Kategori: Forebyggelse Tidlig opsporing Behandling Støtte/Omsorg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kategori: Forebyggelse Tidlig opsporing Behandling Støtte/Omsorg"

Transkript

1 Bilag til Esbjerg Kommunes alkoholpolitiske handleplan Eksisterende indsatser på alkoholområdet Titel: Uge 40-kampagnerne. Formål: Formålet med Uge 40-kampagnerne er at bidrage til forebyggelsen af et stort eller skadeligt alkoholforbrug. De gennemgående målsætninger med Uge 40-kampagnerne er at: Sætte alkoholkulturen på dagsordenen og øge interessen for alkoholproblemer. Formidle handlingsanvisninger for et hensigtsmæssigt alkoholforbrug. Formidle og fastholde sundhedsfaglige facts om risici ved alkohol. Mobilisere social støtte ved at nedbryde tabuer og fremme ændringer. Initiere, understøtte og forankre alkoholforebyggende initiativer og indsatser lokalt. Målgruppe: Målgruppen varierer fra år til år og fastsættes af Sundhedsstyrelsen. Ansvarlig(e): Sundhedsfremme og Forebyggelsesteamet, Sundhed og Omsorg. Beskrivelse: Siden 1990 har Sundhedsstyrelsen hvert år gennemført en landsdækkende alkoholkampagne i uge 40. Kampagnen gennemføres i samarbejde med regionale og lokale samarbejdspartnere, herunder Esbjerg Kommune, og består fortrinsvist af udbredelse af diverse informationsmateriale. Hvert år i uge 40. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at kendskabet til de anbefalede genstandsgrænser øges. Siden 1993 har Sundhedsstyrelsen evalueret kampagnerne ved at undersøge befolkningens kendskab til de anbefalede genstandsgrænser. Undersøgelsen gennemføres hvert år i februar måned, hvilket vil sige fem måneder efter uge 40-kampagnens gennemførelse. Kendskabet måles, ved at et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning spørges, om de uhjulpent kan oplyse de anbefalede genstandsgrænser for henholdsvis kvinder og mænd. I februar 2006 kendte 67 pct. de anbefalede genstandsgrænser for eget køn.

2 Titel: Forældre Back Up. Formål: Formålet er at udsætte de unges alkoholdebut gennem etablering af forældrenetværk. Målgruppe: Målgruppen er forældregrupper til elever på 6. årgang i kommunens skoler. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse. Beskrivelse: En nøglepersongruppe af forældre til unge i den aktuelle alder afvikler forældrearrangementer for forældre til elever på 6. klassetrin og agerer procesbestyrere under arrangementet. På arrangementet udveksler forældrene meninger og holdninger med det mål, at det skal være lettere at kontakte hinanden for at udrydde misforståelser dels blandt de unge, og dels blandt forældrene. Der fokuseres på konstruktiv dialog. Tilbuddet er gratis for skoler, og forældrene aflønnes af SSP & Forebyggelse. Mål eller effekt (forventet): Forældrenetværkene har vist sin effekt, ved at alkoholdebutalderen er øget, siden projektet blev iværksat. Evalueringerne viser, at forældrene bruger de værktøjer, som de er blevet udstyret med, at de har været glade for dialogen med andre forældre i samme situation, at der er blevet talt "rent ud af posen", at alle har haft mulighed for at komme til orde, og at stemningen ved arrangementet har gjort, at dialogen har været konstruktiv. Forventingerne til arrangementerne er blevet indfriet.

3 Titel: Restaurationsplan for kommunerne i Syd- og Sønderjyllands politikreds Formål: Formålet er at beskrive de vejledende retningslinjer for bevillingsmyndighedernes behandling af sager om bl.a. alkoholbevillinger og udvidet åbningstid. Restaurationsplanen skal bl.a. medvirke til, at der i behandlingen af de enkelte ansøgninger tages højde for forebyggelse af misbrug af rusmidler, vold, uro mv. Målgruppe: Restaurationsplanen er udarbejdet til brug for de lokale bevillingsmyndigheder i Syd- og Sønderjylland og udleveres ligeledes efter anmodning til ansøgere om alkoholbevillinger. Ansvarlig(e): Kredsrådet i Syd- og Sønderjylland. Beskrivelse: Retningslinjer og betingelser er beskrevet med udgangspunkt i Restaurationsloven. I Restaurationsplanen er beskrevet en lang række krav og betingelser, der kan stilles i forbindelse med en alkoholbevilling, fx: Krav om at personer under 18 år ikke må opholde sig i restaurationen efter klokken 24 Krav om at der ikke må føres aggressiv markedsføring, hård udskænkning eller særlige arrangementer, som fx "pubcrawl", "happy hour" og lignende med det formål at få gæsterne, herunder særlige grupper som fx unge, til at forøge indtagelsen af alkohol. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at restaurationsplanen for kommunens restaurationer følges med henblik på at opnå færre problemer som følge af alkoholudskænkning.

4 Titel: Projekt afholdelse af fester blandt unge i det offentlige rum. Formål: Formålet er at komme med anbefalinger til afholdelse af fester blandt unge i det offentlige rum med henblik på at hindre eller udskyde introduktionen til indtagelse af alkohol blandt unge under 18 år. Målgruppe: Målgruppen er unge under 18 år. Ansvarlig(e): SSP i Syd- og Sønderjylland samt det Kriminalpræventive Sekretariat ved Sydog Sønderjyllands Politi. Beskrivelse: Projektet er endnu i planlægningsfasen, hvorfor det ikke kan beskrives yderligere. Endnu ikke fastsat. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at debutalderen for indtagelse af alkohol udskydes.

5 Titel: Projekt i byen - helt sikkert! Formål: Formålet er blandt andet, at reducere antallet af unge under 18 år, som færdes i nattelivet og indtager alkohol og stoffer. Målgruppe: Målgruppen er unge i alderen år, der færdes i nattelivet, fx på diskoteker, barer og cafeer. Ansvarlig(e): Lederen af det Kriminalpræventive Sekretariat ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Beskrivelse: Projektet består af flere indsatser med fokus på restaurationsmiljøet og politiets indsats. Projektet sigter i udgangspunktet bredt med en målsætning om at reducere forbruget af illegale stoffer og antallet af alkohol- og stofrelaterede voldstilfælde blandt unge i nattelivet. Hertil kommer målet om at reducere antallet af unge under 18 år, som færdes i nattelivet og indtager alkohol eller stoffer. Restaurationerne skal i højere grad, end det er tilfældet i dag, efterleve, at der ikke udskænkes alkohol til unge under 18 år og sørge for, at unge under 18 år sendes hjem efter klokken 24. Ved indgange til restaurationer hænges skilte op, der fortæller, at restaurationen er forbeholdt unge over 18 år. Restaurationerne opfordres til at opprioritere kontrollen med korrekt legitimation og anmelde misbrug af legitimationspapirer til politiet. Restaurationerne skal udarbejde en handleplan, som beskriver de konkrete procedurer for tilkaldelse af politi og håndtering af problemer i forbindelse med brug af rusmidler samt stedets regler for udskænkning til bl.a. unge under 18 år. Hele restaurationspersonalet, fx bevillingshavere, barpersonale, serveringsfolk og dørmænd, skal på kursus i konflikthåndtering, (interkulturel) kommunikation samt praktisk stof- og alkoholrelateret førstehjælp. Politiets specialpatrulje deltager i samme kursus som dørmændene med henblik på at forbedre relationen mellem disse samarbejdspartnere. Bevillingsnævnet og sagsbehandlere hos kommuner og politi uddannes for at skabe et fælles fundament for det videre arbejde med at harmonisere og styrke behandlingen af bevillingssager. Sept. 2009/sept

6 Mål eller effekt (forventet): Den forvende effekt er bl.a., at antallet af unge under 18 år, der færdes i nattelivet, særligt efter klokken 24, reduceres. I særdeleshed er det målet at reducere antallet af unge, der køber og/eller indtager alkohol.

7 Titel: Notat vedr. vilkår for meddelelse af lejlighedstilladelser til serving af alkohol ved halballer. Formål: Formålet er at opstille en række betingelser til ansøgere om lejlighedsbevillinger, som regulerer vilkårene for servering og lignende ved halballer, hvor unge under 18 år hyppigt deltager. Herigennem er det målet at reducere antallet af unge, som indtager alkohol til disse fester og herved bl.a. understøtte andre tiltag, fx hos SSP & Forebyggelse, som sigter mod at udsætte de unges alkoholdebut. Målgruppe: Notatet anvendes af politiet i konkrete bevillingssager, hvor det vedlægges som krav til ansøgeren/arrangøren af halballet. Ansvarlig(e): Syd- og Sønderjyllands politi. Beskrivelse: Notatet bruges af politiet ved behandling af sager om lejlighedsbevillinger og angiver en række mulige betingelser for bevillingen. I notatet står anført, at tilladelse meddeles på betingelse af, at arrangøren sikrer, at: De ansvarlige for arrangementet under hele arrangementet er til stede, ædru og tydeligt afmærkede som ansvarlige for arrangementet Der betales fuld éntre, hver gang gæster ankommer til arrangementet, selv om der tidligere på aftenen er betalt éntre, og gæsten efterfølgende har forladt arrangementet Der i hele åbningstiden anvendes autoriserede dørmænd Der foretages en tydelig adskillelse af gæster under og over 18 år Synligt berusede personer ikke lukkes ind Unge under 18 år ikke indtager alkohol Der tydeligt skiltes med, at narkotika ikke tolereres, og at enhver besiddelse af narkotika anmeldes til politiet Området udenfor hallen er tilstrækkeligt oplyst og holdes ryddeligt for flasker og glas Der ikke foretages aggressiv markedsføring, hård udskænkning eller særlige arrangementer med det formål at få gæsterne, herunder særlige grupper som fx unge, til at forøge indtagelsen af alkohol.

8 Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at antallet af unge, som indtager alkohol til halballer, reduceres.

9 Titel: TjekPoint. Formål: Formålet er at etablere et "ufarligt" og lettilgængeligt informations- og rådgivningstilbud til unge i Esbjerg kommune. Målgruppe: Målgruppen er alle unge i Esbjerg Kommune. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse, Fritids- & Ungdomsklubberne og Ungdomsskolen i Esbjerg Kommune. Beskrivelse: I butikken i Skolegade 39 indrettes en "butik", som vil være åben på tidspunkter, som er brugbare for unge. Butikkens placering i bymidten giver en unik mulighed for, at unge bliver opmærksomme på dens eksistens og lette adgang. I butikken er det planen, at der skal være mulighed for fx at: Få information, vejledning og rådgivning om ALLE tilbud målrettet unge i esbjerg Kommune Alle klubber, foreninger m.f., som har unge som målgruppe, får mulighed for at ligge diverse materialer i butikken Invitere projektgrupper fra skoler og andre uddannelser til at interwieve relevante medarbejdere og få oplysinger til diverse skoleopgaver og -projekter Etablere forskellige former for "selvhjælpsgrupper", småkurser og rådgivningsgrupper for unge og deres forældre. Hvis de økonomiske rammer gør det muligt, kan butikken fungere som en form for et "pitstop/ frirum" i det hektiske natteliv, som udspiller sig i bymidten i weekender og ved diverse specielle arrangementer i bymidten. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er at etablere et lettilgængeligt og "ufarligt" rum for unge, forældre og andre voksne omkring de unge samt at flere unge, forældre og voksne omkring de unge søger hjælp, vejledning og rådgivning tidligere, eller når problemer opstår.

10 Titel: Esbjerg Blue Action Card. Formål: Formålet er at forebygge tidlig alkoholdebut og -forbrug på konfirmanders blå mandage. Målgruppe: Målgruppen er årige konfirmander, som skal holde blå mandag. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse. Beskrivelse: EBAC blev i 2008 afviklet for 10. år i træk. Det startede i efteråret 1998, hvor SSP i Esbjerg drøftede problematikken omkring den stigende negative tendens med øget vold, røveri og druk i forbindelse med Blå Mandag. Dette resulterede i, at forslaget om, at de unge skulle fastholdes i Esbjerg, styrkelse af tryghed for unge og forældre, og at alkoholproblemet skulle løses. Forslaget gik ud på, at tilbyde en række spændende aktiviteter og muligheder til konfirmanderne. Esbjerg har rigtig meget at byde på, bl.a. Svømmestadion Danmark, klatrevæg, Go-Cartbane m.v. De nævnte aktiviteter er imidlertid ikke nok til at fastholde konfirmanderne i Esbjerg, da de unge i forvejen har adgang hertil. De unge skal "fristes" med helt nye og anderledes aktiviteter, som konfirmanderne kun kan prøve på deres Blå Mandag. I samarbejde med bl.a. byens erhvervsliv, foreninger, institutioner, skoler og andre myndigheder planlægges aktiviteterne således, at det tydeligt er uforeneligt med indtagelse af alkohol. Dette bevirker, at det ikke er nødvendigt at "ture frem" med et alkoholforbud, da de unge selv kan se det fornuftige i, at man fx ikke kravler på en rigtig røgdykkerbane eller sejler i en hurtig gående redningsbåd i beruset tilstand! Med henblik på at sikre sammenholdet og den sociale trivsel blandt de unge, afrundes deres blå mandag med en fælles aftenfest, "Blue Night Party", på Tobakken. Mål eller effekt (forventet): Målet er gennem en actionpræget og aktivitetsmættet blå mandag at forebygge alkoholindtagelse og alkoholdebut på blå mandage. Erfaringen er, at under ud af mere end deltagere har indtaget alkohol i forbindelse med blå mandag.

11 Titel: Sidste Skoledag i Esbjerg By. Formål: Formålene er at skabe trygge rammer omkring 9. og 10. klassernes afholdelse af sidste skoledag i Gryden i Vognsbølparken i Esbjerg, at nedbringe/begrænse indtagelsen af alkohol ved at arrangere sjove og spændende aktiviteter, så der er andet at foretage sig end blot at drikke, at sikre alternativer til alkohol i form af prisbillig mad og sodavand, at tage hånd om de unge, der er blevet meget fulde eller er kommet til skade, at imødegå salg og brug af illegale rusmidler og at imødegå vold og aggressiv adfærd. Målgruppe: Målgruppen er årige unge fra 9. og 10. klasser i Esbjerg Kommune. Ansvarlig(e):SSP & Forebyggelse i samarbejde med Gadeteamet, politiet, samaritter, klubmedarbejdere, natteravne, Vej og Park m.f. Beskrivelse: SSP & Forebyggelse accepterer, at arrangementet Sidste Skoledag i Gryden er de unges, og at de drikker medbragt alkohol, men vi ønsker at etablere trygge rammer omkring arrangementet, så de unge ved, hvor de kan søge hjælp. SSP & Forebyggelse giver årligt kr til afvikling af arrangementet på følgende betingelser: Dansk lovgivning skal accepteres, og der er nul-tolerance over for kriminalitet, bl.a. knive, våben, vold, stoffer m.v. Gadeteamet suppleres med op til 8 opsøgende pædagoger Politiet vil være aktivt til stede både uniformeret og civilt Pengene skal benyttes til aktiviteter og faciliteter. SSP & Forebyggelse inviterer i god tid før sidste skoledag repræsentanter fra byens 9. og 10. klasser til et møde for at præsentere mulighederne og betingelserne for et samarbejde omkring afviklingen af Sidste Skoledag i gryden. Efter en brainstorming, hvor der bliver berørt mange forskellige aktivitets- og facilitetsmuligheder, bliver diverse aktiviteter og rammer for arrangementet aftalt, fx: Glidebane med vand i samarbejde med KFUM & KFUK Smadring af biler Hoppepude Musikanlæg med DJ og mulighed for at sende hilsner Mulighed for at købe pizzaslides og sodavand Udklædningskonkurrence med præmier 10 væltesikre toiletter Skolekampe i tovtrækning Samaritter Natteravne/De Lokale Venner i randområdet i Gryden

12 Fotograferingsmulighed Bolde til spontant brug. Mål eller effekt: Før dette samarbejde blev etableret, var afviklingen af sidste skoledag i gryden præget af massiv druk, og hvad dermed følger af vold, ulykker m.m. Arrangementet var tidligere præget af anarki, og det skete, at unge blev efterladt uden opsyn med alkoholforgiftning.

13 Titel: Oplysnings- og forebygggelsesindsats i grundskolen. Formål: Formålet er dels at komme i dialog med unge omkring de sociale faktorer, som er vigtige at forholde sig til, inden ungdomslivet begynder, dels at hjælpe forældre til at forstå deres rolle som forældre til en teenager. Målgruppe: Målgruppen er unge på årgang og deres forældre. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelseskonsulenter i Esbjerg, Ribe og Bramming. Beskrivelse: På hvert klassetrin behandles emner, som de unge kan relatere til. Situationer fra hverdagen bliver drøftet med det mål, at de unge forholder sig til deres gøren og laden og får værktøjer til at agere i eksisterende og nye relationer. Forældrenetværk, som er etablerede i de yngre klasser, fastholdes og udbygges. Gennem fortsat dialog udryddes misforståelser med det mål at sende tydelige voksensignaler til de unge. Forældre lærer at forstå deres rolle som opdragere, rollemodeller og sparringspartnere for teenagere, men også at forstå deres rolle som alternative voksne for de unge, der kommer i deres hjem. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er udskydelse af alkoholdebutalder, forebyggelse af sociale flertalsmisforståelser og gruppepres/gruppetiltrækning i forhold til alkohol og fester.

14 Titel: Oplysnings- og forebyggelsesindsats på ungdomsuddannelserne. Formål: Formålet er at forebygge drop-outs fra uddannelse og at fastholde unge i uddannelse. Målgruppe: Målgruppen er unge, deres forældre og det pædagogiske personale. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelseskonsulenter i Esbjerg, Ribe og Bramming. Beskrivelse: Gennem processer mellem ledelse, lærere og elever skabes opmærksomhed omkring tegn på mistrivsel. Elever får ejerskab til beslutninger og dermed til hverdagen på uddannelsesstedet. Der etableres "frirum", hvor eleverne kan drøfte hverdagsproblematikker, herunder brug af rusmidler, og det afklares, hvilke problematikker, der er medvirkende til, at uddannelsen kan være svær at gennemføre. Der fokuseres på kontakt, tillid, erkendelse, motivation og derefter valg i forhold til videre adfærd. Forældre gøres opmærksomme på, at der er rådgivning at hente hos mentorer og vejledere på uddannelsen samt hos SSP & Forebyggelse. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at uhensigtsmæssigt brug, forgiftninger og ulykker i forbindelse med indtagelse af alkohol, reduceres.

15 Titel: Åben anonym rådgivning og vejledning. Formål: Formålet er at tilbyde unge, deres forældre og andre voksne omkring de unge anonym rådgivning og vejledning, når eller hvis de har problemer eller ønsker hjælp. Målgruppe: Målgruppen er alle unge, forældre og andre voksne omkring de unge. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse. Beskrivelse: Ved personlig henvendelse, pr. telefon, , SMS eller brev kan SSP & Forebyggelses medarbejdere kontaktes på alle hverdage. Døgnet rundt kan der ringes til SSP Linien, som aflyttes dagligt. Målgruppen tilbydes rådgivning og vejledning eller henvises til interne og eksterne samarbejdspartnere. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at målgruppen får hjælp til at løse deres problemer.

16 Titel: Social vicevært med koordinator- og konsulentfunktion. Formål: Formålet med at oprette en stilling som social vicevært med koordinator- og konsulentfunktion er at koordinere og optimere alkoholindsatserne i Esbjerg Kommune samt at give borgere bosat i Sædding/Ådalen et sammenhængende, kontinuerligt og socialt støttende tilbud. Målgruppe: Målgruppen er borgere bosat i Sædding/Ådalen. Ansvarlig(e): Sundhedsfremme og Forebyggelsesteamet, Sundhed & Omsorg, i samarbejde med Alkoholbehandlingen og Misbrugscentret, Borger & Arbejdsmarked, samt SSP & Forebyggelse, Børn & Kultur. Beskrivelse: I øjeblikket er indsatsen på alkoholområdet i Esbjerg Kommune målgruppebaseret, og visse elementer af en optimal tværgående, koordineret og tidlig indsats falder mellem flere stole. Derfor oprettes en fuldtidsstilling som social vicevært i Sædding/Ådalen med koordinator- og konsulentfunktion af foreløbig 2 ½ års varighed, jf. den resterende varighed af projekt Sædding/Ådalen på toppen. Arbejdsopgaverne fordeler sig mellem social vicevært-funktion for borgere i Sædding/Ådalen (½ stilling), koordinering af et målrettet samarbejde såvel internt i Esbjerg Kommune som mellem Esbjerg Kommune og relevante aktører i Sædding/Ådalen (¼ stilling) samt opkvalificering af frontpersonale ved Esbjerg Kommune (¼ stilling). Funktionen binder således alle elementerne i en tværgående, koordineret og tidlig indsats på alkoholområdet sammen, da en optimal tværgående, koordineret og tidligt bør indeholde elementer af: 1. Opsporing af borgere med alkoholbetingede problemer og deres pårørende. 2. Forebyggelse af alkoholbetingede fysiske, psykiske, sociale og (samfunds)økonomiske konsekvenser. 3. Medicinsk og samtalebaseret behandling. 4. Opfølgning. 5. Støtte. Aug dec

17 Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er at: 1. Esbjerg Kommunes indsats på alkoholområdet i Sædding/Ådalen koordineres og optimeres, så den ikke falder mellem flere stole. 2. Esbjerg Kommunes tilbud vedrørende alkoholforebyggelse og -behandling bliver mere synlige for borgere i Sædding/Ådalen og for medarbejdere ved Esbjerg Kommune. 3. Borgere bosat i Sædding/Ådalen får et sammenhængende, kontinuerligt og socialt støttende tilbud i hverdagen. 4. Samarbejdet mellem forældre, skole, daginstitutioner, klubber og dagplejemødre i Sædding/Ådalen koordineres og optimeres. 5. Den tværgående, koordinerede og tidlige indsats på alkoholområdet på tværs af fagområder og forvaltninger i Esbjerg Kommune samt mellem Esbjerg Kommune og eksterne aktører optimeres. 6. Frontpersonale ved Esbjerg Kommune opkvalificeres vedrørende muligheder for alkoholforebyggelse og -behandling i Esbjerg Kommune, så de har fokus på det alkoholforebyggende aspekt og bliver i stand til at opspore borgere med alkoholrelaterede problemer og italesætte dem.

18 Titel: Pensionat Stormly, 110 bosted. Formål: Formålet er at tilbyde døgnophold til kvinder med bl.a. alkoholproblemer. Målgruppe: Målgruppen er kvinder med sociale, psykiske og alkoholrelaterede problemer. Ansvarlig(e): Pensionatets bestyrelse og forstander. Beskrivelse: Når en kvinde tager imod tilbuddet om et ophold på pensionatet, udarbejdes der en handleplan for opholdet. I løbet af opholdet tilbydes samtaler og rådgivning, og der henvises til alkoholbehandlingssteder. Effekt (forventet): Den forventede effekt er, at kvinderne får en bedre livskvalitet.

19 Titel: Bostøtten, Esbjerg. Formål: Formålet er at yde en social og sundhedsfaglig indsats i Bostøttens brugeres hverdagsliv med henblik på at styrke livskvalitet og understøtte en proces mod at blive mere selvhjulpne. Målgruppe: Målgruppen er sindslidende misbrugere samt social udsatte generelt. Ansvarlig(e): Bostøtteteam 1 & 2. Beskrivelse: Bostøttens medarbejderne er terapeutisk uddannede og tilbyder samtaler, støtte og vejledning inden for en ramme af kognitive strategier. Personalet er underlagt supervision fra Misbrugspsykiatrien i Region Midt og udarbejder handleplaner i forbindelse med relationsarbejdet. Bostøttens sundhedsfaglige koordinator kan efter lægelig ordination foranledige ambulant afrusning under en bostøtteindsats eller afrusning under ophold på Refugium primært for sindslidende misbrugere. Effekt (forventet): Den forventede effekt er, at brugerne oplever mindre afmagt og mere livskvalitet i hverdagen, samt at de bliver mere selvhjulpne.

20 Titel: Ungehuset 3D. Formål: Formålet er, at unge, der har et forbrug/misbrug af euforiserende stoffer eller misbrugsrelaterede problemer, støttes og hjælpes til at blive inkluderet i almindelige sociale fællesskaber i nærmiljøet, at etablere et samarbejde med andre sektorer og afdelinger med henblik på at reducere kriminalitet og forebygge og behandle misbrugsproblemer, og at etablere tilbud til unge med misbrug, der er omfattet af behandlingsgarantien. Målgruppe: Målgruppen er årige, som som har et forbrug/misbrug af euforiserende stoffer eller har haft et misbrug, men har brug for støtte til at forblive ude af stofferne. Ansvarlige(e): Ungehuset 3Ds ledelse. Beskrivelse: 3D er Esbjerg Kommunes Ungecenters tilbud til unge om rådgivning og behandling i forbindelse med misbrug og eventuelle relaterede problemstillinger. Tilbuddet er tilknyttet Ungecentrets Ungehus. Tilbuddet omfatter udredning, individuel behandling, gruppebehandling og diverse aktiviteter i og udenfor huset. 3D lægger vægt på, at rådgivningen og behandlingen tager udgangspunkt i emner, der er vigtige for den enkelte, og ligeledes tilrettelægges arbejdet efter den unges behov. I 3D er der ansat pædagoger, som alle har relevante efteruddannelser og kurser. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at unge, som har et forbrug/misbrug af euforiserende stoffer, støttes og hjælpes ud af misbruget, og at unge, som har haft et misbrug, modtager støtte til at forblive stoffri.

21 Titel: Ungecenter Ribegade. Formål: Formålet er at yde en målrettet og konsekvent indsats over for unge med misbrug og dom samt støtte den unge til at komme videre med sit liv. Målgruppe: Målgruppen er unge i alderen år med svære personlige, sociale og adfærdsmæssige problemer (målgruppe 4, jf. Servicekataloget), herunder unge med en dom eller misbrug. Ansvarlig(e): Ungecenter Ribegades ledelse. Beskrivelse: Ungecenter Ribegade er et døgntilbud til unge med dom og misbrug og er et forsøgsprojekt. Der er iværksat en proces, der skal afklare projektets fremtidige status med forventet afslutning i juni Ungecenter Ribegade tilbyder i projektperioden akut observation og behandling og kan anvendes i forbindelse med alternativ afsoning ved domsvilkår. Sidstnævnte sker i samarbejde med Kriminalitetsteamet, 3D og hjemtagelseskonsulenterne. Det pædagogiske arbejde er centret om at skabe struktur og forudsigelighed, og personalet forestår såvel støtte som kontrol. Der arbejdes ud fra en grundstruktur, som tager afsæt i den unge, den unges specifikke baggrund, problematikker og ressourcer. For unge med dom indgår grundstrukturen i kontrakten, der udfærdiges mellem den unge, Kriminalitetsteamet og nærværende tilbud. Døgntilbuddet har et tæt samarbejde forældremyndighedsindehaveren til den unge. Hverdagen er bygget op omkring faste rutiner, herunder arbejde/undervisning, træning og fysisk aktivitet og deltagelse i huslige aktiviteter. Juni Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at den enkelte ung modtager et målrettet og konsekvent tilbud samt støtte til at komme videre ud af misbrug og kriminalitet.

22 Titel: Center for misbrug. Formål: Formålet er at tilbyde rådgivning og behandling til misbrugere over 18 år og deres pårørende. Målgruppe: Center for misbrugs målgruppe er socialt og psykisk medtagne personer, herunder specielt personer med symptomer som stofmisbrug og kriminalitet og deres pårørende. Ansvarlig(e): Der er sammensat tværfaglige teams i Center for Misbrug. Center for misbrug danner rammen om andre selvstændige afdelinger, fx Dagcentret for misbrug og Værestedet. Ydermere er Center for misbrug opdelt i en stoffri afdeling, som varetager motivationsbehandling og dag- og døgnbehandling samt en ambulant afdeling, substitutionsafdeling, med klinik til udlevering af substitutionsmedicin. Centret har målrettet sin virksomhed i forhold til rådgivning, medicinsk behandling, dag- og døgnbehandlingstilbud samt aktivitets- og samværstilbud. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at Center for misbrugs brugere hjælpes ud af deres misbrug og til at fungere i samfundet.

23 Titel: Familieambulatoriet på Sydvestjysk Sygehus for sårbare gravide kvinder. Formål: Formålet er at skabe de bedst mulige forhold for barnet under de givne omstændigheder gennem den tværfaglige koordinerende indsats omkring den sårbare gravide kvinde. Målgruppe: Målgruppen er sårbare gravide, herunder kvinder med overforbrug af medicin og alkohol. Familieambulatoriets indsats fokuserer på barnets tarv. Ansvarlig(e): Familieambulatoriet, Sydvestjysk Sygehus. Beskrivelse: Der ydes en særlig svangreomsorg, der indebærer tættere opfølgning under graviditeteten, iværksættelse af behandling under graviditeten samt opfølgning efter fødslen. Familieambulatoriet har et tæt samarbejde med praktiserende læger, kommunale forvaltninger, og andre, der varetager opgaver i forhold til gravide, børn og børnefamilier. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at alkoholrelaterede medfødte skader og sygdomme forebygges og behandles.

24 Titel: Alkoholbehandlingen, Esbjerg. Formål: Formålet er at tilbyde ambulant alkoholbehandling til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende. Målgruppe: Målgruppen er borgere over 18 år med alkoholproblemer samt pårørende til borgere med alkoholproblemer. Ansvarlig(e): Alkoholbehandlingen, Esbjerg. Beskrivelse: Der ydes ambulant afrusning, medicinsk behandling, samtalebehandling på individ-, par-,familie- og gruppeniveau. Borgere kan endvidere henvises fra Alkoholbehandlingen til døgnbehandling samt støtte/omsorgsbehandling. Effekt (forventet): Den forventede effekt er, at borgerne overholder genstandsgrænserne fastsat af Sundhedsstyrelsen eller opnår komplet alkoholafholdenhed.

25 Titel: Skjoldbo, Esbjerg. Formål: Formålet er at tilbyde socialfaglig støtte og omsorg i forhold til alkoholmisbrug og blandingsmisbrug. Målgruppe: Målgruppen er borgere med alkoholproblemer og problemer med blandingsmisbrug, fx alkohol og hash. Ansvarlig(e): Skjoldbo, Esbjerg. Beskrivelse: Under opholdet på Skjoldbo tilbydes antabusstøtte, motiverende samtaler, økonomisk rådgivning og frivillig administration. Endvidere er der mulighed for aktivering, fritidstilbud, madordning og netværksrådslagning. Effekt (forventet): Den forventede effekt er, at borgeren opnår kontrol over misbruget og privatøkonomien, samt at borgeren derfor kan genindflytte i egen lejlighed, kan flytte ind i ny lejlighed eller blive viderevisiteret til døgnbehandling.

26 Titel: Det Alternative Plejehjem. Formål: Formålet er at tilbyde længerevarende døgnophold til borgere, der på grund af mange års misbrug og deraf følgende svækket helbred og lignende, har brug for pleje og omsorg. Målgruppe: Målgruppen er borgere, der efter en lang misbrugskarriere har pådraget sig helbredsskader og udviser en adfærd, der gør det svært at placere dem i varige botilbud i andre sammenhænge. Ansvarlig(e): Forsorgshjemmet, Esbjerg. Beskrivelse: Tilbuddet søges indrettet således, at brugerne dels får tilgodeset grundlæggende behov og dels mere individuelle pleje- og omsorgsbehov. Effekt (forventet): Den forventede effekt er, at borgernes fysiske og psykiske tilstand stabiliseres og forbedres.

27 Titel: Indsats i forhold til unges indlæggelser på Sydvestjysk sygehus på grund af forgiftninger. Formål: Formålet er at få kontakt til den unge og dennes familie for gennem rådgivning og kontakt at forebygge gentagne forgiftninger. Målgruppe: Målgruppen er unge og deres forældre. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse ved Gadeteamet. Beskrivelse: Når skadestuen, Børneafdelingen og Medicinsk afdeling på Sydvestjysk Sygehus får indlagt unge med forgiftning grundet indtagelse af alkohol, medicin eller illegale stoffer, tilbyder sygehusets personale den unge og dennes forældre at formidle en uforpligtende kontakt til Gadeteamet. Hovedparten tager imod tilbuddet, der indebærer samtaler, rådgivning og lignende. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at gentagne indlæggelser på grund af forgiftning forebygges.

28 Titel: Opsøgende indsats i Esbjerg kommune ved Gadeteamet. Formål: Formålet er, at få kontakt til unge, som udviser bekymrende negativ adfærd, og unge, som "normalsystemet" ikke kan rumme og/eller har mistet kontakten til. Målgruppe: Målgruppen er unge med bekymerende adfærd og deres forældre. Ansvarlig(e): SSP & Forebyggelse ved Gadeteamet. Beskrivelse: Ved opsøgende gadeplansarbejde og kontakter i det meget store tværfaglige SSPnetværk tages der kontakt til de bekymringsværdige unge. Når det lykkes at få kontakt, vil Gadeteamet forsøge at fastholde denne og gennem samvær, rådgivning og vejledning støtte den unge til en mindre bekymrende og risikabel tilværelse. Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at de unge hjælpes tilbage i "normalsystemet" i størst mulig omfang.

29 Titel: Bevillingsnævnet. Formål: Esbjerg Kommune har nedsat et bevillingsnævn, som i henhold til Restaurationslovens 10, stk. 2 skal træffe afgørelse om alkoholbevillinger og meddele derom på vegne af byrådet og efter forhandling med politiet. Målgruppe: Målgruppen er repræsentanter for restauranter, hoteller, barer og lignende samt foreninger, klubber og selskaber, der ønsker at servere alkohol. Ansvarlig(e): Bevillingsnævnet består af politidirektøren samt seks medlemmer valgt af byrådet. Der er tradition for, at der blandt de byrådsudpegede medlemmer er en repræsentant fra arbejdsgiversiden og en repræsentant fra arbejdstagersiden inden for hotel- og restaurationsområdet. Bevillingsnævnets funktionsperiode følger den kommunale valgperiode. Beskrivelse: De opgaver, som er henlagt til Bevillingsnævnet, er: Meddelese af alkoholbevillinger Meddelelse af bestyrergodkendelser Meddelelse af tilladelser til udvidet åbningstid (nattilladelse) Bestyrelsesændringer Fastsættelse af gebyr for ikke-gevinstgivende spilleautomater. Bevillingsnævnet bestemmer, hvilke restaurationsvirksomheder, der må servere alkohol og holde åbent længere end til klokken 2 om natten. Er der ansat en bestyrer på restaurationsvirksomheden, skal vedkommende være godkendt af Bevillingsnævnet. Tilladelse til at holde åbent i tidsrummet fra kl. 2 til kl. 5 vil der sædvanligvis være knyttet forskellige betingelser. Ansøgning om alkoholbevilling indleveres til politiet, som sørger for den fornødne vejledning, bl.a. med hensyn til udfyldning af ansøgningsmateriale. De ansøgninger, som Bevillingsnævnet skal afgøre, oversendes af politiet til Byrådssekretariatet (Bevillingsnævnets sekretariat), efter at der er indhentet relevante oplysninger. Bevillingsnævnets sekretariat forbereder sagens behandling og udarbejder dagsorden for nævnets møder. Det er politiet, der udsteder næringsbrev samt meddeler tilladelse til at udskænke alkohol ved enkeltstående arrangementer (lejlighedsbevilling). Politiet kan meddele midlertidige tilladelser og godkendelser, når ansøgninger om alkoholbevilling m.v. er indgivet, og det er overvejende sandsynligt, at ansøgningen vil blive imødekommet.

30 Mål eller effekt (forventet): Den forventede effekt er, at Bevillingsnævnet varetager dets opgaver under hensyntagen til samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn.

Kategori: Forebyggelse Tidlig opsporing Behandling Støtte/Omsorg

Kategori: Forebyggelse Tidlig opsporing Behandling Støtte/Omsorg Bilag til Esbjerg Kommunes alkoholpolitiske handleplan 2010-2013 Eksisterende indsatser på alkoholområdet Titel: Uge 40-kampagnerne. Formål: Formålet med Uge 40-kampagnerne er at bidrage til forebyggelsen

Læs mere

Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer

Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer : rundniveau, : dviklingsniveau. Status for anbefalingen i Solrød Kommune: Farven grøn betyder, at kommunen lever op til anbefalingen. Farven gul betyder, at

Læs mere

Alkoholpolitisk Handleplan 2010 2014 Statusredegørelse 2012

Alkoholpolitisk Handleplan 2010 2014 Statusredegørelse 2012 1. Organisering af det alkoholpolitiske forebyggelsesarbejde At forebyggelsesarbejdet på alkoholområdet organiseres systematisk og forankres politisk og ledelsesmæssigt så det kan gøre en forskel. 1a.

Læs mere

Esbjerg Kommunes alkoholpolitiske handleplan 2011-2014 er udarbejdet i samarbejde mellem repræsentanter fra:

Esbjerg Kommunes alkoholpolitiske handleplan 2011-2014 er udarbejdet i samarbejde mellem repræsentanter fra: Alkoholpolitisk handleplan 2011-2014 1. udgave 2010. Esbjerg Kommunes alkoholpolitiske handleplan 2011-2014 er udarbejdet i samarbejde mellem repræsentanter fra: Borger & Arbejdsmarked Børn & Kultur Sundhed

Læs mere

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv med overskud til også at være noget

Læs mere

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi

Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Varde Kommunes Rusmiddelstrategi Indledning Varde Kommune ønsker med denne Rusmiddelstrategi at sætte fokus på brug og misbrug af både alkohol og illegale rusmidler. Brug og misbrug af alkohol og illegale

Læs mere

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING

UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING UNGE OG ALKOHOL ANSVARLIG UDSKÆNKNING Der er et stigende fokus på unge og alkohol, både i medierne, blandt forældre og blandt unge selv. Mange mener, at unge drikker for meget. Blandt forældre til unge

Læs mere

Restaurationsplan for Svendborg Kommune

Restaurationsplan for Svendborg Kommune Restaurationsplan for Svendborg Kommune Indhold Forord 3 Målsætning 3 Hvordan søger man en bevilling 4 Hvem behandler ansøgningen 5 Hvad lægger bevillingsnævnet vægt på 6 Hvornår skal man have bevilling

Læs mere

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Forord Den sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet skal ses som en del af kommunens sammenhængende børne- og ungepolitikpolitik.

Læs mere

Kolding Misbrugscenter

Kolding Misbrugscenter 1 Årsrapport for tilsyn 2012 Voksenområdet Kolding Misbrugscenter Oplysninger om tilbuddet Tilbudets navn: Kolding Misbrugscenter Tilbudstype: SEL. 101. Misbrugscentret yder dagbehandling til alkohol-og

Læs mere

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service.

For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Kvalitetsstandard For social behandling af stofmisbrugere efter 101 i Lov om Social Service. Voksen- og Sundhedsservice Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse. Organisering...3 De opgaver der udføres på stofmisbrugs-behandlingsområdet...3

Læs mere

Alkoholpolitik for Køge Kommune. Borgere og ansatte

Alkoholpolitik for Køge Kommune. Borgere og ansatte Alkoholpolitik for Køge Kommune Borgere og ansatte Alkoholpolitik for Køge Kommune Indledning Med strukturreformen i 2007 fik kommunerne ansvaret for den vederlagsfri alkoholbehandling og -rådgivning.

Læs mere

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Baggrund side 3 Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4 Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 Folkeskolen side 6 Ungdomsuddannelserne side

Læs mere

1 of 14. Alkoholpolitik for. Syddjurs Kommune

1 of 14. Alkoholpolitik for. Syddjurs Kommune 1 of 14 Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 1 2 of 14 Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste

Læs mere

Handleplan 1: Udvidelse af det nuværende alkoholkoordinationsudvalg til også at dække rusmidler ifht. unge

Handleplan 1: Udvidelse af det nuværende alkoholkoordinationsudvalg til også at dække rusmidler ifht. unge Handleplaner til Alkoholpolitisk strategi Med udgangspunkt i den Alkoholpolitiske strategi er udarbejdet en række forslag til konkrete handleplaner, der forankres fælles på tværs af alle direktørområder

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014

Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 Servicedeklarationer for tilbud til udsatte borgere Godkendt i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. oktober 2014 1 Servicedeklaration Rusmiddelcenter Viborg - Alkoholbehandlingen Tilbuddets navn og

Læs mere

Forslag til styrkelse af den forebyggende indsats over for misbrug og kriminalitet blandt unge

Forslag til styrkelse af den forebyggende indsats over for misbrug og kriminalitet blandt unge Forslag til styrkelse af den forebyggende indsats over for misbrug og kriminalitet blandt unge Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2014 at afsætte 1,0 mio. kr. i 2014

Læs mere

Svar på 10 dages forespørgsel om kvinder og mænd i krise i Aarhus Kommune

Svar på 10 dages forespørgsel om kvinder og mænd i krise i Aarhus Kommune Svar på 10 dages forespørgsel om kvinder og mænd i krise i Aarhus Kommune Side 1 af 6 Venstre har fremsat en 10-dages forespørgsel om kvinder og mænd i krise i Aarhus Kommune. Dette notat indeholder svar

Læs mere

Delmål / middel Status Fremtidige indsatser

Delmål / middel Status Fremtidige indsatser Strategiens overordnede mål Delmål / middel Status Fremtidige indsatser Visionen fra Strategi for mere sundhed og mindre misbrug: I Odense er der et godt børne- og ungdomsliv uden alkohol og stoffer. Vi

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne dækker ydelsen? Overordnet formål med indsatsen: 85 og 107 i

Læs mere

metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen

metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen 1 Model for døgnbehandling af gravide kvinder med rusmiddelproblemer som grundlag for metode- og kompetenceudvikling og forankring af indsatsen Følgende modelbeskrivelse er primært baseret på materiale

Læs mere

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej

Beboermappe. - til dig som bor på Næstvedvej Beboermappe - til dig som bor på Næstvedvej Indhold Næstvedvej... 3 Vores kerneydelser... 4 Info mappe... 4 Forventninger til dig, der bor på Næstvedvej... 4 Morgenmad og frokost... 6 Husregler... 7 Type

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Projekter på tværs i kommunen erfaringer fra Bornholm

Projekter på tværs i kommunen erfaringer fra Bornholm Projekter på tværs i kommunen erfaringer fra Bornholm Alkoholforebyggelse i kommunen Temadag, 27. oktober 2010 Nationalmuseet Disposition Alkoholpolitiske målsætninger på Bornholm 3 eksempler på tværgående

Læs mere

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune:

Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: Den faglige tilgang og de konkrete tilbud Indledning Center for Socialpsykiatri (CfS) arbejder ud fra nedenstående faglige rehabiliterings-tilgang: Psykosocial

Læs mere

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune

Alkoholpolitik for Syddjurs Kommune Borgere og ansatte 2014-2018 2 Forord Syddjurs Kommune skal være den kommune i Danmark, der giver borgerne de bedste muligheder for at leve et godt, sundt og langt liv med overskud til også at være noget

Læs mere

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Baggrund side 3 Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4 Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 Folkeskolen side 6 Ungdomsuddannelserne side

Læs mere

Indsatser mod misbrug til unge og voksne

Indsatser mod misbrug til unge og voksne Temaoplæg Udvalget for Velfærd Sundhed Indsatser mod misbrug til unge og voksne Kristian Jepsen, Center for Socialt Udsatte - CSU & John Voigt Jensen, Ungecentret 28.1.2015 1 Indsatser mod misbrug til

Læs mere

Servicedeklaration for Hanne Mariehjemmet Kvindely 2015

Servicedeklaration for Hanne Mariehjemmet Kvindely 2015 Servicedeklaration for Hanne Mariehjemmet Kvindely 2015 Praktiske oplysninger Ringstedvej 57-59, 4000 Roskilde Tlf. 46 32 19 92 Hjemmeside: www.mariehjem.dk E-mail: hanne@mariehjem.dk Indledning Hanne

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

Godkendt af Byrådet i Favrskov Kommune 26. august 2014.

Godkendt af Byrådet i Favrskov Kommune 26. august 2014. 1 1. Indledning... 3 2. Opgaver som udføres på stofmisbrugsområdet... 3 3. Målgruppe... 3 4. Overordnede mål for indsatsen... 3 5. Visitationsprocedure... 4 6. Behandlingstilbud... 4 7. Behandlingsgaranti...

Læs mere

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug Indledning...2 Målgruppe...2 Formål og værdigrundlag...2 Tilbuddets indhold...3 1. Misbrugsrådgivning...3 2. Stofbehandling...3 3. Efterværn...5 Øvrige forhold...5 Behandlingsgaranti...5 Frit valg...5

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

PROBLEMER MED ALKOHOL. Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien

PROBLEMER MED ALKOHOL. Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien PROBLEMER MED ALKOHOL Problemer med alkohol? I Stevns Kommune er der hjælp at hente til hele familien HVOR KAN DU/I FÅ HJÆLP? For alle tilbud om ambulant alkoholbehandling for dig selv, en pårørende eller

Læs mere

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer

Alkoholbehandlingens. tilbud. - til alle der er berørt af alkoholproblemer Alkohols tilbud - til alle der er berørt af alkoholproblemer INDHOLDSFORTEGNELSE Alkohol i Holstebro Lemvig Struer....... 3 Tilbuddene er gratis................................. 3 Kontakt............................................3

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

KRAM screeninger med fokus på Alkoholscreening. Jf. anbefalingerne i Den Danske Kvalitets Model(DDKM) skal patienters behov

KRAM screeninger med fokus på Alkoholscreening. Jf. anbefalingerne i Den Danske Kvalitets Model(DDKM) skal patienters behov KRAM screeninger med fokus på Alkoholscreening Jf. anbefalingerne i Den Danske Kvalitets Model(DDKM) skal patienters behov for: Forebyggelse og sundhedsfremme (Standard 2.16.2) vurderes i jf: Patienters

Læs mere

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101

Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Kvalitetsstandarder for alkohol- og stofmisbrugsbehandling efter Sundhedsloven 141, Sundhedsloven 142 og Serviceloven 101 Introduktion Greve Kommune skal tilbyde gratis alkoholbehandling til alle greveborgere

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Politik for socialt udsatte borgere i Svendborg Kommune

Politik for socialt udsatte borgere i Svendborg Kommune Politik for socialt udsatte borgere Politik for socialt udsatte borgere Indhold Indledning 3-4 Grundprincipper 5-6 God sagsbehandling 7-8 Samspil mellem systemer 9-10 Bosætning 11-12 Forebyggelse og behandling

Læs mere

INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE

INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse. Kvalitetsstandard for alkoholområdet i Næstved Kommune... 3 Ambulant alkoholbehandling... 6 Indsats 1: Informationssamtale....

Læs mere

Restaurationsplan. for Slagelse Kommune

Restaurationsplan. for Slagelse Kommune Restaurationsplan for Slagelse Kommune dtaget af e v r e n e n la p s n Restauratio bruar 2013. fe. 5 2 n e d t e d Byrå 1 Indholdsfortegnelse 1. Forord................................................

Læs mere

Unge under 16 må ikke købe øl og vin det gælder altså 8. klasse og de fleste 9. klasses elever

Unge under 16 må ikke købe øl og vin det gælder altså 8. klasse og de fleste 9. klasses elever Alkohol, tobak, stoffer Fakta om problemet Unge, der starter tidligt med at drikke, har relativt flere konflikter med venner og forældre, involveres i flere slagsmål, kommer ud for uønsket og usikker sex

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00

Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune. Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Botilbuddet Skovsbovej, Svendborg Kommune Mandag den 22. februar 2010 fra kl. 09.00 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Botilbuddet Skovsbovej.

Læs mere

Juni 2012. Vejledende retningslinjer for eksterne elevfester med alkohol

Juni 2012. Vejledende retningslinjer for eksterne elevfester med alkohol Juni 2012 Vejledende retningslinjer for eksterne elevfester med alkohol Indhold Alkohol, tobak, stoffer Fakta om problemet... 3 Har efterskolerne en udfordring?... 3 Hvad siger loven... 3 Elevfester med

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

UDKAST. Restaurationsplan. for. Ringsted Kommune

UDKAST. Restaurationsplan. for. Ringsted Kommune UDKAST Restaurationsplan for Ringsted Kommune 1. Indledning For at kunne servere stærke drikke skal man have en alkoholbevilling. Denne Restaurationsplan fastsætter de overordnede vejledende retningslinjer

Læs mere

Kvalitetsstandard. for. 109 i Lov om Social Service om krisecentertilbud til kvinder

Kvalitetsstandard. for. 109 i Lov om Social Service om krisecentertilbud til kvinder VOKSEN OG SUNDHED Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax: 76 29 38 78 voksenogsundhed@horsens.dk www. horsens.dk Dato: 26. maj 2009 KL-emnenr.:

Læs mere

INDSATSKATALOG FOR Rådgivning for Stofmisbrugere i NÆSTVED KOMMUNE

INDSATSKATALOG FOR Rådgivning for Stofmisbrugere i NÆSTVED KOMMUNE INDSATSKATALOG FOR Rådgivning for Stofmisbrugere i NÆSTVED KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse. Kvalitetsstandard for stofmisbrugsområdet i Næstved Kommune... 3 Lovgrundlag for kvalitetsstandarden... 3 Ambulant

Læs mere

Kvalitetsstandard for kvindekrisecentre efter 109 i Lov om Social Service i Horsens Kommune

Kvalitetsstandard for kvindekrisecentre efter 109 i Lov om Social Service i Horsens Kommune Sundhed og Socialservice Handicap, Psykiatri, Socialt Udsatte Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 sundhedogsocialservice@horsens.dk www.horsenskom.dk Sagsnr: 2012-010002 CHK/SR 13. september

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30

Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune. Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Højslev Ældrecenter, Skive Kommune Onsdag den 16. maj 2012 fra kl. 11.30 Indledning Vi har på vegne af Skive Kommune aflagt tilsynsbesøg på Højslev Ældrecenter. Generelt

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Aalborg Kommunes. Rusmiddelpolitik

Aalborg Kommunes. Rusmiddelpolitik Aalborg Kommunes Rusmiddelpolitik Indholdsfortegnelse Forord side 3 Indledning til politikken side 4 Alkohol og andre rusmidler i tal side 6 Aalborg Kommunes rolle på rusmiddelområdet side 8 Visioner side

Læs mere

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug for voksne efter 101 i lov om social service. 2011-12

Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug for voksne efter 101 i lov om social service. 2011-12 Furesø Kommune Center for Social og Sundhed Voksen Handicap Kvalitetsstandard for social behandling af stofmisbrug for voksne efter 101 i lov om social service. 2011-12 Kvalitetsstandard for social behandling

Læs mere

Indhold. Introduktion 3 Baggrund 3 Vision 6 Mål 6 Tværgående indsatsområder 7 Afslutning 10. Vedtaget i Byrådet XX.XX. 2013

Indhold. Introduktion 3 Baggrund 3 Vision 6 Mål 6 Tværgående indsatsområder 7 Afslutning 10. Vedtaget i Byrådet XX.XX. 2013 Alkoholpolitisk handleplan 2013-2017 Indhold Introduktion 3 Baggrund 3 Vision 6 Mål 6 Tværgående indsatsområder 7 Afslutning 10 Vedtaget i Byrådet XX.XX. 2013 Illustrationer: Pia Thaulov 2 Alkoholpolitisk

Læs mere

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby.

Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. Punkt 3. Øget social- og uddannelsesmæssig indsats for udsatte unge over 18 år i Nørresundby. 2013-49283. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At

Læs mere

Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Stofpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes stofpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens institutioner.

Læs mere

INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE. Oktober 2013

INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE. Oktober 2013 INDSATSKATALOG FOR ALKOHOLOMRÅDET i NÆSTVED KOMMUNE Oktober 2013 Kvalitetsstandard for alkoholområdet i Næstved Kommune Lovgrundlag for kvalitetsstandarden Kvalitetsstandard for behandling for alkoholmisbrug

Læs mere

Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009

Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009 Alkoholpolitik Godkendt af Kommunalbestyrelsen den 28. maj 2009 Indledning Med strukturreformen i 2007 fik kommunerne det samlede ansvar for den vederlagsfri alkoholbehandling og -rådgivning og den borgerrettede

Læs mere

1 of 17 L Æ S E P L A N. SSP Rosenholmvej 1, 8543 Hornslet

1 of 17 L Æ S E P L A N. SSP Rosenholmvej 1, 8543 Hornslet 1 of 17 L Æ S E P L A N 2 of 17 Indholdsfortegnelse Indledning side 1 0. klasse side 3 1. klasse side 4 2. klasse side 5 3. klasse side 6 4. klasse side 7 5. klasse side 8 6. klasse side 9 7. klasse side

Læs mere

Forslag til Alkoholpolitik. - for sundhed og trivsel Juni 2012

Forslag til Alkoholpolitik. - for sundhed og trivsel Juni 2012 Forslag til Alkoholpolitik - for sundhed og trivsel Juni 2012 Alkoholpolitik Indledning I de senere år er der kommet mere og mere fokus på at iværksætte forebyggende indsatser over for danskernes forbrug

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008

Info-center om unge og misbrug. Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Info-center om unge og misbrug Projektbeskrivelse Den 20. oktober 2008 Indhold Baggrund... 4 Formål... 4 Målgruppe... 5 Unge med sociale problemer og et problematisk forbrug af rusmidler... 5 Målsætninger

Læs mere

Forankring i Faxe Kommune

Forankring i Faxe Kommune Forankring i Faxe Kommune Alkoholforebyggelse i kommunen Sundhedsstyrelsens slutkonference den 10. januar 2012 Ved borgmester Knud Erik Hansen, Faxe Kommune Hvad er status? Fakta om Faxe Kommune Overskridelse

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 Indledning Vi har på vegne af Næstved Kommune aflagt tilsynsbesøg på Symfonien. Generelt er formålet

Læs mere

TILBUD OG SAMARBEJDSPARTNERE TIL DE UDSATTE BORGERE TILBUD TIL VOKSNE OVER 18 ÅR

TILBUD OG SAMARBEJDSPARTNERE TIL DE UDSATTE BORGERE TILBUD TIL VOKSNE OVER 18 ÅR TILBUD OG SAMARBEJDSPARTNERE TIL DE UDSATTE BORGERE TILBUD TIL VOKSNE OVER 18 ÅR HVOR? FOR HVEM? HVILKET TILBUD? VISITATION? Psykiatrisk skadestue Gl. Vardevej 101 6715 Esbjerg N Tlf.: 7918 2962 Voksne

Læs mere

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

Unge-undersøgelse Alkohol, rygning og andre rusmidler. Spørgeskemaundersøgelse 7. 10. klasse

Unge-undersøgelse Alkohol, rygning og andre rusmidler. Spørgeskemaundersøgelse 7. 10. klasse Unge-undersøgelse Alkohol, rygning og andre rusmidler Spørgeskemaundersøgelse 7. 10. klasse Langeland Kommune foråret 2011 - 1 - Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for undersøgelsen...- 2-2. Sammenligning

Læs mere

Alkoholforebyggelse i et bredt samarbejde

Alkoholforebyggelse i et bredt samarbejde Alkoholforebyggelse i et bredt samarbejde Hvorfor Hvordan Hvad har vi fået ud af det? Afslutningskonference Projekt Alkoholforebyggelse i kommunen København, Januar 2012 Winni Grosbøll, Borgmester, Bornholms

Læs mere

Syddjurs Kommune SSP Læseplan

Syddjurs Kommune SSP Læseplan Bilag 4. Syddjurs Kommune SSP Læseplan Indhold: Indledning side 2 0. klasse / Børnehaveklassen side 3 1. klasse side 4 2. klasse side 5 3. klasse side 6 4. klasse side 7 5. klasse side 8 6. klasse side

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn Den 12. maj 2012. Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Tilbudstype og form Adresse Telefonnummer E-mail adresse

Læs mere

Vedligeholdelsestræning og genoptræning

Vedligeholdelsestræning og genoptræning Vedligeholdelsestræning og genoptræning Lov om Social Service 86 Kvalitetsstandard Godkendt af Byrådet den 18. december 2008 Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

Kapitel 1. Kort og godt

Kapitel 1. Kort og godt Kapitel 1. Kort og godt 1.1 Ideen bag rusmiddelundersøgelserne En væsentlig grund til, at det er interessant at beskæftige sig med børn og unges brug af rusmidler, er, at det er her, det starter. Det betyder,

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug

X Tidlig opsporing af skadeligt alkoholforbrug Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: En vej væk fra misbrug - arbejdsmarkedsrettet sundhedsindsats 2. Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper Indsats(er) der ansøges

Læs mere

Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby

Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Job og Social Service Journalnr. : 2007060956 Socialcenter Dato...: 15.06.2007 Servicedeklaration for Kvindehuset i Lyngby 1. Målgruppe og antal

Læs mere

Alkoholstrategi November Udgiver Herlev Kommune Herlev Bygade Herlev Tlf Design, prepress og tryk: Cool Gray

Alkoholstrategi November Udgiver Herlev Kommune Herlev Bygade Herlev Tlf Design, prepress og tryk: Cool Gray Alkoholstrategi Alkoholstrategi November 2010 Udgiver Herlev Kommune Herlev Bygade 90 2730 Herlev Tlf. 4452 7000 www.herlev.dk Design, prepress og tryk: Cool Gray HERLEV SIGER NEJ TAK TIL ALKOHOL......

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Servicekvalitet 9.2.7

Servicekvalitet 9.2.7 Servicekvalitet 9.2.7 Relevant servicemål Ansvarlig afdeling Alkoholforebyggelse 9.2 Sundhed Myndighed: Social- og sundhedscenter Holbæk Leverandører: Alle kommunens afdelinger Værdi og målsætninger Fremme

Læs mere

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier

Aftale om sårbare gravide og sårbare familier Aftale om sårbare gravide og sårbare familier I forhold til den sårbare gravide og den sårbare familie er der behov for et tæt samarbejde imellem sygehuse, almen praksis og kommuner, idet disse borgere

Læs mere

CENTER FOR AFHÆNGIGHED KVALITETSSTANDARDER

CENTER FOR AFHÆNGIGHED KVALITETSSTANDARDER CENTER FOR AFHÆNGIGHED KVALITETSSTANDARDER FOR MISBRUGSBEHANDLING - ALKOHOLBEHANDLING - BEHANDLING AF VOKSNE BØRN AF ALKOHOLIKERE - LÆGELIG BEHANDLING AF STOFMISBRUG - SOCIAL BEHANDLING AF STOFMISBRUG

Læs mere

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014

Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 2014 Opfølgning på drifts- og udviklingsaftale 014 Institution: Bo og beskæftigelsescentret Vejen. - Dagcentret Kærhøj - Værkstedet Elemegade - Vejen støttecenter - Nørregadehus 73 - Nørregadehus 75 Nr. Målsætning

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30

Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune. Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Ortved Plejecenter, Ringsted Kommune Tirsdag den 1.november 2011 fra kl. 13.30 Indledning Vi har på vegne af Ringsted Kommune aflagt tilsynsbesøg på Ortved Plejecenter.

Læs mere

- 1 - Sundhedspolitik. Forslag til Sundhedspolitik for Kerteminde Kommune. Forord

- 1 - Sundhedspolitik. Forslag til Sundhedspolitik for Kerteminde Kommune. Forord Forslag til Sundhedspolitik for Kerteminde Kommune. Forord Den følgende sundhedspolitik er et udtryk for det fremtidige sundhedsarbejde i Kerteminde Kommune. Politikken skal tydeliggøre, hvordan de overordnede

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013. Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger

TILSYNSRAPPORT. Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013. Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger TILSYNSRAPPORT Tilbud: Botilbuddet Kommandanthøjen 2013 Tilbuddets fysiske standard: Indhold i tilsyn Tilsynets kommentar: Anbefalinger at tilbuddets fysiske standard følger generelle normer for hygiejne

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald

Projektbeskrivelse: Ældres sundhed/forebyggelse af fald Notat Haderslev Kommune VS Stab Nørregade 41 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13.februar 2012 Sagsident: 10/13082 Sagsbehandler: Christian Métais Dir.

Læs mere

Alkoholforebyggelse på tværs i kommunen Proces og erfaring fra Bornholm

Alkoholforebyggelse på tværs i kommunen Proces og erfaring fra Bornholm Alkoholforebyggelse på tværs i kommunen Proces og erfaring fra Bornholm Nordisk Rusmiddelkonference, Tórshavn d. 24-26. august 2011 Janne Westerdahl, Bornholms Regionskommune Disposition Kort om Bornholm

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00

Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune. Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Gødvad Plejecenter, Silkeborg Kommune Tirsdag den 6. december 2011 fra kl. 10.00 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Gødvad Plejecenter.

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Indledning Sundhedsprofil for Region og Kommuner 2013 er den tredje sundhedsprofil udgivet af Forskningscenteret for Forebyggelse og Sundhed, Region

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken

Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune. Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Vordingborg Sociale Virksomhed Vordingborg Kommune Pakke og montage, Vordingborg og Præstø, Køkken og Kantine og Butikken Torsdag den 20. juni 2013 fra kl. 10 Indledning

Læs mere

St. Dannesbo, Bryllevej 20, 5250 Odense SV www.dannesbo.dk

St. Dannesbo, Bryllevej 20, 5250 Odense SV www.dannesbo.dk 1 St. Dannesbo, Bryllevej 20, 5250 Odense SV www.dannesbo.dk St. Dannesbo er forankret i Social- & Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommunes Socialcenter under omsorgsområdet Vi er et midlertidigt

Læs mere

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015 Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for og Arbejdsmarkedsområdet I tæt dialog med Center for Arbejdsmarked har Center for Sundhed udarbejdet udkast til en samlet udmøntningsplan - primært

Læs mere

Kvalitetsstandard for social og lægelig behandling af stofmisbrugere

Kvalitetsstandard for social og lægelig behandling af stofmisbrugere Kvalitetsstandard for social og lægelig behandling af stofmisbrugere Lovgrundlag Lov om Social Service 101: 101. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde behandling af stofmisbrugere. Stk. 2. Tilbud efter stk.

Læs mere