FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE"

Transkript

1 BØRNEINDBLIK 2/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 2/ ÅRGANG MARTS 2016 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE En ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt elever i 8. klasse viser, at forældres hyppige og højlydte skænderier får unge til at tænke på skilsmisse. De unge, der bekymrer sig om skilsmisse, har lavere livstilfredshed end andre unge. Unge, der tænker på, om deres forældre skal skilles, scorer lavere på flere trivselsparametre. De taler sjældnere med nogen, hvis de har problemer, bekymringer eller sorger. Desuden føler 40 pct. af de unge, der ofte tænker på skilsmisse, sig altid eller af og til ensomme. Det samme gælder for 21 pct. af de unge, der sjældnere tænker på skilsmisse. Børnerådets formand Per Larsen er bekymret: Der er behov for øget fokus på de børn og unge, der i deres stille sind går med tunge tanker om skilsmisse. Forældrene skal overveje, hvad det betyder for deres børn, når de skændes. Og så vil jeg opfordre andre voksne, fx lærere eller pædagoger, til at tale med barnet, hvis de fornemmer, at der er noget galt. De unges svar viser, at de fleste kommer fra velfungerende familier med en god stemning til daglig. 7 pct. af de unge oplever dog, at der er rigtig dårlig eller dårlig stemning derhjemme. Stemningen hænger sammen med de unges livstilfredshed: 43 pct. af de unge, der til daglig oplever dårlig eller rigtig dårlig stemning derhjemme, giver udtryk for lav livstilfredshed, mens det samme gælder for 12 pct. af de unge, der synes, at stemningen derhjemme er rigtig god eller god. Der kan være mange grunde til, at stemningen derhjemme er dårlig. Nogle skal måske overveje, om hverdagen er for presset. Samtidig må vi igen appellere til vores politikere om at påtage sig ansvaret for at skabe bedre vilkår for børnefamilier i Danmark. Det kan give forældrene den tid, der skal til for at skabe trygge rammer for deres børn, siger Per Larsen. UNDERSØGELSENS HOVEDRESULTATER 14 pct. af unge, der lever i kernefamilier, tænker altid eller af og til på, om deres forældre skal skilles. De unge, der oftere tænker på, om deres forældre skal skilles, trives dårligere på en række områder end andre unge. Fx føler 40 pct. sig altid eller af og til ensomme, mens det samme gælder for 21 pct. af unge, der sjældnere tænker på skilsmisse. 71 pct. af de unge fortæller, at de taler med andre, hvis de har problemer, bekymringer eller sorger, mens dette kun gælder for 62 pct. af de unge, der oftere tænker på, om forældrene skal skilles. 7 pct. af de unge oplever, at der på en helt almindelig dag er dårlig eller rigtig dårlig stemning hjemme hos dem. 89 pct. mener, der er god eller rigtig god stemning. De unges livstilfredshed hænger sammen med stemningen derhjemme. 43 pct. af de unge, der til daglig oplever dårlig eller rigtig dårlig stemning derhjemme har lav livstilfredshed, mens det samme gælder for 12 pct. af de unge, der synes, stemningen derhjemme er rigtig god eller god.

2 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS ANALYSENOTAT DE TÆNKSOMME UNGE Denne undersøgelse viser, at 14 pct. af de unge, der lever i kernefamilier, altid eller af og til tænker på, om deres forældre skal skilles. Det kan skyldes, at mere end hver tredje, 35 pct., af de årige i Danmark har oplevet, at deres forældre er blevet skilt (Danmarks Statistiks Statistikbank). Især for pigerne fylder skilsmissetankerne: 17 pct. af dem mod 12 pct. af drengene tænker altid eller af og til på skilsmisse. Som figur 1 viser, er det især forældrenes hyppige og højlydte skænderier, der kan få de unge til at tænke på skilsmisse. Christopher på 13 år bor i en kernefamilie. Og han ser flere grunde til, at unge kan bekymre sig om forældres potentielle skilsmisse: Hvis de skændes meget ( ) hvis de bare ikke kommer hjem på samme tid, og når min mor kommer hjem, så tager far afsted, og når far kommer hjem, tager mor afsted. De unge oplever selv at have en god fornemmelse for stemningen mellem forældrene, og flere mener, de kan mærke, hvor alvorlige forældrenes skænderier er. Lisa og Karen på 14 og 15 år fortæller, at den dårlige stemning kan vække bekymring. Lisa siger: Hvis nu FIGUR 1: FORÆLDRENES HYPPIGE ELLER HØJLYDTE SKÆNDERIER FÅR ISÆR UNGE TIL AT TÆNKE PÅ SKILSMISSE. At mine forældre skændes ofte At mine forældre skændes højt At min mor og far er uenige om en beslutning At der er dårlig stemning derhjemme At min mor eller far virker ked af det At min mor eller far har meget travlt At min mor og far ikke er så meget derhjemme samtidig At jeg hører noget om skilsmisser i radio eller tv At en af mine venners forældre skal skilles At jeg snakker med en af mine venner, som har skilte forældre Antal svar: 132 Spørgsmål: Hvad kan få dig til at tænke på, om dine forældre skal skilles? Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel og seks kvalitative interviews. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i maj 2015, og 97 pct. af de unge, der deltog, var mellem 14 og 15 år. Undersøgelsens metoder er beskrevet bagerst i notatet. Undersøgelsen er finansieret af

3 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS de har været irriterede over et eller andet, så kan jeg godt sådan fornemme det. Karen supplerer: Mine forældre bliver tit irriterede på hinanden, og så griner de bare over det bagefter. Det bliver jeg ikke bekymret over, men de får også sådan store skænderier. Ikke så tit men nogle gange, og så kan jeg godt blive bekymret over, hvad der sker, men der sker aldrig noget. De unge, der har besvaret spørgeskemaet, har også selv haft mulighed for at skrive, hvad der kan få dem til at tænke på skilsmisse. De nævner en række konkrete episoder, der påvirker deres tanker om forældrenes mulige skilsmisse. En 15-årig dreng fra Østsjælland skriver fx: De har snakket om det, mens en 14-årig pige fra Østjylland fortæller: De har været skilt mange gange før, så man har det altid i baghovedet. Også sociale problemer kan have betydning for de unges tanker om skilsmisse. En 15-årig pige fra Sydsjælland skriver fx: Min far er ædru alkoholiker, og jeg ved, at hvis han begynder at drikke igen, går min mor fra ham. De familiemæssige rammer kan også have betydning for de unges bekymringer om skilsmisse. Figur 2 viser, at 30 pct. af unge, der lever i økonomisk trængte familier, altid eller af og til tænker på, om deres forældre skal skilles. Det samme gælder for hhv. 13 og 11 pct. af unge fra en økonomisk middelklasse-familie eller en økonomisk velstillet familie. Børnerådet har tidligere undersøgt, hvordan unges trivsel kan hænge sammen med familiens økonomiske situation (Børnerådet, 2015). Og den undersøgelse bekræfter, at der er en væsentlig forskel på graden af livstilfredshed og trivsel mellem unge fra økonomisk trængte familier og mere velstillede familier. FIGUR 2: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE HJEM TÆNKER OFTERE PÅ, OM DERES FORÆLDRE SKAL SKILLES. Unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles Unge, der aldrig eller sjældent tænker på, om forældrene skal skilles Økonomisk velstillet familie 11% 89% Økonomisk middelklasse-familie 13% 87% Økonomisk trængt familie 30% 70% Antal svar: 904 Figuren illustrerer et kryds mellem besvarelserne på følgende spørgsmål: Tænker du på, om dine forældre skal skilles? og Tror du, at din familie har flere eller færre penge end en typisk familie i Danmark?

4 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS Min far er ædru alkoholiker, og jeg ved, at hvis han begynder at drikke igen, går min mor fra ham. PIGE 15 ÅR LIVSTILFREDSHEDEN HALTER FOR DE TÆNKSOMME Unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles, har lavere livstilfredshed end unge, der aldrig eller sjældent tænker på det. Således oplever 19 pct. af de unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles, høj livstilfredshed. Det samme gælder for 33 pct. af de unge, der aldrig eller sjældent har disse tanker. Figur 3 viser desuden, at 26 pct. af de unge, der ofte tænker på en mulig skilsmisse, oplever lav livstilfredshed. For andre unge gælder det 8 pct. FIGUR 3: UNGE, DER OFTERE TÆNKER PÅ, OM FORÆLDRENE SKAL SKILLES, HAR LAVERE LIVSTILFREDSHED END ANDRE UNGE. 70 Høj livstilfredshed Moderat livstilfredshed Lav livstilfredshed % 55% 26% Unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles 33% 59% 8% Unge, der aldrig eller sjældent tænker på, om forældrene skal skilles Antal svar: 939 Figuren illustrerer et kryds mellem besvarelserne på følgende spørgsmål: Tænker du på, om dine forældre skal skilles? og Her er en skala. 10 betyder det bedst mulige liv for dig, og 0 betyder det værst mulige liv for dig. Hvor synes du selv, du er for tiden?

5 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS ENSOMME UNGE MED FÆRRE FORTROLIGE De unges grad af livstilfredshed kan hænge sammen med, hvorvidt de taler med andre om deres bekymringer. Figur 4 kan derfor formentlig forklare en del af sammenhængene i figur 3. Den viser nemlig, at blot 62 pct. af de unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles, taler med andre, hvis de har bekymringer, problemer eller sorger. For den resterende gruppe af unge taler flere end 7 ud af 10 med andre i tilsvarende situationer. Når det gælder de unges følelse af ensomhed, er der også forskel på unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles, og unge, der aldrig eller sjældent tænker på det. Således føler 40 pct. af de unge, der oftest tænker på en mulig skilsmisse, sig altid eller af og til ensomme. For unge, der sjældnere tænker på, om forældrene skal skilles, er den tilsvarende procentandel 21. FIGUR 4: UNGE, DER TÆNKER PÅ, OM FORÆLDRENE SKAL SKILLES, TALER SJÆLDNERE MED ANDRE OM BEKYMRINGER, PROBLEMER ELLER SORGER END ANDRE UNGE. Alle unge Unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles Unge, der aldrig eller sjældent taler med andre om bekymringer, problemer eller sorger Unge, der altid eller af og til taler med andre om bekymringer, problemer eller sorger Antal svar fra unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles: 128. Antal svar fra alle unge: 1470 Figuren illustrerer et kryds mellem besvarelserne på følgende spørgsmål: Tænker du på, om dine forældre skal skilles? og Her er en skala. 10 betyder det bedst mulige liv for dig, og 0 betyder det værst mulige liv for dig. Hvor synes du selv, du er for tiden? FIGUR 5: UNGE, DER TÆNKER PÅ, OM FORÆLDRENE SKAL SKILLES, FØLER SIG OFTERE ENSOMME. Unge, der aldrig eller sjældent føler sig ensomme Unge, der altid eller af og til føler sig ensomme Unge, der aldrig eller sjældent tænker på, om forældrene skal skilles Unge, der altid eller af og til tænker på, om forældrene skal skilles Antal svar: 926. Figuren illustrerer et kryds mellem besvarelserne på følgende spørgsmål: Tænker du på, om dine forældre skal skilles? og Føler du dig ensom?

6 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS Snak med jeres barn, vær ærlige, og lad være med at lade som om, alt er godt, hvis det ikke er det. PIGE 15 ÅR Af de 14 pct., som altid eller af og til spekulerer på, om deres forældre skal skilles, er næsten hver femte bange for, at forældrene reelt skal skilles. Især udsigten til at skulle vælge, hvem af forældrene de ønsker at bo hos, giver anledning til ubehagelige tanker hos de unge. Om bekymringen for skilsmisse siger Lisa: Man føler sig mere tryg, når de er sammen, for det er det miljø, man er vant til. Hvis de lige pludselig skulle splitte, så ville man ikke vide, hvad man skulle gøre. Og så vil det føles lidt, som om man skulle vælge side, og der ville være rigtig meget, man skulle tage stilling til, så man vil hellere bare undgå det. GODE RÅD TIL VOKSNE FRA UNGE De unge har i spørgeskemaet haft mulighed for at give voksne gode råd til, hvordan de bedst muligt håndterer situationer, hvor et barn spekulerer på, om forældrene skal skilles. De fleste af de unge retter deres råd mod forældrene. Det mest gennemgående råd er, at forældrene skal tale åbent om problemerne med deres børn. En 14-årig pige fra Nordjylland skriver fx: Det er vigtigt at fortælle barnet sandheden, inden det spørger, mens en 15-årig pige fra Vestjylland skriver: Snak med jeres barn, vær ærlige, og lad være med at lade som om, alt er godt, hvis det ikke er det. Forældrenes skænderier dukker også op, når de unge giver råd. En 14-årig pige fra Sydjylland skriver fx: Gå udenfor og skændes og sørg for, at dine børn ikke hører det. Figur 4 viste, at unge, der tænker på, om forældrene skal skilles, sjældnere taler med andre om bekymringer, problemer eller sorger end andre unge. Den sammenhæng ses også, når de unge giver råd. En 14-årig pige fra Sydsjælland skriver fx: Tag en snak med barnet, så barnet ikke går rundt med tunge tanker i hovedet. Børnerådet har tidligere gennemført undersøgelser, der viser, at børn og unge gerne vil inddrages og høres i deres egen sag, og at inddragede unge er mere tilfredse (Børnerådet, 2015; Børnerådet, 2016). Det afspejler de unges råd til de voksne også. Fx skriver en 15-årig pige fra Nordjylland: Lyt til, hvad jeres barn har at sige (ikke afbryde). Halvhjertede undskyldninger kan børn se lige igennem. Fortæl dem sandheden. Placeringen af ansvar og skyld er også noget, der ligger de unge på sinde. To 15-årige, en dreng og en pige, fra Nordjylland skriver fx: Husk barnet på, at det ikke er skyld i noget det er ikke barnets skyld, at de voksne skændes, og Forklar dem årsagen til skilsmissen. Sig til dem, det ikke er deres skyld. Gør dem opmærksom på, at der er folk til stede til at lytte på dem, hvis de har brug for nogen. STEMNINGEN DERHJEMME PÅ EN HELT ALMINDELIG DAG 89 pct. af de unge vurderer, at der til daglig er en god stemning i deres hjem. Men 7 pct. af de unge fornemmer, at der hjemme hos dem er en dårlig eller rigtig dårlig stemning på en helt almindelig dag. Denne andel ligger på linje med konklusionerne i rapporten Børn og Unge i Danmark. Velfærd og Trivsel 2010, som viser, at 6 pct. af de 15-årige i Danmark oplever, at stemningen i hjemmet er problematisk (Ottosen m.fl., 2010). De 7 pct. som fornemmer dårlig stemning er i højere grad unge fra brudte familier. Således angiver 10 pct. af unge, der lever i brudte familier, at der er en dårlig stemning. Det samme gælder for 5 pct. af unge, der lever i kernefamilier. At der er en sammenhæng mellem, hvilke voksne de unge bor sammen med, og hvordan de oplever stemningen derhjemme, under-

7 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS støttes af Ottosen m.fl.. Deres konklusioner er, at flere unge i brudte familier oplever dårlig stemning mellem forældrene (Ottosen m.fl., 2010). Desuden spiller køn og etnisk baggrund en rolle, når det gælder opfattelsen af stemningen i hjemmet. 8 pct. af pigerne mod 6 pct. af drengene fornemmer, at stemningen derhjemme er dårlig. Og for unge med anden etnisk baggrund end dansk gælder det, at 10 pct. oplever en dårlig stemning. For unge med etnisk dansk baggrund er den tilsvarende procentandel 6. EN TRYKKET STEMNING Unge, der oplever dårlig stemning i deres hjem, angiver oftere end andre unge lav livstilfredshed. Som figur 6 viser, vurderer 43 pct. af de unge, der fornemmer en dårlig stemning derhjemme, lav livstilfredshed. Det samme gælder for 12 pct. af de unge, der lever i hjem præget af en god stemning. I den anden ende af skalaen ser vi, at 30 pct. af de unge, der til daglig oplever en god stemning, udtrykker høj livstilfredshed, mens det samme gælder for 9 pct. af de unge, der bor i hjem med en dårlig stemning. Sammenhængene i figur 6 understøttes af konklusionerne i Børn og Unge i Danmark. Velfærd og Trivsel De viser, at der er sammenhæng mellem et dårligt følelsesmæssigt klima, dvs. stemningen i familien, og børnenes trivsel. Det vil også sige, at børn, der lever i hjem præget af dårlig stemning, hyppigere befinder sig på grænsen til eller uden for det trivselsmæssige normalområde (Ottosen m.fl., 2010). FIGUR 6: UNGE, DER OPLEVER DÅRLIG STEMNING DERHJEMME, UDTRYKKER LAVERE LIVSTILFREDSHED END ANDRE UNGE. 70 Høj livstilfredshed Moderat livstilfredshed Lav livstilfredshed % 58% 12% Unge, der oplever rigtig god eller god stemning derhjemme 9% 48% 43% Unge, der oplever rigtig dårlig eller dårlig stemning derhjemme Antal svar: Figuren illustrerer et kryds mellem besvarelserne på følgende spørgsmål: Her er en skala. 10 betyder det bedst mulige liv for dig, og 0 betyder det værst mulige liv for dig. Hvor synes du selv, du er for tiden? og Tænk på en helt almindelig dag hjemme hos dig. Hvordan synes du som regel stemningen er derhjemme?

8 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS DE VOKSNES ANSVAR 69 pct. af de unge synes, det er de voksnes ansvar, at der er en god stemning derhjemme. Samtidig svarer 54 pct. af de unge, at det faktisk er de voksne, der sørger for den gode stemning. Omvendt viser det sig, at 44 pct. af de unge synes, at de har et ansvar for den gode stemning, mens 50 pct. af dem synes, det er dem, som reelt sørger for den gode stemning. Figur 7 tegner således et billede af et misforhold mellem, hvem, de unge synes, har ansvar for den gode stemning, og hvem, de synes, påtager sig ansvaret for den. FIGUR 7: DE UNGE SYNES PRIMÆRT, AT DEN GODE STEMNING ER DE VOKSNES ANSVAR. Hvem har ansvar for den gode stemning Hvem sørger for den gode stemning De voksne Mig Mine søskende Ingen 6 Antal svar: Tallene summer ikke til 100, da de unge har haft mulighed for at angive flere svar. Spørgsmål: Hvem sørger for, at der er en god stemning hjemme hos dig? og Hvem, synes du, har ansvar for, at der er en god stemning hjemme hos dig? UNGE ØNSKER TILLID 87 pct. af de unge synes, de har gode forældre. Og selvom det er en stor andel, er det alligevel færre, end da Børnerådet i 2014 spurgte børn i 7. klasse om det samme. Her svarede 92 pct., at de syntes, de havde gode forældre (Børnerådet, 2014). Figur 8 viser, at næsten en tredjedel, 31 pct., mener, at der er noget, forældrene kan gøre bedre. Især unge, der lever i brudte familier, synes, der er plads til forbedring. 33 pct. af de unge, der lever i brudte familier, mod 30 pct. af de unge, der lever i kernefamilier, synes, de voksne, de bor sammen med, kan gøre noget bedre. Og som figur 9 viser, efterlyser de unge særligt mere tillid fra de voksne. Desuden ønsker de, at de voksne lytter mere til dem, og at de skælder dem mindre ud.

9 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS FIGUR 8: UNGE, DER LEVER I BRUDTE FAMILIER, MENER I HØJERE GRAD, AT FORÆLDRENE KAN GØRE NOGET BEDRE. Unge, der lever i brudte familier Unge, der lever i kernefamilier Nej, forældrene kan ikke gøre noget bedre Ja, forældrene kan gøre noget bedre Antal svar fra unge, der lever i kernefamilier: 977. Antal svar fra unge, der lever i brudte familier: 513. Tallene summer ikke til 100, da ved ikke svar er frasorteret. Spørgsmål: Hvilke voksne bor du sammen med? og Er der noget, dine forældre kan gøre for at blive bedre forældre? FIGUR 9: DE UNGES VURDERINGER AF, HVAD DERES FORÆLDRE KAN GØRE BEDRE. Drikke mindre alkohol Deltage mere i forældremøder på den unges skole Hjælpe den unge mere med lektier Tjene flere penge Være mere hjemme Snakke mere med den unge Interessere sig mere for, hvad den unge laver i sin fritid Skælde den unge mindre ud Lytte mere til den unge Have mere tillid til den unge Antal svar: 460 (kun unge, der har svaret ja til, at forældrene kan gøre noget bedre) Spørgsmål: Hvad er det vigtigste, dine forældre kan gøre for at blive bedre forældre? Respondenten har haft mulighed for at angive 1-3 svar. Alfred, Ella og Mie på hhv. 15, 14 og 15 år er enige om, at forældres tillid til deres børn er centralt for det gode ungdomsliv. Alfred siger: Jeg synes, at forældrene skal have et åbent tillidsforhold til deres børn. Og give lov til fx, hvis man vil ud med vennerne en fredag aften. De venner, jeg kender, så ender det alligevel med, de tager ud, og så ved forældrene det bare ikke. Mie er enig med Alfred, men påpeger, at den unge også skal være ærlig for at få forældrenes tillid. Hun eksemplificerer det med skolen som kontekst: Det der med tillid, det kan også være, at man får dårlige karakterer i skolen, og man måske havde fortalt, at det gik godt. Så begynder forældrene at tvivle på en. Så er det bedre bare at sige det lige ud,

10 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS at man har problemer med noget. Så de ikke begynder at miste tilliden. Næsten hver fjerde af de unge, der synes, at de voksne kan gøre noget bedre, mener, at forældrene kan skælde mindre ud. Det ligger på linje med, at 88 pct. af børn i 7. klasse i 2014 fortalte, at de, i større eller mindre grad, fik skæld ud af de voksne derhjemme (Børnerådet, 2014). Noget kan imidlertid tyde på, at unge i 9. klasse får mindre skæld ud eller lægger mindre mærke til det. For da vi spurgte 7.-klasses-eleverne, svarede 36 pct. af dem, at de gerne ville have, at de voksne derhjemme skældte dem mindre ud. I 2014 angav 41 pct. af børnene i 7. klasse endvidere, at de gerne ville lyttes mere til. Dén procentandel er i 9. klasse faldet til 32. Forskellen kan være udtryk for, at de unges forældre lytter mere til dem, jo ældre de bliver. Som figur 9 viser, nævner 16 pct. af de unge, der synes, forældrene kan gøre noget bedre, at de voksne skal interessere sig mere for de unges fritidsliv. Da vi spurgte Merle på 14 år, hvad forældre kan gøre for at sikre deres børn et godt børne- og ungdomsliv, og om hun havde nogle konkrete forslag, sagde hun: At de viser deres støtte i de interesser, man har og sådan noget. For eksempel hvis man spiller fodbold, og man tænker, at man gerne vil træne mere eller på et højere niveau, og så kan de måske hjælpe en med at komme derhen, hvor man gerne vil. Og: Sådan måske hjælpe med at sige sådan: Vi kunne sende en mail, og spørge om du kunne komme derhen? Eller vi kunne tjekke nogle andre klubber ud. FAMILIEKULTUREN BLOMSTRER Relationen mellem forælder og ung har stor betydning for unge (Rasmussen m.fl., 2015). Eksempelvis viste en undersøgelse fra Sex & Samfund sidste år, at 80 pct. af de årige mener, at børn, der mistrives, kan få det bedre, hvis de taler med deres forældre om problemerne (Sex & Samfund, 2015). Også for de unge i Børne- og Ungepanelet har familien stor betydning. Fx synes 89 pct. af de unge, at tid med familien er vigtig (Børnerådet, 2015). Figur 10 giver et indblik i den tid, de unge bruger med familien derhjemme. Figuren viser, at 85 pct. af de unge synes, de taler om de vigtige ting med deres forældre. Derudover oplever 81 pct. af de unge, at der FIGUR 10: DE UNGES VURDERINGER AF FAMILIEKULTUREN I DERES HJEM. Unge, der er helt enige eller enige Hverken eller Unge, der er helt uenige eller uenige Når der opstår en misforståelse, taler vi tingene igennem 72% 20% 8% Vi stiller spørgsmål, når vi ikke forstår hinanden 81% 15% 4% Vi taler om de vigtige ting 85% 12% 3% Antal svar: Spørgsmål: Hvor enig eller uenig er du i følgende udtalelser om dine forældre eller dig? Når der opstår en misforståelse taler vi tingene igennem. Vi stiller spørgsmål, når vi ikke forstår hinanden. Jeg synes, vi taler om de vigtige ting.

11 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS bliver stillet spørgsmål, når forældrene eller den unge ikke forstår hinanden. Der er imidlertid plads til forbedring, når det gælder misforståelser mellem forældrene og den unge. 8 pct. af de unge erklærer sig nemlig uenige eller helt uenige i, at misforståelser bliver talt igennem, mens hver femte har svaret hverken eller. Som figur 11 viser, gælder det særligt for unge, der lever i brudte familier. Det er især de unge, der lever i familier med en stedforælder, som mener, at misforståelser ikke bliver talt igennem i familien. Modsat konklusionerne i Skolebørnsundersøgelsen 2014 (Rasmussen m.fl., 2015) finder vi ingen statistisk signifikante forskelle mellem piger og drenges vurderinger af, at misforståelser bliver talt igennem, at forældrene og den unge stiller spørgsmål, når de ikke forstår hinanden, eller at familien taler om de vigtige ting. FIGUR 11: UNGE, DER LEVER I BRUDTE FAMILIER, OPLEVER SJÆLDNERE, AT MISFORSTÅELSER BLIVER TALT IGENNEM I FAMILIEN. Unge, der er helt enige eller enige i, at misforståelser bliver talt igennem Hverken eller Unge, der er helt uenige eller uenige i, at misforståelser bliver talt igennem Unge, der bor med deres far og farens partner 57% 33% 10% Unge, der bor med deres mor og morens partner 56% 26% 18% Unge, der bor alene med deres far 62% 21% 17% Unge, der bor alene med deres mor 65% 21% 14% Unge, der lever i kernefamilier 75% 19% 6% Antal svar: Spørgsmål: Hvor enig eller uenig er du i følgende udtalelser om dine forældre eller dig? - Når der opstår en misforståelse taler vi tingene igennem. Hvis du kender et barn, der bekymrer sig om skilsmisse, er der hjælp at hente: børneportalen.dk BørneTelefonen, tlf Mor og far skal skilles, Børnenes skilsmissetelefon, tlf ForældreTelefonen, tlf

12 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS METODE: HVORDAN HAR VI LAVET UNDERSØGELSEN? BØRNE- OG UNGEPANELET Analysen er et resultat af tredje undersøgelse i Børnerådets nuværende Børne- og Ungepanel og af tre fokusgruppeinterviews. Første undersøgelse i panelet handlede om livet i 7. klasse, den anden om unge og medier, mens vi her undersøger, hvordan 8.-klasses-elever oplever deres familieliv. Undersøgelsen har været fagligt kvalificeret af en følgegruppe, der på to møder har bidraget med input til særligt relevante perspektiver og nuancer på temaet familieliv. Panelet er etableret ved en stratificeret stikprøve foretaget af Danmarks Pædagogiske Universitet og består af klasses-elever fordelt på 114 skoler unge har besvaret et spørgeskema, hvilket giver en svarprocent på 66. På skoleniveau er svarprocenten 78. REPRÆSENTATIVITET Der er lidt færre unge med anden etnisk baggrund end dansk, der har svaret på spørgeskemaet (9 pct.), end der er unge med etnisk minoritetsbaggrund i 8.-klasser på landsplan (11 pct.). På samme måde er de unge, der har besvaret spørgeskemaet, en anelse ældre (14,55 år) end gennemsnittet af 8.-klasses-elever i hele landet (14,18). Forskellene er statistisk signifikante. 84 pct. af de unge går i folkeskole, 15 pct. i friskole eller privat grundskole, mens 1 pct. går i dagbehandlingstilbud eller dagbehandlingshjem. 3 pct. af de unge går i specialklasse 1. Alle skolestørrelser og landsdele er repræsenterede, ligesom der både er elever fra yder- og byområder. KVANTITATIV DEL De statistiske analyser bygger på data fra et elektronisk spørgeskema, som blev besvaret i foråret Når vi henviser til brudte familier og kernefamilier, er det et udtryk for en sammenlægning af ti familietyper samt en andet-kategori, de unge har kunnet vælge imellem i spørgeskemaet. De ti familietyper, de unge kunne vælge imellem, var: begge min forældre kun min mor min mor og hendes kæreste/ægtefælle kun min far min far og hans kæreste/ægtefælle skiftevis hos min mor og far begge bor alene skiftevis hos min mor og far min mor, far eller begge bor sammen med en kæreste/ægtefælle plejeforældre voksne på opholdssted/institution bedsteforældre eller andre familiemedlemmer. Der har desuden været mulighed for at svare andet, hvilket er blevet fulgt op af et åbent spørgsmål, hvor de unge har haft mulighed for at uddybe deres svar. Når vi omtaler kernefamiliebørn, henviser vi til de unge, der har svaret, at de bor sammen med begge deres forældre. Begrebet brudte familier refererer til de resterende ni familietyper samt andet-kategorien. Vores omtale af unge med anden etnisk baggrund end dansk er også et resultat af bearbejdning af data. De unge er blevet bedt om at angive hvilket af følgende sprog, der tales mest i deres hjem: Dansk, tyrkisk, kurdisk, polsk, tysk, farsi, arabisk, punjabi, serbokroatisk, rumænsk, somali, persisk, pashto, norsk, svensk, vietnamesisk, engelsk, kinesisk, singalesisk og tamil. De unge har desuden haft mulighed for at vælge en andet-kategori. De 19 sprog er 1 Det er ikke alle specialskoler, der er organiseret omkring klassetrin. I de tilfælde, hvor en udvalgt skole ikke har 8. klassetrin, har lærerne på skolen udvalgt en gruppe børn, der er vurderet alderssvarende. Specialklasser er blevet tilbudt at læse spørgeskemaet igennem for at vurdere det i forhold til deres elever og deres særlige behov

13 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS valgt ud fra oplysninger fra Danmarks Statistik om de største etniske grupper i Danmark. Unge, der har angivet, at der oftest tales dansk i deres hjem, har vi kategoriseret som etnisk danske, mens unge, der har angivet et af de andre sprog eller andet betegnes som anden etnisk baggrund end dansk. Skalaen, der belyser livstilfredshed, som er præsenteret i figur 2 og 5, er inspireret af Skolebørnsundersøgelsen, det danske bidrag til det internationale forskningsprojekt Health Behaviour in School-aged Children (HBSC). Brugen er aftalt med ledelsen af Skolebørnsundersøgelsen, lektor Mette Rasmussen og professor Pernille Due, Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. Skalaen har vi efterfølgende inddelt i kategorierne lavt, moderat og højt kendskab. Denne inddeling er inspireret af skalainddeling for bl.a. livstilfredshed (Jacobsen m.fl., 2015). Når vi henviser til sammenhængen mellem stemning i hjemmet og børns trivsel i Ottosen m.fl. (2010), skal det bemærkes, at deres analyser omhandler 3-15-årige, mens vores fokus er unge i 8. klasse (dvs årige). De spørgsmålsformuleringer, der er angivet ved figur 8, 9 og 10, er tilpasset hver familietype. Fx er unge, der lever i kernefamilier, blevet spurgt om begge forældre, mens unge, der kun lever med deres mor, kun er blevet spurgt om moren. Alle sammenhænge i analyserne er statistisk signifikante. De er chi-testede og har en p-værdi under 0,05. KVALITATIV DEL Vi har i foråret 2015 gennemført kvalitative interviews med seks unge fra 8. klasse på to forskellige skoler. De interviewede unges alder svarer til alderen på de unge i Børne- og Ungepanelet. Interviewene varede min. og var semistrukturerede. Interviewene var eksplorative og fandt sted før spørgeskemaundersøgelsen. Formålet var at få de unges egne erfaringer, oplevelser og meninger om den gode familie samt at bidrage med eksempler fra de unges eget liv. De unges fortællinger og eksempler har vi både brugt til at kvalificere udviklingen af spørgeskemaet og til at forstå de efterfølgende statistiske fordelinger. CITATER OG ANONYMISERING I analysen indgår både uddrag fra de åbne svarkategorier i spørgeskemaet og citater fra de kvalitative interviews. Alle navne på informanter fra de kvalitative interviews er ændrede af hensyn til anonymitet. Citater kan være tilpasset af hensyn til læsbarhed. KILDER Børnerådet (2014): Stressede forældre skælder ud og råber. Børneindblik 6/14. Børnerådet (2015): Det er børnene, det handler om. Deres mening er faktisk ret vigtig. Børn og unge fortæller om deres møde med Statsforvaltningen. Børnerådet (2015): Mere end hver fjerde ung har svært ved at snakke med mor eller far. Børneindblik 5/15. Børnerådet (2015): Unge fra økonomisk trængte familier trives dårligere end andre unge. Børneindblik 6/15. Børnerådet (2016): Hver anden ung kender ikke sine rettigheder. Børneindblik 1/16. Danmarks Statistik (2015): Færre børnefamilier delt i Nyt fra Danmarks Statistik, 27. maj 2015, nr Danmarks Statistiks Statistikbank (2016): BRN9: Børn (alle 0-17-årige). 1. januar efter kommune, alder, familietype, mor status og far status. Februar 2016.

14 FORÆLDRES SKÆNDERIER FÅR UNGE TIL AT BEKYMRE SIG OM SKILSMISSE BØRNEINDBLIK NR 2 MARTS Jacobsen, Turf, Nana Riget Nielsen, Matilde Bruun Hansen & Johanne Skibsted Holm (2015): Ungdomsliv på kredit. Gældsproblemer i forbrugersamfundet. Trygfonden og Forbrugerrådet Tænk. Ottosen, Mai Heide, Dines Andersen, Lisbeth Palmhøj Nielsen, Mette Laustsen & Sofie Stage (2010): Børn og Unge i Danmark. Velfærd og Trivsel SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rasmussen, Mette, Trine Pagh Pedersen & Pernille Due (red.) (2015): Skolebørnsundersøgelsen Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Sex & Samfund (2015): Unge vil have forældre og venner på banen for at reducere mistrivsel hos danske børn og unge. BØRNEINDBLIK NR. 2/ ÅRGANG 14. MARTS 2016 TEKST OG ANALYSE WINNIE ALIM WIA@BRD.DK T: , CECILIE NIELSEN CEN@BRD.DK T: OG LINE EMMA JØNSON LEJ@BRD.DK T: REDAKTØR KATRINE MUNCH BECHGAARD KMB@BRD.DK T: BØRNERÅDET VESTERBROGADE 35A 1620 KØBENHAVN V BRD@BRD.DK

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER BØRNEINDBLIK 1/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2016 3. ÅRGANG FEBRUAR 2016 ANALYSE: UNGES KENDSKAB TIL RETTIGHEDER OG OPLEVELSE AF RETTIGHEDER I FAMILIEN HVER ANDEN UNG KENDER IKKE SINE RETTIGHEDER

Læs mere

BØRNEINDBLIK 3/16 ANALYSE: KONTAKT TIL FORÆLDRE, TRIVSEL OG SAVN HOS UNGE, DER IKKE BOR HOS BEGGE FORÆLDRE

BØRNEINDBLIK 3/16 ANALYSE: KONTAKT TIL FORÆLDRE, TRIVSEL OG SAVN HOS UNGE, DER IKKE BOR HOS BEGGE FORÆLDRE BØRNEINDBLIK 3/16 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 3/2016 3. ÅRGANG MAJ 2016 ANALYSE: KONTAKT TIL FORÆLDRE, TRIVSEL OG SAVN HOS UNGE, DER IKKE BOR HOS BEGGE FORÆLDRE 7 UD AF 10 UNGE SAVNER DEN FORÆLDER,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR

BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR BØRNEINDBLIK 5/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2015 2. ÅRGANG DECEMBER 2015 ANALYSE: UNGES FAMILIELIV MERE END HVER FJERDE UNG HAR SVÆRT VED AT SNAKKE MED MOR ELLER FAR De fleste unge synes, det er

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE

BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE BØRNEINDBLIK 6/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/215 2. ÅRGANG DECEMBER 215 ANALYSE: UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER UNGE FRA ØKONOMISK TRÆNGTE FAMILIER TRIVES DÅRLIGERE END ANDRE UNGE Børnerådets

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-9. klasser på Østerby Skole Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-9 klasser på December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen trivsel 7 33

Læs mere

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde

Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde FOA Kampagne & Analyse Oktober 2009 Undersøgelse om frivilligt socialt arbejde Denne undersøgelse er gennemført blandt FOA-medlemmer tilmeldt forbundets elektroniske medlemspanel, MedlemsPulsen, i perioden

Læs mere

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen

Sundhedsvaner og trivsel blandt 7.-10. klasser på Højmarkskolen Vejen Kommune Sundhedsvaner og trivsel blandt 7-10 klasser på Højmarkskolen December 2006 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 2 Læsevejledning 5 3 Helbred og trivsel 7 31 Selvvurderet helbred 7 32 Almen

Læs mere

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016

Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, 2016 Den nationale trivselsmåling i folkeskolen, Resultaterne af den nationale trivselsmåling i foråret foreligger nu. Eleverne fra.-9. klasses trivsel præsenteres i fem indikatorer: faglig trivsel, social

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse.

Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre. Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Mobning i dit barns klasse: hvad du kan gøre Tag mobning alvorligt og reagér, hvis der er mobning i dit barns klasse. Indhold 1 Mobning er et udbredt problem 2 Tegn på dit barn bliver mobbet 3 Vær opmærksom

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood 19.00-19.45 Gruppearbejde klassevis 19.45 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Stjernerholdet Hvad er der på dagsordenen? De er stadig

Læs mere

Tabelrapport til Karakteristik af 10.- klasse-elever

Tabelrapport til Karakteristik af 10.- klasse-elever Tabelrapport til Karakteristik af 10.- klasse-elever Tabelrapport til Karakteristik af 10.- klasse-elever 2011 Tabelrapport til Karakteristik af 10.- klasse- elever 2011 Danmarks Evalueringsinstitut Citat

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00 17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller

Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller Informationsfolder Det gode samarbejde Pårørende og personale på regionens sociale tilbud fortæller regionsyddanmark.dk Det gode samarbejde Indledning Denne folder har til formål at sætte fokus på det

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood 19.00-19.45 Gruppearbejde klassevis 19.45 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed

Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Ledighedsbekymring og jobsikkerhed Lederne Oktober 14 Indledning Undersøgelsen belyser hvor mange respondenter der generelt er bekymrede for at blive ledige, og om de er mere eller mindre bekymrede for

Læs mere

LUP Psykiatri 2012. Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark.

LUP Psykiatri 2012. Regional rapport. Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark. LUP Psykiatri 2012 Regional rapport Forældre til ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Dato: 12-04-2013 Indledning I efteråret 2012 blev forældre til patienter i børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 7. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. Gruppearbejde klassevis. Opsamling i plenum. SSP Furesø 7. kl. forældremøde. 2 Forebyggelsesprogrammet

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

2. Der tilbydes PREP-parkurser kursus i Praktisk Redskab til Engageret Parforhold. Der forventes gennemført kurser for ca. 36 par om året.

2. Der tilbydes PREP-parkurser kursus i Praktisk Redskab til Engageret Parforhold. Der forventes gennemført kurser for ca. 36 par om året. Notatark Sagsnr. 27.27.00-G01-1-14 Sagsbehandler Thomas Frank 14.4.2016 Evaluering april 2016 - PREP og parterapi Der opleves stigende udfordringer med problemer i parforholdet og samlivet, som påvirker

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33

Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 Herningegnens Lærerforening E-MAIL 121@dlf.org WWW.DLF121.DK DLF KREDS 121 PONTOPPIDANSVEJ 4 7400 HERNING TLF. 97 12 31 33 ANALYSENOTAT Medlemsundersøgelse November 2015 Baggrund Herningegnens Lærerforening

Læs mere

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD

brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD brugerundersøgelse 2015 RAPPORT BAG UNDERSØGELSE BLANDT FLYGTNINGE OG INDVANDRERE I FRIVILLIGNETS TILBUD www.frivillignet.dk kolofon Rapporten er udgivet af Frivillignet, Dansk Flygtningehjælp. Rapporten

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014

Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse Tandplejen, efterår 2014 Samlet tilfredshed med tandplejen Samlet tilfredshed - Hvor tilfreds er du med Tandplejen alt i alt? Observeret minimum Observeret maksimum Gennemsnit

Læs mere

Når katastrofen rammer

Når katastrofen rammer Når katastrofen rammer Guy Calef/Red Barnet Undervisningsvejledning 0.-3. klasse Indhold 3 4 Til underviseren Hvad skal man være opmærksom på? 4 5 6 6 7 Information til forældre Målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord

Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord Elevtrivselsundersøgelsen på Esnord 2015 Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 3400 Hillerød +45 4829 0000 info@esnord.dk CVR 250 189 82 EAN 57 98 00055 35 52 Indholdsfortegnelse 1. Elevtrivselsundersøgelsen

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012 Forældrehed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Krible-Krable Huset 2012 Dokumentnr.: 727-2012-79651 side 1 Indhold Indledning... 3 Succesmål... 4 Pædagogisk indsats... 5 Samarbejdet med personalet...

Læs mere

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen

De pårørende har ordet 2012. Kommentarsamling for pårørende til beboere på Holmstrupgård - Bogruppen De pårørende har ordet 2012 Kommentarsamling for pårørende til beboere på Indledning Denne kommentarsamling indeholder de kommentarer, som de pårørende har givet i forbindelse med gennemførelsen af pårørendeundersøgelsen

Læs mere

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen

PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen PTSD Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om PTSD. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som du finder

Læs mere

De vigtige voksne. Lisbeth Zornig Andersen Formand for Børnerådet

De vigtige voksne. Lisbeth Zornig Andersen Formand for Børnerådet De vigtige voksne Lisbeth Zornig Andersen Formand for Børnerådet Politisk uafhængigt Formanden Udpeges af ministeren Sekretariatet Består af 7 årsværk Årligt budget Ca. 6 mio. kr. (heraf ca. halvdelen

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES

NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES NOTAT: SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG FORÆLDRES BAGGRUND I foråret 2015 foretog Analyse & Tal en spørgeskemaundersøgelse blandt landets studerende. 2884 studerende fordelt på alle landets universiteter på nær

Læs mere

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS

BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS BØRNEINDBLIK 4/15 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 4/2015 2. ÅRGANG SEPTEMBER 2015 ANALYSE: UNGES TILGANG TIL SOCIALE PROBLEMER I HJEMMET OG I DERES OMGANGSKREDS FOR MANGE UNGE OPSØGER IKKE HJÆLP, NÅR DE

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Hovedstaden 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Hovedstaden 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter på børneog ungdomspsykiatriens dag-

Læs mere

Derfor bør du give dig selv

Derfor bør du give dig selv Derfor bør du give dig selv alenetid Der kan være store fordele ved at være alene. Det giver dig mulighed for at slappe helt af, uden at du behøver bekymre dig om andre og deres bekymringer. Det er en

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015

LUP Psykiatri 2014. Regional rapport. Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien. Region Syddanmark 25-03-2015 LUP Psykiatri 2014 Regional rapport Forældre til indlagte patienter i børne- og ungdomspsykiatrien Region Syddanmark 25-03-2015 Indledning I efteråret 2014 blev forældre til patienter på børneog ungdomspsykiatriens

Læs mere

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.-3.-2013. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiks Skole Gældende fra den 1.-3.-2013 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Børnene på Frederiks Skole siger: Vi vil forebygge mobning på Frederiks Skole, og så vil

Læs mere

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen

Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Skoler sætter psykisk sygdom på dagsordnen Unge med en psykisk sygdom efterlyser større opmærksomhed og støtte fra lærerne på skoler og uddannelsesinstitutioner. Det viser en rundspørge foretaget for EN

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2007

Medlemsundersøgelse 2007 Medlemsundersøgelse 2007 Skole og Samfund, august 2007 1 Skole og Samfunds medlemsundersøgelse 2007 Afsluttet d. 14. august 2007. Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...3 2. Baggrund...5 3. Metode...5

Læs mere

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole

INKLU. I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e VI BYGGER FÆLLESSKABER. Inklusion på Korup Skole INKLU I n k l u s i o n s t e a m K o r u p S k o l e fællesskab og mangfol digh ed VI BYGGER FÆLLESSKABER Inklusion på Korup Skole Citater fra elever på Korup Skole Inklusion betyder, at der skal være

Læs mere

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation

Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation Fra individuel til systemisk traume forståelse familierettet psykoedukation k SynErGaia Integrationsministeriets pulje til integration Peter Berliner Pårørendes udsagn om forløbet Det var dejligt at sidde

Læs mere

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse 1 Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse Over 8 ud af 10 af FOAs medlemmer mener, at FOA har nogen eller stor indflydelse på løn- og ansættelsesvilkår. Til gengæld

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Bilag 4: Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Tidspunkt for interview: Torsdag 19/3-2015, kl. 9.15. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere.

4 procent af FOAs medlemmer er ledere med personaleansvar. Blandt lederne er 13 procent leder for andre ledere. 16. marts 2016 Ledelse Ifølge FOAs medlemmer er den vigtigste lederegenskab, at den nærmeste leder har føling med, hvad der rører sig blandt medarbejderne. Det mener 60 procent af FOAs medlemmer. Det viser

Læs mere

Penge- og pensionspanelet. Resultater fra befolkningsundersøgelse Marts/april 2008

Penge- og pensionspanelet. Resultater fra befolkningsundersøgelse Marts/april 2008 Penge- og pensionspanelet Resultater fra befolkningsundersøgelse Marts/april 2008 Resultaterne og spørgsmålene i Barometer-undersøgelsen, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet.

Læs mere

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole

Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Brugerundersøgelse af Århus Billedskole Kulturforvaltningen Sommeren 2007 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Metode... 4 Besvarelse fra børn der har benyttet Århus Billedskoles fritidstilbud:... 5

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Piger er bedst til at bryde den sociale arv

Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedst til at bryde den sociale arv Piger er bedre end drenge til at bryde den sociale arv. Mens næsten hver fjerde pige fra ufaglærte hjem får en videregående uddannelse, så er det kun omkring

Læs mere

Læringsledelse i dagtilbud Personalets udspil efter T1

Læringsledelse i dagtilbud Personalets udspil efter T1 Læringsledelse i dagtilbud Personalets udspil efter T1 Ole Henrik Hansen, lektor Nationalt Center for Skoleforskning (dagtilbud og skole) Aarhus Universitet Når vi sammen med kommunerne og dagtilbuddene,

Læs mere

Den landsdækkende beboerundersøgelse på regionale socialpsykiatriske botilbud

Den landsdækkende beboerundersøgelse på regionale socialpsykiatriske botilbud Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Olof Palmes Allé 15 8200 Aarhus N Beboerne har ordet Regionsrapport for Region Nordjylland Den landsdækkende beboerundersøgelse på regionale socialpsykiatriske

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer

Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer Rapport Danskernes risikoopfattelse af større ulykker og katastrofer voxmeter.dk info@voxmeter.dk +45 70 20 23 24 Vi har verdens Klogeste kunder 2 Indhold Indhold... 3 Om undersøgelsen... 4 Sammenfatning...

Læs mere

SFI NOTAT FOLKESKOLEREFORMEN: BESKRIVELSE AF 1. DATAINDSAMLING. Anne Toft Hansen Mette Friis-Hansen Vibeke Myrup Jensen

SFI NOTAT FOLKESKOLEREFORMEN: BESKRIVELSE AF 1. DATAINDSAMLING. Anne Toft Hansen Mette Friis-Hansen Vibeke Myrup Jensen SFI NOTAT FOLKESKOLEREFORMEN: BESKRIVELSE AF 1. DATAINDSAMLING Anne Toft Hansen Mette Friis-Hansen Vibeke Myrup Jensen FOLKESKOLEREFORMEN: BESKRIVELSE AF 1. DATAINDSAMLING Forfattere: Anne Toft Hansen,

Læs mere

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0%

Respondenter Procent Skriv navn 13 100,0% I alt 13 100,0% Respondenter Procent I en gruppe 13 100,0% Individuelt 0 0,0% I alt 13 100,0% Vælg din vejleder Skriv navn 13 100,0% Vælg din vejleder - Skriv navn Lars Ditrichson Lars dietrichson Lars Grubbe Dietrichson lars dietrichson Lars Dietrictson Lars Grubbe Ditrichson Blev projektet udarbejdet

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 28. februar 2011 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA undersøgte i januar 2011 medlemmernes oplevelser med mobning på arbejdspladsen. Undersøgelsen belyser,

Læs mere

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat

Børn og finanskrisen. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010. Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Børn og finanskrisen En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel November 2010 Redaktion: Søren Gade Hansen, Børnerådets sekretariat Tekst Trine Krab Nyby, Flemming Schultz, Børnerådets sekretariat

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016

Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 Dato 300316 Dok.nr. 47245-16 Sagsnr. 15-7239 Ref. siko Opsamling på strukturdrøftelse Ungerådet Den 15. marts 2016 På mødet den 15. marts 2016 blev der gruppevis debatteret følgende emner: trivsel, læring

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet - 1 - Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Vi forventer at det ca. vil tage 15 minutter at udfylde spørgeskemaet. Spørgeskemaet omhandler din vurdering

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen

Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs dagplejere om medicinadministration i dagplejen Oktober 2011 FOA har i perioden 22. august 3. oktober 2011 gennemført en undersøgelse blandt dagplejere om medicinadministration

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø

Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø 1 Deltidsansattes psykiske arbejdsmiljø Deltidsansatte oplever oftere end fuldtidsansatte psykiske belastninger i deres job. Det tyder dog ikke på, at det skyldes tidspres og andre arbejdsmæssige faktorer.

Læs mere

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012

Forældretilfredshed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012 Forældrehed daginstitution og dagpleje i Odder Kommune Dagplejen 2012 Dokumentnr.: 727-2012-79651 side 1 Indhold Indledning... 3 Succesmål... 4 Pædagogisk indsats... 5 Samarbejdet med personalet... 7 Samarbejdet

Læs mere

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år

Bilag 1 side 1. Pjece. Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte familier med børn under 18 år Bilag 1 side 1 Pjece Projektbilag 1/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 1 side 2 Projektbilag 2/25 Psykosocial indsats i kræftramte Bilag 2 side 1 AFSLUTTENDE TELEFONINTERVIEW 6 mdr. efter dødsfald

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark Udarbejdet 2014 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal opleve sig som en del af de fællesskaber, vi har. De skal anerkendes

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Brug og misbrug

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Brug og misbrug ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 05 Brug og misbrug 07 Hvordan virker usunde stimulanser på en ADHD-hjerne? 08 Ungdomsliv 10 Hvem taler man med? 11 04 ADHD er en forstyrrelse

Læs mere

INDBLIK I BRUGERBEHOV

INDBLIK I BRUGERBEHOV INDBLIK I BRUGERBEHOV FØRSTE SKRIDT MOD VELFÆRDSTEKNOLOGI TIL DET SOCIALE OMRÅDE I KØBENHAVN FOKUS PÅ BØRN Ved IS IT A BIRD 19. januar 2014 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Introduktion fra

Læs mere

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER

PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER BAGGRUND PENGE- OG PENSIONSPANELET BEFOLKNINGSUNDERSØGELSE OM DANSKERNES HOLDNINGER I FORHOLD TIL BANKEN, PRIVATØKONOMI OG BANKFORHANDLINGER Data er indsamlet i november 2014 via et online spørgeskema,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden

Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Patienters oplevelser af akutbetjeningen hos deres praktiserende læge - telefonsurvey blandt 1.295 patienter i Region Hovedstaden Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Hovedstaden

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte

1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte 1FOA, Analysesektionen 2. oktober 2007 Det siger FOAs medlemmer om mangel på arbejdskraft og deres overvejelser om jobskifte Denne rapport er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere