En sammenligning af driftsomkostningerne i den almene og private udlejningssektor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En sammenligning af driftsomkostningerne i den almene og private udlejningssektor"

Transkript

1 En sammenligning af driftsomkostningerne i den almene og private udlejningssektor bl danmarks almene boliger

2 1 1. Indledning og sammenfatning En analyse af driftsomkostningerne i hhv. den almene og private udlejningssektor viser, at de samlede driftsomkostninger er lidt højere i den private udlejningssektor end i den almene sektor. Driftsomkostninger omfatter udgifter til ejendomsskat, forsikring, administration, renhold, forsyning, tab på lejere og vedligeholdelse. I begge sektorer er der betydelige geografiske forskelle, således at omkostningerne er højest i hovedstadsområdet. En del af forklaringen skyldes et generelt højere lønniveau og grundværdier i hovedstadsområdet. Hvis man skal nærme sig en sammenligning af effektiviteten i de to sektorer, så giver det mest mening af at fokusere på udgifterne til administration og renhold. Her viser analysen, at der har været en markant forskellig udvikling gennem de seneste 1 år, hvilket fremgår af figur 1. Figur 1. Udgifter til administration og renhold i den almene og private udlejningssektor (kr. pr. m2) Almen Privat Kilde: AE pba. Landsbyggefonden og IPD I 21 var udgifterne til administration og renhold pr. kvadratmeter 3 pct. højere i den almene sektor end i den private udlejningssektor. I 211 er billedet derimod stik modsat, idet omkostningerne pr. kvadratmeter er 2 pct. lavere i den almene sektor. Der har således været tale om en noget lavere stigningstakt i disse udgifter i den almene sektor gennem de seneste 1 år. Sammenligningen af driftsudgifterne i den almene og den private udlejningssektor er foretaget af AE- rådet. Data for det private lejeboligmarked er leveret af IPD, der er en forkortelse af Investment Property Databank, som er et internationalt firma, der udarbejder performancetal for ejendomsbranchen. Data for den almene udlejningssektor er leveret af Landsbyggefonden.

3 2 2. Samlede driftsomkostninger De samlede driftsomkostninger pr. kvadratmeter i det almene boligbyggeri adskiller sig i 211 ikke væsentligt fra de det private udlejningsbyggeri. I gennemsnit udgør driftsomkostningerne således 411 kr. pr kvadratmeter i det almene og 43 kr. pr kvadratmeter i det private udlejningsbyggeri, jf. tabel 1. Udgifterne til administration udgør omtrent sammen andel af driftsomkostningerne i begge sektorer, mens andelen af udgifterne til renhold er 5 pct. lavere i den almene sektor. En sammenligning af de absolutte tal viser, at udgifterne til administration og renhold var henholdsvis 1 pct. og 3 pct. højere i den private udlejningssektor end i den almene sektor i 211. Tabel 1. Driftsomkostninger 211 Privat udlejning Almene boliger / m 2 Andel / m 2 Andel Ejendomsskat Forsikring Administration Renhold Forsyning Tab på lejere Løbende vedligehold Planlagt vedligehold Vedligehold i alt Driftsomkostning er, i alt Kilde: AE på baggrund af Landsbyggefonden og IPD Udgifterne til forsikring og tab på lejere udgør i begge sektorer kun et par procent af udgifterne. Sidstnævnte er lidt større i den almene sektor, hvilket utvivlsomt hænger sammen med, at der blandt beboerne en del socialt udsatte. Udgifterne til ejendomsskatter er omvendt noget højere i den private udlejningssektor, hvilket kan hænge sammen med mere attraktive placeringer og en koncentration af disse boliger omkring de store byer. Den tungeste udgiftspost i begge sektorer er vedligeholdelse. I den almene sektor udgør vedligeholdelsesomkostningerne 35 pct. af driftsomkostningerne, mens de i den private sektor udgør 31 pct. For begge sektorer finder AE- rådet ikke overraskende, at vedligeholdelsesomkostningerne er højere i ældre ejendomme. I den almene sektor bygget før 196 er det løbende og planlagte vedligehold 87 kr. pr. kvadratmeter større end gennemsnittet for hele den almene sektor.

4 3 3. Geografi Der er betydelige geografiske forskelle i driftsomkostningerne i både den almene og den private udlejningssektor. Dette er vist i tabel 2 herunder, hvor der er sat fokus på administration, renhold, vedligehold og forsyning. Der er således set bort fra posterne ejendomsskatter, forsikring og tab på lejere, som oplagt har indbygget geografisk spredning. Tabel 2. Omkostninger pr kvadratmeter fordelt på områder, 211 Almen Privat København Øvrige land København Øvrige land Administration Renhold Vedligehold Forsyning Samlede udgifter Kilde: AE pba. Landsbyggefonden og IPD Der er kun en beskeden geografisk spredning i administrationsomkostningerne både i den almene og private udlejningssektor. Derimod er der en ganske stor geografisk spredning i udgifterne til renhold i den almene sektor, hvorimod det er mere ensartet i den private udlejningssektor. Opgjort pr. lejemål er udgifterne til renhold således mellem kr. billigere pr. lejemålsenhed for afdelingerne på Bornholm, Fyn, Sydvestsjælland og i Jylland sammenlignet med København. En del af forklaringen på højere renholdelsesudgifter i hovedstaden kan være, at boligafdelingerne her typisk består af flere boliger end i provinsen. En tidligere analyse af renholdelsesudgifterne fra Landsbyggefondens har således vist, at renholdelsesudgifterne i etagebyggeri er højere desto større afdelingerne er, og at de i høj grad afhænger af byggeriarten. Herudover er der også en sammenhæng med de boligsociale opgaver, hvilket vises i en analyse i afsnit 5. En anden medvirkende forklaring på det højere omkostningsniveau i hovedstaden er utvivlsomt også det højere lønniveau her, hvilket især kan have betydning for posterne renhold og vedligeholdelse. 4. Renhold og administration Hvis man skal nærme sig et mål for effektivitet, så er det først og fremmest vigtigt at fokusere på udgifter, som boligorganisationen og den private udlejer reelt har en indflydelse på, og her er de mest oplagte kandidater som tidligere nævnt administration og renhold. Dernæst er det vigtigt at være opmærksom på, at forskelle i udgifter ikke nødvendigvis også betyder forskelle i effektivitet, da de statistiske tal ikke fortæller noget om den kvalitet, der ydes for pengene. Imidlertid har vi ikke et sæt indikatorer for kvaliteten, og derfor må analysen tage udgangspunkt i de registrerede udgifter.

5 4 Figur 2 herunder viser renholdelsesudgifterne. Det fremgår, at den almene sektor i 211 havde lavere udgifter til renhold end den private udlejningssektor. Dette skyldes især en noget lavere stigningstakt i den almene sektors renholdelsesudgifter gennem de seneste 1 år. Figur 2. Udviklingen i renholdelsesudgifter pr. m Almen Privat Kilde: AE pba. Landsbyggefonden og IPD Tilbage i 21 var udgifterne til renhold i den almene sektor således pct. højere pr kvadratmeter end i den private udlejningssektor, men allerede i 22 krydsede kurverne, og tendensen over de sidste 1 år er, at stigningstakten i renhold har været lavere i den almene sektor end i den private udlejningssektor. I 211 var udgifterne til renhold i den private udlejningssektor således 3 pct. højere end i den almene sektor. En lignende men ikke så markant udvikling er sket i forhold til administrationsbidraget. Her var udgifterne i den almene sektor også større end i den private udlejningssektor tilbage i 21, men en lavere stigningstakt i den almene sektor har ført til, at administrationsbidraget nu er højest i den private udlejningssektor. Dette fremgår af figur 3 nedenfor. For nærmere at belyse sammenhængen mellem antal lejemålsenheder og udgifterne til hhv. administration og renhold er der foretaget en sammenligning mellem de faktiske og såkaldte forventede udgifter for boligorganisationer med henholdsvis over og under 3 lejemålsenheder. I den forventede udgift er der korrigeret ud fra baggrundsvariable som geografi, beboersammensætning, byggeart m.v.

6 5 Figur 3. Udviklingen i administrationsudgifter pr. m Almen Privat Kilde: AE pba. Landsbyggefonden og IPD Som det fremgår af tabel 3 herunder, er der god overensstemmelse mellem det faktiske og forventede administrationsbidrag for både de store og små boligorganisationer. For renhold er mønstret imidlertid et andet, for her viser det sig, at boligorganisationer med mindre end 3 lejemålsenheder har lavere udgifter til renhold, end hvad man skulle forvente ud fra en teoretisk beregning. Tabel 3. Faktiske og forventede udgifter til administration og renhold i almen sektor (store og små boligorganisationer) Administration: Faktisk udgift < 3 lejemålsenheder > 3 lejemålsenheder kr. 3.7 kr. Forventet udgift Renhold: Faktisk udgift Forventet udgift Kilde: AE- rådet kr kr kr kr kr kr.

7 6 Det peger i retning af, at der er effektivitetsgevinster forbundet med driften af de små afdelinger, når skillelinjen er sat til 3 lejemålsenheder. Der skal foretages videre analyser, idet der for langt mindre og især spredte afdelinger må forventes at være den modsatte effekt. 5. Betydningen af sociale forpligtelser Når der foretages analyser af den almene sektors driftsomkostninger, så er det også vigtigt at være opmærksom på sektorens særlige boligsociale ansvar med at huse de mest udsatte og ressourcesvage befolkningsgrupper. Disse forpligtelser vil øge driftsomkostningerne på flere felter. For at belyse denne problemstilling er der foretaget en analyse af udgifterne til administration og renhold i afdelingerne med boligsociale helhedsplaner. En opgørelse af de såkaldte forventede udgifter til administration og renhold på baggrund af korrektioner ud fra baggrundsvariable som geografi, beboersammensætning, byggeart m.v. er sammenholdt med de faktiske udgifter. Som det fremgår af tabel 4 herunder, er de faktiske udgifter pr. lejemålsenhed til renhold i afdelinger med boligsociale projekter væsentlig højere end de forventede, nemlig 7. kr. pr. lejemål mod forventet 6.3 kr. altså en forskel på 1.1 kr. årligt. For administrationsudgifterne er mønstret anderledes, idet de faktiske udgifter svarer til de forventede, som i øvrigt svarer til gennemsnittet for hele den almene sektor. Dette afspejler uden tvivl, at der trods forskellige belastninger i de forskellige afdelingstyper ikke foretages sammen differentiering af administrationsbidraget, som opstår ved opgørelsen af udgifterne til renhold. Tabel 4. Udgifter til renhold og administration i afdelinger med boligsociale helhedsplaner Faktisk Forventet Renhold 7. kr. 6.3 kr. Administration 3.7 kr. 3.7 kr. Kilde: AE pba. Landsbyggefonden 6. Administrative forpligtelser De almene boligorganisationer er pålagt en række indberetningsforpligtigelser, som indebærer ekstra administrative omkostninger. Det drejer sig fx om indberetninger til Huslejeregistreret til brug for Udbetaling Danmark (UdK), regnskabsindberetninger til Landsbyggefonden m.v. Det kan altid diskuteres, om udgifterne til nogle af disse aktiviteter ikke har nogle afledte positive effekter også i forhold til den løbende drift, men det er også uomtvisteligt, at de fører til en del ekstraudgifter.

8 7 Det er kompliceret at opgøre disse udgiftsbelastninger, men Boligkontoret Danmark har på baggrund af deres interne registreringer stillet datamaterialet i tabel 5 til rådighed. Tabel 5. Udgiftsbelastninger af forskellige aktiviteter, kr. Aktivitet Styringsdialog Udbetaling Danmark Regnskabsindberetning Boligsocialt arbejde (ej indtægtsdækket) I alt Årlig omkostning pr. lejemål 13,7 14,,5 72,5 1,7 Kilde: Boligkontoret Danmark Det fremgår tydeligt, at de forskellige forpligtelser tilsammen udgør en ikke ubetydelig belastning af administrationsomkostningerne. På den baggrund er det interessant, at samtidig med, at flere af disse forpligtelser er blevet pålagt den almene sektor, har administrationsbidraget udviklet sig langsommere end i den private udlejningssektor og er nu i absolut størrelse lavere i den almene sektor end i den private udlejningssektor, jf. figur 2 ovenfor. 7. Afrunding Gennem årene er der foretaget flere analyser af driftsomkostningerne i den almene sektor, og mange af konklusionerne er velkendte. Eksempelvis de geografiske forskelle, forskellig udgiftsbelastning afhængig af afdelingstype, mønstre i henlæggelser i forhold til ældre ejendomme m.v. Derimod er det ganske overraskende, at den almene sektor i dag har lavere driftsudgifter end den private udlejningssektor. Selv med sammen effektivitet i de to sektorer skulle flere forhold ellers tale for, at udgiftsniveauet skulle være større i den almene sektor. For det første påhviler der den almene sektor en lang række boligsociale forpligtelser, som i sig selv kan trække visse af udgiftsposterne op. For det andet er der hele den institutionelle opbygning af den almene sektor med beboerdemokratiet som fundament og tætte relationer til kommunerne som arbejdsform. Det er store styrker ved netop den almene grundide, men disse institutionelle forpligtelser giver også ekstraudgifter, Og endelig for det tredje er der en række administrative procedurer, som den almene sektor er pålagt, og her kan nævnes indberetninger til Udbetaling Danmark, indberetninger af byggenøgletal, månedlig indberetning af tomme boliger, regnskabsindberetninger osv. osv. På den baggrund må analyserne give anledning til en vis stolthed i den almene sektor, men det må endelig ikke føre til en tilbagelænet stil. Tværtimod skal der dykkes endnu mere ned i tallene, så der hele tiden kan arbejdes for mere effektive løsninger.

ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER

ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER ANALYSE RENHOLDELSESUDGIFTER I DE ALMENE AFDELINGER FORORD Landsbyggefonden kan hermed præsentere resultaterne af fondens analyse af renholdelsesudgifterne i de almene afdelinger. Analysen er udtryk for,

Læs mere

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2018

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2018 STATISTIK Forord Udgiftsstatistikken for den almene boligsektor 2018 opgør de almene boligafdelingers faktiske afholdte udgifter i 2017 og budgetterede udgifter for 2018 baseret på oplysninger fra de almene

Læs mere

1/6. LANDSBYGGEFONDEN 18. marts 2019 Datagrundlag for Effektivitetstal

1/6. LANDSBYGGEFONDEN 18. marts 2019 Datagrundlag for Effektivitetstal LANDSBYGGEFONDEN 18. marts 2019 Datagrundlag for Effektivitetstal Regeringen, KL, og BL Danmarks Almene Boliger indgik i juni 2016 aftale om et nationalt effektiviseringsmåltal for den almene boligsektor.

Læs mere

STATISTIK. Husleje- og udgiftsstatistik 2014

STATISTIK. Husleje- og udgiftsstatistik 2014 STATISTIK - og udgiftsstatistik 2014 - og udgiftsstatistik 2014 Forord Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for 2014 samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2009

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2009 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK FORORD Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2008 og budgettal for.

Læs mere

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2017

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2017 STATISTIK Udgiftsstatistik 2017 Forord Udgiftsstatistikken for den almene boligsektor 2017 opgør de almene boligafdelingers faktiske afholdte udgifter i 2016 og budgetterede udgifter for 2017 baseret på

Læs mere

STATISTIK. Husleje- og udgiftsstatistik 2015

STATISTIK. Husleje- og udgiftsstatistik 2015 STATISTIK - og udgiftsstatistik - og udgiftsstatistik Forord Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2014 og

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2008

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2008 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK INDHOLD FORORD...2 DATAGRUNDLAG...3 HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK...5 DEL 1. HUSLEJEN...7 DEL 2. DE ALMENE BOLIGAFDELINGERS UDGIFTER - BUDGET... 24 DEL 3. DE ALMENE

Læs mere

Husleje- og udgiftsstatistik 2006

Husleje- og udgiftsstatistik 2006 LANDSBYGGEFONDEN April 2009 Husleje- og udgiftsstatistik 2006 Indhold Forord...... 2 Datagrundlag... 3 Husleje og udgiftsstatistik 2006... 5 Del 1. Huslejen 2006... 7 Del 2. De almene boligafdelingers

Læs mere

Kommunal boliganvisning i almene familieboliger

Kommunal boliganvisning i almene familieboliger Kommunal boliganvisning i almene familieboliger Notat baseret på resultater fra en undersøgelse af fleksibel boliganvisning i almene boliger Hans Skifter Andersen og Torben Fridberg Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2013

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2013 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2013 FORORD Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for 2013 samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2012 og budgettal

Læs mere

Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger

Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger Årets tilsynstema: TILSYNSTEMA 2017 Effektivitet med fokus på særligt ineffektive afdelinger I forbindelse med vedtagelsen af lovforslag om effektivisering af den almene sektor i 2016 meddelte Trafik-,

Læs mere

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K

Personaleomsætning. Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K FINANSSEKTORENS ARBEJDSGIVERFORENING AMALIEGADE 7 1256 KØBENHAVN K TELEFON +45 3391 4700 FAX +45 3391 1766 WWW.FANET.DK nr. 60 m a r ts 2012 Udgivelse, Tryk og ekspediditon: FA kontakt: ams@fanet.dk Personaleomsætning

Læs mere

De almene boligafdelingers vedligeholdelsesudgifter

De almene boligafdelingers vedligeholdelsesudgifter TEMASTATISTIK 2017:3 De almene boligafdelingers vedligeholdelsesudgifter Udgifterne til vedligeholdelse i den almene boligsektor er i 2015 på 137 kr. pr. m 2. I perioden 2011-2015 er udgifterne steget

Læs mere

Forsikringsudgifter i den almene boligsektor 2010-14

Forsikringsudgifter i den almene boligsektor 2010-14 TEMASTATISTIK 2016:4 Forsikringsudgifter i den almene boligsektor 2010-14 De almene boligafdelinger havde i gennemsnit forsikringsudgifter for 1.087 kr. pr. lejemålsenhed i 2014. Det er 23 % mere end i

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2010

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2010 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2010 FORORD Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for 2010 samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2009 og budgettal

Læs mere

Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden

Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden BLs DriftsNet Erfa-Netværk Øst 26 april 2017 Evy Ivarsson Nielsen Historik I forlængelse af Boligaftale 2014: Nedsættelse af arbejdsgruppe om effektiviseringsmål

Læs mere

Benchmark analyser fra Landsbyggefonden

Benchmark analyser fra Landsbyggefonden Benchmark analyser fra Landsbyggefonden Viden er guld - Ledelse og grunddata i de almene boligorganisationer 9. juni 2017 Evy Ivarsson Nielsen Historik I forlængelse af Boligaftale 2014: Nedsættelse af

Læs mere

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3

Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Bilag 1: Prisudvikling, generelt effektiviseringskrav og robusthedsanalyser FORSYNINGSSEKRETARIATET AUGUST 2014 VERSION 3 Indholdsfortegnelse Indledning Prisudvikling 2.1 Prisudviklingen fra 2014 til

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2012

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2012 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2012 FORORD Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for 2012 samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2011 og budgettal

Læs mere

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2011

STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2011 STATISTIK HUSLEJE- OG UDGIFTSSTATISTIK 2011 FORORD Denne publikation indeholder en huslejestatistik baseret på budgettal for 2011 samt udgiftsstatistikker baseret på hhv. regnskabstal for 2010 og budgettal

Læs mere

Udgifter til varme, vand og el i den almene boligsektor i 2015

Udgifter til varme, vand og el i den almene boligsektor i 2015 TEMASTATISTIK 2015:5 Udgifter til varme, vand og el i den almene boligsektor i 2015 De almene boliger i Region Sjælland har i gennemsnit de højeste udgifter til varme, vand og el, viser en ny opgørelse

Læs mere

EFFEKTIVISERING FORUDSÆTTER LEDELSE

EFFEKTIVISERING FORUDSÆTTER LEDELSE EFFEKTIVISERING FORUDSÆTTER LEDELSE Møde BL s 3. kreds 30. Januar 2016 2016: Lov om effektivisering Der er aftalt, at driften af den almene boligsektor frem mod 2020 skal effektiviseres med 1,5 mia. kr.

Læs mere

Indkomsterstattende Ydelser/pension

Indkomsterstattende Ydelser/pension Fællessekretariat Viborg Et samarbejde mellem Boligselskabet Viborg, Viborg Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup Viborg Kjellerup & Viborg Kommune Ansøgning til Landsbyggefonden September 2011 Udarbejdet

Læs mere

STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP

STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP STYRINGSDIALOG BOLIGSELSKABET AKB TAASTRUP AKB Taastrups afdelinger i Høje-Taastrup Taastrupgård Blåkildegård Taastrup Valhøj Taastrupgård Opførelsesår: 1972 913 boliger, etagebyggeri Blåkildegård Opførelsesår:

Læs mere

De almene beboeres anciennitet 2016

De almene beboeres anciennitet 2016 TEMASTATISTIK 2016:2 De almene beboeres 2016 Beboerne i almene familieboliger har i gennemsnit boet i deres boliger i mere end 10 år. I hver 10. bolig har beboerne boet mere end 25 år. Beboere i større

Læs mere

CASE #2: KAB 360 -ANALYSE FINDER DIGITALISERINGSPOTENTIALER

CASE #2: KAB 360 -ANALYSE FINDER DIGITALISERINGSPOTENTIALER CASE #2: KAB 360 -ANALYSE FINDER DIGITALISERINGSPOTENTIALER Der er næsten garanti for besparelsesmuligheder og digitaliseringsgevinster, når KAB tilbyder sine boligorganisationer en 360 -analyse af, hvor

Læs mere

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2016

STATISTIK. Udgiftsstatistik 2016 STATISTIK Udgiftsstatistik 2016 Forord Udgiftsstatistikken for den almene boligsektor 2016 opgør de almene boligafdelingers faktiske afholdte udgifter i 2015 og budgetterede udgifter for 2016 baseret på

Læs mere

Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel?

Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel? Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel? Program 13:00 Velkomst ved Finn Christensen, formand for KAB s bestyrelse 13.10 Socialminister Benedikte Kiær 13.20 Overborgmester Frank Jensen,

Læs mere

Udlejningssituationen i den almene boligsektor

Udlejningssituationen i den almene boligsektor TEMASTATISTIK :4 Udlejningssituationen i den almene boligsektor 2005- Indenfor de seneste par år har de almene boligorganisationer oplevet en forbedring i udlejningssituationen. Der er dog endnu et stykke

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2016 januar 2017

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2016 januar 2017 TEMASTATISTIK 217:2 Ledige boliger i den almene boligsektor januar 216 januar 217 I januar 217 er der 1.637 boliger i den almene boligsektor. Siden januar 216 er antallet af boliger steget med 69 boliger,

Læs mere

Hund og kat i den almene boligsektor 2016

Hund og kat i den almene boligsektor 2016 TEMASTATISTIK 2016:9 i den almene 2016 I 2016 er det tilladt at holde hund og/eller kat i 60 % af de almene boliger med en centralt registreret husdyrorden. Der er flest tilladelser til at holde hund og/eller

Læs mere

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden

Notat om uddannelsesmæssig og social ulighed i levetiden Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Sundhedsudvalget PØU alm. del - Bilag 99,SUU alm. del - Bilag 534 Offentligt ØKONOMIGRUPPEN I FOLKETINGET (3. UDVALGSSEKRETARIAT) NOTAT TIL DET POLITISK-ØKONOMISKE UDVALG

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2018 januar 2019

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2018 januar 2019 TEMASTATISTIK 219:3 Ledige boliger i den almene boligsektor januar 218 januar 219 I januar 219 er der 1.745 boliger i den almene boligsektor, hvilket er 282 boliger flere end i januar 218. Ledighedsprocenten

Læs mere

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand Kapitel 7. Social ulighed i sundhed Den sociale ulighed i befolkningens sundhedstilstand viser sig blandt andet ved, at ufaglærte i alderen 25-64 år har et årligt medicinforbrug på 2.2 kr., mens personer

Læs mere

NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING

NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING NOTAT VEDR. BOLIGOMRÅDET SKOVPARKEN/SKOVVEJEN I KOLDING Kolding Kommune har 2 boligområder på listen over hårde ghettoer. Dette notat relaterer sig til det ene af disse to områder, nemlig boligområdet

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

Almene boliger i Danmark

Almene boliger i Danmark Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 144 Offentligt Velfærdspolitisk Analyse Almene boliger i Danmark Almene boliger er udbredte i hele landet, og på landsplan bor 17 pct.

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Dette notat indeholder definitionen af flere almindelige begreber inden for den almene boliglovgivning:

Dette notat indeholder definitionen af flere almindelige begreber inden for den almene boliglovgivning: Notat Dato: 05-02-2016 Reference: Rune Hellegaard Christensen Tlf.: 89594077 E-mail: rhc@norddjurs.dk Journalnr.: 15/19610 Notat vedr. begreber indenfor Almen bolig Dette notat indeholder definitionen

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder 1. Indledning I 1 var der ca.2. borgere, som boede i et alment boligområde, omfattet af en boligsocial helhedsplan støtte af Landsbyggefonden.

Læs mere

Bestyrelsens årsberetning for året 2012

Bestyrelsens årsberetning for året 2012 Bestyrelsens årsberetning for året 2012 Regnskaber: Regnskaberne for 2012 viser følgende resultater Afdeling 21 243.198 Afdeling 22 130.673 Overskud 2012 Underskud 2012 Afdeling 23 180.973 Afdeling 24

Læs mere

Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger

Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger Udarbejdet af: Byfornyelse Danmark Arbejderbevægelsens Erhvervsråd DOMUS arkitekter For: Landsbyggefonden BILAGSOVERSIGT BILAG 1 Tabeludtrækket

Læs mere

Vedligeholdelsesudgifternes fordeling i almene boligafdelinger

Vedligeholdelsesudgifternes fordeling i almene boligafdelinger TEMASTATISTIK 2017:4 Vedligeholdelsesudgifternes fordeling i almene boligafdelinger 2013-15 I 2015 er mere end halvdelen af den almene boligsektors vedligeholdelsesudgifter tekniske installationer og bolig-/

Læs mere

Referat, styringsdialogmøde 2017 med Bedsted Andelsboligforening

Referat, styringsdialogmøde 2017 med Bedsted Andelsboligforening Referat, styringsdialogmøde 2017 med Bedsted Andelsboligforening Emne: Samarbejdet mellem Thisted Kommune og kommunens almene boligorganisationer Formål med mødet: Dialog om status på boligorganisationen

Læs mere

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger

5. December 2013. Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Notat om potentialeberegninger 5. December 2013 Finansministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Indholdsfortegnelse Introduktion 3 1. Metode for potentialeberegninger 5 1.1. Delanalyse 1 5 1.2. Beregning af potentialer

Læs mere

Hver sjette elev forlader skolen uden at bestå dansk og matematik

Hver sjette elev forlader skolen uden at bestå dansk og matematik Hver sjette elev forlader skolen uden at bestå dansk og matematik AE har set på resultaterne fra folkeskolens afgangsprøve for alle 9. klasseelever sidste sommer. Godt 16 procent eller mere end hver sjette

Læs mere

Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden

Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden Benchmarking analyser fra Landsbyggefonden BLs DriftsNet Erfa-Netværk Vest Evy Ivarsson Nielsen Historik I forlængelse af Boligaftale 2014: Nedsættelse af arbejdsgruppe om effektiviseringsmål i den almene

Læs mere

Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1

Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1 DE ALMENE BOLIGER OG ANSVARET FOR DE SVAGESTE Af Anker, J.; Christensen, I; Romose, T.S. & T.B. Stax 1 Boligorganisationernes Landsforening har i forlængelse af debatten om et evt. salg af de almene boliger

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS POLITIETS TRYGHEDSINDEKS EN MÅLING AF TRYGHEDEN I: DE SÆRLIGT UDSATTE BOLIGOMRÅDER DE FEM STØRSTE BYER I DANMARK DE 12 POLITIKREDSE I DANMARK HELE DANMARK DECEMBER 2015 1. INDHOLD 2. INDLEDNING... 3 3.

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune

Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Analyse af befolkningsudviklingen i landsbyer og centerbyer i Horsens Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Data og metode...2 Centerbyerne...3 Generel udvikling for alle centerbyerne...3 Vækst centerbyer...6

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg

NOTAT. Nybyggeri af almene boliger i fremtiden - Debatoplæg NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Salg og Udlejning Odense Slot Indgang G Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 65512694 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Nybyggeri

Læs mere

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne. Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 1: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2013 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

Tilgang af nye virksomheder

Tilgang af nye virksomheder Side 1 af 5 Tilgang af nye virksomheder Adgangsbarrierne er i redegørelsen illustreret ved to mål: Antallet af nye virksomheder i pct. af eksisterende virksomheder i Danmark, og sammenlignet med udlandet.

Læs mere

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014 Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2014 1. Stiger udgifterne år for år? På baggrund af tal fra det Fælleskommunale Sundhedssekretariat og Prisme ser udviklingen i udgifterne til vederlagsfri fysioterapi

Læs mere

De almene boligafdelingers

De almene boligafdelingers TEMASTATISTIK 01: De almene boligafdelingers udgifter til særlige aktiviteter 01 I 01 har ud af almene boligafdelinger udgifter til særlige aktiviteter. Den gennemsnitlige udgift til særlige aktiviteter

Læs mere

Udlejningsaftale for de almene boliger i København. Københavns Kommune

Udlejningsaftale for de almene boliger i København. Københavns Kommune Udlejningsaftale for de almene boliger i København Københavns Kommune 2 Det er en fordel med en aftale I loven står, at almene boligorganisationer skal stille hver fjerde ledige bolig til rådighed for

Læs mere

Renholdelsesudgifter i den almene boligsektor

Renholdelsesudgifter i den almene boligsektor TEMASTATISTIK 2016:5 Renholdelsesudgifter i den almene boligsektor 2008-2014 De almene afdelinger betalte til sammen over 3 mia. kr. til renholdelse i 2014, hvilket svarer til knapt 60 % af boligafdelingernes

Læs mere

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2017

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2017 BL Danmarks Almene Boliger Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2017 AE januar 2018 1 Indhold 1. Undersøgelsens metode... 5 2. Lønbegreberne i tabellerne... 7 3. Alle boligsociale

Læs mere

Sygebesøg i Region Sjælland

Sygebesøg i Region Sjælland Sygebesøg i Sjælland Del I Analyse af sygebesøg Arbejdsgruppe under Praksisplanudvalget Sommer 2015 Opdateret august/september 2015 Side 0 Indhold 1 Indledning... 1 2 Resumé og opsamling... 2 3 Data til

Læs mere

Fyns Almennyttige Boligselskab - afdeling 1-23 Odense

Fyns Almennyttige Boligselskab - afdeling 1-23 Odense Huslejeforhøjelse 1. juli 2019: Nugældende Regulering Ny Samlet gennemsnitlig Regulering gennemsnitlig gennemsnitlig årlig lejeårlig leje pr. m² % årlig leje pr. m² årlig leje pr. m² regulering Beboelse

Læs mere

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP

STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP STYRINGSDIALOG DANSKE FUNKTIONÆRERS BOLIGSELSKAB, HØJE-TAASTRUP Danske FunktionæresBoligafdelings afdelinger i Høje-Taastrup Charlottegården Gadehavegård Sportorno Charlottegården Opførelsesår: 1975 405

Læs mere

Boligsociale indsatser

Boligsociale indsatser Boligsociale indsatser 2015-2018 Nyt regulativ og hva så? Landsbyggefonden har udsendt et nyt regulativ på det boligsociale område, og det betyder, at der er nye regler for de bevillinger til boligsocialt

Læs mere

Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941. Styringsrapport. Regnskabstal for 2013

Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941. Styringsrapport. Regnskabstal for 2013 Boligorganisationen 14200 - Andelsboligforeningen af 1941 Regnskabstal for 2013 LBF-nr. 117 Navn: Andelsboligforeningen af 1941 Ringsted Antal lejemål i alt:c54 Fordelt på typer: Almene boliger Almene

Læs mere

Kvinders arbejdsløshed haler ind på mændenes

Kvinders arbejdsløshed haler ind på mændenes Kvinders arbejdsløshed haler ind på mændenes De seneste arbejdsløshedstal viser, at der var 13.300 bruttoarbejdsløse i Danmark, svarende til, procent af arbejdsstyrken. Prognoserne for det danske arbejdsmarked

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2017 januar 2018

Ledige boliger i den almene boligsektor januar 2017 januar 2018 TEMASTATISTIK 218:2 Ledige boliger i den almene boligsektor januar 217 januar 218 I januar 218 er der 1.463 boliger i den almene boligsektor, hvilket er 174 boliger færre end i januar 217. Ledighedsprocenten

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

Økonomisk analyse. Huslejen og huslejeudviklingen

Økonomisk analyse. Huslejen og huslejeudviklingen Økonomisk analyse Huslejen og huslejeudviklingen Indhold 1. UNDERSØGELSE AF BUDGETLEJEN, JANUAR 2003... 2 2. LEJENIVEAUET OG DEN OMKOSTNINGSBESTEMTE LEJE... 2 3. HUSLEJESTIGNINGERNE 1993-2002... 4 1. Undersøgelse

Læs mere

Indsatstrappen i Københavns Kommune

Indsatstrappen i Københavns Kommune Notat Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden for Tæt på Familien Hans Skov Kloppenborg og Rasmus Højbjerg Jacobsen Indsatstrappen i Københavns Kommune Udvikling i projektperioden

Læs mere

27. marts 2014. En mere effektiv drift af almene boliger Status og ideer

27. marts 2014. En mere effektiv drift af almene boliger Status og ideer 27. marts 2014 En mere effektiv drift af almene boliger Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 4 1.1. Formål med og opbygning af analysen 4 1.2. Læsevejledning 6 2. Den almene sektors økonomiske anatomi 8

Læs mere

PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter

PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 14. november 2017 PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter Hovedbudskaber Der er ca. 16.000 gruppe 2-sikrede patienter i Danmark. Det er 75. pct. færre

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet I dag er der borgere med sociale udfordringer, som ikke tæller med i udligningen. Kriterierne bør passe til alle kommunetyper,

Læs mere

Fyns Almennyttige Boligselskab - afdeling 1-55 Vissenbjerg

Fyns Almennyttige Boligselskab - afdeling 1-55 Vissenbjerg Huslejeforhøjelse 1. juli 2019: Nugældende Regulering Ny Samlet gennemsnitlig Regulering gennemsnitlig gennemsnitlig årlig lejeårlig leje pr. m² % årlig leje pr. m² årlig leje pr. m² regulering Beboelse

Læs mere

Mødereferat. Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943. Aarhus Kommune

Mødereferat. Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943. Aarhus Kommune Mødereferat Aarhus Kommune Teknik og Miljø Styringsdialog 2015, Boligforeningen af 10. marts 1943 Mødedato: 9. juni 2015 Mødetid: 10.00 Mødested: Kalkværksvej 10 Deltagere: Tilstede fra Boligforeningen:

Læs mere

Elektronisk tilgængelighed i almen praksis, belyst gennem statistisk undersøgelse af e-konsultationer.

Elektronisk tilgængelighed i almen praksis, belyst gennem statistisk undersøgelse af e-konsultationer. Opgang Afsnit Telefon Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato:12. april 2012 Elektronisk tilgængelighed i almen praksis, belyst gennem statistisk undersøgelse af e-konsultationer.

Læs mere

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi for Vejen kommune

Analyse af den vederlagsfri fysioterapi for Vejen kommune Analyse af den vederlagsfri fysioterapi - 2015 for Vejen kommune 1. Stiger udgifterne år for år? På baggrund af tal fra det Fælleskommunale Sundhedssekretariat og Prisme ser udviklingen i udgifterne til

Læs mere

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri

Bilag 2: Tabelmateriale. Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Bilag 2: Tabelmateriale Bilag til rapporten Fra satspulje til psykiatri Sammenhængen imellem satspuljebevillinger, udgifter og aktivitet. Indhold REGION NORDJYLLAND... 3 1.1 Ressourcer tilført behandlingspsykiatrien...

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 UDVIKLINGEN I ANTAL ANMELDELSER OG I STRAFFENES ART OG LÆNGDE FOR VOLD, 2007-2016 På baggrund af Danmarks Statistiks tal vedrørende anmeldelser og strafferetlige

Læs mere

Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed

Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed 11. august 16 16:9 Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed Af Anne Kaag Andersen og Henning Christiansen Danskerne samles i stigende grad i de større byer, men Danmark ligger i den halvdel af de

Læs mere

Effektivitetstal. Ofte stillede. spørgsmål? Effektiviseringsenheden 2017

Effektivitetstal. Ofte stillede. spørgsmål? Effektiviseringsenheden 2017 Effektivitetstal Ofte stillede spørgsmål 70 90 0 100 Effektiviseringsenheden 2017 Hvordan er tallene beregnet En afdelings effektivitetstal er bedste praksis fratrukket afdelingens effektiviseringspotentiale.

Læs mere

Notat 5.3. Elever med kommunal støtte til egenbetaling og øvrige kommunale tilskud

Notat 5.3. Elever med kommunal støtte til egenbetaling og øvrige kommunale tilskud Notat 5.3. Elever med kommunal støtte til egenbetaling og øvrige kommunale tilskud I. Indledning Elever med økonomisk støtte fra kommunen er en central, men ikke fuldstændig, indikator for andelen af udsatte

Læs mere

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB

POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB POLITIK FOR ALMENT SOCIALT ANSVAR I BOLIGFORENINGEN AAB Indhold AAB s sociale ansvar - principielt... 1 Respekt for beboerdemokratiet... 2 Fremtidssikring... 2 Nybyggeri... 2 AAB s sociale ansvar - konkrete

Læs mere

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri AABs afdeling i Høje-Taastrup Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri Baggrund Hvert år i april/maj afholdes et styringsdialogmøde mellem Høje-Taastrup Kommune og de enkelte

Læs mere

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2018

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2018 BL Danmarks Almene Boliger Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2018 AE januar 2019 1 Indhold 1. Undersøgelsens metode... 5 2. Lønbegreberne i tabellerne... 7 3. Alle boligsociale

Læs mere

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr.

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. sygehusene Analyseinstitut for Forskning, 1999/2 1 Forskning og udviklingsarbejde

Læs mere

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2016

BL Danmarks Almene Boliger. Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2016 BL Danmarks Almene Boliger Lønstatistik for boligsociale medarbejdere, september måned 2016 AE februar 2017 1 Indhold 1. Undersøgelsens metode... 5 2. Lønbegreberne i tabellerne... 7 3. Alle boligsociale

Læs mere

De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud

De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud NOTAT De kommunale budgetter 2014 Forbedret driftsresultat, men stadig samlet underskud Bo Panduro, tlf. 7226 9971, bopa@kora.dk Amanda Madsen, amma@kora.dk Marts 2014 Købmagergade 22. 1150 København K.

Læs mere

Iværksætterlån årgang 2014

Iværksætterlån årgang 2014 Iværksætterlån årgang 2014 Status på første årgang af iværksætterlån Iværksættere udfordrer både sig selv og finansieringsinstitut Kun omtrent halvdelene af alle nystartede virksomheder eksisterer efter

Læs mere

Fraflytninger i den almene boligsektor

Fraflytninger i den almene boligsektor TEMASTATISTIK 2017:5 Fraflytninger i den almene boligsektor 2012-2016 Der er 66.216 eksterne fraflytninger i den almene boligsektor i 2016. Siden 2012 er antallet af fraflytninger faldet med 18 %. en er

Læs mere