INDHOLDSFORTEGNELSE. Indholdsfortegnelse. I Handskekufferten finder du: På USB stikket finder du: I omslagsmappen finder du:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLDSFORTEGNELSE. Indholdsfortegnelse. I Handskekufferten finder du: På USB stikket finder du: I omslagsmappen finder du:"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE I Handskekufferten finder du: Beskyttelseshandsker i latex, nitril og vinyl i small, medium og large Acceleratorfri beskyttelseshandsker i str. medium Eksempler på forskellige typer arbejdshandsker Eksempler på bomuldshandsker med og uden fingre Flydende håndsæbe og hånddesinfektionsmiddel Tre typer creme, med lav, medium og høj fedtprocent En omslagsmappe med informationsark Et USB stik med præsentation, videoer og læringsmateriale På USB stikket finder du: Guide til hvordan du anvender undervisningsmaterialet Baggrundsinformation om håndeksem Præsentation af Håndeksem app De 10 gode råd om forebyggelse af håndeksem Læringsark med forslag til undervisningsforløb PowerPoint præsentation til brug i undervisningen 5 undervisningsvideoer Forhandlerliste over indholdet i kufferten Quizz om håndeksem Evalueringsark til eleverne I omslagsmappen finder du: Baggrundsinformation om håndeksem Præsentation af Håndeksem app Ark med de 10 gode råd om forebyggelse af håndeksem Læringsark med forslag til undervisningsforløb

2 Guide til undervisningsmaterialet På dette USB stik finder du materiale, som du kan anvende i forbindelse med din undervisning i forebyggelse af erhvervsbetinget håndeksem. I Læringsarkene finder du vores forslag til undervisningsforløb, med forslag til læringsmål, aktiviteter og forslag til tegn på læring. Power Point præsentationen kan bruges helt eller delvist, som teoretisk oplæg i din undervisning, og den ligger i to versioner: Power point præsentation med indlagte videoer, som ikke kræver internetadgang. Denne præsentation er med god videokvalitet og fylder derfor meget. Den kan være lidt langsom at åbne og lukke. Power Point præsentation med indlagte links til videoerne. Denne præsentation er hurtigere at åbne og lukke, men kræver internetadgang. Videokvaliteten er lidt dårligere. Der er noter i bunden af alle slides, med uddybende info til indholdet på det enkelte slide. De sidste slides er med spørgsmål, som kan bruges til at samle op på undervisningen og kort repetere indholdet. Desuden finder du et evalueringsark som også kan benyttes efter endt undervisning. Desuden ligger de 5 undervisningsvideoer separat, hvis du ønsker at bruge dem uafhængigt at PowerPoint præsentationen. Quizzen kan anvendes i forbindelse med læringsforløb 3, og kan enten anvendes som den er eller den kan bruges i en kahoot, som er en sjov måde at teste elevernes viden på. Kahoot kan gratis oprettes her: Forhandlerlisten indeholder oplysning om, hvor du kan købe indhold til Handskekufferten, hvis du ønsker at genopfylde den. Genopfyldning står for skolens regning.

3 BAGGRUNDSINFORMATION Omkring hver 10. voksne dansker har kontakteksem og især yngre mennesker rammes. Kontakteksem koster samfundet mere end 800 millioner kroner om året til bl.a. sygedagpenge, erstatninger, pensioner og til behandling hos egen læge, hos speciallæge og på hospitalet. Kontakteksem er til stor gene for dem, der rammes af sygdommen. Håndeksem kan udgøre en hindring for Hver 10. voksne dansker har kontakteksem, og det koster samfundet 800 millioner daglige gøremål og jobsituationen kan påvirkes. At have håndeksem er også en risikofaktor for langtidsarbejdsløshed. I Danmark anmeldes der hvert år ca tilfælde af arbejdsbetinget eksem. Arbejdsbetinget eksem er en sygdom, der er udløst eller forværret af arbejde eller arbejdsforhold. Hvad kan forårsage kontakteksem Eksemet kan opstå som følge af påvirkninger gennem kortere eller længere tid med allergifremkaldende eller hudirriterende stoffer, som fx: Vådt arbejde, som ved hyppig håndvask eller ved handskebrug. Arbejde med hudirriterende stoffer som sæbe, fødevarer, opløsningsmidler, skæreolier mm. Arbejde med allergifremkaldende stoffer som gummikemikalier, konserveringsmidler, hårfarve, planter, metaller, fødevarer mm. Den hyppigste form for arbejdsbetinget eksem er håndeksem, men eksem kan også ses andre steder på kroppen.

4 Allergisk håndeksem Allergisk håndeksem kan opstå, når man udsættes for allergifremkaldende stoffer på arbejdspladsen. Selv små mængder allergifremkaldende stof kan give allergi, hvis man har kontakt med stoffet ofte. Allergien kan skyldes metaller, parfumestoffer, konserveringsmidler og andre stoffer, som forekommer i erhvervsmæssige sammenhænge. Fx er gummikemikalier i handsker en hyppig årsag til allergi, specielt blandt plejepersonale. Også stoffer i sæbe, rengøringsmidler og kemikalier i fx frisørprodukter giver risiko for udvikling af allergi. Man kan også udvikle allergi over for madvarer, som man hyppigt er i kontakt med. Irritativt håndeksem Irritativt håndeksem kan opstå, hvis hænderne udtørres efter udsættelse for vand, sæbe, rengøringsmidler, kulde, slid mm. Beskyttelseshandsker kan ved forkert brug også give irritation og eksem. Arbejdsbetinget håndeksem ses især indenfor social- og sundhedssektoren, hos køkkenpersonale, slagtere og bagere, samt i erhverv som mekaniker, murer, gartner og frisører.

5 Læringsmateriale til erhvervsskolernes grundforløb 1 HÅNDEKSEM Forebyggelse af håndeksem Pas på hænderne med denne app! Astma-Allergi Danmark har udviklet den gratis app Håndeksem, som en del af undervisningsmaterialet om forebyggelse af erhvervsbetinget håndeksem. I appen kan du: Tage billeder af dine hænder, gemme fotos og sammenligne din hud Følge hudens tilstand og holde øje med ændringer Læse om hvilke stoffer der kan påvirke din hud Lære om forskellen mellem irritativt og allergisk håndeksem Finde gode råd om hudpleje, valg af cremer og valg af handsker Finde information om undersøgelse, allergitest og behandling af håndeksem Håndeksem er ofte relateret til dit erhverv, og du finder også vejledning til hvordan du anmelder en arbejdsskade, hvis du allerede har udviklet erhvervsbetinget håndeksem. Læs mere om Håndeksem her: eller scan QR-koden. Hent appen Håndeksem i App Store eller Google Play. Materialet er udarbejdet med støtte fra Undervisningsministeriets Udlodningsmidler.

6 10 gode råd om forebyggelse af håndeksem Brug handsker ved vådt arbejde Handsker anvendes så lang tid som nødvendigt, men så kort tid som muligt Handsker skal være hele, rene og tørre Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt Håndsprit kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er våde eller synligt snavsede Bær ikke fingerringe på arbejde Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume Fugtighedscremen skal fordeles over hele hånden inkl. fingre og håndrygge Pas godt på hænderne i fritiden, brug handsker ved vådt arbejde derhjemme og brug varme handsker udendørs om vinteren Du kan læse mere om forebyggelse af håndeksem her:

7 Læringsmateriale til erhvervsskolerne Grundforløb 1 Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Samfund og Sundhed Metodelære HANDSKEKUFFERTEN FOREBYGGELSE AF HÅNDEKSEM

8 Sådan bruger du læringsarkene: Før forløbet Handskekufferten spiller sammen med appen Håndeksem. Derfor kan det være en god idé at downloade appen Håndeksem til elevernes smartphones og tablets. Den er gratis, og du finder den både i Apples app-store og på Google Play. Læringsmål for hvert forløb Læringsmålet er vores forslag til, hvad alle elever arbejder henimod i det enkelte forløb. Vi foreslår, at du præsenterer læringsmålet for klassen i starten af forløbet, så alle elever hele tiden er med på, hvad det er, forløbet skal ende ud med. Vi har forsøgt, at gøre forløbene så praksisnære, at eleverne hurtigt kan se, hvordan de anvender den viden og de kompetencer, som de erhverver sig i forløbet. Samtidig har læringsmålet en karakter, der gør, at du hele tiden kan justere målet i forhold til elevernes formåen, uden at det faglige udbytte bliver mindre af den grund. Forslag til aktiviteter & undervisningsmateriale Vores materiale indeholder forslag til aktiviteter og undervisningsmateriale. Aktiviteterne er tænkt som inspiration, så du er selvfølgelig velkommen til at finde på dine egne øvelser og til at inddrage andre medier og kilder. Vejledende varighed Hvert forløb indeholder et forslag til varighed af forløbet. Vores forløb har typisk en varighed af 1-2 lektioner. Det gør det muligt for dig, at plukke i forløbene og bruge dem som et indslag i din øvrige undervisning. Men du kan også vælge, at anvende øvelserne til at strukturere et længerevarende undervisningsforløb. Tegn på læring og forslag til opfølgning Tegn på læring, er vores forslag til de kriterier, som du kan bedømme elevernes læringsudbytte ud fra. Hvert forløb indeholder en række tegn på læring, hvilket giver dig mulighed for at differentiere alt efter elevernes faglige niveau. Nogle elever i klassen magter måske at arbejde med alle tegn i et forløb, mens andre kun skal nå at arbejde med et enkelt eller to. Tegn på læring er formuleret, så de følger de gængse taksonomier, så der er en naturlig progression i de faglige udfordringer. Hvert forløb indeholder forslag til, hvordan du følger op på elevernes læring. Vi har valgt, at lægge vægt på forslag, der lægger op til formativ evaluering og til selvevaluering hos eleverne. Faglige mål På hvert læringsark refererer vi til de faglige mål som forløbet taler ind i. På den måde kan du hele tiden følge med i, hvilke faglige mål du når omkring, hvis du bruger vores læringsmateriale. 1

9 Kuffertens indhold Kufferten indeholder følgende materiale: Beskyttelseshandsker i latex, vinyl og nitril Acceleratorfri beskyttelseshandsker Eksempler på forskellige typer arbejdshandsker Eksempler på bomuldshandsker Tre forskellige cremer med lav, mellem og høj fedtprocent Hånddesinfektionsmiddel Flydende håndsæbe Omslagsmappe med laminerede ark: o o o o Baggrundsinformation De 10 gode råd Præsentation af appen Håndeksem Printet udgave af læringsarkene USB stik som indeholder: o o o o o o o o o Baggrundsinformation De 10 gode råd Præsentation af appen Håndeksem Læringsark med vejledning til underviseren og opgaver til eleverne Power point præsentation om forebyggelse af håndeksem 5 små undervisningsvideoer Forhandlerliste Quiz Evalueringsark 2

10 Forløb 1 Hvorfor er det vigtigt at passe på sine hænder? Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleverne indsigt i, hvorfor det er vigtigt at forebygge håndeksem. De får en overordnet forståelse af, hvad der forårsager håndeksem, og hvordan man forebygger. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan på kort tid (2-5 minutter) forklare en anden elev, hvorfor det er vigtigt at passe på sine hænder, og hvad der forårsager håndeksem. Vejledende varighed 2-4 lektioner Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation slide 1-12 Håndeksem-app: Gå ind i funktionen Start. Klik på Blomsten/Generelt for alle. Læs teksten og se filmen i appen. Filmen Hvad er håndeksem? fra Handskekufferten Forslag til aktiviteter Læreroplæg Lektion 1: Du holder et kort oplæg, hvor du beskriver hvad håndeksem er. I oplægget kan du f.eks. komme ind på: A) Hvilke gener håndeksem medfører for den enkelte. Vis billeder af håndeksem på slides. B) Hvilke konsekvenser håndeksem har på samfundsniveau. C) Hvad der forårsager eksem på hænderne. D) Nævn risikogrupper. Inden oplægget beder du alle elever om at downloade appen håndeksem Afspil derefter filmen. Eleverne arbejder Lektion 1-2: Under lærerens oplæg, og mens de ser filmen, skriver eleverne noter ned om: 1) Hvad kan der ske, hvis du ikke passer på dine hænder? 2) Hvorfor er det vigtigt at forebygge håndeksem både for dig personligt og for samfundet som helhed? 3) Hvad fører til, at man udvikler håndeksem? 4) Hvilke erhvervsgrupper er i særlig risiko for at udvikle håndeksem? Efter de har hørt oplægget og set filmen, forbereder elever en kort præsentation, hvor de formidler deres nye viden til en klassekammerat. Forslag til tegn på læring Forslag til opfølgning 3

11 Eleverne kan gengive de vigtigste pointer i lærerens oplæg og i filmen. Eleven kan strukturere en præsentation i stikord ud fra temaerne: 1) Hvad kan der ske, hvis du ikke passer på dine hænder? 2) Hvorfor er det vigtigt at forebygge håndeksem både for dig personligt og for samfundet som helhed? 3) Hvad kan gøre, at man udvikler håndeksem? 4) Hvilke erhvervsgrupper er i særlig risiko for at udvikle håndeksem? Eleven kan holde et oplæg på baggrund af de noter, som han/hun får af de andre i gruppen. Læreren får eleverne til at forklare i klassen, hvad der er særligt vigtigt, at de hæfter sig ved i hans oplæg og i filmen. Læreren lader eleverne arbejde sammen i grupper af fire. Eleverne fordeler de fire temaer, så alle har ét hver. Eleverne laver nogle talepunkter på et a5-ark ud fra deres noter til deres temaer. Grupperne holder et oplæg for klassen. Efter, at eleverne har holdt deres lille oplæg, spørger læreren de andre elever (lytterne) om, hvilke pointer de husker, og hvorfor de hæfter sig ved dem. Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 4

12 Forløb 2 10 gode råd til at forebygge håndeksem Formål og udbytte af forløbet Forløbet giver eleverne en forståelse af, hvordan de selv kan gøre en stor forskel i forhold til at forebygge håndeksem i deres arbejdsliv. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne formidler de 10 gode råd til forebyggelse af håndeksem i en brochure, som er målrettet en selvvalgt erhvervsgruppe. F.eks. frisører, mekanikere, murere e.l. Varighed 2-4 lektioner Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation Håndeksem-app: Gå ind i funktionen Hudpleje. Klik på Hånden/Forebyggelse. Klik på overskriften De gode råd.. Læs teksten og se filmen. Forslag til aktiviteter Læreroplæg - Lektion 1: Du holder et kort oplæg, hvor du præsenterer de 10 gode råd for eleverne. Vis slides med billeder af håndeksem (slide 4-9), så de forstår, hvorfor det er vigtigt at forebygge håndeksem. Obs. Før oplægget får du eleverne til at downloade appen Håndeksem fra App Store og Google Play. Her kan de læse mere om forebyggelse og se film, hvor de får opfrisket de 10 gode råd. Eleverne arbejder Lektion 1-4: Eleverne finder frem til de 10 gode råd i appen Håndeksem. Derefter går de i gang med at lave en brochure, hvor de formidler de 10 gode råd til en selvvalgt målgruppe. Til sidst præsenterer eleverne deres brochure for resten af klassen og begrunder deres valg af tekst, billeder, figurer i forhold til målgruppen. Forslag til tegn på læring Forslag til opfølgning 5

13 Eleverne kan gengive de 10 gode råd til forebyggelse for hinanden. Eleven kan vælge en målgruppe og komme med forslag til tekst, billeder og figurer, som illustrerer de 10 gode råd. Eleverne kan vurdere kvaliteten af kammeraternes formidling af de 10 gode råd i en brochure. Læreren sætter eleverne sammen i par efter oplægget. På skift refererer eleverne de 10 gode råd for hinanden Læreren sætter eleverne sammen i grupper. Mens de arbejder går læreren rundt og spørger ind til hvordan deres valg af tekst, billeder og figurer matcher målgruppen. Læreren sætter 2 grupper sammen og beder dem om at give hinanden feedback på deres brochure. I deres feedback skal de komme ind på om kammeraternes valg af tekst, billeder og figurer formidler de 10 gode råd klart og tydeligt for målgruppen. Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 6

14 Forløb 3 Hvordan opdager eleverne, at de er ved at få håndeksem? Formål og udbytte af forløbet Forløbet styrker elevernes evne til refleksion, således at de kan være opmærksomme på faresignaler og de første tegn på beskadiget hud, så de kan handle og fremadrettet medvirke til et arbejdsliv uden håndeksem. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne holder et mundtligt oplæg, hvor de formidler, hvordan håndeksem kommer til udtryk. De kan vurdere, om deres ønskede valg af erhverv gør, at de skal være særligt opmærksomme. Varighed 1-2 lektioner. Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation Håndeksem-app: Gå ind i funktionen Start. Klik på Blomsten-generelt for alle. Se filmen. Håndeksem appen: Tag et billede af din hånd, og gem billedet til sammenligning senere. Forslag til aktiviteter Læreroplæg - Lektion 1: Hold et kort oplæg, hvor du præsenterer forskellen på sund hud og hud, der er plaget af håndeksem. Præsentér derefter eksempler på symptomer, som eleverne skal være opmærksomme på. 4-9). Afspil filmen Hvad er håndeksem. - Obs. Før oplægget får du eleverne til at downloade app en Håndeksem fra App Store og Google Play. Her kan de læse mere om forebyggelse og se film, (Slide Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne ser filmen i appen Håndeksem. Her kan de opsummere den viden, som de netop har fået. Eleverne går sammen i par. De præsenterer, hvilket erhverv de vil uddanne sig inden for. De vurderer, om der er høj eller lav risiko for, at de udvikler håndeksem. De beskriver, hvilke symptomer de vil være særligt opmærksomme på. 7

15 Forslag til tegn på læring Eleverne kan gengive, hvordan håndeksem kommer til udtryk. Eleven vurderer, om deres valg af erhverv indebærer en høj eller en lille risiko for udvikling af håndeksem. Eleverne kan rådgive hinanden om, hvordan de forebygger udvikling af håndeksem. Forslag til opfølgning Eleverne laver en lille quiz, f.eks. på Kahoot, til de andre i klassen. Quizzen skal vise, om de kan genkende de symptomer, som de skal være opmærksomme på. Underviseren kan også lave den quiz, som Astma Allergi Danmark har lavet. Quizzen finder du på medfølgende USB stik Læreren går rundt til elev-parrene og lytter efter/spørger ind til, hvordan de vurderer risikoen for udvikling af håndeksem. Læreren sætter eleverne sammen i par eller små grupper. En af eleverne præsenterer, hvilket erhverv de vil uddanne sig inden for. De andre i gruppen skal derefter beskrive, hvilke risikofaktorer eleven skal være opmærksom på. Og de kommer med forslag til, hvordan eleven kan forebygge risikoen. Denne øvelse kan også bruges som opfølgning på forløbet om De 10 gode råd. (Forløb 2). Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 8

16 Forløb 4 Hvordan vasker man hænder? Formål og udbytte af forløbet Formålet med dette forløb er at give eleverne indsigt i, hvordan man korrekt vasker hænder, så de opretholder en god håndhygiejne, som bidrager til forebyggelse af håndeksem. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan instruere hinanden i, hvordan man korrekt vasker hænder. Varighed 1-2 lektioner. Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation slide Filmen Håndvask fra kufferten. Forslag til aktiviteter Læreroplæg Lektion 1: Vis filmen Håndvask fra Handskekufferten. Lad eleverne øve sig på at følge håndvask-guiden individuelt. Sæt dem sammen i par og lad dem instruere hinanden. Denne øvelse kan du med fordel lave sammen med forløbet om korrekt desinfektion og handsker. (Forløb 4 og 5). Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne ser filmen. De øver sig først på at følge guiden individuelt. Derefter går de sammen i par og instruerer hinanden i, hvordan man vasker hænderne korrekt. Lad eleverne tage tid under indsæbningen, så de får fornemmelsen af hvor lang tid 15 sekunder varer. Forslag til tegn på læring Eleven kan beskrive, hvornår man anvender håndvask fremfor hånddesinfektion. Eleven kan beskrive, hvorfor man vasker hænder. Forslag til opfølgning Mens eleverne øver sig individuelt på at følge guiden, tager læreren en hurtig runde, hvor eleverne forklarer hvornår og hvorfor, man anvender håndvask. Eleven kan anvende sin viden til at instruere andre elever i, Læreren sætter eleverne sammen i grupper á 4 personer. Et par instruerer hinanden, mens det andet par observerer. Efter instruktionen giver 9

17 hvordan man korrekt vasker hænder. observatørerne feedback på, hvor klar instruktionen var. Og korrigerer for eventuelle misforståelser og fejl. Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 10

18 Forløb 5 Hvordan anvender man hånddesinfektion korrekt? Formål og udbytte af forløbet Formålet med dette forløb er at give eleverne indsigt i, hvordan og hvorfor man anvender hånddesinfektion til at opretholde en god håndhygiejne, som bidrager til forebyggelse af håndeksem. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan instruere hinanden i, hvordan man anvender hånddesinfektion korrekt. Varighed 1-2 lektioner. Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation slide Filmen Hånddesinfektion fra Handskekufferten. Forslag til aktiviteter Læreroplæg Lektion 1: Vis filmen Hånddesinfektion fra Handskekufferten. Supplér med slide nr Lad eleverne øve sig på at hånddesinficere individuelt. Sæt dem sammen i par og lad dem instruere hinanden. Denne øvelse kan du med fordel lave sammen med forløbet om korrekt håndvask. (Forløb 4). Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne ser filmen. De øver sig først på at følge guiden individuelt. Derefter går de sammen i par og instruerer hinanden i, hvordan man desinficerer hænderne korrekt. Eleverne tager tid når de indgnider håndspritten, så de får fornemmelsen af hvor lang tid 30 sek. varer. Forslag til tegn på læring Eleven kan beskrive, hvornår og hvorfor man anvender hånddesinfektion. Forslag til opfølgning Mens eleverne øver sig individuelt på at følge guiden, tager læreren en hurtig runde, hvor eleverne forklarer hvornår og hvorfor, man anvender hånddesinfektion. Eleven kan anvende sin viden til at instruere andre elever i, hvordan de bruger hånddesinfektion korrekt. Læreren sætter eleverne sammen i grupper á 4 personer. Et par instruerer hinanden, mens det andet par observerer. Efter instruktionen giver observatørerne feedback på, hvor klar instruktionen var. Og korrigerer for eventuelle misforståelser og fejl. 11

19 Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 12

20 Forløb 6 Hvilke handsker giver den bedste beskyttelse? Formål og udbytte af forløbet Formålet med dette forløb er at give eleverne indsigt i, hvilke handsker, der giver dem den bedste beskyttelse i forhold til deres valg af erhverv og arbejdsopgaver. De bliver opmærksomme på, hvordan de finder information om, hvilke handsker de skal anvende, når de udfører opgaver, der er hårde ved hænderne. Og de får en forståelse for, hvordan de anvender handsker korrekt i forhold til at undgå udvikling af håndeksem. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan bruge internettet til at søge og finde information om, hvilke handsker der hører til hvilke typer af arbejdsopgaver. Eleverne kan instruere hinanden i, hvordan man anvender handsker korrekt, så man undgår udvikling af håndeksem. Varighed 1-2 lektioner. Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation slide Håndeksem-app: Gå ind i funktionen Hudpleje. Klik på Hånden/forebyggelse. Vælg temaet Handskevalg. Læs teksten. Se film i appen. Filmen Handskevalg fra Handskekufferten. Forslag til aktiviteter Læreroplæg Lektion 1: Læg de forskellige typer af handsker frem, så alle kan se dem. Hold et oplæg, hvor du præsenterer dem for: A) Forskellige handsketyper B) Forskellige arbejdssituationer, der kræver handskebeskyttelse. C) Hjemmesider, hvor det er muligt at søge information om hvilke handsker, man skal anvende til bestemte opgaver. Obs. Før oplægget får du eleverne til at downloade appen Håndeksem fra App Store og Google Play. Her kan de læse mere om forebyggelse og se film, Eleverne arbejder Lektion 1-2: Eleverne finder information om Handskevalg i appen Håndeksem og ser filmen i appen. - Eleverne tager et sæt handsker fra kufferten. De bruger deres viden om fabrikant og handsketype til at finde frem til en handskeguide på internettet. Derefter forbereder de en instruktion i korrekt brug af brug af handsker. De går sammen i par og instruerer hinanden. 13

21 Forslag til tegn på læring Eleven kan beskrive, hvilke handsker man skal bruge i forskellige arbejdssituationer. Eleven kan finde frem til information om en handsketype på internettet. Eleven kan anvende sin viden til at instruere andre elever i, hvordan de bruger handsker korrekt i forskellige arbejdssituationer. Forslag til opfølgning Læreren lægger handskerne frem på et bord og beder eleverne om at vælge en handsketype. Eleven forklarer derefter i hvilke arbejdssituationer, man anvender handsken. Eleverne viser læreren den hjemmeside, hvor de har fundet handskerne. Læreren spørger ind til, hvordan de har fundet frem til handsketypen. Er de f.eks. gået efter fabrikantens navn, varedeklarationen eller andet? Læreren går rundt blandt eleverne og lytter til deres instruktioner. Læreren spørger ind til deres forklaringer, hvis han/hun hører, at der er misforståelser, eller hvis der bliver sagt noget forkert. Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 14

22 Forløb 7 Hvordan anvender man creme til at forebygge og behandle håndeksem? Formål og udbytte af forløbet Formålet med dette forløb er at give eleverne indsigt i, hvorfor det er vigtigt, at man anvender hudcreme til at forebygge og behandle håndeksem. Forslag til læringsmål for forløbet Eleverne kan lave en oplysningsfilm, hvor de forklarer, hvorfor det er vigtigt at anvende creme, hvis du har håndeksem. Varighed 2-4 lektioner. Undervisningsmateriale PowerPoint-præsentation slide Håndeksem-app: Gå ind i funktionen Hudpleje. Klik på Hånden/forebyggelse. Vælg temaet Cremevalg. Læs teksten. Se film i appen Håndeksem. Filmen Håndcreme fra handskekufferten. Forslag til aktiviteter Læreroplæg Lektion 1: Stil de forskellige cremer fra kufferten frem. Hold et oplæg, hvor du præsenterer, hvordan creme virker på huden. Sørg for, at eleverne prøver de forskellige cremer af, så de får en fornemmelse af forskellen på en fed og en knap så fed creme. Vis filmen Håndcreme. Lad eleverne finde mere information i Håndeksem-appen. Præsenter opgaven: Eleverne skal lave en lille oplysningsfilm, hvor de forklarer, hvorfor det er vigtigt at anvende cremer. Filmen skal indeholde: A) En animation, der viser, hvorfor creme er vigtig for huden, hvis man har håndeksem. Eleverne må gerne søge inspiration i filmen Håndcreme. Eleverne arbejder Lektion 2-4: Eleverne afprøver cremerne med forskellig fedtprocent, så de får en oplevelse af forskellen. Eleverne arbejder i grupper med at lave en animation i et selvvalgt format. F.eks. planche, PowerPoint, Imovie e.l. 15

23 Forslag til tegn på læring Eleven kan beskrive, hvorfor det et vigtigt at anvende cremer, hvis man har håndeksem. Eleven kan kende forskel på cremerne og forklare, hvilke slags cremer, der er bedst at anvende, når man har håndeksem. Eleven kan formidle deres viden for andre i en letforståelig form. Forslag til opfølgning Læreren går rundt i grupperne og beder dem forklare med egne ord, hvorfor det er vigtigt at anvende håndeksem. Læreren spørger ind til, hvilke cremer, der er bedst at anvende. Læreren spørger ind til, hvordan de vil omsætte deres viden til animation. Læreren lægger cremerne frem på et bord. Eleverne går sammen i par. Den ene tager bind for øjnene. Makkeren doserer en lille klat creme i den blindes hånd. Eleverne skal nu alene med følesansen skelne mellem de forskellige typer cremer. Eleverne præsenterer deres animation for resten af klassen. Læreren og klassekammeraterne giver feedback på, hvor tydeligt, animationen formidler sit budskab. Fag Erhvervsfag 1 erhvervsintroduktion Faglige mål, som vi arbejder med Eleven kan på grundlæggende niveau anvende forståelse for bæredygtighed, arbejdsmiljø, sikkerhed og ergonomi i en arbejdsproces. Samfund og Sundhed Eleven kan på grundlæggende niveau forklare betydningen af faktorer, der påvirker den enkeltes levevilkår og sundhed, herunder privatøkonomiske forhold og livsstilsfaktorer som personlig hygiejne, kost og fysisk form. Metodelære Eleven kan på grundlæggende niveau vælge og praktisk anvende de faglige arbejdsmetoder, der er mest hensigtsmæssige i en given situation. 16

24 Evaluering Hvad beskytter huden imod? Hvad kan ødelægge hudens barrierefunktion? Hvad kan du gøre for at beskytte huden på hænderne? Beskytter latexhandsker mod bakterier? Hvornår vil det være relevant at bruge beskyttelseshandsker på arbejdet? Hvordan finder du ud af hvilke handsker der er de relevante?

25 Handskekuffert Quiz 1. Hvad beskytter huden imod? a. Bestråling fra mobiltelefoner b. At knoglerne i kroppen let brækker c. Bakterier, virus, svampe og kemi d. Mobning 2. Hvordan ser sund hud ud? a. Hel, blød og smidig b. Solbrændt, med pæn kulør c. Tør, men hel og uden revner d. Blød og smidig, med knopper 3. Hvordan kan håndeksem se ud? a. Leverpletter på huden b. Rød, tør, skællende hud der klør c. Negle der flækker d. Pigmentforandringer 4. Hvad kan årsagen til håndeksem være? a. Årsagen er altid allergi b. Årsagen er altid hudirriterende stoffer c. Årsagen er altid dårlig hygiejne d. Årsagen kan både være allergi og hudirritation 5. Hvilket erhverv er mest udsat for håndeksem? a. Frisør b. IT-supporter c. Elektriker d. Fotograf

26 6. Hvordan kan du forebygge håndeksem? a. Brug handsker b. Brug creme c. Undgå håndvask d. Brug både handsker og creme 7. Hvordan bruges handsker bedst? a. Så længe det er nødvendigt, men så kort tid som muligt b. Handsker er sjældent nødvendigt c. Brug dem så længe som muligt d. Flere lag handsker beskytter bedst 8. Skal din arbejdsplads stille handsker til rådighed? a. Nej, det er eget ansvar at skaffe dem b. Kun hvis selv beder om dem c. Arbejdspladsen skal stille relevante handsker til rådighed d. Ja, de skal stille mange slags til rådighed 9. Hvordan plejer du dine hænder bedst? a. Dine hænder behøver ikke daglig hudpleje b. Vask hænder hyppigt c. Desinficer dem flere gange dagligt d. Smør dem dagligt med creme uden parfume 10. Hvad skal du gøre hvis du har mistanke om håndeksem? a. Lad som ingenting b. Gå til lægen og få det vurderet c. Vent til det forsvinder d. Hold op med at arbejde

Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler. Håndeksem. Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne

Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler. Håndeksem. Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne Læringsmateriale til undervisning på erhvervsskoler Håndeksem Hjælp eleverne med at undgå eksem og kontaktallergi på hænderne Lærervejledning Mange elever tænker ikke på, at deres valg af erhverv kan føre

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem Håndeksem Håndeksem Hvad er håndeksem Håndeksem er en almindelig sygdom. Håndeksem begynder ofte tidligt i livet hos 1/3 allerede inden 20-års alderen. Kvinder får hyppigere håndeksem end mænd. De fleste

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

Quizz om arbejdsbetinget eksem

Quizz om arbejdsbetinget eksem Quizz om arbejdsbetinget eksem ??? Hvilken sygdomsgruppe er den hyppigst anerkendte arbejdsskade i DK? Høreskader Museskader Psykiske arbejdsskader Hudlidelser Tennisalbue ??? Hvad er gennemsnitsalderen

Læs mere

Vådt arbejde og hudproblemer

Vådt arbejde og hudproblemer Formidlingsmøde - Formidlingsmøde om marts 2007 Seniorforsker, Cand.scient, Ph.D. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Arbejdsbetingede hudlidelser Anmeldelser af arbejdsskader (2000-2005) ca.

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Louise Kryspin Sørensen og Dan Yu Wang Juni 2012 Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Hudsygdomme forekommer i stigende grad blandt sygeplejersker. Samtidig udgør hudsygdomme en stabil andel af

Læs mere

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde

Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Sund hud Brug creme og handsker undgå hudproblemer ved vådt arbejde Mari-Ann Flyvholm og Gitte Lindhard, 2005 Redaktion: Signe Bonnén Layout:

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser

Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser AMI Formidlingsmøde, Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser Formidlingsmøde om 18. maj 2006 Seniorforsker, Cand.scient, Ph.D. Arbejdsmiljøinstituttet AMI-hud: Forebyggelseskoncept

Læs mere

Temadag om for ebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. maj Hud-interventioner der virker

Temadag om for ebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. maj Hud-interventioner der virker Hud-interventioner der virker Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø AMI-hud: Forebyggelseskoncept Evidensbaseret forebyggelsesprogram dokumenterede risikofaktorer evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Metode: Projektet bestod af to dele

Metode: Projektet bestod af to dele 1 Håndeksem hos sundhedspersonale Kristina Ibler, reservelæge, phd. Dermatologisk afdeling, Roskilde Sygehus Tove Agner, professor, overlæge. dr.med. d Dermatologisk afdeling, Bispebjerg Hospital H 2 Håndeksem

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation.

I dette materiale fokuserer vi på forløb, der relaterer til de Fælles Mål inden for kompetenceområderne: Undersøgelse, Modellering og Kommunikation. 1 Lærervejledning I denne lærervejledning får du inspiration til, hvordan applikationen PlanteGuide hjælper dig med at opfylde nogle af de Fælles Mål for natur/teknologi i 5. og 6. klasse. App en er gratis

Læs mere

Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi

Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning Madallergi Lærervejledning I denne lærervejledning beskrives materialet Undervisningsmateriale til skoler om fødevareallergi og madlavning.

Læs mere

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet.

Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Lærerark Hvordan føles det at have KOL? Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at måle puls samt at formidle, hvordan det føles at have KOL gennem en kort film på mobil eller tablet. Kort om opgaven Læreren

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde

Sund hud og vådt arbejde tema Sund hud Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem Indhold Om Sund hud s. 3 Vådt arbejde kan give håndeksem s. 4 Der er forskellige årsager til eksem s. 5 Hvad gør du, hvis du får eksem? s.

Læs mere

Kapitel 8. Personlig pleje

Kapitel 8. Personlig pleje Kapitel 8. Personlig pleje Underviseropgave 8.3. Fem poster i hygiejneløb Forklarende tekst, evt. mål Eleverne arbejder med praktiske opgaver i forbindelse med personlig hygiejne. Forberedelse Find remedier

Læs mere

Håndhygiejne og handsker

Håndhygiejne og handsker Håndhygiejne og handsker Instruks er gældende for: Medarbejdere som udfører pleje og behandlingsopgaver ansat i Skive kommune eller ved privat leverandør i Skive Kommune. Formål: Forebygge smittespredning

Læs mere

Hygiejne i daginstitutionerne

Hygiejne i daginstitutionerne Til dagplejen og daginstitutioner Hygiejne i daginstitutionerne Syg åh nej, ikke igen! De mindste børn i dagtilbud er de mest syge af alle. Tænk hvis de undgik godt en uges sygdom hvert år. DET ville være

Læs mere

Kapitel 8. Personlig hygiejne

Kapitel 8. Personlig hygiejne Kapitel 8. Personlig hygiejne Underviseropgave 8.1. Fem poster i hygiejneløb Forklarende tekst, evt. mål Eleverne arbejder med praktiske opgaver i forbindelse med personlig hygiejne. Forberedelse Find

Læs mere

Mikroorganismer og hygiejne

Mikroorganismer og hygiejne Mikroorganismer og hygiejne Læringsmål: Viden om hvad mikroorganismer er. Viden om hvor mikroorganismer findes. Viden om hvordan kroppen bekæmper mikroorganismer. Viden om man undgår at blive smittet med

Læs mere

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter?

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter? Lærerark Erfaringer med tobak Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at gennemføre et interview. Eleverne lærer derudover også vælge en metode til at præsentere deres interview fx en videooptagelse eller

Læs mere

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan:

Erhvervsintro: Undervisningens mål er at eleven på et grundlæggende niveau kan: LUP - lokal undervisningsplan for GF1 Business (EUD og EUX - detail, handel og kontor) Erhvervsfag 1-3: Beskrivelse af opbygning og læringsmål i forhold til de enkelte projekter jf. bekendtgørelse om grundfag,

Læs mere

Arbejdsbetingede hudlidelser

Arbejdsbetingede hudlidelser Projekt Sund hud på mejerier og tarmafdelinger Mari-Ann Flyvholm Karen Mygind Gitte Lindhard 1 Anker Jensen 2 Karen Frydendall Jepsen Lea Sell Ebbe Villadsen Arbejdsmiljøinstituttet 1) Mejeriindustriens

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 2. Kommunikation

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 2. Kommunikation Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 2 MODUL 2 Aktiviteter Forberedende aktivitet: Inddeling i hold. Film: Animeret introduktion til emnet kommunikation. Samtale på klassen: Opfølgning på animeret

Læs mere

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune September 2014 Generelt om hygiejne Når du er beskæftiget med pleje og borgerkontakt i Jammerbugt Kommunes hjemmepleje og på kommunens plejecentre, skal du følge de hygiejniske retningslinjer, der gælder

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Arbejds- og Miljømedicin

Arbejds- og Miljømedicin Arbejds- og Miljømedicin Overlæge, klinisk lektor Jesper Bælum Arbejds- og miljømedicinsk Klinik Odense Universitetshospital 1-11-2018 De gamle dage 2 Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik -og et berømt (berygtet)

Læs mere

Engangshandsker: Handsker, der anvendes for at beskytte borgere og personale mod kontaminering med potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Engangshandsker: Handsker, der anvendes for at beskytte borgere og personale mod kontaminering med potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Håndhygiejne Sygeplejefaglig instruks. Udarbejdet af: Gitte Friis, Ghita Felding Jensen, Christina Christens, Hanne Jensen Godkendt: Revideres: September 2013 Ansvarlig for revidering af dokument: Tovholder

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE INDHOLD 3 Om sund hud 4 Vådt arbejde kan give håndeksem 5 Der er forskellige årsager til eksem 7 Hvad gør du, hvis du får eksem?

Læs mere

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job

Job og uddannelse. Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job IV bogen om allergi Job og uddannelse Har du eller har du haft astma, høfeber eller børneeksem, så vær ekstra opmærksom, når du vælger uddannelse eller job Hører du til denne gruppe, så risikerer du nemlig

Læs mere

SafeHair. Kære frisør,

SafeHair. Kære frisør, Kære frisør, vedlagte spørgeskema blev udviklet, for at kunne fastslå og langfristet forbedre forholdsreglerne til sundhedsbeskyttelsen for frisører på arbejdspladser over hele Europa især ang. hudbeskyttelse.

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD Bevægelse, leg og idræt for 0.-7. Udviklet i samarbejde med Michael Lykke, Øverst Oppe December 2016 Ha det sjovt med vores kæmpe Flip-flap Astma-Allergi

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

MANUAL TIL RESPONSE RADAR. Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne

MANUAL TIL RESPONSE RADAR. Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne MANUAL TIL RESPONSE RADAR Formativt evaluerings- og dialogværktøj på EUD uddannelserne Dette evalueringsværktøj er udviklet i et samarbejde mellem ASPEKT R&D A/S og Selandia CEU i 2014 2015. Manualen er

Læs mere

Fedt creme 100 ml. Fedtcreme er forberedt til Svane- og AA-mærkning.

Fedt creme 100 ml. Fedtcreme er forberedt til Svane- og AA-mærkning. Fedt creme 100 ml Fedtcreme er en specialcreme til tør hud. Den forbedrer hudens elasticitet og fugtindhold. Cremens høje fedtindhold gør den forebyggende over for ruheder og sprækker i huden. Fedtcremen

Læs mere

Abena Skincare. Hygiene- og hudpleiesystem

Abena Skincare. Hygiene- og hudpleiesystem Abena Skincare Hygiene- og hudpleiesystem Abena Skincare - Hygiejne- og hudplejesystem er en komplet serie af produkter til vask, desinfektion og hudpleje. Serien er tilpasset de høje krav, der stilles

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE INDHOLD 3 Om sund hud 4 Vådt arbejde kan give håndeksem 5 Der er forskellige årsager til eksem 7 Hvad gør du, hvis du får eksem?

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

HOW DO YOU DO KA DU FLYT EN FLUE?

HOW DO YOU DO KA DU FLYT EN FLUE? HOW DO YOU DO KA DU FLYT EN FLUE? Vælg mellem 22 korte film og se hvordan I nemt og sikkert kan arbejde ude i jeres butik klik ind på www.hvordandubedst.dk Velkommen til Hvordan du bedst Varer skal transporteres

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651 Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Fordi mikroorganismerne er overalt! Man kan ikke se dem, men de er over alt! Både i miljøet omkring os og

Læs mere

Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats. God håndhygiejne i sundhedssektoren

Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats. God håndhygiejne i sundhedssektoren Færre infektioner og større velvære kræver en ekstra indsats God håndhygiejne i sundhedssektoren Hold huden ren. Det er sund fornuft Rene og sunde hænder forebygger smittespredning og øger velværet. Behandling,

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Korrekt håndvask Lektion 3 Lektion 3 3.1 Tjekliste

Korrekt håndvask Lektion 3 Lektion 3 3.1 Tjekliste 3.1 Tjekliste Eleverne skal lære følgende: - At udføre korrekt håndvask med lunkent/varmt vand og sæbe - At identificere steder på deres hænder, de ikke får vasket tilstrækkeligt f.eks. ved neglene eller

Læs mere

Kemikalier på arbejdspladsen

Kemikalier på arbejdspladsen 6. maj 2014 Kemikalier på arbejdspladsen FOA har i perioden 21. til 31. marts 2014 gennemført en undersøgelse om kemikalier på arbejdspladsen blandt samtlige medlemmer med e-mailadresse i forbundets Kost-

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser Vejledning til spørgeskemaet Indrammede spørgsmål skal besvares af alle. Hvis du svarer "nej" til et indrammet spørgsmål, kan

Læs mere

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik Læreruddannelsen Vejledning om undervisningsplan i faget praktik 2 / 10 Niveau 1 Kompetenceområde 1: Didaktik Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af undervisning.

Læs mere

Kliniske retningslinjer for hudpleje.

Kliniske retningslinjer for hudpleje. Side 1 af 5 Kliniske retningslinjer for hudpleje. Definition: Mål: Hudpleje er forebyggende og skal styrke huden og bevare elasticiteten. Huden holdes hel, blød, ikke skællende, ikke kløende og ikke føles

Læs mere

Hygiejne - håndhygiejne.

Hygiejne - håndhygiejne. Hygiejne - håndhygiejne. Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det. Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand

Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb. Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand Reformkonference 2015 Elevplan og de nye grundforløb Faglærer Kenn Rydiander Baes, Områdeleder Klaus Helstrand 29. august 2014 Workshop: Elevplan og de nye grundforløb Oplægget viser hvordan ZBC, har organiseret

Læs mere

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE

EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE EN HELT NATURLIG DEL AF DEN PERSONLIGE PLEJE Når du vælger de grå Änglamark produkter er du sikker på, at få produkter af høj kvalitet og uden overfl ødig kemi. De grå Änglamark produkter indeholder nemlig

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

6. Stoffer og materialer

6. Stoffer og materialer Der skal nær arbejdsstedet være adgang til vaskekumme (normalt en pr. 3 mand) med koldt og varmt vand (helst også brusebad). Der skal være egnet hudrensemiddel, sæbe, cremer til hudpleje samt rent og tørt

Læs mere

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det

Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte. - og hvordan du kan håndtere det Ved du det? Om smitstoffer og spredning af smitte - og hvordan du kan håndtere det Hvorfor bliver man syg? Smitstoffer Smittekilder Smitteveje Modtagelighed hos den enkelte Smitstoffer Mikroorganismer,

Læs mere

Hygiejniske retningslinier for. Pleje af patienter. - på plejehjem og i egne hjem SUNDHEDSFORVALTNINGEN

Hygiejniske retningslinier for. Pleje af patienter. - på plejehjem og i egne hjem SUNDHEDSFORVALTNINGEN Hygiejniske retningslinier for Pleje af patienter - på plejehjem og i egne hjem SUNDHEDSFORVALTNINGEN Forord Ønsket med denne publikation er at give social- og sundhedspersonalet et redskab til at forebygge

Læs mere

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner

Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner Fagbog om kæledyr - 2. klasse - 30 lektioner FRA FÆLLES MÅL Kompetanceområde: Fremstilling Kompetancemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billeder i nære og velkendte situationer. Færdigheds-

Læs mere

Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Abena vinyl. Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Farvekodning:

Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Abena vinyl. Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Farvekodning: Hvornår er handsker nødvendige? Hvornår er handsker nødvendige? NEJ Handsker er ikke nødvendige ved rene procedurer, f.eks. håndtering af mad til patienten, skift af sengetøj (ikke kontamineret), måling

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer)

idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed. 2 (6 timer) Undervisningsforløb, der inddrager ipads Undervisningsforløb, der inddrager ipads Fagligt tema/indhold/kompetencemål: Tema: "Kroppen-skabt til at bevæge sig" - idrætsteori om kroppen, kredsløbet og sundhed

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

GF2-PAU UDDANNELSESBOG 8. juni :43

GF2-PAU UDDANNELSESBOG 8. juni :43 Webside SOSU FVH GF2-PAU UDDANNELSESBOG 8. juni 2017 14:43 Sådan kommer du godt i gang 1. Her på siden kan du læse om, hvordan uddannelsesbogen skal bruges. 2. Du åbner din egen uddannelsesbog ved at klikke

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

Hvor ska` vi hen du?

Hvor ska` vi hen du? Hvor ska` vi hen du? Tydelige læringsmål Før-eftertest Læringsforløb Meningsfyldte læringsfællesskaber Som underviser er det vigtigt, at du kender din virkning, og den er stor. Næst efter eleven selv er

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Selvevaluering 2015: it-området

Selvevaluering 2015: it-området Selvevaluering 2015: it-området Indhold Selvevaluering 2015: it-området... 1 Indledning... 2 Elevernes it-udstyr... 2 It-kompetencer... 3 Basis it-kompetencer... 4 Informationssøgning... 4 VidenZonen (intranet)...

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Sund hud PÅ ARBEJDE. Forebyggelse af håndeksem og hudproblemer i forbindelse med vådt arbejde på plejehjem og i hjemmeplejen. BST KØBENHAVNS KOMMUNE

Sund hud PÅ ARBEJDE. Forebyggelse af håndeksem og hudproblemer i forbindelse med vådt arbejde på plejehjem og i hjemmeplejen. BST KØBENHAVNS KOMMUNE BST KØBENHAVNS KOMMUNE Rådgivning om arbejdsmiljø og trivsel Sund hud PÅ ARBEJDE Forebyggelse af håndeksem og hudproblemer i forbindelse med vådt arbejde på plejehjem og i hjemmeplejen. NORDISK MILJØMÆRKNING

Læs mere

Dit job dit valg dine muligheder

Dit job dit valg dine muligheder Dit job dit valg dine muligheder Hvis du har astma Hvis du har høfeber Hvis du har eksem eller har haft 1 Dit job dit valg dine muligheder Sundhedsstyrelsen, 2011 1. udgave, 1. oplag, 2011 ISBN: 978-87-7676-861-4

Læs mere

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET

UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET UNDGÅ AT SÆTTE SORTE FINGERAFTRYK PÅ MILJØET Nu kan du få en komplet håndhygiejneserie, som både er svanemærket og effektiv mod selv det værste snavs SÆT DIT MILJØAFTRYK MED REN SAMVITTIGHED NYHED STOR

Læs mere

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole 2 I skolen har vi for nylig haft om at vaske hænder, og der lærte vi nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er

Læs mere

Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Arbejdsbetinget eksem i Danmark - Særligt belastede brancher Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Arbejdsbetinget hudsygdom: definition MEDICINSK: Work related skin disease

Læs mere

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE Bilag 4 Planlægningsmodeller til IBSE I dette bilag præsenteres to modeller til planlægning af undersøgelsesbaserede undervisningsaktiviteter(se figur 1 og 2. Den indeholder de samme overordnede fire trin

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Elevens alsidige personlige udvikling

Elevens alsidige personlige udvikling Elevens alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Mål Tegn 0.-3. klasse Tegn 4.-7. klasse Tegn 8.-9. (10.)klasse kan samarbejde kan arbejde i grupper á 3-4. arbejder sammen med en makker om opgaver.

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Om sygdom og personlig hygiejne i fødevarevirksomheder Til medarbejdere og ledere i fødevarevirksomheder som håndterer fødevarer

Om sygdom og personlig hygiejne i fødevarevirksomheder Til medarbejdere og ledere i fødevarevirksomheder som håndterer fødevarer Om sygdom og personlig hygiejne i fødevarevirksomheder Til medarbejdere og ledere i fødevarevirksomheder som håndterer fødevarer God personlig hygiejne er altid vigtig, og det er særlig vigtigt for medarbejdere

Læs mere

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem Det, du glemte at spørge om Gode råd om behandling af børneeksem Hvad er børneeksem? Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere