Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S"

Transkript

1 Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S

2 Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009

3 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang Læsehusets gang Biblioteket Forforståelsesrummet Læserummet Nøgleordsrummet Lydrummet Indstillinger Indstilling til læsestrategi Indstilling til farve Indstilling til skrifttype Indstilling til stemme Indstilling til opgave Se elevens log... 20

4

5 Figurliste 1.1. Indstilling til Læsestrategi Indstilling til farve Indstilling til skrifttype Indstilling til stemme Indstilling til løbende opgave Vis logdialogen... 21

6

7 Forord Med Læsehuset får man et læsetræningsprogram med mange forskellige muligheder. Læsehuset tilbyder 236 differentierede tekster. De 236 tekster dækker både skøn- og faglitteratur. Før en tekst læses, er det muligt for eleven at opnå en solid forforståelse ved at høre et indtalt tekstresumé, møde tekstens farverige illustrationer samt læse handlingsbærende ord fra teksten. Oplæsningsdelen i Læsehuset giver eleven støtte i afkodningen af det enkelte ord, idet programmet gør det muligt at tilpasse relevante læsestrategier. Når eleven har læst en tekst, kan der arbejdes videre med teksten i Læsehusets Nøgleordsrum og Lydstudie. Til efterfølgende evaluering kan læreren hente information om elevens arbejde i elevloggen.

8

9 Kapitel 1. Kom godt i gang I Læsehusets opstart skal eleven skrive navn og klasse. Elevens arbejde i Læsehuset vil blive gemt i en log med den enkelte elevs navn og klasse Læsehusets gang Programmet starter med, at man står i Læsehusets gang. Fra gangen finder man et Bibliotek samt fire øvelsesrum; Forforståelsesrummet, Læserummet, Nøgleordsrummet og Lydrummet. De fire øvelsesrum kan først benyttes, efter man har valgt en bog i Biblioteket.

10 2 Kom godt i gang På alle dørene i gangen er der et ikon med en højtaler. Knappen Højtaler Vælg knappen Højtaler for at få en kort information om hvad man skal i det pågældende øvelsesrum. Nederst på skærmen til venstre sidder uglen. Knappen Læs Vælg knappen Læs for at få læst ord på skærmen højt. Efter man har klikket på knappen Læs, ændres markøren til en højtaler. Klik med højtalerens pil på det ord der ønskes oplæst. Når der ikke er flere ord, der skal læses højt, klikkes der atter på knappen Læs. Nederst på skærmen til højre finder man Hjælpen. Knappen Hjælp Vælg knappen Hjælp for at få vist det afsnit i Hjælpen, som omhandler netop det sted i programmet, hvor man befinder sig. Knappen Hjælp I Læsehuset findes der en uddybende Hjælp til alle programmets funktioner. Hjælpen åbnes fra menuen Hjælp Biblioteket For at komme i gang med de forskellige øvelseseum skal der først vælges en bog i biblioteket. Klik på døren til Biblioteket.

11 Biblioteket 3 I biblioteket er der 236 bøger at vælge i mellem. Alle bøger er skrevet på to niveauer, så man kan vælge, om man vil læse en Let eller en Svær bog. De lette bøger er placeret på den nederste hylde i bogreolerne og har et lixtal på De svære bøger har et lixtal på og er placeret på den øverste hylde i bogreolen. Dog findes der enkelte bøger i Læsehuset, som har et højere lixtal. Vælg den ønskede reol og klik på en af hylderne. Knappen Pil frem Vælg knappen Pil frem til højre på skærmen for at få vist boghyldens bogkasser. Tip Man kan også blot dobbeltklikke på en boghylde og dernæst få vist boghyldens bogkasserne.

12 4 Kom godt i gang Øverst på skærmen vises bogkasserne. Når man har valgt, hvilken bogkassen man vil arbejde med, får man vist bogkassens bøger på den nederst hylde. Tip Ved at føre musen hen over en bog, vises bogens lixtal i tooltippet. Efter man har markeret en bog, kan man se bogen i et større format til højre på skærmen.

13 Biblioteket 5 Nu kan man se, hvor mange sider der er i bogen og høre et resume af bogen. Knappen Hør resume Vælg knappen Hør resume for at høre resumeet af bogen. Ønsker man ikke at læse den valgte bog, kan man blot vælge en anden bog fra hylden eller vælge en helt ny bogkasse. Knappen Pil tilbage Vælg knappen Pil tilbage som er placeret til venstre på skærmen for at vende tilbage til biblioteket. Når man har valgt, hvilken bog man vil arbejde med, skal man vende tilbage til gangen. Knappen Gå til gangen Vælg knappen Gå til gangen for at vende tilbage til gangen. Fra gangen kan der vælges øvelsesrum.

14 6 Kom godt i gang 1.3. Forforståelsesrummet I Forforståelsesrummet kan man bladre i bogens billeder, samtidig med at man ser de vigtigste handlingsbærende ord fra teksten. De handlingsbærende ord kan læses op ved hjælp af knappen Læs. Knapperne Bladre frem og tilbage Vælg knapperne Bladre frem og tilbage eller klik på billederne nederst på skærmen for at se bogens billeder og ord Læserummet I Læserummet vil der være forskellige hjælpe-læsestrategier til rådighed, alt efter om man har valgt en Let eller Svær bog i biblioteket. Har man valgt en svær bog i biblioteket, kan man benytte knappen Læs for at få hjælp til de svære ord. Når man vælger en Let bog, vil der på skærmen blive vist, hvordan man læser bogen ved hjælp af piltasterne på tastaturet.

15 Læserummet 7 Det første ord i teksten vil være fremhævet og den øvrige tekst nedtonet. Piltasterne på tastaturet skal nu bruges til enten at få hjælp med det aktuelle ord eller til at flytte fokus hen på det næste ord i teksten. Piltasten til højre Brug Piltasten til højre på tastaturet for at flytte fokusset til det næste ord. Piltasten ned Brug Piltasten ned for at aktivere den viste hjælpe-læsestrategi nederst på skærmen til venstre. Som standard er den første hjælpe-læsestrategi Læs 1. bogstavnavn. Piltasten op Brug Piltasten op for at gentage oplæsningen af den første hjælpe-læsestrategi.

16 8 Kom godt i gang Piltasten til venstre Brug Piltasten til venstre for at flytte fokusset til det forrige ord i teksten. Tip Genvejstaster Man kan benytte genvejstasterne Ctrl + Piltasten til højre/venstre til at bladre i bogen med. Hjælpe-læsestrategierne Når man benytter Piltasten ned for at få hjælp til et ord, får man første gang læst ordets første bogstavnavn højt. Anden gang Piltasten ned benyttes, bliver alle bogstavnavnene i ordet læst højt, og benyttes Piltasten ned tredje gang, vil ordet blive læst højt. Nederst på skærmen til venstre kan man følge med i, hvilke hjælpe-læsestrategi der anvendes. Hjælpe-læsestrategierne I stedet for at bruge piltasterne på tastaturet kan man klikke på knapperne til hjælpe-læsestrategierne og på den måde få hjælp til et ord. Opgaver Der er opgaver til alle bøgerne i Læsehuset. Når man kommer til den sidste side i bogen, er der til højre på skærmen vist, hvor mange opgaver der er til bogen. Knappen Opgave Vælg knappen Opgaver for at påbegynde opgaverne. En opgave består af et spørgsmål med flere svarmuligheder.

17 Læserummet 9 Knappen Find svar Vælg knappen Find svar for at få vist det sted i bogen, hvor man kan læse sig til svaret på spørgsmålet. Knappen Svar Vælg knappen Svar, når en svarmulighed er angivet. Når en opgave er besvaret, kan man se, om opgaven er rigtig eller forkert besvaret ved hjælp af disse ikoner. Tip Man kan altid bladre rundt i bogen, både før og efter man har besvaret et spørgsmål.

18 10 Kom godt i gang Knappen Næste Vælg knappen Næste for at få vist den næste opgave. Når alle opgaverne er løst, vises resultatet. Tip Se under afsnittet Indstillinger hvordan man løbende kan få opgaverne til bogen Nøgleordsrummet Her skal der arbejdes med at finde tekstens nøgleord. Efter man har fundet nøgleord, kan man genfortælle historien enten mundtligt eller skriftligt ud fra nøgleordene. Start med at bladre op på den første side i bogen. Nederst på skærmen er de knapper, man skal bruge, når der skal arbejdes med nøgleord. Knappen Find nøgleord Vælg knappen Find nøgleord når der skal findes nøgleord. Hver gang man bladrer i bogen, vil der til højre blive vist et tomt felt til nøgleordene. Knappen Overføre nøgleord Dobbeltklik på et ord i teksten eller marker ord med musen og vælg dernæst knappen Overføre nøgleord. Knappen er placeret mellem tekstfeltet og nøgleordsfeltet. Når nøgleordet er overført til nøgleordsfeltet, bliver ordet understreget i tekstfeltet.

19 Nøgleordsrummet 11 Knappen Tilbageføre nøgleord Klik på et ord i nøgleordsfeltet og vælg dernæst knappen Tilbageføre nøgleord for at fjerne nøgleord igen. Knapperne Op og Ned Med knapperne Op og Ned som er placeret under nøgleordsfeltet, kan man flytte om på rækkefølgen af nøgleordene. Marker det ord, der skal flyttes og vælg dernæst en af knapperne. Når der er fundet nøgleord, er der mulighed for at genfortælle historien mundligt eller skriftligt. Knappen Genfortæl mundtlig Vælg knappen Genfortæl mundtlig for at indtale genfortællingen. Når man genfortæller historien, vil nøgleordene samt en lydoptager være vist på skærmen. Når man har startet på lydoptagelsen, kan der ikke længere bladres i bogen. Når optagelsen til en side er færdig, skal man huske at gemme lydfilen i Lydoptageren. Efter en lydoptagelse er gemt, kan man igen bladre i bogen og starte på en ny optagelse. Sådan virker Lydoptager til genfortællingen.

20 12 Kom godt i gang 1. Knappen Optag Vælg knappen Optag og start med at indtale genforfællingen. Skydeknappen foroven viser, hvor lang optagelsen er. Lydoptagelsen kan have en længde på max. 10 min. pr. side. 2. Knappen Pause Knappen Optag ændrer sig til Pause, når der optages. Vælg knappen Pause, når du vil holde en pause i optagelsen. 3. Knappen Stop Vælg knappen Stop, når lydoptagelsen er færdig. 4. Knappen Afspil Vælg knappen Afspil for at afspille den optagne lyd. 5. Knappen Slet Vælg knappen Slet for at slette lydoptagelsen. Der er nu mulighed for at lave en ny lydoptagelse. 6. Knappen Gem Vælg knappen Gem for at gemme lydoptagelsen til den viste side. Hver gang man enten vil genfortælle mundtligt eller skriftligt, skal man klikke på knappen Find nøgleord, inden arbejdet påbegyndes. Knappen Genfortæl skriftligt Vælg knappen Genfortæl skriftligt for at skrive en genfortælling af historien. På skærmen til venstre vises de nøgleord, man har lavet, og historien kan genfortælles skriftligt til højre på skærmen.

21 Nøgleordsrummet 13 Selvom man har nøgleordene til at støtte sig til i den skriftlige fremstilling, kan der være ord, man gerne vil have hjælp til. Med CD-ORDs ordforslag kan man få støtte, imens man skriver. Med ordlisten i CD-ORD vises der forslag til ord, når man skriver. Med CD-ORDs oplæsning får man læst sin tekst op. Man vælger selv om bogstaver, ord, sætninger eller hele teksten skal læses op. Teksten kan fremhæves, efterhånden som den læses op. Er CD-ORD installeret på computeren, kan man finde hele Brugervejledningen til CD-ORD i Startmenuen i Windows Start Alle programmer Mikrov.dk CD-ORD Brugervejledning. Knappen Vis alle nøgleord Vælg knappen Vis alle nøgleord for at se nøgleord og skriftlig genfortælling eller lytte til den mundtlige genfortælling.

22 14 Kom godt i gang Billede, genfortælling og nøgleord Under det første faneblad kan man se bogens billeder, hvilke nøgleord der er valgt pr. side, samt se den skriftlige genfortælling. Derudover kan den mundtlige genfortælling afspilles. Vælg knappen Afspil. Billede, bogens tekst og nøgleord Under det andet faneblad kan man se bogens billeder, bogens tekst og de ord, der er valgt som nøgleord. Nøgleord Under det tredje faneblad kan man se de ord, som er valgt ud som nøgleord. Knappen udskriv Vælg det ønskede faneblad og klik på knappen Udskriv for at printe ud Lydrummet I lydrummet kan oplæsning af en tekst trænes. Når man kommer ind i lydrummet, vises bogens forside. Der kan ikke indtales til bogens forside, men efter man har bladret frem i bogen, vises Lydoptager til højre på skærmen. Sådan virker Lydoptager til genfortællingen.

23 Indstillinger Knappen Optag Vælg knappen Optag, og start med at indtale genforfællingen. Skydeknappen foroven viser, hvor lang optagelsen er. Lydoptagelsen kan have en længde af max. 10 min. pr. side. 2. Knappen Pause Knappen Optag ændrer sig til Pause, når der optages. Vælg knappen Pause når du vil holde en pause i optagelsen. 3. Knappen Stop Vælg knappen Stop, når lydoptagelsen er færdig. 4. Knappen Afspil Vælg knappen Afspil for at afspille den optagne lyd. 5. Knappen Slet Vælg knappen Slet for at slette lydoptagelsen. Der er nu mulighed for at lave en ny lydoptagelse. 6. Knappen Gem Vælg knappen Gem for at gemme lydoptagelsen til den viste side Indstillinger Under menupunktet Funktioner Indstillinger har man overblik over alle indstillinger i Læsehuset. Efter dialogboksen til Læsehusets Indstillinger er åbnet, kan man til venstre i dialogboksen se, hvilke funktioner der er indstillinger til. Knappen Gendan Hvis du har ændret på indstillingerne og ønsker at gendanne Læsehusets standardindstilling, vælger du knappen Gendan under Indstillinger.

24 16 Kom godt i gang Indstilling til læsestrategi Figur 1.1. Indstilling til Læsestrategi Læsestrategier: Her er vist indstillingerne til læsestrategierne ved en Let bog. Som standard er Benyt markering slået til. Bogens tekst vil i Læserummet blive fremhævet med en farve, og der er mulighed for at få hjælp til det fremhævede ord. Svær bog Som standard ved Svær bog er Benyt markering ikke slået til. Sæt flueben ved Benyt markering for at få fremhævet ord i teksten og få vist hjælpe-læsestrategierne. Strategi oversigt Til det fremhævede ord i teksten kan man vælge, hvilke hjælpe-læsestrategi der skal benyttes. Ønsker man at oprette sin egen gruppe af hjælpe-læsestrategier, markeres Opret ny strategi og derefter vælges der, hvilke strategier der skal benyttes. Marker sætning Når Marker sætning er slået til, får man fremhævet en sætning af gangen, og hele sætningen kan blive læst op, når man benytter Piltasten ned på tastaturet. Knappen Ok Vælg knappen Ok, for at indstillingerne træder i kraft Indstilling til farve I Læsehusets tekstfelter kan man ændre på baggrundsfarve og skriftfarve. Har man valgt en Let bog, kan man også ændre på den fremhævede tekstfarve.

25 Indstilling til skrifttype 17 Figur 1.2. Indstilling til farve Vælg farve Vælg mellem de 3 forskellige farvegrupper. Efter man har valgt en farvegruppe, kan man nederst i dialogen under Eksempel se, hvilke farver der er valgt. Brugerdefineret farve For selv at sammensætte sin farvegruppe skal man markere Brugerdefineret farve. Herefter kan man vælge Baggrundsfarve, Skriftfarve (markeret) og Skriftfarve. Tip Man kan basere den brugerdefinerede farvegruppe på en allerede oprettet farvegruppe. Vælg den farvegruppe, som du vil basere de nye farver ud fra, og vælg dernæst Brugerdefineret farve. Knappen Ok Vælg knappen Ok, for at indstillingerne træder i kraft Indstilling til skrifttype Under skrifttype kan man vælge, hvilken skrifttype der skal være på teksten i Læsehuset.

26 18 Kom godt i gang Figur 1.3. Indstilling til skrifttype Skrifttyperne Vælg den ønskede skrifttype. De fire skrifttyper; Verdana, Georgia, Arial og Trebuchet er alle velegnet skrifttyper til læsning på computerskærm. Der er også mulighed for at benytte en anden skrifttype, som er installeret på computeren. Vælg skrifttype Vælg knappen Vælg skrifttype for at benytte en anden skrifttype. Skriftstørrelse Vælg om skriftstørrelsen skal være Lille eller Stor. Som standard er skriftstørrelsen Stor ved en Let bog. Vigtigt Vælger man en skriftstørrelse eller skrifttype, som gør teksten større, end der er plads til i tekstfeltet, indsættes der en skydeknap i tekstfelterne i Læsehusets øvelsesrum. Knappen Ok Vælg knappen Ok, for at indstillingerne træder i kraft Indstilling til stemme Under indstillingdialogen til Stemme kan du vælge, hvilken stemme der skal benyttes.

27 Indstilling til stemme 19 Figur 1.4. Indstilling til stemme Når man bruger en syntetisk stemme til oplæsning på enkelt ord, er det vigtig, at stemmen er så tydeligt som muligt. Har man valgt Carsten-stemmen, er der mulighed for at indstille stemmen så tydeligt som muligt. Knappen Egenskaber Vælg knappen Egenskaber. Under fanebladet Tydelighed markeres Så tydeligt som muligt.

28 20 Kom godt i gang Indstilling til opgave I Læserummet er der mulighed for at få vist opgaverne løbende, mens bogen læses. Figur 1.5. Indstilling til løbende opgave Sæt et flueben ved Løbende opgaver, for at få opgaverne til bogen vist løbende. Knappen Ok Vælg knappen Ok, for at indstillingerne træder i kraft Se elevens log Under menuen Funktioner Vis log finder man loggen på elevens arbejde i Læsehuset.

29 Se elevens log 21 Figur 1.6. Vis logdialogen I Vis logdialogen, kan man ud fra brugerens navn, bogens titel eller dato finde den aktuelle elevs log. Knappen Vis log Marker den ønskede log og vælg knappen Vis log for at se loggens informationen. Loggen åbnes i en browser, hvorfra det er muligt at printe den ud. Knappen Link Når man vælger knappen Link, som er placeret til højre i Vis log dialogen, er der mulighed for at eksportere loggen til en mappe. Når man eksporterer loggen, får man bogens billede og eventuelle lydfiler med. Det kan være lydfiler, man har lavet i f. eks Nøgleordsrummet eller i Lydstudiet. Efter hele loggen er blevet eksporteret, kan man gemme loggen på computeren eller et usb-stik. Knapperne bladre frem og tilbage Er der mere end ti logs at se i dialogen Vis log, skal man benytte knapperne Bladre frem og tilbage for at se de øvrige logs. I elevens log kan man se, hvilken tekst eleven læste, og hvilke øvelsesrum der blev benyttet. Derudover kan man se en detaljeret beskrivelse af arbejdet i de forskellige øvelsesrum. Læserummet Har eleven benyttet Læserummet, kan man se, hvor lang tid de brugte på at læse teksten og på opgaveløsning. Derudover kan man se elevens læsehastighed, hvor mange ord de fik hjælp til, og hvordan de klarede spørgsmålene til teksten.

30 22 Kom godt i gang Nøgleordsrummet Har eleven benyttet Nøgleordsrummet, kan man se, hvilke ord eleven udpegede som nøgleord samt deres mundtlige og skriftlige genfortælling. Lydrummet Har eleven benyttet Lydrummet, kan man høre deres oplæsning.

Læsehuset hjælp. Læsehuset 2.1. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 2.1. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 2.1 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 2.1 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.91, 21. april 2010 Indholdsfortegnelse Forord... ix 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogrammer... 1 2. Værktøjslinjen... 3 3. Profiler... 11 3.1.

Læs mere

Læselandet 2. Brugervejledning. mikrov.dk

Læselandet 2. Brugervejledning. mikrov.dk Læselandet 2 Brugervejledning 1 mikrov.dk Indhold LÆSELANDET ORD OG SÆTNINGER 3 STYRING 3 MENUEN 4 INDSTILLINGER 5 BRUGERPROFIL TILPAS PROGRAMMET TIL BRUGEREN 6 RESULTAT 7 INDSTILLINGER I ØVELSERNE 8 KNAPPER

Læs mere

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj.

IntoWords. Nyt dokument. Ordforslag. Hjælpeværktøj. IntoWords Læse- og skriveværktøj med oplæsning og ordforslag. En app med mange af de samme muligheder som CD-ord på en computer. Denne app er udviklet af Mikroværkstedet/MV-Nordic. Da Thisted kommune har

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4

IntoWords Tjekliste. IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i PDF

Læs mere

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5

ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 ØVELSESRÆKKE OG VEJLEDNING TIL CD-ORD 5 LÆSEFUNKTIONER 1. Start CD-ORD 5 CD-ORD 5 startes fra genvejsikonet på Skrivebordet. Når det er startet ses programmets værktøjslinie øverst på skærmen. Ligger genvejen

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg

Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser 1 Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: Gennem Valg Afspiller og åbn en aktivitet... 3 Øvelse 2... 5 Konfigurer-menuen... 5 Kort om indstillinger

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 5:Lydfiler (for viderekomne) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Indtal og klip en lydfil - metode 1 (punkt 1-10) 3 Importér og klip en lydfil metode 2

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 Ordbogsværktøjet 1.0 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 MINIMER OG LUK... 3 SØGEFELT... 4 SØGERESULTAT... 4 Resultater...

Læs mere

IntoWords Mac Tjekliste

IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Mac Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Åbn IntoWords 1 Vindue funktioner 2 Profil gendannelse 3 Styreknapper 4 IntoWords oplæsning Gennemgået Øvelse Oplæsning i Word 5 Oplæsning i

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual Indholdsfortegnelse Installation... 2 Første gang programmet startes...7 Konfiguration... 7 Hvad er en kommando... 8 Fonetisk forskel... 8 Gemme dine indstillinger...9 Træning af kommando... 9 Avanceret

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Matematikhuset hjælp. Matematikhuset 3.1.0. Mikro Værkstedet A/S

Matematikhuset hjælp. Matematikhuset 3.1.0. Mikro Værkstedet A/S Matematikhuset hjælp Matematikhuset 3.1.0 Mikro Værkstedet A/S Matematikhuset hjælp: Matematikhuset 3.1.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Logind...

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

Fremstilling af test og test materiale

Fremstilling af test og test materiale 1 af 18 Instruktion til fremstilling af testmateriale i Powerpoint. TUP-projektet: Udvikling af bedømmelsesformer der tager hensyn til læse-, skrive- og regnesvage deltagere på AMU-Uddannelserne. Instruktionen

Læs mere

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6

Kom godt i gang. med CD-ORD 6. mikrov.dk. Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 6 Kom godt i gang med CD-ORD 6 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 6. Du kan finde en uddybende manual om programmet

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 5. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 5 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: Revision 1.64, 9. maj 2006 Oplæsning: Revision 1.54, 24. april 2006 Ordforslag: Revision 1.56, 2. maj

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 4.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.25, 25. juni 2009 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen i

Læs mere

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven.

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven. VELKOMMEN TIL MICROSOFT POWERPOINT I dette program kan du lave en præsentation af et emne ved at vise det som billeder og tekst på skærmen. Du kan skifte imellem at lade præsentationen køre automatisk,

Læs mere

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord

CD-ORD. CD-Ords værktøjslinje: Sådan læses op med CD-Ord CD-ORD CD-Ords værktøjslinje: Fra CD-ORDs værktøjslinje er der hurtig adgang til oplæsning og ordforslag i Windows-programmer. Værktøjslinjen lægger sig øverst på skærmen, sådan at den altid er tilgængelig

Læs mere

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S

Digital stemme hjælp. Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp Mikro Værkstedet A/S Digital stemme hjælp: Mikro Værkstedet A/S Revision 1.5, 10. april 2008 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hvilke programmer kan bruges med den digitale stemme?...

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 4 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 4 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 5 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 6 3.4 VISNING

Læs mere

QUICKGUIDE TIL XMEDIA

QUICKGUIDE TIL XMEDIA QUICKGUIDE TIL XMEDIA 1 UPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL "MINE MAPPER" 2 ARBEJD MED EN SKABELON 3 OPRETTELSE AF PDF 4 ÅBN OG ARBEJD VIDERE MED EN SKABELON 1 OPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL MINE MAPPER Opret

Læs mere

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk

Kom godt i gang med CD-ORD 8. mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 mikrov.dk Kom godt i gang med CD-ORD 8 Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje.

Læs mere

Vejledning til opsætning af CD-ORD 8

Vejledning til opsætning af CD-ORD 8 Vejledning til opsætning af CD-ORD 8 Se en præsentationsvideo på www.mikrov.dk/produkter/laese-skrive-stoette/cd-ord.aspx Læs eller hent vejledninger og se videoguides på www.mikrov.dk/produkter/laese-skrivestoette/cd-ord/vejledninger.aspx.

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV & jobønsker]

[jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV & jobønsker] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV & jobønsker] Opret CV og Jobønsker på jobnet På Jobnets forside Jobnet.dk kan du oprette et CV. Det kan du gøre ved at oprette dig som bruger via linket Mit CV

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken.

Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. 27 Åbn en e-mail. Du skal nu se om din mail er kommet hjem til dig. Klik på Indbakken. Hvis der ikke er kommet ny post, klik på Send/mod, i den øverste linje, så leder mailprogrammet efter ny mail. Nye

Læs mere

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity

Den digitale Underviser. Lydfiler: Audacity Den digitale Underviser Lydfiler: Audacity Sabine Kramer maj 2014 Indholdsfortegnelse side Optag med Audacity.. 3 Gem og eksportér i MP3 format.... Indtal og klip en lydfil (metode 1)... 5 6 Indtal og

Læs mere

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S

Carsten hjælp. Carsten 3.0. Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Carsten hjælp: Carsten 3.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.26, 5. februar 2007 Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Hjælp i Carsten... 1 2. Carsten-stemmen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

IntoWords til Mac. Overblik over IntoWords

IntoWords til Mac. Overblik over IntoWords IntoWords til Mac Overblik over IntoWords Ordliste Træk øverst i ordlisten for at frigøre den. Ordlisten kan nu flyttes til en anden placering. Skub ind fra højre for at gøre ordlisten smallere. Læs op/pause

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Axiell Danmark. facebib. en vejledning

Axiell Danmark. facebib. en vejledning Axiell Danmark facebib en vejledning 20. marts 2013 Indhold 1 Introduktion... 4 1.1 Forudsætninger... 4 2 Hvad kan man på facebib?... 5 2.1 Link til forsiden... 6 2.2 Linksamling (Leksikon)... 6 2.3 Link

Læs mere

MatematikVærktøjet - Niveau 1

MatematikVærktøjet - Niveau 1 Mikro Værkstedet MatematikVærktøjet - Niveau 1 Brugervejledning MatematikVærktøjet - Niveau 1 1 1. FORORD MatematikVærktøjet niveau 1 er et værktøj for både elev og lærer. Et værktøj til eleverne til at

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse

Kom godt i gang med. IntoWords Mac 1.0. Indholdsfortegnelse Kom godt i gang med IntoWords Mac 1.0 Indholdsfortegnelse IntoWords Mac 1.0... 2 Oplæsning i IntoWords... 3 Oplæsning i IntoWords... 4 Stemmer i IntoWords... 5 Ordforslag i IntoWords... 6 Ordforslag i

Læs mere

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Spørgsmål til dag 10 send venligst ønsker på mail inden torsdag til Peter og Per Gennemgående opgave og Excel v/peter Lidt Internet tips Filer og mapper Øvelse med

Læs mere

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0 WebGT 3.0 - Graveansøgning Brugervejledning 25. september 2012 Udgave 1.0 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 1.1 OPRETTELSE SOM BRUGER... 3 1.2 NOTIFICERINGSMAILS... 4 2 OPBYGNING OG SAGSGANG... 5 2.1

Læs mere

Kom godt i gang CD-ORD 8.3

Kom godt i gang CD-ORD 8.3 Kom godt i gang CD-ORD 8.3 CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 8.3. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE creative 1.5 BLOMSTRET CLUTCH Sy denne smukke blomstrede clutch, som er pyntet med broderier fra PFAFF creative 1.5 sy- og broderimaskinen. Embroidery Intro-softwaren til din PC gør det nemt at kombinere

Læs mere

sådan gør du... [Joblog på Jobnet.dk]

sådan gør du... [Joblog på Jobnet.dk] [jobsøgende] sådan gør du... [Joblog på Jobnet.dk] Opret din joblog Joblog på Jobnet.dk Joblog er et værktøj, som hjælper dig med at dokumentere, organisere og målrette din jobsøgning. Med joblog får du

Læs mere

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang

CD-ORD 9.0. Kom godt i gang CD-ORD 9.0 Kom godt i gang CD-ORD Denne manual giver de mest nødvendige informationer om CD-ORD 9.0. Du kan finde en uddybende manual om programmet i CD-ORDs værktøjslinje. Hjælp i værktøjslinjen. Kom

Læs mere

Specialpædagogisk Aftale. Hukommelsesleg. Mikro Værkstedet

Specialpædagogisk Aftale. Hukommelsesleg. Mikro Værkstedet Specialpædagogisk Aftale Hukommelsesleg Mikro Værkstedet Indholdsfortegnelse Hukommelsesleg..................... 3 Programmet..................... 3 Arbejdsbogen.................... 3 Hjemmesiden....................

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del II Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Opret en Google konto (punkt 1-4).. 3 Upload filer fra computeren til Google docs

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Redigering i Windows Movie Maker

Redigering i Windows Movie Maker Redigering i Windows Movie Maker Fotografen har oprettet en mappe på skrivebordet som hedder ledelses udvikling. I den nyoprettede mappe har han placeret den videofil som du skal arbejde med. Nu skal du

Læs mere

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S

GALLERIET Mikro Værkstedet A/S Brugervejledning GALLERIET Mikro Værkstedet A/S INDHOLDSFORTEGNELSE 1. SØG I GALLERIET. s. 2 1.1 Fritekstsøgning... s. 3 Bladre. s. 4 Gode råd til fritekstsøgning.... s. 4 Avanceret søgning.. s. 4 Søgning

Læs mere

Windows XP. Tilpasning af computeren

Windows XP. Tilpasning af computeren Side 1 af 12 Windows XP Tilpasning af computeren Indhold Indhold...1 Indledning...2 Mus...2 Venstrehåndet...2 Dobbeltklikke...2 Musemarkøren...3 Musens følsomhed...3 Scrollehjul...4 Indstilling af Skærm...4

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre

Hvordan logger jeg på 1. gang Gå ind på skolens hjemmeside på adressen: www.stenpriv.dk. Klik på Forældreintra i menuen til venstre ForældreIntra er en udvidelse af hjemmesiden. I modsætning til de øvrige dele af hjemmesiden, som er åbne for alle internetbrugere, så er ForældreIntra et beskyttet område, hvor kun forældre til elever

Læs mere

Hvis udskrifter ser ud som vist her skal du klikke på + ud for Faste udskrifter for at de forskellige udskrifter bliver vist.

Hvis udskrifter ser ud som vist her skal du klikke på + ud for Faste udskrifter for at de forskellige udskrifter bliver vist. 6.2 Udskrifter Ved alle søgefunktioner er der mulighed for at udskrive indholdet i gridden ved en standardudskrift. Der findes dog også en række mere specielle faste udskrifter, der kan udskrives fra de

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Kom godt i gang med. Ida-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet

Kom godt i gang med. Ida-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet Kom godt i gang med Ida-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Kom godt i gang med: Ida-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Ophavsret 2008 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.13, 24. juni 2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Nogle tips til Explorer 7

Nogle tips til Explorer 7 Side 1 af 12 Nogle tips til Explorer 7 Indhold Nogle tips til Explorer 7...1 Indhold...1 Benytter du den sidste udgave af programmet?...2 Ændre standardindstillinger...2 Bestem selv din startside...2 Ændre

Læs mere

Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden -

Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden - Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden - 2 Tekniske forudsætninger: Programmet kan normalt afvikles i almindeligt brugte browsere.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

Kom godt i gang med. Emily-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet

Kom godt i gang med. Emily-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet Kom godt i gang med Emily-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Kom godt i gang med: Emily-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Ophavsret 2008 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.13, 24. juni 2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Vejledning til online blanketten Månedlig omsætning inden for detailhandel

Vejledning til online blanketten Månedlig omsætning inden for detailhandel Vejledning til online blanketten Månedlig omsætning inden for detailhandel Din vej gennem blanketten Her er en kort vejledning om hvordan du udfylder online blanketten trin for trin. Har du spørgsmål,

Læs mere

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015 Side 1 af 29 Navision Stat 7.0 ØSY/STO 18. maj 2015 Kvikguide om tilpasning af rollecenteret Overblik Formål Denne kvikguide omhandler de tilpasninger som du kan foretage i Handlingsbåndet, Navigationsmenuen

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Præsentationer Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 8 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 21 Vejledende løsning... Side 22 GoogleDocs Præsentationer

Læs mere

Kom godt i gang med. Steffi-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet

Kom godt i gang med. Steffi-stemmen til CD-ORD. Mikro Værkstedet Kom godt i gang med Steffi-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Kom godt i gang med: Steffi-stemmen til CD-ORD Mikro Værkstedet Ophavsret 2008 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.13, 24. juni 2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

BBR-Kommune. Generelt

BBR-Kommune. Generelt BBR-Kommune Generelt Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Generelt om BBR-Kommune... 4 1.1. Forord... 4 1.2. Formål... 4 1.3. Anvendelse... 4 1.4. Adgang... 4 1.5. Synkronisering mellem BBR-Kommune

Læs mere

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9

Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 Leif Smidt E-MAIL GODT IGANG MED IPAD - IOS 9 KAPITEL E-MAIL På din hjemmeskærm finder du en app ved navn Mail. Appen er et mailprogram, som kan vise og håndtere dine e-mails på en enkel og overskuelig

Læs mere

Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb. Adgang til Scale SystemWeb:

Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb. Adgang til Scale SystemWeb: Kvikguide til opsætning af Menuvalg i Scale SystemWeb Adgang til Scale SystemWeb: 1) For at få adgang til Scale SystemWeb vælges Scale SystemWeb i menuen i Selvbetjening Erhverv. Opsætning af en Menuvalg

Læs mere

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv

Indstillinger af skærm, skrivebord og papirkurv Skærmens format og opløsning Skærmens opløsning angives i pixels (små kvadrater). Den valgte opløsningen skal helst passe med skærmens format, dvs. forholdet mellem længde og bredde, ellers bliver billederne

Læs mere

InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater

InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater InterVideo Home Theater er den komplette digitale underholdningsløsning, hvormed du kan se TV og optage billeder, musik,

Læs mere

Herning Centerby Guide til Umbraco

Herning Centerby Guide til Umbraco Herning Centerby Guide til Umbraco marts 2016 I GANG MED UMBRACO 4 LOGIN 4 LÆR UMBRACO AT KENDE 5 SÅDAN REDIGERER DU SIDER 6 VÆRKTØJSLINJEN 6 RET I TEKSTEN 7 RET ELLER INDSÆT LINK I TEKSTEN 8 RET ELLER

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

IntoWords Online mikrov.dk

IntoWords Online mikrov.dk Kom godt i gang med IntoWords Online mikrov.dk Indhold Overblik over IntoWords Online 4 Profiler 5 Tekstvindue 5 Kopier og Sæt ind 6 Åbn 6 Gem 7 Andre tips 7 Oplæsning 8 Læs op/pause og Stop 8 Highlight

Læs mere

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S

SkanRead hjælp. SkanRead 2.0. Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S SkanRead hjælp: SkanRead 2.0 Mikro Værkstedet A/S Ophavsret 2011 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... v 1. Sådan gør du!... 1 2. SkanRead

Læs mere

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer.

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer. Microsoft browser Edge Når du skal på internettet i Windows 10, bruger du som udgangspunkt programmet Microsoft Edge. Det er en helt ny, simpel internetbrowser med en række spændende funktioner. Du kan

Læs mere

Brugervejledning. til Waoo! Email

Brugervejledning. til Waoo! Email Brugervejledning til Waoo! Email Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold Oprettelse af mailadresser...4 Anvendelse af webmail...8 Opsætning af Windows Mail... 12 Opsætning af Outlook Express...18 Opsætning af

Læs mere

Rottefængeren fra Hameln Word 2010

Rottefængeren fra Hameln Word 2010 Åbn for et nyt Word dokument og gem det som Rottefængeren.docx. Sagnet om rottefængeren fra Hameln skal laves som en lille folder med fire sider. Skift til fanebladet Sidelayout og venstreklik på værktøjet

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE Katalog 2013 - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ADGANG OG LOGIN... 2 2. STAMDATA... 2 3. TEKSTER... 4 (OBS: DER ER IKKE TEKSTER I 2013 KATALOGET)...

Læs mere

Sådan opretter du en side og tilknytter den til dit biblioteks menu. Opret en side:

Sådan opretter du en side og tilknytter den til dit biblioteks menu. Opret en side: Sådan opretter du en side og tilknytter den til dit biblioteks menu Opret en side: Log dig ind på hjemmesiden og klik på Tilføj indhold og dernæst på Side. Flere ting skal være udfyldt, før du kan få lov

Læs mere