Projektaftale for vådområde-projekt på det sydøstlige Årø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektaftale for vådområde-projekt på det sydøstlige Årø"

Transkript

1 Projektaftale for vådområde-projekt på det sydøstlige Årø

2 Projektaftale for vådområde-projekt på det sydøstlige Årø Mellem: Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S, Årø 259, 6100 Haderslev og Landvindingslaget Aarø, v. formand Bjarne Jepsen, Årø 92, 6100 Haderslev Med udgangspunkt i ønsker om at etablere et stort vådområde på lavbundsarealer på store dele af Årø og deraf følgende forundersøgelser gennemført i 2014, indgås denne aftale m.h.p. at etablere og fastholde et mindre selvstændigt vådområde-projekt på det sydøstlige Årø. For tekniske detaljer henvises generelt til vedlagte projektbeskrivelse af 25. maj 2015 med korrektioner af 5. nov Projektbeskrivelse 1.1. Formål med projektet Gennem etablering af vådområdeprojektet på det sydøstlige Årø omfattende 25,34 ha ønsker man at genskabe en naturlig vandstand i området, som p.t. afvandes, at bidrage til at forbedre levesteder for en række særligt udpegede fuglearter i NATURA 2000-o rådet Lillebælt sa t bilag -arte stra dtudse, at skabe et flot og spændende naturområde på Årø som også vil kunne være en attraktion for lokalbefolkning og turister samt generelt fremme landskabelige værdier.

3 Oversigtskort. Gul markerer projektområdet, rød de af Landvindslaget Aarø ejede dele Planlagte foranstaltninger i projektområdet. Vådområdet dækker i alt ca. 25,34 ha, og er beliggende i et lavbundsområde på det sydøstlige Årø mellem vejen Årø og det østlige havdige på matrikel 314 samt dele af matrikelnumrene 427, 438, 328 og 418, alle ejerlav Årø, Øsby (se vedlagte kort nr. 1, vandløbskort fra projektbeskrivelse ). Projekttiltagene består i at vandstanden hæves på det på kortet kort, projektforslag angivne område, og der anlægges nogle småsøer. Dette sker ved:

4 opstemning af Kanal H afværgeforanstaltninger i forhold til naboarealer anlæg af dige anlæg af småsøer ved afgravning 1.3. Bidragspligt Der sker ingen ændringer i betalinger til landvindingslaget som følge af projektet. Ejerne af alle dele projektområdet, dvs. matrikelnumre 427, 314, 438 og 328, ejerlav Aarø, Øsby, skal også efter projektgennemførelsen udrede de bidragsbeløb, som er gældende for pågældende arealer før projektgennemførelsen, og med de vedtægts- og takstændringer, der måtte komme fremover. Bidragspligten følger arealet, således også ved et evt. salg. Disse bestemmelse er i forvejen tinglyst på arealerne, og der sker ingen ændringer som følge af projektet Konkrete foranstaltninger for Landvindingslaget Aarø Landvindingslaget Aarø er indforstået med at de dele af matrikelnr. 427 og 418, der indgår i projektområdet (se kortet på forsiden af denne aftale samt kort 3, projektforslag ) bliver omfattet af vådområde-projektet. Disse arealer bliver således vådere. Der henvises til detaljeret beskrivelse i vedlagte projektbeskrivelse s Der kan som følge af detailprojekteringen ske mindre ændringer, som dog ikke vil påvirke projektet i væsentlig grad. Delarealet af matrikel 427 udgør 0,34 ha og delarealet af nr. 418 udgør 1,79 ha Del af matrikel 427, Kanal H Landvindingslaget Aarø, overdrager uden beregning del af matrikel 427, ejerlav Årø, Øsby omfattende 0,34 ha (se kortet på forsiden af denne aftale) til Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S. Udgiften til overdragelsen (skelændring m.v.) afholdes af projektet. Følge de tiltag iværksættes: Opste i g af va dløbet Ka al H ved røroverkørsle ved campingpladsen gennem isætning af en brønd med bund i kote -0,90 og overløb i kote 0,47 (DVR90). Den del af matrikel 427, der indgår i projektet, udgøres i dag af en afvandingskanal med tilhørende bredder. Dette areal vil fortsat fungere som afvandingskanal, men med en højere vandstand, og vil formentligt altid vanddækket modsat situationen i dag, hvor kanalen tørrer ud i varme sommerperioder.

5 Del af matrikel 418 Matrikel 418 forbliver i Landvindingslaget Aarøs eje. Resten af denne aftale omhandler således kun denne matrikel. Delarealet af matrikel 418 udgøres af et område med ret tør rørsump i den sydlige ende med noget krat samt fyldgraven op til digefoden på indersiden af østdiget. Fyldgraven trækker vand ud i Kanal H, men har ellers ingen anvendelse andet end jagt, natur og rekreation, og disse funktioner kan bibeholdes efter vandstandshævningen. I dag vokser der nogle kratlignende bevoksninger i form af buske langs dele af fyldgraven, umiddelbart på indersiden af diget. Disse buske ryddes efter behov. Som følge af opstemning af vand i Kanal H (matrikelnr. 427), vil der blive tale om en højere vandstand i fyldgraven op mod diget. Vandstanden vil svinge i løbet af året, og være lavest om sommeren, evt. helt udtørret i perioder. Der er ikke planlagt jordændringer på dette delareal. Dog vil der evt. blive udført relevante foranstaltninger langs digefoden, hvis detailprojekteringen viser at dette er nødvendigt for at modvirke mulig erosion. 1.5 Varige rådighedsindskrænkninger på arealet, herunder ændring af afvandingsforhold. Deltagelse i projektet betyder, at benyttelsen af delarealet matrikel 418, ejerlav Aarø, Øsby, ejet af Landvindingslaget Aarø, 4, permanent og tidsubegrænset, med virkning for nuværende og senere ejere, panthavere eller andre rettighedshavere, påføres de dyrknings- og anvendelsesmæssige begrænsninger, der er anført i 1 i vedlagte vådområdedeklaration. 2. Kompensation for fastholdelse som vådområde ved 20-årigt tilsagn. Ved skrivelse af 31. august 2015 har Naturerhvervsstyrelsen givet tilsagn om, at der kan forventes et beløb på 300 kr. pr. ha pr. år i 20 år i kompensation for de varige rådighedsindskrænkninger, som fremgår af denne aftale og den vedlagte vådområdedeklaration. Rådighedsindskrænkningerne tinglyses på del af matrikel 418, ejerlav Årø, Øsby.

6 Arealtype: Naturareal Arealstørrelse, som er støtteberettiget iflg. Naturerhvervsstyrelsens vurdering: 0,94 ha Støttebeløb pr. år pr. ha: 300 kr. Støttebeløb pr. år for dette delareal: 282 kr. Støttebeløb i 20 år, samlet: kr. Perioden for det 20-årige fastholdelsestilskud regnes fra d. 1. september i det år, hvor anlægsarbejdet afsluttes (forventeligt i 2016). Det er Landvindingslaget Aarøs eget ansvar at indsende ansøgning om tilskud til Naturerhvervsstyrelsen senest 31. august i det år, hvor anlægsarbejdet afsluttes. Hvis ikke dette sker, fortaber man retten til at søge i resten af den 20-årige periode. Herefter kan der søges om tilskud hvert år i den 20-årige tilsagnsperiode. 3. Tinglysning Landvindingslaget Aarø erklærer sig indforstået med, at der på den del af matrikelnummer 418, ejerlav Årø, Øsby, som indgår i projektet, tinglyses deklaration om permanente rådighedsindskrænkninger i form som beskrevet i 1 i vedlagte vådområdedeklaration. Landvindingslaget Aarø accepterer ved aftalens indgåelse, at vådområdeprojektet ved Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S lader indholdet af vedlagte vådområdedeklaration tinglyse. Udgiften til tinglysning afholdes af projektet. 4. Anlægsarbejde 4.1. Arbejdsarealer og adgangsveje Landvindingslaget Aarø er indstillet på i nødvendigt omfang at stille adgangsveje til rådighed for

7 anlægsarbejdet. Evt. skader på lagets arealer, der skyldes projektet, vil bliver repareret af dette uden omkostninger for laget. Det ventes dog, at næsten alt anlægsarbejde kan udføres på projektindehavers arealer, matriklerne nr. 314 og Kontakt med lodsejere. Alle aftaler og kontakter i forbindelse med projektet vil ske til Landvindingslaget Aarø ved formanden, med mindre andet er aftalt med projektindehaver Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S Anlægsperiode. Anlægsarbejdet vil blive udført i Ikrafttræden og forbehold Denne aftale træder i kraft ved parternes underskrift og indgås under følgende forbehold: at projektet gennemføres som beskrevet i denne aftale, at projektet modtager de nødvendige tilladelser og dispensationer fra hhv. Haderslev Kommune og Naturstyrelsen i henhold til lovgivningen, og at de øvrige lodsejere fortsat indgår i projektet. 7. Erklæring og underskrift Landvindingslaget Aarø erklærer at være gjort bekendt med forudsætningerne for aftalen, herunder betingelserne for modtagelse af tilskud, jf. bekendtgørelse nr. 518 af 24. april 2015 om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold samt bekendtgørelse nr. 370 af 26. april 2012 om tilskud til fastholdelse af vådområder og naturlige vandstandsforhold.

8

9 Anmelder: Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S Vådområdedeklaration om rådighedsindskrænkninger i forbindelse med vådområdeprojekt på det sydøstlige Årø. I forbindelse med realiseringen af vådområde-projektet på det sydøstlige Årø, erklærer Landvindingslaget Aarø, ejer af matrikelnummer 418, ejerlav Årø, Øsby, sig indforstået med, at den del af arealet, som indgår i projektområdet, permanent og tidsubegrænset, med virkning for nuværende og senere ejere, panthavere og andre rettighedshavere, påføres følgende rådighedsindskrænkninger: 1: Arealer indenfor projektområdet skal permanent henligge som vådområde og fastholdes som græs- og naturarealer. Følgende bestemmelser er gældende (bekendtgørelse nr. 518 af 24. april 2015): 1. Arealerne må ikke anvendes til etablering af energi-, lav- eller stævningsskov. 2. Arealerne må ikke anvendes til dyrkning af afgrøder, herunder ikke anvendes til frøproduktion og til dyrkning af energiafgrøder, prydvækster, pyntegrønt og juletræer, hvilket dog ikke er til hinder for, at græs og anden plantevækst på arealerne kan anvendes til græsning, slæt eller rørskær. 3. Arealerne må ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler. 4. Arealerne må ikke tilføres gødning, bortset fra den gødning, der efterlades af græssende husdyr. 5. Arealerne må ikke omlægges. 6. Der må ikke tilskudsfodres på arealerne. Mineraler betragtes ikke som tilskudsfoder. 7. Der skal være den adgang til projektarealet, der er nødvendig for at kunne opfylde betingelser vedrørende vedligeholdelse af anlæg. 8. Den naturtype og tilstand, der dannes som følge af de bestemmelser, der tinglyses i medfør af nærværende bekendtgørelse, er ikke omfattet af undtagelsesreglen (1-årsreglen) i 2, stk. 1 og 3, i bekendtgørelse nr af 20. november 2006 om beskyttede naturtyper eller senere bestemmelser, der måtte afløse de nævnte bestemmelser. 9. Den, NaturErhvervstyrelsen bemyndiger dertil, skal have adgang til udendørs arealer på projektarealet i forbindelse med målinger af effekten af projektet på naturen, herunder til at udtage prøver. Rådighedsindskrænkningerne er permanente og tidsubegrænsede og gælder efter anlægsarbejdets afslutning. Den til enhver tid værende ejer skal tåle de gener og ulemper, som rådighedsindskrænkningerne medfører.

10 2. Som kompensation for ovenstående rådighedsindskrænkninger er der ved skrivelse af 31. august 2015 fra Naturerhvervsstyrelsen givet tilsagn om tilskud til fastholdelse af vådområder efter bekendtgørelse nr. 370 af 26. april 2012 om tilskud til fastholdelse af vådområder og naturlige vandstandsforhold. 3. Landvindslaget Aarø har i dgået Projektaftale for vådområde-projekt på det sydøstlige Årø ed projektindehaver Birgit Nielsen/Jan Nielsen I/S, hvor ejeren er indforstået med, at der tinglyses deklaration om permanente rådighedsindskrænkninger. Landvindingslaget Aarø har ved aftalens indgåelse accepteret, at denne deklaration tinglyses på lagets ejendom. 4. Der sker ingen ændringer i betalinger til landvindingslaget som følge af projektet. Ejerne af alle dele projektområdet, dvs. matrikelnumre 427, 314, 438 og 328, ejerlav Årø, Øsby skal også efter projektgennemførelsen udrede de bidragsbeløb, som er gældende for pågældende arealer før projektgennemførelsen, og med de vedtægts- og takstændringer, der måtte komme fremover. Bidragspligten følger arealet, således også ved et evt. salg. 5. Påtaleberettiget vedr. forhold i nærværende vådområdedeklaration er Naturerhvervsstyrelsen under Miljøog Fødevareministeriet. Nærværende vådområdedeklaration begæres tinglyst servitutstiftende og med respekt af de på ejendommen tidligere tinglyste rettigheder, se ejendommens blade i tingbogen. 6. Vådområdedeklarationen om rådighedsindskrænkninger begæres tinglyst i henhold til Miljø- og Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 518 af 24. april 2015 om tilskud til Natura 2000-projekter om naturlige vandstandsforhold.

11 Naturerhvervsstyrelsen er påtaleberettiget i sagen

12 Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Teknisk forundersøgelse og projektforslag Årø Galloway v/ Birgit, Kim og Jan Nielsen Maj 2015 Udarbejdet af: Niels Riis Dato: Revideret:

13 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. INDLEDNING 2 2. BAGGRUND 4 3. DATAGRUNDLAG Kortgrundlag Opmåling Højdemodel Oplandsforhold Tekniske anlæg Afvandingsforhold 8 4. OVERVEJELSER 9 5. PROJEKTFORSLAG KONSEKVENSVURDERING Vandstandsforhold Afvandingsforhold Bygninger og tekniske anlæg mv Sagsbehandling Økonomisk overslag 16 KORTFORTEGNELSE Skala Kort 1: Oversigtskort med vandløb, vandspejle og teknik 1:3.000 Kort 2: Højdeforhold 1:3.000 Kort 3: Projektkort 1:3.000 Kort 4: Projektets afvandingsforhold 1:3.000 Forside: Kanal H tilhører Landvindingslaget Aarø og udgør hovedafvandingen af undersøgelsesområdet, som her ses mod syd i marts NaturRådgivningen Side 1

14 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 1. INDLEDNING Haderslev Kommune fik i juli 2014 udarbejdet rapporten Hydrologiprojekt Aarø - etablering af naturlig hydrologi hos firmaet Orbicon med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Projektet omfattede etablering af naturlig hydrologi på øen Aarø i Lillebælt ved at nedlægge diget og pumpestationen på den nordøstlige del af øen, som i dag drives af Landvindingslaget Aarø. Ved en gennemførelse af projektet genskabes store arealer med enge og strandenge, en stor brakvandssø og mange nye vandhuller. Aarø er en del af det internationale naturbeskyttelsesområde Lillebælt. Det fremgår af naturplanen for Natura 2000-område nr. 112, at der er en særlig beskyttelse af en række naturtyper og arter, der samlet udgør områdets udpegningsgrundlag. Heriblandt er der en række fuglearter, som er i tilbagegang i Danmark, men som med projektet vil nyde godt af de genskabte levesteder. Det gælder for eksempel ynglefugle som havørn, rørhøg, engsnarre, plettet rørvagtel, klyde og mosehornugle. Det fremlagte naturgenopretningsprojekt vil give nye naturoplevelser for Aarø s beboere og turister og herigennem skabe muligheder for en udvikling af turismen på øen. Samtidig vil projektet styrke mulighederne for et ekstensivt landbrug med græssende dyr og produktion af f.eks. kødkvæg til erstatning for det traditionelle landbrug, som er under afvikling på øen. Naturgenopretningsprojektet har fået en blandet modtagelse på øen, og der har ikke kunnet samles tilstrækkelig tilslutning til at gennemføre et så stort og omfattende projekt. Ejerne af Årø Galloway, Birgit og Kim Nielsen samt Jan Nielsen, har været positive overfor projektideen og ønsker at gå forrest ved at gennemføre en del af projektet på deres jord. Kim og Jan Nielsen har efter forhandling med den anden berørt lodsejer, Poul Nissen, henvendt sig til Ravnhøj Consult v/jesper Tofft om, med bistand af NaturRådgivningen A/S, at udarbejde et projekt for etablering af vådområdet på deres jord. Det aktuelle undersøgelsesområde udgør 39 ha, som vist på oversigtskortet i Figur 1 og i Kort 1. Undersøgelsesområdet er ejet af de nævnte lodsejere og af Landvindingslaget Aarø. Der henvises generelt til forundersøgelsen udarbejdet af Orbicon på grundlag af et ca. 518 ha stort undersøgelsesområde, hvor der er givet en grundig beskrivelse af øens hydrologiske forhold, den gældende naturbeskyttelse, tekniske anlæg og de kulturhistoriske interesser. Der blev samtidig udarbejdet forslag til etablering af naturlig hydrologi på et areal af ca. 216 ha. NaturRådgivningen Side 2

15 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Figur 1. Oversigtskort af Aarø i Lillebælt med afgrænsning af undersøgelsesområdet vist med lys lilla streg sammen med vandløbstemaet fra Kort10 i skala 1: på Kort25, Geodatastyrelsen. Med det foreliggende projekt skal det sikres, at det begrænsede projektområde på det sydøstlige Aarø får en hydrologi, som bedst muligt svarer til tilstanden efter en gennemførelse af det samlede naturgenopretningsprojekt samtidig med, at det skal sikres, at projektet ikke vil medføre negative påvirkninger af arealer uden for det fremtidige projektområde, som dermed vil skulle holdes inden for det omtalte undersøgelsesområde. NaturRådgivningen Side 3

16 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 2. BAGGRUND Aarø er en ø i Lillebælt ud for Aarøsund på Sønderjyllands østkyst. Øen består af 4 områder med lave bakker af overvejende moræneler, som på øens nordligste del når op i kote 7,0 m. Landskabet omkring Lillebælt er dannet for ca til år siden i slutningen af den sidste istid, også kaldet Weichsel-istiden. Her gled der først en stor gletsjer ned over det meste af Danmark fra nordøst. Da den smeltede, kom en ny gletsjer fra Østersøen, kaldet det Ungbaltiske Isfremstød, som formede landskabet omkring Lillebælt. Gletsjerne tilførte store mængder jordmaterialer, som blev frigjort og aflejret som moræne under isens afsmeltning, først over og under isen og senere foran isfronten. Senere har Lillebælt været både en ferskvandsflod og det nuværende marine sund, hvor vandstrømme og bølger har formet landskabet og især kysterne med erosion og aflejringer. Imellem bakkerne på Aarø findes således lavtliggende områder, hvor de øverste jordlag er ferskvandsdannelser eller marine aflejringer i form af tidligere havbund, strandvolde og strandeng. Aarø, som den fremstod i 1780, er vist på Figur 2. Figur 2. Udsnit af Videnskabernes Selskabs kort fra 1780 med Aarø og omgivende småøer. Geodatastyrelsen. Ved stormfloden den 13. november 1872 nåede vandstanden i Aarøsund op i kote 3,50 m over daglig vande, hvor det meste af Aarø blev oversvømmet. Det er fortsat den højeste vandstand registreret i historisk tid i de indre danske farvande. Den voldsomme oversvømmelse medførte et omfattende digebyggeri på øen, hvor der blev etableret et 6 km langt dige rundt om øen mellem de højt liggende NaturRådgivningen Side 4

17 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø områder og rundt om den tidligere ø Korsø. Herved blev de lavtliggende områder på Aarø og sundet mod Korsø beskyttet mod højvande. Digerne når op i omkring kote 2,7 m over havet, hvilket er tilstrækkeligt til at modstå en 100 års hændelse med en vandstand, som for Åbenrå Havn er beregnet til kote 1,73 m DVR90, men digerne vil ikke kunne modstå en gentagelse af 1000 års hændelsen fra Efter digebyggeriet fik øens lavtliggende områder afløb gennem mindst 5 sluser ud gennem digerne til Lillebælt mod nord, som det ses af det lave målebordsblad fra Store dele af øen var dengang fortsat enge med de to større sø-områder Graven mod nord og mod sydvest resterne af sundet Lille Korsø inden for Korsø. I blev der gennemført et landvindingsprojekt på Aarø, hvor afvandingen af de lavtliggende arealer blev forbedret og underlagt et dige- og kystsikringslag. Resultatet var dog ikke tilfredsstillende og i årene blev der gennemført et nyt landvindingsprojekt med dybe afvandingsgrøfter ført frem til en ny elektrisk drevet pumpestation, som blev opført på den nordligste del af øen, og som fortsat drives af Landvindingslaget Aarø i henhold til en vedtægt fra Figur 3. Undersøgelsesområdet på Aarø vist med lys lilla streg på det lave målebordsblad med rettelser fra 1925/1939 i skala 1:25.000, Geodatastyrelsen. NaturRådgivningen Side 5

18 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 3. DATAGRUNDLAG Som et supplement til Orbicons forundersøgelse fra 2014 er der anvendt følgende data som grundlag for den efterfølgende projektering og konsekvensberegning. 3.1 Kortgrundlag NaturRådgivningen har til opgaven anvendt sin brugsret til de to ortofotos DDO 2012 og DDO Ortofoto er et digitalt luftfoto, der er rettet for fejl, således at det er mål- og vinkelfast. De anvendte ortofotos er leveret af COWI A/S og er optaget henholdsvis den 24. maj 2012 og den 19. juli Det seneste ortofotoet foreligger med en pixelstørrelse/opløsning på 0,12 m. Der er endvidere anvendt FOT-ortofoto optaget i foråret 2011 før løvspring og leveret af Geodatastyrelsen med en pixelopløsning på 0,10 m. Der er desuden anvendt tekniske korttemaer fra Danmarks Miljøportal, fra Miljøministeriets vand- og naturplaner, Kort10 og Kort25 fra Geodatastyrelsen. 3.2 Opmåling Danmark indførte den 1. januar et nyt kotesystem kaldet Dansk Vertikal Reference, DVR90. Ældre koteangivelser fra vedtægten mv. i kotesystem Dansk Normal Nul, DNN er omregnet til koter i DVR90 ved at fratrække talværdien 0,121 m, som er den gennemsnitlige afvigelse mellem de to kotesystemer i den daværende Haderslev kommune ifølge oplysninger fra Geodatastyrelsen. 3.3 Højdemodel Terrænforholdene i området er i lighed med Orbicons undersøgelse beskrevet ved hjælp af Danmarks Højdemodel fra Geodatastyrelsen. Denne digitale højdemodel er fremkommet ved en laserskanning udført af firmaet BlomInfo den 16. marts 2006, hvor afstanden fra et fly til jordoverfladen blev målt med laserstråler fra et roterende spejl samtidig med, at flyets position løbende måltes med GPS og en tredobbelt gyro. Målingerne er efterfølgende kalibreret til det anvendte kotesystem, DVR90, med et antal kontrolmålinger til veldefinerede flader på jorden. Efter en bearbejdning af målepunkter med fjernelse af afvigende målinger og en udtynding af måledata, ligger højdemodellen med en terrænkote for hver 1,6 m i planen bestemt med en middelfejl på koter bedre end 0,10 m og som landsgennemsnit 0,059 m. Højdemodellen er hermed en meget detaljeret beskrivelse af terrænforholdene, som det kan ses på Figur 4. Laserskanning har den fordel, at en del af laserstrålerne når ned igennem bevoksningen og reflekteres på jordoverfladen. Laserskanning kan derfor måle terrænoverfladen i for eksempel skov. Til gengæld registreres vandflader som om, at det var terræn, og metoden kan ikke skelne mellem vandflader og jordoverflader. NaturRådgivningen Side 6

19 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Højdemodellen er indledningsvist anvendt til beregning af 25 cm højdekurver, som vist på Kort 2. Figur 4. Undersøgelsesområdet på Aarø vist med sort stipling sammen med den digitale højdemodel i en højdebestemt farvelægning på en regnbueskala fra mørkeblå i kote -2,0 m, lyseblåt i kote 0,0 m, gul i kote 2,0 m, orange i kote 4,0 m og med rødt over kote 6,0 m samt med en indlagt 30 o belysning, der fremhæver terrænkonturerne. Danmarks Højdemodel fra Geodatastyrelsen i skala 1: Oplandsforhold Som det kan ses af Figur 4 ligger vejen Aarø på toppen af et højdedrag, der udgør vandskel mellem undersøgelsesområdet og en parallel lavning længere mod vest. Undersøgelsesområdet er endvidere afgrænset af diget mod syd og øst samt af markvejen ud til diget mod nord. Det samlede opland er på dette grundlag opgjort til 40 ha, idet campingpladsens areal ikke er medregnet. Oplandet er dermed identisk med undersøgelsesområdet og de 4 små ejendomme langs østsiden af vejen Aarø. 3.5 Tekniske anlæg Ifølge den søgning i LedningsEjerRegisteret, LER, som er beskrevet i Orbicons forundersøgelse fra juli 2014, er der ingen tekniske anlæg i undersøgelsesområdet. NaturRådgivningen Side 7

20 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 3.6 Afvandingsforhold Undersøgelsesområdet blev ved landvindingsprojektet i begyndelsen af 1960 erne afgrænset mod syd og øst af et dige, som ifølge landvæsenskommissionens kendelse af 19. december 1968 og vedtægten for Landvindingslaget Aarø af samme dato blev opført fra højt terræn på den sydlige del af Aarø med krone i kote 2,88 m DVR90, en kronebredde på 1,0 m, skråningsanlæg 1:3 mod havet og skråningsanlæg 1:2 mod land. Langs digets bagside etableredes en afvandingsgrøft, og fyld til diget blev hentet fra en grav i det sydøstlige hjørne. Et areal med matr. nr. 163 Årø, Øsby længst mod sydøst blev herved holdt uden for landvindingslaget og har fortsat sit eget dige og med afløb gennem en sluse ud i bugten mellem Aarø og Aarø Kalv. I den omtalte fyldgrav bag diget længst mod øst starter landvindingslagets Kanal H med en vedtægtsmæssig bund i kote 0,67 m DVR90 og løber mod nordnordvest igennem undersøgelsesområdet med et fald på 0,4, en bundbredde på 0,4 m og et skråningsanlæg på 1:1. Efter 1238 m løber Kanal H ud i først Kanal C og dernæst Kanal A for at ende i pumpestationen. Igennem undersøgelsesområdet er der 3 stk. 7 til 10 meter lange røroverkørsler over Kanal H bestående af 50 cm rør. Den mellemste af de tre røroverkørsler ligger lige syd for Aarø Camping, hvor kanalens bundkote ifølge vedtægten er i kote -0,94 m DVR90. Den nordligste af de tre overkørsler ligger på en markvej, som løber ud til en rampe op på det østlige dige. Figur 5. Den mellemste røroverkørsel over Kanal H set i marts NaturRådgivningen Side 8

21 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 4. OVERVEJELSER Projektet på det sydøstlige Aarø vil kun kunne modtage den nedbørsbetingede afstrømning fra det lokale opland på ca. 40 ha. Den eneste realistiske måde at skabe et vådområde på er derfor at etablere en opstemning i afvandingskanalen, Kanal H, som kan holde vinterens nedbørsoverskud tilbage. Vandstanden vil herved kulminere i februar-april måned, hvorefter vandstanden vil falde hen over forsommeren, sommeren og høsten, inden vandstanden igen begynder at stige i løbet af efteråret og vinteren. Aarø Camping er ikke en del af projektområdet og skal fortsat have uændrede afvandingsforhold. Campingpladsen afvandes i dag til Kanal H, som derfor skal opretholdes uændret på strækningen forbi campingpladsen. Det kan i praksis opfyldes ved at placere opstemningen på den opstrøms side af campingpladsen ved den mellemste af de tre overkørsler på strækningen, som er vist på Figur 5. Denne løsning forudsætter, at der ikke sker en afvanding ved dræning ud af det projekterede vådområde til strækningen langs med campingpladsen eller videre nedstrøms. Etableringen af vådområdet vil i vinterperioden og det tidlige forår medføre en vandstandsstigning i den øvre del af Kanal H på over 1,0 m i forhold til i dag. Det vil medføre, at der kan ske tilbageløb mod nord gennem grøften langs med kystdiget. Der er derfor også behov for at lukke digegrøften på sydsiden af markvejen ud til diget på en måde, som sikrer mod gennemsivning nord på. I praksis vil dette også kræve etablering af en lav jordvold langs markvejens sydside. Målsætningen for projektet til etablering af vådområdet på det sydøstlige Aarø er at forberede området til vandstandsforhold svarende til en gennemførelse af det det store naturgenopretningsprojekt for hele øen. Det lille opland til det planlagte vådområde vil medføre, at vandspejlet i vådområdet vil komme til at svinge mere hen over året, end hvis det store naturgenopretningsprojekt blev gennemført. Det skyldes, at der i sidstnævnte tilfælde vil ske en vis udjævning i de lokale forskelle på afstrømning og fordampning samtidig med, at der nærmest uundgåeligt vil være lidt udsivning fra det planlagte vådområde til det nedstrøms pumpeafvandede område. Ved fastlæggelsen af det fremtidige vintervandspejl i det aktuelle projektområde har vi derfor valgt et vandstandsniveau, som er ca. 0,1 m højere sidst på vinteren, end beskrevet for det store naturgenopretningsprojekt. Det har også været overvejet, om den sydligste af matriklerne, nr. 328 Årø, Øsby kunne holdes ude af projektet. Det vil dog kræve bygning af et nyt dige igennem et område med vanskelige jordbunds- og adgangsforhold samt etablering af en pumpestation og strømforsyning. Løsningen vil ikke være omkostningseffektiv. NaturRådgivningen Side 9

22 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 5. PROJEKTFORSLAG På grundlag af de indledende overvejelser har vi udarbejdet følgende projektforslag til etablering af vådområdet på det sydøstlige Aarø med henblik på at skabe en mere naturlig hydrologi i området, idet der fortsat vil blive afløb til de nedstrøms områder med pumpeafvanding. Projektet er indrettet efter, at der fortsat skal være mulighed for afgræsning af langt størstedelen af arealet. Projektforslaget er vist på projektkortet i Kort 3. Alle koter refererer til system DVR90. Der etableres en 60 cm brønd i Kanal H, som tilsluttes tæt til den bestående 50 cm røroverkørsel med bund i ca. kote 0,90 m. Det kan f.eks. ske ved at skyde et tæt plastrør ind i det bestående 50 cm rør. Brønden afsluttes med en 60 cm stålkuppelrist og etableres ca. 2 meter syd for det bestående rørindløb med overløbskant i kote 0, 47 m. Rundt om brønden indbygges stampet lerjord op til kote 0,25 m og dernæst 0,05 m nøddesten (sten mm) op til kote 0,30 m, ud i en afstand af mindst 2,0 m, og der fra med skråningsanlæg ikke stejlere end 1:3 ned til bunden af den bestående afvandingskanal. Det skal således være muligt at tilse og vedligeholde overløbet iført gummistøvler. For at sikre mod udsivning fra projektområdet til campingpladsen og til Kanal H nedgraves en 250 m lang plastmembran af 1,5 mm HDPE på strækningen fra 25 m sydvest for det nye overløb og rundt langs østsiden af Kanal H mod nord til projektområdets nordgrænse ved markvejen ud til diget. Membranen forventes etableret i 2,0 m højde og nedgraves fra kote 0,8 m til kote 1,2 m, idet den nærmere højde afklares ved detailprojekteringen. Membranen vil således gennemskære og dermed afbryde evt. dræntilløb fra projektområdet ind under campingpladsen eller til den bevarede del af Kanal H. Ved tilbagefyldningen omkring membranen skal det sikres, at membranen er jorddækket op til over kote 0,9 m. For tilsvarende at sikre mod udsivning mod nord gennem grøften og lavningen vest for diget etableres tilsvarende en 120 m lang HDPE membran i 2,0 m højde op til kote 0,8 m på sydsiden af markvejen ud til diget fra terræn i kote 0,9 m mod nordøst. Membranen kommer herved til at stå op til 0,3 m over terræn, og der etableres derfor et lavt jorddige omkring membranen med en ovenbredde på 1,0 m i kote 0,90 m og en bredde af basis på 2-3 meter svarende til skråningsanlæg ca. 1:3. På de sidste ca. 20 meter ud mod diget lægges membranen ind mod digerampen og afdækkes med ler i mindst 1,0 m bredde på sydsiden. Der skal bruges ca. 100 m 3 råjord og muld til det lille dige. Jorden tages fra marken syd for i et område beliggende mellem kote 0,75 m til 1,0 m DVR90. Her afrømmes først muld, dernæst afgraves 0-40 cm råjord og til sidst genudlægges mulden på arealet, således at der opstår en lavning på m 2, som med en forventet periodisk vandflade i forårsmånederne vil kunne tjene som ynglested for strandtudsen. NaturRådgivningen Side 10

23 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Omkring 550 m længere syd ønskes der etableret endnu et vandhul i terræn omkring kote 0,9 m og i kanten af højere terræn mod øst. Det nye vandhul skabes ved afgravning med en øvre afgrænsning på ca. 500 m 2 og en grundflade på ca. 150 m 2 i en dybde på ca. 1,0 m under terræn, således at sideskråningerne ikke bliver stejlere end 1:5. Herved fremkommer ca. 300 m 3 jord, som udplaneres på de tilstødende arealer med muld øverst. Vandfladen forventes herved normalt at blive på mellem 200 og 300 m 2, idet vandhuller forventes at tørre ud hen på sommeren. Det er oplyst, at der kommer en hovedafvandingsledning fra området omkring vejen Aarø over matr. nr. 328 og til den øvre del af Kanal H. Denne rørledning skal omlægges til afløb i niveau med projektets vandspejl og et fald på mindst 2. Dette er muligt, da terrænet har hele 5 meter fald over en strækning af 250 m. I projektområdet ønskes etableret tre mindre fugleøer, der skal være omgivet af vand i fuglenes rugetid i april-maj måned. De tre fugleøer etableres på naturlige forhøjninger i terrænet, som hæves yderligere med ca. 0,3 m jord, der afgraves indenfor en afstand af m fra øerne, hvor terrænet i et mindst 10 meter bredt bælte skal afgraves i cm dybde ned under kote 0,10 m. De tre øer forventes, regnet fra nord, at blive ca. 650 m 2, 210 m 2 og 330 m 2 store. Ved opfyldningerne skal den nordligste ø trækkes ca. 3 meter mod vest, og der skal afgraves i et ca. 10 meter bredt bælte på østsiden af Kanal H. Øen længst mod syd skal tilsvarende trækkes ca. 3 meter længere mod syd. NaturRådgivningen Side 11

24 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 6. KONSEKVENSVURDERING 6.1 Vandstandsforhold Vandspejlet i projektområdet vil ved en normal stor vinterafstrømning på 25 l/s/km 2 ligge i kote 0,50 m. Under meget store afstrømninger vil vandspejlet kortvarigt kunne komme til at stå 2-4 cm højere. Når afstrømningen fra jordlagene og dræn mv. klinger af i/omkring april måned vil vandstanden begynde at falde. Først falder vandstanden ned til overløbskanten i kote 0,53 m, men fordampningen vil hurtigt tage over efterhånden, som nedbørsunderskuddet øges. Herved svinder vandfladerne ind. Så længe der er rigeligt vand til stede, er vandspejlsfaldet beskedent på normalt få millimeter i døgnet. Såfremt hele området havde været en sø eller vandmættet mose, ville vandspejlsfaldet ikke have været større kun end sommerens nedbørsunderskud på i gennemsnit ca cm, jf. Figur i Orbicons rapport fra I projektområdet er der ikke vand i overskud, og efterhånden som optørringen skrider frem, accelerer vandspejlsfaldet, da fordampningen nu sker fra jordmatricen, hvor vandindholdet kun udgør ca. en tredjedel af jordvoluminet. Da fordampningen næsten er den samme, vil vandspejlet derfor falde cirka tre gange så meget. Det vil derfor være en naturlig proces, at der midt eller sidst på sommeren kun er vand tilbage i de mindre områder, hvor der i dag står vand om foråret. Fra et tidspunkt i månederne august til oktober overstiger nedbøren igen fordampningen, og vandstanden vil begynde at stige og gradvist fylde magasinet op. Det beskrevne vandstandsforløb med årlige vandspejlsfald på 0,5 til 1,0 m er set ved tilsvarende projekter på øen Vigelsø i Odense Fjord og på Aage V. Jensen Naturfonds ejendom Ølundgård, der består af tidligere øer, som også kun har et lille lokalt grundvandsopland. Fugleøerne etableres for, at ynglefuglene skal kunne føle sig i tryghed for prædatorer som ræv og mår, hvoraf i hvert fald ræv findes på øen og udgør en fare for alle jordrugende fugle. Erfaringer fra etableringen af nordfyns største sø Engsøen i 2014 var, at flere par klyder ynglede lystigt på en lille ø opbygget af overskudsjord kun adskilt af 20 meter vand fra en meget befærdet vejdæmning. Klyden er blandt arterne på udpegningsgrundlaget for NATURA 2000-området. Dette tiltag forventes at fremme ynglemulighederne for klyden, og måske også andre arter på udpegningsgrundlaget som terner. Den nye lavning og etableringen af yderligere et vandhul sker primært af hensyn til strandtudsen, der stadig findes på Aarø, og som er opført som Bilag IV-art i EU s habitatdirektiv, og som dermed er særligt beskyttelseskrævende. Vandhullerne såvel som de forårsoversvømmede arealer vil også kunne blive ynglesteder for den spidssnudede frø, der ligeledes findes på øen og er en Bilag IV-art. Diverse vandfugle, herunder udpegningsarten klyde, vil også kunne udnytte vandhullerne og lavningen til fødesøgning. NaturRådgivningen Side 12

25 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 6.2 Afvandingsforhold Den fremtidige afvandingstilstand er beregnet på grundlag af den tidlige forårsvandstand i vådområdet i kote 0,50 m. Ved den anvendte metode beregnes ud igennem det omgivende terræn overalt de koter, som det vil være muligt at afvande ned til med et givet fald til de aktuelle eller projekterede vandspejlskoter. Der er fra vandkanten anvendt et fald på 2, som er det i praksis mindste anvendte fald ved dræning med drænrør. Herved beregnes en model af, hvor det overfladenære grundvand/drænvandet vil stå ud gennem projektområdet. Derefter beregnes overalt dybden fra terrænet i højdemodellen ned til de beregnede drænkoter. Herved fremkommer en model af drændybden i terrænet i projektområdet, der anvendes til en konturering, som viser drændybden i intervaller af 0,50 m. De arealer, hvor den beregnede drænkote ligger over terræn, betegnes som vandmættet jord. I drændybdeintervallet fra 0,0 til 1,0 m findes gradvist mere tørre jorder. Arealer med en drændybde på 0,5 til 1,0 m vil være velegnede til græsning og høslet. Arealer med an drændybde mellem 0 og 0,5 m vil som følge af sommeroptørringen også kunne anvendes til græsning, men med nedsat udbytte. Der vil også komme græsvækst på en del af de vinteroversvømmede arealer i form af amfibiske græsser som knæbøjet rævehale og manna-sødgræs, men græsudbyttet på disse arealer forventes at blive meget beskedent. En drændybde på 1,0 m anses normalt for fuldt tilstrækkelig for at kunne opnå en optimal rodudvikling af de almindelige landbrugsafgrøder og dermed et optimalt udbytte. Arealer med en drændybde over 1,0 m er derfor ikke vist i kontureringen. De beregnede afvandingsforhold for projektforslaget er vist på Kort 4. Ifølge beregningerne vil der blive 4,67 ha vanddækket areal, inkl. arealer med en vandmættet tilstand. 12,63 ha vil få en drændybde på mellem 0,0 og 0,50 m, mens 8,04 ha vil få en drændybde på mellem 0,50 og 1,0 m, som det fremgår af opgørelsen i Tabel 1, hvor påvirkningerne også er opgjort fordelt på de tre berørte lodsejere. Det samlede projektareal er hermed på 25,34 ha. Projektet er forberedt på at kunne indgå i det store påtænkte samlede vådområdeprojekt på hele Aarø, idet vandstands- og afvandingsforholdene i det her beskrevne projektområde vil være stort set uændrede. Det eneste nødvendige projekttiltag vil i så fald være at fjerne den her projekterede opstemning i Kanal H syd for Aarø Camping og eventuelt også at hæve røroverkørslen til det nye vandstandsniveau. NaturRådgivningen Side 13

26 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Tabel 1 Opgørelse af de arealer, som bliver påvirket af projektet opdelt på såvel lodsejere som de anvendte arealkategorier. Matr. nr. Årø, Øsby Vandmættet, Drændybde < 0 ha Våd eng, Drændybde 0-0,5 m ha Fugtig-tør eng, Drændybde 0,5-1,0 m ha 314, 438 2,98 10,83 6, ,32 1,28 0, ,06 0,49 0, ,31 0,03 0,00 I alt 4,67 12,63 8, Bygninger og tekniske anlæg mv. Der er ingen bygninger eller ikke kendskab til nogen ledningsanlæg i projektområdet, som vil blive påvirket af projektet. Afløbsforholdene fra Aarø Camping vil være uændrede ud til Kanal H, og projektet sikrer, at der ikke kan løbe vand fra projektområdet ind på campingpladsen. De nuværende røroverkørsler over Kanal H henholdsvis lige syd og lige nord for Aarø Camping bevares uændrede således, at der fortsat er adgang til diget og til matrikel nr. 314 Årø, Øsby, øst for kanalen. Vandstanden i den sydøstlige fyldgrav vil blive hævet med ca. 0,8 m, og vandet vil dermed komme til at stå ind imod det nuværende kystdige på samme måde, som vandet i dag står ind imod diget på ydersiden ved højvande. Ud fra almindelige principper for dimensionering af diger, bør der ikke være en stejlere digeskråning ud mod den nye vandflade end med en hældning på 1:5 eller 1:6, således at bølgebevægelser kan brydes, og energien løbe af. Ved detailprojekteringen skal det undersøges nærmere, om der er behov for forstærkning af diget på indersiden. Der vil således blive udført en opmåling af den indvendige digeskråning på den ca. 180 m lange strækning rundt om fyldgraven. Hvis det viser sig nødvendigt, vil der på denne strækning blive indbygget lerholdigt fyld langs digefoden med et skråningsanlæg ikke stejlere end 1:5 op til kote 0,6 m. Der er ikke etableret en bærmevej på den indvendige side af kystdiget. Ifølge oplysninger fra lodsejeren vest for diget har der aldrig været behov for reparationer af østdiget. Vedligeholdelsen består i årlig slåning af græsset, og det sker oppe fra digekronen, hvor maskiner kan køre. NaturRådgivningen Side 14

27 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø 6.4 Sagsbehandling Projektforslaget forudsætter, at der efter ansøgning kan opnås godkendelse af projektet efter planloven (VVM-screening), naturbeskyttelsesloven og vandløbsloven. Der er i projektområdet to små søer (vandhuller), der er registreret som omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, hvilket kræver dispensation som følge af tilstandsændringen med et højere vandspejl, uanset at vandstanden i søerne vil blive hævet, og at naturværdien af søerne samlet set vil blive forbedret. Området er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelser om international naturbeskyttelse, Natura 2000, hvilket kræver sagsbehandling efter reglerne om internationale naturbeskyttelsesområder i naturbeskyttelseslovens 19 b, 19 d og 19 e. Jordarbejderne med etablering af de tre fugleøer og den lave jordvold langs projektgrænsen mod nord er terrænændringer inden for en afstand af 300 m fra kysten. Disse arbejder kræver dispensation fra strandbeskyttelseslinjen i naturbeskyttelseslovens 15. Opstemningen af Kanal H og omlægningen af rørledningen fra sydvest samt etableringen af membraner er ændringer af de bestående vandløbs- og afløbsforhold, som kræver godkendelse efter vandløbslovens bestemmelser om vandløbsregulering. Det kræver ifølge Bekendtgørelse 1436 om vandløbsregulering mv., at projektet først offentliggøres i høring i 4 uger blandt de lodsejere, som vurderes at blive berørt eller at have en væsentlig interesse i projektet. Kanal H er kortlagt som vandløb beskyttet af naturbeskyttelseslovens 3 og videre opstrøms på tværs af kystdiget og et godt stykke ud langs strandkanten i Lillebælt. Der er åbenlyst tale om en fejlagtig kortlægning af de øverste 600 m af Kanal H s forlængelse, dvs. opstrøms Kanal H. Den resterende del af vandløbet er en afvandingsgrøft med afløb til pumpestationen på den nordlige del af Aarø. Grøften er ikke et målsat vandløb i vandplanen og har heller ikke været målsat i Sønderjyllands Amts regionplaner. Der foreligger derfor ingen faunaundersøgelser fra grøften/vandløbet. Den øvre del af Kanal H har et minimalt opland og er iflg. lodsejerne sommerudtørret i lange perioder. Ifølge landvindingslagets vedtægt ligger kanalen med et beskedent fald på 0,4. Med projektet skabes en høj vandstand i de øverste 600 m af Kanal H, som vil sikre vand hele året og dermed skabe forbedrede levemuligheder for organismer tilpasset livet i en kanal. Der ændres ikke på oplandsforholdene, og afstrømningen fra det lille opland til projektområdet på ca. 40 ha vil fortsat løbe videre igennem den nedre del af Kanal H på sin vej mod pumpestationen. Opstemningen og etableringen af vådområdet kan ændre lidt på fordampningsforholdene i området og afstrømningsmønstret i vandløbet, men det ligger inden for de nuværende variationer, der kan opstå som følge af lodsejernes drift af deres arealer med drænsret og frit afgrødevalg mv. NaturRådgivningen Side 15

28 Årø Galloway: Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Haderslev Kommune er myndighed på de omtalte lovområder med undtagelse af strandbeskyttelseslinjen, hvor Naturstyrelsen er myndighed, og hvortil ansøgningen om dispensationen er sendt. Alle de nævnte afgørelser vil inden for en frist af 4 uger kunne påklages af de som måtte have en væsentlig interesse i afgørelsen samt en række anerkendte landsdækkende organisationer. Ved sagens behandling efter vandløbsloven vil følgende lodsejere skulle inddrages: Matr. nr. Årø, Øsby Ejer Adresse 314, 438 Kim og Jan Nielsen Aarø 259, 6100 Haderslev 328 Poul Erik Nissen Aarø 242, 6100 Haderslev 159 Jan Peter Sejersen Aarø 260, 6100 Haderslev 418, 420, 427 Landvindingslaget Aarø v/ Bjarne Jepsen, Aarø 92, 6100 Haderslev 442 Haderslev Kommune 6100 Haderslev Projektet forventes finansieret med støtte fra EU's landdistriktsmidler administreret af Fødevareministeriet. Ansøger afholder alle omkostninger til projektets gennemførelse. 6.5 Økonomisk overslag Omkostningerne til gennemførelse af projektet er anslået i nedenstående Tabel 2. Såfremt anlægsarbejdet kan udføres lige efter høst, forventes der ikke at blive behov for udbetaling af erstatninger for afgrødetab. Tabel 2 Overslag over omkostninger ved gennemførelse af vådområdeprojektet på Aarø, ekskl. moms. Mængde Delsum Rydning af bevoksninger mv. Sum kr. Etablering af overløbsbygværk 1 stk kr. Etablering af HDPE membran 370 m kr. Etablering af fugleøer 400 m kr. Omlægning af afløbsledninger 250 m kr. Gravning/oprensning af vandhuller 450 m kr. Rådgivning, detailprojekt, udbud og tilsyn kr. Omkostningsoverslag i alt kr. NaturRådgivningen Side 16

29

30

31

32

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Denne forundersøgelse er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Rekvirent Projektnavn Projektleder

Læs mere

Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Teknisk forundersøgelse og projektforslag

Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Teknisk forundersøgelse og projektforslag Vådområdeprojekt på det sydøstlige Aarø Teknisk forundersøgelse og projektforslag Årø Galloway v/ Birgit, Kim og Jan Nielsen Maj 2015 Udarbejdet af: Dato: Niels Riis 25-05-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Side

Læs mere

SERVITUT EJENDOM: Matrikelnummer: Adresse: Lundbjergvej 113 7080 Børkop. EJER: NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1602 København V CVR: 20814616

SERVITUT EJENDOM: Matrikelnummer: Adresse: Lundbjergvej 113 7080 Børkop. EJER: NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30 1602 København V CVR: 20814616 SERVITUT EJENDOM: 0009q Adresse: Lundbjergvej 113 7080 Børkop 0010af EJER: EJER: EJER: PÅTALEBERETTIGET: ANMODER: 13.01.2016 07:12:01 Side 1 af 6 AREALANVENDELSE: Anvendelsesforhold SERVITUT TEKST: Vådområdedeklaration

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016

Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016 Notat Kystdirektoratet J.nr. 14/00483-31 Ref. Ilse Gräber 19-04-2016 2 udtalelse - Højvandsdige Lungshave og Enø Næstved Kommune har igangsat en kapitel 1a-sag efter kystbeskyttelsesloven og har i den

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2011 1 Indhold En målrettet indsats for naturen i Danmarks Natura 2000-områder... 3 Tilskudsmuligheder 2011... 4 Praktisk information... 5 Tilskud til Pleje

Læs mere

Alle projektarealer ejes af Torben Fejer Nielsen og Simon Brøndgaard Madsen.

Alle projektarealer ejes af Torben Fejer Nielsen og Simon Brøndgaard Madsen. Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg roc@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om myndighedsgodkendelse af vandløbsrestaurering

Læs mere

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021

Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Miljørapport for Risikostyringsplan for Odense Fjord 2015-2021 Resumé Denne miljørapport er en overordnet vurdering af miljøkonsekvenserne for gennemførelsen af risikostyringsplanen. Det vurderes at flere

Læs mere

Åbning af rørlagt strækning af Bjerregård grøft

Åbning af rørlagt strækning af Bjerregård grøft TEKNIK OG MILJØ Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8087 ngoal@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 06.02.03-P20-4-15 Kontaktperson: Annika Sundberg Lauridsen

Læs mere

VANDLØBSRESTAURERING AF SAMSINGSÅ

VANDLØBSRESTAURERING AF SAMSINGSÅ APRIL 2014 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE VANDLØBSRESTAURERING AF SAMSINGSÅ FORUNDERSØGELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2014

Læs mere

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8.

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8. 26. februar 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Tønder Kommune Sags id.: 01.05.00-P20-23-15 Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato:

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN

KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN Kolding Kommune Dokumenttype Dimensioneringsnotat Dato Juni 2015 KOLDING KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT APOTEKERENGEN INDHOLD 0. Generelt 1 0.1 Alment 1 1. Vandløb og tilløb 2 1.1 Eksisterende vandløb og tilløb

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Lars Kjellerup Larsen Jens Juuls Vej 18

Lars Kjellerup Larsen Jens Juuls Vej 18 Kortlægning af afvandingsforhold Notat Bilag: Tegning 01: Afvandingsforhold, vintermiddel Tegning 02: Afvandingsforhold, sommermiddel, før-grødeskæringssituation Tegning 03: Afvandingsforhold, sommermiddel,

Læs mere

Høring af vandløbsregulering af Søndre afløb Sønderås, tilløb til Sunds Nørreå

Høring af vandløbsregulering af Søndre afløb Sønderås, tilløb til Sunds Nørreå TEKNIK OG MILJØ Se nedenstående liste Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8084 mynwp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer: 06.02.03-P20-22-15 Høring af vandløbsregulering

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune 2012-2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Silkeborg Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels

Læs mere

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Bogense Kommune Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Skadesrapport Stormen 1. november 2006 Dato for inspektion: 14. november 2006 Udarbejdet af: Jan Larsen, HEV. Revision: 0 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ.

Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret i klitområderne langs Vesterhavet, på Skovbjerg Bakkeø mod S og omkring Flynder Sø i NØ. Bilag Detaljer i sammenligningen af 3 beskyttet natur og FOT i Vordingborg og Holstebro kommuner Udarbejdet af Åge Nielsen, Miljøministeriet, september 2012. Hede i Holstebro Hedeområderne er koncentreret

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé 5 8800 Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Kettinghøj Bæk. Det private vandløb Kettinghøj Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé 5 8800 Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Kettinghøj Bæk. Det private vandløb Kettinghøj Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand Prinsens Allé 5 8800 Viborg hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Kettinghøj

Læs mere

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730 Herlev Att. Kirsten Høi 3. juli 2014 Journalnr. 163-2014-9417 Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde

Læs mere

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb Forslag til Regulativ For Smågårdsrenden med sideløb November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Grundlaget for regulativet 1 2. Betegnelse af vandløbet 1 3. Afmærkning og stationering 2 4. Vandløbets skikkelse

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Joachim Godske Norman Moltke Lystrupvej 9 4640 Faxe Postadresse: Natur & Miljø Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon: 56 20 30 00 Telefax: 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Kontoradresse:

Læs mere

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Til Fra Vokslev Samråd Aalborg Kommune Vandmiljøafdelingen 16-04-2008 Sagsnr.: 2008-8960 Dok.nr.: 2008-77873 Init.: KBF Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Indeværende projektforslag

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: : Senest påtegnet: 0011f 0006z 0009b Adresse: Vesterhede 13 0006q Adresse: Vesterhede 18 0007f 0088 0003e 0003x 0002ab 0005c 0004m 0002ø 0002aa 0098 0097 12.12.2018

Læs mere

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Tilskudsmuligheder og regler Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Emner Kort om Grundbetaling og græs Rekreative arealer Pleje af græs og naturarealer Regler HNV-værdi valg

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk

AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet Grønsmølle Bæk Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. september 2013 J.nr.: NMK-510-00210 Ref.: JCH AFGØRELSE i sag om Lemvig Kommunes dispensation til oprensning 3-vandløbet

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Havneby Dige Magnus Skak Jensen Vestergade 9 6792 Rømø Kystdirektoratet J.nr. 15/00762-30 Ref. Anni Lassen 14-01-2016 Tilladelse til forstærkning af Havneby Diget, matr. 241 Kirkeby, Rømø, Tønder Kommune

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en høfde, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at etablere en høfde, på de vilkår som fremgår nedenfor. Jesper Sand Carlsen Nymøllevej 1 2800 Kongens Lyngby Kystdirektoratet J.nr. 13/00874-33 Ref. Ilse Gräber 23-04-2014 Tilladelse til høfde ud for matr. nr. 4s, Venø By, Venø, Struer Kommune Kystdirektoratet

Læs mere

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø

500 meter øst på. Diger og levende hegn skal bevares i vides muligt omfang. Hop Sø Sønderballe landdistrikt - Topografi & natur En af de største ressourcer i Sønderballe Landdistrikt er landskabet, som udgøres af topografi, kultur og natur. I det følgende ses nærmere på topografien og

Læs mere

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk

Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Charlotte Mærsk Møller Langegyde 64b, 5762 Vester Skerninge Sendt med email: charlotte@tugronja.dk Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket. Hans Mark, Civilingeniør-anlægsdesigner

Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket. Hans Mark, Civilingeniør-anlægsdesigner NOTAT VURDERINGER OMKRING FAUNAPASSAGE VED SÆBY MØLLE Projektnummer 1391400188 Emne Udført af Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket Klaus Schlünsen, Hydrolog-vandløbshydrauliker Hans Mark,

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR. Alslev Å. Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184

OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR. Alslev Å. Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184 OJP-MILJØrådgivning REGULATIV FOR Alslev Å Hovedopland 3100 omfattende Varde Å systemet Afstrømningsområder 3180, 3182 og 3184 Kvl. nr. A 1 Alslev Å ESBJERG KOMMUNE - 2 - INDHOLDSFORTEGNELSE... Side 0.

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Hedensted Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

Maglemose projekt 2014

Maglemose projekt 2014 Teknik og Miljø Naturafdelingen Dahlvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Maglemose projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere

Læs mere

Høring af vandløbsrestaureringsprojekt "Fri passage i Hasager Bæk"

Høring af vandløbsrestaureringsprojekt Fri passage i Hasager Bæk Postadresse: Favrskov Kommune Landbrug og Natur Skovvej 20 8382 Hinnerup Pos Fav Lan Sko 838 Tlf. 8964 1010 Tlf. favrskov@favrskov.dk www.favrskov.dk fav ww Høring af vandløbsrestaureringsprojekt "Fri

Læs mere

Tilladelse efter vandløbsloven til krydsning af vandløb (Gammelgrøft) med kreaturbro på matrikel 311, Gl. Ladegård, Hammelev ejerlav

Tilladelse efter vandløbsloven til krydsning af vandløb (Gammelgrøft) med kreaturbro på matrikel 311, Gl. Ladegård, Hammelev ejerlav Naturstyrelsen Sønderjylland Felstedvej 14 6300 Gråsten att. Martin Reimers mre@nst.dk Haderslev Kommune Teknik og Miljø Simmerstedvej 1A, 1. 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 E-mail: teknikmiljoe@haderslev.dk

Læs mere

Tilladelse til udskifting af rørunderføring ved matrikel nr. 15d, Stenbjerg By, Nørhå

Tilladelse til udskifting af rørunderføring ved matrikel nr. 15d, Stenbjerg By, Nørhå Thisted Kommune Plan- og Miljøafdelingen 27. januar 2016 BrevID.: 2185380 Medarbejder: KBD Tilladelse til udskifting af rørunderføring ved matrikel nr. 15d, Stenbjerg By, Nørhå Tilladelse efter Vandløbslovens

Læs mere

Godkendelse af vandløbsreguleringsprojekt for Maglemoserenden

Godkendelse af vandløbsreguleringsprojekt for Maglemoserenden 27-06-2013 J. nr. 11/3975 Ref: Annjen Teknik, Erhverv, Beskæftigelse og Kultur Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Tlf. 63 51 60 42 direkte Fax 63 51 60 01 E-mail: annjen@langelandkommune.dk

Læs mere

Forsvarets bygnings- og etablissementstjeneste Arsenalvej 55 9800 Hjørring

Forsvarets bygnings- og etablissementstjeneste Arsenalvej 55 9800 Hjørring Forsvarets bygnings- og etablissementstjeneste Arsenalvej 55 9800 Hjørring fbe@mil.dk FBE-MMS23@mil.dk Dato Sagsbehandler J.nr. tkoee 002794-2013 Rådhuset Torvet 2 3600 Frederikssund Udkast til dispensation

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vej og ejendomme vejoglandskab@greve.dk Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve Telefon: 43 97 97 97 www.greve.dk Dispensation

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Vejledning til ansøgning om tilskud til private naturprojekter i Middelfart Kommune 2014 Søg tilskud til et

Læs mere

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag).

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag). Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Vandplaner høringssvar konsekvenser. Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000

Læs mere

Heidi Søgaard Madsen (hsm)

Heidi Søgaard Madsen (hsm) Heidi Søgaard Madsen (hsm) Fra: Sendt: Til: Emne: Vedhæftede filer: Marc Christiansen 4. januar 2016 15:58 Jeppe Bech Carlsen (jbc) J.nr. 15/01129-3 - Vedr. Tilladelse til Bolværk og Slæbested

Læs mere

Sundby Sø. Afvandingen

Sundby Sø. Afvandingen Sundby Sø af Henrik Schjødt Kristensen I sidste halvdel af 1800-tallet blev der over hele landet gennemført mange af afvandingsprojekter med betydelige tilskud fra staten. Formålet var at udvide landets

Læs mere

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende:

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende: Alle lodsejere og interessenter 26-06-2015 Sags id.: 13/181 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Høring af forslag til vandløbsrestaurering, Studsdal Bæk Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com

Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com Til Alfred Elneff Vejstrupvej 27, Brudager 5882 Vejstrup Sendt med email: alfred.elneff@hotmail.com Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. 62 23 30 00 mt@svendborg.dk www.svendborg.dk

Læs mere

Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund. Tilladelse efter Vandløbslovens 18, 38 og 49 til permanent vandstandsregulering i Andekær, Kulhuse

Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund. Tilladelse efter Vandløbslovens 18, 38 og 49 til permanent vandstandsregulering i Andekær, Kulhuse Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 10. november 2014 Sagsbehandler BLMOG Sagsnr. 023756-2014 BYGGERI OG NATUR Torvet 2 3600 Frederikssund Tilladelse efter Vandløbslovens 18, 38 og 49

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 20.01.2016-1007025841 : Senest påtegnet: 20.01.2016 15:20:27 Ejendom: Landsejerlav: Matrikelnummer: 0036 Arealanvendelse: Anvendelsesforhold tekst:

Læs mere

Rambøll leverede i maj 2011 et udkast til et vådområdeprojekt ved Sillerup Bæk i Haderslev Kommune.

Rambøll leverede i maj 2011 et udkast til et vådområdeprojekt ved Sillerup Bæk i Haderslev Kommune. NOTAT Projekt Vådområdeprojekt Sillerup Bæk, Avnø Vig Kunde Haderslev Kommune Notat nr. 1 Dato 03-11-2011 Til Fra Kopi til Torben Tran Ankjærø, Haderslev Kommune Mads Bøg Grue, Rambøll Lotte Madsen, Kolding

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse:

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen matr.nr. 36 Sønden Åen, Tim som følge af opstilling af vindmøller ved Tim i henhold til lokalplan nr. 281 for Ringkøbing-Skjern Kommune sagsnr.

Læs mere

Notat. Naturstyrelsen Ribe. 1 Indledning... 2

Notat. Naturstyrelsen Ribe. 1 Indledning... 2 Notat Naturstyrelsen Ribe 16. maj 2011 Projekt nr. 14.882.00 Udarbejdet af ERI Kontrolleret af BJP Godkendt af ERI 1 Indledning... 2 2 Design af faunapassage i Ribe jævnfør projektforslag... 2 2.1 Den

Læs mere

Servitut. Ejendom: Matrikelnummer: Matrikelnummer: Ejer: Landbrugsstyrelsen Nyropsgade København V Cvr-nr.:

Servitut. Ejendom: Matrikelnummer: Matrikelnummer: Ejer: Landbrugsstyrelsen Nyropsgade København V Cvr-nr.: Servitut Ejendom: Matrikelnummer: 0065c Matrikelnummer: 0085 Ejer: Påtaleberettiget: Myndighed: Anmoder: Arealanvendelse: Anvendelsesforhold Servitut tekst: Vådområde Haverslev Mølleå Vådområdedeklaration

Læs mere

Tillæg nr. 2 til spildevandsplan 2009-2016 Østerholm og omegn. Udarbejdet for Sønderborg Kommune

Tillæg nr. 2 til spildevandsplan 2009-2016 Østerholm og omegn. Udarbejdet for Sønderborg Kommune Tillæg nr. 2 til spildevandsplan 2009-2016 Østerholm og omegn Udarbejdet for Sønderborg Kommune Indhold 1. Indledning og baggrund... 2 2. Formål... 2 3. Delspildevandsplanens forhold til lovgivning og

Læs mere

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør.

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør. NOTAT Projekt Kunde Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 01 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for infiltration

Læs mere

tre nye rørunderføringer ved Fredskilde bæk og tilløb til Fredskilde bæk, beliggende på matr. 3am og 66b, Stenbjerg By, Nørhå.

tre nye rørunderføringer ved Fredskilde bæk og tilløb til Fredskilde bæk, beliggende på matr. 3am og 66b, Stenbjerg By, Nørhå. Afsender: Thisted Kommune Mathilde Boesen Team Natur Plan- og Miljøafdelingen Thisted kommune Thisted Kommune Plan- og Miljøafdelingen 2. marts 2015 BrevID.: 1867514 CPR/CVR: #*24563 Medarbejder: KKN Tilladelse

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 29.11.2016-1007844653 : Senest påtegnet: Adresse: Egelandvej 4 0001ak 0001ab Adresse: Søndermarksvej 21 0008v 0008z 0008a Adresse: Egelandvej 49 0007o

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 23.06.2017-1008782358 Servitut: Dokument type: Servitut Senest påtegnet: 23.06.2017 14:47:07 Ejendom: Adresse: Krogshedevej 9A 7650 Bøvlingbjerg 0006h

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: NaturErhvervstyrelsen Kontor: Miljø og Biodiversitet Sagsnr.: 14-810-000051 Dato: 12. december 2014 Orientering om udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Vådområdeprojekt Svenstrup Å

Vådområdeprojekt Svenstrup Å Fig. 1. Projektområdet i.h.t. tekniske forundersøgelser af Orbicon Leif Hansen Baggrundskort: Kort- og Matrikelstyrelsen 1 : 25.000 Forundersøgelser for genetablering af vådområde ved Svenstrup Å Konklusion:

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer 4 Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Svendborg Kommune Redaktion: Søren Bagger og Hanne Morthorst Petersen Udgiver:

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Godkendelse til at anlægge kreaturbro over Gelså på strækningen mellem Bevtoft og Hjartbro Skov

Godkendelse til at anlægge kreaturbro over Gelså på strækningen mellem Bevtoft og Hjartbro Skov Jette Jacobsen Haderslev Kommune Teknik- og Miljøservice Miljø og natur Rådhuscentret 7 6500 Vojens Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk Dato 14. september 2015 -Sagsident:

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat.

Der er nærmere redegjort for de vurderinger, der ligger til grund for afgørelsen i det vedlagte notat. Esbjerg Kommune Frodesgade 30 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 15. september 2015 Sags id 2015-18696 Sagsbehandler René Nygaard Antvorskov Telefon direkte 76 16 13 71 E-mail rna@esbjergkommune.dk

Læs mere

Bilag 1/26 Bilag 1 2 1 2/26 Bilag 2 3/26 Bilag 3 4/26 5/26 6/26 7/26 Bilag 4 8/26 Bilag 5 9/26 Bilag 6 10/26 Bilag 7 11/26 Bilag 8 12/26 Bilag 9 13/26 Bilag 10 14/26 Bilag 11 15/26 Bilag 12 Id. nr. Naturtype

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 22.08.2017-1008931802 : Dokument type: Senest påtegnet: Ejendom: Adresse: Birkemosevej 160 0002v 0030m 0030n 0004q 0004m 0001ar 0003i 0002s 0009h 0002g

Læs mere

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan.

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene

Læs mere

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer

Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune 2013 Titel: Naturstyrelsens opdatering af 3-registreringer Fredericia Kommune Udgiver: Miljøministeriet Naturstyrelsen Aalborg Niels Bohrs

Læs mere

Rudersdal Kommune Afløb fra Sø ved Bregnerødvej Forslag til Reguleringsprojekt

Rudersdal Kommune Afløb fra Sø ved Bregnerødvej Forslag til Reguleringsprojekt Rudersdal Kommune Afløb fra Sø ved Bregnerødvej Forslag til Rudersdal Kommune Afløb fra Sø ved Bregnerødvej Projekt Rudersdal Kommune Afløb fra Sø ved Bregnerødvej Projektnummer 3691200048 Kundenavn Emne

Læs mere

3) Hvis du støder på fortidsminder skal arbejdet stoppes og museet kontaktes med det samme.

3) Hvis du støder på fortidsminder skal arbejdet stoppes og museet kontaktes med det samme. Center for Teknik og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 3.09.2015 Sagsnr.

Læs mere

VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter.

VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter. VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter. Bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning

Læs mere

Høringsbidrag til forslag til landsplandirektiv for 12 sommerhusområder i kystnærhedszonen i Sønderjylland

Høringsbidrag til forslag til landsplandirektiv for 12 sommerhusområder i kystnærhedszonen i Sønderjylland Notat Landsplanområdet J.nr. SNS-145-00088 Ref. charm Dato: 30. april 2007 Høringsbidrag til forslag til landsplandirektiv for 12 sommerhusområder i kystnærhedszonen i Sønderjylland Forslaget har været

Læs mere

Servitut. Ejendom: Adresse: Neversvej Tommerup. Matrikelnummer: Matrikelnummer: Matrikelnummer: Matrikelnummer: 0049

Servitut. Ejendom: Adresse: Neversvej Tommerup. Matrikelnummer: Matrikelnummer: Matrikelnummer: Matrikelnummer: 0049 Servitut Ejendom: Adresse: Neversvej 21 5690 Tommerup 0013s 0001c 0005r 0065 0048 0064 0049 Ejer: Påtaleberettiget: Anmoder: Myndighed: Arealanvendelse: 17.01.2018 13:41:43 Side 1 af 5 Anvendelsesforhold

Læs mere

Ulfshale. Lejer- og Grundejerforening E-mail: ulg@ulg.dk -Hjemmeside: www.ulg.dk. Forslag til afledning af overfladevand i området øst for Horsnæsvej

Ulfshale. Lejer- og Grundejerforening E-mail: ulg@ulg.dk -Hjemmeside: www.ulg.dk. Forslag til afledning af overfladevand i området øst for Horsnæsvej Forslag til afledning af overfladevand i området øst for Horsnæsvej Projektet En kreds af lodsejere i sommerhusområdet øst for Horsnæsvej har henvendt sig til ULG om mulighederne for at lede overfladevand

Læs mere

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune #split# Råstofplan 2016 Plan og Miljø Dato: 04-05-2016 Sags. nr.: 86.07.00-P17-1-15 Sagsbeh.: Gorm Pilgaard Jørgensen Lokaltlf.: +4599455109 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. A/S Storbælt Kystdirektoratet J.nr. 16/01668-15 Ref. Anni Lassen 07-06-2016 Tilladelse til bypass efter KYBL ved Spodsbjerg Færgehavn Kystdirektoratet giver hermed en 2-årige tilladelse til at foretage

Læs mere

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand

Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan Æbelø, havet syd for og Nærå Strand Hvidbog vedr. offentlig høring af Forslag til Natura 2000-handleplan for 110 Odense Fjord Denne hvidbog omhandler de høringssvar, der er indkommet i høringsperioden til Forslag til Natura 2000-handpleplan

Læs mere

Tilladelse til at rørlægge del af afvandingsgrøft på matrikel 3ad Skellerup By, Linå

Tilladelse til at rørlægge del af afvandingsgrøft på matrikel 3ad Skellerup By, Linå Louise Dyhr og Karsten Pedersen kspld@hotmail.com 18. marts 2015 Tilladelse til at rørlægge del af afvandingsgrøft på matrikel 3ad Skellerup By, Linå Silkeborg Kommune meddeler i medfør af vandløbsloven

Læs mere

Kabelprojekt Thy-Mors-Salling

Kabelprojekt Thy-Mors-Salling Skive Kommune, Teknisk Forvaltning Natur Miljø Rådhuspladsen 2 7800 Skive Kabelprojekt Thy-Mors-Salling 2. februar 2015 MSL/MSL Ansøgning om dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3, museumslovens 29

Læs mere

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn COWI A/S Att.: Troels Wenzel Parallelvej 2 2800 Kgs Lyngby Sendt elektronisk til TRW@cowi.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST

FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST FØLLE BUND - NATIONALPARKENS VESTLIGSTE FORPOST Det vestlige hjørne af Nationalpark Mols Bjerge er Følle Bund, der fra gammel tid har hørt under Kalø. Følle Bund ligger syd for Strandvejen, sydvest for

Læs mere

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å Fokus på fysiske forhold Restaurering 2003 Restaurering 2004 Restaurering 2005 Skovsø-Gudum Å Slagelse Kommune har sat fokus på vandløbenes

Læs mere

VVM-screening af etablering af skov på matr. 3a, 6a V. Bregninge by, Bregninge m.fl. Afgørelse om at skovrejsningen ikke er VVM-pligtig

VVM-screening af etablering af skov på matr. 3a, 6a V. Bregninge by, Bregninge m.fl. Afgørelse om at skovrejsningen ikke er VVM-pligtig Peder Kromann Jørgensen Vester Bregningemark 3 5970 Ærøskøbing Sendt med email: pkjkoma@msn.com Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 VVM-screening

Læs mere

Tilladelse til restaurering af Bjørnholt Bæk ved Toustrup Stationsby

Tilladelse til restaurering af Bjørnholt Bæk ved Toustrup Stationsby #cpr# Silkeborg Kommune Natur og Miljø vand@silkeborg.dk Kun sendt pr. e-post 20. oktober 2014 Tilladelse til restaurering af Bjørnholt Bæk ved Toustrup Stationsby Silkeborg Kommune meddeler i medfør af

Læs mere

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer

Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer Vindmøller i den tidligere Gårdbo Sø, vest for Ålbæk Scoping/forventede hovedproblemer SCOPING NOTAT Forventede hovedproblemer i VVM/Miljøundersøgelse for vindmølleprojekt i den tidligere Gårdbo Sø, vest

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

Dispensation til oprensning af 3 sø

Dispensation til oprensning af 3 sø Dato: 14. januar 2016 Niels Jørgen Møller Nielsen Præstevejen 157 Glerup 9631 Gedsted Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2016-52186 Dokumentnr.: 820-2016-12517 Sagsbehandler:

Læs mere

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Att. Carsten Ehlers Thomsen Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse

Læs mere