I/S Reno-Nord Markedsprismodellen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I/S Reno-Nord Markedsprismodellen"

Transkript

1 Aarhus 2. februar 2015 Per Hemmer Partner T phe@bechbruun.com Sagsnr phe/jhp I/S Reno-Nord Markedsprismodellen 1. Indledning Rebild Kommune består efter strukturreformen af de tidligere Skørping og Støvring kommuner samt af en del af den tidligere Nørager Kommune. Rebild Kommune deltager i det nye I/S Reno-Nord med den tidligere Skørping Kommunes geografiske område, 1 og indtil den 31. december 2015 tillige med kommunens andel af den tidligere Nørager Kommunes geografiske område. 2 Endelig deltager Rebild Kommune med den tidligere Støvring Kommunes geografiske område i I/S Reno Vest indtil den 31. december Efter den 31. december 2015 har Rebild kommune behov for kapacitet til forbrænding af affaldet fra den tidligere Støvring kommunens geografiske område samt fra kommunes andel af den tidligere Nørager Kommunes geografiske område. Rebild Kommune skal derfor med virkning fra den 1. januar 2016 indgå aftaler om afsætning af det forbrændingsegnede affald fra disse områder. Rebild Kommune kunne være interesseret i at indtræde i I/S Reno-Nord med disse områder på samme vilkår, som gælder for Jammerbugt kommunes udvidelsesområder. I forbindelse med fusionen af det nye I/S Reno-Nord blev det således aftalt, at Jammerbugt Kommune for de nye områder, kommunen inddrog i fusionen, kunne nøjes med at betale markedsprisen for frit affald svarende til 300 kr./ton. Det blev endvidere aftalt, at der skulle ydes kørselsudligning for de nye områder. 3 Hvis der kan opnås en tilsvarende aftale for den 1 I henhold til Sammenlægningsaftalen jf. pkt I henhold til Tillægsaftalen, jf. pkt Jammerbugt Kommune udvider fra 1. januar 2016 deltagelsen i I/S Reno-Nord til også at omfatte de tidligere Brovst og Fjerritslev Kommuner (udvidelsesområder), og skal betale markedsprisen for forbrænding af affald fra disse udvidelsesområder. København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, T F E info@bechbruun.com Advokatfirma CVR-nr

2 2/7 tidligere Støvring Kommune og andelen af Nørager Kommunes geografiske områder, vil den reelle pris for Rebild Kommune blive ca. 250 kr./ton for disse de nye områder. Rebild kommune betaler til sammenligning I/S Reno-Nord 632 kr./ton (581 kr./ton efter kørselsudligning) for forbrænding af affald fra den tidligere Skørping Kommunes geografiske område (2015). En aftale herom vil således indebære, at Rebild Kommune betaler én pris for forbrænding af affald fra én del af kommunen (Skørping) og en anden pris for forbrænding af affald fra en anden del af kommunen (Støvring og Nørager). I/S Reno-Nord har anmodet Bech-Bruun om at redegøre for lovligheden af, at I/S Reno- Nord foretager denne prisdifferentiering mellem nuværende områder og udvidelsesområderne fra Rebild Kommune og om lovligheden af, at Rebild Kommune afleverer affald til I/S Reno-Nord til forskellige priser Konklusion Markedsprismodellen er i relation til udvidelsesområderne i Jammerbugt, Mariagerfjord og Aalborg kommuner fastsat i Sammenlægningsaftalen og Vedtægterne, som er godkendt af Statsforvaltningen. Statsforvaltningen har ved sin godkendelse påset, at markedsprismodellen ikke er i strid med lovgivningen og har i den forbindelse lagt vægt på, at parterne var enige om modellen. Godkendelsen vedrører samarbejdet som sådant og dermed både I/S Reno-Nords opkrævning og interessentkommunernes betaling i henhold til den i Sammenlægningsaftalen fastlagte markedsprismodel. Hvis der i forbindelse med indgåelsen af en tillægsaftale og vedtægtsændring er enighed om, at markedsprismodellen skal være gældende for de nye udvidelsesområder i Rebild kommune, må det forventes, at Statsforvaltningen vil godkende tillægget/vedtægterne med samme begrundelse som i godkendelsen af 23. juli I notatet vurderer vi ikke den aftalte model for fordeling af fusionsgevinsten eller den aftalte kørselsudligningsordning. Vi har heller ikke taget stilling til Statsstøttespørgsmål.

3 3/7 3. Grundlag for konklusioner Vores vurdering er baseret på en gennemgang af: Sammenlægningsaftale mellem Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg Kommune vedrørende I/S Reno-Nord ( Sammenlægningsaftalen ) Tillægsaftale til Sammenlægningsaftale mellem på den ene side Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg Kommune og på den anden side Randers og Rebild Kommune ( Tillægsaftalen ) I/S Reno-Nords vedtægter ( Vedtægterne ) Det væsentlige fra dette aftalegrundlag er gengivet i afsnit nedenfor. Vores vurdering er endvidere baseret på Statsforvaltningens godkendelser af 23. juli 2014 og 3. november Redegørelser 4.1 Sammenlægningsaftalen Det følger af Sammenlægningsaftalens 6.1, at 3 5 af interessentkommunerne i I/S Reno- Nord den 1. januar 2016 udvider deres deltagelse i interessentskabet med en række udvidelsesområder. Prissætningen for affaldsforbrænding af dagrenovation fra udvidelsesområderne er reguleret i Sammenlægningsaftalens 6.9. Det følger heraf, at forbrændingsprisen skal fastsættes på grundlag af en markedsprismodel. I markedsprismodellen tages udgangspunkt i en markedspris på 300 kr./ton for 2013, som indekseres med stigningen i nettoprisindekset, og som reguleres med ændrede og nye skatter og afgifter. Baggrunden for markedsprismodellen er ifølge Sammenlægningsaftalen, at affaldsmængderne fra udvidelsesområderne frit kan afsættes af kommunerne, da kommunerne ikke er forpligtet til at deltage i Reno-Nord samarbejdet med dette affald. Det er desuden forudsat i Sammenlægningsaftalen og i aftalens bilag 1.10 og 6.1, at markedsprisen minimum giver dækning for I/S Reno-Nords marginale, variable omkostninger. 5 Inkl. Hadsund, som dog allerede er et udvidelsesområde fra 2014.

4 4/7 Markedsprismodellen giver på den baggrund en bedre kapacitetsudnyttelse på I/S Reno- Nords anlæg og et positivt bidrag til interessentskabets drift og dermed lavere takster også for affald fra de oprindelige områder. 4.2 Vedtægterne I Vedtægternes 12.8 er der henvist til, at Sammenlægningsaftalen indeholder bestemmelser af betydning for parternes samarbejde. I den forbindelse er en række bestemmelser om de økonomiske samarbejdsvilkår fremhævet, og der er anført følgende om markedsprismodellen: Der er indgået en særlig aftale om prissætningen gældende for perioden frem til den 31. december 2022 for leverancerne af dagrenovation hidrørende fra de områder fra interessentkommunerne, som er nye områder pr. 1. januar 2016 i forhold til de områder, som var omfattet af det fælleskommunale samarbejde under navnet I/S Reno- Nord og tilsvarende under I/S Fælles Forbrænding frem til den 31. december 2013, jf. Sammenlægningsaftalens afsnit 6.9, og bilag Det fremgår yderligere af Vedtægterne, 6 at en udvidelse af interessenternes deltagelse i samarbejdet kræver godkendelse af 2/3 af de deltagende kommuners kommunalbestyrelser samt af tilsynsmyndigheden. 4.3 Statsforvaltningens godkendelse Sammenlægningsaftalen og Vedtægterne er godkendt af Statsforvaltningen den 23. juli 2014 og den 3. november Vedrørende dækningsbidragsmodellen er følgende anført i Statsforvaltningens godkendelse af 23. juli 2014: Der er fremsendt et omfattende sagsmateriale blandt andet bestående af en sammenlægningsaftale samt vedtægter for (det nye) I/S Reno-Nord. [ ] Statsforvaltningen har ved brev af 4. november 2014 bekræftet, at godkendelsen omfatter hele samarbejdsaftalen i form af Sammenlægningsaftalen med bilag, herunder Tillægsaftalen.

5 5/7 Det er oplyst, at der er elementer i aftalegrundlaget, der har haft særlig opmærksomhed i forhandlingsforløbet. Det drejer sig om: [ ] Dækningsbidragsmodellen. Det er blandt andet oplyst, at modellen sikrer de kommuner, der leverer nyt affald og dermed sikrer en bedre kapacitetsudnyttelse på anlægget, får affaldet behandlet til samme pris, som hvis det var blevet afsat på det frie marked. Begrebet dækningsbidragsmodellen er derfor synonymt med markedsprisen, men dog minimum kostprisen. Der er aftalt en model, hvor der tages udgangspunkt i en basis-markedspris for 2013 på 300 kr./ton. Beløbet reguleres en gang årligt i forhold til ændringerne i netto-prisindekset, hvor nettoprisindekset for oktober 2013 betragtes som basisindekset for reguleringen. [ ] Vedrørende kørselsudligning, dækningsbidrag og fusionsgevinst Statsforvaltningen har ikke bemærkninger til de øvrige beskrevne elementer, idet vi særligt henser til, at deltagerkommunerne ses at være enige om aftaleforholdene, således som det er besluttet i de enkelte kommunalbestyrelser. Vi har derfor ikke fundet grundlag for at foretage en nærmere vurdering af disse tre aftaleforhold på det foreliggende grundlag. 4.4 Vurdering af markedsprismodellen En udvidelse af Rebild kommunes deltagelse i I/S Reno-Nord kræver, som anført i afsnit 4.2 ovenfor, godkendelse af 2/3 af de deltagende kommuners kommunalbestyrelser samt af Statsforvaltningen. Udvidelsen kan ske ved et tillæg til Sammenlægningsaftalen og en ændring af Vedtægterne, hvor udvidelsesområderne inddrages og omfattes af markedsprismodellen. Markedsprismodellen er i relation til udvidelsesområderne i Jammerbugt, Mariagerfjord og Aalborg kommuner fastsat i Sammenlægningsaftalen og i I/S Reno-Nords vedtægter. Såvel Sammenlægningsaftalen som Vedtægterne er godkendt af Statsforvaltningen.

6 6/7 I forbindelse med udarbejdelsen af Sammenlægningsaftalen blev der rejst spørgsmål vedrørende markedsprismodellen, som derfor blev vurderet, og det blev anbefalet, at modellen blev drøftet med det kommunale tilsyn (Statsforvaltningen). 8 Statsforvaltningens godkendelse af 23. juli 2014 er meddelt i medfør af kommunestyrelseslovens 60, stk. 1, som bestemmer, at samarbejder mellem kommuner, der vil medføre indskrænkning i de enkelte deltagende kommunalbestyrelsers beføjelser efter lov om kommunernes styrelse, kræver Statsforvaltningens godkendelse. Statsforvaltningen udøver ved sin godkendelse af samarbejdsaftaler såvel et legalitets- som et hensigtsmæssighedstilsyn. Det påses blandt andet, at samarbejdet er lovligt, herunder om samarbejdsaftalen indeholder bestemmelser, der strider mod lovgivningen, og om indholdet harmonerer med kommunallovgivningen og dens forudsætninger. 9 Statsforvaltningen kan dog i særlige tilfælde meddele godkendelse i medfør af kommunestyrelseslovens 60 med forbehold for, at nærmere afgrænsede dele af samarbejdsaftalen er i overensstemmelse med lovgivningen. Statsforvaltningen har i forbindelse med sin godkendelse af Sammenlægningsaftalen vedrørende I/S Reno-Nord påset, at den i aftalen fastlagte markedsprismodel er i overensstemmelse med lovgivningen. Statsforvaltningens godkendelse vedrører samarbejdet som sådant og dermed både I/S Reno-Nords opkrævning og interessentkommunernes betaling i henhold til den i Sammenlægningsaftalen fastlagte markedsprismodel. Den omstændighed, at Statsforvaltningen, henset til parternes enighed, på det foreliggende grundlag ikke har fundet grundlag for at foretage en nærmere vurdering af markedsprismodellen, er efter vores vurdering ikke udtryk for, at godkendelsen er meddelt med forbehold. Baseret på Statsforvaltningens godkendelse af Sammenlægningsaftalen og Vedtægterne kan det derfor lægges til grund, at markedsprismodellen er i overensstemmelse med lovgivningen. På den baggrund har vi ikke foretaget en særskilt vurdering af modellen. Vi bemærker dog for en ordens skyld, at der ikke ses at foreligge anden praksis om markedsprismodellens lovmedholdelighed i en situation som den foreliggende, hvor prissætningen sker internt mellem et kommunalt fællesskab og interessentkommunerne. 8 Jf. Bech-Bruuns statusnotat af 1. oktober Lov om Kommunernes styrelse med kommentarer af Hans B. Thomsen m.fl., 2010, side 521.

7 7/7 Vi bemærker dog, at Statsforvaltningen efter kommunestyrelseslovens 60, stk. 1, inden for rammerne af den almindelige ulovbestemte adgang til at ændre (tilbagekalde) afgørelser, kan ændre sin godkendelse af Sammenlægningsaftalen og Vedtægterne. 10 Statsforvaltningen er for tiden ved at vurdere, om der skal rejses en tilsynssag mod Trekantsområdets Affaldsselskab I/S ( TAS ) i anledning af, at TAS forbrænder affald fra leverandører uden for interessentkommunerne til markedsprisen, som er lavere end den takst, som fastsættes over for interessentkommunerne. Den pågældende sag adskiller sig imidlertid fra I/S Reno-Nords markedsprismodel ved, at der i I/S Reno-Nord er tale om intern prissætning over for interessentkommunerne. Dertil kommer, at alle I/S Reno-Nords interessentkommuner bidrager til dækning af I/S Reno- Nords faste omkostninger gennem de takster, som gælder for de nuværende geografiske områder i fællesskabet. Dette er ikke tilfældet for de eksterne affaldsleverandører til TAS, som dermed får stillet kapaciteten billigt til rådighed, hvilket kan udgøre en ulovlig og konkurrenceforvridende støtte. Sammenfattende må det således forventes, at Statsforvaltningen vil godkende tillægget/vedtægterne med samme begrundelse som i godkendelsen af 23. juli 2014, hvis der blandt interessentkommunerne er enighed om, at markedsprismodellen skal være gældende for de nye udvidelsesområder. Aarhus, den 2. februar 2015 Per Hemmer 10 Ibid. side 523. Jf. tillige Velfærdsministeriets skrivelse af 12. november 2008 (j.nr ).

Baggrundsnotat Ophørsaftalen

Baggrundsnotat Ophørsaftalen Aarhus 11. maj 2016 Kristian Raun Larsen T +45 72 27 33 27 krl@bechbruun.com Sagsnr. 036007-0014 phe/rfj/jhp Baggrundsnotat Ophørsaftalen 1. Indledning Formålet med notatet er at redegøre for indholdet

Læs mere

Vedtægter for [MINI I/S]

Vedtægter for [MINI I/S] Mark-up i forhold til udkast af 123. januar 2015 Aarhus Februar 2015Februar 2015Januar 2015 Sagsnr. 037226-0005 phe/rfj/jhp Dok.nr. 13011227.113011227.113011227.1 Vedtægter for [MINI I/S] København Langelinie

Læs mere

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851

Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12, Stevns Kommunes journal nummer 14/3851 Stevns Kommune Postboks 83 4660 Store Heddinge Bredeløkke 6 april 2015. Sendt pr. e-mail til plan@stevns.dk og pr. post Høringssvar, lokalplan m.v. vedrørende opførelse af vindmøller på Bredeløkkevej 12,

Læs mere

Opsigelse af overenskomst med Aarhus Kommune

Opsigelse af overenskomst med Aarhus Kommune Aarhus 19. december 2014 Agnete Nordentoft Specialistadvokat T +45 72 27 35 10 ano@bechbruun.com Sagsnr. 019047-0038 ano/jhp Opsigelse af overenskomst med Aarhus Kommune 1. Indledning og sammenfatning

Læs mere

Udbudsannonce. Udbud af Budolfi Plads, Aalborg - Prækvalifikation. Udvælgelseskriterier. Aarhus December 2015

Udbudsannonce. Udbud af Budolfi Plads, Aalborg - Prækvalifikation. Udvælgelseskriterier. Aarhus December 2015 Aarhus December 2015 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Udbudsannonce Udbud af Budolfi Plads, Aalborg - Prækvalifikation Udvælgelseskriterier København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade

Læs mere

Aftale om opgaveoverførsel

Aftale om opgaveoverførsel Aarhus November 2015 Sagsnr. 036007-0013 phe/rfj/jhp Aftale om opgaveoverførsel Af sortering og afsætning af indsamlet genanvendeligt plast- og metalaffald København Langelinie Allé 35 2100 København Ø

Læs mere

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014 Optionsaftale mellem Horsens Kommune og [ ] vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai 1801,

Læs mere

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun

Vandløbsregulativer det kommunale ansvar. v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun Vandløbsregulativer det kommunale ansvar v/advokat Mark Villingshøj Nielsen, Bech-Bruun 2 Disposition Vandløbslovens formålsbestemmelse - 1 Nye regulativer med mindre grødeskæring/vedligeholdelse Fordeling

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: De har klaget over Sydfalster Kommunes opkrævning af

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: De har klaget over Sydfalster Kommunes opkrævning af Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: 13-12- 2007 De har klaget over Sydfalster Kommunes opkrævning af betaling for renovation vedrørende Deres sommerhus. Tilsynets udtalelse Tilsynet

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 27. marts 2009 til en borger

Statsforvaltningens brev af 27. marts 2009 til en borger Statsforvaltningens brev af 27. marts 2009 til en borger 27-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. juni 2008, hvor du klager over, at ældrerådet i Langeland Kommune

Læs mere

Aftale om opgaveoverførsel

Aftale om opgaveoverførsel Aarhus August 2018 Sagsnr. 036007-0015 phe/krl/jhp Aftale om opgaveoverførsel Håndtering af have- og parkaffald (Biomasseaffald) København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab

Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab Statsforvaltningens brev af 2. februar 2011 til et kommunalt fællesskab 02-02- 2011 TILSYNET Denne sag vedrører spørgsmålet om lovligheden af, at TAS har afholdt udgifterne for alle deltagere til en studietur

Læs mere

Statsforvaltningens brev til Rudersdal og Hørsholm Kommuner. Beredskabsstyrelsens henvendelse

Statsforvaltningens brev til Rudersdal og Hørsholm Kommuner. Beredskabsstyrelsens henvendelse Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Rudersdal og Hørsholm kommuner ikke kan overlade vedtagelsen af planen for den risikobaserede dimensionering af det kommunale redningsberedskab til den

Læs mere

Samarbejdsaftale. Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S. Brønderslev Kommune. Hjørring Kommune. Reno-Nord I/S. Aarhus April 2016

Samarbejdsaftale. Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S. Brønderslev Kommune. Hjørring Kommune. Reno-Nord I/S. Aarhus April 2016 Aarhus April 2016 Sagsnr. 036007-0007 phe/ano/jhp Samarbejdsaftale Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S Brønderslev Kommune Hjørring Kommune Reno-Nord I/S København Langelinie Allé 35 2100 København Ø

Læs mere

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder København Juni 2016 Sagsnr. 023243-0081 psj/psj/ilp Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder Aftale København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus

Læs mere

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015]

Aftale. [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] [Bech-Bruun mark-up på baggrund af bemærkninger modtaget fra kommunerne den 12. maj 2015] Aarhus Maj 2015 Sagsnr. 039186-0017 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Brand & Redning

Læs mere

Kommunale fællesskabers regnskabsaflæggelse

Kommunale fællesskabers regnskabsaflæggelse Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K Advokatfirmaet Bech-Bruun Att. Advokat Johan Weihe Langelinie Allé 35 2100 København Ø T +45 7228 2400 F +45 7228 2401 M im@im.dk W www.oeim.dk Dato: 22. november

Læs mere

V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S

V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S BILAG 1 København Sagsnr. 908404-0037 jkr/tkr/hpj V E D T Æ G T E R FOR VATTENFALL VINDKRAFT KLIM P/S København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark

Læs mere

STATUS OG VIDERE PROCES FÆLLESKØKKENET FÆLLESNOTAT FOR REGION SJÆLLAND, GULDBORGSUND KOMMUNE OG LOLLAND KOMMUNE

STATUS OG VIDERE PROCES FÆLLESKØKKENET FÆLLESNOTAT FOR REGION SJÆLLAND, GULDBORGSUND KOMMUNE OG LOLLAND KOMMUNE STATUS OG VIDERE PROCES FÆLLESKØKKENET FÆLLESNOTAT FOR REGION SJÆLLAND, GULDBORGSUND KOMMUNE OG LOLLAND KOMMUNE NOVEMBER 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 2 af 6 Indledning... 3 Status... 3 Udbud af byggeopgaven...

Læs mere

MBL 19 og 33. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014

MBL 19 og 33. Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014 MBL 19 og 33 Specialistadvokat (L) Jacob Brandt DAKOFA, juranetværket 28. august 2014 2 Forholdet mellem miljøbeskyttelseslovens 19 og 33 Kontekst og problemstilling Der har i en årrække været tvivl hos

Læs mere

Sager på vejområdet: Hvem er part? v/ advokatfuldmægtig Sofia Bøtker Den offentlige uddannelsesdag 2014

Sager på vejområdet: Hvem er part? v/ advokatfuldmægtig Sofia Bøtker Den offentlige uddannelsesdag 2014 Sager på vejområdet: Hvem er part? v/ advokatfuldmægtig Sofia Bøtker Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Disposition Præsentation Er der parter og hvem er de? Sondring mellem afgørelsesbegrebet og faktisk

Læs mere

Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V

Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V København 30. oktober 2017 Frederik Foged Specialistadvokat T +45 72 27 35 71 frf@bechbruun.com Sagsnr. 001445-0342 aa/frf/ssk Notat vedrørende grundlejekontrakt for Vester Søgade 14, 1601 København V

Læs mere

Godkendelse af vedtægter og af ændring af vedtægter for Brand & Redning Sønderjylland I/S

Godkendelse af vedtægter og af ændring af vedtægter for Brand & Redning Sønderjylland I/S Brand & Redning Sønderjylland I/S Højskolevej 1 6360 Tinglev Godkendelse af vedtægter og af ændring af vedtægter for Brand & Redning Sønderjylland I/S Brand & Redning Sønderjylland I/S har i e-mail af

Læs mere

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF

Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF Sagsnr. 23090 NOTAT OM RANDERS KOMMUNES UDTRÆDEN AF I/S FÆLLES FORBRÆNDINGEN OG UDBUDSRETLIGE KONSEKVENSER HERAF INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Problemstillingen... 3 Ad A Randers Kommune udtræder af I/S Fælles

Læs mere

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014

Seneste nyt inden for skatteretten. v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 Seneste nyt inden for skatteretten v/ partner Thomas Frøbert Selskabsdagen 2014 2 Indledning Forskellige interesser i en typisk M&A transaktion. Handel med et selskab. Nye trends. 3 SKAT og M&A Scenen

Læs mere

Hillerød Kommune - Honorar/diæt til medlem af lokal beskæftigelsesråd. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger

Hillerød Kommune - Honorar/diæt til medlem af lokal beskæftigelsesråd. Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger Hillerød Kommune - Honorar/diæt til medlem af lokal beskæftigelsesråd Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger Statsforvaltningen hovedstaden udtaler, at Hillerød Byråd ikke har handlet

Læs mere

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab.

2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. 2007-07-09. Albertslund Kommune. Kommunens tilsyn med alment boligselskab. Resumé: Udtalt, at statsforvaltningen ikke ville rejse en tilsynssag over for kommunen, jf. 48a i den kommunale styrelseslov,

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) København Maj 2015 Sagsnr. 028156-0082 ham/liz Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens afgørelse.

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens afgørelse. Statsforvaltningens brev til et kommunalt fællesskab 2 0 1 4-1 9 9 2 3 0 Dato: 29-01-2016 Afgørelse om vederlag til bestyrelsesformanden Feltengård I/S anmoder ved e-mail af 12. december 2013 Statsforvaltningen

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Medborgerhuset

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Medborgerhuset Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 08.06.2015 kl. 17.30 Medborgerhuset Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Sagsbeskrivelse - Opløsning af Renovest I/S 2 3 Eventuelt 6 4 Godkendelse

Læs mere

Vedtægt. Reno Djurs I/S

Vedtægt. Reno Djurs I/S Vedtægt for Reno Djurs I/S Vedtægten er tiltrådt af 8 interessenter den 1. juli 1996 I 2001 er vedtægtens 9 ændret I 2005 er vedtægtens 14 ændret I 2006 er vedtægtens 1, 2, 6, 9 og 10 ændret I 2009 er

Læs mere

RenoNord 1 OKI INDGÅET. l/s Reno-Nord - Genbrugsafdelingen i Hobro. Rebild Kommune Hobrovej Støvring. Aalborg, den

RenoNord 1 OKI INDGÅET. l/s Reno-Nord - Genbrugsafdelingen i Hobro. Rebild Kommune Hobrovej Støvring. Aalborg, den 19-10-2018 10:57:26 INDGÅET 1 OKI Rebild Kommune Rebild Kommune Hobrovej 110 9530 Støvring RenoNord Aalborg, den 15.10.2018 l/s Reno-Nord - Genbrugsafdelingen i Hobro Mariagerfjord Kommune har ved brev

Læs mere

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder

Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder København Juni 2016 Sagsnr. 023243-0081 psj/psj/ilp Assistance ved rejseudbyderes økonomiske vanskeligheder Bilag 1: Opgavebeskrivelse 1. Indledning Den af Aftalen omfattede opgave vedrører assistance

Læs mere

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger Aarhus 28. august 2014 Torben Brøgger Partner T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com Sagsnr. 029774-0318 tb/hps/kkp Notat Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger 1. Indledning

Læs mere

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION

DEN NYE VEJLOV INTRODUKTION Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

I Odsherred Kommunes kvalitetsstandard 2010 om ledsagerordningen. er i strid med servicelovens 97, stk. 7.

I Odsherred Kommunes kvalitetsstandard 2010 om ledsagerordningen. er i strid med servicelovens 97, stk. 7. Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommunes kvalitetsstandard om ledsagerordningen ikke er i overensstemmelse med servicelovens 97, stk. 7. 15-07- 2010 I forlængelse af Odsherred Kommunes

Læs mere

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F. Kommunens sagsnr. 15/34881

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F. Kommunens sagsnr. 15/34881 Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F 2015-33822 Dato: 27-11-2017 Kommunens sagsnr. 15/34881 Ankestyrelsen Henvendelse vedrørende Guldborgsund Kommunes fastsættelse af vederlag til stedfortrædere

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

Vedtægter. for. Nordvestjyllands Brandvæsen I/S. (Fællesskabet) CVR-nr. [**] København september 2015

Vedtægter. for. Nordvestjyllands Brandvæsen I/S. (Fællesskabet) CVR-nr. [**] København september 2015 København september 2015 Sagsnr. 021613-0031 jhw/krl/liz Vedtægter for Nordvestjyllands Brandvæsen I/S (Fællesskabet) CVR-nr. [**] København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Brownfield development Omdannelse eller udvikling af en eksisterende ejendom eller bebyggelse. Typisk

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstadens brev til en borger:

Statsforvaltningen Hovedstadens brev til en borger: Resumé: Statsforvaltningen finder på det foreliggende grundlag ikke, at der er noget, der sandsynliggør, at en nærmere undersøgelse af en sag vedrørende kommunens tilsyn med en fritidshaveforening vil

Læs mere

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.]

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] København September 2014 Sagsnr. 028156-0064 aa/cru/ssk UDKAST 21. september 2014 Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] Mellem Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Rådhusbuen 1

Læs mere

Lempelse af generationsskiftebeskatningen

Lempelse af generationsskiftebeskatningen Aarhus 9. juli 2015 Michael Serup Partner T +45 72 27 33 02 mcs@bechbruun.com Sagsnr. 025639-0035 mcs/mcs/aca Lempelse af generationsskiftebeskatningen Skitseforslag fra Vækst i Generationer Netværket

Læs mere

KOMMUNALE SELSKABER OG FÆLLESSKABER

KOMMUNALE SELSKABER OG FÆLLESSKABER Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

UDKAST 13. april 2015. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041

UDKAST 13. april 2015. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041 København april 2015 Slettet: marts Sagsnr. 039186-0017 jhw/krl/liz Vedtægter for Brand & Redning MidtVest (Fællesskabet) [5. udkast til vedtægter er udarbejdet på grundlag af bemærkninger modtaget under

Læs mere

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund

Notat. KARA/Noveren I/S Bestyrelsen. Modernisering af affaldsforbrændingssektoren. 1. Baggrund KARA/Noveren I/S Bestyrelsen København 15. november 2013 Johan Weihe Partner T +45 72 27 34 53 jhw@bechbruun.com Sagsnr. 005168-0075 jhw/jhw/sap Notat Modernisering af affaldsforbrændingssektoren 1. Baggrund

Læs mere

Virksomhedsovertagelser og konkurrencereglerne. Ved partner Jesper Kaltoft og specialistadvokat Mark Gall Uddannelsesdagen 2014

Virksomhedsovertagelser og konkurrencereglerne. Ved partner Jesper Kaltoft og specialistadvokat Mark Gall Uddannelsesdagen 2014 Virksomhedsovertagelser og konkurrencereglerne Ved partner Jesper Kaltoft og specialistadvokat Mark Gall Uddannelsesdagen 2014 2 Forberedelser og forhandlinger Overdragelse og gennemførelse Efterfølgende

Læs mere

I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering

I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering Aarhus 5. februar 2015 Christian Nielsen Specialistadvokat T +45 72 27 34 83 cen@bechbruun.com Sagsnr. 036007-0007 cen/jhp I/S Reno-Nord Udbudsretlig vurdering 1. Indledning Rebild Kommune skal med virkning

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk:

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk: Resume: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at der ikke er grundlag for at rejse en tilsynssag vedrørende kommunens salg af en ejendom, idet der ikke er grundlag for at antage, at kommunen ved salget

Læs mere

[UDARBEJDET PÅ BAGGRUND AF BEMÆRKNINGER MODTAGET MED E-MAIL AF 4. JUNI 2015]

[UDARBEJDET PÅ BAGGRUND AF BEMÆRKNINGER MODTAGET MED E-MAIL AF 4. JUNI 2015] København juni 2015 Sagsnr. 039186-0017 jhw/krl/liz Vedtægter for Brand & Redning MidtVest (Fællesskabet) [UDARBEJDET PÅ BAGGRUND AF BEMÆRKNINGER MODTAGET MED E-MAIL AF 4. JUNI 2015] CVR-nr. [**] København

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse.

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Haderslev Kommune Gåskærgade 26 6100 Haderslev 2014-101913 Dato: 15-01-2016 Vedr. sagsnummer 14/25522 Henvendelse vedrørende mulighed for kommunalt befordringstilskud i form af gratis buskort til kørsel

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune. Takshaven - godkendelse af nye vedtægter

NOTAT. Allerød Kommune. Takshaven - godkendelse af nye vedtægter NOTAT Takshaven - godkendelse af nye vedtægter 1. Baggrunden for notatet Den selvejende daginstitution, børnehaven Takshaven overgik til privat daginstitution pr. 1. januar 2010 (privat leverandør), idet

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en. Kommune.

Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en. Kommune. Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en kommune. 30-10- 2008 TILSYNET Vedrørende godkendelse af ændrede vedtægter for det kommunale fællesskab Fælleskøkkenet Elbo I/S. Fredericia Kommune har

Læs mere

Vedr. Kommunegaranti til biogasselskab

Vedr. Kommunegaranti til biogasselskab Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Att.: Bettina Andersen Pernille Aagaard Truelsen Advokat, ph.d. Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Århus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-11337

Læs mere

DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ

DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ Horten Advokat Klavs V. Gravesen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 163149 DE JURIDISKE RAMMER FOR 60- FÆLLESSKABET NORDSJÆLLANDS PARK OG VEJ 1. INDLEDNING I

Læs mere

Henvendelser vedrørende Vejle Kommune

Henvendelser vedrørende Vejle Kommune Dato: 25-04-2016 Henvendelser vedrørende Vejle Kommune Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsynet med kommunerne, har fra dig og, der begge er medlemmer af kommunalbestyrelsen

Læs mere

2013-12. Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning. 30. maj 2013

2013-12. Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning. 30. maj 2013 2013-12 Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning Et ægtepar klagede til ombudsmanden over, at deres kommune havde meddelt dem, at en dispensation fra deltagelse i (og betaling til) den

Læs mere

Ny offentlighedslov: Hvad er konsekvenserne? v/ videnpartner Lars Lindencrone Petersen Den offentlige uddannelsesdag 2014

Ny offentlighedslov: Hvad er konsekvenserne? v/ videnpartner Lars Lindencrone Petersen Den offentlige uddannelsesdag 2014 Ny offentlighedslov: Hvad er konsekvenserne? v/ videnpartner Lars Lindencrone Petersen Den offentlige uddannelsesdag 2014 Historisk oversigt behovet for nye regler Siden den gældende lov trådte i kraft

Læs mere

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet Torben Brøgger Partner Sagsnr. 019047-0031 tb/ralp/kkp T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com NOTAT 19. februar 2013 Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. juli 2014 (J.nr. 2014-0036519) Ændring af vedtægter

Læs mere

CODEX ADVOKATER ADVOKATPARTNERSELSKAB Damhaven 5 B, Vejle

CODEX ADVOKATER ADVOKATPARTNERSELSKAB Damhaven 5 B, Vejle CODEX ADVOKATER ADVOKATPARTNERSELSKAB Damhaven 5 B, 1 7100 Vejle 2014-221332 Dato: 09-12-2016 Tilsynet Forhåndsgodkendelse af ændrede vedtægter for Modtagestation Syddanmark I/S Codex Advokaters journalnr.:

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2014-213751 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 17. og 19. september 2014 oplyst Region Hovedstaden ved Rigshospitalet om, at

Læs mere

Notat BECH-BRUUN. Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1, indledning og problemstilling

Notat BECH-BRUUN. Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1, indledning og problemstilling København 29. Maj 2017 Jacob Brandt Partner T +45 72 27 33 63 jab@bechbruun.com Sagsnr. 020305-0164 jab/jab/kaj Notat Konsekvenser af ophævelse af lokalplan og kommuneplantillæg for K.B. Hallen m.m. 1,

Læs mere

[FREMSENDT TIL BRUG FOR STATSFORVALTNINGENS FORHÅNDSGODKENDELSE UDKA- STET ER ENDNU IKKE POLITISK GODKENDT]

[FREMSENDT TIL BRUG FOR STATSFORVALTNINGENS FORHÅNDSGODKENDELSE UDKA- STET ER ENDNU IKKE POLITISK GODKENDT] København april 2015 Sagsnr. 039186-0017 jhw/krl/liz Vedtægter for Brand & Redning MidtVest (Fællesskabet) [FREMSENDT TIL BRUG FOR STATSFORVALTNINGENS FORHÅNDSGODKENDELSE UDKA- STET ER ENDNU IKKE POLITISK

Læs mere

1 S DEC INDGÅET STATSFORVALTNINGEN. Aabenraa Kommune. Skelbækvej Aabenraa. Vedr. oprettelse af et fælleskommunalt taxinævn

1 S DEC INDGÅET STATSFORVALTNINGEN. Aabenraa Kommune. Skelbækvej Aabenraa. Vedr. oprettelse af et fælleskommunalt taxinævn STATSFORVALTNINGEN Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 Aabenraa Kommune 1 S DEC. 2013 INDGÅET 18 12 2013 Tilsynet Vedr. oprettelse af et fælleskommunalt taxinævn Ved brev af 27. maj 2013 har Sønderborg og Aabenraa

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det: Kendelse af 27. marts 2009 (J.nr. 2008-0017069) Ikke meddelt dispensation til at intern revisionschef må udføre revisionsopgaver uden for den finansielle koncern. Lov om finansiel virksomhed 199, stk.

Læs mere

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Dansk Forening For Udbudsret 15. januar 2015 Tina Braad, Partner Bech-Bruun 2 Anvendelsesområdet for udbud med forhandling ( 60) 1. Ved

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 17. december 2013 J.nr.: NMK-33-01384 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse

Læs mere

Østdeponi Uldjydevej Herning. Vederlag til bestyrelsesformanden

Østdeponi Uldjydevej Herning. Vederlag til bestyrelsesformanden 2014-176783 Østdeponi Uldjydevej 2 7400 Herning Dato: 09-07- 2015 Vederlag til bestyrelsesformanden Østdeponi har ved mail af 25. februar 2014 anmodet om Statsforvaltningens godkendelse af et fast vederlag

Læs mere

Ankestyrelsens brev til et kommunalbestyrelsesmedlem. Henvendelse vedrørende Gentofte Kommune om ændring af mødeplaner

Ankestyrelsens brev til et kommunalbestyrelsesmedlem. Henvendelse vedrørende Gentofte Kommune om ændring af mødeplaner Ankestyrelsens brev til et kommunalbestyrelsesmedlem 2015-41041 Dato: 07-11-2017 Henvendelse vedrørende Gentofte Kommune om ændring af mødeplaner Du har den 23. juni 2015 rettet henvendelse til Statsforvaltningen.

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab 18-07- 2008 Kommunernes Lønningsnævn har i brev af 24. september 2007 orienteret Statsforvaltningen Syddanmark om nævnets beslutning

Læs mere

Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne

Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne Integrationsministerens og ministeriets skriftlige vejledning af borger der spørger om EU-reglerne Jeg har nu gennemgået Integrationsministeriets redegørelse for ministeriets opfattelse af vejledningspligten

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 16. september 2008 til et kommunalt fællesskab. Vedrørende revisionsberetning nr. 2 for regnskabsåret 2005.

Statsforvaltningens brev af 16. september 2008 til et kommunalt fællesskab. Vedrørende revisionsberetning nr. 2 for regnskabsåret 2005. Statsforvaltningens brev af 16. september 2008 til et kommunalt fællesskab. Vedrørende revisionsberetning nr. 2 for regnskabsåret 2005. 16-09- 2008 Statsforvaltningen har den 21. januar 2008 modtaget årsregnskab

Læs mere

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling?

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Har danske universiteter

Læs mere

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud

Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud 22. december 2015 Socialtilsyn Hovedstaden Notat om juridiske og økonomiske forhold, når kommuner har indgået driftsoverenskomst / driftsaftaler med private tilbud Socialtilsyn Hovedstaden har modtaget

Læs mere

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning.

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158988 NOTAT 1. INDLEDNING Hvidovre Fjernvarmeselskab A.m.b.A. ("Selskabet") har anmodet Hvidovre Kommune ("Kommunen")

Læs mere

Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a.

Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a. Pkt. 326 Omstrukturering af Roskilde Hallerne s.m.b.a. Sagsnr. 204201 Økonomiudvalget Lukket punkt Resume Sagen indeholder forslag til lovliggørelse af selskabskonstruktionen i Roskilde Hallerne s.m.b.a.

Læs mere

Aftale. Aarhus Oktober Sagsnr Dok.nr UDKAST oktober 2015

Aftale. Aarhus Oktober Sagsnr Dok.nr UDKAST oktober 2015 Aarhus Oktober 2015 Sagsnr. 021613-0031 Aftale om etablering af det fælleskommunale redningsberedskab Nordvestjyllands Brandvæsen I/S, mellem Holstebro Kommune, Lemvig Kommune, Skive Kommune og Struer

Læs mere

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted 20-12- 2010 TILSYNET A rettede den 11. februar 2009 henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som ifølge styrelseslovens 1 kapitel VI

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 7. april 2010 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 7. april 2010 til en kommune Statsforvaltningens brev af 7. april 2010 til en kommune 07-04- 2010 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK Middelfart Kommune har på egne og Fredericia Kommunes vegne anmodet statsforvaltningen om

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen 1 af 6 1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen»År 1998, den 29. september afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-76.327, Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen, sålydende: K

Læs mere

Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C. Afslag på fritagelse for offentligt udbud

Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C. Afslag på fritagelse for offentligt udbud Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C 23-06- 2008 Afslag på fritagelse for offentligt udbud Århus Kommune har i brev af 13. november 2007 søgt om statsforvaltningens samtykke til fritagelse for offentligt

Læs mere

Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje

Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje Biodiversitet og arter J.nr. Ref. jafri Den 10. oktober 2014 Vejledning til Naturstyrelsens Skydebanepulje Baggrund Miljøministeren har besluttet at en fortsat indsats til forebyggelse af anskydninger

Læs mere

privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v.

privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v. Notat Sagsnr.: 2014/0004315 Dato: 14. april 2014 Titel: Halsnæs Kommunes kriterier for godkendelse af privat pasning, tilskud til privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v. Sagsbehandler: Torben

Læs mere

REFERAT I/S RENO-NORD BESTYRELSEN. Mødet mandag den 3. februar 2014 kl. 10.00. Bestyrelsesmøde den 3. februar 2014

REFERAT I/S RENO-NORD BESTYRELSEN. Mødet mandag den 3. februar 2014 kl. 10.00. Bestyrelsesmøde den 3. februar 2014 I/S RENO-NORD BESTYRELSEN Mødet mandag den 3. februar 2014 kl. 10.00 REFERAT Bestyrelsesmøde den 3. februar 2014 I/S Reno-Nord Troensevej 2 9220 Aalborg Øst Telefon 98 15 65 66 Telefax 98 15 17 97 E-mail

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på Slagelse forbrænding AffaldPlus Slagelse forbrænding Dalsvinget 11 4200 Slagelse v/ Ole J. Andersen Peter Valsøe MST- Roskilde J.nr. Ref. anbri Den 31. marts 2011 Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier

Læs mere

Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold

Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold Sagsnr. 2014-20613 Doknr. 314859 Dato 08-02-2016 Vedrørende Statsforvaltningens udtalelse om Favrskov Kommunes opkrævning af betaling for ledsagerudgifter i forbindelse med ferieophold Ved brev af 30.

Læs mere

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

(UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole Statsforvaltningen Midtjylland Det kommunale tilsyn E-mail: midtjylland@statsforvaltning.dk 1. marts 2013 (UDKAST) Silkeborg Byråds udtalelse vedr. salg af Marienlund Plejehjem til Silkeborg Efterskole

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom Danmark A/S CVR-nr.: 20 86 16 06 Hundige Strandvej

Læs mere

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning

[...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] over Energitilsynet tariferingen af Billund Lufthavn i forbindelse med fjernvarmetilslutning til Billund Varmeværk. Nævnsformand, cand.

Læs mere

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb 08-12- 2009 TILSYNET Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb Du har ved brev af 3. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Vedr.: Garanti for huslejebetaling, X Musikskole

Vedr.: Garanti for huslejebetaling, X Musikskole Y 29-10- 04 TILSYNET Vedr.: Garanti for huslejebetaling, X Musikskole MED KOMMUNERNE I NORDJYLLANDS OG VIBORG AMTER Ved brev af 1. juni 2004 har Y Byråd anmodet om statsamtets godkendelse af, at Y Kommune

Læs mere