er forskellige (med/uden fraktur) og selv interventionerne er forskellige (en times superviseret træning/ én hjemmeøvelse). De anvender dog forskellige måleredskaber og er derfor ikke direkte sammenlignelige. Studierne vurderer på et parameter, der er et klinisk relevant effektmål eftersom livskvalitet er relevant for de enkelte deltagere. I Hongos studie er der ikke angivet et konfidensinterval, men kigger man nærmere på tallene i tabel 2 ses det, at variationen er så stor, så nogle deltagere kan have scoret dårligere efter fire måneder end de gjorde ved baseline. I Grahn Kronheds studie er konfidensintervallet heller ikke angivet og kigger vi på standarddeviationerne i tabel 3 er variansen så stor, så vi ikke kan konkludere, at de er blevet bedre, hvilket stemmer overens med deres konklusion. At standarddeviationerne er så store kan forklares med den lave population, men de er så store, så vi mener det giver anledning til at nedgradere. På baggrund af to studier kan vi ikke udtale os om publication bias. Vi har ikke kendskab til upublicerede studier, der fx indikerer en effekt på en kontrolgruppe. Konklusion på baggrund af GRADE Vi nedgraderer på baggrund af ovenstående, så samlet set vurderer vi, at evidensen er lav. På baggrund af de to studier vi har inkluderet i vores CAT, kan vi give en svag anbefaling for at anvende styrketræning til at fremme livskvaliteten til borgere med osteoporose. Hongos studie viser en signifikant forbedring i interventions i forhold til kontrolgruppen ved fire måneders follow up, målt på livskvaliteten, hvor imod der i Grahn Kronheds studie ikke var nogen signifikant forskel i fremgangen mellem kontrol- og interventionsgruppe. Den sande effekt kan dog være væsentlig anderledes end den estimerede og vi vælger at give en svag anbefaling for at anvende styrketræning alene til at fremme livskvalitet hos borgere med osteoporose.

9 Perspektivering Vi mener stadig, at styrketræning kan anvendes som del af en intervention hos borgere med osteoporose. Dette gør vi da der er væsentlig større positive effekter af styrketræning end eventuelle risici, da det er en let tilgængelig intervention for den enkelte borger og da styrketræning ikke er forbundet med store samfundsøkonomiske omkostninger. Derudover er styrketræning en del af vigtig intervention til borgere med osteoporose i forebyggelsen af fald og frakturer og som anbefales at blive ydet i kombination med anden træning. Referencer: (1) Osteoporoseforeningen (lokaliseret d. 23/4-2018) (2) Howe TE et.al., "Exercise to prevent and treat osteoporosis in postmenopausal women", Cochrane Database of Systematic Reviews, (3) Osteoporoseforeningen, (lokaliseret 23/4-2018) (4) Chen FP et.al., Correlation of quality of life with risk factors for first-incident hip fracture in postmenopausal women, Journal of obstetric gynaecol research, April (5) Dansk Idrætsforbund, "Styrketræning", kap 5, s. 24 (6) Sundhed.dk, (lokaliseret 23/4-2018) (7) P. Lips og A. Leplege, Development and validation of a quality of life questionnaire for patients with vertebral fractures: Qualeffo-41, Quality of Life Research, vol. 9, 2000 (8) Grahn Kronhed, Ann-Charlotte et.al., "Effect of training on health-related quality of life, pain and falls in osteoporotic woman", European journal of Physiotherapy, (9) Hongo M. et. Al, "Effect of low-intensity back exerise on quality of life and back extensor strength in patients with osteoporosis: a randomized controlled trial", Osteoporos Int., 2007,

10 Erklæring om forfatterens uafhængighed: Forfatterne erklærer at have følgende interessekonflikter i forhold til ovenstående CAT: Fagpolitiske: Nej Økonomiske: Nej Bilag 1: Karakteristik af ekskluderede studier efter læsning og vurdering: Studie: Shanb 2014 Dizdar 2018 Dusdal 2010 Årsag til eksklusion: Der er ikke en kontrolgruppe, der ikke modtager nogen intervention. Ikke et RCT-studie. Der er ikke nogen kontrolgruppe. Der er stor variation i interventionerne og det er ikke udelukkende styrketræning, der er interventionen. In- og eksklusionskriterier er ikke tydeligt beskrevet.

grund af uspecifikke nakke og skuldersmerter. Rasmussen NR, Jensen OK, Christiansen DH, Nielsen CV, Jensen C

grund af uspecifikke nakke og skuldersmerter. Rasmussen NR, Jensen OK, Christiansen DH, Nielsen CV, Jensen C Effekt af to forskellige hjemmetræningsprogrammer til patienter sygemeldt på grund af uspecifikke nakke og skuldersmerter. Rasmussen NR, Jensen OK, Christiansen DH, Nielsen CV, Jensen C Formål At sammenligne

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 8: Checkliste Estey SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Estey, William: Subjective Effects og Dry versus Humidified Low Flow Oxygen Tidsskrift, år: Respiratory

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 3: Inkluderede studier De inkluderede studiers evidensniveau og styrke er vurderet udfra det klassiske medicinske evidenshierarki. Publikation Evidensniveau Evidensstyrke Metaanalyse, systematisk

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 3 Bilag 3. SfR Checkliste. Kilde 14 SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Daniels J, Sun S, Zafereo J, Minhajuddin A, Nguyen C, Obel O, Wu R, Joglar J. Prevention

Læs mere

Cochrane Library. o Other Reviews (DARE) (Databasen over resuméer af systematiske oversigtsartikler)

Cochrane Library. o Other Reviews (DARE) (Databasen over resuméer af systematiske oversigtsartikler) Dato: 11. juli 2016 Ref.: Charlotte Qvist, VIA Bibliotekerne Cochrane Library Cochrane-biblioteket indeholder seks databaser, to hoveddatabaser og fire specialdatabaser. De to hoveddatabaser indeholder

Læs mere

Metode i klinisk retningslinje

Metode i klinisk retningslinje Metode i klinisk retningslinje National klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi til voksne med funktionsevnenedsættelse som følge af erhvervet hjerneskade Karin Spangsberg Kristensen, fysioterapeut.

Læs mere

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik

HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning. efter total hoftealloploastik HOFTEARTROSE Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloploastik Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Systematiske reviews. Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet

Systematiske reviews. Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet Systematiske reviews Thordis Thomsen, Seniorforsker, Abdominalcentret, Rigshospitalet Systematiske Reviews (SR) Systematiske reviews forsøger at samle al empirisk evidens indenfor præspecificerede kriterier

Læs mere

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning

Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Håndbog i litteratursøgning og kritisk læsning Redskaber til evidensbaseret praksis Hans Lund, Carsten Juhl, Jane Andreasen & Ann Møller Munksgaard Kapitel i. Introduktion til evidensbaseret praksis og

Læs mere

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT

Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Vurdering af det Randomiserede kliniske forsøg RCT Evidensbaseret Praksis DF Region Nord Marts 2011 Jane Andreasen, udviklingsterapeut og forskningsansvarlig, MLP. Ergoterapi- og fysioterapiafdelingen,

Læs mere

CAT. Titel: Specialer: Forfattere: Tutorer: Publiceringsdato. Baggrund for det kliniske spørgsmål

CAT. Titel: Specialer: Forfattere: Tutorer: Publiceringsdato. Baggrund for det kliniske spørgsmål CAT Titel: Progressiv styrketræning til svært overvægtige ældre med sarkopeni Specialer: Rehabilitering Sundhedsfremme og forebyggelse Geronto-geriatri Forfattere: Fussy Korsholm, fysioterapeut, Københavns

Læs mere

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Marc Sampedro Pilegaard ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.-studerende Vejledere Åse

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Checkliste Campbell et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: E J Campbell, M D Baker. Subjective effects of humidification of oxygen for delivery by

Læs mere

PROLUCA. Perioperativ Rehabilitering til Operable LUngeCAncer patienter et feasibility studie

PROLUCA. Perioperativ Rehabilitering til Operable LUngeCAncer patienter et feasibility studie PROLUCA Perioperativ Rehabilitering til Operable LUngeCAncer patienter et feasibility studie Maja Schick Sommer, fysioterapeut og ph.d. studerende (på barsel) Maja Bohlbro Stærkind, fysioterapeut og forskningsassistent

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Ulrik Winning Iepsen, Læge, PhD studerende, RH 7641. Slides: Britta Tendal, PhD, Sundhedsstyrelsen 1 GRADE (Grading

Læs mere

Flowchart. Søgning efter retningslinjer. Referencer identificeret (n = 409) Grovsortering baseret på titler og abstracts (n = 409)

Flowchart. Søgning efter retningslinjer. Referencer identificeret (n = 409) Grovsortering baseret på titler og abstracts (n = 409) Flowchart. Søgning efter retningslinjer (n = 409) (n = 409) (n = 303) (n = 106) Inkluderede retningslinjer (n = 106) Forkert spørgsmål: (n=3) Forkerte outcomes: (n=4) Grundet Agree-II vurdering: (n=1)

Læs mere

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen SERMs v/bente L Langdahl Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen receptor og/eller. Det er forskellen i affinitet for de to typer østrogen receptorer, der giver

Læs mere

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Første del: det fokuserede spørgsmål DMCG-PAL, 8. april 2010 Annette de Thurah Sygeplejerske, MPH, ph.d. Århus Universitetshospital

Læs mere

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer)

National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) National klinisk retningslinje for behandling af håndledsnære brud (distale radiusfrakturer) Anette Skjold Sørensen Ergoterapeut Odense Universitetshospital DSF Håndterapi Kolding d. 21.10.14 Nationale

Læs mere

Tilbage til fysisk krævende arbejde med dårlig ryg. Et prospektivt, kontrolleret interventionsstudie

Tilbage til fysisk krævende arbejde med dårlig ryg. Et prospektivt, kontrolleret interventionsstudie Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Tilbage til fysisk krævende arbejde med dårlig ryg Et prospektivt, kontrolleret interventionsstudie Overlæge Ann Kryger Arbejds og miljømedicinsk afdeling Bispebjerg

Læs mere

Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer. Anette Lehmann

Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer. Anette Lehmann Sammenligning af effekten af stabilitetstræning med Redcord og afspænding til patienter med Modicforandringer type 1 Anette Lehmann Baggrund: Klar sammenhæng mellem Modicforandringer og smerte (Jensen,

Læs mere

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger

Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Ernærings- og træningsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs

Læs mere

Behandling af lumbal spinalstenose

Behandling af lumbal spinalstenose Behandling af lumbal spinalstenose Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR REHABILITERING AF PATIENTER MED PRO- STATAKRÆFT National klinisk retningslinje for rehabilitering af patienter med prostatakræft Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen

Læs mere

Rehabilitering af patienter med prostatakræft

Rehabilitering af patienter med prostatakræft Rehabilitering af patienter med prostatakræft Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk Anbefalinger

Læs mere

Screenings-baseret sygeplejerske navigation til kvinder med brystkræft: En RCT pilot undersøgelse

Screenings-baseret sygeplejerske navigation til kvinder med brystkræft: En RCT pilot undersøgelse Screenings-baseret sygeplejerske navigation til kvinder med brystkræft: En RCT pilot undersøgelse Birgitte Goldschmidt Mertz Niels Kroman Brystkirurgisk Sektion, Rigshospitalet Pernille Envold Bidstrup

Læs mere

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende 1 Oplæggets fokus rehabilitering af ældre borgere udgangspunkt i hjemmet aktivitet

Læs mere

Definition Hyppighed Risikofaktorer Undersøgelser Behandling Overordnede træningsprincipper

Definition Hyppighed Risikofaktorer Undersøgelser Behandling Overordnede træningsprincipper Definition Hyppighed Risikofaktorer Undersøgelser Behandling Overordnede træningsprincipper En tilstand, hvor knoglemasse/styrke er nedsat i en sådan grad, at der kan opstå brud ved lettere belastning

Læs mere

Introduktion til søgeprotokol og litteratursøgning

Introduktion til søgeprotokol og litteratursøgning Introduktion til søgeprotokol og litteratursøgning Hanne Agerskov, Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk forskningsenhed Odense Universitetshospital Introduktion til litteratursøgning og søgeprotokol

Læs mere

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm

CMT intro september 2016 Behandling og træning. Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm CMT intro 16-18 september 2016 Behandling og træning Fysioterapeut Pia Zinck Drivsholm Fysiske symptomer ved CMT Nedsat kraft Nedsat balance Ændret følesans Nedsat ledbevægelighed Smerter Træthed Hvorfor

Læs mere

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie

Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Har kliniske retningslinjer betydning for kvalitet af sygepleje - et systematisk litteraturstudie Trine A. Horsbøl, cand. cur. Preben Ulrich Pedersen, lektor, phd. Center for Kliniske Retningslinjer Baggrund

Læs mere

Dokumentationskonference 6 7 september 2012

Dokumentationskonference 6 7 september 2012 Dokumentationskonference 6 7 september 2012 Tværfaglige kliniske retningslinjer i kommunalt regi Sygeplejerske Klinisk vejleder, S.d. Niels Torp Kastrup Hillerød Kommune Sygeplejerske Klinisk vejleder,

Læs mere

Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer

Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer cochrane Der mangler evidens for fysioterapi til hoftenære frakturer Der er et stort behov for RCT-studier af høj kvalitet, der undersøger, hvilken fysioterapi der er den bedste til hoftenære frakturer

Læs mere

National Klinisk Retningslinje for

National Klinisk Retningslinje for National Klinisk Retningslinje for Trænings- og ernæringsindsatser til ældre med geriatriske problemstillinger Aino Leegaard Andersen, Cand. Scient klinisk ernæring Status Retningslinjen er endnu ikke

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Artikelsøgning - Workshop. Berit Elisabeth Alving

Artikelsøgning - Workshop. Berit Elisabeth Alving Artikelsøgning - Workshop Berit Elisabeth Alving Program: 1. Søgeteknikker og søgestrategier 2. Søgninger i sundhedsfaglige databaser: PubMed Embase/ Cinahl Pubmed Embase Cinahl Tidsskrifter om alle sundhedsfaglige

Læs mere

Graviditetsrelaterede bækkensmerter kan det forebygges af træning? Et systematisk review

Graviditetsrelaterede bækkensmerter kan det forebygges af træning? Et systematisk review D. 12/1-2016 Graviditetsrelaterede bækkensmerter kan det forebygges af træning? Et systematisk review Pelvic girdle pain can training be used as a preventive strategy? A systematic review Bachelorprojekt

Læs mere

Forfatter År Studietype Studiets kvalitet Befolkningstype Intervention Resultater Kommentarer

Forfatter År Studietype Studiets kvalitet Befolkningstype Intervention Resultater Kommentarer Bilag 9. Evidenstabeller over inkluderede studier med forebyggelse af sorgreaktioner hos voksne og ældre pårørende til en nærtstående person hvor kurativ behandling ikke er mulig Kissane et al. 2006 RCT

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 7 Bilag 7. Evidenstabel Forfatter og år Studiedesig n Intervention Endpoint/ målepunkter Resultater Mulige bias/ confounder Konklusion Komm entar Eviden s- styrke/ niveau Daniel s et al 2011 Randomisere

Læs mere

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi.

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Indhold 1. Hvad er en KKR? 2. Hvordan skal en KKR udarbejdes? 3. Årshjul for udarbejdelse

Læs mere

Gruppebaseret Acceptance and Commitment Therapy til unge med svære funktionelle lidelser Pilot data

Gruppebaseret Acceptance and Commitment Therapy til unge med svære funktionelle lidelser Pilot data Gruppebaseret Acceptance and Commitment Therapy til unge med svære funktionelle lidelser Pilot data BUP årsmøde Marts 2019 Afdelingslæge, PhD studerende Karen Kallesøe Projekt gruppe: Professor Charlotte

Læs mere

Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning

Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning Undersøgelse af fortsættelse af fysisk aktivitet efter endt genoptræning Udarbejdet af Studentermedhjælper i det strategiske sundhedsteam Stine Søndergård, Stud. cand. scient. san. publ. Juni 2015 1 1.

Læs mere

Behandling af Stress (BAS) - projektet

Behandling af Stress (BAS) - projektet Behandling af Stress (BAS) - projektet David Glasscock, Arbejdsmedicinsk klinik, Herning. Stressbehandlings konferencen Københavns Universitet 8. januar 2016 Bagrund Internationalt har der været mange

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden

Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden Nationale kliniske retningslinjer og GRADE-metoden 29. august 2014, DMCG.dk repræsentantskabsmøde, Hindsgavl Slot Chefkonsulent Sigrid Paulsen, Sundhedsstyrelsen spa@sst.dk 1 Om præsentationen Nationale

Læs mere

The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning

The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning Der er adgang til JBI EPB databasen fra databaselisten på Fagbibliotekets hjemmeside, eller hvis du er udenfor hospitalets netværk via fjernadgang til

Læs mere

Included criteria: radicular pain had to be o f Jess than l month 's duration, and patients had to be younger than 60. years of age. Exercise.

Included criteria: radicular pain had to be o f Jess than l month 's duration, and patients had to be younger than 60. years of age. Exercise. NKR 30 PICO 1 Fysisk aktivitet Characteristics of studies Characteristics of included studies Hofstee 2002 Methods Study design: Randomized controlled trial Study grouping: Parallel group Open Label: YES

Læs mere

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik Mikkel Andersen 1 Definition: Vertebroplastik: Deramond & Galibert 1984 Terapeutisk procedure hvor der injiceres knoglecement i vertebrale

Læs mere

Covidence Et værktøj til systematiske reviews. Berit Elisabeth Alving

Covidence Et værktøj til systematiske reviews. Berit Elisabeth Alving Covidence Et værktøj til systematiske reviews Berit Elisabeth Alving Indhold: 1. Hvad er Covidence 2. Trin for trin: EndNote og Covidence 3. Referencer dublettjekkes i EndNote 4. Opret en konto i Covidence

Læs mere

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK

NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR HOFTEARTROSE IKKE-KIRURGISK BEHANDLING OG GEN OPTRÆNING EFTER TOTAL HOFTEALLOPLASTIK 2016 National klinisk retningslinje for hofteartrose -kirurgisk behandling og genoptræning

Læs mere

PROTEINS BETYDNING PÅ MUSKEL OG MENTAL FUNKTION. DSKE efteruddannelsesdag Lene Holm Jakobsen Ernæringsenheden, Rigshospitalet Oktober 2011

PROTEINS BETYDNING PÅ MUSKEL OG MENTAL FUNKTION. DSKE efteruddannelsesdag Lene Holm Jakobsen Ernæringsenheden, Rigshospitalet Oktober 2011 PROTEINS BETYDNING PÅ MUSKEL OG MENTAL FUNKTION DSKE efteruddannelsesdag Lene Holm Jakobsen Ernæringsenheden, Rigshospitalet Oktober 2011 Protein anbefalinger til raske voksne konklusioner fra WHO/FAO/UNU

Læs mere

Hvad er en Case Rapport

Hvad er en Case Rapport Hvad er en Case Rapport Syddansk Universitet 1 Det er på tide at trække forhænget til side 2 og dele vores erfaringer med hinanden på en konstruktiv måde. Et af redskaberne til erfaringsudveksling er case

Læs mere

Træthed efter apopleksi

Træthed efter apopleksi Træthed efter apopleksi, Apopleksiafsnit F2, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Træthed efter apopleksi Hyppigt problem, som er tilstede hos 39-72 % af patienterne (Colle 2006). Der er meget lidt

Læs mere

Arbejdsdokument Evidenstabel

Arbejdsdokument Evidenstabel Arbejdsdokument Evidenstabel Dette arbejdspapir kan anvendes til kritisk gennemgang af den litteratur, der skal danne grundlag for retningslinjens anbefalinger. DMCG: DMCG-PAL Retningslinjens titel: Farmakologiske

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

METASYNTESE. Living with the symptoms of ADHD in adulthood how do they manage? A meta synthesis. 13. september 2013 AARHUS UNIVERSITET

METASYNTESE. Living with the symptoms of ADHD in adulthood how do they manage? A meta synthesis. 13. september 2013 AARHUS UNIVERSITET METASYNTESE Living with the symptoms of ADHD in adulthood how do they manage? A meta synthesis 13. september 2013 1 METASYNTESE Arbejdet frem mod en metasyntese 2 ADHD METASYNTESE Kontekst og indledende

Læs mere

The Joanna Briggs Institute Database EBP

The Joanna Briggs Institute Database EBP Dato: 15. juni 2018 Helle Lauridsen The Joanna Briggs Institute Database EBP Udgiver: Ovid/Wolters Kluwers Joanna Briggs Institute (JBI) er et internationalt forskningssamarbejde placeret på the Faculty

Læs mere

The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning

The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning The Joanna Briggs Institute EBP Database Vejledning Der er adgang til JBI EPB databasen fra databaselisten på Fagbibliotekets hjemmeside, eller hvis du er udenfor hospitalets netværk via fjernadgang til

Læs mere

Cochrane Library Vejledning

Cochrane Library Vejledning Cochrane Library Vejledning Cochrane Library er frit tilgængelig i Danmark, og du kan finde et link til den på Fagbibliotekets hjemmeside. Fritekstsøgning Den simpleste måde at søge i Cochrane Library

Læs mere

Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole

Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole Betydningen af at være deltager på en Osteoporose skole Odense Universitets Hospital Dorthe Nielsen Sygeplejerske, Ph.d. Gruppe baserede programmer Meget få studier (kvalitative såvel som kvantitative)

Læs mere

Inkluderede retningslinjer (n =0 (0 RCT er)) PICO 8 Inkluderede retningslinjer (n =0 (0 RCT er) )

Inkluderede retningslinjer (n =0 (0 RCT er)) PICO 8 Inkluderede retningslinjer (n =0 (0 RCT er) ) Flowchart. Søgning efter retningslinjer NKR 53, Demens Referencer adfærdsforstyrrelser identificeret (n = 2278 ) titler og abstracts (n = 2232) (n = 2069) (n = 163) (n = 162) Ikke en guideline: (n=111)

Læs mere

Evidensbaseret praksis Introduktion

Evidensbaseret praksis Introduktion Evidensbaseret praksis Introduktion Evidensbaseret Praksis DF Region Nord Marts 2011 Jane Andreasen, udviklingsterapeut og forskningsansvarlig, MLP. Ergoterapi- og fysioterapiafdelingen, Aalborg Sygehus

Læs mere

Vedr.: National klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af Cerebral Parese

Vedr.: National klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af Cerebral Parese 31-10-2013 Notat Høringssvar fra Fagforum for Børnefysioterapi: Vedr.: National klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi til børn og unge med nedsat funktionsevne som følge af Cerebral Parese

Læs mere

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index.

For at vurdere om familier kan indgå i studiet screenes de for om de er i risiko for dårligt psykosocialt udfald vha. Family Relation Index. Bilag 4: Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Kissane et al. 2006 Randomiseret kontrolleret studie (Ib) ++ 81 familier med minimum et barn på over 12 år og en døende forælder på 35-70 år med kræft.

Læs mere

Randomiserede kontrollerede undersøgelser

Randomiserede kontrollerede undersøgelser SfR Checkliste : Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Gary et al. Home-based exercise improves functional performance and quality of life in women with diastolic heart failure Tidsskrift,

Læs mere

Velkommen til. Kliniske Retningslinjer og Professionsuddannelserne.

Velkommen til. Kliniske Retningslinjer og Professionsuddannelserne. Velkommen til Kliniske Retningslinjer og Professionsuddannelserne. Betydning af kliniske retningslinjer for kvaliteten af sundhedsydelser et litteraturstudie Preben Ulrich Pedersen, lektor, phd Trine Allerslev

Læs mere

Covidence Et værktøj til systematiske reviews. Berit Elisabeth Alving

Covidence Et værktøj til systematiske reviews. Berit Elisabeth Alving Covidence Et værktøj til systematiske reviews Berit Elisabeth Alving Indhold: 1. Hvad er Covidence 2. Trin for trin: EndNote og Covidence 3. Referencer dublettjekkes i EndNote 4. Opret en konto i Covidence

Læs mere

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling

Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser. Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Evidens for fysisk aktivitet ved psykiske lidelser Merete Nordentoft Bispebjerg Hospital Psykiatrisk afdeling Fysisk sundhed hos psykisk syge 6 Incidence rate ratio for død blandt psykisk syge mænd sammenlignet

Læs mere

Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH

Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH 1 Baggrund: Hvad viser reviews af økonomiske studier af telemedicin? Forfatter Antal studier Andel

Læs mere

Modul 13 Valgmodul. August 2015. Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro. VIA University College. Modulbeskrivelse 13 August 2015.

Modul 13 Valgmodul. August 2015. Fysioterapeutuddannelsen i Holstebro. VIA University College. Modulbeskrivelse 13 August 2015. Modul 13 Valgmodul August 2015 Side 1 af 9 Modulets tema Valgmodulet retter sig mod kritisk undersøgelse og udvikling af fysioterapifaglig viden og praksis i forhold til patienter/borgere på nationalt

Læs mere

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn.

K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. 1. Kort klinisk retningslinie vedr. K-tråds osteosyntese af dislocerede suprakondylære humerusfrakturer hos børn. Anbefaling: Overvej at sætte 2-3 K-tråde lateralt fremfor krydsede k-tråde sat medialt

Læs mere

National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med funktionsevnenedsættelse og underernæring eller risiko herfor

National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med funktionsevnenedsættelse og underernæring eller risiko herfor Fokuserede spørgsmål (PICOs) National klinisk retningslinje for ernærings- og træningsindsatser til ældre med funktionsevnenedsættelse og underernæring eller risiko herfor Indhold PICO 1 Bør ældre med

Læs mere

Udarbejdelse af en klinisk retningslinje

Udarbejdelse af en klinisk retningslinje Udarbejdelse af en klinisk retningslinje Maiken Bang Hansen, Cand.scient.san.publ, akademisk medarbejder i DMCG-PAL og CKR Årsmøde i DMCG-PAL 2013 6. marts 2013 Hvad er en klinisk retningslinje Et dokument,

Læs mere

NKR for hofteartrose

NKR for hofteartrose NKR for hofteartrose Ikke-kirurgisk behandling og genoptræning efter total hoftealloplastik Søren Thorgaard Skou Fysioterapeut, ph.d. Forskningsansvarlig Fysio- og Ergoterapi Slagelse/Næstved/Ringsted

Læs mere

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Marc Sampedro Pilegaard, ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.- studerende Vejledergruppen:

Læs mere

KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW.

KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW. QUICK GUIDE. KLINISK RETNINGSLINJE FOR FYSIOTERAPI TIL PATIENTER MED RYGSØJLEGIGT FOKUS PÅ MORBUS BECHTEREW. UDFORMNING AF ANBEFALINGER. Arbejdsgruppen har sammenfattet den kliniske retningslinje med de

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 1 Bilag 1 Tjeklister SfR Checkliste 5: Undersøgelser af diagnostiske tests Forfatter, titel: Arevalo, JJ. Palliative Sedation: Reliability and Validity of Sedation Scale Tidsskrift, år: Journal of

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning A-kursus i Traumatologi, OUH Oktober 2011 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er der risiko for? Hvilket

Læs mere

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft

Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft Følgevirkninger efter operation for tidlig Brystkræft - Forebyggelse, behandling og genoptræning af funktionsnedsættelse i skulder og arm samt armlymfødem hos voksne opereret for tidlig brystkræft Enhed

Læs mere

3 retningslinjer blev udvalgt og læst til inspiration men blev ikke brugt i besvarelsen af PICO erne

3 retningslinjer blev udvalgt og læst til inspiration men blev ikke brugt i besvarelsen af PICO erne Flowchart. Søgning efter retningslinjer (n = 1849) (n = 1712) (n = 137) (n = 134) Ikke en retningslinje = 44 Ældre version = 15 Ikke omhandlende prostata kræft = 21 Inkluderede retningslinjer (n = 0) 3

Læs mere

REHPA seminar 2/ Individuelt tilpasset palliativ rehabilitering til mennesker, der lever med kræft.

REHPA seminar 2/ Individuelt tilpasset palliativ rehabilitering til mennesker, der lever med kræft. REHPA seminar 2/3-2018 Individuelt tilpasset palliativ rehabilitering til mennesker, der lever med kræft. Introduktion Udannet læge fra AU januar 08 Ansat på Sygehus Lillebælt, Vejle, siden 2009 heraf

Læs mere

Mål. Kritisk vurdering af litteraturen. Vurdering af evidensen. Typer af fejlkilder. Fire muligheder. Fejlkilder og studie størrelse

Mål. Kritisk vurdering af litteraturen. Vurdering af evidensen. Typer af fejlkilder. Fire muligheder. Fejlkilder og studie størrelse Mål Kritisk vurdering af litteraturen Andreas H. Lundh nfektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital Anders W. Jørgensen Øre-Næse-Halsafdeling H, Aarhus Universitets Hospital - kunne skelne mellem systematiske

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 8 Side 1 Side 2 Konklusion COMFORTneo er specielt udviklet til at måle smerter på nyfødte børn. Den er en videreudvikling COMFORT skalaen {Ambuel, 1992 1341}, Denne skala er kendt og brugt på danske

Læs mere

Bilag til NKR analinkontinens: Søgeprotokol og flow- chart systematiske reviews

Bilag til NKR analinkontinens: Søgeprotokol og flow- chart systematiske reviews Søgeprotokol for Nationale Kliniske Retningslinjer Systematiske reviews Projekttitel/aspekt NKR for analinkontinens hos voksne. Guidelines Kontakt projektgruppe Ulla Due / Kristoffer Lande Andersen,SST

Læs mere

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis

Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Træning bør altid være en del af behandling af artrose i primær praksis Behandlingsanbefalinger Danske (2012) og internationale kliniske retningslinjer for knæ- og hofteartrose anbefaler information, træning

Læs mere

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER

USPECIFIKKE RYG- OG NAKKELIDELSER Kiropraktor Jan Nordsteen Dagsorden Problemets omfang Sygemelding for ryg- og nakkelidelser Ryg-og nakkepatienterne i praksis Billeddiagnostik Behandling Nationale Kliniske Retningslinjer & Anbefalinger

Læs mere

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Styrke Hele Livet Titel: Styrke Hele Livet Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Udgiver: Albertslund Kommune ISBN: 978-87-997898-8-4

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Effekt af intensiv genoptræning på. Livsstilscenter Brædstrup

Effekt af intensiv genoptræning på. Livsstilscenter Brædstrup Effekt af intensiv genoptræning på Publikationsdato: 4/9-2019 Indsamling af data er sket i 2018 Forfatter: Stian Langgård Jørgensen, fysioterapeut Introduktion Livstilscenter Brædstrup er en afdeling på

Læs mere

Hvad vil det sige at udarbejde en klinisk retningslinje?

Hvad vil det sige at udarbejde en klinisk retningslinje? Hvad vil det sige at udarbejde en klinisk retningslinje? Maiken Bang Hansen, Cand.scient.san.publ, akademisk medarbejder i DMCG-PAL og CKR Opstartsmøde for kliniske retningslinjer 2013 26. November 2012

Læs mere

FORBEDRET DYNAMISK REGULERING AF POSTURAL MUSKELTONUS MED UNDERVISNING I ALEXANDERTEKNIK

FORBEDRET DYNAMISK REGULERING AF POSTURAL MUSKELTONUS MED UNDERVISNING I ALEXANDERTEKNIK ALEXANDERTEKNIK OG POSTURAL MUSKELTONUS En artikel med titlen Increased dynamic regulation of postural tone through Alexander Technique training publiceret i Elsevier' s Human Movement Science beskriver,

Læs mere

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Mads Vendelbo Lind, forsker og underviser, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 26/09/2018

Læs mere

Prostatakræft. Hospitalsenheden VEST 1 www.vest.rm.dk

Prostatakræft. Hospitalsenheden VEST 1 www.vest.rm.dk Prostatakræft Den hyppigst forekommende kræftform blandt mænd. Årligt dør ca.1200 af sygdommen. Metastaserende prostatakræft behandles med medicinsk kastration. Strålebehandling suppleres med medicinsk

Læs mere

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström

IPS og Sherpa. Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström x IPS og Sherpa Rehabilitering i praksis - de mange virkeligheder 30. oktober 2013 Nyborg Strand Thomas Nordahl Christensen Lone Hellström IPS Individual placement and support Beskæftigelsesindsats til

Læs mere

Hjertetransplantation og træning

Hjertetransplantation og træning Hjertetransplantation og træning Christian Dall Ph.d.-stud, cand.scient.san, fysioterapeut Institut for idrætsmedicin, kardiologisk afdeling & Fysioterapiens forskningsenhed Bispebjerg & Frederiksberg

Læs mere

Faldprofylakse for ældre og Osteoporose

Faldprofylakse for ældre og Osteoporose Faldprofylakse for ældre og Osteoporose Fald er en langt større risikofaktor for knoglebrud end Osteoporose Definition En systemisk skeletal sygdom karakteriseret ved lav knoglemasse og mikro-arkitektorielle

Læs mere

Observation af smerter hos patienter med demens

Observation af smerter hos patienter med demens Observation af smerter hos patienter med demens, læge Nationalt Videnscenter for Demens Rigshospitalet Definition af smerte "Smerte er en ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelse, forbundet med aktuel

Læs mere

ERNÆRING TIL ÆLDRE PT. EFTER UDSKRIVELSEN HAR VI NOGEN EVIDENS OG HVAD ER ERFARINGERNE?

ERNÆRING TIL ÆLDRE PT. EFTER UDSKRIVELSEN HAR VI NOGEN EVIDENS OG HVAD ER ERFARINGERNE? ERNÆRING TIL ÆLDRE PT. EFTER UDSKRIVELSEN HAR VI NOGEN EVIDENS OG HVAD ER ERFARINGERNE? Anne Marie Beck IHE, LIFE Dias 1 Lidt baggrund Ernæringstilstand - rehabilitering Charlton K. et al. JNH&A 2010 33

Læs mere

Urininkontinens hos kvinder

Urininkontinens hos kvinder Urininkontinens hos kvinder Anbefalinger og evidens: En forklaring af de anvendte symboler Foran anbefalingerne i de kliniske retningslinjer er der angivet symboler, som indikerer styrken af anbefalingerne.

Læs mere