Opgaver DM i Science for 1.g Kvalifikationsrunde 2015 Tirsdag 27. januar 12-15

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgaver DM i Science for 1.g Kvalifikationsrunde 2015 Tirsdag 27. januar 12-15"

Transkript

1 Opgaver DM i Science for 1.g Kvalifikationsrunde 2015 Tirsdag 27. januar Opgave 1: Opgave 2: Opgave 3: Opgave 4: 27 point 10 point 35 point 23 point Holdkode:

2 Opgave 1 Point: 27 Glaubersalt Stoffet glaubersalt, opkaldt efter den hollandsk- tyske apoteker Johann Rudolf Glauber, har været kendt i århundreder som et effektivt afføringsmiddel. I tallet fik det endvidere en vigtig rolle som udgangsmateriale i fremstillingen af soda (natriumcarbonat), som bruges i glasproduktionen og som vaskemiddel. Glaubersalt er natriumsulfat med krystalvand. Det vil sige, at det udkrystalliserer med et bestemt antal vandmolekyler pr. formelenhed: Na 2SO 4 x H 2O. Opgaven: Øvelsen går ud på at bestemme krystalvand- indholdet i glaubersalt. I skal altså bestemme x i Na 2SO 4 x H 2O. Derefter skal I bestemme masseprocenten af vand i glaubersalt. Til sidst skal I ud fra givne forsøgsdata beregne, hvordan man også kan bestemme krystalvand- indholdet ved hjælp af en fældningsanalyse. Materialer: Beholder med ca. 10 g glaubersalt Vægt med nøjagtighed på 0,1 g Vejebåd 2 reagensglas i stativ Klemme til reagensglas Bægerglas til at stille reagensglasset i på vægten Bunsenbrænder Lighter/tændstikker Sikkerhedsbriller Periodisk system

3 Fremgangsmåde: NB: Anvend sikkerhedsbriller til de følgende praktiske operationer! Vej reagensglasset. Afvej derefter ca. 2 g glaubersalt nøjagtigt og overfør det til reagensglasset. Noter resultaterne i boks 1.1. Glaubersalt afgiver sit krystalvand ved opvarmning. Opvarm forsigtigt med bunsenbrænder, pas på sprøjt! Efter at glasset er kølet af et par minutter, vejes det. Noter resultatet i svararkets boks 1.2. Ud fra vejningerne skal I bestemme masserne af Na 2SO 4 og af H 2O i jeres oprindelige portion af glaubersalt. Noter beregninger og resultater i svararkets boks 1.3. Beregn stofmængderne af de to stoffer fra boks 1.3. Noter beregninger og resultater i svararkets boks 1.4. Bestem x, som er antallet af krystalvands- molekyler. Noter beregninger og resultat i svararkets boks 1.5. Beregn masseprocenten af vand i glaubersalt. Noter beregninger og resultat i svararkets boks 1.6. Man kunne også have bestemt krystalvand- indholdet ved en fældningsanalyse. Man opløser glaubersaltet i vand og tilsætter en opløsning af bariumchlorid, hvorved bariumsulfat udfældes. Ved at isolere, tørre og veje bariumsulfaten kan man bestemme mængden af Na 2SO 4 og derefter mængden af vand i prøven. Opskriv reaktionsskemaet med stofformler for fældning af bariumsulfat ved tilsætning af opløst bariumchlorid til opløst natriumsulfat. Noter reaktionsskemaet i svararkets boks 1.7.

4 Noter reaktionsskemaet på ionform, dvs. på kortest mulige form. Noter i svararkets boks 1.8. I et forsøg tog man 1,15 g glaubersalt og opløste i vand. Man tilsatte en opløsning af bariumchlorid. Der tilsattes stort overskud for at sikre, at alle sulfationer blev fældet. Der blev derefter isoleret 0,82 g bariumsulfat. Hvor stor stofmængde af bariumsulfat blev der isoleret? Noter beregninger og resultat i svararkets boks 1.9. Hvor stor stofmængde af natriumsulfat har der været i de 1,15 g? Noter beregninger og resultat i svararkets boks Hvor stor masse af natriumsulfat og hvor stor masse af vand har der været i de 1,15 g? Noter beregninger og resultat i svararkets boks Hvor stor stofmængde af vand har der været i de 1,15 g? Noter beregninger og resultat i svararkets boks Bestem indholdet af krystalvand i glaubersalt. Noter beregninger og resultat i svararkets boks Opløsningen af bariumchlorid, som blev tilsat i starten af forsøget, havde en koncentration på 0,20 M. Hvor stort volumen af denne opløsning skal man mindst tilsætte for at få alle sulfationerne fældet? Noter beregninger og resultat i svararkets boks 1.14.

5 Opgave points Kartoffelceller og stivelse Stivelsen i kartofler findes i små korn inde i kartoffelcellerne, se figur 4. Når man fremstiller kartoffelmel, er det disse korn, der udvaskes fra kartoflerne. Stivelse kan farves og dermed påvises med en opløsning af di- iod i kaliumiodid, I 2 i KI(aq). Opløsningen kaldes jod- jod- kalium, og det forkortes JJK. Opgaven: Figur 4. Stivelseskorn (farvet med JJK) I skal bestemme synsfeltets diameter og areal ved tre forstørrelsesgrader i et lysmikroskop, og anvende denne bestemmelse til at anslå størrelsen af en kartoffelcelle, samt det omtrentlige antal stivelseskorn i cellen. Materialer: Lysmikroskop med okularlinse 10x, og objektivlinser 4x, 10x og 40x Objektglas Dækglas Rå kartoffel Skalpel Millimeterpapir Saks JJK i dråbeflaske Mikroskopi- trækpapir

6 Fremgangsmåde: Beregn de tre forstørrelsesgrader, mikroskopet kan give. Angiv svaret i svararkets boks 2.1. Husk begrundelser. Klip et lille stykke millimeterpapir ud, ca. 1 cm x 1 cm, og lav et vådpræparat af det. Dækglas er ikke nødvendigt. Anbring præparatet i mikroskopet, og fokuser på det ved mindste forstørrelse. Bestem synsfeltets diameter ved denne forstørrelse. Tegn hvad du ser i synsfeltet, og angiv svaret i svararkets boks 2.1. Beregn synsfeltets diameter ved de to andre forstørrelsesgrader og Angiv svarene i svararkets boks 2.1. Vis udregningerne. Beregn synsfeltets areal i mm 2 ved de tre forstørrelsesgrader. Angiv svar og udregninger i svararkets boks 2.1. Fremstil et vådpræparat af kartoffel ved at snitte en meget lille og tynd skive kartoffel, anbringe den i en dråbe vand på et objektglas, placere et dækglas over, og mase kartoffelskiven ud ved forsigtigt at trykke på dækglasset. Tegn en skitse af en kartoffelcelle i svararkets boks 2.2, og angiv cellevæg, kerne, cytoplasma og stivelseskorn på skitsen. Tegn i svararkets boks 2.2. Se på præparatet og bestem kartoffelcellernes omtrentlige længde og bredde. Angiv beregninger og resultat i svararkets boks 2.3. Antag at en kartoffelcelle er lige så dyb som den er bred, og beregn dens omtrentlige rumfang. Angiv beregninger og svar i svararkets boks 2.4. Tilfør JJK til præparatet ved at lægge en dråbe JJK ved siden af dækglasset og i kontakt med dette, og træk JJK igennem præparatet ved at placere et stykke trækpapir på den modsatte side af dækglasset. Herved træder stivelseskornene tydeligere frem. Tegn en skitse af et stivelseskorn i svararkets boks 2.5. Bestem antallet af stivelseskorn, der kan ses i en kartoffelcelle. Angiv beregninger og svar i svararkets boks 2.6. Angiv modelberegninger, der kan give et tal for hvor mange stivelseskorn, der er i 100 g kartoffel. Noter modelberegningerne i svararkets boks 2.7.

7 Opgave 3 35 points Termisk energi og elektrisk strøm Når der går elektrisk strøm gennem en resistor (modstand), afsættes der termisk energi i denne. Sammenhængen mellem strømstyrke og afsat energi kaldes Joules lov. Opgaven: I skal i dette forsøg opvarme en portion vand med en resistor og undersøge, hvordan temperatur- stigningen afhænger af forskellige parametre. Der er to delforsøg i opgaven. Materialer: Låg med dyppevarmer Termobæger Spændingskilde, indstillet til DC og forbundet med to ledninger til låget med dyppevarmeren Termometer Stopur Vægt med nøjagtighed på 0,1 g 5 stk millimeterpapir Plastikpipette og bægerglas til afmåling af vand Fremgangsmåde: Forsøg 1: Afvej præcist 100 g koldt postevand i termobægeret. Placer låget med dyppevarmeren på termobægeret. Mål vandets starttemperatur T start. Tænd for spændingskilden, således at spændingsforskellen er ca. 5 V. Mål vandets temperatur T hvert halve minut i 5 minutter. Husk at omrøre undervejs. Aflæs spændingsforskellen U og strømstyrken I på spændingskilden og noter disse. Noter alle måleresultaterne i tabellen i boks 3.1 på svararket.

8 Tegn en graf, hvor I afbilder T som funktion af tiden. Tegn den bedste rette linje gennem målepunkterne. Denne graf kaldes Graf 3.1. Bestem konstanterne a og b i den lineære forskrift på Graf 3.1. Noter værdierne af a og b, samt hvordan I har beregnet dem, i boks 3.2 på svararket. Hvad betyder b- værdien i den lineære forskrift? Noter betydningen af b i boks 3.3 på svararket. Husk at vedlægge Graf 3.1 til svararket. Udregn for hvert målepunkt temperaturforskellen ΔT = T T start. Noter resultaterne i tabellen i boks 3.1 på svararket. Tegn en graf, kaldet Graf 3.2, hvor I afbilder ΔT som funktion af tiden. Hvilken matematisk sammenhæng har I hermed vist, at der gælder mellem temperaturforskellen og tiden? Noter resultatet i boks 3.4 på svararket. Husk at vedlægge Graf 3.2 til svararket. Fra varmelæren vides det, at den energi, der skal tilføres for at opvarme et materiale med massen m fra temperaturen T 1 til temperaturen T 2 er givet ved E = m c (T 2 T 1) hvor m er massen og c er en materialekonstant, som kaldes den specifikke varmekapacitet. I dette forsøg skal I regne med at den specifikke varmekapacitet for vand er en konstant, som er givet ved c vand = 4,18 J/(g C) Den tilførte energi til systemet kan beregnes ved følgende sammenhæng hvor P er effekten og t er tiden. E = P t Brug de to formler til at udlede et udtryk for hældningskoefficienten på jeres to grafer. Noter udledningen og udtrykket i boks 3.5 på svararket.

9 Udregn en værdi for hældningskoefficienten ved brug af udtrykket, I har udledt i boks x5 på svararket. Noter beregning og resultat i boks 3.6 på svararket. Forsøg 2: Afvej igen præcist 100 g koldt vand i termobægeret og mål starttemperaturen af vandet T start. Tænd for spændingskilden og indstil spændingsforskellen til ca. 2 V og mål vandets temperatur efter 1 minut. Afvej endnu engang præcist 100 g koldt vand og gentag samme fremgangsmåde med en ny spændingsforskel. Der skal måles 6 sammenhørende værdier mellem spændingsforskel, strømstyrke og temperatur, hvor spændingsforskellen varierer mellem ca. 2 V og 10 V. Noter alle måleresultaterne i tabellen i boks 3.7 på svararket. Udregn ΔT = T slut T start. Noter beregningerne i tabellen i boks 3.7 på svararket Lav en graf, hvor I afbilder ΔT som funktion af strømstyrken I. Vurder ud fra grafens udseende, hvilken matematisk funktion, der bedst kan beskrive sammenhængen mellem I og ΔT. Sæt kryds ved den rigtige funktion i boks 3.8 på svararket. f(x) Sæt kryds Husk at vedlægge Graf 3.3 til svararket. Lav et variabelskift på x- aksen, der efterviser funktionssammenhængen mellem I og ΔT.

10 Angiv variabelskiftet i boks 3.9 på svararket. Lav en graf (Graf 3.4), hvor I afbilder ΔT som funktion af den nye variabel. Bestem hældningen af grafen. Noter bestemmelsen af hældningen i boks 3.10 på svararket. Husk at vedlægge Graf 3.4 til svararket. Hældningskoefficienten afhænger af modstandens størrelse, således at jo større modstand des større hældningskoefficient. Forestil jer nu, at der ændres på modstanden, således at den bliver længere. Angiv hvilken betydning det har for hældningskoefficienten: større, mindre eller ingen betydning. Sæt kryds det rigtige sted i boks 3.11 på svararket Forestil jer derefter, at der ændres på modstanden, således at den bliver tykkere. Angiv hvilken betydning det har for hældningskoefficienten: større, mindre eller ingen betydning. Sæt kryds det rigtige sted i boks 3.12 på svararket

11 Opgave points Enzymet katalase udvundet fra plantevæv I alle levende celler dannes der ved cellernes stofskifte til stadighed små mængder af hydrogenperoxid, H 2O 2. Hydrogenperoxid er ekstremt reaktivt og vil hurtigt føre til ødelæggelse af livsvigtige molekyler og processer i cellen, hvis ikke det nedbrydes med det samme. Alle celler er derfor udstyret med et enzym, katalase, som katalyserer omdannelsen af H 2O 2 til vand og dioxygen: Reaktion 1: H 2O 2 à H 2O + O 2 (ikke afstemt) Opskriv den afstemte reaktion i svararkets boks 4.1. Katalase er et meget effektivt enzym med en af de højest målte turnover- hastigheder overhovedet, ca molekyler H 2O 2 pr. sekund. Opgaven: I skal udvinde enzymet fra selleriknolde, og efterfølgende undersøge enzymets effektivitet overfor forskellige koncentrationer af H 2O 2.

12 Materialer: 150 g frisk selleri 1 stk. skærebræt 1 stk.kniv 200 ml demin. vand 1 stavblender 1 højt bægerglas (500 ml) som kan rumme stavblenderen; bruges også til forsøgsopstillingen! 1 stk.engangskarklud 1 stk.bægerglas (min. 100 ml) 1 stk 10 ml måleglas 1 stk 100 ml måleglas 5 reagensglas i reagensglasstativ 1 stk.250 ml konisk kolbe 1 plasticbalje eller lignende 1 stk. prop med 1 hul til den koniske kolbe 50 ml 20% H 2O 2 (mærket 20% H 2O 2 stamopløsning) 1 engangssprøjte, 10 ml med kanyle 2 korte glas- eller plastrør Stativ og klemmer til opstilling 1 stk. gummislange cm lang 1 stk.konisk kolbe 250 ml 1 bægerglas til opsamling af affaldsvæske, mærket Affald 1 tusch til mærkning 4 stk millimeterpapir Sikkerhedshandsker Sikkerhedsbrille

13 Fremgangsmåde: Skær den udleverede friske selleri i mindre tern og kom dem i bægerglasset. Fyld 100 ml vandhanevand i bægerglasset og blend selleri- vand blandingen til en ensartet masse. Hæld massen over i en engangskarklud, som I efterfølgende vrider over i et bægerglas. Væsken indeholder den katalase, I skal undersøge. Efterfylde med vandhanevand, så I har 250 ml ialt. Mærk glasset Katalase- stamopløsning. Fremstil 4 opløsninger af H 2O 2 (12%, 6%, 3% og 1%) ud fra H 2O 2- stamopløsningen (20%) ved at fortynde med demin. vand. OBS: Bær handsker og øjenbeskyttelse. Ætsende væske. Start med at lave en 12% opløsning ved at tilsætte x ml dem. vand til 12 ml 20% H 2O 2. Noter, hvor meget demin. vand, I har beregnet at der skal tilsættes. Noter i svararkets boks 4.2. Medtag formeludledning og beregning. Fortsæt derefter med de sidste 3 fortyndinger, idet 20%- opløsningen anvendes som udgangspunkt for fortyndingerne. Fortyndingerne overføres til hver sit reagensglas, mærket hhv. 12% H 2O 2, 6% H 2O 2, 3% H 2O 2 og 1% H 2O 2. Noter de anvendte mængder 20% opløsning, der er anvendt til hver fortynding i svararkets boks 4.2. Ønsket 20% 12% 6% 3% 1% koncentration ml demin. H 2O ml 20% H 2O Konstruer ved hjælp af de udleverede materialer en forsøgsopstilling som vist i figur 1.

14 Figur 1. Forsøgsopstilling til forsøg med katalase Afmål med måleglas præcis 50,0 ml katalaseopløsning, og overfør dem til en 250 ml konisk kolbe. Tryk kanylen gennem proppen til den koniske kolbe. Sug 3 ml 1% H 2O 2 op i engangssprøjten, og monter den kanylespidsen, så kraven på kanylen lukker tæt. Start forsøget ved at presse opløsningen ned til katalaseopløsning. Aflæs den dannede mængde O 2, der dannes, efter 10, 20, 30, 60 og 120 sekunder. Indfør aflæsningerne i skemaet i svararkets boks 4.3. Noter resultaterne i svararkets boks 4.3. Gentag ovenstående efter at have tømt den koniske kolbe, denne gang med 3% H 2O 2- opløsningen. Noter aflæsningerne i svararkets boks 4.3. Gør tilsvarende med 6-, 12- og 20% opløsningerne. Noter i resultatarkets boks 4.3. Afbild den dannede mængde O 2 som funktion af tid for hver af de 5 substratopløsninger i samme koordinatsystem. Mærk afbildningen Graf 4.1, og vedlæg den svararket. Vedlæg Graf 4.1.

15 Beregn reaktionshastigheden som hældningen på den afbildede graf ved at anvende den rette linie mellem (0,0) og den første aflæsning (10,x). Gør dette for alle 5 substratkoncentrationer. Noter resultaterne i svararkets boks 4.4. Noter resultaterne i svararkets boks 4.4. Afbild derpå reaktionshastigheden som funktion af hydrogenperoxid- koncentrationen på det vedlagte grafpapir. Mærk afbildningen Graf 4.2, og vedlæg den svararket. Vedlæg Graf 4.2. Fordøjelsesenzymer i menneskets fordøjelseskanal nedbryder de sammensatte fødevarer i vores kost til letoptagelige molekyler, der samtidig er byggesten for vore egne molekyler. Angiv for hver af de nedenstående organiske stofgrupper hvad de nedbrydes til ved at trække forbindende pile fra en stofgruppe til dens nedbrydningsprodukt. Kulhydrater Aminosyrer Fedtstoffer Monosakkarider Proteiner Triglycerider Kernesyrer Nukleotider Noter svaret i svararkets boks 4.5.

16 Hvilke af følgende fordøjelsesenzymer er IKKE aktive i tolvfingertarmen: a. Trypsin b. Amylase c. Lipase d. Pepsin e. Chymotrypsin Noter svaret i svararkets boks 4.6. Angiv årsagen til at dette enzym ikke er aktivt i tolvfingertarmen. Noter svaret i svararkets boks 4.7. I nedenstående enzymatiske reaktion spalter enzymet laktase disakkaridet laktose til to monosakkarider. I reaktionen mangler der noget. Indsæt det der mangler. Noter svaret i svararkets boks 4.8

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Kaj Mikkelsen Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Bygning af et glucosemolekyle... 2 Bygning af et poly- sakkarid.... 3 Påvisning af glukose (1)... 4 Påvisning af glucose (2)... 5 Påvisning af disakkarider....

Læs mere

Exoterme og endoterme reaktioner (termometri)

Exoterme og endoterme reaktioner (termometri) AKTIVITET 10 (FAG: KEMI) NB! Det er i denne øvelse ikke nødvendigt at udføre alle forsøgene. Vælg selv hvilke du/i vil udføre er du i tvivl så spørg. Hvis du er interesseret i at måle varmen i et af de

Læs mere

Isolering af DNA fra løg

Isolering af DNA fra løg Isolering af DNA fra løg Formål: At afprøve en metode til isolering af DNA fra et levende væv. At anvende enzymer.. Indledning: Isolering af DNA fra celler er første trin i mange molekylærbiologiske undersøgelser.

Læs mere

2UJDQLVNHýVWRIJUXSSHUýLýSODQWHIU

2UJDQLVNHýVWRIJUXSSHUýLýSODQWHIU 3ODQWHI\VLRORJL,QWURGXNWLRQ 2UJDQLVNHýVWRIJUXSSHUýLýSODQWHIU I et plantefrø findes bl.a. anlægget til en ny plante i form af det såkaldte kimanlæg. Dette anlæg skal kunne udvikle sig til en ny plante under

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

Den Europæiske Unions Science Olympiade. Det rene gas. DM i Science Kvalifikationsrunde. Tirsdag 23. januar 2018 kl

Den Europæiske Unions Science Olympiade. Det rene gas. DM i Science Kvalifikationsrunde. Tirsdag 23. januar 2018 kl E U S O D A N M A R K Den Europæiske Unions Science Olympiade Det rene gas DM i Science 2018 Kvalifikationsrunde Tirsdag 23. januar 2018 kl. 12-15 Opgave 1: Opgave 2: Opgave 3: 27 point 26 point 30 point

Læs mere

Dialyse og carbamidanalyse

Dialyse og carbamidanalyse C.12.1 Dialyse og carbamidanalyse Formål: Ved dialyse af en vandig opløsning af proteinet albumin og det lavmolekylære stof carbamid trænes forskellige laboratorieprocedurer (afpipettering, tidtagning,

Læs mere

Det store energikørekort

Det store energikørekort Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 64 00 www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C

Gæringsprocessen ved fremstillingen af alkohol tager udgangspunkt i glukose molekylet (C Molekyler af alkohol Byg molekylerne af forskellige alkoholer, og tegn deres stregformler Byg alkoholmolekyler med 1, 2 og 3 C atomer og 1 OH gruppe. Tegn deres stregformler her og skriv navnet ved. Byg

Læs mere

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 6/ Joule s lov

Gruppemedlemmer gruppe 232: Forsøg udført d. 6/ Joule s lov Joule s lov 1 Formål I dette eksperiment vil vi eftervise Joules lov. Teori P = Watt / effekt R = Modstand /resistor Ω I = Ampere / spænding (A) Tid = Delta tid / samlet tid m = Massen c =Specifik varmekapacitet

Læs mere

Matematiske modeller Forsøg 1

Matematiske modeller Forsøg 1 Matematiske modeller Forsøg 1 At måle absorbansen af forskellige koncentrationer af brilliant blue og derefter lave en standardkurve. 2 ml pipette 50 og 100 ml målekolber Kuvetter Engangspipetter Stamopløsning

Læs mere

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose

Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Bilag til Kvantitativ bestemmelse af glucose Det synlige formål med øvelsen er at lære, hvorledes man helt præcist kan bestemme små mængder af glucose i en vandig opløsning ved hjælp af målepipetter, spektrofotometer

Læs mere

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen.

Er dit reaktionsskema afstemt? Dvs. undersøg for hvert grundstof, om der er lige mange atomer af grundstoffet før reaktionen som efter reaktionen. 7.12 Bagning med hjortetaksalt I skal undersøge, hvilke egenskaber bagepulveret hjortetaksalt har. Hjortetaksalt bruges i bagværk som kiks, klejner, brunkager m.m. Saltet giver en sprødhed i bagværket.

Læs mere

AFKØLING Forsøgskompendium

AFKØLING Forsøgskompendium AFKØLING Forsøgskompendium IBSE-forløb 2012 1 KULDEBLANDING Formålet med forsøget er at undersøge, hvorfor sneen smelter, når vi strøer salt. Og derefter at finde frysepunktet for forskellige væsker. Hvad

Læs mere

Task 1. Gær til hverdag og fest. DM i Science for 1.g Finale 2015 Onsdag 25.februar 2015 kl. 14-17.

Task 1. Gær til hverdag og fest. DM i Science for 1.g Finale 2015 Onsdag 25.februar 2015 kl. 14-17. Task 1 Gær til hverdag og fest DM i Science for 1.g Finale 2015 Onsdag 25.februar 2015 kl. 14-17. Opgave 1: Opgave 2: Opgave 3: Opgave 4: 25 point 29 point 31 point 29 point Gær kan bruges til lidt af

Læs mere

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin

Fysikrapport Joules lov. Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin Fysikrapport Joules lov Gruppe Nr. 232 Udarbejdet af Nicolai og Martin 1 Indholdsfortegnelse Formål 3 Teori 3 Materialer 4 Fremgangsmåde 4-5 Måleresultater 5 Databehandling 5-6 Usikkerheder 6 Fejlkilder

Læs mere

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER

KOSMOS. 7.1 Spaltning af sukker. Materialer MADENS KEMI KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER KEMISKE STOFFER I MADEN DISACCHARIDER 7.1 Spaltning af sukker I skal undersøge, hvordan sukker spaltes ved kontakt med en syre. Almindelig hvidt sukker er et disaccharid. Det kan spaltes i to monosaccharider:

Læs mere

E 10: Fremstilling af PEC-solceller

E 10: Fremstilling af PEC-solceller E 10: Fremstilling af PEC-solceller Formål Formålet med forsøget er at fremstille PEC (Photo Electro Chemical) solceller ud fra vinduesruder, plantesaft, hvid maling og grafit fra en blyant. Apparatur

Læs mere

Fremstilling af bioethanol

Fremstilling af bioethanol Bioteknologi 3, Tema 6 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Fremstilling af bioethanol Nedenstående fermenteringsforsøg

Læs mere

Øvelse 4.2 1/5 KemiForlaget

Øvelse 4.2 1/5 KemiForlaget KST G ERNÆRING Benthe Schou ØVELSE 4. Øvelse: Iodtal for fedtstoffer Indledning Et fedtstofs ernæringsmæssige sundhed bestemmes af hvilke fedtsyrer, der indgår i fedtstoffet. Fedtstoffets sundhed er stærkt

Læs mere

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen

Daniells element Louise Regitze Skotte Andersen Louise Regitze Skotte Andersen Fysikrapport. Morten Stoklund Larsen - Lærer K l a s s e 1. 4 G r u p p e m e d l e m m e r : N i k i F r i b e r t A n d r e a s D a h l 2 2-0 5-2 0 0 8 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager

Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri. Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide. I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Fysikrapport: Rapportøvelse med kalorimetri Maila Walmod, 1.3 HTX, Rosklide I gruppe med Ulrik Stig Hansen og Jonas Broager Afleveringsdato: 30. oktober 2007* *Ny afleveringsdato: 13. november 2007 1 Kalorimetri

Læs mere

Hæld 25 ml NaOH(aq) op i et bægerglas. Observer væsken. Er den gennemsigtig? Hvilke ioner er der i ionsuppen?

Hæld 25 ml NaOH(aq) op i et bægerglas. Observer væsken. Er den gennemsigtig? Hvilke ioner er der i ionsuppen? Fældningsreaktion (som erstatning for titrering af saltvand) Opløs 5 g CuSO 4 i 50 ml vand Opløses saltet? Følger det teorien? Hvilke ioner er der i ionsuppen? Hæld 25 ml NaOH(aq) op i et bægerglas. Observer

Læs mere

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri

Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Bioteknologi 4, Tema 8 Forsøg www.nucleus.dk Linkadresserne fungerer pr. 1.7.2011. Forlaget tager forbehold for evt. ændringer i adresserne. Jernindhold i fødevarer bestemt ved spektrofotometri Formål

Læs mere

Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2

Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2 Madkemi Kulhydrater: er en gruppe af organiske stoffer der består af kul, hydrogen og oxygen (de sidste to i forholdet 2:1, ligesom H 2 O); derfor navnet kulhydrat (hydro: vand (græsk)). fælles for sukkermolekylerne

Læs mere

Mikroskopering af fotosyntesens maskineri

Mikroskopering af fotosyntesens maskineri Øvelsesvejledning og journal for Mikroskopering af fotosyntesens maskineri Navn: Klasse: Dato: Baggrund Plan Find følgende organeller og cellebestanddele i figur 34 i Vækstlys og forklar hvilken funktion

Læs mere

Kemi Kulhydrater og protein

Kemi Kulhydrater og protein Kemi Kulhydrater og protein Formål: Formålet med forsøget er at vise hvordan man kan påvise protein, fedtstof, simple sukkerarter eller stivelse i forskellige fødevarer. Samtidig kan man få en fornemmelse

Læs mere

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose)

Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Kvantitativ bestemmelse af reducerende sukker (glukose) Baggrund: Det viser sig at en del af de sukkerarter vi indtager med vores mad er hvad man i fagsproget kalder reducerende sukkerarter. Disse vil

Læs mere

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering

Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer. Sammenhæng. Formål. Arbejdsform: Evaluering 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet syrebaseteori

Læs mere

Øvelse 2 Mest mættede olier

Øvelse 2 Mest mættede olier Øvelse 2 Mest mættede olier Formål Formålet med denne øvelse er at foretage en kvalitativ undersøgelse af mængden af dobbeltbindinger i forskellige olier for at undersøge hvilke der er mest mættede. Teori

Læs mere

Et fedtstofs iodtal. Problemstilling. Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) R 1 CH 2 O C R 2 O R 3. H + Br Br C C Br Br

Et fedtstofs iodtal. Problemstilling. Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) R 1 CH 2 O C R 2 O R 3. H + Br Br C C Br Br Et fedtstofs iodtal Kapitel 2: Uorganisk kemi (iodometri) Problemstilling Additionsreaktionen til dobbeltbindinger mellem -atomer, 8?7, kan vises ved addition af dibrom til et fedtstof. Reaktionen benyttes

Læs mere

Mælkesyrebakterier og holdbarhed

Mælkesyrebakterier og holdbarhed Mælkesyrebakterier og holdbarhed Formål Formålet med denne øvelse er at undersøge mælkesyrebakteriers og probiotikas evne til at øge holdbarheden af kød ved at: 1. Undersøge forskellen på bakterieantal

Læs mere

Erik Vestergaard 1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller

Erik Vestergaard   1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Opgaver i Lineære funktioner og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Erik Vestergaard, Haderslev. www.matematikfsik.dk Teknik. Aflæse forskrift fra graf...

Læs mere

Som substrat i forsøgene anvender vi para nitrophenylfosfat, der vha. enzymet omdannes til paranitrofenol

Som substrat i forsøgene anvender vi para nitrophenylfosfat, der vha. enzymet omdannes til paranitrofenol Enzymkinetik Introduktion I disse forsøg skal I arbejde med enzymet alkalisk fosfatase. Fosfataser er meget almindelige i levende organismer og er enzymer med relativt bred substrat specificitet. De katalyserer

Læs mere

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance

Energikonsulenten. Opgave 1. Opvarmning, energitab og energibalance Opgave 1 Opvarmning, energitab og energibalance Når vi tilfører energi til en kedel vand, en stegepande eller en mursten, så stiger temperaturen. Men bliver temperaturen ved med at stige selv om vi fortsætter

Læs mere

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L)

Vægt Knust malt (se opskrift) Klar urt. Gærnæring Mæskegryder (4 6 L) Ølbrygning Udarbejdet af Jacob Højgaard Thinggaard, Viborg Gymnasium og Hf for Aktuel Naturvidenskab. Se også artiklen: Ølbrygning avanceret bioteknologi i nr. 5 2016. http://aktuelnaturvidenskab.dk/fileadmin/aktuel_naturvidenskab/nr

Læs mere

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV

Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT. Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af. Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Fag: KEMI Journal nr. Titel: OPLØSELIGHEDEN AF KOBBER(II)SULFAT Navn: Litteratur: Klasse: Dato: Ark 1 af Helge Mygind, Kemi 2000 A-niveau 1, s. 290-292 8/9-2008/OV Formålet er at bestemme opløseligheden

Læs mere

Bestem en jordprøves surhedsgrad, ph-værdien, med en Rapitest.

Bestem en jordprøves surhedsgrad, ph-værdien, med en Rapitest. Jordbundsanalyse ph Bestem en jordprøves surhedsgrad, ph-værdien, med en Rapitest 31 21 - Vejledning til Rapitest Læs vejledningen fra Rapitesten: Nu er det let at forbedre sin have med den nye Rapitest

Læs mere

ANALYSE AF FEDTINDHOLD I MADOLIE

ANALYSE AF FEDTINDHOLD I MADOLIE ANALYSE AF FEDTINDOLD I MADOLIE Ved denne øvelse bestemmes det gennemsnitlige antal dobbeltbindinger pr. fedtsyre og fedtstoffets middelmolmasse for en madolie. Supplerende baggrundsinformation om lipider

Læs mere

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret.

Sæt GM-tællererne til at tælle impulser i 10 sekunder. Sørg for at alle kendte radioaktive kilder er placeret langt væk fra målerøret. Forsøge med stråling fra radioaktive stoffer Stråling fra radioaktive stoffer. Den stråling, der kommer fra radioaktive stoffer, kaldes for ioniserende stråling. Den kan måles med en Geiger-Müler-rør koblet

Læs mere

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU]

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU] Enzymkinetik INTRODUKTION Enzymer er biologiske katalysatorer i alle levende organismer som er essentielle for liv. Selektivt og effektivt katalyserer enzymerne kemiske reaktioner som ellers ikke ville

Læs mere

Kemiøvelse 2 1. Puffere

Kemiøvelse 2 1. Puffere Kemiøvelse 2 1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt andet

Læs mere

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider

Kulhydrater består af grundstofferne C, H og O. Der findes tre former for kulhydrater. Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider Madkemi Mad giver os de dele vi skal bruge til at opbygge vores krop. Maden består af de kemiske stoffer vi skal bruge, når nye celler skal dannes. Hvis vi ikke spiser en varieret kost kan vi komme til

Læs mere

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted

Mini SRP. Afkøling. Klasse 2.4. Navn: Jacob Pihlkjær Hjortshøj, Jonatan Geysner Hvidberg og Kevin Høst Husted Mini SRP Afkøling Klasse 2.4 Navn: Jacob Pihlkjær Lærere: Jørn Christian Bendtsen og Karl G Bjarnason Roskilde Tekniske Gymnasium SO Matematik A og Informations teknologi B Dato 31/3/2014 Forord Under

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Alkohol

Elevforsøg i 10. klasse Alkohol Fysik/kemi Viborg private Realskole 2016-17 Elevforsøg i 10. klasse Alkohol Model af et alkohol-molekyle Formål At illustrere hvordan forskellige alkohol-molekyler er opbygget At bygge modeller af alkohol

Læs mere

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede

Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forløb: Smagen af frugt og grønt: Kemimateriale modul 2-8 Aktivitet: Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Fag: Kemi Klassetrin: 1. g, 2. g, 3. g Side: 1/14 Øvelse: Analyse af betanin i rødbede Forfattere:

Læs mere

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER Navn: Dato:.. MÅL: - Lær om eksistensen af naturlige nanomaterialer - Lysets interaktion med kolloider - Gelatine og mælk som eksempler

Læs mere

UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION

UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION UNDERSØGELSE AF JORDRESPIRATION Formål 1. At bestemme omsætningen af organisk stof i jordbunden ved at måle respirationen med en kvantitative metode. 2. At undersøge respirationsstørrelsen på forskellige

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

KAN PLASTIK NEDBRYDES?

KAN PLASTIK NEDBRYDES? KAN PLASTIK NEDBRYDES? Øvelsen består af flere dele Lav selv bioplast Design et nedbrydningsforsøg 1. Lav selv bioplast Teori Den plastik, der er i din smartphone, er forskellig fra plasten i din tandbørste

Læs mere

Svarark Finale 2018 Mandag 26. februar 14-17

Svarark Finale 2018 Mandag 26. februar 14-17 E U S O D A N M A R K Den Europæiske Unions Science Olympiade DM i Science Task 1 Et liv i skal Svarark Finale 2018 Mandag 26. februar 14-17 Opgave 1 Kalk i skaller Point: 31 Boks 1.1 Afstem reaktionsskemaet:

Læs mere

Forsæbning af kakaosmør

Forsæbning af kakaosmør Side: 1/10 Forsæbning af kakaosmør Forfattere: Lone Berg Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Kompetenceområder: Introduktion: Formålet med denne øvelse er at bestemme kakaosmørs gennemsnitlige molare

Læs mere

MADKEMI Et undervisningsforløb til natur/teknik

MADKEMI Et undervisningsforløb til natur/teknik GD TIL NATURFAG Elevmateriale MADKEMI Et undervisningsforløb til natur/teknik 5. 6. KLASSETRIN Mad er også kemi Udviklet af: Inger Wøldike Bentley og Kirsten Wøldike. Redaktion: Erland Andersen, Jesper

Læs mere

Når strømstyrken ikke er for stor, kan batteriet holde spændingsforskellen konstant på 12 V.

Når strømstyrken ikke er for stor, kan batteriet holde spændingsforskellen konstant på 12 V. For at svare på nogle af spørgsmålene i dette opgavesæt kan det sagtens være, at du bliver nødt til at hente informationer på internettet. Til den ende kan oplyses, at der er anbragt relevante link på

Læs mere

Indre modstand og energiindhold i et batteri

Indre modstand og energiindhold i et batteri Indre modstand og energiindhold i et batteri Side 1 af 10 Indre modstand og energiindhold i et batteri... 1 Formål... 3 Teori... 3 Ohms lov... 3 Forsøgsopstilling... 5 Batteriets indre modstand... 5 Afladning

Læs mere

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer

Kemiøvelse 2 C2.1. Puffere. Øvelsens pædagogiske rammer Kemiøvelse 2 C2.1 Puffere Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse er tilpasset kemiundervisningen på modul 3 ved bioanalytikeruddannelsen. Kemiundervisningen i dette modul indeholder blandt

Læs mere

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning

Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Center for Undervisningsmidler, afdeling København Analyse af proteiner Øvelsesvejledning Formål At separere og analysere proteiner i almindelige fødevarer ved brug af gelelektroforese. Teori Alle dele

Læs mere

Olfaktometrisk titrering

Olfaktometrisk titrering Side: 1/8 Olfaktometrisk titrering Forfattere: Henrik Parbo Redaktør: Morten Christensen, Thomas Brahe Faglige temaer: Olfaktometri, ph, Titrering, Thioler Kompetenceområder: Introduktion: Titrering med

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU]

[BESØGSSERVICE INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK, AU] Enzymkinetik INTRODUKTION Enzymer er biologiske katalysatorer i alle levende organismer som er essentielle for liv. Selektivt og effektivt katalyserer enzymerne kemiske reaktioner som ellers ikke ville

Læs mere

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange

Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange Brugsvejledning for 7827.10 dialyseslange 14.06.07 Aa 7827.10 1. Præsentation Dialyseslangen er 10 m lang og skal klippes i passende stykker og blødgøres med vand for at udføre forsøgene med osmose og

Læs mere

STUDENTEREKSAMEN AUGUST-SEPTEMBER 2005 SPROGLIG LINJE NATURFAG. Fredag den 12. august 2005 kl. 9.00-13.00

STUDENTEREKSAMEN AUGUST-SEPTEMBER 2005 SPROGLIG LINJE NATURFAG. Fredag den 12. august 2005 kl. 9.00-13.00 2005-17-2 STUDENTEREKSAMEN AUGUST-SEPTEMBER 2005 SPROGLIG LINJE NATURFAG Fredag den 12. august 2005 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet består af 8 opgaver med tilsammen 20 spørgsmål. De stillede spørgsmål indgår

Læs mere

Bestemmelse af koffein i cola

Bestemmelse af koffein i cola Bestemmelse af koffein i cola 1,3,7-trimethylxanthine Koffein i læskedrikke Læs følgende links, hvor der blandt andet står nogle informationer om koffein og regler for hvor meget koffein, der må være i

Læs mere

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September

Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Provisorisk prøvningsmetode 99-1 Udsendt: Februar 1996 Revideret: September Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998 Vejteknisk Institut Provisorisk prøvningsmetode 99-1 September 1998 Side 2 af 8 Bestemmelse af vanduopløselige stoffer i tøsalt prvi 99-1:1998

Læs mere

Hypotese Start med at opstille et underbygget gæt på hvor mange ml olie, der kommer ud af kridt-prøven I får udleveret.

Hypotese Start med at opstille et underbygget gæt på hvor mange ml olie, der kommer ud af kridt-prøven I får udleveret. Forsøg: Indvinding af olie fra kalk Udarbejdet af Peter Frykman, GEUS En stor del af verdens oliereserver, bl.a. olien i Nordsøen findes i kalkbjergarter. 90 % af den danske olieproduktion kommer fra kalk

Læs mere

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse

DNA origami øvelse 2013. DNA origami øvelse DNA origami øvelse Introduktion I denne øvelse bruger vi DNA origami teknikken til at samle en tavle af DNA med dimensioner på 70 nm x 100 nm. Tavlen dannes af et langt enkeltstrenget DNA molekyle, der

Læs mere

Excel tutorial om lineær regression

Excel tutorial om lineær regression Excel tutorial om lineær regression I denne tutorial skal du lære at foretage lineær regression i Microsoft Excel 2007. Det forudsættes, at læseren har været igennem det indledende om lineære funktioner.

Læs mere

Eksamen i fysik 2016

Eksamen i fysik 2016 Eksamen i fysik 2016 NB: Jeg gør brug af DATABOG fysik kemi, 11. udgave, 4. oplag & Fysik i overblik, 1. oplag. Opgave 1 Proptrækker Vi kender vinens volumen og masse. Enheden liter omregnes til kubikmeter.

Læs mere

Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Prøve i Naturfag Kap. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 1. Hvad hedder den proces der foregår i planternes blade når energi fra solen omdannes til glukose? Fotosyntese 2. Hvorfor er cellemembranen afgørende for

Læs mere

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting

Biotechnology Explorer. Protein Fingerprinting Biotechnology Explorer Protein Fingerprinting Instruktionsmanual Katalognummer 166-0100EDU explorer.bio-rad.com Delene i dette kit er sendt i seperate æsker. Opbevar proteinstandarderne i fryseren, ved

Læs mere

Kemiøvelser (til læreren)

Kemiøvelser (til læreren) Fra ressourceforbandelse til grøn omstilling Kemiøvelser (til læreren) Udviklet af Kjeld Lundgaard, kemilærer på Ingrid Jespersens Gymasieskole Lærervejledning & kommentarer til forsøgene Nedenstående

Læs mere

KEMI HØJT NIVEAU. Tirsdag den 18. maj 2004 kl. 9.00-13.00. (De stillede spørgsmål indgår med lige vægt i vurderingen)

KEMI HØJT NIVEAU. Tirsdag den 18. maj 2004 kl. 9.00-13.00. (De stillede spørgsmål indgår med lige vægt i vurderingen) STUDENTEREKSAMEN MAJ 2004 2004-10-1 MATEMATISK LINJE KEMI ØJT NIVEAU Tirsdag den 18. maj 2004 kl. 9.00-13.00 (De stillede spørgsmål indgår med lige vægt i vurderingen) pgavesættet består af 3 opgaver og

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

Modul 3-4: Fremstilling af mini-raketter

Modul 3-4: Fremstilling af mini-raketter Modul 3-4 Modul 3-4: Fremstilling af mini-raketter Det er måske lidt overraskende, men vand (H2O) er faktisk en meget energirig kemisk forbindelse. Teorien bag mini-raketten Vandmolekylerne hænger indbyrdes

Læs mere

At gå til Prøver / Eksamen

At gå til Prøver / Eksamen Naturfagsprøve 1 1 2 At gå til Prøver / Eksamen 1. Læs opgaven igennem Svar på de spørgsmål som du tænker ikke tager så lang tid 2. Læs Spørgsmålene rigtigt igennem 3. Tidsstyring Brug fx ikke 10 min.

Læs mere

Fordøjelse af brødprodukter

Fordøjelse af brødprodukter Frdøjelse af brødprdukter Brød består vervejende af kulhydrat, samt prtein. Kulhydrat i brød er vervejende stivelse, resten er kstfibre. Nedbrydningen af stivelse katalyseres af enzymer sm amylaser, så

Læs mere

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak for kaffe! Jette Rygaard Poulsen, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Hans Vestergaard, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Søren Lundbye-Christensen, AAU 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak

Læs mere

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123

Vejledende løsning. Ib Michelsen. hfmac123 Vejledende løsning hfmac123 Side 1 Opgave 1 På en bankkonto indsættes 30.000 kr. til en rentesats på 2,125 % i 7 år. Beregning af indestående Jeg benytter formlen for kapitalfremskrivning: K n=k 0 (1+r

Læs mere

Er der flere farver i sort?

Er der flere farver i sort? Er der flere farver i sort? Hvad er kromatografi? Kromatografi benyttes inden for mange forskellige felter og forskningsområder og er en anvendelig og meget benyttet analytisk teknik. Kromatografi bruges

Læs mere

Kemiforsøg til teorihæftet Kemisk binding og elektrolyse Forsøg 1.

Kemiforsøg til teorihæftet Kemisk binding og elektrolyse Forsøg 1. Forsøg 1. At undersøge forskellen på rene stoffer og blandinger. 500 ml. bægerglas Magnet Tragt Filterpapir Kniv Stearinlys Sand Jernfilspåner Snit stearinlyset i småstykker med kniven, og bland stearin,

Læs mere

Forsøget blev udført af Gruppen: Anders Faurskov, Mikkel Rask og Victor Hjort

Forsøget blev udført af Gruppen: Anders Faurskov, Mikkel Rask og Victor Hjort Fysik rapport 2015, 1c, Vejen Gymnasium og Hf Titel: Opvarmning med spritkoger Dato for udførelse: 12/11-2015 Forsøget blev udført af Gruppen: Anders Faurskov, Mikkel Rask og Victor Hjort Rapporten er

Læs mere

Grätzel Solcellen. - Fremstil din egen solcelle

Grätzel Solcellen. - Fremstil din egen solcelle Grätzel Solcellen - Fremstil din egen solcelle Find Instruktionsvideo på: http://inano.au.dk/schools/bestil-et-besoeg/ Det er relativt simpelt at fremstille sin egen Grätzel solcelle, næsten udelukkende

Læs mere

Task 2. Vinger, bølger og metaller. DM i Science for 1.g Finale 2015 Torsdag 26.februar 2015 kl. 9-12.

Task 2. Vinger, bølger og metaller. DM i Science for 1.g Finale 2015 Torsdag 26.februar 2015 kl. 9-12. Task 2 Vinger, bølger og metaller DM i Science for 1.g Finale 2015 Torsdag 26.februar 2015 kl. 9-12. Opgave 1: Opgave 2: Opgave 3: Opgave 4: 37 point 45 point 18 point 18 point At kunne flyve. En gammel

Læs mere

Reaktionskinetik - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære differentialligninger. Køreplan

Reaktionskinetik - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære differentialligninger. Køreplan Reaktionskinetik - lineære og ikke-lineære differentialligninger Køreplan 1 Baggrund På 2. eller 4. semester møder kemi/bioteknologi studerende faget Indledende Fysisk Kemi (26201/26202). Her behandles

Læs mere

Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse:

Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse: Det sure, det salte, det basiske Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 1 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Den kemiske formel for køkkensalt er NaCl. Her er en række udsagn om køkkensalt. Sæt kryds ved sandt

Læs mere

PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN

PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN KemiF1 laboratorieøvelser 2008 ØvelseF1-2 PARTIELT MOLÆRT VOLUMEN Indledning I en binær blanding vil blandingens masse være summen af komponenternes masse; men blandingens volumen vil ikke være summen

Læs mere

Science Camp for folkeskole elever

Science Camp for folkeskole elever Science Camp for folkeskole elever Outbreak Folkeskoler Hvorfor er du som du er? Dine gener sladrer Nogle er rødhårede andre har sort hår, nogle har blå øjne andre har brune øjne, nogle kan ikke tåle mælk,

Læs mere

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje.

Banan DNA 1/6. Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Banan DNA Formål: Formålet med øvelsen er at give eleverne mulighed for at se DNA strenge med det blotte øje. Baggrundsviden: Om vi er mennesker, dyr eller planter, så har alle organismer DNA i deres celler.

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2,5 Kemi Jonas Kalmark, Daniel Blankenstejner & Ticho Nielsen. Organisk kemi for dummies

Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 2,5 Kemi Jonas Kalmark, Daniel Blankenstejner & Ticho Nielsen. Organisk kemi for dummies Organisk kemi for dummies 1 Indholdsfortegnelse Projektets formål:... 2 Målgruppe:... 4 Resume af interviewet:... 5 Teori:... 6 forsøg:... 6 Indledning:... 6 Materialer... 7 kalier:... 8 Fremgangs måde:...

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Lineære funktioner En vigtig type funktioner at studere er de såkaldte lineære funktioner. Vi skal udlede en række egenskaber

Læs mere

Gaslovene. SH ver. 1.2. 1 Hvad er en gas? 2 1.1 Fysiske størrelser... 2 1.2 Gasligninger... 3

Gaslovene. SH ver. 1.2. 1 Hvad er en gas? 2 1.1 Fysiske størrelser... 2 1.2 Gasligninger... 3 Gaslovene SH ver. 1.2 Indhold 1 Hvad er en gas? 2 1.1 Fysiske størrelser................... 2 1.2 Gasligninger...................... 3 2 Forsøgene 3 2.1 Boyle Mariottes lov.................. 4 2.1.1 Konklusioner.................

Læs mere

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Øvelser 10. KlasseCenter Vesthimmerland Indholdsfortegnelse Sådan kan du påvise ilt (O 2 )... 2 Sådan kan du påvise CO 2... 3 Sådan kan du påvise SO 2... 4 Sådan kan røg renses for SO 2... 5 Sammenligning af indåndings- og udåndingsluft....

Læs mere

Baggrundsmateriale til Minigame 7 side 1 A + B C + D

Baggrundsmateriale til Minigame 7 side 1 A + B C + D Baggrundsmateriale til Minigame 7 side 1 Indhold Kernestof... 1 Supplerende stof... 1 1. Differentialligninger (Baggrundsmateriale til Minigame 3)... 1 2. Reaktionsorden (Nulte-, første- og andenordensreaktioner)...

Læs mere

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?:

7 QNL 2PYHQGWSURSRUWLRQDOLWHW +27I\VLN. 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: 1 Intro I hvilket af de to glas er der mest plads til vand?: Hvorfor?: Angiv de variable: Check din forventning ved at hælde lige store mængder vand i to glas med henholdsvis store og små kugler. Hvor

Læs mere

Fra spild til penge brug enzymer

Fra spild til penge brug enzymer Fra spild til penge brug enzymer Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2010 Denne projektplan er udarbejdet af Per Karlsson og Kim Knudsen, DTU Matematik, i samarbejde med Jørgen Risum, DTU Food. 1 Introduktion

Læs mere

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC

KEMISK IN STITUT ENHAVNS UNIVERS ITET KØB. estere. samt. ved GC H..C.ØRSTEDS UNGDMSLABRATRIUM KEMISK IN STITUT KØB ENHAVNS UNIVERS ITET Syntese og ekstraktion af naturlige estere samt identifikation ved GC Af Marc Cedenius Indhold Gran... 2 Syntese af Eddikesyre( )bornylester...

Læs mere

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion

Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion Produktion af biodiesel fra rapsolie ved en enzymatisk reaktion produceres fra rapsolie som består af 95% triglycerider (TG), samt diglycerider (DG), monoglycerider (MG) og frie fedtsyrer (FA). Under reaktionen

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere