Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser"

Transkript

1 Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser Forfatter: AMU-Fyn, Inger Merete Pedersen Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation & Ledelse Ministeriet for Børn og Undervisning. 20. Nov Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse i samarbejde med AMU Fyn, Inger Merete Pedersen]. Materialet kan frit kopieres med angivelse af kilde. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: Dette materiale indeholder en bearbejdning af Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser -, 20. Nov udviklet for Ministeriet for Børn og Undervisning af Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse i samarbejde med AMU Fyn, Inger Merete Pedersen.

2 1. Uddannelsesmålets sammenhæng til FKB Uddannelsesmålet er udviklet inden for FKB 2676 Praktisk kirketjeneste med følgende indholdsmæssige begrundelse: Jobområdet omfatter de mangeartede arbejdsfunktioner i forbindelse med ovennævnte aktiviteter og udføres af kirkefunktionærer. Jobområdet er kendetegnet af stadigt stigende krav til kirkefunktionærens kompetencer. Da den enkelte kirkefunktionær ofte er den eneste ansatte inden for sin faggruppe, stiller det store krav med hensyn til viden om arbejdets udførelse. Uddannelsen er tilkoblet i relation til TAK en Samspil med menighedsråde og tilsvarende : Kirkefunktionæren kan fungere som kasserer for de kirkelige kasser og kan i øvrigt bistå menighedsråd og tilsvarende med information og vejledning om kirkeretslige forhold m.v. 2. Uddannelsesmål Nummer: Titel: Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser Målformulering: Deltageren kan udarbejde korrekt prisfastsættelse af kirkens ydelser. Det gælder for ydelser forbundet med kirkelige handlinger og øvrige aktiviteter såsom koncerter, babysalmesang, mindekaffe mv. samt for ydelser relateret til kirkegården. Deltageren kan beregne differentieret moms (momsfradrag), som er en følge af sammensætningen af momspligtige og momsfrie indtægter. 3. Målgruppe, jobfunktion og deltagerforudsætninger Uddannelsen er udviklet til kirkefunktionærer eller tilsvarende, som arbejder med prisfastsættelse af ydelser og moms forbundet med arrangementer i kirke og sognegård samt for ydelser relateret til kirkegården. Det er en fordel, at deltageren i sit arbejde beskæftiger sig med kirkelig økonomi samt anvender hhv. kirkegårdssystemet/regnskabssystemet. 4. Uddannelsesstruktur Uddannelsen hænger sammen med uddannelsen Regnskabsfører for de kirkelige kasser (42882) og kvalificerer til jobfunktionen som regnskabsfører for de kirkelige kasser. 5. Holdsammensætning Det bør tilstræbes, at der er en ligelig fordeling mellem kirkegårdsansatte og regnskabsførere. 6. Øvrige anbefalinger PC-kendskab på brugerniveau er tilrådeligt. 7. Udviklerinstitution og personer AMU-FYN, Petersmindevej 50, 5000 Odense c tlf Inger Merete Pedersen, imp@amu-fyn.dk 2

3 8. Øvrige ressourcepersoner Annie Niebuhr, regnskabsfører. Tlf , Jens Dejgaard Jensen, kirkegårdsleder. Tlf , 9. Lærerprofil Erfaring med regnskabsføring. Erfaring med kirkegårdsadministration samt takstberegning. 10. Centrale temaer og emner i uddannelsen Momsberegning - Momspligtigt / momsfrit salg/aktiviteter - Fastsættelse af momsfradrag (fuldt, delvist, intet) Takstfastsættelse af kirkegårdens ydelser - Timekostprisberegning - Erhvervelse af gravplads - Gravkastning - Gartneriske ydelser - Prisfastsættelse af kirkens ydelser - Medlemmer / ikke-medlemmers benyttelse af kirke/kapel - - Udlejning af lokaler, koncerter, mindekaffe etc. 11. Undervisningsmateriale Anbefalet undervisningsmateriale til deltageren Gældende momsvejledning, samt regneark (KM) Cirkulære/vejledning/regneark vedr. takstfastsættelse Anbefalet baggrundsmateriale til underviserne Lov om Folkekirkens Økonomi, Cirkulære om Kirke- og Provstiudvalgskassernes budget, regnskab og revision Vejledning om Kirke- og Provstiudvalgskassernes budget, regnskab og revision. 12. Ideer til pædagogisk tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningen Tema/emne Mål Aktivitet undervisningsmateriale og pædagogisk metode Momsberegning Deltageren kan beregne differentieret moms, som er en følge af sammensætnin- Gennemgang af slides Eksempler på beregning af 3

4 Takstfastsættelse af kirkegårdens ydelser Prisfastsættelse af kirkens ydelser Opsamling og evaluering gen af momspligtige og momsfrie indtægter og aktiviteter Deltageren kan udarbejde korrekt takstfastsættelse af kirkegårdens ydelser Deltageren kan udarbejde korrekt takstfastsættelse af kirkens ydelser momsfradrag (regneark KM) Opgave: Momsberegning Gennemgang af slides Eksempel på timekostprisberegning og øvrige beregninger Opgave: Timekostprisberegning Gennemgang af slides Regler for indtægtsdækket virksomhed (IDV) Opgave: IDV (mindekaffe i sognegård) 4

5 Prisfastsættelse og moms af kirkens ydelser Deltageren kan udarbejde korrekt prisfastsættelse af kirkens ydelser. Det gælder for ydelser forbundet med kirkelige handlinger og øvrige aktiviteter såsom koncerter, babysalmesang, mindekaffe mv. samt for ydelser relateret til kirkegården. Deltageren kan beregne differentieret moms (momsfradrag), som er en følge af sammensætningen af momspligtige og momsfrie indtægter.

6 Program Velkomst og præsentation Momsvejledningen og beregning af moms Takstfastsættelse af kirkegårdens ydelser Prisfastsættelse af kirkens ydelser Opsamling og evaluering

7 Momsvejledningen Folkekirken har momspligt som de fleste andre virksomheder har det. Selve regelgrundlaget findes i SKATs meddelelse SKM SKAT. Kirkeministeriet har lavet en momsvejledning, som findes her:

8 Regler for momspligt Al erhvervsmæssig omsætning af varer og tjenesteydelser er momspligtig. Dette gælder også salg af varer og tjenesteydelser i kirken og på kirkegården. Der findes dog en række fritagelser, f.eks: Læge- og tandlægebehandling Undervisning Museumsvirksomhed Taxakørsel En virksomhed kan sagtens have visse salg, som er momspligtige, andre salg som er momsfrie og endelig gratis aktiviteter.

9 Momspligt eller ej? Hvis menighedsrådet har en momspligtig omsætning under kr., kan man vælge at lade sig frivilligt momsregistrere. Hvis den momspligtige omsætning er over kr., er det et krav, at man bliver momsregistreret. Hvis den momspligtige omsætning er under kr., og man ikke er momsregistreret, skal man ikke opkræve moms på de fakturaer, der udstedes. Menighedsrådet skal dog for de seneste 12 måneder opgøre de momspligtige indtægter for at kunne bevise, at omsætningen er under kr. Kirkegårde skal dog altid være momsregistreret, hvilket skyldes at der langt de fleste år vil være en omsætning på over kr.

10 Regler for momsfradrag Når man udfører et momspligtigt salg, har man ret til fradrag for moms på de omkostninger, der er knyttet til salget. Det gælder både de direkte omkostninger men også momsen på de generelle omkostninger som f.eks. varme, el og telefon. Udfører man derimod et momsfrit salg, kan momsen på de tilknyttede indkøb ikke fradrages. Udover de direkte tilknyttede omkostninger findes der en række fællesomkostninger i virksomheden. Dette kan f.eks. være: El, vand og varme Telefon Regnskabsassistance Reparation og vedligeholdelse af lokaler og maskiner

11 Regler for momsfradrag Da omkostningerne både vedrører de momspligtige og de momsfrie salg, kan momsen på omkostningerne ikke fradrages fuldt ud. Der skal opgøres en delvis fradragsret for momsen på fællesomkostningerne. Der er kun én metode til at opgøre denne delvise fradragsret nemlig forholdet mellem den del af salget, der er momspligtigt og det samlede salg. For kirker gælder det, at der udover salget også er gratis aktiviteter. I dette tilfælde skal man både lave et skøn over fradragsretten og udregne en delvis fradragsprocent for de samme omkostninger. Vi vender tilbage til beregningsmetoderne senere.

12 Tre slags momsfradrag Fuldt momsfradrag: Moms på indkøb, der udelukkende anvendes til momspligtigt salg, kan fradrages fuldt ud. Intet momsfradrag: Moms på indkøb, som udelukkende anvendes til kirkelige handlinger kan ikke fradrages. Dette gælder ligeledes varer og ydelser, der udleveres gratis af menighedsrådet. Delvis momsfradrag: I de tilfælde, hvor indkøb anvendes til både momspligtigt og momsfrit salg, kan momsen fradrages delvist. Beregningen af den delvise fradragsprocent skal ske hvert år. Man kan ikke uden videre anvende et fast fradrag (f.eks. 50%). Momsfradraget beregnes ved årets begyndelse med udgangspunkt i det senest afsluttede regnskabsår.

13 Beregning af momsfradraget Metode A aktivitetsbestemt fradragsprocent - bruges til at bestemme mængden af aktiviteter (eller arealanvendelse, tidsanvendelse osv.) og derefter holde de gratis aktiviteter op mod de samlede aktiviteter. Metode B omsætningsbestemt fradragsprocent - bruges til fastsættelse af den delvise fradragsprocent på grundlag af omsætningsfordelingen. Det vil sige det momspligtige salg i.f.t. den samlede momspligtige og momsfrie omsætning. Metode C kombinationen af metode A og B - bruges, når momsfradraget skal opgøres for de omkostninger, der har været brugt til både gratis aktiviteter og til omsætning.

14 Takstfastsættelse af kirkegårdens ydelser Lovgrundlag: Cirkulære om beregning af kirkegårdstakster (nr /2/2013) Vejledning om beregning af kirkegårdstakster (nr /2/2013)

15 Cir vejl (1) Taksterne må ikke overstige de faktiske omkostninger, der er forbundet med levering af den pågældende ydelse. Taksterne skal dække de langsigtede gennemsnitsomkostninger. Beregningen skal dække omkostningerne forbundet med følgende produkter og ydelser: 1) Erhvervelse og fornyelse af gravsteder. 2) Gravning og tilkastning af grave. 3) Pleje og vedligeholdelse af gravsteder.

16 Cir vejl (2) Til folkekirkemedlemmer må der ydes tilskud til erhvervelse og fornyelse af gravsteder og gravning og tilkastning af grave. For pleje og vedligeholdelse af gravsteder skal taksterne svare til omkostningerne. Ikke-medlemmer skal betale en takst svarende til omkostningerne for produkter og ydelser. For valgmenighedsmedlemmer gælder det, at disse i relation til takster, er at betragte som ikke-medlemmer af folkekirken, idet valgmenighedsmedlemmer ikke betaler kirkeskat.

17 Medlem/ikke-medlem

18 Find kostprisen! Regneark og vejledning: -> Vejledninger -> Driftsstyring

19 Prisfastsættelse af kirkens ydelser Lovgrundlag: Vejledning om kirke- og provstiudvalgskassernes budget, regnskab og revision (9080, 25/2-2013)

20 Indtægtsdækket virksomhed - IDV Fra vejledningens pkt.6.5: Aktiviteter, som ikke indgår under kirke og begravelsesvæsen, men som udøves i tilknytning til disse. Aktiviteterne må ikke stå i modsætning til kirkens formål. Udlejning af lokaler til ikke-kirkelige formål kan kun ske som IDV. IDV må ikke give underskud. Skulle det alligevel ske, skal PU orienteres. Et eventuelt overskud på IDV indgår i de frie midler.

21 Prisen skal fastsættes så de langsigtede gennemsnitsomkostninger dækkes. Der må ikke ske konkurrenceforvridning. Omkostninger: Direkte omkostninger Løn, materialer mv. Indirekte omkostninger El, varme, forsikring, afskrivninger

22 Eksempel: mindekaffe inkl. udleje af lokale 3 typer udgifter: Bygning/lokale Lønomkostninger Øvrige omkostninger (indkøb af varer)

23 Beregning af pris for mindekaffe

24 Beregning af momssatser a. Beregning af afløftningssats Baseret på budgettet for kirkegårdens nedenstående omsætninger skal der beregnes en afløftningssats for moms på indkøb i forbindelse med kirkegårdens drift: Salg af planter på kirkegård ,- Salg af ren- og vedligeholdelse ,- Nyanlæg og omlægning af gravsteder ,- Vedligeholdelsesaftaler ,- Erhvervelse af gravsteder ,- Præstens boligbidrag ,- Du bedes beregne hvilken afløftningssats (B), der skal anvendes. Du har sammen med graveren målt kirkegården op, og I har vurderet, at kirkegårdens areal udgør 75% af det samlede areal. Du bedes beregne hvilken variabel afløftningssats (C), der skal anvendes.

25 b. Beregning af momsfradrag - 1 Som regnskabsfører udfører du opgaver for såvel kirke som kirkegård. Du fakturerer et månedligt honorar på kr inkl. moms. I samarbejde med den valgte kasserer er der lavet nøgletalsberegninger, der viser, at 45% af din arbejdstid relaterer sig til kirken resten til kirkegården. Kirkegårdens variable momssats (metode B) er for 2012 skønnet til 62%. Hvor meget moms kan menighedsrådet afløfte af din månedlige faktura? c. Beregning af momsfradrag - 2 Sognegården rummer forskellige mødefaciliteter, kontor til præster, kordegn og kirkegårdsleder. Fællesarealerne (køkken, toilet, garderobe osv.) udgør 85 m 2. Arealet er i alt 350 m 2, hvoraf kirkegårdslederens kontor udgør 30 m 2. Det skønnes derudover, at kirkegårdslederen anvender 20% af fællesarealerne. Hvor stor en andel af fællesomkostningerne i sognegården kan henføres til kirkegårdslederen? Kirkegårdens variable momssats (metode B) er for 2012 skønnet til 62%. Hvor meget moms kan der afløftes af en faktura fra rengøringsfirmaet på kr ,00?

26 Opgave: beregn prisen for mindekaffe i Silkehøj sognegård! Til beregning anvendes regnearket kostprisberegning-mindekaffe.xls. Om sognegården har du følgende oplysninger: Total areal (kontorer, toiletter, køkken, entre, 2 forsamlingslokaler) 330 m 2. Bygningens værdi med inventar er 5,7 mio. kr., ifølge tastes i regnearkets linje 5. Menighedsrådet accepterer op til 2 arrangementer pr. dag pr. lokale, med passende tid mellem arrangementerne. Der afholdes ikke noget i sognehuset søn- og helligdage, dvs. det er teoretisk muligt at have mindekaffe 600 gange årligt i sognegården! (tastes i linje 6). Det ene forsamlingslokale er 100 m 2. Ved leje medtages også køkken, entre og toiletter, som er 65 m 2, altså i alt 165 m 2. Hvor mange % udgør det lejede areal tastes i regnearkets linje 7. Hovedtal fra regnskab 2012, formål 23/sognegård: Udgifter øvrig drift tastes i linje 8. Ved leje af lokaler beregner Silkehøj menighedsråd altid min. 2 timer til opstilling, oprydning og rengøring (tastes i linje 15) Timekostprisen er fastsat til 325 kr. + moms (linje 14).

27 Oplysningerne til linje 16, og 32: Her kan du afprøve hvad det betyder hvis: - (1)Familien klarer selv kaffebrygning, servering og opvask (tast 0 i linje 16) - Familien kommer selv med kaffe, servietter og hjemmebag. Tast 0 i linje (2)Menighedsrådet forlanger, at det er sognegårdens personale, der står for servering mm. (tast f.eks. 3 i linje 6). - Sognegårdens personale har bestilt kaffe, kringle og lagkage leveret fra den lokale bager, regningen lyder på 1245 kr. + moms (tast beløbet i linje 21, tast 0 i 20 og 22) Facit (1): 1313,77 Facit (2): 4088,77 kr.

Introduktion til hjælpeark til beregning af delvise momsfradragsprocenter

Introduktion til hjælpeark til beregning af delvise momsfradragsprocenter Introduktion til hjælpeark til beregning af delvise momsfradragsprocenter Dette regneark er udarbejdet som supplement til Momsvejledning til De lokale kasser, som er udsendt af Ministeriet for Ligestilling

Læs mere

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse Omhandlende AMU-uddannelsen 48065 Sekretær for menighedsfrådet 2 Materialet har til formål at give inspiration til, hvordan

Læs mere

Notat. Ubemidlede betaling for gravsted

Notat. Ubemidlede betaling for gravsted Ubemidlede betaling for gravsted Dato: 20. oktober 2014 Sagsbehandler Marjun Egholm I anledning af nogle konkrete henvendelser om begravelse af ubemidlede har Kirkeministeriet udarbejdet dette notat. 1.

Læs mere

Momsvejledning for De lokale kasser

Momsvejledning for De lokale kasser Dok. nr. 334/13 Momsvejledning for De lokale kasser Version januar 2013 (anvendes fra årsregnskab 2012) 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 1.2. Ændret

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at der til den enkelte postering er valgt den rigtige momskode.

Det er derfor vigtigt, at der til den enkelte postering er valgt den rigtige momskode. Dato: 9. november 2011 Kirkeministeriets vejledning til årsafslutning vedrørende moms 2011 Kirkeministeriet KM-1 Kirkeministeriet har i løbet af 2010 og 2011 opsamlet erfaringer vedrørende menighedsrådenes

Læs mere

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Indholdsfortegnelse Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Delvis fradragsret for moms Delvis fradrag for moms af fællesudgifter Lønsumsafgift af indtægter ved rutekørsel

Læs mere

Notat. Model 3 Kirkegård opdelt i afdelinger/gravstedstyper med hækvedligehold i erhvervelse

Notat. Model 3 Kirkegård opdelt i afdelinger/gravstedstyper med hækvedligehold i erhvervelse Til menighedsrådet/kirkegårdsudvalget/kirkegårdsbestyrelsen/ provstiudvalget Model 3 Kirkegård opdelt i afdelinger/gravstedstyper med hækvedligehold i erhvervelse Dato: 10. januar 2017 Sagsbehandler Jacob

Læs mere

7.2 Delvis fradragsret

7.2 Delvis fradragsret Moms Forlaget Andersen 7.2 Delvis fradragsret Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende delvis fradragsret har følgende indhold:

Læs mere

Dok. nr. 124506/10. Momsvejledning for De lokale kasser

Dok. nr. 124506/10. Momsvejledning for De lokale kasser Dok. nr. 124506/10 Momsvejledning for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 2. Generelt om reglerne

Læs mere

09/647298 Efter høring. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser

09/647298 Efter høring. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 09/647298 Efter høring Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 1.3. Momsvejledning

Læs mere

09/647298. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser

09/647298. Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 09/647298 Momsvejledning 2010 for De lokale kasser 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund... 4 1.1. Reglerne indtil 31. december 2009... 4 1.2. Reglerne fra og med 1. januar 2010... 4 1.3. Momsvejledning og

Læs mere

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser Vejledning om de moms- og afgiftsmæssige konsekvenser i forbindelse med at museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser er blevet momspligtige Fra den 1. april 2007 er museers indtægter

Læs mere

Temadag Foreningen af Danske Kirkegårdsledere Torsdag den 19. april 2018

Temadag Foreningen af Danske Kirkegårdsledere Torsdag den 19. april 2018 www.pwc.dk Temadag Foreningen af Danske Kirkegårdsledere Torsdag den 19. april 2018 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Præsentation Generelt om revision og protokollat Landsskatterettens afgørelse kort

Læs mere

Takster og vejledning for erhvervelse, fornyelse, ren- og vedligeholdelse mv. af gravsteder på kirkegårde i året 2014.

Takster og vejledning for erhvervelse, fornyelse, ren- og vedligeholdelse mv. af gravsteder på kirkegårde i året 2014. Holstebro Provsti Kirkestræde 9A Tlf. 96 10 08 63 E-mail: holstebro.provsti@km.dk Menighedsrådene i Holstebro Provsti, Viborg Stift Bedes omdelt til kasserer, kirkeværge, graver og kirkegårdsleder. Januar

Læs mere

Budgetudvalget for provstierne i Aarhus Kommune KIRKEGÅRDSTAKSTER

Budgetudvalget for provstierne i Aarhus Kommune KIRKEGÅRDSTAKSTER Budgetudvalget for provstierne i Aarhus Kommune KIRKEGÅRDSTAKSTER for folkekirkens kirkegårde i Nordre, Vestre og Søndre Provsti, Aarhus Kommune, gældende fra 1. september 2012. Der er ikke tilknyttet

Læs mere

pwc.dk Momsvejledning for de lokale menighedsråd En praktisk vej ledning til de danske momsregler Februar 2016

pwc.dk Momsvejledning for de lokale menighedsråd En praktisk vej ledning til de danske momsregler Februar 2016 pwc.dk Momsvejledning for de lokale menighedsråd En praktisk vej ledning til de danske momsregler Februar 2016 Indhold Indledning 3 Momspligt i relation til menighedsrådets leverancer/aktiviteter 4 Hvornår

Læs mere

Præventiv konservering af kirkens udstyr

Præventiv konservering af kirkens udstyr Præventiv konservering af kirkens udstyr Nr. 45500 I RELATION TIL FKB 2676 Praktisk kirketjeneste Annette Kappelgaard 2008 Undervisningsministeriet. 04.12.2008. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning November 2012 Rev. december 2012 Efterskolernes Momsvejledning INDHOLD Indhold og forord side 2 Momsregistrering side 3 Momspligtig omsætning side 5 Momsfri omsætning side 6 Omsætning udenfor momsloven

Læs mere

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM)

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Foreninger generelt Momspligtigt, momsfritaget og lønsumsafgift Foreningers momsforhold adskiller sig i princippet ikke fra andre

Læs mere

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Status for kirkegårdenes økonomi DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Udviklingen i kirkeskatteprocenten 0,88 2 Højeste og laveste kirkeskatteprocenter Kommune Kirkeskattepct. Gentofte 0,43 Frederiksberg

Læs mere

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Årsmøde 2019 for FDK & DKL 4. september 2019 6. 1 september 2019 ØKONOMI FOLKEKIRKEN Rammerne for kirkegårdenes økonomi 2 6. september 2019 Økonomi Folkekirken Mio.

Læs mere

Kirkefunktionærens indkøb til kirke og kirkegård NR I RELATION TIL. FKB: 2676 Praktisk kirketjeneste. Forfattere: AMU-Fyn Annette Kappelgaard

Kirkefunktionærens indkøb til kirke og kirkegård NR I RELATION TIL. FKB: 2676 Praktisk kirketjeneste. Forfattere: AMU-Fyn Annette Kappelgaard Kirkefunktionærens indkøb til kirke og kirkegård NR 46884 I RELATION TIL FKB: 2676 Praktisk kirketjeneste Forfattere: AMU-Fyn Annette Kappelgaard Undervisningsministeriet. 2011 Materialet er udviklet af

Læs mere

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelses praktiske gennemførelse

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelses praktiske gennemførelse Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelses praktiske gennemførelse Omhandlende AMU-uddannelsen Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald (40779) Materialet har til formål at give inspiration

Læs mere

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET MOMSFORHOLD for I. Indledning Denne vejledning har til formål at give en kort introduktion til en række momsemner. Håndbogen er ikke udtømmende, men vi har valgt at beskrive de emner, der erfaringsmæssigt

Læs mere

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl.

Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. Vejledende retningslinier for momspligt og momsfritagelse for freelancejournalister, fotografer m.fl. På baggrund af en henvendelse fra Dansk Journalistforbund, har Told- og Skattestyrelsen i samarbejde

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse KEN nr 9670 af 17/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-02108 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

Rundvisning i kirke og på kirkegård

Rundvisning i kirke og på kirkegård Rundvisning i kirke og på kirkegård NR 40780 I RELATION TIL FKB: 2676 Praktisk kirketjeneste Annette Kappelgaard 2009 Undervisningsministeriet. 24. november 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

Kursuskatalog Kirken.

Kursuskatalog Kirken. Kursuskatalog Kirken www.amu-fyn.dk Kordegne - obligatoriske Personregistrering - baggrund og praksis (Certifikatkursus, udbydes i Odense, Århus eller København) 7 dage (Kursusnummer: 47653) - Se også

Læs mere

1. Dækningsområde. 2. Obligatorisk introkursus for førstegangsansatte i folkekirken

1. Dækningsområde. 2. Obligatorisk introkursus for førstegangsansatte i folkekirken Cirkulære om obligatoriske uddannelseskrav for kirkefunktionærer I henhold til 22 i lovbekendtgørelse nr. 864 af 25. juni 2013 om ansættelse i stillinger i folkekirken mv. fastsættes: 1. Dækningsområde

Læs mere

Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald

Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald Procedurer og praktiske forhold ved dødsfald NR 40779 I RELATION TIL FKB: 2676 praktisk kirketjeneste Annette Kappelgaard 2009 Undervisningsministeriet. 13. november 2009. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget

Læs mere

ÅRSBUDGET 2008. for. Ølsted. under. Ølsted. Hedensted provsti. Hedensted kommune

ÅRSBUDGET 2008. for. Ølsted. under. Ølsted. Hedensted provsti. Hedensted kommune ÅRSBUDGET for under i Hedensted provsti i Hedensted kommune Side 1 Årsbudget tet har været forelagt på et menighedsrådsmøde den Der henvises i øvrigt til følgende forklaringer til budgettet: Beregning

Læs mere

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering momsnotat.2008.1.4.08.u.ændringer.doc 15-07-08 Side 1 af 9 1. GENERELT: 3 2. SALGSMOMS: 3 2.1 Overordnet 3 2.2 indtægtstyper - momsmæssigt 3 2.3. Momspligtige forskningsindtægter(omsætning)

Læs mere

1. Dækningsområde. 2. Obligatorisk introkursus for førstegangsansatte i folkekirken

1. Dækningsområde. 2. Obligatorisk introkursus for førstegangsansatte i folkekirken Udkast til cirkulære om obligatoriske uddannelseskrav for kirkefunktionærer I medfør af 22 i lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 864 af 25. juni 2013, fastsættes:

Læs mere

ÅRSBUDGET 2007. for. kirkekasse / præstegårdskasse. under. menighedsråd. provsti. kommune. Kirkeministeriet, november 2005

ÅRSBUDGET 2007. for. kirkekasse / præstegårdskasse. under. menighedsråd. provsti. kommune. Kirkeministeriet, november 2005 ÅRSBUDGET 2007 for under menighedsråd i provsti i kommune Kirkeministeriet, november 2005 Side 1 Årsbudget 2007 Budgettet har været forelagt på et menighedsrådsmøde den / 2006. Der henvises i øvrigt til

Læs mere

Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. december 2013

Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. december 2013 www.pwc.dk Seminar for erhvervsskoler, gymnasier m.fl. Moms 10. Jacob Holme Assistant Manager Telefon: 8932 5674 E-mail: jho@pwc.dk Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Hvorfor er moms interessant for uddannelsesinstitutioner?

Læs mere

Årsafslutning

Årsafslutning Årsafslutning 2017 1 Velkommen til kursus i årsafslutning mv. Dagens program: Årsafslutning herunder moms, resultatdisponering og aflevering Provstirevisorernes krav til regnskaberne Præsters betaling

Læs mere

TAKSTER 1.1 31.12 2012

TAKSTER 1.1 31.12 2012 Frederikshavn Provsti AALBORG STIFT TAKSTER 1.1 31.12 2012 for kirkegårdene i Frederikshavn provsti Frederikshavn kommune, Aalborg Stift D. TAKSTER 30 De i 31-40 anførte takster reguleres årligt af provstiudvalget

Læs mere

rækker en hånd ud til busbranchen

rækker en hånd ud til busbranchen skat rækker en hånd ud til busbranchen Af: SKAT/ Foto: SKAT SKAT har i 2012 haft busbranchen under lup og gennemført et pilotprojekt med fokus på delvist fradrag i busvirksomheder. Erfaringsmæssigt kan

Læs mere

Formålet med møderne er at orientere menighedsråd og provstiudvalg om de nye

Formålet med møderne er at orientere menighedsråd og provstiudvalg om de nye 1 Formålet med møderne er at orientere menighedsråd og provstiudvalg om de nye regler om målsætning og prioritering, årlige menighedsmøder, ny kontoplan mv., som blev foreslået i betænkning 1491 og som

Læs mere

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter Nr. 7 Marts 2009 AP Nyt er et nyhedsbrev til klienter og forretningsforbindelser, hvor vi orienterer om nye regler og aktuelle emner inden for skat, selskabsret og regnskab. Ind imellem sætter vi desuden

Læs mere

Kirkegårdstakster & Ordensregler. for. Magleby & Borre Kirkegårde

Kirkegårdstakster & Ordensregler. for. Magleby & Borre Kirkegårde Kirkegårdstakster & Ordensregler for Magleby & Borre Kirkegårde Takster gældende for 1. jan. 2015 31. dec. 2015 I. Medlem af folkekirken Inden for komm. Ved Medlem af folkekirken Indenfor komm. forstås

Læs mere

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse

Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse Undervisningsmateriale Inspiration til AMU-uddannelsens praktiske gennemførelse Omhandlende AMU-uddannelsen 43745 Den professionelle betjening af kirkens brugere Materialet har til formål at give inspiration

Læs mere

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011 Lone Friis Agenda Generel SKAT-momspligt hos skoler, herunder seneste udvikling på momsområdet for skoler Lønsumsafgiftspligtige aktiviteter Styresignalet

Læs mere

Regnskab. Afvigelse Forb.% 110 160 220 230 260 270 340 360 370 410 460 470 510 530 560 570 710 711 730 740 760

Regnskab. Afvigelse Forb.% 110 160 220 230 260 270 340 360 370 410 460 470 510 530 560 570 710 711 730 740 760 Udskriftsdato 1-8-29 Side 1 Holme Kirke 29 rapport pr. 3-6-29 speriode 1-1-29 31-12-29 29 - PU Kontonr. Kontonavn 11 16 22 23 26 27 34 36 37 41 46 47 51 56 57 71 711 73 74 76 KIRKEGÅRDSLEDER GARTNERE,

Læs mere

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Denne vejledning er udarbejdet af et uafhængigt tredjeparts revisionsselskab Januar 2019 DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Nedenstående er en vejledning, der kan hjælpe dig

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

GUIDE. Moms og foreninger

GUIDE. Moms og foreninger GUIDE Moms og foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Moms og foreninger.............................................................. 3 2 Guide Moms og foreninger Dette er en guide om de regler for moms, vi

Læs mere

Hermed udsendes Vejledning i takster for Da provstiudvalget skal sikre, at der er ensartede

Hermed udsendes Vejledning i takster for Da provstiudvalget skal sikre, at der er ensartede Herning Nordre Provsti og Herning Søndre Provsti November 2018 Til Menighedsråd, gravere, kirkegårdsledere, kasserere/regnskabsførere og kirkeværger. Følgebrev til Takstblad for 2019. Hermed udsendes Vejledning

Læs mere

Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti

Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti Kirkegårdstakster for Skanderborg provsti Omkostningsbaserede kirkegårdstakster (Følgende gælder for alle aftaler indgået fra den 1. januar 2011) Kirkegårdstakster skal fremover følge de statslige regler

Læs mere

Moms er det stadig hot? December 2016

Moms er det stadig hot? December 2016 www.pwc.dk Moms er det stadig hot? Revision. Skat. Rådgivning. Kontakt os Jesper Bianco Hildebrandt-Mortensen M: jbh@pwc.dk T: 2036 3310 Søren Flensborg M: sfl@pwc.dk T: 2988 8856 2 Agenda Momsbrøken Elevfester

Læs mere

Moms på personalegoder og firmabiler 27. februar Revision. Skat. Rådgivning.

Moms på personalegoder og firmabiler 27. februar Revision. Skat. Rådgivning. Moms på personalegoder og firmabiler Revision. Skat. Rådgivning. Betingelser for momsfradrag Generelt og særlige kategorier af udgifter 2 Momsfradrag Generelt Der er tre former for fradragsret Fuldt momsfradrag

Læs mere

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb:

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb: Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Papirfabrikken 26 8600 Silkeborg Telefon 89 20 70 00 Telefax 89 20 70 05 www.deloitte.dk Notat Tilbagebetaling af overdækning - moms

Læs mere

MERN MENIGHEDSRÅD. Kirkegå rdståkster. for Mern kirkegård

MERN MENIGHEDSRÅD. Kirkegå rdståkster. for Mern kirkegård MERN MENIGHEDSRÅD Kirkegå rdståkster for Mern kirkegård Takster gældende for 1. april 2011 31. marts 2012 Taksterne for Erhvervelse og fornyelse samt Begravelse og urnenedsættelse er opdelt i 3 takstgrupper:

Læs mere

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af

Læs mere

KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE

KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE KIRKEGÅRDSTAKSTER FOR VORDINGBORG KIRKEGÅRDE Takster gældende fra 1. januar 2015 31. december 2015 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE VED VORDINGBORG KIRKE Taksterne for Erhvervelse og fornyelse, Begravelse og

Læs mere

Budget- og regnskabssystem 9.9 - side 1

Budget- og regnskabssystem 9.9 - side 1 Budget- og regnskabssystem 9.9 - side 1 9.9 Eksempel på beregning af omkostninger I det følgende angives et eksempel på opgørelsen af de samlede omkostninger, der er knyttet til pasningen af børnene i

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Finansudvalget (2. samling) L 175 - Svar på 38 Spørgsmål 5 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Den Til Folketingets Finansudvalg Hermed sendes i 5 eksemplarer endeligt svar på spørgsmål nr.

Læs mere

Velkommen til orienteringsmøde om folkekirkens lokale økonomi. September 2009

Velkommen til orienteringsmøde om folkekirkens lokale økonomi. September 2009 Velkommen til orienteringsmøde om folkekirkens lokale økonomi September 2009 Er mobilen slukket? 1 Program med anslået tidsplan Velkomst ved mødelederen. 19.15 Baggrund og hvad der er vedtaget v/ Klaus

Læs mere

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI

BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI BRUGERARK FOR ROSKILDE KIRKEGÅRDE I ROSKILDE DOMPROVSTI Takster gældende fra: 1. januar 213 31. december 213 Kirkegårdenes kontor Kong Magnus Vej 13 4 Roskilde Tlf. 4635 89 www.roskilde-kirkegaarde.dk

Læs mere

BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD

BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD BRUGERARK FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD Takster gældende fra: 1. januar 215 31. december 215 TAKSTER PR. 1. JANUAR 215 GÆLDENDE FOR SVOGERSLEV KIRKEGÅRD INDLEDNING. Taksterne for Erhvervelse, Begravelse og

Læs mere

Vejle Kirker og Kirkegårde REFERAT

Vejle Kirker og Kirkegårde REFERAT REFERAT Vejle den 27. september 2017 Mødedato: Onsdag den 27 september 2017 Mødetidspunkt kl.: 16:30 Forventet mødevarighed: 1 time Mødeafslutning kl.: Mødeadresse: Havelodden 4 Nordre Kirkegård Afbud:

Læs mere

Vejledning til vurdering af stillinger i Horsens Provsti

Vejledning til vurdering af stillinger i Horsens Provsti Vejledning til vurdering af stillinger i Horsens Provsti Generelt Denne vejledning er udarbejdet af en gruppe kontaktpersoner i Horsens Provsti efter opfordring fra menighedsrådene. Formålet med vejledningen

Læs mere

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra "fremmed boring".

Fremmed boring Hvis golfklubben får ledningsført vand fra et fælles vandværk taler man om vand fra fremmed boring. Marts 2012 VANDAFGIFTER Notatet beskriver generelt de per 1. januar 2012 gældende afgifter vedrørende vandforbrug og spildevand samt muligheder for godtgørelse og tilbagesøgning: A. Vandforbrug: Vandafgift

Læs mere

MEDVIRKEN V/KIRKENS KULTURELLE OG SOCIALE YDELSER NR I RELATION TIL

MEDVIRKEN V/KIRKENS KULTURELLE OG SOCIALE YDELSER NR I RELATION TIL Titel: MEDVIRKEN V/KIRKENS KULTURELLE OG SOCIALE YDELSER NR I RELATION TIL FKB: 2676 PRAKTISK KIRKETJENESTE 2007 Forfatter: ANNETTE KAPPELGAARD, AMUFYN LEISE CHRISTENSEN, TPC, FOLKEKIRKENS PÆDAGOGISKE

Læs mere

Referat fra møde den 6. juni 2013 kl. 19.00 i Rindum Sogns Menighedsråd

Referat fra møde den 6. juni 2013 kl. 19.00 i Rindum Sogns Menighedsråd Rindum Kirke, Menighedsrådet, Rindumvej 2, 6950 Ringkøbing Referat fra møde den 6. juni 2013 kl. 19.00 i Rindum Sogns Menighedsråd Til stede: Anders Storgaard Sørensen, Poul Sørensen, Anita Bonde Vistisen,

Læs mere

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else DA N S K G O L F U N IO N Momspjece momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else APRIL 2011 Forord Golfklubber og andre amatøridrætsforeninger skal ligesom almindelige erhvervsvirksomheder forholde

Læs mere

Hal(v)moms INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Hal(v)moms INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Hal(v)moms Agenda Udlejning af fast ejendom >< Tilrådighedsstillelse af sportsfaciliteter Sponsorater Tilskud Momsfritagelse for velgørende arrangementer Momsfradrag Udlejning af fast ejendom >< tilrådighedsstillelse

Læs mere

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indholdsfortegnelse Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indledning Registrering Udlejning Bortforpagtning Salg Hvordan du bliver registreret Registrering i mindst 2 år Moms af

Læs mere

Anette Sand. Bogen om moms

Anette Sand. Bogen om moms Anette Sand Bogen om moms 6. Indtægter og udgifter uden moms Hvis der så bare var konsekvens i tingene. Men det er der ikke. Det er nemlig ikke alle indtægter og udgifter, der er moms på. Næsten ikke alle.

Læs mere

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015

ROSKILDE DOMPROVSTI. Kirkegårdenes Brugerark. med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 ROSKILDE DOMPROVSTI Kirkegårdenes Brugerark med takster og oplysninger til brugerne gældende for 2015 Brugerarket er fælles for alle kirkegårde i provstiet med justering for Himmelev Sogns Kirkegård Kirkegårdstakster

Læs mere

Erhvervelse, gravning samt tilkastning af gravsteder.

Erhvervelse, gravning samt tilkastning af gravsteder. Erhvervelse, gravning samt tilkastning af gravsteder. 1 Taksterne for erhvervelse samt gravning og tilkastning af gravsted er opdelt i 2 takstgrupper. Takst l anvendes for medlemmer af folkekirken. Takst

Læs mere

Takster Slagelse Kirkegårde

Takster Slagelse Kirkegårde TAKSTER PR. 1. JANUAR 2018 SCT. PEDERS KIRKEGÅRD, HANS TAUSENSGADE 19B TLF. 58 53 01 33 MANDAG-FREDAG KL. 9.00-13.00 SCT. MIKKELS KIRKEGÅRD, PARKVEJ 1 TLF. 58 52 05 92 TIRSDAG OG TORSDAG KL. 10.00-13.00

Læs mere

Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019

Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019 Takster for kirkegårdene i Ringkøbing-Skjern Provstier 2019 D. Takster Erhvervelse og fornyelse af gravsteder. Fredningstiden er 25 år for kister/15 år for urner. Barnegravsteder 15 år. Egetræskister eller

Læs mere

Vejledning om fastsættelse af overhead i forbindelse med betaling vedrørende rekvireret forskning på sundhedsområdet

Vejledning om fastsættelse af overhead i forbindelse med betaling vedrørende rekvireret forskning på sundhedsområdet Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 44 Offentligt Vejledning om fastsættelse af overhead i forbindelse med betaling vedrørende rekvireret forskning på sundhedsområdet 1. Indledning og

Læs mere

Bilag Rapport om løbende årsrevision ved Professionshøjskolen. December 2016

Bilag Rapport om løbende årsrevision ved Professionshøjskolen. December 2016 Rapport om løbende årsrevision ved Professionshøjskolen Metropol December 2016 RAPPORT OM LØBENDE ÅRSREVISION VED PROFESSIONSHØJSKOLEN METROPOL 1 13. kontor J.nr.: 29601 I. Indledning 1. Som led i Rigsrevisionens

Læs mere

Folkekirkens økonomi

Folkekirkens økonomi Folkekirkens økonomi Program kl. 17.00 17.45 Folkekirkens overordnede økonomi kl. 17.45 18.15 Anlæg og drift i menighedsråd kl. 18.15 19.00 Spisning kl. 19.00 19.45 Budgetlægning og budgetstyring kl. 19.45

Læs mere

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013 Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift 21. februar 2013 Program Brush up på Deutsche Bank dommen / dansk praksis Registreringsforhold moms og lønsumsafgift Moms Salgsmoms Udenlandske

Læs mere

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde:

Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: Velkommen Dagsorden til orienteringsmøde: 1. Velkomst 2. Menighedsrådets opgaver og kompetence 3. Redegørelse for menighedsrådets arbejde siden sidste valg 4. Redegørelse for kommende opgaver for menighedsrådet

Læs mere

Inspiration til succes

Inspiration til succes Inspiration til succes Moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen Januar 2018 Moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen Der er mange relevante moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen.

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse PAUSE..

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift KEN nr 9043 af 18/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 08-01041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet PROGRAM 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse

Læs mere

AU-Orientering 1/2005

AU-Orientering 1/2005 AU-Orientering 1/2005 Orientering fra Attestudvalget Juni 2005 Denne orientering indeholder følgende: 1. Ny Lægeerklæring om uarbejdsdygtighed 2. Ny dagpengeattest LÆ 255 3. Regning ved alle attester 4.

Læs mere

Redegørelse for omkostningskalkulationerne ved kommunal leverandørvirksomhed af personlig og praktisk bistand samt madservice.

Redegørelse for omkostningskalkulationerne ved kommunal leverandørvirksomhed af personlig og praktisk bistand samt madservice. Redegørelse for omkostningskalkulationerne ved kommunal leverandørvirksomhed af personlig og praktisk bistand samt madservice. I kommunens årsregnskab angives, hvorledes kommunen senest har beregnet priskrav

Læs mere

HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2016

HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2016 HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2016 Febr. 2017 Horreby Vandværks driftsregnskab og balance for året 2016 samt budget 2017 Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for Horreby Vandværk er aflagt i overensstemmelse

Læs mere

ÅRSREGNSKAB 2010. Bevtoft kirkekasse. Bevtoft menighedsråd. Haderslev provsti. Haderslev kommune

ÅRSREGNSKAB 2010. Bevtoft kirkekasse. Bevtoft menighedsråd. Haderslev provsti. Haderslev kommune ÅRSREGNSKAB 2010 Bevtoft kirkekasse Bevtoft menighedsråd Haderslev provsti Haderslev kommune Kirkeministeriet, december 2010 Skovbo - Udskrevet - 06.03.2011 kl.14:33 Bevtoft kirkekasse Side 1 Årsregnskab

Læs mere

3. Gravning, tilkastning, pyntning af graven og den opgravede jord. (ikke momspligtig)

3. Gravning, tilkastning, pyntning af graven og den opgravede jord. (ikke momspligtig) Holstebro Provsti, Viborg Stift, Takster og vejledning for erhvervelse, fornyelse, ren- og vedligeholdelse mv. af gravsteder på kirkegårde i året xxxx 1. Erhvervelse, fornyelse og reservering af gravsteder

Læs mere

TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019

TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019 TAKSTER PR. 1. JANUAR 2019 SCT. PEDERS KIRKEGÅRD, HANS TAUSENSGADE 19B TLF. 58 53 01 33 MANDAG-FREDAG KL. 9.00-12.00 og 13.00-14.00 SCT. MIKKELS KIRKEGÅRD, PARKVEJ 1 TLF. 58 52 05 92 TIRSDAG OG TORSDAG

Læs mere

D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 2010 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE ERHVERVELSE OG FORNYELSE AF GRAVSTEDER

D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 2010 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE ERHVERVELSE OG FORNYELSE AF GRAVSTEDER D. TAKSTER PR. 1. OKTOBER 21 GÆLDENDE FOR KIRKEGÅRDENE I GL. ROSKILDE KOMMUNE INDLEDNING. Taksterne for Erhvervelse og fornyelse, Begravelse og urnenedsættelse, Benyttelse af kirke og kapel samt Kremation

Læs mere

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF?

Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Hvem er jeg, og hvad arbejder jeg med i DIF? Specialkonsulent Willy Rasmussen wr@dif.dk Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: Foreningsjura Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål

Læs mere

Momsinstruks Version.: 30.06.2007

Momsinstruks Version.: 30.06.2007 Indholdsfortegnelse MOMSINSTRUKS FOR AARHUS UNIVERSITET... 2 INDLEDNING... 2 HOVEDPRINCIPPER... 2 1) HVOR DER HANDLES... 3 2) HVEM DER HANDLES MED... 3 INDLAND... 3 UDLAND... 3 3) HVAD DER HANDLES... 3

Læs mere

ÅRSREGNSKAB for Ejby Sogns Menighedsråd. i Middelfart Provsti. i Middelfart Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSREGNSKAB for Ejby Sogns Menighedsråd. i Middelfart Provsti. i Middelfart Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSREGNSKAB for Ejby Sogns Menighedsråd i Middelfart Provsti i Middelfart Kommune Myndighedskode 7835 CVR-nr. 60094616 Årsregnskabet indeholder: A B C D E F G H Bilag 1 Bilag 2 Menighedsrådets erklæring

Læs mere

Operativ borgerservice

Operativ borgerservice Operativ borgerservice Nr. 40622 I RELATION TIL FKB 2673 Operationel retshåndhævelse, forebyggelse og efterforskning Henning Boddum og John Christensen 2009 Undervisningsministeriet. 26.august 2009. Materialet

Læs mere

Moms og idrætsfaciliteter INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

Moms og idrætsfaciliteter INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Moms og idrætsfaciliteter Agenda Udlejning af fast ejendom >< Tilrådighedsstillelse af sportsfaciliteter Ombygning, nybyg mm. af idrætshaller Tilskud Momsfradrag opgørelse Energiafgifter Udlejning / Tilrådighedsstillelse

Læs mere

ÅRSREGNSKAB 2014. for Ejby Sogns Menighedsråd. i Middelfart Provsti. i Middelfart Kommune. Myndighedskode 7835. CVR-nr. 60094616

ÅRSREGNSKAB 2014. for Ejby Sogns Menighedsråd. i Middelfart Provsti. i Middelfart Kommune. Myndighedskode 7835. CVR-nr. 60094616 ÅRSREGNSKAB for Ejby Sogns Menighedsråd i Middelfart Provsti i Middelfart Kommune Myndighedskode 7835 CVR-nr. 60094616 Årsregnskabet indeholder: A B C D E F G H Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Menighedsrådets

Læs mere

HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2018

HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2018 HORREBY VANDVÆRKS ÅRSRAPPORT 2018 Febr. 2019 Horreby Vandværks driftsregnskab og balance for året 2018 samt budget 2019 Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for Horreby Vandværk er aflagt i overensstemmelse

Læs mere

Forpagtningsaftale. Mellem. Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre (i det efterfølgende benævnt som bortforpagteren)

Forpagtningsaftale. Mellem. Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre (i det efterfølgende benævnt som bortforpagteren) Forpagtningsaftale Mellem Hvidovre Kommune Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre (i det efterfølgende benævnt som bortforpagteren) Og SBV 09 SBK 75/VSK Bymuren 151 2650 Hvidovre (i det efterfølgende benævnt som

Læs mere

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 18. november 2014. Kl. 16.30 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen

Referat for: Lemvig Provstiudvalg. PU møde 18. november 2014. Kl. 16.30 Mødested: Provstikontoret. Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Referat for: Lemvig Provstiudvalg PU møde 18. november 2014. Kl. 16.30 Mødested: Provstikontoret Fraværende: Bettina Reese Tonnesen Mødepunkt 1 Godkendelse af protokol Godkendt 2 Godkendelsesproces i forbindelse

Læs mere

Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16

Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16 SKAT Østbanegade 123 København Ø 9. december 2016 Høring om udkast til SKAT meddelelse om kantinemoms - standardsats i administrativt forenklet ordning 2, H363-16 SKAT har den 22. november 2016 fremsendt

Læs mere