Herudover fungerer en gruppe forskere som reference- og støttepersoner under arbejdet. Internt drejer det sig om disse syv sprogforskere:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Herudover fungerer en gruppe forskere som reference- og støttepersoner under arbejdet. Internt drejer det sig om disse syv sprogforskere:"

Transkript

1 PROJEKTBESKRIVELSE 1. Titel MEDIESPROGET NU. 2. Organisation Den centrale forskergruppe skal efter planen bestå af tre personer: en projektleder og to ph.d.- stipendiater. Som projektleder og ph.d.-vejleder fungerer professor, dr.phil., ph.d. Peder Skyum-Nielsen. De to stipendiater skal ansættes snarest muligt i 2006 og finansieres på ligelig basis af Mediesekretariatets bevilling og Syddansk Universitet. Herudover fungerer en gruppe forskere som reference- og støttepersoner under arbejdet. Internt drejer det sig om disse syv sprogforskere: Professor, cand.mag. Hans Basbøll, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Lektor, cand.phil. Jørgen Chr. Bang, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Lektor, ph.d. Dennis Day, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU Lektor, mag.art. Ebbe Grunwald, Journalistik, SDU Lektor, ph.d. Anna Vibeke Lindø, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU, Lektor, ph.d. Sharon Millar, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU, og Ekstern lektor, ph.d. Lone Vind Pedersen, Journalistik, SDU. Internt skal arbejdet desuden koordineres med to samfundsvidenskabelige forskere, nemlig: Professor, ph.d. Erik Albæk, Journalistik og Statskundskab, SDU, og Adjungeret professor, ph.d. Claes de Vreese, Journalistik og Statskundskab, SDU. Eksternt kan der undervejs i projektperioden blive tale om koordineringer og samarbejde med en del kolleger, bl.a. ved Danmarks Journalisthøjskole, ved Roskilde Universitetscenter, ved CBS / Handelshøjskolen i København og ved Københavns Universitet. Herudover agter Peder Skyum-Nielsen, mere praktisk, at benytte en række allerede etablerede kontakter i Danmarks Radio og ved TV 2, ligesom hans kontakter fra det nordiske netværk af sprogkonsulenter ved public service-stationer vil blive benyttet under det planlagte arbejde. Endelig tænkes der undervejs i projektet etableret relevante forskningsmæssige kontakter til miljøer i Nederlandene og i Storbritannien - og til personer og grupper, som i øvrigt kan fremme projektets formål. 3. Formål (1) Projektets formål er - for et udvalgt tidspunkt i at beskrive den aktuelle sprogbrug ved DR TV, ved TV 2 og ved DR Radio. Beskrivelserne skal i princippet komme rundt om den totale sprogbrug. Men vægten tænkes på nuværende tidspunkt lagt særligt på den moderne medieudtale og -syntaks.

2 (2) Formålet er derudover at give et overblik over sprogindsatsen i DR og TV 2 per projektets forventede afslutningstidspunkt, ultimo Dette overblik skal perspektiveres ved redegørelser for de tilsvarende indsatser primært i Norge og Sverige, sekundært i Nederlandene og Storbritannien. 4. Baggrund Projektet har, naturligt nok, sit umiddelbare udspring i den opslåede forskningspulje om public service-medier; der trænges vitterlig til en samlet beskrivelse og analyse af dansk mediesprog netop nu. Det gør der så meget mere, som public service-stationerne formentlig udgør de langt stærkest normdannende instanser for sprogudviklingen i Danmark. Udlændinge bosat her i landet beretter om, hvordan danskerne nu, igen og igen og til manges ulidelighed, siger Hva si r du? eller Hva sa du?. (Dette blev fx kraftigt understreget med Koplevs Krydsfelt den 3. november 2005, hvor lederen af Det Tyske Kulturinstitut i København, Christoph Bartmann, komparativt belyste fænomenerne). Den norsk-amerikanske sprogforsker Einar Haugen afdækkede med sine sammenlignende undersøgelser for godt 40 år siden, hvordan dansk allerede da var næsten umuligt at forstå for svensktalende finner - mens vi danskere forstod svensk-finnerne langt bedre, end vi forstod både nordmænd og (almindelige) svenskere. Når svensk-finner i dag hører en dansker tale i nordisk sammenhæng, lyder lytterreaktionen meget tit English, please! Udtale-utydeligheden giver med andre ord forståelsesproblemer både internt blandt danskerne og eksternt i forhold til folk, som taler andre (nordiske) sprog. Og problemerne forstærkes muligvis meget i disse år, fordi taletempoet - og dermed stavelseskannibalismen - generelt accellererer. Der knytter sig til de her nævnte udtaleproblemer nogle omfattende og måske endda skræmmende perspektiver. Hvis generationerne samt de ny- og urdanske befolkningsgrupper fortsat skal kunne forstå hinanden, kræves det måske, at ikke bare medierne, men også skolen og andre normdannende instanser løfter dansk udtalekvalitet et markant stykke op. Ellers er der måske, meget skærpet sagt, knap nok mening i fortsat at operere med... dansk udtale. Ud over udtalen og taletempoet bør mange andre mediesproglige forhold aflæses aktuelt og analyseres. Ordvalg, forkortelser m.v. er fx hyppigt behandlede emner både i public servicestationernes sprogbreve og modtagerreaktioner. Men syntaksen påkalder sig i særlig grad en opmærksomhed, fordi den side (typisk i manuskriptfasen) afgør, om modtageren overhovedet får en chance for at fatte det, der bliver sagt i radio og på tv. 5. Begrebsmæssig basis Ved analysen af public service-stationernes paraverbale sprogbrug tages der udgangspunkt i det begrebssæt, som navnlig professor Jørgen Fafner har indarbejdet her i landet: Talemomenterne eller de auditive udtrykselementer vil danne grundlaget. I forbindelse hermed bliver artikulation/udtaletydelighed og tempo de to vigtigste

3 enkeltmomenter i den paraverbale del af projektet. Og begge disse momenter skal som led i projektet gøres målbare. Artikulationsniveauet eller distinktheden skal således forbindes med en (endnu ikke udviklet) skala, ligesom omfanget af stavelsesreduktionerne skal måles for en række forskellige sprogbrugere og udsendelsestyper. Heroverfor udgør selve taletempoet metodisk set et meget mindre problem. Det kan forventelig, som det hyppigt sker, gøres simpelt op som antal ord eller stavelser i minuttet. Hvad syntaksen angår, skal der tages afsæt i den analysemetode, som jeg senest har benævnt SR eller Sætningsrøntgen. Metoden hviler på den mere traditionelle analyse med trappediagrammer. Men den er, gennem en række faglige og pædagogiske afprøvninger ved Syddansk Universitet, blevet både udbygget og forenklet særligt med henblik på ætermedierne gennem de seneste syv år. Afprøvninger over for praktikere (ved Politiken, DR Nyheder, TV 2 og DR Fyn) har klart vist, at SR-metoden kan måle syntaktisk kompleksitet på en enkel måde og - måske vigtigst: Sætningsrøntgen kan gøre de svære konstruktioner og monotonierne let genkendelige for public service-stationernes journalister, programværter m.fl. 6. Datamateriale Det ansøgte mediesprogs-projekt skal hvile på et materiale, som både giver tilstrækkelige kvalitative og kvantitative muligheder til at komme rundt om public service-stationernes aktuelle sprogbrug. Derudover må der gerne eksistere en diakronisk mulighed for perspektiverende sammenligninger med tidligere sprogtrin. Materialet tænkes bygget op om et udvalgt antal udsendelser fra to dage i en maksimalt typisk uge. Ved udvælgelsen heraf støtter jeg mig til argumentationen bag professor Anker Brink Lunds Projekt Nyhedsuge - og det indebærer for vores projekts vedkommende en satsning på tirsdag og torsdag i uge 41/2006. (Dvs. den og ). For disse dage agtes optaget samtlige nyhedsudsendelser: på DR TV (DR1 såvel som DR2), på TV 2, og på DR Radio (altså både P1, P2, P3 og P4). Derudover tænkes der optaget, på de samme to dage, yderligere cirka en times andre dansksprogede udsendelser fra hver af de nævnte tre tv-kanaler og fire radiokanaler. Alt i alt kan dette materiale både give meget omfattende kvalitative og statistisk interessante kvantitative muligheder for at belyse Mediesproget nu. Nu versus før kan bl.a. undersøges gennem de datamaterialer, som mine kolleger Erik Albæk og Claes de Vreese påtænker at benytte i deres projekt under den opslåede forskningspulje om public servicemedier. Erik Albæks materialer giver en række muligheder for sammenligninger inden for de seneste 20 års dansksprogede praksis i medierne. Herudover foreligger der naturligvis også muligheder for at sammenligne over tid via både DR s og TV 2's arkiver.

4 Dataene til indsatsdelen af sprogprojektet skal tilvejebringes ved materialeindsamlinger, interviews og samtaler med særligt kyndige personer - dels her i landet, dels i de nævnte andre europæiske lande. 7. Arbejdsplan Den detaljerede arbejdsplan for projektets tre forskere kan i sagens natur først lægges, når de to ph.d.-stipendiater er ansat. Hertil kommer, at min egen hoveddel af projektet vil afhænge af, hvilke konkrete sproglige områder hver enkelt af de to stipendiater bedst kan varetage. Med de forbehold kan planen dog, i meget generelle træk, stilles sådan op nu: Videre udvikling af projektets målemetoder. Mere detaljeret udvælgelse af de udsendelser, som ikke er deciderede nyhedsudsendelser. Afklaringer af, hvem der nærmere varetager hvilke punkter inden for PSN s samlede model til analyse af radio- og tv-sprog. Udarbejdelse af forskningsplaner for de to stipendiater < Indsamling af og ordning af det primære datamateriale. < Bearbejdninger af det primære materiale. Kvalitative og kvantitative studier. Inddragelse af det diakront perspektiverende materiale. Interviews med ressourcepersoner, især vedr. indsatsdelen. [Sommerferie]. < Forskningsrejse til et eller flere andre lande, dels med henblik på indsatsdelen, dels for at udveksle synspunkter og fund med relevante udenlandske kolleger. Rapportog afhandlingsskrivning. Publicering. Eventuelle offentlige opfølgninger. Debat. 8. Perspektiver Det forventes, at projektet kan levere et samlet billede af den verbale og paraverbale praksis i danske public service-medier per oktober Dette billede kan på væsentlig måde supplere, hvad andre projekter under public service-initiativet kommer frem til inden for journalistikog sprogemnet. Herudover forventes, at det leverede overblik over public service-stationernes aktuelle sprogindsats kan kvalificerere debatten - internt i medierne og eksternt i offentligheden - om mediernes videre sprogarbejde, på en afgørende måde. Endvidere kan det teoretiske og metodiske grundlag for den danske mediesprogforskning få et væsentligt løft ved de tre projektdeltageres arbejde, ligesom kontakterne til andre danske og udenlandske forskere på området derigennem kan bygges ud. I mere lokal forstand kan fagmiljøet på Syddansk Universitetet formentlig styrkes anseeligt gennem samspillet og møderne med de allerede nævnte reference- og støttepersoner. Endelig kan de ansøgte forskningsaktiviteter indgå i de kommende års samlede debat om det talte danske sprog og om kvaliteten af public service-radio og -tv her i landet.

5 9. Udvalgte referencer Hansen, Erik og Jørn Lund: Sprogbrevet Kbh., DR, Jacobsen, Henrik Galberg og Peder Skyum-Nielsen: Dansk sprog. Kbh., Schønberg, 2000 og senere. Meisner, Ole: Ordvalget. Kbh. og Odense, DR og Syddansk Universitetsforlag, Meisner, Ole: Haderen. Kbh. og Odense, DR og Syddansk Universitetsforlag, Meisner, Ole: [Sprogbreve fra 2000 til i dag]. Kbh., DR. Riisager, Ole Emil: Sprog og redaktion. [Sprogbreve fra ca til 1999]. Kbh., DR. Skyum-Nielsen, Peder: Sproglig normgivning (Ph.d.-afhandling). Kbh., Danmarks Lærerhøjskole, 1986 [1978]. Skyum-Nielsen, Peder: Fyndord Studier i kortformernes retorik. (Doktordisputats). Kbh., Hans Reitzel, Skyum-Nielsen, Peder: Paroler. Om det gode TVA-sprog. Kbh., DR, Skyum-Nielsen, Peder (red.): Stærkere journalistik. Odense, Syddansk Universitetsforlag, Skyum-Nielsen, Peder: Sætningsrøntgen. Odense, Syddansk Universitet, Skyum-Nielsen, Peder: Vellyden. DR og Syddansk Universitetsforlag, Skyum-Nielsen, Peder: [I alt 25 forskningsbaserede artikler om sproget i Radioavisen og TVavisen, fra 2000 til i dag]. Kbh., DR. Selvstændige publikationer Modalverberne i nudansk (Guldmedaljeafhandling) Om sprogrigtighed Dansklærerforeningens sprogbrugsserie. (Red., med Claus Detlef) Sprogbrugshåndbogen og senere Sproglig normgivning (Ph.d.-afhandling) og 1986 Begrebet officiel norm på sprogligt område Sprognormer i Norden. (Red., med Erik Hansen) Serien Erhvervsdansk. (Red., med Henrik Galberg Jacobsen)

6 Erhvervsdansk grundbog. (Med Henrik Galberg Jacobsen) og senere Højttalerservice. (Med Finn Vestmar og H.-H. Thomsen) Retorisk festskrift. (Red., med Lone Rørbech) Skolestuesamtaler i litteraturen Retorikopgaver og senere Kortformernes hitliste politiske fyndord Når teksten bliver til. (Red.) Lytter og læser Danske gymnasiemottoer m.m Fyndord (Doktordisputats) Akademisk fremstilling og 1995 Rhetoric and Stylistics Today. (Red., med Hartmut Schröder) Tage Kampmann: Skolens symboler. (Red. og projektleder) Translating LSP Texts. (Red., med Arnt Lykke Jakobsen o.a.) Sprogets funktion og æstetik. (Red.) Text and Quality. (Red.) Dansk sprog. (Med Henrik Galberg Jacobsen) og senere Paroler Akademisk skrivning Kundskabens tekster. (Med Egil Børre Johnsen o.a.) og 1998 K.L. Aastrup: Erindringer. (Red., med Thorkild Lyby o.a.) Metrikens termer. (Med Eva Lilja) Stærkere journalistik. (Red.) Serien Mediedansk. (Red.) Musikken i sproget. (Red.) Vellyden Herudover, per november 2005, op imod 140 artikler og bogbidrag om talt dansk sprog, om oplæsning og mundtlig fremførelse, om mediernes sprogbrug samt sprogundervisning i og uden for skolen.

Konference om public service forskning d. 28. janauar 2009

Konference om public service forskning d. 28. janauar 2009 Jens Thorhauge, Direktør for Styrelsen for Bibliotek og Medier Konference om public service forskning d. 28. janauar 2009 Velkommen til konferencen Public service- de 10 bud. På vegne af Radio- og tv-nævnet

Læs mere

Kortlægning af PS-mediers brug af internettet som platform for publikation af nyheder

Kortlægning af PS-mediers brug af internettet som platform for publikation af nyheder Kortlægning af PS-mediers brug af internettet som platform for publikation af nyheder Af journalistisk lektor Filip Wallberg Center for Journalistik, Syddansk Universitet Odense, marts 213 1 af 5 Forord

Læs mere

(28. januar 2008) LÆSEPLAN FOR FORÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK BA, TILVALG OG CAND.PUBLIC.B.

(28. januar 2008) LÆSEPLAN FOR FORÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK BA, TILVALG OG CAND.PUBLIC.B. (28. januar 2008) LÆSEPLAN FOR FORÅRSSEMESTRET 2008 1 Sekretariat: Center for Journalistik, Campusvej 55, 5230 Odense M Hjemmeside: www.journalism.sdu.dk E-mail: journalism@journalism.sdu.dk Faxnummer:

Læs mere

Grammatik og tekst. 5 Mortensen, Kristine Køhler: Multimodalitet - Venskaber på tværs af billeder og tekst

Grammatik og tekst. 5 Mortensen, Kristine Køhler: Multimodalitet - Venskaber på tværs af billeder og tekst 1 Jacobsen, Henrik Galberg; Skyum-Nielsen, Peder: Sprogbrugsanalyse 1 2 Jacobsen, Henrik Galberg; Skyum-Nielsen, Peder: Sprognormer 10 3 Gregersen, Frans: Dansk som genrer 14 Kilde: Midt i ræset - en artikelsamling

Læs mere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Erik Albæk, Arjen van Dalen & Claes de Vreese Center for Journalistik Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København David Nicolas Hopmann, dnh@sam.sdu.dk 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København Erik Albæk, Claes de Vreese, David Nicolas Hopmann Balance og upartiskhed i den politiske journalistik Center for Journalistik

Læs mere

Ekstern lektor ved Syddansk Universitet ( Cand.negot.studiet & Center for Kulturstudier)

Ekstern lektor ved Syddansk Universitet ( Cand.negot.studiet & Center for Kulturstudier) Lektor Kommunikation, Journalistik og Social Forandring Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier Magt, Medier og Kommunikation Postaddresse: Universitetsvej 1 40.3 DK4000 Roskilde

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Til institutter og forskningsmiljøer på medieområdet. København den 1. november 2005

Til institutter og forskningsmiljøer på medieområdet. København den 1. november 2005 RADIO- OG TV-NÆVNET Til institutter og forskningsmiljøer på medieområdet København den 1. november 2005 Opslag om 50 % finansiering af to phd.-stipendier af forskningspuljen om public service-medier Regeringen

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave

Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Psykisk arbejdsmiljø Fremtidens ledelsesopgave Slutkonference for VIPS-projektet Torsdag d. 3. april 2008, kl 13-16.30 Eigtveds Pakhus Virksomheders indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø - Præsentation

Læs mere

Nærmere om projektet og forfatterne

Nærmere om projektet og forfatterne Valgundersøgelsen 2005 Det nye politiske landskab. Folketingsvalget 2005 i perspektiv Nærmere om projektet og forfatterne www.valg.aau.dk maj 2007 1 1. Om Det Danske Valgprojekt og Valgundersøgelsen 2005

Læs mere

1) Kort præsentationsrunde herunder nye medlemmer af styrelsen

1) Kort præsentationsrunde herunder nye medlemmer af styrelsen Til medlemmerne af Center for Journalistiks Styrelse Referat af styrelsesmødet fredag den 7. november 2014 Til stede: Per Westergaard, Nicolai Malchow-Møller, Jens Ringsmose, Karsten Baagø, Anders Møller-Nielsen,

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Udvidet stillingsopslag

Udvidet stillingsopslag Udvidet stillingsopslag Resultatskabende styring og organisering i pengeinstitutter Vi søger en dygtig og engageret ph.d.-studerende til et forskningsprojekt om økonomistyring i pengeinstitutter. Du får

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll Kort faglig baggrund: Hans Basbøll er uddannet cand.mag. fra Københavns Universitet i dansk og fonetik 1969. Herudover har han læst fransk og lingvistik

Læs mere

LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK CAND.PUBLIC.B-UDDANNELSEN

LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK CAND.PUBLIC.B-UDDANNELSEN LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK CAND.PUBLIC.B-UDDANNELSEN 15. juli 2008 1 Sekretariat: Center for Journalistik, Campusvej 55, 5230 Odense M Hjemmeside: www.journalism.sdu.dk E-mail: journalism@journalism.sdu.dk

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Forskning og udviklingsarbejde i den offentlige sektor - Forskningsstatistik 2006 Tabelsamling Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks Statistik www.dst.dk/fui

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

Tysk og fransk fra grundskole til universitet

Tysk og fransk fra grundskole til universitet hanne leth andersen og christina blach Tysk og fransk fra grundskole til universitet Sprogundervisning i et længdeperspektiv aarhus universitetsforlag Tysk og fransk fra grundskole til universitet Hanne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Institution. F14 Vejen Business College.

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Institution. F14 Vejen Business College. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold F14 Vejen Business College HHX Dansk A Kasper Thomsen Danskhh1113-F14

Læs mere

[Til Indklagede] Klage indbragt for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed

[Til Indklagede] Klage indbragt for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed videnskabelig uredelighed [Til Indklagede] Klage indbragt for I har på vegne af [KLAGER] ved brev af 16. april 2012 indgivet klage mod [FORSKNINGSINSTITUTION] og [INDKLAGEDE] til (UVVU). I klagen anfører

Læs mere

Når virksomheden åbner sit vindue

Når virksomheden åbner sit vindue Når virksomheden åbner sit vindue Når virksomheden åbner sit vindue kommunikation og formidling et corporate perspektiv Jørn Helder og Bodil Kragh (red.) Samfundslitteratur Jørn Helder og Bodil Kragh (red.)

Læs mere

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af dansk og engelsk som arbejdssprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel

Læs mere

Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis

Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis Dansk i mange retninger 13. marts 2014 Ellen Krogh Professor, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet Disposition for oplæg Baggrund og

Læs mere

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Kilde: Den store danske encyklopædi reto rik Men det er, som Aristoteles også fremhæver, ikke ligegyldigt, om man siger tingene

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Master i offentlig kvalitet og ledelse. Akkrediteringsrådet. Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet

Master i offentlig kvalitet og ledelse. Akkrediteringsrådet. Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet Master i offentlig kvalitet og ledelse Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet 2 Øje for kvalitet og ledelse Det handler om at skabe, fastholde og udvikle kvalitet i

Læs mere

To kurser i analyse og kodning af kvalitative data

To kurser i analyse og kodning af kvalitative data To kurser i analyse og kodning af kvalitative data Kursus 1. Displayværksted v/ professor Peter Dahler-Larsen, Syddansk Universitet (2. juni 2008, kl. 9-12) Læsere af kvalitative forskningsrapporter føler

Læs mere

Danske bidrag til økonomiens revolutioner

Danske bidrag til økonomiens revolutioner Danske bidrag til økonomiens revolutioner Finn Olesen Danske bidrag til økonomiens revolutioner Syddansk Universitetsforlag 2014 University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences vol.

Læs mere

Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i tv-nyhederne på DR1

Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i tv-nyhederne på DR1 Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i tv-nyhederne på DR1 og TV2 1994-2007 Af Erik Albæk, David Nicolas Hopmann & Claes de Vreese Udkommer på Syddansk Universitetsforlag 6. maj

Læs mere

Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014

Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Politik for anvendelse af fremmedsprog ved Syddansk Universitet Januar 2014 Syddansk Universitet er et internationalt orienteret universitet, som ønsker at tiltrække og fastholde såvel udenlandske som

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK - BACHELORUDDANNELSEN

LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK - BACHELORUDDANNELSEN LÆSEPLAN FOR EFTERÅRSSEMESTRET 2008 JOURNALISTIK - BACHELORUDDANNELSEN 27. august 2008 1 Sekretariat: Center for Journalistik, Campusvej 55, 5230 Odense M Hjemmeside: www.journalism.sdu.dk E-mail: journalism@journalism.sdu.dk

Læs mere

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus Efterår 2014

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus Efterår 2014 Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus 2014 December 2014 Alexander Clausen 1 1. Indholdsfortegnelse 1. INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.

Læs mere

Inden for denne struktur er de planlagte aktiviteter blevet gennemført:

Inden for denne struktur er de planlagte aktiviteter blevet gennemført: Modinet Center for medier og demokrati i netværkssamfundet Afrapportering 1/1-31/12 2004 Bilag 1 MODINET har i den forløbne periode gennemført hovedparten af sin empiriske indsats, videreført de teoretiske

Læs mere

Studieophold hos TØI

Studieophold hos TØI Studieophold hos TØI Michael Sørensen Civilingeniør, ph.d.-studerende Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet Fagmøde i Afdeling for Sikkerhed og Miljø Transportøkonomisk institutt Tirsdag den

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015

VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015 VELUX FONDENs humanvidenskabelige satsning Invitation til interessetilkendegivelser vedr. kernegruppeprojekter 2015 Som led i sit almennyttige virke besluttede VELUX FONDEN i 2007 at forøge støttemidlerne

Læs mere

VEJLEDNING I ANSØGNING

VEJLEDNING I ANSØGNING VEJLEDNING I ANSØGNING OM DATA OG FORSKNINGSSAMARBEJDE GÆLDENDE FOR DEN LANDSDÆKKENDE AKUTLÆGEHELIKOPTERORDNING 2015 2020 Udarbejdet af Forskningsudvalget for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. DANSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Ansøgningsskema. Ansøger: Øvrige medlemmer af den forskergruppe på hvis vegne der søges:

Ansøgningsskema. Ansøger: Øvrige medlemmer af den forskergruppe på hvis vegne der søges: Ansøgningsskema Ny Kongensgade 20 1557 København V Telefon 33 69 11 00 E-mail: vos@vos.dk Ansøgningen inkl. dette skema og bilag i alt max. 10 sider sendes som pdf-fil til el@vos.dk senest fredag den 13.

Læs mere

Projektbeskrivelse for forskningsprojekt om samarbejdsdreven innovation i den offentlige sektor

Projektbeskrivelse for forskningsprojekt om samarbejdsdreven innovation i den offentlige sektor Projektbeskrivelse for forskningsprojekt om samarbejdsdreven innovation i den offentlige sektor (CLIPS Collaborative Innovation in the Public Sector) Samarbejdsdreven innovation er for eksempel når unge

Læs mere

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1. Teledialog med anbragte børn og unge Projektbeskrivelse Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.0 Projektejer Projektleder Programleder Preben Siggaard, CBF Stinne Højer

Læs mere

Kursus i formidling for ph.d studerende

Kursus i formidling for ph.d studerende Kursus i formidling for ph.d studerende BESKRIVELSE AF KURSUSFORLØBET Dette kursusforløb retter sig specifikt mod naturvidenskabelige og tekniske ph.d.-studerende. Kurset kombinerer faste kursusdage med

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Sky Radios redegørelse for opfyldelsen af tilladelsesvilkårene for den femte jordbaserede FM-radiokanal, i 2003

Sky Radios redegørelse for opfyldelsen af tilladelsesvilkårene for den femte jordbaserede FM-radiokanal, i 2003 Sky Radios redegørelse for opfyldelsen af tilladelsesvilkårene for den femte jordbaserede FM-radiokanal, i 2003 Indledning Sky Radio A/S erhvervede ved radioauktionen den 18. juni 2003 retten til at udøve

Læs mere

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Resultater i kulturarbejdet

Resultater i kulturarbejdet Kulturforvalterkonference 2011 Resultater i kulturarbejdet metoder til kvalificering, prioritering og legitimering Center for Ledelse/ Østerbro/København resultater i kulturarbejdet metoder til kvalificering,

Læs mere

Viden i skolen (VIS)

Viden i skolen (VIS) Viden i skolen (VIS) Abstrakt: Folkeskolereformen lægger vægt på at fremme praksisnær forskning til skolerne. Praksisnær forskning er en afgørende faktor til forbedringen af skolen. Det er en vanskelig

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13

INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 11 KAPITEL 1 AT TÆNKE SOCIALPSYKOLOGISK... 13 KAPITEL 2 HANDLINGER OG MENINGSSKABELSE I HVERDAGSLIVET... 28 Fortolkning og meningsskabelse i hverdagslivet... 29 Det sociale

Læs mere

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata

Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Skema til høringssvar anmeldelse af forskningsdata Dette skema anvendes til høringssvar vedr. bekendtgørelser om anmeldelse af digitale forskningsdata hos statslige myndigheder Alle høringssvar bedes indført

Læs mere

Læseplan efteråret 2017 for følgende uddannelser:

Læseplan efteråret 2017 for følgende uddannelser: Læseplan efteråret 2017 for følgende uddannelser: *Bachelor i journalistik *Cand.public *Cand.mag i Journalistik Undervisningen begynder d. 1/9-2017. Læseplanen opdateres løbende, så ændringer kan forekomme

Læs mere

Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv

Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv Trine Bille Associate Professor, Ph.D. Institut for Innovation og Organisationsøkonomi Copenhagen Business School Udvalget om den fremtidige offentlige

Læs mere

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51

Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Mundtlighed og Retorik i Dansk ugerne 47-51 Introduktion Det mundtlige i dansk fylder meget i den daglige undervisning rundt omkring på skolerne. Eleverne bliver bedt om at tage stilling, diskutere, analysere

Læs mere

F- niveau Udbydes på grundforløbsuddannelsen og afsluttes med en standpunktskarakter. Der afholdes ikke mundtlig prøve.

F- niveau Udbydes på grundforløbsuddannelsen og afsluttes med en standpunktskarakter. Der afholdes ikke mundtlig prøve. Formål Formålet med faget er at styrke elevens sproglige bevidsthed og færdigheder, så eleven bliver bedre til at formulere sig mundtligt og skriftligt og til at lytte til og læse forskellige teksttyper

Læs mere

Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver

Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver Hans Jørgen Limborg, TeamArbejdsliv Formand for Udvalget for Udvikling og Udredning (UUU) UUU: Marie Birk Jørgensen,

Læs mere

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster

Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster Lene Herholdt Sprogbrug og sprogfunktioner i to kontekster En undersøgelse af det danskfaglige potentiale i udeundervisningen i naturklassen på Rødkilde Skole Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag 2

Læs mere

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5

HIT projektet og KOS. Side 1 af 5 HIT projektet og KOS Dette projektgrundlag udgør aftalen for samarbejdet mellem HIT projektet og KOS frem til 31. januar 2005. Aftalen kan herefter genforhandles med henblik på eventuel forlængelse. 1.

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Færøsk under dobbeltpres

Færøsk under dobbeltpres 1 Færøsk under dobbeltpres Jógvan í Lon Jacobsen Tórshavn Færøsk er ligesom i en sandwichsituation mellem dansk og engelsk. Dobbeltheden i titlen på mit indlæg hentyder til, at færøsk påvirkes både fra

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Fagkatalog. for. Kandidatuddannelsen i Journalistik. cand.public.

Fagkatalog. for. Kandidatuddannelsen i Journalistik. cand.public. Fagkatalog for Kandidatuddannelsen i Journalistik cand.public. Januar 2006 Det Humanistiske Fakultet Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Indholdsfortegnelse JK.1. Det akademiske håndværk (6 ECTS)...3 JK.2.

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

MONA Matematik- og Naturfagsdidaktik tidsskrift for undervisere, forskere og formidlere

MONA Matematik- og Naturfagsdidaktik tidsskrift for undervisere, forskere og formidlere MONA Matematik- og Naturfagsdidaktik tidsskrift for undervisere, forskere og formidlere 2007-1 MONA Matematik- og Naturfagsdidaktik tidsskrift for undervisere, forskere og formidlere MONA udgives af Det

Læs mere

International økonomi A hhx, august 2017

International økonomi A hhx, august 2017 Bilag 37 International økonomi A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler viden, kundskaber og færdigheder om den samfundsøkonomiske

Læs mere

Forskningsafdelingen i Blå Kors Danmark

Forskningsafdelingen i Blå Kors Danmark Forskningsafdelingen i Blå Kors Danmark Juni 2008 - juli 2012 Blå Kors Danmarks afdeling for forskning, dokumentation og innovation Blå Kors Danmark (BKD) oprettede pr. 1. juni 2008 en forsknings-, dokumentations-

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Årsberetning for perioden 1/1 31/12 2003

Årsberetning for perioden 1/1 31/12 2003 Modinet Center for Medier og Demokrati i netværkssamfundet Årsberetning for perioden 1/1 31/12 2003 MODINET har i den forløbne periode konsolideret sin struktur, implementeret sine tværgående forskningsaktiviteter

Læs mere

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX Danmarks Medie- og Journalisthøjskole DMJX DMJX 9 Uddannelser, 2 campusser, 1800 heltidsstuderende: Aarhus: Journalist, Fotojournalist, Kommunikation København: Kommunikation, Medieproduktion og ledelse,

Læs mere

Modulet Dansk stilistik og elektroniske tekster bygger videre på modulerne Formel grammatik og didaktik og Funktionel grammatik og didaktik.

Modulet Dansk stilistik og elektroniske tekster bygger videre på modulerne Formel grammatik og didaktik og Funktionel grammatik og didaktik. Valgmodulet: Dansk stilistik og digitale tekster (stylistics and digital texts) ECTS og aktivitetskode 5 ECTS Aktivitetskode: Placering 3. semester på Masteruddannelse i sprogundervisning, lingvistik og

Læs mere

Sky Radio har modtaget Radio- og TV-nævnets brev af 6. september 2004 vedr. de korte nyhedsprogrammer på Sky Radio.

Sky Radio har modtaget Radio- og TV-nævnets brev af 6. september 2004 vedr. de korte nyhedsprogrammer på Sky Radio. Radio- og TV-nævnet Mediesekretariatet Vognmagergade 10,1 1120 København K København den 1. november 2004. Sky Radios korte nyhedsprogrammer Sky Radio har modtaget Radio- og TV-nævnets brev af 6. september

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium - Vibenhus Htx

Læs mere

Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6

Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6 Uge 7 9 Grundfag: DKK - Undervisningsplan F14-6 Kære studerende I denne plan kan I få et overblik over DKK faget på 1. semester samt de tre første blokke (1 blok er 2 lektioner) om studiemetodik. Den sidste

Læs mere

Strategi for Forskning Juridisk Institut, Syddansk Universitet

Strategi for Forskning Juridisk Institut, Syddansk Universitet Strategi for Forskning 2011-2015 Juridisk Institut, Syddansk Universitet 1. Indledning I 1999 begyndte de første studerende på HA(jur.)-uddannelsen på SDU. Juridisk Institut blev selvstændigt den 1. januar

Læs mere

Indledning og problemstilling

Indledning og problemstilling Indledning og problemstilling Det er svært at blive ældre, når ens identitet har været tæt forbundet med dét at være fysisk aktiv. Men det går jo ikke kun på undervisningen, det har noget med hele tilværelsen

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune - forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen.

Læs mere

3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG

3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG 3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG STATUS 3.4.1 FORVALTNING I GRØNLAND. MELLEM NATIONALSTAT OG KOMMUNE. ANNE SKORKJÆR BINDERKRANTZ Et ofte overset aspekt i nordisk forvaltningsforskning drejer

Læs mere

Nej Ja, leder af ledere Ja, leder af ledere og medarbejdere Ja, leder af medarbejdere

Nej Ja, leder af ledere Ja, leder af ledere og medarbejdere Ja, leder af medarbejdere BILAG 2 VIP SPØRGESKEMA ÅRLIG MÅLING AF TRIVSEL OG TILFREDSHED KU ønsker at være en arbejdsplads, hvor medarbejderne trives og hvor den administrative understøttelse fungerer godt. I forlængelse af strategi

Læs mere

Cand.mag. i Journalistik

Cand.mag. i Journalistik Er du fremtidens fagstærke journalist? åben for alle med en bachelor Cand.mag. i Journalistik 3-årig Bacheloruddannelse Syddansk Universitet Samfundsvidenskab  Sig det med ord, lyd og levende billeder

Læs mere

Transparens og ledelse en introduktion til udfordringer og dilemmaer i ligestillingen

Transparens og ledelse en introduktion til udfordringer og dilemmaer i ligestillingen Transparens og ledelse en introduktion til udfordringer og dilemmaer i ligestillingen Institutleder Rikke Leth-Larsen, formand for Ligestillingsudvalget på SUND Institutleder Jørgen Povlsen, medlem af

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Nyt fra www.frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde

Nyt fra www.frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde Nyt fra www.frivillighed.dk Center for frivilligt socialt arbejde Oktober, 2007 Du kan ikke besvare denne nyhedsmail skriv i stedet til nyhedsbrevets redaktion på: lr@frivillighed.dk Indhold Nyt fra Center

Læs mere

2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab. Efterår 2015

2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab. Efterår 2015 2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab Efterår 2015 Formål og læringsudbytte Formålet med dette tema er, at den studerende tilegner sig viden og forståelse om udviklingen af velfærd, velfærdssamfund

Læs mere

Dansk børnelitteraturhistorieskrivning. anette øster

Dansk børnelitteraturhistorieskrivning. anette øster Dansk børnelitteraturhistorieskrivning anette øster Dansk børnelitteraturhistorieskrivning En undersøgelse af danske børnelitteraturhistorier 1942 til 2006 Anette Øster Roskilde Universitetsforlag Anette

Læs mere

GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE

GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE GRUNDFAGSMÅL FOR DEN PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE Bilag til uddannelsesbog 1 GRUNDFAGSMÅL Nærmere beskrivelse af indholdet i de enkelte grundfag. DANSK Niveau C Mål Undervisningens mål er, at eleven

Læs mere

RELATIONSPÆDAGOGISK LÆRERPROFIL

RELATIONSPÆDAGOGISK LÆRERPROFIL RELATIONSPÆDAGOGISK LÆRERPROFIL Praktisk vejledning til lærere og ledere i FPL-projektet Lea Lund FPL Titel: RELATIONSPÆDAGOGISK LÆRERPROFIL. Praktisk vejledning til lærere og ledere i FPL-projektet Forfatter:

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere

Forskelle mellem Hovedfag

Forskelle mellem Hovedfag Forskelle mellem Hovedfag Der er blevet benyttet forkortelser for Hovedfag for at give plads til tabellerne. Forkortelserne ser således ud: Hum= humaniora Nat = naturvidenskab Samf = samfundsvidenskab

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

Kandidatuddannelse i journalistik

Kandidatuddannelse i journalistik Kandidatuddannelse i journalistik (Cand.public.) Bliv en skarpere journalist. Sammensæt din egen kandidatuddannelse i journalistik på heltid eller deltid. Få nye journalistiske og akademiske færdigheder

Læs mere

Det internationale område

Det internationale område Det internationale område Tema: Globalisering Fag: Dansk Fag: Samtidshistorie Titel: Medierne, samfundet og kulturen Indhold 1.0 Indledning udvikling i nyhedsmedier.3 2.0 Problemformulering..3 3.0 Tv-mediets

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 5. august 2014 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere