Æble/PæreNYT FÆLLES. Opbevaring og holdbarhed. Æblevikler. Nr. 13 // 30. maj 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æble/PæreNYT FÆLLES. Opbevaring og holdbarhed. Æblevikler. Nr. 13 // 30. maj 2017"

Transkript

1 Æble/PæreNYT Nr. 13 // 30. maj 2017 FÆLLES Opbevaring og holdbarhed Feromonkapsler til fælder Feromonkapsler opbevares bedst i tætlukket originalemballage i fryser eller køleskab og er virksomme i 2 år ved opbevaring ved -25 C. Ved opbevaring f.eks. ved stuetemperatur vil feromonet begynde at fordampe inde i emballagen og når emballagen åbnes vil noget af feromonet fordampe, og kapslen vil følgelig indeholde mindre feromon. Isomate CLR feromonforvirring Bør opbevares køligt ved ca. 5 C. Produktet er mindst holdbart i 2 år efter produktionsdatoen i den oprindelige pakning, når opbevaret ved en temperatur på 5 C. Madex Ved opbevaring under 5 C er holdbarheden minimum 2 år fra produktionsdato. Opbevaret i fryseren er holdbarheden flere år fra produktionsdato. Opbevares køligt ved -18 C til +5 C. Turex For Turex gælder holdbarhed i mindst 2 år. Opbevaring: Opbevares tørt og køligt. Høj luftfugtighed og temperaturer over 30 C vil nedsætte produktets effekt. INDHOLD: FÆLLES...1 Opbevaring og holdbarhed...1 Æblevikler...1 Andre viklerarter...2 Gåsebiller...2 Ildsot...3 Vanding...3 KONVENTIONELT...3 Candit gammelt og nyt...3 Meldug...3 Skurv...4 Væksthæmning...4 Bladgødskning...4 Udtynding...5 Clara Frijs - ekstra gødning...5 Supplerende gødskning i nyplantninger/småtræer...5 ØKOLOGI...6 Meldug...6 Skurv...6 Væksthæmning...6 Bladgødskning...6 Æblevikler. Der har været fangst i sidste uge, og fælderne skal nu tilses regelmæssigt. Æblevikler Der har været fangst af æbleviklere rundt omkring. De foregående år er de første æbleviklere blevet fanget på Fyn maj. Tjek fælderne i egen plantage. Det er uaktuelt at sprøjte mod æblevikler nu. RIMpro varsler begyndende flyvning af æglæggende hunner først i juni. Madex er førstevalg til bekæmpelse af æblevikler og bruges, når æggene klækker. Bestil Madex hjem og beregn ml/ha. Der bruges 50 ml/ha i hver behandling og der behandles ca hver 7. dag i den periode hvor æggene klækker. Sørg for at have Madex hjemme medio juni.

2 Side 2 <<< Hvis man får leveret Madex uden label er det meget vigtigt, at produktet opbevares i originalæsken, som i så fald vil være påklistret etikette og brugsanvisning. Andre viklerarter Afhængig af lokalitet skal man begynde at hænge feromonfælder for de andre viklerarter op nu. Der må ikke lægges kapsler til forskellige arter i samme fældehus. Husk også at hænge fælderne op med mindst 10 meters afstand mellem hver art. <<< Skarpspidset frugtvikler: Låget på dispenseren (hvid cylinder-formet) for Skarpspidset frugtvikler skal ikke åbnes. Den voksne gåsebille er ca 1 cm lang med metalgrønt/sort hoved og brunlig krop. Gåsebiller Der blev observeret enkelte gåsebiller på Fyn i sidste uge. De tidligere år har billen fløjet den sidste uge af maj/første uge af juni. Billen flyver på lune, solrige dage. Gåsebillen trives primært på lette jordtyper. Ved store populationer kan de voksne biller forvolde alvorlig skade på frugten. Det er sandsynligt, at billen bliver ekstra tiltrukket af frugterne pga. vandindholdet, hvis det er tørt vejr. På lokaliteter med erfaring for at gåsebillen kan være et problem, skal man være opmærksom på angreb det næste stykke tid. <<< Æbler, som voksne gåsebiller, har spist på. Fotos fra tidligere år.

3 Side 3 Ildsot Tjørnen blomstrer nu og er let at udpege, hvis man har planer om at rydde dem (eventuelt på et senere tidspunkt) for at komme en smittekilde til ildsot til livs. I nyplantninger som blomstrer sent skal man være ekstra opmærksom på faren for ildsot-infektioner under blomstringen. Ildsot. Tjørnen blomstrer nu. Vanding Når de små frugter er i gang med celledelingen, vil stress betyde at processen går langsommere og dermed bliver der ikke dannet lige så mange celler som i frugter, der ikke mangler noget. Flere celler giver mulighed for en større frugt. Vandbehovet er omkring 1-2 liter pr træ pr dag. Den eksakte mængde afhænger blandt andet af vejret, jordtypen, sorten og af vækstniveauet i træerne. I Clara Frijs og andre småfaldne sorter bør Watermarks ikke komme over 20 kpa. Bliver værdien højere skal der vandes mere for at være sikker på at få en god frugtkvalitet. I nyplantede træer og træer plantet sidste år skal væksten holdes i gang - det er ærgerligt hvis de afslutter væksten på grund af manglende vand eller næring. Watermarks må ikke overstige kpa. KONVENTIONELT Candit gammelt og nyt Hvis man har gammel Candit stående, hvor der står 3 behandlinger inden 1. juni må man stadig bruge det i henhold til etiketten. Den nye Candit har samme registreringsnummer som det gamle Candit, dermed er det uklart hvornår udløbsdatoen er på det gamle Candit. Den nye Candit må bruges 1 gang pr sæson og behandlingsfristen er 28 dage før høst. Sørg for at holde nyt og gammelt adskilt dvs. lav ikke en strategi, hvor der f.eks. bruges den gamle Candit 3 gange før 1. juni OG den nye Candit 1 gang efter 1. juni. Meldug Ved fortsat lunt og tørt vejr er det stadig meldug-vejr. Candit kan med fordel bruges på dunet frugt for at beskytte frugtanlæggene mod infektioner. På dunet frugt skal svovl helst undgås, men er der meget meldug, kan man være nødt til at bruge svovl (2 kg/ha). Er det muligt at vælge en dag med lidt lavere temperatur og overskyet vejr, foretrækkes det.

4 Side 4 Normalt ses meldug ikke i pærer, så brug kun svovl/candit i pærer, hvis der er erfaring for at meldug er et problem i plantagen. Fjern meldugskud for at mindske smittetrykket Skurv Der ligger stadig sporer, som udslynges i forbindelse med regnvejr. Det viser både simuleringsprogrammerne og tællingerne på Årslev. Det er derfor uaktuelt at tænke på at reducere på skurv-sprøjtningerne. Ved det næste regnvejr, vil der kunne opstå risiko for skurvinfektion, hvis bladene er våde længe nok. Merpan må bruges på dispensation mod frugttrækræft. Merpan bruges i forkant af regn, når alle blomster i klasen er åbne og under afblomstringen, når kronbladene falder af. Merpan vil have sideeffekt mod skurv, så når der behandles med Merpan er det ikke samtidig nødvendigt at bruge andre forebyggende midler mod skurv. Difcor: Må tidligst anvendes ved begyndende blomstring (stadium 60). Difcor bruges hvis det er glippet med forebyggende sprøjtning. Temperaturen skal være over 12 C, men 16 C er optimal temperatur. Midlet bruges max to døgn efter regnvejret begyndte. Det bør altid blandes med et middel med forebyggende virkning. Difcor har sideeffekt på Stemphylium. Vær opmærksom på følgende begrænsninger i brugen af Difcor: Ved 1-2 sprøjtninger under blomstringen må der maksimalt sprøjtes 3 gange pr. vækstsæson. Hvis første sprøjtning udføres efter afslutning af blomstring (stadium 69), må der maksimalt sprøjtes 4 gange pr. vækstsæson, heraf må højest 2 sprøjtninger udføres før fuldt bladdække er opnået, hvilket er når væksten af årsskuddene er afsluttet (normalt midt i juli måned). Enkeltdosis: 0,2 l/ha. Samlet dosis: 0,8 l/ha/år. Væksthæmning Hvor der ikke er meget frugt på, bør væksten ikke fremmes med overdreven vanding eller ekstra gødning. Første skridt er at skrue ned for vandet, hvis skudtilvæksten er for kraftig. En let rodbeskæring kan være aktuel, hvis det går for stærkt i træer med meget lidt/ingen frugt på, men udfør ikke så hård en rodbeskæring at væksten går i stå. I så fald er der risiko for genvækst senere på sæsonen. Regalis: Hvis der er behandlet med Regalis, så tjek dato for om det er ved at være tid til nummer to behandling nu. På nogle lokaliteter/nogle sorter er det for sent at gå i gang med en første behandling med Regalis nu. Hvad sker der så hvis man behandler med Regalis for sent? Der vil bare ske det, at man ikke får fuldt udbytte af behandlingen sammenlignet med hvis der var sprøjtet tidligere. En behandling nu kan ikke krympe skuddet, blot hæmme den videre skudtilvækst. Bladgødskning Vær forsigtig med bladgødskning på dunet frugt, især når temperaturen er over 23 C i plantagen. Pærer på dunet frugt skiftevis: 2 kg urea kg bittersalt + 1 kg Solubor/1 l Bortrac 2 kg urea + 0,25 l Mantrac Æbler på dunet frugt skiftevis: 1,5 kg urea + 0,25 l Mantrac 1,5 kg urea + 3 kg bittersalt + 1 kg Solubor/1 l Bortrac

5 Side 5 Udtynding Se tidligere nyhedsbreve for detaljer om udtynding. Cerone: Jo længere frugten er i udviklingstrin, jo højere dosering. Det seneste tilladte behandlingstidspunkt er BBCH 72 (frugten max. 20 mm i diameter). I nogle tilfælde kan der være behov for at behandle to gange med Cerone. En behandling nr. 2 er aktuel, hvis første behandling forventes af have utilstrækkelig effekt. Eksempelvis hvis der behandles på begyndende blomstring og så igen på frugtstadiet (20 mm). Clara Frijs - ekstra gødning I parceller med Clara Frijs med stor sætning og/eller svag vækst kan tilføres ekstra N nu. Giv hvad der svarer til 15 kg/ha i form af kalksalpeter (100 kg/ha) inden næste regn. Kalksalpeter gives nu hvor frugten er i celledelingsfasen, mens kalisalpeter først gives, når frugten er i cellestrækningsfasen. Som gødevanding gives hvad der svarer til kg N/ha. Gives som kalksalpeter og/eller som salpetersyre. Generelt afhænger behov og mængde af, hvor meget N, der blev givet i forårstildelingen, om der blev suppleret med gødning lige før blomstring, om der er blevet rodbeskåret og af vækstniveauet nu. Også omfanget af frostskade spiller ind. Forventes et kraftigt juni-fald skal holdes igen med gødningen nu. Bladgødsk med urea hvis bladfarven er lys, men der ikke er behov for gødning på jorden. Supplerende gødskning i nyplantninger/småtræer Hvis man ønsker at stimulere væksten i nyplantninger/småtræer, som har fået forårstildeling i martsapril samt kalksalpeter i begyndelsen af maj, kan man nu give yderligere hvad der svarer til gram pr træ (60-70 kg/ha lagt i rækken) af kalksalpeter. Behovet skal ses i forhold til hvor meget N, der blev tilført tidligere i år og om der eventuelt er blevet tilført organisk materiale.

6 Side 6 ØKOLOGI Meldug Ved fortsat lunt og tørt vejr er det stadig meldug-vejr. På dunet frugt kan svovl give skrub, men er der meget meldug eller skurvvejr, så vælg hvis det er muligt, bekæmpelse en dag med lidt lavere temperatur og overskyet vejr. Fjern meldugskud for at mindske smittetrykket. Skurv Der ligger stadig sporer, som udslynges i forbindelse med regnvejr. Det viser både simuleringsprogrammerne og tællingerne på Årslev. Det er derfor uaktuelt at tænke på at reducere på skurv-sprøjtningerne. Ved det næste regnvejr, vil der kunne opstå risiko for skurvinfektion, hvis bladene er våde længe nok. Væksthæmning Hvor der ikke er meget frugt på, bør væksten ikke fremmes med overdreven vanding eller ekstra gødning. Første skridt er at skrue ned for vandet, hvis skudtilvæksten er for kraftig. En let rodbeskæring kan være aktuel, hvis det går for stærkt i træer med meget lidt/ingen frugt på, men udfør ikke så hård en rodbeskæring at væksten går i stå. I så fald er der risiko for genvækst senere på sæsonen. Bladgødskning Vær forsigtig med bladgødskning på dunet frugt, især når temperaturen er over 23 C i plantagen. REDAKTØRER Maya Bojesen Tlf: myb@seges.dk Hanne Lindhard Pedersen Tlf: / Mobil: hlp@seges.dk Lene Baarts Tlf: lba@seges.dk GartneriRådgivningen tager forbehold for tastefejl og lignende. Nyhedsbrevet må ikke videresendes. GartneriRådgivningen har copyright på billederne

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bladviklere. Nr. 14 // 6. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 14 // 6. juni 2017 FÆLLES Bladviklere Når først bladviklerne har spundet sig godt ind i bladene er det næsten umuligt at tage dem med sprøjtning. Det er imidlertid når de har spundet bladene

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone

Æble/PæreNYT. Udvikling. Udtynding med Cerone Æble/PæreNYT Nr. 11 // 31. maj 2016 Udvikling Der er stor forskel på sætningen i Clara Frijs fra plantage til plantage, nogle steder er der 5 store frugter pr klynge, mens der andre steder kun er 1-2 frugter

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering

Æble/PæreNYT. Udvikling. Vækstregulering Æble/PæreNYT Nr. 15 // 26. juni 2016 Udvikling Ideelt set burde skudtilvæksten afslutte i midten af juli måned. Er skudtilvæksten stoppet tidligere, for eksempel på grund at tørkestress og varme, så er

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 19 // 11. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 19 // 11. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge (28), 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 16 // 20. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 16 // 20. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus kun være begrænset tilgængelig på

Læs mere

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold,

Lucas har også haft rigtigt gode bestøvningsforhold, Æble/PæreNYT Nr. 8 // 9. maj 2016 Udvikling Det fantastiske vejr i den forgangne uge, har rigtigt sat skub i udviklingen. De første avlere har således allerede været ude med ATS i Clara Frijs. Forholdene

Læs mere

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen

Æble/PæreNYT. Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding. Gamle nyhedsbreve Link udgået. Haglskader. Skurvsituationen Æble/PæreNYT Nr. 7 // 2. maj 2016 Blomstringstur 10. maj sidste frist for tilmelding Så er det nu hvis du skal meldes til blomstringsturen den 10. maj se program og tilmelding her: www.gartnershop.dk/blomstringstur

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning

NYT. Æble/Pære. nr. Limplader og Feromonfælder. Skurv. Skurvbekæmpelse. Bladgødskning Æble/Pære NYT Nyhedsbrev fra Nr. 4 6. april 2016 nr. Limplader og Feromonfælder For at få det rigtige billede af viklersituationen i din plantage og for at kunne bestemme bekæmpelsestidspunktet netop i

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Plukketidspunkt. Nr. 21 // 18. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 21 // 18. august 2017 Husk mødet med konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy, samt konsulenter fra GartneriRådgivningen. Mødet holdes kl. 14-17 onsdag den 23. august

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Æblevikler. Nr. 18 // 4. juli 2017 Æble/PæreNYT Nr. 18 // 4. juli 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt

NYT. Æble/Pære. nr. Ukrudt Nyhedsbrev fra Æble/Pære NYT Nr. 5 18. april 2016 nr. Sygemelding Maya Bojesen er midlertidigt sygemeldt. For akutte spørgsmål kontakt i mellemtiden Hanne Lindhard Pedersen eller Lene Baarts (se mail og

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Discovery. Jodopløsning - stivelsestest. Nr. 20 // 10. august 2017 Æble/PæreNYT Nr. 20 // 10. august 2017 GartneriRådgivningen inviterer til åbent møde med indlæg af konsulenter fra vores hollandske samarbejdspartner Delphy. Mødet holdes om eftermiddagen onsdag 23. august

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage.

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Æble/PæreNYT Nr. 4 // 29. marts 2017 Sæt kryds i kalenderen 4. Maj hvor der bliver blomstringstur om aftenen hos Henning Jensen, Egeby Frugtplantage. Program kommer her i nyhedsbrevet. INDHOLD KONVENTIONELT

Læs mere

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring.

A) Ophør af godkendelsen Brugeren får normalt 18 måneder til at opbruge restlagre. Derefter forbud mod brug og opbevaring. Æble/PæreNYT Nr. 25 // 17. december 2018 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt og bær Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Plukketidspunkt. Modenhed målinger. Plukkevejledninger. Lagring luft ud. Nr. 22 // 8. september 2017 Æble/PæreNYT Nr. 22 // 8. september 2017 FÆLLES Afhængig af lokalitet er plukning af Gråsten og Aroma i gang nu. Elstar: På de allertidligste lokaliteter er det tiden at begynde målinger af stivelse, sukker

Læs mere

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling

Æble/PæreNYT. Udvikling. Ferieafvikling. Udvikling Æble/PæreNYT Nr. 14 // 21. juni 2016 Ferieafvikling 2016 Hanne Lindhard holder ferie 27. juni til 10. juli Lene Baarts holder ferie 18. juli til 5. august Maya Bojesen er sygemeldt Udvikling Der er efterhånden

Læs mere

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017

Æble/PæreNYT KONVENTIONELT. Bestil besøg nu. Sæt kryds i kalenderen GØDNING. Kvælstof - gødning. Nr. 2 // 1. marts 2017 Æble/PæreNYT Nr. 2 // 1. marts 2017 Bestil besøg nu Det er vigtigt at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017

Æble/PæreNYT FÆLLES. Ferieafvikling Husk datoerne. Æblevikler. Nr. 17 // 27. juni 2017 Æble/PæreNYT Nr. 17 // 27. juni 2017 Ferieafvikling 2017 Hanne Lindhard: uge 26, 27, 28. Maya Bojesen: uge 29, 30, 31. Lene Baarts: uge 27, 29, 30. Vil grundet kursus i uge 28 kun være begrænset tilgængelig

Læs mere

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær...

NYT. nr. Busk&Stenfrugt. Indhold Nye midler til Kirsebær... 1 Udslyngning af sporer... 2 Buskfrugt... 2 Surkirsebær... 3 Sødkirsebær... Nyhedsbrev fra Busk&Stenfrugt NYT Nr. 7 2. juni 2015 nr. Aktuelt Bærsætningen er godt i gang. Generelt ser det godt ud, dog minus enkelte steder / arealer hvor der er kommet frost. Indhold Nye midler til

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester

AARHUS UNIVERSITET. Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester AARHUS Produktion af æbler og pærer uden pesticidrester Formål: Undersøge muligheden for at producere kernefrugt uden pesticidrester Strategi: Undgå brug af pesticider på frugten Optimal bekæmpelse af

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD

Æble/PæreNYT FÆLLES. Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt. Skader på pærer. Nr. 23 // 2. november 2017 INDHOLD Æble/PæreNYT Nr. 23 // 2. november 2017 Sprøjteopfølgningskursus - kernefrugt Alle der har et sprøjtecertifikat eller sprøjtebevis, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år. Såfremt tilslutningen

Læs mere

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD

Æble/PæreNYT FÆLLES. Bestil besøg nu. Æblepæreklubben orienterer. Husk datoerne: Service klimastation. Nr. 1 // 18. februar 2019 INDHOLD Æble/PæreNYT Nr. 1 // 18. februar 2019 Bestil besøg nu Sørg for at bestille besøg i god tid, så du kan få besøg, når der er brug for det og så konsulenterne kan planlægge deres tid og kørsel bedst muligt.

Læs mere

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer.

Skurv på blad. Monilia. Gloeosporium. Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Skurv på blad Fire fungicider med forskellig virkningsmekanismer til bekæmpelse af svampeangreb i æbler og pærer. Monilia 4 produkter med effekt på skurv. Candit og Delan WG har desuden effekt på gloeosporium

Læs mere

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S

Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Slutrapport over projektet Dansk frugt sikker fremtid 2014-2016 Projektet er støttet af PlanDanmark Udarbejdet af Lene Baarts, GartneriRådgivnigen A/S Indhold Delprojekt 1: Optimering af gødningsstrategi

Læs mere

Gåsebille (Phyllopertha horticola) Eng.: June beetle

Gåsebille (Phyllopertha horticola) Eng.: June beetle Gåsebille (Phyllopertha horticola) Voksen gåsebille. Gåsebillelarver i 3. larvestadie er ca. 2 cm lange, C-formede og hvidlige. De har 3 par veludviklede ben forrest på kroppen og et brunt hoved. Gåsebillens

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Busk&StenfrugtNYT. Vand, vand, vand INDHOLD: Skadedyr generelt. Nr. 7 // 6. juni 2016

Busk&StenfrugtNYT. Vand, vand, vand INDHOLD: Skadedyr generelt. Nr. 7 // 6. juni 2016 Busk&StenfrugtNYT Nr. 7 // 6. juni 2016 Vand, vand, vand Mange steder i landet er det ekstremt tørt. Kan man vande, så bør man vande i alle disse områder. For at mindske konkurrence om vand, bør græsset

Læs mere

Viden opnået via projekter

Viden opnået via projekter Viden opnået via projekter Ved Hanne Lindhard Pedersen, Gitte Hallengreen Jørgensen og Bjarne H. Pedersen. Projekterne er finansieret af: Danske Bær Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget

Læs mere

VÆKSTREGULERING I FRØGRÆS

VÆKSTREGULERING I FRØGRÆS VÆKSTREGULERING I FRØGRÆS RØDSVINGEL, MAXIMA 1. ÅRS: EFFEKT AF FORÅRSTILDELING AF KVÆLSTOF 40 kg N/ha 80 kg N/ha 120 kg N/ha Frøudbytte (kg/ha) 2500 2000 1500 1000 500 b a a b a a 0 50 kg N/ha 70 kg N/ha

Læs mere

Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: 23 20 83 60. Tlf. 54 84 09 86

Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk. Mobil: 23 20 83 60. Tlf. 54 84 09 86 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Afprøvede midler i æble 2010 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Duxon

Læs mere

Produktionsoptimering i frugt og bær

Produktionsoptimering i frugt og bær Produktionsoptimering i frugt og bær Projektet består af 7 delprojekter: 2. Optimering og udvikling af beslutningsstøttesystemet RIMpro 4. Udvikling af maskinbeskæring i æbler 5. Udvikling af mekanisk

Læs mere

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler

Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Svampe- og insektbekæmpelse med økologiske midler Hvordan bruges de midler, som er tilladt i økolog? Hanne Lindhard Kernefrugt Temadag 31. januar 2017 Skurvbekæmpelse Forebyggende med svovl. Evt hver 2.

Læs mere

Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag.

Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag. Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag. Hanne Lindhard, GartneriRådgivningen og Institut for fødevarer, AU, Årslev. Der

Læs mere

Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær

Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær Traditionel surkirsebærhøst med rystearm og opsamlersejl kan være en barsk oplevelse for de bløde surkirsebær. Sprøjt med calcium og få faste surkirsebær Et højt indhold af calcium i bærrenes celler giver

Læs mere

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat)

Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) Forsøgsmæssig afprøvning med Kali39 Food Grade (kaliumbicarbonat) på 20 ha hos 13 økoliske kernefrugtavlere i 2012. Af Hanne Lindhard, GartneriRådgivningen Baggrund: Den 28. marts 2012 fik 13 økoliske

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

NYT. Jordbær. nr. Aktuelt. Indhold: Aktuelt. Generelt Friland Tunneler Væksthus Ferie. Nr august 2015

NYT. Jordbær. nr. Aktuelt. Indhold: Aktuelt. Generelt Friland Tunneler Væksthus Ferie. Nr august 2015 Jordbær NYT Nyhedsbrev fra Aktuelt Status i jordbærmarken Nu er prisen blevet bedre, men mængden på det frie marked er nu også faldet meget. Der er nogle producenter, der endnu høster lidt på Malwina,

Læs mere

Meldug er almindelig udbredt...

Meldug er almindelig udbredt... Meldug er almindelig udbredt......nedbryder svampemyceliet Meldug er almindelig udbredt, og en svampesygdom som de fleste genkender. Tab i forbindelse med meldugangreb er afhængig af 1. sortens modtagelighed

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se over 20 af de mest almindelige problemer i æbler og pærer

Læs mere

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet

Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning. Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologisk æbleavl - regntag og sprinklersprøjtning Seniorforsker Marianne Bertelsen Institut for Fødevarer, Årslev Aarhus Universitet Økologiske æbleforsøg 2009-2013 Usprøjtet Sprøjtet med Svovl og bagepulver

Læs mere

Fornuftig økonomi i markiser over øko-æbler

Fornuftig økonomi i markiser over øko-æbler Overdækning af æbletræer med en markise gør det muligt at dyrke høje udbytter af usprøjtet frugt, også af sorter, som er følsomme overfor æbleskurv. ne er mindre angrebet af svampesygdomme, også lagerskurv.

Læs mere

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner.

Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. Almindelig ædelgranlus. På NGR. Overvintrer på årsskuddet som 2. eller 3. stadielarver, der i foråret videreudvikler sig til æglæggende hunner. 300-500 æg per hun. De klækker efter 3-5 uger. Hav altid

Læs mere

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies

Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies Markvandring Neonectria - Ny alvorlig skadevolder på Abies v/ Ulrik Kragh Hansen og Michael Rasmussen, Skovdyrkerforeningen Nord-Østjylland Program Velkomst Neonectria neomacrospora (ædelgrankræft) Præsentation

Læs mere

Beskyt nytilvæksten bedst muligt. Start programmet med Revus

Beskyt nytilvæksten bedst muligt. Start programmet med Revus Beskyt nytilvæksten bedst muligt Start programmet med Revus TM Beskyt nytilvæksten bedst muligt Start programmet med Revus Skimmelangreb giver de største tab i kartoffelproduktionen. Kartoffelskimmel stopper

Læs mere

Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer.

Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Regalis Plus Vækstreguleringsmiddel Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation. Læs først vedlagte

Læs mere

VINTERRAPS. Irene Skovby Rasmussen, VKST

VINTERRAPS. Irene Skovby Rasmussen, VKST VINTERRAPS Irene Skovby Rasmussen, VKST Vinterraps i foråret 2018 Status i rapsmarkerne? Gødskning hvordan fordeler vi gødningen? Ukrudt opfølgende behandlinger Vækstregulering kan det betale sig? Skadedyr

Læs mere

Anvendelse af bladanalyser i praksis. Rapport 2015 og 2016

Anvendelse af bladanalyser i praksis. Rapport 2015 og 2016 Anvendelse af bladanalyser i praksis Rapport 2015 og 2016 Skrevet af: Henrik Pedersen, Svend Bøgh Larsen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé... 3 Baggrund...

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM

DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Æble (Malus domestica) Opdateret 12. oktober 2015 DYRKNINGSVEJLEDNING IPM Indhold Produktionsmål Jordbund og klima Plantemateriale Sorter Bestøvning Gødskning og kalkning Plantesystem og etablering Støtte-

Læs mere

Uddrag af bogen "Vejledning i Planteværn 2015" udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT

Uddrag af bogen Vejledning i Planteværn 2015 udgivet af Landbrugsforlaget. Dithane NT MACOZEB Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma Dithane T, reg.nr. 687-4, 10 kg, Indofil Industries Limited Tridex DG, reg.nr. 291-7, 25 kg, United Phosphorus Manfil 75 WG, reg.nr. 687-2,

Læs mere

Industrifrugt Temadag 31-1-2013

Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Industrifrugt Temadag 31-1-2013 Kirsebærfluen & GAU Projektet Bjarne Hjelmsted Pedersen, GartneriRådgivningen A/S Kirsebærfluen Rhagoletis cerasi L., (R. indifferens & R. fausta) Washington State University

Læs mere

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012

Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Faglig beretning for projekter med tilskud fra Fonden for økologisk landbrug i 2012 Projektets titel 1. Optimering af dyrkningssikkerhed i økologisk kernefrugt Tilskudsmodtager GartneriRådgivningen A/S

Læs mere

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen

Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N. Hanne Lindhard GartneriRådgivningen Øko erfa-kernefrugt 27. November, Allesø Frugt Henning Bæk Hansen Søhusvej 194, 5270 Odense N Hanne Lindhard GartneriRådgivningen 1 Vækstniveau og blomsterknopdannelse afhængig af grenvinkel Bladknop Bladknop

Læs mere

Vækstregulering i vinterhvede 2016?

Vækstregulering i vinterhvede 2016? Vækstregulering i vinterhvede 2016? v/ Jens Larsen E-mail: JL@gefion.dk Mobil: 20125522 Hvorfor er lejesæd uønsket? Genfundet sine sten Grøn misvækst Denne mark holdt fødselsdag! 1 To typer af lejesæd

Læs mere

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Trips Kål, porre Fangst af trips på de blå limplader kan give et fingerpeg om, at det er tid for en nærmere kontrol af kålhovederne. Det samme gælder trips

Læs mere

Tætplantede surkirsebær er bedre end hvede

Tætplantede surkirsebær er bedre end hvede Tætplantede Stevnsbær VA-1 med en planteafstand på 1,20 meter. Træerne til højre for den hvide pind er rodbeskåret om foråret, cirka 40 centimeter fra stammen på begge sider. Løvet på de rodbeskårede træer

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 GarterniRådgivningen december 2017 Drosophila suzukii Ødelæggende i bærproduktion Larve i bær Stammer fra Japan. Har bredt sig til Europa og Amerika Blev i Danmark

Læs mere

F9.TG. F10.PrzJabl. F11.PrezPorz. F14.ZwojPorz. Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer. Navn Varenummer Varslingssystemer

F9.TG. F10.PrzJabl. F11.PrezPorz. F14.ZwojPorz. Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer. Navn Varenummer Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Frugt og bær Varslingssystemer Navn Varenummer Varslingssystemer Æble- pærevikler Coding moth (Cydia pomonella) Blommevikler Plum fruit moth (Cydia funedrana) Chokoladebrun frugtbladvikler

Læs mere

RAPSSTRATEGI. Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Solutions for the Growing World

RAPSSTRATEGI. Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Solutions for the Growing World RAPSSTRATEGI Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår Solutions for the Growing World Fakta om Bekæmper vigtige ukrudtsarter Bekæmper både stort og småt ukrudt Mange mulige sprøjtedage Visuelle symptomer

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Blomster giver signifikant flere luse-bekæmpende insekter Arter 1. Antal /m2 2. Antal /m2

Læs mere

JordbærNYT. Aktuelt. Aktuelt Generelt Friland Tunneler Væksthus Arrangement INDHOLD. Nr. 4 // 12. maj 2016

JordbærNYT. Aktuelt. Aktuelt Generelt Friland Tunneler Væksthus Arrangement INDHOLD. Nr. 4 // 12. maj 2016 JordbærNYT Nr. 4 // 12. maj 2016 Aktuelt De beregnede akkumulerede vækstgradstimer (GDH) i nedenstående figur er lavet på baggrund af tal fra DMI s ugeoversigt, der indeholder klimadata på ugebasis for

Læs mere

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab

Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II. Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Optimal ernæring og mangelsygdomme i nordmannsgran I & II Winnie Olsen, Brenntag Paul Christensen, PC-Consult Iben Thomsen, Skov & Landskab Tolkning af gennemsnitsværdier og tilhørende konfidensintervaller

Læs mere

1,5 kg. Regalis Plus. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer.

1,5 kg. Regalis Plus. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Regalis Plus Vækstreguleringsmiddel Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation.

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY

DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY TM BELFRY STØRRE UDBYTTE, MINDRE STRESS Hyvido hybrid vinterbygsorter adskiller sig på en række områder rent dyrkningsteknisk fra linjesorter. Det drejer sig specielt om såtid,

Læs mere

Mobil grøngødning til grønsager og bær

Mobil grøngødning til grønsager og bær Økologisk Inspirationsdag Sorø 15. november 2016 Mobil grøngødning til grønsager og bær Jørn Nygaard Sørensen Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet Baggrund Økologisk husdyrgødning Begrænset mængde

Læs mere

IPM. Trips- overvågning og registrering

IPM. Trips- overvågning og registrering IPM Trips- overvågning og registrering Trips og især den amerikanske blomstertrips (Franklinella occidentalis) anses for at være et meget skadeligt og alvorligt skadedyr i de fleste kulturer dyrket i væksthus.

Læs mere

Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer.

Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Regalis Plus Vækstreguleringsmiddel Må kun anvendes til vækstregulering i æbler og pærer. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt

Læs mere

DK79134282I. Bayer CropScience DK. Country: DK Colour: CMYK

DK79134282I. Bayer CropScience DK. Country: DK Colour: CMYK Front cover WG 70 200 g Insektmiddel tomat, agurk og peber i væksthuse Opbevares tørt og køligt. is a registered trademark of the Bayer Group ADVARSEL For at nedsætte risikoen for mennesker og miljø skal

Læs mere

Dyrkning af hindbær i substrat

Dyrkning af hindbær i substrat Dyrkning af hindbær i substrat v/nauja Lisa Jensen fra GartneriRådgivningen A/S Dyrkning af hindbær i substrat Hindbærproduktion i DK Baggrund for brug af substrat og tunneler Plantetype Tjek af råvandskvalitet

Læs mere

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S

Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer. Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S Hvor er der brug for kvalitetsløft af økologiske æbler og pærer Af Birgitte A Pedersen Kvalitets- og fagkonsulent GASA NORD GRØNT I/S GASA NORD GRØNT er Danmarks største salgsorganisation indenfor friske

Læs mere

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering

Pære. Arbejdskraftbehov og investering. Etablering Side 1 af 6 Pære Pære dyrkes til frisk konsum til hjemmemarkedet, hvor afsætningen overvejende sker gennem salgsforeninger. Det samlede dyrkede areal i Danmark ler på 338 ha (DFFE, 2009), heraf er de syv

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller

Gødning med et PLUS! Organisk. -neutral CO 2. Også til økologiske. Fri for tungmetaller Gødning Gødning med et PLUS! Organisk CO 2 -neutral Også til økologiske arealer Fri for tungmetaller Indholdsfortegnelse Side Indhold 2 Indholdsfortegnelse 3 Om ECOstyle og gødningsplan 4-5 Om ECOstyle

Læs mere

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016

Frugt og Bær. Hvid april. Nr. 5 27. april 2016 Frugt og Bær Nr. 5 27. april 2016 Læs i dette nummer: Hvid april Dipel erstattes af Turex Hvornår bliver kulde skadeligt? Jordbærmarken lige nu Stor diversitet på studietur Skåne- Sjælland Pletvingefrugtflue,

Læs mere

Hvedebladplet - biologi og bekæmpelse

Hvedebladplet - biologi og bekæmpelse Hvedebladplet - biologi og bekæmpelse Indlæg til seminar om Planteværn 28-31 Januar 2002 Charlotte H. Hansen & Karen Frænde Jensen Danmarks JordbrugsForskning, Flakkebjerg Hvedebladplet Kønnede stadium:

Læs mere

når temperaturen stiger, så det er tid til at holde øje med denne sygdom i vårbyggen.

når temperaturen stiger, så det er tid til at holde øje med denne sygdom i vårbyggen. AfgrødeNyt NR. 11-03. juni 2015 INDHOLD Aktuelt Bejdsning af vinterrapsfrø 2015 Oprydning i kemirummet Vigtige datoer Aktuelt i marken Hvis du synes, at maj har været våd, så har du helt ret. Maj-måned

Læs mere

MARK. Indhold. TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10, 3. maj Af planterådgiver Christian Hansen. Aktuelt i marken

MARK. Indhold. TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10, 3. maj Af planterådgiver Christian Hansen. Aktuelt i marken TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 10, 3. maj 2019 Indhold MARK Aktuelt i marken REGLER OG TILSKUD Oprydning i dine beholdninger af planteværnsmidler VANDING Vandbalancen MARK Aktuelt i marken Af planterådgiver

Læs mere

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12.

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12. Nr. 8 12. august 2004 Aktuelt Heldigvis er der ingen græshoppesværme i udsigt i vore egne, men som de fleste vist har bemærket, er det væltet ind med svirrefluer på det seneste, især i kystegnene. De mange

Læs mere

Opera i majs. - resultatet bliver bare bedre! Forvent mere

Opera i majs. - resultatet bliver bare bedre! Forvent mere Forvent mere i majs - resultatet bliver bare bedre! - svampemidlet til majs. Høst de mange fordele: Flere foderenheder Bedre ensilagekvalitet Mere kvalitet i stak anvendes i majs stadie 32-65. Anbefales

Læs mere

Mangantest & Bladgødskning

Mangantest & Bladgødskning Avlerforeningen af danske spiseløg Årsmøde den 28.-29. januar 2014 Mangantest & Bladgødskning Jørn Nygaard Sørensen AU-Årslev Bladgødskning i 2013 Formål at sikre en sund plantetop og derigennem sygdomsfrie

Læs mere

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden.

Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. Forebyggende foranstaltninger mod sygdomme og skadedyr i æbler og pærer. Status og hvor mangler vi viden. http://www.okologi.dk/landmand/fagomraader/oekologisk-frugt-oggroent/forebyggelse-af-sygdomme-og-skadedyr.aspx

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering IPM-produktion af Hortensia Aktuelle skadegørere Med et IPM-program sætter gartneren fokus på de faktorer, der er vigtige i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme skadedyr. I et gennemtænkt

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her)

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her) Gødevand i æbler, resultater af projekt 2011 Formål at optimere ressourceforbrug og minimere næringsstofudvaskning gennem demonstration af gødevanding og optimeret brug af mikronæringsstoffer i æbler Baggrund

Læs mere

Ved Hanne Lindhard Pedersen og Gitte Hallengreen Jørgensen.

Ved Hanne Lindhard Pedersen og Gitte Hallengreen Jørgensen. Projektopdatering, kommer erhvervets midler avleren til gavn? Ved Hanne Lindhard Pedersen og Gitte Hallengreen Jørgensen. Projekterne er finansieret af: Danske Bær Promilleafgiftsfonden for frugtavlen

Læs mere

Kalium til gulerødder

Kalium til gulerødder Kalium til gulerødder Formål: kan eftergødskning med kalium øge udbytte og kvalitet/holdbarhed i gulerødder til halmdækning? Baggrund: For 20 år siden var udbyttet i gulerødder markant lavere end det er

Læs mere

Tidlig vækstregulering med Moddus Start. Erfaringer Martin Clausen, Senior Field Expert, Syngenta

Tidlig vækstregulering med Moddus Start. Erfaringer Martin Clausen, Senior Field Expert, Syngenta Tidlig vækstregulering med Moddus Start. Erfaringer 2015 Martin Clausen, Senior Field Expert, Syngenta 250 g/l Trinexapac Må anvendes tidligt fra BBCH 25 i korn og fra stadie 30 i frøgræs Påvirker planters

Læs mere

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING Ukrudtsbekæmpelse - generelt i bønner & ærter Bønner og ærter er mere følsomme overfor ukrudtsmidler end korn og raps. Der er færre alternativer til bekæmpelse af ukrudt. Færre alternativer i bønner sammenlignet

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011

DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011 DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011 JORDBEHANDLING Betingelsen for en god og ensartet fremspiring og dermed et godt udbytte er et godt såbed. Når jorden er tjenlig, fældes og jævnes den, skal den

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 12 JANUAR, 2010 UDBYTTEOPTIMERING I FRØGRÆS BIRTE BOELT DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET. græsfrø

AARHUS UNIVERSITET 12 JANUAR, 2010 UDBYTTEOPTIMERING I FRØGRÆS BIRTE BOELT DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET. græsfrø 12 JANUAR, 2010 AARHUS DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET græsfrø Udbyttepotentiale Etablering Frøanlæg (frøstængler og blomster) Udnyttelse Frøsætning Realisering Frøvægt og begrænsning af spild Konklusion

Læs mere

Kartoffelafgiftsfonden

Kartoffelafgiftsfonden Afrapportering af KAF projekt 8. Titel Hvordan stoppes begyndende angreb af kartoffelskimmel 2. Projektdeltagere Bent J. Nielsen, Forskningscenter Flakkebjerg, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet

Læs mere

KHL 30 januar Hans Maegaard Hansen

KHL 30 januar Hans Maegaard Hansen KHL 30 januar 2019 Hans Maegaard Hansen Verdens produktionen af græsfrø USA 42% Canada 6% Europa 43% Australien 1% Argentina 4% New Zealand 4% 1.000 tons EU-data for græs- og kløverfrø 300 250 200 150

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige ...for mere udbytte Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige sygdomsproblemer. De seneste 10 år er majsarealet fordoblet, og samtidig er sygdomspresset steget med kraftigere

Læs mere

Skadevoldere i nordmannsgran

Skadevoldere i nordmannsgran Skadevoldere i nordmannsgran Seniorrådgiver Iben M. Thomsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) Venche Talgø, Bioforsk Kvalitetsnedsættende skader Skader på nåle Typisk svampeangreb, bladlus

Læs mere

Bedre udnyttelse af produktionen og mindre spild

Bedre udnyttelse af produktionen og mindre spild Bedre udnyttelse af produktionen og mindre spild Merete Edelenbos, Marianne Bertelsen, og Hinrich Holthusen Institut for Fødevare, Aarhus Universitet merete.edelenbos@food.au.dk ProtectFruit er støttet

Læs mere

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix.

Her er årringe fra de sidste hundrede år. Foto: Malene Bendix. Side 1 af 5 Undervisningsforløb Årringe fortæller historie Fag Dansk Kan også bruges tværfagligt i: Historie Klassetrin 0.-2. Klasse Beskrivelse Lav en historiebog ud fra årringene i et træ. Hvad er der

Læs mere

KMC områdemøder vedr. nye sorter

KMC områdemøder vedr. nye sorter KMC områdemøder vedr. nye sorter Marts 2014 Bjarne Thisgaard Scanax A/S KMC Granules områdemøde Dyrkningsteknik Verdi Gødskning Mikronærring Modenhed Optagning Opbevaring Opformering Gødskning N min 160-180kg,

Læs mere

Vækstregulering og svampebekæmpelse i korn. Hanne K. Kristensen 8. februar 2016

Vækstregulering og svampebekæmpelse i korn. Hanne K. Kristensen 8. februar 2016 Vækstregulering og svampebekæmpelse i korn Hanne K. Kristensen 8. februar 2016 1 Sådan ser kornmarkerne høst 2016 ikke ud, vel? 2 9. februar 2016 Sorternes lejesædstendens Risiko for lejesæd stiger med

Læs mere