Lempelse af generationsskiftebeskatningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lempelse af generationsskiftebeskatningen"

Transkript

1 Aarhus 9. juli 2015 Michael Serup Partner T mcs@bechbruun.com Sagsnr mcs/mcs/aca Lempelse af generationsskiftebeskatningen Skitseforslag fra Vækst i Generationer Netværket Vækst i Generationer foreslår, at generationsskiftebeskatningen af familieejede virksomheder i Danmark lempes ved (1) genindførelse af formueskattekursreglerne og (2) fjernelse af bo- og gaveafgift på virksomheder, der opfylder de gældende betingelser for skattemæssig succession. Formålet med dette notat er kort at belyse, hvordan disse tiltag kan gennemføres uden at åbne op for misbrug. 1. Sammenfatning Det fastslås, at formueskattekursreglerne kan genindføres administrativt, eventuelt suppleret med en enkel værnsregel til sikring imod skatteflugt ud af Danmark. Ligeledes fastslås det, at bo- og gaveafgift på virksomheder kan fjernes ved indførelse af enkle bestemmelser i boafgiftsloven, eventuelt suppleret med en enkel værnsregel til sikring imod omgåelse. 2. Genindførelse af formueskattekursreglerne Indtil 5. februar 2015 var der ifølge cirkulære af 17. november 1982 (1982-cirkulæret) pkt. 17 adgang til at anvende de såkaldte formueskattekursregler til værdiansættelse af unoterede aktier og anparter ved gaveoverdragelser og boudlæg indenfor bo- og gaveafgiftslovens område, dvs. ved familieoverdragelser. Denne adgang blev fjernet ved Skatteministeriets cirkulære af 4. februar 2015, der ophævede det nævnte pkt. 17. Som det fremgår af Skatteministeriets faktaark i tilknytning til cirkulære af 4. februar 2015, var der forud for 5. februar 2015 stort set altid et retskrav på anvendelse formueskatte- København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, T F E info@bechbruun.com Advokatfirma CVR-nr

2 2/8 kursreglerne. Dette retskrav var fastslået flere gange over en lang årrække, senest af Skatterådet i en afgørelse af 11. november 2014 offentliggjort som SKM den 22. januar Formueskattekursreglerne var karakteriseret ved at være baseret på virksomhedens faktiske regnskabstal mv. og på objektive beregningsfaktorer uden skønselementer, og i kombination med det i praksis udviklede retskrav gav reglerne et fast og forudberegneligt grundlag for planlægning og gennemførelse af generationsskifte af familieejede selskaber. Ophævelsen af formueskattekursreglerne indebærer, at generationsskifte af familieejede selskaber i stedet skal baseres på vejledende værdiansættelsesregler i TSS-cirkulærer og og eventuelt SKATs værdiansættelsesvejledning fra Disse beregningsregler indeholder en lang række skønselementer og er altså under alle omstændigheder kun vejledende. Ved ophævelsen af formueskattekursreglerne har de familieejede virksomheder mistet et enkelt og entydigt regelsæt med 100 % forudberegnelighed og er i stedet efterladt med et kompliceret regelsæt fyldt med skønselementer og elastik og praktisk talt 100 % uforudberegnelighed. 2.1 Den tekniske genindførelse af formueskattekursreglerne Da Skatteministeriet ved sit cirkulære af 4. februar 2015 har forudsat, at ophævelse af 1982-cirkulærets pkt. 17 kunne ske administrativt uden lovgivning, vil genindførelse af samme pkt. 17 også kunne ske administrativt ved et nyt cirkulære. Det fremgår af boafgiftslovens 12 og 27, at boudlæg og gaver skal værdiansættes til handelsværdien. En genindførelse af formueskattekursreglerne kan muligvis umiddelbart opfattes som en fravigelse af lovens krav, men da formueskattekursreglerne ikke i sig selv tilsigter at fravige handelsværdien, men blot er en skematisk formel til beregning af handelsværdien, når denne ikke er kendt, må det antages at ligge indenfor lovens rammer at genindføre reglerne administrativt. I den forbindelse må der også lægges vægt på, at 1982-cirkulæret og formueskattekursreglerne var i kraft og en del af gældende ret og blev forudsat videreført, da Folketinget i 1995 vedtog boafgiftsloven. Da det således fra 1995 har ligget indenfor boafgiftslovens rammer at videreføre cirkulæret og formueskattekursreglerne, og da Skatteministeriet har antaget, at det var indenfor lovens rammer administrativt at ophæve formueskattekursreglerne, må det også være indenfor lovens rammer at genindføre reglerne administrativt.

3 3/8 2.2 Værn imod skatteflugt Det fremgår af Skatteministeriets faktark af 4. februar 2015, at ophævelsen af formueskattekursreglerne blandt andet er motiveret af, at reglerne muliggjorde, at aktieværdier kunne føres ud af Danmark uden beskatning. Dette er principielt korrekt, men i betragtning af, at reglerne har eksisteret siden 1982, uden at der har været offentliggjort sager vedrørende det aspekt, har det næppe været et problem med væsentlig praktisk betydning. Det må herved bemærkes, at problemstillingen har forudsat, at aktieoverdrager er fuldt skattepligtig til Danmark, mens aktiemodtager ikke bor i Danmark og ikke er skattepligtig til Danmark, og den sidstnævnte forudsætning vil stort set aldrig være til stede, når en dansk familieejet virksomhed skal generationsskiftes. Imidlertid vil man helt enkelt ved genindførelse af 1982-cirkulærets pkt. 17 kunne indføje, at adgangen til at anvende formueskattekursreglerne forudsætter, at erhververen er fuldt skattepligtig til Danmark. Rent teknisk vil dette kunne ske ved at supplere 1982-cirkulærets pkt. 17, 2. afsnit, 2. pkt., med følgende tilføjelse:, forudsat at erhververen er fuldt skattepligtig, jf. kildeskattelovens 1. En sådan tilføjelse vil sikre, at fordelene ved formueskattekursreglerne målrettes generationsskifte i Danmark. Hvis erhververen ikke er fuldt skattepligtig, vil værdiansættelsen i stedet skulle ske på grundlag af den skønnede handelsværdi efter de almindelige vejledende regler, jf. ovenfor, og dermed vil de danske regler om exitbeskatning af aktier ikke kunne omgås ved generationsskifte til børn bosiddende i udlandet. En sådan betingelse må antages at være i overensstemmelse med EU-retten, da den må anses som et helt naturligt værn til sikring af Danmarks generelle exitbeskatningsregler, der er principielt godkendt af EU-Domstolen, jf. sag C-470/04 (N-sagen). Der er ingen tvivl om, at en sådan målrettet betingelse som udgangspunkt vil være i strid med bestemmelsen om etableringsfrihed i EU-traktatens art. 49, men det afgørende er, om man dermed på egnet og proportional vis forfølger et formål af almen interesse. Højesteret har ved afgørelsen i SKM netop med henvisning til N-sagen tiltrådt, at den danske exitbeskatning af aktier principielt er i overensstemmelse med EU-retten, og da den foreslåede tilføjelse til 1982-cirkulærets pkt. 17 må anses som et nødvendigt, egnet og proportionalt værn af den danske exitbeskatning, er der intet grundlag for at antage, at tilføjelsen vil være i strid med EU-retten.

4 4/8 2.3 Andre overvejelser Det fremgår af Skatteministeriets faktark af 4. februar 2015, at formueskattekursreglerne muliggjorde, at familieejede virksomheder kunne generationsskiftes til alt for lave værdier, herunder som følge af at formueskattekursreglerne ikke tager hensyn til virksomhedens indtjeningsevne. Det er faktuelt forkert, at formueskattekursreglerne ikke tager hensyn til en virksomheds indtjeningsevne. Formueskattekursreglerne indebærer rent faktisk, at den gennemsnitlige indtjeningsevne i virksomhedens seneste tre driftsår kapitaliseres og tillægges den skattemæssige egenkapital i virksomheden. Grundlæggende er det imidlertid en illusion at tro, at man gennem beregningstekniske regler kan sikre, at virksomheder generationsskiftes til de rigtige værdier. Hverken cirkulæret eller de forskellige vejledende beregningsregler kan anvise den rigtige handelsværdi. Den rigtige værdi findes først, når virksomheden sælges ud af familien. Indtil da vil værdiansættelse bero på et skøn, og uanset hvilke beregningstekniske regler man anvender, vil resultatet være forkert målt i forhold til den hypotetiske værdi ved salg ud af familien. Valget mellem forskellige beregningstekniske regler er derfor blot et valg mellem forskellige forkerte værdiansættelser, og ved dette valg bør man forholde sig til, at ophævelsen af formueskattekursreglerne har en række praktiske konsekvenser: For det første indebærer ophævelsen af formueskattekursreglerne, at hver enkelt familieejet virksomhed påføres væsentligt forøgede omkostninger til forberedende regnearbejde og argumentation samt proceshåndtering overfor SKAT. Dette vil uomgængeligt være konsekvensen, når et objektivt regelsæt med et tilknyttet retskrav er erstattet af et vejledende regelsæt baseret på mange skønselementer. For det andet vil mange familieejede virksomheder skulle forholde sig til ressource- og tidskrævende skattesager. Familierne vil skønne forsigtigt, mens SKAT vil skønne mere optimistisk. Det viser al erfaring. Og gældende skatteret indebærer, at familierne kun kan ændre SKATs skøn, hvis man kan godtgøre, at skønsgrundlaget er urigtigt, eller at skønsresultatet er åbenbart urimeligt. Den bevisbyrde vil i praksis kun sjældent kunne løftes, og dette vil føre til, enten at generationsskiftet opgives eller udløser beskatning på et (for) højt grundlag, og/eller at familien skal afholde betydelige omkostninger også til et klagesagsforløb ved Landsskatteretten og domstolene.

5 5/8 Dertil kommer, at SKAT, afhængig af den valgte generationsskiftemodel, vil kunne gå op til seks år tilbage i sin ligningsmæssige efterprøvelse, og dette må i sig selv forventes at give anledning til et betydeligt antal sager med den skævhed og særlige retssikkerhedsproblematik, der ligger i, at SKAT vil have helt særlige fordele i kraft af den bakspejlsklogskab, man vil kunne henholde sig til. I den forbindelse er det relevant at pege på, at den retssikkerhedsmæssige værdi i at indhente bindende svar netop er blevet alvorligt udhulet, efter at det ved lov nr. 540 af 29. april 2015 er fastsat, at et bindende svar ikke er bindende, hvis et efterfølgende salg til tredjemand sker til en værdi, der afviger med mere end 30 % fra en godkendt værdi, jf. skatteforvaltningslovens 25, stk. 2. For det tredje vil ophævelsen af formueskattekursreglerne også afføde et betydeligt forøget ressourceforbrug i statsadministrationen. SKAT er i dag slet ikke gearet til at håndtere værdiansættelsessager baseret på de vejledende beregningsregler, hverken kapacitetsmæssigt eller kompetencemæssigt. Man vil derfor skulle ansætte yderligere personale til at håndtere disse sager, og samtidig vil klagesystemet blive belastet, ligesom man vil skulle afholde betydelige omkostninger til Kammeradvokaten. For det fjerde må det forventes, at mange familier af netop de nævnte grunde vil udskyde (eller opgive) beslutningen om generationsskifte. Dette vil indebære et samfundsøkonomisk tab af dynamik, som næppe er indregnet i Skatteministeriets vurdering af provenueffekten ved ophævelsen af formueskattekursreglerne, jf. straks nedenfor. Det er naturligvis en afvejning, om disse konsekvenser med tilstrækkelig vægt taler imod ophævelsen af formueskattekursreglerne. Imidlertid er den en kendsgerning, at formueskattekursreglerne gav et fast og forudberegneligt grundlag for planlægning og gennemførelse af generationsskifte af familieejede selskaber uden de problemstillinger, der er nævnt ovenfor. 3. Fjernelse af bo- og gaveafgiften på virksomheder De gældende regler i bo- og gaveafgiftsloven indebærer, at der udløses 15 % i afgift, hvis en virksomhed overdrages til næste generation (børn) som gave eller ved udlæg fra dødsbo. Afgiften beregnes på grundlag af virksomhedens skønnede handelsværdi, jf. pkt. 1 ovenfor. Afgiften udløses, selv om virksomheden opfylder betingelserne for skattemæssig succession, herunder pengetank-reglen, jf. aktieavancebeskatningslovens 34 (selskaber) og kildeskattelovens 33 C (personlige virksomheder).

6 6/8 Det synes at bero på manglende overvejelser, at reglerne om skattemæssig succession ikke har virkning også for bo- og gaveafgiften. Betænkning 1111/1987, der foreslog indførelse af regler om skattemæssig succession ved generationsskifte, behandlede også de dagældende arve- og gaveafgiftsregler, men gjorde ingen overvejelser om afgiftsmæssig succession, uden at dette blev nærmere begrundet. Reglerne om skattemæssig succession indebærer, at overdrageren ikke beskattes, idet erhververen indtræder i overdragerens skattemæssige anskaffelsestidspunkt og anskaffelsessum, så beskatningen udskydes indtil det tidspunkt, hvor erhververen afstår successionsaktivet. Successionen indebærer således, at erhververen overtager den på aktivet hvilende udskudte skat. Som kompensation for overtagelsen af denne skattebyrde indrømmes erhververen et værdinedslag i form af en såkaldt passivpost, der svarer til ca. 50 % af den skat, der ville have været udløst hos overdrageren. Det er i praksis anerkendt, at parterne kan aftale en højere passivpostprocent. Adgangen til skattemæssig succession forudsætter, at der er tale om overdragelse af (en andel af) en personlig virksomhed, jf. kildeskattelovens 33 C, eller aktier/anparter i et selskab, hvis aktivitet ikke i overvejende grad består i udlejning af fast ejendom eller besiddelse af kontanter, værdipapirer eller lignende, jf. aktieavancebeskatningslovens 34, dvs. som ikke er en pengetank 3.1 En teknisk model til fjernelse af bo- og gaveafgiften på virksomheder Fjernelse af bo- og gaveafgift på virksomheder vil kunne ske ved at udvide bo- og gaveafgiftslovens 3 (udlæg fra dødsbo) og 24 (gaver), så udlæg/overdragelse af virksomhed og aktier/anparter fritages for afgift i det omfang, betingelserne for skattemæssig succession (herunder pengetank-reglen) er opfyldt. Ved at knytte afgiftsfritagelse op på reglerne om skattemæssig succession sikres et ensartet kriterium for den skatte- og afgiftsmæssige behandling af et generationsskifte. Det må i den forbindelse bemærkes, at reglerne om skattemæssig succession hviler på et kendt og indarbejdet lovgrundlag og en omfangsrig praksis, som alt i alt synes at være ganske velfungerende. 3.2 Værn imod omgåelse Det må antages, at en fjernelse af bo- og gaveafgiften på virksomheder vil tilskynde til mere aktiv investering af passive formuer. Selv om en sådan dynamisk effekt alt andet lige vil

7 7/8 reducere det samlede afgiftsgrundlag, må den omvendt forventes at være forbundet med samfundsøkonomiske fordele. Samtidig udgør de allerede gældende betingelser for skattemæssig succession i sig selv et værn imod omgåelse. Selskaber med overvejende passiv formueanbringelse i værdipapirer og lignende (dvs. pengetanke) vil således ikke kunne generationsskiftes med skattemæssig succession. Det er klart, at et hurtigt salg af virksomheden efter et generationsskifte vil indebære en afgiftsbesparelse sammenlignet med, at virksomheden var blevet solgt af den hidtidige ejer, så bo- og gaveafgiften havde skullet beregnes på en passiv formue. Dette kan give anledning til omgåelse, så et påtænkt virksomhedssalg ud af familien søges tilrettelagt efter et generationsskifte indenfor familien. Man kan som værn imod en sådan omgåelse indføje en betingelse om, at afgiftsfritagelsen forudsætter, at erhververen fortsætter virksomheden i en periode på fx 3-5 år efter generationsskiftet. Dette vil være i fuld tråd med EU-Kommissionens henstilling fra 1994, jf. nedenfor pkt. 4. En alternativ, men beslægtet værnsregel kunne være, at man ved generationsskiftet omregner den beregnede bo- eller gaveafgift på virksomheden til en udskudt skat, som så fradrages den skattemæssige anskaffelsessum, som erhververen i øvrigt indtræder i som følge af den skattemæssige succession. Den omregnede udskudte skat kan så nedskrives lineært over fx 3-5 år. En sådan model vil ligeledes være i fuld overensstemmelse med EU- Kommissionens henstilling fra 1994 og vil sikre, at beskatningsgrundlaget som udgangspunkt bevares efter samme princip, som anvendes ved skattefri omdannelse af en personlig virksomhed til selskab, og kan beskattes ved et hurtigt efterfølgende salg af virksomheden, men at generationsskifte indenfor familien ikke udløser nogen form for skattemæssig belastning. 4. EU-Kommissionens henstilling af 7. december 1994 Det er relevant at fremhæve på, at EU-Kommissionen i sin henstilling af 7. december 1994 vedrørende overdragelse af små og mellemstore virksomheder rent faktisk har opfordret medlemslandene til at sikre videreførelsen af virksomheder ved hensigtsmæssige skatteregler for generationsskifte. I henstillingens artikel 6 opfordrer Kommissionen medlemsstaterne til at træffe en eller flere af følgende foranstaltninger:

8 8/8 a) lempe beskatningen af strengt erhvervsmæssige aktiver i tilfælde af overdragelse ved gavedisposition eller arv under forudsætning af en troværdig videreførelse i en bestemt minimumsperiode; b) give arvingerne mulighed for ratevis eller udskudt betaling af gave- eller arveafgifter, såfremt de fortsætter virksomhedens drift, og indrømme dem rentefritagelse; c) drage omsorg for, at den skattemæssige vurdering af virksomheden kan foretages under hensyntagen til udviklingen i dens værdi indtil nogle måneder efter virksomhedsejerens død. Da de gældende danske bo- og gaveafgiftsregler ikke lemper beskatningen af erhvervsaktiver og heller ikke giver mulighed for rentefri henstand, må det konstateres, at Danmark ikke reelt har fulgt Kommissionens henstilling. Gennemførelse af de forslag, som Netværket Vækst i Generationer har fremsat, vil indebære, at Danmark aktivt lever op til EU-Kommissionens henstilling til gavn for de danske familieejede virksomheder. ***** Aarhus, den 9. juli 2015 Michael Serup Dette notat er sendt elektronisk og er derfor ikke forsynet med underskrift.

Retssikkerhed i generationsskiftebeskatningen

Retssikkerhed i generationsskiftebeskatningen Aarhus 15. december 2015 Michael Serup Partner T +45 72 27 33 02 mcs@bechbruun.com Sagsnr. 025639-0035 mcs/mcs/aca Retssikkerhed i generationsskiftebeskatningen Skitseforslag fra Vækst i Generationer Regeringen

Læs mere

NYT. Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008

NYT. Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008 NYT Nr. 9 årgang 5 SEPTEMBER 2008 SKAT generationsskifte omstrukturering RETSFORSKRIFTER Folketinget er på sommerferie, og der er ikke verserende lovforslag af relevans. Der er enkelte udkast til lovforslag

Læs mere

Forslag. Lov om indgåelse af protokol om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Polen. Lovforslag nr. L 111 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om indgåelse af protokol om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Polen. Lovforslag nr. L 111 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 111 Folketinget 2009-10 Fremsat den 27. januar 2010 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om indgåelse af protokol om ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem

Læs mere

Af advokat Nicolai Thorsted

Af advokat Nicolai Thorsted Af advokat Nicolai Thorsted Kontakt info Andersen Partners Telefon: 76 22 22 22 Fax: 76 22 22 01 www.andersen partners.dk Advokat, Partner Nicolai Thorsted nth@andersen partners.dk Dir. tlf. 76 22 22 60

Læs mere

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død

Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Bilag 4 - Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død 1 Straksovertagelse fra forælder til børn ved forælders død Barnet 1 kan i denne situation vælge mellem at overtage landbruget med eller

Læs mere

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen

I/S Reno-Nord Markedsprismodellen Aarhus 2. februar 2015 Per Hemmer Partner T +45 72 27 35 50 phe@bechbruun.com Sagsnr. 036007-0007 phe/jhp I/S Reno-Nord Markedsprismodellen 1. Indledning Rebild Kommune består efter strukturreformen af

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter

Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - 1 Værdiansættelse ved overdragelse med succession styresignal passivposter - SKM2011.406.SKAT Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeriet har den 15/6 2011 offentliggjort et styresignal,

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 34 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København 14. maj 2009 Supplerende bemærkninger til lovforslag L 202 Nedenfor anføres enkelte kommentarer til 5

Læs mere

Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder

Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder - 1 Lempede afgiftsregler ved generationsskifte af virksomheder Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen har den 19. december 2016 offentliggjort et udkast til et lovforslag om nedsættelse

Læs mere

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 Seneste nyt inden for skatteretten v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 2 Indledning Forskellige interesser i en typisk M&A transaktion. Handel med et selskab. Nye trends. 3 SKAT og M&A Scenen

Læs mere

Generationsskifte og skattemæssig succession

Generationsskifte og skattemæssig succession - 1 Generationsskifte og skattemæssig succession Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Generationsskifte af virksomheder har væsentlig politisk interesse. Der gælder meget lempelige skattemæssige

Læs mere

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer?

Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? - 1 Kan man ikke længere regne med +/- 15 pct. s reglen i dødsboer? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret har i februar 2015 truffet en afgørelse, der kan få vidtrækkende skattemæssige

Læs mere

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851 Stevns Kommune Postboks 83 4660 Store Heddinge Bredeløkke 6 april 2015. Sendt pr. e-mail til plan@stevns.dk og pr. post Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12,

Læs mere

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG?

KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? INDLÆG PÅ KOLDINGFJORD SUCCESSION PASSIVPOSTER - VÆRDIANSÆTTELSE Torsdag, den 16. maj 2013 v/advokat Birte Rasmussen, Aalborg KAN MAN BLÆSE OG HAVE MEL I MUNDEN PÅ ÉN GANG? 2 1 SKM 2011.406: Værdiansættelse

Læs mere

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Gaver og afgifter. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Gaver og afgifter Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Der kommer med jævne mellemrum spørgsmål om de skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser ved gaver til børn. Der er på dette område flere

Læs mere

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.

Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262. - 1 Ændring af en administrativ praksis - praksis om kvalifikation af sygedagpenge i forhold til virksomhedsskatteordningen - SKM2015.262.HR Af advokat (L) og sadvokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte

Læs mere

Generationsskifte af familieejede virksomheder - DNA og rammevilkår

Generationsskifte af familieejede virksomheder - DNA og rammevilkår Generationsskifte af familieejede virksomheder - DNA og rammevilkår Konference 21. marts 2014 Michael Serup Michael Serup 48 år, gift, fire børn Advokat, partner i Bech-Bruun Leder af Bech-Bruuns generationsskiftegruppe

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Gaveoverdragelse - unoterede anparter - værdiansættelse - vurdering efter pengetankreglen og anvendelse af 1982- værdiansættelsescirkulæret - SKM2015.57.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession

Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession - 1 Skærpede pengetank-regler generationsskifte og succession Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med skatteministerens forslag om skærpelse af den såkaldte pengetankregel kan et generationsskifte

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1. Offentliggjort d. 28.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1. Offentliggjort d. 28. - 1 Kildeskattelovens 7 subjektiv skattepligt på grundlag af arbejde i forbindelse med ophold med bolig til rådighed SKM2012.732 Østre Landsret (Camilla Vest sagen) Landsskatterettens kendelse af 19/2

Læs mere

Ejer- og generationsskifte

Ejer- og generationsskifte Ejer- og generationsskifte v/tax partner Ole Møller Lauritzen Dansk Industri 4. juni 2015 Generationsskifte, hvor børnene skal videreføre virksomheden De bløde værdier er vigtige! Vurder kompetencer Lederevner

Læs mere

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR

Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM LSR - 1 Generationsskifte af landbrugsejendom - succession - SKM2012.477.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fastslog ved en kendelse af 3/7 2012, at der ved overdragelse af

Læs mere

Forslag. Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien 2007/2 LSF 13 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2007-611-0004 Fremsat den 28. november 2007 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg. afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10. Kommissionen mod Finland

Notat til Folketingets Europaudvalg. afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10. Kommissionen mod Finland Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 134 Offentligt Notat J.nr. 2011-620-0024 17. februar 2011 Notat til Folketingets Europaudvalg om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-342/10 Kommissionen

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-511-0026 Dato: 14. maj 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 167- Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, dødsboskatteloven og kildeskatteloven (Mere ensartet beskatning

Læs mere

Retssikkerhedskonference 2011. Bevisbyrden i transfer pricing-sager. Advokat Søren Lehmann Nielsen

Retssikkerhedskonference 2011. Bevisbyrden i transfer pricing-sager. Advokat Søren Lehmann Nielsen Strengt fortroligt Retssikkerhedskonference 2011 Bevisbyrden i transfer pricing-sager Advokat Søren Lehmann Nielsen Tirsdag den 8. november 2011 TP i offentlighedens og politikernes søgelys Information

Læs mere

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges.

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges. i:\maj-2000\skat-a-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Maj 2000 RESUMÈ BESKATNING VED AFLØNNING MED AKTIER Efter forslaget kan selskaber ved en skriftlig aftale med medarbejderen vælge

Læs mere

Høringssvar til lovforslag L 30 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

Høringssvar til lovforslag L 30 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, Dato 24. november 2011 Side 1 af 6 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 2100 København Ø Sendes til Peter.Bak@Skat.dk Høringssvar til lovforslag L 30 - Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Forældres afkald på arv fra barn

Forældres afkald på arv fra barn - 1 Forældres afkald på arv fra barn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmål 1746 Mit spørgsmål drejer sig om en situation, hvor en afdød person ikke efterlod sig ægtefælle eller børn,

Læs mere

Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR

Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR - 1 Fraflytningsbeskatning aktier - efterfølgende overdragelse til ægtefælle - SKM2015.314.SR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet tilkendegav ved et bindende svar af 28/4 2015, at

Læs mere

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

News & Updates Corporate/Commercial. Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status

News & Updates Corporate/Commercial. Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status Generationsskifte af virksomheder og fast ejendom - overblik og status De fleste virksomhedsejere vil med fordel kunne stille sig

Læs mere

Udenlandsk indkomst og personfradrag

Udenlandsk indkomst og personfradrag - 1 06.13.2014-08 (20140222) Personfradrag udl. indkomst Udenlandsk indkomst og personfradrag Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter en henvendelse fra EU-Kommissionen har SKAT ændret praksis

Læs mere

Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC. Indledning. Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond

Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC. Indledning. Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Skat ved overdragelse af virksomhed til en fond Af Susanne Nørgaard, CBS/PwC Indledning Erhvervsfondsudvalget anfører i deres rapport 1, Den nuværende beskatning ved etableringen af en erhvervsdrivende

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 22 Offentligt J.nr. 2007-711-0001 Dato: 10. oktober 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar

Læs mere

Ikke Planlagt generationsskifte med skattemæssig succession

Ikke Planlagt generationsskifte med skattemæssig succession Ikke Planlagt generationsskifte med skattemæssig succession Kandidatafhandling Cand.merc.aud-studiet Juridisk Institut af Martin Schjørring Greve Vejleder Christen Amby Antal anslag 139.588 13. december

Læs mere

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte

Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Familiens juridiske håndbog Jura ved dødsfald og boskifte Indhold I korte træk.... 4 Praktiske dele af boskiftet.... 5 Boudlæg... 9 Ægtefælleudlæg...10 Uskiftet bo...12 Privat skifte....14 Forenklet privat

Læs mere

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så

Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så - 1 Højesteretsafgørelse om +/- 15 pct. s reglen hvad gælder så Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret har tirsdag i denne uge taget stilling til + / 15 pct. s reglen ved overdragelse

Læs mere

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS

Ejer 1. Ejer 1 Ejer 1. Holding ApS. et selskab ApS. Drift ApS Model 10 Ejerskifte af selskab hvor succession ikke er mulig V ejer virksomh eden i personligt regi omdanne r virksomh eden til et selskab gennemf ører en anpartso mbytning Ejer 2 49% 51% Ejer 2 gennemf

Læs mere

Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523

Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523 - 1 Genoptagelse og forældelse direkte følge af en ansættelse vedrørende et andet indkomstår Landsskatterettens jr. nr. 10-02523 Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten afsagde

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING

GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING Søren Halling-Overgaard & Birgitte Sølvkær Olesen GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING DET SKATTERETLIGE GRUNDLAG JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Generationsskifte og omstrukturering det skatteretlige

Læs mere

V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S

V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S BILAG 1 København Sagsnr. 908404-0037 jkr/tkr/hpj V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING 12-2007

GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING 12-2007 GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING 12-2007 Retsforskrifter Lovnyt Der er ikke relevant lovnyt. Nye kapitaliseringsfaktorer SKM 2007.926: SKAT har beregnet følgende kapitaliseringsfaktorer til brug for opgørelsen

Læs mere

Generationsskifte. de skattemæssige overvejelser ved planlægning af generationsskifte

Generationsskifte. de skattemæssige overvejelser ved planlægning af generationsskifte Cand.merc.aud.-studiet Juridisk Institut Handelshøjskolen i København Kandidatafhandling 2009 Generationsskifte de skattemæssige overvejelser ved planlægning af generationsskifte Afleveret den Udarbejdet

Læs mere

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Skatteudvalget L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt 16. maj 2017 J.nr. 2017-208 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 183 - Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt 13. november 2015 J.nr. 15-3006067 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 31 af 16. oktober 2015

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1279 af 20/3 2017

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1279 af 20/3 2017 REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1279 af 20/3 2017 Værdiansættelse elastik i metermål Østre Landsret har afsagt en dom om værdiansættelse af anparter til brug for opgørelse af en urealiseret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 55 Folketinget 2009-10 Fremsat den 4. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

NYT GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING

NYT GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING NYT GENERATIONSSKIFTE OMSTRUKTURERING MARTS 2011 INDHOLD Lovforslag L 84 er nu vedtaget Skattefritagelse af iværksætteraktier lovudkast i høring Køberet mellem søskende fast ejendom interesseforbundne

Læs mere

Fakta og baggrund om formueskattekursen

Fakta og baggrund om formueskattekursen Regeringen har ophævet reglerne om værdiansættelse efter den såkaldte formueskattekurs. Dette er sket med virkning fra den 5. februar 2015. Reglerne er hidtil blevet brugt i forbindelse med overdragelse

Læs mere

En ny lovpakke til imødegåelse af anvendelse af skattely

En ny lovpakke til imødegåelse af anvendelse af skattely - 1 En ny lovpakke til imødegåelse af anvendelse af skattely Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen www.v.dk En ny skattely -pakke skal på forskellig måde

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.12.2012 C(2012) 8806 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning DA DA KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) L 86 - Svar på Spørgsmål 8 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget

Skatteudvalget (2. samling) L 86 - Svar på Spørgsmål 8 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget (2. samling) L 86 - Svar på Spørgsmål 8 Offentligt J.nr. 2007-511-0020 Dato: 16. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget L 86 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven,

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014 Optionsaftale mellem Horsens Kommune og [ ] vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai 1801,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1967R0422 DA 07.10.2012 032.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B M27 RÅDETS FORORDNING Nr. 422/67/EØF, Nr. 5/67/EURATOM af 25. juli 1967

Læs mere

- 2. Offentliggjort d. 18. juli 2015

- 2. Offentliggjort d. 18. juli 2015 - 1 Forældrekøb II. del. Fastsættelsen af lejen for boligen, der udlejes fra forældre til børn Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge blev omtalt de grundlæggende skattemæssige forhold

Læs mere

Hovedopgave HD Regnskab Foråret 2004 Handelshøjskolen i Aarhus GENERATIONSSKIFTE- MODELLER

Hovedopgave HD Regnskab Foråret 2004 Handelshøjskolen i Aarhus GENERATIONSSKIFTE- MODELLER Hovedopgave HD Regnskab Foråret 2004 Handelshøjskolen i Aarhus GENERATIONSSKIFTE- MODELLER Vejleder: Lars Henriksen Forfatter: Britt Søndergaard Larsen Aflevering: 3. maj 2004 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Undervisningsnotat nr. 10: Aktieavancer

Undervisningsnotat nr. 10: Aktieavancer HD-R, 6. SEMESTER SKATTERET, foråret 2004 Undervisningsnotat nr. 10: Aktieavancer Valdemar Nygaard Aktieavancer: Temaet gennemgås med udgangspunkt i kapitel XVI i Almen skatteret. Hvor ikke andet er nævnt

Læs mere

Aktuelle problemstillinger inden for aktieavancebeskatning

Aktuelle problemstillinger inden for aktieavancebeskatning Aktuelle problemstillinger inden for aktieavancebeskatning Nov./dec. 2015 Preben Underbjerg Poulsen 1 Disposition Minefeltet, hvor aktieafståelser detonerer udbyttebeskatning. Afståelse til koncernforbundet

Læs mere

Spørgsmål G Ifølge analysen Formuerne koncentreres i stigende. ministeren, at en sænkning af bo- og gaveafgiften. SAU L Samrådsspørgsmål F-H

Spørgsmål G Ifølge analysen Formuerne koncentreres i stigende. ministeren, at en sænkning af bo- og gaveafgiften. SAU L Samrådsspørgsmål F-H Skatteudvalget 2016-17 L 183 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt 22. maj 2017 J.nr. 2017-208 Kontor: Ejendomme, boer og gæld SAU L 183 - Samrådsspørgsmål F-H - Tale til besvarelse af spørgsmål F-H

Læs mere

Avance ved afståelse af kolonihavehus SKM2011.750.LSR

Avance ved afståelse af kolonihavehus SKM2011.750.LSR - 1 Avance ved afståelse af kolonihavehus SKM2011.750.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 16/8 2011, at avance ved afståelse af et selvstændigt

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Boafgift - behandling af passivpost vedrørende udlæg til ægtefælle i forhold til beregning af boafgift for afgiftspligtige arvinger - Højesterets kendelse af 25/8 2015, sag 240/2014. Af advokat (L)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. marts 2011 Sag 143/2009 A og B (advokat Michael Steffensen, beskikket) mod Rigspolitichefen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

1. Præsentation af casen

1. Præsentation af casen Hvordan anvendes Værktøj til beregninger ved generationsskifte i praksis? Til at understøtte brugen af Værktøj til beregninger ved generationsskifte, følger her et notat hvor værktøjerne demonstreres gennem

Læs mere

Generationsskifte Omstrukturering. Lovforslag L 40 om udbytte fra skattefrie porteføljeaktier er

Generationsskifte Omstrukturering. Lovforslag L 40 om udbytte fra skattefrie porteføljeaktier er December 2014 N y t Generationsskifte Omstrukturering Nyheder og kommentarer Indhold Lovforslag L 76 om ejendomsvurderinger i 2015 og 2016 er Lovforslag L 40 om udbytte fra skattefrie porteføljeaktier

Læs mere

Hermed sendes ændringsforslag, som jeg ønsker at stille til 3. behandlingen af ovennævnte

Hermed sendes ændringsforslag, som jeg ønsker at stille til 3. behandlingen af ovennævnte Skatteudvalget 2018-19 L 115 Bilag 10 Offentligt 19. december 2018 J.nr. 2018-1147 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 115 - Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven og forskellige

Læs mere

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 115 Folketinget

Ændringsforslag. Forslag til lov om ændring af ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 115 Folketinget Skatteudvalget 2018-19 L 115 Bilag 11 Offentligt Til lovforslag nr. L 115 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 19. december 2018 Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring

Læs mere

Hævninger fra udenlandske konti

Hævninger fra udenlandske konti - 1 Hævninger fra udenlandske konti Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Efter bogføringsloven skal den bogføringspligtige opbevare regnskabsmaterialet på betryggende vis i 5 år fra udgangen

Læs mere

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften i erhvervsbetingede generationsskifter

Nedsættelse af bo- og gaveafgiften i erhvervsbetingede generationsskifter Udkast til forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love (Nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder) Sendt i høring den 16. december 2016

Læs mere

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen www.pwc.dk Justering af erhvervsbeskatning og tilpasning i forhold til EUretten m.v. Lovforslag (høringsudkast af 5. oktober 2015) Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen ID: 10827557 Revision. Skat. Rådgivning.

Læs mere

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR.

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. - 1 Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret fandt ved en dom af 22/9 2015 ikke grundlag

Læs mere

Bevisskøn - Skønsmæssig indkomstansættelse domstolskontrol

Bevisskøn - Skønsmæssig indkomstansættelse domstolskontrol Bevisskøn - Skønsmæssig indkomstansættelse domstolskontrol Torben Bagge Partner, Advokat (H) Søren Frichs Vej 42A DK 8230 Åbyhøj Havneholmen 25, 9. DK 1561 København V Mobil: 24 82 24 84 Mail: tb@tvc.dk

Læs mere

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K js@skat.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 12-08-2011 SAGSNR.: 2011-2670 ID NR.: 134018 Høring -

Læs mere

Ændring af kildeskatteloven og forskellige andre love (Retssikkerhedspakke I) (Okt I)

Ændring af kildeskatteloven og forskellige andre love (Retssikkerhedspakke I) (Okt I) Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 2 Offentligt SKATTEMINISTEREN Ændring af kildeskatteloven og forskellige andre love (Retssikkerhedspakke I) (Okt I) Formålet med lovforslaget er bl.a. at styrke

Læs mere

Viden til Tiden. Generationsskifte / Ejerskifte. 26. november 2015. Knud Legaard / Henrik Roed Hansen

Viden til Tiden. Generationsskifte / Ejerskifte. 26. november 2015. Knud Legaard / Henrik Roed Hansen Viden til Tiden Generationsskifte / Ejerskifte 26. november 2015 Knud Legaard / Henrik Roed Hansen Agenda Generelt om generationsskifte/ejerskifte Har du den rigtige virksomhedsstruktur Generationsskifte

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. april 2016 Sag 176/2013 A (advokat Torben Bagge) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) Appellanten, A, har under forberedelsen

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR.

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. - 1 Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 28/10 2011, at

Læs mere

MBL 19 og 33. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014

MBL 19 og 33. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014 MBL 19 og 33 Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014 2 Forholdet mellem miljøbeskyttelseslovens 19 og 33 Kontekst og problemstilling Der har i en årrække været tvivl hos

Læs mere

Generationsskifte Omstrukturering

Generationsskifte Omstrukturering Februar 2015 N y t Generationsskifte Omstrukturering Nyheder og kommentarer Indhold Lovforslag L 98 om exitbeskatning og udenlandsk datterselskabsudbytte mv. er vedtaget Formueskattekursreglerne er ophævet

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget J.nr. 2008-511-0030 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema omhandlende høringssvar fra Foreningen af Statsautoriserede Revisorer vedrørende L 187 - forslag

Læs mere

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg J.nr. j.nr. 08-107149 Dato : 15. august 2008 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 346-355 af 17. juli 2008. (Alm. del) stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF). Kristian

Læs mere

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.]

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] København September 2014 Sagsnr. 028156-0064 aa/cru/ssk UDKAST 21. september 2014 Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] Mellem Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Rådhusbuen 1

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. august 2015 Sag 240/2014 Boet efter Erik Møller (advokat Lars Grøngaard) mod SKAT (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Individuelle medarbejderaktier: En fordel for min virksomhed? Maj 2016

Individuelle medarbejderaktier: En fordel for min virksomhed? Maj 2016 MEDARBEJDERAKTIEORDNING Individuelle medarbejderaktier: En fordel for min virksomhed? Maj 2016 Indholdsfortegnelse Medarbejderskatteordning: En fordel for min virksomhed?... 3 Hvorfor bør selskaber omlægge

Læs mere

Ejer- og generationsskifte

Ejer- og generationsskifte Ejer- og generationsskifte v/ statsautoriseret revisor Freddi Nielsen Dansk Industri 8. april 2014 Generationsskifte hvor børnene skal videreføre virksomheden Vurder kompetencer: Lederevner Lyst og vilje

Læs mere

Dødsfald - familie og formue

Dødsfald - familie og formue Dødsfald - familie og formue Det handler altid først og fremmest om familien. Om at hjælpe og sikre ro og tryghed for alle. Om det formelle og om det praktiske. Men det handler også om formuen. Om at gøre

Læs mere

EU-Domstolens underkendelse af dansk regel om exitbeskatning af selskaber

EU-Domstolens underkendelse af dansk regel om exitbeskatning af selskaber 12. September 2013 EU-Domstolens underkendelse af dansk regel om exitbeskatning af selskaber Den 18. juli 2013 afsagde EU-Domstolen dom i sagen Kommissionen mod Danmark, C-261/11 ( Afgørelsen ). Sagen

Læs mere

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død?

Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? - 1 Hvad er skattemæssigt mest fordelagtigt: Overdragelse af aktier og ejendomme i levende live eller ved død? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I foråret 2015 er der sket en markant forringelse

Læs mere

Dødsfald familie og formue

Dødsfald familie og formue Dødsfald familie og formue Det handler altid først og fremmest om familien. Om at hjælpe og sikre ro og tryghed for alle. Om det formelle og om det praktiske. Men det handler også om formuen. Om at gøre

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 27 Bilag 5 Offentligt 30. november 2018 J.nr. 2018-2528 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 27 - Forslag til lov om ændring af fondsbeskatningsloven og ligningsloven (Mere

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 183 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2017 Forslag til Lov om ændring af boafgiftsloven og forskellige andre love (Nedsættelse af bo- og gaveafgiften

Læs mere

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode?

Beslutningsgrundlag. skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Beslutningsgrundlag skal min personligt ejede virksomhed omdannes efter den skattefrie metode? Indledning Der kan være mange årsager til at omdanne den personligt ejede virksomhed til et selskab. Overvejelserne

Læs mere

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven

Bekendtgørelse om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven BEK nr 1634 af 21/12/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-322-0005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1442 af 23/12/2012

Læs mere

Regeringen har fremsat lovforslag vedrørende vækstplanen

Regeringen har fremsat lovforslag vedrørende vækstplanen Regeringen har fremsat lovforslag vedrørende vækstplanen Aftalerne om en vækstplan, der skal sikre øget vækst og beskæftigelse i Danmark, er nu fremsat i Folketinget. Aftalerne indeholder en lang række

Læs mere

GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING

GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING Søren Halling-Overgaard & Birgitte Sølvkær Olesen GENERATIONSSKIFTE OG OMSTRUKTURERING DET SKATTERETLIGE GRUNDLAG JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Søren Halling-Overgaard & Birgitte Sølvkær Olesen Generationsskifte

Læs mere

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live

DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE. - generationsskifte i levende live DET OPTIMALE GENERATIONSSKIFTE - generationsskifte i levende live GENERATIONSSKIFTE HVAD ER DET? Traditionelt Overdragelse af en virksomhed i levende live eller ved død til yngre slægtning og/eller én

Læs mere

FIGUROVERSIGT... 6 INDLEDNING... 7 PROBLEMSTILLINGER... 8 CASE BESKRIVELSE... 11 PROBLEMFORMULERING... 13

FIGUROVERSIGT... 6 INDLEDNING... 7 PROBLEMSTILLINGER... 8 CASE BESKRIVELSE... 11 PROBLEMFORMULERING... 13 Side 1 af 76 Titel: Omstrukturering af Virksomhed A/S med henblik på generationsskifte Projektperiode: 14. maj 2011 13. december 2011 Skrevet af: Kristina Baggesen Vejleder: Henrik V. Andersen Dette speciale

Læs mere

Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR

Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR -1 - Ugifte samlevende bodeling SKM2010.167.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret tiltrådte ved en dom af 14/12 2009, at et kontantbeløb på 6 mio. kr. fra en samlever udredt

Læs mere