Foreningen Mariager-Handest Veteranjernbane. Jernbanenævnet har på sit møde den 3. oktober 2014 behandlet sagen og vedtaget nedenstående.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Foreningen Mariager-Handest Veteranjernbane. Jernbanenævnet har på sit møde den 3. oktober 2014 behandlet sagen og vedtaget nedenstående."

Transkript

1 Version til hjemmeside Afgørelse i sag om klage fra Mariager-Handest Veteranjernbane (MHVJ) af 23. juni 2014 til Jernbanenævnet vedrørende Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014 om afslag på godkendelse af MHVJs sikkerheds- og signalreglement SIR af 1. juni 2006 (Jernbanenævnets JN ). Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@jernbanenaevnet.dk www. jernbanenaevnet.dk Klage fra: Klage over: Klagesagens parter: Nævnets behandling af sagen: Nævnets afgørelse: Mariager-Handest Veteranjernbane ved advokat Helle Larsen, Advokathuset Helle Larsen A/S, Mejerigade 3, 9560 Hadsund. Klagen er sendt til Jernbanenævnet den 23. juni Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014 om afslag på godkendelse af Mariager-Handest Veteranjernbanes sikkerheds- og signalreglement af 1. juni Foreningen Mariager-Handest Veteranjernbane. Jernbanenævnet har på sit møde den 3. oktober 2014 behandlet sagen og vedtaget nedenstående. Nævnets sammensætning under sagens behandling var følgende: Nævnsformand: prodekan, professor Per Baltzer Overgaard Nævnsmedlemmer: Dekan, lektor Troels Østergaard Sørensen, kontorchef Jacob Schaumburg-Müller, cheføkonom Martin Salamon, professor Bjarne Kjær Ersbøll og chefkonsulent Alex Landex. Jernbanenævnet stadfæster i medfør af jernbanelovens 24c, stk. 2 1 og veteranbanebekendtgørelsens 25, stk. 1, 1. punktum 2, Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014, sagsnummer TS , idet den af Trafikstyrelsen fastsatte frist for Mariager Handest Veteranjernbanes fortsættelse af driften på det nuværende grundlag dog forlænges til den 30. april j.nr. JN Lovbekendtgørelse nr af 11. november 2010 om jernbane som ændret ved L nr. 612 og L nr Trafikstyrelsens bekendtgørelse nr af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift. Side 1 (23)

2 1. Klagen Advokat Helle Larsen har på vegne af Mariager Handest Veteranbane ved brev af 23. juni 2014 klaget til Jernbanenævnet over Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014 om afslag på godkendelse af Signal- og Sikkerhedsreglement (SIR) af 1. juni 2006 (sikkerhedsreglementet). I klagen nedlægges der principalt påstand om, at Jernbanenævnet skal afvise at behandle sagen som administrativ klagemyndighed. Såfremt Jernbanenævnet måtte anse sagen som omfattet af nævnets kompetence som administrativ klagemyndighed, nedlægges påstand om godkendelse af sikkerhedsreglementet, subsidiært ophævelse af Trafikstyrelsens afgørelse og hjemvisning af sagen til fornyet behandling af Trafikstyrelsen. Til støtte for afvisningspåstanden gøres det gældende, at Jernbanenævnet ikke har kompetence til at behandle sager om sikkerhedsregler. Klager henviser til Transportministeriets bekendtgørelse nr. 893 af 29. august 2012 om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, m.v. (delegationsbekendtgørelsen), 21. Klager gør gældende, at det følger heraf, at Jernbanenævnet er administrativ klagemyndighed i forhold til afgørelser truffet af Trafikstyrelsen efter en række forskellige bestemmelser i jernbaneloven, herunder blandt andet 5, stk. 1, hvorimod 5, stk. 2, ikke er nævnt. Heraf følger efter klagers opfattelse, at Transportministeriet er klagemyndighed uanset bestemmelsen om klageadgang til Jernbanenævnet i bekendtgørelse nr af 2. december 2010 (veteranbanebekendtgørelsen), 25, idet denne bestemmelse ikke er i overensstemmelse med delegationsbekendtgørelsens 21 som anført. Til støtte for påstanden om godkendelse af sikkerhedsreglementet og den subsidiære hjemvisningspåstand gøres det gældende, at Trafikstyrelsens afgørelse ikke er begrundet i konkrete og relevante sikkerhedsmæssige forhold, ligesom afgørelsen anføres at mangle hjemmel i jernbaneloven og veteranbanebekendtgørelsen. Klager henviser til, at der ikke siden sikkerhedsreglementets ikrafttræden har været konkrete sikkerhedsmæssige hændelser, som kunne henføres til sikkerhedsreglementets udformning og bestemmelser. Klager har ved breve af 18. juli og 1. september 2014 fremsendt supplerende indlæg vedrørende sagens realitet, jf. afsnit 4, nedenfor. Klager gør her bl.a. yderligere gældende, at Trafikstyrelsens afgørelse er ugyldig, idet der er tale om tilbagekaldelse af en begunstigende forvaltningsakt uden at der foreligger grundlag herfor, samt at MHVJ er udsat for usaglig forskelsbehandling. Side 2 (23)

3 2. Retsgrundlaget Jernbaneloven 3 indeholder blandt andet følgende bestemmelser: 5. Ikke erhvervsmæssig jernbanedrift, der fortrinsvis gennem en begrænset personbefordring drives for at tilgodese jernbanehistoriske og turistmæssige formål og ikke tilsigter at dække noget egentligt trafikalt behov, kræver tilladelse fra Trafikstyrelsen. Stk. 2. Transportministeren kan fastsætte regler om den jernbanedrift, der er nævnt i stk. 1, herunder om kriterier for udstedelse af tilladelser og sikkerhedsmæssige og forsikringsmæssige forhold.[ ] 21i. Trafikstyrelsen fører tilsyn med, 1) at gældende sikkerhedsregler overholdes, 24c. Afgørelser i medfør af 6, 8, stk. 1 og 5-7, og 9-11 og regler fastsat i medfør heraf kan påklages til Jernbanenævnet, jf. dog stk. 2. Stk. 2. Transportministeren kan fastsætte regler om adgangen til at klage over afgørelser, der træffes i henhold til denne lov, herunder om klagefrister, eller om, at afgørelserne ikke kan påklages til Transportministeriet. Transportministeriet kan fastsætte regler om, at afgørelserne kan påklages til Jernbanenævnet, herunder at de afgørelser, der kan påklages til Jernbanenævnet, ikke først kan påklages til anden administrativ myndighed. 24h. Transportministeren kan bemyndige Trafikstyrelsen til at udøve ministerens beføjelser i denne lov. [..]. Af de almindelige lovbemærkninger til jernbaneloven 4 fremgår blandt andet: Efter forslaget vil det således alene være jernbaneloven, der regulerer veteranbaneområdet. Samtidig foreslås det, at ministeren bemyndiges til at fastsætte administrative regler om veteranbanedrift. 3 Lovbekendtgørelse nr af 11. november 2010 om jernbane som ændret ved L nr. 612 og L nr LFF Forslag til lov om ændring af lov om jernbane og lov om offentlige veje og om ophævelse af lov om veteranbaner. Almindelige bestemmelser, afsnit Side 3 (23)

4 Veteranbanedrift er ikke erhvervsmæssig jernbanedrift, men mere hobbypræget virksomhed, som udføres af klubber, foreninger, jernbanemuseer og lignende. Herudover omfattes andre kørsler af begrænset karakter som f.eks. ved filmoptagelser og vedligeholdelse af egne anlæg, m.v. På den baggrund vil det ikke på alle områder blive nødvendigt i de administrative forskrifter at stille de samme krav, som stilles til den erhvervsmæssige jernbanedrift. For at sikre at drift af veteranbaner sker på en forsvarlig måde, er det dog vigtigt fortsat at kunne stille krav om sikkerheds- og forsikringsmæssige forhold. I de specielle lovbemærkninger til jernbanelovens 5 5, er det blandt andet anført: Det foreslås, at ikke erhvervsmæssig jernbanedrift (jernbanevirksomhed og jernbaneinfrastrukturforvaltning), der fortrinsvis gennem en begrænset personbefordring drives for at tilgodese jernbanehistoriske og turistmæssige formål og ikke tilsigter at dække noget egentligt trafikalt behov, dvs. veteranbaner, kræver tilladelse fra Trafikstyrelsen. Desuden foreslås, at transportministeren kan fastsætte nærmere regler om den jernbanedrift, der er nævnt i stk. 1, herunder om kriterier for udstedelse af tilladelser, sikkerhedsmæssige og forsikringsmæssige forhold. Bemyndigelsen påtænkes udnyttet til at udstede regler om bl.a., at tilladelse til ikke erhvervsmæssig jernbanedrift kan udstedes til jernbanevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere, der: 1) i faglig henseende er kvalificerede til at drive jernbanevirksomhed eller forvalte jernbaneinfrastruktur på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, 2) er registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og 3) er i besiddelse af en gyldig ansvarsforsikring efter jernbanelovens 17. Herudover gælder, at lovens kap. 8 c om jernbanesikkerhed og interoperabilitet også finder anvendelse på veteranbaner, herunder veterantog. 5 LFF Forslag til lov om ændring af lov om jernbane og lov om offentlige veje og om ophævelse af lov om veteranbaner, bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser, nr. 2. Side 4 (23)

5 Det indebærer bl.a., at der udover en tilladelse til driften fortsat vil skulle opnås godkendelse af køretøjerne, dvs. det rullende materiel, og af infrastrukturen m.v. efter bestemmelserne i 21 k samt regler udstedt i medfør heraf. Derudover vil regler af mere teknisk karakter for veteranbanerne fortsat kunne udstedes i medfør af den gældende bestemmelse i jernbanelovens 21 h, stk. 1, 1. pkt., hvoraf fremgår, at transportministeren kan fastsætte regler om sikkerhed og interoperabilitet på jernbaneområdet. I de specielle lovbemærkninger til jernbanelovens 24c 6, er det blandt andet anført: De afgørelser, der fremgår af den foreslåede 24 c, stk. 1, udgør ikke en udtømmende liste over afgørelser, der kan påklages til Jernbanenævnet. Dette understreges af den foreslåede 24 c, stk. 2, hvorefter transportministeren bl.a. kan fastsætte regler om, at afgørelser kan påklages til Jernbanenævnet. Veteranbanebekendtgørelsen 7 indeholder blandt andet følgende bestemmelser: I medfør af 5, stk. 2 og 3, 24h, stk. 1, 1. pkt., og 24c, stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr af 11. november 2010, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 24h, stk. 1, følgende: 1. Bekendtgørelsen fastsætter bestemmelser om tilladelse til at udøve ikke erhvervsmæssig jernbanedrift og dokumentation for sikkerhedsstyring af ikke erhvervsmæssig jernbanedrift. 3. Ret til kørsel med veterantogskøretøjer og drift af veteranbane kræver en tilladelse fra Trafikstyrelsen og dokumentation for sikkerhedsstyring, som er godkendt af Trafikstyrelsen. 6 LFF Forslag til lov om ændring af lov om jernbane og lov om offentlige veje og om ophævelse af lov om veteranbaner, bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser, nr Trafikstyrelsens bekendtgørelse nr af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift (veteranbanebekendtgørelsen). Side 5 (23)

6 Stk. 2. Tilladelse til kørsel med veterantogskøretøjer eller drift af veteranbane kan opnås af ansøgere, der 5) er fagligt kompetente til at drive ikke erhvervsmæssig jernbanedrift på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, jf. 5-10, 13 og og [ ] 4. Ansøgning om tilladelse og dokumentation for sikkerhedsstyring indsendes til Trafikstyrelsen. Stk. 2. En tilladelse er gyldig, så længe de i 3, stk. 2, angivne vilkår er opfyldt. Trafikstyrelsen kan foretage en fornyet vurdering af, om vilkårene er opfyldt, hvis styrelsen finder anledning hertil. Stk. 3. Der skal dog foretages en fornyet vurdering senest 5 år efter udstedelsen af tilladelsen og hvert 5. år derefter. Stk. 4. Dokumentation til brug for en fornyet vurdering skal sendes til Trafikstyrelsen senest 6 måneder, før der skal foretages en fornyet vurdering. 7. Den sikkerhedsansvarlige skal: 1) fastlægge opgaver, ansvar, beføjelser og nødvendige kompetencer i relation til jernbanesikkerhedsarbejdet, 2) gennemføre en risikovurdering af de aktiviteter der udføres, og 3) sikre, at eksisterende, nye og ændrede krav i jernbanelovgivningen, tekniske og driftsmæssige standarder og andre normative krav bliver identificeret og overholdt. 8. Den sikkerhedsansvarlige skal ved ændring af driftsvilkår, veterantogskøretøjer eller -bane sikre, at der er udarbejdet retningslinjer for: 1) risikovurderinger og implementering af risikostyringsforanstaltninger, og 2) formidling af tilstrækkelig information om farer og risikoreducerende tiltag. Stk. 2. Retningslinjerne i stk. 1 skal anvendes af dem, der udøver kørsel med veterantogskøretøjer eller driver veteranbane samt dem, der udfører opgaver på vegne af disse. 9. Den sikkerhedsansvarlige skal sikre, at: Side 6 (23)

7 1) der er overvågnings- eller vedligeholdelsesplaner som sikrer, at veterantogskøretøjer, teknisk udstyr og veteranbane vedligeholdes, og at disse til enhver tid er funktionsdygtige samt dokumentere vedligeholdelsen overfor den tilsynsførende, jf. 23, stk. 3, og 2) køb af ydelser med et sikkerhedsmæssigt indhold er fastsat i en skriftlig aftale mellem den, der udøver kørsel med veterantogskøretøjer eller driver veteranbane og leverandøren. 11. Den sikkerhedsansvarlige skal sikre, at behov for uddannelse og træning bliver identificeret, og at personerne, som udfører opgaver med sikkerhedsmæssigt indhold, har de nødvendige færdigheder. 13. Den sikkerhedsansvarlige skal fastsætte sikkerhedsregler for driften, personer, veterantogskøretøjer og -baner samt sikre, at disse overholdes. Trafikstyrelsen skal godkende disse regler. 21. Den sikkerhedsansvarlige skal fastsætte sikkerhedsregler for driften, personer og veterantogskøretøjer samt dokumentere over for den tilsynsførende, jf. 23, stk. 3, hvordan overholdelsen af disse sikres. Trafikstyrelsen skal godkende disse regler. 25. Klage over Trafikstyrelsens afgørelser efter denne bekendtgørelse kan påklages til Jernbanenævnet. Jernbanenævnets afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. 26. Klager over Trafikstyrelsens afgørelser skal være indgivet til Jernbanenævnet senest 4 uger efter, at Trafikstyrelsens afgørelse er kommet frem til klager. Transportministeriets nugældende bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser (delegationsbekendtgørelsen) 8 indeholder blandt andet følgende bestemmelser: 4. Transportministerens beføjelser i 1, stk. 5, 2, stk. 2, 4, stk. 3, 6 og 7, 4 a, 5, stk. 2 og 3, 6, stk. 3-5, 8 a, stk. 2, 8 Transportministeriets bekendtgørelse nr. 893 af 29. august 2012 om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter. Side 7 (23)

8 8 d, stk. 5, 9, stk. 2 6, 10, 12, stk. 6, 13, stk. 3, 17, stk. 1, 18, 21 h, stk. 1, 1. pkt. og stk. 2, 21 j, stk. 2, 21 l, stk. 6, 21 m, stk. 8, 21 u, stk. 8 og 9, 21 v, 24 h, stk. 3, 25, stk. 2, og 26, stk. 2, i jernbaneloven udøves af Trafikstyrelsen. Klageadgang efter lov om jernbane 21. Følgende afgørelser kan ikke indbringes for transportministeren, men kan påklages til Jernbanenævnet: 1) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer efter jernbanelovens 12, stk. 6. 2) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer efter jernbanelovens 3, 4 og 4 a, stk. 2. 3) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer efter jernbanelovens 5, stk. 1. 4) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer efter jernbanelovens 8 a, stk. 2. 5) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer efter jernbanelovens 21 i, stk. 1-3, 21 j, stk. 1-3, 21 k, stk. 1-6, 21 l, stk Undtaget herfra er afgørelser der vedrører tilsyn med, at personer, der udfører sikkerhedsklassificerede funktioner, besidder de nødvendige helbredsmæssige og faglige kvalifikationer. 6) Afgørelser som Trafikstyrelsen træffer om påbud og forbud på baggrund af Havarikommissionens undersøgelser efter jernbanelovens 21 r, stk. 3, jf. lovens 21 l. 22. Afgørelser truffet af Trafikstyrelsen efter jernbanelovens 18 og bekendtgørelser fastsat i medfør heraf, jf. denne bekendtgørelses 4, stk. 1, kan ikke indbringes for transportministeren eller anden administrativ myndighed. 23. Afgørelser truffet af Trafikstyrelsen efter jernbanelovens 21 u, stk. 8 og 9, og bekendtgørelser fastsat i medfør heraf, jf. denne bekendtgørelses 4, stk. 1, kan kun indbringes for transportministeren for så vidt angår retlige spørgsmål. Side 8 (23)

9 På tidspunktet for Trafikstyrelsens udstedelse af veteranbanebekendtgørelsen var den tidligere delegationsbekendtgørelse nr af 17. december gældende, som blandt andet indeholdt følgende bestemmelser: 4. Følgende beføjelser, der er tillagt transportministeren eller Trafikstyrelsen efter jernbaneloven, udøves af sikkerhedsdirektøren i Trafikstyrelsen. 2) Afgørelser vedrørende sikkerhedsgodkendelse af ikkeerhvervsmæssig jernbanedrift, der fortrinsvis gennem en begrænset personbefordring drives for at tilgodese jernbanehistoriske og turistmæssige formål og ikke tilsigter at dække noget egentligt trafikalt behov, jf. jernbanelovens Afgørelser vedrørende sikkerhedscertifikater truffet af sikkerhedsdirektøren i Trafikstyrelsen, jf.[ ] 4, stk. 1, nr. 2, kan ikke indbringes for transportministeren. Disse afgørelser kan påklages til Jernbaneklagenævnet. Afgørelser, der kan påklages til Jernbaneklagenævnet, kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. 3. Sagsfremstilling og Trafikstyrelsens afgørelse Mariager-Handest Veteranjernbane (klager) fremsendte ved brev af 8. februar 2006 udkast til nyt sikkerheds- og signalreglement til Trafikstyrelsen, som ved brev af 13. februar 2006 godkendte det fremsendte udkast på en række vilkår og med følgende bemærkning vedrørende godkendelsens gyldighed: Gyldighed: Nærværende godkendelse er gyldig indtil videre. Trafikstyrelsen udsendte (efter ikrafttrædelsen af veteranbanebekendtgørelsen) den 11. maj 2011 en mail til samtlige veteranjernbaner med krav om fremsendelse af dokumentation for sikkerhedsstyring til styrelsens godkendelse senest 1. juni Ved samme lejlighed blev samtlige veteranbaner tilsendt en generel vejledning om veteranbanebekendtgørelsen og en vejledning om den sikkerhedsansvarlige hos veteranjernbanen. I forbindelse med mailen bemærkede styrelsen blandt andet, at de tidligere udstedte driftstilladelser ville udløbe den 15. juni 2011, hvorfor der skulle an- 9 Bekendtgørelse nr af 17. december 2007 om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, som efter 22, stk. 1, trådte i kraft den 1. januar Side 9 (23)

10 søges om ny tilladelse og godkendelse af den sikkerhedsansvarlige efter bestemmelserne i veteranbanebekendtgørelsen. På baggrund af klagers ansøgning af 1. juni 2011 efter veteranbanebekendtgørelsen meddelte Trafikstyrelsen ved brev af 15. juni 2011 betinget tilladelse til klagers ikke erhvervsmæssige jernbanedrift, idet tilladelsen blandt andet indeholder følgende vilkår samt begrundelse og bemærkninger: Vilkår 3: Det er en betingelse, at Trafikstyrelsen kan godkende dokumentation for sikkerhedsstyring, jf. 3, stk. 1 og 3, stk. 2, nr Dokumentation herfor skal foreligge snarest muligt og senest den 1. december Begrundelse Trafikstyrelsen kan på det foreliggende grundlag ikke udstede en endelig tilladelse, idet Trafikstyrelsen mangler at modtage supplerende dokumentation vedrørende tilladelsen, jf. 3, Til brug for vurderingen af, om 3, stk. 2, nr. 5 er opfyldt, og at Mariager-Handest Veteranjernbane er i stand til at drive ikke erhvervsmæssig jernbanevirksomhed sikkerhedsmæssigt forsvarligt, anser Trafikstyrelsen det for at være af væsentlig betydning, at Mariager-Handest Veteranjernbane frem til dato har haft en driftstilladelse til kørsel med veterantogskøretøjer og drift af veteranbane. Bemærkninger Trafikstyrelsen skal for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at en endelig tilladelse til at udøve ikke-erhvervsmæssig jernbanedrift, jf. veteranbanebekendtgørelsen, først kan opnås, når ovennævnte vilkår er opfyldt. Såfremt ovennævnte vilkår ikke opfyldes inden de angivne frister, vil denne tilladelse med vilkår bortfalde. Til brug for Trafikstyrelsens godkendelse af dokumentationen for sikkerhedsstyringen fremsendte klager den 30. november 2011 en række dokumenter, herunder det af Trafikstyrelsen i 2006 godkendte sikkerheds- og signalreglement i uændret form. I henhold til jernbanelovens 21i, stk. 1, nr. 1, foretog Trafikstyrelsen tilsyn hos klager den 13. september 2012 i forhold til veteranjernbanens sikkerheds- og signalreglement af Side 10 (23)

11 Trafikstyrelsen meddelte herefter ved mail af 14. september 2012 til klager en række bemærkninger til dette reglement og fremhævede særligt i forbindelse med fremsendelsen, at der alene i reglementet burde være bestemmelser om eksisterende forhold. Udover bemærkninger om forbedringer af rent sproglig og redaktionel karakter omfattede Trafikstyrelsens anmodning om ændringer af reglementets bestemmelser også spørgsmål af indholdsmæssig betydning, herunder blandt andet: - Behov for klarere og mere detaljerede udformninger af uklart formulerede bestemmelser, bl.a. 7, stk. 1; 11, stk. 2; 13, stk. 5d; 23, stk. 7; 27, stk. 1a og stk. 1j; 29, stk. 2; 38, stk. 4; 40; 48, stk. 5; 48, stk. 8; 49; 57, stk. 1 og stk. 2; 58, stk. 3; 72, stk. 2; 73; 76, stk. 2; 79, stk. 9; 84, stk. 4 og 85, stk. 1, m.fl. Eksempelvis påpeger styrelsen for så vidt angår en række af de nævnte bestemmelser ( 23, stk. 7; 27, stk. 1a og stk. 1j; 48, stk. 8 og 84, stk. 4) at der mangler en entydig placering af ansvaret for funktioner af sikkerhedsmæssig betydning. - Behov for skærpelser af en række af reglementets forholdsregler, bl.a. 11, stk. 5; 12, stk. 1; 22; 32A, punkt c og 32B, stk. 4, m.fl. Eksempelvis påpeger styrelsen for så vidt angår 11, stk. 5, at det heraf bør fremgå, at gennemkørende tog skal standses i stedet for den nuværende formulering bør således, at bestemmelsen ikke fremtræder som blot en vejledende hensigtserklæring. - Behov for regulering af forhold, som ikke er tilstrækkeligt regulerede i reglementet, blandt andet i relation til 27, stk. 1e, 31A, stk. 8, punkt c; 36, stk. 4; 39, stk. 2; 40, stk. 3; 68 og 95A, stk. 7, m.fl. Eksempelvis påpeger styrelsen i relation til 31A, stk. 8, punkt c, 36, stk. 4 og 68, at der bør fastsættes maksimale hastighedsgrænser for bestemte tog og ved rangering. - Behov for rettelser af en række bestemmelser, som efter styrelsens opfattelse har et direkte fejlagtigt indhold, blandt andet for så vidt angår 18; 23, stk. 3; 23, stk. 5; 29, stk. 2; 48, stk. 9; 53, stk. 3; 55; 57, stk. 1d og 84, stk. 4b. Eksempelvis påpeger styrelsen i relation til 23, stk.3, at denne indeholder en forkert beskrivelse af, hvorledes sikringen af togenes kørsel foregår. I relation til 18, 53, stk. 3 og 57, stk. 1d, påpeger styrelsen eksempelvis, at disse indeholder forkerte placeringer af ansvaret for sikkerhedsmæssige funktioner. Jens Vestergaard fremsendte herefter på vegne af klagers sikkerhedsansvarlige, Lars Henning Jensen, mail af 13. august 2013 (genfremsendt 1. maj 2014) med nærmere kommentarer til de i Trafikstyrelsens mail af 14. september 2012 indeholdte bemærkninger til reglementets enkelte bestemmelser. Side 11 (23)

12 I den forbindelse tiltræder klager en række af styrelsens indsigelser imod reglementets bestemmelser. Eksempelvis tiltræder klager, at reglementets 18 indeholder en fejlagtig angivelse af andre end den fratrædende og tiltrædende stationsbestyrer som mulig ansvarlig, idet klager herom særligt bemærker, at formuleringen stammer nok fra en tid, da afløseren ikke nødvendigvis var stationsbestyrer, men også kunne være f.eks. ekspeditrice. Visse af bestemmelserne foreslår klager dog fastholdt og det anføres, at reglementet efter klagers opfattelse bør være en del af en historisk sammenhæng og derfor med vilje er udarbejdet således, at det omfatter alle hidtidige forhold, signaler m.v. og ikke alene banens nuværende forhold. Trafikstyrelsen udsendte den 12. februar 2014 en mail til de enkelte sikkerhedsansvarlige for samtlige danske veteranjernbaner med orientering om styrelsens arbejde med veteranbanernes dokumentation for sikkerhedsstyring. Det oplyses, at Trafikstyrelsen havde erfaret, at mange veteranbaner ukritisk anvendte standarddokumenter til sikkerhedsstyring fra Danske Veterantogoperatørers Fællesorganisation (DVF) uden i tilstrækkelig grad at forholde sig til, hvorvidt indholdet svarer til den enkelte veteranbane. Det oplyses endvidere, at styrelsen derfor successivt vil indkalde veteranbanerne til drøftelser om revision af dokumenterne herunder primært med henblik på at opnå korrekte systemdefinitioner, beskrivelser af risikostyring, m.v. Til brug herfor indeholder Trafikstyrelsens mail af 12. februar 2014 link til styrelsens vejledning om den sikkerhedsansvarliges opgaver i forbindelse med risikovurdering på veteranbanerne samt tjekskema med anmodning om udfyldelse heraf til brug for styrelsens bedømmelse af, hvorledes den enkelte veteranbane opfylder bekendtgørelsens krav. Trafikstyrelsen traf den 8. maj 2014 afgørelse om, at klagers sikkerheds- og signalreglement af 2006 ikke kunne godkendes. Efter at have modtaget brev af 21. maj 2014 fra advokat Helle Larsen på vegne af klager med en række spørgsmål, bl.a. vedrørende den i afgørelsen anførte hjemmel for klageadgang til Jernbanenævnet, fremsendte Trafikstyrelsen ved brev af 3. juni 2014 den påklagede afgørelse med bemærkning om, at denne erstatter den tidligere fremsendte afgørelse af 8. maj I begrundelsen for den påklagede afgørelse af 3. juni 2014, efter hvilken der gives afslag på godkendelse af Sikkerhed-og Signalreglementet af 1. juni 2006 i sin nuværende form, henviser Trafikstyrelsen til 3, 7-9, 11 og 13 i veteranbanebekendtgørelsen. Dernæst anføres det, at Mariager-Handest Veteranbane ikke i tilstrækkelig grad har identificeret de farer og risici, der er forbundet med veterantogsdrift og kørsel på banen. Den modtagne historiske beskrivelse af banen kan efter styrelsens opfattelse ikke danne grundlag for en tilladelse efter bekendtgørelsens 3. Det anføres, at reglementet skal imødegå de farer, der er identificeret som forbundet med veteranbanedrift og kørsel på banen. Side 12 (23)

13 Endvidere anføres det, at der skal udarbejdes en risikovurdering for den konkrete infrastruktur, køretøjerne og personalets uddannelse samt en systembeskrivelse, som skal risikovurderes. Dog har Trafikstyrelsen vurderet, at det ikke konkret er uforsvarligt at fortsætte driften i et begrænset tidsrum på det nuværende grundlag, hvorfor styrelsen i afgørelsen har bestemt, at driften kan fortsætte indtil den 31. december 2014, hvorefter tilladelsen kun vil være gyldig, såfremt der foreligger et nyt af Trafikstyrelsen godkendt sikkerhedsreglement. Endelig er der i Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014 vejledning om adgang til at klage over afgørelsen inden 4 uger til Jernbanenævnet med henvisning til veteranbanebekendtgørelsens Jernbanenævnets sagsbehandling, høringer og yderligere modtagne bemærkninger Jernbanenævnet anmodede ved mail af 24. juni 2014 til advokat Helle Larsen om fremsendelse af det i klagen varslede yderligere indlæg senest 18. juli 2014 med kopi til Trafikstyrelsen. Ved brev af 26. juni 2014 anmodede Jernbanenævnet Trafikstyrelsen om at fremsende sagens akter og styrelsens eventuelle supplerende bemærkninger til sagen i anledning af klagen senest 28. juli Trafikstyrelsen fremsendte ved brev af 26. juni 2014 bemærkninger til klagen, en liste over sagsakter samt kopier af udvalgte sagsakter. Af Trafikstyrelsens bemærkninger fremgår bl.a. følgende: Trafikstyrelsens afgørelse af 13. februar 2006 om godkendelse af klagers sikkerhedsreglement hører under en driftstilladelse meddelt i henhold til den tidligere gældende lov nr. 76 af 13. marts 1969 om veteranbaner. Lov om veteranbaner blev ophævet ved lov nr. 553 af 26. maj 2010 om ændring af jernbaneloven, m.v. Veteranbanebekendtgørelsen blev herefter udstedt i henhold til jernbanelovens 5. De tidligere driftstilladelser efter lov om veteranbaner blev meddelt for et år ad gangen og Trafikstyrelsens godkendelse af klagers sikkerhedsreglement er meddelt med gyldighed indtil videre. Driftstilladelserne efter lov om veteranbaner blev i henhold til veteranbanebekendtgørelsen i 2011 erstattet af betingede tilladelser til veteranbanedrift, jf. således den betingede tilladelse til klager af 15. juni Der er således efter styrelsens opfattelse ikke tale om egentlig tilbagekaldelse, idet driftstilladelserne udløb efter bortfald og blev erstattet af nye tilladelser med vilkår. Et af vilkårene for den nye tilladelse var, at klager skulle indsende dokumentation for styring af jernbanesikkerheden til Trafikstyrelsens godkendelse. Den påklagede afgørelse udgør afslag på godkendelse af klagers dokumentation Side 13 (23)

14 for sikkerhedsstyring og dermed manglende opfyldelse af vilkåret herom i klagers tilladelse til veteranbanedrift. Trafikstyrelsen anfører i sammenhængen, at såfremt Jernbanenævnet måtte finde, at den tidligere godkendelse af klagers sikkerheds- og signalreglement af 2006 ikke allerede var bortfaldet, da må den påklagede afgørelse anses som en tilbagekaldelse af godkendelsen. Trafikstyrelsen henviser til U Ø, som også vedrørte et afslag på godkendelse, som efterfulgte en godkendelse og hvor afslaget af landsretten blev anset som at indeholde en tilbagekaldelse af godkendelsen. Klager kan efter styrelsens opfattelse under alle omstændigheder ikke have været i god tro om, hvorvidt den tidligere godkendelse fortsat var gældende. Styrelsen henviser til FOB , hvor Ombudsmanden ikke fandt, at en borger med rette kunne vinde ret ved at indrette sig på en retstilstand, når vedkommende manglede en berettiget forventning om, at dette var i overensstemmelse med gældende ret. Den påklagede afgørelse er båret af hensynet til sikkerheden for brugerne af banen, idet dette hensyn tilsiger en opdatering af reglementet således, at dette i overensstemmelse med almindelig sund fornuft afspejler de aktuelle forhold på banen og dermed er bedst egnet til at imødegå de faktisk forekommende risici. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet har styrelsen i den påklagede afgørelse indrømmet klager en rimelig frist på 7 måneder til udarbejdelsen af nyt reglement. Om proportionalitetsprincippet i forbindelse med tilbagekaldelse henviser styrelsen til U V. Advokat Helle Larsen fremsendte herefter brev af 18. juli 2014 (vedhæftet bilag 1-4) til Jernbanenævnet med supplerende indlæg om sagens realitet. Det præciseres, at udover den principale afvisningspåstand nedlægges subsidiært påstand om ophævelse af den påklagede afgørelse og hjemvisning af sagen til fornyet behandling hos Trafikstyrelsen og mere subsidiært påstand om godkendelse af klagers sikkerheds- og signalreglement af 2006, dvs. med den samme form og indhold, som tidligere godkendt ved Trafikstyrelsens afgørelse af 13. februar Det anføres yderligere, at Trafikstyrelsen ikke har haft grundlag for at tilbagekalde denne godkendelse. Dernæst fremhæves det, at der hverken i veteranbanebekendtgørelsens 13, bekendtgørelsens øvrige bestemmelser eller i jernbanelovens bestemmelser er fastsat konkrete og specifikke krav til indholdet af veteranbanernes sikkerhedsregler, hvorfor Trafikstyrelsen efter klagers opfattelse ikke har hjemmel til at stille sådanne krav. Særligt bemærkes, at der intet sted i det eksisterende retsgrundlag fremgår noget krav om, at sikkerhedsreglementet kun må omhandle eksisterende og aktuelle forhold. Som bilag til klagen er fremsendt en nærmere redegørelse for tilblivelsen af klagers sikkerheds- og signalreglement af Heraf fremgår, at reglementet er udarbejdet med udgangspunkt i det af privatbanerne tilpassede DSB Side 14 (23)

15 sikkerhedsreglement af 1975, som siden 1987 er anvendt af klager og i øvrigt ændret og tilpasset i takt med udviklingen, f.eks. i forbindelse med, at fjernstyring, ATC og elektrificering blev indført. Efter klagers opfattelse imødekommer reglementet derfor i vidt omfang allerede styrelsens ønske om tilpasning til de aktuelle forhold. Således er de særligt for klager uaktuelle afsnit om f.eks. fjernstyring og radiodirigeret trafikafvikling fra det oprindelige DSB reglement ikke medtaget, hvorimod der er sket tilføjelser i forhold til ændrede begreber og forhold, som var ukendte i 1975, f.eks. mobiltelefonen. Dog er det også klagers hensigt med reglementet, at dette skal være statisk og således dække behovet både nu og i fremtiden uden opdateringer og rettelser. Klager betragter det som en fordel herunder også i jernbanesikkerhedsmæssig forstand hvis det kan undgås at belaste personalet med løbende at skulle lære ændrede regler og bestemmelser. Det er efter klagers opfattelse ikke noget sikkerhedsmæssigt problem og kun en fordel, at reglementet eksempelvis indeholder regler for anvendelse af et dobbeltrettet armsignal, selvom dette ikke findes, idet reglementet dermed tager højde for en eventuel fremtidig brug af et sådant signal. Det bestrides, at godkendelsen skulle være bortfaldet i medfør af styrelsens afgørelse af 15. juni Først mere end et år senere sendte Trafikstyrelsen ved sin mail af 14. september 2012 en række bemærkninger, som efter klagers opfattelse er af overvejende redaktionel samt sproglig karakter og betegnes som uden væsentlig og umiddelbar sikkerhedsmæssig relevans. Det anføres endvidere, at klager har drevet veteranbane i mere end 40 år med et minimum af sikkerhedsmæssige hændelser og uden hverken personskader eller materielle skader af mere end begrænset karakter. Den påklagede afgørelse er efter klagers opfattelse ikke tilstrækkeligt begrundet og udtryk for usaglig forskelsbehandling. Det anføres, at professionelle aktører eksempelvis Banedanmark ikke af Trafikstyrelsen er blevet mødt med tilsvarende krav om ny godkendelse af deres sikkerhedsregler ved fornyelse af deres driftstilladelser/sikkerhedsgodkendelser. Endvidere anføres det, at privatbaner som f.eks. Nordjyske Jernbaner og Midtjyske Jernbaner med Trafikstyrelsens accept anvender Banedanmarks sikkerhedsreglement, uanset at mange signaler, tavler og procedurer beskrevet heri ikke forekommer på privatbanerne. Disse baners sikkerhedsreglementer er efter klagers opfattelse i mindre grad tilpasset de aktuelle forhold end klagers reglement. Advokat Helle Larsen henviser desuden til klagers mail af 1. maj 2014 til Trafikstyrelsen (genfremsendelsen af klagers mail af 13. august 2013 til Trafikstyrelsen) hvorefter klager har tilsluttet sig en række af styrelsens bemærkninger om behovet for ændringer og tilføjelser til reglementet. Side 15 (23)

16 Til brug for Jernbanenævnets behandling af sagen fremsendte Trafikstyrelsen yderligere ved mail af 6. august 2014 klagers sikkerheds-og signalreglement af 1. juni 2006 (SIR) samt Trafikstyrelsens interne mail af 10. september 2012 med styrelsens bemærkninger til reglementet (svarende til styrelsens mail af 14. september 2012 til klager). Endvidere fremsendte Trafikstyrelsen ved brev af 19. august 2014 bemærkninger til advokat Helle Larsens indlæg af 18. juli Styrelsen bemærker her blandt andet yderligere, at beføjelsen til godkendelse af sikkerhedsregler er en skønsmæssig beføjelse, som styrelsen i nærværende sag har udøvet i overensstemmelse med sædvanlig godkendelsespraksis og i overensstemmelse med hensynet til jernbanesikkerheden. Styrelsen oplyser herudover, at øvrige veteranbaner bliver mødt med samme krav om at disse skal have godkendt dokumentation for sikkerhedsstyring, hvilket bl.a. vil sige trafikstyrings-og sikkerhedsregler. Øvrige veteranbaner bliver således mødt med samme krav om, at disses sikkerhedsreglementer også skal forholde sig til den konkrete infrastruktur på banen, jf. bl.a. styrelsens mail af 11. marts 2011 til samtlige veteranbaner herom. Sikkerhedsreglementet skal blandt andet benyttes til uddannelse af personer, der arbejder på banen. Det vil være unødvendigt og forvirrende for disse, hvis de skal forholde sig til sikkerhedsbestemmelser, som afspejler andet end den konkrete infrastruktur. Klagers sikkerhedsreglement er efter styrelsens vurdering ikke egnet til veterantogskørsel og uddannelse af personer på Mariager- Handest Veteranbane. I forhold til klagers bemærkninger om Banedanmarks sikkerhedsreglement (SR) henleder styrelsen opmærksomheden på, at dette reglement anvendes på jernbanenettet generel og ikke alene på en lukket veteranbane. Hver enkelt infrastrukturforvalter har en underliggende jernbanesikkerhedsinstruks SIN eller tilsvarende instruks, der forholder sig til deres konkrete infrastruktur. Advokat Helle Larsen fremsendte herefter brev af 1. september 2014 (vedhæftet bilagene 5-7) med supplerende bemærkninger i anledning af Trafikstyrelsens indlæg af 19. august Her anføres det blandt andet yderligere, at Trafikstyrelsens godkendelse ikke er tidsbegrænset og derfor ikke kan tilbagekaldes blot fordi regelgrundlaget er ændret. Dernæst henvises til den indledende tekst i Trafikstyrelsens vejledning 10 til veteranbanebekendtgørelsen, hvorefter formålet med veteranbanebekendtgørelsens udformning med overordnede funktionskrav er at give veteranbanerne frihed og råderum med hensyn til at optimere måden, hvorpå formålet med funktionskravet opnås. 10 Trafikstyrelsens Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift (veteranbanebekendtgørelsen) af 9. maj 2011 Side 16 (23)

17 Klagers sikkerheds- og signalreglement af 1. juni 2006 (SIR) udgør efter klagers opfattelse de overordnede rammer, som udfyldes i relation til den aktuelle infrastruktur af Tjenestekøreplanens indledende bemærkninger (TIB) af 1. juni 2006 for Mariager-Handest Veteranjernbane. TIB indeholder således efter klagers opfattelse egentlig strækningsinformation og instrukser i tilknytning til SIR svarende til privatbanernes SIN-instrukser. Dermed har Mariager- Handest Veteranjernbane efter klagers opfattelse samlet set samme regelstruktur, som den Trafikstyrelsen har godkendt for så vidt angår privatbanerne. Trafikstyrelsens henvisning til sund fornuft illustrerer efter klagers opfattelse, at styrelsen stiller krav uden den fornødne lovhjemmel. Trafikstyrelsen fremsendte den 5. september 2014 bemærkninger til advokat Helle Larsens indlæg af 1. september Styrelsen bemærker, at der ikke i Banedanmarks sikkerhedsreglement (SR) er oplysninger om signaler eller andre forhold, som ikke findes på Banedanmarks infrastruktur. Privatbanerne har af det tidligere privatbanetilsyn fået tilladelse til at anvende SR som deres eget sikkerhedsreglement, da de grundlæggende har samme signalsystem som Banedanmark. Derudover præciseres privatbanernes sikkerhedsregler gennem deres egne SIN, som indeholder de nødvendige afvigelser fra SR som følge af den enkelte privatbanes individuelle forhold. Privatbanerne beskriver ikke i deres SIN forhold, som ikke eksisterer heller ikke selvom der er tale om forhold, som måske vil blive indført i fremtiden. Trafikstyrelsen oplyser desuden, at klagers TIB instruktion ikke ændrer på, at klagers SIR 2006 ikke kan godkendes, herunder de af styrelsen påpegede mangler med hensyn til behovet for tilpasning til den aktuelle infrastruktur, m.v. Ved mail af 10. september 2014 til Jernbanenævnet har Trafikstyrelsen supplerende oplyst, at den af klager fremsendte TIB ikke tidligere er indgået i sagen og således endnu ikke er sagsbehandlet af styrelsen. Det er styrelsens praksis i forhold til veteranbanerne, at sikkerhedsreglementerne godkendes først, hvorefter der efterfølgende sker separat godkendelse af underliggende instrukser som f.eks. klagers TIB. Trafikstyrelsen anfører, at indholdet af klagers TIB derfor ikke er relevant for spørgsmålet om godkendelse af sikkerhedsreglementet. Advokat Helle Larsen har yderligere ved brev af 18. september 2014 blandt andet anført, at Trafikstyrelsen efter klagers opfattelse stadig ikke har angivet den fornødne hjemmel for at tilbagekalde styrelsens egen afgørelse af 13. februar 2006 om godkendelse af klagers SIR Side 17 (23)

18 5. Jernbanenævnets begrundelse for afgørelsen og bemærkninger Indledningsvist bemærkes, at klagen er rettidig. Jernbanenævnets kompetence Sagen er endvidere omfattet af Jernbanenævnets kompetence som administrativ klagemyndighed efter jernbanelovens 24c, stk. 2, 2. pkt. og veteranbanebekendtgørelsens 25. Nævnet bemærker i den forbindelse, at veteranbanebekendtgørelsen med bestemmelsen i om klageadgang til Jernbanenævnet er udstedt af Trafikstyrelsen den 2. december 2010 i overensstemmelse med Transportministeriets bekendtgørelse nr af 17. december 2007 om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser (den dagældende delegationsbekendtgørelse), 16, jf. 4, stk. 1, nr. 2, hvorefter Jernbaneklagenævnet (nu Jernbanenævnet) var anført som klagemyndighed for så vidt angår de af Transportministeriet til Trafikstyrelsen delegerede afgørelser om sikkerhedsmæssige forhold i forbindelse med den i jernbanelovens 5 omhandlede ikke erhvervsmæssige jernbanedrift. Som anført i jernbanelovens 24h, stk. 1, har Transportministeren været berettiget til at delegere sine beføjelser efter loven til Trafikstyrelsen herunder beføjelsen til at fastsætte bestemmelser om klageadgang til Jernbanenævnet efter jernbanelovens 24c, stk. 2, 2. pkt. Veteranbanebekendtgørelsens 25 om klageadgang til Jernbanenævnet er således udstedt af Trafikstyrelsen med den fornødne lovhjemmel og bemyndigelse fra Transportministeren. Bestemmelsen er lovlig og gyldig uanset, at Transportministeriets pr. 1. september 2012 ikrafttrådte bekendtgørelse nr. 893 af 29. august 2012(den nugældende delegationsbekendtgørelse), 21, om Jernbanenævnet som klagemyndighed for så vidt angår Trafikstyrelsens afgørelser i henhold til jernbaneloven 5 alene nævner bestemmelsens stk. 1 om godkendelser til ikke erhvervsmæssig jernbanedrift, hvorimod bestemmelsens stk. 2, om fastsættelse af regler om sikkerhedsmæssige forhold, ikke er nævnt. Jernbanenævnet finder det således afgørende, at klagebestemmelsen er udstedt i overensstemmelse med den delegationsbekendtgørelse, som var gældende på udstedelsestidspunktet. I øvrigt bemærkes blot, at den ovenfor nævnte manglende henvisning til jernbanelovens 5, stk. 2, i den nugældende delegationsbekendtgørelse ses at ville være til hinder for, at Trafikstyrelsen udsteder bestemmelse om klageadgang til Jernbanenævnet i forhold til selve styrelsens udstedelse af generel- 11 Trafikstyrelsens bekendtgørelse nr af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift. Side 18 (23)

19 le regler for veteranbanerne, men ikke i forhold til styrelsens udstedelse af bestemmelse om klageadgang til Jernbanenævnet i forhold til styrelsens konkrete afgørelser om godkendelser af de enkelte veteranbaners sikkerhedsreglementer, som ses at henhøre under de i lovens 5, stk. 1, omhandlede tilladelser til veteranbanedrift. Trafikstyrelsen har efter det oven for anførte med rette i klagevejledningen til den påklagede afgørelse anført Jernbanenævnet som administrativ klagemyndighed. Trafikstyrelsens hjemmel til at stille krav til indholdet af veteranbanens sikkerhedsregler Klager har anført, at hverken veteranbanebekendtgørelsen eller jernbaneloven indeholder konkrete og specifikke krav til indholdet af veteranbanens sikkerhedsregler. Trafikstyrelsen har derfor efter klagers opfattelse ikke hjemmel til at stille krav vedrørende den nærmere udformning af de enkelte bestemmelser i klagers signal- og sikkerhedsreglement. Jernbanenævnet bemærker hertil, at det påhviler Trafikstyrelsen som en skønsmæssig beføjelse i medfør af veteranbanebekendtgørelsens 13, 2. punktum, fastsat i medfør af jernbanelovens 5 stk.2, at foretage godkendelse af veteranbanens sikkerhedsregler. Trafikstyrelsen skal udøve denne beføjelse i henhold til almindelige forvaltningsretlige regler og retsgrundsætninger, og styrelsen skal i den forbindelse som jernbanesikkerhedsmyndighed navnlig lægge vægt på de sikkerhedsmæssige hensyn, som skal varetages i medfør af formålet med godkendelsesordningen. I medfør heraf har Trafikstyrelsen med rette i forbindelse med behandlingen af sagen om godkendelse af klagers sikkerhedsregler påset, at bestemmelserne er nærmere udformet på en måde, som er egnet til at varetage sikkerheden og at bestemmelserne i øvrigt er udformet korrekt, jf. Trafikstyrelsens mail af 14. september 2012 til klager. Jernbanenævnet har intet grundlag for at fastslå, at de af Trafikstyrelsen stillede krav til de enkelte bestemmelser skulle være udtryk for varetagelse af usaglige hensyn, eller at kravene i øvrigt skulle stride imod bestemmelser i jernbaneloven, veteranbanebekendtgørelsen eller almindelige forvaltningsretlige regler og retsgrundsætninger. Konkrete sikkerhedsmæssige hændelser er ikke en nødvendig forudsætning for de af Trafikstyrelsen stillede krav om ændring af klagers sikkerhedsregler. Side 19 (23)

20 Spørgsmålet om tilbagekaldelse Trafikstyrelsen har allerede med vilkåret i styrelsens godkendelse af 13. februar 2006 om dennes gyldighed indtil videre taget forbehold for, at der senere kunne vise sig behov for at revurdere klagers sikkerheds- og signalreglement af Herudover fremgår det af veteranbanebekendtgørelsens 4, stk. 2, jf. 3, stk. 2, nr. 5, at Trafikstyrelsen kan foretage en fornyet vurdering af, om vilkårene for tilladelsen til at drive veteranbanedrift er opfyldte herunder at veteranbanen drives efter tilstrækkelige jernbanesikkerhedsmæssige regler hvis styrelsen finder anledning dertil. I veteranbanebekendtgørelsens 4, stk. 3, er det dernæst bestemt, at fornyet vurdering skal foretages 5 år efter tilladelsen og hvert 5. år derefter. Jernbanenævnet lægger til grund, at formålet med disse bestemmelser er at sikre, at blandt andet sikkerhedsreglementerne revurderes med henblik på sikring af, at disse afspejler de aktuelle forhold og i øvrigt er bedst muligt egnede til at varetage sikkerheden. Det er således en del af veteranbanebekendtgørelsens ordning, at Trafikstyrelsen kan foretage tilbagekaldelser af tidligere meddelte godkendelser. I overensstemmelse hermed har Trafikstyrelsen som vilkår for tilladelsen af 15. juni 2011 (vilkår nr. 3) fastsat, at styrelsen skulle foretage en ny godkendelse af klagers dokumentation for sikkerhedsstyring senest 1. december Jernbanenævnet finder ikke, at dette lovligt fastsatte vilkår i sig selv kan tillægges virkning som en tilbagekaldelse af styrelsens godkendelse af 13. februar 2006, men at der hermed blandt andet er tale om et varsel til klager om fornyet godkendelsesproces. Trafikstyrelsens godkendelse af 13. februar 2006 ses heller ikke i øvrigt på andet grundlag at være bortfaldet forud for styrelsens afgørelse af 3. juni Den påklagede afgørelse af 3. juni 2014 må derimod anses som en tilbagekaldelse af styrelsens godkendelse af 13. februar 2006, og spørgsmålet er herefter, hvorvidt Trafikstyrelsen med rette har truffet afgørelse herom. Trafikstyrelsen har i forbindelse med sit tilsynsbesøg hos klager den 13. september 2012 og grundig gennemgang af klagers signal- og sikkerhedsreglement af 2006, jf. høringen af klager herom ved styrelsens mail af 14. september 2012, konstateret, at reglementet bør rettes og ajourføres på en række punkter. Endvidere bemærkes, at klager ved mail af 13. august 2013 til Trafikstyrelsen (genfremsendt 1. maj 2014) har tiltrådt en række af de af styrelsen påpegede behov for ændringer af reglementet. Side 20 (23)

21 Jernbanenævnet kan ikke på forhånd udelukke, at det eventuelt som anført af klager kan være hensigtsmæssigt i reglementet at medtage bestemmelser om visse ikke eksisterende forhold, hvis der er tale om foranstaltninger, som forventes senere at blive indført inden for en begrænset tidshorisont. Derimod bør reglementets forskrifter som udgangspunkt ikke være udformet på en måde, som afspejler historiske forhold. Som anført af Trafikstyrelsen er det navnlig vigtigt, at bestemmelser som angiver de ansvarlige for udførelsen af sikkerhedsmæssige funktioner så vidt muligt afspejler de aktiviteter, som faktisk foregår, samt at bestemmelserne i øvrigt er klare, entydige og ikke behæftede med fejl. Allerede som følge heraf tiltræder Jernbanenævnet Trafikstyrelsens tilbagekaldelse af godkendelsen af 13. februar 2006 og styrelsens afgørelse om at klagers sikkerheds- og signalreglement af 2006 ikke kan godkendes i den foreliggende form. Klager må herefter revidere reglementet på baggrund af Trafikstyrelsens bemærkninger til reglementets enkelte bestemmelser. Efter modtagelse af klagers reviderede reglement vil Trafikstyrelsen træffe afgørelse om, hvorvidt dette kan godkendes, herunder med styrelsens nærmere stillingtagen til udformningen af de enkelte reviderede bestemmelser. Trafikstyrelsens begrundelse Klager har anført, at den påklagede afgørelse ikke er tilstrækkeligt begrundet. Det følger af begrundelseskravet i forvaltningslovens 24, at afgørelsen skal indeholde en henvisning til relevante retsregler og i forbindelse med administrative skøn de hovedhensyn, som har været bestemmende for afgørelsen, jf. bestemmelsens stk. 1. Dernæst skal afgørelsen indeholde en kort redegørelse for de omstændigheder, som er tillagt væsentlig betydning for afgørelsen, jf. forvaltningslovens 24, stk. 2. I overensstemmelse med det nævnte krav i forvaltningslovens 24, stk. 1, indeholder Trafikstyrelsens afgørelse af 3. juni 2014 henvisning til veteranbanebekendtgørelsen, herunder bekendtgørelsens 13, og styrelsen henviser endvidere i afgørelsen til støtte for, at sikkerheds- og signalreglementet bør baseres på beskrivelser og risikovurderinger af den aktuelle veteranbanedrift og ikke afspejle historiske forhold. Dernæst indeholder Trafikstyrelsens afgørelse i overensstemmelse med forvaltningslovens 24, stk. 2, en henvisning til de af styrelsen fremsendte bemærkninger til de enkelte bestemmelser i klagers sikkerheds- og signalreglement, hvortil styrelsen modtog bemærkninger fra klager den 1. maj Jernbanenævnet finder på denne baggrund, at den påklagede afgørelse opfylder forvaltningslovens begrundelseskrav. Side 21 (23)

22 Spørgsmålet om usaglig forskelsbehandling Klager har dernæst anført, at den påklagede afgørelse er udtryk for usaglig forskelsbehandling af klager. Til støtte herfor henviser klager til, at Trafikstyrelsen efter klagers opfattelse ikke i forbindelse med fornyelse af driftstilladelser over for andre professionelle aktører og som eksempel nævnes Banedanmark har stillet krav om ny godkendelse af disses sikkerhedsregler. Endvidere henvises til, at privatbanerne efter klagers opfattelse med Trafikstyrelsens godkendelse anvender Banedanmarks sikkerhedsreglement (SR) uanset, at mange signaler, tavler og procedurer heri ikke forekommer på privatbanerne. Jernbanenævnet bemærker for det første, at Trafikstyrelsens afgørelse som nævnt ovenfor er konkret begrundet med styrelsens konstatering af, at klagers sikkerheds- og signalreglement af 2006 på centrale punkter afspejler historiske forhold og indeholder en række fejl og uklarheder som har relevans til det jernbanesikkerhedsmæssige jf. den nærmere gennemgang i Trafikstyrelsens mail af 12. september 2012 til klager (som gengivet i afsnit 3 ovenfor.) Klager har ikke nærmere konkretiseret påstanden om, at Trafikstyrelsen i relation til Banedanmark eller andre jernbanevirksomheder skulle have en anden praksis gående ud på at godkende sikkerhedsregler med lignende fejl og mangler og Jernbanenævnet har heller ikke i øvrigt kunnet konstatere en sådan praksis fra styrelsens side. Dernæst kan Jernbanenævnet konstatere, at Trafikstyrelsen ved sin mail af 11. maj 2011 overfor samtlige danske veteranbaner bl.a. har varslet en gennemgang af disses sikkerhedsregler, og at styrelsen senere ved mail af 14. februar 2014 har fulgt op herpå netop til sikring af, at hver enkelt veteranbanes sikkerhedsregler afspejler den pågældende veteranbanes forhold. Efter det anførte har Jernbanenævnet intet grundlag for at give klager medhold i spørgsmålet om usaglig forskelsbehandling. Proportionalitetsprincippet Endelig har klager gjort gældende, at Trafikstyrelsen med den påklagede afgørelse har overtrådt proportionalitetsprincippet. Trafikstyrelsen har efter Jernbanenævnets opfattelse ved den påklagede afgørelse netop inddraget klagers interesse i at kunne fortsætte den eksisterende drift og iagttaget proportionalitetsprincippet med bestemmelsen om, at klager kan fortsætte veteranbanedriften på det nuværende grundlag indtil den 31. december Jernbanenævnet kan tiltræde den afvejning af sikkerhedshensynet overfor klagers interesse i og forventning om at kunne fortsætte driften, som den nævnte frist er udtryk for. Side 22 (23)

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens 11-12 og 18-19 Krav til personer December 2011 3 Vejledning til vetetanbanebekendtgørelsen Indledning Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om

Læs mere

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet)

Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet. (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) Bekendtgørelse om veterantogskørsel på det åbne jernbanenet (Veteranbanebekendtgørelsen for jernbanenettet) I medfør af 40, stk. 7 og 8, og 56, i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter BEK nr 17 af 14/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-5067 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1244 af 10/11/2015

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse

Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse Dato 20. juni 2018 Sagsbehandler Julie Flagsø Mail juf@vd.dk Telefon +45 7244 3013 Dokument 18/05987-13 Side 1/5 Endelige afgørelse af klage over Lolland Kommunes afgørelse om istandsættelse og vedligeholdelse

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag

Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag Manglende iagttagelse af 11 og 12 i offentlighedsloven i boligsikringssag I en sag om tilbagebetaling af boligsikring havde en klager udtrykkeligt gjort boligstyrelsen bekendt med, at han over for kommunen

Læs mere

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3.

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3. Dato 26. august 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 15/00207-23 Side 1/5 Byggelinje, Bøgevej 37 Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2014-58978 Vejdirektoratet

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation FOB 04.468 Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation Trafikministeriet udstedte en bekendtgørelse hvori ministeriets kompetence efter forskellige love blev delegeret til

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane m.m. (Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner) I medfør af 40, stk. 6 og 7, i jernbaneloven,

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2012 12/06063 AFSPÆRRING AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 11. juli 2012, hvor du på vegne af klager klager over kommunens

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nr. 14 December 2018 Indhold Ny bekendtgørelse om erstatnings- og forsikringsbeløb på jernbaneområdet Banedanmark har lagt opdaterede Retningslinjer

Læs mere

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Hanstholm Kommunes afgørelse af 28. juni 2006 om tilslutning til Ræhr Fjernvarme a.m.b.a. Hanstholm Kommune har ved brev af 8. november 2006 fremsendt

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 5. december 2002 klaget til

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel

Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Dato 19. august 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/15992-43 Side 1/6 Klage over afslag på ansøgning om overkørsel Vejdirektoratet har behandlet din klage af

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift af veteranbane og kørsel med veterantog på veteranbane m.m. Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner m.m. Marts 2018 3 Vejledning for veteranbanebekendtgørelsen

Læs mere

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt 1. Indledning 2 2. Indledende sagsbehandling 3 1.1. Hvornår er der tale om en klage 3 2.2. Hvem er klageberettiget 4 2.2. Ubegrundede eller foreløbige klager 4 2.3. Kvittering for klagen 5 3. Særligt om

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX]

Klage over Vesthimmerland Kommunes afgørelse af 5. maj 2010 om fritagelse fra tilslutningspligt for ejendommen beliggende [XXX] Hvalpsund Kraftvarmeværk A.m.b.A. Hestbækvej 21 9640 Farsø Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf

Læs mere

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen BEK nr 1516 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om Skatteankestyrelsen

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden UDT nr 9008 af 27/03/2002 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 2001/1078/701-1 Senere ændringer

Læs mere

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane

Forslag. Lov om ophævelse af lov om Banedanmark og ændring af lov om jernbane 2009/1 LSF 214 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin. Fremsat den 29. april 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag

Læs mere

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt RAVN Bane 2016 ApS Roholmsvej 12 F 2620 Albertslund Att.: Adm. dir. Jesper Ravn Fremsendt pr. mail til: jesper@ravn-bane.dk 15. april 2016 Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt Kære Jesper Ravn,

Læs mere

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt 2018-24 Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt En journalist havde anmodet Statsministeriet om aktindsigt i eventuelle e- mails vedrørende ministerielle anliggender, som

Læs mere

Ikke ret til aktindsigt i en afdøds plejehjemsjournal. Statsforvaltningens svar på en borger henvendelse:

Ikke ret til aktindsigt i en afdøds plejehjemsjournal. Statsforvaltningens svar på en borger henvendelse: 2016-69965 Ikke ret til aktindsigt i en afdøds plejehjemsjournal Statsforvaltningens svar på en borger henvendelse: Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 2. september 2016 meddelt XX

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

KENDELSE. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse.

KENDELSE. Konkurrenceankenævnet har stadfæstet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse. KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26. september 2018 i sag nr. KL-1-2018 Falck A/S (advokat Morten Kofmann) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (chefkonsulent Gunvor Harbo Valerius) Biintervenient

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: (DKH)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: (DKH) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0013(DKH) AFGØRELSE ALENE VEDRØRENDE KLAGERENS KLAGEADGANG Klager: DK Hostmaster A/S Kalvebod Brygge 45, 3. 1560 København V Indklagede: Frankie Baume Am Lunedeich

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT).

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT). DEPARTEMENTET Til diverse høringsparter, jf. høringsliste 22. maj 2015 Dato J. nr. 2015-273 Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 trm@trm.dk www.trm.dk Høring

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1

Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. december 2010 om kontrol af energimærkningen på klimaanlæg Heatmax MSR17 12 HRN 1 Alaska A/S Att.: Produktionschef Michael Damsø Rebslagervej 6 4300 Holbæk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter.

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter. Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 21-10-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 12. august 2016 på vegne af massemediet rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør

Læs mere

Retningslinjer for foreningens forvaltningsretlige Sagsbehandling af godkendelser, tilladelser mv.

Retningslinjer for foreningens forvaltningsretlige Sagsbehandling af godkendelser, tilladelser mv. Side 1 af 5 Opgavefordeling KZ & V står for den daglige sagsbehandling på området. Sagsbehandlingen omfatter alle relevante sagsskridt, der relaterer sig til myndighedsbehandling af det sagsområde, der

Læs mere

Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a.

Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Høje Taastrup Kommunes afgørelse af 6. juni 2006 om afslag på ansøgning om direkte tilslutning til Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Høje-Taastrup

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Lovtidende A 2013 Udgivet den 14. december 2013 12. december 2013. Nr. 1424. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, og 21 u, stk. 8,

Læs mere

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej Dato 28. maj 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon 7244 3065 Dokument 15/07286-9 Side 1/6 Afgørelse af klage over påbud om at istandsætte vejareal og fjerne genstande ud for Kjærstrupvej

Læs mere

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent X dagblad v/journalist NN Ved e-mail af 29. april 2009 rettede du henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående Z Kommunes afgørelse af samme dato på aktindsigt efter offentlighedsloven i forhenværende

Læs mere

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent

Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendommes. af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse som energikonsulent (Energi- og vandbesparelser i bygninger) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Registreringsudvalget for Energimærkning af Små Ejendomme af 24. november 2005 Afslag på beskikkelse

Læs mere

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk

Klage over afslag på genoptagelse af sag om forlængelse af frist for tilslutning til Hejnsvig Varmeværk XXX Afgørelsen offentliggøres I anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Klage over

Læs mere

Energiklagenævnet modtog herefter ved brev af 22. februar 2007 klagen fra Skanderborg Kommune, ledsaget af en udtalelse.

Energiklagenævnet modtog herefter ved brev af 22. februar 2007 klagen fra Skanderborg Kommune, ledsaget af en udtalelse. Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. Att.: Formand Søren Krarup Frandsen Hjarsbækvej 7 Gl. Rye 8680 Ry Klage over Ry Kommunes afgørelse af 31. oktober 2006 om dispensation fra tilslutningspligt til fjernvarmeforsyning

Læs mere

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a.

Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet af 22. december 2008 Prisen på varme fra Holeby Halmvarmeværk A.m.b.a. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Holeby Fjernvarme A.m.b.a. over Energitilsynet

Læs mere

I brev af 24. november 2014 har kommunen fremsendt udkast til, hvordan udgiftsfordelingen kan udformes for vedligeholdelsen af de forskellige veje.

I brev af 24. november 2014 har kommunen fremsendt udkast til, hvordan udgiftsfordelingen kan udformes for vedligeholdelsen af de forskellige veje. Dato 1. juli 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/03024-11 Side 1/5 Vedligeholdelse af en række private fællesveje Jeres sagsnr.: H-860-41470 I brev

Læs mere

Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr G

Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr G Dato 9. maj 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/04334-18 Side 1/5 Påbud om enkeltstående vedligeholdelse Duevej Frederiksberg Kommunes j.nr. 05.02.02-G01-24-16

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a.

Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Vojens Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynet af 1. marts 2006 ændring af vedtægterne for Vojens Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads Brønderslev om Brønderslev Kommunes behandling af sager om gensidig forsørgelsespligt,

Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads Brønderslev om Brønderslev Kommunes behandling af sager om gensidig forsørgelsespligt, Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing ODENSE KOMMUNE Flakhaven 2 5000 Odense C 2017-59293 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advodan Thisted, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, som advokat

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klager har en sådan væsentlig og individuel interesse i at afgørelsen ændres, at han dermed bliver klageberettiget. Til: XXX Randers Kommune Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf.: 72 40 56 00 www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afvisning af klage over godkendelse af

Læs mere

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-6394 Senere ændringer

Læs mere

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk

Afgørelse afslag på forlængelse af tilslutningsfrist til Hejnsvig Varmeværk [XXX] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje.

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 11/07286 AFSLAG PÅ DISPENSATION FRA VEJBYGGELINJE I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

Fortolkning af lokalplanbestemmelse

Fortolkning af lokalplanbestemmelse Fortolkning af lokalplanbestemmelse Efter kommuneplanlovens 48 kan en kommunalbestyrelses afgørelser efter denne lov påklages til Planstyrelsen for så vidt angår retlige spørgsmål. Udtalt, at fortolkning

Læs mere

Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Bornholms Regionskommunes afgørelse af 6. maj 2008 om fornyet afslag på dispensation fra tilslutningspligt Energiklagenævnet har ved e-mail af 2.

Læs mere

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015

BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober Senere ændringer til forskriften BEK nr 429 af 09/04/2015 BEK nr 283 af 26/03/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Direktoratet for Kriminalforsorgen, j.nr. 12-122-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt

Afgørelse klage over pålæg af forblivelsespligt og afslag på dispensation fra forblivelsespligt Til: [XXX) Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværk A.m.b.a. Næstved Kommune [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel FOB 04.508 Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel En studerende blev i 2000 indskrevet på en 2-årig kandidatuddannelse på et universitet. Siden 1999 havde han læst sidefag på Statskundskab

Læs mere

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Planklagenævnets afgørelse af 13. juli 2018 Sag NMK-33-04669 Glostrup Kommune har

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for Landsskatteretten

Bekendtgørelse om forretningsorden for Landsskatteretten BEK nr 1428 af 13/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 13-5144854 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om forretningsorden

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk

Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sundsøre Kommunes afgørelse af 23. februar 2006 om forblivelsespligt for ejendomme tilsluttet fjernvarmenettet på Fur, Fur Kraftvarmeværk a.m.b.a.

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Afgørelse af klage over Københavns Kommunes afgørelse af 28. oktober 2014 vedr. CS' ansøgning om delebilsparkering i København

Afgørelse af klage over Københavns Kommunes afgørelse af 28. oktober 2014 vedr. CS' ansøgning om delebilsparkering i København Dato 10. februar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/15819-10 Side 1/7 Afgørelse af klage over Københavns Kommunes afgørelse af 28. oktober 2014 vedr.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. februar 2011 (J.nr. 2010-0022509)

Læs mere

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt.

Afgørelse Klage over Aabenraa Kommunes afgørelse om afslag på dispensation fra tilslutningspligt. [XXX] Fremsendes pr. alm. post og pr. e-mail til [XXX] samt [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Fundet det i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om speciel inhabilitet, at landbrugsministeriets repræsentant i et bedømmelsesudvalg

Læs mere